Din nou despre sârbi

După ce am văzut noul transportor blindat Lazăr 3 comandat de armată sârbă, Belgradul își continuă întărirea forțelor armate prin achiziția de noi elicoptere din Rusia.

Astfel, după ce au primit gratis șase MiG 29, s-au comandat și elicoptere: 7x Mil Mi-35M și 3x Mil Mi-17V-5, asta pe lângă cele nouă aeronave H 145M de la Airbus.

Serbia a mai primit, tot sub formă de donație din partea Rusiei, și 30 de tancuri T 72S și 30 BRDM 2 (vehicul blindat pentru cercetare). Și deși au existat declarații oficiale despre o posibilă achiziția a sistemului anti-aerian S 300, astăzi lucrurile par a fi diferite, conform unor surse de la Belgrad, șanse mai mari ar fi pentru sistemul cu rază medie Buk M1/Buk M2 și Tunguska.

Fără mare legătură cu noi, nu putem să nu remarcam sincronizarea între “cumpărăturile” sârbilor și cele anunțate de Ungaria vecină și de loc prietenă [pentru cine nu știe ungurii au mari pretenții asupra Voivodinei (mai ales partea de nord) acolo unde pechinezii susțin (ca de obicei am spune) că ei tot ei au fost primii].

Nu putem ști dacă cele două țări au intrat sau într-o mini-cursă a înarmării, noi doar vedem rezultatele și constatăm coincidența.

 

GeorgeGMT

58 de comentarii:

  1. M-a uns la suflet apelativul „pechinezii” :))
    Se potriveste cel mai bine ungurilor….insa si sarbii tot un fel e javre sunt.

  2. Am ras asa de copios ca ma doare si burta la „pechinezii” o doamne asa le ramane numele ???????

  3. Și sârbii și ungurii sunt buni prieteni ai rușilor…. apropos de sincronizare. Numai noi ne inarmam cu pdf-uri fără număr.

  4. Ca sa-l completez pe Seba, sigura diferenta este ca sarbii se inarmeaza pe filiera directa in timp ce ungurii cumpara armament de le nemti, alti prieteni ai rusilor.
    Nu cred ca se inarmeaza sa se razboiasca intre ei.

    • Corect. Nici eu nu cred ca se inarmeaza sa se razboiasca intre ei. asa ca sa fim atenti. Noua prea nu ne ies inarmarile, nici pe mare nici pe uscat ! F-urile noastre abia sunt la a, b, c iar ungurii au invatat pe dinafara „suedezele” si nu mai vorbesc de Mig-uri.

    • E posibil nu intre ei, ci probabil cu noi, ca de, toata lumea vrea din plăcintă(gaze).

  5. Sârbii a luat mig29. Pichinezii tocmai renunță la ele. Poate le donează și ei Serbiei 🙂

  6. si pe mine ma ingrijoreaza inarmarea asta din zona si lipsa inarmarii noastre

    • @Robi,

      din cate-mi aduc aminte… noi nu am avut niciodata conflict cu Sarbii.
      Ba chiar am avut o relatie de amicitie cu ei. Chiar si in razboiul Impotriva Iugoslaviei.
      teoretic am permis avioanelor NATO sa survoleze teritoriul romaniei. dar am permis si sarbilor sa ia motorina de la noi.

      As glumi zicand ca le-am oferit malul stang al Dunarii pe post de PECO.
      Oricum isi faceau „cumparaturile” de la noi, linistiti, in timpul bombardamentelor.

      nu vad un motiv de ingrijorare inarmarea Sarbilor.
      Au ei alte probleme mult mai serioase. cu Albania, cu Croatia, cu Bosnia H, chiar si cu Ungaria.

  7. Păi Ungaria ce achiziții a făcut?

  8. Cu ungurii, militar nu mie teama, au complexul invinsilor. 1918, 1919, 1944, 1956. De fiecare data cand s-a lasat cu bubuiala si-au luat-o Big time.
    La maghiari problema e ce nu ar face. Geostrategic Ungaria este puntea terestra intre NATO de vest si cel de est. Daca la nevoie ungurii se opun activarii articolului 5 si interzic operatiuni le pe teritoroul lor eamanem singur, cel putin o vreme. Si atunci, vezi scenariul Georgia 2008.
    Despre sarbi numai de bine. Oricum sunt cu ochii la Kosovo si la Republica Srpska

    • da, ai dreptate, nu m-am gandit la faza cu coridorul spre vest!

      • Ramane coridoru grecia bulgaris

        • Bulgarii sunt la fel de rusofoni ca si ungurii!

          • Bulgarii ne venereaza si nu vor ataca fratele mai mare de la nord niciodata! Stiu foarte bine ca au nevoie de noi, in caz de „bum-bum” cu turcii! Grecii, la fel ca Bulgarii! Ambii se bazeaza la fel de mult pe forta militara a Romaniei, in caz de conflict cu turcii, deci pot fi cat de rusofoni or fi ei… logica va dicta intotdeauna, ca Romania sa ramana o tara mai bine prietena, decat inamica! Asta inseamna nici macar interdictie aeriana sau de aprovizionare terestra pe teritoriul Bulgariei si a Greciei! Nici macar declaratii politice de dezacord, etc.

            Cu Ungurii, Sarbii si Turcii situatiile sunt diferite! In privinta ungurilor, avem un mic/mare aliat in nord, se numeste Slovacia, iar rusii n-au mare influenta acolo! Dar si in cazul Sarbilor avem trei aliati regionali destul de „rezonabili”, ca sa ii tinem „la locul lor” pe Sloveni, pe Croati si pe Albanezi-Kosovari… pana si Bulgarii si Grecii, sunt absolut sigur ca n-ar fi de acord cu expansiuni teritoriale ale Serbiei!

      • Ramane si Coridorul din Nord. deocamdata:

        Polonia – Vestul Ucrainei – Romania
        atata timp cat Ucraina este partenerul americanilor.

  9. Eu cred ca nimic nu mai este asa sigur, mai ales daca si in NATO se trece la fiecare pt partea lui exclusiv in functie de interesele tarii respective.( de exemplu conflictul dintre turcia – grecia ramane un adevărat posibil cosmar pt alianta la care rezolvarea ar fi f. Dificilă, mai usor activezi articolul 5 cu obtaea din exterior. Pt conflicte între membrii NATO nici nu cred ca au pregătit un instrument de rezolvare a situației. Germania de exemplu cu o comunitate enormă de turci ar sta be bara probabil fatacsaxse implice.S–ar putea ajunge si la ciudățenia ca rusii sa ii sprijine pe greci si alte tari nato pe turci etc… De asta trebuie sa avem o armată dotată decent. Ar fi păcat intr-un vid de autoritate regional sa ne trezim ca ne paruiesc vecini de talie redusă. Nu este exclusă nici varianta unui conflict între sârbi si unguri. ( asta nu inseamna ca daca ar avea ocazia nu s-ar lua si de noi ungurii). In plus nu cred ca ne face bine sa ne hrănim cu întâmplări din trecut, ca ungurii au tot luat bătaie si noi am învins. In fotbal de exemplu, succesele generației lui Hagi nu ne-au garantat si calificările sau victoriile următoare ( cum era si firesc, iti dau un ascendent motivational dar mai trebuie sa pui si tu ceva pe langa). Sa nu aflam ca si la forțele armate nu mai exista ‘echipe” mici si ” echipe” mari :)). Noi încă mai avem timp câțiva ani daca avem.noroc.

  10. Ce credeți despre Sarbi si aspirațiile lor europene ??
    Au sanse sa intre in NATO canva peste câțiva ani ?
    Sau vor fi sabotați de ruși prin faptul ca vor fi împinși sa reporneasca conflictelor lor ??
    Sau poate ii împinge rușii la o mică confruntare cu Ungurii ..
    Pot fi Ungurii influențați si impinsi de ruși să pornească o cursă a înarmării si un mic conflict cu Serbia ?
    Cum credeți ce se coace acolo in zona ?

    • da, toate variantele raman posibile 🙂

    • Atata timp cat Kosovo nu are o rezolvare acceptata de sarbi nu se pune problema sa intre in NATO sau UE. In plus nu stiu ce politicieni ar avea curajul sa semneze un acord care acasa la sarbi ar fi considerat poate un act de tradare. Rusii in mod clar or sa profite si o sa sara in ajutor cel putin cu tehnica militara, si poate ceva baterii AA de ne trezim cu o zona de interdictie aeriana si pe la noi….Ungurii nu cred ca incep un conflict cat timp NATO si UE sunt in picioare sub forma actuala.

    • NU cred ca de acolo va pleca conflictul in Balcani,nu intre unguri si sarbi va porni scanteia,pt mine zona cea mai periculoasa ramane Bosnia si Hertegovina si pe locul doi Kosovo,insa punctul nevralgic e Bosnia,acolo o sa joace Rusia prin intermediul Serbiei,Turcia prin intermediul populatiei musulmane si Croatia ca membru Nato.PT mine acolo e zona cea mai fierbinte care va aparea in viitor.Ungurii sunt oportunisti,ai vazut ce presiune pun pe UCraina,asa o sa faca si cu Serbia cand focurile vor incepe sa se aprinda in zona.ORicum situatia e exterm de tensionata in zona si in Serbia.VUcic e puternic contestat ,iar violenta e la ordinea zilei in societatea lor.

    • Nici o șansă!! Nici măcar una!
      Sârbii sunt antiamericani declarați… și NATO egal SUA…
      Când s-a securizat granița cu ei, s-a făcut ca pentru un inamic… pe cel puțin 50 de ani…

  11. Sarbii nu sunt chiar asa de pro-rusi insa situatia actuala ii obliga. Avand in vedere ca sunt de fel , buni luptatori dar mercenari ,probabil ca vor inclina de partea cui le va oferi avantaje.
    Rusii au nevoie de ei dar si ei au nevoie de rusi. Momentan.

  12. http://mobile.hotnews.ro/stire/22970597

    Si ungurii inca mai vor sa achizitioneze ceva…

  13. eu ma gandesc ce cred sarbii si ungurii despre achizitiile noastre, mult mai substantiale decat ale lor. HIMARS, Patriot, F-urile (asa putine cate sunt), Piranha, Spike, radarele, etc.
    Ei abia acum au inceput sa miste cate ceva, dupa multi ani de amortire. Sarbii nu iau nimic de top, iar probabil micile lor cumparaturi sunt o reactie la cele unguresti

    • Mai fratilor nu se dezmembreaza nimic, avem fix aceiasi problema pe care o au polonezii cu F 16-le lor: lipsa unei baze extinse de piese de schimb.
      Asa ca atunci cand ceva trebuie inlocuita sau trimis la reparatie, neavand piesa pe stoc, se ia de pe alt avion. Canibalizarea apare atunci cand un anume aparat este retras de la zbor si folosit doar pentru „transplanturi”.
      Trist, ne-trist, asta este situatia si daca vrem sa zburam F 16 avem nevoie de o banca de piese de schimb extinsa.
      La MiG 21 aceiasi metoda, doar ca aici aveam multe aparate trase deja pe dreapta si nu se baga de seama. Cum credeti voi ca zboara MiG 21 C dupa atatia ani de la modernizare?!

      • Domnu GORGE !!!!S-au dezmembrat mai multe decit au declarat.De ce niciodata nu ridica mai mult de cinci?Sa-i prosteasca pe aia de departe nu pe noi din zona,unde lumea la o bere mai spune adevarul,apoi ii mai vedem si pe portughezi care fac naveta intre hotel si baza….sa ne mai spuna de ce la alarma canadienii si britanicii decolau in max.8minute iar ai nostri ….de ordinul orelor????Si apoi f16 se fabrica pe la turci,pe la coreeni.etc..nu sunt piese si le facem noi la pila!!!!Un avion se canibalizeaza cind i s-au strimbat sau frint lonjeroanele la aterizare-deci dauna totala,altfel piese noi sunt cacalau.

        • De ce nu ridica mai mult de sase?! Pai fa si tu un calcul simplu: 12 aparate in total, 3 duble care zboara separat in programul de pregatire a pilotilor, mai raman 9 aparate. In orice aviatie din lume, per escadrila, un nr de aparate se afla in revizie/reparatii/verificari. Un supersonic are nevoie de foarte multa mentenanta datorita regimului foarte greu de zbor. Daca nu ma insel, MLU are nevoie de 8 ore/munca de revizie la fiecare ora zburata. Atentie, 8 ore de revizie nu inseamna ca aparatul sta 16 la sol opt ore dupa o ora de zbor ci vorbim de ore munca, adica – ca sa simplificam – 16 tehnicieni muncesc impreuna o jumatate de ora la aparat.
          Tinand cont de cele de mai sus, 5-6 aparate operationale este un nr decent, din acest motiv Romania a cerut Portugaliei inca cinci aeronave. Practic noi avem, ma refer la F 16A MLU, 66% din flota operationala. Nu discutam de duble care au un cu totul alt regim de zbor.
          Chiar daca am avea un stoc de piese de schimb foarte mare, o parte din avioane tot s-ar afla in reparatii/revizii, tot n-am putea ajunge la un grad de operationalizare mai mare. Americanii au, pt F 16C/D, un procent de 75%, desi au banii si uzina producatyoare la ei in curte. Noi, cu 66%, nu stam bine dar nici dezastrul pe care incercim tu sa-l impui nu exista. Francezii stau mai rau ca noi…
          Lamurit?!

          • Iar ca sa spui ca romanii, la alarma, decolau dupa ore, tre sa fi total talamb. Pai dupa o ora la ce dracu mai decolau?! Tu ai macar idee cati kilometrii face un supersonic intr-o juma de ora?! De la 400 la 500 si asta in zbor subsonic, dupa 15 minute nu mai avea rost sa decoleze nimeni, dovada ca la voi acolo va pricepeti la avioane militare cum ma pricep eu la bucatarie…

      • Sa ma scuzi ca am fost prea radical, dar oricum nu-i buna situatia la escadrila aia.
        Ar fi bine daca ai stiri sa le precizezi vis-a-vis de ale noastre F-uri.

        • @Petre
          babaetzi, cind mai prezentati stiri d-astea si luati foc, mai cuplati si creierul intre degete si tastatura. Daca Escadrila 53 a fost evaluata, si va incepe sa execute serviciul de lupta aeriana inclusiv pentru NATO, credeti ca a primit OK-ul pe nasturi, sau pe ochi frumosi? Nu au fost numai romani in comisia aia de evaluare, si daca nu era totul in regula, nu primea Ok-ul. Nu se joaca nimeni cu serviciul de lupta! Hai sa mai si gandim putin inainte sa ne apucam sa plingem si sa injuram.
          parerea mea, hic…

      • Da
        Daca ar fi mai multe aparate , eventual 2 escadrile , problema asta probabil nu ar fi asa „de vizibila”
        Si oricum se pare ca exista o predispozitie ..de a sari pe orice fel de „stire” si a o trasforma in bombastic ..de da cu virgula
        Problema cea mai mare , chiar si ptr criticii guvernului …sau a orice , e atunci cand pierzi echilibrul si vezi raul in toate
        O viziune echilibrata trebuie sa existe , chiar de stii ca o multime de decizii si administrare ..din partea unui guvern , coalitii de putere ..sunt nocive , nu trebuie pierduta perspectiva
        Una e dreptul meu de vot pe care il voi exercita cand va fi momentul si va fi de acord cu ce cred in materie de cum trebuie „miscata” o societate ..de ca economia nu tine cont de orientari politice , sa „calaresti” economia dupa „viziunile” lui bacalbasa ..e ca si cum ai sta in sareta trasa de un cal pursange ..si i-ai sopti pe unde trebuie sa mearga
        Totusi , in orice tip de negociere discreditarea adversarului ptr a il lipsi de suport si forta de negociere e o arma
        Eu sper totusi sa anunte si ce fac cu cealalalta escadrila odata

      • pai n ar fi mai simplu sa avem cu polonezii o magazie comuna de piese ? (bine, nu avem acelasi model dar poate am putea face in partea asta de lume o magazie polono-romano-turca ? sau polono-romano-greaca ? (ce grecii si turcii nu stau unul langa altul fara sa se ia la bataie)

        costurile sunt substantiale oricum, si cu cat ai mai putine aparate cu atat mentenanta este mai scumpa, calculata per aparat. dar nu trebuie sa fii geniu ca sa administrezi chestiile astea, trebuie doar sa-ti pese.

        • Sistemul asta, depozit comun de p[iese, este folosit de Saab in Europa. O idee foarte buna.

          • Eu zic ca daca americanii sunt „inflexibili” cam la toate achizitiile de armament si nu vedem un graunte de ceva ..cam trebuie sa largim orizontul
            Gripenul , shorad , vshorad ..pe toate astea companiile europene erau dispuse la colaborare
            La fel agilis samd

  14. Eu zic sa ne umflam armata la 150.000 de oameni, just in case!

  15. Nici Ungaria, nici Serbia nu au capacitatea de a sustine vreun razboi regional fie el si asimetric- Serbia este redusa teritorial fata de anii ’90 cand ducea razboaie. Economic la fel.Rusia nu are capacitati logistice de proiectare in masa a unei forte expeditionare, deci ajutorul lor pt oricare din parti s-ar traduce in ajutoare anemice prin terti(nu vor zbura avioane muscalesti prin spatiul aerian NATO).
    Conflictele balcanice vor ramane mereu ceea ce sunt-fitile.
    Problema serioasa este Ucraina in partea asta de lume. Un guvern pro rus la Kiev poate schimba radical scena in partea asta de Europa. Totul e posibil avand in vedere coruptia de proportii biblice a vecinilor de la est.
    Serbia cumpara de la anticariat, iar Ungaria cumpara de la supermarketul de cartier.
    Nu trebuie sa ne bazam pe foste victorii. Vigilenta si capete limpezi in CSAT, Statul Major al MApN si guvern-de asta avem nevoie.

    • Exact , imprevizibilul e la est si cum decurge situatiA
      Poate de asta ar trebui sa inteleaga unii ce tot sustin revizuiri si impartiri de hectare , ca daca astia prooccidentali cad avem un vecin pe toata granita de est cu toate ingedientele ptr probleme majore
      De aia cand ii sustii pe un drum , de fapt te sustii pe tine
      La fel , cand sustii politic apropierea sarbilor fata de ue , de fapt te sustii pe tine
      Insa unii vad numai hectare de teren intinse pe harta

  16. Dacă Serbia a primit gratis 6 MiG 29, 30 T 72 S și 30 BRDM 2, România nu a primit și ea să zicem 5 avioane F 16 gratis, că tot suntem granița NATO, iar restul de F 16 să le cumpărăm. Din asta se vede cât suntem de apreciați în mod real de Occident. Primim elogii, dar avem nevoie și de un ajutor concret, nu doar de vorbe.

    • @double d
      Cu de-alde Draknea si Tradiceanu la conducere, care toata ziua injura Mueropa si NATO, fii sigur ca vei primi ajutoare nonstop. Nu ai cum sa fii apreciat altfel, cind esti reprezentat de infractori condamnati.
      parerea mea, hic…

  17. Da, din păcate suntem reprezentați de oameni care odată zic într-n fel, apoi zic altfel, ceea ce ne distruge credibilitatea ca țară. Se vorbește despre posibila aderare a Serbiei la NATO, de aceea probabil Rusia le face cadouri scumpe ca să-i determine să rămână de partea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *