Arme pentru Cipru

Desi vanzarile de arme catre tara est-mediteraneana sunt blocate de Statele Unite din 1987 (pentru a nu inflama conflictul turco-cipriot), la sfarsitul lunii iunie puternica “Foreign Relations Committee” a votat o declaratie prin care Ciprului ar trebui sa i se permita sa cumpere tehnica militara din Statele Unite.

Atat democratii cat si republicanii au fost de acord cu aceasta recomandare, dar pentru ca ea sa devina lege este nevoie de un vot pozitiv in plenul Semnatului.

Si nu doar Senatul are aceasta opinie, in Camera Reprezentantilor a fost introdus un proiect de lege similar inca din aprilie si se asteapta ca rezultatul sa fie pozitiv.

De asemenea relatiile militare si politice dintre Washington si Atena sunt mai stranse, americanii fiind din ce in ce mai prezenti in Grecia, inclusiv cu ajutoare militare, care deocamdata sunt modeste (3 milioane de dolari) dar in viitor ar putea creste.

Totul pe fondul impresiei generale, in Congresul American, ca Turcia aluneca din ce in ce mai serios catre Rusia si se indeparteza de UE si NATO.

In acest context, conform rusilor de la Rosoboronexport, primele livrari asociate sistemului S 400 catre Turcia ar trebui sa inceapa chiar in aceasta luna, iar conform cu declaratiile presedintelui turc, Recept Erdogan, livrarile vor debuta in doua saptamani.

Prima baterie S 400 va fi amplasata langa Ankara, in baza aeriana “Akıncı”, iar cea de-a doua baterie va fi amplasata undeva in sud-estul Turciei.

Dar Trump, acest ciudat al Americii, nu-i gaseste vina lui Erdogan ci… lui Obama, care Obama nu a vrut el sa vanda sistemul Patriot Turciei. Il citam pe Trump: “They [Obama administration] wouldn’t sell it to him [Erdoğan]; they wouldn’t let him buy the missile he wanted to buy which is the Patriot. And after he buys something else, they tell him we will sell you the Patriot.”

Ce-a fost, ce-o fi fost nu mai intereseaza pe nimeni acum, certe sunt doar cateva lucruri: Turcia se indeparteaza de NATO (ca de UE este deja la ani-lumina), americanii incep sa-i intareasca pe adversarii Turciei si umbla vorba ca daca Ankara ar trece la masuri de retorsiune fata de ne-vanzarea F 35A (de exemplu baza aeriana de la Incirlik sau radarul din sistemul Aegis Ashore pentru rachete balistice), americanii s-ar putea sa le blocheze accesul la piesele de schimb pentru F 16 turcesti ca si pentru alte sisteme de arme americane pe care armata turca le detine.

Si detine foarte multa, o astfel de masura nu numai ca ar tine toata aviatia turca la sol, dar ar lasa fara arme si senzori si flota turca care si ea depinde de unii precum Raytheon, Lockheed Martin etc.

Asadar, pentru cine cugeta cum ca turcii ii pot lasa calici pe americani de Incirlik sau radarul pentru balistice trebuie sa se mai gandeasca si de ce i-ar putea lasa americanii calici pe turci: adica de cam tot ce zboara, pluteste sau ruleaza…

GeorgeGMT

28 de comentarii:

  1. Salut. Parca aveam si noi un sultan care se uita spre rasarit, unde o fi saracutu.

  2. Multumesc de articol !

  3. Pas cu pas,planul de izolare /încercuire a lui Erdogan prinde contur.Personal cred ca Turcia va fi doar trecută in stand by pana dementul este înlăturat pe cale politică.

  4. Conform Mediafax deja primele sisteme au ajuns în Turcia azi. Ieri cică le au încărcat în doua avioane cargo la o baza ruseasca. Chiar sunt curios ce mutare urmează sa facă americanii. După ce au pierdut contractul asta(cică vreo 3,5 miliarde) ar fi culmea sa piardă și alea 10 miliarde pe f35 urile turcești.

    • 😀 … Ciolovecul de serviciu strikes again 🙂 . Si ce daca „pierd” alea 10 miliarde turcesti? Ti se pare ca americanii stau in banii aia? Ti se pare ca programul F35 sta in comanda turceasca (deja avioanele alocate Turciei au alti doritori)? Chiar crezi ca acest program (cu toate sincopele lui) e o gluma trista ca rafale sau unele ppt-uri ale ciolovecilor :O ?
      Cat despre posibile mutari ale americanilor; tu ai citit articolul la care comentezi? Si daca l-ai citit, ai inteles o posibila mutare a muricanilor?
      stu macar are un farmec imho; in schimb tu,alexIS & altii de aceeasi teapa parca vreti sa confirmatii imaginea trolului bolsevic 😀 ….

      • tu chiar crezi explicatia tampita cum ca s400 poate”citi” secretele lui f35(acum cativa ani cand chinezii au castigat licitatia turceasca cu hq-9 tot de aia s-au opus americanii,ca deconspirau f35?)? daca da imi este tare mila de tine.americanii pun presiune pe turci(si mai nou pe indieni/ care nu au f35 sa il citeasca rusii) tocmai din cauza banilor.le arde buza sa vanda cat mai mult armament si rusii au inceput de cativa ani sa fure felii tot mai mari din tortul lor.in timp ce obama era sponsorizat de marile firme petroliere,trump ii are in spate pe greii din ind. militara.carora le-a promis 4 ani de prosperitate.P.S. eu zic sa o lasi mai moale cu jignirile de tip „ciolovecul de serviciu” si altele.nu sunt nici prorus dar nici ca tine pro american.adica,mai pe intelesul tau,gandesc liber fara sa am creierul spalat de cineva.

        • Logic, daca prin s400 rusii pot afla secretele lui f35, inseamna ca f35 nu este ceea ce pare. İnseamna ca este un avion neprotejat, vulnerabil.

          • nu cred asta dar nu este nici mega-extraordinar asa cum este prezentat.plus ca in epoca radarelor vhf aesa invizibilitatea s-a cam dus dracu.da, un stealth este beton ca avion de superioritate(cum este f22 sau j-20) pe care il folosesti sa iti aperi teritoriul,ptr ca este invizibil ptr radarele de la bordul avioanelor inamice in timp ce el foloseste date transmise de radarele proprii de la sol.de ce oare germania(astora oricum dupa teapa f104 sa nu le spui de avioane americane),franta,spania,elvetia nu vor sa auda de el.si chiar ,belgia sau canada s-au lasat greu convinse?in privinta embargoului asupra pieselor de schimb asta e o tampenie cat casa.iranul are de 40 de ani f-4,f-5 si f-14 si le zboara bine mersi.turcii au 270 de f16 din care pot folosi o parte ptr canibalizare vreo 10-15 ani.fara sa vorbim ca daca trimit 2-3 f100 la ceainizi in maxim un an au documentatia de productie completa.aia de abia asteapta.

          • Bravo mai Yilmaz, la ce-i trebuie Turciei un avion zevzec?
            Nu au venit turcii cu TF-X la Le Bourget, avion de gen a 5-a sadea?
            Ciudat ce seamana cu F-35 …
            Vezi sa nu faca un avion de rahat, bre …

          • @Yılmaz
            „İnseamna ca este un avion neprotejat, vulnerabil.” vor scapa de grija asta, nu il mai primesc, nu? Strugurii…

        • @strumpf
          „… rusii au inceput de cativa ani sa fure felii tot mai mari din tortul lor.” poate in visele tale umede.
          Americanii vand mai ales in Arabia Saudita, EAU, Australia, iar rusii mai ales in India, China si Vietnam.
          Mai mult, de aici (sa imi spui daca ai nevoie de traducere)https://www.sipri.org/sites/default/files/2019-03/fs_1903_at_2018.pdf:
          „Russia
          Russian exports of major arms decreased by 17 per cent between 2009–13 and
          2014–18. The fall was partly due to general reductions in Indian and Venezuelan arms imports—two countries that have been among the main recipients of Russian arms exports in previous years. Although India remained the
          chief recipient of Russian arms in 2014–18, Russian arms exports to India fell
          by 42 per cent between 2014–18 and 2009–13. Arms exports to Venezuela,
          which was the fifth largest recipient of Russian arms in 2009–13, decreased
          by 96 per cent between the two periods.
          In 2014–18 Russia delivered major arms to 48 states. A total of 55 per cent of
          its arms exports went to its three main recipients: India, China and Algeria
          (see table 1). At the regional level, states in Asia and Oceania accounted for
          60 per cent of Russian arms exports in 2014–18, Africa for 17 per cent, the
          Middle East for 16 per cent, Europe for 5.8 per cent and the Americas for
          1.4 per cent.
          Russian exports of major arms to the Middle East increased by 19 per cent
          between 2009–13 and 2014–18. In 2014–18 Egypt and Iraq were the main
          recipients of Russian arms exports to the Middle East, accounting, respectively, for 46 and 36 per cent of Russian arms exports to the region. Deliveries
          to Iraq increased by 780 per cent between 2009–13 and 2014–18, while those
          to Egypt rose by 150 per cent.”
          Vai de gandirea ta libera!

          • cand pierzi un contract de 3-4 miliarde cu turcia,altul de multe miliarde cu india,apoi irakul iti da cu tifla si comanda t90 in loc de abrams,incepi sa te agiti altfel nu te numesti afacerist .poate in locul f-35 turcii vor lua licenta chinezariei fc-31 mult mai slab ca f-35 dar o sa fie al lor.

        • strumpf… Una e sa citesti; alta e sa si intelegi . Pentru tine (dar si pentru altii), intelegerea si gandirea „libera” sunt servite de laboratoarele putiniste imho, de aceea afirmatiile tale au mereu un anumit iz. Si nu e vorba ca sunt pro-american ( ca daca eram spalatel nu foloseam cuvantul „sincope”); dar totusi, nu ai farmcul lui stu.
          Cat despre aberatiile cu „disperarea” americanilor de a vinde armament; aceasta e o prostie imensa. Daca era disperati, eu cred le vindeau otomanilor si mama lu’ F35 😀 . nu crezi asta? .
          P.S. Cat despre jignire; daca era deplasata cred ca imi era banat comentariul sau cel putin cenzurat (si da; am fost „cenzurat” si banat pentru depasirea unei limite).

  5. pacat, eu as fi vrut mai mult armament rusesc pt Cipru pt ca a fost folosit foarte bine in sprijinul NATO. de ex S-300 cipriot a fost imprumutat grecilor, iar americanii si mai ales israelienii s-au antrenat intensiv ca sa zboare pe sub si pe langa el. Posibil ca succesul raidurilor aeriene israeliene in Siria sa se bazeze tocmai pe aceste antrenamente

    • „de ex S-300 cipriot a fost imprumutat grecilor, iar americanii si mai ales israelienii s-au antrenat intensiv ca sa zboare pe sub si pe langa el”
      Pe sub el sau pe deasupra lui? Iar pe langa poate zbura oricine, deoarece la un sistem AA „langa” inseamna in afara ariei de acoperite.

  6. Cea mai mare arma a SUA ce poate fi indreptata impotriva prietenilor nostri de din sud este Kurdistanul. Iar din pacate pentru furnizorii nostri de All Inclusive locum si baklava, aceasta adevarata bomba cu ceas vine la pachet cu altele tot atat de rele pentru ei, alde Grecia, Armenia, arabii si asirienii e.t.c.

    Partea buna e ca ceasul ala de la ‘bomba’ poate fi mereu resetat, important e sa fie intelegere cu cine are cheita acelui mecanism!!!

    Cred ca si ei stiu treaba asta!

  7. Pana la urma o lovitură de stat ar putea rezolva problema Turciei. Erdogan încearcă din greu sa prevină un asemenea scenariu dar situația ar putea fi similară cu Egiptul. Islamizarea forțată a lui Morsi a fost oprită de Al-Sisi care era ministrul apărării si seful armatei la vremea respectivă.

    • S-a incercat si nu s-a reusit. Au urmat epurari masive. Putin probabil sa mai fie curajosi care sa mai incerce. Nu destui oricum. De urmarit si razboiul din Libia intre GNA sustinut de turci si LNA sustinut de sauditi si UAE. In ultima vreme prietenii turcilor au numai victorii.

      • Consider ca ‘lovitura de stat’ din Turcia a fost orchestrată de Erdogan pentru a-și consolida puterea si a epura cei din armata care ar fi fost impotriva sa.

  8. Ghita Bizonu'

    Mâncați, beți și vă veseliți, dar de fata împăratului Roș nici nu gândiți!

    cf https://evz.ro/fortareata-lui-putin-de-la-granita-cu-romania-intarita-cu-rachete-rusia-pretinde-ca-poate-reactiva-situri-nucleare.html

    Potrivit ministrului de Externe adjunct din Ucraina, Iehor Bozhok, „Ruşii au transformat Crimeea într-o fortăreațā pentru a putea controla regiunea Mării Negre şi dincolo de ea şi nu ascund asta.

    De ce spun că acţiunile Rusiei sunt un pericol pentru regiune şi pentru NATO? Pentru că se observă o sporire a forțelor militare în Crimeea ocupată şi nu doar la cele terestre, ci şi la cele navale şi la prezența sporită a aviației, cu bombardiere şi avioane de luptă”, susține ministrul adjunct pentru afaceri externe de la Kiev.

    Bozhok susține că Rusia se folosește din Crimeea de sisteme de rachete prin care să controleze spațiul aerian pe raze de 600 de kilometri în regiune, în Moscova folosește in Marea Neagră din ce în ce mai multe submarine și dispozitive capabile să transporte arme nucleare.

    si in avest timp.ibtamplatir, daasbolut intamplator Ungaria aduce gărzile civile ”să apere” graniţa cu România. cf https://www.g4media.ro/masura-fara-precedent-a-budapestei-ungaria-aduce-garzile-civile-sa-apere-granita-cu-romania-regimul-orban-continua-in-ritm-alert-militarizarea-societatii-maghiare.html

    Mda … falcul sudfic alNATOeste … eeja pierdut?!

  9. Ciprioții nu sunt și ei interesați de armamentul rusesc? Măcar de S400, 9K333 Verba și ce au acum mai bun acum rusii pe parte de AT, Kornet, RPG 29,32,etc.

  10. Dae daca Turcia va naviga in ape tulburi… eu cred ca americanii, singuri vor muta radarul Aegis si chiar Baza de la Incirlik.

    Personal cred ca americanii cauta solutii pentru mutarea radarului Aegis intr-un loc mult mai sigur.

    Probabil Grecia. Eu personal as lua in calcul chiar si Cipru.

  11. Veniamine Franqueline

    Nu trebuie sa uitam din peisaj bazele RAF si ELINT britanice dela Akrotiri si Dhekelia pe care guvernul Majestatii Sale, impreuna cu verii americani, nu le va lasa sa fie subiectnde vise erotice ale lui Erdogan.
    Si, la fel, sa nu uitam ca dela Haifa pana in Cipru ajungi inot. Sau cu F35, F15, F16 si alte praștii ale lui David ale IAF-ului bunului prieten al lui Erdogan, Bibi.
    Țara Sfântă si poporul ales mai stau, ca si cipriotii prieteni lor, si cu ochii pe butelia cu gaze de pe fundul Mediteranei, sa nu le-o subtilizeze Erdogan Magnificu’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *