Despre Pilonul II de pensii

 

Sunt sigur ca ati observat agitatia produsa pe tema Pilonului II de pensii.

Tot felul de gugustiuci au invadat retelele de socializare cu explicatii semidocte, copiate de pe undeva pentru ca ei nu inteleg nimic, despre cat de nerentabil este sistemul de cotizare la Pilonul II de pensii, cum pensia pe care o vom primi de acolo va insemna 150-200 de lei amarati si asta din cauza capitalistilor verosi de la fondurile private de pensii care sug sangele poporului. Cum statul este un administrator mai bun al banilor nostri de pensie si ca ar trebui ca toate contributiile pentru pensii sa fie platite catre stat.

 

De fapt, situatia este mult mai simpla:

Adunatura de incapabili care guverneaza Romania a facut bugetul muci, nu e in stare sa stimuleze economia sa produca mai multi bani, nu reuseste sa colecteze suficienti bani la buget, iar banii colectati nu-i foloseste pentru investitii ci ii arunca in consum pe principiul: “Mancam bine, infundam wc-ul apoi mai vedem.”

A crescut inflatia, a crescut deficitul bugetar, au crescut dobanzile, a crescut deficitul balatei de plati externe, creste datoria publica in ritm ametitor. Incapabilii se imprumuta tot mai mult si tot mai scump, fara sa se intrebe cum vom restitui acele imprumuturi.

 

Tot gandindu-se cum sa faca rost de bani, le-au picat ochii pe contributiile la Pilonul II pe care se gandesc sa puna mana, pe modelul prietenului Viktor Orban.

Sunt acolo vreo 8-9 miliarde Euro care le-ar permite sa prelungeasca iluzia ca o ducem bine, cel putin pana la alegerile prezidentiale de la anul, eventual pana la generalele din 2020 cand spera ei sa acapareze complet puterea. Apoi va urma potopul.

 

Problema nu este ca PSD vrea sa faca inca o tampenie majora pentru ca ei au facut tampenii majore de fiecare data cand au fost la guvernare. Problema este ca pentru ei perspectiva se incheie in varful nasului si nu sunt capabili sa vada doi pasi mai departe.

Pentru foarte multi decretei, incepand chiar cu generatia mea, amaratii aia de 150-200 lei s-ar putea sa fie singura pensie pe care o vor primi pentru ca, in acel moment, sistemul public de pensii va fi in colaps.

Sa ne uitam pe un grafic cu piramida varstelor. Graficul prezinta situatia din 2012, intre timp am mai imbatranit si noi.

Piramida varstelor – situatia la 01.01.2012

 

Seria cea mai mare, a celor nascuti in 1967, a ajuns la 51 de ani, numara acum cca 450.000 de oameni si va iesi la pensie, la limita de varsta, in 2032. Sau 2034 daca va creste varsta de pensionare la 67 ani. Ea va fi inlocuita pe piata muncii de cei care acum au cca 6-7 ani si care sunt cam 200.000 pe serie anuala. De doua ori mai putini.

 

Pe scurt, incepand cu 2032 (sau 2034) deficitul de forta de munca va creste cu cel putin 150.000-170.000 persoane pe an, fara a lua in calcul si alti factori precum emigratia. Si asta vreme de multi ani, asa cum se vede din profilul piramidei varstelor.

Nefiind suficienti oameni pe piata muncii, vor scadea si contributiile la fondurile de pensii.

Teoretic, golul ar putea fi acoperit de la buget doar ca:

– forta de munca redusa numeric inseamna companii straine care se vor muta de aici, rezultand scaderi ale incasarilor din TVA si din impozitul pe profit (cel putin);

– populatie in scadere inseamna consum in scadere adica, din nou, incasari mai mici din TVA.

Una peste alta, bugetul de stat nu va avea de unde sa acopere deficitul fondului public de pensii iar acesta se va prabusi. Probabil, in 2034-2036 adica peste doar 16-18 ani.

 

Singura “industrie” care va merge va fi cea a azilelor de batrani, subfinantate si acestea, iar cei 150-200 lei pensie privata s-ar putea sa fie singura pensie primita.

 

Nu-mi povestiti despre completarea pietei muncii cu imigranti africani si din Orientul Mijlociu pentru ca o asemenea masura nu va face decat sa accelereze declinul. In imensa majoritate, vin doar ca sa beneficieze de ajutoare sociale. A se vedea ce se intampla in Franta, UK sau Germania.

 

Cam asta se va intampla cand seriile de decretei vor incepe sa iasa la pensie si de asta Pilonul II trebuie sa ramana la locul lui, iar contributiile sa fie readuse la nivelul la care fusesera proiectate initial si nu bataia de joc de acum.

 

Evident, nu are rost sa le explicati aceste lucruri gugustiucilor semidocti care bat campii pe FB despre binefacerile sistemului public de pensii.

Se vor uita la voi cu privirea sticlos-indignata a prostului agresiv care nu pricepe nimic, apoi va vor spune alte tampenii. Pierdere de timp.

 

 

Cristian Ganciu

111 comentarii:

  1. cu teodorovici și vâlcov drept „eminențe” financiare nu ne asteptă nimic normal si coerent . seninătatea și tupeul cu care pesedeul împinge țara în colaps mă „fascinează”…nimic nu e întâmplător.

  2. Cand s-a infiintat Pilonul II de pensii, nu m-am inscris sa cotizez, gandindu-ma ca e prea devreme, sa le mai lasam sa creasca, sa vedem cum se misca si ce randamente scot.
    Chiar daca vedeam guvernarile, una dupa alta, ca nu dadeau semne ca le-ar interesa ce sa va intampla cand va incepe sa se pensioneze contingentul urias de decretei, totusi ma gandeam ca e mai sigur la fondul public de pensii.
    Apoi s-a produs nenorocirea Dragnea-Dancila-Teodorovici-Valcov si compania si-mi dau seama ca idiotii astia, nici daca ar vrea, nu ar fi in stare sa atenueze, macar, socul care va lovi Romania in acel moment.

  3. Dincolo de tot felul de calcule matematice, prostia asta imensa cu modificarea pilonului II de pensii submineaza Romania la capitole din cele mai importante: increderea si predictibilitatea. Romania dovedeste inca o data eventualilor investitori straini ca e o loterie si un rai al pescuitorilor in ape tulburi. Adica o zona in care vin in general doar smenarii si tunarii sa-si incerce norocul. Aia seriosi fac afaceri cu noi doar cu banii jos. Doar prostii investesc aici. Si nu, mana de lucru nu mai e ieftina si calificata demult si chiar daca ar mai fi nu conteaza atat de mult. Iar ca piata de desfacere suntem infimi. Astea-s gogoritele PSD/ALDE in general.
    Oricum, din pct. meu de vedere chiar si la nivel european situatia pensiilor e pusa prost sau foarte prost. Se merge in continuare pe un fel de schema Ponzi care are la baza cresterea continua a populatiei. Asa s-a ajuns si la tampenii epocale cum e cea cu emigrantii care or sa plateasca pensiile in economiile vestice, samd.
    In mod normal economia post industriala are toate resursele interne pentru a sustine un sistem de pensii absolut functional avand la baza nu „conveierul” populatiei ci cresterea enorma a productivitatii datorata automatizarii, noilor meserii, samd.

    • @stelian
      Cred ca e o eroare sa crezi ca problema pensiilor e principalul motor din spatele politicii usilor deschise in privinta imigrantilor si ca doar sistemul Ponzi al pensiilor se bazeaza pe populatie stabila/in crestere. Nu, toata economia se bazeaza pe asta.

      Pana la urma oamenii pot fi obligati sa munceasca pana mor (daca nu prin ridicarea varstei pensionarii atunci prin pensie mica => ramanerea voluntara in activitate, pensia devine o mica completare a altor venituri).

      Dar ce faci cu cresterea enorma a productivitatii prin automatizare daca ai o populatie imbatranita si in scadere?

      Nu te ajuta cu nimic daca vrei sa-ti pastrezi pozitia economica (ca firma sau ca tara). Cifra de afaceri scade, profitul scade, PIB-ul scade.
      Unele sectoare/industrii ar putea inlocui muncitorii cu roboti, sa zicem, dar nu pot inlocui consumatorii cu roboti. Pt a cifrele actuale au nevoie de consumatori, tineri si multi. Aceasta combinatie intre sectorul de afaceri interesat in cifre bune si politicieni interesati sa-si mentina tarile cam la acelasi nivel => politica imigrationista.

  4. la infiintarea pilonului 2 cei din generatia „decreteilor”(fac parte din primul lot) nu erau obligati sa cotizeze.asa ca nu sunt foarte multi care cotizeaza la acest fond de pensii.chiar si asa un decretel inscris in 2008,avand un venit de 1000 euro/luna(nu prea au multi banii astia),o sa stranga pana in 2032( cand o sa faca 65 de ani) 13440 euro.adica vreo 75 de euro/luna timp de 15 ani.asta daca fondul respectiv reuseste sa ii pastreze macar pe toti.

    • Nici eu nu eram obligat, fiind nascut in 1967 dar decretei nu suntem doar cei din 1967-1970 ci toti cei pana in 1989. Se si vede, dupa 1990, cum s-au redus seriile anuale. Asa ca majoriatea decreteilor au cotizat si cotizeaza.

      In al doilea rand, s-a schimbat paradigma.
      Daca pana acum ne preocupa randamentul fondurilor private de pensii, cat de mult ne vor inmulti banii, acum problema este ca pe pensiile de stat nu vom putea conta si singurele pensii vor ramane cele private, atat de mari cat vor fi ele atunci.

    • In 2008, cand s-a introdus pilonul II, aveam 41 de ani si puteam opta sa cotizez.
      Cei cu varsta maxima de 35 de ani (decreteii nascuti incepand din 1973) erau obligati.
      In linii mari, 17 serii anuale de decretei cotizeaza obligatoriu iar alte 6 serii anuale au putut opta pentru Pilonul II.

      • Ai 51?! Din gândire (creativ si maleabil) credeam că ești undeva gen. 35-40. Ia-o ca pe un compliment si tine-o tot așa :D. Mulți înainte, apropo!

  5. Tovarasi. E de datoria mea sa spun ca o mare vina in acest dezastru il are si Johanis,nu poti tu presedinte care ai CEA mai mare legimitate sa accepti magariile lui Dragnea de a distruge tara,si nimeni nu ma poate contezice, suntem republica semi prezidentiala si Johanis are ultimul cuvant de spus la formarea guvernului. In Italia avem republica parlamentara unde presedintele are un rol simbolic, dar surpriza la trei Luni de la alegeri nu au un guvern pentru ca presedintele a spus foarte clar ca El are ultimul cuvant de spus la nominarea ministrilor. Partidele care au castigat alegerile au incercat sa impuna un guvern dar presedintele ia lovit Cu batul peste deste. La noi Johanis in 24 de ore sia batut joc de tara.

    • Tara lui Andrei

      Presedintele Romaniei nu are cine stie ce puteri. Mai mult de atat, de cand a (re)venit PSD la guvernare chiar si puterile alea pe care le avea s-au diminuat.

      N-are ce sa faca Iohannis, in principiu.

      • Capătu satului

        Presedintele are multă putere
        Scrie la legea fundamentala si in celelalte legi care asigura functionarea statului
        Tocmai de aceea presedintele anterior a fost atât de, zic comunistii analfabeti, presedinte jucător,
        Spre deosebire de iliescovici care a fost un presedinte tovarash pt sefii săi de filiale jsi a închis ochii la toate derapajele ( nu intamplator pt mai putin de 1 % din derapaje e acum anchetat: mineriade, lovilutie, etc), inseamna ca justitia a functionat in regimurile iliescu la viteza trenului marfar

        Puterea presedintelui este pana la urma irelevantă daca tu ca presedinte nu doresti sa o folosesti
        Poti sa ai o masina de formula 1 daca tu vrei să mergi cu maxim 50 la ora toata puterea e degeaba
        Viata, interesul național demonstrează zilnic ca exista situații în care presedintele trebuie sa isi exercite prerogativele

        Off topic, sa ne gandim la legile justiției pt care abia la a treia trimitere la Curtea Constituțională presedintele a sesizat comisia de la venetia
        Inițial la prima sesizare a curții constituționale presedintele a spus clar ca nu doreste sesizarea comisiei de la venetia
        Dacă presedintele sesiza de prima dată comisia de la venetia
        Astăzi aveam opinia unui organism serios si erau eliminate multe nelămuriri legate de capacitatea in materie legislativă a fruntasilor psd Iordache si Nicolicea
        De asemenea, la legea de modificare a codului fiscal prin care a fost iertat negoitza si restu de tva pt jdemii de blocuri pe persoană fizică, presedintele a ales pozitia copilului

        • CC e sclava pesedinta 80% si interpreteaza constitutia cum doreste. Sunt in stare sa spuna ca cerul este rosu in loc de albastru din pdv constitutional. Ar putea face ca presedintele Italiei si sa arunce tara intr-o criza profunda, in care institutiile intra in colaps. Va iesii toata lumea in strada, poate si armata va trebui sa aleaga tabara. Nu e deloc imposibil sa se ajunga aici daca se ajunge la final cu legile antijustitie

          • capatu satului

            din nefericire, odata cu trecerea in nefiinta a lui Antonie Iorgovan la psd e jale mare cu interpretarea normelor legale si e greu de dibuit o doctrina, afara de somnu conducerii sefului camerei derutatilor

            combinat si cu productia crescuta a tarii la masterate, doctorate, inclusiv in domeniu sigurantei nationale – este o stire in acest sens, de ieri, legata de modu in care a absolvit o scoala de asta cu siguranta nationala actualu ministru de finante; sefu scolii zice ca mai verifica inca de acum un an cum a absolvit ministru de finante o scoala de siguranta nationala, scoala careia acesta s-a laudat ca nu i-a trecut pragu

            normal ca psd s-a orientat nu spre oamenii educati ci spre modele tip iordache scolit peste Prut (nu ca asta ar fi in esenta o chestie rea) si nicolicea care a facut el o facultate, studii aprofundate de drept da nu vrea sa spuna la nimeni unde ca sa nu fure cineva lucrarea de diploma,

            uitati-va la negoitza care pana la 31 de ani nu a reusit bacalaureatu iar acuma are probleme ca la doctorat ar fi copiat

            https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/primarul-sectorului-3-robert-negoita-a-fost-audiat-la-parchetul-general.html
            https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/robert-negoita-audiat-la-parchetul-general-in-dosarul-in-care-e-acuzat-de-plagiat-in-lucrarea-de-doctorat.html
            https://pressone.ro/teza-de-doctorat-a-lui-robert-negoita-plagiat-integral-de-la-prima-la-ultima-fraza/
            intre timp a ajuns prin munca telectuala de sus, ca doar nu era la nivelu lui sa puna mana pe carte ca amarestenii de jos, presedintele oraselor din tara sau cam asa ceva,
            http://www.gandul.info/politica/primarul-sectorului-3-robert-negoita-reales-in-functia-de-presedinte-al-asociatiei-municipiilor-din-romania-15822565
            ceea ce este pana la urma o pata de rusine pe tara, orasu, scoala si familia care a produs o asemenea persoana,

            sau poate o fi cum spune CTP demonstrez ca io pot si voi restu nu puteti,

            dar de ce sa ai rusine ?
            nu se zice la noi la tara proverbu: dupa rusine nu bei apa

            problema CCR este si o problema atat de conducere a statului cat si de neimplicare a autoritatilor publice,

            cum poti sa fi judecator independent la CCR dupa ce ai fost comunist de frunte la psd si sef la palavrament?

            de ce autoritatile publice nu au avut nici o pozitie fata de chestia asta ?

            este pana la urma acelasi smen palavramentar cu nume de bulevarde, strazi la capitala si laudat si pe aici de multi cu ocazia sarbatorilor nationale, ziua regelui, etc.,
            partidele se inteleg intre ele la algoritm iar noi suportam ponoasele,
            predoiul a recunoscut ca actulu nou cod penal intrat in vigoare in 2014 a fost rezultatu negocierilor palavramentare,

            da stam linistiti ca am inteles ca pe 09 iunie 2018 are loc mitingu clasei muncitoare la capitala patriei pt sustinerea guvernului,
            mitingu va avea se pare acelasi traseu si se va tine deodata cu bucharest pride – una din binefacerile exhibari manifestarilor de natura sexuala,
            pai daca politicienii pot, de ce sa nu poata si populatia capitalei,
            asa clasa muncitoare va lua direct de la sursa bucharest pride justificarea familiei traditionale de tip nou psd si vor putea sa explice acasa in batatura cum poti sa ai familie fara sotie dar cu amanta, eventual de acelasi sex, etc.,

            numai daca ar fi o chestie izolata,
            dar aflii ca si aliatii nostrii din apropiere (ungurii si polonezii) au modificat legile justitiei de mult si au nationalizat de ceva timp pilonul privat de pensii,
            refuz sa cred ca rusii ar avea vreun amestec,
            inca mai traiesc cativa din cei care ascultau cu adanc avant patriotic: stalin si poporu rus fericire ne-a adus.

  6. Eu pe langa pilonul 2 am alte 2 pensii private la pilonul 3 tocmai ca pensia sa o am asigurata din mai multe surse.

    • Aha….deci joci la mai multe capete…si care nu are destula pensie…le da tata Putin un job de PR pe ruble multe…..?…..troll pe malul Nevei…ce romantic suna…??

    • Cand om iesi la pensie, pot sa vin sa-ti sap prin gradina pentru o farfurie de ciorba?

      • :)) nu se pune problema. Am investit f multi ani pe bursa romaneasca si pe bursa americana. Nu imi tin ouale intr-un singur cos, de aia am mai multe surse de venit tocmai ca la batranete sa nu am probleme financiare…

      • Ehh ….stau la bloc…gradina e comunala…si avem management company care se ocupa….singurul job e dog walker 8£/ora sau 20£ la boarding/zi daca vrei….??
        ….Cristian,Eu am 35 ,crezi ca pt mine e mai bine,poate mai rau sper sa fac o afacere ceva cand ma intorc in tara,Eu n am platit la nici un pilon din October 2008,am platit in UK dar nu Stiu cat mi or da dupa 15-20 ani ca nu e stagiu complet…deci…?

      • Eroule, o sa primesti niste miliarde cu care iti vei lua un ou.
        @Barny, nu mai tine bani frate, ia-ti active sau investeste in tine, in abilitati. Fa-ti „tiparnite” de bani, nu pune bani la saltea, oricat de avansata ar fi salteaua aia.

        • mi-am facut firma mea, i-am investit. Ce sa mai investesc in mine? Am doua diplome de inginer si imi fac si doctroatul..Dar in schimb sunt ingrijorat de generatia tanara ca nu mai are chef de lucru. cine naiba o sa ne plateasca pensile de stat? de asta am optiunile astea alternative.

  7. Ca o asa mai de dreapta in gandire, accept faptul ca statul este cel mai prost gestionar a orice. Daca statul ar face suc la tec, ar fi cel mai prost suc, ar costa 20 de lei paharul, ciclul de productie ar contine un muncitor – amestecator de prafuri in apapartul tec si un director, un director adjunct, 3 secretare, un contabil sef, un manager si un sef de productie. Si atunci de ce as vrea ca ceva sa fie adiministrat de stat?
    In aceste conditii sa militezi pentru administrarea banilor tai de catre stat, fara sa fi platit sa spui asta, conider a fi o prostie si o forma de inadaptare sociala. In fapt realitatea este cea pe care o urla fix cei care se plang cau pensii mici. Pai nu de stat au fost gestionate timp de 28 ani? Acum ce vor sa faca dobitocii astia rosii este unu si acelasi lucru cu nationalizarea.

    • Ca poza asta colegu ‘…
      http://www.cronicadeiasi.ro/pictures/images/dorel_2_.jpg
      5 k mapa 1 cu sapa….asa e daca cotizezi la Pilonu 2 …??

      • cred ca n-ai inteles imaginea:
        omul ala din groapa este expertul, aflat pe un „task”/treaba critica (care blocheaza intre proiectul), deci cat timp nu termina ce are de facut, ceilalti nu pot avansa 🙂
        In plus este observat (critical review + coaching) de catre ceilalti, ca sa nu faca greseli din neatentie! Deci este un efort de echipa, in care toti ajuta direct sau indirect in „sprint”-uri, deci respecta si metodologia Agile! 🙂

  8. incep sa fiu din ce in ce mai convins ca vom fi un stat falimentar

  9. Cateva observatii – nici banii din pilonul 1 nu sunt bani publici, ci tot privati, cum de altfel a retinut si CCR cand s-a pus problema taierii pensiilor.

    Problema actuala cu pilonul 1 nu e atat cea a decreteilor, cat faptul ca banii de pensii sunt devalizati si alocati incorect – cand exista surplus guvernele au inceput sa faca tot felul de smecherii care deviaza de la principiul contributivitatii:

    – s-a instituit pensia minima (guvernul Boc 1)

    – s-au dat pensii suplimentare (piloti, stewardeze, etc.)

    – se dau tot felul de derogari si exceptii care afecteaza corectitudinea pensiilor

    Oamenii trebuie sa ceara o administrare independenta a pilonului 1, pe modelul boardului Social Security, cu conturi individuale si fiecare sa primeasca dupa cat a contribuit.

    Daca guvernele vor sa ajute saracii, pilotii, marinarii, etc., aceste ajutoare nu se pot numi pensii ci indemnizatii suplimentare si trebuie platite din bugetul public, nu din banii de pensii, care apartin persoanelor care au contribuit si care contribuie.

    E nevoie de un mare proces al pensionarilor impotriva statului ca se sa opreasca jaful actual din banii pensionarilor.

    Pilonul 2 are multe probleme ca filosofie (de ex. ideea de stat care aduce client cu forta la niste firme), insa are avantajul ca e bazat pur pe ideea de contributie – guvernul nu poate zice maine ca da banii tai la x sau la y care nu a contribuit, sau sa ii dam lui z o suma in plus ca a umblat pe marile lumii – ceea ce face cu restul contributiilor.

    De fapt aceasta e miza reala, guvernul vrea controlul acelor bani pentru a putea sa-i repartizeze cum vrea el, dupa interesele electorale de moment.

    Daca fondul public de pensii ar fi administrat in mod transparent si corect, de un board independent, iar daca guvernele si parlamentele nu ar avea voie sa perverteasca continuu legea pensiilor de la principiul contributivitatii, as fi de acord cu desfiintarea pilonului 2 si darea ca optiune sa iti muti banii in 3 sau in 1.

    • Arata-mi un board independent in Romania.

    • Cateva observatii la observatii:
      – sa pui problema acum, cand banditii astia controleaza tot, de o administrare independenta a pilonului 1 inseamna sa le dai ideea de a crea sinecuri grase pentru o intreaga masa de hoti si incompetenti care sa ne faca praf banii, fara posibilitate ulterioara de control din partea statului, pentru ca vor fi independenti. Adica se va schimba guvernarea dar ei vor ramane intepeniti in structura aia independenta si vor continua sa ne prapadeasca banii. In sine, ideea e corecta dar este inoportuna acum;
      – pensiile sociale introduse de Boc au fost corect motivate. Taranii aia au muncit la CAP pentrur ca asa a zis statul roman in acle moment si nu aveau alternativa. Finantarea lor, in schimb, a fost incorecta. Nu trebuia sa le finanteze din contributiile noastre ci de la bugetul central al statului. Nu noi i-am bagat la CAP, fara contributii la pensii, ci statul roman;
      – in privinta pensiilor speciale, de acord. Nu acorzi pensie decat pe baza de contributie;
      – pensiile de serviciu ale militarilor sunt altceva dar trebuie calculate decent, nu porcaria de dinainte de criza, cand se raportau la veniturile ultimei luni de activitate.

      • da, e posibil ca si administrarea independenta sa fie pervertita de factorul politic, sau sa puna niste Dancila sa administreze banii aia de nu ii va mai gasi nimeni.

        – pensiile sociale nu sunt pensii publice. Sunt ajutoare sociale si trebuiau platite de la bugetul de stat. Ei au procedat asa pentru ca in 2009 aveau 1 mld de euro surplus la bugetul de pensii, insa aveau deficit la bugetul de stat si ce si-au zis oamenii, sa luam de unde e…

        – pensiile speciale ale militarilor, politistilor si celor din servicii nu sunt nici acum platite din bugetul de pensii, adica din banii pensionarilor.

        – pensiile marinarilor si altor categorii privilegiate sunt insa platite din banii pensionarilor. Asta e un furt calificat organizat de parlamentari pentru unii cu pile – daca nu ai contribuit de banii astia nu primesti – ceea e si cazul pentru pensiile sociale.

        Acum bugetul de pensii fiind in deficit si fiind completat de la bugetul de stat se poate spune insa ca statul isi acopera cadourile facute unor categorii sociale, desi eu as vrea sa vad o separare totala intre banii pensionarilor si banii statului – un lucru bun adus de Pilonul 2 de ex.

  10. Am 21 de ani, ma mut acum sau mai astept?

    • Run, man !

      • Nu cred ca asta e o solutie. Pana la urma si faptul ca alegem sa ramanem in mocirla de aici, in loc sa plecam pe meleaguri mai prospere, e tot un sacrificiu pe care trebuie sa il facem pentru tara.

      • Nu cred ca modul asta de gandire e o solutie. Pana la urma faptul ca multi dintre noi alegem sa ne zbatem in continuare in mocirla de aici reprezinta un sacrificiu pe care il facem pentru tara asta.
        Imi pare rau ca atat de multi romani au abandonat speranta salvarii tarii asteia – e o forma trista de defetism.

    • Cum vrei. Dar daca te muti, sa nu te amagesti zicand ca „Am plecat dar imi pasa”. Cand pleci, nu mai cotizezi aici, si deci devii parte a problemei demografico-economice, si e ipocrizie sa spui ca iti pasa in continuare.

      • Le pasa daca sunt dispusi sa revina acasa in cazul in care se mai schimba ceva in bine; le pasa daca isi invata copii limba romana, istoria si obiceiurile romanesti, daca mai vin cu ei in vizita acasa; le pasa daca sunt dispusi sa mearga niste sute de kilometri pana la cele mai apropiate consulat sau ambasada „doar” pentru a VOTA. Daca nu, nu le pasa.

      • Le pasa daca se gandesc sa vina acasa in vremuri ceva mai bune; le pasa daca isi invata copii limba romana, istoria si obiceiurile romanesti, daca ii mai aduc in vizita prin tara; le pasa daca sunt dispusi sa calatoreasca sute de kilometri pana la cel mai apropiat consulat „doar” ca sa voteze. Daca nu, nu le pasa.

        • Nu e suficient sa voteze odata la doi ani. Trebuie sa iasa la protest (la Bucuresti, nu Londra. Doare undeva pe ai nostrii de Londra) si sa cotizeze ca toata lumea. Statul nu gunctioneaza fara bani. Punct.
          Cati isi invata copii romana? Nu care cumva e rau pt copil sa nu stie mai bine limba tarii gazda? Cati dintre acei copii stiu vb romana ca lumea (semn ca o aud des)?De ce ar invata-o si retine-o cand le este inutila? Copii nu sunt prosti, ei pun accentul pe ce e necesar. Traditii? Vizite? Si eu imi vizitam bunicii la Tutova, dar nu ma mutam in comuna aia nici mort.
          Asta e ca americanii care se dau irlandezi sau scotieni. Jalnic. Invata-te: cat de mult tii la ceva e cat de mult sacrifici pt acel cv. Cat de mult pui osul. Scoate sentimentele si priveste problema asa.

  11. Pai daca ne uităm bine in aceasta parte de Europa numai noi avem această struțo-cămilă , restul țărilor au renuntat la asa ceva , Ungaria ce-i drept cam brutal dar tot brutal a si fost impus sistemul de Banca Mondială si hai sa nu-l comparăm pe Orban cu pesedeii noștri si restul politicienilor. …ala-i chiar un patriot pt unguri.

    Da Alex3 ai punctat bine, singurul lucru bun pe care-l are pilonul2 fata de pilonul1 ca banii vor fi redistribuiti pe principiul contributivitatii , cât priveste randamentele si cat de asigurati sunt banii aia sau faptul ca vrei sa-ti schimbi administratorul dupa sa zicem 10 ani asa cum faci cu banii depusi intr-un fond cu adevarat privat nimeni nu spune nimic. …..tace molcom!

  12. birouri de imigratie in Africa de Sud (sunt multi albi care vor sa se mute in Europa), Filipine, China, Vietnam si in cateva tari din Africa. Mai exista si resurse langa noi, ma gandesc la romanii din Ucraina, Serbia

    • In linii mari, cam la asta ma gandesc si eu: romanii din jurul Romaniei si din spatiul ex sovietic, pana in Siberia si Asia Centrala.
      Sud africanii albi care vor sa plece de acolo ar fi o mina de aur.
      Apoi Filipine si Vietnam.
      China nu pentru ca va veni cu pretentiile de mare putere care va dori „sa-si protejeze cetatenii”. In plus, cand te bazezi pe un parteneriat cu SUA nu intaresti influenta chineza aici. Facem comert, schimburi culturale si cam atat.
      Africa nu, Orientul Mijlociu nu.

      • Cum scrii tu in legea/acordul cu Africa de Sud ca numai albii pot veni, fara sa incalci conventiile internationale care interzic rasismul?

        • @checkmate
          Nu scrii si oricum nu va fi niciun acord cu Africa de Sud.Ce sa scrie ei in acord: ca sunt de acord sa ramana fara putinii cetateni cu chef de munca?
          Promovezi actiunea pe toate canalele, lasi doritorii sa depuna dosarele, se merge la interviu, se ia o decizie.
          Nimeni nu-i va interzice unui inginer sau doctor negru sau indian de acolo sa vina aw srablieasca in Romania daca stie sa faca ceva si are chef de munca.
          Doar ca albii si-au manifestat masiv dorinta de a pleca, de asta m-am referit la ei.

          • @Eroul Bula
            Albii inca sunt in Africa de Sud „a skilled minority”, GDP-ul per capita in Romania in 2017 a fost de 10757 dolari, iar in Africa de Sud de 6180 dolari. Aia care vor sa plece de acolo oricum au deja un venit superior GDP-ului lor mediu per capita si vor targeta o tara cu venituri superioare Romaniei pentru acelasi gen de profesiuni.

      • sau romanii din tara care ar trebui sa-si puna bocancii in picioare (aia de military, ca sa facem legatura cu site-ul) si sa inceapa sa-i ia pe tradatorii astia la suturi in c*r si o*a. Nu plecat, nu abandonat, pus mana pe sipca din gard.

        @George, daca consideri ca incit la violenta, probabil ca ai dreptate! M-am saturat de viermii astia si astept o masa critica de oameni care sa realizeze ca nu merge cu vorba buna si cu proteste cu lanterne.

  13. EXCELENT articol…si colac peste pupăză, saptamana trecuta am auzit-o idioata de dăncilă ca vrea sa sa dea o lege a parteneriatului public-privat sau sa modifice legea actuala(n-am inteles ce vrea sa faca) pentru a se putea apuca de constructia de autostrazi gen Comarnic-Brasov sau Targu Mures-Iasi-Ungheni….pai bai NENOROCIT-O, uniunea europeana ne finanteaza cu 85% autostrada Sibiu Pitesti si tu vrei sa faci Comarnic Brasov cu bani de la bugetul de stat??????…acum tot amanam auostrada Sibiu Pitesti de vreo 10 ani ca nu avem 500 mil euro sa cofinantam proiectul dar vom avea 8 miliarde de euro de la buget pentru a face Comarnic Brasov?????(cine crede ca aberez când spun de 8 miliarde de euro sa caute studiul de fezabilitate de acum 3-4 ani)….UE ne finanteaza cu 85% si autostrada Targu Mures-Iasi-Ungheni si tu PROASTA DRAQULUI vrei s-o faci in parteneriat public privat??????? DECE????????? ca sa puteti voi fura miliarde de euro stiind ca fondurile europene sunt CVASIIMPOSIBIL de furat????? RUSINE vaca draqului.
    Suntem pe ultimul loc(sau penultimul) la atragerea fondurilor europene, in loc sa luam bani gratis de la UE mai bine finantam de la buget niste cheltuieli care se vor duce direct in deficitul bugetar….RUSINE, de 3 ori RUSINE…. 🙁

  14. Musashi avea o regula, sa nu strangi bani pt batranete

    http://lucianisar.com/uncategorized/optiunea-de-aur-a-psd-pentru-pilonul-2-de-pensii/

    as fi de acord sa mi se transfere banii in cont si de acolo fiecare e liber sa investeasca cum doreste. injectarea de investitii in economie, in certificari/cursuri pentru generarea de beneficii viitoare e mai benefica decat investirea de entitati private dupa bunul lor chef. Banii obtinuti prin certificari/competente vor genera si mai multa bunastare in societate, fiindca statistic vorbind doar 19,2% din romani au studii superioare

    http://www.zf.ro/eveniment/pe-ultimul-loc-in-ue-doar-19-din-populatia-ocupata-din-romania-are-studii-superioare-fata-de-media-ue-de-33-15535932

    • La „opțiunea de aur”, 90% dintre români i-ar cheltui în două zile ?

      • bagi o optiune prin care sa ii obligi cheltuire in educatie si/sau in antreprenoriat. Cu investitii in titluri de stat si depozite cu dobanda reala negativa profitul pe termen lung e minim. daca speranta de viata e 60 ani si pensionarea la 70 ani …

        • Man, eu înțeleg perfect ce vrei să zici. Teoretic sună foarte bine, practic … știi tu care e relația românului cu banul.
          Nu înțeleg de ce, cu toate că suntem în 2018, educația financiară nu e materie obligatorie în școli… 🙁

    • @TheodorF: neasteptata observatia ta cu principiul ala din Dokkodo si corecta, insa as zice ca el se referea la atitudinea individuala fata de bani, probabil cu scopul de a incuraja un trai cat mai spartan si orientat catre prezent. cred ca daca Musashi ar fi guvernat o provincie si ar fi hotarat el modul de remunerare la batranete a taranilor care cultivau orez ar fi zis un pic altceva. cred eu.

      excelent articol!

  15. Asta ca tot veni vb de declinul demografic. Dar eu nu inteleg. Ce rost mai are sa vb de tancuri si rachete daca disparitia statului roman se datoreaza unor cauze non-militare? Le ce mai foloseste cuiva o armata daca nu are ce apara? Asta in presupunerea optimista ca o forta militara mai poate fi mentinuta in acel moment (avem deficit de oameni in clipa asta).

  16. Auzi tu, dobitocii, cică ne apăra în fata fondurilor de pensie. Pai noi dacă am putea I am pune pe ăia sa ne apere de voi, guvernanții lu peste prăjit. Construiește tata spitale noi, scoate tata şpaga din ele, din scoli și din toate instituțiile publice apoi apăra-ne de orice zici tu mustata albastra cu familie tradițională africana. Fa tata autostrăzi și lasă banii privați ca te paște brutăria pentru deturnare de fonduri pedofilule

  17. Sa devalizam fondul de pensie??ca sa ce???sa dam ajutoare sociale,sa marim veniturile bugetarilor….psd-ul vrea sa-si asigure masa de votanti,si apoi salariile bugetarilor si pensiile pot fi dublate sau chiar triplate….daca devalorizam moneda,ceace sa cam intimplat.

  18. Off topic
    L-am mutat la „Permiteti sa raportez”

  19. @Eroul Bula
    Ca de obicei, gandire matura. Nu incurajez deloc pe cei care considera imigratia din tari noncaucazien sau noncrestine – e cea mai mare prostie sa aduci tot felul de rase sau religii.

  20. Conform MFP , pdf cu executia bugetara pe primele 4 luni , deficitul e de 12 miliarde lei. Cosmetizat la un oficial de 6 miliarde virgula ceva prin mutarea unor bani din un buzunar in altul. Ca cele 4,6 miliarde luate de la primarii si judetene pentru a astupa ceva din gaura aia de 12 miliarde.
    Care cifra x 3 =36 miliarde deficit bugetar/ an. Cu 9 miliarde mai mult decit au scris , aprobat si asumat tot de ei pe anul 2018. 🙂
    Adica au gresit matematica de scoala primara. Se vede ca absolventul de Spiru Haret , e cam in urma cu adunarea , scaderea. NU si cu banii luati ca spaga , lingourile dosite.
    Deci se pricepe disperarea in a reduce sau chiar anula transferul de bani la Pilonul II.
    Ramin ceva miliarde „cash” care fac bine BGC pe anul 2018.
    Ce credeati ca un condamnat penal ca Dragnea se va inconjura de experti ?
    Borfasul trage la borfas de cind e lumea.
    Iar rezultatele se vad.

    PS. Tovarasul ministru are sarcina grea in Franta. Sa convinga francezii sa nu demonteze fabrica ca vom cumpara Super Puma. Cind se vor cumpara , stie doar Teodorovici si Valcov. Dupa cum reusesc sa jongleze bugetul de stat. Greu , chiar imposibil in acest an.. 🙂

  21. Cu tot respectul pt. acest forum de discutii, pe care-l citesc zilnic – nu public, nu am competente in domeniul principal de specialitate si pt. cei ce posteaza, o rugaminte sincera referitor la topicul Pilonul 2 pensii. Cititi va rog cu un pic de rabdare Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cu modificarile si completarile ulterioare, in special pe la Cap. XVII – Pensia privată. Va veti lamuri ca nimeni nu va lua nicio pensie de la acest pilon!!!!! Legea asa cum este nici nu poate constitui o baza de pornire a unei actiuni in instanta. A se vedea doar „Art. 136. – (1) Activul personal net este folosit exclusiv pentru ACHIZITIONAREA unei pensii private”. Nu insist, dar in istorie nu putem gasi un ex. similar in care statul da bani unora care-i depoziteaza la banci (acesti „depozitari” nu dau nici macar dobanda legala pt. acesti bani!) si in aceeasi zi (ma rog zilnic) ANAF/Min. Fin, se imprumuta de la aceleasi banci depozitare si platesc dobanzi, chiar mici asa cum sunt in zilele noastre. Ungaria si Polonia au „nationalizat” acest pilon pt. ca au inteles repede despre ce e vb. Pt. lamuriri suplimentare, o analiza competenta: Hai la (pensia) privată , neamule !… https://mosalecu.blogspot.ro/2018/05/hai-la-pensia-privata-neamule.html#comment-form.

  22. laurentiucat

    in primul rand sa o luam de la capat. activitatile independente sunt taxate acum la salariul minim pe economie ptr contributiile sociale si cu 10% imp pe venit oricat ai castiga. asta da posibilitatea sa-ti faci pilonul trei cat de lung si gros il vrei.
    si cu asta am lamurit de ce a castigat psd alegerile din 2016. ptr ca aia care au stat acasa si au ceva in cap si buzunare au prins ideea si in loc de galeata, ulei si zahar s-au ales cu reducere de taxe.
    a doua chestie. aproape 70% din banii din pilonul 2 sunt in titluri de stat asa ca banii aia oricum sunt blocati si ptr dobanda si comisionul aferent lor nu se bate nimeni. raman variantele in care prin micsorarea contributiei la pilonul 2 se mai micsoreaza din deficitul la bugetul consolidat si aia in care niste smecheri incearca sa manipuleze bursa unde 20% din bani sunt de la fondurile care administreaza banii din pilonul 2.
    iar a treia chestie e in articolul de mai jos. cine pricepe bine, cine nu poate sa-i dea inainte cu psd, hotii si sa ramana cu prostii.
    https://revista22.ro/70267921/finalul-unui-ciclu-politic-chilian-dup-28-de-ani-i-reformele-restante.html

  23. pt. Razvan Mihaeanu

    In hartia primita anual vad doar: Contr. platita, Contr. neta UIF – adica ACTIVUL PERSONAL NET (aici randament maxim in asi trage comisioanele!), Nr. UIF si Nr. UIF cumulat deci nicio info. despre „”RANDAMENT”, adica profit mic cu sp. Dvs.!!! Si din art. de pe HotNews chiar ca as dori sa nu mai contribui la acest pilon! Adica dupa 10 ani contributie sa primesc doar 8.662 ron. (o singura transa) sau 144 ron. luna timp de 5 ani, e chiar putin (ex. celor 6.800 pers. care au incasat 58,9 mil. ron). Interesat ar fi sa intrebe cineva pe cei 6.800 cat au pierdut la pensia din sistemul public pe care o primesc. Cu siguranta ca mai mult de 144 ron lunar!

    • Cred ca te-ai pierdut in calcule si ai ratat esentialul.
      Prin 2034-36 nu va avea cine sa-ti plateasca pensia de stat pentru ca nu vor avea de unde sa alimenteze cu bani fondul public de pensii. Despre asta e vorba in articol, cu argumente.
      Pensia aia privata, de care esti acum nemultumit, s-ar putea sa fie tot ce vei primi.

    • o mare greseala nu ai primi 144 de ron lunar ca soldul ramas tot aduce dobanda, iar comisioanele mari se aplica la depunere nu si la randamente. Ideea e ca ca atunci cand in cont e o suma frumusica de bani sa vezi care are randamentul cel mai mare, +-2% pe an la 8000 de ron sunt bani de bere..dar +-2% la 100.000 de ron parca deja e alta poveste.. Dar magarii nostrii de guvernanti ar impozita pensia aia cu 16%.. sunt convins de asta

  24. pt. Eroul Bula:

    Tot ce e posibil. Dar cred cu tarie ca sistemul public nu va avea problemele de care vb. Vom vedea. Intrebarea mea e de ce sunt obligat prin lege sa dau banii unor smecheri (cu beneficii uriase de aici – a se vedea salarii ASF si pe la fonduri) si nu sunt lasat sa fac eu voluntar acest lucru – sa pun eu direct banii la banca, spre ex. Oricum castigam mai mult; pe ex dat cred ca veam in cont nu 8.662 ci 9.000!! Si unde in lumea asta cineva isi permite sa tina blocatii 47 mld. lei (cat se spune ca sunt in fonduri acum) cu beneficii doar pt. ei si nu se pun acesti bani la „treaba”. In Turcia, cele 2 poduri de peste Bosfor sunt construite si administrate ulterior din fondul de pensii militare al Armatei turce. Asa se face ca un col. turc are o pensie in jur de 6.000 Eur, exclusiv din acest fond; nimic de la buget stat!!!

    • – Asa este, poate nu ar trebui sa fii obligat, fiecare este liber sa-si provoace nefericirea singur;
      – Ma mir ca te revolti impotriva unor „smecheri” si nu-ti problema jafului national facut de si in cadrul CAS atata amar de timp. Care este la o dimensiune apocaliptica fata de salariile de la AFS si administratori;
      – uita-te la drona de Vioriki, „traficantul dintre morminte”, Darius si la pedofilul „traditional” de Dragnea. PE MANA ASTORA vrei tu sa lasi banii ? ai patit ceva, esti pe tratament? DA, te-ai prins: ideea nu este de randament ci de incredere. Toata dezbaterea asta publica este gresita din principiu. EU unul pur si simplu imi asum un randament mai mic si comisioane mai mari decat sa dau banii pe mana pungasilor astora;
      – am terminat de organizat, controlat si eficientizat pilonul I, de facem atat discutie pe pilonul II ? E ca si cum avem 100 HA de pamant agricol care-i lasat parloaga DAR pe noi ne doare dosul de gradina vecinului de 1000 mp unde ies cateva legume pt ca e pamantul lucrat.

  25. pt. VladM:

    De acord cu jaful de la Sist. public! Ia uitati aici:
    Legea Nr.120 din 15.06.2011, pentru aprobarea contului general anual de execuţie a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2009, precum şi a contului general anual de execuţie a bugetului asigurărilor pentru şomaj pe anul 2009
    ACT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 436 din 22 iunie 2011
    Preşedintele României adoptă prezenta lege.
    Articolul 1 – (1) Se aprobă contul general anual de execuţie a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2009, cuprinzând venituri în sumă de 40.638,9 milioane lei, cheltuieli în sumă de 40.390,8 milioane lei şi un EXCEDENT în sumă de 248,1 milioane lei.

    Aceasta lege e atributul PRESEDINTELUI. Legea de mai sus a fost semnata de BASE, care imediat in 2010 ne-a spus ca ce probleme sunt la buget si a dat L. 118/2010 – taiere salarii 25% si L. 119/2010 – recalculare pensii speciale. Pe blog cred ca sunt si fost militari si-si aduc aminte, nu!? Si a mai imprumutat statul si cu 30 mld USD!!

    Nu prea am vz. reactii atunci impotriva lui Boc si Base asa cum faceti cu cei insirati de Dvs. in postare. Si sa stiti ca eu personal nu prea am incredere in lozinci; ma uit atent la realitate. Spre ex., tata, pensie limita varsta sistem public: 2009, 2010, 2011 = 780 lei …. 2018 = 1.980 si de la 1 iul. mai creste. Sa ne intoarcem la Boc si Base sau la Ciolos!?!? Ma rog!

    • roaga-te ca poate iti dai seama de greselile pe care le expui

    • and there we go…
      Bai Marcele, astia sunt la putere acum. PUNCT! si „puterea” asta vine cu toate asumarile si raspunderile NU cu lamentari d-astea penibile.
      Daca unica justificare este ca „nu am vazut reactii inainte la ceilalti”, nu faci decat sa te afunzi in rahat, parerea mea (nu de tine este vorba, you got my point, dar ai mers pe replica aia preferata de gainarii astia sovietici). Nu este o replica de incredere si forta ci una de mila patetica „hai bai nene, la aia n-ai zis nimic si te iei de mine acum??”
      Au ajuns la putere pt ca unii (multi) au fost nemultumit de aia insirati de tine. Si i-a pedepsit prin vot. Scurt si la obiect.
      E treaba mea si dreptul meu sa critic selectiv, pe ala responsabil din momentul T0. Nu sunt nici instanta morala dar nici nu m-ai urmarit matale cand si cum il criticam pe Base si gasca lui de jigodii.
      Daca esti la putere, stai si inghiti! altfel te bagi frumos in opozitie si faci garagara de pe margine. Asa cum face Base acum.

      ia uita-te atent la realitatea asta, intr-o viziune „ceva mai larga” decat pensia tatalui tau:
      http://www.zf.ro/profesii/unu-cinci-romani-apti-munca-plecat-folos-graul-lume-mananci-croissante-uscate-aduse-eventual-2-000-kilometri-polonia-germania-folos-campurile-pline-roade-oamenii-tai-pribegeasca-spele-vase-17233889

      Si da, sa ne intoarcem la Ciolos, abia astept!

  26. Ok, o sa ma rog. Cat despre „greseli”, sper ca nu vreti sa postez taloanele de pensie a tatalui meu?

    Cu respect,

  27. Soluții posibile: adoptarea minimalismului ca stil de viață și ”retragerea la țară” !
    Eu aș cumpăra teren. În fond, e singura investiție care nu își pierde valoarea în timp și care îți poate asigura subzistența.

    • Daca tot e sa muncesti pana dai in primire, cel putin fa ceva care-ti place. Daca-ti place tie, se gasesc si altii sa te plateasca….
      De investit, investeste in ceva la care te pricepi! Degaba iti iei teren, daca nu te pricepi sau daca nu poti munci….
      Conceptul de pensie va dispare….

      • Total de acord….pensie ca mijloc de subzistenta va dispare…o sa fie un fel de top up la batrenete la pensie privata/investitii private…

  28. E o „mica” greseala in articol: „Sunt acolo vreo 8-9 miliarde in lei care le-ar permite sa prelungeasca iluzia ca o ducem bine, cel putin pana la alegerile prezidentiale de la anul, eventual pana la generalele din 2020 cand spera ei sa acapareze complet puterea. Apoi va urma potopul.”
    Lucrurile stau asa: „Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de aproximativ 42,53 miliarde de lei, la 31 martie 2018, în creştere cu 25,22% faţă de nivelul de la 31 martie 2017, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).”
    Banii din Pilonul II sunt bani individualizati pe cotizanti, de care nimeni nu ar trebui sa se atinga…

    • Nu e vorba de acei bani.
      E vorba de banii care se retineau din contributiile la pilonul 1, pentru a fi dirijati la pilonul 2.
      Problema e alta: pilonul 2 alimenta un mecanism financiar (bursa, fonduri, etc) foarte important pentru sustinerea unei economii sanatoase, care altfel ar disparea. O data cu ea, dispar si valorile pentru care ne-au primit in UE. Ne intoarcem in comunism, unde vrea pesedeu’ se ne duca.

      • @Doru
        Eu vad lucrurile un pic diferit, cred ca se pune problema limitarii/eliminarii contributiilor la pilonul 2 (oricum au fost deja reduse %), concomitent cu „nationalizarea” sumelor deja stranse in pilonul 2, acele 42,53 miliarde de lei…

  29. Ai pus punctul pe i. Întâi o să facă 0% contribuția de la 1iulie către pilonul 2 și pe urmă o sa urmeze o propaganda deșănțată in media ca sa mute lumea banii, voluntar din pilonul2 in pilon1, marșând pe ideea că admin pilon 2 tot vor lua comisioane administrare lunare și fără alimentare lunara a contului, randamentele nu vor acoperi acele plăți și oamenii se vor speria că le va scădea soldul acumulat.

  30. Cred ca singura solutie este uniea cu Moldova. O sa fie o infuzie de forta de munca, ei o sa castige mai bine decat acum si o sa fie cine plati pensiile.

    • Lol…moldovenii beau vin bun, nu poșircă de pufoaica pesedista. Se unesc aia cu republica Dragneev când o zbura porcu.Fug toți în Vest până apuca pesede să-i fure. Sau trimit rachetii la sediul din Primăverii. ?

    • Cei care aduceau plus-valoare au plecat deja de acolo. Rusofonii tineri majoritatea spre Moscova si „Leningrad”, iar cei care au primit cetățenie română în UE.
      (Nota bene, destui moldoveni rusofoni care înjură România și UE pe net o fac de prin … Spania, Italia, UK, Germania ajunși acolo cu „pașaport românesc”. Cam asta e ironia și paradoxul. Aparent, pentru unii rusofoni România și UE „put” însă sunt bune numai să le dea de mâncare 🙂 ).

  31. Salut, daca vreti pot sa va fac o analiza referitoare la acest subiect cu date actualizate si opinii recente… am mai facut lucrari de genul. Nu ma limitez la simplele teste statistice care se fac in domeniu, din punctul meu de vedere sunt mai multe elemente decisive de luat in calcul. Se pot face previziuni cam ca la bursa sa spunem, care sunt semnificativ mai exacte.
    Oricum, revenind la subiectul articolului, pilonul II este destul de important in ecuatia unei economii capitaliste(asigura investitii posibil mai profitabile decat ale statului, dar la noi posibil este inlocuit cu sigur). Ca un ex, sa zicem ca statul vrea sa faca un mega proiect de infrastructura, atunci randamentul economic este mai bun in bugetul statului decat la pilonul II, insa in cazul Ro nu cred ca este o decizie inspirata aceasta deoarece nu am incredere in proiectele ce se vor derula.
    Si referitor la declinul populatiei, o masura pe care o vor lua cu siguranta este cresterea varstei de pensionare, sistemul medical va fi adus pe profit( privatizare sau taxe marite), renuntarea la unele beneficii ale pensionarilor, o exploatare a resurselor naturale plus multe altele, cred ca se poate contrabalansa aceasta scadere demografica dpdv economic, insa ceva ce ar fi trebuit sa ne aduca o evolutie ne va aduce o stagnare…
    Acestea fiind spuse, nu este momentul sa ne alarmam pentru a deveni irationali, este momentul sa constientizam ca trebuie o schimbare, iar daca fiecare dintre noi isi va folosi dreptul la vot si calitatea de a aduce un plus economiei, putem spera la mai bine.

    • Scuzati exprimarea de „mai exacte”(more accurate), sunt obisnuit din engleza. Ma refer ca datele previzionate sunt ceva mai aproape de adevar.

    • Orice analiza bine documentata pe domeniul respectiv e mai mult decat binevenita.
      Trimiteti la „contact” si veti comunica mai departe cu administratorul George GMT.

      In privinta masurilor pentru atenuarea socului produs de pensionarea, marirea varstei de pensionare doar va amana cu 2 ani momentul socului si il va atenua foarte putin.
      Diferenta numerica dintre seriile anuale nascute inainte de 89 (decreteii) si cele nascute dupa e mult prea mare pentru ca situatia sa poata fi tinuta sub control doar prin aceasta masura.
      In privinta maririi taxelor, e o masura strict contabiliceasca si nu una economica; tot marind taxele omori calul care trage la caruta. Va fi la fel ca la acciza la carburant cand marirea s-a soldat cu incasari mai mici.

      Problema asta este neobisnuita si se rezolva cu masuri curajoase:
      – politica pronatalitate inteligenta pentru a-i stimula sa aibe mai multi copii pe cei care ii si vor da la scoala;
      – o mai buna valorificare a resursei umane, prin selectarea copiilor dotati si introducerea lor in programe speciale de inavatamnt;
      – politica agresiva de atragere in Romania a romanilor din spatiul ex-sovietic (Transnistria, Ucraina de dincolo de Nistru, Rusia, Asia Centrala) si din Balcani (Timoc, Macedonia, Albania etc);
      – o politica inteligenta de imigratie (albii sud africani, Filipine, Vietnam) care sa stimuleze venirea unor oameni care chiar au chef de munca si sunt compatibili cu cultura noastra;
      – punerea pe picioare, din timp, a unor servicii performante pentru persoanele in varsta (ingrijire la domiciliu, camine de batrani);
      – nu in ultimul rand, cascat ochii la ce votam si promovarea unor elite politice adevarate.

      • Eroule, prima masura curajoasa o tot aud in stanga-dreapta si asa NU cred in ea… si-ti spun de ce: nici vesticii nu prea mai au chef de facut copii. Si cand spun CHEF chiar la aia ma refer. Stimularea financiara mi se pare o prostie, la fel cum mi s-a parut si renuntarea la plafonul de indemnizatii pentru 2 ani. Lumea educata si civilizata nu mai face copii din confort, ca-si pretuieste timpul propriu, distractiile, are acces la informatii, tentatii, resurse etc. Abandoneaza sau ignora valorile preslavite de religie legate de familie si copii. Nu cred ca este o masura de viitor. Pur si simplu ar trebui facuta o tara ca lumea sa VREI in primul rand sa traiesti in ea si poate sa faci si copii. Altfel, daca ingrosi randurile asistatilor care ,in loc de 1 copil de mana, vin cu 3 sa-si ia ajutoarele… intelegi ideea
        Poate la varsta ta, tu vezi altfel lucrurile, eu sunt mai tanar, am un copil si unul va ramane.

        cu restul masurilor, sunt mai mult decat de acord.

        • Depinde cum iei masurile respective.
          Acum cativa ani am scris niste articole pe tema asta.
          Nu le reiau pentru ca intre timp s-a schimbat sistemul de contributii dar ideea generala era cam asa:

          1.Alocatiile sa ramana mici.

          2.Pentru familiile cu un copil sa se acorde scutire de 50% la toate impozitele si contributiile aferente salariului, pentru unul dintre parinti, la alegere.

          3.Pentru familiile cu 2 copii, scutire de 100% la toate impozitele si contributiile aferente salariului, pentru unul dintre parinti, la alegere.

          4.Pentru familiile cu 3 sau mai multi copii, scutire de 100% la toate impozitele si contributiile aferente salariului, pentru ambii parinti.

          Acum, fa o simulare cu calculatorul de salarii (il gasesti pe net) si vezi ce bani in plus iti raman tie (sau sotiei) din salarii daca se aplica acest sistem, pentur varianta cu 2 si 3 copii.

          Peste 3 copii nu se mai corda nimic, asta fiind si ideea.

  32. Adrian Papahagi despre pensiile de stat:
    https://www.marginaliaetc.ro/pensii-de-stat-hotie/

  33. laurentiucat

    au scazut actiunile digi cu 30% la bursa.
    cine a decis sa investeasca banii din pilonul 2 in digi? de ce?

    • Ești la limita fake newsului.
      Fraza ta „cine a decis să investească banii din pilonul 2 în digi?” e o mizerie manipulatoare.
      Banii din pilonul 2 sunt investiți în acțiuni a sute de entități.

      La subiect: cinci fonduri de pensie dețin cumulat 4 (patru)% din acțiunile Digi. Adică infim. Si doar pentru că la un moment dat era o investiție foarte buna.

      Deci, manipulezi mizerabil. Punct!

      • Ca să-ți dovedesc ce manipulator mizerabil ești, pe baza a câte acțiuni Digi au fost scoase pe piață, înmulțit cu valoarea lor, patru la sută din această valoare este egal cu undeva pe la 0,002% din pilonul 2.

        Si tu pornind de la un 0,02% emiți rahatul ăsta:
        „au scazut actiunile digi cu 30% la bursa.
        cine a decis sa investeasca banii din pilonul 2 in digi? de ce?”

        Nu mai zic ca asta cu „căderea cu 30%” e din decembrie anul trecut. Între timp au crescut de mai multe ori, ultima dată lună asta cu 5,5%.

        • am pus raspunsurile tale de unde am luat informatia si am gasit asta azi.

          Dan Diaconu
          Ieri la 05:49 ·
          E sânge, micuţilor, pe bursă. DIGI, din capitalul căruia fondurile de pensii deţin peste 15%, a mai fript azi o scădere de 2.71%, cea mai mare din BET.
          Tefelişti mici, nu vă supăraţi că vi s-au erodat fondurile de pensie. Oricum nu era mare lucru strâns acolo şi, în plus, dacă n-ar fi fost efortul ăsta al vostru credeţi că v-aţi mai fi putut vedea aşa la televizor în HD? Pe bune, dai un ban, da te vezi „cum trebe”. Laser, frate!

  34. si asta de la profesorul glavan

    Bogdan Glavan
    Ieri la 12:38 ·
    Pilonul 2 de pensii, pe scurt, după 10 ani.
    Contribuții brute virate în sistem: 35.699.976.470 RON
    Câștig net generat din investiții: 6.973.161.218 RON
    Active nete: 42.673.137.688 RON
    Număr total de participanți 7.130.927
    Contul mediu 5.984 RON
    Randament mediu anual 8,15%

    • Vezi cum ți-ai dat singur cu tesla în oo? ?
      Randament mediu anual 8,15% este enorm.
      Zi-mi tu un depozit bancar, titluri etc. care să-ți dea randament mediu anual 8,15% net? 🙂

    • Pune tu randamentul ala „mizerabil” de 8,15% lângă 3% respectiv 4% din alte modalități de economisire:

      „Randamentele medii la titlurile de stat au crescut în martie pentru majoritatea scadenţelor, continuând tendinţa ascendentă vizibilă încă de la începutul anului.
      Cea mai mare creştere se remarcă în cazul randa­mentului la obligaţiunile pe cinci ani, până la 3% pe an, nivel care nu a mai fost atins din vara lui 2015, în timp ce pentru maturitatea de 10 ani randamentul a rămas peste pragul de 4% pe an, în ciuda unei scăderi uşoare.”

      @sursa: ziarul financiar (zf.ro), nu-ți pun link, caută singur ca ești băiat mare ?

  35. laurentiucat

    ar10 se pare ca nu e cum zici tu.

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=625288654489769&set=p.625288654489769&type=3&theater

    ai si grafic cu evolutia actiunilor.

    ia zi cum ramane cu manipularea?

  36. laurentiucat

    referitor la randamentul de 8%. ia vezi ca punctul de pensie a crescut in 2017 cu10% iar in iulie 2018 va mai creste cu 10%.

    • Nu ma pot abtine de la un comentariu: punctul de pensie a crescut „din pix”, si reprezinta in fapt o promisiune facut de guvern: le promitem pensionarilor ca punem impozite si ne indatoram la FMI suficient de mult ca sa platim +20%.

      E obscen sa il numesti „randament”. Putea sa fie si +200%, ca doar nu vine Olguta cu banii de acasa. Cifra nu are absolut nici o legatura cu vreo realitate economica.

      PS: din cate stiu bugetul pensiilor are niste deficite monstru, acoperite cu gratie de fiecare guvern din bugetul de investitii. Sau din imprumuturi. Sau din maretul „Fond de investitii” anuntat de Dragnea.

  37. Ar trebui sa fie opțional pilonul unu. Pensiile curente sa le plătească din banii lor de acasă. Adică ei pot face ce doresc cu banii privați din CAS și CASS dar eu trebuie sa fiu onest și sa le dau bani pt pensii speciale și pensii mici pt cei ce au muncit. Desfiintarea pilonului unu, măcar treptata o sa elimine deturnarea de fonduri iar pensiile vor fi direct proporționale cu câștigurile. Ăsta e întrebarea corecta: vrei sa contribui la pilonul 1, pilonul 2 sau la ambele. Eu unul as contribui doar la 2. Iar statul nu ar avea nicio cheltuiala cu pensia mea. În rest, dobitoci care sa își dea cu părea pe banii mei, slava Domnului, sunt destui.

    • laurentiucat

      frate, esti pe dinafara rau. si daca esti din aia din it daca nu ma insel dupa nick si rationament sa stii ca astia ca tine sunt cei mai mari asistati sociali ai romaniei si scutirile de taxe de care beneficiaza sunt mai mult decat ajutoarele sociale platite amaratilor. asta daca vrei adevarul sa stii cum stai.
      in alta ordine de idei astia care sunt la pensie acum ar trebui sa-ti ia banii pe scolile facute, pe alocatiile primite si pe infrastructura folosita oricat de proasta este.
      daca as fi in locul guvernantilor mai ca i-as lasa pe astia care au descoperit apa chioara sa cotizeze unde vor si sa vina in cap la batranete sa vada daca-l au ca se pare ca nu prea.
      iti mai jos un articol care contine niste chestii pe care sigur nu le stii si nici n-ai avut curiozitatea sa le cauti, ca altfel n-ai mai fi scris prostiile alea.

  38. laurentiucat

    „Singurul loc în care s-a încercat renunțarea completă la pensia publică a fost Chile, în 1981, în timpul dictaturii lui Augusto Pinochet. În 2008, a trebuit să reinstituie pensia publică, cu efort exclusiv bugetar, pentru că mai mult de jumătate din pensionari nu strânseseră destul în conturi. Dar necazul este mare și pentru cei mai puțin de jumătate care au reușit să strângă banii, după contribuții substanțiale și permanente. Când s-au înscris în sistem, li s-a vânturat perspectiva unei pensii de 70% din salariu. S-au trezit însă cu pensii care sunt la o medie de 40% din salariu și coboară până la 20%. În OECD, din care Chile face parte, media este de 60%. Așa că cine dă Chile drept exemplu de succes, ori nu știe „detaliul” ăsta ori se ferește să-l spună.”

    si va recomand sa cititi analiza asta. poate se face lumina in multe minti infierbantate.

    http://riscograma.ro/13683/pensie-publica/

  39. Nu ar fi rău să se instituie un prag al coeficientului de inteligență pe aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *