Aeronavă MiG 21 LanceR prăbușită la Fetești

Locotenent-comandor Florin Rotaru

O aeronavă MiG 21 LanceR din cadrul Bazei 86 Aeriană Fetești s-a prăbușit sâmbătă, 7 iulie, în jurul orei 13.30, la aproximativ 10 km nord de locația bazei aeriene.

Nu sunt, la acest moment, date disponibile referitoare la starea pilotului sau dacă acesta a executat manevre de catapultare.

Conducerea Bazei 86 Aeriană a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații.

O comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene se va deplasa de urgență la locul prăbușirii pentru investigarea evenimentului.

Aeronava participa la un miting aerian organizat la Baza 86 Aeriană.

Vom reveni cu informații, de îndată ce acestea vor fi disponibile.

Biroul presă MApN

__________________________

Pilotul aeronavei MiG 21 LanceR nu a supraviețuit

Locotenent-comandorul Florin Rotaru, pilotul aeronavei MiG 21 LanceR prăbușită la Fetești, și-a pierdut viața.

Ofițerul era în vârstă de 36 de ani și îndeplinea funcția de pilot-șef în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă, Baza 86 Aeriană Fetești.

Aeronava pilotată de locotenent-comandorul Florin Rotaru s-a prăbușit sâmbătă, 7 iulie, în jurul orei 13.30, după un zbor executat în cadrul unui miting aerian organizat pe aerodromul militar Borcea.

Conducerea Ministerului Apărării Naționale transmite condoleanțe și este alături de familia îndoliată.

Vom reveni cu informații, de îndată ce acestea vor fi disponibile.

Biroul presă MApN

363 de comentarii:

  1. Pilotul s-a catapultat! restul detaliilor o sa le aflam pe parcurs.
    Parerea mea, hic…

  2. S-a catapultat? Doamne-ajuta! Minunat ar fi dar surse de la IGSU spuneau la 14.30 ca pilotul a murit carbonizat. Sper sa se fi inselat.

    • Am fost la show, si cind s-a prabusit avionul, baietii vorbeau prin statii ca pilotul s-ar fi catapultat. Am plecat de la show cu stirea ca pilotul s-a catapultat si e in siguranta. Am ajuns acasa si…
      Nu stiu ce sa mai cred. 🙁

  3. Potrivit primelor informatii furnizate de ISU Calarasi, pilotul ar fi reusit sa se catapulteze. Ulterior, Ministerul Apararii a anuntat ca „nu sunt, la acest moment, date disponibile referitoare la starea pilotului sau daca acesta a executat manevre de catapultare”.

    Reprezentantii Serviciului de Ambulanta Constanta anunta acum ca pilotul ar fi decedat. „De la locul accidentului ni s-a transmis ca pilotul ar fi murit carbonizat. Asa mi-au spus de acolo”, a declarat Claudia Tatarici, Ambulanta Constanta, pentru Mediafax.

  4. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

    Nici n-avem nevoie de ruși, că ne omorâm singuri oamenii.
    Unul cerea scuze pușcăriașilor. Familiei o cere cineva scuze că a suit pilotul în avionul ăla?

  5. In media se spune că pilotul nu s-a catapultat.

  6. Lt. Cmd Rotaru a decedat. Dumnezeu să-l aibă în pază. E o zi tristă pentru România.

  7. Din ’94 si pana in prezent, 24 avioane de vanatoare (1 MiG-29, 3 MiG-23, 20 MiG-21) s-au prabusit. Media este de 1 pe an (6 au fost in 1994).

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22554228-statistica-neagr-mig-urilor-ite-romnia-ultimii-16-ani.htm

  8. Fifor a declarat că pilotul a murit. Dumnezeu sa-l ierte, sincere condoleanțe familiei.

    Când naiba o să luăm niște avioane care să nu ne mai omoare piloții?

  9. Ieri a murit un pilot polonez pe un Mig 29. Tot de pe o fieratanie cu origini rusești. Și omul ăla a murit degeaba.

  10. F-35A

    Because…FUCK IT!

    *editat Degeaba visez la Rafale (jumatate din ele cu dubla comanda), francezii n-au trecere pe aici.
    …second-hand, third-hand, F-16V cu indulgenta…screw it!

    • I approve this. No matter the cost. The pilot it is the most valuable asset.

    • Dumnezeu sa-l odihnească. Epoca Mig-ului 21 s-a incheiat. Mapn-ul trebuie sa inteleaga asta. Punct.
      Dl. Fifor va trebui sa acorde o maxima prioritate inzestrarii cu aparate de lupta. Nu ar trebui sa excluda si optiunea pt aparate noi Daca Ro conteaza in NATO, atunci se poate negocia ceva mai dur. Sper, insa, sa mai existe suficienta credibilitate pt o astfel de negociere. Nici nu vreau sa ma gandesc prin ce trece familia pilotului. Nimic nu poate compensa lipsa acestuia de langa ai sai.

      • Din pacate se pare ca nu mai vrea nimeni sa ne vanda F-16 A/B pe care sa le upgradam la standardul MLU. Avand in vedere ca aparate MIG 21 sunt vechi nu stiu de ce se executa cu ele astfel de manevre pe la show-uri aviatice. Poate ne raspunde si noua cineva din SMFA.

    • Yeap!

      Dumnezeu să-l odihnească în pace pe pilot!…..nici nu mai am cuvinte….

      Poate ar fi cazul sa ne gândim la ceva avioane noi, ….JAS 39 Gripen s-ar putea sa nu fie o alegere chiar atât de ,,ne’nteleapta” , cum au spus unii!

      Eu personal nici nu-mi fac speranțe că vom achizitiona F35 în următorii 20 de ani, așa că e un mare bullshit treabă cu ,,luați F16 third-hand pentru a vă înscrie în programul F35”….poate doar tot third-hand….așa că dacă americanii nu vor să ne mai dea F16 cu aducerea la standardul MLU in țară atunci cred că Gripen e cu siguranță o soluție mai bună, fiind șanse mari daca vom lua minim 48 că o parte importanta din componente sa se facă în Ro de modernizări și mentenanță nici nu-mi pun problema, suedezii sunt oameni seriosi!

      • Dl. Fifor, un personaj in care am incredere, strict in ceea ce priveste activitatea de la MpN, care, cel putin pana in acest moment, a dat dovada de seriozitate si rigoare in aceasta activitate, ar trebui sa escaladeze putin lucrurile in ceea ce priveste aviatia de lupta. Nu inteleg de ce americanii au zis pas si ne-au trimis la greci sau israelieni. Trebuie analizata, in opinia mea, atat optiunea F-16 Bl.52+ second, cu un radar potent, vopsea have glass, etc, dar si optiunile F-16V si Jas-39. Lucrurile sunt simple. Fratilor (americani), cumparam de la voi armament in cantitati importante, avem o deficienta majora in domeniul aviatiei, ori ne ajutati voi, la modul serios, ori gasim noi solutii alternative. Simplu, clar si onest. Trebuie, insa, sa sa avem si ceva credibilitate politica pt a fi luati in serios. Credit cu dobanzi minime si perioade de scadenta si rambursare lungi, gandite in asa fel incat sa poata fi platite fara a intra in colaps. Aveti nevoie de noi, avem nevoie de voi, hai sa fim ok unii cu ceilalti. Vezi rezervele de materii prime si pozitia geostrategica. Un as important. Vezi conflictul din Ucraina.
        Poate vorbesc eu prostii..

        • Repet pt a „n” oara, vechimea aparatelor n-are nici o legatura cu acest accident sau cu altele de la noi sau aiurea. Atat timp cat avionul este bun la zbor dpdv tehnic anul fabricatiei nu prea are nici o relevanta.

          • @GMT
            Eu nu cred ca tu esti confortabil cu Mig-ul 21 in rol de coloana vertebrala a aviatiei. Faptul ca vrei sa fii elegant, nu schimba realitatea.

          • Aha, dar oare avionul mai era apt de zbor?….nu cumva resursa la MIG-ul 21 e expirata de vreo 2-3 ani?!

            Poate vb și eu prostii că Tedy…

            • Serghey, iar vorbesti doar ca sa te afli in treaba. Pentru ca avionul ala sa decoleze, o gramada de oameni il pregatesc si verifica pentru zbor. Si dau cu subsemnatul pentru asta. Daca avionul pica, si incepe ancheta, e caz de puscarie, direct, daca semnezi ca primarul.
              Tu ai semna ca primarul???? Nu te obosi sa-mi raspunzi…Era o intrebare retorica.
              parerea mea, hic…

            • Doh …..avionul cu resursa expirata nu este lasat sa zboare. Avioanele care mai zboara nu se ridica cum te-ai duce tu in parcare iti iei masina si dai o tura pe la tara. Cele ce urmeaza sa zboare sunt verificate si pregatite in prealabil de echipele tehnice. Cred ca cineva din aeronautica ar putea sa-ti explice mai bine. Iar Teddy nu vorbeste prostii avionul trebuie inlocuit. Dar ca sa pricepi mai bine asta nu se face cum facem cu ciorapii iar faptul asta trebuia sa se produca acum cel putin 10 ani .

            • Tu gandesti inainte sa scrii?!!
              Pilotii sunt cei mai rationali oameni!
              Tu chiar crezi un pilot militar s-ar urca intr-un avion pe care il considera nesigur pt zbor?! Eu nu cred si iti dau si un exemplu: pilotii bulgari de Mig 29 au refuzat sa mai zboare cu ele si NIMENI nu le-a ordonat(doar sunt in armata, nu) sa-si riste viata si nici nu i-a cercetat pt refuz.
              In plus toata echipa de mecanici este mai constiincioasa decat visezi tu, ei semneaza pt fiecare surub si piulita pe care-l schimba si il strange si stiu ca daca gresesc, platesc scump.
              Mig 21 este un avion vechi, corect, dar si F 16 e la fel de vechi, si F 18 este model vechi, si F 15 e la fel, dar zboara. Defectiuni mecanice apar si la modele vechi si la cele noi, n-ai ce sa faci.
              Vom vedea la ce concluzii vor ajunge anchetatorii…

          • Corect George. Eu merg pe eroare de pilotaj. Din pacate

            • @Chris
              Ma intreb cum poti afirma asta.

              • Stai. Poate ai vazut in cafea.

              • Viraj la stânga în plan orizontal cu înclinare peste 60° efectuat defectuos, fără susținerea botului (compensare) din palonierul dreapta. Ţine minte asta până va veni rezultatul anchetei.
                O zi bună!

                • Poate ai dreptate, nu stiu, dar io m-as abtine de la concluzii pripite. Din cel putin doua motive. Primul. Cauzele ar putea fi mai complexe decat o simpla manevra facuta intr-un anumit fel. Poate manevra aia nu a fost chiar o manevra si pilotul nu a mai putut face nimic sa redreseze aparatul. Doi. As respecta memoria pilotului si nu m-as lansa in speculatii chiar in ziua nefericitului eveniment. Numai o cercetare facuta de specialisti, pe baza probelor materiale, poate duce la o concluzie.

                • @Trans Avia
                  SIngura datà unde am fàcut o boacànà care mi-a dat fiori a fost o circumstantà dintr-aceasta. Eram încà elev pilot si instructorul a intervenit imediat si s-a si ràstit la mine.
                  Si eram „doar” cu un monomotor cu piston.

                  • Şi eu, de aceea înțeleg ce s-a întâmplat acolo privind evoluția. Nu are nici o legătură nici cu eroismul, nici cu vechimea aeronavei, iar discuția pe această temă are legătură cu respectul pentru viaţa piloţilor, de acum înainte şi nicidecum nu este o impietate la adresa pilotului decedat în accident.
                    @Tedy …anchetele asupra accidentelor nu au ca scop principal găsirea de vinovaţi, ci descoperirea cauzelor ce au favorizat si/sau produs acele accidente, pentru ca acestea să fie prezentate şi prelucrate piloţilor si tehnicilor (după caz ) spre nerepetare.

          • @ George GMT – ba are legatura cel putin indirect avioanele astea au trecut prin cate RK-uri pana in prezent, trebuie luat in calcul si o fisurare neasteptata a palei unuia dintre componentele turbinei, oricat le-ai inspecta, uita-te si la flacara care a venit la 1-1.20 secunde inainte de a percuta solul acest avion MIG 21 – se pare ca pilotul a initializat secventa de catapultare, trebuie vazut daca capsa exploziva a facut probleme sau nu, daca scaunul era functional sau nu, sunt multe intrebari pentru profesionistii anchetelor aviatice.
            Deci vechimea unui aparat de zbor are mai mare relevanta la un avion in comparatie cu orice altceva din domeniul militar.

        • Americanii nu ne-au trimis la greci si evrei.Daca politicienii romani doresc, pot cumpara sau inchiria aparate F16 de la americani.Asa ar fi corect.Sa cumparam F16 de la producatorul sau tara care are cele mai multe astfel de aparate in dotare, si care este principalul nostru aliat militar.

          • @sorin
            Nu am auzit prin presa de vreun raspuns la cererea aia privind numarul de aparate care ar fi disponibile in SUA, dar am auzit apoi de la ministrul Fifor la tv despre ofertele care s-ar califica, adica cele din Grecia si Israel. Daca tu ai vreun link cu raspunsul din SUA, lumineaza-ma, te rog.

            • Probabil Romania vrea sa cumpere F16A/B si doar cele doua tari au asa ceva in dotare din ce am putea cumpara noi.
              Nu cred ca SUA ne-ar respinge daca am vrea sa cumparam de la ea, 32 de avioane F16 C/D , SH, pe care sa le modernizam in SUA.

              • Grecii nu au A/B-uri. Nu mai vorbiti prostii doar de dragul de a spune ceva. Pe ce te bazezi cand spui ceea ce spui? Sunt extrem de curios.

                • Incearca sa experimentezi o minima informare inainte de a-ti da cu parerea in cineva..
                  Nu doare.

                • Nu cred tot ce spun politicienii.Pentru ca nu poti sa ai incredere in politicieni.
                  De ce Romania a cumparat F16 A/B, de la portughezi in loc sa cumpere de la americani versiunea C/D?Din motive politice.Din aceleasi motive o baga acum Fifor, daca este asa cum zici tu, cu grecii si evreii.Cu siguranta ca americanii sunt de acord sa cumparam avioane de la greci sau evrei pentru ca astia vor cumpara pentru ei, cu banii nostri, ceva mai bun din SUA.
                  Nu trebuie sa te deranjeze diferenta de opinie si nu trebuie sa insulti doar pentru ca cineva gandeste altfel decat tine.

                  • Tu spuneai ca doar grecii si israelienii au A-uri. O informatie vadit eronata. Eu spuneam ca ar fi bine sa te documentezi inainte de a afirma ceva, tocmai pt ca grecii nu au A-uri. Unde e insulta?

        • Ai dreptate… Dar .ca sa negociezi foarte serios cu americanii trebuie sa ai si un guvern serios si un presedinte cu calitati de leader… Noi ???

        • Romania va cumpara in urmatorii 20 de ani sau atata timp cat va fi tara membra NATO si se va baza militar pe SUA, doar avioane americane.
          Si mie mi-ar placea sa avem in dotare, in loc de MIG21 sau chiar F16 SH, ce avem acum, Gripen E/F.
          Daca cu adevarat vom cumpara peste 15-17 ani, F35, atunci optiunea F16SH, este foarte logica.Iti cumperi un avion nou sa il exploatezi 30-40 de ani si nu 15-17 ani.
          Nu iti cumperi in anul 2020, Gripen sau F16, nou, ca sa renunti la el peste 15 ani.Ca sa exploatezi simultan doua modele de avioane, cum ar fi Gripen si F35, nu merge, din punct de vedere logistic si financiar la o tara cum suntem noi.

          • Marius-Eugen Fenchea

            @ Sorin – pe ce te bazezi cand spui ca nu merge sa ai doua avioane in exploatare?! Nustiu ce e asa de greu de inteles ca F 35-ul costa si costa inclusiv ca ora de zbor mult mai mult ca F 16 sau Gripen C/D sau chiar E/F. In concluzie mai bine faci interceptie politie aeriana cu F 16-le sau Gripen si folosesti F 35-ul la mai multe ore de antrenamente de lupta cu scenarii de secol 21.

            • Am afirmat ca nu merge din punct de vedere logistic sa exploatezi simultan Gripen si F35.Nu am zis ca nu merge sa exploatezi simultan F16 si F35.
              Poate cand F35 va fi fabricat in cantitatea dorita, si costul orei de zbor va fi mai mic.Pana la urma si F35 este un avion cu un singur motor.

              • Marius-Eugen Fenchea

                @ Sorin – pe bune poti sa imi dai exemplu de comonalitate intre componetele F 16 si F 35? Eu nu prea stiu exemple clare la fel si SDV-istica aferenta este diferita total intre F 16 si F 35….
                Asta cu F 35 si ca iti iese mai ieftina exploatarea lui F 16 in combinatie cu F 35 este o gogorita de PR a Lockheed Martin care tine la prosti si politicieni corupti, nu la oameni normali la cap si cu suficienta experienta tehnica.
                Viitoarul RoAF este F 16 MLU + F 16 Block 50/52+ si poate AESA / Sau Gripen E/F termen scurt-mediu urmand ca apoi pe termen mediu-lung sa achizitionam F 35 in locul lui F16 MLU daca situatia financiara ne-o va permite si daca avionul F 35 o sa confirme specificatiile sale.
                Alternativ ne putem uita si la F 18 E/F Super Hornet Block 3 dar mi-e ca nu avem bani de pasarea USN.

              • Marius-Eugen Fenchea

                @ Sorin – pe ce te bazezi cand spui ca nu merge sa exploatezi 2 tipuri de avioane din punct de vedere logistic, ce anume te va impiedica la F 35 si Gripen vs. F 35 si F 16 V

                • @Marius
                  Nu stiu de ce, dar, parca, incep sa regret Gripenul.

                  • Avantajul URIAS pt achizitia Gripen ar fi sa se fabrice la Craiova…..nu mi sariti in cap cu ansamblare….stiu…si Soimul are motor RR Vyper(sub licenta Turbomecanica) MB(sub licenta Priam ?),avionica Elbit Israel…insa chiar de n ar fi 100% romane s ar fi reparat intretinut…modernizat la Craiova….F16 tre sa te milogesti de americani de aprobari….vrem ceva pt care merita sa te milogesti luam F-18 de la Boing….sa ai ce scoate de pe MK vs rusii la testare…?

                    • @ Ross – pe ce te bazezi ca AV Craiova este capabila azi sa fabrice Gripen C/D? Eu iti spun sincer ca nu e in stare si nu va fi in stare sa produca nici macar un trainer nou fara investiii uriase pe care ma indoiesc ca le va face Statul Roman la cum arata azi lucrurile in 2018.
                      Stii cate acte si ce cerinte de calitate ai ca sa produci o piesa in Automotive> Certificari, Audituri de calitate, trasabilitate componente deviatii etc.
                      Daca iti inchipui ca in Aeronautica nu este de 2 ori mai complicat te inseli.

                  • Marius-Eugen Fenchea

                    @ Tedy – eu am uitat deja episodul…..aproape l-am uitat – avem 12 F 16 MLU trebuie sa fim realisti, sunt ale noastre acum insa trebuie sa ajungem la un minim de 16 – ideal 18 macar pentru a suplini o rata de atritie din vari motive nu ca cineva are dori-o. As ca dupa ce etapa de achizitie a inca 4-6 F 16 MLU s-a incheiat trebuie sa ne orientam spre avioane noi indiferent ca se chiama F 16 sau Gripen – pilotii nostri meria un avion bun care sa poata zbura in condtii de siguranta sporite in comparatie cu MIG 21-ul si sa fie capabil de H =0 si V =0 la catapultare.
                    Sa continuam sa tinem in zbor MIG 21 le dupa 2019 inseamna sa ne riscam cei mai pregatiti piloti.
                    Daca nu ne permitem avioane noi americane cred ca unica alternativa este Gripen-ul fiindca FA 50 Golden Eagle chiar ar fi o solutie de avarie – totusi nu e o alternativa de aruncat pana la urma…dar totusi suntem in granita NATO.

  11. Eu as fi curios care e opinia pilotilor despre Lancer. Eu am auzit ba ca e apreciat, ba ca nu e apreciat. M-ar interesa daca avem oameni care au zburat pe el ce opinie au.
    Multumesc

    • @Dinu
      Ce opinie poti avea despre un clasic in viata. E o piesa vintage faina. Locul lui e la muzeu langa Spitfire.
      Cine si-ar trimite copilul la lupta intr-un Mig-21?
      Conducatorii nostri ar trebui sa gandeasca in asa fel ca si cum copiii lor ar fi in acel avion. Asta ar fi o dovada de onestitate si responsabilitate politica.

  12. D-zeu sa-l odihneasca! MApN confirma decesul pilotului. Acesta ar fi initiat catapultarea insa altitudinea mica nu i-a dat nicio sansa -DIGI. Executa o manevra acrobatica sau se pregatea s-o execute. Nu mai conteaza, bietul om a murit, pilotul si-a luat zborul la Escadrila din Cer! Nu trebuie sa facem supozitii, parerea mea. Aviatia a fost intotdeauna periculoasa, cu deosebire cea militara. Faptul ca se zboara mult duce inevitabil si la accidente, asa ceva se intampla in toata lumea. Sincere condoleante familiei. Vor incepe „expertii in toate” de la TV cu acuzele -vechi, rable, eroare, greseala, cosciuge zburatoare, numai la noi mor pilotii, etc. Ce scarba imi provoaca astia, expertii p…i! Hienele abia asteapta sa balacareasca Armata dar nu se ating de politic, ca doar n-or sa muste mana care-i plateste!?

  13. Trist! Condoleante Familiei!

  14. Ma asteptam din pacate 🙁 Parerea mea este ca trebuie sa se termine odata cu aceste spectacole aeriene si sa va spun si de ce. In primul rand pilotul militar are, sau trebuie sa aiba un antrenament facut cu sange rece, trebuie sa fie concentrat intr-un alt tip de antrenament / misiune. Pilotul militar nu trebuie sa evolueze in fata familiei si a prietenilor pentru ca se incarca cu o anumita emotie si isi poate pierde concentrarea. In al doilea rand, mi21 nu a fost facut dracu pentru acrobatie la 20m deasupra solului, scopul si posibilitatile acestui avion sunt altele. Pentru acrobatie aeriana sunt piloti profesionisti si avioane pregatite special pentru acest scop. Pilotul de show aviatic cred ca are de 2 sau mai multe ori ore de antrenament special acrobatic. Dumnezeu sa-l ierte.

    • Cam pe gandirea asta sunt si eu.

      Am mai postat pe aici de multe ori ca avem nevoie doar de un „pachet de carti de joc”, adica 52+2 de aeronave:
      48 = 12 x 4 escadrile/”culori”: Borcea, Bacau, Luna-Campia Turzii si Craiova;
      4 „Asi” pentru acrobatie (in plus la una din bazele aeriene estice);
      2 „Jokeri” de teste la CCIZ – in plus la Craiova.

      Atat.

      • Trei escadrile de cate 16 aparate (12 mono+4 biloc) pe Borcea, Luna si Bacau sunt suficiente, iar trei baze sunt mai ieftin de intretinut decat 4. Craiova e inutila, oricum exista Giarmata (Timisoara) ca aeroport de rezerva, inclusiv cu adaposturi intarite deja existente. In plus, exista escadrila de Puma dislocata pe aeroport, deci ai deja personal tehnic la sol capabil sa efectueze activitati de alimentare si reinarmare. In caz, de nevoie, detasezi o patrula si ai acoperit zona.
        Amenintarea vine dinspre est, de aceea trebuie cate o baza in Muntenia si Moldova, precum si cea de la Cluj, care sa acopere nordul Ardealului, in caz de tulburari in Ucraina.

        • Craiova nu e chiar inutila, tinand cont ca sarbii au o atitudine incerta (din care cauza s-a infiintat Brigada 18 Cercetare si Supraveghere). Iar cu aia de la Tisa nu mai spun, sunt cei mai buni aliati posibili…
          Dac-ar fi dupa mine as reactiva si Caransebesul pt elicoptere, costa, da, si contabiliceste nu e eficient, dar tactic e.

          • Craiova e in dreptul granitei Bulgariei, poate acoperi doar partea de sud. Timisoara, ca aeroport de rezerva, e situata ideal atat pentru apararea atat a Banatului, cat si a Crisanei. Daca pui interceptoarele in Oltenia, inseamna ca ai sacrificat aceste regiuni… iar pentru sudul Romaniei, ai oricum aeroportul de pe Borcea. Craiova e redundanta.

            • Bine ca n-ai zis ca e langa Vanju Mare

              • De la Batajnica, unde isi tin sarbii avioanele de vanatoare, pana la Oradea sunt vreo 300km. De la Craiova pana la Oradea sunt vreo 400. Baietii pot sa bombardeze linistiti zona de vest si ii prinzi doar la intoarcere… Din Timisoara, i-ai blocat, indiferent de directia in care vor sa mearga, nord sau est… De aia din Kecskemet nici n-are rost sa-ti bati capul cu Craiova, sunt la 200 de km de Oradea sau Arad…
                Asa ca Craiova e inutila…

                • Cum pisici sa ”borbandeze” sarbii zona de vest?!
                  Singura forma de ”borbandament” este cand mai vin sa manance in mall la Tm. 🙂

                  • Relax, relax, nothing is sub pat. 🙂

                  • Corect. Starea aviatiei sarbe e inca un motiv pentru care nu mai e nevoie de inca un aeroport militar in sud. Chiar in cazul improbabil in care le vin idei radicale, bietii oameni stau chiar mai rau la aviatie decat noi…

                    • Ei au alte probleme, mult mai grave si presante in alta parte. Kosovo, desi in opinia mea e o cauza pierduta pentru ei si Croatia, dar nu numai. Ei se tem de F-urile croate. Apoi, nici nu le trece prin cap sa atace o tara NATO. Ar fi suicidal. Sarbii o duc prost si numai de razboi cred ca nu mai au chef. Le-a cam iesit pe nas.

                • Ce sa-ti bombardeze la Oradea?

    • Grigore Leoveanu

      De acord 100 % .
      RIP

    • In toata lumea sunt mitinguri aeriene, n-are nici o treaba mitingul cu accidentul…

  15. e o nebunie sa faci acrobatie aproape de sol cu un interceptor stravechi. RIP

  16. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si sa aiba mila de familia lui!

  17. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

  18. Trist! Condoleante familiei!

  19. Ar trebui interzise mitingurile astea cu acrobatii aeriene ,toti vor sa-si arate maiestria riscand manevre nesabuite.

  20. M..E PSD și Iliescu. Bizoane, ăștia sunt cei care omoară piloții in Romania. Zidul de la Târgoviște îi așteaptă.

    • Ghita Bizonu'

      mDa.

      P:oate nu o sa fiu cenzurat.

      ma piratule cand s-a luat deciza Lancerizarii s-a zis ca avioanele trebuiau schimbata dupa 10-12 ani .
      Insa la implimnirea termenului s-a ales Basescu si ADA.
      Asa ca schimbarea avioanelor a mers pe urmele celor 96 de AH 1 Cobra „Dracula”, s-a facut precum modernizarea celor 74 de IAR 93 Vultur si modernizarea tancurilor ca avem doar 54 de M1 85 Bizonul . Si fregatele tot nemodernizate

      In rest stiu ca iti palce modelul Kiev … chiar daca avut consecinte cam nefericite ptr Ocarina

  21. Dumnezeu să-l odihnească în împărăția Sa! Condoleanțe familiei!
    La astfel de spectacole ( cele care sunt mai renumite) întotdeauna participa și militarii cel puțin cu treceri la mica altitudine manevre ce fac deliciul publicului. Accidente se întâmplă și se vor mai intampla din păcate. Subscriu însă la ce s-a afirmat mai sus că Lancerul nu e conceput pt acrobație de show aviatic.

    • Atunci si F 18 al celor de la Blue Angels ar trebui retras
      https://youtu.be/N4WKX1yVHhQ

      • @mihaistoian
        Daca tu compari MiG-ul 21, aparat de conceptie ’50-’60, cu F-16, F-15 si F-18, io nu mai am ce sa spun..
        Pana la urma si un MiG-15 bine intretinut poate sa zboare, chiar mai spectaculos decat MiG-ul 21. Depinde ce vrei sa faci cu el si la ce ti-l trebuie. Noi suntem stat de granita al NATO. Daca tu crezi ca 21 este numa’ bun pt ce avem noi nevoie, io pot sa iti respect opinia si cam atat. Io sunt doar un biet amator, paralel cu aviatia si pilotajul, dar platesc taxe si impozite si incerc sa ma exprim decent si onest.
        In mod onest, cred ca MiG-ul 21 nu se compara cu F-urile pe care le-ai enumerat si cred ca a em nevoie de ce a mai bun decat 21.

        • Tu chiar crezi ca F 16, F 15 si F 18 sunt de conceptie noua? Au avut primele zboruri in 1970-1978, deci sunt aceiasi generatie, doar ca in timp si-au schimbat motoarele si avionica, in timp ce Mig a schimbat doar avionica.
          Eu am spus ca avionul nu si-a epuizat resursa de zbor pana cand nu-l retrage tehnicu’!

          • Daca incepi cu teorii de genul MiG-21 este un fel de F-15/16 si 18, pe mine m-ai pierdut. Vezi cine mai are in dotare MiG-21 si cine are un dotare F-urile un cauza.
            Io nu am zis nimic de resursa sau de starea tehnica. Nu imi permit sa fac aprecieri de genul acesta. Ce am spus eu este ca un MiG-21, in perfecta stare de functionare si cu resursa full, nu iti ofera, in prezent, avantajul de care ai nevoie intr-o ipotetica lupta. Ca doar de aia ai aparate de lupta, sa le folosesti intr-o ipotetica lupta. Simplu.

            • Ce ma surprinde pe mine este cu cata inversunare aparati (unii) un avion sovietic din anii ’60 si cu cata usurinta refuzati sa acordati credit unui pilot al Armatei romane.

              • Nu apar avionul ci pilotul. Daca el considera ca avionul este ok si zboara cu el nu inteleg de ce altii considera ca avionul este o rabla de fier vechi.
                Am mai spus, pilotul militar este mult mai rational decat oamenii normali, iar eu acord credit nelimitat unui asemenea om. Punct!
                Teoriile ca daca pilota alt tip de avion nu se prabusea sunt povesti de adormit copii, au picat din pacate altii cu avioane noi si nimeni nu s-a mai inflamat, ca si teoria ca nu avea de ce sa zboare jos, alta tampenie. Vizionati clipurile cu treceri low-pass si o intelegeti ca asta inseamna pilot militar. Acrobatiile au fost inventate de pilotii militari in Primul Razboi Mondial, in celebrele dog-fight, pt ca asa supravietuiau, si au ramas cerinta normala pt pilotii militari si acum.

          • Gresesti sa stii, numai faptul ca F-16 are o aerodinamica instabila controlata de computer prin sistemul fly by wire il pune la ani lumina de Mig aparut la sfarsitul anilor 50. Nu mai vb de manevrabilitate si sistemul de armament mult mai flexibil si de potentialul de modernizare al proiectului vizibil prin variantele F-ului aduse la zi. Mai sunt si altele.Una peste alta nu sunt deloc aceeasi generatie.

            • @Anla’shok,

              Sunt deacord cu ținea F16 este mai performant decât mig 21, si că are Fly nu wire ei că este cu 20 ani mai tânăr (in proiectare)

              Dar in ce privește armamentul, nu îmbrățișezi părerea ta.
              Mig-ul putea sa aibă lejer se performante… Python 4,5 si Derby, dar și rachete Spike.
              Faptul că nu le are, e strict o decizie politica.

              In ce privește moartea pilotului, este strict decizia lui Dumnezeu, care a hotărât numărul zilelor, omului, pe pamant.

              Daca pilotul a urcat la bord, avionul era apt de zbor, fiind pregătit, verificat de ingineri înainte.
              Daca pilotul a făcut o acrobație la altitudine mica, avionul a fost conceput pentru acea acrobație. Toate acestea la nivel TEORETIC.

              Nu avem de unde să știm ce s-au întâmplat cu pilotul in cabina in acele secunde.

    • Poate daca ai fi fost acolo nu ai mai scrie „Si acum vor scoate scuza cu : pilotul nu a actionat catapultatea pentru a evita prabusirea avionului in multim”

      • Iulian, sunt cativa(multi) pe aici, cu care nu are rost sa intri in polemici. Sunt atit de habarnisti si plini de ei, incit nu realizeaza ca se umplu de ridicol, dar, ma rog, daca sunt tolerati, sa fie lasati sa se descalifice singuri…. in cauza unora ca el au plecat multi din cei vechi, care stiau meserie, si a scazut nivelul mult de tot.
        Nu are rost sa te agiti, nu vor intelege niciodata.
        Parerea mea, hic…

    • @stefan 60 esti pur si simplu un prostovan si banu e ban in cazul tau

    • @stefan60
      21-le e vechi, dar nu e prost întreținut, tocmai pentru ca e bine întreținut mai poate sa zboare!
      Gândește înainte de a scrie!

  22. Ce de profesori, frate. Plin site-ul de experti, mai ceva ca latrinele…
    pilotul trebuia sa faca doar un razmot al pistei, parte a unui exercitiu medevac de recuperare a unui pilot catapultat in teritoriul ostil. Nu facea nici o acrobatie. In statii s-a auzit ca s-ar fi catapultat, si ca exercitiul a devenit chiar real, din pacate. unii vorbeau chiar ca ar fi vazut parasuta. Din pacate, pozitia in care ma aflam atunci nu mi-a permis sa vad toata faza, am vazut doar coloana de flacari si fum. Se mai vorbea de o pasare in motor, dar astea o sa le aflam ulterior. Cert e ca daca pilotul, Dumnezeu sa-l odihneasca in pace, continua pe directia de zbor, venea direct peste noi.
    parerea mea, hic…

  23. Dumnezeu sa-l ierte.

  24. Dumnezeu sa l odihneasca….condoleante familiei si sa speram ca vor urgenta real achizitia celor 36/40 F16 ….sa speram noi….da Doamne romanului mintea de pe urma….poate politrucii se vor coti in favoarea unor F16 noi macar ca si PR stunt sa dea bine la public….ar evita probabil o gramada de accidente si incidente….

  25. Condoleante! 🙁 Foarte trist…

  26. Eu cred că-l acuzați degeaba pe stefan60, omul nu spune altceva că sunt ,, șanse” destul de mari că și acest incident aviatic sa fie mușamalizat astfel încât nimeni dintre responsabilii de drept să plătească în vreun fel, mai precis sa nu aibă loc vreo ancheta ca la carte, totul petrecând i-aș după binecunoscutul scenariu:

    pilotul un erou extraordinar (postmortem!) care a evitat un dezastru aviatic de proporții datorita pregătirii exemplare primite de la ……..pensia burtoșilor TRAIASCA!, salariu LOR TRAIASCA!….,,mortu’ e de vina”, vor închide gura familiei cu o ,,remuneratie” speciala că oricum nu are de ales, ……..deci un scenariu așa zis ,,win-win”.

    Nu știu dacă acest scenariu-i chiar adevărat dar cu siguranță multe din accidentele din trecut i-l pot avea……poate are și George dreptate, dar acum sunt plin de mânie cam sa fiu de acord cu el….oamenii parca nu valorează nimic în tara asta!

  27. Am si eu o rugaminte catre admini, care face pula mare si nu are respect azi, treceti-l la spam! Radem, glumim, dar prea multe jeguri se dau cu parerea

      • Alt istet, bun, hai deconspirati-va, papagalilor

        • Rog si eu adminii sa sancționeze ieșirile unora care abia au iesit din târlă….

          • Este urat ca va bucurati (pasiv-agresiv, nu pe fata) cand unul de-al nostru moare, noi nu facem asta cand ai vostri dau coltul. Va pica si voua do avioane in curand, relax

            • ,,Incidentul” m-a făcut să recitesc toate comment-urile din postare , in afara de opinia nelalocul ei a lui Gefreiter și reacția neinspirata explicată poate de prezenta fizica la locul evenimentului a lui Iulian Iamandi ( poate și un anume orgoliu specific….) mă face să cred că la dumitale exista o oarece afecțiune psihica ce te face sa vezi lucrurile exact invers de cum sunt in realitate, cu atât mai mult grav dacă ești într-adevăr militar, desi mă indoiesc ca-i fi militar ținând cont de limbaju-ti cred că specific.

              Nu se bucura nimeni nebunelule…. astăzi e o zi a suferinței și neputinței, cred că noi cei care ,,ne pierdem vremea „” pe acest site suntem spirite empatice nu de indiferența și ma doare când văd reacțiile pline de zel fara sens a unora că ține!

    • Vorbea frumos *editat…tocmai pt ca–mi pasa de acel om și de familia lui am scris ce-am scris , tu crezi că cu doi chiori poți cumpăra viata distrusa a acestui om și a familiei lui, ce nu ți-e clar berbecule ce ești tu!

      Întârzierile în achiziția unor aparate moderne , orele puține de zbor nu sunt vina piloților ci a decidenților!….nu se știa oare că resursa la MIG 21 e deja expirata?

    • Pot începe cu tine lejer.

  28. Dumnezeu sa-l ierte!

  29. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace, si condoleante familiei (si camarazilor), a fost cu adevarat un erou.

  30. Ghita Bizonu'

    Motto
    A-nceput de ieri să cadă
    Câte-un MIG , acum a stat

    A mai cazut un Lancer.
    Pilotul nu s-a catapultat, ci a incercat sa evite sa produca victime intre spectatori.
    Nu a fost un erou. Si-a facut „doar” datoria. Este in fisa postului sau. Este desi el nu mai este.
    Locotenent-comandorul Florin Rotaru, pilotul aeronavei MiG 21 LanceR cazute, avea 36 de ani si 2 copii.

    Dar nu despre asta voi a vorbi .. ci voi sa zic ete un pilot pe supersonic.
    Este un tip usor „cam sarit de pe fix” care in timpul decolarii trebuie sa se uite fix la vrei 5-7 cadrane, des la inca vreo 10 , din cand in cand la alte vreo 10 , restu taboului de zbor sa il priveasca la fiecare secunda (?!?!!) fara sa scape pista din ochi! Si nu sa se uite ca pisica in calendar sdu ca broasca la sarpe ci sa reactioneze. Sa reactioneze inteligent. Sa reactioneze cu viteza unei manguste – care este mai rapida decat o cobra! Si cobra e a naibii de rapida … Sa reactioneze constient .. in 1/100 secunda .. desi explicatia verbala ar dura … Doamne feri!

    Un pilot de supersonic estre o elita a elitei.. Sanatatea sa trebuie sa fie .. cu o expresie modesta excelenta! (un om „doar” santatos nu se califica!) . Inteligenta sa trebuie sa fie maxima , ca sa ia decizia corecta. Cand e vorba de inteligenta nu ma refer la citate aiurea din Palton, Rand, Arendt sau Mises – ci la decozii care au ca consecinta moartea sau viata. Si decizia trebuieste luata in cel mult o secunda (daca are mult timp de meditatie). Mai trebuie sa fie un „om de caracter”. De preferinta un caracter „de bronz” sau inox …

    Sa nu mai zic ca formarea unii pilot de supersonic este a dracului de scumpa …

    Adica voi a zice ca un pilot de supersonic este un aristoi in forma prima a intelesului : cel mai bun, excelent adica ἄριστος adica cel cafre da dolvada de „virtute morala” adica arete ἀρετή

    Binetels ca societatea noastra cam fascinata de modelul asiat al bipartitiei prefera „boierii mintii” adica madarinii 官話; adica „vocea oficiala” .
    Cu mica observtatie ca nu stim care este oficialitatea care ne valideaza 官話 .

    • Ghita Bizonu'

      Cam am scris „sarit de pe fix”

      N u este o insulta ci doar o veche consemnare …
      Cei mai buni din cavalerie erau .. considerati „usor” nebuni. Nu prea se gandeau la consecinte ;…. fie de se urcau cu calul pe scena operei sau ca sarutau fica/sotioa/amanta genralului cu generalul de fata (daca era fica .. era de bine .,. vinovatu putea fi „pedepsit” cu o binecuvantare din partea socrului „ha fraiere! De cand doream sa scap de ea!!!”) … Insa nebunu sarja ! Fiindca era nebun sarja ca la Balaklava!

      „Traditia” este continuata de tanchisti si pilotii de lupta …. unde se cere cutezanta, cutezanta si iar cutezanta!! „ Tout hussard qui n’est pas mort à trente ans est un jean-foutre (Husarul care nu e mort la 30 de ani e o carpa) – genaraul Antoine Charles Louis, conte de Lasalle mort la Wagram in varsta de 34. Husar!!!

      • @Ghita Bizonu
        Ne moare un pilot, si tu spui despre piloți ca sunt săriți de pe fix, apoi faci o revenire…
        Să iti fie rușine! Ce dracu caută în postarea ta: „Motto
        A-nceput de ieri să cadă
        Câte-un MIG , acum a stat..”
        Pe câți i-a tâmpit comunismul!

        • Ghita Bizonu'

          Cum sa iti zic …
          am cunoscut tanchisti. AM cunoscut piloti. Am avut afini cavaliersiti – ala cu calu pe scena operei … era afin (ruda prin alianta) al mamei

          Cei buni erau „sariti de pe fix” daca nu chiar „dilimache” . Adica isi asumau riscuri pe care un om normal le evita ( de exemplul unchiul meu ofiteru – cu exceptia ordinului lui Mihai Viteazul TOATE decoratiile romanesti de razboi plus Crucea de Fier cls 2 si propus ptr Drapelul Rosu, avamnsat la exceptional de la slt pana la maior cdt divizion in 3,5 ani )
          Insa sunrt arme in care se cere nu simpla bravura ci si temeritate (v termenul), depasirea „limitelrr”, asumarea raspunderii, decizia rapida de a exploata situatia (cu depasirea ordinului!) si alte asemenea …

          Ub pilot de supersonic trebyie sa prezinte aceste calitati. Care nu sunt potrivitre unei arme „normale” cu oameni „normali”.

          Si .. apropos de astsa – chiar si parasustiotii civili sunt „sariti de pe fix” and etc. Adicva isi asuma riscuri anormal de mari …

          Si cat despre gluma cu MIG .. cam amara … cau5ta pe net sa vezi cate MOG uri am pierdut … Partea prosta ca am p;ierdut si piloti (ca de prin 2006 MIG 21 ar fi trebuit sa retrase)

          ( M a rog t sigir ca tu nu ai cunoscut tanchisti …. cand imi satisfaceam, stagiul militar la noi in regiment cei mai buni considerau ca „normal” inseamna „pampalau”)

  31. AVERTISMENT pentru toti cei ce posteaza: va pastrati calmul sau vom pastra noi doar comentariile de condoleante.

  32. Dumnezeu sa-l ierte.

  33. RIP?atât de tânăr….și copiii ăia .

  34. Doar 400 de ore in 13 ani, din care 250 de ore pe MIG… asta am vazut ca au declarat cei de la MApN. Trist! Condoleante familiei!

  35. Poate cineva, sa o afiseze in articol? Sau o poza din alta sursa, similara?
    https://media.realitatea.net/multimedia/image/201807/w728/florin_rotaru_71834500.jpg

  36. Chiar esti idiot. In primul rand ca n-a fost acrobatie au spus si altii mai sus si mai este si o filmare cu aparatul trecand desupra pistei cu niste secunde inainte de prabusire dar tu nu si nu o tii tarla cu teribilismul pilotului. In alta ordine de idei dar tot impotriva a ce spui vezi istoricul prabusirilor la tipul asta de aparat dupa 1990 si nu o sa vezi accidente in timpul manevrelor acrobatice.

  37. Dumnezeu sa-l odihneasca 🙁

  38. Ce inmatriculare avea MiG-ul ,stie cineva ?

  39. Ce ma surprinde din imaginile postate peste tot e ca epava avionului nu e ingropata in pamant ca atunci cand se prabuseste la un unghi ascutit ci parca a aterizat fortat. Si fumul exploziei si urmele incendiului este tot asa, mai intins decat la o percutare violenta a solului

  40. Dumnezeu sa-l odihneasca!

  41. Offf… 🙁

    P.S. Stefan 60 e in categoria utililor. A mai fost banat o data pentru ca debita prostii. Si-a schimbat mail-ul si a inceput sa debiteze din nou.
    E o lupta fara sens, trebuie ignorati si atat. Si, evident, sterse comentariile.

  42. Mai bine te intrebi cati au mai ramas…

  43. Cauza reala a acestui accident aviatic tragic va fi stabilita de comisia de ancheta.
    As inclina mai degraba pentru o eroare de pilotaj decat pe o defectiune tehnica care nu poate fi imputata pilotului.
    Probabil din prea multa incredere in capacitatea de pilotaj este foarte posibil ca pilotul sa fi incercat anumite manevre care in mod normal nu pot fi efectuate de MIG21 sau pot fi efectuate doar cu risc maxim.
    R.I.P. pentru cel decedat.
    Este cumplit in ce situatie se afla acum familia decedatului.Cat sufera aceasta familie acum.

    • Atunci hai sa nu mai inclinam nicaieri si sa asteptam concluziile anchetei.
      Nu inteleg cum poti emite o ipoteza in aceste conditii.

    • Esti asa de sigur ca e o eroare de pilotaj si ca pilotul si-a depasit capacitatile?!
      Orice manevra a unui avion poate fi executata cu risc maxim.
      Toti pilotii militari vor exersa si vor pilota avioanele la joasa altitudine chiar si in afara demonstratiilor aeriene, pt ca asta le e meseria. Iata un exemplu
      https://youtu.be/0Wzh7Hou30s
      Ar trebui oare sa le fie interzis acestor piloti sa mai zboare?

      • Da.Inainte de zbor, MIG21 a fost verificat riguros de personalul tehnic.Pentru ca este un avion construit cu tehnica rudimentara, MIG21 nu este la fel de pretentios ca un avion de generatie 4, 4.5 sau 5 asa ca si problemele tehnice care pot sa apara, sunt mult mai putine ca si sansele sa apara in timpul zborului la scurt timp dupa decolare in conditiile in care avionul a fost verificat riguros, stiindu-se ca va participa la un miting aviatic.
        Nu orice acrobatie aeriana poate fi executata cu un avion ca MIG21 care nu a fost proiectat pentru asa ceva asa ca aerodinamica sa nu iti permite sa faci prea multe iar cine o face, o face cu riscuri maxime.Nu tot ce faci cu un SU27, 30, 35, MIG29, Gripen C/D, E/F, Rafale, din punct de vedere acrobatic poti sa faci cu MIG21.

  44. Dumnezeu să-l odihnească. Din păcate pentru familie rămâne o mare durere.

  45. Dumnezeu sa-l odihneasca…sa-i dea liniste si aripi noi acolo in ceruri…se mai duce un copil bun…ce sa spun in cazul asta familiei?? Sincere condoleantze???? Cuvintele sint de prisons…sincer, i-mi pare foarte rau.

  46. Dumnezeu sa-l odihneasca…

    Am fost acolo si am vazut tot cap coada… sub 4-5 secunde a durat tot… 🙁

  47. hei mai usor cu trasul concluziilor la cald, nu stim ce s-a intamplat de fapt acolo…nu observati ca cei care se pricep cat de cat se abtin de la asa ceva?
    poate ca avem n’ teorii in minte dar macar astazi trebuie sa evitam subiectul asta,..

  48. Sincere condoleante familiei indurerate !!!! Mare pacat , mare de tot !!!! … Fierul e fier si merge taiat, topit si refolosit ;dar viata unui om merita mult mai mult … Nu sunt specialist dar poate ar trebuii sa fie regandita treaba asta cu show-rile aviatice si participarea aeronavelor militare sau civile ;ce nu intrunesc anumite criteri tehnice …. Viata pilotilor nostri nu trebuie aruncata pe un miting aviatic sau pt deliciul unui public care si asa habar nu are pe ce lume traiesc si vin acolo doar sa beleze ochi in speranta ca vad ceva extra !!!

  49. Dumnezeu sa-l ierte! si zbor lin alaturi de camarazi aviatori….

  50. Condoleante familiei… nimeni si nimic nu-i poate consola.
    Aviatia militara este riscanta… dar daca e sa mori ca militar te gandesti ca mori in razboi. Nu asa… 🙁
    Orice ar fi, defectiune, eroare de pilotaj sau un incident nefericit, avem un pilot mai putin.
    Odihneasca-se in pace!

  51. La prima vedere se contureaza o eroare de pilotaj pe timpul executarii virajului de intrare la obiectiv. Ipoteza este sprijinita de observarea inclinarii avionului de pe o aripa pe alta (specifica suprasarcinilor prea mari), pierderea rapida de inaltime, impactul cu solul in pozitie laterala, fara viteza prea mare, epava ramanand oarecum compacta.
    Experienta de zbor redusa a pilotului, doar 250 de ore in 13 ani, conform comunicatului MAPN, adica o medie sub 20 ore /an, sprijina ipoteza de mai sus.
    Un factor deosebit de agravant pare a fi lipsa de supervizare a mitingului. Comandantul bazei, loctiitorul operational si comandantul grupului operational se aflau in zona publicului si practic nu conduceau activitatile ci se intretineau cu invitatii. Comandantii de escadrile erau fie in aer, fie pe aerodromul Kogalniceanu de unde decolau MiG-urile si elicopterele. In conditiile date, lipsa de supervizare atenta a permis pilotului sa execute oo manevra mai agresiva decat ar fi trebuit (show off? lipsa de experienta:), iar la aparitia momentului critic nu a primit indicatiile necesare, inclusiv cea de catapultare, daca ar fi permis timpul.
    Patrax RIP

    • Foarte corect.. ar mai fi de spus cam cate ore de zbor au pilotii din alte tari care fac acrobatie aeriana (4000-6000 de ore?).
      La 250 de ore esti practic incepator pe un tip de aeronava, iar el impreuna cu atatia altii fac acobatie… pacat.. mai ales cand auzim titluri comunisto-staliniste de genul „a murit salvand 4000 de spectatori” cine mai crede asa ceva?

    • Grigore Leoveanu

      Beam-Rider
      Observatiile tale sunt foarte plauzibile la prima vedere . Daca se confirma ca avea doar 250 ore in 13 ani, e greu de inteles de ce trebuia zboare intr-un airshow.,

    • – „…manevra mai agresiva decat ar fi trebuit…”
      Aparatul prabusit a fost din cele participante la exercitiul tactic; nu a facut manevre agresive; nu a fost aparatul si pilotul care au facut solo sau altceva de genul asta…

      – „…pe timpul executarii virajului de intrare la obiectiv…”
      Aliniarea pe axul pistei era deja facuta si aparatele erau in formatie pentru trecerea de salut a publicului…

      – „…nu a primit indicatiile de catapultare…”
      Tot publicul am auzit in difuzoare „…a confirmat catapultarea…” zisa de cineva din apropiere catre crainic; imediat acesta e repetat pentru noi „avem confirmarea pilotul s-a catapultat si este in viata”… lumea a aplaudat si ovationat vreo 30 de sec…

      Noi spotterii eram inlemniti… am vazut multe manevre si asa ceva fara o parasuta vizibila nu poate insemna decat un singur lucru… 🙁

  52. ionica fonosch

    Eu sunt hobyst nu specialist , specialisti numai la snspa :-)))
    Mig 21 a fost proiectat sa atinga altitudini mari in timp scurt ,astea erau cerintele epocii ! In link , o analiza facuta de pilotii americani dupa ce au testat cateva miguri 21 in zbor ..
    https://www.defencetalk.com/military/forums/t/making-the-best-of-mig-21.10472/
    Este stiut ca la altitudini joase si viteze mici MIG 21 are probleme cu AOA (unghiul de atac)datorita aripii delta si fiindca puterea dezvoltata de motor este mai mica decat greutatea avionului …Avionul a fost pus pe burta nu s-a infipt deci a fost pilotat pina in ultima secunda !
    https://forums.eagle.ru/showthread.php?t=132068
    Deci daca la Mig 21 cand avionul zboara la rasul solului apare o problema la motor pilotul nu are cum sa il reporneasca si avionul este pierdut …. Asta a facut si pilotul erou , a evitat impactul in zona publicului … Chiar daca a facut o eroare de pilotaj a corectat-o cu pretul vietii … Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !

    • O mica observatie:
      – daca eviti publicul inseamna sa cazi la cateva sute de metrii de ei, nu la 10km…
      – mai inseamna sa te indrepti direct catre ei,
      daca vezi planurile de zbor pentru un asemenea eveniment, ai se observi ca nu se zboara peste public ci in fata lor..

      • Anonim, mai bine ramai anonim…
        Ai vazut filmuletul??? Erau aia 10 km cum sunt eu popa. A cazut la cca. 1km, max. 2 km de noi, dincolo de capatul pistei. Si noi eram cam la capatul pistei.
        parerea mea, hic…
        P.S. Am zis mai sus ca din ce s-a spus in presa, 80% a fost pe linga subiect total. Aveti probleme grave cu cititul, si cu intelesul, mai baieti.

    • In afara de partea AOA care ai luat-o de la americani, cu restul esti pe langa subiect…

      era la distanta foarte mare de baza si public…

  53. Escadrila de F16 este acum fully operational?
    Nu de alta insa dupa tot tam tam cu portughezele….nu trebuiau sa evolueze cu F16 la miting aerian nu cu veteranele Mig21 ….?

    • F-16 decolasera, 7 bucati, au trecut inainte cu citeva minute in formatii mixte, 16+21, si urmau evolutiile dupa momentul medevac. Din pacate, nu au mai apucat. 🙁
      Parerea mea, hic…

        • Va rog eu sa nu mai comentati doar din teorie si presupuneri…

          Ce tot visati 15 escadrile de F-16 operationale… ieri 2 F-16 nu au decolat din cauze tehnice… toti in carlingi, cupolele inchise, motoarele startate si ultimele verificari, scoaterea capacelor etc… si dupa 15 min de sfortari doi piloti au coborat si au mers la vestiar… sunteti copii mici?

          • Am spus F16 NOI nu third hand made in the’80’s…..
            Sa ia aparate noi si vor decola si zbura fara probleme99.99%….o mica posibilitate pt catastrofe va exista intotdeauna,nici oamenii nici masinile nu s perfecte …..

          • Incepatorule rata de disponibilitate de 100% pe un avion cu atatea sisteme pe el cum e chiar f16mlu nu o sa ai niciodata
            acum au fost 7 din 9 – e ok

            De aia trebuie escadrila de 18 cred eu – ai 12 de exemplu pe care poti sa contezi oricand si 6 care sunt in mentenanta programata sau care au nevoie de interventii neprevazute etc

            • Depinde cum vezi lucrurile poti avea escadrila de 18 buc xF16 ….sau escadrila F18 x12 buc mai bimotoare si musculoskeletal si facute pt mediul marin…a se citi MK??

              • Iar incepe….Totusi daca vrei bimotor mai bine ia F15 pt superioritate aeriana altfel o tara ca a noastra nu are motive sa opereze doua avioane multirol.

                • Idei putine si cam fixe…
                  F/A-18 C si D si-au incetat productia in 2000.
                  F/A-18E/F Super Hornet e operat doar de americani si de Australia, ultima cu 24 de bucati.
                  Trecand de faptul ca nu se justifica sa ai doua tipuri de aparate multirol, unul monomotor si altul bimotor (costuri de operare mai mari etc), continua cu afirmatia aia ca F18 e mai bun pentru mediul marin…( in vreme ce F16 nu ar avea aceleasi capabilitati)!

                  • F18 Super Hornet este adaptat mediu lui marin…opereaza pe portavioane US NAVY….imi dau seama ca e mai dificil logistic sa operezi 2 tipuri…INSA ACUM OPERAM MIG21 SI F16 in paralel…..so it’s not beyond the whitts of man to do it…?
                    Pe vremea lu raposatu si pana spre 2001 operam in RoAF
                    Iar 99
                    Iar 93
                    Mig 21
                    Mig 23
                    Mig 29
                    Hong 5
                    Nu ma urechea ca nu I chiar asa

                    • Un adevarat ghiveci, in ’89 mai zburau Mig 15, Mig 17, L-39 ZA Albatros, L-29 Delfin, IAR-823, Iak-52, An 2…
                      Acum operam Lancerul si F16 in paralel pentru ca nu avem destule F16.
                      Nu exista niciun argument logic care sa sustina achizitia unui bimotor multirol, nici macar ala cu mediul „marin”.

                    • Operam si 21 si 16 adevarat dar se prevede inlocuirea primelor in totalitate cu 16. Altceva F-18 a fost creat pt portavioane in primul rand pentru a inlocui Motanul. Noi ca putere eminamente terestra dar cu iesire la o mare inchisa putem folosi fara probleme in mediul marin F16 bazat la sol.

      • D-zeu sa-l odihneasca pe pilot.

  54. Beam rider ,un comment decent si realist.Din pacate despre experienta pilotului atunci când a fost publicata am zis ca sigur e o greseala jurnalistica si ca va fi corectata dar vad ca nu este asa .Un total de aproximativ 400 de ore dintre care aproximativ 250 pe mig 21,de aici sa intelegem ca 150 au fost pe yak52 si iar99 in academie.Era lt-comandor,era la jumatatea carierei si zburase 250 de ore din 2005?Sa imi fie cu iertare si sa nu fiu inteles gresit aici nu vreau sa arunc o acuza asupra pilotului ,Dumnezeu sa-l odihneasca,ci doar sunt frapat de starea lucrurilor de fapt.Cat despre cauza accidentului oricarui pilot indiferent de experienta i se poate intampla,youtubul e plin de accidente aviatice de la airshowuri in evolutii solo unde stim ca evolueaza printre cei mai buni daca nu chiar cei mai buni.Aici suntem pasionati sau unii poate mai mult decat atat ,iar daca cauza accidentului a fost anagajarea datorita unei manevre „brutale” a pilotului de a nu rata încadrarea in axul pistei pentru trecere,asta a fost si gata , regretul nostru va fi acelasi si pentru disparitia pilotului/omului , pentru pierderea aeronavei sau chiar daca nu ii cunoastem ne imaginam durerea familiei .

  55. Stau de două ore și mă gândesc dacă să scriu următoarele rânduri sau nu. Evident că am decis să le scriu.

    @admini hai să facem un exercițiu de imaginație:
    Locotenent-comandorul Florin Rotaru, are 2 copii care presupun că au câțiva anișori, și peste câțiva ani vor să vadă ce s-a scris când a murit tatăl lor și dau peste acest articol. Și ce văd aici?
    – judecăți de valoare înainte de o concluziei a anchetei
    – filmulețe cu momentul morții tatălui lor
    – limaj agresiv și ireverențios (să fiu blând) din partea unor militari care au uitat sau nu au mai citit de mult (http://www.colmil-mv.ro/subiecte/Codul%20de%20conduita%20etica.pdf) cap.IV, art. 5, litera K si aici ma refer la Vlad ale cărui părerii până acum le-am considerat extrem de folositoare pentru mine și cultura mea generală în materia tratată aici.
    – alegații nefericite

    V-ați pus întrebarea ce va fi în mintea lor?
    Pentru a respecta memoria pilotului,eu vă propun ștergerea tuturor comentariilor aiurea de aici, inclusiv pe ale mele dacă le considerați a nu fi la locul lor.

    Cu respect,
    farmacist Florin A

    • Nu vor gasi aici dar netul va fi prin in alta parte.

    • @Florin Daca tu iti inchipui ca a fi militar inseamna sa stai ghiocel cand tot felul de habarnisti iti jignesc un camarad cazut la datorie, te inseli. La lipsa de bun-simt avem si noi replica si daca nu iti convine ne doare (Editat) „fix in cot” de ce crezi tu

      • Vlad…..noi respectam cadrele militare,insa trebuie sa intelegi ca in civilie ca si n armata sunt fel si fel de oameni care ei pot avea idei gresite sau absurde chiar pt un profesionist….insa avand in vedere ca aici este un blog pt cei interesati de domeniul militar,majoritatea amatori..parerologi cum zic unii….asta e NU LUA PERSONAL opiniile sau aberatiile unora….altfel RoMil se poate transforma intr un site cu acces numai pe parola care ar fi numai pt cadre MaPN….insa nu cred ca multi s ar inghesui….2 baieti si o fata am cunoscut lucrand la MaPN….toti 3 unitati diferite…nu se cunosc intre ei ….angajati pe baza de contract 9-5 cum zicem inAnglia ,ii doare la patina de tehnica militara…bla bla….se duc la munca pt salariu.
        Emotiile nu trebuiesc sa copleseasca oameni care trebuiesc a fi mai cerebrali decat pulimea de rand….plus ca atunci cand incepem cu ocara arata de parca am pierdut argumentul,….
        Ziua buna sa ai…

      • In primul rand limbajul nu face cinste hainei militare. In al doilea rand, reciteste cu ceva atentie ceea ce a spus Florin A.

        • Tedy, tie iti raspund pt ca te respect. Nu stiu ce filme aveti voi in cap cu „limbajul”, denota ca nu stiti ce e dupa gard, am voie sa scriu ce vreau, nu am facut scoala de maici, ci aia de cercetasi. Cand cineva ataca unul de-al nostru, o sa primeasca replica pe care o merita. Punct.

          • Vlad, si eu te respect. Tocmai de aceea mi-am permis.
            Opiniile tale sunt, de regula, prea valoroase pt a le submina in felul acesta. Toleranta si decenta. Asta e esenta unui dialog pozitiv. Accepta ca unii cred altceva decat crezi tu. Fa-o cu eleganta.

      • Vlad, este a doua oara cand dai cu p..e pe aici. Iti apreciez opiniile dar poate ar trebui sa te calmezi nitel.
        Eu nu pot face prea multa politie pe site ca nu-s in tara, Razvan probabil a dus greul, din nou.
        So, las-o mai usor.

        • Pai poate tie ti se par mai ok aia care baga tot felul de mesaje ca militarii sunt burtosi, prosti samd. Sunt extrem de calm, am alergie la prostovani insa. Lasa-ma te rog cu lectiile, nu ai purtat uniforma, nu ai calificarea necesara, fara suparare.
          Casa voastra, regulile voastre.

          • Nu ti-am dat nicio lectie, te-am rugat sa nu mai injuri oamenii, prostovani sau nu.
            Stiu suficient despre armata romana. Nu ma intereseaza cum vorbesti la instructie sau in unitate. Acum nu esti acolo. Esti aici, deci fara alte organe!

            • Nu am injurat pe nimeni, aia cu 2 m in traducere inseamna ca nu ne pasa. I-am zis lui stefan ca e prost, da, asta nu e neaparat vina lui ca iq-ul lui (plus reaua vointa) e ala”care este”. Si ailalti doi, kasapu si serghey patinau tolerati de multa vreme. A, tin cu Belgia in semifinala 😀

              • Nu stiu cu ce halucinatii ai ramas *editat , nu am treaba cu trolatul sunt roman , am facut armata acum ceva timp la VM , ne putem si intalni sa vezi ca nu sunt trol , domnule cadru militar la cercetare , *editat

                • @Beca Te hotarasti si tu cum te cheama? Ca-ti schimbi numele ca ciorapii. La ce unitate de VM, poate om fi si colegi, te pomenesti

                  • La 01101 am fost , si eventual poate te calmezi si nu-ti mai folosesti organul , *editat ??

                    • Daca-mi spui ce indicativ avea cp cc in,hmm,sa zicem 99,te califici.altfel esti doar un …

                  • Nu am la ce sa ma calific nu esti un etalon pt mine , am fost soldat in termen la acea unitate si nu in ’99 , ne putem intalnii si te poti convinge inca mai am livretul militar , in schimb recomand un test psihologic daca ai arma de serviciu

                    • Care dintre ele? CPI, Rorschach? Tu ti-ai ales nickul Kasapu 😀 . Se scrie „intalni” putina carte nu strica

        • Dahhh….mie mi s a cenzurat aiurea comment mai sus ,insa altii isi baga si isi scot,ce sa zic daca asta e nivelul….oricum interesant ca se cenzureaza pt nimic unora si altii au “card blanche “…..banuiesc ca si asta o sa fie cenzurat….lasandu ma la o parte l am vazut pe Florin A,IU,Mircea S ,Eroul Bula tarati in namol fara mult stress de catre unii carora li se permite orice….asta nu e echidistanta care ar trebui cand se cenzureaza,modereaza…..ba din contra aduce a vb aia…”unii sunt mai egali decat altii”
          PS poate uneori am postat vreo glumita…deh mai descretim fruntea….insa cu siguranta NU AM FOST OBSCEN,VULGAR….sincer poti sa nu ma respecti Vlad…insa “ma doare la 2 metri in fata pulii “e limbaj mai rau decat tractoristii aia beti din Aparatorii Patriei unde am crescut….e de respectat limbajul asta…

      • Vlad eu vorbeam de un minim de autocenzură în limbaj. Nu suntem noi și voi. Nu știu dacă ai remarcat până acum, aici cu foarte puține excepții suntem doar noi. în plus, am considerat că azi, după ce a trecut șocul, o să ai o abordare normală în limbaj.

        Mi-am semnat poastarea cu farmacist știi de ce?
        1. Sunt plătitor de taxe și impozite în statul ăsta, și ași dori să văd că oamenii în care am cea mai mare încredere în statul ăsta, folosesc cel puțin un limbaj adecvat. Poți să fii dur în limbaj fără să folosești cuvintele pe care le-ai folosit.

        2. Fabrica în care lucrez e încadrată la industrie strategică. Ca să știi, dacă tu ești rănit, după ce ești cusut de medici, ți se dă un medicament eliberat de către mine. Și eu port întreaga responsabilitate dacă pățești ceva după administrarea medicamentului ăluia…
        În plus, săptămâna trecută am avut un exercițiu de alertare antiaeriană la fabrică, și mă gândeam după vorbele pline de înțelepciune spuse de către tine, dacă armata are cu ce să mă apere de 1-2 – 6 Kalibr trase spre locul unde lucrez. Până acum nu. De aia mă interesează capabilitățile armatei Române în toate formele.

        Din libertatea de expresie de care beneficiem cu toții nu ar trebui să lipsească autocenzura, sau cenzura celor abilitați să o facă dacă autocenzura lipsește. Părerea mea.
        Vlad, nu cred că este corect să vorbești așa cum ai vorbit, cu nimeni.

        • Imi asum orice spun, vorbesc cateodata foarte urat, in cazurile cand e necesar. Ca unora nu le place si sunt pudic e problema lor.
          Moare un camarad si vine sleahta prostilor sa se dea cu parerea savant, unii chiar cu satisfactie.
          Deci…
          Am si eu un prieten bun farmacist, a urcat pe k2 , everest si alte varfuri, respect neseria voastra, totusi nu ne invatati regulile pe care voi nu le stiti

          • N-am crezut nicio secundă că nu-ți asumi ce spui. Ce spui tu mai sus e în contextul în care copii pilotului, care vor fi probabil tot copii, vor vedea cuvintele alea nasoale din comentariile tale. Cum ar fi fost să vorbim toți aici așa?
            N-am nicio problemă cu un limbaj dur. Poți face din cuvinte simple oameni să-și taie gâtul dacă vrei. Asta era observația mea către tine și admini.

            În fine Vlad, eu vreau să știu ca farmacist la o fabrică strategică în România, că armata Română o să aibă cu ce mă apara când va fi cazul.În rest, eu îmi voi face treaba.

            • Ti se pare ca ei n-au auzit deja cuvinte care nu sunt in Dex? In momentul in care o sa ma certe ei ca am folosit niste cuvinte contondente pt a apara reputatia tatalui lor, o sa iau in considerare ce spui. Pana atunci, nu
              Succes in meserie.
              Daca vrei sa fii aparat de oameni care vorbesc frumos si sunt pe dinafara cand the shit hits the fan (ups, iar am scris deva naspa)… no comment

          • Daca iti este asa bun prieten ai fi stiut ca e stomatolog si nu farmacist. E doar un singur roman care a facut asta 🙂

      • Ati stat ghiocel cu deceniile in timp ce niste tarani prosti, cu sau fara burta, cu sau fara uniforma si-au batut joc de voi si de fortele armate ale Romaniei. In consecinta nu ai de ce sa te botosesti.

        • Alex, eu vorbeam de niște cerințe minime de limbaj. atât.

        • Pai stai putin ca nu am avut eu pixul sa dau cu el. Eu n-am stat ghiocel si nici camarazii mei. Ca si-au batut joc,mda, poate. Insa cine rade la turma…

          • Oh da nu ati stat. Ati stat prea, iar dovada este starea fortelor armate in ziua de astazi.

            • Numarul de ore este ridicol de mic pentru un pilot militar (pilot sef, chiar), in oricare dintre variantele aparute in presa. Subfinantare crasa.

              Stiu cazuri de piloti tineri de Mig 21 care fie au incercat sa treaca la Otopeni, la transport, fie au trecut in civilie pentru ca nu se zbura aproape deloc – nu spun orele ca va ia groaza. Saracii, ar fi dat orice numai sa zboare. La propriu.

              Banii contribuabililor cheltuiti cu scolarizarea acestor piloti tineri care au plecat au fost irositi, nu-i asa?

              A inceput sa se zboare dupa momentul Crimeea.

              Comunicarea in cazul accidentelor este egala cu zero taiat. A trecut un an de la precedentul accident si eu, personal, nu stiu sa se fi facut publice rezultatele (fie ele si preliminare) anchetei.

              Multi din cei din armata sunt prinsi in aceeasi „secretomanie” cretina de acum niste ani multi si buni in timp ce multi au ajuns generali si comandanti pe criterii politice. La cumpana dintre secole asa era…

              Armata a crescut calitativ in ultimii ani dar mai e mult pana departe. Iar daca vrem o armata puternica trebuie sa-i asiguram finantare, mijloace tehnice, depolitizare si sa nu mai bagam gunoiul sub pres.

            • E clar ca tu nu stii cati si-au dat demisia dupa ce au iesit la raport pt a sesiza niste probleme, ca astea nu apar on presa si pe bloguri

              • Demisii de ofiteri din fortele armate – Directia Reparatii Umane a MApN:

                2011 – 119
                2012 – 107
                2013 – 81
                2014 – 127
                2015 – 169

                Deci cati dintre astia si-au dat demisia de onoare? Yo zic ca in cel mai bun caz pe aia care au avut taria morala sa faca acest lucru ii poti numara pe degetele de la o singura mana. Acum culegeti roadele tacerii si nepasarii care se numesc incompetenta, mediocritate si diletantism.

                • Asa, si pana-n 2011? Ai date sau doar internetul te informeaza?

                  • Si ce vrei sa spuI? Ca in anii precedenti te trezesti ca mii si mii de ofiteri si-au dat demisia? Hai sa fim sobri acum Daca tot isi dau demisia in felul asta la mai bine de 14.000 de ofiteri activi cati sunt in MApN ce crezi ca inseamna asta? Absolut nimic in termeni declarativi, in afara de faptul statistic vorbind, nu ati facut nimic, I-ati lasat atat pe niste fazani in uniforma cat si pe politruci sa se „pishe” pe voi, iar voi ati ajuns la concluzia sensibila ca este bine si asa. Vorba olteanului; daca esti o gaina rupta-n cur nu incerca sa te dai vultur.

  56. tarabostes, da a existat o schimbare brutala a traiectoriei avionului dar fara legatura cu incadrarea in axul pistei…

    aparatul era in formatie si se pregateau de trecerea in axul pistei… se incheiase exercitiul tactic si acesta era salutul… altitudine mica (maxim 100-200m) si viteza relativ mica…

    aparatul a avut o mica oscilatie sus jos urmata de inaltarea foarte brusca a botului, stall si angajare necontrolata pe stanga si „tentativa de aterizare fortata” (nu a venit in bot)…

    4-5 secunde a durat toata secventa… nu prea a avut timp de nimic…

    pe ultima portiune traiectoria de coborare a fost paralela cu autostrada si e posibil ca problema sa fi aparut inainte de survolarea autostrazii si el chiar sa fi sa fi incercat evitarea prabusirii peste masini… mie mi s-a parut ca dupa ridicarea botului si angajare nu a mai avut vreun control si nici timp de manevra…

    s-a produs cofuzie in momentele imediat urmatoare pentru ca i s-a comunicat sa catapulteze si a confirmat… nu stiu daca a luat decizia sa nu sau nu a mai apucat… 🙁

    • …(exceptand o eroare neprovocata)… singura varianta avand in vedere ce am vazut si altitudinea mica ar fi bird strike…

      • Asa am vazut si eu desfasurarea evenimentului.
        Am fost la fata locului, pe langa pupitru de prezentare. Oricum organizarea a fost data putin peste cap de furtuna de pe MK, si programul nu a fost respectat. A fost nevoie chiar sa intervina Motanul, la un momendat, cand prezentatorul il dadea pe cer, in evolutie, dar el era la sol. Evenimentul l-a prins acolo, cu statia la ureche.
        Pacatele noastre ca popor , ne fac viata grea. Politicienii(bine aici sunt 90% hoti si lepre), ca orice breasla din tara asta sunt un esantion reprezentativ al intregii natiuni. Si chiar daca nu vrem sa recunoastem, peste 50 % din noi suntem needucati, hoti,si puturosi.
        Vina principala a accidentului o poarta decidentii politici, atat pentru materialul cu care sunt nevoiti sa lucreze militarii profesionisti, cat si pentru antrenamentul acestora.
        Nu e posibil, ca un pilot, la 36 de ani, cand trebuia sa aiba peste 2000 ore de zbor, si sa fie la apogeul carierei, sa aiba o medie de 20 ore pe an. In alte aviatii, si incepatorii , iesiti de pe bancile scolii au o medie de 80 ore de zbor pe an, in primii 2 ani. Majoritatea se invarte pe la 120-180, si varfurile trec de 200. Dar asta inseamna bani pentru avioane si antrenament.
        Si Eroul nostru, pilot sef , si nu de pe bancile scolii , cu o medie de 20 ore pe an, nu e un caz singular. Sunt piloti la care le numeri orele de zbor pe an pe degetele de la o mana.
        Asta nu neaparat ca nu sunt bani de zburat in ultimii 2 ani, dar nu prea au cu ce. Resursa la 21, se tot prelungeste cu cateva sute de ore, sunt putine, si sunt zburate in primul rand, de cei ce fac serviciul de lupta-politie aeriana( da, politia aeriana se face inca cu 21, si nu cu F16), in timp ce ceilalti se multumesc cu ce mai ramane–foarte putine ore.Ori asa nu se mai poate. Ori se achizitioneaza tehinica si se foloseste ca la manual, ori se inchide tot.
        Ce sanse , are un asemenea pilot in misiune reala de lupta , cu ?
        Vinovati sunt si sefii cei mari, ca nu pun piciorul in prag , sa schimbe aceasta stare de fapt. Nu am vazut demisii de onoare, la cel mai inalt nivel–motivate de starea deplorabila a echipamentului . Posibil schimbau ceva daca chiar erau patrioti, dar prefera, sa nu se puna in colti cu pliticul, deoarece isi taie viitoarele avansari si beneficii.
        Vinovati suntem noi poporul, deoarece avem politicul pe care il meritam. Acestia sunt oglinda societatii. Asta s-a votat, cu asta defilam. De 30 de ani nu facem nimic sa iesim la liman, si parca ne pierdem ca natie de la an la an. Tineretul si majoritatea varfurilor au plecat pe alte meleaguri, natalitatea e la pamant, etc.
        Si nu facem nimic sa ne schimbam soarta.
        Un inceput bun ar fi cu fiecare din noi. dar e greu, tare greu.

        Ps

        Mi-am luat chilotii de tabla. Ii astept la primire pe cei cu …. mare. Am deranjat mereu cu comentariile mele , chiar daca am spus doar cruntul adevar.
        Acesta a durut si nu putut fi acceptat!
        Am incercat sa fiu cat mai ” putin acid ” , daca scria gsg9-ul se lasa cu omor.

        • Intradevar, pt tot raul care ni se intampla, NOI suntem vinovati: ca nu facem ceva mai mult, ca nu vorbim, ca nu spunem adevarul, ca nu avem barbatia sa iesim in fata…

        • Poate il intrebi pe Motan ce cauta cu statia in public, cand trebuia sa fie la punctul de conducere al zborului, de ce trebuia sa zboare el in show, cand trebuia sa conduca activitatea si cate ore (si ale caror piloti tineri) a zburat el in ultimii ani.

    • Aripa de supersonic a lui MiG21 nu e făcută nici pentru un zbor razant cu solul nici pentru o viteză scăzută. Aripa aia mă înfioară când o văd, MiG 21 nu zici că-i avion, zici că e o rachetă făcută de vreun puști la cercul de aeromodelism. Pentru mine sunt eroi cei care se suie la manșa lui. Mă apostrofau unii pe aici că am zis că nu marșez la nu știu ce proiect, iar eu le-am zis că toate avioanele astea sunt pline de sânge. Și în ciuda tragediei totuși piloții se vor urca din nou în urâțenia asta de avion, prost conceput încă din start. E ridicol să spui că-i greșeală de pilotaj după ce-i dai omului un avion oribil ca și concepție, vechi, și-l pui să zboare la altitudine joasă cu o viteză relativ scăzută, cu profilul ăla de aripă supersonică. Un cumul de factori negativi pe care speri ca pilotul să-i compenseze cu îndemânarea sa, și cu o mentalitate pozitivă. De multe ori ține, dar într-o zi echilibrul ăsta se poate rupe. Poate că într-o zi vom fi vrednici să le oferim aviatorilor niște aeronave mult mai capabile.

      • Exact
        Ptr cei ce comentam despre f 35 ..altele , una in alta , punem in derizoriu ce inseamna aviatia de lupta de la gen 4 in sus
        Aviatia inseamna in primul rand ..specialisti , bani si munca ca la carte
        Tot ce e intr-un avion din asta , de la soft ..la calculatorul de misiune , la ultimul surub e studiat , testat si supertestat
        Si nu poti tine aviatia de vanatoare sub alegatul ca mig-ul e ieftin de operat
        Trebuiau sa fie operationale f16 , trebuiau sa fie identificate , cumparate celelalte …nu sa se inghesuie pilotii la mansa unui avion care isi da sufletul si unii se incapataneaza sa il tina in viata
        Sa fie fonduri ptr o exploatare corecta
        Accidente pot oricand sa apara , cu avioane noi noute , cu avioane vechi ..totusi ne incapatanam sa tinem de un avion vechi sa il punem sa faca ceva ce nu e al lui
        Exact cum spunea cineva ..calaresti motorul cu bidoanele de gaz agatate , ceva electronica si aripi de racheta

  57. Decent ar fi sa comenteze exclusiv cei care au fost acolo(eu nu am fost).Iar noi restul sa spunem un Dzeu sa il ierte si sa aiba grija de COPIII pilotului si de SOTIA sa.
    Asa ca, toti cei care isi dau cu presupusul cu privire la cine stie ce acrobatii nebune ar fi facut pilotul, fara sa fi fost ACOLO, sa TACA iar astfel de comentarii sa fie STERSE.
    @George GMT-nu am mari sau dese rugaminti, dar te rog acum MULT, modereaza astfel de comentarii ale si stegre comentariile celor care NU au fost acolo si NU au nici cea mai mica idee despre cum s-a intamplat totul. Macar pentru COPII SOTIA SI MEMORIA LUI.
    Multumesc

  58. Dumnezeu sa-l odihneasca! Despre morti numai de bine! Am inteles ca acum toate MIG-urile au fost trase pe dreapta pina la stabilirea cauzei accidentului. Ma intreb cu ce se mai face acum politie aeriana citeva saptamini pina la aflarea rezultatului?! Au ramas activi doar canadienii cu ale lor 4 aparate pe MK.

  59. Dumnezeu sa il ierte

  60. La margine de cauzele accidentului
    Tedy are dreptate
    Mig 21 e un aparat „sever” ptr manevre , cam la limita resursei de zbor , tinut in viata de „prelungirile” la resursa
    Cat de buna e chestia sa ne „agatam” de el
    Nu o luati in nume de rau .. accidentele din eroare umana pe acest tip de aparat , arata ca nu e un aparat „prietenos”
    Poate nu e momentul ptr dezbateri , din respect ptr familie si cunoscutii pilotului

  61. Ghita Bizonu'

    cam in off

    Ce nus tiati ca de vreo 15 de ani nu mai putem asigura 200 ore de zbor pe avion?

    Oilotii nostri fac simultair din greu .. dar nu 200 ore/an . Ca costa!!!

  62. Pasionat de aviatie

    Mie mi se pare că seamănă foarte mult cu acest accident:

    https://youtu.be/8oU7QdRovds

    Nu sunt profesionist, însă AN-2ul a pierdut portanta datorita unei manevre in afara limitelor anvelopei de zbor, deci eroare de pilotaj, ar putea fi același lucru și în cazul nostru?

  63. Pt. pilotii militari, precum si pt. personalul care face posibil zborul celor dintâi, am sa postez cuvintele lui Doru Davidovici:

    „Întotdeauna e soare dincolo de nori, cam asta am reuşit să învăţ în douăzeci de ani de zburat…”

    @mihaistoian
    Multumesc, pt ca in tot acest ocean de amaraciune si furie, readuci in prim plan pe cine trebuie: „Acei oameni minunati si masinariile lor zburatoare”

    • Am crescut citindu-l pe Doru Davidovici, iar in ’89, militar in termen, am avut nefasta ocazie sa vad mai de la distanta locul tragediei lui si a copilotului sau…

  64. Herr Von Renn Weg

    Mare pacat! Odihneasca-se in pace! Condoleante familiei!
    Din pacate accidentul asta ne aduce aminte de accidentul de anul trecut in care, macar, pilotul a reusit sa se catapulteze, insa nu si fara sa fie ranit… atunci raspunsul a fost imediat: „bird strike”… Stiu ca aceste investigatii pot dura mult, mai ales ca suntem in Romanica, dar de atunci a trecut mult timp si cu toate ca nu imi scapa nici un articol de pe site-ul acesta, nu am vazut un update macar despre cum a mers recuperarea pilotului! @Georgegmt ne spui de foarte multe ori ca ai tot felul de informatii de pe o sumedenie de canale la care noi nu avem acces… nu s-a mai auzit nimic pe nici unul dintre ele, despre celalalt accident, incat sa merite un articol dedicat? Daca merita discutata problema pilonului ii de pensii pe aici, atunci sigur merita si cea a unui accident de aviatie!

  65. S-ar putea ca mig-urile romanesti sa fie blestemate ! Patrax se pare ca s-a prabusit in acelasi loc unde s-a prabusit Doru Davidovici acum 29 de ani ! Avioanele astea de la revolutie pana acum rareori au avut ce le trebuia,plus ca pilotii au avut putine ore de zbor.Epoca Mig-ului 21 s-a sfarsit! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

  66. mda,toti trăiam într-o bulă vis a vis de aviația militară românească și am avut parte de o trezire la realitate amară. combinația fatală s-a întors,ore puține și tehnica buna de casat.
    dar nu pot să nu observ cum mânia militarilor care scriu pe aici se îndreaptă iar spre cea mai usoră țintă, civilul contribuabil. poate ar fi timpul să incercați cuvintele alea tari și la adresa conducatorilor voștri că sunteți oameni cu carcater nu ca noi restul.

    • EDITAT! Atentie mare! Hai sa-i lasam sa-l planga pe cel cazut si vorbim dupa aceea. Nici militarilor nu le convine sa zboare pe 21, sau umble cu TR 85 si TAB 71.
      Sa avem macar decenta sa nu criticam acum, macar sa-l ingroape pe bietul om…
      GeorgeGMT

  67. Chiar ma miram…

  68. neamtu tiganu

    nu am vrut sa comentez sub impresia emotiilor.. acum m-am mai linistit ceva..
    Fapte
    Din relatariile celor prezenti am inteles ca avionul zbura la o inaltime de ca. 100-200 metri, razant, nu era nici o evolutie speciala.
    Filmuletul prezentat arata ultima faza inainte de prabusire in care avionul s-a angajat pe o aripa. Aceasta angajare poate fi cauzata de viteza prea mica, stall. Interesant ar fi de stiut ce a fost inainte, cutia neagra ar putea oferi date in privinta vitezei, incidentei, tractiunii in momentul anterior angajarii.

    ipoteze>/b>

    1. greseala de pilotaj. Ar insemna ca pilotul nu a „simtit” ca avionul intra in stall. Chiar daca avea putine ore de zbor asta mi se pare o ipoteza putin probabila. Pe linga sistemele de avertizare stall, fiecare pilot simte, mai ales cind se afla in apropierea solului viteza si incidenta la care se afla. Un viraj defectuos, cu sau fara bagarea palonierului nu poate duce la prabusire, decit, repet, cind viteza era prea mica.
    2. probleme tehnice.
    2.1 Cea mai probabila ar fi pierderea brusca a tractiunii. Si aici ar fi mai multe cauze:
    bird strike, MIG 21 are priza in fata cu un con de reglare. E f. putin probabil ca o pasare suficient de mare sa se poata strecura prin spatiul ingust din jurul conului. Dupa cite stiu sunt putine cazuri de MIG 21 accidentate din acest motiv. Mai degraba un bird strike ar putea distruge parbrizul.
    2.2 functionarea defectuasa a sistemului de combustibil si intreruperea brusca a alimentarii. Mi se pare varianta cea mai probabila.
    2.3 pale desprinse din motor ar fi o cauza extrem de rara.
    2.3 functionarea defectuasa a sistemului de comenzi poate fi de asemenea o cauza. Mi se pare si aceasta f putin probabila, sa cada cele doua sisteme hidraulice brusc ar fi chiar un mare ghinion.

    Probabil ca nu se vor da niciodata publicitatii cauzele accidentului, sper totusi sa se-nvete ceva din aceasta tragedie.

    • Ai mare dreptate! Daca ar invata ceva,mig-ul 21 n-ar mai zbura niciodata,are o rata a prabusirilor pe timp de pace foarte mare comparativ cu alte tipuri de avioane,Daca in anii 90 imbecilii nostri de politicieni ar fi abandonat mig-ul si ar fi luat mirage situatia era cu totul alta.Cumpararea de avioane vestice chiar second hand(1 sau 2 escadrile) care sa poata fi operationalizate mai repede(nu stiu daca merge sa fie inchiriate de la o terta tara),ar fi o solutie buna daca statul roman tine cu adevarat la viata pilotilor.Sunt avioane de calitate mult mai buna si piese pt ele se gasesc . Speram ca in ceasul al 14-lea sa se fi trezit inclusiv cei din Mapn care credeau ca in avion poate fi operational 100 de ani !

    • 2.2, corecta analiza

    • Nu vreau sa polemizez cu nimeni, cu atat mai putin cu un specialist.

      Mai sus e un post (@incepatoru’) care descrie exact ce a vazut (confirmata de informatia pe care am primit-o de la un pilot aflat acolo):
      Aceasta e descrierea:

      „- aparatul era in formatie si se pregateau de trecerea in axul pistei…… altitudine mica (maxim 100-200m) si viteza relativ mica…
      – aparatul a avut o mica oscilatie sus jos urmata de inaltarea foarte brusca a botului, stall si angajare necontrolata pe stanga si “tentativa de aterizare fortata” (nu a venit in bot)…
      – 4-5 secunde a durat toata secventa… nu prea a avut timp de nimic…

      Manifestarile avionului corespund cu intrarea in turbulentele jetului avionului din
      fata ?? Ar putea fi o alta cauza pe langa cele pe care le-ai enumerat ? Eu cred ca da.

      • Multumesc pentru ipoteza… Da este foarte posibil sa fi turbulentele unei aeronave din fata…

        Avioanele veneau la salut in doua formatii insa din cauza distantei (probabil 2km distanta) si a pozitiei noastre in zona presei vedeam avioanele aproape din fata (vedeam aproximativ sectiunea trasnversala) si chiar nu am sesizat daca el facea parte din prima formatie sau din a doua… se adauga si canicula care in apropierea solului ingreuneaza vizibilitatea; din cauza asta chiar nu era nimeni cu aparatul la ochi…

        Prima oscilatie sus-jos a fost de amplitudine mica dar imediat a urmat una care a dus avionul la un unghi de atac absurd… daca imi este permisa expresia „jumatate de cobra” cabrare 50-60 grade instantaneu; avionul a ajuns cu nasul in sus si intradosul spre noi… evident a urmat stall si era gata…

        Din cate stiu turbulentele din fata pot afecta si portanta dar pot afecta de asemenea admisia aerului…

        Deci alta varianta mai pe larg ar fi: turbulente din fata au afectat admisia de aer… motorul a calat… fiind deja la viteza mica nasul a coborat… si posibil pilotul sa fi supracompensat tragand prea mult de mansa… unghi de atac 50-60 grade la viteza sub 400 cu motor deja calat… stall… angajare…

        (sper sa nu fiu moderat daca vin cu ipoteze)

        • Foarte corecte si precise observatiile….Turbulentele acelea nu sunt ca o rafala de vant, sunt foarte puternice, iar din momentul in care l-au dezechilibrat rasturnarea , „cobra” pe care o descrii, a fost o reactie la jetul puternic din fata..
          Pilotul a incercat redresarea, din instinct, din nefericire inaltimea mica si timpul extrem de scurt nu i-au dat nicio sansa, pierzand si sansa catapultarii.

          Cineva a postat aici un link extrem de interesant legat de evaluarea MIG 21 facuta de americani, cred ca putini l-au urmat spre informare..
          MIG 21 nu caleaza motorul in stall, spre deosebire de alte aparate.
          Dealtfel americanii l-au analizat f riguros si il apreciaza cum nimeni nu se asteapta pe aici:
          „MiG-21 operators missed opportunity to realize fact that with helmet cued, large acquisition angle R-73 missile that was available upgrade, MiG could achieve 50:1 kill ratio in dogfight against F-18/Gripen/Typhoon class fighters just because latter were 10-15 years late with similar weapon system. Instead of making best of it, MiG-21 operators opted to admire newer fighters.”

          https://www.defencetalk.com/military/forums/t/making-the-best-of-mig-21.10472/

          In rest da, avionul e depasit moral si cu resursa extinsa prin efortul celor de la Bacau, dar numai ancheta va dezvalui poate, cauza reala a accidentului..

          • Comparativ cu majoritatea aparatelor din gen 4 mig ul 21 executa manevrele la joasa inaltime cu viteza mult mai mare
            Oare de ce mig-ul 23 si 27 a fost facut cum a fost , daca 21 era asa bun?
            De ce sovietii nu au mai tras de el
            E un aparat cu multe limitari …ok , casca dash si electronica l-au adus pe unele paliere la zi
            Pune dash , racheta respectiva pe aparatele enumerate si sa le evalueze

            • Pentru ca e un aparat pur sange pentru interceptare, asa a fost proiectat, sa intercepteze rapid si la mare inaltime cu coordonare de la sol.
              Pentru atac la sol erau mai performante modelele anterioare MIG 17, MIG 19 si apoi MIG 23.
              Evaluarea de mai sus a fost facuta de americani. Noi am updatat avionica (Lancer), nu stiu ce capabilitati au rachetele utizizate de noi.

              Evaluarea a fost facuta in ipoteza ca in caz de razboi se va ajunge oricum la dogfight.

        • Neamtu tiganu

          Sigur ca sunt multe alte cauze posibile, eu vorbeam de probabilitate. De fapt vorbim de același lucru, suntem de acord ca a pierdut tracțiunea. Așa s-ar explica și încercare de a face cobra (!). Ipoteza ca a intrat în gazele avionului din fata și s-a stins flacara ar putea fi luată în considerare, uneori se-ntimpla cind se trage cu tunul, caz în care uneori se injectează oxigen.

          • Multumesc.
            Nu stiam ca se poate intampla sa se opreasca motorul in momentul actionarii tunului…
            In rest…pacat, mare pacat…o viata tanara curmata, o familie devastata…inca o tragedie..

            • Citeste aici: https://iar99soim.blogspot.com/2014/12/aterizare-fortata-iar-99-seria-721.html
              Se pare ca au fost probleme similare. Recomand rabdare, este un articol tehnic si stufos. Altfel, excelent!

              • Foarte interesant, mai ales ca si-a dat seama unde greseste.
                Din nou probleme cu ,,reflexul cu catalputarea” asa cum spunea si generalul Danila.

              • Multumesc, foarte interesant si lamuritor. Apreciez cu atat mai mult cu cat stiu ca vine de la un pasionat de nave…

                PS – Am comentat deja prea mult, nu e genul meu..

                • Imi plac avioanele din copilarie de cand ii vedeam pe aviatori antrenandu-se pe cerul Focsaniului, inclusiv in lupte simulate. Dar mi-e frica de zbor, desi n-am de ales… 🙂

                  Ma pricep binisor la aviatie dar nu suficient pentru a-mi da cu parerea in stanga si-n dreapta. Ca idee, am vrut sa fac scoala pentru a scapa de frica dar e scumpa-n draci.

                  Principiile aripii portante se aplica si la velierele moderne. D-aia merg cu vant din fata. 🙂

                  • Am crescut printre avioane, inclusiv la Borcea… si din pacate am trait si am simtit durerea acelor tragedii printre piloti si familiile lor, am crescut mereu cu frica in san…daca…..dar nu, tata a iesit dupa multi ani la pensie dupa ultimul zbor…

                    Civilii, familiile stau aparent linistiti , dar cu urechile ciulite in timpul zborului programat. Cand se intampla sa nu mai auzi zgomotul motoarelor e tensiune maxima…s-a intamplat ceva….si sigur s-a intamplat, daca nu acolo, atunci pe un alt aeroport si se opresc imediat toate zborurile…
                    Daca nu as fi fost asa pornit spre facultatea pe care am urmat-o, m-as fi facut pilot.
                    Am ales alta cale in viata, dar mi-a ramas dragostea pentru avioane si piloti

                  • La focsani era o escadrila de mig-21 mai deosebire si una de utilitare, 823 sau iak 52, nu mai retin
                    Pista era f scurta

          • Domnu’ inginer si la accidentul lui Kiru din 2010 cu dubla de la Campia Turzii – toti martorii asta au declarat ca si-a ridicat botul apoi s-a inclinat pe o parte si a cazut ca un bolovan, lancerele au un inregistrator de bord cu memorii facut la aerofina care sper ca s-a pastrat si nu a ars, si vor face o ancheta si vor trage niste invataminte ca sa evite astfel de tragedii,

            Condoleante tuturor celor care i-au fost apropiati pilotului cazut

            • Acolo a fost altceva….Ambii piloti din dubla aia aveau ore de zbor cat restul bazei la un loc. Chiar erau Asi pe Mig 21 si mai zburasera si pe alte supersonice reactive.
              Dar in aviatie e o vorba : Nu pica pilotii buni. Pica doar cei slabi si asii.Cei slabi din lipsa de cunostinte, iar asii din incercarea de depasire a limitelor.

              Dumnezeu sa ii aiba in paza!

              • Spui prostii. Kiru si Bikeru au picat din alta cauza

                • clar din alta cauza
                  Dar martorii au declarat cam acelasi lucru
                  de aia zic sa asteptam sa citeasca inregistratorul ala de zbor si sa nu ne dam cu parerea ca a vrut sa faca cine stie ce manevra prosteasca, pentru ca „un martor a declarat” ca a ridicat botul

            • Paul, tare mi-e teama ca nu vom afla niciodata nimic. Au fost cazuri în care nici măcar piloții care s-au salvat nu au aflat ce s-a intimplat

              • si Kiru – la 43 de ani avea 900 si un pic de ore, 40 de ore pe an – extrem de putine totusi – cum sa spui ca avea mai multe ca restul bazei de la campia la un loc 🙁

                lancerul are hibele lui, la modernizare i-au pus marconi-ul pentru date aerodinamice, insa „alimentat” tot de chestiile alea rusesti din 1960 toamna, pacat ca nu mai apare flogger sau altcineva care a zburat 21-le, cu aripioarele alea subtirele cand se „rup” si nu mai curge laminar si devine brusc necontrolabil nu prea da semne la mansa, ce zice la bord de alfa si viteza minima stiu ca pot trece lejer dincolo de ele, cand au depasit limitele „reale” se pare ca nu prea au avertizari

                de aia sper ca nu a ars inregistratorul de date
                apropos lancerul are asta
                http://www.aerofina.ro/news/8/2013-sistem-achizitie-cu-memorii-statice-tip-saims-ro99-soim-mig21/
                acealasi sistem ca si iar99 soim

                Nu-s prea multi parametri intr-adevar, departe de ce inregistreaza un avion modern cu fbw, la fel intrarile sunt de la vechiul inregistrator sovietic – dar sper sa recupereze datele si sa fie suficiente info cat sa traga niste concluzii corecte

                Nu stim nici de Davidovici de ce a cazut – poate acuma vor lasa secretomania deoparte

                si poate isi vor da si ei seama ca sunt jenanti sa aloce asa de putine ore de zbor pentru piloti
                ca e o tampenie sa economisesti resursa migului – nu stiu cat primeste de la aerostar dupa rk – tinand pilotii la sol sa nu platesti alte rk-uri si petrol si de astea

                si ca poti face economii cu un un program de avion de training – din care sa ai in numar suficient si pe care sa iti trimiti pilotii in aer ca sa aiba reflexele de „baza „, daca vrei sa tii resursa la avionul „scump” dar trebuia sa ne fi lipit de ani buni deja de un program de avioane de „training”

                am recitit acuma recent de nebunul ala german care a aterizat cu cessna de aeroclub in piata rosie – sovieticii avea la vremea respectiva mig23 la „politie aeriana”: si nu au putut sa zboare langa el – daca ar veni la noi cu asa ceva ce faci cu migul 21 care la 330 de kmh deja e bolovan –
                Ar mai trebui inca un avion pe langa „supersonic” pentru chestiile astea

    • D-le Neamţu, toate cauzele tehnice enumerate de dvs. au simptome ce puteau fi observate de măcar o parte din cei 4000 de privitori, mai puţin cele de la pct. 2.3 (probabil 2.4) funcționare defectuoasă a sistemului de comenzi, însă în fotografii făcute de spoteri se observa stabilizatorul în diverse poziții, în ultima fază (când era înclinat la 90°) era bracat foarte vizibil, ca şi cum ar fi vrut să strângă virajul. Ca o paranteză, când te angajezi nu tragi de manşă, că îţi agravezi situația. Comenzile funcționau.
      Varianta cu angajarea din zbor rectiliniu-orizontal nu mi se pare viabilă în acest caz. Nu făcea limită.
      Apoi la pct. 2.1 aspirarea unui corp străin, ar fi rezultat rupere de flacără. La 2.3 rupere paletă, la fel. La 2.2 întrerupere bruscă a alimentării poate s-ar fi auzit, însă dacă s-ar fi întâmplat, pentru ce viraj cu înclinare 90° şi degajare stânga la 90° fată de direcția PDA? N-are logica. Era suficient 45.-55° cu înclinare mult mai mică pentru a păstra resursa de viteză şi portanţă. Cine visează aterizari pe burtă cu Mig-ul 21… Vise plăcute!
      Mi-e din păcate varianta viabilă, dintre cele enumerate de dvs. mi se pare (cu toată părerea de rău) cea de la pct. 1 si anume virajul la stânga cu înclinare peste 60° (cam 90°) fără a compensa cu palonier dreapta. Priviti atitudinea (asieta) aeronavei şi stabilizatoarele în evoluția „la cuţit” înainte de impact. Spune multe.
      @nooxy spune într-un comentariu mai sus, niște adevăruri.

      • neamtu tiganu

        eu m-am bazat pe putinele info avute la un moment dat. Nu am vazut nici o fotografie cu stabilizatorul bracat, si nici o alta fotografie care sa arate ca flacara motorului era activa.
        Pt. bracarea stabilizatorului ar putea fi o explicatie. in momentul in care si-a pierdut tractiunea a simtit ca se duce in jos si a tras disperat de mansa, viteza era prea mica, avionul s-a angajat, (stall) pe o aripa. Eu interpretez inclinarea nu ca un viraj intentionat, ci drept angajarea avionului fara interventia/dorinta pilotului. Nu-mi pot imagina ca un pilot poate sa faca greseli atit de grosolane.

      • @Trans Avia
        Bunà ziua si salutàri unui om competent.
        Observ cà interventia dumitale precedentà (acum 2 zile, pe acest fir) care relata ultimul paragraf al acestui nou ràspuns, si ràspunsul meu au fost sterse.

  69. Este mai plauzibil numarul acesta de ore de zbor decat 400 dintre care 250 pe mig , totusi sunt 13 ani de mig si era pilot sef clasa I

    • Cineva de la informare si relatii publice a incurcat cifrele sau a facut SNSPA-ul. In comunicat erau doua cuvinte importante „aproximativ” si „peste”. Totusi, puteau sa spuna mai pe bune, ca nu mai suntem in anii 80 cu „circa aproximativ”.

  70. Ptr @ Vlad tot respectul ..chiar daca ptr unii limbajul a rezultat ofensiv
    Ptr cine a sustinut ineptii ..sa se gandeasca ca oamenii astia in caz de ceva vor trebui sa urce si in „conserve” ptr a apara ce e de aparat …nu se vor pune pe proteste ca nu au f 22 ptr a apara cerul
    Ni se umple gura de patriotism cand vedem o istorie din ww 2 dat ni se inchid ochii cand trebuie sa vedem ceva din prezent

  71. tiiii,pe vremuri imbg facea ordine….acum fac alții.

  72. viteza era deja mica sub 400km/h iar dupa oscilatia nasului sus-jos mica, nasul avionului in sus la unghi mare…

    asa…
    https://www.youtube.com/watch?v=eNXMmf2XCLM (sec 00:15 – cu deosebirea ca al nostru banuiesc ca avea motorul in idle)

    stall imediat si angajare stanga… asa…
    https://www.youtube.com/watch?v=m_A4OGMskvA

    5 secunde poate maxim 6-7 de la zbor orizontal pana la contactul cu solul…

    …daca astea au fost rezultatul unei manevre defectuoase, cedari sau probleme la motor, turbulente, evitat o pasare, conditie medicala ramane de stabilit…

    • (scuze era raspuns pentru Trans Avia si neamtu tiganu mai sus)

      • Atentie, nu trebuie facuta confuzie intre unghiul de urcare si unghiul de incidenta! Unghiul de urcare este unghiul facut cu orizontul, in timp ce unghiul de incidenta e cel facut de aripa cu vectorul viteza. Un avion care zboara vertical poate avea un unghi de incidenta f. mic.

        • Bun, ca sa ma fac inteles ca in cuvinte vad ca nu-mi iese…

          …am facut un soi de colaj si am incercat sa respect si timpii (am pus 8 sec toata secventa, de la oscilatie la impact; posibil sa fi fost 10 sec)…

          https://streamable.com/il2at

          • @incepatoru’
            La ce distanță laterală apreciezi că erau eşalonate avioanele în formație?

          • Pun această întrebare deoarece dacă erau în formație strânsă, efectele turbulenţei de siaj invocate, ar fi trebuit să fie vizibile și la coechipierii din formație.

            • Salut, scuze ca n-am mai urmarit…

              Avioanele erau relativ departe de noi… posibil 2km la prima oscilatie si impactul a fost probabil la peste 1km (tot in difuzoare s-a auzit ca ca impactul a fost in zona gardului bazei)… in linii mari foarte greu de apreciat la distanta asta basca turbulentele de canicula…

              Dar nu pareau a fi in formatie foarte stransa…

              Lateral intre cele doua aparate ale fiecarei celule cred ca erau lejer 10-15m… dar noi le vedeam aproape din fata si nu stiu cele doua celule la ce distanta erau una in spatele celeilalte sau daca erau in proces de aliniere sa treaca intr-o singura formatie de 4…

              Din cate stiu eu la astfel de treceri exista si o esalonare pe verticala a aparatelor si sau a celulelor…

              De asta prima ipoteza mi-a venit in minte impactul/evitarea unei pasari in faza cu viteza mica/decelerare/motor in idle…

              • @’ începătoru
                Salut!
                Acea esalonare laterală la două-trei lungimi de anvergură (10-20 metri), în sine este tot o formație strânsă şi atunci efecte ale turbulenţei de siaj trebuiau să apară şi la coechipieri.

  73. Daca viteza inainte de acele oscilatii era sub 400 eu zic ca nu era deloc in regula,deja cred ca era nevoie de flaps pe 25 pt siguranta ,iar pentru o trecere nu cred ca avea de ce sa vina asa incet ,ceva intre 550-600 era ok sa fie ca si un salut si nu ca la o trecere in viteza gen 700-800 km/h.

  74. Am si eu o intrebare: cati dintre cei foarte vehementi si experti care criticati Armata a fentat serviciul militar OBLIGATORIU? Ca va stiu, doar vreau sa vad care are onoare sa recunoasca.

    • Eu! 🙂 Am vrut la tancuri (deh, astea-mi placeau atunci) pentru care eram cam inalt plus ca mi s-a spus ca va curge multa apa pe Dambovita pana va iesi mirosul de motorina din mine… 🙂
      Apoi, mi s-a mai spus ca s-a facut suficienta armata in familie si daca insist voi ajunge pe undeva pe la Bistrita, sau mai sus, pe unde se agata harta-n cui, nici nu mai stiu ce era acolo…
      Si mi s-a mai spus ceva: ca daca vreau armata pe bune nu ma tine fizicu’ nici pentru VM, nici pentru puscasi marini si la restu’ nu prea mai era armata pe vremea aia, ca tocmai o scoteau pe aia obligatorie…

      • Aha esti de al meu generatie 2002 ….si Eu Vlad….aveam unitatea de blindate la 1 km distanta in Aparatorii Patriei si in loc sa ma repartizeze acolo macar pt Trailere sau stiu eu au vrut sa ma trimita la regiment de garda….esti mai bun daca tu poti insa 4 ore de Garda nu vroiam sa fac si fiindca lucram in schimburi 3-2-1 la fabrica nu m au gasit acasa sa ma “convinga “….?

        • Interesant. Si atunci de unde stii atitea dedesupturi legate de cauciucurile TAB-urilor de la unitatea de transmisiuni de la Constanta, in 2003, Ross??? Apropos si bytheway, aia nici nu aveau TAB-uri in dotare. 😉
          Parerea mea, hic…

          • Asa mi a povestit la o betie prin 2003/2004 un prieten care lucra la unitate,asta dadea totul afara la bautura…daca imi aduc bine aminte a zis atunci transportoare…Eu am interpretat ca se referea la TAB mai ales ca spunea ca trag 100 milioane (lei vechi) per cauciuc..poate se referea la camioane transportoare???….sincer nu stiu cat costa un cauciuc de camion insa acu 15 ani 100 milioane era enorm d aia am interpretat ca ar fi TAB….oricum nu mintea cu siguranta cu combinatiile….Sharky imi dau seama ca esti activ….dar nu lua apararea escrocilor….HAI SA NU NE FACEM CA TOTUL E CA ALBA CA ZAPADA….Neprihaniti….esti uns cu toate alifiile ca te am citit….sa spunem lucrurilor pe nume….

          • Sau poate se referea la Brigada 9 Mecanizata Marasesti
            https://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2017/11/01/Daniela/brigada.jpg
            Poftim tati….TAB uri to the back of the troops…??
            Este un motiv pt care m am lasat de bautura in2005 noiembrie….mai scapa cate un Batalion 110 Transmisiuni…Brigada 9 Mecanizata dupa ce terminam programul la bar….iesea treaba crunta mai scapai cate o denumire…??

            • Acum fara suparare dar daca aia vindeau cauciucuri de TAB cui naibii le vindeau? Faceau bisnita cu alte unitati, exista vehicule civile care folosesc cauciucuri de TAB? Lamureste-ma ca-s un pic confuz.

              • Nu frate….tovarasu Silviu ….na i am dat si numele mic lucra ca si sergent pe baza de contract pt ca era mai bine platit decat ca si barman….nu din pasiuni pt armata….el facute si stagiul militar cu vreo 5-6 ani in urma si mi povestea la un spritz cum comandantul unitatii facea combinatii cu maistrul mecanic sau ceva de genul in sensul ca schimbau cauciucurile la TAB numa pe hartie….se facea pe sleau vb fals in acte cu semnaturi parafe si tot tachamul ….banii rezultati se imparteau de la administratie la comandant….fals in acte,uz de fals,obtinere de foliage necuvenite…..oh brov they where rolling the dosh….??
                Daca nu ma credeti asta e ….Eu l am crezut pt ca am crescut intre politisti si stiu ca tata la IGP fiind a facut manevre inclusiv cu colonei de la MaPN….nu cere mai multe detalii….n am treaba cu tata de la 18 ani incoace sunt pe p…mea de atunci in lumea civila….dar nici nu vreau sa intre in belele la batranete …..crede ma e o mocirla mai mare decat va imaginati….pivnita si gradinile cand a terminat casa de contruit in ‘95 aveam 12ani ….si facut o vreo 10 soldati in termen de la UM 01305 pt ca ,comandantul avea o”favoare “ de intors lu tata….

                • Aha am inteles.

                • Ross, nu ascund nimic sub pres, cind a fost ceva de spus am spus-o si eu pe aici, dar tu esti prea mic pentru a sti chestiile astea. Totusi, spune-i prietenului tau ca atunci nu erau TAB-uri la unitatea aia, ei avind alt specific ;), una la mina, a doua la mina, chiar si atunci cind mai mergeau facute matrapazlicuri, nu dadea nimeni 100 de milioane pe un cauciuc, oricat ai fi vrut tu nu puteai sa ii minjesti pe toti, si se gasea o comisie de audit intern care sa te lege pentru o magarie asa mare, si a treia la mina, in 2003-2004 Brigada 9 Mecanizata „Mărășești” nu exista, fiind inființată in 2009. 😉
                  In alta ordine de idei, am mai spus-o pe aici, si ma faci sa ma repet, de cca. 10 ani toate achizitiile se fac pe SEAP, pe criteriul pretului cel mai mic, si daca prin 2003 ar fi mers, sa zicem, balariile alea, de ceva timp nu mai merg.
                  Parerea mea, hic…
                  P.S. ca-s activ, nu e nici un secret, baietii mai vechi si care mai si inteleg ce scriu eu stiu de mult ce am facut si pe unde am umblat la viata mea. 😉

                  • Pana in 2003 cei de la Sighetul Marmatiei aveau taburi in dotare si fostu socru impreuna cu comandantul unitatii au lasat TAB-urile fara acumulatoare , pe toate! repet! pe toate le-au furat cei 2

                    • Asta-i deja de domeniul barfei. Nu cred. A fost anchetat socrul tau pt asta? Daca nu este doar o poveste de pahar. Incapacitarea tehnicii de lupta a unei intregi unitati nu trece neobservata. Cu scuzele de rigoare nu poti fi crezut pe cuvant.

                    • Barny, asta intra la aceeasi categorie cu cauciucurile lui Ross… Pur si simplu nu ai cum.

    • Nici eu nu facut

    • Salut Vlad,

      inteleg unde bati cu intrebarea, din pacate gandeste-te ca „publicul-tinta” e relativ mic …Din 2006 s-a scos (eu am fost prima generatie care n-a mai facut – TOTI colegii mei din anii mai mari s-au inscris „la misto” la a doua facultate, fara sa se duca …unul singur a fost mai cinstit saracul, si a facut armata in oras, dar la fara frecventa, in sensul ca il trimiteau acasa dupa-masa si in weekend, ca sa nu-i mai dea de mancare), deci cauti doar oamenii trecuti de ~35 de ani … ori, de la 25 la 35, cred ca sunt destui pe blog care comenteaza si nu le poti reprosa ca nu au facut armata.

      Scuze ca m-am bagat si eu, nici nu stiu daca ma incadram la primul criteriu, cu criticatul armatei 🙂

      • Si pentru toti cei care „au fentat armata ca nu puteau ajunge unde au vrut” – da, toti ne-am fi dorit specializarile alea faine (personal, mi-ar fi placut VM). Dar adevarul e mult mai ordinar – in anii respectivi, stiind ca se va scoate armata obligatorie, nimeni nu mai avea chef de „recruti”, si ca sa ajungi undeva „special”, trebuia sa fii si tu special, nu nu-si mai batea nimeni capul sa scoata Rambo din tine.

        • Vorbesti aiurea cand te incorporai nu te intrebau unde vrei te trimiteau unde aveau nevoie.

          • Pai asta am incercat sa spun si eu, pt cei care daca nu s-au dus unde au vrut, gata, s-au suparat.
            Pe langa ca n-aveai de ales, fix in anii aia 2005-2006, li se rupea de alea 6 luni ale tale, deja se concentrau pe angajati, nu mai stricau orzul pe gaste

      • Respect, Gabitzu!

  75. As vrea sa inteleaga si spotterii ( pe care ii respect, pt ca ei nu sunt f*tografi) ca ceea ce fac ei nu e criminologie. Foarte interesante observatiile de la fata locului, doar ca e o regula: intotdeauna martorii nu retin decat ce au ei deja in sinapsa

    • @Vlad
      Criminologia e altceva…

      • Poate e necesar sa mai citesti inca odata ce am scris. Presupun ca esti cursiv in limba romana si nu ai nevoie de traducere, ca altii

        • Vlade,
          Usurel, vezi ca faci o confuzie.
          Criminologia este ramura stiintei dreptului, care studiaza criminalitatea, cauzele ei si metodele de combatere.
          Cercetarea la fata locului in cazul accidentelor aviatice tine de criminalistica, care e ştiinţă judiciară interdisciplinara si nu are legatura cu prima…

          • Tudorel Butoi la ce categorie se incadreaza, criminalist sau criminolog? Si daca esti atat de stiutor pe ce scoala de psihologie era specializat?

            • Ce legatura are Butoi cu afirmatia mea de mai sus?
              Butoi e expert in pshihologie judiciara, criminalistica si criminologie.

              • Bun. Si raspunsul la a doua intrebare?

                • Vlad,
                  E greu sa recunosti ca ai folosit un termen impropriu in fraza respectiva?

                  • Daca raspunzi la a doua intrebare, recunosc ca stii speta. Altfel esti doar specialist in dat in taste

                    • Vlad,
                      Îți admir abilitățile, dar chiar trebuie de fiecare data să îți aduci partenerii de discuție pe terenul propriu?
                      Din manualul de manipulare…

                    • Persuasiune, nu manipulare.sa facem diferenta. Manipulare inseamna sa pretinzi ca esti ceea ceea ce esti si sa actionezi in consecinta. Persuasiune inseamna sa iti asumi ce esti si sa convingi. Ai de dat o bere 😀

            • Prietene cercetas, Tudorel Butoi este psiholog si criminalist, criminolog doar adiacent. Gasesti aici profilul domniei sale
              http://www.psiho-crime.ro
              @Priam ti-a explicat diferenta dintre criminalistica si criminologie

              • Prietew Mihai, bun, poate ai tu raspunsul la a doua intrebare? A, si cine a infiintat prima unitate de criminologi din lume?

                • Intreaba pe Quora sau suna un prieten 😉

                • Hai sa o luam pe rand:
                  ai intrebat ,,Tudorel Butoi la ce categorie se incadreaza, criminalist sau criminolog?” raspuns psiholog si criminalist
                  ai intrebat ,,Si daca esti atat de stiutor pe ce scoala de psihologie era specializat?”
                  raspuns psihologie judiciara
                  ai intrebat ,,si cine a infiintat prima unitate de criminologi din lume?”
                  in dex criminologia inseamna ,,Știință care studiază criminalitatea, cauzele ei și găsirea metodelor pentru prevenirea și combaterea ei”, iar criminalistica ,,Știință care se ocupă cu cercetarea mijloacelor și cu elaborarea metodelor de prevenire a infracțiunilor, de examinare a probelor judiciare pentru descoperirea infracțiunilor săvârșite și a infractorilor”
                  Exista o contradictie in expresia unitate de criminologi, poate vrei sa spui unitate de criminalisti?

                  • Facepalm. Ai citit vreun manual de criminologie? Hint : sunt 2 de baza pe romaneste, le gasesti pe net?

                    • Nu am inteles primul cuvant. La intrebarea ta iti raspund asa: 22 de ani si jumatate am fost politist, 6 ani la ordine publica, restul la investigatii criminale, specialitatea cercetari penale. Am inceput sergent major, am iesit colonel in rezerva(am mai avut 3 ani si jumatate activitate ca m.a.c. in MApN)
                      Iti repet din nou criminologia nu este acelasi lucru cu criminalistica/investigatii criminale.
                      Primii care au infiintat o unitate de ,,criminal investigation” au fost englezii dupa povestea cu Jack Spintecatoru.
                      O zi buna in continuare!
                      Scuze de off-topic

                    • Daca e adevarat ce spui, respect! FBI, quantico e raspunsul realist. Bsu 🙂 . Cele bune!

                    • @Vlad, tu te referi la Centrul National pentru Analiza Crimelor Violente (NCAVC) al FBI de la Quantico, unde s-au format ,,profiler”-ii?! Americanii l-au infiintat prin 1984, pionierii au fost totusi englezii, dar in prezent, e adevarat, ceea ce au realizat federalii la Quantico e impresionant!
                      Scuze de off-topic din nou, pt alte discutii ne mutam pe PSR

  76. Cei ce critica ofiterii sa gandeasca ca si ei se duc la un loc de munca ptr un trai mai bun ..nu din convingeri „morale”
    Diferenta o „face” ..4 ani de liceu militar sau nu , scoala de ofiteri , eventual academie , respectiv specializari
    Ani de antrenament si studii
    Liceele si institutiile de invatamant militare au ..sau cel putin cand eram mai in tema aveau un nivel mult peste cele „civile” sau macar in rand cu cele de top pe tara , judet
    De asta oamenii „iesiti” de acolo merita un minim respect
    In general critic legat de dotare si pe teme tehnice
    La margine de cine a „operat” pe buldozer , sau nu …sunt lucruri ce se pot vedea
    Ofiterii de aviatie ..pilotii sunt oameni cu o educatie rar intalnita si ajung acolo dupa unele criterii foarte stricte..macar si ptr asta merita respect
    Eu cand am dat examen la liceul militar din campulung am fost 1400 candidati aproximativ ptr 120 locuri …s-a intrat cu medie de 8,43 dupa trecerea probelor de dictie , sport , medicala si psihologica
    Ptr a accede la „ramura aviatie” in scolile de ofiteri procentajul locurilor disponibile in raport cu celelalte „ramuri” era cam tot de 10 la suta
    Si „bataia” era mare
    Nu oricine ajunge acolo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *