„Marte” sau „Sea Killer”

Din tabloul optiunilor pentru marina noastra, in permanenta «competitie » intre Exocet, Harpoon, RBS-15 si NSM, ne-a scapat o optiune putin diferita, chiar daca nu isi poate propune sa inlocuiasca cu totul optiunile deja enumerate: Marte sau Sea Killer, in varianta initiala.

Marte MK2N firing

Conceputa ca un sistem „sea-skimming” mai usor si cu raza scurta (10km pentru Sea Killer Mk1/ Nettuno respectiv 25km pt. MKII/ Vulcano),  racheta se lauda cu o masa de doar 300-315kg, totul cu pretul unui cap de lupta de doar 70kg. Diametrul rachetei este maxim 316mm cu tot cu booster, anvergura este de 0,999m iar lungimea este de 3,85m. Viteza de deplasare este inalt subsonica, Mach 0,8 iar capul de lupta este perforant-exploziv cu focos de proximitate.

UH-1N in versiunea AB212 ASW cu Marte

Daca initial ghidajul era inertial conjugat cu «beam-riding », cu optiunea de ghidaj radio, incepand cu versiunea Marte 2 s-a trecut la ghidaj radar si .

Cele mai recente variante sunt :

Marte 2 – versiunea imbunatatita a Marte cu cap de cautare radar in con de varf turtit.

Marte 2S _ versiunea scurta a Marte 2 (2006), pentru integrare mai usoara pe elicoptere, cu o raza de actiune de 30km,

Marte 2A – versiune modificata pentru aeronave cu aripa fixa, nemaiavand nevoie de booster datorita lansarii cu viteza ai mare si de la altitudini mai mari

Marte Mk 2N – versiune suprafata-suprafata pentru operatiuni litorale pana la 30km

Marte-ER – versiunea cu turbojet de mars in loc de motor racheta, mai scurt datorita noului propulsor, cu raza de actiune de peste 100km

Marte-ERP – versiune Marte-ER pentru aeronave cu aripa fixa, cu incarcatura de lupta marita (120kg) in locul booster-ului;

Marte MK2/s stanga si ER dreapta

Elicoptere care integreaza Marte : AB-212ASW (de fapt versiunea antisubmarin a UH-1N, predecesorul lui UH-1Y Venom) AW-101, SH-90 si SH-3D Sea-King. Integrarea Marte-ER pe NH-90, care va acomoda 2 rachete, a avut loc in 2014, deoarece rachetele Exocet erau prea grele pentru respectiva platforma. Lectie de retinut si pentru dotarea Puma Naval, care datorita folosirii vechilor motoare Turmo are limitari serioase ale masei utile comparativ cu un Cougar sau Caracal, acestea din urma fiind dotate cu Exocet.

Marte-ER pe NH-90

In noiembrie 2015, Eurofighter Typhoon a inceput testarea versiunii cu aripi fixe, denumita Marte-ERP si echipata cu un cap de lupta de 120kg (in locul booster-ului) cu capacitati de penetrare extinse si detonarea secventiala a incarcaturii explozive dupa penetrare. Fiind mult mai mica decat clasicele Harpoon, RBS-15 sau Exocet, un Eurofighter poate transporta pana la sase rachete Marte pe pilonii sai, comparativ cu doar 2 sau 3 dintre suratele mai grele.

Marte Mk2/N si Marte ER pot fi folosite alternativ, alaturi de Exocet MM Block 3 si in cadrul unui sistem mobil de aparare de coasta, sistem vandut de curand (noiembrie 2016) Qatarului, livrarile urmand a avea loc din 2022. Sistemul, compus dintr-un modul de comanda (C2), lansator si modul logistic, este capabil sa lucreze in mod autonom bazat pe propriul radar sau prin legatura de date in cadrul unei retele de aparare de coasta.

Marte alaturi de Exocet in sistemul de aparare de coasta (Dimdex 2018)

            In acelasi timp Qatarul si-a echipat cele 12 elicoptere navalizate NH90 NFH (NATO Frigate Helicopter) cu rachete Marte ER .

Tragere cu Marte-ER pe fundal de Mistral-Simbad RC

Emiratele Arabe Unite au semnat si ei un contract de achizitie de Marte-ER.

Daca SeaVenom este o alternativa echivalenta lui Spike NLOS, Marte este o arma intermediara, cu cap de lupta mai puternic si raza de actiune superioara, putand fi instalat atat pe elicoptere medii si grele cat si pe nave mai mici, vedete si barci rapide, care nu au optiunea sa fie echipate cu rachete de 700-800kg.

 

Marius Zgureanu

 

23 de comentarii:

  1. Ruda mai saraca a NSM?

  2. Salut.Ce inseamna sa ai industrie moderna, poti avea jucariile tale fara sa cumperi de la altii. Din cate am citit aceste rachete sunt foarte performante.

  3. Tara lui Andrei

    Sa ia orice dar numai sa ia ceva frate!

    Si daca se pot fabrica, asambla si/sau repara aici, cu atat mai bine!

    Apropo de corvete. Daca asteptam sa vedem cine castiga ca sa stim cu cine semnam contracte si pentru celelalte program (VSHORAD, etc.) ce facem cu elicopterele ?

    O sa ne trebuiasca 4 elicoptere in inventar. Reciclam cateva pume ? Teoretic contractul ar trebui semnat cat mai repede. Prima corveta o sa devina operationala in 2-3 ani maxim.

    • In modul normal de functionare, e nevoie de o escadrila completa de elicoptere navale. 6 ambarcate pe cele 2 fregate si 4 corvete, si inca vreo 6 cu baza la sol pentru patrulare, vanatoare submarine, si misiuni de aprovizionare, transport si evacuare, in special in zona Deltei, pentru infanteria marina.

  4. Alecu Machedon

    CE S-A INTAMPLAT?

    In dimineata asta, ultimul articol (cronologic) era, dupa titlu, ceva despre programele de inarmare ale MApN. Cand incercai sa il deschizi, primeai un mesaj de tipul ‘pagina nu poate fi gasita’.
    Intre timp, a disparut cu totul.

  5. pare din clasa nsm mai mica/usoara/ieftina dar cat de cat ok, oricum f buna de pus pe zburatoare.

    • N-are nici o legatura cu NSMul, racheta celor de la Kongsberg este ghidata prin IR nu are radar, fiind astfel o clasa separat de rachete AN, in acest moment cel putin. „Marte” este o racheta dedicata elicopterelor, dar care poate fi folosita si de pe alte platforme.

    • pentru zburatoare, o raza de actiune de +100km e deja suficienta, doar sa ai senzorii care sa-ti vada tintele si sa iti trimita la FCS-ul zburatoarei. La capitolul asta a ramas deschisa intrebarea daca Telephonics-ul RDR-1500B al Pumei Naval stie sa furnizeze solutie de tragere (conform datelor, nu)… ruda sa RDR-1700 stie.
      https://www.rumaniamilitary.ro/radarul-de-pe-puma-naval

      • Am avut ditai discutia cu Alex mai demult, concluzia a fost ca nu pen’ca-i lipseste modulul IFF… De ce nu le-or fi luat si cu modulul IFF habar n-am…

        • IFF iti face discriminarea amic/inamic, deci daca nu-l ai teoretic poti sa tragi in cine vrei tu, chiar si in „prieteni” din NATO, din astia mai nesiguri vis-a-vis de Rusia, gen bulgari, unguri, greci, turci 🙂

  6. Nu stiu de ce dar pare ca nuca in perete.

    La 100kg mai mult, JSM iti cara o incarcatura de lupta de 125km la aproape 280km;
    La doar 80kg in plus, Penguin mk3 iti care 130kg incarcatura de lupta la peste 55km.
    Cu 250kg (pe elicopter) sau 187kg (pe avion), Delillah iti cara 30kg incarcatura de lupta la 250km.
    Pentru raza scurte, ai Spike NLOS care-ti bate pana la 30km, numai buna impotriva navelor de debarcare dar si a blindatelor amfibii.
    In cazul Delillah, poti sa iei o varianta mai simpla, fara loitering.
    In cazul ei, poti sa folosesti si batranul IAR99, daca-i pui un radar si incarci pe el 6 bucati (4 sub aripi si 2 sub fuselaj, pe un pilon modificat).

    • pai 100kg in plus la o masa de 300kg, inseamna cu 30% mai mult 🙂
      Diferenta ti-o da probabil masa radarului fata de IIR si poate motorul/profilul de zbor/manevrabilitate: Microturbo TRI 40 turbojet pentru NSM vs necunoscut pentru MARTE-ER.

      • Da dar raza aproape tripla si cap de lupta cu cca 80% mai mare.
        Daca vreau ceva mai mic, Delillah mi se pare solutia cea mai buna.
        Iar si mai mic, pentru apararea coastei, cand vin ZUBR si BTR-urile, Spike NLOS.

    • NSM vrei sa zici. JSM promite sa fie mai mare.
      Ok, excluzand SPIKE NLOS (care, sa repetam, e o racheta AT….), care e cea mai ieftina? Penguin e pe cale de retragere (inlocuitor NSM). JSM e in curs de dezvoltare. Mai raman NSM, Marte si Delillah. Care e mai ieftina, cu transfer de tech mai mare?

      • N-am gasit niciun pret pentru Marte.
        Delillah este undeva spre 1 milion $ (depinde ce vrei s-o inveti sa faca).
        Spike NLOS este pe la 300.000 $.
        NSM se invarte pe la 1.2 milioane $

  7. Sa nu uitam nici Brimstone II.
    Sau Spear 3, in dezvoltare acum: 100kg masa, 130km raza de actiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *