Soldatul Svejk se uita la salata bulgareasca

rezerva armatei

Nu exista bucurie mai mare pentru noi decat sa ajungem undeva si sa putem spune din toti rarunchii: uite ba ca la altii ii mai nasol.

Asa ca m-am gandit sa-i fac o bucurie soldatului Sveijk, asa spre sfarsitul perioadei de concedii de vara si inceputul perioadei de concedii de toamna-iarna. Saracul Sveijk a obosit de la alba-neagra…. (https://www.rumaniamilitary.ro/soldatul-svejk-aplica-statutul-rezervistilor-voluntari-soldatul-svejk-s-a-apucat-de-alba-neagra) deci cred eu isi poate lua concediul bine meritat.

Deci cu vecinii bulgari sa fie atunci povestea, insa as vrea totusi sa mentionez un aspect din capul locului. Merge mai rau, da, insa discutiile pe care ei, bulgarii, le poarta ii vor duce spre ceva pozitiv. Nu aceeasi senzatie o am la noi, oricate discutii s-ar purta. La fel cum ne-au dat clasa la fondurile UE, autostrazi si turism, si in domeniul militar ne vor surclasa in ceva timp. In linii mari, pe parte de dotare, incep sa ne explice vecinii cum sta treaba, adica au dat 1.2 mld $ pentru 8 F-16 in varianta block 70, care vor fi livrate incepand cu 2024. La capitolul “to be”, deci de ce se mai intereseaza bulgarii, mai avem si transportoare blindate in valoare de 600 mil euro plus doua noi fregate(!?).

Pe langa asta, un angajament ferm fata de marele Orange pentru 2% fara fite contabile cand anulezi licitatia si o muti pe anul viitor cu tot cu bugetul alocat.

Cam asa stau vecinii in linii mari. Pe parte de personal, si aici vroiam sa ajung, desigur ca au si ei o rezerva voluntara. Sa fiu clar inteles, noi nu am inventat apa calda, noi nici macar nu am fost primii din regiune care au proiectat o forma de rezerva voluntara. Ungurii functioneaza pe un proiect similar din 2010 si vor sa isi tripleze efectivele pana in 2026. Bulgaria are si ea in functiune un astfel de program din 2015. Deci noi, ca de obicei, am fost ultimii care am inteles ca si acest program de rezervisti, pe langa faptul ca e util, mai este si o necesitate.

Ca de obicei, bulgarii s-au miscat mai rapid insa si cifrele lor sunt mai dezastruoase decat ale noastre. Partea interesanta si de retinut este ca bulgarii publica acest aspect. Lipsa de personal pentru activi este in jur de 20% si la rezervisti 83%. Cand spui lipsa de personal 83% in rezerva inseamna macar ca ai o structura de rezerva cat de cat creionata. In concret, sunt 337 de rezervisti voluntari la bulgari in acest moment. Chiar locurile pentru 2019, 1288 in total au fost anuntate in februarie (! -> februarie, nu august, da?). Se accepta inscrierea in program pana in luna octombrie a anului 2019. Posturile scoase sunt pentru toate categoriile de personal militar

Mai in detaliu, pentru un articol, un reporter s-a inscris in cadrul acestui proiect si si-a exprimat opinia in legatura cu cele traite.

In primul rand constatarea jurnalistului, devenit ofiter rez. de marina, este ca perioada de pregatire este insuficienta, echipamentul folosit este vechi, atat de vechi incat se dezintegreaza in maini. Mai putin varianta lor de PM, fabricata ce sa vezi in 1964. Intr-adevar acesta nu s-a dezintegrat si a executat toate cele 17 focuri necesare. Desigur ca si rezervistul spune ca este insuficient si nu poti discuta realmente despre abilitate dobandita dupa 17 focuri. La cluburi de tir sportiv private macar 20 de focuri executi. Jurnalistul mai relateaza si despre oamenii care fac parte din acest proiect, niste tineri intre 18 si 22 de ani motivati de patriotism si dobandirea oricarui fel de experienta in munca, secondati de niste doamne pe la 40 de ani, motivate de “bani”. Pe de alta parte subliniaza aportul pozitiv in cultura militara al tinerilor ofiteri, mai ales cei venind cu experienta serioasa in diferite domenii din civil (!!!).

Mai interesant este ceea ce s-a ridicat ca problema iar surprinzator ministerul lor al apararii doreste modificarea cat mai rapida a legii care reglementeaza aceste aspecte.

  • problema pregatirii: aprecierea celor implicati este ca pregatirea este blocata undeva in anii 1970. Aspectele practice ale pregatirii sunt mult prea putine si inutile in raport cu problemele si amenintarile pe care Bulgaria le intalneste;
  • problema echipamentului: vechi si diferit fata de cel al personalului activ. Se noteaza prezenta unei lopeti de infanterie fabricata in 1915 (nu am gresit o cifra);
  • problema perceptiei: s-au simtit si au fost tratati ca soldati “second-hand”;
  • problema sociala: angajatorii nu sunt incantati de disparitia timp de o luna a unui angajat in fiecare an.

Acum ministerul lor al apararii a luat act de nemultumiri si deja a propus solutii, una din ele mi-a sarit in ochi. Este vorba de compensarea financiara a angajatorului astfel incat angajatul sa nu aiba de suferit.

Ca sa fie imaginea de ansamblu si mai clara, am cautat legea bulgara si pregatirea se face timp de 25 de zile pe an si contractele sunt pe 5 ani. Financiar, pentru fiecare an, rezervistul primeste o solda de baza aferenta gradului (pe an!) la care se adauga plata pentru luna in care este fizic la unitate adica 75% din solda activa. Pentru cei care prin contract isi asuma disponibilitatea de a participa la misiuni in afara granitei, suma creste. Si aici e un punct foarte important, daca imparti la 12 luni, lor le da cu mult mai bine decat 10% pe luna ca la noi. Si? Ce s-a intamplat? Sunt mai multi? Din contra si am zis asta de la inceput, nu acel 30% schimba ceva la noi cand sau daca vor modifica legea 270/2015. Dar faptul ca ministerul nostru insista cu obstinatie pe acest subiect mie cel putin imi spune doar ca are alte motive in spate. La fel si insistarea pana la modul obsesiv ca cei care doresc varianta serviciului militar in rezerva vor fi soldati-gradati r.z. si doar atat. Posturile de cadre sunt sublime dar lipsec cu desavarsire. In fapt, aici discutam de blocarea individului, fie ca are potential sau nu, in corpul soldatilor, fara o posibilitate reala de a urca treptele ierahiei militare. Oare de ce este “neatractiva” acesta optiune de serviciu militar? Hmmm? Ghici ciuperca, ce-i?

De ce e asta relevant pentru noi? Luati ce spun pe inventar, isi vor rezolva problemele mai repede ca noi si vor avea in functiune o structura mai clara si utila decat noi.

Fereasca sfantul ca marele Orange si NATO se sa uite peste elementele de rezerva din aceste tari si sa ceara un exercitiu de mobilizare.

Ma semnez al vostru lt(rez)

Sursa:

https://balkaninsight.com/2019/08/27/expanding-military-service-in-bulgaria-is-it-worth-it/

http://www.comd.bg/en/acts/armed-forces-republic-bulgaria-reserves-act

https://www.defensenews.com/global/europe/2019/07/10/bulgaria-approves-draft-deals-to-buy-f-16s-in-record-defense-procurement/

81 de comentarii:

  1. Interesant , deci rezervistii pot merge si in misiuni in strainatate ?! Apropos de cele 17 cartuse, eu as lasa toti rezervistii sa poata trage in poligoane mapn ,mai contra cost de „funny ” , poate de unii o sa ai nevoie vreodata, si dupa 20 de ani de la terminarea armatei e grea adaptarea .

  2. Pacat ca ajungem sa ne comparam cu Bulgaria o tara la care prin 1997 ii acordam ajutoare umanitate find in colaps. Din partea introductiva vad ca incepe sa se puna in discutie echipamente serioase. 2 fregate este o propunere impresionanta.
    Pe parte de rezerva era clar ca se vor organiza mai bine. La noi problema este in mod cert o uriasa lipsa de interes a ministerului. Nu vor oameni noi pe acolo.

  3. Multumesc de informarmatie si de articol. Apreciez munca ta.
    Cu stima

  4. pe vremuri adica acum 100 de ani bulgaria era considerata Prusia balcanilor, iar in primul razboi balcanic a demonstrat-o si in teren.Noi suntem un popor de schizofreni, nascuti bolnavi si care or sa moara nebuni.Asta din cauza ca aia buni dintre noi n-au curajul sa se bage in fata cu ”tupeu”.

    • „popor de schizofreni” – hai sictir, stimate domn!
      Nu lasa disperarea sa scoata ce-i mai rau din tine.
      Si in 1913 am intrat peste ei in al II-lea razboi balcanic, e adevarat ca bulgarii au luptat pe mai multe fronturi atunci. Tot adevarat e si ca la Turtucaia bulgarii au avut ajutor de la nemti.

      • Aaaaa, in al doilea razboi balcanic stiti ca bulagrii care l-au si povocat erau singur singurei si pe partea „aliatilor” erau:
        1.Imperiul Otoman
        2.Serbia
        3.Grecia
        4.Muntenegreu.
        5.Regatul Romaniei
        Intreg „razboiul” a durat o luna jumtate.Pe langa asta, desi am avut pierderi mici datorita luptelor in fapt am pierdut mai multi oameni decat imperiul otoman(aprox.4000 la truci) si 6000 la noi din cauza bolilor specifice.Enorm. De multe ori am spus ca atunci cand nu ne trecem negru pe alb erorile le vom repeta. Cifrele de mai sus nu le gasiti in itoriografia romaneasca din pacate, ele exsita in jurnalele de operatiuni la ArMilNat si in memorile gen. Ioan Culcer sau lucrarea lui R.C. Hall „South East Europe”
        Aplic doar logica „ajutorului strain” pe teza de mai sus.

      • Uita-te la stiri stimate domn cu sictiru-n gura.vezi ca la 1913 n-am dat nici o lupta cu castravichki.Ei n-au un sfert din popor plecat din tara cum avem noi.De bine au plecat si inca mai pleaca romanii din tara lor?Fereasca Dumnezeu de vreun razboi ca suntem in rahat.Numai daca vizitezi site-ul asta te apuca disperarea.

        • Parintii mei, copiii, multi oameni pe care ii respect fac parte din poporul asta. De unde si sictirul. Crede-ma ca nu mi-a facut placere sa scriu cuvantul ala, mai ales ca te cam inteleg.
          Iar cu bulgarii… Creca suntem cam in aceeasi categorie; da, suntem in rahat in caz de razboi, cutremur, epidemie samd.
          Dar daca ne auto-insultam ca ne ajunge disperarea la os asta nu cred ca ajuta. Ma rog, probabil ajuta daca contrabalansezi cumva… the carrot and the stick, you know…

          • Si da, sunt segmente in care-s peste noi, fara discutie: ak-uri cum se zice prin alte comentarii; industria de electronice & IT la ei nu-i de neglijat – ex. Telerik si majoritatea caselor de marcat pe care le folosim; asta pe langa turism si autostrazi, care deja s-au amintit. Per ansamblu insa zic eu ca suntem cam in aceeasi liga, inca. Adica la fel de rupti in c00r, doar ca nu fix in aceleasi locuri.

  5. Chiar asteptam postarea asta. In cazul meu, sefu inca incearca sa ma convinga ca nu e o idee buna sa plec. Ma rog…
    Va Salut!

  6. Nu am facut armata (prima generatie care nu a mai facut :-)), dar am auzit de la un coleg care a prins, ca au avut la un moment dat o chestie, ca expira (? poate am inteles gresit) un lot de munitie, si trebuia distrus (?) asa ca i-a lasat comandantul, si pentru singura data in armata, au tras pe saturate.
    Daca e adevarat ca se distruge (sau care o fi termenul) munitia „veche”, nu ar putea sa o foloseasca pt rezervisti, sau chiar sa faca niscaiva evenimente pt voluntari ?

    Ideea cu compensarea angajatorului e geniala daaar: ca sa compensezi salariul unui IT-ist, e nevoie sa „castigi” ceva de pe urma lui. Adica, pt luna aia, statul tre sa scoata ~1500 EUR (si sunt conservator). De banii aia ar putea compensa salariile a 3-4 muncitori. Deci poate ar merge o compensare partiala, pana la o limita stabilita. Altfel o sa ajunga sifonare, gen imi plateste statul salariul pe 1 luna, si o sa fiu la … intendenta 😀

  7. Ai rabdare…. cât de curând nici cu ei ? Apropos, au F-16 noi…. Auziți bai ăștia de la mapn, noi, bă!!!!!
    Așa că măcar să facem haz de necaz https://www.timesnewroman.ro/monden/general-roman-despre-noul-rambo-aia-e-cand-n-ai-pensie-speciala-lucrezi-si-la-73-de-ani

  8. Bulgaria nu e exemplu
    Chiar zilele astea e exercitiu FOS cu ei, grecii si sarbii
    Si sunt nu au cu ce se lauda, sunt cei mai prosti din curtea scolii

    • si noi cum stam in comparatie cu greci si cu sarbii? daca nu e secret 🙂

      • Cel putin la acelasi nivel. Tinand cont ca ei au inceput mai devreme dezvoltarea FOS si ca la primul exercitiu comun cu sarbii la Portile de Fier ei erau cu MP5 si ai nostri cu Mini Uzi, i-am cam prins din urma.La experienta de lupta suntem chiar peste ei. Bulgarii au luptatori bine pregatiti,la echipament insa nu stralucesc

        • Foarte interesant, multumesc pt informatii.
          Sarbii in anii 90 presupun ca ne dadeau clasa la FOS, dupa experientele lor de lupta reala in fiosta Yugoslavie. Ai nostri din cate am auzit s-au descurcat bine atat in Irak cat mai ales in Afganistan

          • Si in Arabia Saudita,Somalia,Angola,Bosnia, Kosovo
            Au fost printre primii acolo

            • Somalia? Right…Niste tatuci grasi pe care daca ii impugeai cu un ac iesea seu din ei si care se jucau dea spitalul militar de campanie. Ceva de vis. De Arabia Saudita sa nu mai vorbim ca acolo chiar trecem pe taramul lui Petre Ispirescu.

              • Eh, romanii cu slanina ca asta e, doar erau spital militar de campanie nu ca SEAL care si ei cu acul doar ca era ceva cu steroizi

              • Oi fi fost acolo de le stii pe toate.
                Au fost de la misiuni speciale din 3 unitati si in ArabiaSaudita si in Somalia pt a garda spitalele militare.
                Cum si voi ati avut unitati care au facut paza si nu au ajuns pe front in Irak,presupun ca ii considerati necombatanti.

                • Ma lasi. Mai bine ne spui niste povesti cum i-au prins la ciordit minute de pe telefoanele Inmarsat.

                  • Aia a fost pistol cu apa, in Arabia a murit o asistenta pt ca niste destepti au preparat o tentativa de bautura din spirt
                    Au fost si cateva exemplare de genul asta care nu iesisera din vagauna unde locuiau

  9. Nu stiu ce sa zic, acu’ câțiva ani am văzut ceva AK -uri expuse de ARSENAL Bulgaria, erau cu cel putin cateva clase peste ce facea Cugirul si cred ca lucrurile nu sau prea schimbat, la fel si la autostrăzi și turism…. astea-s chestii care chiar contează dar mai sunt si altele.

    • Tot stia au scos o versiune de PKM cu munitie NATO, destul de fainuta: MG1M (ii lipseste doar adaptarea de curea cu dezintegrare)
      https://www.youtube.com/watch?v=nAHG265WQ3Y

      cred ca doar polonezi ii iau, cu al lor UKM2000…

      https://www.rumaniamilitary.ro/pkp-pecheneg-bullpup

      • Din cate stiu a lor fabricute „Arsenal AD” sunt pe productie de ceva timp a AK-47M1/AR-M1 cal 5,56 pe care ce sa vezi o si exporta la:
        Afganistan
        Georgia
        Honduras
        Irak
        Coasta de fildes
        Libia
        Nigeria
        Sudan
        Emiratele Arabe Unite
        Yemen
        India
        Categoric spun ca nu este dotata inca toata armata cu acest model, dar se pun niste intrebari: exista arma mai mult decat la nivel de prototitp? Da! Se vinde arma la export? Da!
        Si ultima intrebare: noi pe cand?
        Doua lectii de urmarit aici: poti inca face si exista piata pentru platforma K daca nu eramd estul de timpiti incat sa dinamitam relatia cu lumea araba si da iti poti dota specialii sau anumite unitati de elita cu M-uri sau H&K-uri dar pana ajunge standardul de la speciali la aia regulati poti inca traii(si chiar bine) dintr-o chestie de genul daca o produci la standard NATO.
        V-am zis, fiti pe pace ca in cativa ani ne-o trag din toate punctele de vedere.

    • Da, Serghey, la arme e lux ce produc castravetarii fata de ce fac ai nostri

  10. Subliniez domnilor ce am spus la sfarsit, in cativa ani ne dau clasa. Acum pot fi prostii din curtea scolii. Cine ar fi spus ca merge in concediu in BG in 1997?
    Apropo de autostrazi, au 805km in exploatare si noi 829km. Problema este ca noi avem o suprafata de 238,397 km² si BG 110,994 km². Deci la poportionalitate stam prost de tot basca faptul ca au o autostrada de la Sofia la granita si de la Sofia la Mare.
    In domeniul militar nu au cum sa fie aproape de noi, la 7 mil populatie. Dar daca merg pe f16 viper si pe 2 fregate f’kin noi le-o mai tragem noi cativa ani la capitole din astea de nisa, FOS sau cine mai stie ce, dupa care si cu astea ne vor lasa in urma.
    It’s a process, insa mi-a captat atentia o chestie structurala, asta cu care am eu obsesii, ForTer la ei 16.000 din care o brigada blindata, 160 Tancuri T72, respectiv fosta brigada 13 Tancuri actuala brigada 61 mecanizata.

    • EU.Inca din 1978 am fost(de la14ani) la NISIPURI…apoi de 2-3ori pe an la cumparaturi de tigari,alcol,sucuri,bomboane occidentale,pielarie,iar din 85 dupa carne si brinza,apoi tot sudul se uita la tv bulgaria caci noi nu mai aveam televiziune.Apoi Bulgaria este teritoriul strabunilor geti si traci,acolo la mormintul lui Dromihete am vazut primul tricolor romanesc de 2300de ani,apoi putem vorbi de Veliko Tirnovo prima capitala a vlanilor catolici…noi cetatea lui Dromihete de la Piscul Crasani un primar PSD-ist a demolat-o cu buldozerul sa-si faca temelie la vilau si sa reabiliteze un pod ceausist.Eu locuiesc mai aproape de Salonic decit de Budapesta.

  11. Nu vreau sa le tin trena nici bulgarilor nici ungurilor nici la restul est europenilor dar până la urmă noi cu ei ne comparăm și nu e un lucru prea inteligent sa te culci pe lauri și să spui noi avem atata pib, avem industrie (care până la urmă nu prea e a noastră! ) avem atata salariu pe cap de locuitor uitând că polul sărăciei di UE e in Romania si nu in Bulgaria.

    Întâmplător am folosit ceva produse bulgărești și am rămas mai mult decât impresionat de calitatea și fiabilitatea acestora fiind recomandate de catre specialisti in domeniu peste produsele unor firme vest europene …..nu o sa le nominalizez dar e vb de instalații termice

  12. @Erenne

    eu zic sa il asculti pe sefu.mare sfaraiala nu o sa fie.o luna /an vei manca instructie pe paine de la „militari profesionisti”(imi inchipui ce misto vor face de bietii rezervisti) ,iar in caz de bubuiala ,vei face o instructie sumara,vei primi cel mai vechi armament posibil si cu un tab-71 vei porni direct catre linia intai.in comparatie cu un militar profesionist in care statul baga in timp zeci(sau sute) de mii de dolari(salarii,mancare,echipament,instructie) rezervistul este „consumabil”.deci poate fi trimis” la inaintare” fara remuscari.am observat ca si la americani se poarta chestia asta.in irak,afganistan,etc au fost mobilizate brigazi de rezervisti si trimise pe front.adica muncesti si iti platesti darile la stat(din care este platita si amata profi sa te apere)iar in caz de rezbel tot tu esti trimis pe front unde eventual si mori ca prostu.ceva gen si batuta,si fu..ta si cu banii luati

    • Merci pentru raspuns. Ai vorbit la fel ca soacra mea, si de aia te intreb: spui astea din propria experienta sau din auzite (la fel ca soacra). Te intreb sincer, nu vreau sa par impertinenta sau sa jignesc.

      • 1 an si 4 luni de serviciu militar obligatoriu+ 8 ani lucrati dupa in armata cred ca reprezinta o experienta suficient de mare sa imi pot da cu parerea.am vazut toate nenorocirile posibile,de la mancarea mizerabila ptr ca sefii popotei furau din ea la greu pana la sedintele de instructie tampita facuta de dragul de a face misto de subalterni.nu stiu cum se comporta acum cu femeile(asa pari dupa femininul de la impertinent) dar in general armata in viata reala este cam naspa.in plus,in fata „militarilor profi” vei fi tot timpul un civil care nu face parte din „casta” lor.

        • Asa e. Asa a fost dintodeauna si asa va fi mereu, in orice domeniu. Ca esti nou in clasa, nou la locul de munca, nou in echipa s.m.d, esti tratat cu superioritate, dispret, ignoranta… Bineinteles ca nu se compara viata cicila cu armata.
          Parerea mea, (de fata si fara prea mari cunostinte despre armata) este ca chestia asta trebuie asumata! Armata nu e sa imbraci uniforma si sa faci un selfie pt fb si sa te felicite toate rudele si sa se oftice restul.
          Inseamna ce ai spus tu mai sus, dar si respect fata de patrie, fata de stramosi, de veteranii nostrii, inseamna curaj, disciplina, autodepasire, dezvoltare, conditie fizica si multe alte chestii din astea, ma inteleg, ai lucrat.
          Situatia nu e roz deloc, dar tinerii nu trebuie sa fie descurajati ci informati. Iar aici avem nevoie de oameni ca tine, cu experienta si pareri justificate. Apoi fiecare isi asuma, daca poate sau nu, daca se merita, daca si daca.

          Eu iti multumesc pentru raspuns!

          • Daca imi permiteti si mie o opinie:
            Seful, acum seful niciodata nu va fi incatat sa lipsiti de la serviciu. Am cunsocut sefi care cereau asa subtil unor doamne aflata in concediu prenatal, „stii, daca mai poti sa intrii, sa te uiti peste doua mailuri” porcarii din astea in care nu respecti omul ca ti-ai luat tu un angajament ca sef fata de un sef mai mare. Eu ca „sef” desi imi place termenul de anteprenor, vin din viata militara deci parerea mea este subiectiva, dar niciodata nu as face porcarii de genul. Daca asta este alegrea omului, tu ca sef, trebuie sa o respecti. Punct.
            Acum partea cu superioritatea. Aici va spun simplu de tot, ori mai cresteti un rand de obraz, cu cat mai gros cu atat mai bine, ori plecati din tara. Asa cu superioritatea ii boala veche la romani.Noi romanii avem vocatia asta mesianica. Oricine incerca sa iti demonstreze ca-i superior pe orice criteriu. Sa nu credeti ca asta este ceva strict specific doar in relatia instructor militar activ -rezervist voluntar. Asta ii ceva general, subofiterul vorbeste cu soldatul de parca ii academician, ofiterii cu cei din subordine de parca sunt sefi de stat. Si in serviciu activ unii sunt superiori natural fata de altii veniti pe filiera indirecta si tot asa. La fel, acum nu vreau sa va spun cum sunt tratat de cei de la ANAF, de parca sunt un gandac nu sponsorul principal.Deci asta este o stare generala care nu-i limitata la un domeniu.
            Ca paranteza, am fost sa imi reinoiesc permisul si pe langa mine a trecut o domnisorica agent de politie. Cel care facea poza i-a zis domnitei, scoateti umarul din cadru ca pare ca domnul(adica io) are epoleti pe umar.La care domnisorica zice: Sa faca si ei scoala ca apoi ii imbracam nu-i problema. Sa imi bag p… zici ca era absolventa summa cum laude de la Saint Cyr. Ca sa nu mai zic ca eu sunt ofiter in rezerva si dansa ii sergent major conform echivalarii gradelor profesionale cu cele militare. Nu avea de unde sa stie asta, dar in buna noastra traditie EU sunt superior ca am haina albastra pe mine si civilul nu.
            Mai departe, ce spuneti dvs mai sus, este bine ca ideal, patriotismul este un lucru pozitiv, la fel si respectul fata de inaintasi etc. Dar concret va spun ca aceste idealuri nu va vor tine cald noaptea in unitate cand se face octombrie deja. Tot aceste idealuri nu va vor motiva suficient sa indurati viata militara care nu-i civilie.
            Tragand linie, acum nu va spun sa mergeti in acest sistem. Ganditi-va daca va ajuta cu ceva(moral, material, uman, profesional etc). Daca nu, este chiar atat de simplu. Daca da, este tot simplu.
            Si mai concret, cunosc oameni cu experineta palcuta in acest program si persoane care au renuntat. Depinde de om.

            • Sigur ca va permit si va multumesc pentru opinie.

              Seful, incet incet se va obisnui. Este de ajuns cat muncesc, cat ma dedic iar anul acesta, noroc cu sarbatorile alea legale ca am mai putut sa respir si eu si sa mai am timp de viata personala.
              Pe mine nu ma (mai) afecteaza superioritatea unui om, cum ma afecta inainte. Eu stiu de ce sunt in stare, stiu ce am in cap si nu trebuie sa conving pe nimeni ce sunt si ce stiu. Intodeauna butoiul gol intr-o caruta va face mai mare zgomot, fata de un butoi plin. De superioritate am avut parte inca de la gradinita.
              Si acum poate veti spune „vai fetito, nu ai trecut tu prin viata destul”. Poate, dar daca imi permiteti, o mica idee: crescuta la tara, munca pe camp, liceu si un internat comunist cu apa calda doar doar o ora miecuri si mancare in farfurii de tabla, trezirea, stingerea, prezenta, fara galagie, nu aveai voie sa inveti in pat, doar in meditator. Imparteam pliante in intersectii pentru 3 lei si 20 de bani sa am un ban in buzunar cum aveam colegii mei „superiori”.
              La facultate, sa vedeti acolo superioritate din partea profesorilor, jigniri la adresa noastra, note pe alese si pe preferinta :)). Toate au trecut ca mai apoi, pe santier, un muncitor sa imi dea mie lectii ca el la viata lui a lucrat la baraje, poduri si alte minuni si in viata lui nu a vazut atat fier intr-un stalp !!! Nu mai zic ca la primele doua locuri de munca, inginerii noi veniti erau considerati simpli muncitori pe tarla, chiar si de cei cu 1-2 luni experienta inaintea celor noi veniti. Am stat, am indurat jigniri din partea sefilor si a colegilor, doar pt concepul comunist sa ai un an vechime si apoi poti schimba job-ul.
              Acum, slava Domnului, am un loc de munca bun, m-am dezvoltat personal si imi pierd vremea sa discut cu oameni CARE SE CRED superiori. Cei care intr-adevar sunt superiori, am placerea sa ma aflu in preajma lor si sa invat de la ei.
              Repet , nu se compart civilia cu armata. Aveti dreptate, depinde de om.

              Cu respect!

              • Asta va spun, daca dvs considerati ca armata va ajuta cu ceva, va plac armele, va place disciplina, doriti sa va dezvoltati in acest sens, nu mai stati pe ganduri.
                Am avut un profesor la liceu de matematica care din prost nu ma scotea. Astia suntem, asa stim sa ne respectam ca oameni, sa nu ne asteptam ca armata sa fie diferita de societate.
                Dar dupa cum va spuneati faceti-va o foicica foarte egoista in care scrieti concret cu ce va avantajaza faptul ca ati dobandi un grad militar in rezerva si aveti o pregatire in acest sens. Faptul ca veti invata sa folositi o arma, faptul ca veti dobandi o specialitate militara in functie de ceea ce alegeti. Acolo sa va ganditi.
                Mai departe, sa stiti ca nu in sens peiorativ v-am spus sa plecati din tara. Zilnic discut asta cu sotia, ca si eu si ea am fost educati sa dam buna ziua, sa spunem va rog/te rog, si sa spunem multumesc. Deci cvasiincompatibili cu societatea lui „te-am facut, bă!”.

  13. Buna ziua ,as crea sa stiu ” pt CE del/tip de amenintari” se pregatesc prieteni nostrii /aliati / vecino bulgarii!?

    • Asta am putea sti daca am avea acces la strategia lor de siguranta nationala. Cred ca autorul documentului pe care l-am folosit ca sursa se refera la instructie si pregatirea inca in paradigma razboiului anilor 60.

    • Pt bulgari ,principala amenintare vine din partea Turciei,au si o puternica comunitate pe teritoriul lor care e din ce mai in ce mai bine organizata politic si sub controlul lui Erdogan,lucru care a inceput sa deranjeze extrem de mult SOfia care vad ca incep sa se trezeasca sau cel putin Borisov,pare ca alege calea USA(vezi ultima achizitie de f16 si scandalul de spionaj rusesc,lucruri atipice pana acum in politica Bulgariei,care fie o lalaiau cu licitatii nefinalizate,sau finalizate si anulate,acum lucrurile devenind serioase ,au cam terminat cu joaca)Vad ca incearca si o distantare de Moscova,un lucru iar pozitiv pt noi,o Bulgarie pro USA e de dorit si sub Borisov s-ar putea sa o avem.

  14. Păi eu de vreo 20 de ani tot aștept să mă cheme cineva la o tragere, ceva, că-s ofițer în rezervă în livret. Am fost să mă și înscriu la Centrul Militar teritorial, că vorba soldatului Svejk, cu-n ordin de chemare nu-și pierde nimeni firea. Plăteam eu muniția și transportul. Nimic frate…

    • deci suntem doi, dar la mine nu-i chiar 20 de ani de cand am pus haina in cui. Cu asta ma scandalizez eu pana la urma, ca legea spune ca trebuia sa ne cheme si eu/noi sa facem figuri din alea de bagaboanta cand in sinea noastra ii un da din ala clar, dar ne facem ca zicem nu doar sa vedem cat se chinuie pana ne chema „in oras” petitorii.
      in schimb ge’ali in rezerva cat pentru efectivele coreei de nord si chinei la un loc.

    • Cand treceau TRistii in rezerva erau intrebati oficial daca sunt disponibili pt activare. Multi au spus nu.E simplu de inteles
      Cine a spus da a fost convocat, deja de vreo 2 ani

      • Normal că am răspuns afirmativ. Nu a ajutat.

        • Pe mine nu m-a intrebat nimic. Ce este adevarat, am plecat prin demisie. Totusi, legea cere pregatirea periodica a rezervei. Altfel rezerva este doar nomiala. Dar eu nu stiu de macar un contingent, scos vineri poftim de la lucru si dus la un poligon sa sa faca macar o tragere. Sa porneasca un TAB… deja exageram.
          Adevarat de asemnea ca la TR-isti nu ma prea pricep.
          Va spun una si mai trista, la PSI-ul obligatoriu nici unul din feciorii tineri de la noi nu stia sa manevreze un stingator de incendiu. Zic mai departe?

        • Posibil sa fie deja acoperite cu personal functiile din specialitatea ta. Sau indolenta din partea CMJ

          • Sunt curios cum naiba sunt acoperite functiile de IT din armata. De cand cu serialul leftenantului despre Svejk eu nu prea am vazut posturi IT scoase la vedere. De unde naiba acopera astia necesarul pentru un CyberWarfare care are o gramada de cerinte (infrastructura, programatori, analisti etc) cand de la toate facultatile militare cred ca sunt 300 de absolventi pe an ( cifra este estimata, s-ar putea sa gresesc).
            Ca nu poti face reconversie de la FOS la IT.

            Oricum cand va incepe bubuiala sa te tii, s-ar putea sa nu mai mearga nimic in tara asta.

            • Se face si la ATM si la Informatica/Comunicatii, iar DGIA are structura de specialitate de multa vreme.In plus exista colaborari cu firme private
              Problema e ca pana acum ceva vreme se folosea ca antivirus si Kaspersky, au si sponsorizat o conferinta de specialitate

              • Chiar vorbeam cu cineva de la comandamentul ap. cibernetice si problema este uriasa la ei. Fluxul este de la armata spre civile pe sume serioase. ATM pregateste oameni foarte buni care de multe ori se dau cap-in-cap cu „establishmentul”. Firmele binevoitoare ii primesc cu bratele deschise. Nici plata sumelor de scolarizare nu-i o problema, suma respectiva find egalul unui bonus de instalare + relocare la IBM in Bucuresti.
                Deci este o lipsa uriasa de personal, de la suport IT lvl 1(nu imi merge excelulul si wordul) la partea de aparare cibernetica.
                Chiar pe site aici ne povestea cineva ca are un ofiter inginer angajat care a plecat prin demisie din minister. Era foarte multumit de dansul.
                @Vlad,
                Posibil, ce sa spun.

                • Am prieteni care lucreaza in soft (de securitate sau alte tipuri) si-n Ro, si-n State si-n Germania si UK.
                  Am avut acces la ce scoruri iau,n-ai cum sa concurezi nici macar cu firmele romanesti,nu mai spun de firme straine gen Ubisoft.
                  Si am avut acces si la ce venituri aveau patronii de la Siveco.
                  Discerepanta uriasa fata de angajati.

                  • Stiu de Siveco, eu personal dispretuiesc angajatii/fostii angajati Siveco. In Romania cand ai alternative tu sa te duci acolo si sa sugi la bugetul statului si sa livrezi ciurucuri nu meriti nici macar o flegma intre ochi. Eu daca vad Siveco pe CV il arunc la gunoi.

                    @LT

                    Eu am angajat inginerul ala , inca e la noi, baiat bun. O sa-i creasca salariul de la 1 ianuarie.

              • Pai si cati sunt? Ca la ATM ai si specializari pe rachete nu doar pe IT. Eu n-am zis ca nu sunt ci ca sunt foarte putini si nu stiu cum naiba acopera necesarul. Eu lucrez pentru o corporatie care are MUUUUULT mai putin de aparat decat o tara si tot ce este departament de securitate are vreo 100-150 omuleti. De unde naiba are este acoperit necesarul pentru o tara ?
                Firme private de la noi specializate pe securitate, care sa stie meserie pe bune, nu pe hartie ? Am zambit putin dar mi-am pus mana in cap.
                Firmele alea sunt putine (am colaborat cu o parte din ele) si au putini oameni.
                Daca sunt din afara cine le-a validat ?

                • Dorel, sunt firme de soft bune la noi, probabil ca stii, incepand de la BD care colaboreaza cu anumite stucturi si care trimite oameni mereu la Black Hat pana la altele mai putin cunoscute.
                  MApNul nu e foarte atractiv pt ITistii proaspat absolventi, desi salariul e bun, nici MAI-ul care are de asemenea unitati de specialitate, ceva mai atractive sunt SRI, SIE si STS si ca salariu si dpdv al conditiilor de munca.
                  Cu noul comandament cyber se vor mai schimba lucrurile, nu la fel de rapid ca in privat, e si multa birocratie.

                  • Confirm, am angajat un IT-st, programator Python 5+ exp si vorbitor de lb germana, pentru o companie automotive mare care are un shared service in cluj acum o luna. Plata in euro 3500 pe luna. Asta-i mai mult decat seful Statului Major al Apararii.
                    @Dorel,
                    Nu acopera deficitul si tot se mareste ca de la armata pleaca uneori chiar spre alte structuri, exact ce spune Vlad mai sus. la momentul asa din afara, adica filiera indirecta sau chemare in activitate din rezerva sau rezervisti voluntari nu cunosc/nu stiu sa se fi facut incadrari.

                    • Leftanant sper ca nu citeste si el site-ul dar parerea mea este ca l-ai luat eftin. Nu intru in detalii sa nu-i dau idei daca apare si el pe aci.

                    • Dorel draga, nu cred ca citeste, i-am oferit atat cat am primit de la client sa-i ofer omului, omul nu a negociat. Si mie mie se pare ca ii ieftin, dar sti cum ii unii se uita la „cu totul” adica, fac 15 minute pe jos pana la birou, pot lucra de acasa aproape permanent, imi pot face/nu imi pot face certificari etc-etc.Travel iara a fost o discutie cu un candidat la un moment dat, in sensul ca omul mi-a zis in fata ca vine pe salar mai mic dar sa saturat sa doarma in aeroport, deci face ce se poate remote si ce nu sa faca cine vrea.
                      Oricum de asta insist pe anonimimitatea asta relativa ca sunt multi pytonisti pin Romania. Si SAP-ologi, ca in mod obisnuit noi angajam consultanti SAP. Pentru .net, java, testeri pe tot felul angajam mai rarisim si numai daca clientul o cere cu ardoare.

                    • 5500 euro lua ca avansat în Python 5 in Germania…? Dar sunt și alți factori care se pun in balanta ?

      • Cînd erau întrebați? Pe mine nu m-a întrebat nimeni. Și încă una. La o lună după ce am trecut în rezervă și mă înregistrasem cu livretul militar la „Comisariat” a venit un soldat la ușă cu ordin de încorporare!

        • Denota profesionalismul celor de la CMJ-ul respectiv.
          Ca nu te-au intrebat, probabil la fel,nu s-au obosit, unii isi faceau meseria in dorul lelii.

  15. La nivelul suprafetei pe care o au si a populatiei e penibil ca in ultimii 20 ne tot comparam cu bulgarii.dar din pacate cam aici suntem.si cu toate fumurile noastre intr un conflict armat parca vad ca ne mai trag o Turtucaie de nu ne vedem

    • Nicio șansă singuri, cu tot cu T72 -urile lor noi avem destule Socat și destule Spike sa le facem fata, iar oricum înaintarea lor va fi greoaie daca nu chiar imposibilă daca LAROM i-si face treaba dar toate astea in conditiile in care ai spatiu aerian curat mentinut de MLU și să nu uităm că ei inca operează SU-25 …problema-i la noi ca castraveți dacă ne vor ataca vreodată nu o vor face de capul lor și nu singuri, mai avem și alți pretini!

      • cam ce motiv ar avea bulgarii sa ne atace? cadrilaterul si l-au primit inapoi si nu am auzit de vreo alta revendicare teritoriala.mai bine ne-am uita inspre granita de vest unde „prietenii” nostri dragi de origine huna se inarmeaza la greu.si care de vreo 70 de ani oracaie ca le-am furat ardealul.

        • Stati linistiti, nu vin ei cu tancul pe la noi, nici unii nici altii. Ne umilesc economic in fiecare zi si asta ii doar din propria noastra prostie.
          Vedeti ce scrie Marius ca se intampla prin Crimea si schimbati putin pozitia tunului catre est.

          • ce se intampla in crimeea nu e ptr noi.cu ea controleaza aerian si naval aproape toata MN si isi asigura flancul sudic.cu o aparare antiaeriana(in special ATBM) putem sa stam linistiti.diviziile rusesti din crimeea si districtul de sud sunt prea departe de noi sa ne ingrijoreze.in continuare nu cred in capacitatea lor de a ataca orice tara(cu atat mai putin una membra nato).cand ai un buget militar mai mic decat al germaniei si poloniei impreuna(si asta ptr ca germania aloca doar 1,36% din pib apararii) nu prea poti sa te mai dai smecher prin cartier.rusia de azi cu 50-60 miliarde alocate armatei este doar o umbra a urss-ului de acum 30 de ani care aloca 250 de miliarde$ in acelasi scop.

            • Exact despre astea vorbea Fota – https://www.youtube.com/watch?v=rdGlmpyi7iA&t=1497s – min 22 in colo. Recomand toata emisiunea.
              Nu as fi atat de sigur de rusi, cu atat mai putin as schimba pozitia tunului. Eu ca pasionat al istoriei ce sunt ma duc cu gandul prin anii 30 cand decidentii romani s-au culcat pe o ureche ca „noul” prieten de la rasarit este, si exact asa apare in presa vremii, „doar o umbra a fostului imperiu rus”, „subdezvoltat economic” si preferata mea „tov. Stalin cauta pacea intre popoare”.
              Sti ce-i mai comic? Presa vremii avea perfecta dreptate ca urss-ul era subdezvoltat economic, si era o umbra a imperiului iar pana intr-un punct lui Stalin ii convenea pacea. Restul e istorie, si o lista pe pereti la Sighet, Aiud etc..

              • fara ajutorul occidental(armament,papica,combustibili,bani) sovieticii si-o luau in freza urat de tot.plus cretinismul lui hitler(care s-a apucat ca idiotul sa declare razboi usa dupa pearl harbor) combinat cu miserupismul japonezilor in manciuria in 1941(care a dus la transferul diviziilor ruse din siberia in apararea moscovei).fara acesti factori rusii luptau in 42 cu spatele la urali.

  16. Multumesc de articol

    • Cu drag. Ma gasiti tot aici ca mai urmeaza.

      • Ca de obicei pe aceasta tema , respect pentru articol. Ce bine ar fi daca decidentii ar citi si ar implementa. Cu siguranta sunteti citit,dar din pacate…doar citit . Fara efecte concrete. In luna noiembrie conform programului legislativ ar trebui sa intre in parlament modificarile pe 270. Macar sa se intample ceva. Din pacate , proiectul de modifcare nu a aparut nici macar pe dlajmapn spre dezbatere publica. Mai sunt doua zile pana se termina recrutarea pentru 2019. Oare ce grad de incadare va fi dupa reducerea cu 2/3 a numarului de locuri mentionat de ministru in aprilie ,dar mai ales la cum au fost trimisi la plimbare de catre CMJ uri potentialii candidati pe motiv ca….nu corespundeti. Spre ex. la anumite cmj uri au primit candidati fara pm pentru cele x locuri de ofiteri si y locuri de subof daca aveau studii tehnice , la altele au primit doar daca aveau grad in rezerva de cel putin slt/sg.( au invocat art 9 litera ( a ) din M25 . unele cmj intrun fel altele in altul ,dupa ureche). Si au batut joc de candidati.
        Anul trecut macar au primit dosare si incadrat ,pe aceeasi legislatie, chiar daca fusesei MAC, SGP sau sld in armata pentru ofiteri / subof daca aveai studiile necesare.

        Intrebarea primordiala ar trebui sa fie de fapt….cati rezervisti voluntari ce au semnat in 2017-2018 au mai ramas in sistem dupa ce au vazut cum se deruleaza acest program. Erau cateva interpelari parlamentare la incepul anului iar raspunsul pimit nu era deloc incurajator.
        Astept cu interes urmatoarele articole pe aceasta tema in speranta ca cine trebuie sa le citeasca si are puterea de a face ceva cu acest program sa se inspire si sa il faca functional.

        • Exact asta s-a intamplat si din informatile pe care le detin eu. Chiar am la firma un baiat, este adminul nostru de sistem, care ar fi vrut la subofiteri si l-au pus anul trecut pe drumuri.Anul acesta a fost iara si i-au spus ca nu au locuri de sof/of in proximitate.
          Voi scrie in continuare, asa simt eu ca pot contribui cu ceva pozitiv la toata situatia asta dar sunt foarte suparat la nivel personal.
          Programul asta trebuia sa insemne ca daca esti sanatos poti sa te pregatesti, nu figuri cu locuri si nu stiu ce cacaturi. Poate gresec eu dar cred ca educatia militara, asa prost cum se facea pe vremuri cu armata obligatorie, totusi este mai buna decat nimic. Ori acest program trebuia sa completeze fix aceasta educatie, desigur in regim voluntar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *