F 16, F 16 cat vezi cu ochii prim-prejurul Chinei. In curand si F 35…
(PS – astea-s turcesti)
Casa Alba a aprobat vanzarea a 66 de aparate F 16 Block 70 catre Taiwan, poate si datorita razboiul comercial dintre Beinjig si Washington, partea care ne intereseaza pe noi, mai mult la nivel academic, este pretul vechiculat: 8 miliarde de dolari.
Daca facem o regula de trei simpla, 36 de aparate se duc spre patru miliarde, poate un pic mai mult, asa ca sa fim seriosi.
Cu ocazia anuntului, membrii infulenti ai Congresului au dat publicitatii si o declaratie, din care citam:“The sale of F-16s to Taiwan sends a strong message about the US commitment to security and democracy in the Indo-Pacific.“
Americanii au mai multe motive pentru a relua livrarile de arme catre Taipei: razboiul comercial, situatia din Hong Kong, banii…
De remarcat ca Taiwanul va dispune in cativa ani de o forta aeriana impresionanta: 66 F 16 Block 70 noi si aproximativ 150 de aparate F 16A/B modernizate la standardul “Viper”, adica destule “pietricele” in espadrilele aviatiei populare chineze in caz ca le vin idei ciudate.
Coreea de Sud vrea si ea modernizare pentru F 16 de le are in dotare, dar doreste si F 35A/B, Japonia direct F 35A dar 40 de “B”.
Destule batai de cap pentru o China cu destule probleme sociale si economice la orizont.
GeorgeGMT
Salut. Si destule batai de cap pentru LM ca sa onoreze comenzile, asta e motivul pentru care Romanica inca nu a facut comanda ca altfel bubuie fabrica.
F-16V sau F-35A…100 milioane de dolari!
(1 euro = 1,1 dolari americani)
34 F-35A pentru 4 miliarde euro (4,5 miliarde dolari…oferta initiala pornise de la 6,53 miliarde dolari) = Belgia;
33 F-16V pentru 4 miliarde dolari (ghicimare din 66 bucati pentru 8 miliarde dolari, cheaper by the dozen) = Taiwan;
32 F-35A pentru 4 miliarde euro probabil (4,5 miliarde dolari…oferta initiala de ieri = 6,5 miliarde dolari) = Polonia.
cam greu le-a picat la americani fisa cu china.
Armele pentru Taivan sunt doar de forma; China poate infringe Taivanul oricand, chiar cu ajutor american; o sa-i coste cam mult, dar o pot infringe; numai ca sunt destul de inteligentai ca sa astepte o unire pasnica. (Vezi Hong Kong.)
Totusi, noile F-16 sunt departe de conceptul initial. (Un avion usor, de vinatoare.)
Daca se renunta la ideea de baza, este mai bun F-18; macar e bimotor si cam la aceeasi greutate cu noul F-16.
Pentru luptele aero-navale e mai bun. Si noi avem si ceva litoral…
”invinge” e foarte relativ, mai citeste si Sun-Tzu oleaca….
Tu crezi ca-i Tanks Of World aici ?
daca Taipei are asa arma lucrurile se echilibreaza considerabil, presupunem ca si pilotii ii antreneaza pe masura armei, iar China o sa-si faca calcule(lele) de doua ori ininte sa porneasca ceva, cel putin tactic ( sau d.p.d.v. militar ).
Strategic probabil CHina o sa tot plimbe fortele navale de jur-imprejur sau sa-si faca ”insule” daca are cu ce in jurul Taiwanului.
Corect.
Chiar ieri citeam un articol pe aseasta tema, care spunea cam acelasi lucru: prea scump, prea putin, prea tarziu: https://nationalinterest.org/blog/buzz/taiwan-getting-sixty-f-16s-they-wont-really-matter-against-china-79511. Oricum, din articol reiese ca flota lor aeriana e destul de batrana (nu ca a noastra, dar totusi), si oamenii aia chiar le zboara, asa de achizitie era nevoie. Probabil ca mai departe vor investi mai mult in rachete AN / AA. Chiar daca nu pot invinge, ar putea produce pagube mari chinezilor.
Pentru taiwanezi, instalațiile moderne AA, Anti-nava, AT și artileria moderna sunt mult mai importante decât aviatia sa mitara care în cazul unui conflict militar, ar fi prima atacata de comuniștii de pe continent.
Ahm… La HK unirea pasnica a fost conform contractului, vezi Opium Wars
Te înșeli amarnic. Dacă SUA se implica militar, deschis, de partea Taiwanului, China pierde foarte urat.
Partea pozitiva pt Taiwan este ca nu se invecineaza terestru cu China comunista. Un război taiwanez-chinez, s-ar duce cel puțin la început, aerian și maritim.Aici câștiga cine are cea mai performanta aviatie și marina militara plus apărare AA, AN și AT. Daca Taiwanul își poate controla spațiul aerian și tine la distanta, flota militara chineza, a scăpat de invazia terestra comunista.
Greșești profund subestimand capacitatea de lupta a SUA.
US are cea mai capabilă armată însă nu se poate implica direct într-un război cu China. Ambele țări sunt puteri nucleare.
Și din acest motiv China nu va invada Taiwanul. Atâta timp cât SUA sprijină Taiwanul, taiwanezi nu vor fi invadați. Asta nu înseamnă că taiwanezii nu trebuie în continuare sa își dezvolte capacitatea de lupta.
În cazul unui atac chinezesc, flota americană ar interveni. De aceea chinezii nu vor ataca. Totusi, de dragul discuției, daca se va intampla asta conflictul va fi local si se va reduce la o șicana mai mult. Chinezii văzând că se implica us nu vor mai incerca o debarcarea in forță. Se vor utiliza arme de mica capacitate. Vor fi mai multe latraturi decât muscaturi.
China nu ataca daca nu e sigură iar sua nu prea fug de război. Astea le stiu ambele tabere despre ceilalți. În cel mai scurt timp se va reveni la situația anterioară conflictului. Pt ca us are nevoie de mărfurile chinezești iar chinezii de banii vestici.
Faptul ca flota us speria o ditamai china cat un continent, sa i-o spuneti lui cutu’. Ati ramas ancorati in anii ’90 cand flota facea legea prin tarile dictatoriale pline de desculti. Poate o fi buna impotriva Chinei pt niscaiva lovituri chirurgicale, dar in cazul unui razboi de uzura o fac chinezii colete si le trimit inapoi cu DHL. E aberant ce spuneti. E ca si cum ati zice ca flota us din Pacific ar face zob armata rusa continentala.
cer scuze celorlalti participanti la discutie ca ti-am raspuns
Din aniI 90 si pana acum distanta dintre China si Taiwan a ramas se pare aceeasi 130 km minim 220 maxim si cum chinezii nu au descoperit inca teleportarea vor avea in continuare mari probleme sa transbordeze peste stramtoare sute de mii de soldati si zeci de mii de tone de armament si provizii fara sa aiba control total asupra spatiului aerian si maritim