Ministerul olandez al Apărării a confirmat joi informaţii potrivit cărora intenţionează să vândă echipament pentru a strânge fonduri, în contextul în care România este interesată achiziţioneze 15 avioane de tip F-16 de la forţele aeriane olandeze.
În afară de România, şi alte ţări şi-au exprimat interesul faţă de achiziţionarea unor vehicule, dar şi şi piese de artilerie olandeze, precizează Radio Netherlands în pagina online.
Însă nu este clar câţi bani va obţine Olanda de pe urma vânzării unor avioane de vânătoare pe care le consideră „excedentare”, notează aceeaşi sursă.
De asemenea, Camera inferioară a Parlamentului olandez urmează să discute joi potenţiala vânzare a aproximativ 80 de tancuri de tip Leopard către Indonezia. Ministerele olandeze ale Apărării şi Afacerilor Externe sunt favorabile acestui potenmţial contract, însă o majoritate parlamentară se opune tranzacţiei. Valoarea contractului este de 200 de milioane de euro, precizează sursa citată.
Sursa: Mediafax
Au scos cazanele la vanzare….. sper nu sa fim fericitii „beneficiari”.
Despre partea cu F-16 imi stiti deja parerea: Huuuuo! Dar cei 80 de Leoparzi la un pret total de 200 de milioane…imi lasa gura apa! Stiu ca pe langa 200 de milioane, mai trebuiesc bagati bani in dotare, piese, tehnicieni, etc, dar Leo 2 ale olandezilor ar trebui luate, nu F-16!
Las’ ca nu conteaza ce vrei/crezi tu…luam f16 de la olandezi si mai luat vreo 2000 de t55 din iraq la pret de leopard 2 🙂
La ce ne foloseste industria nationala.
Leoparzii aia fac toti banii ar cam strica echilibrul de putere in zona 🙂
In fine, sa nu ne entuziasmam aiurea.
Da nu se pune problema sa luam noi asa ceva , noi cu maturile zburatoare si second la pret de avioane noi 🙂 cred ca si daca o sa fie dati gratis acei „Leoparzi” „fruntasii” nostrii o sa intrebe cat sunt de vechi pentru ca noi acceptam doar de la o anumita varsta in sus si bineinteles care e potentialul de spaga …..
deocamdata se pare doar ca guvernantii olandezi cer aprobarea parlamentului ca sa mai vanda din avioane si tancuri – inseamna ca ei au luat decizia sa se dispenseze de ele si daca aproba parlamentul pot incerca sa le vanda.
vom vedea daca vor lua ceilalti decizia sa cumpere. ar fi o prostie, bani aruncati. daca chiar ai 1 miliard de dat, cat ar costa achizitia, upgrade, integrarea acestor avioane, atunci foloseste miliardul sa iei avioane noi. sunt curios sa vad ce o sa faca, dar nu prea cred ca va semna cineva asa ceva.
Tu ai dreptate, si gandesti pragmatic, insa cei care iau deciziile pentru tara asta, daca li se permite, gandesc slugarnic si ipocrit.Nu stiu de ce dracu nu cumpara macar 15 avioane F16,block 52, noi, daca vor sa cumpere doar F16.Asa am beneficia de ceva offset si am putea folosi aceste avioane zeci de ani de acum incolo.
afacere buna ar fi sa cumpere un numar de C130 noi si sa ceara F16 vechi moca +documentatie sau ce trebuie sa le faca in tara cu izraelienii.
Afacere buna ar fi sa cumparam avioane noi, perfomante, si sa beneficiem de offset.
S-au vehiculat atatea in legatura cu achizitia avionului multirol, incat ne-au zapacit de tot! Se pare, daca-i asa cum spun olandezii, ca Romania isi urmeaza planul anuntat inca de-acum 4 ani: intai F-16 sh (idee idioata ce probabil chiar va fi pusa in practica), apoi F-16 noi (din ce in ce mai incerte ca achizitie in viitor) si, in sfarsit, din 20xx, F-35 (un vis prea frumos ca sa fie si adevarat, in viitorul indepartat). Desi sunt fan F-16, ideea sh nu-mi place deloc, dar asa-i la noi! Suntem blestemati sa cumparam numai deseuri, la fel cum suntem blestemati s-avem numai patrihoti la conducerea tarii. Si cand ma gandesc la configuratia ce si-o dorea ROAF pentru F-urile 16 noi, despre care s-a scris pe blog, ce urmau a fi achizitionate ca inlocuitoare ale MIG-urilor (pe atunci nu se vorbea prea serios despre varianta sh), am un nou motiv de „mandrie” pentru comandantul suprem, gasca de generali si pupincuristii lor.
Mereu au fost manevre, incepand cu vechiturile scoase din uz de Antanta dupa primu rezbel de cadeau ai nostri ca mustele cu ele, apoi celebrele PZL-uri de cacao, desi IAR scosese niste prototipuri promitatoare, iar acu’ carcase de f16 la care trebuie schimbat tot. Cat despre f 35 o sa-l avem cand va fi la fel de depasit ca lancerele si va trebui sa facem fata unor drone capabile de manevre cu multe G-uri peste capacitatea umana.
Romania este o tara cu traditie la acest gen de achizitii, care sunt un dezastru pentru armata, statul si contribuabilul roman, iar acum nu vrea sa renunte la aceasta traditie.Pentru oamenii de buna credinta este foarte frustrant.Nimeni nu ne impune sa facem aceste achizitii, insa nici nu refuza banul romanesc oferit cu atata generozitate de oficialii romani.
http://infomond.blogspot.it/2012/06/gradele-militare-acordate-pe-nedrept.html
asti zic ca avioanele sunt de putin timp si ca nu au fost exploatate prea mult.
Este doar gargara de vanzari sau chiar sunt avioane de generatie mai noua?
Nu-mi fac iluzii ca ai nostri se vor gandi la oferta SAAB. Ce este bun pt altii , nu este bun pentru noi.
Avioanele alea sunt ca niste prostituate care acum indeplinesc conditiile de pensionare, insa unii le fardeaza, le toaleteaza si ni le ofera noua pe bani frumosi raportat la valoarea lor.
Oferta SAAB a fost, este, si va fi ignorata de actuala clasa politica.
Diferenta e ca prostituatele cu „vechime in munca” stiu sa faca mult mai multe decat debutantele, ca sa compenseze degradarea „aspectului”, pe cand avioanele nu!
ce mi se pare ciudat e insistenta asta cu avioanele vechi. intotdeauna s-a tras in directia asta, chiar si cand nu era criza.
cred ca e mult mai rentabil pentru unii ca Romania sa ia musai avioane vechi – care sa fie inlocuite tot de avioane vechi.
au marele „avantaj” ca se pot face multi bani pe ele dupa tranzactia initiala – tot felul de upgradari, reparatii, etc. – sub radar. Numai tranzactia initiala va fi cea observata de oameni.
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/ponta-romania-isi-permite-doar-f-16-de-ocazie-102631.html
Uitati punctul de vedere al domnului Ponta fata de F16:
,,România nu îşi poate permite în prezent să cumpere decât avioane de luptă americane F-16 de ocazie pentru a-şi înlocui avioanele sale MIG-21 învechite, din cauza constrângerilor bugetare, a declarat vineri premierul Victor Ponta în cadrul unei conferinţe de presă cu jurnalişti străini, informează AFP.
Singura soluţie care mi se pare realistă este să ne orientăm spre cumpărarea avioanelor aflate deja în uz. Două ţări sunt dispuse să ni le vândă în acest moment: Portugalia şi Olanda’, a indicat Victor Ponta. Premierul social-democrat a afirmat că este de acord, în principiu, cu soluţia preşedintelui Traian Băsescu privind achiziţionarea printr-un efort regional, împreună cu Bulgaria şi Croaţia, a unor modele noi de F-16 la preţ redus, de la armata americană, precizând însă că această opţiune „pare irealistă”.
Preşedintele Băsescu a indicat în 2011 că Bucureştiul face eforturi să găsească finanţare pentru a cumpăra avioane F-16, România angajându-se, la intrarea în NATO, în 2004, să dispună de 48 de aparate compatibile cu cele ale Alianţei.
România şi-a anunţat în martie 2010 intenţia de a cumpăra de la armata americană 24 de avioane F-16 noi pentru suma de 1,3 miliarde de dolari, însă câteva luni mai târziu, guvernul, care era atunci de centru-dreapta, a indicat că nu poate finanţa această achiziţie. În martie 2010, anunţul alegerii avioanelor F-16 de către Bucureşti a suscitat nemulţumirea a doi constructori europeni de aeronave, Eurofighter şi Saab, care ceruseră o licitaţie transparentă.
Sursa: Agerpres,,
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/victor-ponta-romania-nu-isi-poate-permite-decat-avioane-f-6-de-ocazie-168189.html
Din cauza constrângerilor bugetare, România îşi poate permite să cumpere doar avioane de luptă americane F-16 de ocazie, a declarat Victor Ponta.
http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/ponta-romania-isi-permite-doar-f-16-de-ocazie-102631.html
“Singura soluţie care mi se pare realistă este să ne orientăm spre cumpărarea avioanelor aflate deja în uz. Două ţări sunt dispuse să ni le vândă în acest moment: Portugalia şi Olanda”, a precizat premierul, în cadrul unei conferinţe de presă cu jurnalişti străini, informează AFP, citată de Agerpres.