“Rezerva ar trebui să însemne locul unde, dacă eşti apt şi doreşti, ai studiile pentru categoria respectivă, să te poți specializa în ceea ce doreşti. În loc de asta este încă un pat a lui Procust din uriaşul complex militar unde ori eşti prea mare, ori eşti prea mic, ori nu sunt locuri pentru specialitatea ta, ori nu ai studiile pentru altă specialitate ori nu eşti măcar felcer să te angajezi subofiţer sanitar. Nu domnilor, nu aşa se face treabă. Sunt curios cum vor arată cifrele după acesta etapă, estimez tot o încadrare de 10%.”
Acum câteva luni scriam aceste cuvinte, răutăcios şi arţăgos, aşa după cum (deja) mă cunoaşteţi. O vorbă veche românească spune că “gura păcătosului adevăr grăieşte” şi, între noi fie vorba, mi-aş dori să nu am dreptate, programele de înzestrare să meargă zbârnă, armata să-şi mărească efectivele în parametrii generaţi de situaţiile de instabilitate politico-militară internaţională ori chiar de ploile astea unde, după cum ne-am obişnuit, un cod galben paralizează un judeţ.
Iniţial s-a anunţat că se pot face înscrieri până în 08.06. 2018. Fără o motivare sau comunicare serioasă pe marginea acestui proiect, data limită pentru înscrieri s-a prelungit până în 20 iunie. Cred că era utilă o comunicare ceva mai amplă decât “Itzic mort, vând parchet”. Aici înalta expertiză a ministerului s-ar fi întâlnit cu feedbackul candidaţilor sau, mai important, feedbackul potenţialilor candidaţi pe care ministerul i-a respins pe temeiul „nu avem locuri pentru specialitatea dvs” sau „conform art. 9 din ordinul de ministrul prin care se aplică legea 270/2015” adică deţinerea gradului militar în rezervă deja, aferent funcţiei sau cel imediat inferior. Deşi în structura care acoperea 3400 de posturi (la ochi, o brigada şi ceva NATO) cred că se putea totuşi face acea infuzie de personal nou cu puţină logistică inteligentă în spate. Desigur, se poate afirma gratuit că armata are nevoi şi acestea nu sunt compatibile întotdeauna cu piaţa muncii şi cu ceea ce are ea de oferit.
Ca atare, MApN a înţeles că unica problemă a acestui serviciu part-time este lipsa banilor. Aşadar, fără prea multă analiză în spate, experţii au propus modificarea cotelor sumelor oferite drept solda de la 10% la 30%, printr-un proiect pe care îl găsim pe site-ul ministerului la secţiunea legislaţie aflată în dezbatere publică. Aşadar, în această logică, am putea afirmă că un om la 35 de ani, candidat pentru o funcţie de ofiţer sau subofiţer, care are deja un loc de muncă, este calificat şi poate cu chiu şi vai să se sustragă, pe motive serioase, de la muncă timp de 2-3-4 luni, va fi motivat de acel 30%. Numai mie mi se pare că tratamentul pentru un picior rupt este paracetamol? Ce legătură ar putea fi între cele două? Într-o parte ai oameni interesaţi pe care ii trimiţi la plimbare şi în partea cealaltă ai necesitatea măririi soldelor? Logic nu ar fi fost să măreşti numărul de locuri cu specialităţi care pot asimila orice domeniu de studii? Aparent, nu. Repet ce am afirmat în articolul trecut, ce am văzut la mine în judeţ, nu îmi părea a fi locuri prin care rezerva primeşte o capacitate de luptă cât de mică. Erau posturi pentru sprijin de luptă şi servicii. Erau desigur o multitudine de locuri de soldat dar aici apar mai multe probleme, principal fiind că nu se poate valorifica nicio competență, dobândită prin muncă, a unei persoane care deţine calificări medii spre superioare.
După cum spuneam, lipsa asta de comunicare, pe lângă drumuri peste drumuri la CMZ-urile aflate în permanenţă într-un lapsus informativ pe acest subiect, nu poate decât să genereze nişte concluzii precum cele de sus. Alternativ, după o muncă de o zi în colectarea de informaţii pe acest subiect de pe site-ul ministerului, am găsit un link de pe pagina principala la ordinul de ministru prin care se aprobă normele metodologice şi legea în sine. Atât. Mai departe, pe site-ul presamil.ro găsim nişte articole cu informaţii insuficiente şi, eventual, actuale la nivelul anului 2017. Aşa arată o campanie de informare?
Analiza-rechizitoriu (şi am proprietatea termenilor) a managementului acestui proiect o voi face într-un material ulterior, obligatoriu după publicarea cifrelor finale. La ochi, am identificat o serie de inadvertenţe pe care le suspectez a fi un pic mai mult decât clasică neglijență însă, pentru a fi exact, vom discuta doar pe cifrele “clientului”.
Lt(rez)
Salut. Deci in concluzie armata romana nu are si nici nu vrea sa aiba o adevarata rezerva pe care sa se poata baza in caz de vremuri urate.
Cred ca am mai zis pe aici… as fi vrut sa ma inscriu si eu, dar cum sa ma duc sa ii spun sefului „stiti, as vrea sa lipsesc 3 luni…”, nu cred ca se poate invoi cineva 3 luni.
imaginea perfectă a gradului de înțelegere și percepere a timpurilor de către mapn.
Cineva trebuie sa vada ca Armata „se misca”. In rest, ramane cum am stabilit…
Da, din pacate asa-i. Mie mi se pare imposbil de crezut faptul ca oamenii astia nu observa aceste aberatii. Asta le observ eu cu o experienta medie in serviciu militar si cu o experienta tot medie as spune in anteprenoriat. Ca anteprenor am cautat angajati unii cu nivel mare de specializare si altii cu nivel mediu as spune. Am si eu un angajat care ar fi vrut subofiter si eu dispus sa il las 2 luni(si sa acopar munca lui), dar asta este doar din cauza faptului ca inteleg situatia, ori pretentia asta nu o poate avea orice om de la angajatorul sau. Si e normal sa fie asa.Rostul angajatorului nu-i sa inteleaga statul pe care il finanteaza la grau. Ei bine l-au trimis pe om acasa ca aveau doar functii de plutonier major, ori baiatul asta fara serviciu militar primea gradul de sergent deci conform ordinului de mai sus, hai noroc si la gara. Ceea ce s-a si intamplat dupa ce initial i s-a spus la om, ca se poate angaja pe acest si primeste gradul de sergent si mai poi urca trepetele ierahiei cum ar fi normal.Si-a facut omul dosarul si tot.
M-as fi inscris si eu dar mi se pare o aberatie sa tintesti la selectie personal deja instruit. In plus nu erau disponibile specializari de interes pentru mine. Am inteles ca cei cu pregatire militara nu mai trebuie sa faca cele 2-3-4 luni in functie de categoria de personal.
Aici ma intreb eu: vrea cineva din tot adinsul ca acest proiect sa se propteasca in gard ca eu nu cred in prostie gratuita.
Cert este ca ce au facut aici este bataie de joc fata de potentiali candidati si nu au facut absolut nimic sa „consilieze”- asa cum scrie pe brosurile lor, oamenii interesati.
La noi nu exista centre de recrutare efective. Vezi la americani: centre de recrutare in mall-uri (unde merg tinerii), semnat un contract de intentie si dupa aia evaluare, vizite medicale, etc. La noi: 3 burtosi cu aere( … vai draga da’ nu ai bacu’…), dosare cu sina, si altele. La americani orice adolescent fara prea mari sanse sociale stie ca are un prieten in Uncle Sam cu sau fara SAT, cu sau fara iQ peste 100. Vedeti niste poze cu recrutori americani si apoi poze cu CMJ-isti nostrii.
Am avut sansa sa locuiesc langa baza de antrenament de la Parris Island, SC. Poti sa vizitezi baza, elevii de liceu insotiti de profesori pot dormi, manca si participa la activitati in baza. Stiu sa-si apropie oamenii nu sa-i indeparteze. Noi avem nevoie si de soldati nu numai de ofiteri.
Colegu’, dar nici nu are rost sa faci comparatii de genul. Acolo statul ii partenerul tau in orice vrei sa faci, de la o afacere corecta la serviciu militar. Acolo se pleaca de la prezumtia ca esti un om nu ceva insecta care deranjaza.
Apropo, imi aduc aminte de o faza de la primarie, dar si la recrutare e la fel:
Aveti dosar? Da, plic. Nu-i bine tre’ cu sina. Haideti maine…
Vezi ca in SUA sub un anumite IQ nu te primeste cu un IQ sub 85. Adevarul e ca sub acel IQ, nu prea poti functiona in lumea moderna.
In final cum e , pot candida pentru locurile de ofiter si cei care nu au grad de ofiter in rezerva?art 9 din norme zice ca nu, art 11 zice ca,, poate..
Raspuns: DA.
Completare: doar daca functia pentru care candidezi este de sublocotenent sau locotenenet si specialitatea ta universitara se potriveste cu arma respectiva.
Avand in vedere ca au scos majoritar functii de capitan situatia este clara din punctul meu de vedere.
Functia ar fii de capitan, specialitatea universitara s ar potrivii, problema e ca cei de la C.M.J zic ca nu se poate invocand art 9 din norme…cam ce se poate face in situatia asta .multumesc .
Nimic din pacate. Daca ipotetic te-ar accepta ar incalca ordinul de ministru. Fie se modfica ordinul, fie data vitoare vor scoate functii de sublocotenent sau locotenent.
Stiu, e bataie de joc.
Repartitia pe functii se face undeva pana pe 31 iunie, pentru prima serie,poate modifica prin ordin de ministru metodologia si poate se rezolva,,zic…
Pentru subofiteri rezervisti ,daca exista functie de sergent se poate face obtiune cu grad de fruntas ?
Nu, ca sergentul este acum in corpul subofiterilor. Este primul grad de la subofiteri. Deci nu ai avea gradul aferent corpului respectiv. Tot in art 9 te opresti:
Art. 9. — (1) Candidaţii care se încadrează în prevederile art. 2 alin. (1) lit. a) din Lege, denumiţi în continuare candidaţi rezervişti, şi care optează pentru serviciul militar în calitate de cadru militar rezervist voluntar trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii specifice de recrutare:
a) să deţină gradul corespunzător funcţiei pe care urmează să o încadreze sau gradul imediat inferior, în cadrul aceleiaşi categorii de personal militar;
b) să fie confirmaţi în arma/serviciul/specialitatea militară a funcţiei pe care urmează să o încadreze;
c) să îndeplinească cerinţele privind nivelul studiilor, corespunzătoare categoriei de personal militar din care fac parte, prevăzute de actele normative în vigoare;
d) să nu fi împlinit vârsta de 55 de ani înainte de data depunerii cererii de înscriere.
(2) Candidaţii care se încadrează în prevederile art 2 alin. (1) lit. b) din Lege, denumiţi în continuare candidaţi fără pregătire militară, şi care optează pentru serviciul militar în calitate de ofiţer rezervist voluntar trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii specifice de recrutare:
a) să fie absolvenţi, cu diplomă, ai studiilor universitare de licenţă sau de maşter, în instituţii de învăţământ superior acreditate, potrivit legii, corespunzător prevederilor de studii ale funcţiilor pe care urmează să le încadreze şi în specializări corespunzătoare armelor/serviciilor sau specialităţilor militare ale acestora;
b) să deţină documente de atestare a calificării de pilot, emise de Autoritatea Aeronautică Civilă Română — numai candidaţii care optează pentru funcţii prevăzute cu arma „aviaţie”, specialităţile militare „pilot pe aeronave cu motoare clasice (piston)” şi „pilot pe aeronave cu motoare reactive”;
c) să nu fi împlinit vârsta de 55 de ani înainte de data depunerii cererii de înscriere.
sergent e un grad foarte important in coeziunea trupei si in lantul de comunicare pana la locotenent. Daca in astea doua pozitii ai oameni de valoare si cu initiativa, ai mai mult de jumatate din problema rezolvata.
Dupa pregatire ar trebuii sa se acorde gradul de sergent chiar daca nu l detii nu…
Ma.leg din nou de art 11 pct a.din norme.
Cred ca nu am inteles eu intrebarea bine: daca functia este prevazuta in organigrama cu gradul de sergent sau sergent major, indiferent daca ai facut armata sau nu te poti incadra. Singura problema ar fi daca ai avea grad mai mare in rezerva gen sublocotenent spre exemplu. Daca gradul din organigrama este mai mare de sergent major nu se poate. Art 9.
Deci functile de sergent sergent major si sublocotenent si locotenent pot fi incadrate de oricine cu sau fara pregatire. Problema este ca au scos functii de plutonieri si functii de capitani. Cel putin la mine in batatura.
Cu gradul de fruntas nu este nicio problema, daca functia este prevauzta in organigrama cu gradul de sergent.
Am inteles,multumesc frumos pentru expertiza,,respect ,lt (rez).
Situatia e asa , exista functii si de serg , si de serg maj , la subofiteri ,la ofiteri e altfel sunt numai functii de capitan , maior, lt col.. si ma repet poate se rezolva ceva prin modificarea normelor de aplicare a legii ..
In alta ordine de ideei ,stie cineva cum se calculeaza punctajul pentru soldati gradati..
Nu era mai simplu sa ne uitam la altii cum sunt si sa-i copiem un pic ?
Scandinavii au forte armate destul de potente dar nu foarte mari ca numar insa se bazeaza foarte mult pe rezervisti (in caz de razbel).
Aia cum reusesc oare ? Ca si populatie sunt mai putini decat noi insa au o productivitate mult mai mare.
Si Polonia la fel. Franta nu mai zic.
Renunțarea la stagiul militar a fost o mare greșeală!
O formă minimă de pregătire ar fi trebuit păstrată – gen tabere de vară etc. care să fie atractive pentru tineri!
Eu personal regret că statul nu a mai fost interesat să continue pregătirea rezervistilor (am rămas la nivelul de slt. rez.).
Asta e! Dar încerc, măcar parțial, să-mi îmbogățesc cunoștințele urmărind rumaniamilitary!:-))
Salut. Sunt in aceeasi situatie ca si tine-sunt aspirant in rezerva al Marinei Militare. Avand in vedere zgomotul tot mai strident din Est ar fi fost decent ca Armata Romana sa faca macar cateva concentrari cu rezervistii pe care-i are deja. Cei scosi in rezerva pana in 2004 si care au pana in 45 de ani au nevoie de o actualizarea a cunostintelor si familiarizare cu noile armamente, proceduri de comunicare pe campul de lupta, noi metode de instructie a trupei etc
Treaba asta cu rezervistii e din ciclul Cum sa mance si gura noastra o paine alba frecand menta.
Din solutia ministerul respinge oameni pe temeiul unor aberatii logistico-normative si faptul ca s-au gandit asa din senin sa mareasca soldele la 30% tind sa iti dau dreptate.
Parca tara asta este locul unde trimiti ideile bune sa moara…
Timpul ne va spune dacă VOLUNTARIATUL este cea mai bună soluție…
După cum remarca cu umor ambasadorul britanic de la noi, în România a aflat că IMEDIAT poate însemna de fapt NICIODATĂ!
Comparația cu țările nordice sau cu anglo-saxonii mi se pare irelevanta!
Noi suntem indo-europeni! Avem filozofia în sânge și pentru noi timpul curge altfel…
Ce nu e obligatoriu poate deveni irelevant…
Rămân la ideea că e o greșeală ca tinerii să nu aibă niște noțiuni minime de pregătire militară!
De ce nu am face o structura de rezervisti pe model Elvetian?Ne e frica de propiul popor?…Deci arme la popor ,altfel tot cu URSS-ul in cuget si simtiri raminem.Si apoi URSS-ul nu mai exzista,dar asta inca nu se stie inca in Romania….nu se stie ca agresorii au mai ramas doar vreo 140miloane,iar albi or mai fi un sfert????
Serviciul militar obligatoriu era o mare pierdere de timp pentru tineri și bani pentru stat. E și periculos sa-i dai unuia o armă în mână cu de-a sila cand ăla n-are nici un chef sa puna mînă pe ea – am mai spus asta. Au fost atîtea nenorociri cu recrutii. Voluntariatul e baza sănătoasă ă oricărei recrutari, da nu ce face armata romana acum. Ce face armata acum nu e decât o decredibilizare totală a ideii de rezervă de voluntari. Respect Lt (rez)!
Bunicii nostrii inainte de bolsevizarea tarii aveau armament personal la liber si totusi razbunarile se faceau cu cutitul.-Eadevarat ca se mai impuscau prim ministrii prin garile patriei…dar aia erau putini.
@IS28B2, merci, respecte si tie.
Apropo de rezerve, la indundatile recente din Alba au adus unitati de unde au apucat.In loc sa asiguri misiunile astea prin rezervisti, tu aduci activi de la dracu din capatul celalat al tarii.
Si daca te uiti peste gard, polonia nu americi, polonia: isi maresc fortele armate cu brigazi active (2 la nr.) una plasata langa rusnaci si o rezerva de 50000 de oameni: https://en.wikipedia.org/wiki/Territorial_Defence_Force_(Poland)
Can citesti chestile astea te apuca toti dracii…
Ce spui tu imi intareste o idee pe care mi-am format-o vazand ce se intampla in domeniul meu de activitate, dar vad ca treaba e endemica in absolut toate domeniile, inclusiv in aparare: statul roman isi face legi efectiv impotriva propriilor lui interese , greu de pus in practica, confuze, daca nu chiar rauvoitoare chiar ceea ce statul ar vrea sa obtina prin punerea lor in aplicare.
Asta ar însemna că statul român să aibă o gândire și o strategie unitară. Din păcate fiecare nevertebrata din parlament, guvern, ministere, primarii trage pt ea. Așa că în funcție de interesele din afara care marca bani la x sau y se dau legi care cel mai adesea se bat cap in cap și sunt contrare intereselor naționale și majorității populației de pe acest teritoriu. Dar cum nu exista IQ și voința pt vedere macro asupra legislatiei, încât legislație sa fie unitară, corecta pt majoritate și coerenta, apar astfel de aberatii. În loc să se meargă spre simplificare, unire a mai multor legi se merge spre stufăriș și pe esceptiile, excepțiilor. Doar așa se fac marile averi din magistratură mai ales în avocatura. Cunoscând la perfectie excepțiile nu legile.
Statul Roman este penetrat de coruptie si de incompetenta, dar, la fel ca si in Ucraina, suntem victima unui razboi asimetric in care decidentii decid oricum, numai cum sa devenim relevanti regional, nu. Este si mentalitatea noastra, dar este imposibil ca in 28 de ani sa nu penetreze comptenta generata de nevoie. Am fost penetrati la Revolutie, cand toate structurile statului erau KGB si GRU, iar cum rusii gandesc pe termen lung, aia cand s-au retras au lasat conservele sa lucreze. Sa nu mia vorbim si de neomarxistii lui peste prajit care au penetrat si ei sectoarele culturale si economice. Ca din intamplare Romania nu are liniste de dragul drepturilor inventate pentru tot felul de minoritati. Divide et impera! Nu stiu de ce am impresia ca atat Estul cat si Vestul nu vor o nuca tare in zona cu adevarat. Fiecare vrea sa aiba zgarda de la Statul Roman.
@Drasius
Ai uitat de Soros, bubuli, oculta mondială, francmasoni, marțieni…
Întotdeauna noi nu avem nicio vina!
PS iti place mult cuvântul „penetrat”? Tocmai l-ai folosit de vreo 4 ori…
Observ că nu regretă nimeni fasolea la cazan!
Păcat, era bestiala!:-))
Avem deja 20 de ani de când stagiul militar nu mai e obligatoriu. Adică o generație… prima generație pacifista, ‘flauar-pauar’ bla, bla, bla…
Alți, mai deștepți ca noi, se ‘antrenează’ în continuare!
Poate știu ceva ce noi nu știm…
Sau ne prefacem că nu vrem să vedem…
Fasolea la cazan era delicioasa! Chiar si PFCul la aplicatii, dupa o zi de sapat gropi individuale, detonat batoane de trotil, aruncat grenade…
Mă bucur că mai e cineva care nu a uitat!:-))
Nu aș fi solicitat niciodată avantaje matariale sau de altă natură!
Este o obligație elementară față de ȚARĂ!
Decât să cauți rezerviști noi, nu mai bine îi instruiești în continuare pe cei care au Jurământul militar încă în vigoare?:-)
Legea asta pare încă una din ciclul ‘Mircea, fă-te că lucrezi!’.
Concentrând rezervistii cu juramant militar, Armata ar avea o imagine mai precisa a resurselor pe care se poate baza relativ repede in caz de mobilizare generala. Unii dintre noi poate nu mai sunt apti de serviciu combat, au emigrat sau si-au schimbat domiciliul de ex. Cati rezervisti au trecut pe la comisariatele militare sa-si declare schimbarea statusului?! Am terminat stagiul in 1999 si am absolvit scoala de ofiteri de rezerva in 2001(ANMB). Sincer ma asteptam sa fiu chemat in toti anii astia la o concentrare. Asa se obisnuia dintotdeauna in Armata Romana-ca rezervistii sa faca periodic o concentrare de o luna.
In alta ordine de ideei ,stie cineva cum se calculeaza punctajul pentru soldati gradati..
Incer eu acum vreo trei luni sa ma bag la astia. Optam pentru o functie de ofiter IT, ca am un master de-asta. Buuun.. da’ astia imi zic ca nu e bine, ca am terminat armata caporal. „Pai si daca nu faceam armata deloc?” – intreb eu. „Ei, atunci se putea!”.
Plec uluit, ca deh, credeam ca s-a mai schimbat ceva de acum 20 de ani. Si revin la vreo doua zile, decis sa accept si soldat. Da’ iar nu se putea. Ca eram „mobilizat la locul de munca”.
Aoleu! Cum adica? Dar pe ce functie ai candiat, sunt chiar curios ce functie se ocupa numai „fara armata”… Sti gradul cumva? Dar asta cu „fara armata” ii o prostie. Puteai sa te incadrezi cu sau fara armata pe orice functie de sublocotenent sau locotenent daca se potriveste diploma de licenta. Nu poti fara armata daca ii vorba de capitan, dar acolo tre sa fi locotenent in rezerva.
https://m.facebook.com/PKWRumunia/?_ft_=top_level_post_id.2099751603399197%3Atl_objid.2099751603399197%3Aoriginal_content_id.1927575227541294%3Athrowback_story_fbid.2099751603399197%3Apage_id.291594574214918%3Aphoto_attachments_list.%5B1927575387541278%2C1927575364207947%2C1927575540874596%2C1927575504207933%5D%3Aphoto_id.1927575387541278%3Apage_insights.%7B%22291594574214918%22%3A%7B%22role%22%3A1%2C%22page_id%22%3A291594574214918%2C%22post_context%22%3A%7B%22story_fbid%22%3A2099751603399197%2C%22publish_time%22%3A1532598700%2C%22story_name%22%3A%22EntStatusCreationStory%22%2C%22object_fbtype%22%3A266%7D%2C%22actor_id%22%3A291594574214918%2C%22psn%22%3A%22EntStatusCreationStory%22%2C%22sl%22%3A4%2C%22dm%22%3A%7B%22isShare%22%3A1%2C%22originalPostOwnerID%22%3A1927575227541294%7D%2C%22targets%22%3A%5B%7B%22page_id%22%3A291594574214918%2C%22actor_id%22%3A291594574214918%2C%22role%22%3A1%2C%22post_id%22%3A2099751603399197%2C%22share_id%22%3A0%7D%5D%7D%2C%221725265227772296%22%3A%7B%22page_id%22%3A1725265227772296%2C%22role%22%3A1%2C%22actor_id%22%3A291594574214918%2C%22psn%22%3A%22EntStatusCreationStory%22%2C%22attached_story%22%3A%7B%22role%22%3A1%2C%22page_id%22%3A1725265227772296%2C%22post_context%22%3A%7B%22story_fbid%22%3A1927575227541294%2C%22publish_time%22%3A1532557611%2C%22story_name%22%3A%22EntAlbumViewCreationStory%22%2C%22object_fbtype%22%3A25%7D%2C%22actor_id%22%3A1725265227772296%2C%22psn%22%3A%22EntAlbumViewCreationStory%22%2C%22sl%22%3A4%2C%22dm%22%3A%7B%22isShare%22%3A0%2C%22originalPostOwnerID%22%3A0%7D%7D%2C%22sl%22%3A4%2C%22dm%22%3A%7B%22isShare%22%3A0%2C%22originalPostOwnerID%22%3A0%7D%2C%22targets%22%3A%5B%7B%22page_id%22%3A1725265227772296%2C%22actor_id%22%3A291594574214918%2C%22role%22%3A1%2C%22post_id%22%3A0%2C%22share_id%22%3A0%7D%5D%7D%7D&__tn__=%2Cg
„„Dimpotrivă, am spus, continuăm programul rezervistului voluntar, ne gândim la modificarea legii, ne gândim la a găsi soluţii pentru ca acest program să fie unul mult mai atractiv decât a fost până acum, astfel încât să devină cu adevărat de succes. Nu suntem fericiţi că nu am reuşit din prima, sunt lucru pe care le reglăm şi sperăm ca acest program să fie unul care să furnizeze personal Armatei Române. Modificările sunt în primul rând financiare, iar pe de altă parte să vedem cum putem să facem mai atractiv. Este evident că nu se va înghesui nimeni niciodată să devină rezervist voluntar, dacă nu există şi nişte stimulente de natură financiară, care cu adevărat să facă să merite lucrul acesta. Este un sistem pe care îl gândim pentru a putea să creştem atractivitatea ideii de a veni în armată“, a mai spus ministrul.” Mishu Fifor, ministru de profesie.
Mai eu cred ca ajung la spitalul de nebuni…. ce vorbeste omul asta? Ei nu permit oamenilor sa devina rezervisti ca „nu au locuri”, trimit oameni interesati acasa!!!!
Stil tipic comunist. O să facă un fiasco din aceasta inițiativa cu voluntarii că să aibă pretext pt incorporare obligatorie pe motiv că noi am vrut dar nimeni nu s-a înghesuit așa că-i obligam. E mai ieftin sa ai recruți obligatorii decât să plătești omul corect pt serviciu. Doar nu or lasă burtoșii și aia de la logistica bănuții sa fie împuținați prin plata corecta a voluntarilor. Așa își fac băieții rost de noi „sclavi” pt viloacele stabilor. Că manopera pe piata muncii din construcții în Ro e scumpă. Ia vedeți câți ofițeri cu grad de la maior in sus sunt in Ro și vedeți necesarul de viloace in viitorul apropiat. Fără vila nu exiști in tara lui Dinu Păturică.
https://m.facebook.com/mapn.ro/videos/455175038347543/&ved=2ahUKEwiF7JG1s5_fAhUKl4sKHV78DhQQwqsBMAd6BAgLEAU&usg=AOvVaw0YTx3wNGkUrKjcBL6T0GUK
Depunerea jurământului militar de către rezervistii Voluntari
Am si eu o curiozitate pe aceasta tema.
S-A terminat perioada de pregătire pentru rezervisti voluntari , s-a acordat primul grad pe categoria de personal ( mai mare nu se poate pentru ca se încalcă statutul cadrelor militare sau ordinul de ministru) .În cazul ofițerilor de sublocotenent.
Nu intervine o contradicție cu următorul articol din lege daca funcția este prevăzută cu gradul de căpitan?
Poate sa fie numit pe o funcție de căpitan o persoana care a absolvit cursurile de formare a rezerviștilor voluntari și a obținut gradul de slt?
Art. 9. — (1) Candidaţii care se încadrează în prevederile art. 2 alin. (1) lit. a) din Lege, denumiţi în continuare candidaţi rezervişti, şi care optează pentru serviciul militar în calitate de cadru militar rezervist voluntar trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii specifice de recrutare:
a) să deţină gradul corespunzător funcţiei pe care urmează să o încadreze sau gradul imediat inferior, în cadrul aceleiaşi categorii de personal militar;
Mulțumesc.