BAE Systems – a doua lovitura

Si incepem cu ultimul succes al BAE

Australia a anuntat ca viitoarea sa fregata multirol va fi Type 26 modificata. BAE a castigat „afacerea” fara ca macar sa aiba nava, dar la fel ca in cazul submarinelor  (contract castigat de Naval Group tot cu un submarin absolut nou aflat doar in faza de proiect), australienii au preferat sa cumpere o tehnologie care promite sa fie, cand va pluti sub forma de fregata/submarin, cea mai noua si performanta din lume.

Au bani, deci isi permit, dar de ce au ales Type 26 si nu FREMM (o nava deja matura), sau F 100 de la Navantia cand deja au experienta cu spaniolii (Australia operand deja Canberra-class si Hobart class, ambele fiind proiecte ale Navantia)?

Pai intrebarea isi gaseste raspuns tocmai in numele noii clase de fregate, Hunter- class, un nume care ne explica rolul predominant anti-submarin al noilor fregate, desi toate cele noua nave vor fi dotate cu sistemul AEGIS. De altfel si declaratiile oficialiilor din tara cainilor Dingo au subliniat extrem de clar ca Type 26 a fost aleasa pentru ca este o nava proiectata de la inceput pentru misiuni anti-submarin, restul caracteristicilor tactico-operative mulandu-se pe langa ASW.

Ok, fiecare isi cumpara ce-l duce capul, dar de unde pana unde „spaima” cangurilor de pericolul de sub ape? Crede guvernul australian ca in urmatorii 10 ani, sa spunem, pericolul submarinelor chinezesti va fi  asa de mare? Va deveni China agresiva, amenintand liniile comerciale australiene? Sau asa s-au inteles cu americanii, fiecare acoperind ceva in zona Pacificului de Vest?

Ne mai aducem aminte ca Marea Britanie, in timpul Razboiului Rece, era responsabila (alaturi de alti memebrii NATO) in Atlanticul de Nord (printre altele) de razboiul anti-submarin contra sovieticilor. Datorita acestui motiv Londra a construit Type 22 mai traziu Type 23 si stim cu totii ca Type 22 cel putin este o nava magnifica dedicata aproape in exclusivitate vanarii submarinelor sovietice.

 

Iar baietii din Tara ursului Koala, la fel precum neamurilor lor britanice,  se tem de submarine si probabil ca au la baza acelasi motiv: si ei sunt o natiune aproape oceanica. Taierea liniilor de comunicatii pe mare afectand grav Australia.

Asadar o nava dedicata razboiul anti-submarin, dar si cu pronuntate capabilitati pentru lupta antiaeriana si anti-nava. Dupa tonaj, senzori si armament, „fregata” Hunter-class bate binisor spre un distrugator serios, dar fiecare cu clasificarea lui, putand duce lupta in toate cele trei medii.

Si ca o ultima remarca, nu putem sa nu observam cum razboiul anti-submarin devine din nou „vedeta” in cadrul unor marine cu foarte multa experienta in acest domeniu, daca nici britanicii nu stiu ce-i aia ASW nimeni nu mai stie.

Valoarea programului de constructie a celor noua fregate Hunter-class – 35 miliarde de dolari australieni! Au nene astia niste oferte de pret…

In privinta celui de-al doilea succes a celor de la BAE Systems, aici lucrurile sunt mai putin spectaculoase si mult mai „subtiri” din punct de vedere financiar si are a face cu USMC si o mai veche cunostinta a noastra – Iveco SuperAV.

Un transportor pe care si noi l-am fi putut avea in dotare, italienii au avut o aferta clara, n-a fost sa fie ne bucuram ca au castigat la „marinelii” Varului nostru Sam, sa mearga baietii lui cu Fiatul la razboi 🙂 .

Serios acum, un transportor care m-a impresionat atunci cand l-am vazut cu ocazia unei BSDA, sperante au fost, sperantele s-au dus, mergem acum cu Rheinmetall si AGILISul (care…speram chiar sa fie al nostru).

Si cu asta basta, stirea doar, n-avem ce comenta, n-avem ce compara, nu putem sti daca am pierdut ceva sau dimpotriva vom castiga, ciudata insa alegerea USMC pentru roata in fata senilei, cunoscandu-se ca senila are un avantaj destul de decisiv pe un teren moale, nisipos, dar pe de alta parte un transportor pe senile este si mai greu si mai scump si presupunem noi ca americanii au stiut ce-au cumparat.

Desi daca ne uitam la epopeea LCS-urilor am avea poate motive rezonabile sa ne indoim…

GeorgeGMT

35 de comentarii:

  1. Salut. Eu nu stiam ca Australia e o tara serioasa , auzi sa vrei 9 fregate noi farà prea multa spaga + un transportor blindat pe care noi lam refuzat.

  2. Aici se vede diferenta intre noi care nu gandim sau nu vrem sa gandim, si alti care gandesc la viitor, au trecut deja 4 ani decand Putinica a luat Crimea iar cu acest gest sa facut tatic la MN, flora rusa de la MN continua sa fie modernizata si mai ales au adus un numar maricel de submarine iar noi mucles, inca vorbim, inca facem licitati, inca ne dam cu parerea.

    • Ca sa „gandesti” in primul rand trebuie sa ai o perspectiva, sa vezi in viitor, ai nostrii nu vad mai mult de propria ograda.
      Nici macar in scoala nu te invata sa inveti sa-ti proiectezi un viitor siesi dapai altora.
      Indemnul merge si asa e valabil si greu de scos din mentalul colectiv, de aia ramanem de caruta tot timpul.

  3. Programul australian ia in considerare cu siguranta cresterea significanta a flotei de submarine a RPC care pe masura ce asa numitul “one belt…one road” va fi finalizat,China va proiecta puterea militara devenind mai “assertive “ ….iar Australia fiind membra a grupului securitate 5 Eyes Countries USA,UK,Canada,Australia,New Zealand….are acces la informatii pe care masele nu le stiu….chiar si asa cu toate resursele lor ….intre programul submarinelor si cel al fregatelor Australia cheltuie o suma impresionanta….

  4. Versiunea SuperAV pt. USMC: 690CP, viteza de 6 noduri(11 km/h) pe apa si 105 km/h pe uscat; rezerva de flotabilitate este 21%; cantareste 31 tone + incarcatura de 3300 kg; distanta parcursa 10 mile marine(19 km) pe apa, urmata de 320 km pe uscat sau 560 km integral pe uscat; transporta 13 militari+3 membri ai echipajului.
    Deloc rau.

  5. Australia investește masiv în armata și mai ales în forțele navale. SUA are nevoie de Australia și de Japonia în jocul de șah cu China. De fapt, mi se pare o mișcare bună a americanilor ca au „incurajat” cele doua țări sa investească masiv în forțele lor navale. Mai ridica un pic presiunea de pe US Navy.

  6. Iveco Super AV e proiectata special pentru infanteria marina care efectueaza si debarcari in teren ostil.
    Care la italieni e reprezentata de brigada San Marco cu 3 regimente de asalt anfibiu .
    In USA , arhicunoscuta US Marines.
    Transportorul vine lansat la apa de pe navele de debarcare .
    Care nave Romania nu dispune. Iar batalionul romanesc 307 infanterie marina are alte obiective decit debarcarea in Crimea sau alt teritoriu strain.
    Deci respectivul transportor e inutil tarii noastre.
    Cit priveste fregatele pentru Australia , priviti harta. Contra Chinei comuniste exista doar doua „portavioane fixe”. Una e Japonia si alta Australia.
    PS. A nu se uita programul de inarmare a chinezilor. Pun la apa anual mai multe vase militare decit tarile NATO la un loc.
    Iar la submarine au deja active 68 de unitati . Nucleare si clasice. Alte 5 nucleare si 15 clasice in constructie.
    Peste 15-20 de ani , China are ambitia-dorinta de a devenii o putere navala importanta planetar. USA-Australia-Japonia sint cele 3 natiuni care impreuna pot imblanzii ambitile urmasilor lui Mao.
    Iar submarinul este cel mai letal sistem de lupta inventat de om.
    Actiunea lor in WWI , WWII , razboiul rece sint dovezile istorice reale.

  7. Sunt curios daca Australia va continua pe logica britanica si va achizitiona in viitor si Type 31. Stiu ca britanicii aveau sperante de export cu viitorul Type 31. Ramane sa vedem daca nu cumva Type 31 va fi de fapt Iver Huitfeld (pana acum conform listei scurte sunt 50% sanse sa se intample asta, dupa iesirea din scena a claselor Avenger/River si Cutlass/Al-Shamikh).

  8. Un scenariu de vacanță:
    Cap. I
    Cele 4 corvete multirol, mândria flotei române, proaspăt lansate la apă, se află în patrulare. La un moment dat, un marinar observă un pescăruș căzut pe punte. Se apropie și își da seama că e o drona de mici dimensiuni, sofisticată. O ia și se duce la comandant. Legat de un picior, următorul mesaj: YOU’RE FUCKED!
    După o oră, avioanele aflate în patrulare observă navele plutind în derivă, fără semne vizibile de viață la bord.
    Cap. II
    La țărm, stoluri de păsări zboară deasupra obiectivelor strategice. După o oră încep să se raporteze primele decese. După 12 ore, nu mai are cine să raporteze…
    Cap. III
    După ce agentul bacteriologic a murit prin oxidare în contact cu aerul și a devenit inofensiv, omuleți verzi fără însemne militare vizibile, debarca în liniște pe țărm….
    Bibliografie: Virusul Diavolului- Alistair Maclean( scenariul cărții e altul, eu m-am gândit la ce avem noi prin curte…)
    Întreb și eu: navele astea de miliarde de euro sunt protejate împotriva unui atac chimic/bacteriologic?
    La fel, Agilis-ul poate avea protecție standard împotriva a așa ceva?

  9. noi suntem prea ocupati cu campionatu mondial….si nici la ala nu ne-am mai calificat de 2 decenii

  10. Citind cartea, mi-a sărit în ochi o frază: arma supremă nu e ‘The Nuc’ ci bacteriologica. După ce trece efectul, ai la dispoziție o țară nou-nouță, cu toate alea la locul lor, mai puțin populația. Cum s-ar spune- ce țară frumoasă! Ce bine ca nu mai e locuită!
    Nu cred ca vreo țară din lume ar îndrăzni sa facă așa ceva.
    Pe de altă parte, terorismul bacteriologic…
    Ce faci, alegi la întâmplare o țară și o ștergi de pe fața pământului?
    Câți oameni fără o identitate certă circulă liberi prin
    Europa?
    Poate m-am uitat la prea multe filme cu zombi…B-)

  11. Si Uk are in productie substante chimice /bacteriologice…

  12. ??????✨✨✨??????????
    It’s going to Bruxelles baby….all the Brexit haters…take that…??????

  13. De cand m-am mutat in UK (2014) am inceput sa ma conectez treptat si la mass media lor. Unele lucruri le spun pe fata, altele se deduc printre randuri.
    Printre randuri ei cam recunosc ca Brexit-ul nu le le-a iesit pana cum prea bine. Mai precis s-au impuscat in picior cu precizie de sniper.
    Tot printre randuri se cam subantelege voalat ca au dat alarma prin toata lumea anglo-saxona de pe planeta si prin Commonwealth sa salveze Sarmizegetusa anglo-saxonismului, adicatelea UK. Si sa nu credeti ca vorbesc in vant. Ei chiar vor sa mentina suprematia lumii anglo-saxone, iar termenii pe care-i utilizeaza (in discutiile neoficiale) sunt destul de apropiati de cei folositi de Herr Hitler. Se cred rasa superioara chemata de destin sa civilizeze planeta (cu beneficiile de rigoare).
    Negocierile cu Bruxelles-ul le merg din prost in mai prost, iar negociatorii britanici se apleaca tot mai mult spre goat position. Ceea ce ii infurie la nivel de ura pe nationalistii britanici (nationalisti pe dracu – sunt doar niste sovini nenorociti) pana la nivelul la care unii infierbantati ameninta cu razboiul civil in situatia in care se vor face compromisuri. Daca vor ajunge la prostia de no-deal vor avea probleme cu cca. 45% din piata de desfacere a produselor lor (UE va activa modulul rape in ceea ce-i priveste, ca sa-i dea de exemplu la alti razvratiti). Va fi un regres economic cum nu au mai vazut de mult.
    De aceea, regina (si toate ocultele britanice), au sunat alarma, au aprins focurile pe dealuri, au trimis in eter toate semnalele SOS posibile, au batut tobele si au sunat trambitele, iar ocultele cai au fost activate, si… brusc toti cumpara armament britanic la preturi mari si in cantitati mai mult decat decente. Cu precadere lumea anglo-saxona. BAE a devenit Mecca armamentului mondial.
    Mai mult, insasi mult uratul in UK, Trump, vine la jumatatea lui Iulie sa ”viziteze” prim ministra si regina. S-ar parea ca Trump i-a lasat sa guste putin din ticalosia de negociere a europenilor, iar acum vine sa pozeze in salvatorul Perfidului Albion (perfid pentru non-anglosaxoni). Stil tipic american. Te lasa sa gusti putin din apa sarata a marii sa strigi isteric dupa ajutor, iar apoi, platesti pe zeci de ani ajutorul dat la momentul oportun. Nu zic ca nu merita, dar americanii nu sunt samariteni cand ajuta. De fapt, se ajuta pe ei insisi. 😀
    Prea se potrivesc toate!
    Avand in vedere ca suntem cam un milion de romani in UK eu sper totusi sa nu dea cu UK-ul de stanci in furtuna pe care ei au starnit-o.
    P.S. La cum se comporta cu romanii si la cata discriminare plina de ura sovina au fata de noi nu merita compasiunea noastra. Au mare noroc ca avem un fond crestin in noi, pentru ca daca le-am raspunde cu aceiasi moneda, islamistii ar fi mici copii fata de noi.

    • Ocupațiunea mintală a britanicilor a fost, întotdeauna, IMPERIUL. De asta au și avut doar interese…
      Până în prezent le-a ieșit!
      Cum se spune la poker, dacă nu-ți dai seama cine e fraierul, înseamnă că acela ești tu.
      Când cei din anturajul lui Hitler și-au dat seama, au încercat cu disperare să scape de el ( de vreo 37 de ori!).
      Când Hitler ‘himself’ a înțeles, l-a spânzurat pe amiralul Canaris – de două ori! – pentru legături ‘neprincipiale’ cu…. britanicii 🙂
      Până la urmă britanicii și rusii au obținut ce și-au dorit, dar cu ce preț…

    • Da cam asta in mare măsură am observat și eu de când tot bat Albionul in lung și în lat. Ce pot sa adaug e că li s-a insuflat de multă vreme că sunt buricul pământului mai ales după victoriile militare obținute de la Nelson încoace și trebuie spus că au produs buni lideri militari care au câștigat cam tot ce era de câștigat dpdv militar. Asta a făcut să le crească atât de mult nasul încât nu mai ajungi la el nici cu prăjina lui Bubka. Brexitul a venit ca un dus foarte rece pt ei și i-a rănit tare in orgoliu mai ales dandu-si seama cat de naivi au fost crezând că Bruxelles-ul mai tine cont de statusul lor (cu atât de neînțeles usurinta cu care au renunțat la facilitățile ce le-au avut în UE, ceea ce noi nu vom pupa niciodată). Nici de dat înapoi nu mai pot da (deși legal o pot face) dintr-un motiv care-i înfurie tare și anume că dovedesc restului lumii cat de prosti au fost. Prin urmare, nu au decât calea berbeceasca de a merge înainte chiar daca o mare parte din firmele de top se gândesc să se mute în UE. Daca si bursa se va muta la Frankfurt precum se zvonește tot mai serios, poate sa vina și vărul lui Trump cu el și să câștige bae Inca nu știu câte contracte, că sunt cariați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *