Ca tot suntem noi profund ancorati in sindromul Spike, iata si un (aproape) nou membru al familiei, prezentat prima oara in 2016: FireFly.
De fapt o munitie tactica cu elice care foloseste multe componente ale Rafael Spike, pentru a oferi o autonomie de „loitering” de 15 minute. Raza de actiune este de 1,5km in camp deschis si doar 500 de metri in zona urbana, munitia putand atinge in zbor viteze de manevra de 60km/h si de picaj spre tinta de 70km/h si poate opera pe viteze ale vantului de pana la 36km/h.
Elicea este formata din doua randuri de pale contrarotative si pliabile, actionate de 2 motorase electrice a caror baterie inlocuibila furnizeaza o autonomie de zbor de 15 minute.
Firefly intra intr-un container lung de 400mm cu sectiunea de 80x80mm. Zburatoarea cantareste 3kg iar unitatea de control inca un kg, in timp ce intreg sistemul, cu 3 munitii cantareste 15kg.
Firefly in pozitie de zbor alaturi de container
Capul de lupta cu fragmentatie, de 350 de grame, poate fi inlocuit la nevoie cu o a doua baterie pentru a dubla autonomia, cu pretul rezumarii doar la misiuni de recunoastere tactica, specifice mai ales mediului dens urban.
Containerul de senzori se afla in partea inferioara, fiind compus din vizor termic neracit, un CMOS color, senzor de proximitate.
Firefly are atat mod autonom, cu traseu bazat pe puncte definite de operator pe harta, fie in mod cu operator in bucla, zbor „la vedere” bazat pe videoul transmis catre interfata de control, permitandu-i sa loveasca tinte in afara razei vizuale a operatorului sau tinte tocmai descoperite de senzorii dispozitivului.
Interfata video a sistemului de control
Daca nu se armeaza capul de lupta in timpul misiunii, Firefly poate fi recuperat si refolosit
Rafael se lauda deja cu un client „anonim”, cu o comanda vizand un numar de 4 cifre de sisteme Firefly, aflat in faza finala de dezvoltare TRL7… cred ca este clar despre cine e vorba.
Ca si concurenti de nisa, mai amintim Switchblade-ul israelian si Warmate-ul polonez care tocmai a ajuns la versiunea 2, mai mare si mai grea: raza de actiune 20km, cap de lupta (in 4 variante: HE, FAE, HEAT, HEAT TR) 4,8kg, si anduranta 120 de minute. Un nou venit pe aceeasi nisa este PHOLOS al Excalibur Army, foarte asemanator cu Firefly.
Iar in incheiere, sa sarbatorim intrarea in scena a Spike ERII, capabil sa atinga tinte la distante de 10km utilizand legatura prin fibra optica, dar si la distante de 16km folosind noua legatura de date RF, cel mai probabil imprumutata de la Spike NLOS.
Amu’ SOCATII nostri ar putea integra rapid si conexiunea RF si mai aflaram si de noul pachet modular Spike pentru aeronave, ceea ce duce la alte trei intrebari:
- optronica din anii 2000 de pe Puma SOCAT/Naval permite descoperirea tintelor macar la 10km, daca nu 16km? Cel mai Probabil necesita niste modernizari (Elbit Spectro XR?) dar si adaugarea unei capacitati de lucru in retea cu elicoptere de recunoastere (nu avem inca) sau cu alte platforme: drone (nici aici nu stam prea bine), nave, surse terestre, avioane de lupta.
- odata adaugata capacitatea de comunicare RF, am putea sa servim si meniul Spike NLOS?
- Iar daca stocul nostru de Spike LR si ER se va apropia de expirarea resursei si tot se va impune inlocuirea unor componente, oare ar fi posibila transformarea prin retrofit in noile variante?
Mai vedem si cum o fi cu pretul la astea noi… inclusiv noul NLOS!
Si apoi le asteptam si la MLI-uri…
Marius Zgureanu
Surse:
https://www.edrmagazine.eu/rafael-a-new-member-for-the-spike-family
Citeste si:
https://www.rumaniamilitary.ro/familia-spike-creste
https://www.rumaniamilitary.ro/da-turela-cat-e-turela
https://www.rumaniamilitary.ro/locust-video
https://www.rumaniamilitary.ro/solutii-de-bruiaj-si-camuflaj-ir
https://www.rumaniamilitary.ro/namer-devine-masina-de-lupta
https://www.rumaniamilitary.ro/mli-ul-israelian-carmel
http://www.rumaniamilitary.ro/reutilizarea-armamentului-existent-solutii-stop-gap
http://www.rumaniamilitary.ro/turele-si-arme-calibru-mediu-pentru-masini-de-lupta
http://www.rumaniamilitary.ro/noua-ce-ne-lipseste
http://www.rumaniamilitary.ro/sisteme-aa-romanesti-evolutii-i
http://www.tehnomil.net/2012/12/31/evolutii-episodul-1/
http://www.rumaniamilitary.ro/oportunitati-si-atmos-ul-polonez
http://www.rumaniamilitary.ro/alegerea-corecta-sistemul-antiaerian-marksman-versus-ghepard
https://www.rumaniamilitary.ro/eaps-id-cal-50mm
Salut. Nu cred ca o sa vedem prea curand noile versiuni ale rachetei Spike, in momentul asta suntem prea saraci si avem nevoie urgent de multe foarte multe si intru-n timp foarte scurt. Referitor la modernizarea socaturilor noastre eu cred ca trebuie sa grabim achizitionarea unora noi de atac farà sa mai bagam bani in vechituri.
„Capul de lupta cu fragmentatie, de 350 de grame” … Ce tinte sunt vizate cu aceasta munitie ? … pare putin doar 350g, cu fragmentatie .
Infanteria in pozitii acoperite.
Cred ca la 350 de grame trebuie sa ajungi cu dracia asta la vreo 2-3 metri deasupra capului ca sa-i faci ceva.
Asta mai degraba ar trebui sa fie un prototip pentru viitoare generatii de drone de genul asta. Nu mi se pare ceva prea eficient la momentul actual. Cred ca, momentan, singurul avantaj ar fi ca poate zbura la punct fix fata de dronele kamikaze obisnuite care zboara ca un avion.
Mult mai bune dronele gen Switchblade si Warmate… Drone pe care am putea sa le producem si noi. O fi asa de greu sa proiectam un corp si sa bagam in el niste camere, senzori, motoare si exploziv, toate off the shelf ?
da, chestia plonjeaza spre tinta inainte de detonare.
AT-4 are 440g in capul exploziv,
RPG-7 frag: The FRAG projectile is a 4lb munition relying on 210 grams of A-IX-1 explosive.
https://www.militaryfactory.com/smallarms/detail.asp?smallarms_id=10
Pai nu spuneau ei ca retrag SOCAT-urile imediat ce intra in dotare noile Viper? In mod normal nu cred ca mai investesc in ele pentru cativa ani, insa pentru PUMA NAVAL este strict necesar, mai ales daca vom mai cumpara inca pentru noile corvete…..si cred ca asa se va intampla!
Puma naval ale noastre sunt mai mult de decor. Atat pentru noile nave cat si pentru cele inca in dotare trebuie elicoptere noi, moderne si dedicate.
Teoretic, acolo n-ar trebui sa fie o cheltuiala asa de mare ca ne-ar trebui vreo 6 bucati, asa la prima vedere…
SOCAT-ul in sine este de fapt platforma optronica si interfata cu sistemul de tragere, alea le poti inca moderniza sau inlocui componente dar teoretic le poti muta si pe alte structuri compatibile ca spatiu si masa (ca e H215, sau altceva). Poti la fel de bine sa selectezi 2 duzini de structuri de elicoptere Puma mai putin folosite si sa le modernizezi cu motoare si protectie de ultima ora (pe modelul HC MK2) + sistemul Socat pe ele, ca sa te tina inca vreo 12-1( ani. Sistemul il ai, e deja dimensionat pentru clasa Puma/Super-Puma (exista varianta si pentru Battle Blackhawk), si foloseste arme complementare ca si mod de ghidare (pe care le si ai in stoc) fata de Viper. De vazut si cat te costa integrarea pe Viper a familiei Spike… dat fiind numarul mic de platforme pe care le cumparam si neexistand deocamdata un alt client interesat. Apropos, ER/ II ar merge si pe MLI-84M.
In plus, avand deja interfata de SOCAT si pe alte Puma modernizate (nu stiu exact cat pe variantele Puma M, dar se pare ca ii lipsesc doar senzorii si armamentul), ar fi relativ usor si ieftin ca la o adica sa implementezi restul capacitatilor SOCAT si pe elicopterele configurate acum pentru SAR, misiuni navale sau transport.
Nu m-am prins de ce e membru al familiei Spike ca el, saracu, face cu totul altceva.
Un var mai indepartat…
„technology leverage” – refoloseste componente de la rachetele Spike, deci e un membru mutant al familiei cu alta destinatie.
Pentru cei care produc deja componente Spike, poate fi util 🙂
E un var de gradu 6 -7. tot neamu ala e …
Asta e viitorul. Drone inteligente, selective, cu inteligență artificială, care fac diferența dintre un copil și un terorist și pot căuta anumite chipuri din mulțime. https://www.youtube.com/watch?v=TlO2gcs1YvM
Deșteaptă drona! Am putea face și noi asa ceva. De exemplu la Craiova. Tot se vorbește ca vor s-o dea pe drone acolo! Băgați ceva bani în cercetare și poate putem scoate si noi ceva asemanator, ca doar avem și noi oameni capabili.
Chiar vroiam sa intreb si eu pana la urma ce vor sa faca la Craiova legat de drone ?
Daca ar deveni un „centru” pentru proiectare si productie de drone militare de mai multe feluri, acolo, ar fi super. Si civile ar putea sa faca pentru ca exista cerere…
Intrebarea este cum vor sa le faca. Ne apucam sa le facem singuri sau iar prin licenta sau cooperare cu altii ?
Ar trebui ca România să nu mai piardă vremea cu achiziții de rachete de la nu știu ce țări și să cumpărăm doar produse israeliene (poate ca ne oferă și ceva offset). Spike a fost o alegere bună, dar în loc de Patriot putea să fie David Sling care e mai bun, mai ieftin și ar fi asigurat inclusiv o apărare antibalistică, Iron Dome e un alt bun exemplu (nimeni în lume, nici US nu are așa ceva), Popeye Turbo ar putea fi viitoarea rachetă antinavă, în loc de depășitele Harpoon și Exocet și lista poate să continue.
Israel nu e membru NATO, incepand cu 2009 au vandut Rusiei mai multe tipuri de drone. Mai mult, se pare ca IAI si Oboronprom au colaborat pentru productia in Rusia a unor variante locale…
Si asta nu ar fi nimic, dar sunt destule voci care spun ca Hermes-urile 450 din dotarea Georgiei nu ar fi fost bune de nimic, pentru ca informatii despre ele ar fi ajuns la rusi:
https://old.civil.ge/eng/article.php?id=26249
Regula cu membru NATO e facuta de noi, deci tot noi putem sa o eliminam. Eu zic ca cel mai bine ar fi alinierea programelor de dotare ale Romaniei cu cele ale Israelului mai ales ca tot ce au ei e mai bun si mai ieftin, decat ce produc tarile din NATO inclusiv US. Plus ca un program de inzestrare comun, romano-israelian ar aduce ceva beneficii si economiei romanesti, inclusiv fabricarea de subansamble.
Recomand un clip de la CeBit 2018 – pentru că roboții pot avea aplicații militare.
https://www.youtube.com/watch?v=GZgNPmeaTjo
Acești roboți includ tehnologii precum
– LIDAR (măsurarea continuă a distanțelor cu laser)
– Camere de înaltă rezoluție, inclusiv în infraroșu (pentru analiza obiectelor, recunoaștere facială, a structurii irisului și a capilarelor de sub piele)
– Algoritmi AI ce analizează baze mari de date permanent actualizate și distribuite între robot și serverele centrale
– Algoritmi de simulare fizică a acțiunilor viitoare – cum ar fi căderea unui obiect.
– Senzori avansați de temperatură, presiune, șoc, câmp magnetic, giroscop electronic, (pot fi sute de astfel de senzori pe un dispozitiv)
– servomotoare cu motoare cu neodim (puternice și ușoare)
– Surse de energie pe bază de baterii de litiu cu electrozi cu pori nanometrici (pot fi grafene sau alte materiale).
Aceste tehnologii le regăsim astăzi pe telefoanele de top, automobilele autonome sau dronele comerciale, însă ele au corespondent militar, iar istoria ne spune că odată ce aceste tehnologii există ele vor fi folosite cu siguranță într-un război.
Surse de energie pe bază de baterii de litiu cu electrozi cu pori nanometrici (pot fi grafene sau alte materiale).
Stii cumva mai multe? Au intrat deja in productie? Densitate energetica? Descarcare? Integrare in dispozitive existente?
Din ce am citit (informații oficiale ale corporațiilor nu bazaconii) se lucrează în prezent la mai multe soluții tehnice cu aplicabilitate diferită.
– Aici e o baterie Toshiba cu electrod din oxid de titan-niobiu, cu structură a cristalelor ce ajută la creșterea suprafeței. O baterie care acceptă curenți mari de încărcare și suportă temperaturi mai ridicate datorită anodului https://www.toshiba.co.jp/about/press/2017_10/pr0301.htm
– Iar aici e o soluție pe bază cu bile de grafen, prezentată de Samsung https://news.samsung.com/global/samsung-develops-battery-material-with-5x-faster-charging-speed
Despre prima se spune că va intra curând în producție, pentru a doua nu este oferit un orizont de timp.
Multumesc. Ai aflat cumva si cum vor fi comparativ ca pret fata de cele actuale?
PS: Ma speriasem, nu auzisem ca LiFePO/LiPo deja sa fi fost depasite pe piata.
stiu ca e si o versiune civila asemanatoare … ce ziceti seamana https://www.youtube.com/watch?v=o_AhXr_CW48
.