Federația Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-Estul Europei își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu faptul că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) instrumentează, din 22 mai 2018, , în baza alineatului 1 al articolului 110 din Codul Penal, un dosar penal in rem vizând Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți sub pretextul faptelor de „separatism” și „îndemn la modificarea frontierei de stat a Ucrainei”.
Federația Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-Estul Europei:
• a luat notă de manierea abuzivă și insinuantă în care a fost exploatat mediatic acest dosar penal de către SBU și anumite organe de presă din Ucraina, care vehiculează nefondat și isterizant, în stil sovietic, acuzații de „separatism” și creând astfel o atmosferă de suspiciune și ură interetnică;
• reține că Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți respinge categoric și fără echivoc orice acuzație de „separatism”, ca și tentativele autorităților ucrainene, inclusiv ale SBU, de a eticheta, de a insinua, de a acuza nefondat, de a inventa pretexte pentru urmărirea penală a liderilor comunității românești;
• constată că în ultimul timp minoritatea românească din Ucraina, numărând circa jumătate de milion de persoane, face obiectul limitării drastice a drepturilor sale naționale și cultural-lingvistice, în contrast cu prevederile constituționale și cu angajamentele internaționale și interstatale asumate de statul ucrainean privind respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, în general, și a minorității naționale române, în particular;
• își exprimă întreaga solidaritate cu liderii comunității românești din Ucraina anchetați de SBU (academicianul Vasile Tărâțeanu și avocatul Eugen Pătraș) și apreciază poziția lor fermă de respingere a acuzațiilor nefondate de „separatism” fabricate în stil sovietic de către SBU;
• face apel către autoritățile din Ucraina să pună capăt presiunilor și urmării liderilor comunității românești din Ucraina, în speță a conducerii Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți;
• solicită autorităților centrale ale României, ca stat înrudit, să reacționeze prompt și să acționeze eficient, în cooperare cu autoritățile centrale ale Ucrainei, în vederea depășirii situației create artificial de către SBU în jurul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți;
• consideră că sprijinul acordat Ucrainei de către statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv de către România și alte state care au minorități înrudite în Ucraina, în parcursul european și euroatlantic al acestui stat trebuie condiționat rezonabil de respectarea întocmai a prevederilor tratatelor bilaterale și celor ale documentelor internaționale în domeniul drepturilor omului și a funcționării instituțiilor democratice la care Ucraina este parte;
• adresează comunităților, instituțiilor, organizațiilor și personalităților românești din Europa și din întreaga lume îndemnul de a lua atitudine față de presiunile nejustificate la care sunt supuși de către Securitatea ucraineană liderii comunității românești din acest stat și de a fi demonstreze o solidaritate exemplară cu ei.
Federația Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-Estul Europei va monitoriza îndeaproape cazul dosarului penal instrumentat de SBU vizând conducerea Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți și va sesiza asupra acestui caz organismele internaționale în materie de drepturi ale omului, se arată în comunicatul de presă semnat de Vlad Cubreacov,Secretat General al Federației Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-Estul Europei.
Sursa: rgnpress.ro
Ceea ce mi se pare mie „interesant” e faptul ca guvernul o arde gen: puterile oculte vor sa ne dezbine, statul paralel, armatele de iohanisti si de sorosisti vor sa ne cotropeasca, nu ne vindem tara la straini, NATO si UE sustin slabirea tarii…
Insa in cazul asta cand romanii chiar sunt dezbinati si chinuiti de unii din afara (natie sa zicem asa…) ii doare in p***. Arata cat de preocupati sunt ei de tara si de romani, cu adevarat.
Din pacate informatiile astea nu ajung la toti re***datii mosi si babe de la tara (si de pe la oras…) si asistatii sociali care reprezinta electoratul lor. O ardem cu familia traditionala si rosia/oaia romaneasca dar de romanii de peste granita, aparent, nici nu stim ca exista…
Macar de au reinceput tatonarile cu Rusia si incep s-o arde si ei putin eurosceptic si populist asa, ca tot Rusia nu mai e prietena cu Ucraina, te-ai astepta sa inceapa si ai nostri sa ia atitudine si sa faca ceva in privinta asta.
De data asta din diverse privinte ne gasim in avantaj fata de Ucraina si, deci, am putea sa ne descurcam singuri sa-i facem sa inteleaga niste chestii si sa le batem obrazul un pic.
Salut. Trebuie facut ceva pentru romanii din Ucraina, cred si sper Ca’ autoritatile din Romania nu vor dormii cum au facut mai mereu in istorie.
Vesticii au nevoie de Ucraina, cu oligarhii si neo-nazistii ei ca sa fie buffer cu Rusia. Problemele noastre sunt minore.
Vesticii au nevoie de Ucraina din multe motive, nu doar ca sa fie buffer pentru Rusia.
Gandeste-te numai ce piata buna vor fi ucrainenii pentru bunurile din Occident si nu numai.
Atat ca populatie cat si ca suprafata teritoriala reprezinta cu potential foarte mare. Daca vor profita de el, ramane de vazut. E posibil, in prima faza, sa profite altii de ucraineni, dar, asa se intampla cand esti sarac, prost, corupt, etc. Stim cum este…
Nu mai zic de zona de agricultura si industrie. Occidentalii abia asteapta sa puna mana pe diverse companii de pe acolo. Sa le foloseasca in scop personal sau pentru a le dezvolta la nivel local in „folosul” localnicilor.
Sa nu mai vorbim de diverse tepe care o sa se dea pe acolo…
Prostii , vesticii in marea majoritate nu susțin Ucraina, Germania, Franța și Ungaria cu siguranță nu, Ucraina este susținută de americani iar din păcate interesele noastre acolo încep sa cam fie contrare cu ale lor…… trebuie sa jucam inteligent, dar nu cred că avem oameni care sa ne reprezinte în niciun partid din pacate, așa că să ne ajute bunul Dumnezeu!
Germania, Franta si Ungaria incep sa aibe interese contrare noua (ok, mai putin Franta). SUA e miezul aliantei noastre, si ii sprijina pe ucraineni. Ce e de facut, ca cu ei nu ne putem lua la harta?…
Nici nu tre’ sa te iei la harta, dar tre’ sa stii sa punctezi ce interese ai tu in raport cu aliatii tai, e o chestiune de respect reciproc si de sustinere reciproca, ucrainenii nu pot fi sustinuti la nesfarsit daca nu-si respecta partenerii, ori noi cred ca i-am sustinut destul!
Nu-i chiar atat de indepartat diferendul avut cu ucrainenii in legatura cu canalul Bastroe si cu platoul continental al Marii Negre, asa ca ar trebui sa intelegem ca ei nu ne sunt chiar prieteni si doar problemele care le au cu rusii i-i fac sa fie mai domoli, dar asta nu pentru totdeauna.
Concluzie: politica americana si a partenerilor nostri in general ar trebui sa tina cont si de interesele celorlalti…..cel putin teoretic
Ucrainenii, la fel ca fratii lor mai mari de la rasarit, nu au prieteni, ci dor interese! Ii doare fix in pix de noi, doar incearca sa capete cat mai mult sprijin de la romani si de la ceilalti vecini, in rest ne-ar scoate ochii urgent si fara scrupule!
Parerea mea este ca am putea, discret, sa incepem sa ‘discutam’ cu rusii anumite aspecte legate de Ucraina si de viitorul ei. Fara sa lezam vadit interesele Unchiului Sam, insa si mai important, fara ca ei sa afle sau sa ne reproseze ca am fost prea ‘activi’ in sensul asta.
Doar asa….in caz de vine si vremea aia la care spera toti ‘pagubitii’ lui Stalin!!!
Ce se naste din pisici, soareci mananca!
Discutiile cu rusii au valoarea hartiei igienice….de la Letea!
Uite asta-i un motiv extrem de bun pentru a avea o armata performanță și bine echipata.
Când vine vorba de perosonalul militar eu cred că se pleacă de la premise gresite, un nucleu de maxim 50000 de militari activi bine dotați cu echipamente de ultimă generație cred eu că ar fi fost arhisuficienti, restul armiei fiind formata din rezerviști tineri care sa participe la pregătire militară obligatorie cate 2 -3 săptămâni pe an fără vreo obligație de plata din partea statului, că asa-i normal, obligația pentru apărarea țării fiind una cetatenesca, așa în schema votata eu cred că cele mai multe resurse vor fi utilizate pe personal numele tehnica și pregătire………maxim trageri cu armament ușor, artilerie standard, T-55 etc……carne de tun .
Cât despre genul asta de ,,război hibrid” ( din cate am înțeles eu și intimidarea minorităților și invrasbirea populației majoritare intra tot la aceeași categorie) Romania ar trebui sa ia lecții de la nimeni altul decât statul vecin Ungaria, alte soluții nu exista , ucrainenii i-s cu mult mai răi decât rușii…..
si cum mai exact aceasta „obligatia asta cetateneasca” ar trebuie sa se aplice? ce faci cu romanii din diaspora, ii iei cu arcanu’ la oaste si-i aduci in tara sa lupte pentru …. ce ?
io zic sa lasi fiecare roman cu cinstea si dragostea de patrie pe care o simte SAU nu, ca asa cum zici matale, obligatia asta cetateneasca ar fi trebuit pana acum sa-i scoata in strada cu milioanele ca sa mature viermii tradatori care au pus mana pe tara. Si asta tot apararea tarii se numeste, si vad ca pe „tinerii rezervisti” ii cam doare-n pix.
Nu stiu, s-o gandeasca altii, dar nu poti utiliza grosul resurselor bugetare pe remuneratie si nu pe tehnica si pregatire…..vezi tarile nordice, ei pot fi un exemplu extrem de bun, oricum ce sustin eu se poate aplica la cei cu mutatie in Ro, oricum nu cred ca te poti baza in caz de conflict pe cei din diaspora, din terte motive.
Parerea mea, avem o armata cu multi generali, multe pensii babane si ,,speciale” iar capacitatea de lupta raportata la dusmanii potentiali…..INFIMA!!!…
cred ca dupa ce ne inarmam si noi mai serios, am putea da o perversa urainei pt teritoriile noastre luate de ei. nato nu s ar baga, dar nici astia n a r putea riposta ca s in rahat pana n gat cu donul. cel mai bine sa i bubuim in 2022. zic.
Not a bad idea…old boy…?
Ucraina este (sau va fi) un fel de Romania doar ca de doua ori mai mare si deci de doua ori mai atractiva/importanta.
– e tara sub-dezvoltata deci saraca
– e tara saraca deci are forta de lucru ieftina
– fiind „perla coroanei” URSS inca au forta de mana calificata si infrastructura industriala
– multe companii, incet incet, vor dori sa vina sa faca afaceri acolo atat pe plan intern cat si pe plan extern (beneficiile pot fi foarte vaste dar depinde si de guvern, legi, lupta anti-coruptie, stabilitate financiara, etc.)
– au o suprafata agricola foarte mare si soluri fertile (cred ca italienii, olandezii si arabii abia asteapta sa puna mana pe niste sute de hectare de paman la preturi de nimic prin cine stie ce combinatii)
– au potential mare atat la import cat si la export (la import pentru ca duc lipsa de multe chestii pe care occidentalii vor dori sa li le ofere; la export pentru ca pe masura ce tara se va dezvolta vor veni straini sa produca fel de fel de chestii ieftin la ei pe care sa le trimita la export)
– au o pozitie geo-strategica importanta, o armata slaba momentan dar care ar putea fi reorganizata si modernizata daca s-ar dori cu adevarat ceea ce e important pentru NATO (a se citi americani). Mai mult de atat Ucraina in NATO inseamna niste carne de tun extra mai ales ca-s dornici de afirmare. 🙂
Daca ai nostri vecini o sa profite de avantajele astea pe care le au ei sau nu, ramane de vazut.
In teorie si ei, ca si noi, vor fi prostuti si se vor auto-distruge intr-o oare care masura din cauza coruptiei si rea-vointei (mai ales din partea vecinului Urs). Aici mai adaugam si viitoarele tunuri si tepe date atat de nativi cat si de diverse persoane si entitati din afara, asa cum s-a intamplat si la noi.
O diferenta intre ei si noi e faptul ca noi in ’89 eram destul de neanderthali neavand tehnologie moderna disponibila astazi si, deci, nefiind la curent cu ideea de om modern al secolului 21 am facut multe greseli.
Ucraineni in schimb, din pacate pentru noi, par sa fie ceva mai destepti si mai primesc si (prea) mult ajutor din afara.
Eu as zice ca atat americanii cat si vest-europenii au interese la fel de mari in Ucraina.
Americanii, datorita distantei si diferentelor culturale/sociale, probabil ca nu vor desfasura activitati economice prea mari (desi am vazut ca incearca sa se bage bine pe zona petrol/gaze) mai ales ca ei de regula vor un mediu de afaceri curatat de coruptie dar si stabil.
Europenii in schimb abia asteapta sa acapareze diversele industrii/segmente ale ucrainenilor… Ganditi-va numai cati bani vor putea face prin banci, telecomunicatii, transport, agricultura, industrie extractiva si prelucratoare, samd.
Sa nu mai vorbim ca o buna perioada de timp nu vor trebui sa respecte diverse legi si reguli care exista intr-un stat civilizat pentru ca tara inca e in reformare si nu e inca stat membru UE.
Si sa mai adaug o chestie sa nu creada lumea ca-s fan Ucraina.
Romania, din diverse puncte de vedere, este in fata Ucrainei, pentru moment, insa lucrurile se pot schimba si daca continuam in ritmul asta o sa ne si intreaca…
Nu putem sa ne punem cu ei la capitolul populatie si suprafata teritoriala (ambele elemente conteaza mult intr-o ecuatie de genul asta) insa daca scapam de majoritatea semi-analfabetilor si mafiotilor din politica si ne punem pe treaba atunci putem sa ne gasim intr-o situatie in care sa putem concura cu ei din multe puncte de vedere si sa fim peste ei, in fata lor, mai buni decat ei, mai dezvoltati, etc.
E drept ca pe ici pe colo trebuie sa jucam inteligent dar, in mare, trebuie sa devenim mai dezvoltati, mai educati, mai curati (juridic vorbind), mai transparenti…
O buna perioada de timp si ei vor avea problemele pe care le avem sau le-am avut noi insa trebuie sa ne pastram avansul sau chiar sa-l marim.
Daca ei o sa fie vai mama lor iar noi ne vedem de treburile noastre si ne dezvoltam puternic atunci putem sa discutam/cooperam altfel cu ei si ne putem impune daca se intampla sa incerce niste arogante.
Nu inteleg de unde atata inversunare si de unde ideea unor profitori pe seama statelor estice, lucru indelung vehiculat dar nesustinut de nicio data economica. Faptul ca exportul unor state precum Germania este critic pentru economia lor este de necontestat; dar daca ne uitam la ponderea individuala a statelor precum Romania cred ca pierdem din ego brusc. De fapt cred ca aceasta dorinta a noastra de a fi importanti justifica ideea preconceputa enuntata mai sus. Wishfull thinking…
In alta ordine de idei, punctual vis-à-vis de postul tau, cateva „verificari ale realitatii”:
– Ucraina NU este o tara subdezvoltata! De fapt nu indeplineste nici macar unul dintre criteriile incadrarii in aceasta categorie si evident nici nu apare in clasificare ca fiind sub-dezvoltata.
– Ucraina nu a fost nicidecum perla URSS. Departe de asta chiar. Economic si social perlele (luand drept criteriu stadiul de dezvoltare peste media URSS) au fost Rusia, Estonia, Letonia, Lituania si Kazahstan.
– tara fertila si europenii abia astreapta sa puna mana pe terenuri? Nici vorba! Comunitatea Europeana se confrunta in agricultura cu o criza cronica de supraproductie! Nici gand de interes pentru suplimentarea productiei, mai ales ca cererea nu va creste (si aceasta cerere este satisfacuta cu varf si indesat si in acest moment); acst fapt nu poate duce decat la cresterea excedentara a ofertei si caderea preturilor. La nivel individual/statal, la fel: nici vorba de interes Francez, Italian etc pentru alt stat producator. Multe din marile state europene au adevarate crize si lupte pentru a-si subventiona si sustine proprii producatori. De ar fi interesati de Ucraina? Si pe ultima treapta pornind de sus in jos, avem firmele particulare: nici aici nu vad de unde interes pentru Ucraina. Aceste firme lucreaza cu investitii pe termen lung (avand deci nevoie de stabilitate si Securitate) si in conditiile finantarii investitiilor exclusiv prin mecanisme UE, iar Ucraina numai membru UE nu este.
Inteleg ca vrei sa conturezi o idee generala bazata pe o lista de argumente si iti respect opinia dar unele afirmatii din aceasta lista nu sunt corecte.
Bun, nu e sub-dezvoltata, e in curs de dezvoltare. Hai sa nu comparam Japonia cu Ucraina.
Si ei si noi, cam tot varza aia. Sa nu ne credem mari smecheri acum noi astia din europa de est, ca nu suntem.
Cand vorbim de URSS vorbim de Rusia si de niste state satelit. Perla URSS a fost defapt Ucraina, nu Rusia pentru ca Rusia nici nu intra in ecuatia asta. Rusia ERA urss deci nu se pune, restul au fost mai mult sau mai putin luate cu japca. Kazahstan era si ea p-acolo dar nu a facut ce facea Ucraina.
Hrana va fi intotdeauna importanta si chiar daca europenii au ce manca asta nu inseamna ca si restul au. Chiar daca, prin absurd, abunda de hrana aici in batatura asta nu inseamna ca hrana n-o sa fie cautat la export in afar Europei. Chinezii au multe guri de hranit si cumpara de pe unde apuca de toate. La fel s Orientul mijlociu care nu are clima benefica pentru diverse tipuri de fructe, legume, animale. Si mai e o chestie. AI auzit de mancare procesata ? 🙂 Europa nu reprezinta toata planeta, nici pe departe, clienti ai daca vrei, stai tu linistit.
D-aia s-au inghesuit toti strainii la noi sa cumpere teren si sa investeasca in agricultura ? Ca o ducem prea bine in Europa ? Hai sa fim seriosi.
Referitor la „profiturile tarilor estice”. Tu crezi ca McDonalds, ING Bank, Mercedes, Microsoft, s.a.m.d. vin in tarile in curs de dezvoltare sau chiar sub-dezvoltate din mila si din dorinta de a-i ajuta pe localnici ? Vin pentru bani. Punct. Vin pentru a acapara piete, cat mai mult posibil. Daca nu vin ei, o sa vina altii de la concurenta, si atunci e si mai complicat…
Bancile mari din Romania au facut o gramada de bani pe seama noastra… Uneori legal, etic si corect, alteori mai pe scurtatura dar profitul ramane profit la urma urmei.
Nu stiu ce dorinta de a fi importanti ai citit in ce am scris eu dar mai citeste odata… Eu doar spun ca avem niste sanse si oportunitati care o sa treaca pe langa noi daca o ardem aiurea cum am facut-o de aproape 30 de ani si pe urma n-o sa fie bine pentru noi…
Cu americanii, englezii, francezii, etc. ne descurcam noi asa cum ne-am descurcat si pana acum, si asa nu contam extrem de mult pentru unii si nici nu avem cine stie ce relatii puternice, dar cu vecinii treaba sta altfel… Daca ne invecinam cu Finlanda sau Norvegia, atunci situatia era super, dar lucrurile nu stau asa…
Nu incerc sa starnesc nicio polemica.
Nici nu cred ca firmele precum cele enumerate de tine vin la noi pentru mila. Ai dreptate: vin pentru bani. Asta e singura lor menire si asa este normal. Pe de alta parte, este o relatie bilaterala: tot pentru bani (atat profit, taxe, sustinere salarii, cat mai cu seama lipsa capitalului) ii „primim” si noi. Este o relatie normala si nu le facem mari favoruri comparandu-ne cu alte state din jur.
Iti dau dreptate ca hrana e importanta in lume dar nu neaparat pentru europeni; acetia au masuri disperate de scadere a productiei – de la subventia pe teren (nu cantitate) la masurile de „odihna”/necultivare, de la cotele de produse agricole pana incurajarea productiei neextensive (ex: eco/bio care limiteaza cantitatea pastrand o vaaloare echivalenta pe aceeasi unitate de suprafata). Ai dreptate ca firmele europene au inceput sa fie puternic reprezentate in anumite ramuri ale agriculturii nationale (mai ales cultura mare/de camp) dar una din conditiile esentiale este apartenenta noastra l UE (sau altfel spus ei cumpara aici teren pentru ca apoi sa ia bani de investitii de la UE).
Totusi in perioada URSS, chiar excluzand Rusia, Ucraina nu era „perla”. Un loc unde se pot realiza comparatii directe (bunaoara intre Ucraina si Estonia spre exemplu) si mai ales evolutia an de an din perioada URSS pana astazi: https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-14489883 Poate imaginea ne este (tututor celor de pe acest site) distorsionata de faptul ca Ucraina era importanta pentru URSS in ceea ce priveste industria militara sau aero si putem generaliza de aici ca intreaga Ucraina ar fi fost la fel.
In ceea ce priveste cel putin (dar nu numai) ultimele 3 paragrafe din raspunsul tau sunt intru totul de accord cu tine si cred ca ai expus bine elemente pe care le gandesc multi.
Ma bucur ca avem acest schimb de posture si argumente pro si contra; pana la urma eu unul de asta cred ca exista rubrica de comentarii : printr-o succesiune de argumente si idei (fie ele si antagonice) si preluand elemente de la diversi particpanti se poate contura un curent de opinie general impartasit de catre comunitate.
Nu este mai putin adevarat ca am un punct sensibil in ceea ce priveste ideia ca vesticii/europenii/americanii profita de noi ca piata de desfacere. Daca ne uitam la ceea ce importam cel mai mult (sau cu cea mai mare valoare) observam ca realitatea este alta: gaze (dar nu aud prea des ca rusii profita de noi ca piata de desfacere), petrol si derivate – mase plastic (dar nu am auzit nicioadata pe cineva sa-i injure pa arabi ca suntem doar piata de desfacere pentru ei si ca in afara de asta nu le pasa de noi), telefoane+IT (din nou, eu unul nu am vazut pe nimeni sa foloseasca cuvinte urate la adresa chinezilor) si piese auto (de fapt eu cred ca sunt subcomponente pentru piesele automotive pe care apoi le exportam).
Bafta!
Cand am folosit cuvantul „perla” m-am referit strict la cat de mult produceau si cat de utila era Ucraina pentru tara care tinea lanturile si biciul, anume Rusia, nu la cat de bine o duceau. Asa cum britanicii foloseau termenul pentru India nu ca o duceau aia bine ci pentru ca au luat de la indieni o gramada de resurse si au facut o gramada de bani de pe urma lor.
Estonia e genul de tara destul de Occidentala care pur si simplu acolo ar fi trebuit sa fie intotdeauna, ca si tarile din Europa centrala. Au avut de-a face (unele…) cu Rusia dar cum au scapat, si-au revenit si acum sunt mai dezvoltate decat noi desi multe au o populatie mai mica, resurse mai putine, etc.
Ma refer la Ucraina drept perla URSS pentru ca ei „lucrau” cel mai mult pentru rusi si le aduceau cel mai multe beneficii in comparatie cu celelalte tari care ori erau prea mici ori aveau altele pe cap. Mai mult de atat Ucraina si Rusia au avut niste legaturi importante si am putea spune ca-s cam unii si aceiasi…
Ucraina a fost importanta pentru Rusia mai ales pe zonele de agricultura, industrie extractiva, prelucratoare si producatoare, militara si aerospatiala as zice pentru ca multe componente importante pentru programul lor spatial se faceau in Ucraina.
PIBul lor era cam dublu fata de Kazahstan dar s-au cam inversat rolurile dupa razboiul dintre Ucr si Rusia.
:))) ucraina in fel de Romania? Ucraina ACU pe plan social,economic si militar e LA nuvelul nostru din 1996
De multe ori in situatii de conflict militar a contat cantitatea, nu calitatea.
Altfel, rusii erau o tarisoara mai mica acum…
Or fi ei la nivelul nostru in 1996 dar nici noi nu suntem la nivelul 2018 ca sa zic asa. Peste cativa ani cand incep sa vina jucariile, o sa fie altceva dar trebuie sa ne indreptam atentia si asupra resursei umane care opereaza jucariile alea… Teoretic o usoara marire a fortelor active si neaparat niste rezervisti…
Alba asta tristă, de cică e primul ministru al României nu zice nimic?
Salut. Ucraina a fost si ramane o mare problema pentru noi. Una din multe altele pe care le avem cu vecinii. Sa ne aducem aminte episodul Insula Serpilor pe care au uitat sa ne-o returneze desi nu le apartinuse niciodata. Un vecin care ne-a pus intotdeauna probleme si pe care vestul doreste sa-l conserve ca un fel de zona tampon fata de rusi. Un fel de „no man’s land”.
In acest context, ar trebui ca neghiobii nostri din politica sa aiba o pozitie ferma si sa puna pe tapet insasi pastrarea relatiilor diplomatice cu ei, daca nu-si respecta promisiunile de a nu mai interfera cu drepturile comunitatii romanesti de acolo. Din cate stiu, Romania si-a asumat responsabilitatea apararii Ucrainei dpdv al amenintarilor informatice si ai nostri chiar au facut o treaba tare buna in sensul asta, ferind institutiile cheie ale Ucrainei de atacurile informatice in serie ale rusilor.
Si asta sa fie rasplata? I-as baga in origini de urgenta si in loc de aia 2% pentru apare as trece la 3% de urgenta pentru ca astia sunt ca tiganii nu au respect decat daca stiu ca trateaza cu altii la fel de puternici sau mai puternici ca ei.
Dar ca sa faci chestia asta iti trebuie ceva cohones in diplomatie si din pacate, in politica noastra, nu vad pe cineva care sa detina asa ceva.
Evident, atat noi cat si polonezii, sau ungurii, suntem ofensati de nationalismul ucrainean. Poate nu ar strica o abordare trilaterala, concertata, a acestei probleme, daca am reusi odata sa ne trezim ….
Dar pana atunci, Romania, la fel ca Ungaria (si repet, bravo ungurilor!) poate boicota orice tentativă a Kievului de a se apropria de structurile din care facem parte (UE, NATO).
Daca iti pretuiesti natia, atunci trebuie in mod obligatoriu sa iei atitudine in apararea conationalilot tai! Asta inseamna respect, onoare, loialitate.
Mulțumesc MTX….ai fost mai succint decât mine!…asta e și părerea mea.
Tot ce ai scris e perfect valabil…DAR sa nu uitam ca stramosii ukrainienilor (cavaleria sarmata)ii avem reprezentati pe basorelieful de la Tropheum Traiani luptind alaturi de oastea lui Decebal,dupa testele genetice a reesit ca ukrainienii nu sunt nici macar slavi.Rusinii(denumire data de greci)sunt doar ukrainienii cu al sau aproape milenar kiev…moskovia era marea tatarie….deci putem spune ca actualu imperiu rus s-a lipit ca o lipitoare pe istoria acestora,iar fara ei imperialii au doar o istorie de vreo 300 de ani,iar vecini cu noi la nistru din 1790(200 de ani)
Ce sa discutam noi cu Ucraina? Acest stat este condus de unele din cele mai puternice factiuni ale asa-zisei Mafii Ruse (in fapt,un cartel infractional ,ce inglobeaza structuri din tot spatiul ex-sovietic). Ucraina nu este un stat care sa respecte angajamente si in plus, sunt experti in suptul combinat, de la Rusia,US,Polonia…Israel.
https://www.timpul.md/articol/breaking-news–fostul-preedinte-al-r–moldova-petru-lucinschi-a-obinut-cetaenia-romana–informaia-a-fost-confirmata-oficial-131975.html
suntem proștii europei când vorbim de dreptuile minorităților românești externe iar în țară o sugem prin batistă minoritæților naționale pișându-ne cu boltă pe românii minoritari din diferite județe.
iar presedintele sustine sef la sie un băiețas ieșit din laboratoarele peceristo-fesenist-sereiste.
ce bă s-au terminat oamenii în țara asta,numai „oameni noi” și urmașii lor peste tot?!
Daca Bucurestiul este inteligent ( cu toate ca nu cred) o alianta subterana cu Polonia impotriva Ucrainei ar fi o solutie ptr. redobandirea teritoriilor noastre. Minoritatea poloneza din Ucr. sufera sI sunt mai rau persecutati, au loc incidente cu raniti mai ales in orasul Lviv, demonstratii, etc.Varsovia nu se lasa, au avut loc si discutii in Aprilie la Washington.Si polonezii se pregatesc incet, incet de ceva serios..https://empr.media/opinion/investigations/poland-hybrid-war-against-ukraine/
Si unitatile militare poloneze de langa granita se dubleaza
. DACA POLONIA SI RO. INTERVIN militar, care va fi reactia USA ? EU cred ca Trump nu se va baga. Washingtonul nu va strica relatia cu polonezii si cu noi ptr ucraina.
Apropo voi ce credeti ?
Eu cred că tre’ sa devenim mai puternici dpdv economic, iar că sa faci asta ai nevoie într-adevăr de conducători patrioți, baza oricărei dezvoltări sociale e economia, iar fără o economie puternica nu poți avea o armata puternica…… rușii știu cel mai bine asta , așa au pierdut in fața occidentului.
As spune că chinezii au învățat cel mai bine ,,lecția” rusească….in maxim 20 de ani i-i vor depasi in toate domeniile datorita avansului tehnologic foarte rapid susținut de o economie foarte puternica.
Nu consider că un conflict cu Ucraina e un panaceu la toate problemele noastre , as miza pe constrângeri si ,,blocare” așa cum fac ungurii……dar trebuie sa fim pregătiți de orice situație!
Avem nevoie de Ucraina că stat tampon intre Rusia și oocident , altfel vom fi noi și alții în locul lor.
Cred ca Bucurestiul nu ar fi intelligent ci complet iresponsabil daca ar face una ca asta.
Ar dovedi o atitudine revendicationista incompatibila cu UE si ar insemna iesirea imediata din Nato prin incalcarea clauzelor obligatorii. Deci ar distruge toata securitatea militara si economica a Romaniei.
In plus ar distruge toata credibilitatea politica prin incalcarea flagranta a tratatelor semnate cu Ucraina.
Daca tot vorbim de aceste teritorii, presupunand ca vom reusi sa le ocupam , vom face asta printr-un act abuziv care nu va fi recunoscut de nici un stat modern, mai ales ca Romania a renuntat la revendicarea Bucovinei de Nord, Hertei si a Basarabiei de Sud (din cat stiu cam astea ar putea fi teritoriile la care cred eu ca tu faci referire).
Daca totusi le ocupam si nimeni nu intervine nu am nici cea mai vaga idee cum am pastra aceste teritorii si mai ales de ce. In aceste teritorii populatia romana este minoritara. Cea mai mare densitate este in zona Cernauti unde avem apx 20-25% vorbitori de limba romana. Asadar ce facem? Ocupam militar si apoi asimilam fortat 80% din populatie? Sau mentinem ocupatia pe termen nedefinit ca sa nu se rascoale acel 80% din populatie? Revenind la cei 20% vorbitori de limba romana, la ultimul recensamant majoritatea lor s-au declarant moldoveni (in mare dublu fata de cei care s-au declarat romani). Asa ca pana sa visam integrarea romanilor din Ucraina noi mai avem de solutionat si clarificat problema moldovean vs roman. Daca asta e situatia in Bucovina, atunci in sudul Basarabiei problema e mai spinoasa deoarece acest teritoriu a artinut Moldovei iar ca parte a Romaniei (dupa unificare) doar 19 ani.
Tratatul ala cu Ucraina, desi pare ciudat, este semnat pe o anumita perioada de ani, apoi el se prelungeste sau se denunta de catre partile semnatare. A fost conditia impusa de vest sa incepem negocierile pentru aderarea la UE si la NATO, insa diplomatia romana a gandit in perspectiva, iar Ucrainenii au fost slabi acceptand asa ceva. Am vazut recent la tv o dezbatere pe tema astya. Se pare se apropie termenul ala de 25 de ani pe care a fost semnat.
Daca lucrurile o impun, il putem denunta, daca nu se prelungeste. Depinde dor de context. Sa vedem ce misca Putin dupa CM 2018 in perspectiva solutionarii conflictului ucrainean. Poate vrea pace, sau poate vrea Kievul! 🙂
Sunt si alte parghii prin care sa punem la respect Ucraina trebuie doar doua lucruri pentru asta: vointa politica si un politician cu „cohones” cum am spus mai sus. Cum insa suntem deficitari la ambele capitole, nu cred ca se va intampla ceva concret in a-i sprijini pe ai nostri de acolo. Cat despre varianta militara, trebuie sa ai si cu ce. Cum dotarile Armatei sunt cele care sunt, nu cred din pacate ca am face fata unui conflict direct. Dobitocii nostri toaca banii pe pensii speciale si alte idiotenii nu pentru dotarile Armatei. Daca am fi fost puternici si fermi, nu le-ar fi trecut prin cap sa miste dar pentru ca stiu ca suntem slabi, isi permit astfel de nemernicii.
Corect