Grifonul si Jaguar franceze – teste

Proaspat intrate in inzestrarea armatei galice, Grifonul si Jaguraul sunt supuse la teste…

De rulare si explozie sub sasiu:

De intretinere:

 

Calificare pentru operatiuni amfibii:

 

Este logic sa asteptam teste cat de cat similare la noile noastre Piranha…

 

Citeste si:

https://www.rumaniamilitary.ro/tatrapan-zasa-6×6
http://www.rumaniamilitary.ro/blindate-usoare-solutii-estice
https://www.rumaniamilitary.ro/mrap-ul-amfibiu-pmpv-6×6-misu

https://www.rumaniamilitary.ro/nexter-titus-6×6-concurenta-lui-bmx01
https://www.rumaniamilitary.ro/bmx01-vehiculul-6×6-al-renault-trucks-pentru-programul-vbmr
https://www.rumaniamilitary.ro/grifon-si-jaguar-in-programul-de-dotare-al-armatei-franceze
https://www.rumaniamilitary.ro/programul-rabla-si-relansarea-industriei-autohtone

 

 

 

 

42 de comentarii:

  1. Urate camioane. De unde or fi scos o frantujii pe aia cu transportor blindat și vehicul de sprijin nu știu. Sunt pur și simplu niște MRAP uri și atât. Motorul și șoferul super vulnerabili, niște porcarii. Și urate cu draci. Bunicutele amx-10rc și vab sunt miss univers pe lângă dracoveniile astea.

    8
    • Exact la asta ma gandeam si eu! Mi se pare parca incredibil ca dupa 70 ani sa ne intoarcem la concepte de anii 40 – 50 gen BTR-152 practic camioane blindate sigur cu multe imbunatatiri dar totusi pentru o armata care zice ca are pretentii…

  2. Daca ar fi dupa mine le-as face cat mai urate, macar rusii aia pe care-I zdrobesti sa moara si ingroziti 😀 , sa nu zica „Putinica”: A murit Ivad, dar ai vazut ce MRAP frumos l-a calcat?

    Privind testul de rezistenta la explozii am mari dubii privind STANAG-ul astora, asta daca nu au dual-hull. Se vede clar de la sec.13 a primului clip cum vibreaza toata tablaraia si mare minune ar fi sa nu intre unda de soc in habitaclu, caz in care toti cei dinauntru vor ramane surzi pe vecie

    2
  3. Jaguarul imi place maxim, e de pus pe wishlist. Grifonul e urat cu spume.

    2
    • Porcăria aia pe wishlist?? Doamne ferește! 25 de tone inutile ptr trei oameni echipaj și un tun de 40mm?vehicul de cercetare non amfibiu și de 3m înălțime?dacă vrem musai asa ceva putem lua centurionul italian, stryker ul mgs american sau putem pune turela cockerill de 102/120mm pe pirande. Lasă i pe frantujii cu porcăria aia.

      2
      • Marius, linkurile 3, 4, și 5 nu merg.

      • @Strumpf, bre, stai oleaka, Centauro joaca in alta liga este un vanator de tancuri (si de alea ne-ar trebui) da nu l-am vazut in articolul de azi. Decat Stryker MGS (platforma veche) mai bine turela Cokerill 120mm pe un viitor lot de Piranha 5.?

        Sa revenim la subiectul articolului. Daca Francezii care au experienta cu blindatele genul AMX-10 RC / ERC 90 Sagaie au decis sa dezvolte Jaguarul inseamna ca stiu ei ceva ceva. Gandeste-te ca noi ar trebui treptat sa inlocuim toate vehiculele blindate cu altele moderne, ce avem noi acum nu prea corespunde cu cerintele razboiului modern, plus ca sunt depasite moral (concepte vechi).
        Nu uita ca Jaguarul are tunul de 40mm care va fi montat si pe Ajax, unii spun ca este similar ca performante cu Boforsul de 40 (un tun exceptional) si mai dispune de 2 rachete AT. Practic cu 40mm faci schwaitzer orice blindat rusesc de sub ~25 tone, avand in acelasi timp o cadenta mare de tragere, iar cu cele 2 rachete poti angaja si tancuri.

        Dupa opinia mea, RoArmy ar trebui sa aiba in componența urmatoarele:
        – 216 Leo 2A7+
        – 216 TR85/TR85M1 (nu m-ar deranja deloc sa fie inlocuite cu Leo 2A4)
        – 216 Centauro 2
        – 200 CV90
        – 400 Piranha 5 in diverse configuratii
        – 120 Jaguar EBRC
        – alte echipamente moderne

        @Marius Z
        „Si daca tot vorbim de programul « rabla », poate ca si MApN ar trebui sa participe la un astfel de program pentru aproape intreaga sa dotare… doar sa fie cat mai mult produs in Romania!”
        https://www.rumaniamilitary.ro/programul-rabla-si-relansarea-industriei-autohtone
        ????????
        Le-ai dat leapșă la ăștia din MaPN. ?

        6
        • Dacă citești link-ul lui radone vezi ca belgienii doreau ca pirandele alea cu tun de 90 sa facă vânătoare de tancuri. Eu la link ul ala am răspuns.

          1
        • pai eda e de 4 ani si nimic in materie de leo sincer nu stiu de unde cumperi 432 de Leo ,ai sanse mai mari sa iti modernizeze GD 3 batalioane de abrams la sep 3 ,daca au lobby cum trebuie iau si din alea deja modernizate pt SUA

          1
        • Eu văd că România și Franța au doctrine militare diferite. Spre deosebire de noi, “franțujii” nu se prea văd (ei pe ei însiși) luptând și apărând flancul estic al NATO într-o confruntare cu muscalii. Ei au mai degrabă interese prin Africa unde condițiile sunt cu totul altele (atât ca teren cât și ca tehnică a potențialilor oponenți) și de aici și opțiunea pentru “arătările” astea

        • une petite question…..d’ou t’as ces numeros de vehicules de combat blindes d’Armee roumaine en future? ca tot vorbim de franceji….lol
          Apropos….cate TAB/TBT sau MLI/IFV are un batalion de infanterie mecanizata din l’Armee roumaine?

        • Asta cu Centauro si AMX 10 vanatori de tancuri e tampenie, sunt de fapt niste tancuri pe roti specifice cavaleriei usoare de pe vremuri, care au mobilitate tactica superioara tancurilor. Vanator de tancuri era Jaguar 2.
          Te duci sa vanezi tancuri cu blindaj care rezista la max 25mm si tun de 105 cand majoritatea au de 125 sau 120…
          In primul razboi din Golf francezii au avut AMX 10 dar n-au vanat tancuri (a fost omica intalnire cu T 55,nu cu T72),le-au folosit pe post de tancuri pe langa AMX 30

      • Și jaguar ul este aceeași porcărie de sașiu de camion, cu motorul probabil între punțile 1 și 2 și postul de conducere coborât la maxim. Cică amândouă hidoseniile au 80%piese comune. Ideea este ca faci ditamai magaoaiele de 3m înălțime și 25tone,ptr un tun pricajit(sau 8 infanteristi) cu o armura rezistenta la 14,5mm,ied de 10kg și schije de la 155!! Dar probabil pifanii stau confortabil în ele. În ziua de astăzi asta contează, confortul militarului.

        1
        • CV90-urile nu detin sasiu de camion, au intre 25 si 37 tone si tunuri pricajite…ba chiar cele de 35 si 30mm sunt mai pricajite, iar protectia de baza este tot 14,5mm, 10Kg TNT / schije de 155..

          Strumpfi, blindatele precum Jaguar sunt moderne, au optoelectronica si sisteme de comanda de top, nu sunt deloc de neglijat. Caracteristicile lor le fac ideale pentru diverse roluri si au avatajul ca pot lupta eficient impotriva tancurilor, vehiculelor grele, medii si usoare, precum si impotriva infanteriei, in timp ce mentin o mobilitate exceptionala.

          2
          • Jaguarul ala întotdeauna mi s-a părut urât dar pe hârtie e înarmat cu de toate…

            Cu toate astea nu-l văd bine deloc nici într-un război convențional nici într-unul hibrid. O rachetă bine plasată îl scoate din acțiune. Și știm că oricine are rachete d-astea în ziua de azi care nu sparg buzunarele.

            În rol de agresor in Mali, ar avea o pâine de mâncat. În siria, afghanistan, rusia, no chance.

            1
        • da, toti is prosti gramada si fac numai porcarii…
          Chiar nu intelegi ca nu toate vehiculele militare trebuie sa reziste la lovituri antitanc?

          2
          • @Patriot, pai o racheta AT poate scoate din actiune chiar si un tanc. Asta nu inseamna ca armatele au renuntat sau vor renunta prea curand la tancuri.
            Fiecare tip de vehicul militar are un rol bine stabilit si se configureaza/inarmeaza in functie de rolul pe care il va indeplini.

            4
            • Sunt perfect de acord ca trebuie sa aiba un rol si, deci, sa urmeze o anumita doctria…

              Cu atata armament pe ele astea nu mai sunt vehicule de recunoastere/cercetare. Nu mai zic de dimensiuni… La cat armament baga pe ele e cam limpede ca atea n-o sa fie DOAR niste vehicule de cercetare. Oricum intre noi fie vorba astea n-o sa vad actiune decat in Africa si, poate, OM. O sa vedem acolo cat de mirobolante sunt cand da un Gigel cu un AG sovietic ieftin in ele.

        • da confortul conteaza si conteaza mult mai ales cand esti stresat si cand esti epuizat.

  4. amx10 rc era extrem de util in patrule

  5. Hai sa facem o distinctie intre TABuri,MLIuri si vehicule blindate de cercetare (TABC-79,VBL,Fennek,Scimitar etc)
    Sunt cerinte diferite intre blindate,pt ca la Cc (nu recunoastere, aia e altceva) grupa/grupul sunt mai mici si cerintele altele, mobilitatea primeaza in detrimentul protectiei in general (in functie de armata,pt ca la cc prin lupta primeaza protectia)
    Ce e interesant e ca francezii si englezii au scos vehicule blindate de cercetare cu filosofii diferite,
    Jaguar roata, 25 t,tun de 40 plus rachete AT, fara grupa la bord
    Ajax senila,38 t,tun de 40, 4 cercetasi la bord
    Ambele au Stanag level 4 declarativ, Ajax pareinsa mult mai bine protejat

    2
  6. Mie anumite aspecte imi plac la masinile astea altele nu , inaltimea fiind unul din aspectele care nu-mi plac .
    As zice ca se incadreaza la categoria frantuzisme …astia tot timpul or fost alunecosi la designuri . Daca nu-i concureaza pe nemti la proportii , niciodata nu prea sti la ce sa te astepti din partea lor .
    Cred ca rolul masinilor astora e mai degraba destinat razboiului atipic recent purtat prin fostele colonii si cam la asta ma duce gandul ca ar fi bune …sa fugareasca saraci de pe plantatia de IED-uri din jurul sondelor si din cand in cand sa mai bubuie cate vreun blindat imprudent .

    1
  7. Un video de prezentare a capabilitatilor Jaguar EBRC:
    https://www.youtube.com/watch?v=F1xvSQNllyI

    Foarte misto e suspensia hidropneumatica (Citroen style) vizibila in video de mai jos.
    https://youtu.be/_w2lJgvSFPg?t=74

    1
  8. Ceva mai hidos nu cred ca puteau „realiza”.

    1
  9. Franța are o economie de rangul doi și vrea să joace un rol politic de rangul întâi. De aici înzestrările militare. Treaba asta nu merge. Nu e posibil. Franța, al cărui aport intelectual la lumea aceasta este de neegalat, a cărei intelectualitate culturală este de primă mărime, a cunoscut un recul al intelectualității tehnice după Primul Război Mondial de neînțeles, intrând într-un con de umbră.

  10. Sunt vehicule de sprijin, folosite pentru afișarea prezenței militare în zonă (rusnacii au și ei un fel de camion blindat typhoon, parcă) și după cum spun și ei, sunt rudimentare, fiabile, și relativ simplu și ieftin de construit și întreținut.
    Ele sunt construite să participe și la luptă dar nu din poziția de vehicul principal de atac ci de susținere.în legătură cu dimensiunile și forma, eu cred că principala ideie este cea a efectului psihologic de descurajare..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *