Pe langa fragilitatea economiei mondiale la modul general, noul virus COVID 19 (care nu este un virus gripal, face parte dintr-o alta familie) ne aduce in atentie alte cateva “picioare in gura” pe care economia mondiala le poate lua in rafala in curand.
Pentru ca epidemia nu face nimic altceva decat sa dea la o parte perdeaua noastra frumos dantelata si sa lase sa fie vizibila situatia economica la nivel global, hada, mincinoasa si extrem de instabila. Adica, incepem sa vedem economia asa cum este ea in realitate – un mort-viu, un zombie care traieste sugand sangele celor inca sanatosi (din imprumuturi cu dobanda simbolica). Pana cand…
Aceasta epidemie a lovit deja in pretul petrolului, prabusirea acestuia (45$ per barili vineri) face ca tarile exportatoare sa gafaie groaznic, mai ales dupa ce Arabia Saudita si Rusia nu s-au inteles asupra unei reduceri a productiei cu 1,5 milioane de barili pe zi pentru stabilizarea pretului – sauditii aruncand pur si simplu pretul in aer prin cresterea productiei (luni barilul a atins 31$).
Moscova nu a fost de acord cerand o reducere mai mica si de aici incolo va incepe razboiul intre producatori (s-a intamplat mai mereu in astfel de situatii), fiecare va face tot ce poate (in general va lasa la pret) pentru a-si mentine cota de piata si chiar va incerca s-o creasca marsand pe o crestere de volum in fata scaderii pretului. Si de aici incolo de putem astepta la o noua spirala a scaderii pretului barilului.
Nu numai titeiul s-a prabusit pe bursa, scaderi ale preturilor s-au remarcat cam la toate materiile prime si au la baza scaderea consumului la nivel mondial (sau macar o asteptare in piata pentru acest lucru), ca si perceptia ca aceasta scadere de consum se va extinde pe o perioada mai lunga si chiar se va adanci.
Putem observa ca turismul este in cadere libera impreuna cu toate serviciile asociate, transporturile sunt si ele lovite, industria divertismentului si incet, incet vor fi probleme si in industria producatoare, oamenii cumparand din ce in ce mai putin, iar unii nu mai au efectiv cu ce sa cumpere.
De aici si pana la o criza a datoriilor in sectorul privat (oameni si mici companii care nu-si mai pot plati ratele la imprumuturi) nu este decat un pas, iar guvernele sunt extrem de nepregatite pentru a face fata unei astfel de situatii.
Daca ne uitam la Italia, cu intregul sau nord industrializat plasat in carantina (sau pe-aproape) ne putem intreba cum va putea face fata Roma unei crize bugetare si financiare cand tara este deja supra-indatorata si cu un picior in aer in conditii normale, daramite acum.
Criza datoriilor in sectorul privat generata de masurile luate impotriva COVID 19, adaugate la o scadere importanta a consumului si a serviciilor, se poate cumula cu politica tembela a Bancii Centrale Europene care pe timp frumos a mentinut o dobanda de politica monetara foarte, foarte redusa (la fel ca si FED-ul american), incercand sa impulsioneze (subventioneze mai corect spus) economiile europene cu banii foarte ieftini. Sau poate n-a fost deloc timp frumos si in lipsa banilor ieftini economia europeana ar fi avut probleme, si cel mai probabil ca ar fi avut, daca ne uitam la cresterile economice timide din zona euro (mai ales in Franta si Italia) desi au fost bani sunt aproape gratis disponibili in orice cantitate.
Dar acum, in fata unei crize serioase ce mai poate face BCE daca nu mai are munitie? Sa ofere bani cu dobanda negativa? Pai la dobanda negativa nici nu mai trebuie sa muncesti; contractezi un credit de 100 mii de euro, cheltui zece mii, platesti inapoi 90 de mii, apoi contractezi altul de 100 de mii si o tii tot asa pana la pensie. Iar o companie mare isi poate vinde produsele sub costul de fabricatie, profitul veniind din diferenta de dobanda. Adica cancerigena deflatie. Credeti ca un astfel de caritas la nivel european chiar este viabil?!
Iar China este China si inca nu stim cat de adanca este rana pe care economia chineze a suferit-o, dar ne putem imagina ca pierderile acumulate vor fi de peste o mie de miliarde de dolari, ne referim aici la pierderi economice directe pentru companiile chineze, pentru oamenii de rand, pentru comertul intern si extern, pierderi generate prin slabirea consumului, a transporturilor etc.
Bursa de la Beijing s-a corectat cu un procent important, dar nu aceasta-i problema principala a Chinei ci dezechilibrele interne acumulate, ganditi-va doar ce inseamna o piata interna de peste un milliard de consumatori devenita brusc circumspecta la consum, o piata care ar putea sa aiba o scadere pe consum de 5%, sa zicem. Pai ce inseamna 5% in slujbe, crestere economica interna, comert etc? Totul luat in calcul la marimea economiei chineze.
Mai trebuie spus ca economia Chinei nu trebuie sa intre tehnic in recesiune pentru a colapsa, este nevoie doar de o crestere economica interna foarte mica. Daca in SUA sau UE o crestere anuala a de 2-3% este un motiv de sarbatoare, in China ar fi un dezastru orice cifra sub 5% si asta datorita proiectelor masive de investitii, multe dintre ele demarate si calculate la o crestere economica de cel putin 7-8%, iar o incetinire a acestora poate declansa o reactie in lant: somaj, neplata ratelor, scaderea si mai accentuata a cresterii economice etc.
Am mai discutat despre economia chineza, nu-i chiar atat de puternica si sanatoasa cum pare si asta mai ales datorita interventiilor masive ale statului, a planului cincinal de investitii si a unei posibile crize a datoriilor la intern nemaivazuta in lumea occidentala.
Si daca vine ce putem face?
Pai la nivel de stat nu putem face absolut nimic, mai ales in Romania. Ce sa faca guvernul nostru in fata unei crize financiar-economice daca n-are bani, oamenii calificati in institutii, ceva minte? Si de unde sa aiba bani daca bugetul Romaniei plateste salarii imense si foarte multe in sectorul bugetar, coruptia are grija de restul fondurilor si ne mai asteapta si o crestere (cu totul halucinanta si nemiavazuta) a pensiilor cu 40%!!!!?
Ce sa faca cand nu poate face absolut nimic?! Pe timp de criza solutia este relativ simpla: restructurarea cheltuielilor statului si investitii in infrastructura, plus scheme de ajutor pentru companiile care aduc plus-valoare si creaza slujbe. In cazul nostru n-avem cu ce si si nici cu cine…
Dar nu numai Romania se afla intr-o astfel de situatie. Cazul Greciei este inca foarte recent, acolo solutia a constat in restructurarea economica, stergerea unei parti a datoriilor si imprumuturi mari de la UE, dar Grecia are o economie foarte mica comparativ cu Italia, Spania sau, sa ne fereasca Domnul, cu Franta.
Cine si cu ce bani (sute, probabil mii de miliarde de euro) sa sustina Italia in caz de cadere economica? Sau cine sa sustina Japonia care are o datorie de peste 200% din PIB? Cine sa sustina Statele Unite sau China?
Este clar ca asa ceva nu se poate, iar in caz de criza majora nimeni si nimic nu va putea sustine economiile mari ale lumii si se va ajunge la ajustare economica si financiara dura, la neplata datoriilor de catre guverne. Daca tari mari nu-si mai platesc datoriile, milioane (foarte multe milioane) de oameni isi vor pierde economiile, locurile de munca, pensiile, iar criza din 1928 va parea o adiere de primavera fata de criza datoriilor care se prefigureaza astazi, intr-o lume care a cam uitat cum este cu capitalismul sanatos si a tot dat-o in socialism si pomeni sociale, coruptie si altele mai rele. O problema la fel de dura va fi data de faptul ca tarile europene, SUA, Japonia sau China nu vor mai avea de unde sa-si acopere deficitul bugetar. Nimeni nu va mai imprumuta statele mari daca nu reusesc macar sa-si achite ratele la imprumuturile deja contractate. De tarile mici si fragile, precum Romania, nici macar nu se va mai pune problema…
Si ca sa explicam clar ce-i aia socialism si ce-i ala capitalism: ziua de lucru de opt ore a fost implementata de Henry Ford, ca si concendiul platit, plus sambata si duminica ca zile libere, tot Ford a dublat salariul angajatilor sai (concomitent cu scaderea zilei de lucru) pana la un nivel de la care un muncitor sa-si permita un Ford T din salariul pe un an. Si a facut totul in numele cresterii productivitatii muncii. Si, bineinteles, a avut dreptate, compania lui a prosperat (in urmatorii doi ani Ford si-a dublat profitul) iar munictorii au prosperat si ei, culmea fara nici un ajutor din partea statului, fara pomeni electorale, fara socialism, social-democratie sau alte tampenii populiste.
Ford, si nu socialistii, a creat sistemul in care traim noi astazi atat de confortabil. Socialistii n-au creat niciodata absolut nimic decat foamete, hotie, coruptie si dezastru sau au aruncat cu banul public (obtinut insa de capitalism) in pomeni electorale si programe sociale, care n-ar fi fost necesare intr-o lume normala in care muncitorul este cel pus pe primul plan si nu cersetorul. O lume normala este aceea in care eu muncesc bine, serios si cinstit, sunt platit cinstit si n-am nici o nevoie de pomeniile statului, de ajutoare sau alte tampenii. Dar intr-o lume normala politrucii cu ce sa te mai minta, ce sa-ti mai promita?
Revenind la criza economica ce se prefigureaza, sa spunem ca aceste riscuri sunt inca potentiale dar foarte reale, generate de probleme aflate deja la metastaza, ceea ce este de remarcat este faptul ca economia mondiala pare astazi mai putin pregatita pentru o criza majora decat era in 2008 si asta pentru ca problemele care au generat dezastrul din urma cu 12 ani nu au fost rezolvate prin mijloacele pietei libere ci mai mult prin mijloace contabile (banii ieftini aruncati in piata fara discernamant), prin minciuna ca „este prea mare s-o lasam sa cada, prin relocarea productiei in China (si ieftinirea produselor), dar nu prin restructurarea serioasa a economiei mondiale, nu prin asanarea zonelor “mlastinoase”, nu prin lasarea companiilor si bancilor cu probleme sa-si dea obstescul si naturalul sfarsit. O economie de tip zombi In care cei bolnavi se hranesc cu sangele celor inca sanatosi.
In loc sa taiem membrul cangrenat noi l-am tinut cu antibiotic, continuand sa spunem ca suntem sanatosi si alergam prin parc, cand de fapt noi ne cam trageam unul dintre picioare iar o mana o avem in gips. Si chiar daca acum vom scapa, dezechilibrele se vor acumula in continuare, nu va fi macel economic in 2020? Atunci va fi in 2022, 2023 chestia de tinut minte este ca va fi candva, nu foarte departe in viitor. Pentru ca asa chiar nu se mai poate…
PS Si apropos de zombie, Romania tocmai ce s-a imprumutat – pentru prima oara in istoria noastra – la dobanzi negative, ori daca Bucurestiul primeste bani practic gratis putem observa ca piata musteste de bani care nu-si au rostul, bani care de fapt sunt falsi si n-ar trebui sa existe. In conditiile in care economia romaneasca este cum este, deficitul bugetar este care este, n-avem investitii, colcaim de coruptie si ineficienta, n-avem cercetare-dezvoltare, nu inovam si importam in draci lucruri banale. Dobanda negativa intr-un astfel de context?! Florin Cîţu zice ca-i veste buna, eu cred ca este aproape apocaliptica, dar fiecare cu opinia lui.
Dar acesti bani gratis ne tin in viata si pe noi si pe altii la fel de ineficienti ca noi si din cauza lor economiile noastre nu sunt fortate de mecanismele de piata sa se restructureze. Ce vom face cand banii falsi/gratis vor disparea?
PPS Iar daca criza COVID 19 se prelungeste pe intreg parcursul anului 2020 vom avea spectrul unei corectii economice foarte usturatoare destul de curand. Depinde daca vom avea noroc, depinde daca piata (adica oamenii obisnuiti) vor avea sau nu incredere in propririle lor guverne. Si daca privim retrospectiv, de ce ar avea oamenii incredere in niste guverne care cu bani gratis si vreme frumoasa nu au reusit sa revigoreze economia mondiala?
GeorgeGMT
Si cu ocazia asta poate devenim si cea mai socialista tara UE in privinta salariului minim brut, crezand ca ii copiem pe francezi (sau greci), aplicand Metoda Timmermans-Ghita Bizonu (Phi-Numarul de Aur…pe invers cu munca):
https://adevarul.ro/economie/bani/psd-impune-lege-salariul-minim-european-60-salariul-mediu-economie-1_5e578e685163ec42717ecf8b/index.html
Aducere-aminte:
https://www.rumaniamilitary.ro/ba-milogilor-bucurati-va-se-mareste-totusi-salariul-minim
https://www.rumaniamilitary.ro/timmermans-milogule
Sa nu cumva sa indrazniti sa parasiti mUEplantatia, iobagilor!
___________________________
Situatia/evolutia salariilor in Romania:
An – Mediu brut (RON) – Minim brut (RON) – Procentaj
2006 – 1108 – 330 – 29,78%
2007 – 1410 – 390 – 27,66%
2008 – 1742 – 510 – 29,28%
2009 – 1889 – 600 – 31,76%
2010 – 1902 – 600 – 31,55%
2011 – 1980 – 670 – 33,84%
2012 – 2066 – 700 – 33,88%
2013 – 2163 – 770,8(3) – 35,64%
2014 – 2360 – 875 – 37,08%
2015 – 2559,5 – 1012,5 – 39,56%
2016 – 2886,91(6) – 1183,(3) – 40,99%
2017 – 3313,91(6) – 1433,(3) – 43,25%
2018 – 4488,41(6) – 1900 – 42,33%
2019 – 5073,(3) – 2080 – 41% (2350/46,32% – studenti cu 1 an vechime munca)
2020 – … – 2230 – …% (2350/…%)
…cu precizarea ca (d)in 2019 mai exista si un al doilea salariu minim pentru pentru persoanele incadrate pe functii cu studii superioare si cel putin 1 an vechime: 2350 RON (adica 46,32% din mediu brut). Nu e o noutate, a mai fost asa ceva in urma cu vreo 2 decenii, tot pentru cei cu studii de facultate, dar atunci era cu vreo 15% mai mare decat cel minim brut, acum e „doar” cu vreo 13% (in 2019) si 5,4% (in 2020, pentru ca de la 1 ianuarie minimul a crescut la 2230 dar 2350 pentru studenti cu 1 an vechime…a ramas neschimbat).
Observati de asemenea si scaderea procentajului dintre mediu brut si minim brut pe 2018 (de la 43,25% la 42,33%…deci -0,92%) si 2019 (de la 42,33% la 41%…deci -1,33%!)
Lasand la o parte anii 2006-2007 (dupa trecerea la RON)…Comparati cu scaderea procentajului care s-a mai produs „recent” doar in anul 2010 (de la 31,76% la 31,55%…deci doar -0,21%), adica dupa ce ne-am imprumutat in 2009 (datorita crizei imobiliare globale din 2008) cu 19 miliarde de euro (din care 12 de la FMI).
La mintea mea, salariul minim este o forma de protectie socială
Forma care exista cam in toate tarile dezvoltate
La americani e salaru minim pe ora, venitul minim scutit de impozit, etc etc
Paradoxal, cel mai ridicat nivel de trai nu este in legatura directa cu volumul activității economice
Nu intamplator tarile nordice sunt unde sunt
Ori, modelul nordic de societate presupune reguli stricte si respectarea lor
Totu pleaca de la educatie si modu in care faci educația
Cercetarea de varf, inclusiv militara, este în strânsă legătură cu educatia
Apoi tine de legislație si aplicarea ei
Aici cu aplicarea legii ar intra si politia, serviciile, etc.
Si in final daca ai educatie si legi aplicate incepe sa meargă si economia, armata, sănătatea, etc etc
Lipsa educatiei iti permite sa votezi niste hoti indiferent ca sunt de la pesede, penele, usere, pemepe si restu
Mai sunt unii ca votează partidele istorice
Asociază din eroare unele persoane istorice cu un partid in lipsa oricăror legaturi
Sau asociază o persoana integra cu un partid de hoti
Lipsa unor reguli stricte si a unei educații minimale permite ca sefu academiei sa zica, in calitate de profesor universitar, ca nu poate să stie daca doctorandu victor ponta a copiat
Curat profesor universitar si conducător de academie nevinovat
Lipsa educatiei iti permite sa aplauzi cand penele pune la dezvoltare un ministru care fura de la stat uitând sa completeze de doar 20 de ani declaratia de avere
Lipsa educatiei si a rigorii academice permite ca niste persoane care fie ca sunt hoti sau încurajează horia sa conduca, de ex, universitatea de la capitala Moldovei, altu nevinovat, in arest la domiciliu, sa fie votat sef la facultatea de medicina de la capitala patriei, etc.
Este si vina conducerii autorității bisericești care inca dinainte de abdicarea lui Cuza si pana azi si-a vazut, in principal, de interesul financiar si apărarea hoților de la putere
Ca o societate sa meargă trebuie si mult altruism
Altruism care ar trebui sa plece de la biserica
La americani spitalele, centrele de cercetare in medicina, scolile si inclusiv unele facultăți au in spate biserici care le sponsorizează activitatea
Cum spunea N Steindhard mai ferice sa dai decat sa primesti
Dar la conducerea actuala a bisericii mai ferice sa furi sau să încurajeze horia, infracțiunea, derapaju de la cutumă si doctrina bisericeasca
Nu intamplator spagovenul a fost declarat nevinovat de instanță supremă
O biserică cu o conducere nevinovată dar plina de enoriași vinovati
Altfel, economia pe model sovietic trasa împinsă cu conducere cu 2 clase cum am avut si noi, nu are cum sa meargă decat spre colaps
Nu intamplator tarile nordice au cel mai ridicat nivel de impunere asupra veniturilor
Nivel de impunere care la capitaliștii neocomunistii de la noi le spune ca este prea scump pt niste întreprinzători atât de pricepuți
Dupa aparitia crizei cei mai bogati americani si cei care au cele mai mari venituri au solicitat, din oficiu, cresterea impozitelor pt ei
Oare la noi persoanele care castiga apropiat de venitul presedintelui republicii sau peste acest nivel ar fi de acord cu cresterea impozitelor
Raspunsul este evident nu
Pe de alta parte, scopu tuturor partidelor care au preluat la noi puterea a fost suptu din bugetul de stat
Autoritatea judecătorească si serviciile nu si-au facut treaba
Iar armata o stim ca a rămas la nivelu care il merită conducerea ei
Lipsa educatiei face ca oamenii sa fie înțelegători cu hotii, cu fregatele ruginite luate la suprapret, cu licitații aranjate, cu drumuri si cai ferate construite la peste 10 ori pretu, etc etc.
Asa ajungem sa să avem o conducere universitară si academică nevinovată, un guvern nevinovat, presedinti ai republicii nevinovati, o justiție nevinovată, o biserică cu un inalt cler nevinovat, o armata cu o conducere nevinovată, dar o tara cu o populatie vinovată
Sau cu alte cuvinte populația este singura vinovată, ca pe masura vinei ei, ea trage in final ponoasele
Iubesc trădarea dar urăsc pe tradatori
Tu sti despre ce vorbesti sau doar vorbesti? http://map.patriarhia.ro/ Daca Cuza si de mai multe ori Statul Roman dupa nu ar fi confiscat abuziv averile lasate de stramosii nostri Bisericii, iar nu altora, acum am fi avut si scoli, si universitati si spitale si multe, multe altele. Biserica a facut in Romania primele scoli, a fost parte la infintarea primei universitati a construit spitale si alte asezaminte sociale. Statul a confiscat totul si a spus ca stie el mai bine cum sa faca. Daca erau toate cele lasate de stramosii nostri unde le-au lasat, Romania ar fi fost mult mai dezvoltata, din toate punctele de vedere.
O mică precizare – la secularizarea lui Cuza din 1864 nu exista Biserica Ortodoxă Română, punct.
Banii de pe moșiile mănăstirești, valahe și moldave nu îi hrăneau pe strămoșii tăi români, ci pe greci, majoritatea moșiilor fiind dată grecilor.
@drasius
usor cu pianu pe scari
a postat radone un mesaj de bun simt,
intrebare intrebatoare cum a luat Cuza averea bor in conditiile in care bor nu exista
secularizarea averilor a fost in 1864 iar autocefalia a fost declarata la 1865,
tomosul de recunoastere a autocefaliei a venit dupa razboiu de independenta,
vezi ca rusii s-au opus autocefaliei bor,
de aia poate ierarhii nostri nu doresc sa recunoasca autocefalia bisericii ucrainiene,
sau o fi pastrate legaturile de pe vremea lui iustinian marina ala care zicea ca criminalu stalin e crestin iar socialismu este o forma de crestinism
https://www.vice.com/ro/article/59ydxz/cine-este-patriarhul-roman-care-spunea-ca-iisus-este-sovietic
inaltul cler, format cica din calugari, i-a bani de la stat nejustificat,
sumele sunt foarte mari si publice,
apoi vezi cu ce masini circula,
daca-i intrebi iti spun ca sunt donatii si nu au cum sa renunte la ele,
vezi ca sefu de la catolici merge cu loganu, in conditiile in care catolicii astia is multi la nivel global,
incepi sa iti pui intrebari,
vezi ca cresc catedrale noi cam in fiecare judet cu bani de bujetu de stat,
in conditiile in care nu sunt spitale, medicamente,
vezi ca sunt multe dosare de judecata in care bolnavii de boli incurabile cer statului sa le dea medicamente (sunt si condamnari la CEDO pe chestia asta) – dar statu n-are bani pt medicamente de boli incurabile el sponsorizeaza, ca unele din sectoarele capitalei, catedrale si biserici,
acuma recent am vazut totusi o luminita, care s-ar putea sa fie de fapt o intunecime, de la unu mare ierarh care facea campanie prezindentiala psd, gasesti inregistrarea pe goagal,
pe asta nu-l atinge conducerea bor, i-a vaccinat el pe toti,
http://www.ziare.com/stiri/coronavirus/maramures-comitetul-judetean-pentru-situatii-de-urgenta-a-suspendat-slujbele-dar-episcopia-a-anulat-decizia-1601509
apoi vezi ca bor nu a fost usa de biserica prea des,
era unu iustinian marina care zice ca criminalu stalin e crestin si comunismu este egal cu crestinismu,
iar la primu patriarh zicea ca intemeietoru cultului crestin nu ar fi evreu ca sa justifice atrocitatiole facute de antonescu si guvernu goga
biserica are foarte, foarte multi bani,
prin regulamentu organic, acum mai bine de 200 de ani trebuia sa plateasca impozit,
o ultima intrebare cate spitale de astea cum se face din donatii la spitalu de copii de la capitala patriei ar putea construi biserica daca ar vinde masinile de lux ale ierarhilor, iar ierarhii ar dona sumele primite ca salariu de la stat,
Pai daca faci apel la creiterii estetice … astpeta-te la urmari estetice!!!
imi place mai ales lămurirea suplimentară vis a vis de economia socialistă dar nu cred că actuala criză sanitara va ingenunchea economia globală.vor fi ajustări,repozitionari,speculatii,conspiratii,bucuria nebunilor,panică ,paranoia,pierderi,castiguri dar se va trece peste.daca insa epidemia nu isi atinge varful si după scaderea de intensitate in intervalul preconizat de experti si se prelungeste atunci putem vorbi de un pericol mare.
multă sănătate tuturor si poate clasa politica intelege că tara trebuie guvernată responsabil nu politicianist si populist .
BCE va acoperi toate cheltuielile statelor din zona Euro dacă vor veni cu justificări că e din cauza de covid 19. O eventuală pandemie va tine până la vară cu o revenire în iarnă când poate vom avea deja vaccinul. Vor fi ajustări, o scădere a consumului și o creștere a șomajului, iar în contrapartidă guvernele vor arunca iar bani ieftini în piața pentru creștere economică. Ciclul se va relua până când ceva va declanșa altă criză. Sunt de acord cu faptul că cele mai afectate vor fi economiile emergente. Dar, era un sfat vechi de când lumea care a circulat in 2009-2010. Să strângi bani albi pentru zile negre. Dacă l-ai urmat, vei trece mai ușor, dacă iar ești prins cu pantalonii în vine, o să fie nasol. Și e valabil si la nivel de individ și de state.
Majoritatea datoriei publice a Italiei este fata de creditori italieni. Care la nevoie, vor pasui aceasta datorie. Fără penalități. Un creditor isteț este interesat ca debitorul sau, sa trăiască, pentru a-și putea plăti datoria.
Situația economică la nivel global, influențată puternic de problemele generate de coronavirus, este foarte rea.
Ok, poate c-o vor pasui, dar cine va mai imprumuta bugetul in aceste conditii?!
Tot băncile cu bani de la BCE. Deja CE a zis că tot ce se cheltuie cu această epidemie nu intra in calcul deficit bugetar…Să vezi acum dezmăț pe mafioții din Italia și Ro…acum se fac bani frumoși.
Acum un an de zile am vorbit cu un coleg de munca cum s-ar comporta oamenii daca ar fi foamete.
Mi-a zis pe un ton trufaș ca aici in Danemarca nu va fi( poate fi) asa ceva. Ma gândesc citind acest articol că diferența dintre un stat de drept si anarhie este doar burta plină.
Si hartie igienica, nu uita de hartia igienica…
🙂
https://ro.pinterest.com/pin/424253227374925292/
da-o draq de hartie, te stergi tu cu ceva… important este sa speli bine orificiul cu pricina.
Buna dimineata tuturor!
Vremuri interesante ne asteapta la orizont…..
Si din cand in cand ….ne mai ajustam ca mental planetar…….ca deja o luasem razna…..
Plus ca…..dupa mine se pot pregati dictaturi pe banca de rezerva…..ptr ca situatii ca acestea economice…..pot prefigura dezastre….si laurea unor decizii chipurile in favoarea noastra….
Foarte clara si completa analiza. Un singur aspect a fost ignorat si este singurul vehicul investitional al carui pret a crescut constant si masiv: aurul. Asta inseamna ca investitorii deja se pregatesc de criza, mutandu-si banii spre ceva ce nu poate fi speculat si nici influentat de tampenia guvernelor.
Din punct de vedere al politicilor financiare europene sunt multumit ca inca avem moneda nationala.
Va amintiți, voi ăștia mai bătrâni, cum Doina Cornea a vrut sa organizeze un miting anti Iliescu în București pe 28 sau 29 decembrie 1989 și televiziunea română (Petre Popescu) a făcut apeluri disperate sa nu se strângă lumea din cauza de teroriști?
Asa și cu Covid 19: am sentimentul ca exista pentru a ține sub teroare lumea acasă, pentru a ascunde o alta realitate înspăimântătoare.
Eu îmi voi aduce aminte întodeauna.
La primul interviu public al lui Doinea Cornea :
– Ce pàrere aveti de Iliescu ?
– Pe d-l Iliescu nu-l cunosc
– Las’ cà-l cunoastem noi doamnà, – intervine activistul burtos de lângà dânsa.
Nu esti singurul, am auzit si eu pareri de la oameni mai destepti / conectati ca mine ca ar fi scuza gasita pt ca nu se mai putea tine sub ventilatie mecanica economia US (poate si China).
In alta ordine de idei, se pot face f bine bani si in panici d-astea, vezi Turbo Short Certificates.
Pot guvernele sa faca imprumuturi folosind dobanzile negative?
Rata pe care guvernele trebuie sa o plateasca pentru a imprumuta este determinata de curba randamentelor, care ofera predictii legate de viitoarele politici si de conditiile economice. Daca se mizeaza ca ratele vor ramane la fel, sau vor deveni mai negative, atunci randamentele obligatiunilor pe termen scurt emise de catre guvern, la momentul vanzarii, vor fi negative.
Guvernele nu primesc beneficiul deplin al acestor costuri de imprumut negative. Ratele negative ale dobanzii inseamna ca randamentul obligatiunilor pe piata secundara este negativa, dar la momentul emiterii, e posibil sa fi fost pozitiva.
https://academiadeinvestitii.ro/ce-sunt-dobanzile-negative/
…adica protectie pentru Inflatie galopanta, scaderea puterii de cumparare a monedei. Devalorizare.
Sunt prea mulți bani în piața. Problema este ca banii sunt la banci, nu la companii sau populație. Iar bancile au de ales între a oferi credite ieftine sau de a pierde parte din banii pe care nu îi oferă spre creditare menținînd dobânzi mari. E o chestie de balans și mers pe sârmă. Guvernele mai degrabă își taie din degete decât să dea drumul la inflație. O inflație scăpată de sub control, înseamnă tulburări sociale. Așa că mă aștept ca această criză să nu fie nici prea prea, nici foarte foarte. Iar cu stransul din buci suntem obișnuiți…
Exact!
Relatia dintre economie si stat e cea dintre competitie si trisor.
Economia este un echilibru intre invingatori si pierzatori, iar statul e trisorul.
Statul triseaza unilateral fie prin:
-taxe (indiferent ca sunt cu iz socialist sau conservator, cel din urma avand avantajul ca mentine un cadru competitional mai serios)
-imprumuturi (indiferent ca sunt cu dobanda pozitiva sau negativa).
De aceea economia are 2 setari/paliere de „autocorectie” impotriva „trisorului”, ambele pe principiul dominoului (bulgarelui de zapada rostogolit la vale):
1- subtila (atunci cand economia e stabila si interventionismul unilateral statal poate fi suportat de populatie);
2- brutala (atunci cand economia e instabila si interventionismul statal o ia razna, recte corectia economica pe masura).
___________________
In cazul de fata, cand se intrezareste o instabilitate, imprumuturile cu dobanda negativa pot fi un avantaj dar…exista riscul/tentatia de imprumuta prea multi bani…pana sa realizezi ca esti fraierul in care se varsa…ca la poker, daca nu-ti dai seama rapid cine e fraierul de la masa, inseamna ca esti tu.
Deoarece exista un singur adevar/realitate/garantie economica: intotdeauna vor exista invingatori si invinsi. Aici, cei care dau imprumutul sau cei care il iau.
In acest moment…greu de spus.
„Repeat after me: We/I don’t know” 🙂
De acord Răzvan, guvernele au un ușor avantaj asupra băncilor, avantaj consolidat de la ultima criză. Le-au scos atunci din cacat, au impus chestia cu dobânda negativă, și cu siguranță vor găsi și acum acel pachet „minune” care să „corecteze ” mersul economiei. Perdanții vor fi ca de obicei tot statele slabe și categoriile de populație defavorizate.
Hop si eu!
De la FMI citire: https://blogs.imf.org/2019/02/05/cashing-in-how-to-make-negative-interest-rates-work/
La taxe si imprumuturi as adauga:
– legislatia cu dedicatie
– suprareglementarea, programe nerealiste (European Green f*cking Deal)
– subventiile
– taxele vamale (poate ca au rostul lor dar se poate abuza de ele)
– concurenta neloiala din partea entitatilor de stat, inclusiv ca angajatori (de ce sa-mi bat capu la privat cand pe aceiasi bani pot s-o frec la stat)
– ajutor de stat / iertarea datoriilor (tot un fel de subventie)
– institutii de control corupte sau incompetente – azi „de ce n-ai saca”, maine „da, ma, sapca aia jos cand intru eu!”
Cam atat imi vine mie in cap acum, or mai fi si altele.
Să vedem ce țări trăiesc practic din exportul de petrol – Rusia, Venezuela, Iran, Arabia Saudită, Kuweit, Qatar. Toate țări prietene!
Depinde cat de rau o sa loveasca virusul sistemele de sanateta din lume si daca aceste reusesc sau nu sa evide colapsul ( sectiile de reanimare de exemplu se pare ca or sa ajunga repede la saturatie ducand direct la o crestere a numarului de decese datorate coronavirusului la care se adauga si cele ale pacientilor care aveau nevoie de asistenta si nu mai au loc – accidente cerebrale etc…, la medici infectati care nu mai pot lucra sa opereze diverse afectiuni …un lant intreg).
Se dovedeste ca un ciuda declaratiilor initaile si ale unor canale media ( care probabil in mod responsabil doreau sa nu se instaureze panica si in mod direect si o criza economica ) acest virus nu este nici pe departe atat de inofensiv sau slab comparativ cu gripa. Se propaga repede, satureaza sistemele medicale si are in cele din urma si o rata mare de decese. Aud des ca afecteza mai mult batranii sau pe cei cu imunitate scazuta, asa ca nu este un motiv serios de ingrijorare. Asta mi se pare cinism si cine vorbeste asa ori se afla inca in afara categoriei de varsta si este suficien de egoist sa nu ii pese de proprii parinti, sau apropiati care au diverse afectiuni ( cancere, diabet, problele renale, respiratorii sau cardiace ) . Devine clar ca marea masa a populatiei o sa incaseze din plin cel putin efecetele crizei economice ( asta ar fi scenariul fericit ) dar cu putina nesansa si efectele infectarii cu coronavirus . la radio am auzit ca exista scenarii conform carora circa 40% – 70% din populatia globului poate sa ajunga infectata.
Prin urmare in cazul unei pandemii toata lumera cred ca stie ca datorita globalizarii o sa aduca si o criza majora economica, doar ca nu crede ca stie nimeni cat de grava sau sub ce forme se va ajunge ( poate foarte putin, elita conducatoare ca sa intru pe terenul conspiratiilor 😛 )
Momentan anul 2020 arata in viitorul potential unul cu pandemie, criza economica si refugiati ( pentru Europa ultimul element ).
Frumos articol si obiectiv, oricum de multisor ne imprumutam sa sustinem salariile la buget, multe lume nu stie si nu are habar de asta.
(PSD se pare, iarasi creste in sondaje pe spatele prostilor.)
In fiecare luna min. finantelor face imprumut, nu stiu exact la ce dobanda dar oricum suntem la standardul ”junk” cred ca BBB- asa ca imprumutul e defavorabil noua de foarte mult timp, din cauza cresei prostii a alor nostri.
Si asta cu pandemia ce sta sa explodeze e chiar cireasa de pe tortul altei crize la orizont, eu mai mult sunt ingrijorat de locul de munca decat de pandemie.
primele semne le-am vazut cand a scazut cererea la un anumit produs si implicit pretul la firma unde lucrez.
E cam groasa, sper sa nu se inflameze, banuiesc probabil naiv fiind, ca vreme va fi decidenta in acest caz, sper, ca daca se va incalzi si va aparea soarele nu se va intinde asa mult si criza.
Un articol cu multe informatii despre combaterea virusului, balanta intre actiunile de carantina si efectele economice
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30567-5/fulltext
foarte bun articolul. sa speram ca scot vaccinul ala cat mai repede
Nu stiu ce are de gand roscovanul de la Casa Alba insa la auzul acestui anunt, bursele au avut un mic respiro https://www.g4media.ro/presedintele-trump-promite-sprijin-urias-pentru-economie-in-fata-coronavirusului-bursele-isi-revin-rapid.html
Din pacate, ceea ce va fi mai rau inca nu a venit. Am o presimtire ca acest virus va lovi grav de tot economiile lumii, dar mai ales fragila noastra tara. Puneti va centurile, domnilor! Ne asteapta o cursa cu multe obstacole
Acum e momentul, ca guvernul sa ia cateva zeci de miliarde imprumut la dobanzi foarte mici sa faca investitii ,sa faca autostrazi si sa avem rezerve de bani cat va dura criza…. Cine are bani acum e momentul sa ia actiuni sub jumatate de pret, criza va trece si se va umple de bani. Dupa ploaie vine soare…… Realizati ce mare va fi cererea dupa criza de tot felul de produse,care acum nu sunt produse?
Pana la urma ,nu e exclus ca virusul sa fie rezultatul unei conspiratii… Tot se plangea una pe la Curtea Europeana ca sunt prea multi batrani si traiesc prea mult. Economia mondiala era intr-o stagnare.. Ce se intampla acum? Mor multe persoane in varsta,plus cele care mai au si alte afectiuni. Adica statele, economisesc bani cu pensiile si cheltuielile medicale. ganditiva cat se cheltuie cu cei cu diabet, cu dializa, boli de inima, boli neurologice, tensiune,etc, ce inseamna cheltuielile aste in bani? Wuhan?, unde e un institut, pentru cercetari arme biologice? Hmm….daca tine un an, ramanem fara bunici si parinti….
@ Gerula, am citit ca sunt studii in desfasurare ( abia se aduna datele despre acest virus ) in care se pare ca si cei care nu sunt in grupa de risc – tinerii sanatosi, daca contacteaza pentru a doua oara virusul ( fapt probabil intr-o pandemie ) au mult mai multe probelme a doua oara si aluneca spre zona de risc reprezenatta de batrani si cei cu probleme cronice. In plus sunt informatii ca la nivel pulmonar sunt situatii cand raman leziuni permanente si daca te vindeci.
Orice e posibil, dar tarile care ies cu bine din aceasta criza vor avea cresteri economice bune!
In primul rand sa ia credite la dobanzi negative ca sa le achite pe alea la dobanzi mari luate mai demult…
In primul rand!
Analiza din articol e f buna, dar, din pacate, se bazeaza pe gindirea, mecanismele cunoscute.
Nenorocitul asta de virus, insa, e ceva cu totul nou si creeaza probleme deosebite, a caror rezolvare trebuiesc cautate solutii noi.
Desigur totul depinde de rata de imbolnavire, daca aceasta rata e f rapida, atunci, Dumnezeu cu mila, nici o logica economica nu mai joaca nici un rol, atunci pur si simplu zona, natiunea afectata intra in colaps, indiferent cit e salariu minim, datoriile etc. Eventualele rezerve ar fi mintenas epuizate. Scapa cine poate.
O frinare a ratei de crestere ofera insa, zonelor, statelor respective o superioritate si economica asupra celorlalte si chiar daca au recesiune, totusi ies la suprafata.
Se pare ca China a atins virful epidemiei si-ncet-incet incepe sa-si revina, in timp ce in restul lumii, si mai ales in Europa pandemia/epidemia e abia la inceput.
Da? Da de stirile astea ai habar?
https://www.economica.net/compania-daimler-ia-in-calcul-inchiderea-unor-platforme-industriale-intregi-pentru-a-se-moderniza_180646.html
https://romania24.ro/decizie-majora-mercedes-renunta-la-dezvoltarea-motoarelor-cu-combustie-interna-si-se-concentreaza-pe-cele-electrice-72803.html
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/vanzarile-dacia-din-marea-britanie-au-scazut-19292274
Dificultati in sectorul auto ..
Adica in sectorul economic care ocupa cei mai multi salariati.. care „da tonul” ….
SDi chiar asa .. chiar cu dobanda negativa specificata ? Ma nagalejez ca ptr cei 100.000 eiroi sa restitui 96.000 ?~
Ntz. Este virba despre o dobanda sub inflatie .. Ca si eu am primit de la BCR Ersre 360 in loc de 400 …
Ghita, ar trebui ca informatiile din presa Ro sa fie luate cu multa circumspectie. „Der Konzern hat gerade seine Verbrennungsmotor-Palette aufgefrischt – jetzt ist erstmal Pause. Daimler-Entwicklungs-Chef Markus Schäfer betont, dass der Hauptfokus inzwischen auf der Elektrifizierung, elektrischen Antrieben und der Batterieentwicklung liegt. „
MS, care e seful cercetarii/dezvoltarii a spus ca Mercedes ia o pauza, nu ca renunta la motoarele cu aprindere. Se poate intelege ca dezvoltarea motoarelor cu aprindere a ajuns la un asemenea nivel ca nu se mai vad posibilitati de perfectionare, sau ma rog, investitiile enorme pt perfectionare nu ar fi eficiente vs avantajele eventuale.
Vinzariile auto au scazut peste tot deoarece piata e pur si simplu plina, deja suprafetele soselelor existente nu inghit nr de auto existent.
Ghita Bizonu’: ce drq e de dezvoltat la cele electrice altceva decat nenorocita aia de baterie?
Exact ! nenorocita aia !!!
Acum 50 de ani ni se promitea revolutia btaeriei cu sulf topit .. Nu glumesc!!!
Si ?!
Si?
@Ghita: cata vreme va mai exista „bedrol”, masina cu motor termic nu va avea concurenta in urmatorii (hai sa fiu optimist) 50 de ani… ceea ce e un lucru bun daca ne gandim ca macar iarna nu consumam suplimentar ca sa incalzim habitaclul masinii, la aia electrica nu se intampla asta.
După întrunirea CFSU (comitetul familial pentru situații de urgență), am decis, cu unanimitate de voturi, că începând cu data de azi, orele zero-zero, Rezerva Strategică de Palincă poate fi accesată, limitat, pentru tratarea fricii de coronavirus.
Mda..
ia sa mai vedem :
Un indicator al bunăstării angajatului este dată de ceea ce îi revine din valoarea adăugată brută creată într-un an de mâinile și mintea sa. Masa salarială a avut în ultimii ani o pondere de 35-37% din Produsul Intern Brut. În ţările dezvoltate, procentul depășește 60 și chiar și în România, înaintea crizei, era peste 40.
https://www.digi24.ro/stiri/economie/ponderea-salariilor-in-pib-ul-romaniei-386890
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Salariile cresc, dar ponderea lor în PIB scade: Masa salarială a ajuns la 36% din PIB în 2017, dar în continuare este sub 2008
Masa salarială, reprezentată de totalitatea salariilor şi a taxelor aferente salariilor plătite de angajatorii din România, a ajuns la 36% din PIB în 2017, în scădere cu 0,5 puncte procentuale faţă de nivelul din 2008, arată datele Eurostat.
https://www.zf.ro/eveniment/salariile-cresc-dar-ponderea-lor-in-pib-scade-masa-salariala-a-ajuns-la-36-din-pib-in-2017-dar-in-continuare-este-sub-2008-17516652
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––
A se vedea si :
https://www.zf.ro/eveniment/romania-continuare-cea-mica-masa-salariala-ue-toti-angajatorii-au-platit-2017-salarii-67-miliarde-euro-reprezentand-37-pib-masa-salariala-crescut-10-miliarde-euro-anul-trecut-pondere-pib-nivelul-17053651
„Încă este un mediu favorabil pentru business, cu taxe mici şi randamentele de investiţii mai mari. (…) Dar companiile trebuie să înţeleagă că dacă nu cresc salariile cu 30- 40% în următorii ani, riscă să dispară de pe piaţă, pentru că nu există altă soluţie“, a spus Andrei Caramitru, founding partner şi CEO în cadrul firmei de consultanţă Kessel Run Ventures data 27.06.2018,
https://www.zf.ro/eveniment/masa-salariala-a-ajuns-la-36-din-pib-companiile-nu-au-alta-solutie-decat-sa-creasca-salariile-cu-30-40-in-urmatorii-cativa-ani-17307069
Si poate ati auzxit dar cica nu prea se mai gaeste mana de lucru calificata …..
Si asa in general daca nu va place in UE de ce nu iesiti sa protestati contra UE si sa cereti ROMexit?!
Masa salariala ca procent din PIB…„În ţările dezvoltate, procentul depășește 60 și chiar și în România, înaintea crizei, era peste 40.”
Psss, nenea!…ei vand, noi cumparam….si ne imprumutam.
d’aia…de aici porneste.
Da, numarul de aur (60/40)…e corect la dezvoltati, nu si la subdezvoltati (40/60).
La fel, aceleasi numere…”Voi” vreti ca minimul brut sa fie 60% din mediu brut…pe ce baza?
Ce anume vindem/exportam? Pentru ca la dezvoltatii din UE minimul e de la 30-33% pana la 60% in functie de sistem, dar ei macar vand altora (adica noi, printre altii).
______
Si apropo, daca e sa cresti salariile cu 30-40% in urmatorii ani…ai impresia ca preturile raman aceleasi?
Economia = „Hei uite, au bani, hai sa le marim..si in felul asta scade si puterea de cumparare.”
De cate ori sa-ti spun ca nu exista nici o garantie de succes? De cate ori sa te avertizez de legatura asta intre competitie si trisor?
Da stiu.
ti vrei si fara trisoru ala de stat da si forte armate bine dotate …
OPricum tu ai facut apel al Fibonacci. Eu doar m-am distrat
Hai sa ma distrez…
Numarul lui Fibonaci , „taietura de aur”, se aplica unei inaltimi (lungimi) de 100. Ca o forma sa apara eleganta, proportionata, latimea sau baza trebuie sa fie 2/3 din inaltime (lungime)V si triunghiul egiptean..
A extrapola aceste cestii in economie .. este usor cam riscant
Si te face sa emiti .. ca cica nunaril lu Fibonacci ar fi si „pe invers”. ma rog la aia care apreciaza femeia cat batoza .. poate
Phi/NumarulDeAur (1,618…) este…un triunghi dreptunghic.
Cu catetele de 1 si 2…deci (conform Teoremei lui Pitagora) ipotenuza (diametrul cercului circumscris) este de √5.
Aduni cea mai mica cu cea mai mare latura si le imparti la cea mijlocie, deci faci o „medie”:
(1+√5):2= 1,618….
Daca e sa consideri 100% ca salariul mediu brut, atunci ai doua situatii:
100 : 1,618 = 61,8…%
100 – 61,8 = 38,2…%
Le rotunjesti la 60% si 40%.
___________
Avantajul legalizarii unui astfel de salariu minim brut ca procent din salariul mediu brut (si stabilit o data pe an, pe baza datelor din cele 12 luni precedente…cu o marja de 2 luni necesara INS-ului pentru colectarea/diseminarea/publicarea lunara a datelor) este PREDICTIBILITATEA, deci o usurare a deciziilor economice, fara ca sa interventionismul unilateral statal in aceasta problema sa-ti mai strice socotelile.
Si se anuleaza si gargara sindicatelor si politicienilor pe aceasta tema.
Si acum vine diferenta de gandire economica dintre mine, un capitalist (daca e sa accept salariul minim brut)…si tine, un socialist:
– eu vreau cel minim brut sa fie 40% din cel mediu brut; deoarece consider restul de 60% fiind munca/efortul, ce trebuie apreciat(a)/premiat(a), nicidecum simpla existenta a angajatului (40%);
– tu vrei cel minim brut sa fie 60% din cel mediu brut pentru ca…esti pe invers.
___________
– Avantajul la varianta mea cu 40% minim brut din mediu brut e ca, fiind angajat si angajator, ai o plaja de manevra impotriva interventionismului statal (care se manifesta cel mai mult prin taxe unilaterale);
– Dezavantajul la varianta ta e faptul ca la 60% minim brut din mediu brut esti deja dependent de stat si interventionismul sau, negand astfel chiar existenta ideii in sine, de a avea un procent stabilit, previzibil. La care adaugi si economia ce vrea sa „ajusteze” trisarea (interventionismul statal), 60% creand un raspuns economic pe masura in privinta cresterii preturilor: iti furi singur caciula prin scaderea puterii de cumparare.
Chiar si la 50/50 ai aceeasi situatie de dependenta. 50% anuleaza pe celalalt 50%. Rezultat = 0.
___________
Acest 40/60 (sau inversul 60/40) mai ascunde un principiu economic: Principiul Pareto.
E acea diferenta totala de +20% (sau invers, -20%).
https://ro.wikipedia.org/wiki/Principiul_Pareto
Si mai e inca unul..chiar tu l-ai amintit:
„Masa salarială a avut în ultimii ani o pondere de 35-37% din Produsul Intern Brut. În ţările dezvoltate, procentul depășește 60 și chiar și în România, înaintea crizei, era peste 40.”
Exact! Normal e sa ai 60% masa salariala din PIB, nu 40%.
Asa cum, in opinia mea, e normal ca munca sa reprezinte 60% din cel mediu brut, nu 40%, cum vrei tu.
___________
La care mai adaug inca o realitate/principiu:
Salariul net in Romania este in acest moment in jur de 60-61% din cel brut…deci statul iti ia vreo 40%.
Ma rog, mai ai de platit utilitatile personale (intretinere – curent, gaze, apa…tv-internet-telefon…) dar realitatea statistica e indubitabila: nu fura din munca omului prea mult!
Deci esti ptr cresterea salariilor!!!!
Esti narod si traiesti in lumea ta.
Eu sunt pentru cresterea investitiilor, a oportunitatilor de afaceri, nu imprumuturi si taxe cretine „V-SHORAD” pentru pensii si salarii de stat!
Ti-am mai spus, aia „dezvoltati” vand…noi ce puii mei vindem? De aia suntem sub 40% si nu la 60% masa salariala din PIB! Ne mancam singuri coada.
Salariul mediu e „traiul decent”.
Salariul minim e „traiul de subzistenta”.
Statul nu asigura niciodata „traiul decent”. E imposibil…matematic.
Like
Nu se pot face predictii in sisteme complexe.
Recomand „Antifragil” de N Taleb:
https://carturesti.ro/carte/antifragil-597362336?p=1
Si:
„The Future of everything” de David Orrell. ( Nu e tradusa ).
Pe partea pozitiva, omenirea a supravietuit supercrize: ciuma, gripa spaniola, ww 2 etc.
Multumesc celor responsabili pt acest site.
Pe partea pozitiva, omenirea a supravietuit supercrize: ciuma, gripa spaniola, ww 2 etc.
*******
Faptul ca a supravietuit in trecut nu e o garantie ca va supravietui vesnic. Si eu am supravietuit cutremurului ala mare, cernobil, comunism, revolutie, bautura, muieri … asta nu-seamna ca sunt nemuritor.
***
Ce e de luat in seama e ca viata nu va mai fi cum a fost, va exista un timp indelungat frica, grije, restrictii de tot felul…
Undeva in China se coc niste masuri economice, un boost din partea statului….
Comunisti sau nu (discutie lunga) au la indemana parghii puternice….
Multi analisti remarca rezilienta pretului la minereu de fier… Azi bag seama ca e chiar pe crestere….
https://markets.businessinsider.com/commodities/iron-ore-price
Pare un metal banal, e foarte abundent, zacaminte multe….
Dar e esential in economie….De la fierul beton din constructii la diverse alte chestii….
Sa vedem si parghiile lui Trump….. 🙂
Fără „nu”, doar comuisti. Au o laie, gargara si fanfaronada, fac spitale in zile dar le cad hoteluri cu cei in carantină. Inteleg ca si tu cunosti bancul cu tiganii, rebusul si metalele dar „ferul” nu este sinonim cu „haurul”, USA are $. Tarile dezvoltate pot sa renunte la manufacturierul chinez, chiar daca scade profitul, insa halitorii de orez sunt morti fara capitalul si comenzile ce vin din tarile dezvoltate. E de vazut si strategia vanturata de fostul general Chi Haotian, scopul economiei chinezesti si rolul virușilor in razboiul viitorului.
E o mixtura intre oligarhie, capitalism salbatic, ba si un fel de sclavagism…..
Adica unul adus dintr-un fund de provincie si angajat pe zeci de ani la fabrica x; ii da si o camera intr-un bloc fagure si cam atat….
In plus introduc un fel de scoring social combinat cu recunoastere faciala de va face toate sistemele pomenite inainte sa para parfum…..
Fierul e pentru consim intern mai ales, au construit si mai construiesc in nestire….
Uneori orase fantoma, dar mai si nimeresc….
Va veni o vreme cand se vor sustine si prin consum intern… Mult, putin timp, dar va veni…..
Numere mici, dar multe, combinate dau numere mari 🙂
Deja e o „emulatie” care intra mai tare pe piata chineza: Germania, Franta…..
Binenteles ca noua ni se recomanda prudenta….
Pacat, am avut niste relatii bune…. Si tipii nu au uitat….
Imi povestea unul cum a facut ani in sir naveta la scoala carat cu un camion romanesc…..
Un Buceag plin cu mici chinezi 🙂
„Solutia” chineza ar putea fi, ca de obicei, printr-un hei-rupism la investitii, adica lansarea unui uiper-plan cincinal de constructii, ori tocmai aici este una dintre bubele economiei chineze: constructii facute sa iasa la norma si ramase pustii. Ca vorbim de cartiere de locuinte, sali polivalante, parcuri la cuca macaii etc.
Pai asa au trecut prin criza din 2008….
Le mai si iese…. Gen vei peste 16 000 de km de linie pentru tren de mare viteza…..
Asa au iesit si americanii din criza din anii 29…. Greu, tarziu, dar au ajutat mult lucrarile publice……
Eram sigur c-o sa zici chestia asta aiuritoare.
Newsflash!…WWII a scapat SUA de criza din 1929 nicidecum „New Deal” din ’33-’36.
Prin efortul de razboi (strangerea curelei la nivel national, zahar, faina, carne, metale, textile…etc…).
La fel a facut alde SUA si dupa 2008, gagii au simulat – efectele – WWII prin…exact acelasi lucru, au luat proprietati de la cetateni (ma refer la taxe) si le-au bagat in sistem, repornindu-l.
Bailout-ul ala initial de 700 miliarde dolari a fost de fapt identic cu cele 5% de contracte imobiliare toxice din totalul de 14 bilioane (trilioane americane) ale pietei.
Nu se leaga un pic contextul…..
La criza din ’29 dolarul era direct legat de aur, parca 29 USD per uncie….
Prin ’71 Nixon a decuplat dolarul de aur, de atunci traim cu bani fiduciari, un fel de descriere/masurare a economiei, manevrabili prin tot felul de chestii gen taxe si impozite
In rest da, manevre de piata, explozie de preturi la actiuni, una alta.
Lucrarile de stat au ajutat la oarecare supravietuire, se murea de foame, cozi la cazane cu ciorba publica…..
Erau niste distorsiuni aiuritoare in toata economia….
Un articol bunisor e aici:
https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/1929-1933-america-in-colaps-istoria-marii-crize-economice
Citeste asta, e scurt si la obiect, definitii pentru Caritas, Capitalism si Socialism.
O sa intelegi de ce „New Deal” din ’33-’36 n-a ajutat cu mai nimic si de ce elementul hotarator/absolut in orice economie e numarul de oameni, nu „haurul”:
https://www.rumaniamilitary.ro/venezuela-2019-1-mai-muncitoresc-si-cea-mai-importanta-lectie-de-economie-din-viata-voastra
Poate ca pretul fierului este dat si de constanta cererii (din cate stiu chinezii au perturbat raportul cerere-oferta in siderurgiei si nu prea vor sa reduca productia). Iar abundenta nu spune totul, bunaoara aluminiul e de 2 ori mai abundent dar de 20 de ori mai putin consumat.
Oricum Iulian, sper sa vezi cat de curand pe RM o poza cu o mina care sunt convins ca-ti va placea.
Am pomenit de abundenta asa, in sensul de banalitate….
Exista studii si grafice referitor la abundenta si consum destule, nu are rost sa le expun aici….. Surprise, pe locul 2 sunt pietrisurile si nisipurile de exemplu….
E un metal banal, mai discreditat „ferul” 🙂 dar consumul lui „da indicatii pretioase” referitor la niste trenduri…..
Uneori, ca mare furnizor, gen Suedia, mai si scapi de o invazie germana…. Asa zic unii….
Referitor la trendul asta de crestere:
Si la chinezi se practica chestii pur capitaliste, de le zic unii specula….. 🙂
Probabil ca o gramada de otelarii sunt inca inchise, dar unii informati, sau pur si simplu pariori ca toti orientalii mizeaza pe investitii de stat, o interventie masiva
Pare-se ca problema e de fapt la democratie. Lumea alege pomeni pt ca…suntem animale. Easy earnings este chestia pt care suntem programati de cand ne scalambaiam prin copaci.
Nu mai stiu care era europeanul care zicea : ” Stim cum sa rezolvam criza, dar nu stim cum sa fim realesi dupa aia. ”
De asemenea suntem facuti sa tratam cei de dupa cum am fost noi tratati de cei de dinainte.
Si multe alte mecanisme psihologice.
Sistemele de succes ori se inhama la aceste lucruri, ori macar nu incearca sa se opuna direct. Vezi Singapore si cu treaba aia cu manageri de 25 de ani.
O singura remarca.
Cit a imprumutat MEF la dobanda negativa ? 150 milioane euro.
Cind are o nevoie anuala de 10 miliarde euro doar pentru a acoperii cheltuielile programate prin mega deficitul bugetar.
Adica a fost o operatie marunta , ridicola . 90 % de propaganda.
Veti vedea ca dobanda va fi substantiala cind se vor imprumuta 2- 3 miliarde euro din un sut.
Ca nimeni nu e prost sa imprumute negativ un guvern , tara care toaca banii doar pe salarii , pensi si spaga. Si de ani de zile.
@ Grigore Leoveanu . Vitamina C este antidotul . Citrice multe . Lămîi în special . Şi mult sport pt că la fiecare kg dat jos mai scade tensiunea diastolică ( minima) cu 1mm coloană Hg . Şi dacă se poate , pt că tot e post , renunţat la alimentele de origine animală pt a accelera fagocitoza . Hipocrate , părintele medicinei spunea : „Alimentul să vă fie medicament iar medicamentul să vă fie aliment ” . Iar economia mondială trebuie să ” postească ” şi ea în mod corespunzător , periodic , altfel sucombă de la atîtea „supra-acumulări ” .
Gresit.
Cand vorbim de Vitamina C la citrice vorbim si de acidul citric.
Plusuri si minusuri.
Dar gasesti Vitamina C in concentratie de cel putin 2.5 mai mare in…patrunjel decat in lamai. Ideea mea, daca tusesti, baga o ciorba calda si nu uita de patrunjel. 🙂
*sarcasm
Ardeii au cea mai mare concentrație de acid ascorbic. Apoi brasicaceele (varză,conopidă, broccoli…), apoi fructele de pădure, radacinoasele (pătrunjel, pastarnac, telina) și apoi citricele.
Ardeii ROȘII
Zinc. Zinc sa incetineasca virusul sa zburde, in cazul in care esti izbit.
@hohenstaufen: pamant galben. Acolo ajungi dupa leacul suprem – „limba de clopot” batuta „in dunga”. P.S. Pana ajungi la 2m adancime in pamant, mergi pe rape galbene si „recolteaza”… din pacate multi tuciurii arunca gunoaie pe acolo.
Ridichiile negre parcă au și ele vitamina C. Și miezul de nucă e util.
Eu iau o lingurița rasa de vitamina C în pudră (fabricație așa zis specială, superrafinată) ce reprezintă aproape 10 ori doza maxima zilnică recomandata de medicina oficială.
De doi ani de zile. Și nici măcar răceala nu mai am de atunci.
virusul lu peste .hai sa fim seriosi.punem botu la toate prostiile.in china(1400 milioane locuitori) intr-o provincie cu 56 mil locuitori( de 3X Romania),intr-un oras cu 12 mil locuitori,s-au imbolnavit 80000 de persoane si au murit 3136 .in sezonul de gripa banala 2019-2020 la nivel mondial(7700 milioane locuitori adica 5XChina) au fost 29 MILIOANE de bolnavi, 280000 de cazuri ce au necesitat spitalizare si 16000 de morti!!! si nu a mai declarat cineva pandemie.si intr-o gramada de zone gen africa,america de sud,etc nu prea se face gripa.adica mai scadem vreo 2 melearde din total.ce dracu suntem oameni seriosi ne bramburesc astia cu toate prostiile??
logica ta e un pic strimba… in primul rind corona nu suplineste gripa, ci se adauga cazurilor de gripa. In al doilea rind corona e in plina expansiune de abia cind se va termina cu ea vom putea face o statistica, o comparatie cu alte chestii.
Problema de baza inca nu e citi vor muri, ci citi vor fi scosi simultan din sistem/productie, adica citi vor fi bolnavi simultan, bolnavi care vor ocupa inca un mare numar de ingrijitori.
Se spune ca probabil se va infecta ca 60% din populatie, Daca aceasta infectie se produce simultan inseamna ca lipseste 60% din forta de munca, iar ceilalti 40% trebuie sa ingrijeasca de cei 60%, deci pt sustinerea societatii nu mai ramine nimic. Cu alte cuvinte, daca se reuseste sa se pastreze raportul bolnavilor simultani, la sub 5%, sunt sanse ca restul sa poata sa se ocupe de ceea ce-nseamna supravietuirea societatii.
Strumpf, pe intelesul tau, daca intr-o familie, Doamne fereste si pazeste, se imbolnavesc toti membrii simultan, bunici, copii, nepoti atunci nu mai are cine sa-i ingrijeasca. Altfel arata treaba daca se-mbolnavesc pe rind!
Cu adevarat trist era sondajul facut ieri de Europa fm pe FB. 10k raspunsuri la 2 intrebari:
1) E buna ideea cu inchisul scolilor? 60% da. Ok. Perfect.
2) Vaccinarea cu un eventual vaccin anti-Cov ar trebui sa fie obligatorie? 55% NU.
Elon, fa naibii racheta aia mai repede….
60% din populatie bolnava??? da ce este ciuma neagra? se zice ca nu are leac.vreo 4 din aia de s-au imbolnavit primii in Romania au fost externati zilele trecute ,deci,s-au vindecat.pai parca nu avea leac.de murit au murit,ca si in cazul gripei banale, in general batranii,copii cu imunitate zero sau bolnavi cu boli cronice.totul este o exagerare aiuristica.
Nu intelegi sau nu vrei. Toti avem un melanj de bacterii si virusi in organism. Constant. Cand racesti spre ex, de obicei e de la cv organism pe care il aveai de. .luni sau ani. Doar a apucat a se transforma intr-o infectie din varii motive (sistem imunitar scazut, nutritie, mutatie intr-o forma mai agresiva in vivo, etc).
Ideea celor 60 la suta e ca nCoV-19 se va adauga suitei deja existente. Doar ca, fiind nou, sist imunitar general al populatie nu stie sa-si dozeze efortul de a-l combate inca. Va sti cand suntem imunizati la el. Dar….ca sa ajungem in acel stadiu de prezenta comuna, cvasi-benigna, va trebui sa trecem prin cel care inplica disparitia acelor 3-5 la suta.
E o teorie momentan. Sunt si alte scenarii posibile (infectii rare cum e la pojar, sezoniere cum e la gripa, etc…). Majoritatea implica vaccinare ca si solutie 😀 . Nush daca sa fiu incantat sau ingrozit…
poate imi este lehamite de toate „epidemiile” catastrofale ce ne-au lovit in ultimul deceniu.boala vacii nebune,gripa aviara,gripa porcina,ebola din africa,etc.atat de catastrofale incat multi nici nu isi mai amintesc de ele.dar de pe urma lor,unii au facut niste zeci sau sute de miliarde dolarei. i’m sorry daca nu pun botul la prostii de genul asta,dar sunt vaccinat.
La acele exemple de mai sus, eu unul nu prea tin minte sa mai fi vazut tari europene inchise/paralizate. BSE e mai degraba o toxina decat o chestie vie, si e usor de oprit. Gripa aviara a fost intr-o vreme in care China nu era asa pregatita. Gripa porcina e o problema existentiala pentru porci,si industriala pentru oameni. Ebola nu se transmite usor (dar chiar si asa, tarile cu ea au fost bagate la rece o vreme buna; din fericire vb de locuri greu de tranzitat). Da-mi un nume care a facut miliarde de pe ele, altfel le bag la rubrica conspirationisme.
Nu-mi plac in mod special indienii dar omul asta explica cum trebuie ce si de ce.
https://www.youtube.com/watch?v=fiGrf9NLbS0
nu stiu cat de normali suntem avem gripa normala sezoniera unde avem deja 40 de morti si nu facem carantina si avem una cu 25 de infectati si 3 vindecati si ne gandim la carantina totala suntem oare normali ?
Faci o comparatie gresita. La gripa avem vaccin. Avem mari segmente de populatie imunizata sau imunizabila. In esenta, moare cine-i prost si nu-si face. Optiunea exista in cazul in care si-ar ridica capul vreo tulpina mai vandame.
In cazul CoV-19, nu avem inca asa ceva. Efectiv tratam cazuri cu o combinatie eclectica de aparatura si paleative. Dar nu exista sansa sa punem piciorul in prag.
cazurile active nu pot fi puse in statistici din astea.
trebuie sa iei cazurile solutionate cati sunt decedati cand sunt vindecati
@strumpf
Gripa e cauzata de mai multi virusi, nu de unul singur. Deci „virusul lu peste” a omorat intr-un singur oras cam 20% din cat au omorat toti ceilalti virusi gripali in toata lumea, daca cifrele tale sunt corecte.
In al doilea rand, din cate am citit eu, in Italia 10% din cei infectati ajung spitalizati cu simptome severe iar inca 15% sunt spitalizati in stare critica. In cazul gripei, folosind cifrele tale, doar 1% au avut nevoie de spitalizare!
creste numărul și pe românia,ce-i drept doar al celor infectați….in spania si anglia se moare deja.
la noi in oraș au fost saptamana trecuta proteste ale mamicilor impotriva vaccinarii obligatorii…
https://www.worldometers.info/coronavirus/
un site unde sunt prezentate in timp real noile cazuri,mortii,stari critice ,cei care s-au vindecat
la noi abea incepe
@MirceaS Tratamentul cu supradoza de vitamina C era utilizat se un doctor japonez si care a trait sanatos peste 90 ani. Vitamina C este un foarte puternic antioxidant si este arma de distrugere in masa pentru virusi. Bună metoda dar cine o ştie? Plus că pudra e substanţă de sinteză, nu e ceva natural. Buni si ardeii dar mai intii sa apara in gradina. În China terapia şoc pentru cov19 este vitamina C intravenos, cantitate per kilogram corp.
@ Razvan Mihaeanu Patrunjelul trebuie sa fie in cantitate mare. Deci … abia cind va iesi in brazda o să dau iama în el .. Asa ca metoda mea e cu vegetale de sezon in cantitate mare. Iar pt dilutia acidului citric din 3-4 lamîi sînt necesari cei 2 l de apa caldă ( ceai ) zilnici. Adica o limonada (ceai ) slaba 😉 + miere .
@ Florin A Bun si ce ai zis tu doar că trebuie cantitate. Epidemia se va diminua odată cu creşterea concentraţiei de UV şi ozon ( cel mai puternic antiviral atmosferic dar f toxic în cantităţi mai mari ! Apare la fulgere/plasmă
@buzu
Si merci pentru „pontul” cu tensiunea diastolică. Cardiologul meu nu a fost în stare sà-mi spunà.
Care era sfatul?
„Şi mult sport pt că la fiecare kg dat jos mai scade tensiunea diastolică ( minima) cu 1mm coloană Hg .”
@buzu: UV si ozonul sunt necunoscute idiotilor ce impanzesc administratia (de la presedinte pana la plavanul de consilier local), armata, poulitie, sistem medical. UV si OZON ar fi fost de folos daca idiotii ar sti UNDE, CAT si cum… Asta este… e vremea lor… fac scoala cum pot, isi umfla burdihanele cat pot, au nevoie de relaxare, isi clatesc mintea ametita de bauturi cu grade multe (ca alea de pe umar) cu meciuri… Orice altceva necesita cursuri ce costa bani multi. Sa se spele la cur este de domeniul academic…
Tipical caz in Bucuresti astazi. Statia de autobus , oamenii asteapta. Creatura opreste BMV ul , lasa geamul jos si scupa in directia oamenilor din statie : „Luati ba Coroavirus hahahah”. …demareaza in tromba. Cu astia si mentalitatea lor ce facem?
tratament soc o ranga in cap da bine pozitionata si sa vei pe urm ”Hahahah-uri”
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-poland-military/top-polish-general-has-coronavirus-defense-ministry-idUSKBN20X1XT?utm_source=reddit.com
Virusul se vede la CT sigur , dar si pe unele radiografii 🙂
https://www.researchgate.net/figure/A-portable-anterior-posterior-chest-radiograph-showing-interstitial-infiltrate-in-a_fig3_261604855
arcgis.com/apps/opsdashboard/onde.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
?Ce era aici?
Harta cu virusu’…?…
un caz de gripa legat de vitamina c :
https://www.medfoxpub.com/medicalnews/pr/201401081/Allan-Smith-Today/
In sfarsit, o informatie pe care a asteptam a fost publicata azi, Hidroxiclorochina (Plaquenil) este chiar mai eficace decat Clorochina impotriva Covid-19. Am cumparat deja Plaquenil in urma cu doua zile.
In Vitro Antiviral Activity and Projection of Optimized Dosing Design of Hydroxychloroquine for the Treatment of Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2)
https://academic.oup.com/cid/advance-article/doi/10.1093/cid/ciaa237/5801998
E tare ciudat cu antimalaricele astea de combat virusii…..
Nu prea se potrivesc….
Plasmodium, vinovatul de malarie, e un parazit, ataca globulele rosii….
Virusul, o chestie mult mai mica…..
Din ce imi spuneau unii patiti, cand suspectam si eu o malarie, simptomele sunt asa, ca la o supergripa…. Dar medicamentele astea nu combat simptome, omoara goanga…
O sa ajungem ca la alchimie, cu facutul aurului din te miri ce….
Nu e ciudat, exista deja din 2005 un studiu despre Clorochina si SARS. Ulterior Clorochina studiata si pentru MERS.
Tratamentul recomandat pentru Covid-19 in Italia:
http://www.simit.org/medias/1555-covid19-linee-guida-trattamento-01mar.pdf
Prima problema serioasa
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23714137-coronavirus-romania-scandal-vama-nadlac-refuz-intrare-carantina.htm
Un caz depistat datorita numarului mare de protestatari, dar veniti in numar redus cu masini personale si dand in mod voit date eronate la chestionar sau dand mita de cei care se pare ca organizeaza curse de transport de acest gen ( era un material ieri la Digi cred… pe acesta tema) multi or sa treaca de filtre ( convinisi poate ca nu au nimic sau xca este doar o raceala banala etc ). Combinatia asta de lipsa de cultura civica, coruptie si un sistem medical destul de fragil cu orice ocazie a unui eveniment mai deosebit, cel mai probabil o sa ne dea foarte mari batai de cap in lunile urmatoare. Personal cred ca este o chestiune de timp pana apar primele decese, este o chestiune matematica ( cand o sa atingem cateva sute de bolnavi ), nu imi doresc sa am dreptate, mai ales ca am persoane foarte apropiate pentru care acesta infectie chiar poate sa le fie fatala.
Nu vreau sa va zic cum o persoana tot in varsta zicea cu vocea vizibil afectata de teama ca in Italia au icneput sa faca trierea intre cei cu sanse mai mari ( mai tineri ) si cei cu sanse mai mici ( cei mai batrani in general ) la prioritatea salvarii… o sa ziceti poate ca este batran, ce mai vrea etc… dar trebuie sa ne punem si in pielea acestor oameni, este omenesc sa iti fie teama de ce poate sa vina.
P.S. Nu am nimic de cei care vin din strainanate, nu ete vina lor daca au fost infectati, insa, nu au nici o scuza cei care se feresc de carantina si incearca sa evite controalele ( afectatnd chiar si pe cei mai apropiati lor, parinti copii etc ). Cel din spital care de exemplu nu a spus ca a venit din zona cu risc si a expus riscului personalul medical de care o sa fie nevoie din plin in perioada urmatoare. Nu cred ca Romania isi permite sa stea cu multi medici si asistente in carantina sau in tratament, or sa fie suficienti care or sa stea si asa dupa ce au ingrijit bolnavi cu gripa sau coronavirus.
Se pare ca mai este co ctgrie la care nu ne-am gandit : „stagiarii” :
„Bai fraților dar niciunul nu postează despre cei care fac stagiuni ? Nu interesează pe nimeni ? Trebuie sa facem diferența între romanii care sunt stabiliți in Italia si cei care fac stagiuni ( lucrează in hoteluri cu cazare si masa pe timpul contractului ) … Odată închis hotelul persoana trebuie sa plece …. nu interesează pe nimeni unde …. Acum eu va întreb ca tot spunem ca suntem ,, oameni de bine ,, ce fac fraților oamenii ăștia ??? Ii lăsam in strada ?? Oamenii ăștia trebuie sa ajungă ,, ACASĂ ,, ați auzit ??? ACASĂ ….. la ei ACASA nu la voi ,, frați romani ,, la ei ACASA …. așa sa ne ajute Dumnezeu ?……”,
Deci cam nashpa bad very mucho nasol .. Pe motiv de viorus se inchide hotelul (canci turisti) gagica/iul „hai pa si lata data !” si in strada cu bani ciuciu .. ce sa faca ?
Scandal la Nadlag cum ce sa faca!!!
NU fac misto, pe bune ala e desperado !!!
* deci avem un nene cu stele cu o pensie babana care mai si lucreaza pe un post baban , minte in scris , face prapad !
** colegii lui Dinca abandoneaza „afacerile” datorita situatiei exceptionale , nu vor carantina le e frica de furat :-))))
*** astia care „organizeaza/administreaza” carantinele se vor imbogatii prin deconturi false si nu numai !
Cred ca virusul e zero ,Cangrena in structurile statului …asta e problema …istoria se repeta , e bine de recitit
memoriile celor care au trait razboaiele , criza , putem afla lucruri interesante , educative
PS nu toti care se intorc din Italia sunt colegii lui Dinca , dar datorita carantinei sunt foarte usor de identificat acolo …
Analize si sinteze ….asteptam cu interes … teze de doctorat …strict secrete …[multi in italia au ramas fara joburi…]
https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca
@ionica fonosch
Ingrijorator studiul prezentat in trimiterea ta…
” This is what you can conclude:
Countries that are prepared will see a fatality rate of ~0.5% (South Korea) to 0.9% (rest of China).
Countries that are overwhelmed will have a fatality rate between ~3%-5%” QED…
Chiar merita citit , precedentul articol ,prea elaborat 🙂
http://www.contributors.ro/sinteze/speria%C8%9Bi-de-viru%C8%99i-pe-buna-dreptate-cum-gandim-in-cazul-epidemiilor/
Criza de acum ar trebui să se lase cu consecințe geopolitice profunde – este inadmisibil să depinzi aproape total de importurile din China!
Bye bye globalizare!
Si nu a venit inca al doilea val: Spania.
Cred ca ati uitat de „ienicerii” lui Erdogan 🙂
„Six of the patients infected with coronavirus announced on Monday had returned to Pakistan from Syria via Doha while the other three arrived from London via Dubai.
The first seven diagnosed cases had travelled to Pakistan from Iran.
”
https://gulfnews.com/world/asia/pakistan/pakistan-records-11-new-coronavirus-cases-bringing-the-total-tally-to-18-1.70279643
Mai adauga inca un caz in Liban, tot un sirian. In Siria este imposibil sa nu fie epidemie dar avand in vedere situatia de acolo este foarte complicat sa faca ceva asa ca se va extinde rapid. Daca cedeaza „frontul” grecesc altii vor fi incurajati sa vina din Siria..
De azi de facto noul premier al Romaniei este Arafat. Ce lasi astia din guvern tot saracu Arafat. ba nu aparu unu, sobolanii. le este frica sa fie vazuiti cind se iau masuri drastice.
iar ați inceput să lucrați la statuia doctorului minune?!….a administrat execrabil toate crizele.
acum solicită colaborarea sistemului privat de sănătate numai iese și înfiereaza cu mânie proletară.
baron pe bani publici.
I object your honor!
Eu cred că e unul din puținii profesioniști din Sistem!
Am văzut prea mulți Proști care au făcut carieră doar pentru că au intrat în Politică…
nu mai e demult.
Ministrul nostru de finante domn Catzu zicea ca corona virus nu are efecte negative „decat” pe piata chineza si aia oricum isi va reveni in partea a doua a anului si pina atunci noi nu vom simti nimic. Si chiar daca o sa simtim ceva deja stie asta si deja le-a luat in calcul. Deci sa fim calmi ca domn Catzu stie si a facut toate calculele 🙂 . Acum ma simt mult mai linistit. Sper ca va linistit si pe voi vestea asta.
https://www.euractiv.ro/economic/citu-sunt-foarte-atent-la-posibilul-impact-economic-al-coronavirus-17723
Sutem deja in criza modiala. Sa ii spuna cineva si lui domn Catu sa nu se epuizeze cu terminatul calculului ca nu vom avea criza. Deja trebuie sa apuce sa le refaca ca sa aflam cand iesim din ea 🙂 . Saracu nu se mai satura de calculat….
Prietene e an electoral,ce mama sa zica,ca Nu si permit marirea pensilor si a alocatilor pt ca asa zisa “crestere “ Nu se va materializa in perspectiva unei crize globale plus costul “corona virus “ ?
Numai PSD o sa zica ca e statul paralel bla bla
„An electoral” – In momentul asta eu cred ca suntem in anul corona virus. Acum mai in joaca mai in serios ii spun „Marea Intrerupere”
corona tocmai a fost declarat pandemie
Germania, Franta, India si China (dint-un anumit punct de vedere) au interzis exportul de materiale si echipamente de protectie/dezinfectie, deja transporturile sunt intoarse de la granita. Unele medicamente incep sa fie restrictionate la export, deja in Germania sunt aproape 300 care nu se mai gasesc iar in Romania avem zeci care nu au nici un fel de inlocuitor.
Acesta este numai inceputul. Majoritatea medicamentelor (aproape toate in cazul celor al caror pantent este expiratm se fac sau depind de China si India). In India, peste 20 de substante active necesare medicamentelor vor fi restrictionate la export caci lantul lor de productie este afectat de coronavirus.
Despre China se cam stie ce este acolo deci in curand pe langa criza dezifectantilor si a echipamentelor de protectie va apare si o penurie de medicamente (cine este ginionist-norocos se va imbolnavi acum, mai tarziu doar ghinionistii).
Romania este inca capabila, dupa spusele producatorilor locali, sa faca cam tot ce nu este acoperit de patente (medicamente generice) si astazi se produce in China si India. In alte tari precum Germania sau Franta unde costurile de productie sunt mari nu se renteaza caci pretul de vanzare este mic in cazul genericelor.
Cum este posibil sa nu mai producem echipamente de protectie si dezifectanti?. Sunt o serie de bariere:
-guvernantii si legislatia nu ii ajuta sa intre in spitate, banii obtinuti numai de la populatie nu sunt suficienti sa sustina productia;
– taxa clawback in cazul produselor ieftine. Cele mai afectate sunt firmele care au produse ieftine (in general generice) deci care au un profit mic. Cand ai profit 10 lei, la o taxa clawback de 30%, mai ramai cu 7 lei din care trebuie sa mai faci reparatii, cercetare, achizitii de noi echipement, etc. Cand ai profit 100 lei ii ramane 70 lei pt. aceleasi cheltuieli. De aceea in timp cei care vand ieftin nu pot rezista pe piata.
Virusul este si unul “economic”. Nu din punct de vedere al deceselor (noroc ca este mic 3.4% din cei infectati) ci al costurilor asociate virusului. 7-8% vor fi in stare critica si necesita multe medicamente si echipamente (in special pt. respiratie) pt. mult timp deci costurile pt. sistemul de santate vor fi mari, chiar daca app. 70% din cei in stare critica supravietuiesc.
Acestor costuri li se adauga cele cu incapacitarea persoanelor timp de 2 poate chiar 3 luni.
Cererea va fi si ea afectata in astfel de cazuri, populatia isi restrange cheltuielile la cele strict necesare. Pana la un punct cu cat se prelungeste criza cu atat va scade consumul deci impozitele colectate de guvern.
Va fi o criza economica (depinde cat de mare) si pt. ca multe din componentele necesare multor produse realizate in occident vin din China. Daca acolo sunt probleme si nu se mai pot face se pot inchide fabricile occidentale din lipsa de componente, substante, etc.
Daca pandemia mai dureaza 2-3 luni lanturile de aprovizionare vor fi afectate.
Asta in conditile de acum (oricum continua razboiul dintre nord si sud).
Am sustinut tot timpul ca este imperativ necesar ca Romania sa isi poata produce ce este critic/esential pt. asigurarea securitatii tarii deoarece in situatii de criza nu o sa se poata asigura importul necesar chiar daca ai bani. Nu exista posibilitatea sa cresti productia rapid decat foarte putin caci deja se lucreaza “la maxim” in “fabrici si uzine”. Nimeni nu isi sacrifica oamenii lor pt. altii care nu produc. Cum sa explici populatiei ca desi produci nu o sa ai caci le vei da altora?.
A facut careva dintre voi NBC sau e medic?Citesc o prostie mai mare ca alta,e concurs de tampenii
cum ar fi sa mergi prin metrou in costume hazmat :))
e treaba serioasa cu virusul asta dar il poti lua de oriunde. tot ce putem face e spalat pe maini si pe fata, evitat aglomeratii, evitat calatorit…daca simti ca te ia raceala, tuse, febra…mers la doctor si lasat sfaturile de pe net, facebook, bloguri
pont cu mastile pentru colegii de site nu se mai gasesc din alea de la farmacie dar se gasesc in dedeman si magazine asemanatoare din alea de constructii. nu sunt ele nbc dar nici alea din farmacii nu sunt 🙂
Lasa-ma frate cu Dedeman,ca nu iau nici gratis de la ei la cat de neseriosi sunt
ce-au facut ? bricodepo, leroy merlin sunt destule
De la Leroy Merlin am luat ultimele 6 masti FFP2 in urma cu 9 zile, dar nu au mai adus de atunci (am trecut zilnic, locuiesc aproape). La Bricodepot nu aveau atunci FFP2 sau FFP3 si nu au acum. Nici la Dedeman.
Intre timp mi-a venit masca Sundstrom, cu filtru P3 (>99.99%) si prefiltru, plus rezerve. Comandata la Amazon.de pe 27 Februarie.
Imi iau mobila, nu ma intereseaza mastile, sunt vaccinat
Long story
eu dude d’astea am patit cu ikea. am luat un dulap care se rasturna daca adia vantul prea tare prin camera….l-am returnat cu balci
N-am avut probleme cu mobila de la Ikea si cu nimic de la ei
Au si mancare misto
Majoritatea sunteti ok, dar daca nu va pricepeti irositi pixelii, vorbiti despre fizica cuantica sau critica ratiunii pure ca nu stiti nici N nici B nici C
Update italian:
– 11538 cazuri diagnosticate, din care 932 cadre medicale, 619 morti;
– letalitatea: la 60-69 de ani este 2.5%, la 70-79 de ani este 8.6%, iar peste 80 de ani este 15.5%;
– 9% pacienti asimptomatici, 6% pauci-simptomatici;
Update 2, tot pa etalea:
– 12500 cazuri diagnosticate
– 827 morti
DOOON’T PAAANIC!
Apropo de panică, aici in Danemerca prim-minstrul a anunțat inchiderea scolilor si instituțiilor pt 2 sapt.
Aseara nevasta imi zice sa mergem la magazin in apropiere, sa luăm câte ceva. Cand ajungem parcarea plină, in magazin o coada de la un capăt la altul.
Deci oamenii se comportă ca și in Mad Max.
O fi fost p’in Izdrael, cu fro’ cucoana de la evidenta populatiei…
Si apoi se supara militicii cand cade gardul sub dansii…
washy-washy (nu la noi)…nu uita si in spatele urechilor!
Cand aveti timp puteti asculta un podcast cu adevarat bun facut de Joe Rogan cu Michael Osterholm,cu multe informatii utile .
https://www.youtube.com/watch?v=E3URhJx0NSw
Foarte bun interviul!
Majoritatea medicamentelor generice care sunt utilizate in SUA provin din China si India!!! Vorba lui Caragiale … „Ştiu că sunt prost, dar când mă uit în jur prind curaj”
Ion Creangă a spus-o, nu Caragiale ?
Si in timpul asta noi nu avem, iarasi, guvern!
https://www.agerpres.ro/politica/2020/03/12/administratia-prezidentiala-florin-citu-si-a-depus-mandatul-de-prim-ministru-desemnat–464980
Cine mama dracului mai guverneaza?
PNL-ul este interesat doar de cine trebuie sa fie prim-ministru!
Rusinos pentru un partid care se crede istoric, Bratienii se rasucesc in mormant.
Cui ii pasa? 🙂
Pai vine Apocalipsa!
Sa vina…belgienii parca au stat vreo 600 de zile fara guvern nou…
Azi platii impozitele pe locuinta, masina, terenuri…cu reducerile alea de vreo 10% pana la 31 martie…(nu mi-a venit de la Primarie situatia, ca-n ceilalti ani, zisei sa ma duc „fizic”, imi bagai picioarele in el de computador si interwebs)…
….nu era nici dracu la Templul Shaolin (porecla la Directia de Taxe Impozite din Piata Mare a Craiovei, pentru ca in dreptul fiecarui ghiseu dinauntru, podeaua e tasata din cauza urmelor, fiecare de diametrul unui cerc de basketball 🙂 )
Doar 3-4 persoane…nicidecum 50-60-70…
Insa ce observai la doua sucursale de banci (BCR si BRD)…sticlute de spirt …:)
„#MonaBateCorona” (hashtag in exclusivitate)
Problema cu alcoolul, chiar daca e de 70 de grade, e ca se evapora prea repede. Trebuie facut un gel, care sa persiste suficient pentru dezinfectare. Am gasit o reteta de gel dezinfectant propusa de WHO, am sa incerc sa produc pentru uz personal in zilele urmatoare.
Apropo, cei care nu v-ati platit impozitele pe imobile/terenuri/automobile…nu e nici o graba, se vor amana cu 3 luni si beneficiati si de reducerea pe care o stabileste fiecare consiliu local.
https://www.gds.ro/Actualitate/2020-03-13/plata-impozitelor-pe-cladiri-si-terenuri-se-amana-pana-in-iunie
Știi ce înteleg eu din asta? Ca două luni va fi nasol….Și nu doua luni de azi. De peste vreo doua saptamani..
Un articol interesant despre Seegene, din Coreea de Sud. Testul lor costa sub 20$.
https://edition.cnn.com/2020/03/12/asia/coronavirus-south-korea-testing-intl-hnk/index.html
* varianta SOFT
https://alecoair.ro/purificator-aer/purificator-de-aer-clean-air-optima-ca401
** Varianta HARD
http://latodis-med.com/stiri-medicale/lampi-ultraviolete-lampile-uv-si-siguranta-pe.html
PS lampile cu ultraviolete sunt periculoase !!!
La varianta hard trebuie să pleci de acolo. Însă orice este sub acțiunea uv, (bacterii, virusuri, fungi levuri și chiar viermi, acarieni,) din aer si suprafețe, moare. La varianta soft, purifici doar aerul, pe suprafețe tot trebuie să dai cu dezinfectanti.
Se aude de criza de lichiditati, deci poate n-ar strica sa tineti niste numerar in casa.
„Shut the hell up, Carl!”
Oare nu exista nimeni in tara asta care sa puna piciorul in prag?..guvern si presedinte de cacat..niste nenorociti…psd este mic copil pe langa jegurile care sunt acum
Bre, saracutilor si cinstitilor, manca-v-ar mamucile, nu v-ati saturat de visul trairii in autoritarism si scapat borfasi „patri(h)oti” de parnaie?
Repede ati mai votat gubiernul Orban 2. Te pomenesti ca din sacrificiu pentru patrie.
mai repede de frica ca nu scot nici 5% la alegeri la rata de mortalitate in populatia de peste 60-70 de ani
Făină ciu-ciu, ulei ciu-ciu, pungi de leu nu mai au voie… cu ce să îi mai cumperi… Ar putea da gratuit hârtie de budă…nici dînaia nu mai găsești…
Ăla de la sector 5 dă – sanchi- gratis măști celor nevoiași…
A uitat să le imprime cu pesede sau cu poza veorikai..
Nu cred ca se mai indoieste cineva ca nu va fi criza economica intrebarea este cat de mare va fi. De la una medie-mare pana la cea mai mare criza economica din istoria omenirii (care va rescrie ce inseamna globalism- o doctina care deja se apropiase de limitele sale), totul depinde in mare masura de:
-pandemie si efectele ei;
-ajutoarele care economia si agentii economic le vor primi. Daca se mentine actuala legislatie UE privind deficitele, ajutoarele de stat, subventii, etc va fi foarte complicat pt. ecomonie. Este necesara suspendare ei pt. 1 an (mai ales ajutoarele de stat).
Unde sunt marii filantropi (care se dovedesc a fi de carton cand lumea este in criza –singurulm dintre cei “mari” Bill Gates a donat) cand sunt necesare fonduri enorme pt. cercetare si lupta contra virusului.
Pandemie si efectele ei:
– ce se intampla in China. In primul rand cu productia caci foarte multe firme/fabrici, din alte tari, depind de ce se realizeaza acolo. India este si ea relativ importanta de ex. in cazul unor substante pt. medicamentele generice (dar marea majoritate se produc in China);
-cel mai important este cat de mult va dura pandemia si refacera celor vindecati (din pacate o parte raman cu sechele respiratorii. Acestea se recupereaza dar este de durata, necesitand activitati specifice deci nu se pot, toti, intoarce la munca dupa insanatosire).
Costurile asociatie izolarii/carantinei. Nu numai cu pacientii ci cu limitarea/inchiderea/anularea unor curse aeriene sau navale, a granitelor, activitatilor recreative in spatiul public, etc. Unele companii, firme, hoteluri, banci, etc (poate chiar state) vor avea nevoie de “salvare” ca sa nu de-a faliment si probabil ca unele vor fi prea mari ca sa nu fie ajutate (va conta enorm ce vor face autoritatile sa ajute economia).
Extimez ca dupa 2-3 luni vor incepe sa apara probleme in lanturile de productie. Intre 3-6 luni problemele se vor transforma in disfunctionalitati (pe langa importuri, penurie de personal, activitati inchise). Dupa 6 luni…in cel mai fericit caz primi imbolnaviti vor fi apti de munca (din pacate unele persoane nu dezvolta imunitate si se reimbolnavesc).
In cazul medicamentelor, dezinfectantilor si echipamentelor de protectie situatia este mult mai “fragila”(1-2 luni):
“Sistemul de aprovizionare cu medicamente din Germania şi Europa e vulnerabil chiar şi în situaţii normale, fără coronavirus. Acum se complică lucrurile şi nu se întrevede prea curând o soluţie. (DW)”
Acum vine nota de plata pt. “lipsa de viziune” in ce priveste concurenta pe piata producatorilor de medicamente, firme mari facand lobby pt. a bloca concurenta.
Va fi criza ecomica mare dar, deocamdata nu se prefigureaza ca fiind cea mai mare.
Dude…iar cu estimari de-alea a la Monica Tatoiu
Ca de obicei… lasa ecomonia ….
15-03: “Din cauza pandemiei de coronavirus, constructorul auto Ferrari a anunţat şi-a închis fabricile de la Maranello şi Modena, atât divizia de maşini de oraş, cât şi secţia care se ocupă de monoposturile de Formula 1,
Decizia a fost cauzată de întreruperi în lanţul de aprovizionare cu piese.”
Pandemia in Italia se apropie de 2 luni, primele efecte au venit un pic mai repede de cele 2 luni anticipate de mine dar este pe acolo.
Italia a dormit pe ea la inceput, si azi din cei 19 de lanoi cu corona vreo 15 fusesera acolo
S-au dus in excursii cu scoala,altii in citybreak cand deja incepuse
Este foarte bine (necesar) ca s-a declarat stare de urgenta si inchise din punctele de frontiera.
Este vital sa reusim impunera carantinei:
-In media pe langa spoturile (sau modificat cel rulat acum si pus tot acolo) cu ce trebuie sa facem ca sa nu ne imbolnavim trebuie sa apara si cele cu ce se intampla daca nu respecti masura de crantina sau declari in fals. Trebuie spus clar: inchisoare (modificata legislatia daca este necesar).
Sa se comunice si nr. dosarelor penale deschise.
Politia si poate militari sa patruleze pe strazile unde sunt persoane in crantina la domiciliu si/sau sa contacteze telefonic periodic pe cei aflati in carantina.
Cum se face aprovizionarea cu cele necesare celor izolati acasa?.
Un alt avantaj al decretarii stari de urgenta ar fi ca armata se poate ocupa de aprovizionare.
Comunicarea cu populatia a fost deficitara.
Mai eficient ar fi fost sa se spuna ceva in genul, atentie virusul este destul de periculos dar nu sunt motive de panica daca se respecta indicatiile date de autoritati”.
S-a mers prea mult pe linistirea populatiei si consecinta a fost ca lumea a zis “lasa ca merge si asa, am mai facut gripa dam cu o tarie si gata”. Populatia nu a luat in serios consecintele virusului si, pe cale de consecinta, nici ce spuneau autoritatile si asa avem crantinati care faceau accidente cu masina.. Chiar daca creste riscul de panica mai bine la inceput cand “sunt de toate” decat cand o sa vada, Domne fereste, mii-zeci de mii de infectari si sute de morti datorita nerespectarii carantinei si a masurilor de preventie. Oricum dupa socul initial, in general, situatia se calmeaza cu ajutorul autoritatilor.
Apel la calm cat mai des dar si la responsabilitate/respectarea sfaturilor date de autoritati. Frica salveaza bostanaria.
Ex. de comunicare insuficienta: sa ne spalam pe maini, bun dar ce facem daca nu avem unde/cum, sunt eficiente servetele antibacteriene si care?. Sau cum sa ne definfectam in aceasta situatie?.
Este necesar ca specialistii sa decida cum sa ne definfectam in aceasta situatie (dar sa se puna de acord sa nu se intample ca in cazul acoolului unde nu toata lumea a inteles nuanta si multi au zis ca nu este bun iar dupa ca este).
Informarea cetacenilor
Spotri video/mesaje/afise pt. informarea populatiei facute sau aprobate de Grupul de Comunicare Strategica si/sau Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Mesaje preinregistrate cu diferite recomadari, care sa fie preluate de media (din cand in cand mai trebuie schimbate).
Preventie, sanctionare, nerespecare carantina sau declaratii false (se explica bine in reclama Coca Cola zero de ce sunt cecesare toate aceste masuri).
Nu numai televiziunile dar si siturile mari, ziarele si revistele (unde se poate) vor prelua materiale cu informari privind preventia si sanctiunile (nu poate fi decat inchisoare (cu o pedeapsta care sa permita totusi suspendarea executarii, mesajul sa fie clar nu respecti sau miniti: inchisoare. Amenda nu prea sperie) + amendat daca este necesar).
Televiziunile. Spoturile la inceputul pauzelor publicitare si principalele jurnale. Daca va fi necesar sa se intrerupa emisiunea si sa se difuzeze anumite anunturi.
Ziare si reviste. Informatiile pe vor fi pe prima pagina cat mai vizibile. La fel si in cazul marilor siteuri (nr. vizualizari).
Afisele. Chiar daca nu sunt la fel de eficiente sunt necesare. Vor fi puse cel putin la intrarea din:
supermaketuri, WC-public, moluri, biserici, institutii publice, etc.
Daca este este necesara, legislatie care sa le oblige sa preia acele mesaje.
Restristii:
-frontierele pt. straini trebuie inchise (pot fi unele mici exceptii), nu mai putem consuma resurse pt. a carantina sau trata iresponsabili care vin din zone cu risc mare.
Deocamdata nu cred ca se impune dar la un moment dat granitele trebuie inchise inclusiv pt. romani (gradual la inceput pt. cei care vin din tarile unde sunt cele mai mari focare) daca nr. celor infectati continua sa creasca.
Deja presiunea pe sistemul de sanatate si carantina este mare, orice modalitate de a o scadea este binevenita, au facut si altii este necesara si la noi caci nu ai altceva mai eficient acum. Nu se mai poate amana;
-inchise o parte din punctele de frontiera (deja de face si este bine)
-interzise/suspedate plecarile in tarile in care sunt cazuri confirmate de coronavirus (de la excursii la concerte si plimbarile politicienilor). Agentiile de turism trebuie despagubite cumva;
-o masura necesara si buna luata a fost interzicera exporturilor de medicamente, dezinfectanti echipamente de protectie, masti ,etc care erau astfel scoase din tara;
-in “focarele mari” inchiderea unor “activitati” neesentiale si cu risc mare de trasmitere a virusului gen saune (unele persoane considera ca daca esti racit te “tratezi” la sauna sa transpiri si “elimini” astfel virusul);
-interzise concertele, meciurile de fotbal si alte activitati care implica nr. mare de oameni (50 de pers. este prea mult deja). Ca in Italia daca va fi necesar raman deshise numai farmaciile si magazinele de aprovizionare. Raman deschise bisericele, deocamdata, dar sa spuna la inceputul slujbei regului de preventie 🙂 .
Mi se pare necesara folosirea corturilor pt. trierea bolnavilor astfel incat cei suspecti sau infectati sa nu mai intre in spitale ci sa fie preluati si dusi direct unde trebuie. Se pot da si de la armata (corturi, “expertiza biologica” si transport)?.
Studentii din ultimii ani la facultatea de medicina pot fi instruiti de armata pt. prevenirea infectarii si folositi la triaj sub supraveghera unui medic?.
Armata sa fie implicata mai mult, totul trebuie tratat ca fiind un atac biologic si declansat acel plan. Macar alarmate “unitatile NBC” sa fie totul pregatit cand va veni momentul sa intervina si sa poata da sfaturi celorlante autoritati cand este nevoie. La granita in anumite puncte este 1 persoana de la DSP, ce sa poata face numai o persoana?. Acolo trebuie sa intervina/ajute si armata.
@hannibal..eu as zice ca pe armata o doare la basca, pardon, chipiu. Vineri pe deasupra Iasului se plimbau 3 IAR-99 in formatie de parada(V) cotrariind si mai mult populatia.
Armata trebuia sa se fi implicat demult in special in procurarea de materiale pt filtre si protectii pt personalul medica.
In momentul asta personalul medical e veriga slaba: medicii si asistentele se infecteaza si apoi se transforma in „superspreaders” transmitand la toti pacientii si eventual in societate. In general protectia medicilor a fost slaba inclusiv in China si Italia dar in Romania e dezastruoasa. Nu mai sunt disponibile nici macar mastile banale chirurgicale in conditiile in care oricum au eficienta f. slaba. Ochelari sau protectii pentru ochi nu se poarta. Masti N95 are doar personalul despre care se stie direct ca intra in contact cu bolnavii. Aaa..si cireasa de pe tort, comunicarea e in general f slaba spre execrabila. Exista medici care isi cauta info de pe net in lipsa de ceva mai bun. Pana saptamana trecuta multi habar nu aveau despre cai de transmitere, proceduri, samd.
Asa ca nu-mi fac mari iluzii nici cu armia romana. Poate doar ca element psihologic pt. „law enforcement”, sa patruleze prin localitati, ca sa inteleaga Doreii si Dorelele ca treaba e serioasa. In special la tara unde disciplina e 0. In comuna natala a soacra-mii niste derbedei veniti din Italia o tin numai in discoteca si la barurile locale desi oficial sunt in autoizolare. Dar de ce sa ne miram, domnu’ senator a avut nevoie de baie de gagici de 8 martie in conditiile in care se stia suspect si in autoizolare.
Stii ce ma deranjeaza ???
Ca la noi gasim motiv sa ne plangem de orice …tot timpul autoritatile …etc si lumea in general e exact miorita poemul
Adica …victima tot timpul
Talibanii aia veniti din italia se plang ca vezi doamne conditiile ..si umplu facebookul cu clipuri …de parca vin in vacanta platita de guvern
Stii care mai e chestia
La noi cu bune cu rele ..autoritatile s-au miscat exemplar , pana in momentul de fata
Lumea e indisciplinata ..lumea nu pune particica sa ca totul sa mearga
De exemplu tu ….vii si te plangi ca trei talibani o ard prin discoteci ..desi ar trebui sa fie in carantina
Ce faci ??????
Te plangi aici in loc sa suni la politie sa ii denunti
A spus clar dnul Arafat …ca sunt 4000 eur amenda ptr fiecare iesire
Denunta frate …du- te si denunta
Sa le dea de 4000 pana ii ustura c…l
Dupa ce ca statul te primeste acasa , face un efort ptr tine , aloca resurse ..tu vii si nu poti sta 2 saptamani in casa
Arsi la sange toti
Armia romana ????
La fel criticam fara rost , sau sa intelegem
Armia romana se implica cand li se cere si cu ce e necesar..nu asa cum vrem noi si nu trebuie sa isi intrerupa activitatile ..ptr ca asa vrem noi
E bine ca aplaudam cand italienii fac o trecere cu ale lor avioane si deseneaza steagul lor ..ptr a ridica moralul populatiei , dar criticam tot ce fac ai nostri
Eu zic sa dam dovada de putina solidaritate cu autoritatile si toti cei implicati ..care fac un efort sa stopeze raspindirea si cu cei ce lupta direct in spitale expunandu-se constient
@niko:
„De exemplu tu ….vii si te plangi ca trei talibani o ard prin discoteci” – nu ii cunosc personal, s-a plans primarita in presa ca nu are politai care sa ii supravegheze
– alt taliban a fost un politai de frontiera din Iasi care a ars-o prin trei cluburi desi trebuia sa fie in autoizolare, i s-a deschis dosar penal, sper sa se mearga pana la capat. Alaturi de militianul din Bucuresti, si de domnu’ senator „oamenii legii” saboteaza actiunile propriului stat
– in UPU Iasi si la cel putin unul din spitalele din Bucuresti NU MAI SUNT MASTI de protectie!!!. Kakaturile alea de 50 de bani nu mai vorbesc de alea antiparticule. Doctorii si asistentele isi improvizeaza din ce gasesc sau nu poarta nimic. In Iasi deja exista grupuri de initiativa care au facut donatii si cauta activ prin ultimele stocuri.
Tot in Iasi am discutat cu 1-2 antreprenori locali care au anumite mijloace (masini, instalatii) si sunt absolut dornici sa ajute pt. materiale de dezinfectie si masti (nu stiu daca din sperietura, spirit civic sau spirit comerciali). Problema e ca nu stiu cum si din ce sa le faca.
Am vorbit deja cu doi dintre cercetatorii vietii din Iasi pt. a vedea ce materiale ar fi mai bune ca material de filtrare din ce exista pe piata (in mare e o pasla din microfibre de polipropilena(materialul din care sunt facute de obicei lavetele alea care mai mult intind mizeria), incarcata electric). Mi s-a replicat ca nu e treaba cercetatorilor si a universitatilor sa se ocupe cu astfel de chestii, ca exista industrie, ca se poate importa, samd.
Problema mea nu e ca stau in casa 2 sapt. Lucrez in proiectare pt. o multinationala si am calculatorul de firma acasa si conexiune VPN de acum o saptamana. Pot face asta aproape pe termen nedefinit. Problema e ca medicii si asistentele sunt lasati in cucul gol in fata problemei la fel cum au fost lasati soldatii in WW1 si WW2 in timp ce in spatele frontului se facea specula cu postav pentru uniforme si cu ratii. Medicii vor infecta apoi restul pacientilor si poate si in societate.
CDC-ul american a strans de la Boeing toate mastile si materialul de filtrare care putea fi gasit inca de acum o luna (n-are rost sa intrebi de unde stiu).
Singurul lucru bun este ca cel putin in Iasi lumea pare sa se conformeze deja voluntar carantinei. Ieri am avut o treaba urgenta la serviciu (am mers exclusiv cu auto personal) si pe unul din bulevarde era o scena suprarealista: un grup de puradei juca fotbal in mijlocul strazii. In rest, cu exceptia plimbatorilor de caini si a catorva adolescenti plimbareti, orasul e destul de pustiu.
Stelian, nu esti informat,armata a intervenit cu medici militari si aeronave
Si CBRN
De cateva zile
@Vlad, eu nu dau vina pe nimeni si in particular n-am ceva anume cu armata. Am cu altii. Nu vorbesc nici de cazurile high-profile cu Spartanul zburand cu echipajul in costume galbene. Aia e old news, e de-acum 2 sapt. Problema ca in sistemul sanitar nu exista materiale de protectie elementare (simple masti si viziere, isolete, nu vorbesc de costume CRBN, aparate de ventilare mecanica si alte SF-uri) in cantitati nici pe departe suficiente. Practic un doctor/asistent roman se infecteaza de la primul sau poate al doilea pacient purtator de nCoV. Si dupa aia da mai departe la toata lumea. Asta ca sa stiti cum stam. De unde stiu? De la prima mana…Sper ca urmatoarele saptamani sa dovedeasca c-am spus prostii. As fi foarte fericit. Masurile de carantina si autoizolare a populatiei sunt excelente pt. ca sunt eficiente si pt. ca altceva nu avem la indemana. Pagubele economice le vom recupera intr-un fel sau altfel. Se poate si fara vacante in Grecia sau Dubai sau fara sa schimbam masina la 5 ani.
Cunosc fb situatia din spitale nu de ieri de azi,chiar detalii nestiute de majoritatea
Problema e cu cazurile grave
Nu exista suficiente aparate de ventilare mecanica , atunci cand plamanii intra in colaps , ca sa te tina in viata pana da rezultat ce iti administreaza , sau corpul tau raspunde
E valabil ptr Romania , Italia , Spania si restul
Sistemul de urgente are un numar de aparate , estimate de catre ei ca fiind necesar si cateva de rezerva ..ce se folosesc ptr urgente
Nici un spital nu tine o suta de aparate din astea de rezerva ..fara rost , e valabil in toata lumea
Aparatele astea deservesc si alti pacienti ce vin in urgente , in urma accidentelor samd
Problema e ca un pacient venit in urma unui accident , sau care trebuie operat , nu „sta” mult timp cu aparatul ..ptr ca doar unii au nevoie de ventilare mecanica mult timp
In schimb pacientii ..care au virusul asta , cei gravi ..stau cu el pana cand isi revin la un stadiu normal
Prevenirea contagierii e singura masura ptr a nu colapsa sistemul medical ..si a asista la o serie de decese ..ptr ca vor fi pusi in asteptare toti cei ce vor avea o forma severa de manifestare ..pana se pot elibera aparatele
Se castiga timp , pana la deblocarea de resurse , fie aparate ..si ce mai au nevoie ..concomitent cu castigarea de timp ptr a implementa si gasi medicamentele , a le fabrica ..tot ce urmeaza , care s-au dovedit a fi mai efective ..in a preveni ajungerea la stari grave
Rata mare de deces in randul persoanelor varstnice , cu probleme asociate , nu e numai rezultatul problemellr asociate si a virusului ..ci a descartarii lor in triajul ptr cine intra in terapie intensiva si i se face ventilarea mecanica
Deci , responsabilitatea pleaca de la toti ..in a nu infecta pe altii si daca se stiu cazuri unde unii nu respecta carantina trdbuiesc imediat semnalizate , alertate autoritatile..nu venit sa ne plangem aici pe site
Italia si Spania au reactionat tardiv ..si din prisma economiei lor , guvernantilor le vine greu( si e omenesc sa fie asa , e de inteles)..ptr ca afecteaza o gramada de firme mici si mijlocii din domeniul serviciilor ..o baza a economiei lor
Dupa aia ..nici populatia nu a sumat mult ..ptr ca sunt multi caposi , ca la noi
La noi autoritatile au actionat preventiv si bine
Nu ar strica putina solidaritate cu ei
Ne confruntam cu o problema pe care nu o au tarile mentionate mai sus …o parte importanta din cetateni care stau , lucreaza in zonele afectate ..care acum se intorc , sau vor sa se intoarca masiv acasa …si nu e vina autoritatilor ptr ca multi sunt indisciplinati si egoisti
@stelian
Ai dreptate, din pacate s-a intamplat exact ca in WW1 si WW2 nu producem si nu avem dezinfectanti in cantitati suficiente (mai tinem minte lichidarea Hexi Paharma nu am auzit ca celelante firme europene care au fost descoperite ca diluau si ei dezinfectantii sa fi fost lichidate).
Nici restul echipamentelor de protectie nu producem mai nimic semificativ.
Ca si atunci am incercat sa cumparam si nu am avut de unde in cantitatile necesare (in WW1 numai 2% din necesarul de obuze a putut fi importat) caci nici europenii nu au avut stocuri si au cumparat sau limitat/interzis exportul (normal, nu ai ce sa le reprosezi o masura corecta). Guvernantii incearca din ianuare sa importe cele necesare dar nu se gasesc, la un monet dat aveam promisuni de 4 milione masti la un necesar minin de 6.
Situatia nu este foarte grava dar este ingrijoratoare. Mastile, care sunt foarte importante, se pot face si in ateliere de croitorie (tifon si restul sa fie) daca autoritale decid (si ar fi bine sa o faca daca sunt eficiente sau daca este necesara linistirea populatiei). Deci se pot gasi solutii.
Chiar si acum multa lume, nu constientizeaza pericolul nici macar medicii (la fel s-a intamplat si la altii).
„Nu subestimati pericolul. Italia a facut-o timp de o saptamana, unii oameni au zis ca este doar o gripa, iar un medic a spus chiar, intr-un mod total necorespunzator, ca o sa treaca peste cateva saptamani. Din pacate, din vremea lui Iulius Cezar, oamenii vor sa creada ceea ce doresc sa se intample”, a declarat Roberto Burioni intr-un interviu acordat agentiei DPA. – profesor de microbiologie si virusologie la Universitatea Vita-Salute San Raffaele din Milano, este cel mai cunoscut specialist in virusologie din Italia.”
Aceeasi problema de comunicare si in Italia, paca ar fi un virus care dispare dupa 2-3 saptamani si merge linistirea populatiie pe o perioda f. scurta. Nu, nu merge, ce a spus doctorul este exemplul de comunicare necesara in astfel de cazuri, evident cu indemnuri la „fara panica” daca se respecta recomdarile autoritatilor si masurile de carantina.
Poate ca ar ajuta ca cineva de la armata sa vina in fiecare mare spital sa faca o reinstruire a personalului pt. preventie. Ar fi o noua etapa in “psihologia de costientizare” a realitatii.
Daca nici dupa acesta tragedie nu o sa reusim sa avem niste firme nationale care sa produca un minim necesar de echipamente, dezinfectanti, etc….
https://edition.cnn.com/2020/03/14/health/coronavirus-asymptomatic-spread/index.html
https://m.adevarul.ro/international/europa/germania-coronavirus-angela-merkel-lectie-gestionare-tari-timp-criza-1_5e6cac525163ec4271ed4d46/index.html
Eu cred că mesajul este foarte clar. Și cred că a fost semnalul că se va sprijini businessul pentru a limita efectele unei crize economice. Vom vedea probabil același tip de discurs la mai toți liderii lumii.
Sintagma „to do whatever it takes „, spune totul. Văd că și la noi se mișcă lucrurile cam în aceeași direcție. Acum trebuie să ne facem treaba și să limităm/temporizam răspândirea virusului. Am speranța că lumea va ieși mai deșteaptă din toate astea.
Armata germana va interveni in orasele importante. Reservistii Bundeswehr-ului vor fi chemati sa ajute personalul spitalelor. Germania se afla in dificultate cu 4.600 de cazuri oficial si cu 5.000 de persoane care stau acasa si asteapta resultatul testului . De ieri salvarile militare sunt introduse in Munchen ptr a sprijini centrele de salvari.