Serbia semnează achiziția sistemelor de apărare aeriană cu rază scurtă Mistral 3, produse de MBDA

MBDA anunță semnarea cu Ministerul sârb al Apărării a contractului privind achiziția sistemelor de apărare aeriană cu rază scurtă Mistral 3, eveniment care a avut loc astăzi, 16 iulie 2019, cu ocazia vizitei la Belgrad a Președintelui Franței, Emmanuel Macron.

Cu această primă comandă de rachete europene, Serbia devine al 32-lea stat client pentru Mistral și a 10-a țară invitată să se alăture clubului utilizatorilor de sisteme Mistral. Acest lucru va permite Serbiei să beneficieze de experiența multor alte forțe care operează Mistral în Europa și să contribuie la dezvoltarea viitoarelor sisteme de arme bazate pe acest tip de rachetă. Contractul semnat astăzi se referă la achiziția rachetelor Mistral, a lansatoarelor pentru trupele terestre, a altor echipamente și logistică aferente acestui sistem, precum și oferirea de asistență tehnică și materială pentru integrarea rachetelor Mistral pe vehicule PASARS ale Forțelor Armate Sârbe.

Mistral 3, cea mai recentă generație a familiei Mistral disponibilă astăzi, se remarcă printr-o înaltă rezistență la contramăsuri în infraroșu și capacitatea de a aborda ținte aeriene care au o joasă semnătură termică, precum rachetele și dronele.

Prezent la semnarea contractului, Eric Beranger, CEO al MBDA, a spus: “Suntem mândri că acest contract depășește cu mult nivelul unei simple achiziții. Serbia este invitată să devină membru al clubului utilizatorilor de sisteme Mistral și devine un nou partener pentru MBDA. Mai presus de orice, acest contract este primul pas important al unei cooperări pe care o vom dezvolta cu Serbia, o țară ale cărei obictive de securitate sunt similare cu ale Franței și Uniunii Europene.”

MBDA

43 de comentarii:

  1. Ce misto! Unii fac licitatii, altii achizitii…

    1
  2. Lasa, ca noi le luam pe toate odata…. la sfantu asteapta. Revin al vorba aia, noroc cu americanii, sasa avem si noi Patriot si HIMARS. Sper, ca inca nu le-am vazut in dotare.

  3. Si noi si noi. Si noi frekam duda .

  4. Salut. Si noi nica.

  5. pai de ce ne mai luam noi rachete de la MBDA daca astia livreaza prima data la rusi ,sau deja numai luam ,de aia s-o fi retras de la apararea de coasta

    1
  6. Cu cât mai puțin armament francez în dotare, cu atât mai bine pentru România. Partea proastă e că nu avem nici francez, nici de oricare alt tip.

    1
  7. Domnilor pur și simplu mi-e atât de silă de nemernicii ‘nostri’ din MApN încât doar un scuipat aș da pe ei.

  8. Noi suntem „pregatiti sa facem fata tuturor provocarilor”…Cea mai mare „provocare” pentru noi este clica lichelara analfabeta care ne conduce. Regret faptul ca Armata nu are nicio reactie in fata Minciunii, Bataii de joc, Incompetentei, Clientelismului si a Datului din Coada. Cine a hotarat ca Armata trebuie obligatoriu sa aiba conducere civila, a stiut ce face!

    • Stai un pic, contrulul civil asupra fortelor armate sunt o conditie obligatorie a democratiei. Intreaba-te asa, de ce omul care spune ca taie bugetul armatei in SUA nu ia nici un vot, poate chia rin texas il impusca cineva si in Romania sunt o gramada care aplauda frenetic: pai tancuri ne trebuie noua? Avioane? Autostrazi trebuie si scoli. Trebuie cert si ultimele doua, insa hai sa nu amestecam gemul de pruna cu tuica. Chiar daca ambele au la baza pruna.
      O alta intrebare, de ce in SUA ai avut secretary of state/ministru ca Mattis si in Romania pe Les,Fifor, Les?
      Spre deosebire de multi, eu nu am doar certitudini pe care le afirm, deci intrebarile sunt cat se poate de reale si nu am raspuns la ele.

  9. De ce tarile NATO vand armament unor aliati ai Rusiei !?!?

    1
    • Ptr ca locul serbiei e in UE
      Eu as vrea sa vad toate statele fostei iugoslavii in UE

      1
    • Cred ca nu realizezi inva legaturile puternice econiomice intre tanfemul Germani/Franta si Rusia….tu crezi ca vreo tara din europa de vest are ceva cu Rusia?…te inseli.
      Le pasa doar de prosperitatea lor economica atat.

  10. Oare tu de ce crezi , ?! raspunsul e simplu stoarce putin materia cenusie

  11. Avem Patriot…

      • Eu nu sunt de acord in totalitate cu viziunea asta consumerista aplicata in modul de ducere a razboiului. De multe ori pe parcursul unei operatiuni militare se intampla sa n-ai la indemana mijloacele ideale pentru combaterea actiunilor/mijloacelor inamicului asa ca folosesti ce ai la indemana. Vedem doar suprafata adica o drona ieftina doborata de o racheta scumpa fara sa luam in calcul consecintele „economisirii” celor 3,4 milioane care puteau fi de cateva ori mai paguboase pentru posesorul dronei si nu ma refer neaparat la bani. De multe ori dileme de genul asta pot face diferenta intre succes si esec intr-o lupta. Cred ca discutia in astfel de cazuri trebuie purtata punctual. Acum nu-i cred nici pe sauditi chiar atat de batuti in cap incat sa faca o regula din a dobori tinte mici cu echipament costisitor cand au cu siguranta si mijloace mai adecvate pt astfel de situatii.

        • Dintru inceput, nu incerc sa absolutizez, dupa cum spui si tu, sunt situatii si situatii.
          Ideea este ca razboiul se poarta pe bani, dupa cum ne-a aratat si Grigore Leoveanu in seria sa de articole.
          Uneori se poate intampla sa nu ai mijlocul „potrivit” la indemana pentru a da un raspuns „proportional” insa cand asta devine regula arata lipsuri mai mari, mai sus, la nivel de control centralizat al spatiului aerian dar si o proasta „comunicare”/dispunere a mijloacelor de lupta AA. Pe langa faptul ca e „pagubos” financiar vorbind.
          Cred ca este de esenta instituirii unei bule A2/AD sa ai o aparare stratificata sub comanda unica care sa acopere zonele de interes pe mai multe straturi chiar daca asta implica o investitie initiala mai mare. Pe termen lung iesi mai castigat.
          Si Israelul a folosit Patriot in mai multe randuri in acelasi scop: https://www.timesofisrael.com/israel-launches-patriot-missile-at-drone-approaching-from-syria/
          Au folosit si elicoptere dotate cu rachete AA in scopul asta, un raspuns care mi se pare mult mai bine proportionat.
          Sauditii nu-s cel mai bun exemplu, dar despre Israel nu poti vorbi in aceeasi termeni.
          Este si motivul pentru care mie mi se par foarte importante programele Shorad/VShorad, acum ca am luat Patriot. Realizarea unui centru de control unic si o buna comunicare intre mijloacele de lupta AA ar da dovada de eficienta din toate punctele de vedere.
          Adu-ti aminte si de atacul unor rebeli asupra unei baze rusesti cu un roi de drone, probabil comerciale, cu armament la bord: https://en.wikipedia.org/wiki/Khmeimim_Air_Base#Drone_attacks
          In astfel de cazuri, cel mai eficient este sa ai niste mijloace de bruiaj ca sa le stingi „lumina” fara sa tragi un foc.

          • Nu tineam mortis sa contrazic ce spui tu ma refeream la o discutie mai generala ce prinde cheag pe aici. Si nu numai.

            • Am „muscat” pentru ca mi se pare un subiect actual si deosebit de interesant. 🙂
              Ce discutie prinde cheag pe aici?

            • Asta privind costurile legate de nimicirea anumitor tinte.

              • Royal Navy tocmai pune pe navele ei rachete Martlet, destinate initial elicopterelor, fix ca masura antidrona si antibarci. o racheta mica si ieftina cu raza de 5 mile.
                eu zic ca e mai buna ca Patriot :))))

                • Nu ai inteles ideea.

                • Spera ei sa fie ieftina…..

                  • @Nicolae

                    Mistral 3 e vreo 10.000 euro si mai mult . Ca dai cu 10.000 euro sau 100.000 de euro intr-o drona de 200 de dolari uneori e acelasi lucru pentru ca drona aia poate sa aduca cu ea focuri de artilerie sau bombardamente de aviatie. Ideal ar trebuie
                    un sistem cost effective, insa putine lucruri sunt cost effective din pct de vedere contabil pe campul de lupta. Daca 100.000 de euro a impiedicat distrugerea unui obiectiv strategic sau unui post de comanda, atunci cheltuiala e justificata. Uneori ripostezi cu ce ai.

                    • Mistral e vreo 300 000 euro, dar PAC3 MSE produse de LM pot ajunge si la 8 milioane USD cum e cel mai recent caz al Germaniei, 50 de rachete cu un cost estimat la 401 milioane USD.
                      Exemplul cu drona de 200 USD data jos cu Patriot e unul extrem. Sa faci asta o data, de doua, de trei ori e rezonabil, pe termen lung si cu frecventa mare, e falimentar si va conduce la pierderea razboiului la masa verde. Sau vei ramane dator pe vecie. Vezi cazul Angliei in urma celor doua razboaie mondiale. Si aia erau ditai imperiul.
                      Razboiul a fost si va fi dintotdeauna o problema de contabilitate, finante si logistica, in opinia mea, cel putin.
                      Chiar daca investitia initiala e mai mare (achizitia mai multor sisteme AA pentru a asigura o aparare stratificata capabila de raspunsuri proportionale cu nivelul amenintarilor) pe termen lung este mai eficienta dpdv financiar.
                      Uita-te ce presiune financiara au pus rusii pe noi pe timp de pace terminandu-ne resursa la Mig-uri…

  12. Anyway vad ca partea insemnata a chibitilor care nu demult injura MBDA pentru ca este….franceza crapa acum de invidie ca isi iau sarbii rachete facute de…..MBDA si care ne-au fost propuse si noua. Atitudine mai tipic romaneasca nici nu s-ar fi putut vedea.

    • Pe scurt:
      Mistral-3: f buna ca inlocuitor de CA-95. Stinger pt CA-94.
      MICA: sol-aer, nope. Prea scurta raza, prea putine rachete.
      aer-aer: Meh, e ok. IRIS-T, AIM-9X si ASRAAM sunt mai bune decat ea.
      MBDA are produse bune si produse mai putin bune. Le iei numai pe alea bune, sau se cheama teapa.

    • Mda. La fel si ideea ca francezii sunt prea apropiati de rusi ca sa luam ceva de la ei fara cel mai mic semn de intrebare daca nu cumva noi suntem si mai apropiati. Enormitatile nu presupun si argumente. E greu sa dezbati ceva daca niciuna din parti nu are vreun semn de indoiala.

  13. Slobodni strelac - “supusul austriac”

    Au achizitionat 18 sisteme Mistral cu 50 de rachete.
    Vor fi montate pe sistemul PASARS,aflat in dezvoltare.

  14. Pana comentati voi ce e mai bun si ce e mai rau, noi tot in c… gol ramanem.
    Capacitatea „point air defence este acoperita 25% si asta cu sistemele Gepard, Vifor si tunurile de 30 mm, care in principiu sunt foarte eficiente dar au o amvelopa de pana la 3-3.5 km. Iar tunurile tractate au si dezavantajul mobilitatii scazute (nu merg pe principiul stai si trage, au nevoie de munute sau zeci de minute pentru instalare) deci nu pot insoti blindatele in miscare.
    CA95 si CA94 sunt nimic, au eficienta 0 in conditii de contramasuri minimale din partea inamicului. De fapt au eficienta redusa si in conditii perfecte.
    Despre SA-8 / OSA-M … nu ma pronunt, pentru ca nnu le-am vazut niciodata. Dar sunt oricum putine la numar.
    Deci ORICE e mai bun decat ce avem astazi.

  15. https://www.janes.com/article/89946/serbia-orders-mistral-3-shorad-systems

    18 sisteme si 50 de rachete. Nu foarte impresionant. Se pun pe reverse engineering 🙂

  16. Vor mai lua un lot. Nu raman cu aste 50 de rachete. Mai tragi la exercitii, se duce stocul repede..
    Daca au ajuns la sarbi, credeti ca rusii nu le studiaza deja?
    Una peste alta avem mare nevoie de Mistral 3. Daca dai cu ele dupa avioane, elicoptere sau rachete de croaziera, nu cred sa rateze usor.
    La drone ieftine de 200 $ bucata sa tragi cu Mistral 3 de 300.000 Euro, sau PAC-2 iar nu e bine. Trebuie gasita alta solutie.
    O arma laser de la Rheinmetall poate. Nu consuma decat energie. Asta e viitorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *