de Victor Cozmei
Polonia va plăti circa 4,6 miliarde de dolari către Statele Unite pentru 32 de avioane de vânătoare de generația a cincea F-35, conform contractului oficial semnat vineri de către autoritățile de la Varșovia și cele din Washington. Avioanele vor fi livrate începând cu anul 2024, însă contractul nu include armament și nu are nici o componentă de offset.
Livrările avioanelor F-35 achiziționate de Polonia vor începe din 2024, dar primele avioane vor ajunge de fapt în Polonia abia din 2026, până la acea dată ele fiind folosite în SUA pentru pregătirea piloților și tehnicienilor.
Toate cele 32 vor urma a fi livrate până în 2030. Autoritățile de la Varșovia au anunțat că cele 32 de aparate de generația a cincea vor fi împărțite în două escadrile și vor înlocui actualele avioane de orgine sovietică Su-22 și MiG-29, scrie AFP.
…
Sursa și continuarea articolului: Hotnews.ro
______________
SUA: Departamentul de Stat a autorizat vânzarea de avioane F-35 către Polonia
F-35: WŁAŚCIWY WYBÓR DLA POLSKI – “alegerea corectă pentru Polonia”
Felicitari Poloniei. Romania sper ca pana in 2026 sa aiba 32 de F-16 pentru doua escadrile si apoi dupa 2030 primele 6 F-35 ca la mai multe nu ma astept.
32 inseamna 2 escadrile fixe de 16.
34 (vezi Belgia) inseamna +1 la fiecare escadrila (ce am facut cu cele 17bucati F-16A/B).
36 inseamna chiar si 3 escadrile de cate 12, nu numai 2 escadrile de 16 + „Ceva”. Prefer 36 (pentru ca poate nu vom mai fi capabili sa luam inca vreo 12/16 F-35 mai tarziu ca sa inlocuim escadrila actuala de F-16).
4.6 miliarde ptr 32 de avioane fara armament si offset!
Cum era cu cei 80 mil $ per aparat trambitati de catre LM?
Cam scumpe! Mai ales daca tinem cont de faptul ca LM zicea mai anu asta ca pretul o sa scada incontinuare!
Refuz sa cred ca e vb de infrastructura atata vreme cat prea multe modificari la infrastructura aeroportuara nu e nevoie. Polonia totusi opereaza de ceva vreme F16!
Plus instruirea pilotilor si personalului…capacitatea tehnica de a executa si misiuni peste hotare (vezi micile tari baltice)…
La banii astia as prefera pt FARo 32 F-15 E Strike Eagle sau 48 F-15 CD Eagle cu off-set si armament inclusi in 4,6 miliarde USD si cu mentenanta plus urmatoarele modernizari sa se faca in Romania!
La 48 de F-15 s-ar mai adauga 16 Mirage 2000-9 (ca sa poata trage FARo si armament francez) si 16 F-16 ABM Falcon care in timp 2030 se vor inlocui cu 16 F-35 A Lightining.
In cazul cu 32 F-15 E Strike Eagle se mai completeaza cu 16 EF Typhoon-1 , 16 Mirage 2000-9 (ca sa poata trage FARo si armament francez) si 16 F-16 ABM Falcon care in timp 2030 se vor inlocui cu 16 F-35 A Lightining.
Cu 80 de avslmr (cam cate sunt pe un portavion de lasa Nimitz al US Navy), impartite in 5 escadrile a 16 avslmr puse cate o escadrile pe Luna CF, Giarmata TM, Bacau BC, Craiova DJ si Borcea CL se acopera f bine tot teritoriul Romaniei.
Chiar daca se face o mica ciorba cu mai multe tipuri de avslmr in dotarea ArmRo, np asta e suntem mici si trb sa ne dam bine cu toti cei mari din NATO! Nu va fi un dezastru logistic.
Bani sunt cacalau in Romania pt toate astea dar sunt furati si prost gospodariti!
Corectare si completare : trebuia sa scriu Luna CJ si cele 16 Mirage 2000-9/-D poate vor fi inlocuite tot dupa 2030 cu Rafale F-4 BC.
NImeni in Europa sau NATO n-are asa ghiveci :), poate doar indienii sa se uite la noi cu invidie, rusii cred ca ar muri de ras in drum spre noi…
Da ai dreptate @George GMT, dar eu chiar am motivat dc s-ar face un ghiveci de asvlmr pt FARo, ca sa ne dam bine cu toti granzii din westu Europii.
Ok daca nu se vrea ghiveci macar 48 F-15 CD Eagle si 32 F-16 ABM Falcon sa aiba ArmRo in dotare, iar in timp, dupa 2030 cele 32 F-16 ABM Falcon sa fie inlocuite cu 32 F-35 A Lightning……sper sa se mai gaseasca inca 16 F-16 AB Falcon cu resursa suficienta pt FARo.
mor ei de râs si acum,poate asta o fi strategia eminențelor care ne conduc.
Dacă ar fi cum îți dorești, ar fi un coșmar crunt realizarea mentenantei. Este mult mai practic sa ai un singur tip de avion,din motive care țin de întreținere.
Cum spune si @Nicolae ..cerut de la amarg , mers tot pe mlu astea a noastre , 3 escadrile , poate le fac un retrofit ulterior aici si le pun aesa si sa poata lansa jsm
Daca ai avea nsm ca si racheta antinava , ar fi posibil si jsm ..ai o capabilitate antinava buna ..lansata de la sol , din aer ..cine stie poate de pe apa
Ai nr maxim de piloti si tehnicieni familiarizati cu tehnica ..nu platesti scolarizarea pe n’spe tipuri de avioane si tehnica
Sa ai undeva la 30 si ceva de avioane capabile la lanseze rachete antinava , munitie ptr ele ..sa ai stocuri bune de amraam , cam inchizi portita
F16 are suficienta raza , combinat cu raza rachetei ..il cam tii departe de antiaeriana adversa si ai si flexibilitate ptr a iti duce misiunile la capat
Si mai economisesti ceva ..ce poti directiona in alta parte
146 de bule bucata???!!!
Detalii:
https://www.defence24.pl/harpia-nowe-szczegoly-kontraktu-na-polskie-f-35
https://www.defence24.pl/polskie-f-35-skok-jakosciowy-czy-kosztowna-wyspa-nowoczesnosci-4-punkty
În primul tàu link, spun cà pretul unitar net este de 87,3 milioane $ (adicà 2,79 miliarde pentru 32 de avioane). Dacà nu este armamentul inclus, asta înseamnà cà LM le-a bàgat polonezilor pentru 1,8 miliarde coco de instructaj, simulator si… un motor de rezrvà.
Pai si la Rafale avem “associate supplies – 1,8 miliarde euro”. Seamana, ma intreb ce inseamna.
Polonia si-a ales calea si se tine de ea. Au multe polite de platit Rusiei…dar si Germaniei. Un nou Commenwealth Polonia-Lituania + sateliți nu e deloc improbabil. Ucraina de vest si Belarus au mai făcut parte dintr-o astfel de construcție.
Scump dom’le scump și nici nu au luat muniție în banii ăștia.
E de înțeles că o să coste mai mult de 80 milioane de coco per bucată dar aproape dublu ? După cum s-a mai spus polonezii totuși operează f16 și nu a/b ca noi.
Mă întreb care e marja de profit pt LM la treaba asta. 30-40 la sută?
Bah. Cam piperat pretu fara armament si offset, Romania nu cred ca va putea sustine asa cheltuiala.
Numai bun momentu sa le cerem o comanda de doua escadrile de F18 sau F15 lu Unchiul Sam, ca au destule prin ograda si i cam încurca. Pana ne mai hotărâm noi ce vrem, sa ne facem treaba cu f15/f18 mult mai puternice decât f16. Nu ar strica nici vre-o 10 bucăți de Chinooks așa pentru transport și sa punem și de elicoptere o comanda de 20 de H225 fiindcă in 5 ani ne expira durata de exploatare pt 330-URI și francezi ne-au spus ca durează ceva ani pana produc primul elicopter.
Ieftin si bun. Cel putin dacà vor fi livrate dupà 2024 polonezii vor scàpa (poate) de cele 13 defecte majore încà nerezolvate :
„DOD tester’s report: F-35 is still a lemon
Inaccurate gun, cybersecurity issues, and poor reliability found by testing director.”
https://arstechnica.com/information-technology/2020/01/not-a-straight-shooter-dod-review-cites-fleet-of-faults-in-f-35-program
Asta citeam si eu acum… Probabil ca avionul asta va fi bun dar o sa mai treaca ceva ani pana atunci.
Sincer mi se cam pare o nesimtire si lipsa de seriozitate sa faci atata marketing la un asa produs (care costa si o gramada de bani) si nici acum dupa cativa ani sa nu fi rezolvat problemele astea. Stiu, e obiect foarte complex, nu s-a mai facut ceva pana acum, dar de zecile de milioane de dolari profit per avion nu-s in stare sa angajeze tehnicieni si softisti sa rezolve toate problemele astea odata ? Cel mai naspa e de astia care au comandat si comanda acum avioane care vor trebui modificate si upgradate in curand… Practic putem spune ca au cam cumparat cvasi-prototipuri. Israelienii probabil nu se plang dar aia sunt smecheri. (stim noi de ce)
Mie sincer mi-ar fi convenit mai mult ca la momentul asta sa comandam doua escadrile de F-16V. Imi placea si F-15EX dar ala are cam acelasi pret ca F-35 si e alta mancare de peste. (bimotor, cost de zbor mai mare, nu stim noi d-astea)
Da’ Rafale ce are? Intreaba-i pe qatarezi si indieni, le-au luat ieftine ca bra…oh, stai…
Rafale (deplin operational) a fost cumpàrat de indieni la 94,50 milioane € bucata.
Iatà infografia cu repartitia pretului :
https://img.theweek.in/content/dam/week/magazine/the-week/Current-affairs/2017/november/image/22-Upgrade-file.jpg
So, india a dat 7 miliarde coco pe 36 de avioane fără arme, iar polonia 4.6 pe 32 de avioane fără arme. Ieftin Raha…pardon, Rafale ăsta.
Dacà nu stil engleza sau nu întelegi în general las-o baltà
Si totusi ce-i cu 1,8 aia de miliarde la indieni? 🙂
Ce-i aia „indian specific enhancements” se referă la ce? Nu tot la avion? Iar ce spune nicolae, ce e? Eu am spus de costurile totale fără arme ale pachetelor . Tu nu stii sa aduni? Probabil e și șpagă pe acolo. In plus pe indieni îi costă în euro iar pe polonezi în dolari. Do the correct math, nu lua doar ce-ți place sau ce-ți convine.
Domnilor,
În târgul indian, pe lângă avioanele propriu-zise vândute fly away, au intrat :
– adaptarea armamentelor indiene. Aducă India nu este tributară complet la armament. Plus cerințe speciale (cască de viziune, care nu face parte din echipamentul standard al Rafale, 36 de motoare suplimentare (la polonezi unul) modificări pentru operare de pe baze situate la mari altitudini, etc.
– douâ baze complet echipate pentru mentenentă
– și mai ales mentenenta pe 5 ani (piese de schimb incluse) asigurată de Dassault cu constrângerea contractuală să fie asigurată minimum 75% rată de disponibilitate, altfel penalități. Dassault va verifica până și calitatea kerosenului utilizat de fiecare dată.
– în acarâ de armament sunt vândute și echipamente speciale (navele de recunoaștere, rezervoare largabile, sisteme de alimentație aer-aer între Rafale.
– un Offset de 50% reinvestit în India
-transfer de tehnologie
Asta cu transferul de tehnologie e o poveste extrem de frumoasa,lumea baga o caruta de bani in cercetare ca apoi sa ti-o ofere tie pe moca,ca esti baiat bun si sforai frumos cand altii muncesc.Iar 8 miliarde e mult oricum ai lua-o,dar daca aia ofera atat sa fie sanatosi , ce e bine la ei ca astia isi calculeaza pe fata pt ce le-au luat ,sa nu mai ai dubii,probabil si pirandele celelalte din Pakistan fac la fel prin presa pe la ei
https://economictimes.indiatimes.com/news/et-explains/rafale-verdict-what-it-means-for-india-the-fine-print/articleshow/72051317.cms?from=mdr
Merci, Mircea. Si nu este posibil ca si polonezii sa aiba intretinerea pe „x” ani in aia 1,8 miliarde USD?
Vezi mai jos articolul lui O, foarte bun de altfel, merita sa-l citesti.
Foarte bun articolul semnalat de O.
Scrie cà pentru întretinere trebuie semnat un alt contract, deci nu intrà în bugetul declarat. Mai scrie cà deocamdatà nu se stie cât va fi costul de posesie si întretinere a lui F-35, abia dupà 2030 se vor uita în buzunar dacà le mai ràmâne màruntis.
„Ale żeby tak się stało, konieczny był pierwszy krok. Podpisana dziś umowa zawiera według MON prócz 32 samolotów zapas części zamiennych i eksploatacyjnych, system informatyczny umożliwiający obsługę samolotów w bazach, wsparcie logistyczne do 2030 r. (potem trzeba będzie podpisać kolejną umowę, już z Lockheedem) , szkolenie pilotów w USA i Polsce, w tym na ośmiu symulatorach kupionych razem z samolotami, oraz jeden zapasowy silnik F135.”
…
„MON przyznaje, że ocena kosztów całego programu, czyli użytkowania samolotów po ich zakupie, będzie możliwa „po kilkuletnim okresie eksploatacji samolotów F-35A w siłach zbrojnych RP” po 2030 r., kiedy wyczerpie się nasz „pakiet startowy”.”
Hai sa citim raportul in sine.
https://www.dote.osd.mil/Portals/97/pub/reports/FY2019/dod/2019f35jsf.pdf?ver=2020-01-30-115432-173
Hai sa nu vorbim de fiabilitate pentru Rafale ca avionul asta cocheteaza cu o rata de disponibilitate undeva pe la 50%.
Nacele de recunoastere
Era corecție la postul despre India
se potriveste insa cu stadiul actual al F35
si sursa oficiala a DOD privind programele de achizitii :
https://www.defense.gov/Newsroom/Transcripts/Transcript/Article/2002731/department-of-defense-press-briefing-by-under-secretary-of-defense-for-acquisit/
ca doar americanii nu e ca altii cu secretul de stat
Exact, este în jur de 55%, putin peste cea lui F-22 si a lui F-35 (dar de F-35 nu se „trage” fiindcà încà este „limitat”). Rata de disponibilitate cea mai mare la aviatia francezà o are avionul lui … LM (C-130J) : 77%.
Indisponibilitatea poate avea diverse cauze, chiar si bugetare, nu neapàrat legate de fiabilitate. Asta este valabil si la alte aviatii.
Dar ceea ce este de remarcat este cà în OPEX (operatii exterioare), tocmai când trebuie sà te bati, rata lui Rafale este de 94%. Francezii au reusit sà aibà o ratà de 100% pentru Mirage 2000-5 (tot în OPEX)
https://omnirole-rafale.com/le-rafale-en-chiffres/
Si un tablou pentru americani :
http://psk.blog.24heures.ch/media/02/02/2808744976.jpg
Romania spera atat de mult ca pana o sa le vad in curte o sa fiu dracului mort/
Si nu din cauza dusmanului de la rasarit ci de inima rea ca suntem condusi de niste cretini.
O meritam
Felicitări polonezilor pentru toate realizările lor, după anul 1989.Polonezii vor sa cumpere și 800 tancuri K2 Black Panther pe care vor sa le producă în Polonia. Ar fi interesant de aflat de ce polonezii vor K2 și nu Leopard 2A7+ sau Leclercul , de exemplu. Pentru ca producătorii acestor tancuri nu accepta producerea lor în Polonia?
Polonia are un buget mare, cu toate astea PIP/capita e doar cu aprox 25% mai mare decat al nostru. Cred ca se cam hazardeaza la o asa achizitie,(un fel de parada de testosteron) nu stiu, treaba lor dar vor avea de tras bine la plata si utilizarea lor.
Sa nu uite de apararea antiaeriana care e la fel de costisitoare. Personal merg pe mana strategilor romani, Patriot apoi VHSORAD, (ca sa aiba curaj aliatii sa vina cu avioane pe la noia) si in paralel cu achizitii de f16 second dar cu avionica si armamentul la zi, care au un cost mai uman pentru posibilitatile noastre. Iar sa-mi fie cu iertare un F16 MLU M6 asa cum vor fi cele de pe Borcea, cu AIM 120c7 si AIM 9X cred ca este cam peste tot ce au rusii la ora actuala in materie de avionica si lupta aeriana.
Gdp per capita Polonia 16639.7 USD in 2018. Gdp per capitală Romania 11534.9 USD in 2018.
https://tradingeconomics.com/poland/indicators
Au cu 30% mai mult, per capita, dar au și o populație dublă. Cred că relevant aici e doar Gdp- ul și procentul alocat pentru apărare. Polonia 586 miliarde Usd in 2018 vs România 240 miliarde USD in 2018. La 2% din Pib, polonia are 11.7 miliarde usd noi 4.8. Dacă își gestionează bine resursele, ar avea de unde sa plateasca/ întreține 32 f35. Noi nu. Și mai ține cont te rog ca vor să crească pib-ul pt apărare la 2.5 %. La noi strategia cu f16 sh, e cam ce ne permitem.
Corect si eu merg pe mana strategilor romani!!!,,,,,armament de mana a III-a si in cantitati farmaceutice sa ramana si de pensii speciale nu?!….halal strategi, de fapt ce mai, stim cu totii ce dotare am avut in WW1 si WW2,
Ehe, asta-i diferenta intre noi si poloni, baietii se pregatesc, nu vor sa mai repete ,,ispravile** din trecut, pe cand noi traim cu obloanele mintii trase ca doar e noapte!!!
Emile…. Ce bine ca am timp sa scriu. Pacat doar ca nu am reusit si la articolul cu cele 6 portavioane chineze care de fapt, vor fi doar 4 si unii deja ” sarbatoresc ” moartea Americii si noul sec 21 sinocentric. V-as trimite o luna in RPC sau RDK si apoi dupa ce o sa vedeti ” binefacerile lumii ” comunisto – dictatorial „, sa vad cum aveti orgasm doar cand auziti ” Occident „. Ce nu inteleg la unii dintre voi e caci voi chiar a-ti trait in aceea lume, eu doar am auzit de ea, insa probabil sindromul Stockholm isi spune cuvantul, asta ca sa nu va fac direct troli, platiti, straini, etc. Acum, nu fac referire la tine, doar iti dau un reply, postand astfel intreaga idee. Mai schimbati-va referintele, si eu citesc presa global, ca sa fiu informat si manipulat corect ?, atat BBC cat si Adevarul, Deutsche Welle cat si Sputnik sau Global Times, insa esti impartial atat timp cat iti faci o imagine de ansamblu, analizezi informatia din 2 sau mai multe surse, fara a prelua intreg naratoriul….In fine. Emile, cauta unde doresti, situl UE, Wiki, etc date despre economia poloneza vs cea romaneasca. Ma faci sa razi ? Ai fost vreodata in Polonia, ai stat de vorba cu vreun polonez? Ai vazut cum arata tara aia, desi si ei au iesit in 89′ de sub jug, desi e o tara mai mare si mai populata ca si Romania? Stii istoria lor, ca de 3 ori au fost rupti si stersi din istorie ca tara? Ei, nu au uitat asta, spre deosebire de altii, se pregatesc, analizeaza, gandesc! Ai auzit de Lech Walesa si poti sa compari ce au ales romanii dupa 89′. Dar de Donald Tusk ai auzit? Ai vazut cum vorbeste romana? Mai bine ca fostul ” nostru premier ” Faci diferenta de educatie, mentalitate, capacitati? A fost odata un tip foarte simpatic si periculos pe nume Friedman, care dupa ce a ” iesit ” la pensie, de la trupa CIA din Craiova, sa pus pe facut bani, influenta si analize. Uita-te sa vezi ce a spus de lesi – superputere in sec 21, leading power in Europe, noul regat polono- lituaniana- ukraineana, etc
Nu le tine tu socoteala, ca au facut-o ei deja de mult si le-a iesit pe plus! Cu mult. Uita-te la bugetul lor alocat armatei, au un program de 30 miliarde $, doar pana in 2030, strict pt achizitii militare si in plan +2,5% pt aparare! Asta spre deosebire de ” conducerea ” noastra, avem profesionisti in KFOR, Mali, Afghanistan, Irak, apreciati de aliatii nostri, nu ai cum sa compari capacitatile soldatului roman cu cel bulgar sau maghiar, insa conducerea parca tot de Moskva asculta. Ei nu for sa fie in curul gol, ca noi in WW1 si 2. E ciudat ce ai scris la final, esti sigur ca rusii sunt in curul gol si plang de frica romanilor? Pt mine cel putin, a sunat ciudat, gen nu are rost sa investing in aparare, totul e ok in Romania, altii vegheaza pt noi, rusii e baieti buni si chiar daca nu, nu au cu ce, suntem peste ei. Am mai auzit din astea, ” matrioska ” e patent rusesc inspirat din ” Arta Razboiului „, si e folosit cu spor de catre baietii lui tatuca, rezultatele se vad bine in toata lumea, dupa episodul Krim….. Noapte buna
Octaviane… mai usor tata cu balele la gura ca nu esti singurul care a mai citit putina istorie pe aici. Daca zici ca doar ai auzit de vremurile de comunism inseamna ca esti cu cel putin 10 ani mai tanar decat mine. Fii putin mai intelept cand dai o replica pe acest site.
Eu am am spus o parere strict economico strategica nu emotionala cum ca vai ce au patit ei in trecut saracii, sa isi ia nu 32 si 300 de F35. Daca astfel de pareri vrei tu sa citesti pe acest site, ai gresit adresa, te invit sa te intori la click si antena3.. Toate tarile au avut in perioada aia un trecut mai mult sau mai putin tenebru. Pe considerentele tale ar trebui sa luam si noi vreo 100 de F35 ca si pe noi ne-au cam terfelit imperiile in ultimile veacuri nu? Si PS PIB nominal per capita al Poloniei este cu 20% mai mare decat al nostru.
Emile, daca citesti mai atent, tocmai am spus faptul caci in replica data, le transmit si un mesaj unora, nu pe tine te-am facut propagandist, insa am simtit nevoia sa iti dau replica, nu a fost un atac la persoana! Da, am 29 ani, generatia 90′. Si traiesc in Occident, pt ca in Tara mea, nu prea mi se permite…. Tocmai aia spuneam, ca unii prea isi iau informatia de pe astfel de canale dubiose, pro socialisti, psd, rusia. Daca tu asa ai interpretat, ca eu imi iau informatia de pe antene Mai citeste odata atent odata. Din contra, spuneam de unii, chiar multi, care fac propaganda in mod direct deja pe acest site, nu ar strica sa fie banati, oricum se poate vedea de unde isi scriu mesajele. Cand vii cu replici ca Occidentul e putred, decadent si ca Rusia sau China e viiitorul, e grav…
Tinere te rog eu fii putin mai cumpatat si atent la ce mai scriu unii veterani pe aici. Eu ma bucur ca esti interesat de armata romana, nici eu nu sunt activ inrolat, sunt doar un mare pasionat care a citit multe pagini de tehnica militara, fiu de pilot care a zburat MIG 15 la Craiova acum foarte multi multi ani. ( Cate reviste Top Gun ai cumparat in viata ta?) Aici este un blog pe care il urmaresc pentru ca sunt pareri foarte pertinente, oameni bine documentati si nu un loc unde se face propaganda de niciun fel.
Polonezii sunt oameni serioşi. Cred că Rusia poa’ să se simtă frustrată că n-a fost în stare să introducă în dotare un „invizibil”, pe când aproape oricine din NATO, cu o conducere sănătoasă, îşi poate permite câteva zburătoare stealth. Felicitări Poloniei!
Felicitari Polonezilor !
Bravo lor! Felicitari Poloniei!! Nu are rost sa mai spun nimic de noi…nici macar in zeflemea. ? stosii mamii ei de treaba!!!!!!!!
Felicitări Polonezilor!! Si romanii ce face nu rezolvă nimic si nici F-35, nici corvete, nici tancuri, nici submarine, nici elicoptere de atac, nici VSHORAD, nici rachete pentru anti nava, si nici aproape de toate!!
Ce naiba face? Puturosilor si hotii… Heii ministerul apărării de naționale trebuie sa aiba trezire si la treaba!!
România in primul rand nu are mentalitatea si viziune pt o asa achiziție.va dati seama cum ar suna trompetele din presa si ce scandal ar fii??ne pregătim de război?Nu avem autostrazi si spitale ne kkm in fundu curții dar avem cadilacuri zburătoare??Noi prima dată tre sa depășim complexul de inferioritate pe care îl avem..vezi achitiitiile patriot ,f 16,corvete…
Sunt curios cate alte „jucarii” mai trebuiesc langa F35 pentru a lucra la potențial maxim ?
Desi sunt unul din sustinatorii achizitiei de F-35, nu cred ca este o idee buna sa le luam chiar acum. Asta pentru ca inca nu stim sa folosim F-16 la capacitate maxima si nici n-o sa reusim operand doar o escadrila. Miclos a zis clar: zburam dar n-avem suficiente avioane la dispozitie.
In umila mea opinie de nespecialist/nepriceput/ne-expert tovarasii nostri de preste marea balta de la apus ar face bine sa se screama si sa mai puna la dispozitia OGMA inca 32 de aparate F-16 de la AMARG, cu suficienta resursa de zbor, ca sa putem dobandi experienta necesara exploatarii 100% a unui aparat inca modern.
Si, ca sa fim siguri ca boschetarii nostri nu ne lasa cu astea in urmatorii 40 de ani, un antecontract pentru F-35, cu incheierea contractului final la inceputul urmatoarei decade, pentru 32 de aparate. Am ramane in final cu un mix de 32 F-16 si 32 F-35, mai mult decat suficient pentru o aviatie decenta.
Nu avem ce face cu indieni cu doua pene, indianul cu o singura pana e suficient pentru noi.
P.S. In final, as avea o rugaminte pentru stimatii comentatori: cand vine vorba de costul orei de zbor, indiferent de aparat, va rog sa va insotiti afirmatiile cu un link care sa ne arate sursa acelor informatii.
O mișcare buna si anticipata a polonezilor. Dar, ma intreb daca reusesc sa tina operaționale Mig 29 si Su 22 pana in 2030. Sincer cred ca e greu si asta este doar un pretext. S-ar putea sa tinteasca una doua escadrile de F16 c/d sh in viitorul apropiat pentru continuitate.
La noi ar merge 36 de F16 sh, dar daca nu gasesc eu as continua cu două escadrila noi de Bl 70/72 plus vreo doua AEW&C mai micuțe gen E-2. După 2030 cand invatam meserie si 2 escadrile de F35.
32 de Bl 70/72 te duc la un cost de achizitie similar F-35… Cu singurul avantaj al (zice lumea) costului orei de zbor si cu marele dezavantaj ca vom ramane cu ele inca 40 de ani, pentru ca tomberonezii nostri vor zice ca nu mai avem nevoie de altceva.
F-16 C/D Blk. 50/52 sunt bune si nu ar trebui sa coste foarte mult, oricum mult mai putin decat un Blk. 70/72. Si sunt inca relevante dpdv militar.
Asta e un moment in care vom vedea daca prietenii de preste marele ocean de la apus vor sa ne ajute sau sa ne rupa de bani. Pentru ca noi acum avem nevoie de mai multe F-16, nu de F-35, un avion unde Blk. 4 se lasa asteptat, ora de zbor si intretinerea costa mai mult decat la F-16 iar sistemul logistic nu este inca bine pus la punct.
Sa ne reamintim ca intarzieri la piese de schimb sunt si la noi si la polonezi, la F-16.
Trebuie sa gasim acel echilibru fin intre cantitate si calitate cu o mare geana aruncata pe buget pentru ca la prima criza, si va veni una, o sa ne uitam la ele ca la bibelouri.
E doar o parere, nu vreau sa-ti impun punctul meu de vedere.
nu e vorba de a impune un punct de vedere, discutam… Sunt curios ce se va întâmpla la noi pe partea de aviatie. Clar este ca nu putem ramane doar in escadrila de F16 fie ea si de 17 aparate. F35 pare acum, pentru noi , o tichie de mărgăritar.
De altfel secretomania asta românească, ma exasperează. Aici ma refer si la modernizarea avioanelor la Tape 6.x. Ce inseamna asta oare? Citim pe unde găsim ceva informatii, punem cap la cap, dar sunt doar presupuneri.
Ideea este ca polonezii isi dau seama ca doar cu o armată puternica pot fi respectați si pot evita situatia din WW2. Au învățat din istorie. Daca tot vorbim de echilibru, si noi ar trebui sa găsim un echilibru intre investiții civile si cele militare. Trebuie să devenim relevanti (La nivelul nostru de tara) si economic si militar. Altfel pe termen mediu si lung o sa avem de suferit.
Marea majoritate au o problema cu discutiile… 😉 🙂
Pai, dupa cum se arata, americanii ne imping tandru catre F-35. Desi au avioane la AMARG, zic ca de fapt nu au nimic pentru noi. F-16 Blk. 70/72 mi se pare o afacere proasta dpdv pret vs capabilitati. Alegerea mie nu mi se pare greu de facut, dar cine sunt eu? 🙂
Modernizarea la Tape 6.x, mai multe informatii aici: http://www.f-16.net/f-16_versions_article2.html
O economie puternica este necesara pentru o armata puternica. Nu vad nimic din partea clasei politice in acest sens. Din contra.
Iuesofei ne face la buzunar, efectul Trump, dar voi nu vedeți… Efectiv suntem tratați ca aliați terțiari, ceea ce e trist. Înțelegerea a fost alta: cine sângerează cu mine e prieten și mănâncă cu mine. Or vizele sunt acolo după 30 de ani, donații necesare nule, ajutor industrial zero și ISD ce tind spre zero! Mai mult, se retrag și puțina expunere existentă. Iar două baze aeriene utilizate de USAF nu reprezintă un aport pe termen lung. Cel mai dăunătoare e atitudinea limitată, sunt elegant aici, a conducătorilor români. Pe termen lung e mai probabil să eșuăm decât să avansăm. Nu vom ajunge din urmă nici Ungaria, nici Polonia, nici Cehia.
Ce sens are să marșăm spre posteritate fără să schițăm un gest de autoconservare?!
Io nu stiu de unde atâta dragoste pt third hand
Ca nu se poate nou
Ca-i scump. Ca n-are rost
Că rata mare de detectare/erori nerezolvate la alea noi
Alea vechi cred ca vin cu garantie si certificat de calitate la fiecare piesa si cu despăgubiri in contract daca se defectează
Polonezii zic ca second are cost de întreținere mai mare ca avioane noi
Si asa este normal
Cei vechi, vechi rămâne
Nu va fi niciodată ca un aparat nou
Celula oricum imbatraneste in timp
Are si fieru viata lui
Mie 29 poloneze sunt menținute cu o reducere mare a tractiunii motorului ( a temperaturii la turbina) cu efectu scăderii sarcinii utile si a vitezei
F 16 ab mlu nu au nici o restricție
Sunt mai bune ca alea noi
De aia a început canibalizarea
Ca si la p3 daca le-am luat si am vazut ca sunt jafuri
Cumpărăm ca sa fie efectivu complet
Conducere senila
Sigur conducerea poloneză n-are stiinta conducerii noastre
Stiinta asta care o are conducerea noastră
N-o are nimeni
Conducerea asta e urmasa directă a celei care a cedat Basarabia si Ardealul de Nord fara nici macar un glonț tras
Aia care visau mai multe divizii la rusi decat aveau aia populatie
Generali si sefi de stat major unu si unu
Aia care au comandat 180 de IAR 80 după ce am pierdut, fara glonț tras, mai mult de 30 % din țară
Aia degradati si trecuti in rezerva de antonescu
Dar readusi in functii după venirea lui stalin si a poporului rus
Poate e de la avansarea inainte de vreme
E elementar înzestrarea se face pt o strategie de lupta
Intrebare, intrebatoare ce strategie are conducerea daca o tot da inainte cu third hand
Strategia conducerii noastre este foarte buna
Dai pantalonii jos, iei pozitia pt lupta culcat si astepti sa te fericeasca inamicu
Polonezii au inca militari la conducerea armatei
Sunt vrednici
Noi avem ce-am mai avut
Oameni care cauta third hand
Fara supărare, dar dragostea asta nebună pt third hand are un singur nume : senilitate
Poate ar trebui trecută conducerea militara la pensie
Dacă nu face față pt vremurile de azi
O ultima intrebare
Ce capacitate de lupta are un f 16 ab mlu in fata su 35 s sau Su 57
Suveranitatea presupune armata capabila respingerii potențialului inamic
Altfel ajungi vasal, pasalac, etc.
Daca nu rămâi fără tara intre timp
Sunt SH-uri si SH-uri. Astea nu-s masini, sunt avioane de lupta. Adica platforme zburatoare pentru armament si senzori.
Exista programe care-ti revizuiesc celula si motorul: https://www.afmc.af.mil/News/Article-Display/Article/1512449/f-16-service-life-extension-program-a-great-deal-for-department-of-defense-taxp/.
Este o chestiune de pret vs capabilitati. Cat despre capabilitati de lupta, poate iti explica Flogger daca mai da pe aici.
nicolae, următorul batch ar trebui să vine pe direct. ARS se va ocupa de toate oricum. În privința agregatului, nu spera. Dacă ne-am dota, ar fi prea puțin – tichie de mărgăritar. Fie continuăm cu Viper blk 5X+ în nr. rezonabil (încă 16-18), fie cam ce este și restul AAA + alocarea bugetului BOR pt rugăciuni extra la preț de preț…
Mai bine am pivota odată, să știm o treabă. Ce facem acum are cost de oportunitate imens!
In ritmul asta Ucraina cumpara si ea F35 in vreo 4-5 ani,Peste 10 ani cred ca si rusii cumpara F35 ca se asezoneaza cu S400.Noi ramanem cred cu aia 17 soimi. Corvete canci prin grija psd si a justitiei( de fapt acelasi partid)-favorizeaza infractorul si invadatorul.Poate ne dau M1 amerlocii sa avem si noi sa trecem strada…
Nu o sa pupe Ucraina F-35 in vecii vecilor. Americanii nu vor sa le vanda Patriot, asa ca F-35 in niciun caz. Ucrainienii ar cam vrea F-16 si Apache, asta la nivel de stiri. Oricum pe noi nu ar trebui sa ne bucure nimic din ce ar primi/cumpara astia.
Polonia simte respirația Ursului in ceafă, la noi, toate bune.
Polonia nu simte in ceafă, simte in față.
In interviul ascultat azi de dimineata la radio, la Ora Armatei, D-l Ciuca a vorbit pe tema asta si am retinut doua idei:
1 Flota de F16 din dotare (plus extensia de 5 buc) are o utilizare doar in domeniul politie aeriana
2 Nu exista un plan sau macar o viziune la nivel de decidenti referitor la
achizitia unei escadrile de F35; dar la nivel personal nu ne opreste nimeni sa gandim sau sa visam la asa ceva
Stiu ca nu e cu subiectul dar…
Parca se intrevede ceva… sper
Blindatele Saur 2, oferta României pentru Egipt. Industria românească forțează reintrarea pe piața arabă
https://www.defenseromania.ro/blindatele-saur-2-oferta-romaniei-pentru-egipt-industria-romaneasca-for-eaza-reintrarea-pe-pia-a-araba_601219.html
Ceva detalii…????
Pentru armia romana cand???? daca tot se cere////
Pentru noi niciodata. A fost o cerinta de asistenta tehnica pentru un 6×6 platforma usoara de armament. Era asta sau RN94, iar egiptenii cu turcii nu incadreaza asa ca s-a propus transfer de documentatie si asistenta tehnica pentru SAUR 2. Nu constructie in Romania, exclus. Pentru Romania nu este interes si nu va fii. Din cauze multiple, si nu neparat economice. Pe langa m.p.5 va fii complementar decat un 4×4 greu pentru noi. Au niste fabrici foarte bune si personal calificat, se vor descurca. AOI nu inseamna numai Egipt oricum. Aia cu americanii semi-adevarata in sensul ca vreau sa le taie la rusii un pic exportul, si direct si indirect. Sunt vreo cateva companii conduse de rusi care la ora asta in colaborare cu AOI fac multe MRAP-uri. Dar nu e cu impins de la spate, a fost mai mult o sugestie
Bravo, felicitari Polonia! Tara serioasa cu viziune si oameni potriviti la locul potrivit. Ehhh…despre noi…mare tam-tam cu ultimele 5 F-16 ex-portugheze. Mare realizare…ce sa mai vorbim. Cand vezi ce pot si fac altii iar tu o lalai dar te lauzi cu mizilicuri precum 5, 12, ce-ar mai fi de spus! Asta n-am suportat la gargaragii nostri, fac un triumf din orice, chiar si atunci cand n-au ce trambita!
Bravo lor! Dar noi nu suntem in stare de un pic de traforaj viteza sa facem macar ceva drone militare… Craiova a crapat total.. macar drone… F35 mai dureaza pt noi… poate de mila sa ne dea licuriciul din uzatele lui …
Ca idee .. de ce nu cerem revitalizare S3Viking pt MN .. asa pt noi … vreo 12 ca tot e numarul magic al Ro…
aștept un feedback de la locul faptei,polonia…..Ò ai cuvântul.
sunt pro F35 pentru noi dar nu cred cà suntem suficient de maturi pentru el din toate punctele de vedere…militar,financiar,economic,psihologic,etc,samd.
Mr. Marek Świerczyński, writes valuable articles in general: https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1940824,1,f-35-dla-polski-lot-w-przyszlosc-ale-bez-trzymanki.read?src=mt
Very good article, balanced and factual. The author is well-informed and emphasizes the importance of the F-35 as a „mini-AWACS” integrated into the other Polish Defence systems.
Hmm, F35 si azi maine K2… Desi ma incearca un sentiment de invidie si amaraciune nu pot sa nu fiu fair play si sa exclam: Poland, chapeau bas si la mai mare!
Eu tot sper ca poate poate iau „virusul” de la polonezi si ai nostri.
Retardatii nostrii n-ar lua „virusul” nici daca ar fi contagions precum Coronavirus.
E valabil pt. politicieni, cei din administratie dar si pt. jegurile care voteaza alte jeguri. (si pe urma se plang ca nu au salarii bune. autostrazi sau spitale)
Pentru noi ,,virusu** ar fi aproape mortal, Polonia si-a pregatit treptat pasii, in anii 90 a permis investitii in domeniile de interes din partea vest-europenilor cu conditia cresterii pib-ului tarii si a nivelului de trai, banii au fost utilizati cu cap mai ales in dezvoltarea infrastructurii de orice fel.
In anii 2000 deja capitalul autohton creat devine puternic, companiile poloneze ieseau la cumparat companiile din regiune de care vesticii nu fusesera interesati sau investec in greenfield-uri pe modelul invatat de la vestic, mai nou au aparut companii in Polonia pe principiul IKEA care dezvolta afaceri impresionante, deci era de asteptat de la polaci ca in toate programele militare sa fie angrenate si firmele locale.
Personal le urez succes, bravo lor inca odata!
La noi merge un singur virus…. GLONT … Altfel nu vad sa coopereze careva din penali…
Noi inca suntem in anul 2000…
Bravo lor. Ei chiar joaca in alta liga: F35, K2 Black Panther, AHS Krab, NSM-uri, WR-40 Langusta, SMK 120 Rak…
Deci acum ceva vreme au cumparat F16 in conditiile in care aveau Su22 si Mig29 (mai bune decat ale noastre) acum merg pe F35. La fel au cumparat si Leopard 2A4 (apoi 2A5) in conditiile in care aveau T72, iar acum merg pe K2 Black Panther.
Jos Palaria!
Deci la ei se poate. Vad ca unii colegi compara bugetele Ro cu cel Polonez. Ok au buget dublu, dar au si un numar dublu de soldati. Apoi noi nu vrem chiar 32 bucati F35, vrem macar jumatate. La fel si K2, nu vrem 800 bucati, vrem 400!
În câțiva polonezii s-ar putea să ajungă în top 3-5 la capabilități militare în UE/NATO și sincer chiar îmi doresc asta și le urez succes.
Decât niște nemți și francezi care se vând rușilor mai bine te bazezi pe polonezi.
Sper doar să nu apară un curent puternic pro-rus că am înțeles că mai sunt unii p-acolo murdari de Putin pe la gură.
Mai au de rezolvat partea navală. Câteva submarine ar fi foarte bune pt ei ca să țină în șah pe știm noi cine.
Pe polar te poți baza, atât zic și nu zic din auzite.
Problema e că sunt ei și… noi în barcă. Opinez că ei sunt în curs de pivotare și revin spre matca grupului Vișegrad, moment în care rămânem noi pe drumul mare.
Sincer, cred că e prea târziu să mai dezvoltăm partea militară prin echipament. Trebuie să creștem industria, economia în genere, demografia și moralul populației. Armata bună vine la pachet și apoi. Ce facem acum e vax și duce nicăieri…
Noi suntem poor man’s Poland ca sa zic asa…
Diferenta dintre noi si ei este faptul ca ei si-au luat-o grav de la rusi (dar si de la alti idesigur) si au tinut minte treaba asta si nu au incercat sa-i pupe in fund asa cum au mai facut ai nostri chiar si dupa ’89. E drept, ei sunt o tara mai mare deci discutau altfel cu rusii, ii mai aveau si pe nemti si alte state mai Occidentale in zona…
A doua chestie e ca ei au si au avut niste vecini mult mai educati decat ce avem noi in batatura. E drept, uneori vecinii aia educati le-au ma invadat tara, au mai controlat parti din tara lor dar faza e ca atunci cand pleaca macar poti ramane cu ce lasa ei in urma si nu putem spune ca prusii/nemtii, suedezii si altii au lasat in urma in Polonia ce au lasat turcii si rusii la noi. Cand vorbesc de Germania nu ma refer la perioada WW2, acolo au fost multe chestii intunecate.
Bravo, felicitari polonezilor pentru achizitie. In privinta pretului, daca este doar avionul fara nimic adaugat atunci este un pret foarte mare. 143,75 mil dolari pe aparat este enorm mai ales in conditiile in care varianta de export este mai slaba decat cea pentru USA. Cred totusi ca in banii acestia intra si alte „goodies”.
https://adevarul.ro/international/statele-unite/raport-avionul-lupta-armatei-americane-incapabil-sa-si-ocheasca-tinta-1_5e36afc35163ec4271b0d609/index.html
mirceaS ai legătura….
Sa il stapaneasca sanatosi. Dar parca vad ca peste vreo 20 de ani apare iar vreun general de aviatie polonez care spune ca au facut o prostie. Asa cum a aparut ala anul trecut si a spus ca nu au facut un lucru inteligent achizitionand f16 block 50-52.faza este ca f35 este extrem de pretentios(chiar in dotarea usaf deabia ajunge la disponibilitate 50% avand fabrica la nas) si daca nu livreaza calitatile pe care se zice ca le are este cam varza. Viteza maxima e mica rau, plafon asa si asa, supermanevrabilitate, canci, supercroaziera, de unde ca are vit max cat concurenta supercroaziera, armament in versiune stealth cat un b24 de acum 70 de ani. Plus ca multirolul se cam duse dracu. A10 isi vede de treaba batraneste, f16 e modernizat in draci, marina comanda f18 pe banda rulanta. Chiar daca pare ca am o obsesie, eu vad in asta micu demnul urmas al luptatorului stelar. Parerea mea.
Strumpf,macar F35 arata ca din Star Wars ,F104 arata ca din Jetsons ?♂️
acum 65 de ani cand a aparut si f-104 era ceva wow!!!