E în fiecare sat, dedicată invariabil Marelui Război 1916-1919. În sate mai răsărite există chiar mai multe, iar unele au fost completate cu listele din 1941-1945. Abundenţa le face să fie trecute cu vederea, deşi exact mulţimea lor, ca întreg, e mesajul principal – fiecare cătun a pierdut pe cineva, la fiecare grup de case era o văduvă şi un orfan.
Ciocesti
La sfârşitul Marelui Război, Regatul păstorea o populaţie în traumă şi cei căzuți nu avuseseră parte de lumânare, de aici şi pomenirea concretă ca prioritate absolută. De aceea monumentele rurale sunt rezultatul unui program dus până la capăt, la fel cum sunt şcolile lui Spiru Haret.
Stela comunală s-a materializat din două extreme, iniţiativa statală prin Legea 502/1919 şi cheta fruntaşilor comunei. Unele au tunuri, altele doar obuze, cele mai multe doar piatra, “după buget, coane Fănică”. Dar toate au şirul de nume, peste care copiii să treacă degetul şi să zică, la fel ca Amilcar Săndulescu: “Acesta este tatăl meu”.
Micesti
A fost şi prima dată când arta laică a ajuns la sat, vizavi de troiţă. A fost şi primul contact al satului cu arta academică, printr-un monument de for public, un lux rezervat până atunci oraşului.
Tigveni
La un secol după, aceste foarte multe monumente riscă distrugerea, nu atât ronţăite de Mama Natură, cât mânjite de prea multă hărnicie comemorativă. În loc să transmită magnitudinea sacrificiului, mesajul mulţimii lor devine cel al Cimitirului Vesel.
Valea Manastirii
Decizia locală nu e suficientă, pentru că eşuează în bife date cu bidineaua. E nevoie de un program naţional de restaurare, dus până la capăt, în fiecare sat. Merită.
Radu Comşa
Alte articole ale autorului in Observatorul Cultural
https://www.observatorcultural.ro/author/raducomsa/
Imaginile au fost preluate de pe situl proiectului cultural Memoria Marelui Război – Județul Argeș / Institutul Național al Patrimoniului
https://marelerazboi-arges.ro/
Pacat de mostenitorii celor care sau sacrificat pentru tara.
Și bustul generalului Cristescu a fost pictat în stil „egiptean” de zici că-i Houdini sub hipnoză:
https://marelerazboi-arges.ro/item/padureti-monumentul-eroilor-cazuti-in-primul-razboi-mondial
Pe mine m-a uimit existența câtorva cimitire sau monumente dedicate soldaților ruși din al doilea răzbel ce sunt presente pe teritoriul nostru și sunt întreținute sau ridicate de către ambasada Rusiei. Le-am văzut din întâmplare mergând dinspre iași spre târgu neamț și chiar in târgu neamț. Ce ma uimit mai mult a fost faptul că erau noi sau restaurate și arătau îngrijit.
Asta în contextul în care undeva după târgu ocna spre comănești este un mic monument (mic fața de mausoleul de la Mărășești) la marginea drumului, dedicat unui număr destul de mare de soldați români răpuși în primul răzbel mondial, monument ridicat în 1920 cred și care acum e în paragină totală. Dacă nu confund este și o inscripție pe monumentul central care spune ceva asemănător cu : „Noi ne-am făcut datoria…” .
Dar uite că se mai și restabilesc monumente :
https://romanialibera.ro/aldine/crucea-unui-erou-753464
Du-te în parcul spitalului Filantropia din București, pe aleea cu ieșire în strada dr. Felix ca să vezi câtă „grijă” are ambasada Rusiei de monumentele relevante pentru ei, la 400m de sediul ambasadei… găinaț și licheni…
Acela nu-l știu, eu zisei de ce am văzut, pe drum fiind.
Nu inteleg. Cum adica prea multa harnicie comemorativa? De ce ar semana cu cimitirul vesel? Depinde cum a fost facut monumentul..
Adica sunt intretinute prost, vopsite dupa cum il duce capul pe fiecare etc.
Păi când intervine „meseriașul”, rănitului i se pun perciuni, acvila are gheare galbene de găină, iar tricolorul devine drapelul Armeniei
Eu mi-am fàcut o datorie sà citesc fiecare nume de pe cele 678 cruci ale cimitirului ostasilor români din Soultzmatt (Alsacia), morti în timpul prizonieratului, detinuti de armata germanà în timpul primului ràzboi mondial.
Este foarte bine îngrijit si este cunoscut de populatia localà, o alsacianà vecinà de masà la un restaurant situat la vreo 50 km de el stia chiar numàrul exact al ràposatilor.
Ca o ciudàtenie, lucràrile de amenajare si îngropare au fost realizate de… chinezi.
https://www.lalsace.fr/haut-rhin/2016/09/20/le-calvaire-des-prisonniers-roumains
À partir de 1917, la Chine a contribué à l’effort de guerre en envoyant de la main-d’œuvre aux Français et aux Britanniques. En 1919, 25 travailleurs chinois ont ainsi été mis à disposition de la commune de Soultzmatt pour la réalisation du cimetière roumain. Que sont-ils devenus ? Mystère… De leur passage ne restent que des livrets avec leurs photos, conservés à la mairie.
totul se face după ureche,nimic coordonat.vor ajunge atât de kitchoase de ni se vor strepezii dinții,tineți minte.
Ca tot o ardem cu traditionalismul, pe noi ne doare mai mult de ion si gheorghe ce fac, pe cand monumnetele astea, fie sunt restaurate de manelisti, ori sunt uitate in paragina cu totul.
Pe cand o facem o serie de prioritati serioase, si monumentele astea ar trebui sa fie primele. Sa poti sa ii arati copilului, uite ba, am fost si demni in istorie nu doar ciurucuri.Cand scoti propozitia asta pe gura, si monumnetul arata ca cele din poza, tocmai i-ai demonstrat copilului fix opusul.
Dumnezeu sa-i odhneasca in pace caci demnitatea noastra, celor de azi, este nici 0,1% din a lor.
Nu prea va fi consens în România pentru nimic atât timp cât nici măcar nu ne punem de acord cu valorile de bază.
Pai putem sa ne punem de acord pe anumite valori de baza, cultul eroilor cred ca da. Dar aici apare o problema de management. Ai obiectivul deci, dar resursele necesare atingerii obiectivului sunt disipate in alte proiecte. Nu ma refer la bani ci ma refer la societate care nu focalizeaza pe aceste subiecte ci apar periodic tot felul de gaselnite. Ai scandaluri peste scandaluri politice, ai un nationalism ieftin la indemana oricarui neavenit incult si acolo unde ar trebui apasata pedala patriotismului, stam si dormim. Exemplul de fata.
cum nu!!!
ia te uita in Bacau cum arata cimitirul rusesc si ….. cum fura hoiturile de popi sau afaceristi faimosi cate 2 metrii patrati de fiecare din spatiu cimitirului Eroilor Neamului?!
absolut scarbos!!!
toate loazele si jegurile vor sa aiba loc la strada …. sa fie vizibili si fura di aleile si spatiul EROILOR Nostri!!!
inca o data rusine jegurilor care administreaza cimitirul central de la piata sud Bacau!!!
Educatia si educatia din scoala are rolul cel mai important ! Daca la scoala nu invata istoria neamului…… Profesorii din localitatile unde exista aceste monumente sunt cei mai in masura sa-i educe pe copii, unde mai pui ca sunt si platiti pt asta.
Am o rudă profesor de istorie la gimnaziu. Mi-a zis că efectiv nu există timp să vorbească de cele două uniri de exemplu. Trebuie să aleagă una din ele pe care să o predea mai pe larg. Aparent cel mai bun lucru pe care să-l facă este să le amintească într-o propoziție despre ce nu are timp și se pare că sunt multe asemenea lucruri.
Te rog amaunte.
Adica cate ore pe saptamana si ce trebuie sa predea?!
Era o discuție mai veche în familie.
Răspunsul scurt este nu știu și era vorba de istoria românilor și cea universală.
Nanul meu din Bârlad este profesor de istorie și ne spunea că nu sunt ore suficiente pe săptămână pentru a preda cum ar trebui.
Spunea că efectiv trebuie să taie din programă pentru a putea salva ce era mai important. Ca exemplu ne-a dat că trebuie să aleagă între unirea principatelor sub Cuza sau marea unire.
Discuția era în primăvară, anul curent, în contextul adunării de la Chișinău pentru unire. Nu știu / nu mai țin minte câte ore a zis că are pe săptămână. Ne-a spus că același lucru se întâmplă și la istoria românilor și la cea universală unde trebuie să sară peste descrierea câtorva imperii pentru că efectiv nu este timp.
Dacă nu mă-nșel acum se face 1 oră de istorie pe săptămână, iar capacitate/bac nu se mai dă la istorie, ceea ce este foarte rău.
Eu știu că nanul meu mai face tot felul de activități extra școlare, poate mai salvează ceva așa.
multam.
Salut. Oriunde am fost prin Anglia și parțial Franța sunt astfel de monumente dedicate eroilor din cele doua războaie mondiale. Doar că alea sunt impecabil întreținute de consiliile locale respective. Sa ne fie rușine ca și neam că nu păstrăm cum ar trebui amintirea celor cărora le datorăm atât de mult.
Nu numai la nivel de comuna exista indolenta, nepasare si prostie cat incape ci si la nivel de functionarime cu pretentii. Sa ne amintim de penibilul episod din Slovacia cand primaria din Brezno a dorit sa boteze un pod cu numele eroului Ion Siugariu si s-a gasit un tembel de la ambasada sa se opuna pentru ca a auzit el de la cineva de la institutul Elie Wiesel cum ca ar fi simpatizat cu legionarii. MAE se trezeste dupa nu stiu cat timp sa corecteze eroarea dar nu-l sanctioneaza pe dobitoc, slovacii raman total contrariati iar familia nu primeste nici macar o scuza pentru gafa. Deci se gasesc strainii sa ne cinsteasca eroii iar pe noi nu ne duce capul decat sa le terfelim memoria. ?
https://www.cotidianul.ro/ion-siugariu-nu-a-fost-legionar-si-nu-a-fost-condamnat-pentru-crime-de-razboi-sau-genocid/
Din nefericire, pentru multe din satele și comunele patriei marele război a adus mai multe victime decât ww2 sau razboiu de independența
Sunt multe satele cu 100-200 de soldati, din care s-au întors apți de munca maxim 10 persoane
Știu personal cazuri de sate in care s-au întors 2 persoane apte de munca, câțiva răniți și grosul decedați
Am avut multi conducători militari distruși
Dacă n-o sa recunoaștem ca am avut multe loaze la conducerea armatei avem toate șansele sa recuperam toate greselile trecutului
Monumentele ce atesta pretu de sânge plătit de satele și comunele patriei nu se vor renova
Motivul este simplu: primăriile nu au bani
După recentele măriri de salarii ale primarilor locali și ale camarilei lor, de regula, toate bugetele comunelor au un singur capitol: cheltuieli cu salarii
Nu mai contează ca la comunele patriei nu mai sunt banii pt asistenta socială a celor fara venituri – ca mai sunt și bolnavi cu boli incurabile, cancere, etc
Pai sa plătească daca vor primari cu familie mare si neamuri multe
S-ar putea face un grup statuar cu conducerea psd
In fata, in mărime naturală, pusă ministru muncii in zadar
Ca asta ia de peste tot și da la primari patriei
Pai ar fi păcat sa nu fie răsplătiți aia care au grija cu listele cu alegătorii aduși prin secția de vot direct de pe lumea cealaltă
Mediul construit este expresia cea mai clară a gradului de cultură și civilizație ă locuitorilor oricărui teritoriu. Așadar kitchurile alea din poza vorbesc mai mult despre calitatea îndoielnică ă celor de acum, trimițând in secundar, prin stridența si prost gust, amintirea eroismului celor de atunci. Prefer de o suta de ori o placa simplă de marmură cu numele si gradele gravate și cu un simplu ” GLORIE EROILOR NEAMULUI” , ciorilor sau – mai rau – cioroismelor ( dacă îmi permiteți licența asta) cocoțate pe obeliscuri de paianta si baltate în culori fistichii.
Memoria apud homines est manet maiorum memoriae
A ! Acum am pricepit despre ce iaste vorba.
Pai ce sa ii faci ? Ca cum ziceau stramosii „Nu poti sa te c@@i in gusturile omului, cel mult in gura lui” …
Nu eo lipsa de respect ci una de educatie .Sau de educatie „altfel” care, s epare, ca in Romania ajunge al scopul dorit de aia care au lansat „contracultura” decenii in urma. Adica la barbarizare.
Si deculturaslizare.
Si ma uit la culorile folosite – culori tari la Micesti, Tigveni. Unii o sa zica „tiganesti” insa eu as zice „primitive” .
As mai putea zice deastule … nu are rost.
Zic doar atat – alea de la Mircesti imi aduc aminte de culorile (nuantele) f apreciate de unii (20-40) extrem de tatuati. tauatati precum yakuzza sau aborigenii din insula Tonga
Nu , nu e lipsa de respect – este o noua „cultura” ….. Cu noi maniere samd (chiar ziele trecute un tanar f amabil si politicos mi s-a adresat zicandu-mi „unchiule”. Si nu, nu apatinea unei anume etncii co( sau I)nlocuitoare!. Ma rog asta leaturilor care zic „doIsprezece ore”
Nu trebuie căutate vinovății, oamenii din Mircești și din Tigveni au bălțat monumentele convinși că-și fac datoria față de eroii satului. Se întâmplă și la case mai mari, cu pierderi inestimabile, cum a îmbujorat o profesoară de desen din Spania o statuie de patrimoniu veche de jumătate de mileniu. Și nu era prima dată când se întâmpla așa ceva la spanioli.
https://www.telegraph.co.uk/news/2018/06/26/second-spanish-church-hit-botched-restoration-job/
În definiția cea mai largă, kitschul e o necoordonare între scop și mijloace. Când scopul e nobil (un mit al omenirii) și mijloacele sunt sărăcuțe, apare carpeta cu Răpirea din Serai. Invers, când mijlocul e supradimensionat, apare țuica cu paiete din foiță de aur.
Mijlocul folosit de săteni (pensula +i vopseaua de Tehnometal) e ok la Cimitirul Vesel, nu și aici.
A! Nu! la Săpânţa ironia este cautata.
Insa aceste monumente nu sunt obiectul unei operatiuni de ironie. Este prostul gust in actiune. Si , dupa parerea mea , suntem departe de kitsch – cvare este prost gust pur si simplu.
Insa in aceste … bizarerii eu oserv (sau cred ca observ) o noua maniera . Una „barbara” , epurata de vechile conventii culturale …. Astia chiar sunt tabula rasa …. precum dorienii intrati in orasele ahee ….
Scuze ca exced subietcukui si domeniului ..
Ia de priviti la poza asta :
https://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2018/05/10/5af45a25df52022f75d07120/646×404.jpg
Tipu din imagine nu are emportanta .. insa observatiu camsa lui? Pretins „romaneasca” ? Flirle sunt prea mari, culorile netrditionale . Insa cica e „mai frumoasa”” Asta este kitschul
Insa deja in acest kitsch avem ceva dincolo de cultura … dincare se inspira . Daca nu ma inseala memoria cele mai vechi costime populare itilizau daor 3 culori : alb (suportul textil) , hegru si rosu (cusaturile) . Alte culori f rar si extrem de parcimonios.
A da… alba-rosu-negru. Culorile vaselor elene …….
Scuze ptr OFF
Din câte știu mai erau și alte culori folosite de țărani. Un albastru și un galben poate. Albastru știu sigur că s-a folosit pt că se regăsește în motivele cusute pe ia din județul în care locuiesc.
In Banat si Transilvania nu exista asemenea stele comunale.
Exista, multiple!
Exemple:
Lancram – Monumentul Eroilor Români din Primul și Al Doilea Război Mondial. Obeliscul este amplasat în cimitir, fiind ridicat în anul 1924, pentru cinstirea memoriei eroilor români din cele Două Războaie Mondiale. Monumentul este realizat din marmură și beton, având o înălțime de 4 m, iar împrejmuirea este asigurată de un gard din zid și grilaj metalic. În partea superioară a obeliscului se află un înscris comemorativ: „Vitejilor morți pentru țară“, urmată de înscrisuri cu numele a 62 eroi români.
Spring: Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial. Crucea comemorativă este amplasată în centrul satului Șpring și a fost înălțată în anul 1920, prin contribuția Rafilei și a Carolinei Fleacă, împreună cu ceilalți săteni, în memoria eroilor români căzuți în Primul Război Mondial. Crucea, cu înălțimea de 2 m, este susținută de un soclu simplu, cu bază dreptunghiulară, deasupra căruia se află un bloc paralelipipedic, decorat în partea superioară cu câte o colonetă și un fronton cu două volute. Pe frontispiciul monumentului se află următorul înscris: „În amintirea eroilor căzuți în războiul din 1914-1918“.
Tiur – Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial. Obeliscul este amplasat în cimitirul ortodox din satul Tiur, fiind ridicat în anul 1936, pentru a cinsti memoria eroilor români din Primul Război Mondial. Monumentul este realizat din beton mozaicat și are o înălțime de 1,8 m. Acesta este susținut de un postament simplu și o bază paralelipipedică, iar în partea superioară a obeliscului este fixată o cruce treflată. Pe latura frontală a obeliscului este un înscris comemorativ: „În amintirea eroilor din războiul mondial 1914-1918/ Tiur 1936“, urmat de 57 nume ale celor căzuți în război.Există și un alt monument al eroilor amplasat in centru, în jurul său fiind sens giratoriu.
Farau: Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial. Crucea memorială este amplasată în centrul localității și a fost dezvelită în anul 1920, pentru cinstirea memoriei Eroilor Români căzuți în Primul Război Mondial. Monumentul, cu o înălțime de 2,5 m, este realizat din piatră cioplită, iar împrejmuirea este asigurată de un gard din fier forjat cu soclu de beton. Pe frontispiciu este un scurt înscris: „EROILOR 1914-1919“.
Fantanita: Troița Eroilor Români din Primul Război Mondial. Troița este amplasată în curtea Bisericii Ortodoxe și a fost dezvelită în anul 1933, în memoria ostașilor români căzuți în Primul Război Mondial. Aceasta are o înălțime de 2,5 m iar pe fațada sa este înscris textul: „Anul sfânt 1933. Eroii morți în Războiul Mondial 1914-1918./ În veci pomenirea lor“.
Bozanta Mare : Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial. Opera comemorativă a fost dezvelită în perioada 1930-1935, în memoria a 34 de eroi. În inscripția de pe latura frontală sunt pomeniți militarii care au murit în Primul Război Mondial: „LUPTĂ BUNĂ AM LUPTAT/ SPRE MĂRIREA LUI DUMNEZEU S-A/ RIDICAT ACEASTĂ SFÂNTĂ CRUCE/ ÎNTRU POMENIREA EROILOR CĂZUȚI/ DIN BOZÂNTA MARE, ÎN LUPTELE/1914-1919“.
Poplaca: Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial. Obeliscul se află în centrul comunei Poplaca, în vecinătatea Școlii Generale. Monumentul a fost dezvelit în anul 1939 și are o înălțime de 3 m, fiind realizat din piatră și beton. Împrejmuirea este realizată cu un gard metalic. Ca element ornamental pe obelisc se găsește un vultur cu aripile deschise. Nu există înscrisuri pe fețele monumentului.
Toplita: Mausoleul Eroilor Români din Primul Război Mondial, situat pe șoseaua Toplița – Borsec, la ieșirea din localitatea Toplița, a fost construit cu sprijinul Societății „Cultul Eroilor“. Inaugurat în anul 1939, mausoleul adăpostește rămășițele pământești a 771 militari români.
Troița Eroilor Români din Primul Război Mondial. Troița este situată în curtea bisericii românești “Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”. A fost realizată din lemn de stejar, sculptat în 1937, de Cristea Lungu și Constantin Antal, funcționari ai primăriei Toplița, în memoria foștilor luptători pentru întregirea neamului.
Troița Eroilor Români din Primul și Al Doilea Război Mondial. Este amplasată în curtea bisericii românești „Sf. Nicolae”. A fost ridicată de soții Irimia și Ioan Antal, în amintirea eroilor căzuți pe câmpurile de lupte din anii 1914-1919 și 1944, pentru libertatea neamului și a patriei.
Troița Eroilor Români din Primul și Al Doilea Război Mondial. Troița comemorativă este situată în stânga bisericii românești “Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”. A fost realizată din inițiativa lui Ștefan și Aurelia Teslovan în 1976, în amintirea eroilor căzuți pe câmpul de luptă din 1914-1918 și 1944, pentru libertatea neamului și a patriei
Calbor: Monumentul Eroilor Români din Primul și Al Doilea Război Mondial. Monumentul memorial cu cruce este amplasat în curtea Bisericii Ortodoxe din satul Calbor, fiind înălțat pentru cinstirea memoriei Eroilor Români căzuți în cele Două Războaie Mondiale. Acesta are o înălțime de 2,5 m și este realizat din piatră placată cu marmură, iar împrejmuirea este asigurată cu un gard din fier forjat.
Lipova: Monumentul Eroilor Români și Francezi din Războiul pentru Reîntregire. Monumentul a fost înălțat în 1921 și se află la câțiva kilometri est de Radna, pe șoseaua către Deva. A fost restaurat în vara anului 2008.
Monumentul Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial. Opera comemorativă este amplasată în incinta UM 01191, fiind dezvelită la 7 octombrie 1990. Autorul acesteia este Groza Alionti. Pe un postament din beton, realizat în două trepte, s-a montat o placă din marmură albă, care are următoarea inscripție: „GLORIE ETERNĂ EROILOR/ DETAȘAMENTULUI PĂULIȘ/ – SEPTEMBRIE 1944”.
Rahau: Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial. Monumentul este amplasat în centrul localității și a fost ridicat în memoria eroilor români căzuți în Primul război Mondial. Înălțat pe un postament din beton și având o înălțime de 3,5 m, monumentul este alcătuit dintr-o bază de calcar, pe care se ridică un bloc paralelipipedic din același material. Blocul este decorat în partea superioară cu o friză cu arcuri. În vârful monumentului este o cruce mare, flancată de alte două mai mici. Pe fațada monumentului, în partea de sus, sunt înscrise numele a 19 eroi, iar mai jos se află un înscris comemorativ: „Ridicat în anul 1936 întru memoria eroilor morți în războiul mondial din 1914-1919“. Pe fața opusă și pe laterale sunt înscrise numele a 40 eroi români.
Exemplele pot continua…
Aici e o harta interactiva:
https://once.mapn.ro/app/webroot/HartaInteractiva/harta.html
Iar aici e evidenta monumentelor:
https://once.mapn.ro/pages/view/140
Atât harta interactivă cât și lista cu evidența monumentelor e un rahat. Mare. La fel de mare ca și cei care se (pre)fac că sunt interesați de ele în atribuțiile pe care le au prin fișa postului (adică sunt plătiți pentru așa ceva). În Cluj-Napoca, în incinta cimitirului din Manăștur, există un monument dedicat celor din WW1 complectat apoi și cu câțiva din WW2 (cel puțin sper să mai fie). În localitatea Topa Mică exista aproape de ieșirea din sat spre Zalău un monument (pe google maps e marcat în apropiere „Plăcintă la Topa”). Nu apare nici acest monument nicăieri (în lista celor de la MAPN). Dar nu mă miră. Este ceva tipic pentru actuala societate românească. Cei care au posibilitatea sa facă ceva (autoritate locală sau centrală), nu sunt interesați dacă nu le intră și lor în buzunar ceva.
Bulibașa romilor din comuna Gilău, tatăl consilierei de stat Dana Varga (secretară ALDE pentru minorități naționale, ex-secretară personală a lui Călin Popescu Tăriceanu) a fost înmormântat in cimitirul Gilău lângă Monumentul Eroilor, într-o zonă pe care Consiliul Local Gilău a înterzis-o pentru înmormântări civile:
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22899166-fost-bulibasa-romilor-tatal-unui-consilier-stat-inmormantat-intr-loc-interzis-scandal-intre-autoritatile-locale-rude.htm