Un august interesant la Marea Neagră

În general august este luna concediilor iar ştirile vorbesc preponderent despre aglomerarea traficului şi condiţiile din staţiunile de pe litoral. Noi am avut 10 august şi un protest, ceea ce a ocupat complet ştirile locale şi pe bună dreptate! Însă, într-adevăr, a fost un august interesant la Marea Neagră!

Pe când noi sărbătoream cu fastul obişnuit Ziua Marinei, flota Mării Negre (Черноморский флот) închidea realmente zona de nord-vest a mării cu pricina, între Peninsula Tarkhanut din Crimeea şi gurile Dunării, blocând realmente Odesa. Replica Ucrainei a venit destul de repede, în numai două zile.

Mă veţi întreba, poate, de ce ne-ar interesa pe noi aceste lucruri? Păi cu siguranţă ne interesează, chiar din mai multe puncte de vedere.

Despre toate acestea puteţi citi în articolul de pe Romanian Navy Historic Ships (rnhs.info)

Şi, cum este week-end şi toată lumea are ceva mai mult timp pentru sine, vă recomand şi cele trei articole despre Marea Neagră al căror link poate fi găsit la sfârşitul articolului.

Nicolae Hariuc

 

 

18 comentarii:

  1. Salut. Sunt curios daca racheta ucrainiana are ceva asemanari cu cele occidentale ma refer la raza, sistem de detectie, de urmarira a tintei etc. sau e doar propaganda daca tinem cont ca sunt tot fosti sovietici.

    • Din cate am inteles eu ar fi mai degraba o copie a celor sovietice.

      In nici un caz nu cred ca are legatura cu cele vestice. Ca sa ajungi sa ai know-how, tehnologie si capabilitati de productie a tehnologiei militare occidentale cred ca iti trebuie o gramada de bani, timp si resurse umane si ma indoiesc ca ucrainenii ar fi putut sa scoata din joben o asemenea racheta in 2-3 ani.

      Raza daca nu ma insel e undeva pe la 200-300km parca dar… Asta nu inseamna ca si ajunge pana acolo. 🙂

      • Pai daca ar fi mai degraba o copie a celor sovietice, ar fi ironic sa ca scufunde navele mujicule 😀 . Iar raza este in articol (280-300), tocmai bine sa ameninte un pod. Muscalii se chinuie sa scoata din joben mult mai multe de vreo 10 ani; dar pana acum majoritatea reusitelor sunt niste .ppt-uri .

        #unpicdecreierluiandrevedi

  2. Deci avem nevoie de create, corvete, și alea 3 submarine ipotetice ale lui Fifor alaltăieri, să zic așa.
    Dacă Damen câștiga programul pt corvete,
    ăia de au dat cu piciorul la contractul inițial, și cu aia de nu au alocat fonduri pt repararea Declinului, atunci când încă mai era posibil, pot fi luați la întrebări de procuratură?
    Nu de alta, dar pare a subminare cu bună știință a capacității de apărare…. Fix ce ne durea pe noi si pe NATO : aviație, rachete AA, marina, rachete antinava pt baterii de coastă…
    Suntem in c__rul gol lângă unul mare și cu sculă sculata….
    Zic și io…..

    • Erată, repararea Delfinului…
      Autocorectul… 🙂

      • Delfinul nu mai merita reparat.
        Ai impresia că rușii când l-au livrat nu au pus „ceva” pe el să-l detecteze mai ușor?

        Avem nevoie de sub-uri, însă vestice. Ar fi mers chiar și sh.
        Ideal însă ar fi noi. Si de concepție nouă.
        Submarinul nu e o armă unde sa folosești jafuri.

        • Subscriu. 3 submarine noi si moderne (da, si SH ar merge dar probabil ca alea care ar fi scoase la vanzare ar fi prea uzate pentru noi…).

          Delfinul eu l-as scoate din apa si l-as transforma intr-un muzeu in aer liber cum sunt anumite U-boaturi prin Germania, SAU, si mai interesant, as construi un muzeu in jurul lui cu fel de fel de informatii, holograme si chestii interactive asa cum sunt niste muzee prin Scandinavia ale unor nave vechi de cateva sute de ani.

          Tinand cont ca e un submarin micut, nici n-ar trebui o cladire cine stie ce impozanta… Dar probabil ca e mai bine sa dam bani pe biserici… Dumnezeu ne apara mai bine. 🙂

        • Merita reparat ca nava scoala… imersiunea la mal nu-i totuna cu cea reala.

        • De ce sa nu merite???
          Ai facut tu o estimare a structurii ,echipamentelor de pe el ???
          Sunt fel si fel de basme de ce si cum ..cum l-au ciocanit rusii in elice sa faca un zgomot specific
          Dupa mine , basme
          Pana una alta pastreaza caracteristicile principale a unei din cele mai raspandite clase a adversarului
          Cum intra in imersiune , viteze , etc , cum mineaza, lanseaza ,etc
          Si daca nu ar costa mult si ar fi viabila chestia …adica sa iesi cu el total operational , sa se poata scufunda si simula toate operatiile ..ar fi o chestie sa ai un submarin ptr antrenament etc
          Unele noi sigur ar fi mai bune ..si din prisma ca vor veni pregatite ptr chestii mai complexe

      • Ha ha ha …repararea Declinului ?Autocorectul stie mai bine .

  3. Nicolae, extrem de interesant… Mai ales cele 3 articole de studiat pentru decidenții români. ”we told you so…” Am senzația că rămânem doar cu we told you so…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *