La Mulți Ani!

La moment aniversar doresc să le urez colegilor moldoveni și regățeni multă sănătate, noroc în lupta cu virușii “chineji” și spor la muncă și cotizat la stat..vecinilor ardeleni le spun să aibă răbdare până pe Întâi Decembrie când o vom face și mai lată și mai mare….România adică.

?

psycho

102 comentarii:

  1. ?na că am scris și eu un articol.

    21
  2. Ceva despre simulator, cred…

    https://www.google.com/amp/s/fortune.com/2015/12/16/army-training-with-vr/amp/

    Raytheon, using Rift headsets from Facebook(FB)-owned Oculus and the Unity 3D video game engine, has designed a virtual reality simulation that allows up to three teams of five soldiers to train under the guidance of an instructor. Each soldier has a custom male or female avatar and can communicate via voice and hand signals.

  3. La Multi Ani !

    2
  4. Cred că am postat aiurea, scuze.

    1
  5. La multi ani, romanilor de pretutindeni!
    Am mai auzit undeva ca azi e sarbatoarea moldovenilor si muntenilor, ca ardelenii sarbatoresc doar pe 1 Decembrie!
    Dati-mi voie sa contrazic opinia asta!
    Unirea mica a aratat romanilor din toate provinciile ca se poate! Au trecut aproape 60 de ani, si 4 razboaie, pina ardelenii, banatenii si basarabenii sa reuseasca sa revina la Patria mamă, dar au reusit! Si de fiecare data cind au plins dupa ajutor, moldovenii, muntenii si dobrogenii au sarit in ajutor, si au murit pentru a-i ajuta! Si o vor face ori de cite ori va fi nevoie!
    LA MULTI ANI, ROMÂNI! LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!
    părerea mea, hîc…

    12
  6. Unirea am facut-o (ma rog, au facut-o altii mai destoinici) da’ cu autostrazile cand venim, cand ne unim?

    #șîeu

    Hai Romanica! Hai cu panglicile la taiat! (urale prelungi, muzica de fanfara militara in fundal)

    7
    • au promis ludovic si johanis la autostrazi in moldova de parcă le comandau de pe OLX…

      2
      • sau Alibaba, ca tot ne exersaram cu ciainizii
        Oricum, mai nou, la drumuri, vezi mai mult lucratori de aia mici cu palarie de paie de orez; cica vietnamezi ii chema.

      • Daca s-ar face o subscriptie publica ceva gen da-ti 100 lei anual pentru autostrada si bineinteles ar fi bine si cu procurori DNA scosi in santier.Tinind cont ca pentru biserici toti am dat…iar biserici acum avem destule de ce sa nu dam ca nu mai murim in accidente pe drumeaguri milenare.

        • @pshyco, am vazut faza cand i-au huiduit. Am si eu ceva de comentat aici, iar daca se asteapta cineva sa vin cu tehnicalitatii ca iohanis ii presedinte si nu ministru tansporturilor iar penele intr-o luna nu poate sa comprimeze 26 de ani de guvernare psd… nu voi insista pe asta ci mesajul clar tarnsmis de moldoveni presedintelui ca il chema Iohannis sau Ionescu era tot una, ci foarte bine ca l-au huiduit ca el este simbolul statului.
          Ei, peneleaua, trebuie sa priceapa clar ce misiune au si ce vremuri traiesc. Oamenii au inghetat si au transpirat in caldura si frig protestand pentru ideea de justitie, nu salarii nu bani gratis, ci principii. Poporul si-a pus increderea si sutinerea trecand peste nationalisme si axandu-se pe valori si principii, avem un sas presedinte si un semi-ungur premier. Moldova te-a votat domnule presedinte si implict PNL-ul in proportie care nu lasa loc de interpretari.
          Moldovenii nu aveau nevoie de fast, ci de o „pamblica” taiata, niste excavatoare pe un santier si drumruile promise lui Pantelimon Halippa si Iancu Cavaler de Flondor de Bratianu.
          Ba penelistilor, s-a desteptat poporul ca in imn si daca nu bagati la cap va ia dracu si ajungeti la groapa de gunoi a istoriei langa PNT. Nu va bateti joc de increderea pe care ati dobandit-o.

          13
  7. Și ca o glumă, legenda spune că au fost invitați si ardelenii la 1859, dar au ajuns la 1918!

    13
  8. La Multi Ani noua tuturor romanilor!

    7
  9. Ce arme aveau „băeții” din plutonul FOS? Erau ultimii din blocul de defilare, poziționați cam în rând cu restaurantul Select, după vânătorii de munte.

    1
  10. La multi ani !

    1
  11. La multi ani tuturor romanilor!

    PS. Felicitari pentru articol @psycho

    3
    • mulțam dar e doar o postare de la PSR care prin bunăvoința colegului Mihăeanu a devenit „articol” de sine stătător?obrigado Răzvan.

      1
      • Uăi psycho, nu conteaza unde l-ai scris ci faptul că l-ai scris. E un moment de sarbătoare al nostru, al românilor de pretutindeni.
        A facut bine Răzvan!?

        1
  12. La multi ani, pentru cei cu „inima romana” !

    1
  13. La multi ani Romanie si tuturor Romanilor pe oriunde se afla!

    3
  14. Herr Von Renn Weg

    La multi ani romanilor din toate provinciile! Pas cu pas, caramida pe caramida, s-a infaptuit si unirea noastra!

    2
  15. Dar de ce va bucurati asa de tare? Eu ca moldovean nu pricep.

    Multumita faptului ca Moldova a renuntat la a se conduce singura a primit la schimb din partea celor din Bucuresti urmatoarele:

    -jumatate de teritoriu lipsa
    -subdezvoltare economica si sociala
    -dispret, jigniri, saracie si altele.

    Asa ca eu nu prea vad de unde atata bucurie!

    Ah ca s-a facut o unire?! Da s-a facut! Bravo celor ce au reusit-o. Dar mie imi pare ca pretul platit de moldoveni e cam mare ptr bruma de beneficii trambitata de unii!

    5
    • Singuri sau la rusi, sigur v ar fi fost mai bine!

      1
    • Logica ta de trol e imbatabila.

      5
      • Dar de ce sunt trol?

        Ce s-a intamplat si ce se intampla datorita renuntarii moldovenilor la drepturile si privilegiile lor este clar ptr toti sa vada.

        Ce ar fi fost daca cei din moldova ar fi tinut mai tare de unele privilegii si drepturi putem doar sa ne imaginam.

        Nu am zis ca unirea e neaparat ceva rau. Am zis ca rezultatele si beneficiile le-au luat doar cei de la Bucuresti.

        Ori poate vrei sa ne facem sa uitam de masacrul contra anti-unionistilor. Sau de saracirea si subdezvoltarea intentionata a regiunii sub atenta obladuire a celor de la Bucuresti?

        Pe mine cuvinte ca unirea ma lasa rece cand stau si ma gandesc cum mi-au murit bunici in urma razboaielor ptr a apara tara si mai apoi de foame un unchi intrucat in toata zona era o foamete crancena. Mai apoi bunica mea ptr a nu vedea inca un copil murind de foame l-a dat efectiv la boieri(le zic boieri ca asa le zicea bunicamea)! Asta era dupa razboi evident.
        Ambii au fost raniti pe front si au murit, mai tarziu ce e drept, ca si complicatii de la rani. Bunicul de pe mama ramasese fara picioare. Nu din prima ci pe parcurs ca urmare a ranilor.

        3
        • Cei de la Bucuresti

          Nu exista „doar cei de la Bucuresti”. Incetati sa-i vedeti pe „aia din Bucuresti” ca pe niste Shrek ceva mai putin verzi, dar la fel de mirositori.
          Luati-i la rand pe fiecare aia „cei de la Bucuresti” si-o sa descoperiti ca-s din toate regiunile tarii. Si Muntenia, si Transilvania, si Moldova. Si romani, si unguri, si tigani si orice altceva.

          „Cei de la Bucuresti” sunt fix cei alesi de voi.
          Iar pentru faptul ca aia fura de sting sau isi vad de buzunarul propriu nu-s de vina bucurestenii.

          Incetati cu tampeniile gen „bucurestenii ne fura”. Deja devin penibile vorbele astea.

    • ua aveam oricum nimic din ce enumeri acolo,doar un imperiu la granița de est.

      • Am sa presupun ca nu trolesti si in virtutea democratiei ai drepturi, inclusiv la a spune lucruri care eu personal le detest dupa cum ne-a zis si Larry Flynn in piesa celor de la parazitii.
        Intreaba-te asa: de ce nu suntem in stare sa lucram unul cu altul de cand ne-am unit? Cand ai un raspuns la intrebarea asta zic ca 50% din problema ii rezolvata.
        Caci vorba autorului, nu:Unde-i unul nu-i putere.. unde-s doi, unu-i superior, altul ii prost si nici unul avand nici ce mai mica traire in raport cu comunitatea din care face parte.
        Mergem la biserici nu sa inchegam o comunitate si sa-l ajutam pe cel mai nevoias dintre noi, mergem la biserica sa lingem oase si sa dam cu cardul pe racla… Iti mai zic? Nu unirea ii problema ci dezunirea mentala…

        • nu a ieșit cum trebuia, le aveam oricum pe toate astea si inainte plus prietenul de pe granita de est….nu am pierdut nimic dar s-a câștigat inzecit .

      • Imperiu la granita de est sub o forma sau alta tot avem. Dar as fi preferat sa cedam teritorii pierdute si nu pe farfurie fara nici un comentariu!

        Si contrar cu ce cred unii nu sunt rusofil si nici nu o sa fiu vreodata in viata asta. Si nimeni din familie nu o sa fie. Nu avem cum. Istoria familiei mele este prea mult marcata de sovietici/rusi. Nu o sa intru in detalii dar cine a avut in familie persoane ce au luptat pe frontul de est au idee despre ce vb.

        Cat despre unire eu zic atat: greseala cea mare nu a fost unirea ci faptul ca Moldova a renuntat la prea multe ptr asta. Inclusiv la dreptul a a fi regiunea ce avea capitala. Poate daca nu ar fi renuntat la atatea lucruri altfel ar fi stat lucrurile.

        • Pai zi-ne dom’le ca la scoala la ce se refera autorul in opera respectiva, ca discutam si discutam contradictoriu cu drag. Ca asta-i esenta democratiei. Eu ti-am spus doar ca dupa parerea mea problema nu-i la centru. Ca la centru trimit si eu oameni din Ardeal, si tu din Moldova si Nea Ion din Dobrogea si Razvan din Oltenia. De asta daca te uiti prin comentarii gasesti o pledoarie serioasa pentru regionalizare din partea mea insa nu putem arunca vina atat de usor spre Bucuresti. Cat despre ce a renuntat Moldova, putem discuta insa depinde din ce unghi privim.
          Si eu sunt unul din aia fara nationalisme si romanul dac ortodox cu neamuri pe la Sighet pe perete si un bunic prin cotul donului si altul pe la Simeria de l-au bombardat pe rand si americanii si rusii si nemtii.

        • stategic,tactic,denotologic si morfologic capitala la iași era o greśeală.
          tot din cauza vecinului de la est.

    • Juma’ de Moldova va lipseste de la 1812.

      1
    • PETRUDEZ-Iubesc romanii moldoveni hai sa demontam relele primite la schimb de la Bucuresti.1-Cind s-a facut unirea moldova nu avea Bucovina(suceava si botosani)iar Eminescu era…. austriac,iar moldova de peste prut era la Petru pretenul lui Cantemir.2-Sunt din IALOMITA si orice tirg amarit din moldova arata mai bine decit capitala Ialomitei SLOBOZIA,viziteaza Teleormanul unde vei vadea drumurile facute de Teldrum care sunt facute doar din piatra numita refuz si noroi…si de astea gasesti si in oltenia si la greu in mehedinti.3-vizitez aproape anual moldova doar cea de pe EUROPEAN si ce vad pe la voi ma face foarte invidios…am revazut RADAUTi-ul si am ramas uluit ce frumos l-ati renovat.4-voi in moldova aveti de 20 de ani un drum aproape expres (bucuresti suceava si bifurcatia iasi)pe care noi ceilalti romani nu am avut pina la apartia autostrazilor.5si l-ati avut si pe regele neincoronat al romaniei pina aproape de reintregireea mare KOGALNICEANU.

      2
      • @Ka, tre sa ii mulţumeşti liderului PSD (ala de dupa gratii) pentru calitatea strazilor din Slobozia si felului in care arata orasul. ?

        @Petrudez, eu ca moldovean ințeleg ce vrei sa spui, si ai dreptate intr-un fel. Doar ca modul in care te-ai exprimat a facut sa se inteleaga ca esti anti-Unire, ceea ce inseamna ca esti anti-Român, adica duşman al neamului românesc!

        Sa evidentiem: Este foarte bine ca noi, Romanii ca popor ne-am întregit! E o bucurie si un motiv intemeiat sa sarbatorim zilele in care s-au facut mărețile realizari. Impreuna am fost, suntem si vom fi mai puternici!

        Cat despre realizarile din regiunea noastra care te supara: totul a tinut de politicienii care ne-au reprezentat. Si din cunostinta de cauza iti spun ca toti au furat de au rupt dupa ’89 si nu i-a interesat dezvoltatea regionala ci doar cea personală! Asta nuninseamna ca Bucurestiul ne-a tinut subjugati sau ca noi am fi vasali.
        Cat despre „dispreț, jigniri” nu stiu ce sa zic. Fiecare face cat il duce căpşorul, daca un bucurestean (de ex) poate jigni un moldovean dupa criterii doar de el stiute asta nu te opreste pe tine ca moldovean sa nu ii faci la fel! Pe mine ma amuza unele bancuri cu moldoveni, ardeleni, olteni etc, ele fac parte din cultura noastra.

        Ideea principala e ca suntem uniti de acelasi drapel, aceeasi limba si aceleasi origini! Toti avem sânge de român!
        La multi ani si ardelenilor, chiar daca nu ați fost punctuali si ati intarziat cu vreo câteva decenii. Astept sa va luati revansa pe 1 Decembrie sa sarbatorim cu pălincă si table de slană!

        3
    • sunt moldovean . gandesc ca tine

  16. La multi ani (cu intarziere de o zi)….sa dea domnu sa o vedem dodoloata daca nu noi macar nepoti nostri

  17. Unirea singura nu ar fi tinut daca nu ar fi fost oamenii din spatele ei
    Oamenii aia au gandit de atunci masurile care sa faca unirea sa reziste pana azi
    Masurile alea sunt bune si azi: reguli, legi si orînduiri si respectarea lor, reguli care sa duca tara inainte chiar daca aduc atingere clasei de sus ( impropritarirea țăranilor, invatamant obligatoriu, armata dotată, etc) sau credinței religioase ( secularizarea averilor mănăstirești si a trecerii evidenței actelor de stare civilă de la biserici la primării) au asigurat iesirea tarii din feudalism direct in capitalism
    Coduri de legi in materie civila ( civil si de procedura civilă) care au tinut 150 de ani

    Omu vrednic sfințește locu
    Iar multi din cei care au fost in spatele conducătorilor de atunci au fost vrednici, de aia unirea a tinut pana azi

    Nerespectarea legii si neasigurarea supremației legii azi de către oamenii care conduc si care fac parte din autoritatile publice prevazute in legea fundamentala: presedinte, palavrament, guvern, autoritate judecătorească, administratie publica si servicii secrete nu poate aduce nimik bun

    Doamne ajuta sa fim mai vrednici ca acei care au fost inainte de noi, prin respectarea legii si asigurarea supremației legii, ca sa putem lăsa celor ce vin după noi o tara mai buna decat ne-au lăsat cei care au fost inainte de noi

    3
  18. CA sucevean va pot spune CA Moldova are potential ,insa strategiile aplicate sunt gresite . probkemele Dr la galati nu sunt identice cu cele de la neamt. Lipsa de flexibilitate strategica si generalizarea situatiei regiunii Fara de a tine cond de specificul judetului au dus la situatia de azi.fiecare judet din Moldova trebuie SA inteleaga CA nu pot cersi mereu de la bucuresti,ei singuri trebuie SA se descurce.exemplu suceava..aeroport international,centura de oras, asfaltari zone turistice,deschideri Dr Hale industrials, shopping centers…etc etc

    • Dar PSD este moldovean? Ca in afara de astia Moldova n-a votat nimic altceva timp de aproape 3 decenii.

      4
      • @ Razvan Mihaeanu
        Noi (marea majoritate)cunoastem adevarul despre trecut doar din ce ne mint cartile .
        Moldoveanul este molatec , conservator .
        Poate ca in trecut a fost mult umilit , frant , ingenuncheat de catre elite.
        poate de aici aplecarea spre iluzia unei societati drepte oferita de catre socialisti.
        De la predestinatul sut in fund a ajuns omul medic , inginer , functionar.
        A ajuns sa stea la masa cu cei care in trecut il scuipau in fata fara jena.
        Apropo de politica , va doresc sa indrepte Orban raul din tara .
        Dar nu-mi mi fac iluzii

        2
      • Nu numai. Din păcate este made in Romania. Ai fost răutăcios cu întrebare asta, așa că o să fiu și eu un pic: Nu stiu altii cum sunt, dar când mă uit la primarul Bucureștiului parcă îmi crește inima de bucurie. Sau, nu stiu altii cum sunt, dar când mă uit la roșu pe harta României la ultimele alegeri, parcă…..
        Lăsând micile „răutăți ” deoparte, psd-ul a câștigat acolo unde a avut electorat captiv, iar electoratul captiv, a fost in zonele sărace, lipsite de dezvoltare, zone ținute așa, tocmai pentru voturi. Unde vezi ca oamenii au ieșit cât de cât din sărăcie, n-ai să vezi psd. Si revenim la dezvoltare. Moldova prin autostrada asta cere dezvoltare, adică nu mai vrea psd.

        2
    • vitali-TRAIAN BASESCU nu era moldovean?nu Traian ca ministru, cu francezii de la COLAS v-a facut drumul semiexpres Bucuresti Suceava cu bifurcatie spre Iasi?Are vreo 600KM cu totul.A fost bun pentru secolul trecut cind noi ceilalti romani nu aveam asa ceva dect ceva cioate prin constanta si prahova.

      1
      • Basescu moldovean ?
        uitam de acentul „pitoresc” al doamnei Pivniceru ?
        acel expres de secol trecut a fost construit la sforariile lui Hrebenciuc cu care din pacate noi moldovenii nu ne putem mandri .
        Din onest inginer la UMB si dormit pe jos in consiliul local cateva nopti „fierbinti” a ajuns vanzator de neam , idealuri .
        Sa va zic ceva ca si simpla curiozitate .
        Fratii pe peste Prut au dreptate cand afirma ca moldoveneasca este mama limbii romane .
        acest fapt este observabil de catre cei familiarizati cu portugheza , dialectele spaniole , italiene .
        am fost surprins placut sa aud multe cuvinte pronuntate ca in moldoveneasca .
        Unirea nu a fost rea , a fost prost aplicata .
        Moldovenii pierd masiv identitatea .
        Nu inteleg de ce lasa placutul nostru accent accent atunci cand se muta (sau viziteaza) cele parti din tara .

        1
        • VITALI-ai auzit de generalul BASESCU DUMITRU nascut in jud IASI la GORBANI?Asa este moldovenii isi pierd rapid identitatea cind ii cheama VITALI nume neaos moldav.

          1
        • Vorba lui Ka, sa te plangi ca moldovenii isi pierd identitatea locala pentru ca nu mai vorbesc cu accent moldovenesc daca se muta in alta parte a tarii iar tu sa te numesti Vitali si sa zici ca esti moldovean neaos e mai mult decat ironic, desi nu stiu daca realizezi asta.
          Mai lipseste sa zici ca esti urmas direct a lui Sasa Balsoi, cunoscut la romani si ca Stefan cel Mare sau asa.

      • Nevasta lui Maria e suceveanca. Base e din Murfatlar. Dobrogean. Iar legat de „minunatul ” drum expres, care e plin de cruci, chiar și domnul premier Orban a avut niște experiențe nasoale, stand un pic pe cupolă, prin 2015. Poate își aduce aminte. Moldova cere autostrada pentru că e principala cale de dezvoltare. S-a văzut asta în cum a crescut pib-ul Constanți după ce s-a terminat autostrada acolo.

        • Tacsu lui Basescu era general mapn facut la urgente din muncitor parca pe la topraisar nascut moldovan la GORBANI-iasi.tasu era provenit in dobrogea si este sigur pt ca am vazut un reportaj…dar nu stiu de mama.Am fost recent pina la ADJUD si se conducea pe acest drum cu viteze de peste 150km…daca in fiecare an se adauga 1cm de asfalt acum ar fi fost un drum normal

      • DN2/E85 e chiar drum expres, dar pînă la sensul giratoriu de după Roman, unde se face drumul spre Iași. Și drumul e o mizerie. Făcut la ambiție, cu o bandă și jumătate pe fiecare sens pe bucata sus-aminită, deși putea fi făcut, și au fost voci în A. N. D. și nu numai care au cerut, executarea cu două benzi pe sens (cum de altfel e pe unele porțiuni).

    • si daca iliescu e din oltenița vedem ceva deosebit intr-un sud străbătut de dunăre?!

    • Băsescu parcă e născut prin Moldova, sau crescut pe acolo, că să îndulcim pilula. Iar MRU, fost prim ministru, e din Iași. În rest au fost mulți demnitari, chiar și cu funcții mari, din Moldova. Uni cu o mare notorietate. Îmi vin în minte acum Vasile Lupu, Relu Fenechiu, Tudorel Toader, Daniel Funeriu, lista e deschisă

  19. La mulți ani tuturor românilor ! Din păcate de la revoluție în Moldova nu s-a făcut nimic. Și când te gândești că industrializarea în perioada comunistă a început cu Moldova (și parțial Muntenia), pentru că era vorba de regiuni mai slab dezvoltate și trebuiau ridicate, ceea ce a fost foarte bine. Așa s-au construit fabricile de la Săvinești, Roman, Bârlad, Onești, Borzești, Bacău.
    E păcat că s-a huiduit de 24 ianuarie, ar trebui să ne abținem. În Franța, SUA, Anglia se huiduie oare la manifestările naționale ? Din păcate politicienii îi învrăjbesc pe oameni, mijloacele mass media îi înnebunesc și s-a ajuns la saturație. Ar trebui să depășim stadiul acesta de veșnic scandal. Avem o viață politică mizerabilă în care se consumă enorm de multă energie degeaba.

  20. pdsr-ul nu este boala moldovei ,este a intregii țari.
    s-a votat masiv si in sud,si in est dar si in vest…vedeti ultimele alegeri locale si parlamentare.
    sunt niste fieruri roșii in ardeal de toata frumusetea.
    tot ce s-a caștigat la nivel de ȚARĂ in lupta cu ciuma lui iliescu poate fi pierdut de catre pnl intr-un an….vor ajunge subiect de bancuri.

    1
  21. Sa nu ne mai vaicarim atata, unirea in afara de vorbele frumoase rostite de politicienii de atunci si de acum a avut ca si scop salvarea IDENTITATII NATIONALE ale tuturor provinciilor locuite de romani care sau unit……ca exemplu se vede clar ce se intampla cu provinciile ramase in afara, mai mult ca sigur limba romana astazi in nicio provincie nu ar fi fost limpa de stat, am fi vorbit, rusa, maghiara, sarba, bulgara, ucraineana ….asta-i marele avantaj pe care nu avem cum sa-l intelegem astazi, se spune ca intotdeauna apreciezi cu adevarat atunci cand pierzi ceva.

    Deci in concluzie, ne-am unit ca sa fim mai puternici si sa ne faurim singuri destinele, iar cel mai bine a enuntat acest lucru Kogalniceanu „De ar fi să crească troscot pe străzile Iașilor, noi trebuie să facem Unirea, căci nu este vorba despre cauza unui oraș, ci de cauza noastră de a ne uni ca români”.

    Si totusi ca moldovean am si frustrari la fel ca cele expuse de Petrudez mai sus, izolare, saracie , batjocura (mai sus am vazut comentariile lui Zgureanu si ale Bizonului care nu sunt chiar la locul lor…..dar sunt si false!….nu doar Moldova a votat PSD ci si Oltenia si Bucurestiul!), folosirea Moldovei ca si bazin de sursa de forta de munca pt bazinele miniere dar si pentru industrializare in loc sa se creeze industrie si in Moldova.

    Dar mai important decat toate e sa desavarsim unirea si sa realizam acel deziderat de a ne fauri singuri destinele caci altfel nu avem niciun viitor.

    La Multi Ani Romania!!!…….asa sa ne ajute Dumnezeu!

    1
  22. Erata, am scris Zgureanu in loc de Mihaeanu…..iertare la amandoi )))

    • Nu cred ca ai inteles…
      …bineinteles ca si Oltenia (dar si Bucurestiul – fost fief al opozitiei anti-PSD – insa din cauza migratiei de munca si a ramanerii aparatului de stat – in ultima perioada) au votat PSD..
      …tocmai asta e spilul…la ce va lamentati de „intarzierea” Moldovei si datul vinei pe alte regiuni?

      Vad ca acum se scoate de la naftalina faptul ca dupa Mica Unire din 1859 Moldova a fost ceva mai defavorizata prin mutarea/stabilirea capitalei la Bucuresti…dar ce mama dracu de scuze penibile puteti gasi pentru perioada contemporana?

      • @razvan mihaeanu…nu e nevoie de scuze. Ar trebui doar o schimbare de capitala. Bucurestiul are cateva fail-uri majore la activ, unul din ele inca din 1916. Actualmente Bucurestiul e complet depasit de misiunea de Capitala nationala. Personal as propune Brasov-ul, oras aparat natural, pozitionat in centrul geometric al tarii, fara mostenirea balcanic-bizantina a Bucurestiului, samd. Nu doar Moldova ci mai ales Transilvania au fost dezavantajate clar in raport cu Muntenia/Bucurestiul in urma unirilor succesive ale Principatelor. Una din principalele directii ale propagandei ultracentraliste ceausiste a fost fix negarea acestor realitati istorice. Simplul fapt ca din Ro se pleaca pe rupte (btw…doctorii pleaca in continuare chiar si acum cand salariile nu sunt foarte diferite de cele din Franta de exemplu) arata ca Romania ca proiect de tara nu inspira incredere nici macar propriilor cetateni.
        De fapt ar fi fost o idee buna inca de la inceput ca nici una din capitalele provinciale (Bucuresti, Iasi, Alba Iulia) sa nu fie capitala noii tari. Ar fi, poate, un bun proiect de Centenar.

        4
        • @stelian
          Ca sa muti capitala trebuie sa te asiguri ca noua capitala are cladiri pentru parlament si palat prezidential, pentru o gramada de ambasade si sedii de institutii de stat, plus spatii de cazare.
          Deci orice mutare a capitalei intr-un oras mai mic decat Bucuresti va presupune si investitii serioase in constructii si infrastructura.
          Intr-o tara in care de-abia se construiesc simple autostrazi.
          Iar atitudinea unora fata de Bucuresti mi se pare ca tine doar de orgolii puerile.
          Daca ar fi fost un fel de „oras interzis” in care numai bucurestenii get-beget aveau acces si decideau doar ei pentru toata tara, as mai fi zis. Dar se vine in Bucuresti din toate zonele tarii, iar politicenii „de la Bucuresti” sunt de fapt din toata tara…
          Deci daca se muta capitala la Brasov „problema” va ramane aceeasi: politicieni din toata tara se vor strange intr-un oras si vor decide pentru toata tara. Nu s-ar schimba nimic.
          p.s. In privinta fail-ului din 1916, e ca si cum francezii ar spune ca Paris nu mai trebuie sa fie capitala pentru ca are fail-uri la activ in 1814, 1871 si 1940.

          1
          • @analistul…construirea catorva (e drept importante) sedii administrative nu e imposibila. Oricum Parlamentul e mult supradimensionat, prost construit (desi e extrem de masiva, cladirea are deja probleme) si extrem de costisitoare ca intretinere, iar cladirea Guvernului e veche, cu probleme structurale si relativ inadecvata ca cladire de birouri. Tehnic vorbind, ambele cladiri au anii numarati. Doar ca inca nu se vorbeste despre asta.
            Orgoliile si frictiunile existente intre fostele provincii sunt cunoscute si nu are rost sa le negam (apelativele de „mitici” destinate muntenilor si tendintele centrifuge ale transilvanenilor si mai nou si ale moldovenilor) sau atitudinea peiorativa a muntenilor fata de moldoveni ca sa dau doar cateva exemple. „Provincialii” au navalit in Bucuresti stricandu-i echilibrul demografic si economic tocmai din proasta administrare si lipsa de oportunitati in teritoriu.
            Geografic si istoric, investitiile in infrastructura au fost relativ arbitrare, neexistand nici pana la ora asta un Plan de Amenajare a Teritoriului National. Ca sa va faceti o idee de dimensiunile dezastrului in administrarea teritoriului national, ultima tentativa coerenta de PATN dateaza din 1985 (adica un plan care sa includa masterplanuri de transport persoane, marfuri, energie, amenajarea cursurilor si luciilor de apa, gestionarea suprafetelor impadurite si terenurilor agricole, zone protejate, terenuri cu destinatie speciala, mari platforme industriale). De atunci totul e nimic, zero, nada, nothing, samd. S-au facut cateva chestii, in sila, pe mediu si pe masterplanuri de transport la presiunile UE in general.
            Bucurestiul si-a ratat sansa de a-si gestiona boom-ul economic de dupa 2000, e incatusat de propriile suburbii din cauza lipsei administrarii si urbanismului si probabil va face implozie sub propria greutate in urmatorii 15-25 de ani. Important e sa nu traga si restul tarii dupa el.
            Parisul nu e neaparat un exemplu bun…faptul ca au ajuns la a V-a Republica subliniaza tocmai faptul ca au fost nevoiti sa-si dea cateva reset-uri politice.
            N-am zis ca trebuie sa mutam Capitala maine dar cred c-ar trebui sa fie o tema de reflexie. La fel ca si un bilant de Centenar (nu e o problema daca o sa fie la 105 sau 110 ani, de-ar fi si asa) facut cu profesionalism.

            1
            • adica am terminat cu toate problemele si ne apucam sa mutam capitala ,principala problema ca noastra este ca ne complacem sa votam incontinuu acelasi primar pt ca altu nu vrea sa isi asume raspunderea cu toate ca ar fi capabil ,si chiar daca ar vrea nu il voteaza nimeni ca ne pune la munca si de ce sa muncim cand putem sa luam ajutoare sociale nu,si dupa ne miram ca plozii nostri se usureaza in fundu curtii de la scoala in loc de in scoala la interior pt ca primaru a ales ca bugetu e tocmai bun sa isi mareasca el salariu decat sa faca buda pt copii nostrii ,dar noi tot il votam chiar daca doar ne mananca bugetu fara sa faca nimic pt noi ,pt ca inca avem o viziune comunista aia ca sefii aia de la centru tre sa faca ceva pt noi nu noi ,ca doar nu poti face ceva fara sa fie aprobat de CC al PCR ,cand o sa scapam de obiceiurile astea chiar o sa putem sa facem ceva ,iar daca primaru nu face nimic pt voi schimbatil ca poate altu o face ceva dupa altu daca nici ala nu e capabil pana la urma s-o nimeri unu capabil ca de aia avem democratie si de jos te ridici ca daca toti ar avea la nivel local oameni capabili din aia poti selecta si la nivel central ca doar cine se aseamana se aduna nu ,nu astepti de sus pt ca aia de sus nu au nici un interes sa o faca ce ai vrea sa numai avem 600 de parlamentari poate ,dar care dintre ei ar renunta la posibilitatea de a fi printre aia 600 ca sa fie printre aia 300 nici unu nu?

              2
            • Eu cred ca exagerezi „problemele” intre provincii ..care , la noi , in afara de comentarii ..denumiri , etc , nu merg mai departe
              Sunt tari ..dezvoltate care au probleme mult mai mari
              La noi ..dupa mine problema e la administratie ..la centralizarea excesiva a deciziilor ..a mergerii intr-o lume paralela cu realitatile „administrative” a structurilor ce trebuie sa se ocupe de asta ..de o perceptie ciudata a mass media si cetatenilor a ce reprezinta politica externa
              O sa incep cu ultima , ca e mai putin de dezvoltat pe tema
              De obicei in mass media ..in randul oamenilor exista o preocupare excesiva de ce se intampla pe glob ..in zone indepartate , zone fara legatura cu noi in general ..si urcatul in „barca” unuia din pestii mari la nivel de politica externa ..pozitionarea noastra in „prima linie”
              E o viziune foarte putin pragmatica , obiectiva ..pe latura asta o sa fiu putin de acord cu @flogger ..ca ungurii sunt in general mai coerenti decat noi
              Noi nu avem cum sau de ce sa influentam ..o politica asa zis exterioara
              Interesele trebuiesc focusate pe ce ai legaturi ..pe zone , tari cu care ai interese ..sinergii
              Zonal ca stat coerent ..trebuie sa sustii comunitatile romanesti , oriunde le ai ..si daca vorbim de sciziuni ..la nivel de perceptii intre cetateni ..cea mai mare sciziune e intre diaspora si bugetari
              Se lucreaza aici??? Sa se schimbe perceptiile ??
              Diaspora de moment ..e „turistul” nr 1 al Romaniei
              Ce doreste turistul nr 1 ..care a vazut in alte parti ???
              Servicii decente ..de la un aeroport ..o legatura cu trenul …eu stau ai ma intreb de ce inca in sec21 ..cfr-ul ..tine „nasi”..controlori in nomina , cand puteai sa angajezi o firma de paza ..sa faca si controlul biletelor ..si se limitau la a avea controlori ..care sa controleze aleatoriu pe trenuri ..un numar mic , ptr a constata neregulile firmelor
              Ai si camere ..se tin sub presiune unii pe altii
              Alta ar fi cheltuirea fara viziune a banilor ..pe ideea ..hai ca ne dau astia bani ..ce facem cu ei ??? ..nu stim …punem faianta pe gari
              S-au daramat si jefuit ..minunatiile alea de halte ..de prin perioada interbelica ..cu o arhitectura pretioasa ..si renovam monstruozitatile comuniste
              Am mai mentionat odata pe aici ..chestia cu subteranizarea cailor ferate in marile orase ..si cineva m-a luat in ras
              O sa exemplific
              In marile orase trenurile de calatori ..nu au nevoie de semnalizari speciale , etcs , alte minunatii ..chiar de sunt hsr( linii de mare viteza) ..sau din alea intermediare (pana in 200)..ptr ca aproximarea de zonele urbane nu se face pe automat ..ci „pilotat” si cu restrictii
              Asa ca o linie dubla in subteran nu te costa enorm ..undeva la cat costa o linie de metrou …sa spunem putin mai mult
              De exemplu ..cum e plecarea din Bucuresti sau Galati ..daca din gara principala trenul pleaca „pe dedesubt” ..si are trei vestibule ..una in centru ..alta mai spre periferie ..alta pe la periferie..reusesti sa treci cu trenul exact prin zonele mai populate , frecventate si accesibile cu transportul de suprafata
              Si deci ..creste probabilitatea ca lumea ..din comoditate sa mearga spre tren ..in loc sa te duci expres la capatul orasului intr-o zona obscura , putin frecventata ..fara alt tip de servicii
              Alta ar fi ca ai mai multe optiuni ..mai bine
              Pe intretinere ..nu cheltui multi bani ..oricum mai putin decat o gara de suprafata ..ptr ca un vestibul ..cu 2 ghisee si trei tornicheti ..elimia nevoia de securitate ..nu intra tot felul de oameni pe peroane , etc..nu ai nevoie de intretinere pe perioade mai dificile ale anului
              Vazand cat costa o magistrala de metrou ..ptr un oras de talia galatiului ar fi vorba te trei statii si 3-4 km de tunel ..deci ar fi costat cam cat a costat constructia garii noi
              Luati exemplele ptr restul de gari ..care nu sunt reabilitate in tara
              Gara de nord din bucuresti ..cu 2linii dublate ptr a uni punctele cardinale . sau magistralele principale ..o transformi in gara de tranzit ..si mentii si 8 din cele 10-11 peroane ..ptr gara de destin
              Se poate lucra mentinand traficul actual ..oricum peronul 11 imi pare ca il aveau dedicat intr-o perioada ptr otopeni..ptr ca atunci cand lucrarile ar avansa in zona peroanelor ..oricum nu ai afecta decat vreo 2
              Prin legatura cu Otopeniul ..chiar ai posibilatea de a transforma gara de nord intr-un fel de hub interesant de tranzit
              Cu o acoperire moderna a peroanelor ..ptr a nu lasa oamenii in intemperie si o prelungire a zonelor comerciale in zonele adiacente ..superioare a peroanelor ..am avea una din cele mai moderne , interesante gari din europa de se
              Si trebuie sa tinem cont ca focusul UE pe exercitiul urmator va fi pe transportul feroviar ..asa ca ar fi bine sa nu ne prinda nepregatiti ..si sa intarzaiem sa dezvoltam o strategie . si sa pierdem bani
              Degrevam cheltuieli de investitii( care sunt extrem de putine) ..pe partea feroviara( ptr ca vor fi cofinantate) ..ptr a investi noi pe partea rutiera ..ptr ca aici oricum UE ..va reduce drastic investitiile , chiar de ai nostri vor fi capabili sa obtina ceva in plus
              Si am putea investi noi in ce consideram prioritar
              Vorbeam mai demult ..legat de autostrazi ..si de faptul ca nu suntem realisti ..nici ca populatie ..nici ca administratie
              Cand spuneam sa ne centram pe drumuri expres( profil de autostrada ..ca si arhitectura a drumului , dar fara a pastra declivitatile ..latimile ptr banda de urgenta ..vitezele stabilite)…multi spuneau ..autostrazi , autostrazi ..viteza frate ..ca se scapasera schumacherii pe susea ..sa ii dea la masina sa ii sara pistoanele si nu aveau unde
              Rezultat?????
              Nu avem nici acum o autostrada sa treaca muntii
              In schimb ai fi putut avea un drum expres…care in fapt e o autostrada mai ieftina si care e mai flexibila in abordarea construirii..si traversai muntii decent..si oricum sa mergi prin cateva zone cu restrictii de 80. -100 km la ora pe o portiune de 1-2 km nu e o tragedie
              Nu se tine cont in dezvoltare de realitati
              De urbanizare ..de dezvoltarea de utilitati conexe in centrele urbane si marile aglomerari ce se formeaza de dezvoltarea utilitatilor catre periferii ..de „dirijarea” dezvoltarii ..prin aducerea de utilitati ..in zonele ce urmeaza a fi urbanizate etc
              Zona Galati ..partial Bucuresti ..ca le cunosc mai bine
              Zonele de la periferie ..recent dezvoltate , multe nu beneficiaza de transport public ..ptr ca nu sunt in aria administrativa a localitatii ..ci a satului , comunei de alturi ..care nu are bani ..sau posibilitati de a dezvolta servicii de transport interurban ..care transport oricum s-ar opri la periferia orasului
              La fel servicii de canalizare , apa curenta
              De asta e nevoie de o reforma administrativa ..care sa tina cont de realitatile astea ..sa plieze nevoile de transport , infrastructura ..utilitati ..servicii medicale , pompieri , politie ..pe realitatea care este ..si o dezvoltare in viitor pe coordonate
              E necesara continuitatea proiectelor de la guvern la guvern ..fara idei crete ..cand vii ai obligatia sa termini ce a inceput celalalt ..sa te mentii pe strategiile de dezvoltare ..in timp ce poti implementa ideile tale..e forma corecta a politicii
              Politica e dezbatere ..pe care te aleg cetatenii..administrarea e administrare ..guvernare , nu politica
              Ca si cetateni ..trebuie sa intelegem principiile ..nu sa speram ..ca un grup politic e sfant ..altul e demon ..trebuiesc masurati in permanenta toti
              Premiul e votul
              Concursul e administrarea ..sau convingerea cetateanului ..ca ideile tale sunt mai bune
              Transparenta trebuie sa fie totala ..nu pot exista primari obscuri ..care trateaza presa ca si cum ar fi responsabili de misiunile secrete pe marte ..ptr ca ei au contractat firme care le-au pus in deviz becuri de 5 eur la 2000 eur
              A fost o perioada cand serviciile au fost in degringolada ..nu mai e cazul ..rezultate trebuie sa se vada
              Capitala dupa mine sta bine unde sta ..eu i-as apropia de cetateni ..printr-o schimbare administrativa a cladirii ..cu pastrarea zonelor ptr sedinte ptr uzul parlamentului ..restul ..transformarea cladirii in zona cu destinatie .ptr public , spatiu muzee , cinema , concesionat ..etc ..in paralel cu amenajarea unui parc in zona adiacenta ..demontarea unor parti din gard ..ptr a fi mai accesibil etc
              Zone de parcare cu plata ..ca si asa Bucurestiul sufera ..imi pare ca are si heliport ..ceva si ptr uz civil ..samd
              Ptr regularizarea cursurilor de apa ar trebui facut un studiu ptr localitatile mici ..in care sa se specifice modalitati de regularizare a cursului in localitati folosind materiale specifice zonei si pastrarea specificului zonei ..puncte de ranfluare in afara localitatilor , un fel de manual metode de lucru ..ptr ca daca se liciteaza lucrari sau se fac direct de catre primarii sa existe un indrumar si un fel de regulament pe baza caruia sa poti trage la raspundere ..daca se constata neconformitati ..ori de cost , ori de constructie
              Samd

              2
          • nu sunt orgolii puerile .
            B este prost asezat geografic .molipsit de balcani

      • Spunea careva ca prezentul nu e altceva decat urmarea deciziilor luate in trecut,,,,nimic altceva!….. dar tre sa recunoastem ca Moldova astazi e sudezvoltata nu doar datorita deciziilor luate de la centru printre care as enumera eu ca cea mai importanta a fost folosirea ei strict ca si bazin de forta de munca…..adica resursa ,,naturala**

        Acest lucru a fost datorat in general sporului natural pozitiv, lucru foarte convenabil pt politicienii de ieri si de azi stiindu-se faptul ca sporul natural pozitiv se regaseste mai ales in comunitatile sarace si agrare…..acolo unde iarna se cam sta acasa si mai ales unde femeile sunt casnice ))))….dar si datorita faptului ca NU sa dorit ca aceasta regiune sa se dezvolte, radem glumim dar cam asta-i adevarul.

        Nu tre sa ne ferim de aceste realitati,Bucuresti, Brasov, bazinele miniere, Constanta, Timisoara au fost industrializate mutand ,,colonisti** din Moldova spre aceste regiuni, nimeni nu poate contesta asta.

        Dar lucrurile s-au schimbat acum, destul de multi dintre cei detasati in anii 70-80 au revenit in regiunile de bastina dupa anii 90, din pacate anii de tranzitie au fost pt ei o povara grea nemaiputandu-se adapta nicicum fiind cumva pierduti in neantul ce a urmat, in prezent multi fiind trecuti de 60 de ani.

        Vorbesti de situatia actuala in care moldovenii nu mai au nicio ,,scuza**……bau eu cred ca au, lipsa unei strategii de racordare a acestei regiuni la culoarul catre vest e cea mai buna scuza, de aia noi moldovenii cerem imperios acesta autostrada,dar mai ales pentru ca inca Moldova mai are potential care poate fi exploatat.

        Repet ceea ce spuneam mai sus, Unirea s-a facut si e bine ca s-a facut, a fost sansa tuturo nu ndoar a moldovenilor dar din pacate mai e mult pana sa spunem ca s-a desavarsit si e bine sa intelegem toti asta…… cred ca aici e raspunsul, sa nu facem o Romanie cu mai multe viteze asa cum are in plan Macron cu Europa…..daca vom fi uniti si cinstiti unii cu altii vom avea viitor daca nu sunt destule hiene dupa gard care abia asteapta momente de slabiciune si dezbinare, pentru mine lucrurile sunt foarte clare!

        Sa mai spun ceva, toti vecinii nostri au fost invidiosi de parcusul nostru de dupa 1859, ucrainienii n-au reusit sa-si faca un stat, bulgarii se uita si acum dupa Dobrogea si Macedonia, rusii si mai nou ucrainienii inca mai poftesc la Moldova, sarbilor nu le-ar sta deloc in gat Banatul cat despre pomenirea Transilvaniei la unguri (celor din Ungaria nu romanilor de nationalitate maghiara) mai ales cand mananca un gulas si beau un vint de Tokai…..e curata sursa de indigestie.

        Sa rezum, suntem inconjurati numa de pretini, nu-i timp de cearta si de dezbinare, sa facem cum face o familie unita in care fiecare e respectat si inteles si sa nu ne mai scoatem unii altora ochii si mai ales sa nu lasam ,,rudele** sa se bage-n casa noastra.

        Traiasca Romania Mare si sa ne dea Dumnezeu politicieni cat de cat cinstiti dar mai ales cu viziune, asa sa ne ajute Dumnezeu!

        3
        • sunt două proiecte de autostradă in moldova dar se discută doar despre unul din ele.

          1
        • Serghei-M-am nascut in baragan printre copii,,fii de napirce,,din parinti dujmani ai poporului(ai poporului rus)ne-am jucat impreuna cu cei care vorbeau acceiasi limba cu toate ca imi povesteau de nistru,de bug,de satele ale caror nume nu le gaseam pe harta romaniei,altii din neamul lui Becali vorbeau de rodopi,de moskopole,de stea..eu credeam ca este steaua de pe cascheta rusa,erau destui si din banat toti cu un D.O. mare si scris cu rosu pe carnetul populatiei(buletin),Parintii ne lasau sa ne jucam impreuna ,dar nu aveau puterea de a ne rosti ADEVARUL…si adevarul l-am aflat abia dupa 89.Acesti romani au fost trimisi in gulagurile din baragan de tov GHITA DEJ…si multi erau moldoveni de-ai lui-basarabeni!!!

          2
  23. Asta cu capitala ne-o explica acu vreo douazeci de ani un profesor de cadastru din facultate intr-una din pauzele de tigara dintre cursuri,omul dadea din casa si ne spunea ca strategii de atunci a lui Ceasca luase in calcul mutarea capitalei mai in centrul tarii din motive geostrategice, Brasovul fiind inaintat si atunci ca alternativa, odata din motive geostrategice, fiind mult mai usor de aparat in caz de conflict, alt motiv ar fi fost crearea unei anumite echidistante intre toate fostele capitale de provincii cum ar fi Iasi, Cluj, Timisoara, Bucuresti , Craiova, dar si faptului ca pe model cultural Brasovul ar fi impacat si varza si capra, stiindu-se ca in trecut orasul a fost un oras vama apartinand in nenumarate randuri atat negustorilor transilvaneni cat si Valahiei avand un statut special iar mai nou in perioada de industrializare fortata moldovenilor….. fiind supranumit Iasov )))

    S-a mers pe a doua varianta, transformarea din temelii a Bucurestilor…..cica din motive de costuri dar si probabil o anumita mandrie a conductatorilor politici.

    Chiar el bucurestean neaos cum i-si spunea profu a considerat decizia una poasta, transformare orasului nefiind chiar foarte bine gandita iar rezultatul se vede, un oras gri, supra-aglomerat si cu o arhitectura foarte contrastanta si cumva……invadat de tot felul de ne-bucuresteni, omjul avea mandria lui ce sa-i faci.

    Personal am trait 15 ani in Bucuresti, niciodata nu mi-a placut foarte tare orasul mai ales datorita prafului si caldurii cu care n-am reusit niciodata sa ma inpac cu toate ca am stat in zone bunute in apropiere de P-ta Victoriei, Alba-Iulia si Dristor….nu am reusit niciodata sa ma integrez.

    Dar cel putin pentru mine balanta a fost complementara dupa 15 ani ,,pierduti** acolo, mi-am tras o teleolteanca din Alexandria de nota 20, deci inca odata eu sunt pe plus)))

  24. Nu de proiecte ducem lipsa psycho, ci de viziune strategica, cumpatare si punerea rapida-n practica a lucrurilor care trebuiau facute de ieri.

    Lucrurile se schimba cu o viteza nemaiintalnita, sa nu facem cum a facut Carol I in 1940 sau sa spunem ca tapu de Constantinescu ca am fost invinsi de sistem…..de aia dau dreptate celui care a sus ca prezentul e urmarea trecutului.

    Sa ne miscam repede ca neam si sa facem ce trebuie!….sa asiguram dezvoltare si bunastare tuturor regiunilor, toate astea nu se pot face fara o justitie, educatie , sanatate, infrastructura acatarii, sa ne focalizam pe astea si sa lasam jocurile politicianiste odata dracului!

    1
  25. SERGHEI-Carol 1 era demult oale si ulcele in 1940.Carol 1 era ala cu razboiul cu turcii de la 1877 si independenta tarii,

  26. Greseala de tipar bre, se poarta si-n manuale nu numa la mine ca si scuza))))…… era vb de tatal regelui Mihai, adicalea ala cu amantele care suferea de stiu ce boala de avea toiagu drept tot timpul, cel cu lamentarile si cu scrisoarea de plangaret ca a pierdut Basarabia…..normal ca Carol al II lea era, repet greseala de tipografie, dar ai inteles tu mesaju….

    • Psst, Serghey, Carol al II-lea, ala pe care nici un document de arhiva nu-i identifica vreo boala sau mai mult de 6 muieri cu care a fost, 3 dintre ele devenidu-i sotii, ne-a lasat in urma in jur de 6000 de cladiri de patrimoniu deci nu ghetouri precum boul de ceausescu, un aport cultural romanesc la nivel global inegalabil pana in prezent si niste aspiranti la premiul nobel daca nu venea nenorocitul ala de razboi.
      Greseli ale regelui Carol al II-lea? Dap, foarte multe, insa nici una din cele arhicunoscute nu trec o analiza istorica serioasa. Anul 1940 realist a fost esecul clasei politice care a subfinantat armata cronic si nu a unuia singur cum istoriografia comunista ne convinge.
      Desi am o viziune democratica la cum s-a comportat clasa politica in anii 1930-1940 si eu as fi declarat o dictatura in 1938, ca efectiv nu-i mai puteam suporta.

      • Voi rezuma opinia mea personala si subiectiva despre Carol al II-lea prin a spune ceea ce a spus Majestatea Sa Regele MIhai I al Romaniei, nu-mi aduc exact aminte citatul dar sintetizez, in niciun fel si in niciun mod nu a reusit ca relatia tata-fiu sa fie una fireasca, eu cred ca asa sa comportat si cu romanii, superficial si egoist.

        Sa revenim la subiect si sa lasam istoria, eu cred ca singura sansa de dezvoltare durabila a Romaniei e descentralizarea, iar descentralizarea trebuie facuta de noi si pentru noi nu de altii pentru altii.

        Deja la Bruxelles este un proiect in care banii vor fi directionati catre euroregiuni, dar eu cred ca se va merge mai departe si nu foarte in avantajul nostru.

        Totusi acu cativa ani existau mai multe mariante de descentralizare si regionalizare, din motive mai putin stiute probabil a fost bine ,,pierdut ” prin sertare.

        • Eu nu am dorit/nu imi doresc sa schimb opinia cuiva ci sa aduagam cat mai multe si mai diverse opinii. Da, relatia MS.Regele Mihai cu tatal sau a fost un complicata pe care tot Regele Mihai a comprimat-o foarte bine: „Cand am avut nevoie de o mama, am avut un tata, cand am avut nevoie de tata am avut o mama, si cand am avut nevoie de amandoi, am avut unul sau niciunul.” – Citat din Stelian Tanase, cartea conversatii cu Regele Mihai.
          Doar mentionez ca legenta erectiei permanete este o prostie fara fundament istoric iar stara de sanatate a sefilor de stat ai Romaniei pana cei recenti este cunoscuta. De la cancerul la stomac galopant de care a murit Ferdinand, la infarctul de care a murit Carol al II-lea, la cancerul cu metastaze de care a murit Dej… la 7.62-ul pe care l-a incasat diabeticul de Ceausescu la targoviste. Nu stiu cu ce trasaturi a actionat fata de popor, stiu dar perioada in care a domnit-o in mediul cultural a actionat fara cusur. Poate cu un guvern functional era un rege de timp „megastar”, cu un aport redus in politica.
          Scuzati deturanerea spre istorie, la mine este o deformare profesionala la care nu pot renunta.
          Si acum cu regio. Da, daca eu nu am scris de regionalizare nu stiu cine a facut-o pentru ca lucram cu un mecanism statal invechit. Daca va uitati pe modul de functionare a statelor unitare(subliniez acest cuvant cu rosu), precum Franta, Cehia, Italia, regionalizarea daca este facuta cu cap este o varianta de debirocratizare si dezlegare de la bugetul central ca unica sursa de finantare. Ca acum la nivel judetean si daca vrei sa faci ceva mai mult decat un drum expres mic intre comuna a si orasul b te duci cu proiectul la ministerul dezvoltarii, ti-l aporba eventual, si fodnurile UE vin la minister care mai apoi ti le trasfera la UAT.Asta asa ca sa nu fie complicata procedura{sarcasm}. Daca vorbim de proiecte la nivel mai mare de judet atunci, fie guvernul din marinimia sa se gandeste ce fain ar fi sa facem o autostrada peste 3 judete fie se pun 3 presedinti de judet sa frece in cap un ministru pana realizeaza acel proiect in UAT-urile dansilor. La nivel regio in schimb, ai putea avea personalitate juridica si presedintele de macrojudet/regiune ar zice(daca nu-i hot) sa fie autostrada de la Suceava la Focsani si nimeni nu ar putea sa-l contrazica.
          Din pacate aici este Romania, adica locul unde orice idee buna merge sa moara. De regionalizare nemernicii astia s-au apucat, fara lege, fiecare institutie de capul ei. Chiar am mai discutat asta si pe alt topic. In fine, ce se intampla fara o lege cadru? S-au apucat ca intre centru si judet sa mai bage un esalon adminsitrativ deci inca o tura de functii platite de noi.
          Vorba lui Sharky, parerea mea…

          2
  27. SERGHEI-INTREBARE-Daca in al doilea razboi mondial moldova de peste prut si basarabia am pierdut-o cind eram in barca neutralitatii,in primul razboi am luat moldova de peste prut si basarabia cind ne aflam in barca cu…(ghici)

  28. Imi dai teste la istorie sau ce faci?))))…Romania a intrat in razboi tarziu dupa o perioada destul de lunga de neutralitate de partea Triplei Intelegeri/Antatntei (Imperiul Britanic, Tarist si Franta) dupa ce si-a negociat foarte bine conditiile……probabil ca te referi ori la rusi ori la americani, …..rusii s-au retras pe motiv de revolutie, deci raspuns final americani ori frantuji, e bine?)))……

    Daca ma intrebi pe mine care din cele doua de mai sus au ajutat cu adevarat Romania, atunci indiscutabil vorbim de Franta…..deci vive la France!)))

  29. cea mai mare problemă a provinciei/provinciilor este una politică si mai exact slaba calitate
    a politicienilor care ajung să-i apere interesele.dacă la nivel central in garnitura partidelor mai gasesti si ceva bun interitoriu avem doar fripturisti si parveniti care joaca la mai multe capete si au interes personal si de grup restrâns.mai mult,ambitiile personale in provincie au dus la obstructionarea de catre politicieni a putinelor proiecte demarate doar din motivul ca sunt ale celorlalti.
    asta e durerea mea nu capitala sau alte frustrări istorico-sociale.

    • Ar mai fi un bai, nu exista nici macar o legatura psihologica cu a fi responsabil de ceva mai mult decat judetul din care provii.La politicieni ma refer. Si responsabilitatea seama mai mult cu o forma anacronica de feudalism decat responsabilitatea moderna, democratica si alte cele.
      Pe langa asta, puneti-va in locul unui boieras din asta de judet. Pai ce autostrada am sa fac eu, ca unu – nu-i treaba mea ii a guvernului central si eu daca mai vreau un mandat repar doar drumul de la Cacaietii din Vale catre Cacaietii din deal. Ce ganduri „regionale” sa am.
      Acum viziunea centrala: pai eu am 1000 de proiecte pe cap, toti vor ceva, am si eu o tabla a impartirii de care trebuie sa tin si eu. Uite asa 160 de ani Moldova nu a fost o prioritate si nici nu va fi. din punct de vedere geografic, ca durmul spre Vest merge prin Ardeal.
      Mi se pare fundamental incorect fata de moldoveni, si poate ne scoatem capul din cur si decongestionam Capitala pe model german, mutand institutii de acolo in toata tara: Muti maine curtea constituionala la Iasi, la fel cum curtea constitutionala din Germaniei ii la Karlsruhe si nu la Berlin. Mi se pare incredibil ca mai stam sa analizam tot felul de fantasmagorii in secolul internetului. Ce dracu trebuie sa duci legea la CCR pe un tablita de lut arsa sau ce? Ministerul apararii ii la Bonn, alt exemplu.
      Apropo, aici Moldova are un pic dreptate, a dupa camera a parlamentului roman trebuia sa fie la Focsani(comisia centrala), insa au motivat lipsa de infrastructura si au dus-o al Bucuresti.Initial s-a spus „ca comisia” era insarcinata doar cu armonizarea legislativa deci si-a atins scopul in 1862 si a fost desfinata.
      In fine, va dati seama ca la 1800 si jumatate puscau principatele de atata infrastructura la fel ca si astazi.
      Pe de alta parte daca s-ar ocupa naibii de porcaria aia de regionalizare, ar fi alta treaba si ar trage fondurile UE direct la regiune. Dar asta insemna ca un smecheras din minister va mai avea puterea sa-i arda din pix pe vistatorii la autostrazi si alte asemenea nave extraterestre, de acolo si cat timp vom traii noi, m-ai lasati-o moarta cu regionalizarii, modernizarii si frectii de genul. Pregatiti intre timp dosare cu sina, multe.

  30. Citind unele comentarii de la articol ma simt de parca aş citi Miorița..

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *