Guvernul spaniol a confirmat oficial comanda către Navantia pentru cinci nave de luptă noi. Este vorba de fregatele din clasa F 110, înlocuitoare ale celor șase fregate din clasa „Sfânta Maria” (F 80), intrate în dotare între anii 1986-1994. Contractul a fost semnat în 2018 și are o valoare totală de 4,3 miliarde de euro.
Lucrul la prima navă va începe anul acesta urmând a fi livrată marinei spaniole în 2023, în timp ce ultima navă din clasă ar trebui să devină operațională după 2027-2028.
Navele clasei F 110 sunt desemnate de spanioli ca nave de patrulare multifuncționale, fiind o clasă intermediară de nave între OPV-urile clasei BAM (Buque de Acción Marítima) și fregatele clasei F 100, dotate cu sistemul AEGIS.
Ca dotare, F 110 ar putea să aibă până la 16 celule verticale Mk 41 pentru rachete (SM-2, ESSM 2 etc), două lansatoare cvadruple pentru rachete anti-navă Harpoon, două lansatoare pentru torpile, tun principal calibrul 127 mm, sonar tractat, elicopter, posibilitatea de a folosi RHIB, drone (aeriene, marine și submarine).
Nava va dispune de un sistem de propulsie hibrid (diesel-electric), la un deplasament de 6100 tone.
F 110 este practic o fregată multirol, capabilă să lupte în toate cele trei medii, care va putea dezvolta o viteză maximă de 35 Nd. Sperăm noi să le iasă mai țeapănă decât suratele din clasă F 100, una dintre ele, o „norvegiancă”, dormind somn greu pe fundul unui fiord, etanșată fiind (din construcție) cu cârpe și hârtii, se pare.
GeorgeGMT
liniște și pace pe frontul de acasă…..
cam putine celule pentru cat e de mare
Si cam cate ar fi trebuit la cat de de mare? 32, 48, 64? 🙂
Uita-te putin ce vor sa inlocuiasca cu ele si gandeste-te ca (i) in 16 celule le incape o combinatie de 16 Standard, sau 8 Standard si 32 ESSM Block 2, sau 64 de ESSM Block 2 si ca (ii) sunt sanse mari sa fi prevazut deja spatiu pentru o dublare a numarului de celule.
Cel mai probabil, vorbim de o fregata multifunctionala, nu una anti-aeriana ca Alvaro de Bazan care totusi va avea AEGIS – spaniolii merg pe standardizare, un sistem pe care nu-l poti pune pe orice corveta…
Minim 32. Dar spaniolii nu sunt vecini cu rusii la MN, asa ca se vor descurca si cu 16.
64 de ESSM block 2, atentie, block 2, nu 1, in combinatie cu Aegis nu ti se par suficiente? 🙂 Asta la o fregata multirol/ASW, nu la o fregata AA.
The potential sale of US military equipment to Spain is worth an estimated $860.4 million and includes five MK7 Aegis weapon systems with computing infrastructure, fire control systems, baseline VII MK 41 vertical launching systems (VLS).
Included in the sale are two all-up-round MK 54 Mod 0 lightweight torpedoes, twenty SM-2 Block IIIB missiles and MK 13 canisters with AN/DKT-71 warhead compatible telemeter.
20:5 rezulta o combinatie de 4 standard cu 48 ESSM
Nu isi bat capul ei cu chestii din astea
S-au facut astea ca sa dea de lucru santierelor
Asa ca sigur , sunt slab inarmate , dar pot mai mult
f100 care e un pic mai mica are 48
Da, dar F100 e fregata anti-aeriana, asta pare sa fie un multirol cu aplecare spre anti-submarin. Argumente in acest sens ar fi ca se discuta de o propulsie diesel gaz electrica si de sonar tractat.
Avand in vedere ca vor s-o tina 40 ani, as zice ca sigur au mai lasat loc pentru adaugarea de noi celule.
Nu mai doarme, am vazut deunazi un video cu detonarea rachetelor de la bordul sau. Au reusit sa scoata o parte dintre ele, restul le-au detonat la fata locului.
Asta era stirea?
https://www.maritime-executive.com/article/salvors-detonate-torpedoes-from-wrecked-frigate-helge-ingstad
Asadar, fregata dauna totala…
De scos din apa tot o scot, dar probabil ca devizul pentru reparatii le va da cu virgula rau…
De ce nu se pun tunuri de 127 mm pe fragatele Type 22 ale FNRo? Ar fi mult mai bune decat pliscoacele alea de 76 mm. Iar pe cele 4 noi corvete ar trebui sa se puna tot tunuri de 127 mm daca nu macar de 100 mm cum sunt pe monitoarele FARo. Tunurile de 76 mm ar merge pe Tarantule iar pe Epitroape sa se puna la prova tunuri de 57 mm.
“The torpedoes were considered too sensitive to relocate and were destroyed at a nearby site, as captured on video “
Citat din articol d-l George…au scos armamentele dupa si prind chingi sub ea pt a o ridica….tot tre sa fie mai ieftin decat a comanda una noua
https://www.youtube.com/watch?v=tt227Hhua84
Extragerea torpilelor. Apoi au fost detonate.
E circ mare, pentru ca vor sa bage pe gitul Navantiei costurile unei nave… Si mai mare e circul ca se banuieste acum ca si cele patru ramase sunt la fel de vulnerabile in caz de avarie!
Ancheta este in derulare!
In articolul de mai sus au spus ca pe cele care le-au considerat prea periculoase a fi detonate, l-au detonat at a nearby site. Nu la bordul navei. Au ramas cateva la bord, dar nu alea au fost detonate. Alea nu au putut fi scoase.
Ce naiba, astia s-au molipsit de la nemti sau mi se pare mie?
„nave de patrulare multifuncționale” – o fi vreun nou concept politic prin care sa justifici achizitia a 6100t metal si cabluri cu 16 VLS-uri.
Si colac peste pupaza: 2019 -> 2023 probabil in 2025 devine full operationala. 6 ani pentru o corveta cu steroizi suna cam aiurea!
Daca ma uit la rusi si la Grigorovich-urile lor, ce au pe ele la 4000+ t (full!!), ceva nu se leaga. Daca nici Navantia nu mai stie sa faca nave de lupta…
Incep sa cred ca americanii cu LCS-urile lor nu sunt chiar tampiti.
europenii tind sa faca nave pentru mentinerea pacii nu pentru lupta cu un adversar precum rusia china
Poate totusi vest europenii se vor trezi la realitate si vor face ceea ce trebuie sa faca.
Nu contest asta, sa faca atunci OPV-uri de 2000t.
pur si simplu sustineam ca raportul greutate/echipament este ciudat de ineficient.
Ce au asa grozav pe ele Grigorovich-urile?
Daca vrei sa vezi o fregata cu adevarat interesanta de la rusi uita-te la Gorshkov, lua-l-ar dracii, pe amiral, nu pe nava, desi e mort demult.
Misiunile de alimentare in mars sunt periculoase
https://mobile.navaltoday.com/2019/02/06/us-navy-cruiser-dry-cargo-ship-collide-during-replenishment-at-sea-maneuver/
E ceva de genul asta: https://en.wikipedia.org/wiki/Bank_effect
Frumoasa rau! N-ai treaba cu spaniolii… se pricep la design!!! 🙂
daca va intereseaza, puteti prelua
http://la-neamtu-tiganu.blogspot.com/2019/02/future-combat-air-system.html
Saru mana, domnu Neamțu! Foarte incitante trimiteri. In plus, m-ati facut sa imi amintesc cu nostalgie de anii (1975+, 1980), cand primeam saptamanal in cutia postala dela bloc, virgine invelite in țipla originală, Newsweek, Time Magazine si Aviation Week and Space Technology. Dintre ele, ultima avea asupra mea efectele cele mai subversive, atunci cand aflam de F15 Eagle, F16 Falcon si, mai ales, F14 Tomcat de care m-am indragostit iremediabil. Plus Phoenix, Sidewinder, Osprey, Sikorski, si alte nume si acronime care m-au convins ca era doar o problema de timp (scurt) pentru a face sa se prabuseasca șandramaua bolsevica. Cum primeam aceste comori fara vreun semn din partea lu ‘băetzii’? Pur si simplu, adica nu a fost o prea mare jmeckerie. Vorba secretarului BOB: ‘Who Dares Wins.’
sa traiti dom Amiral,
pacat ca nu te-am cunoscut atunci, as fi fost gata sa-mi dau si tuica de la gura pt a arunca un ochi in acele comori!
Nu era nevoie sa recurgem la țuică. O Radeberger sau mai multe la terasa la Nord sau o pizza la Grivita ne-ar apropiat iremediabil. ?
Aico o stire, penteu cei de pe RoMilitary caee suston ca rachetele israeliene anti-aeriene sunt pentru rarile din lumea a 2a si a 3a.
https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/02/06/armata-americana-va-achizitiona-sisteme-antiracheta-israeliene-iron-dome–253574
Asta e surpriza sezonului!
Este un sistem C RAM, n-are nici o treaba cu ce zici tu.
nu e nici o surpriza: e o solutie relativ ieftina pentru o nevoie punctuala.
„On 16 August 2011, Raytheon Company announced that it had teamed with Rafael in order to lead marketing in the United States for the Iron Dome system. „Iron Dome complements other Raytheon weapons that provide intercept capabilities to the US Army’s Counter Rocket, Artillery, and Mortar initiative at forward operating bases,” said Mike Booen, vice president of Raytheon Missile Systems’ Advanced Security and Directed Energy Systems product line. „Iron Dome can be seamlessly integrated with Raytheon’s C-RAM systems to complete the layered defense.””