Programul de dotare cu rachete anti-nava pentru bateriile de coasta a fost reluat, cele patru companii ofertante fiind instiintate astazi. Urmeaza ca acum se fie urmate procedurile legale: documente tehnice, oferte etc.
Din cate stiu eu, termenele sunt foarte scurte, astfel ca ne putem astepta la o castigatoare ferma pana pe la mijlocul verii, asta daca nu intram iar intr-un clinci precum cel cu corvetele.
Cele patru companii sunt deja cunoscute, in ordinea alfabetica:
- Boeing – Harpoon Bk II
- Kongsberg – NSM
- MBDA – Exocet Mk III
- Saab/Diehl – RBS 15 Mk III
Programul a fost lansat pe 1 octombrie anul trecut, apoi a fost suspendat pe motive nu tocmai clare.
In fine, bine ca a fost reluat si sper din toata inima sa mearga totul lin, fara probleme si sa avem o castigatoare. Mai sper sa avem in dotare cea mai buna racheta anti-nava din cele patru oferite.
GeorgeGMT
Caietul de sarcini a ramas acelasi sau l-au schimbat?
Nu cred.
Eu zic ca o sa fie Boeing cu Harpoon… mai ales acum, ca se aude ca Boeing cam duce lipsa de comenzi pe plan militar… presiunea diplomatica o sa fie maxima!
Problema lui boeing e ca nu au mai facut baterii de coasta de ceva timp.raman la parerea mea raytheon-konsberg cu nsm.sau exocet daca reusesc aia sa livreze ceva din comanda arabetilor.
Cu atat mai mult…
George, si care ar fi cea mai buna din cele 4? 🙂
Mie oricare din ele mi se pare foarte buna, ideal ar fi fost sa se sincronizeze cu corvetele (sa folosim acelasi tip de racheta), dar daca nu se poate, nu se poate.
Strict dpmdv RBS 15 Mk III.
Da, pacat ca probabil nemtii+suedezii au cel mai mic „spate politic”.
nu prea exista „cea mai buna” din perspectiva achizitiei noastre, ci mai degraba „cea mai potrivita”, unde intra o serie de factori de evaluat:
– capacitati tehnico-tactice (asta ar fi partea cu „cea mai buna”): raza de actiune, senzoir/capacitate de discriminare tinte (probabilitate de lovire), capacitate de supravietuire (contramasuri, manevre evazive, traiectorii de apropiere pe tinta);
– platforme existente pe care mai este integrata sau cu care comunica(terestre, navale, aeriene);
– pret;
– capacitati ulterioare de upgrade;
– capacitati de integrare a mentenantei la nivel local;
– existenta in armatele partenerilor NATO si stocuri;
etc…
In cazul unei ipotetice modernizari a fregatei clasa Marasesti si a celor 2 corvete clasa Tetal 2 se pot inlocui, pe Maraesti iar pe cele 2 corvete Tetal puse, rachete AN de prefeinta la fel ca cele noi moderne pt bateriile de rachete de coasta si adaugate rachete AA moderne de provenienta west pe Marasesti si pe cele 2 Tetal 2 la fel cu cele care vor fi puse pe viitoarele 4 corvete noi ale FNRo si pe fregatele Type 22 modernizate? Dupa cum se stie ce tip rachete AN vor fi selecatate pt bateriile de coasta acelas tip de rachete AN se vor regasi si pe navele FNRo.
Poate arunci o privire pe pozele de la ultima aplicatie la care au participat Tetal-urile si Marasestiul:
https://www.constantadeazi.ro/video-imaginile-rusinii-nave-militare-romanesti-in-misiune-arata-de-parca-au-luat-foc/
Linistit poti sa pui pozele pe site-ul dedicat bataliei de la Tsushima.
Pe asemenea cazane vrei sa pui rachete antinava si AA moderne?
Navele alea trebuie scoase la pensie si amarate lange Styx-uri ca-s de-un leat.
versiunea neoficială e ca simulau incendiu la bord,oficial nu se știe nimic.
Asta si faceau. Simulau incendiu la bord.
Desi erau in cautare de senzational, au facut totusi un mare bine marinei, promovand in fata publicului larg ideea ca navele vechi sunt prea vechi si trebuie inlocuite.
Nu stiu care le-a fost intentia, dar a iesit bine. Eu as lasa-o asa… 🙂
Ori simulau incendiu, ori lansau perdele de fum, oricare din ele conform scenariului exercitiului. Acu’, sper ca se mai practica asta cu perdelele de fum si nu ma fac de ras…
Pe langa ce au spus ceilalti vorbitori despre simulari de scenarii, daca analizezi poza cu atentie vei observa ca nu este o nava de-a noastra in imagine. Marasesti-ul este mai impozant cu doua turele binate de 76 mm, iar Tetal-urile sunt joase si au doua lansatoare de rachete AS in spatele turelei de 76 mm
Mea culpa daca am propagat o explicatie falsa vizavi de aplicatia cu pricina dar raman la parerea ca in urmatorii 3-4 ani Tetalurile si Marasestiul trebuie pensionate.
Referitor la poza, in fundal stanga mai este o nava care nu se prea poate identifica foarte clar dar se vede ca are un castel mai inalt deci ar putea fi o fregata. Nava din prim plan este o corveta Tetal dupa parerea mea. Am atasat o poza asemanatoare pentru comparatie cu Vice-Amiral Eugeniu Roșca (F-263) de la Sea Shield 2018.:
https://www.flickr.com/photos/nato_maritime_command/28225291908
M-am uitat inca o data la acest video de pe Hotnews/Victor Cozmei: https://www.youtube.com/watch?v=xUpI4GXP1t0
In imagini, pe langa Marasesti, mai apare o Tetal 1 si o Tetal 2, 1 fumegand ca naiba (pare sa fie in accelerare) si 2-ul la fel, dar mai putin. Fumega si Marasestiul si o fregata? turceasca, dar mai putin.
Ce pot spune sigur este ca Tetalurile sunt cunoscute pentru faptul ca fac fum in exces datorita unei combinatii de motor – transmisie mai putin reusite. Au motoare ALCO produse sub licenta la Resita.
S-ar putea ca pana la urma sa nu fi fost niciun exercitiu, cel putin in ceea ce priveste clipul postat pe Hotnews.
Mea culpa si eu, ca m-am cam grabit cu afirmatiile.
Kongsbergs NSM the best
Din punctul meu de vedere cea mai buna este cea care rezista cel mai bine la contramasuri.
Iar asta nu putem evalua noi.
Deci… hai odata! Ca orice e mai bun decat stravechiul Styx.
Oricum, dam si cu Styxu’, macar sa-i enervam 😉
Sa le distraga atentia, o sa rada cu ” uite ba astia dau cu styxu” si apoi buuuuuummmmmmmmmmm a venit una dasta noua din fundu curti direct in barba
eu zic ca cea mai buna e aia de i se construieste motoru si capul la noi in tara ( vise umede )
Nu ii bai. Il deschidem si inchidem dupa 4 luni. Tot asa o tinem ca nu ne costa nimic.
Eu nu cred pina nu le vad pe plaja. topples sau nu .
Exocet sau Harpoon.
Adica model comun de racheta antinava atit pe uscat cit si pentru corvete.
Harpoon zic si eu. Mai bună că Styx. Deci se cheamă că vorbim de un progres, nu de regres. La corvete, dacă o fi, cred că Damen iese… dar nu va fi 🙁
Au reluat reluarea pt torpile aeriene,pardon ,rachete antinava….
Cred că va avea din nou același succes ca si pt corvete….Ăsta parca e dragnea…..
Fregatele le-am modernizat de mult, de când le-am cumpărat….Nastase a fost parcă…
Les a tropait pe la Cantacuzino, institutul oprit strategic pt import in interesul unora….guvern Boc, dar cred că avea groapa săpată de tariceanu / economia duduia….
Urmează sa treacă probabil si pe la Făgăraș, să vadă linia modernizată strategic pt producție mare ,de Ponta parcă ,ca sa nu fie rentabilă producția ,mai bine importam…
Avioane oare au găsit? Știți voi, de alea noi, sh, dar arată ca noi…
Mă iertați dacă sunt prea pesimist…..
Dacă eram la Sputnik faceam o glumă si ziceam ca vor trimite gratuit rachete, ca noi , cadou, de la Flota Marii Negre…
Dacă nu s-ar mai zgârma atâta în dos băeții deștepți de la guvernare am putea să luăm dracu odată harpoanele alea. Cu care s-ar putea face niște scheme și mai interesante decât trasul de pe camion, acu că avem, câte avem, F-16 – http://www.f-16.net/f-16_armament_article12.html.
Că scandinavii nu-i văd cu șanse pe la noi.
Asta doar dacă MBDA nu a învățat că o mână o spală pe cealaltă și amândouă obrazul…că atunci la obrazul subțire merge și Exocet..deh, au fost bune contra unor engleji cu radarele oprite pe la 1900-toamna, o să fie bune și pt noi.
Nu cade si tu in pacatul alora care zic ca Patriotul e jaf ca nu a nimerit Scud-urile in Razboiul din Golf. Exocetul a evoluat si el, ca doar nu cumparam versiunea folosita in Falklands.
RBS15. E cea mai buna. Nu cred ca o sa castige cel mai bun.
Bine ca s-a reluat procedura. Oricare din cele patru sunt un pas mare inainte. Sincer, asa din ce am mai citit si eu parca as inclina spre RBS-15 Mk3, mai ales ca in viitor Mk4 anunta niste performante uluitoare (si poate Mk3 pot fi modernizate la Mk4).
Daca ar fi dublat si de un program autohton de racheta antinava ar fi si mai bine. Asa un urmas modern a lui NN-86. De, asta este fixul meu 🙂
Oare anul asta, in unitati, vedem ceva? Ca am inteles, arma de asalt, tbt, rachete. Concret in unitate, om vedea ceva?
Unitatea au infiintat-o: https://www.navy.ro/despre/organizare/divizion_508/div_508.php
Altfel ar fi o minune si daca finalizeaza licitatia cu un castigator si un contract semnat anul acesta.
Altfel, nu stiu cine dintre participantii anuntati ar putea livra mai repede, poate la sfarsitul anului viitor sa le vedem in unitate…
In 2019 va veni prima baterie Patriot si sper, inca cateva Pirande 5. Cam atat prin unitati.
Ma rog la Cel de Sus sa nu intarzie si Patriotul. Reg. stiu ca l-au format anul trecut, ceea ce-i ok, dar tehnica, ca doar ma stiti cum sunt eu:
Halatul, Halatul! Cat e halatul?…
Fara sa fie in calcul Harpoon Block II+ ER si doar Block II eu zic ca Boeing-ul in stilul acesta nu poate fi selectat decat politic. Eu inca pser la Block II + ER care este moderna si la paritate cu celelalte rachete daca nu peste.
NSM-ul este foarte bun atata timp cat functioneaza in conditiile noastre climatice si sa nu uitam ca din punct de vedere tehnic Corvetele si poate si NPR-urile ar trebui sa aiba acelasi armament cu rachetele de coasta pentru comonalitate.
Pentru mine insa fregatele nu ar trebui neaparat sa aiba exact acelasi tip de racheta si poate am fi mai avantajati de varianta poloneza cu 2 tipuri de rachete in dotare.
De altfel asta este si modelul ales de nemti care au Harpoon si SAAB RBS 15 MK3/MK4
care conditii climatice??sunt mai nasoale in marea neagra decat in marea baltica sau marea barents ?sau mai nasoale decat in marea chinei de sud(climat ecuatorial musonic cu umiditate ca la nebuni)?
@ Strumf – pana nu testezi nu stii daca este sau nu vreo influenta astpra senzorilor rachetei NSM – logica inginereasca imi spune ca nu si ca daca o racheta aer-aer moderna functioneaza si distinge inclusiv frecarea cu aerul a bordurilor de atac pentru o racheta antinava indiferent de vreme si conditii climatice capul de achizitie a tintei va functiona fara nicio problema deoarece nava oricum este o dita mai tinta in spectrul IR.
Totodata nu pot sa nu imi aduc aminte de rachetele Spike ER care doar in medul din Korea de Sud clima temperat oceanica cu grad mare de umiditate motorul acesteia lasa o dara vizibila in urma rachetei deconspirand pozitia platformei lansaoare.
NSM-ul a fost selectat pe LCS nu datorita caracteristicilor superioare ci datorita cerintelor minime date de USN sa nu uitam ca Boeing si Lockheed Martin au iesit din competitie trantind usa in nas.
Nu contest ca in USN – si in sistemul USA nu va functiona NSM-ul impecabil dar noi nu avem sistemul stratificat al lor si nici nu il vom avea in viitorii 30-45 de ani.
Na sper ca acum am fost mai explicit cu ceea ce am vrut sa spun.
Eu nu vorbeam de americani.nsm e folosit de norvegia aproape de cercul polar,de polonia in marea baltica de malaiezia in marea chinei de sud.adica din extremul nord la ecuator.nu cred ca le-au cumparat fara sa le testeze
Malaezia – cam care crezi ca este nivelul de calificare al oamenilor care efectueaza testarea pe acolo? Ce spui exista o diferenta intre standardul NATO de testare si ce se testeaza si omologheaza acolo?
Hai sa nu credem tot sau chiar tot ce se intampla in Asia de Sud Est este la superlativ.
Daca spuneai Japonia sau Korea de Sud cu mici rezerve tindeam sa ii cred pe cei ce au testat o chestie acolo dar Malaezia….
Sigur ca Polonia le-a testat sau a avut infromatii foarte precise despre ce poate racheta de la norvegieni totusi condtiile climatice din Marea Baltica nu sunt perfect aceleasi cu cele din Marea Neagra.
Pe mine m-ar interesa in special pentru Delta Dunarii daca poate fi folosita o astfel de racheta ca de aici pare ca ar putea veni pericolul.
In Delta un NSM care sa faca distinctia intre tintele civile si militare si intre o nava de lupta si grindurile si canalele pe care circula barcute mi s-ar parea ideala. Aici radarul nu poate furniza aceleasi date si acest lucru face din NSM pe hartie candidatul perfect pentru zona Deltei.
Dar daca hartia nu spune intreaga poveste?
Cred ca glumesti!sa folosesti o racheta cu raza de 200km in delta???cine dracu e tampit sa atace prin delta?orice pifan cu o spike in carca iti gaureste instant o corveta de sute de milioane.mor de ras cand aud aiureala asta cu atacul rusilor prin delta.dupa ce se balacesc prin smarcurile alea sa ajunga unde?la galati?parca idiotul ala de base a lansat prima oara teoria asta aiurista despre delta „calcaiul lui ahile” al Romaniei.hai sa fim totusi seriosi.si apropo de seriozitate,malaiezia o fi cum o fi dar norvegienii?marea barents?oceanul inghetat de nord?e mai a dracu marea neagra ca astea?
Cine a spus ca o sa faca omuletii verzi debarcarea cu o corveta?! De ce crezi ca ar avea greturi sa foloseasca nave civile sau doar rechizitionate? De ce crezi ca ar fi cineva interesat sa atace Dobrogea frontal? De ce crezi ca nu poti sa tupilezi o baterie de rachete NSM care sa lanseze din Delta inspre mare, uiti comunitatea de rusi lipoveni care ar pute fi la un moment dat influentati prin operatiuni psi ops sa fie potrivnici Romaniei la fel ca si maghiarii?
Dpdv tehnic, as fi preferat o combinatie NSM + RBS15Mk III.
Doar ca, pe langa aspectul tehnic, al performantelor, mai trebuie luate in calcul si alte aspecte (unele mentionate mai sus de Marius).
Pe langa acestea trebuie luata in calcul disponibilitatea politica si capacitatea tehnica a furnizorului de a-ti livra rachete sau componente pentru asamblarea lor, in cazul unui conflict cu Rusia.
Exocet e Franta iar SRB15 este o alianta Diehl (Germania) – Saab (Suedia).
Cam care va fi atitudinea francezilor si nemtilor, in situatia unui conflict cu Rusia, in conditiile in care sondajele arata ca populatiile lor ar inclina sa nu apere Romania iar conducerile politice sunt inclinate catre colaborare cu Rusia, in detrimentul intereselor noastre de securitate?
In plus, care ar fi capacitatea de productie alocata Romaniei, intr-o astfel de situatie?
Asa ca, in opinia mea, optiunea ar trebui facuta intre NSM (Norvegia-SUA) si Harpoon Block II (SUA).
Daca se pastreaza ideea de a avea aceeasi racheta la bateriile de coasta si pe nave, atunci NSM/JSM ar trebui sa fie o optiune de achizitie pentru fortele aeriene.
Racheta are o masa de 400kg care permite, de ex, acrosarea a 6 bucati pe un Gripen E/F.
Asta ar insemna sa poti acrosa cel putin 4 rachete pe un F16, sau una pe IAR99 sau 2 pe un SOCAT sau PUMA Naval si asta fara prea multe modificari.
Si tocmai din nordul indepartat al Norvegiei, cum au de gand Norvegienii, sa-ti livreze NSM-urile, in caz de conflict cu Rusia?? Germania + Austria + HUNgaria sigur nu vor permite tranzitarea teritoriului lor… numai ca sa ne faca noua viata grea! Pe mare submarinele rusesti vor fi la panda… fara un grup naval „forte” nu vor fi tinute la distanta… Norvegienii, nu dispun de asemenea grupuri navale! Turcii s-ar putea sa refuze accesul prin Bosfor si Dardanele, la cererea rusilor…
Parerea mea este, ca cea mai buna optiune este Harpoon! Si pentru bateriile de coasta si pentru echiparea navelor de lupta!
repet baterii de coasta harpoon nu prea exista.sau daca au existat au fost acum multi ani.cat priveste transportul,un spartan iti aduce vreo 15-20 de nsm-uri in 5 ore ocolind toata zona aia „prietena”(2800-3000km).
„repet baterii de coasta harpoon nu prea exista.sau daca au existat au fost acum multi ani.”
„Reinventeaza” trendul, „care e probleme”?? Nu pot sa inteleg…
Ptr. noi?se apuca sa faca dupa 20 de ani baterii de coasta ca vor romanii sa cumpere UNA?ma faci sa rad!
Eu zic ca daca au depus oferta, fabrica si baterii de coasta. radare au, racheta o au, de-un camion or face ei rost de pe undeva si-un sistem de comunicatii.
Sistemul NSM este in coproductie Kongsberg – Raytheon.
Se vor descurca ei sa ajunga din Norvegia (sau, cine stie, din SUA).
@Gog
Hai ca esti tare. Le suie i tr-un C-5 sau un C-17 si in citeva ore le aiin țară gata de lupta. Iesiti dracului odata din buda aia din fundul curtii babaetzi.
Parerea mea, hic…
s-ar putea ca decizia pentru corvete sa soseasca inaintea finalizarii licitatiei bateriei de coasta, si atunci datele sa se schimbe.
Indiferent ce va iesi la corvete si baterii de coasta, trebuie sa tinem cont ca Harpoon e deja integrat pe F-16, iar Exocet pe Cougar/H215M. NSM e doar lansabil de pe apa/sol, iar fratele JSM e pentru F-35 si probabil poate fi oferit si ca add-on pentru F-16 (cu care a fost deja testat). RBS-15 e integrat doar pe Gripen.
Eu Harpoon nu prea il vad la bateriile de coasta…
Si eu cred ca ar fi mai bine sa mergem pe doua tipuri de rachete:
– RBS15 MKIII sau IV pentru bateriile de coasta care trebuie sa fie apte sa functioneze indiferent de vreme (cap radar) si sa aiba o raza de actiune cat mai mare; pot fi folosite si la sol in caz ca sunt retrase in interiorul teritoriului.
– NSM pentru corvete si fregate – stealth, locatie complementara IR, raza mai scurta dar suficienta, mai usoare; pot fi montate si pe nave mai mici gen Tarantule (daca merita)
– JSM, suriorul NSM pentru F16; kit-uri pentru F15 si F18 deja exista iar pe F16 a fost testat deci se poate integra la cerere (pe bani banuiesc). Oricum, daca ne punem si noi la coada pentru F35 alta optiune nu avem.
– Kongsberg studiaza o versiune VL-JSM care sa mearga pe MK41 VLS, numai buna pentru viitoarele submarine si fregate. 🙂
– La elicoptere trebuie sa ne hotaram ce vrem: ramanem pe super/extra Pume cu spume sau ne facem curaj si sarim pe Romeo (Sikorsky SH-60 Seahawk).
La capitolul aprovizionare eu nu mi-as face chiar asa mari probleme, cantitatile care ne sunt necesare nu sunt foarte mari pentru simplul motiv ca nu sunt foarte multe nave combatante in Marea Neagra. RBS15 au si polonezii, finlandezii si croatii nu numai suedezii si nemtii.
NSM la fel: polonezi, nemti si americani pe langa norvegieni care sunt si ei in NATO.
plus si de la mine. exact asa vad si eu o posibila achizitie. chiar nu inteleg legatura asta ca ce urmeaza sa fie pus pe copai, trebuie si la bateriile de coasta si in aer. tinand cont de situatia noastra la MN. NSM si RBS singurele si cele mai bune variante acum pe piata ptr noi, cu mentiunea ca nu trebuie ales intre ele, ci achizitionate ambele. nu sunt prosti Polaci.
m-am uitat si am mai cumpanit. RBS15 III e de departe cea mai buna dintre cele 4. Insa intervin considerente strategice, in caz de razboi, cum te reaprovizionezi. Eu cred ca este supraevaluata si supradramatizata relatia Germaniei cu Rusia. Adica, da, se ling, cand e vorba de gaz si piata de desfacere pentru nemti, insa cum-necum, au tinut embargoul, ba chiar l-au inasprit. Pe de alta parte, nemtii nu ii iubesc pe rusi, nu i-au iubit si nu ii vor iubi. La ei e o mezalianta, asa, mai mica. Ce vreau sa spun, in caz de razbel al nostru cu vodcarii, nemtii nu au interes sa ii lase pe rusi sa castige si mai multa influenta la Marea Neagra decat au, se bucura sa ii vada ca si-o iau in freza, iar daca si-o iau cu rachetele lor cu atat mai bine, se bucura de un evtl. conflict care le-ar aduce bani, Romania comandand evident rachete la ei, iar ei neavand interesul ca Rusia sa castige repede acel conflict pentru ca ar insemna ca noi sa nu mai comandam rachete. Atitudinea Germaniei fata de Rusia este in acest moment: Voi aveti mai multa nevoie de noi, decat avem noi de voi, ciocul mic si joc de glezne, daca vreti sa mai faceti ruble din vanzari de gaz.
Insa pentru Harpoon, considerente strategice vorbesc, nu e cazul sa scrii atat de mult, ca pentru RBS 15 III. E chestie clara! De aceea imi mentin pariul ca Harpoon va iesi.
La cat e de infestata conducerea politica a Germaniei cu oameni filorusi sau „influentati” de Moscova, nu ai nicio garantie ca, dupa ce-ti vor livra rachetele, cineva nu va transmite rusilor frecventele de lucru ale radarului rachetei, date despre contramasuri etc etc sau ca, in caz de conflict, nu iti vor trimite apeluri la retinere in loc de rachete pentru completarea stocurilor.
Germania este genul de „panzaienish”, in care pur si simplu nu vrei sa incalcesti! Producatorii RBS 15, vor fi pro razboi, fiindca evident li se vor umfla buzunarele cu bani… pe de alta parte, politicienii si istoricii „sentimentalisti” isi vor aduce aminte de „tradarea” din August 1944… si se vor apuca de mestecat balega… ca de abicei…
ERATA: „in care pur si simplu nu vrei sa te incalcesti!”
„ca de obicei”
Nu vor transmite nimic, Eroule, chiar atât de proști nu sunt. Aceleași rachete le folosesc și ei si suedezii. Tu crezi ca e vreunul din cei doi atât de cretinoid să își dea cu tesla în c…e și să le dea rușilor pe mână aceste informații? Politicienii germani nu au acces la astfel de informații. Or fi politicienii infestati cu ivanococ, dar îți zic eu ca mediul militar german e cam nostalgic, dacă înțelegi unde bat 😉
„dar îți zic eu ca mediul militar german e cam nostalgic”
Mediul militar germanic nu o fi infestat cu pro-vodcari, dar „sentimentalisti” mai exista si pe acolo… unii(multi), isi vor aduce aminte de „August 1944″…
Exocet din cate stiu nu este integrata pe F16
Deasemnea Harpoon poate fi lansata de pe F16 (in configuratie standard, doar de la block52 in sus, configuratiile inferioare trebuiesc adaptate)
Logistic ar fi neplacut insa Harpoon pe F16 si Exocet la bateriile de coasta, pe corvete + fregate si cate 2 pe elicopterele Puma naval (daca intradevar NavalGroup a castigat licitatia pt corvete), ar crea un plus tactic
Nu cred ca Puma Naval duce si doua Exocet, pe langa toate alea de la bord.
De asta ziceam de NSM/JSM pentru avioane si elicoptere.
Puma Naval cred ca duce cel mult Marte-ER… chiar si la gabaritul JASM am semne de intrebare 🙂
Pt. Exocet ai exact ce-am zis in comentariul anterior: Cougar/ adeca H215M.
Eu as prefera un mix de rachete cu senzori complementari: IR/radar:
– pe F-16 e integrabil (sper sa nu ramanem la MLU!) Harpoon si eventual JASM (mai incolo si F-35 de-om avea);
– pe nave / baterii de coasta se poate folosi un mix: NSM la baterii si nave mai mici; ceva cu radar (RBS-15, Harpoon,Exocet) la nave mai mari.
– elicopterele sunt pasul 3, unde in functie de ce ai ales deja pe nave si baterii integrezi ceva compatibil (plus pentru Exocet/ MArte-ER)
– cred ca n-are rost sa discutam submarinele inca.
Si Puma Naval poate duce Exocet. Cel putin eu asa stiu, dar mi s-a zis prin viu grai.
Totusi, o potentiala sursa: http://www.geocities.ws/piolaworx/choppers/EuPuma.html
Poza: http://www.geocities.ws/piolaworx/choppers/chopgifs/EuroPuma.jpg
E posibil ca asta sa fie o configuratie exclusiv anti-nava.
probabil ca poate decola cu ele in conditii ideale, dar nu stiu la ce distanta si cu ce plafon de zbor le poate duce 🙂
Nu cred ca face nimeni instalare de astfel de rachete astfel incat sa fie disponibile doar in conditii ideale… 🙂
Altfel, nu stiu de ce mai tinem licitatie pe subiectul asta… Vrem integrare in industrie, sa le folosim si la nave si la coasta, poate si la avioane si la submarinele lui Fifor.
Asa ca, versiuni aer, nava, submarin au doar Harpoon si Exocet, doar ca noi avem F16. 🙂
Rezulta destul de evident ca licitatia ar trebui castigata de Boeing cu al sau Harpoon, macar de-ar fi ultima versiune, cea propusa la FFG(X). Dar nu exclud o surpriza frantuzeasca, asa ca daca ies francezii ne putem pregati de o noua suspendare. 🙂
Altfel, sa fim seriosi, Boeing poate face oricand baterii de coasta, chiar nu e rocket science! 😉 🙂
s-ar putea sa fie SuperPuma 332 F , care are ca motorizare 2 x Makila1A2 (1420 kW) in loc de 2 x Turmo4C (1160 kW) cat are IAR 330 Naval
La Super Puma (Makila) nu e absolut nicio discutie, are Exocet integrata, vezi Chile de ex. Dar eu am inteles ca versiunea AM-39 a fost integrata si cu Puma (Turmo4C).
EroulB vorbeste de perechea NSM-JSM. JASM e sora cu LRASM si e de 2,5 ori mai grea ca JSM (1t vs 400kg). Ca sa folosesti JASM la intreaga capacitate ai nevoie de suport avansat AWACS.
Puma Naval poate duce doua JSM insa integrarea ar fi o problema.
JSM voiam sa zic si Io, dar mi-a scapat un A pe acolo 🙂
Cica se misca F-ul 16..
http://www.romania-actualitati.ro/noi-nave-vor-completa-escadrila-fortelor-aeriene-romane-126063
Zice si despre 35..
Azi la ora 14.
„noi nave” ? 🙂
Naive.. 🙂
Ha? Deci 12+5+36? Noi? Ma da-o dracu’…
Deci, 53 bucati in total, pana la urma?? Nu era vorba numai de 52…
La valoarea guvernului nostru mai conteaza o bucata ±. In port la Galati la barbut sau prin buzunarele calatorilor RATB, unde au ei facute studiile politice, crezi ca se mai uita la un efșaișpe?
pai io de cand tot zic in articolele si comentariile mele ca vor inca 5 in completare la escadrila MLU, dupa care alte 36 negociate direct cu SUA?! 🙂
Din alea 5 completare pentru actuala escadrila, patru simple si o dubla comanda, unul e destinat pentru rezerva/canibalizare. Practic, se au in vedere 3 escadrile a cate 16 aparate (probabil 12 monoloc+4 bilocuri), plus 1-2 aparate monoloc ca si rezerva/canibalizare.
da, si asta am mai zis 🙂
Ma gandeam ca poate le muta la marina, poate la achizitia de corvete 🙂
Bine că nu “submarine aeriene”… Nu de alta, însă ar veni în completarea “torpilelor aeriene”.
Ăștia habar n-au de tehnică militară și se dau experți…
P.S. Propun ca submarinele să fie din clasa Fifor, torpilele aeriene model Dușa, iar navele aeriene de tipul Leș.
Sarcasmul este strict pentru respectivii “decidenți”, de care știm cu toții cât și ce au făcut.
Mor de ras! 😀
Preferintele mele sunt un combo de ghidare radar si IR. Exocet/Harpoon cu NSM. RBS15 nu cred ca va avea sanse pe motiv de considerente politice.
THAAD si in Romania, fie si doar si temporar:
https://www.defenseromania.ro/scut-aegis-ashore-lucrari-de-actualizare-la-deveselu-romania-da-asigurari-ca-nu-se-vor-introduce-sistemului-elemente-ofensive_596660.html