Sveijk nu a inteles nimic

Am stat si eu ca tot muritorul de rand sa privesc audierea ministrului apararii din parlament, procedura pe care actul fundamental al Romaniei o cere. Am stat un pic sa treaca ceva timp de la audieri tocmai ca sa nu analizez la cald. Din pacate din secunda numarul doi de la finalizarea audierilor opinia mea nu s-a schimbat, deloc.

Nu pot sa vorbesc extraordinar de competent pe toate domeniile, aia cu multilateral-dezvoltatul este pentru alta epoca. Asadar imi permit sa comentez si imi permit sa amendez niste aspecte, cu tot dragul si respectul pentru dl. general(r), doua subiecte.

Au fost doua probleme adresate in linii mari, doua probleme pe care le pot dezvolta. Rezervisti voluntari si sectorul IT. Nu intamplator cred ca au fost adresate aceste intrebari deoarece nu trebuie sa fii ceva geniu, ceva mare ghicitor in stele sa iti dai seama ca astea sunt problemele pe care societatea civila le ridica, iar reprezentantii ei din parlament, buni sau mai putin buni cum ar fi ei, au obligatia sa le adreseze. Deci nu inventam roti, ci pur si simplu am vazut una din putinele dati cand democratia romaneasca ia un fagas normal.

Din intreaga evolutie retin doua puncte pe care le pot analiza competent:

1. Rezervistii voluntari

Asadar, dl. ministru interimar a fost intrebat cu privire la evolutia programului rezervistilor voluntari. Cifrele sunt ridicole dupa parerea mea, 400 de militari dupa o campanie a specialistilor in recrutare si selectie (citez de pe site-ul MApN aici). Deci specialistii in recrutare si selectie au produs un fiasco, pe de o parte tin doritori la usi si pe de alta parte se plang ca nu sunt suficienti oameni in proiect. La un prim contact cu privatul acesti oameni ar fi fost dati afara de la un abc de cartier. Cum e posibil sa existe cifrele acestea in conditiile in care au fost mii de posturi disponibile. Iara reluam discutia “atractivitatii” acestui serviciu si ca trebuie modificata legea rezervistilor. Am scris, am analizat, mi-am batut gura, in tari civilizate proiectul merge de zbarnaie, si nu remuneratia este problema, cum insista obsesiv ministerul sa ne convinga. Ca sa fiu clar, in Bulgaria, tara pe care am analizat-o acum cateva episoade in seria soldatului Sveijk, programul merge ceva mai bine, intampinand acelasi deficit cronic de echipament cu o remuneratie lunara care ar fi undeva pe la 8% din solda personalului activ. Dar, ca sa fim “cristal – clear” intelesi, asemenea colonelului Jessup din filmul “Few good men”:

Aici avem grila de solda de la americani, aia cu cea mai puternica armata de pe planeta. Tot ei isi permit sa asigure un 17%, deci nici macar 20% plata rezervistului in raport cu cel activ.

recrutare rezervisti

recrutare rezervisti

 

Imi permit sa fac o supozitie, daca gresesc, asta este, emit o mea culpa/erata si intorc figurativ un camion de cenusa din trei in fata la cercul militar ca mai apoi sa mi-l pun in cap. Cu acel 30% pe care se insista obsesiv se pot crea niste sinecuri de toata frumusetea. Iar campaniile idioate desfasurate sub sloganul “Iei bani cat stai acasa” (https://www.antena3.ro/actualitate/cum-sa-primesti-bani-de-la-armata-daca-stai-acasa-sute-de-lei-pe-luna-533880.html  / http://www.turnulsfatului.ro/2017/07/10/armata-cauta-rezervisti-voluntari-200-de-lei-pe-luna-cat-timp-stai-acasa/ ) vor avea un singur efect: antagonizarea unei parti din populatie cu privire si la acest tip de serviciu militar. Ceea ce la nivel de PR (alti specialisti si acolo) nu intelege ministerul este ca acest proiect putea sa fie cea mai buna punte de legatura intre societatea civila si armata. Putea sa fie acel punct din societate pe care armata sa se sprijine.

Pe langa asta, acel 2% nu este doar pentru a pompa bani in personal ci pentru inzestrare, aia care doare si doare rau de tot, de ani de zile!

Ar mai fi ceva de observat pentru cine a citit toata seria de articole dedicate soldatului Sveijk: datele oferite ministrului apararii sunt incomplete. Nu sunt doar 400 decat in situatia in care o parte considerabila din cei putini recrutati si care au fost admisi, sa isi fi dat demisia deja. Daca stiuatia sta asa, pai trebuia sa ne spuna ceva dl. ministru in acest sens.

Ca sa incheiem, problemele structurale le-am mai adresat pe aici, nu le recapitulez, insa nici macar la o audiere parlamentara sa nu oferi ministrului date complete si clare?

2. IT-ul militar

Domnul ministru a fost intrebat ce face ministerul in cadrul industriei IT din Romania? Intrebarea extraordinar de prost formulata desigur, insa o formulez eu inteligibil: cum profita ministerul de pe urma celui mai productiv sector din industria Romaniei? In completare vine intrebarea altui parlamentar: ne-am mutat de la razboi clasic la cel hibrid. Romania cum contracareaza? Domnul ministru ne spune ca un colegiu militar se va adresa strict specialistilor “cibăr”* si atat ATM-ul cat si AFT-ul (am sesizat si subliniat asta in analiza referitoare la locurile scoase pentru anul curent) produc “aitiști militari”. Deci problema nu era lipsa personalului specializat, lipsa retentiei in sistem a personalului, conceptii tehnice invechite ci… lipsa capacitatii de formare? Dupa cum este binecunoscut faptul ca prima auto-palma peste fata (face palm) din istorie este pe columna lui Traian, imi permit sa reiau si eu aceasta veche traditie daco-romaneasca, imi dau o palma si reiterez: nu ati inteles domnilor din minister ce inseamna secolul 21, mobilitatea si dinamica pietii muncii si ce inseamna lipsa de adaptare. Mai grav pare ca nu intelegeti nici directia conflictelor moderne si asta este grav.

Nu am pretentia ca dl. ministru sa stie de toate, sunt sigur ca pe sectorul sau este un profesionist, fapt certificat de aliatii nostri. Chiar si in domeniul militar nu poti fi bun la toate subdomeniile care alcatuiesc acest urias complex. Un sfat al unui om, care mai scrie si el din cand in cand dar care in privat, asa nespecialist cum este el, daca ar fi venit o data in fata unui client cu astfel de rezultate era reziliat contractul in secunda doi, faliment in secunda trei si eventual pleca in Germania sa spele vase in secunda 4.

Astfel, il rog pe domnul ministru, si spun asta purtand un deosebit respect pentru dansul, il rog asadar sa evalueze in mod serios persoanele care i-au pregatit informatile pentru acesta audiere si persoanele care manageriaza latura de resurse umane. La niste bani seriosi, insa fara stele pe umar si pensie de serviciu, puteti lua niste specialisti adevarati din civil, asa cum armatele tarilor cu apa calda permanenta o fac de prin 1980.

Va las stimati cititori pe manile specialistilor in selectie si recrutare.

 

* Nota – nu ar trebui ca limba engleza sa fie chiar asa un exotism pe la institutiile de stat.

 

Ma semnez al vostru lt(rez)

 

Informatii preluate cu mentionarea sursei:

Salarizarea US Army este preluata de pe situl oficial al armtei SUA:

https://www.goarmy.com/reserve/benefits/money.html

https://www.goarmy.com/benefits/money/basic-pay-active-duty-soldiers.html

Informatiile cu privire la campania de recrutare sunt preluate de pe site-ul:

https://www.antena3.ro/actualitate/cum-sa-primesti-bani-de-la-armata-daca-stai-acasa-sute-de-lei-pe-luna-533880.html

http://www.turnulsfatului.ro/2017/07/10/armata-cauta-rezervisti-voluntari-200-de-lei-pe-luna-cat-timp-stai-acasa/

Specialistii in recrutare ii gasiti aici:

http://recrutare.mapn.ro/index.php

44 de comentarii:

  1. Sa ma bata mama!! Frate, e pe bune? Intre 300 si 550$/luna sa ma ia aia o data pe an sa ma alerge ca pe hotii de cai si in caz ca i se pune pata lui trump pe iranieni sau coreeni sa ma trimita la dracu in praznic si sa mor ca prostu pe acolo”ptr patrie”?? Doamne fereste!

    6
    • Eu nu ced ca pentru un rezervist suma oferita poate sa fie o motivatie in a merge sau nu la lupta. Este acesta motivatie in cadrul mercenarilor, dar si acolo majoritatea se duc in zone in care stiu ca au avantajul tehnologic asupra adversarilor. De exemplu acum in Sirie cred ca este destul de dificila piata mercenarilor ( indiferent de cat de bine sunt platiti ), sansa sa te omoare turcii cu dronele sau aviata rusa cu bombardamentele sunt destul de reale si speranta ca pleci cu banii acasa este destul de improbabila in cazul in care stai mai mult prin zona. Cel mai sigur te duci pentru ca o faci pentru tara, familie etc, sau pentru ca te trimite tara ( legea) si daca nu vrei te ia dracu 😛 cu ajutorul curtii martiale si a legilor valabile in situatii execeptionale. Asa cine garanteaza ca cineva platit cu 4000…5000 de euro pe luna nu zice ca renunta la contract ( chiar si cu plati compensatorii, etc) cand vine momentul sa trebuiasca sa plece la lupta? La modul ideal este frumos ( si bine ) sa platesti bine soldati care oricum s-ar duce sa lupte la nevoie chiar si daca nu primesc aproape nimic. Sigur sunt si astfel de oameni, nu stiu cati sunt de multi dar sunt. Insa, repet, nu cred ca nivelul platii poate sa fie o motivatie serioasa sa mergi la lupta in fata unui adversar care are sanse reale sa te elimine.

      1
      • Contractori, te rog frumos. daca tu crezi ca poti sa vi si sa pleci asa cum ai tu chef…..zilele de haiducie gen blackwater sunt trecute.
        Ceri pe mail permisiune pt orice, rapoarte, time sheets, power pointuri pana te tampesti, supervizori la supervizori si daca faci o duda zbori una doua. Se fac investigatii si pt legitima aparare.
        Si relax ca nu te angajeaza turcii sau rusii. Sunt linii trase si la privat.

        Sa nu crezi ca la privat nu sunt profesionisti care isi fac treaba. Asta cu fuga se poate intampla oriunde.
        Dupa razboaiele astea contra terorii multe tari au marit amprenta unitatilor fos. E plina piata de ex insert badass unit name. Majoritatea sunt fosti militari.

        3
      • chibitul-La Oituz,Marasti,Marasesti ostasii romani au refuzat sa lupte fara 10 hectare de combatant viu sau mort.Oatea tarii era o gasenita ceausista domnitorii romani se bazau pe Mercenari.

        3
        • @ka chiar daca ar fi adevarat(recunosc ca nu stiu) nu e aceeasi situatie si nu se compara cu pmc de azi si nici macar mercenarii de-a lungul istoriei.

          nu inteleg de ce romanii sunt alergici la bani. daca un militar e mai bine platit cand isi risca viata pentru tara prin dracu in praz in nu’s ce coclauri e automat ceva rau…..lipsa de educatie si lipsa de cultura.
          de ce sa fi platit pentru o cariera e un lucru rau ? orice profesie trebuie platita

          1
          • robi-Crezi ca melitarul SUA ala provenit din Alaska,prerii,munti fara de sfirsit are prea multa cultura!!!!Romanii sunt alergici la bani cu exceptia d-nei Pintea care deabia acum cind i-au luat militenii banii a devenit alergica.Totul e pe bani,Dar plata sa se faca la nivelul productivitatii fiecarei tari…realizezi o marire de pensie de 40% la un colonel cu basina-n portofel ca sar lejer de 3500$pe luna???

            • Sa fie platiti bine ofiterii nu e o problema. Problema e ca unii au fost degeaba acolo. Doar pe pile sa manance un salariu

          • @robi, imi cer scuze daca nu m-am exprimat destul de clar, departe de mine gandul ca nu as vrea ca soldatii ( romani in cazul nostru ) sa nu fie platiti bine / decent, mai ales cei care chiar isi risca viata in tari de genul Afganistan, Irak etc…, ce vroiam sa subliniez este ca nu cred o abordare de genul: daca imi dai 10.000 de euro de exemplu eu sunt gata sa ma sacrific pentru tara, daca imi dai 2000…ma mai gandesc etc. Cred ca este ceva ce tine de tine, poate crezi ca ai fi dispus sa mori pentru tara si la momentul adevarului sa vezi cu rusine ca fugi, sau invers, sa spui ca nu merita sa mori pentru asa ceva pentru ca dupa 3 ani( etc) vin alti politicieni si nu se mai gandeste nimeni la cine a murit si pentru ce…si totusi la momentul decisiv sa vezi ca vrei sa stai pana la posibilul final. Eu unul, din fericire, nu am experimentat o asemenea situatie asa ca ce am spus este doar teorie. Persoane care au experimentat asta ( soldati din teatrul de operatiuni, etc ) sunt mult mai indreptattiti sa isi dea cu parerea.

        • Corect doar partial.

        • @ka Prostii. Se bazau in principal pe „oastea domneasca” sau „oastea cea mica”.
          Mercenarii au fost folositi uneori, dar extrem de rar. Mihai Viteazul i-a folosit cel mai des… si a terminat-o ucis de ei.
          Sigur, fanariotii se bazau pe mercenari (arnautii) dar astia nu erau domni autohtoni, deci nu intra in calcul.

          1
        • @ka, Depinde si de advresar, eu cred ca una dintre cela mai importante motivatii sa lupti este gandul la ce or sa pateasca cei de acasa ( cei dragi, parinti, frati surori etc ) cand ajung trupele de ocupatie peste ei.

    • Vrei ca un ofițer burtos să-și rupă pensia specială de la gură și să plătească un militar capabil?! Nu se poate! Ofițerii burtoși rămași prin MAPN sunt zero în caz de conflict – ZERO. Doar risipim o grămadă de bani pe ei, simulând că avem „personal calificat”.

      7
      • La dracu, pe zi ce trece gasesc tot mai multe incompatibilitati intre mine si sistem, ergo evolutia mea profesionala. Nu am burta domnule…

        3
      • eu vorbeam de americani.adica ma bag rezervist(privatul lu peste) aia imi dau 300$/luna,ma cheama la instructie si ma freaca de imi sar capacele,tot restul anului muncesc si imi platesc darile la statu’ american,iar daca lu’ prezidentu'(care o fi el) i se pune pata pe iranieni,coreeni,sirieni,klingonieni, ma cheama de acasa si ma trimite la dracu in praznic,pe unde eventual mai si mor.pentru ce?ptr patrie? care e legatura intre „patria usa” si razboiul din siria,iran,etc?nu, mersic!

        3
  2. Am și eu un prieten mai tinerel… După vreo cinci ani in IT, s-a angajat în MAPN. A stat un anișor… Prea mulți dobitoci!
    S-a întors în IT. Și sigur nu a făcut-o pentru bani!
    Vii din privat?! Între noi, piloșii?!

    9
    • Cam asa este, din pacate. Intrebarea de regula suna: „Ba, tu al cui esti?” Fata lu’ un prieten(asta s-a grabit un pic) deci fata-sa a terminat politici publice la Oxford si de la OXford a prin stagiu de practica la o ambasada a romaniei din UE. A fost intrebata in fata a cui este si cand a zis ca ii a lui Gica Nimeni din Bistrita, saraca a facut cafele de i-a sarit pe ochi pentru niste ciobani care nici google translate nu stiu sa foloseasca.
      S-a hotarat dupa experienta respectiva, ramane in Uk pe veci.
      Bravo! Dar de altfel noi suntem gradina lu’ maica domnului, energii de sub bucegi, daci intergalactici, strainii ne f… ca de aia nu avem noi imepriu…

      18
      • Asa este. Toti stim ca in institutiile statului doar se mimeaza munca si se imping hartii. Toti avem experiente si prieteni sau rude care s au confruntat cu muntele de coruptie si imbecilitate.

        In opinia mea solutia este una singura. Ciomagu. Schimbata co ducerea si apoi pusi unii corecti dar cu paru in mana…problema e ca astia corecti si competenti f rar sunt si ai dracu si dispusi sa se bage dupa porc in cotet.

        5
      • toate unitatile militare sunt pline pana la refuz de pile,relații si neamuri inclusiv serviciile secrete ,igsu,jandarmeria.acolo unde se lucreaza sub sloganul strict secret si/sau UMxxxx domneste doar legea lor si nu exagerez cu nimic.
        la politie fiind un job cu uzura mai mare si in direct contact cu societatea civila doar cum urgi in grad intri in omerta lor….jos pe strada marea majoritate sunt pe bune ca nu se omoara pilele sa-imbata vantul si ploaia de dragul meseriei.

        10
  3. 1.nu este un program dorit cu adevarat,este impus/cerut de alte conjuncturi .
    2.ce spui tu cu IT eu numesc reforma invatamantului militar….cel tehnic militar sincer ar trebui desfințat.

    6
    • Colegu, exact asta este si opinia mea. Eu prostanul am crezut ca prin acest proiect poate ne mai cheama pe unii si pe altii sa tragem cu pusca prin poligoane iar pe tinerii din ziua de asta ii invatam macar sa foloseasca busola de zmartfon. Normal ca am gresit, normal ca am sperat ca proasta satului intr-un sot nebetiv care sa nu o bata.
      Buun. Acum cu inginerii. Ma uit la tarile astea cu staif, apa calda permaneta. Nu exista mai invatamant militar tehnic.
      Citeam despre infintarea academiei de politie, si logica la infintare era sa suplineasca la nevoie numarul ofiterilor. Deci sursa de formare principala era alta cum este si normal si logic. Acum nu mai exista personal neformat in academii decat cu mici exceptii. In conditile astea rezultatele le vedem.
      Cu uriasa tristete spun, scolile militare au ajuns „locuri de bine”, unde poti sa stai linistit pana la pensie. Deci sunt necesare cat mai multe.

      3
  4. Timisoso poate n-a facut-o 100% pentru bani. Dar cand renunti la niste procente dintr-un salariu sa faci ceva util pentru tarisoara asta si dai peste aia le dai mumu si pleci inapoi in privat. Nu este doar lapte si miere dar este de 100 ori mai bine.
    @lt
    Avand in vedere ca salariul mediu al unui programator se invarte unde la 70% din cat castiga seful SMG iar seniorii castiga peste nu vad cu ce ar putea sa MAPN sa momeasca IT-isti. Tu ai generali care nu stiu sa tina pusca in mana si retarzi pe post de colonei dar vrei sa angajezi IT-isti cu rang de sergent. Sa fim seriosi.
    Cat despre formare. Nu fac fata universitatile din toata Europa sa scoata IT-isti cat sa acopere nevoia din privat si noi infiintam colegii care sa pregateasca IT-isti pentru armata ? Pai si pana sunt aia gata, presupunand ca nu pleaca in privat imediat cum termina, ce facem ?
    One more thing: hr-ul din unele multinationale din Bucuresti a invatat (pe astia ai mei i-am invatat eu) ca oamenii de la ATM merita vazuti si ii cauta in mod special. Ma astept ca in urmatorii ani hemoragia de IT-isti din MAPN sa se accentueze.
    Dl. general,ce am scris mai sus a fost consultanta pro bono. Solutia contra cost.
    Daca domnul Ciuca ( spus cu tot respectul) nu da afara niste pacalici de acolo e clar ca ne paste dezastrul.

    5
    • Da, asa este. Exact asta spun si eu, avem angajati militari in rezerva si companiile pentru care i-am recrutat au doar cuvinte de lauda la adresa lor. Va incepe o campanie de headhuntig serioasa, la care ministerul in neghiobia sa infinita va contracara prin acele angajamente prin care obliga proaspatul absolvent sa activeze o perioada in sistem. Bravo mai, eu zic ca urmatorul pas este sa contacteze ministerul clanul dracu-stie-care, ca daca demisionezi te cauta baietii sa iti rupa picioarele.
      Si nu am vrut sa mai dezvolt stirea cu rusnacii si fermele de bot ( https://jamestown.org/program/russian-bot-farms-the-new-old-challenge-to-ukraines-national-security/ ) .. Ce dracu crede ministerul ca fac acele ferme, cresc castravaeti? Dar ce pot cere de la stat cand o deconcentrata a statului roman a platit ransomwere. Suntem prosti pe avarie, adica si semnalizam sa vada lumea cat de prosti suntem.

      4
      • Am facut executive search, nivelu 3 pt cunoscatori,2 e headhunting,1e recrutare care are 3 entry,middle,management
        Executive cauti,detectezi,identifici, si iesi cu ei ntr.un restaurant sau la peste sau unde le place lor
        Din Bucuresti
        Stiu tot IT-ul Ro, Buc,Cluj,Iasi, Tm,diaspora
        Pe unii i-am refuzat eu,voiau doar bani,in uniforma motivatia asta e intrinseca,nu banii

        • 🙂 Cine stie cunoaste. Executive din minister cam greu. As spune lt-colonel in sus obligatoriu plimbat pe la cartierul general NATO pentru sectoare netangentiale cu domeniul securitatii.
          Dar asta nu faci cu o firma de recrutare ca cea pe care o avem noi, ci asta se face la nivel de board. Noi(firma) cel mult headhunting putem face.
          Dar congrads, cand pui haina in cui stiu sigur ca te vor cauta niste baieti si fete sa-ti ofere un salar serios.

          2
          • Prima faza a fost sa-mi fac contacte in toate firmele de recrutare si in banci, majoritatea erau femei in domeniu care stiau doar teorie, gen Manpower.
            La interviuri era distractie,prima zi apaream in costum, a doua in uniforma 😀

            1
            • Am vazut pe cineva in uniforma pe la vreo 35 anisori acum vreun an in Bucuresti intrand in cladirea cu multinationale unde lucram eu. Te pomenesti ca oi fi fost tu. Ar fi tare hilar.

              • Posibil, aveam sediu intr-o cladire cu multe multinationale administrata de un expat, nu dau coordonatele, dar faceam asta la 27 de ani, am facut cativa ani,nu mi-a placut in mod deosebit sa umblu mereu in costum,mai ales vara in Bucuresti 😀 si sa stau in birou
                Plus ca erau tot felu de tampiti cu care trebuia sa intru in contact,sedinte interminabile, teambuildinguri samd
                Dar m-am distrat si acolo cu echipa mea

                1
          • lt-Cum sa plimbi ofiteri romani la NATO cind inimioara lor trage la Maica Rusia?Cum sa ii plimbi pe ofiterasii romani la NATO cind ei nu au invatat de batalia de aprox 3 luni de la TIRGU FRUMOS unde hoardele rosii invadatoare au fost facute una cu pamintul?o fi auzit vreun militar roman de fapele supraomenesti ale capitanului CARP din bucovina?militarii nostrii stiu doar fapele de arme ale tankistilor rosii la KURSK cind cica au invins cu scorul de 900 la 150 pentru germani.

            2
  5. Da, a spus-o timisoso cu „pilosii” !
    Au trecut cca 4 luni de la marele angajament cu restructurarea ministerelor si iata un rezultat : materialul cu care a fost trimis ministrul Ciuca in fata parlamentului ! Unde esti tu Antonescu(maresalul, nu cacarau !)?!

    4
  6. Si eu am vrut sa merg da se pun mai multe piedici decat dorinta de a te forma mai bn mergi acasa lasi patriotismu deoparte joci un Call of Duty siti trece

    7
  7. Ce nu-i clar bre domnu’ George, astia fac cu rezervistii cum fac firmele din Ro cu angajatii si unii se altii se plang ca n-au candidati…..pai da, n-au prosti care sa-si piarda job-ul pe doi lei rupti si fara vreun fel de facilitate cum au ,,specialii”, de ce si-ar periclita ei pensisoara aia buna de tot?!….firmele la fel se plang, vor oameni angajati pe minimul pe economie si daca se poate sa lucreze 50-60 de ore pe saptamana cat mai la negru daca se poate.

    Si cu aia-n dos si cu sufletu-n rai nu prea se poate.

    2
  8. Exista structura Cyber din anii 90,acum Comandament
    Colaboreaza cu firme de top,merg la black hat samd
    Si bineinteles cu serviciile surori

    • Stiu de ei, au fost infintati in 2018. De ceva timp au schimbat si comanda pe acolo. Dar eu ma intreb in conditile actuale unde apar batalione cyber, grupuri de lucru defense-civ tech in domeniul asta, daca facem suficient. Din ce informatii mai am eu asta razlete, nu este suficient din pacate.
      Apropo, in noiembrie-dec cred am luat un baiat proaspat rezervist de acolo pentru un job remote pentru o companie, partener ibm. M-am bucurat sincer pentru el, am vazut profilul omului ala care tace si face, munceste de ii sare pe ochi. Atat de usor puteau sa-l pastreze in minister si nu avea nici o treaba cu banii.

  9. https://funnyjunk.com/funny_pictures/1590625/first+facepalm+ever/
    Nu as fi crezut insa este veridica informatia. In acest moment nu mai am nici un dubiu cu privire la aportul culturii dacice in viata romaneasca.
    La modul serios lipsa specialistilor este resimtita peste tot. Am fost la un curs acum ceva timp unde se vorbea de cyber forensics adica in situatia infractiunilor cu specific informatic s a dezvoltat o noua ramura a criminalisticii. Instant in cap mi-a revenit o imagine din perioada studiilor cand faceam practica: la un ipj a venit un domn ca i s-a furat telefonul si poate ajuta cu o metoda de tracking a telefonului: raspunsul individului de la sectie a fost: te crezi in CSI mai, depune o plangere si vedem noi…

    5
  10. Interesanta discutie… cu multe „delicatesuri” pentru cei cunoscatori.

    Ma intreb si eu, in calitate de civil neumblat prin armata si care isi dezvolta pe zi ce trece experienta cu statul…:

    Oare gestiunea in unitatile militare… se tine tot ca in primarii?

    4
  11. pai problema in Romania este ca intotdeauna nu lipsa de motivatie a adrisantilor acestor legi, ci lipsa de siguranta in respectarea ei ca degeaba iecsista, daca maina vine un ministru care e pocait si te trezesti ca ii trage un hg de te trezesti ca mai trebuie sa cumperi si arma cu care sa te antrenezi pt apararea patriei ,si atunci de ce sa te legi la cap daca nu te doare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *