Raytheon va respecta termenul de livrare stabilit
TEWKSBURY, Mass., 25 Mai, 2018 – Armata Statelor Unite ale Americii a atribuit companiei Raytheon [NYSE: RTN] un contract în valoare de $395,847,480 pentru producția sistemelor de apărare antiaeriană și anti-rachetă Patriot comandate de România.
Publicat de către Departamentul de Apărare al Statelor Unite pe 24 Mai 2018, contractul dispune începerea construcției primei unități Patriot a României. Raytheon a început încă din prima jumătate a anului 2017 să o construiască, cu fonduri proprii, pentru a respecta termenul de livrare deja stabilit.
“Experiența obținută în urma celor 220 de unități de lansare pe care le-am produs deja ne va permite să respectăm termenul de livrare a sistemelor Patriot în România”, a spus Tom Laliberty, vicepreședinte Apărare Integrată Antiaeriană și Anti-rachetă în cadrul Raytheon Sisteme Integrate de Apărare. “Suntem în plin proces de integrare a industriei românești de apărare în rețeaua noastră globală de producție, astfel încât să putem emite cât mai curând primul ordin de comandă către o companie românească”.
Raytheon a comandat deja mii de piese de la sute de furnizori și a început producția:
- Componentelor esențiale electronice
- Pieselor prelucrate
- Ansamblelor de circuite de carduri și cabluri
Patriot este elementul de bază al apărării europene împotriva rachetelor balistice și de croazieră, a aeronavelor și dronelor.
Pe 29 Noiembrie 2017, România a semnat o Scrisoare de Ofertă și Acceptare pentru Patriot, devenind astfel a 6-a țară membră NATO care achiziționează sistemul.
Alte țări europene interesate de Patriot: a fost deja emisă o notificare congresională pentru o potențială comercializare de rachete Patriot către Suedia. Pe 7 mai, Ministerul suedez al Apărării a anunțat că a primit Scrisoarea de Ofertă și Acceptare pentru Patriot.
Sistemul Patriot produs de Raytheon este un sistem de apărare anti-rachetă care conține radare, tehnologie de comandă și control și mai multe tipuri de interceptori care lucrează împreună pentru a detecta, identifica și neutraliza rachete tactice balistice și de croazieră, drone, aeronave și alte tipuri de amenințări aeriene. Patriot este fundamentul apărarii integrate antiaeriene și anti-rachetă pentru 15 țări.
Raytheon
Las’ ca vine Potrivnik acuși și va scoate gargaunii din cap. Ce atâta inzestrare? Nu se va lua nimik. Raytheon bate câmpii
S-ar putea sa nu mai vina.
Cam lent americanos… Lent si scump. Macar calitatea e buna…
Nu mai vine saracu” 🙂 …
A călcat pe bec?
A calcat…
Nu cobiti este zi made :p
Florin rogute-as nu cobiti in zile mari … Potrivnik sa ia o mini vacantza … O berica , in mititel … sa se bucure si el putintel de vestea asta ; ca nu se face gaura- cer … Doar in …….. :p
Sa pun si io o intrebare rautacioasa:
Da de ce le zice Patriot R ? O sa dirijeze si Volhoave?
Iti dai seama cum ar fi sa dirijezi racheta Volhov cu sistemul de comanda al bateriei Patriot? 😉
Volhoavele le trimitem la muzee si la display static in curtea colegiilor tehnice….sa aratam ce capabilitati avea omul sovietic….?
Io ziceam ca pe o drona de altitudine mai bine consumi un Volhov ieftin, cat il mai ai in stoc, decat sa tragi cu o racheta de 3 milioane $.
Dar asta ar presupune si schimbarea radarului rachetei, poate si un bloc optoelectronic de ghidaj. In fine.
Subscriu.
Dar Volhoavele alea nu ar putea fi transformate în rachete sol-sol la o adică? Numa’ întreb.
Bine, maximul de șmecherie ar fi alt vechi „proiect by Eroul” MIG-uri 21 transformate în „rachete de croazieră” – mai bine zis, „drone sinucigașe” numa’ dus 🙂
Cam mare deranjul. O racheta foarte mare, foarte vizibila, greu de manevrat, trebuie pusa pe un lansator fix etc etc doar pentru a livra 200kg de explozibil la 40-60km.
In schimb, un HIMARS iti livreaza la 80 km 6 lovituri x 90 kg incarcatura de lupta (540kg) si o operezi cu un camion de 5 tone, cu 2-3 oameni in echipaj.
@Eroul Bula,
ia gandeste-te ce dimensiuni are o drona, si ce dimensiuni are o racheta SA-75 Volhov…
ce sa-i mai faci la aceasta racheta? doar sa pastrezi din ea elementele de structura externa. adica sa te folosesti de aerodinamica ei.
Volhov-ul are multe probleme. una din ele este chiar sistemul de propulsie.
La vremea lui insemna ceva, problema a fost la noi, ca am tras atat de el.
Pe site-ul ROAF, uite ce zice:
Sistemul a intrat în serviciul Forţelor Aeriene Române în anul 1964 şi a fost supus la trei modernizări succesive, până în anii ‘80
Sistemul S-75 M3 „Volhov” este destinat apărării aeriene cu baza la sol împotriva atacurilor cu avioane, rachete cu aripi, aerostatelor automate în derivă şi a altor tipuri de ţinte aeriene, în orice condiţii meteo, de timp şi anotimp
Sistemul este dotat cu radar propriu de cercetare a spaţiului aerian conjugat cu un radioaltimetru şi radar pentru teledirijarea rachetelor prin comenzi radio. În cazul prezenţei bruiajului, dirijarea rachetei la ţintă se poate face şi vizual, cu ajutorul unui sistem de televiziune
În unele cazuri poate fi folosit pentru nimicirea ţintelor terestre sau de la suprafaţa ape.
Maurul şi-a făcut datoria, Maurul poate să plece…
Nu stiu daca a mai fost postat, dar e o lectura interesanta, mai ales sa afli ca in 1978 URSS, a înştiinţat toate ţările care deţineau sisteme DVINA că „în anul 1978 va înceta producţia de rachete V-750 VMV”
http://jurnalul.ro/scinteia/special/rachetele-din-romania-o-sperietoare-pentru-occident-507520.html
E deprimant si sa citesti:
Emil Bobu şi Ion Coman i-au propus lui Nicolae Ceauşescu să cumpere din URSS încă 140 de rachete V-750 VMV, în valoare totală de 9,13 milioane ruble – „din care 7,63 milioane ruble pentru rachete şi 1,5 milioane ruble pentru combustibili şi piese de schimb”.
Cei doi membri ai nomenclaturii au susţinut în faţa liderului PCR faptul că rachetele respective aveau un termen de garanţie de 15 ani şi că „starea tehnică a instalaţiilor din existentul armatei noastre permite menţinerea lor în exploatare până în anul 1985 (…). Având în vedere cele de mai sus, propun a se aproba importarea suplimentară a 140 de rachete V-750 VMV în anul 1977 şi a pieselor de schimb şi combustibililor în anul 1978”.
Exploatare pana in 1985, suntem in 2018, mai e ceva de zis?
Cred ca mai zboara Volhoavele alea precum ratele din bancul cu Ceasca si Adrian Paunescu:
„Priviti-le, si moarte zboara,
Le tine-n aer doar dragostea de tara!”
Prefer alta abordare: „Le tine in aer, doar dragostea lor, pt. avioane…..dusmane”???
@eroul
Ca sa nu incurce americanii piesele noastre cu alea „speciale” pentru Patriot P ale polacilor. ?
🙂 Corect, pieselor polonezilor costa dublu…
Ma trezesc si eu vorbind, sigur ai pus intrebarea ironic, dar in caz ca nu , R-ul in cerc inseamna „marca inregistrata” (registered trademark in engleza) .
Cred ca stie toata lumea asa ca nu ma bagati in seama 🙂
Cum ar zice colegii din Palas….m ai hiluminat boss …??
Ma gandesc unde vor fii amplasate?
In curte la Dragnea.
he he he he :))
La senat 2 și la camera deputaților 2. Radarul în spatele lui trady și butonul la daddy.
Serios vorbind, dacă bateria e pentru forțele aeriene probabil vorbim de MK iar dacă e pentru forțele terestre probabil pe la Deveselu.
Deci 2 din 7 baterii le-am luat nu neaparat pentru noi ci pentru americani ?
Mi se pare cam stupid…
Daca americanii nu erau prezenti in Romania, sa inteleg ca nu amplasa nimeni un Partiot in Dobrogea?
Craiova, care are un pic de industrie, Constanta, ale cui or fi? Sunt al 51 lea stat USA?
Fara americani în Ro acum vorbeați rusă la C-ta.
eh, sa nu exageram. Hai sa zicem NATO.
nu exagerează deloc.
WTF!!! A fost vre-un razboi, pe care l-am ratat?
Nici la ocupatia sovietica, nu s-a pus problema, de lb. rusa.
Noroc cu tanti aia cu torta, ?, ca altfel rusii, ?, se opreau pe malul european al Bosforului, nu?
Cred ca azi, nu mai beau cafea, pt. ca ma doare deja, capul.
mai mult ca niciodata nato=usa în rest esti liber să debitezi ce poftești.
Nici macar IU, in gluma, nu a „debitat” adevaruri de-astea.
In general, sunt alergic la propaganda de orice fel.
US Army are aici nevoie de aliati, care au coloana, hainele cred ca si le perie singuri.
Greu ne dezbaram, de ridicatul de osanale. Sau de reflexul corului de bocitoare.
scoate sua din ecuatie si vezi ce-ti rămâne.
nu stiu ce alergii ai dar nato fara sua este o forma fara continut.
Nu am contrazis acest aspect, nici macar, un pic, desi cat vom avea SUA de partea noastra, vom putea conta( indiferent de nivelul de angajare) si pe Canada, UK si probabil tarisoarele alea doua, de la Antipozi(care nu s-au dat inapoi, de la a lupta in Europa in trecut). E suficient sa vezi ce aliati sunt acum in tara(nu pun Polonia la socoteala, pt. un motiv simplu, daca noi vom fi in galeata, ei vor fi pe fundul ei, asa ca nu le poti cere sa aleaga intre tara lor si altii).
Iar noi, trebuie sa fim gata oricand, sa facem la fel pt. aliati. Foarte probabil ca asta vrea si US Army(si nu declaratii sforaitoare, de magulit orgolii, astea merg la politicieni, dar prea putin sau deloc, la militari).
Dar nu putem spune ACUM…. „Trump si poporul……libertate ne-au adus”, poate in viitor, asta va fi cazul, BUT NOT TODAY.
ce îți aduce trump si poporul ….mai exact ce îți asigură/garantează?
tocmai libertatea aia primară,primitivă care îți asigura climatul necesar de a crește economic,social și moral …si confortul de a-injura pe yankei in stil superior.
dar bine noi suntem deja prea prețioși si sofisticati in gândire și mai catolici decat papa,ne oparim ca suntem colonie americana si plangem după anii roșii.
Nu, cu USA avem un parteneriat, inceput inainte de a fi membrii NATO.
L-am respectat, chiar daca nu ne-a fost usor, mai jos e o cronologie:
https://m.stirileprotv.ro/lbin/mobile/index.php?article_id=3780977
Rescriem istoria? Daca nu erau americanii, Putin avea biroul la Bucuresti? E ca si cum ai spune ca daca nu era Gen.Berthelot, Marasesti si Oituz, erau fix pix.
Daca Trump ducea politica, pe care a promovat-o initial in campanie, ce se intampla? Rusii se instalau la Paris?
Sunt satul de proamericani, precum Basescu, care in 8 ani de mandat, nu a miscat un deget cu inarmarea si care nu e asa, se lupta cu rusii, cand fata lui, a luat un vagon de bani, de la Gazprom.
Pt. ca rusii au facut deja ravagii, prin economia tarii si nu am vazut prea multi Corifei ai Libertatii luand atitudine, dincolo de miorlaiala pe la colturi.
Prin SUA, exista o expresie cu privire la deformari ale realitatii de genul acesta: „Apple Distortion Field”(inlocuieste Apple cu orice vrei), iar despre cineva, care urmeaza orbeste, asemenea o directie, se spune simplu: „Drink the Kool-Aid”
Atitudinea asta, e sora(vitrega cei drept, dar sora), cu a celor, care ii numeau pe militarii romani in T.O, mercenari si ambele sunt la fel de toxice.
Eu o sa ignor pe viitor discutia, nu imi place emfaza, dar pe umarul meu e steagul Romaniei, pe care l-am purtat cu demnitate si mandrie, inclusiv peste granita, pt. ca altii sa isi plimbe linistiti, rudele prin parc.
Respect @Just Vas….??
?oau….brrr,mergi sănătos colegule.
Se vorbește și acum la consulatul rus. Cred că-i supraestimați un pic, mai mult, pe americani.
Fàrà sà mai vorbim de lipoveni…
Și ceva bulgari plus ceva marinari militari pensionari care au făcut școli, cursuri sau pregătire pe la ei !
De ce consideri ca doar pt americani le-ai luat? La MK nu sunt doar trupe americane ci este o baza aeriana importanta a RoAF care protejeaza toata Dobrogea, unde ai o brigada mecanizata, a 9-a ,,Marasesti” plus porturile. La Deveselu nu protejezi doar sistemul Aegis ci si Craiova unde ai Brigada Multinationala NATO si aeroport. Tot asa ar trebui protejat Bacau, ai baza RoAF, si acoperi Moldova de la Iasi la Galati, si Campia Turzii cu zona Clujului. Iar o alta baterie va fi in nordul capitalei cu acoperire spre Ploiesti si Targoviste.
Considera pt ca atat il duce capul! MK protejeaza intreaga Dobroge, Constanta, accesul Romaniei la Mare, accesul de pe Dunare la mare etc. Dar este usor sa pui intrebari fara minte.
Jeez! Se iau două baterii care protejează una întreaga Dobroge si una 70-75% din Oltenia și se plânge lumea că „le luam pentru americani”….
Colegu Mihai Stoian …totala dreptate da nu stiu daca ai vazut reportajul postat ieri cu baietii de la Babadag…dupa ce ca s doar 350 soldati…se plimba cu TAB din anii ‘70….deci la noi in Dogrogea mai sunt de facut…in afara Patriot,MK si corvete,fregate….350 infanteristi marini nu apara decat Babadag posibil,nu acopera Delta si litoralul cum ziceau in reportaj….poate doar cu Exoschelete ca in LIVE DIE REPEAT….?
Da’ cu ce vroiai sa se plimbe, cu Piranha V pe fundul apei? ??
Asteptam Agilis….mama ei de orgoliu…nu puteam lua Boxer si intrat asap in fabricatie….?
Baietii de BIM folosesc preponderent TABC, adica TABuri 4×4 de cercetare. Va mai dura pana cand vom ajunge noi la productia de TABC-uri noi.
George,dar avem Ghe-O care cu un pic de investie se poate transforma intr un vehicul militar strasnic…inclusiv pt armoured recon…
Avem? Ce e romanesc, la masina aia? Numele?
A mai postat cineva aici pe site, despre producatorul american al masinii.
Pai la Fifth Gear in UK au presentat o ca o masina facuta de 2 tineri din Brasov….?!
A fost finantata de patronul de la BGS.
Despre valentele sale militare nu vreau sa discut, cert e ca din 2013 sta mai mult parcata prin Bucuresti, ieri era de pilda in proximitatea Academiei de Politie…
Aia e o panarama de masina, buna sa te joci cu ea, nici o treaba cu un vehicul militar.
Chiar eu am postat reportajul pe PSM, iar misiunea BIM chiar asta este, Delta Dunarii
http://www.navy.ro/despre/organizare/misiuni_bat307.php
si probabil un batalion este necesar.
Si cum am spus mai sus, pt apararea Dobrogei si a litoralului avem o brigada mecanizata care conlucreaza cu BIM, cum au facut si la ultima aplicatie.
Eu as opta pt doua batalioane.
Daca n-ar fi vorba de bani, ar trebi sa avem o brigada de infanterie marina. In felul asta, prin rotatie, cate un batalion ar pleca in teatrlee de operatii iar celelalte doua ar asigura nordul Dobrogei si Delta Dunarii. Au nevoie de misiuni externe ca sa-si faca mana.
ceva cb 90 spike nlos si black hawk in dotare daca visez trezeste ma ?
Cb 90, black hawk , spike nlos …. Daca visez trezeste ma?
Scuze am postat de doua ori Inca dorm?
Nemo
https://en.wikipedia.org/wiki/Skjold-class_corvette
Da asta ce are colegu vezi capabilitatile pe YouTube…??
Aia merge pentru mare, nu in balta.
Chiar daca nu pare, are un profil inalt, tipic navelor maritime si, in plus, e foarte zgomotoasa.
As lua-o pentru destinatia sa clasica,sa efectueze atacuri antinava in largul marii.
Mai e un batalion la BR, caruia îi place să se „joace” prin Delta. Tot mic ca nr de oameni, precum BIM.
@Ross
Pentru „fire power” sunt încă arhisuficiente monitoarele. Evident, ar fi perfect să fie modernizate (inclusiv senzorii si sistemele de armament aduse la zi).
Si daca te referi la ceva de intervenție rapidă, au amerikanski niste barci simpatice. Nu știu ce blindaj au (dar parcă citisem pe undeva ca le-au folosit si prin Irak), însă dacă pui pe ele, pe lângă mitraliere si niste Spike (nu știu dacă chiar NLOS) si eventual vreun lansator Stinger pe acolo (în caz de elicopter ceva) cred că nu ar fi chiar inutile.
https://youtu.be/DeDmc7L4QBQ
Nu stiu daca spike nlos si stinger sunt loal ..ca dealtfel cu miscarile barcii nu o sa incadrezi nimic
NLOS= No Line of Sight. In mod evident, nu faci LOBL (Lock On Before Launch) daca e NLOS.
Stinger e fire and forget. Ai incadrat tinta, ai tras si pa. Nu e afectata de miscarile barcii.
@eroul bula
Nu stiu spike-ul nlos , dar cu stingerul , javelin ai nevoie de un timp de incadrare pe tinta ..nu treci tinta prin vizor o secunda si tragi
De aia am spus ..era putina ironie pe acolo
Ideea asta ce se tot vehiculeaza cu barcile astea mici bune la toate e cu ????
Barcile astea ptr protectia echipelor de asalt sunt ptr distante scurte de contact si cu folosirea armamentului cu tragere directa , mai rar armament ghidat ..si cel putin din ala ptr distante scurte , ptr ca timpul cand esti in contact e pretios , nu ai timp de a sta pe ganduri
Daca incarci barca cu nlos-uri si stingere imi cam da impresia ca isi prind bocancii pe acolo unii
Da parca ni le au dat la un pret mai competiv decat la polaci…?!?
S.U.A a cerut statului Roman aprobarea de a-si monta ei si pe cheltuiala lor nu stiu ce sistem AA la DEVESELU.Deci ce este cu manipularea aceasta mai ales tinind cont ca de la Deveselu pina la frontiera estica a tarii sunt aprox.500km,iar patriotul eu stiu ca bate max 350km.!!!
probabil vor sa puna ceva cu raza scurta (SHORAD/VSHORAD) poate si medie, anti-racheta/ C-RAM, ceva ce noi inca nu putem oferi ca si protectie, ca ale noastre sunt toate vechi.
S-ar putea sa puna chiar RAM.
„…a început încă din prima jumătate a anului 2017 să o construiască…”
Ma indoiesc ca Raytheon a inceput sa miste inainte de a primi aprobarea pentru FMS, publicata pe 11 iulie 2017.
Probabil ca faza de pre-productie… 🙂
In momentul in care au pe teava mai multe contracte, pot incepe productia, din banii proprii, pentru componente comune care pot fi livrate oricarui client.
O simplă observație: Suma plătită de noi a fost de 764,780,000$ față de 791,694,960$ (radare și rachete) cât au vărsat americani.
Apropos de numar vs polonezi: practic noi am luat 7 unitati de tragere = 3.5 baterii si o sa le dispersam in toata tara. Oare polacii cum le utilizeaza? Cate 1 baterie = 2 unitati de tragere pe fiecare locatie sau o sa fie fiecare unitate de tragere independenta pe locatia pe care o acopera? Nu cumva noi suntem aia care am luat tzeapa? Adica e musai sa ai o baterie intreaga per locatie sau nu?
Noi luam 28 lansatoare pentru 7 baterii. Nu stiu ce zici acolo.
Polacii au 2 radare per baterie, n-am stat sa numar lansatoarele.
Colegu ‘ decat sa numaram lansatoarele….mai bine am numara oualele….???
Nu, noi – si absolut toti ceilalti operatori de Patriot – folosim un radar per baterie. Un radar la patru lansatoare (sase lansatoare per radar americanii), polonezii un radar la trei lansatoare. Polacii sunt singuri care si-au impartit bateriile in doua.
Practic o baterie inseamna un radar + un numar de lansatoare si asta-i realitatea tactica.
Termenul de „unitate de foc” este inventat de polonezi ad-hoc.
Ok, credeam ca noi suntem suntem exceptia de la regula. Inteleg ca de fapt polacii au fost mai cu mot. Vreo idee de ce au ales config respectiva?
O mai buna dispersie in teritoriu si o rezilienta mai mare in caz de atac rusesc.
Mai multe radare raportat la numarul de lansatoare. Pierzi un radar, redistribui cele 3 lansatoare la alte baterii si vor fi 4 lansatoare la un radar.
La un numar de 28 lansatoare (cazul nostru) ar avea la dispozitie 9 radare in loc de 7. La fel de bine, ar putea sa decida sa lucreze cu 4 lansatoare la un radar si sa pastreze in rezerva 2 radare pentru inlocuirea pierderilor.
Asta-i si logica polacilor.
Ar mai fi o explicatie: Kaliningradul. Si din cauza Kaliningradului se agita polonezii cu acoperirea de 360 de grade iar una din solutii ar fi sa pui doua radare „back to back” (nu neaparat pe aceeasi pozitie) iar de aici, probabil, si organizarea in „unitate de foc” cu doua sub-baterii.
Radarul pe care îl vor polonezii e cu nitrura de galiu și acoperire 360 de grade. Nici americanii nu-l au inca. Rămâne de văzut ce configurație va avea bateria lor.
In prima comanda polonezii o sa primeasca radarele vechi ca si noi.
Chiar si noul radar cu acoperire de 360 de grade are o matrice principala (main array) pentru „privit” in fata si doua secundare mai mici (1/4 – quarter-panel arrays) pentru laterale si spate. Prototipul e gata:
https://www.raytheon.com/index.php/news/feature/power_patriot.
Vestea buna pentru cei cu radare modelul actual, inclusiv pentru noi, este ca pentru noul model au ales un design scalabil si compatibil cu precedentul care permite modernizarea pe amplasament (on site). (vezi filmuletul de pe link-ul de mai sus de exemplu)
Vestea buna pentru cei cu radare modelul actual, inclusiv pentru noi, este ca pentru noul model au ales un design scalabil si compatibil cu precedentul care permite modernizarea pe amplasament (on site). (vezi filmuletul de pe link-ul de mai sus de exemplu)