Patriot SAM – noutati

Parteneri globali investesc 314 milioane de dolari

în sistemul integrat de apărare antiaeriană și anti-rachetă Patriot

 

Sistemul, produs de Raytheon, ajută 17 națiuni să fie cu un pas        înaintea amenințărilor

La finalul lunii ianuarie, compania Raytheon [NYSE: RTN] a primit de la Armata SUA o comandă în valoare de 314 milioane de dolari pentru servicii de inginerie care vor îmbunătăți Sistemul de Apărare Antiaeriană și Anti-Rachetă Patriot™. Comanda este finanțată de cele 17 națiuni care se bazează pe sisteme Patriot pentru apărare antiaeriană și anti-rachetă. Aceasta este a treia din cinci astfel de comenzi anuale contractate, care au un plafon total de valoare de 2,3 miliarde de dolari.

„Aceste acțiuni de modernizare garantează faptul că Patriot rămâne cu un pas înaintea numărului tot mai mare de amenințări existente și că va fi pregătit să le contracareze atunci când va fi nevoie”, a spus Tom Laliberty, Vice President Integrated Air and Missile Defense în cadrul diviziei Raytheon Integrated Defense Systems. „Parteneriatul celor 17 națiuni care au ales sistemul Patriot le oferă tuturor posibilitatea să împartă costurile și în același timp să beneficieze de aceste investiții constante în modernizarea sistemului.”

În cadrul noului contract, Raytheon va oferi servicii extinse de inginerie, inclusiv servicii de dezvoltare de sisteme software și hardware, servicii de testare și integrare, servicii de administrare a configurațiilor și suport logistic. Suplimentar, o mare parte din rezultatele acestui proiect vor fi integrate în Patriot Post Deployment Build 8.1, o versiune a sistemului ce include caracteristici software și hardware, printre care:

 

  • Cele mai noi și inovatoare metode de a căuta, detecta, urmări, identifica, ataca și distruge o gamă largă de amenințări aflate în continuă evoluție, inclusiv rachete tactice balistice, rachete de croazieră și aeronave militare.
  • Integrarea interfeței Warfighter Machine (WMI) în sistemul Patriot. WMI asigură o viziune completă a câmpului operațional, cu vizualuri 3D, pagini de status și funcții de căutare ușor de accesat.

 

Ca parte a aceluiași contract, Raytheon:

 

  • Va crește protecția Patriot în fața celor mai noi amenințări cibernetice
  • Va dezvolta soluții care îmbunătățesc capacitatea de reacție și care cresc fiabilitatea sistemului, reducând astfel costurile asociate ciclului de viață al acestuia
  • Va înlocui acele părți ale sistemului de comunicații Patriot care nu mai sunt corespunzătoare, făcând astfel posibilă operarea sa în siguranță până când noul sistem integrat de comandă și control pentru apărarea antiaeriană și anti-rachetă al Armatei SUA va intra în funcțiune.

Soluțiile Globale Patriot produse de Raytheon reprezintă cel mai avansat sistem de apărare antiaeriană și anti-rachetă din lume, oferind protecție față de o serie de amenințări complexe, inclusiv aeronave, rachete tactice balistice, rachete de croazieră și drone.

Raytheon

 

48 de comentarii:

  1. E 360 acum? Au integrat radarul de pe meads? Citisem si de un radar nou pe undeva.

    1
    • Deocamdata nu exista un radar la 360* pt Patriot.

      2
      • Ar cam trebui facut pasul asta

        1
          • Cand dispun de expertiza israelienilor care au niste radare la 360° de plangi cu vorbe, sa se ambitioneze sa proiecteze carpaceala aia penibila inseamna ca au luat o pe urmele francezilor. Faza nasoala este ca trebuie musai sa se miste repede, ca sunt pe palierul aa in fundul gol. Au la vshorad stingerul, care vorba e antic, vechi si de demult, in rest nu au decat anti racheta(patriotul si thaad). Iar alea sunt gandite ptr hit to kill tinte care vin pe traiectorii predictibile. Iar inamicii lor realizeaza de niste ani rachete manevrabile(iskander,df17,avantgard,kinzhal).ce nu inteleg, faza asta cu banii cotizati ptr modernizarea sistemului. Dupa, modernizarile sunt primite moka? Eu nu prea cred. Adica si f… ta, si batuta si cu banii luati.

            7
            • Pai cercetarea e una, produsul e alta. Nu putem nega avantajul de a avea mai multi membri in consortiul Patriot, macar costurile de dezvoltare si modernizare se impart la mai multi.
              Cat despre manevrabilitatea hipersonicelor rusesti, permite-mi sa raman sceptic, stii parerea mea, inca n-au facut nimic sa mi-o schimbe. Mai mult decat atat, inca n-au tras Kinzal impotriva unor tinte in miscare, doar a unora statice, de pe pamant.
              Asa ca nu mi se pare chiar si f…ta, si batuta si cu banii luati. Sa fim seriosi, e un domeniu in care mi-e greu sa cred ca putem excela.
              Stam bine la avertizarea timpurie, s-ar putea ca pana la urma sa nu avem nevoie de radarul de 360 de grade… Daca luam NASAMS, ala vine cu Sentinel.

              3
              • Iskanderul are clar capacitatea de a face manevre evazive. Stii cum functioneaza patriotul. Daca ala si a schimbat traiectoria dupa ce tu ai lansat racheta e istorie. Iar kinzhal ul, cred ca au bagat escadrila in districtul sud cu dedicatie ptr deveselu. Iskanderul din crimeea nu bate pana acolo(desi dupa decesul inf cred ca bate). Asta cu patrularea peste MN si caspica e vrajeala.

                8
                • Uite un filmulet despre cum functioneaza Patriotul: https://youtu.be/xU9C2iLm764
                  Racheta sistemului isi schimba si ea directia.
                  Oricum vorbim in pliante aici. Tu zici ca pliantele rusilor sunt mai demne de crezare decat ale americanilor.
                  Cam ce manevrabilitate crezi tu ca are Iskanderul la vitezele alea hipersonice? Crezi ca face cobra precum SU-urile? Crezi ca vede ce vine spre el?
                  Intreb, ca nu ma pricep…

                  1
                  • P.S. Aia cu patrularea n-am prins-o, ce-mi scapa? 🙂

                    • adica kinzhalul nu este anti nava(si in general anti-tinte mobile).ala are targetul lui: centre de comanda,vls-uri gen deveselu,viitoarele rampe de irbm-uri(ca tot a decedat inf-ul).

                    • Pliantele spun ca face si cartofi prajiti. 🙂
                      In alta ordine de idei se pare ca Gorskov ar fi lansat o Zircon.

                    • @nicolae
                      „Pliantele spun ca face si cartofi prajiti. ”
                      Pai chiar si in acest articol avem parte de niste afirmatii neadevarate preluate banuiesc din broşura lor.

                      Exemplu:
                      „Soluțiile Globale Patriot produse de Raytheon reprezintă cel mai avansat sistem de apărare antiaeriană și anti-rachetă din lume, oferind protecție față de o serie de amenințări complexe, inclusiv aeronave, rachete tactice balistice, rachete de croazieră și drone”
                      De ce zic ca brosura bate campii? Pentru ca:
                      1. Patriot a demonstrat ca nu stie drone si rachete de croaziera (Arabia Saudita)
                      2. Cu rachetele balistice are probleme (a scris colegul @strumpf mai jos)
                      3. Nu are cum sa fie cel mai avansat sistem AA din lume deoarece:
                      – nu are acoperire radar 360 si nu dispune de VLS-uri
                      – radarele lui nu sunt multiband
                      -viteza maxima a țintei interceptate este mai mica decat la alte sisteme
                      – hit to kill are o probabilitate de interceptare mai mica decat un warhead, aceasta fiind accentuata negativ de jamming sau o tinta manevriera

                      4
                    • @AlexIS Care parte din „vorbim in pliante aici” n-ai inteles-o? 🙂 Fiecare isi promoveaza marfa, tu, Strumpf si altii preferati sa puneti botul la pliantele rusilor, altii prefera sa puna botul la alea ale americanilor. Eu n-am spus ca pun botul la pliantele americanilor, am spus ca n-am incredere in pliantele rusilor.
                      Iar ai insirat frumos juma’ de pagina de „ura de clasa” anti-americana degeaba si complet pe langa discutia mea cu Strumpf… 🙂

                      2
                    • @nicolae, nu e vorba de “ura de clasa” ci faptul ca vorbim de pliante si marketing. Nothing more. Parca erau discutii libere.
                      Nu stiu ce vezi tu anti-american aici.

                    • @AlexIS
                      Daca ai fi si obiectiv n-as avea absolut nicio problema cu discutiile libere…

                      1
          • Cred ca s au orientat sa fie cat mai cost effective si au facut o salata din ce aveau

          • Armata americana nu prea este interesata de acoperirea de 360°. Solutia Raytheon este un compromis care sa impace atat cererea interna cat si cea externa. Nu mi se pare Frankenstein, e cu panouri fixe ca pe nave. 🙂
            Noi vom primi, sper, direct versiunea cu tehnologie GaN de 360°.

            • Dupa cum zice si Robi, mi se pare ca arata ca o salata bulgareasca. 🙂
              M-a frapat unitatea de racire, e imensa.
              In rest, o sa ma bucur foarte tare cand o sa primim IBCS…

              1
              • Mai degraba salata „Florette Sea and Earth” nu bulgareasca la ce pret are. 🙂
                Nu cred ca este doar o unitate de racire, daca te referi la blocul aflat in fata panoului principal. Avand in vedere ca s-au adaugat cele doua panouri mici puterea consumata, chiar si cu trecerea pe GaN, este mai mult decat dubla in cazul in care functioneaza simultan toate trei.
                IBCS mai are niste hopuri pana devine operational si mai trebuie sa-l si cerem!

                2
            • poti sa speri mult si bine ce ai platit aia primesti

              • Politica Raytheon este sa livreze ultima versiune. Daca prindem noul model gata la transa din 2022 este posibil sa-l primim. Ce se livreaza anul asta e modelul actual, AN/MPQ-65 PESA GaAs si 120°.
                Oricum putem opta ulterior pentru pachet de modernizare.

                1
  2. Vezi sa nu. Nici macar caricatura asta nu o sa vezi. Radarul clasic la 120° si bye bye. Stau cu ele orientate spre crimeea si gata.

    3
  3. nu stiu daca poate face cobra lui pugachev dar este creditata cu manevre facute la 20-30g.ceea ce este cam 1/2 din manevrabilitatea unei rachete a-a.problema patriotului este ca pana in apropierea tintei are ghidare data link.si la o viteza combinata(tinta+ interceptor) de 3,5-4km/s e greu al naibii ca in 5-6 sec. sa mai poti face corectii pe care sa le transmiti in timp util interceptorului.o modificare a traiectoriei cu 10 grade la viteza aia ti-l scoate complet din raza seekerului interceptorului in 2-3 sec.chinezoii,pana sa il faca pe df-17(care pare mult mai manevrabil ca iskander) au adoptat la df-15 o alta strategie.warheadul era mascat dupa separare de restul rachetei care isi continua „drumul” alaturi de el.unul din esecurile patriotului la sauditi a constat tocmai in ruperea unui venerabil scud iar sistemul nu a stiut incotro sa trimita interceptorii lansati.da,probabil ca daca lansezi 4 interceptori ca in animatie unul o sa ajunga la momentul hit to kill.dar la 8 mil$ cat costa acum o racheta(germanii au luat 50 in iulie 2019 si au dat 401 mil$ pe ele) nu stiu cati isi permit sa lanseze 30 mil$ pentru un iskander de <2milioane.imi pare rau dar eu nu mai cred in "mitul patriot" de cand au dat-o cu mucii in fasole in primul razboi din golf.au mintit grosolan atunci(97%procent de succes clamat de bush vs 10% demonstrati in fata congresului american de doi profesori din care unul israelian) pot minti oricand.mai ales cand sunt in joc contracte de zeci de miliarde.

    4
    • Raspuns ptr@nicolae

      • @strumpf, totusi altceva nu aveam ce cumpara. Decat o descoperire AA totala a teritoriului RO, mai bine cu Patriot.
        Plus ca impotriva aviatiei ar trebui sa aiba un efect foarte ok, iar aviatia iti poate face necazuri mari, vezi cazul turcilor.

        1
        • Din partea mea puteau sa cumpere si hq9. Ideea este ca prea e ridicat langa ISS iar el saracu, in atatia zeci de ani, nu prea a aratat mare lucru. Sistemul este al dracu de batran si inclin sa cred ca niciodata nu a fost atat de wow cum este prezentat(dupa prezentari asta nu face doar cartofi prajiti, dar ii si aduce la masa si face si strip tease la bara) . Si enorm de scump. Pai daca tragi doua rachete de 8 mil$/buc dupa un su24, costa rachetele mai mult decat avionul doborat. Nu mai zic sa ia unul din alea 7 radare o antiradiatie in freza ca se lasa cu sinucideri in minister.

          • @strumpf,
            batran sau tanar, bun sau rau, ieftin sau scump: nu prea mai conteaza. Spre binele nostru le avem deja iar acest lucru ne garanteaza ca nu vom putea avea soarta turcilor din Siria, adica sa te scuipe-n cap ivan cu Suhoiu 24 (!!!, nici macar Su34 sau vreun Tu160), fara ca tu sa ei sa le poat face ceva. Maine poimaine vezi ca ii va fugari cu An2-uri…
            Noua nu ne vor putea face asta, cel putin nu atat de usor. Totusi e o diferenta, nu?
            Iskander, Zirkoane, Kinjaluri sau ce-o mai fi, costa si ele bani la randul lor…multi..

            PS. ai vazut ce au dus turcii in Siria, ca SHORAD?
            Atilgan PMADS. De rasul curcilor.

            • De ce e frate de rasul curcilor? Us army il are ca vshorad/shorad pe avenger care e aceeasi marie pe alt vehicul. Tot rachete stinger are si ala. Si la cum miros ca decurg lucrurile in armia romana tot deastea o sa avem si noi. Erau rasul curcilor pana acum pe segmentul mrad/lrad unde aveau hawk XX. A doua armata ca marime din nato isi apara teritoriul cu niste vechituri contemporane cu volhovurile noastre. Din punctul asta de vedere ii respect ca nu au cedat presiunilor americane. Nu este normal sa dai niste miliarde pe sisteme aa si dupa aia producatorul sa te jupoaie la „consumabile” (rachetele). Daca au reusit prin contractul cu rusii sa obtina macar licenta la 9m96e au facut treaba buna. Noi ori cotizam ca prostii cate 8 milioane /racheta trasa in poligon, ori servantii vor face simulari pana le iese pe nas. Ce se plangeau unii pe aici ca bateriile de larom nu au facut vreo tragere cu lar160 sa vezi cu patriotul durere.

              • Pai e de rasul curcilor ca suntem in 2020 si ei au pus 4 MANPADS pe o platforma. Rebeli sunt baieti mai destepti, au cate un Stinger per soldat pe cate o Toyota. 4x Stinger pe o platforma e mai nasol decat 1x Stinger pe o Toyota (sau soldat). ?

                Ce sa zic, Hawk e veteran, la fel ca Volhovu’. ?

                Nu cred sa le fi dat rusii turcilor licenta la vreo racheta de S400, nici chinezii sau indienii nu au primit-o. Ceainezii au facut copy paste la S300 de au creat HQ9, iar S400 turcesc cu siguranta e şmenuit, nu si-ar permite rusii sa dea la export originalul, niciodata nu au facut-o si nu vad de ce turcii ar fi o exceptie de la regula.

                Cat despre costurile AA-urilor noastre, gandeste-o asa: oricum banii aia ar fi disparut din buget iar decat sa dispara pe vile de politicean prin strainatate, mai bine ca ne-au impins partenerii nostri sa ne cumparam ceva care ne este util.
                Ca sa facem economie tragem si noi mai rar cu Patrioatele pe la exercitii, si ne scoatem dpdv economic. Adica facem exercitii cu Hawk si Volhov iar la nevoie dam cu Patrioatele.

                PS. Sincer nu mi-as dori deloc aa primim Avenger ca VSHORAD…

                1
    • @Strumpf
      1) „Studii recente au arătat ca în stratul aerian inferior, adică zona în care MEADS poate fi utilizată, probabilitatea de a lovi direct ținta (direct hit) cu peste 85% și de a o distruge (kill probability) cu 95% este realistă în cazul în care se trag două rachete MEADS/PAC-3 MSE (Missile Segment Enhancement).
      Din informațiile publicate cu privire la capacitatea de a manevra, în corelare cu „secțiunea transversală radar mică” pe care o prezintă amenințările venind de la rachetele balistice moderne (ca de ex. sistemul rusesc Iskander), se presupune că racheta PAC-3 ar avea probleme în combaterea amenințărilor de acest tip atunci când ar fi dirijate de radarul de conducere a focului utilizat de sistemul Patriot. Prin dezvoltarea rachetei PAC-3 in directia PAC-3 MSE (care prezintă un motor îmbunătățit cu o capacitate mai mare de accelerare transversală) se garantează că punctul de interceptare se va afla în straturi aeriene mai înalte față de cele asigurate de sistemele existente, adică la o înălțime unde rachete balistice ca Iskander încă nu-și pot etala pe deplin manevrabilitatea.”
      De aici: https://www.rumaniamilitary.ro/patriot-vs-tlvs

      2) Ce apare in FMS este o estimare maxima. Istoria acestor tranzactii ne arata ca pretul contractului semnat este de obicei mult mai mic. Pe urma, tu niciodata nu cumperi strict doar racheta, intotdeauna mai sunt si piese de schimb si alte acareturi.

      3) PAC-3 MSE este foarte noua si foarte diferita de ceea ce exista in primul razboi din Golf. Nu spun ca e cea mai buna, spun doar ca nu avem suficiente informatii despre ea.

      4) PAC-2 GEM-T e din cate stiu eu folosita de obicei ca sa dai jos avioane. Este evident mult mai ieftina decat PAC-3 MSE, campioana la acest capitol.

      Evident ca Patriot nu e zaharul si mierea dar ce alternative mai aveam? SAMP-T? MEADS? Asa ca sa ne rugam sa nu fie atat de proaste precum spuneti voi…

      • Oricum o dai rachetele sunt enooorm de scumpe. Coreea de sud a luat in 2018 64 buc. 501 mil$. In mai 2019 suditii au luat 428buc.2,728 miliarde$. In iulie nemtii au luat 50buc.400 milioane. Bineinteles la toate contractele:training, spare parts,tools, documentatie, bla bla bla. Astea sunt manareli sa ascunda pretul real. Ideea este ca pana vom avea banii sauditilor sa lum 400bucsa iasa 6mil/buc vom cumpara cateva zeci. Cu 8milioane.si,da,ai dreptate dupa avioane dai cu pac2. Dar fiecare baterie are doar 8 in lansatoare. Adica 4 tinte. Dupa asta nu mai trag cu celelalte 24 pac3mse daca vine vreun avion ca sunt prea scumpe? Asta este, le am luat sa le stapanim sanatosi. Dar ne vor manca urechile si bugetul in anii ce vor veni.

        • Toate rachetele din zona asta de capabilitati sunt extrem de scumpe. Singurele sisteme utilizate cu adevarat in conditii reale de lupta sunt cele rusesti si cele americane. Partial si cele frantuzesti. Desi la nivelul asta de AA cu raza lunga, din cate stiu eu, doar cele doua. Motivele pentru care mie de exemplu imi place MEADS/TLVS este radarul de 360, sistemul de comanda si faptul ca foloseste o racheta scumpa si una mult mai ieftina. Oricum rachetele din zona SHORAD sunt astazi in zona vechilor MRAD, asa ca poti administra multe tinte cu ele.
          Deci, cam care ar fi optiunile de pe piata? Cele rusesti sunt excluse pentru motive evidente.
          Daca vrei sa ai o descurajare credibila trebuie in primul rand sa o ai iar asta presupune cheltuieli. Decat deloc, acum orice potential inamic se va gandi de doua ori inainte.
          Nu mai avem capacitatea industriala de a construi rachete in genul PAC-3 MSE… Nu putem decat sa speram ca vom fi din capabili sa construim o racheta ieftina pentru VSHORAD. Candva, la un moment dat.
          Cat despre manarelile facute sa ascunda pretul real, tu vorbeai de camioanele cu documentatii… in lumea capitalista totul e pe bani.

          1
          • Ai dreptate. Din pacate singura optiune ptr noi era patriotul. M-a cam luat valul si imi varsam nervii ca totusi au ajuns niste „consumabile” sa aibe niste preturi nesimtite!! Zici ca sunt facute din aur de 24k.glumeam eu, dar daca vor urca preturile in halul asta se va ajunge si la acord prezidential ptr lansarea unei rachete. Ciar sunt curios cat costa un aster30 sau un 9m96e.are cineva vreo informatie despre astea? Ca link urile puse de @iat m au pus pe ganduri rau de tot.

      • Apropo de pac-2gem-t. In octombrie 2013 coreenii au solicitat 112 rachete pac-2gem-t. Pretul cerut a fost de 400 mil $. Adica vreo 3.5 mil/racheta. Acum aproape 7 ani. Bineinteles cu documentatie, spare parts, tools, bla bla bla. Deci nici alea nu sunt asa ieftine. La banii astia vor ajunge comandantii de baterie sa ceara aprobare de la johannis inainte sa lanseze rachetele.

  4. @Nicolae. Cel mai simplu este sa te uiti la manuale de operare nu prospecte. Dezavantajele sistemului Patriot sunt cunoscute si reliefate de United States Government Accountability Office: https://www.gao.gov/assets/680/679236.pdf
    Polonia se preocupa serios de acoperirea 360 de ceva timp (intr-un mod mult mai deschis decat o facem noi): https://www.politykainsight.pl/en/politics/politicsofmemory/_resource/multimedium/20142001
    Una din probleme majore la Patriot este radarul (MPQ-65) care are nevoie de minim 4 ore de mentenanta pe zi, ceea ce ii determina pe unii sa comande 2 radare pe unitate de lupta. Daca verific manualul de operare vei vedea ce componenta serioasa dintr-un batalion este cea de mentenanta: https://www.bits.de/NRANEU/others/amd-us-archive/FM44-15-1Pt1%2887%29.pdf

    • Americanii, in majoritatea cazurilor, isi recunosc greselile, le fac publice si actioneaza pentru remedierea lor. Sunt campionii procedurilor. La rusi sau chinezi nu o sa vezi curand asa ceva.
      Polonezii se preocupa serios cu acoperirea de 360° pentru ca au Kaliningradskaya oblast in ceafa. Insistenta lor cu GaN si IBCS este totusi de admirat.
      Pune si tu un manual ceva mai nou: 🙂

      https://www.bits.de/NRANEU/others/amd-us-archive/fm3-01.85(02).pdf

      AN/MPQ-65 (PESA + 2x TWT) e batrior bine: operationalizat in 2003, varianta modernizata a AN/MPQ-53 (PESA + 1x TWT) operationalizat in 1985. Nu chiar ca F16 da’ pe acolo. 🙂

      1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *