Anul acesta m-am hotărât să fac o vizită navelor marinei militare de la Constanța în speranța că voi fi plăcut surprins. Spun asta pentru că, în anii trecuți s-au derulat mai multe licitații având ca obiect modernizarea corvetelor de clasă Tetal, a dragoarelor maritime de clasă Musca și a vedetelor blindate și monitoarelor de la Dunăre.
Prin urmare am două vești: una bună și una mai puțin bună, chiar proastă.
Vestea bună
După cum relatam într-un articol mai vechi, în 2018 a fost organizată o licitaţie care avea ca obiect modernizarea monitoarelor şi vedetelor blindate despre care puteţi citi mai multe detalii aici. În esenţă se avea în vedere un soi de Mid Life Update – MLU, o acțiune firească în mai toate marinele lumii (nu și la noi, că suntem speciali) la jumătatea duratei de viață a unei nave. Ei bine, după cum se pare, licitația aceasta pare să fi fost dusă până la capăt sau, cel puțin, se derulează şi în prezent.
Mai multe detalii despre modernizarea vedetelor blindate fluviale puteți citi pe rnhs.info accesând acest link.
Mulțumită lui mihaistoian am aflat că și la monitoare se lucrează, Dunav Brăila modernizând deja cel puţin un monitor, lucrul la cel de-al doilea/treilea urmând să înceapă curând. Pe 15 iulie, UM 02022 – Constanța a făcut o plată către Dunav, plată în valoare de 13 272 055,78 lei. Despre licitația privind „reparaţie capitală/revizie majoră cu modernizări la corp navă, instalaţii de punte şi auxiliare la nava tip monitor” am mai scris și noi pe site.
În principiu se avea în vedere înlocuirea generatoarelor şi motoarelor, modernizarea sistemelor de comandă, comunicaţie şi navigaţie şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru la bordul navelor. Ceea ce pare să se întâmple. Iar ăsta e un lucru bun.
Vestea mai puţin bună
În cazul corvetelor și dragoarelor pare să fie însă liniște totală. Despre cele două licitații, în esență același tip de MLU ca la monitoare și vedetele blindate, am mai scris aici și aici. Licitațiile s-au desfășurat în cursul anului 2017 și au fost câștigate de SN Constanța la corvete și de SN Midia la dragoare.
În condițiile în care achiziția noilor corvete trenează iar pentru dragoare nu există absolut niciun fel de plan concret de înlocuire de care noi să fi auzit, nu înțeleg de ce nu s-a procedat la modernizarea câte unei nave din fiecare clasă, cu atât mai mult cu cât mai au ani buni de serviciu în față.
Costurile unei astfel de modernizări se situează în jurul sumei de 10 000 000 lei per navă, chiar nu mi se pare o sumă excesiv de mare. Cu atât mai mult cu cât, dacă chiar nu vor să-și piardă complet resursa umană și așa scăzută, ar putea cel puțin să încerce să ofere condiții omenești de trai la bordul navelor, cum ar fi chiar și o banală climatizare.
Prin urmare, dacă în acest moment putem spune că la marina fluvială lucrurile stau chiar bine raportat la tipul de misiuni pe care aceste nave îl au de îndeplinit, la maritim lucrurile sunt… grave. Programul Puma Naval a fost ultimul program important desfăşurat de ramura maritimă a marinei militare. De atunci, nimic. Astăzi, marina de la Marea Neagră nu are niciun mijloc modern de luptă împotriva navelor de suprafaţă sau pentru lupta anti-aeriană.
Pe scurt, ne aflăm fix în situaţia de dinaintea Primului Război Mondial: la fluvial stăm bine, la maritim nici măcar nu avem un contract, aşa cum aveam pentru distrugătoarele de clasă „V”. Doar o licitaţie contestată.
P.S. S-ar putea totuşi să avem o şansă anul acesta cu licitaţia bateriilor de coastă…
Nicolae Hariuc
Ziua portilor deschise! Pai coane, de ce ar fi inchise? Tot nu-i nimic de furat de-pacolo…
Propunere: facem cu Grecii contract pt. Trimarane! Au baietii traditie!
Cu lemnu’ nostru bineinteles!…
Vrei sa spui trireme(nave cu vâsle cu trei rânduri de vâsle). Trimaranul e. alta mâncare de peste(nava cu pânze sau motor cu trei corpuri paralele).
Eu nu ași încerca cu triremele. Avem o chestie verificată deja. Nave cu multe oi. Ne apară mioarele zee cum n-o poate face nimic altceva. Mai avem și rîul, ramul… codri nu.
Vestea buna este veste buna si merita bucurie.
Navele militare de fluviu sunt cu adevarat magnifice, iar faptul ca au fost modernizate este lucru mare.
Cele mai frumoase nave militare romanesti, si ele chiar sunt romanesti, si cam singurele nave de lupta care chiar pot lupta. Sper doar ca si inlocuirea VB-urilor sa fie in atentia Marinei Militare, avem mare nevoie de VB-uri.
tetalurile sunt design strain?
Tetal-urile sunt nave de lupta?
https://www.rumaniamilitary.ro/reparatii-si-modernizari-aduse-corvetelor-de-clasa-tetal-i-si-ii-ofertantii
pai ce sunt?
Si pe care daca le descopera un K 52/MI 28 le face varza….sa nu uitam slaba protectie antiaeriana a navelor fluviale si sa nu ne imbatam cu apa rece….
Nu avem practic contramasuri hard kill eficiente impotriva elicopterelor de atac.
sa punem Trophy si camuflaj multispectral pe ele 🙂
Trophy – ar fi o idee dar problema noastra este ca e scump si tot nu elimina posibilitatea ca un elicopter de atac sa il plezneasca de la o distanta mai mare decat raza de actiune a armelor de pe monitor.
Prmul lucru la cre ar trebui lucrat sunt dronele pentru ca sa poti ghida eficient artileria imbarcata pe monioare / vedete blindate.
Al doilea pas este integrarea Smbad – aici chiar si-ar avea locul sau acest sistem antiaerian care cu tot respectul nu ii vad eficienta in lupta impotriva rachetelor antinava moderne.
Camuflaj multispectral ca sa ce? In IR nu prea poti ascunde o astfel de nava motoarele diesel + marimea navei nu se pot camufla prea usor ca nu a fost prevazuta aceasta nava sa fie stealth.
@Mecanicu
1) Armamentul principal al VB-urilor si monitoarelor sunt lansatoarele APRA.
Conceptul de utilizare al acestor nave se invarte in jurul acestor lansatoare.
In versiunea actuala, APRA acopera o arie de aprox. 1200 kmp, instalarea celor cu raza marita la 40 km, aflate deja in oferta Tohan, ar conduce la acoperirea unei arii de aprox. 5000 kmp.
Cei curiosi sa vada ce inseamna aria de 5000 kmp ii rog sa foloseasca acest link ca sa vada cam ce zona pot acoperi APRA cu raza marita la 40 km: https://www.mapdevelopers.com/draw-circle-tool.php
Efectul unei salve de MLRS este binecunoscut, invatamintele fiind trase atat in primul razboi din Golf cat si mai recent in Ucraina.
2) navele au o silueta foarte redusa si sunt usor de camuflat folosindu-se de relieful specific zonei Dunarii.
Gazele de esapament sunt evacuate la nivelul apei, reducand semnatura in infrarosu.
Camuflarea in spectrul vizibil se poate face relativ usor folosind clasicul camuflaj natural, facandu-le sa apara ca un plaur.
In WW2, monitoarele au fost scufundate in momentul in care au renuntat la camuflaj si nu au ripostat in fata atacurilor aeriene ale trupelor sovietice deja „prietene”.
Actualele nave se apara AA impotriva atacurilor la joasa inaltime cu MRN4 de 14,5, turela dubla de 30 mm si Strela. O turela de tip Simbad sau Atlas dublata de MANPADS Stinger si actualul armament artileristic ar fi mai mult decat suficient.
Daca vrei sa dai jos chestii care zboara mai sus de 4000-5000 m inseamna ca ai pierdut complet controlul propriului spatiu aerian, ceea ce e cam nasol.
3) Bineinteles ca un post cu Mistral ar rezolva problema AA. Strela au si acum pentru asa ceva si e oarecum amuzant sa vezi cum unele persoane folosesc argumentul elicopterului de atac raportat la MANPADS cand intr-o directie cand in cealalta.
4) Rolul navelor, descoperit in urma experientei de lupta din WW1 este de a acorda suport cu foc trupelor de uscat care lupta in proximitatea Dunarii/Deltei/zonei lagunare/zonei marii teritoriale. Armata romana are o experienta de peste 100 de ani in utilizarea acestui tip de nava, inca de actualitate, in ciuda detractorilor.
Americanii au folosit monitoare in Vietnam, rusii parca mai folosesc undeva pe Amur sau ceva de genul asta. Daca nimeni nu le mai foloseste acum nu inseamna ca nu sunt inca relevante ci ca in cazul celorlalti nu sunt intrunite conditiile de la noi.
5) Modernizarile de bun simt, la indemana si nu foarte scumpe sunt adoptarea rachetelor de 122 mm cu raza marita la 40 km, achizitia unor drone. Dupa ce alegem pe cineva in programul V/Shorad, adaugarea unei capabilitati AA de tip Simbad RC sau nu impreuna cu armamentul artileristic existent. Studiata si oportunitatea unui obuzier, desi tunul de 100 mm este folosit si la trageri indirecte.
@ Nicolae – sunt de acord cu punctle expuse de tine in detaliu, asa cum am spus – dronele sunt una dintre principalele directii de modernizare, apoi apararea AA apropiata – practic dotarea cu rachete antiaeriane moderne cu raza scurta ghidate in spectrul IR vezi postarea de mai sus.
Acum 14.5 mm si turela dubla de 30 mm daca nu ai sisteme de detectie moderne nu prea iti asigura apararea antiaeriana apropiata, tunurile de 30 mm pe care le avem si pe vedete si pe monitoare ar trebui upgradate cu munitie gen AHEAD si cu sisteme de tetectie pasive moderne IR sau optice.
Si in rest numai de bine, nu am spus ca sunt nave de aruncat, am spus care este minimul necesar sa le aducem cat de cat la zi.
In completare: acum au sisteme moderne de detectie, posibilitatea de a avea o imagine mai buna a ceea ce se intampla in jurul lor, situational awareness cum zic americanii. Dronele ar reduce dependenta de grupele de cercetare.
Am vazut mai demult ceva dispozitiv de ochire mai sofisticat si pe turele, nu mi-e clar exact ce era si nici poza n-o mai am.
Ideea e ca le putem spori capacitatea de lupta fara investitii majore, navele fiind inca utile, dupa cum zicea si generalul Ben Hodges.
N-am vrut sa dau cu parul dar m-am aprins la chestia cu elicopterele. Care si ele sunt vulnerabile la randul lor. Atat doar. 🙂
nicolae o singur chestie. salvele cu rachete neghidate sunt complet ineficiente. sunt o arma a terorii fara vreo valoare prea mare mai ales in ziua de azi in fata unor brigazi motorizate
de aia americanii si rusii merg mai mult spre rachete ghidate. in ucraina scopul este sa ii terorizeze pe ceilalti la fel ca in siria.
le arunca fara sa le pese dar valoare tactica nu prea au.
nu sunt deloc eficiente de aia toate mlrs-urile moderne au doar cateva rachete.
in plus daca am ajuns sa lansam rachete neghidate la intamplare de pe dunare inseamna ca s-a terminat cu noi. avem nevoie sa ii oprim mai la nord de dunare nu crezi ? 🙂
Nu-i chiar asa robi. O salva bine unsa si reglata iti termina totul pe o anumita suprafata. Puscasii marini le-au folosit de pe puntea navelor amfibii. Artileria, clasica sau reactiva, inca are un cuvant de spus. Altfel se renunta la ele, nu?
Stiu ca exista kituri de ghidare, nu mai stiu unde am vazut.
Iti recomand sa folosesti linkul pe care l-am pus mai sus ca sa vezi ce raza acopera o astfel de nava chiar si cu actualele rachete cu taza de 20 km.
vrei sa dai cu cluster prin sate romanesti? ca altfel e degeaba salva aia.
poftim e pistol cu apa
https://www.youtube.com/watch?v=_a8h-PRQVRU
https://www.youtube.com/watch?v=PFZQ24nRRlw
Corect ar fi sa dai si exemplul batalionului ucrainian facut muci de aceeasi rebeli…
P.S. Exista si cap termobaric pentru ele. E in oferta Tohan.
te referi la asta ?
https://en.wikipedia.org/wiki/Zelenopillya_rocket_attack
37 de insi loviti din 2 batalioane…..si mai s-a tras si de la 15 km
sincer eu nu inteleg ce vezi tu la barcutele astea din al doilea razboi mondial.
sunt pentru o nisa care nu mai exista de decenii
“According to one Ukrainian soldier’s account, the 1st Battalion of the 79th Mykolaiv Airmobile Brigade was „almost completely destroyed” during the rocket onslaught.”
Vezi si marturiile irakienilor din timpul primului razboi din Golf.
Ori de cate ori a fost vorba de operatiuni fluviale au fost folosite. Invlusiv de americani in Vietnam.
Cat despre proiectilele reactive nedirijate, puscasii marini le-au folosit de pe navele amfibii. Noi le avem deja integrate pe nave.
https://news.usni.org/2017/10/24/marines-fire-himars-ship-sea-control-experiment-navy
https://www.thedrive.com/the-war-zone/21023/israeli-made-bolt-on-kit-turns-122mm-grad-artillery-rockets-into-precision-weapons
Este un tip de nava care poate fi adusa ieftin in secolul XXI si care, in opinia mea, inca mai are un cuvant de spus.
Decat atat. 🙂
P.S. Ai vazut cata munitie am luat la Himars si cat costa? Mi se pare important sa modernizam rachetele de 122 mm pe care le producem in tara. Artileria n-a murit, doar trebuie sa tina pasul cu evolutia tehnologiei.
sefule rusii nu vin de la sud de dunare si daca vin ca se intorc bulgarii atunci chiar nu mai conteaza barcutele astea
almost completly destroyed ala e in ghilimele, ancheta de dupa 1 an zice 37 morti la 40 de salve….e un rezultat patetic.
iraqienii in ambele razboaie s-au predat mai mult decat sa lupte….ce ziceam de arma a terorii…
dar nu e vorba de operatiuni fluviale la noi si in plus vietnam a fost acum cate decenii?
inca o bila alba pentru himars dar nu justifica sa ti si sa mai si modernizezi navele astea antice.
Si cam pe unde vin rusii, sefule?
Ghilimelele le-am pus eu, asa se face cand citezi ceva. Eu am auzit ca rusii rebeli separatisti i-au tavalit pe ucrainieni cu artileria (reactiva sau clasica) de nu s-au vazut ca nu degeaba or fi pompat americanii la greu cu radare de contrabaterie in ei. Investigatia ucrainiana este la fel de credibila ca statisticile manarite de psd.
Serios acum, operatiunile desfasurate pe un fluviu nu sunt operatiuni fluviale? Ce sunt sefule, operatiuni interstelare?
In lupta efectul psihologic al unei arme asupra inamicului este la fel de important ca oricare altul. Asa am auzit ca zice la manualul de razboi psihologic.
Ti-am aratat ca poti creste atat raza cat si precizia fara a proiecta o noua racheta, doar folosind ce produci. Mai mult ca sigur (presupunere, dar cine le mai numara pe siteul asta) mai ieftin decat Himars.
Esti liber sa crezi ce vrei, eu renunt, consider ca am oferit suficiente argumente in comentariile pe care le-am postat in acest articol.
Succesuri!
nu trebuie sa te superi aiurea nicolae. dar faci constant o comparatie neechivalenta ca argument. himars nu sunt navele astea
diferenta intre himars si navele astea e ca himars il poti duce la 20 de km de front lovesti si fugi pe cand astea sunt intepenite pe dunare. coordonarea cu foc de artilerie neghidata de la 500 de km e la fel de plauzibila ca articolul ala cu enterprise. mai ales in conditiile razboiului modern cu un adversar mobil cu o doctrina de miscari rapide.
himars a fost pus pe navelea alea amfibii americane ca solutie defensiva ca sa vada daca merge dar nu le vezi umbland cu himars dupa ele…
daca vrei o dezvoltare a sistemelor romanesti atunci hai sa facem ceva calumea un mlrs mobil nu modernizarea unor nave antice
cu cat cresti distanta cu atat cresti imprecizia. e misto pe hartie sa ai rachete pana la 5000 km dar care e precizia ?
hai sa o luam altfel daca eu ma uit la rusi la 500 m prin suceava printre niste boscheti si cer suport prin statie tu imi trimiti mie rachete de pe dunare neghidate care sa nu pice si pe mine ?
daca da zi asa si sunt in echipa ta.
iti mai dau un singur argument si cu asta am incheiat. artileria standard o poti chema la peste 600 m distanta altfel sunt sanse sa pice pe tine.
mlrs din cate stiu eu si se poate sa ma insel sunt la 2 km altfel pica pe tine. de aici realizezi cat de mare e diferenta de precizie ?
care e raza de lovire la distante de sute de km ? cred ca nu realizezi cat inseamna 40 de km patrati. ai vreo zona in romania unde sa nu ai sate si populatie in 40 de km patrati ? cate rachete lanseaza 20?30 ? 100? in 40 de km e o nimica toata pur noroc.
trebuie sa le aduci aproape sa fie eficiente si nu poti ca sunt barci…barci fluviale mai precis.
larom si himars pot sa se deplaseze.
robi, am adoptat fix acelasi ton ca si tine.
Hai sa vedem, despre ce discutam aici? Tu spui ca acest tip de nave sunt o relicva a trecutului, eu spun ca au in continuare viitor, atat timp cat sunt modernizate cu cap, fara investitii substantiale dpdv tehnic si financiar.
Unul dintre rolurile asumate de acest tip de nave este de a asigura suport prin trageri indirecte asupra trupelor de pe uscat. Pentru asta se foloseste tunul de 100 mm si lansatoarele MLRS. Nou avem APRN de 122 mm cu raza de aproximativ 20 km si un CEP de te cam doare capul. Suntem de acord pana aici? Cred ca da. 🙂
Acum, am pus de nenumarate ori linkurile, ce se poate face rapid si, cred eu, ieftin.
1) rachete de 122 mm cu raza marita de la 20 km la 40 km, aflate in acest moment in oferta Tohan SA Brasov;
2) posibilitatea de a utiliza multiple capete de lupta, inclusiv termobaric;
3) posibilitatea (exista deja pe piata) de a adauga kituri de ghidare cu sistem inertial, GPS, laser, infrarosu, produse de companii israeliene rezultand capacitatea de a lovi tinte in miscare si de a avea un CEP de 10 m.
4) posibilitatea (in viitor, o data cu schimbarea generatiei) de a instala rachete cu raze superioare, de pana la 300 km, totodata foarte precise.
Tu spui ca sunt legate de Dunare. Da, asa e. Dar avem 1000 km de Dunare si 3,446 kmp de Delta, canalul Dunare Marea Neagra, lacurile Razim si Sinoe.
Pentru a vedea cum au fost folosite de-a lungul istoriei te invit sa citesti multa istorie. Va fi si un articol pe subiect, dar dureaza.
Geografia nu se schimba.
Tehnologia da o noua viata unor concepte considerate adeseori depasite.
P.S. Nu vreau sa fiu arogant, dar cred ca stiu destul de bine ce inseamna kmp, ha, campuri, drumuri de exploatare, sate, densitatea populatiei in zona de campie s.a.m.d. Am lucrat 4 ani pe teren pe campurile patriei. In plus, am avut ocazia sa navighez (nu cu barca de 3 persoane la pescuit) si pe Dunare si prin Delta.
Planul de batranete este un tur pe Dunare, de la Sf. Gheorghe la Viana, studiez de ceva timp chestiunea.
mi-ai inteles gresit tonul atunci, sunt mai de la tara dintr-o bucata :))
nu pot sa neg argumentele cu industria autohtona si cu experienta ta personala. iti accept legitimitatea pe baza experientei ca doar nu sunt vreun gica contra
Sunt adaptabil, pot vorbi si ca la tara si ca la dineu… 🙂
Ca sa fie clar: nu sunt/n-am fost marinar militar, n-am servit in armata, n-am facut armata… 🙂 Au facut-o destui la noi in familie de vreo suta de ani incoa. Sunt insa pasionat de fenomen si sunt skipper de ambarcatiuni de agreement ceea ce imi da proprietatea termenilor marinaresti folositi si posibilitatea de a intelege cum merge o barca, ce reactii/inertie are, spatiile de la bord, ce-nseamna sa organizezi o iesire de o saptamana etc samd
Am citit si foarte multa istorie, asta fiind un alt domeniu care imi place foarte mult. Am vazut cum am folosit acest tip de nave de-a lungul timpului si am vazut cum l-am folosit recent, am mai vorbit si cu marinari militari pe subiect, etc samd
Nu e vorba de gica contra robi, e bine ca lumea sa-ti conteste parerile. Asa ies lucrurile cu adevarat bune si se clarifica ideile. Motiv pentru care am avut acest lung schimb de replici. 🙂
Cred in viitorul acestui tip de nava la Dunare (adus la zi bineinteles), asta fiind si motivul pentru care am si insistat atat de mult in discutiile cu tine s.a.
@Robi in Guadalcanal ca sa apere capul de pod de la Henderson Field obuzierele americane si-au reglat tirul la 150 m in fata liniilor proprii transformand la propriu in carne tocata valurile umane japoneze.
Și la ce te ajută o raza de 20 de km sau chiar dubla dacă nu poți controla efectul la ținta?
Dacă nu stăpânești ambele maluri ale fluviului in condițiile anului 2019 nu poți opera aceste monitoare. Altele erau condițiile acum 100 de ani, puteai defila cu ele prin fata bateriilor inamice trase de boi!!
Dacă stăpânești ambele maluri ale fluviului este evident ca poți folosi mijloace artileristice mult mai moderne și mai mobile!
Singura utilitate este in deltă, dar nu cu apărare AA cu 14,5 împotriva lui Mi28
Pai asta cu lipsa de control a efectului la tinta nu se aplica si Laromului sau Himars?
Conceptia de utilizare a fost demonstrata recent si presupune sa nu stapanesti ambele maluri: https://www.rumaniamilitary.ro/buletin-naval-autohton-nr-3iulie-2017
Din contra.
Fix invers!
Traversarea fluviului a fost exersată in ipoteza controlului ambelor maluri.
Nu s-a exersat decât amplasarea podului de pontoane, nicidecum stabilirea unui cap de pod într-un teritoriu inamic.
Sa fim serioși, un pluton de 3 tancuri crează Interdicție pe Dunăre pentru orice monitor pentru acel sector.
A fost un exercitiu de fortare a unui curs de apa, Dunarea in acel caz. S-a facut, daca memoria nu-mi joaca feste, si anul urmator, pe Olt parca.
Exercitiul a presupus si deschiderea unui cap de pod si mentinerea lui si apararea podului de pontoane. A fost vorba de o actiune la care au participat toate fortele armatei: terestre, aeriene si navale.
Dunarea nu este peste tot usor accesibila unui tanc. Nu poti sa mergi cu tancu’ pe malul Dunarii cand ai tu chef si unde ai tu chef. Ca nu-ti permite relieful si terenul.
Pentru astfel de nave pericolul a venit mereu din aer. Dar si asta se poate rezolva cu masuri pasive sau active.
Magnifice? Eu cred că mai degrabă istorice!
Monitoarele fluviale reprezentau ceva atunci când infanteria se baza pe mersul pe jos și baionetă, iar artileria și forțele mobile erau hipo. Nu existau nici sateliți, nici radare de artilerie, nici trupe mecanizate, nici aviație, iar principala amenințare pe fluviu și in ostroave o reprezentau alte nave ce nu puteau fi neutralizate de baionetele de pe mal și tunurile cu țeavă de bronz.
Ca sa fie relevante in zona lagunară (pe fluviu contribuția lor a fi minimală) ar trebui să dispună de o apărare AA de secol XXI!!
George, cred ca te gandeai la VD 141. 🙂
Salut. Eu am o intrebare, ce au facut amirali nostri cei fara de flota in acesti 30 ani, au cantat la mandolina, dupa atata amari de ani si pace te trezesti tu mare comandant de flota ca in caz de nasol nu ai ce scoate-n larg e posibil ca atunci cad te privesti in oglinda inbracat in uniforma de mare amiral sa nu te intrebi, ba io sunt ca Horty doar uniforma flota nu mai e. Baieti faceti ca alti, refuzati sa urcati la bordul navelor, avioanelor tancurilor,etc, atuci sa vedem ce o sa mai explice guvernul parlamentul si altii.
astia sunt dusi cu pluta.in loc sa prioritizeze modernizarea flotei maritime(in afara de ciws urile rusesti nu avem macar o singura nava cu rachete antiaeriene) ei se apuca de monitoare si vedete blindate fluviale.adica a doua linie de aparare.care si asa nu stiu cat mai sunt de eficiente in epoca rachetelor portabile cu raze de 5-10 km si care gauresc blindaje de sute de mm.apropo,in afara de noi si brazilieni(aia stiu ca au unul uitat din anii „30 prin mato grosso) mai are cineva „dinozauri” din astia in dotare?
Corvetele sunt asteptate din 2016, ei le-au cerut de mult mai multa vreme. Ca n-a iesit, e alta problema.
Si licitatia pentru monitoare si VB-uri e tot de prin 2016 si le-a luat destul de mult sa o puna in practica.
Pentru restul, vezi raspunsul de mai sus pentru Mecanicu.
Decât sa plătești vreo 350 de oameni sa se plimbe cu 16nd ptr 640 apr uri de 122 nu mai bine le înlocuiești cu o baterie (18lansatoare)de larom care sunt și mai precise, au bătaie mai mare și costa mult mai puțin. Și sunt și mai puțin vulnerabile fata de dinozaurii aia. Care nu au în plus decât niște antice tunuri de 100mm.
Chiar nu inteleg de ce ti-oi fi raspuns…
Deci alea sunt vulnerabile, bateria terestra nu. Am inteles.
Ma gandesc ca acele camioane au o singura problema: nu plutesc?
Un larom care trage din zona fetești are bătaia mai mare decât un monitor de pe bratul Dunării. Plus ca larom ul ala are viteza cel puțin dubla și este de vreo 10-15 ori mai mic deci mai ușor de mascat. Iar o baterie de 18 lansatoare cred ca are pana în 100 de oameni. Un monitor are peste 50 și niște motoare gurmande de vreo 8000cp.
Viteza Larom pe camp este inferioara celei a monitoarelor sau vedetelor blindate
Vb-urile au 3×1200 cp
Echipajul maxim la vb este de 41 de oameni
Racheta de 122 mm cu raza extinsa la 40 km exista deja in oferta Tohan
Intr-adevar, e mai usor sa ascunzi 20 de camioane pe camp decat o nava pe Dunare
Iti recomand link-ul cu raza pe harta. Din nou
https://www.rumaniamilitary.ro/tancul-catamaran
Posibil sa fie preferat LAROM fiindca ala trage cateva secunde din liziera unei paduri apoi se face nevazut, n-are nevoie de 50 de insi sa se bata de musca pe langa el, e de vreo 3 ori mai rapid, are peste 200.000km spatiu de manevra, se misca aproape in orice directie, nu doar pe unde curge apa cu adancimea corespunzatoare, se-aprovizioneaza mult mai facil din acelasi camion ca si monitoarele, care nici nu pot face asta aproape unde au chef, nu-i poate fi tinuta sub observatie orice miscare din satelit, nu consuma o galagie de combustibil + alte resurse, e un sistem mai putin complex deci mai fiabil si mai facil de servisat, s.a.m.d.
Adaug fata de cele de mai sus pescajul de 1,3 m
Astepta sa vad Larom-ul miscandu-se cu gratie prin Delta
Ce-ar trebui sa faca larom-ul prin Delta ?!
Sa-i sperie cormoranii lui Daea ?!
Aaah, mai nimic… Ziceam si io…
Serios acum, ai vazut Larom-ul sau vreuna dintre VB-uri in realitate? Ai mers vreodata cu barca pe Dunare si prin Delta? Ai iesit vreodata cu masina pe camp (drumuri de exploatare) primavara sau toamna? Nu c-as fi eu vreun mare specialist….
Fără protecție antiaeriana serioasă nici chiar in Delta nu pot acționa in epoca satelitilor și a elicopterelor ce pot zbura fix pe deasupra acelorași canale.
Ca să nu mai vorbim de capacitatea aproape inexistenta de manevrare pe canale.
De curiozitate: care este raza de giratie a unei VB?
De mijloace de camuflaj de la cele banale gen plase/arbusti/pamant etc pana la cele sofisticate gen multispectrale banuiesc ca ai auzit. Nu contest meritul satelitilor de observare si al noilor tehnologii gen SAR dar faptul ca utilizam si UAS in acelasi scop imi spune ca e cam greu sa obtii imagini in timp real 24/7 cu un satelit. Si sa nu uitam ca inca e scump. Ma rog, asta e domeniul lui Iulian.
In ziua in care elicopterele inamicului vor zbura nestigherite pe deasupra Romaniei, pe unde au ele chef, fara frica, poti sa stai linistit, armistitiul s-a semnat deja iar razboiul s-a incheiat…
Faina indarjirea unora care regleaza dotarea marinei militare dupa filmele de actiune. La fel de delicioasa este seninatatea cu care aceiasi tacticieni ignora caracteristicile specifice navelor si faptul ca au fost proiectate sa opereze intr-un anumit mediu. Silueta joasa, fundul plat, armament puternic raza destul de lunga face o nava ca asta un instrument inca util. Barcutele imaginate de Protopopeus le vad mai curand un adaos la flota fluviala nu inlocuind monitoarele si VB. De la sustinere ca trageri indirecte a trupelor proprii pana la infiltrarea/debarcarea unor detasamente inarmate in delta sau anumite sectoare ale Dunarii navele in discutie mai au destula paine de mancat.
De rolul LAROM prin Delta Dunarii cand ne zici !?
Era suficient un simplu da sau nu…
vestea buna e ca niste nave aproape inutile sunt modernizate
vestea rea e ca marina e inexistenta.
acum multi ani niste americani de la o firma de consultanta i-au sugerat unui sef de stat major sa desfinteze marina si sa bage banii in aviatie si forte terestre, sefulica ala a ras atunci dar incep sa cred ca aveau dreptate aia. marina pe hartie. oare asa prost stam si la forte terestre? acolo ne mai ascundem dupa niste rable sovietice din anii 1960 toamna
sa fim seriosi…
ce MLU sa faca astia? cand ei sunt disperati dupa rectificarea bugetara? ca sa poata inchide cat de cat bugetul?
niste incompetenti.
Varianta in care ar fi utile sandramalele de pe Dunare care acum valoreaza 0,6lei/kg, este aceea sub forma unor ambarcatiuni cat mai mici/compacte, extrem de rapide, cu pescaj foarte mic, pentru a opera pe multe rauri interne, inclusiv spre nordul tarii, cu evacuare sub apa, carena racita integral cu apa, cu ceva eo/ir telescopic, pentru a vedea pe deasupra copacilor/drona, echipate cu 2 – 4 celule vls cu rachete cu raza mica/medie si snopul de 40 de lansatoare pentru varianta ghidata si cu raza extinsa a rachetei de 122, adica o varianta construita dupa GLSDB + echipaj din 3 – 4 operatori.
Bine, intai trebuie sa existe vointa acolo unde conteaza, trebuie sa scapam de gandirea WWII cu tunuri si tancuri si mai trebuie sa relansam si industria nationala de armament care sa dezvolte arme specifice nevoilor noastre.
„echipate cu 2 – 4 celule vls cu rachete cu raza mica/medie”
The force is strong in this one, Master Bula. Guide him you must. Numai sa nu dai nastere unui nou Darth Vader, Maul etc… 🙂
Ai idee cam ce dimensiuni si deplasament ar trebui sa aiba barca aia ca sa care toate cele enumerate de tine? Inclusiv alea 2 – 4 celule vls, snopul de lansatoare APRN?
Ai idee cam care e adancimea pe raurile alea interioare si cum variaza ea de-a lungul celor patru anotimpuri?
Le punem senile pentru vara.
Le montam pe plute pe Bistrița!
Nu mai vorbiti din astea… Stiti de cate ori visez eu noaptea ca sunt amiral pe Bistrita(contraamiral de flotila, o stea, ca nu-s nesimtit) si fac bani cu un BPR(Bac purtator de rachete).
Nu mai mai necajiti mai oameni buni.
@Iulian Bond style! 🙂
@lt(rez) Rafting pe Bistrita si vei fi CO-ul propriei plute gonflabile! 🙂
Dacă vreți să veniți cu barca în Marele Nord, echipați-o mai întâi cu șenile, pentru că:
– vara apa abia dacă-ți ajunge până la c^a&#
– iar iarna îngheață de-a dreptul până la fund, de se văd peștii rămași captivi, cu gura căscată, ca în Ice age…?
Pana la un punct si in conditii optime marile rauri (Prut, Siret, Olt) sunt navigabile chiar si cu nave de 300 – 400 – 500 to.
România nu are condiții pentru navigație pe râurile interioare. Diferența de nivel este foarte mare pe cursurile râurilor și asta generează praguri. In schimb aceste condiții au făcut posibila instalarea de lacuri de acumulare.
Cu excepția unui segment din Prutul inferior pe nici un rău nu se poate merge in siguranța nici măcar cu o barca cu motor mai serioasă, darămite cu 500 de tone!!
Sau poate facem flotilă la Izvorul Muntelui, Vidraru…
Pai am spus: pana la un punct si in conditii optime. Altfel de acord, asta incercam sa-i spun si lui protopopeus…. ca nu.
Sunt necesare amenajari hidrografice ca sa faci navigatie pe unele dintre raurile interioare, de fapt pe sectiuni ale acestora.
https://www.digi24.ro/special/reportaje/reportaj/exclusiv-de-ce-plutesc-gunoaie-nu-vapoare-pe-marile-rauri-din-romania-497675
Mini-ekranoplane.
😉
https://www.youtube.com/watch?v=LFvkDzQ8tys
De aia trebuia sa facem si noi ce au facut englejii. O retea de canale in toata tara.
Eu nu ma gandeam la ambarcatiuni de sute de tone cu care nici n-aveam de gand s-ajung in Bucovina ci la cel mai usor si compact design care poate integra acele pana-n 10 tone de armament + senzorii necesari, o abordare de tip catamaran sau trimaran, cu pescaj la incarcare maxima binisor sub 1m, care ar putea opera pe multe rauri interne, nu pe TOATE, si bineinteles ca-n masura conditiilor si conjuncturilor, nu-n ORICARE moment al anului sau in ORICE conditii tocmai de-asta si vedeam acest sistem de arme mult limitat fata de-un sistem terestru care ar putea suplini si rolul acestora, insa abordarea mea ar plusa mult la capitolul mobilitate, protectie pasiva si diminuarea necesarului de resurse pentru exploatare.
Tu te gandesti la ceva in genul asta: https://en.wikipedia.org/wiki/Gyurza-M-class_artillery_boat
Eu pe astea le vad complementare VB-urilor.
Daca as renunta la ceva, as renunta la monitoare. Ca forta principala de lovire imi plac VB-urile mai mult.
Nu am in minte un exemplu concret de ambarcatiune ci am plecat de la nevoi, iar in acceptiunea mea, nevoia ar fi de o ambarcatiune mult mai rapida si manevriera decat monitoarele sau vb-urile, mai greu de detectat, mai eficienta energetic, care sa nu iroseasca atatea resurse umane si materiale, subiectele discutiei fiind complet inutile cu dotarea actuala, existand doar pentru ca unii sa se joace de-a armata si sa promita cu nonsalanta ca-i apara pe aia de le baga salariul in buzunar la sfarsitul lunii, desi sunt foarte constienti ca n-au cum s-o faca.
Poate ca de-aici si indarjirea aia pomenita mai sus…
Iar proiectul imaginat de mine nu contine nimic SF, sau din filmele de actiune si nici nu curbeaza legile fizicii, exista deja tot ce-am pomenit, trebuie doar integrate intre ele.
Silueta aia joasa, si ce mai zicea cineva mai sus, au fost eficiente in momenul din istorie cand au aparut aceste nave, acum amenintarea lor vine din aer…
Senzorii de rigoare precum si electronica adiacenta se gasesc si la Saab, si la Thales, etc., armamentul exista deja, cu mentiune ca eu nu concep racheta neghidata in secolul 21.
Ok, de necontestat ca o salva de 40 de aprn-uri de 122 pot face praf chiar si-un batalion intreg de blindate, insa asta in teorie, practic trebuie sa le si nimeresti, iar daca vin rusii in excursie pe-aici, cred ca ar fi o dovada grasa de aroganta sa speri sa-i prinzi regulat cu artileria nedirijata in plin picnic prin, de exemplu, Delta Dunarii, acolo unde ne-am impotmolit noi cu discutia mai devreme sau oriunde altundeva.
Iar in ceea ce priveste apararea aa/am, ei bine, eu nu-s multumit cu Mistral ci vreau ceva mai serios atat ca raza (nez-ul la un manpad fiind minuscul) cat si ca seeker si focos, de-asta pomeneam de rachete cu raza scurta/medie, eventual un tandem intre ele, insa neaparat si ceva mai serios sa nu vina aia sa ne capaceasca cu prnd-urile ghidate sau nu.
Una peste alta, nimeni pe-aici nu-i vreun proiectant al vreunui producator de nave militare, sa-i fie legitimizate drept corecte parerile.
Unii inca cu tunuri si tancuri, altii vor sa loveasca tancul inamic in crestet de la zeci de km stand confortabil, inclusiv psihologic, intr-un vehicul militar mic, simplu si ieftin atat de achizitionat cat si de operat, iar tehnologia de azi permite asta.
stai ca nu inteleg.tu la ce nave te referi cand zici VB-uri?la brutar2(smardan,posada opanez)?daca da nu stiu ce mare diferenta este intre ele si monitoare(MK-urile).mk-ul este cu 1,5m mai lung si 1m mai lat si 150t deplasament in plus.si are 2 de 100mm si 2×2 de 30mm .de ce naiba unele or fi monitoare ,altele vedete blindate nu stiu.stiu doar ca sunt niste inutilitati greoaie construite din ambitia lui ceasca de a avea nave militare 100%romanesti.a pus pe ele toate ciurucurile de le faceam pe atunci in licenta:tunuri de100mm si 30mm ,grad-uri,strela.in privinta utilitatii lor in delta te contrazic.chiar dotate cu lovituri cu raza de 40km de pe canalul sf ghe ajung pana la jurilovca,iar de la cernavoda pana la murfatlar(cu alea actuale sunt pistoale cu apa).adica zero barat.
Man, esti pe langa. Si, desi ti se pare ca stii, iti spun io: esti pe langa. Din nou, parca te pricepeai la rachete…
de ce sunt pe langa fratica?cand spun ca e vorba de navele brutar2(nr bordaj 176-180)?sau ca am tastat gresit diferenta de lungime(1,5 in loc de 7,5m)?cat despre valoarea lor militara ,daca exista cat de cat in 87-90 cand a fost construita seria respectiva(VB) ,in anul de gratie 2019 tinde spre minus infinit.sa platesti 400 de oameni sa manevreze 8 dinozauri lenti si gurmanzi dotati cu 11 tunuri de 100mm(2 baterii) si 16 apra-40 mi se pare tampenia suprema.in privinta deltei nu cred ca este vreun cretin care sa isi riste nave de zeci de milioane pe canalele alea inguste.cateva plutoane de marines dotati cu spike le apara mai bine ca orice monitor.si mai ieftin.
De la Cernavoda la Murfatlar nu dar de la Crisan iti pritoceste plaja de la Sulina sau de tot de pe Sulina iti poate lovi un eventual cap de pod advers pe la Pardina sau Chilia si tot asa. Pentru Jurilovca folosesti baterii terestre amplasate pe dealurile din jur. Iar navele nu au nevoie de timp de redesfasurare in cazul tragerilor contrabaterie,este de ajuns sa se deplaseze in amonte sau in aval.
eu zic sa te mai uiti odata.de la intrarea in canal D-MN pana la valul lui traian ai fix 40km.dar nu asta conteaza ca daca presupusul desant a ajuns acolo e naspa.nu stiu totusi ce capete de pod vezi tu la pardina,chilia si sulina.acolo nu iti debarca decat pacientii de la spitalul9.dupa ce ai debarcat acolo incotro o iei?120km prin smarcurile deltei pana la galati sau tot atatia de a lungul coastei pana la plaja corbul ?coasta Romaniei are doua plaje propice debarcarilor: corbu(vreo 10km) si tuzla(vreo 4-5km).de la sulina pana la corbul este plaja ingusta si dupa ea smarcurile deltei sau ale lacurilor razelm-sinoe.de la costinesti la mangalia statiuni insirate sau faleza inalta( de la farul tuzla la neptun) .dinozaurii aia te ajuta doar cu baraj de artilerie(clasica si reactiva) de pe bratele dunarii si sa impiedice accesul pe podurile de la giurgeni si cernavoda.dar in situatia asta inseamna ca dobrogea e pa-pa iar inamicul isi aduce prin porturile navodari si constanta toate bunataturile.end of game.
Serios? Vezi in WW2 unde au facut sovieticii cap de pod in delta. Misiunea lor nu este sa-ti blocheze debarcari pe tot litoralul iar proiectarea lor s-a facut si in contextul doctrinei de aparare circulara a Romaniei, existenta la sfarsitul anilor 80. Cat despre vulnerabilitatea navelor la focul de pe mal este aceeasi pe care o aveau in fata bateriilor de artilerie adverse in razboaiele mondiale. Mi se pare ciudat totusi cum dintre situatiile posibile tu le aduci drept argument pe cele in care flota fluviala are cele mai mici sanse sa fie implicata. De protejarea/sprijinirea flancului trupelor proprii care se sprijina pe Dunare cand situatia tactica o impune ai auzit sau de situatia reciproca de hartuire/bombardare a flancului corespondent inamic ai auzit? Dar despre debarcarea de detasamente inarmate in spatele inamicului ai auzit? Sa nu-mi zici tu ca nu se poate pentru le „ginesc” adversarii care stau cu ATGM pe malul Dunarii pentru ca detectia pe Dunare nu se face ca pe mare de la zeci de km iar conformatia malurilor Dunarii nu iti permite peste tot posturi de observatie care sa stea cu geana pe monitoare. Vremea, noaptea camuflajul si conformatia malurilor precum si pregatirea echipajelor ajuta la trecerea lor neobservata. Plus multe alte situatii generate de dinamica operatiilor militare. Cand ai o arma inveti sa-i folosesti potentialul la maxim si din fericire navele astea il au chiar si cu echipamentul actual nemaivorbind de modernizari despre care au vorbit si altii pe aici.
in „41 basarabia de sud era in urss.acum este a ukrainei.asa zisele capete de pod de la chilia veche si pardina au fost diversiuni menite sa distraga atentia de la debarcarea principala din zona constanta si probabil sa blocheze regimentul de infanterie marina.chiar daca reusea,amaratii aia aveau de strabatut 30 de km prin smarcurile deltei si apoi vreo 100 ,pe jos,fara artilerie,munitii si vreo sansa de aprovizionare pana la constanta.misiune kamikaze.
De unde stii ce scop avea debarcarea de la Chilia, ai planul de operatii sovietic in fata?
poate!cand trimiti in fata constantei toata flota MN cu cruisere,distrugatoare si nave de debarcare(+zeci de bombardiere care ii piseaza pe aia zilnic) si cateva sute de ametiti prin stuful deltei la dracu in praznic,cum se cheama asta? dupa toate regulile razboiului:DIVERSIUNE.repet,daca le reusea manevra ce faceau rusnacii aia?incotro o luau?ca cica sti delta.
In fata Constantei n-a fost neam de vas de debarcare, a fost doar o escadra ce trebuia sa bombardeze Constanta. Si au pierdut Moskva.
Eu personal nu as baga flota pe canal. Pt operatii in zona respectiva pastram artileria si aviatia.
@Anla’shok
Debarcari la Chilia in sus, debarcari la Chilia in jos, …
Dar uiti un amanunt, ambele maluri ale Dunarii pe bratul Chilia la varsare, stang si drept, apartin Ucrainei si pot sa debarce si klingonienii, ca legal noi nu prea putem interveni.
Mai mult, cand ai fost ultima data la Sulina? Ca traficul pe acolo vizeaza doar Tulcea si Galati, stopandu-se in caz de razboi. Nu ma refer la barcutele de bosorogi austrieci si nemti ce fac plimbari pe Dunare, ci la putinele maritime ce mai intra pe bara Sulina, ca alealalte se duc mai jos, la Constanta Agigea.
Si mai mult, bratul Sfantu Gheorghe nu prea are senal navigabil, pentru nave maritime…
Daca cineva va dori sa debarce, va merge mai jos.
Nu vor fredona, in mod sigur, La Chilia in port…
Da, sigur ca despre asta vorbeam. Eu zic ca daca vrei s-o faci pe desteptul fa-o in alta parte. Cand vorbeam de debarcare aveam in vedere Chilia Noua unde avem un precedent din 26 iunie 1941 cand trupele sovietice si-au creat un cap de pod. In legatura cu granita si ambele maluri la ucrainieni casca ochii mai bine la minidelta care incepe de la Lipoveni si la golful Musura si dupa aceea sa vorbesti. In al treilea rand ce are a face accesul navelor maritime pe Sf. Gheorghe cu ce spuneam mai sus. Si pastreaza-ti ironiile pentru altii daca nu vrei ca discutia sa capete un aspect contondent. Si da cunosc delta mai bine ca tine.
Sunt sigur ca despre aia vorbeai, doar cand ti se atrage atentia faci precizarea ca e Chilia Noua.
Ca vrei tu sa recunosti sau nu, gura de varsare a Dunarii in MN, pe bratul Chilia, apartine Ucrainei, stanga si dreapta.
” In al treilea rand ce are a face accesul navelor maritime pe Sf. Gheorghe cu ce spuneam mai sus.” vs. „De la sustinere ca trageri indirecte a trupelor proprii pana la infiltrarea/debarcarea unor detasamente inarmate in delta sau anumite sectoare ale Dunarii navele in discutie mai au destula paine de mancat.” sau ai uitat ce ai scris? Cand spui debarcare in delta, ai trei variante, Sulina, Chilia Noua sau Sfantu Gheorghe.
Iti stabilesti un obiectiv si argumentezi in favoarea lui.
Ce dracu sa caute aia acolo, le place plaja aia lata de la Sulina, cu apa mica, sau vor farul vechi si cimitirul? Sau si-au luat bilete la Anonimul, in Sfantul Gheorghe? Dau la peste?
In cazul unei improbabile debarcari, asa cum o vezi tu, obiectivul e Constanta si Agigea.
Cunosti o lae.
Apropo, mor de frica.
Tu ai pomenit de Sf Gheorghe nu eu. In fine cu sau fara adancime pentru nave cu pescaj maritim este o cale de acces. Lasata neprotejata poate fi folosita de un adversar mai inventiv. Daca nu te duce capul pe tine altii sigur vor fi mai destepti. In rest cu varsarea Chiliei si controlul malurilor mai uitat-te poate te saturi sa te pupi singur in fund si o sa vezi de ce zone propice pentru un cap de pod sunt cam de la jumatatea canalului spre vest si nu de pe bratele minideltei de la Lipoveni.In legatura cu folosirea canalelor pt aprovizionare si aducere de intariri spre zona continentala dinspre delta studiaza desfasurarea razboiului dintre cazacii ucrainieni si lipoveni din Dobrogea de la inceputul secolului XIX ca sa nu te mai miri la ce ar folosi debarcari la Sulina si Sf Gheorghe. Daca nici asa nu intelegi este cazul sa incheiem discutia. Cu muritul de frica, nu asta era ideea dar na, atat te lasa autosuficienta sa pricepi ce sa-ti fac, pentru creierul tau mititel ma refeream ca ai creat pericolul sa o transformam intr-un dialog murdar ceea ce se si intampla. Dar daca preferi sa mori de frica n-ai decat fiecare traieste cu alegerile pe care le face.
@Anla’shok
Tot sustii sus si tare debarcarea aia in Delta, cand logica spune altceva. Nu am asteptari de la tine, cata vreme tu nu esti in stare sa deschizi o harta online si sa vezi ca varsarea bratului Chilia in Marea Neagra nu ne apartine.
Chilia Noua (Кілія) tine de Ucraina, malul stâng, nordic al Brațului Chilia…
Chilia Veche e in Tulcea, Romania.
Am preluat de la tine, debarca aia la Chilia Noua, sau tot de precedentul din WW2 vorbesti?
Faci referire la evenimente din sec XIX in sustinerea argumentarii tale, da’ de canalul Dunare Marea Neagra ai auzit???
Uite aici trafic, la momentul postarii:
Sulina, Nave actualmente in port: 9, Sosiri asteptate: 5 (Inclusiv politie de frontiera, autoritatea fluviala, etc)
https://www.marinetraffic.com/ro/ais/details/ports/1318/Romania_port:SULINA
Sfantu Gheorghe, Nave actualmente in port: 1, Sosiri asteptate: 1
https://www.marinetraffic.com/ro/ais/details/ports/18525/Romania_port:SFANTU%20GHEORGHE
Constanta: Nave actualmente in port: 176, Sosiri asteptate: 53
https://www.marinetraffic.com/ro/ais/details/ports/67/Romania_port:CONSTANTA
Vin aia la Sulina (populatie sub 3000, fara legatura terestra cu restul teritoriului), ca sa manace o plachie la Marea Neagra (restaurantul…), nu sa ne loveasca unde ne doare.
Iar aia cu „Apropo, mor de frica.” era un sarcasm, dar ai senzorii prajiti.
Ihi.
Ca sa nu mai vorbesti prostii despre frontiera cu Ucraina. Ucrainienii nu au ambele maluri. Ti-am zis despre minidelta facuta de bratul Chilia iar granita cu ei este pe bratul Musura. Cand vrei s-o mai faci pe desteptul documenteaza-te.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Canalul_%C8%99i_golful_Musura#/media/Fi%C8%99ier:FrontLaMusura.jpg
Casca ochii , avem frontiera ucrainiana pe mal romanesc ? Nu.
Cat despre dezvoltarea unui atac din capete de pod la Sulina sau Sf. Gheorghe vezi cum zaporojenii si-au adus intariri pe cele doua canale ca sa lupte cu lipovenii din zona continentala (zaporojenii fiind la acel moment stabiliti preponderent in delta) pentru zonele de pescuit din arealul Tulcea-Murighiol-Dunavat. Si daca nici asta nu te lamureste prea multe nu mai sunt de discutat.
Btw despre frontiera pe Chilia „Cunosti o lae.”
Ti-am pus harta sub nas.Ia-ti basinile si muta-te la alta masa discutia noastra s-a incheiat. De acum vorbesti singur.
E tare greu sa explici evidenta, mai ales unuia care nu are capacitatea sa inteleaga.
Varsarea Dunarii prin bratul Chilia, in Marea Neagra, apartine Ucrainei, si malul stang, si malul drept.
In acea zona, granita intre cele doua state e pe Musura, ce apare pe harti ca „river”…
Ucrainienii au avut pretentia ca granita e pe partea de nord a digului barei Sulina ( stiu deja ca nu cunosti termenul bara), noi ca e la mijlocul canalului Sulina, decizia curtii – Musura.
BTW, daca ai fi facut macar o plimbare pana la epava Turgut S ai fi inteles lucrurile astea. Stii bine zona.
Asa e daca scriu in graba, a se citi „noi ca e la mijlocul canalului Chilia”…
Na, ca am facut si o erata!
Musura o fi river in capul tau. Dar malul drept al bratului tot romanesc este cum arata si harta pe care ti-am dat-o. Evidentele sunt cam ascunse pentru tine, vad ca nu stii sa citesti o harta iar o plimbare cu barca in pe la Sulina nu te face expert chiar daca ai tu fumuri. Cand o sa te salute graniceri ucrainieni de digul nordic al chestiei pe care nu o cunosc si esti convins de asta poate o sa-ti dau dreptate pana atunci mai invata. Si un pic de modestiei nu cred c-o sa-ti faca greata.
Anla’shok,
E chiar atat de greu sa recunosti ca nu stiai ca gura de varsare a canalului Chilia, adica malul stang si malul drept, nu ne apartin, ci sunt ale Ucrainei?
Uite, ca tot dai ca sursa o poza de pe wiki, poafe intelegi acum:
„Astăzi Brațul Chilia formează frontiera româno-ucraineană în mod direct pe o porțiune de 85,8 km. Pe unele porțiuni, frontiera româno-ucraineană trece la sud de brațul principal, urmând cursul următoarelor brațe secundare: brațul Tatomir zis Tătaru[4] (13,6 km), Stambulul Vechi (15,3 km) și Musura (9,5 km), astfel că navele românești nu pot trece liber din mare în Deltă sau invers prin gura acestui braț”
Stiu ca iti este greu.
https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Bra%C8%9Bul_Chilia
„Bratul Chilia formeaza granita României cu Ucraina în mod direct pe o portiune de 85.8 km. Pe unele portiuni, frontiera româno-ucraineana trece la sud de bratul principal, astfel încât aceasta urmeaza cursul urmatoarelor brate secundare: Tataru (13.6 km), Stambulul Vechi (15.3 km) si Musura (9.5 km).”
https://www.chettusia.com/ro/content/bratul-chilia
Este destept de plesnesti, prin ambele maluri tu intelegi ca insula Limba sau cum se numeste si alte cateva ostroave de acolo sunt la ucrainieni. Bratul Musura de unde vine din cosmos? Faptul ca granita se continua de la Valcov /Lipoveni pe un brat secundar format prin depuneri in golful Musura la tine inseamna ca au ambele maluri? Ai niste probleme de intelegere a geografiei. Si pentru ca ai deviat rau discutia chiar daca prin absurd ai dreptate ar fi vorba de o fasie de teren lunga de 7 km de …mlastina.Deci plajele Sulina si Sf. Gheorghe sunt fundaturi, la fel grindul Chiliei dar minidelta Musura este o zona strategica . Daca este s-o luam pe calea ta tot la Sulina ajungem. De ce sa se afunde in cand au smarcuri Sulina la cativa km. Si ajungem iar la monitoare si vb. Au arme sau pot avea arme care sa loveasca si zona unde ai tu doua maluri ukrainski? Au chiar si asa partial uzat moral cum o fi el. Cu modernizari pe partea de munitie si guri de foc navele astea devin si mai relevante decat sunt. Daca reusesti sa ma convingi cum poate un adversar sa exploateze masiv dpdv tactic „ambele maluri” pornind de acolo din minidelta ar fi mare minune.
@Anla’shok
Nu prietene, prin ambele maluri inteleg ambele maluri, ce apartin Ucrainei.
Gura de varsare a bratului Chilia in Dunare nu e a noastra, lucru pe care nu il stiai si l-ai tot negat in ultimel 10-15 postari. Musura nu e navigabil maritim. Competentule!
Din pacate pentru tine am dreptate.
Din pacate pentru mine ai dreptate :))). Imi vine sa pariez ca dupa fiecare replica scrisa te feliciti in fata oglinzii. Mai ai niste probleme pe le ignori cu gratie dar esti fericit ca ai rezolvat-o cu teoria. Tu crezi ca in cazul unui ipotetic conflict conducerea militara de pe malul stang fericita ca are cele doua maluri la varsare pe ultimii ..cat 10-13 km nu va mai intreprinde nimic contra adversarului care are malul drept pe restul de cca 85 km. Si care mal drept posedat de cei de pe cel stang este o fleasca la propriu. Dar din pacate pentru mine ai dreptate da-o dracului de geografie cand se concep operatii militare in secolul 21 unii cred ca asta se face dupa definitii nu dupa configuratia terenului, printre altele.
Sa nu uitam de sicanele haholilor, mutarea balizelor de frontiera la Sud de limita arbitrata, formarea canalului Barstoe, vrajeala cu stanca Serpilor trecuta ca insula, etc, asta doar in zona deltei. Problema, nerezolvata, e ca in mod normal granita ar trebui sa fie pe toata lungimea bratului Chilia, adica pe Stambulul Vech nu doar pana la Cardon, pentru ca zona Musura nu permite trafic fluvial (in curs de colmatare naturala) sau, daca e sa avem coaie, chiar pe Bastroe, ca tot ii mananca in cur. Monitoarele pot pisa toata zona bratului Chilia de pe bratul Sulina, fiind si mai protejate in acest caz, daca sa zicem ca zona Chilia este inacesibila. Monitoarele sunt singurele platforme viabile gandite pentru zona deltei iar problema armamentului se poate rezolva rapid. Trec de la APRA la LAROM, de la 122 la 160, eventual ACULAR (sau EXTRA daca ne dam in petec), SPIKE, turele teleopreabile de 30/35 si 12.7, si un sistem Avenger bazat pe Singer/Starstreak ori Simbad bazat pe Mistral sau chiar SPYDER si sunt overkill pentru rolul lor. In rest ce sa zic, le urez hahololor un razboi tot mai
@Anla’shok
Specialistul lu’ peste prajit, eu ti-am atras atentia asupra unui singur lucru, ca esti in EROARE, ca gura de varsare a bratului Chilia in Dunare nu e a noastra. Ulterior, ti-am spus ca au obiective mai atractive, la sud – portul Constanta/canalul Dunare Marea Neagra, sau chiar la Cernavoda…
Nu am spus nimic de capabilitatile flotei fluviale sau de lipsa lor, prostane, si nici de ce mai insailezi tu pe acolo.
Du-te la Tulcea, ia pasagerul si fa o plimbare la Sulina. Cere-i unuia sa te duca pe Golful Musura, si dupa aia, vorbeste.
@RTI
Adevarat, nu trebuie sa uitam toate sicanele lor, Bastroe, faza cu Rostock-ul – https://ro.wikipedia.org/wiki/Rostock_(navă), dar avem deja o decizie a unei Curti de Justitie internationale, cea care ne-a reglementat ZEE, accesul la hidrocarburi, si in subsidiar si faza cu Musura, ca ne place sau nu…
Legat de platformele fluviale, ele sunt depasite ca armament, ar fi frumos sa il aduca in timpul actual, dar am ceva dubii ca vor face ceva. MLU era momentul, s-au ocupat doar de nave.
RTI ai dreptate.
@Priam spune-i „prostanului” despre ce se discuta cand te-ai bagat ca musca -n ….lapte ca sa pari destept. Era despre monitoare si vedete blindate si situatii ipotetice in care pot fi folosite. Unde am ajuns? La coimanareli despre ce inseamna ambele maluri. De ce ? Pentru ca ai vrut sa arati ca ” din pacate pentru mine tu ai dreptate”. Te-am avertizat sa fii atent la cum te exprimi pentru ca nu pierdeai nimic daca foloseai un ton normal. Acum na mai ai putin si-ti spargi oglinda. Btw, ” prostane”? Din ce parte a Moldovei esti?
„Din ce parte a Moldovei esti?”
Nu sunt din Moldova, dar nu as avea nicio problema sa fiu! Doar atat poti?
PS oglinzile mele sunt bine mersi!
@priam & @Anla’shok
Va apreciez pe amandoi dar aceasta discutie a luat-o pe aratura. Nu vreti voi, va rog frumos, sa o incheiati aici?
Multumesc! 🙂
Asta si am incheiat. „Prostan” este licenta moldoveneasca daca pot spune asa. Pana sa ajung la Iasi nu-l mai intalnisem nicaieri in tara. Asta era ideea cu Moldova. Nu am insinuat ca ar fi o rusine sa vii de acolo. Dar de ….senzori prajiti.
Pentru Delta încă reprezintă interes. Acolo e greu ca aduci altfel putere de foc și mobilitate in același timp. Doar că le trebuie o capacitate mult mai buna de apărare AA pentru zona apropiată.
Și nici nu prea sunt mijloace împotriva lor. Bărcuțele alea cu 20 de oameni și un .50 nu le pot ataca cu succes
Asta spunea si Nicolae, cu modernizari substantiale incluzand apararea AA navele au inca multa paine de mancat.
Ala-i baiu’, ca mananca multa paine, geaba !
Delta Dunarii, miezu’ din dodoasca pentru orice operatiune militara ruseasca impotriva NATO…
In caz ca, Doamne fereste, ‘or trece aia pe deasupra deltei vreodata, cu Sukhoiuri, Tupolevuri si tot alaiul de nunta, in caz ca vor sa cunune iar pe roaba lor, Romania, sa nu uitati sa le spuneti celor 40 – 50 de voinici care mai au multa paine de mancat, geaba, ca le pot face cu mana, da’ sa nu traga si vreun foc cu turela aia de tanc, care nu mai gaurea nimic dinainte sa fie montata pe sandramalele alea, din ambitie, ca sa fiu elegant si sa nu-i banuiesc de curata prostie, ca se autosesizeaza aia si ne face vreunu’ pocinogu’ de ne baga la fund minunatii de monitoare cu silueta joasa si funduletu’ bombat, pardon, plat, laudate inca prin ale mai inalte cercuri militare americanesti care nici n-auzisera c-avem asa ceva.
Cum s-a mai spus daca ajung suhoaiele alea sa zboare in voie deasupra noastra inseamna fie ca deja am pierdut fie am luat Patriot degeaba. In afara de asta un upgrade la sistemele AA plus un camuflaj bine facut scad din sansele unui atac aerian. Din fericire un atac pe cursul Dunarii nu se face ca pe mare de la 40-100 km iar bombele cu ghidaj laser pot intalni o perdea de fum. Cum detecteaza Suhoiul o nava camuflata care navigheaza in regim silentios pe sub vegetatia de pe mal sau la adapostul malurilor inalte etc.?
Nu c-as tine mortis sa combat mentalitatea WWII, insa in mileniul asta o asemenea operatiune incepe cu asigurarea superioritatii aeriene.
Colac peste pupaza, s-a mai inventat si SEAD…
Patriotii aia e „decat” 7 bucati mici si stinghere, pe 238.391 kmp presarati cu toate formele de relief posibile, 1/3 arbori, pomi, copaci si corcodusi si ditamai reteaua hidrografica cu luncile, vaile, cheile si defileurile ei. Poa’ sa intre si flota aia a lu’ Darth Vader, invocat mai sus, si vei afla doar dupa ce careva cetatean obosit suna la 112, trezit din somnu’ de-nfrumusetare de zgomotul aeroplanelor.
Ca tot veni vorba, s-ar putea ca rusii sa nu muste momeala si sa foloseasca bombe ghidate laser cum le propui matale, la deruta, Vietnam-style, ca sa poata ai nostri sa faca grataru’ in timp util, ci sa foloseasca rachete, si pe deasupra, si antiradiatie.
Oricum, noi sa fim sanatosi ca monitoarele vor supravietui oricarui razboi, nu din motive de exces de blindaj ori vegetatie prea deasa ci fiindca sunt prea blande si gingase sa se supere cineva pe ele si sa le gaureasca funduletu’ ala plat.
Eu le-as zice modernizari de bun simt Anla. Nici macar n-ar fi exagerat de scumpe iar plusul de capabilitate ar fi substantial. Pana la urma sunt nave purtatoare de artilerie nu fregate AA….
Problema celor care neaga rolul flotilei fluviale este ca au punct de vedere format pe idei rigide, putine dar extrem de inradacinate.
1. Platforma veche. Din punctul meu de vedere siluetele corespund inca cerintelor din zona lor. Aici silueta joasa plata, suprastructura la fel permit navei o rezerva de „stealth” si de supravietuire inca buna la care adaugam nivelul de zgomot redus( cand navigheaza in regim silentios motoarele abia sfaraie) lipsa siajului in acelasi regim si capacitatea de a sta langa mal pe aproape intreg cursul Dunarii si in Delta datorita fundului plat al navelor.
2. Armament depasit. Corect in parte. Cum spuneai si tu APRA cu munitie modernizata nu si-a trait inca traiul. Mitralierele in turele de TAB la monitoare trebuie inlocuite precum si cvadruplele de 14,5 , au vorbit altii despre asta. Tunurile de 30mm inca eficace cu upgrade la munitie si tehnica de achizitie si ochire dublate de un Sadral in opinia mea. Tunurile de 100 inca redutabile la sprijin cu goc infirect dar de preferat inlocuirea lor cu obuziere. Deci sa n-o lungesc zona unde trebuie umblat cel mai mult.
3. Nu mai au relevanta in campul de lupta actual.
Aici vad in cazul oponentilor puncte de vedere cel putin superficiale. Ca in Delta nu vine nimeni de exemplu ca este o fundatura. Delta este o locatie excelenta ca baza de diversiuni. De asemenea Delta nu-i doar balta si stuf. De exemplu de la Tulcea la Chilia se ajunge cu masina. Este si un bac. Zona se preteaza la un mix de operatii clasice si de gherila, iar reteau de canale, balti permit difuzarea in toata delta si spre Razim-Sinoe a detasamentelor adverse daca nu ai cu ce sa-i impiedici.Doar salupe cu Spike nu sunt de ajuns.Am mai dat si alte exemple de utilizare si ele mai sunt.
Dar este mai greu sa combati idei fixiste.
0. Vezi’ de treaba, problema „celor” impreuna cu-a restului planetei e ca s-au nascut un secol jumate’ mai tarziu !
1. Silueta joasa, zgomot redus si, nu care cumva sa uitam, funduletul plat, numa’ bune s-o astepti pe Virginia la colt de stufaris…
2. Nu omite instalatia de nadire cu pokemoni, sa aiba dupa ce zabovi inamicu’, sa poti matale sa le dai in cap cu „goc infirect” din tunurile de 100…
3. Da’ nu-i nevoie sa insisti, am stabilit deja, pohta nr.1 a rusilor, in viata asta, e sa invadeze Delta Dunarii, eventual urmata de fortarea traversarii Dunarii.
Draga Protopopeus, io zic sa-ti depui cv-ul la americani, sunt sigur ca vor aprecia un asa vizionar in domeniul echipamentelor si strategiilor militare ca tine!
Daca nu, ai avea o sansa buna la un post de stand up comedian, pari foarte priceput… Vorba ‘ceia, tre’ sa mai si rada lumea de…, pardon, cu cineva. Vezi, esti cineva! Putina lume se poate poate lauda cu asta!
In rest succes in a lovi cu bombe antiradiatie un obiect care nu emite unde radio… Oricum, pari foarte priceput, mai explica-ne ce si cum. Toata lumea sta cu carnetelul pregatit ca sa ia „lumina” de la tine si strumpf.
P.S. Ai inceput sa trollezi, io zic sa te opresti aici.
@Anla’shok Asta-i pohta ce-o pohtesc! 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=N60WtGC4ejo
Problema astora ca tine nascuti cu jumate de secol mai tarziu este ca nu faceti diferenta intre fundul plat al unei nave si funduletul bombat al unei siliconate.
Si tot in aceeasi nota cine astepta la colt iti aude barcuta nascuta 50 de ani mai tz de la kilometri buni ca sa ti-o traga in fundul bombat. Pe baba asta cu fundul plat nu o aude si la cotitura branca de 100 face mai multa treaba decat basina ta cu Spike in VLS de Dunare. Asta ca vad ca-ti plac discutiile in nota asta.
In locul tunului de 30 nu? Cu turela telecomandata. Fabrica de site.
@Anla Dap! 🙂
Valeu, bre nicolae, mi-ai ingradit dreptu’ la replica taman cand voiam sa-ti multam pentru aprecierile mai de cu seara… Stiam ca esti baiat fain !
Pesemne ca americanii sa n-aiba nevoie de sfaturile mele de vreme ce ei au renuntat la chestiile alea si n-ar fi ghicit nici cu globu’ mamei omida-n mana ca noi mai folosim asa ceva…
In rest, de acord cu fluieru’ de final, ca daca americanii nu stiau de magnificul nostru sistem, poate nu stiu nici rusii si nu care cumva sa afle de la noi sa nutreasca vreun gand pervers la adresa lor sa nu mai avem cu ce le face pocinogu’ cand or invada ei obiectivul militar nr1 din Romania, cu infinite posibilitati de ofensiva – Delta Dunarii.
Aaa, zici ca chestia aia care-aduce-a elice de elicopter si se mai si-nvarte pe deasupra posturilor de comanda sa tot fie de pe la instalatia de climatizare ori sperie pescarusii sa nu umple de mult noroc vreun crestet plesuv de mariner ?!
Ca radiatie am stabilit ca nu emite…
Hai, sa ai o duminica relaxanta si numai bine !
Americanii au forte fluviale si in prezent. Le folosesc atat intern, cat si prin alte zone ale lumii, a fost relativ recent una capturata de iranieni. Folosesc alt tip de nave pentru ca alea sunt adaptate cerintelor lor.
Monitoare n-au mai folosit de la razboiul de secesiune incoace, cu unele exceptii, cum a fost Vietnamul, cand au injghebat rapid o forta fluviala, inclusiv niste nave mai bine inarmate – carora le-au spus monitoare.
Nu poti inlocui monitoarele si VB-urile pe Dunare cu barcile alea de le tot promovezi tu. Avem nevoie si de genul acela de barci, doar ca sunt complementare, nu se exclud reciproc.
Morisca aia are buton de start / stop.
Iti doresc si tie ce-mi doresti tu mie.
P.S. Tonul „glumet” si aerul de superioritate nu-si au locul intr-o astfel de discutie, mai ales cand cineva doreste cu ardoare sa aiba ultimul cuvant.
P.P.S. Consider „discutia” incheiata.
ala-i radar de navigatie
or sa apuce rusii sa traga rachete in radare de navigatie comerciale
???
doar de is dusi cu capul
a doua ..ca sa folosesc tonul tau …e ca are buton banuiesc ..ca sa il opresti ..si continui navigatia la vedere ..ca nu ii transoceanic
Ca sa nu mai amintesc despre siajul cat al unui CBG lasat de barcutele tale tinere si rapide fara fund lat.
Pentru mine-i mesajul ?!
Sa stiu sa dau forward catre toti dobitocii care au barcute tinere si rapide prin fortele navale, sa afle si ei ca inamicu’ mai obisnuieste si sa opreasca motoarele avionului ca sa traga cu urechea dupa zgomot de barcute.
Sa le zic si sa renunte la rachetele ghidate si sa puna branca vajnica de 100, ca face multa treaba, sa-i scoatem din indobitocire ?
Hai, bre, sa facem o fapta buna !
Vezi ca ti-ai uitat VLS-urile pt salupe.
Hai, bre, cum sa uit, pacatele mele, da’ se poate ?!
Containere vls compacte si usoare, pe model IAI Jumper, Iron Dome, XM 501, cu 16/20/25 celule si vectori in functie de misiune (atat AA cat si impotriva tintelor de la sol), care pot fi inlocuite cu totul in doar cateva minute si-n jurul carora ar putea fi construita „salupa” aia de zici matale, extrem de rapida si manevrabila si mult mai simplu de ascuns, nu de alta da’ istoria aia de-o mai cetesc yo cica mobilitatea bate armura si pe care-o poti utiliza si ca forta principala, si secundara, si complementara, si suplimentara, oricum poftesti, ca-n fond, vectorii lovesc, nu sandramaua de sub ei, pe model Salamina 480BC.
Si cam ce dimensiuni ar avea salupa aia construita in jurul Iron Dome?
Pacat ca o citesti in diagonala. Salupele tale nu vor fi niciodata echivalentul unei trireme. Cel mult al unei liburne. Mai invata. Pentru misiuni in Delta flota mai are nevoie si de autonomie. Monitoarele au cel putin 11 zile fara aprovizionare. Barcile tale
imaginate si nenascute cat vor rezista? Nu stii. Nu stii nici multe altele. Mai explica-ne cum lansezi rachete antiradiatie contra tintelor in aflate tacere radio. Vad ca te faci ca n-ai spus-o.
Echivalentul triremelor a-ncetat sa mai existe, echivalentul liburnelor, care, usor, usor au devenit decisive in batalii, inca mai exista.
Scuza-mi subtilitatea !
Asa cum, de altfel, si monitoarele astea au incetat sa existe de cel putin cateva decenii, in schimb, sistemele propuse de mine sunt in plin avant.
End of story !
Sa-mi spui si mie versiunea globului de cristal care tia-a spus ca ambarcatiunile dorite de mine ar avea autonomie mai mica decat monitoarele lu’ peste !
Pesemne ca tot globul ala ti-a spus si ca acestea vor fi zgomotoase si ca operatorii vor bloca aceleratia la maxim de se va vedea siajul de pe Marte.
Hai ca m-ai plictisit cu-atatea argumente de prescolar…
Ps: am rezolvat-o deja cu racheta aia antiradiatie, da’ mi-am cerut scuze deja pentru faptul ca-s prea subtil.
……………
Nicolae, la intrebarea adresata de tine, realizezi foarte clar ca nici al mai smecher proiectant de la de-alde Group Naval & co nu-ti poate raspunde…
Si totusi, tu stii ceea ce doar al mai smecher proiectant de la Naval stie… am inteles acum.
barcile alea cu viteza tot nu pot merge cu viteza interstelara dorita de unii ptr ca trebuie sa duca „marfa” in ea , adica oamenio..si daca mai trebuie sa si traga ..atunci..????? si multe ???
ptr ca ptr unul ce sta pe mal ..si are nevoie de un 7,62 ..metralera ..ptr a lua la tir ca pe popice tot ce vine cu barca..macar ptr un monitor trebuie sa aiba ceva mai mult
a doua ar mai fi ..ca am mai vorbit pe aici si unii cu google-ul in fata viseaza operatiuni de desant pe malurile dunarii samd
am mai spus ..niciunul nu cred sa fi fost la pescuit macar o data la dunare
dunarea e maloasa , aproape toate malurile sunt asa , „faleze” , plaje cu nisip ai foarte putine , operatiunile cu desant in zona malurilor sunt foarte greoaie ..ai ocazia , daca esti un comandant tampit si te surprinde cineva bagat cu grupa in mal pana la brau sa fii luat la tir static..ca de acolo nu iesi nici in chiloti sa fii , dar cu echipament
monitoarele ..baga nasul in mal , duc desantul rapid dintr-un loc in altul , in restul timpului pot sta camuflate , ori pe langa o barja , ori pe langa vreun mal..multiplica forta alora la picior..care de ar fi singure in zona , odata localizate sunt cam la revedere
in mod normal vor opera sub umbrela apararii aa , adica patriot si avioanele , ideal ar fi sa ai ceva elicoptere de atac in zona
exista parca o lege care impiedica barcile mari sa „faca valuri” si sa mearga cu viteza pe dunare ptr ca se erozioneaza malurile
monitoarele sunt foarte silentioase , mai silentioase ca o salupa ..numai cand incep sa traga le auzi din dobrogea
si apropo au si salupe pe ele ..sunt si rhib-uri ptr a opera impreuna cu ele , pot lua si infanterie pe ele
pe langa ce au montat pe ele poti duce ochitori cu pusti luneta deasupra , mitraliori , tragatori cu rachete antitanc samd
cu tunurile ai varianta ieftina de a trage mult si ieftin la distante bune , malurile dunarii pot fi inalte , poti trage ieftin cu tot ce ai pe ele , munitia ghidata e si scumpa
cu doi tragatori cu spike pe ele ai si optica aferenta de descoperire , redundanta , dintr-o barca in miscare nu tragi cu nimic pana la oprire ..o sa spuneti de alea americane de-ale navy seals..alea trag distante foarte scurte ..dunarea are intre 700 -1000 metri latime
nu cred ca ar vrea cineva ..cu vreo 15 taburi care trec dunarea prin plutire sa fie surprinse de vreun dinozaur din asta ..care trage cu tun de 100 mm la distante mari
ce faci cu barcile????
posturile de lupta de pe monitoare , vedete , sunt redundante ..si pot fi suplimentate prin infanteria la bord
noi avem dunarea , trebuie sa asiguri prezenta , nu faci incursiuni
Bine zis Niko doar ca unii poarta ochelari de cal.
unii au un fetis cu barcile astea rapide ca si cum ar fi panaceea ..bune la toate
dupa aia unii viseaza trupe speciale prin delta tot anul
uita ca vreo 7-9 luni din an avem timp rece , cu ploi , unii cred ca suntem in california si stau cu trupetii prin smarcuri sa se racoreasca
le recomand excursii de macar 3 zile pe acolo sa astepte sa treaca ceva pe acolo sa apere
nu tin cont ..ca in mod normal trebuie sa fii capabil sa te duci pe unde te ataca
eu pe vedete , sau monitoare macar un sistem activ de mascare as fi pus ..sa fie acolo
dupa aia nu se tine cont ca mai avem nave ce merg pe dunare
Si ar mai fi ceva de spus. Cu 4 vedete blindate(mari) blochezi Dunarea in caz de extremis pentru ca au si lansatoare de mine.
Tunul ala de 100 totusi nu prea are ce cauta, vechi si ineficient.
In perioada Salamina s-au folosit liburne. Grecii au castigat folosind trireme si direme. Persii au avut nave similare alaturi de un numar mare de pentacontere. Ai vrut sa sustii teoria ta cu salupele cu o batalie despre care stii cate ceva din Ascensiunea unui imperiu, pacat ca asta este mai mult o fictiune. Si care ar fi echivalentul triremelor in ziua de azi? La ce fluturi ai in cap cred ca o sa spui cuirasat.
Corectie :” In perioada Salamina NU s-au folosit liburne”.
VB-urile au autonomie 3 zile.monitoarele 7.daca stau pe loc.in mars au 500km respectiv 1000km raza actiune.adica 2-3 zile.raman la parerea mea: sa platesti cu 10-12 mil$/an(+alte cheltuieli de mentenanta,combustibili) peste 400 de oameni(+cei de la auxiliar)ptr echivalentul a doua baterii de camp cal.100 si a unui divizion de apra40 este tampenia suprema.in ultimii 10 ani dinozaurii astia cred ca au papat echivalentul unei corvete asw fara sa aduca vreo plus valoare marinei militare.cand le-au vazut aliatii prima oara cred ca au ras de au facut pe ei.cu asa ceva luptau acum 100-150 de ani stra-stra-bunicii lor.
Autonomie: cam ce lungime are Dunarea in Ro? Aprox. 1000 km.
10-12 milioane/an. Nici mai mult nici mai putin decat USD. Nu lei, USD. Serios acum, in tara cu una dintre cele mai necomunicative armate tu scoti cifrele astea din joben de zici ca lucrezi la intendenta, nu alta. Vad ca stii si cat consuma o corveta asw in termeni de cheltuieli anuale. Bravo! Multumjm ca ne-ai luminat si pe noi!
Strabunicii lor au folosit asa ceva in delta Mekongulhi, prin anii ‘70. Marina fluviala au si acum americanii. Li se pare ceva util desi au in esenta o marina blue water.
Ben Hodges a spus ca sunt o idee buna iar americanii nu prea obisnuiesc sa faca afirmatii de complezenta. Dar noi suntem mai destepti decat fostul sef al trupelor americane din Europa… ce dreacu, romanii se pricep la orice!
Monitoarele 11. Este un interviu cu comandantul unuia din monitoare acum cativa ani.
Narator: Si uite asa Eroul si-a gasit concurentul cu flexul din universul paralel 😀
Misto dialogul, unele idei pe care le-ati spus sunt interesante
La fluviale suntem nr 1. In lume. Fluviale au si rusii si ucrainienii, brazilienii, ungurii, sarbii, elvetienii, chinezii,bolivienii,nigerienii si… americanii.
A,si mongolii, ii uitasem
Cateva linkuri …cred ca trebuie monitoare , care sa aiba pe linga ele si cateva Patria Nemo Navy 120mm Mortar System
http://www.clubulamiralilor.ro/contraamiral-r-petre-cioromele/
„În timpul Revoluţiei din Decembrie 1989, navele Divizionului 94 Vedete Blindate, la comanda căreia era, au apărat podurile de la Cernavodă şi ecluza canalului Dunăre-Marea Neagră. A comandat toate forţele, care participau la apărarea acestor obiective şi a coordonat navigaţia în sectorul de responsabilitate al portului Cernavodă.”
http://www.portalulrevolutiei.ro/arhiva/2004_205.html
„Diversiunea a avut efectul scontat, desi Marina Militara era in masura sa raspunda unei situatii reale, avand forte suficiente: 12 vedete torpiloare mari, 24 vedete torpiloare pe aripi portante, 6 vedete purtatoare de rachete, 20 nave dragoare, 14 nave antisubmarin iar pe Dunare, 24 vedete blindate fluviale si 25 vedete dragoare. Dar, paradoxal, tocmai numarul lor s-a dovedit a fi un inconvenient, cum remarca in cartea sa insusi contraamiralul ( r) Iordache: „Daca la fluviu navele au actionat pe distante mari, de la Drobeta-Turnu Severin pana la Sulina si Sfantu Gheorghe si din acest motiv nu s-au stanjenit reciproc, in schimb la mare, cele peste 70 de nave care au actionat preponderent in apele teritoriale cu misiuni de cercetare, supraveghere si apararea unor obiective, initial s-au stanjenit reciproc. Nu putine au fost situatiile cand, derutate de intensa contraactiune radioelectronica la care au fost supuse, sa considere navele proprii drept inamice. Numai foarte buna pregatire a comandantilor de divizioane si de nave a facut sa fie trecute, fara incidente, aceste momente din primele ore ale operatiei”.
” Saber Guardian 17 ”
http://www.ziare.com/stiri/armata/exercitiu-in-premiera-dupa-89-pentru-militarii-romani-recuperarea-unei-treceri-peste-dunare-foto-video-1473220
orice „barca” merge pe dunare e vulnerabila
ori ca bagi un arleigh burke ..ori ca pui o barca de scanduri
daca ai inamic pe vreun mal in apropiere
ptr ca beneficiaza de o pozitie privilegiata in raport cu orice ..in limita focului direct are adapost natural , ptr foc indirect are camuflaj
acum …s-au facut exercitii cu fortare a fluviului …unul sa fie ala ..nu ai vrea sa ai suport de la vreo nava , doua din astea ptr a securiza vreun mal???
nu sunt tocmai navele interstelare ..monitoarele sunt mai din trecut , cum zic unii , nu cred sa incerce cineva sa te cucereasca mergand pe cursul unui fluviu
in ziua de azi ..nu rezista un tanc bun unei rachete ghidate ..nu ai pretentia de a fi mai
acum ..nu o sa te urci cu monitoarele pe mal ptr a vana suhoaie
totusi …le avem in dotare , avem o bariera naturala ..reprezentata de fluviu ..intre zona de plaja(zona de acces) ..si restul tarii
dunarea are particularitatea in zona noastra ca strabate o zona joasa , de pamant moale …face ca malurile sa fie neregulate , „plajele” sunt maloase ..inguste …depind de anotimp..e o zona de foarte dificil acces ..poate in zona oraselor sa poti avea acces ptr miscari cu mari unitati
monitoarele ( ma refer la toate ..vedete si monitoare , pleaca din acelasi „model” , program)..sunt o platforma rezistenta , versatila ptr a asigura suport in intreaga ..asta , zona , de pe apa ..specificul cailor de comunicatii in zona inca le face utile ..erau localitati in aval de galati ..spre care trasportul se facea pe apa , nu vreau sa vorbesc in necunoastere ..dar inainte ..cand se inundau zonele nu cred ca aveai acces altfel
nu cred ca sunt nave ..sau cineva planuieste vreo operatiune in care ele sa fie folosite independent in zone controlate de inamic ..decat ca ultim recurs , sau in conditii extreme
poate4 cineva sa ma lamureasca…??
….de ce mai exista nava scoala mircea?
ce scoala faci pe ea?
inveti sa navighezi pe o barca cu pinze?\
nu e mai bine sa facem plimbari pe mare cu ea….la 10 lei biletu` ?
chiar nu se gaseste una de tabla sa para nava de lupta pe care sa invete viitorul marinar de nadejde cu e cu marinaria….!?
Ma bucur ca pentru tine scoala incepe devreme anul asta, pe 9 septembrie…
Intreaba-i pe nemti de ce platesc sa se pregateasca pe Mircea!
Pregatirea clasica si de baza se face pe veliere!
Toate marinele isi pregatesc viitorii marinari pe veliere
Intrebarea e puerila si sper pentru tine ca a fost pusa in joaca.
Mircea e pentru Marina Romana si pentru Romania un simbol. E printre putinele veliere din categoria sa ce au supravietuit, face parte dintr-un club extrem de select.
E continuatorul unei traditii.