Romania se poate auto-sustine din productia interna?

Eu imi fac datoria de fiinta cerebrala, vertebrata si macar un pic superioara sa combat cruntele imbecilitati ce apar pe la TV, internet etc.

DA, Romania pe termen scurt si mediu n-ar trebui sa aiba probleme macar pe zona produselor esentiale pentru buna functionare a societatii in asamblul ei, dar sa le luam pe rand.

  • Alimentele – aici stam cel mai bine, Romania fiind exportator net de produse agricole si ma refer la cantitate nu la valoarea de piata. Avem suficiente cereale, iar daca importurile se poticnesc atunci si carnea romaneasca isi va gasi loc in magazine, mai scumpa probabil, dar va fi. Nu vom mai gasi paine proaspat-congelata din Germania, carne de porc din Ungaria si Polonia, mere din Polonia, faina din Ungaria, vor fi toate romanesti dar nu cred sa fie probleme [este chiar haios cum faina/malaiul dispar din rafturi in conditiile in care Romania este in primii trei producatori europeni de cereale (primul loc in UE la productia de porumb), dar daca atat ne duce minte, atat ne duce]. Iar fata de alte tari din UE, peste 30% din romani traiesc la tara – agricultura de subzistenta – ori acest lucru este un avantaj in zilele astea;
  • Energia – Romania este in principiu exportator de energie electrica si avem oricum o capacitate excedentara de productie, n-ar trebui sa avem probleme;
  • Combustibil – gaze naturale avem, am intrat si in primavara deci consumul este in scadere, productia interna este care este dar odata cu scaderea activitatii si gazele naturale pentru populatie raman mai multe. In privinta titeiului (motorina, benzina si GPL) situatia este bunicica, suntem producatori, in caz de ceva ne descurcam.

Dar discutam doar despre termen scurt, cateva luni, pentru ca mai apoi ne lovim de exact aceeasi problema discutata si in articolul de ieri: cererea. Degeaba ai ce manca daca n-ai unde lucra si pana la urma ce-i aia auto-suficienta in ziua de astazi cand traim intr-o lume globalizata si o Uniune Europeana cu o piata comuna? Astazi trebuie sa gandim, ca vrem ca nu vrem, ca o tara membra UE, pentru ca economia noastra depindea de cea europeana. Daca in UE va fi criza, va si la noi la fel.

Romania produce subansamble pentru lumea larga si importa marfuri din UE. In Romania se produc motoare si cutii de viteza pentru Renault, Ford si Mercedes, componente  pentru industria auto din intreaga Europa, iar noi la randul nostru importam toate cele din toate zarile.

Intr-o astfel de economia inter-conectata, auto-suficienta trebuie bine definita, insa oricum am defini-o, chiar daca noi am avea sa spunem suficiente alimente, energie si carburanti, ce folos daca criza economica si prabusirea cererii in UE ne va lasa fara banii cu care sa cumparam cele necesare?

Problema nu este auto-suficienta, sau nu este problema principala, ci modul cum vom sti sa de revenim dupa trecerea pandemiei, cum vom sti sa sustinem slujbele si sa avem doar o scadere a cererii si nu o prabusire brutala. Pentru ca UE va iesi cu bine din aceast necaz toata sau deloc. Daca tarile Uniunii ar merge pe ideea de auto-suficienta toate s-ar duce la vale si si-ar inchide economiile. Un astfel de concept nu se prea mai poate aplica astazi in UE.

PS Si pana una alta nu faina sau malaiul ar putea sa devina produse pe cale de disparitie in magazinele noastre ci produsele electronice (mare parte vin din Asia), asa ca daca vreti sa va pregatiti pentru Apocalipsa cumparati telefoane mobile, televizoare, 2-3 masini de spalat, 3-4 aspiratoare de marca 🙂 ….

PS Cum scriam si in articolul de ieri, frica este buna daca si numai daca ne ajuta sa indentificam corect pericolul, altfel se traduce in panica si daca in razboi tragi intr-un copac crezand ca-i inamicul consumi si munitia de pomana, iti desconspiri si pozitia in fata inamicului adevarat. Iar munitia, in cazul de fata masurile anti-criza, s-ar putea sa fie intr-o cantitate foarte limitata.

GeorgeGMT

105 comentarii:

  1. Mai adauga si minciunile din Media care creaza frica in randul populatiei. Latrina 3 deja informa populatia despre rationalizarea alimentelor incepand de azi!

    PS In starea de urgenta se poate contraataca in forta asa ceva, mergand pana la suspendarea sau anularea licentei?

    10
  2. deci dimineata la pranz si seara mancam paine cu apa

  3. capatu satului

    cineva, candva ar fi trebuit sa faca planuri si pt chestia asta,
    ceseateu, igsu, jandarii, serviciile etc.
    cam cum ar fi la un cutremur peste 8 pe scara richter
    ce faci, cu cine, cand, cum,
    cum dai drumu la productie, unde duci productia, cand se plateste, ca sa nu se opreasca lantu trofic, etc. etc,

    militia ar trebui sa faca o evidenta care sunt capacitatile de productie/judete (intai la medicamente şi echipamente medicale şi apoi la alimente, produse industriale, servicii, etc.) pt a trimite si in judetele care nu au astfel de capacitati, tot asa cum nu toate judetele au rafinarii petrom, hidrocentrale, nuclearelectrica si romgazuri,
    ar trebui ca ighepereu militiei sa centralizeze datele astea si sa stie la orice ora din zi sau din noapte ce, unde se poate produce si daca se produce sau nu – dar e greu cu conducerea

    restu productiei industriale, ce excede consumului si stocurile necesare in aceste momente, se poate exporta,

    nu am avut si nu avem conducatori,
    multe din tarile de langa noi au excedent pe comertu extern,
    la noi aproape toti ministrii tip plante de apartament,

    autoritatea judecatoreasca lucreaza cu succesuri spre pensionarea anticipata, cu pensia speciala cuvenita,
    ca pedepsele alea tip amenzi de parcare si prescrierea sunt la ordinea zilei,

    omu sfinteste sau spurca locu,
    ori la noi palavramenteu a produs in 99 % din cazuri loaze,

    exemplu chinez este elocvent,
    momentu special impune masuri speciale,
    numai ca trebuie conducatori care sa constientizeze ceasu si vremurile,

    5
    • „…sa faca planuri….seviciile….militia…conducatori….exemplu chinez este elocvent” Este si este urmat cu sfintenie. Incompetenta institutionalizata, inclusiv cu consecinte criminale ? Da. Hotie endemica ? Da. Clica economica-politica-securistica privilegiata ? Da. Minciuna epidemica ? Da. Diferenta ? China afecteaza toata planeta, Romania isi bate joc doar de noi. Poate Cercelusul Strainez trebuia sa sune pentru sfaturi in USA nu in China.

      3
      • capatu satului

        io nu-s de meserie medic,
        totusi, la mintea mea, ministeru de sanatate a gresit,
        el n-are cum sa vada decat ca medicina privata trebuie incurajata,

        am inteles ca au fost testati toti din palavrament pt senatoru pnl, iar astia care au diverse simptome nu sunt testati ca daca nu ai contact cu unu care este sigur cu coronavirus nu se justifica testu,

        oms spune sa testezi toti oamenii care au simptome si inclusiv aia fara simptome,
        nu doar contactii,
        https://www.hotnews.ro/stiri-international-23728606-coronavirus-oms-cere-efectuarea-unui-test-pentru-fiecare-caz-suspect.htm
        https://www.libertatea.ro/stiri/avertismentul-oms-faceti-teste-pentru-toti-suspectii-covid-19-este-o-pandemie-controlabila-daca-nu-renuntati-la-masuri-2910364

        insemna ca ideea ca nu se testeaza decat daca au avut nu stiu ce contact direct este gresita,
        daca am inteles bine, primu caz de la noi a stat la nu stiu cati metri de italianu vanator,
        insemna ca exista posibilitatea sa existe inca persoane netestate,

        stati in casa si nu iesiti decat daca aveti NEAPARATA nevoie de ceva,
        si nu trebuie sa iasa toata familia,
        ajunge 1 pt toata familia,
        si 1 data pe saptamana ajunge,
        nu trebuie facut in fiecare zi chef,

        cam totu se va inchide,
        mai putin farmaciile si hipermarcheturile,
        in Spania a iesit Politia pe strazi, cu drone, cu masini, etc si someaza oamenii pe care ii intalnesc pe strazi sa stea in locuinte,

        asta-i solutia magica,
        stai in casa si astepti sa treaca boala,
        hipermarcheturile au inceput sa fie din nou reaprovizionate,
        la unele sunt restrictii la altele nu,
        in pietele de alimente nu prea exista restrictii
        unele medicamente se gasesc mai greu dar in timp farmaciile vor fi reaprovizionate,

        daca am inteles bine farmaciile si hipermarcheturile nu se inchid,
        Doamne ajuta si fereste-ne de mai rau.

        1
  4. Eu as fi scris in titlu nu „poate” ci trebuie.
    Cel mai sensibil aspect va fi logistica, transportul, pt ca cele necesare sa ajunga acolo unde trebuie. Pt asta trebuiesc luate masuri speciale, de ex permiterea intrarii in orase a camioanelor de aprovizionare, acestea trebuie sa aiba prioritate. De asemenea soferii de camioane, lucratorii din depozite au nevoie de echipament medical de protectie. Si sa nu uitam ca e primavara si incep lucrarile la cimp. De data asta trebuie accelerata pregatirea pamintului, probabil ca nu vor mao sosi rosii romanesti din Turcia.

    13
    • Exact din asta poate să apară panica, dacă se continuă cu propagarea ideilor tâmpite cu izolarea camionagiilor. Șoferii ăia oricum sunt majoritatea izolați în cabinele lor.

      4
      • Baiete, panica a aparut deja, se vede si din vehementa postarii tale, in care cataloghezi niste masuri de bun simt in idei timpite.
        Ar fi suficient sa-ti spun ca soferii mai au si alte actiuni, trebuie sa bage motorina, sa se spele, unii au nevoie de toalete, altii ajunga acasa la familie.

        Imi pare rau ca trebuie sa-ti spun dar esti un exemplar extrem de neechilibrat.

        10
  5. Raspuns: as zice la la momentul asta nu dar exact cum spui asta este doar pentru ca prioritatile noastre in caz de criza severa sunt in ordine, las fierbinti, plasma tv, bere, si beemveul la mana a 7-a din germania.
    Ne avand o practica de consum rationala criza amplifica doar consumatorismul aberant.

    3
  6. Observatie personala…pana in acest moment, la noi, obiectul cel mai vanat de pe rafturi e…painea. Nu stiu la altii kung fu, da’ la noi…painea.

    3
  7. Până la urmă consumul excesiv de orice aduce încasări, face bine, cel puțin în primă fază.Numai că după trecerea crizei omul va avea cămara plină pe termen lung și nu va mai cumpăra. Abia atunci ar trebui să-si cheltuie banii pe electronice și mașini noi, ori pe restanțele la bănci…

    3
  8. Indolenta, nesimtirea si prostia o sa ne omoare, pina la virusi si altele….

    Asa cum militianul ala a venit din Dubai cu amanta, avind corona-19 (apropo, are [sau sper ca AVEA] pensie SPECIALA de 15.000 lei lunar … – sper ca tribunalul militar sa-si faca treaba BINE in acest caz), asa sint o gramada de alti idioti care „Stiu ei mai bine” ce si cum sa se trateze de Covid19….

    Parerea mea este ca aprovizionarea v-a functiona destul de bine, criza o sa fie, nu ai cum sa scapi de ea, dar sper ca nu va fi f. grava si va lasa urme usor de sters in urmatorii 3-5 ani, lucrurile o sa fie tinute sub control, atita timp cit lumea va intelege ca masurile care se iau, chiar cu intirziere, sint pentru a proteja o cit mai mare a populatiei si nu pentru a restringe drepturile fundamentale ale omului.

    Societatea romaneasca trebuie sa se „reseteze” si sa nu mai existe clase de „privilegiati”, mai ales la stat, care nu rezolva problemele societatii ci consuma banii de la privati, bani care nu se reintorc in sanatate, justitie, ordine publica, etc decit in mica masura.

    Principiul contributuvitatii trebuie sa se aplice pentru toti, cit ai contribuit atita sa ai parte, fara „pensii speciale”.

    Pentru militari – ca totusi sintem pe un forum unde discutam despre armata si inzestrare, sa existe pensii speciale, dar nu pentru toti, ci doar pentru cei care chiar au nevoie – veterani de razboi, merite deosebite, raniti in teatrele de razboi si ramasi cu sechele, etc. La fel pentru cei din MAI, MI, SRi, SIE, etc, care nu au nici un drept la pensie speciala, nu au fost raniti, nu au ramas cu sechele, doar s-au dus la serviciu si n-au vazut in viata lor macar 1 minut de lupta reala, de ce le-am da pensii speciale ?

    Inteleg ca sintem un stat social, dar la noi se premiaza NE-MUNCA si nu munca ….
    PCR functioneaza bine-merci, vedeti doar unde lucreaza nevasta, copilul, soacra, sora, etc militianului cu covid19 … Noroc ca amanta tinara a fost cu capul pe umeri …. altfel idiotul mai imbolnavea inca 100 de oameni …

    Sa ne auzim cu bine si sanatate si sa treaca cit mai repede pandemia asta.
    Deja se pare ca in US au testat un tratament pentru SARS si MERS, care functioneaza si pe Covid19, doar ca inca nu este aprobat … Remdesivir se numeste. Canadienii se misca si ei cu talent dar va mai dura pina la punerea pe piata a unui vaccin. Isdraelul deja se pare ca testeaza vaccinul din Canada, posibil si pe cel din US, chiar daca nu sint aprobate.

    Spor la lucru celor care pot lucra de acasa si „Nu e panica, man” !!!!

    12
  9. Eu va scriu din Italia. Din un sat care e tipic italian. Un orasel cu 1.500 locuitori.
    Acum am fost la cumparaturi. In sat avem doua mari magazine alimentare si unu mic.
    Rafturile sint pline. Se intra cite 10 si toti cu masca si manusi.
    Rezumand , tot ce am bagat in carut e ” made in Italy”.
    Ca e sapun sau sampon , pasta , sucuri si conserve sau servetele , salam sau pui, curcan , legume sau fructe. ( evident babanele nu sint nationale)
    Deci facind o comparatie , nu e importanta materia prima ( graul, carnea, celuloza , kiwi.).
    E important sa ai produsul finit autohton. Dovada clara ca industria bastinasa de alimentare e capabila sa asigure necesarul de alimente in caz de nevoie.
    Si asta depinde exclusiv de politicile aplicate in zeci de ani.

    11
  10. Salut!

    Intrebari pentru cei mai priceputi decat mine:
    1. Ce rol ar trebui sa joace armata in criza asta sanitara, mai ales in cazul in care s-ar agrava, asa cum pare posibil? Ma refer la Romania.
    2. Ar putea armata romana sa isi indeplineasca acest rol, la cum stau lucrurile acum?

    Sunt doua intrebari pertinente, zic eu, nu vreau sa creez panica sau sa discutam de tancuri la Universitate.

    3
    • Cred că doar pt suplimentarea personalului dacă Doamne ferește nu mai facem față . În nici un caz pt efect psihologic cum sugerau unii prin presă. Și cum ar fi să apară provocări militare serioase cu Armata parțial în carantină?

    • Armata va ajuta acolo unde este nevoie cu ce i se va cere. Greul cade pe MAI.

      2
    • In primul rind armata trebuoe sa ramina sanatoasa. In al doilea rind, in curind, armata va trebui sa preia sarcini politienesti deoarce, in mod sigur politistii, care sunt f expusi, vor avea personal indisponibilizat. Cred ca va creste tilharia la drumul mare.
      Mai apoi armata va trebui sa puna la dispozitie institutiile sanitare. In sfirsit vorbeam de logistica, armata va trebui sa sprijine transportul produselor.

      7
      • Ca si lectii de invatat la nivel national:
        – mentinrea unor capacitati minime de productie vaccinuri (Cantacuzino) si medicamente;
        – capacitati de productie masti, echipamente de protectie medicala + stocuri MAI/MApN
        – ser si eventual cresterea capacitatii de donatie si stocare sange
        – capacitati de construire spitale de campanie, baricade, garduri si puncte de control
        – nuclee de gestiune crize/dezastre si embrioni de unitati ultramobile/ reactie rapida la IGSU/MAI
        Da, suna bizar in contextul a ce avem noi acum pregatit…

        9
        • Tu ai impresia ca daca era Cantacuzino functional era vreo diferenta? Nici macar americanii si chinezii n-au reusit sa faca vaccin,lucreaza,la fel si israelienii.
          Cei mai aproape sunt nemtii
          MApN are stocuri de masti,dar nu cred ca vrei sa te plimbi prin oras cu masca de gaze si costum cauciucat care tine si nuclear si bacteriologic si sa rasufli ca Vader
          Sunt si spitale de campanie, dar ce sa faci cu ele acum?
          IGSU are de la CBRN la paramedici,scafandri,tot

          8
        • In opinia mea , crearea de stocuri ar putea fi o solutie, dar pastrarea capacitatilor de productie este foarte gdificila, si asta nu doar la noi. Nu stiu daca si-o permit multe state de marimea noastra, Pentru a avea o capacitate de productie :
          1 – O creezi si apoi o folosesti continuu (si asadar o ai disponibila si cand te loveste necazul). Asta inseamna ca produci, si automat trebuie sa si vinzi, caz in care ajungi la competitivitate. Daca vorbim de capital privat, daca era profitabil si noi eram o locatie propice pentru asa ceva, aveau/aveam astfel de activitati deja. Daca vorbim despre stat ar fi o activitate moarta din start, si mai bine faci suprastoc cu cele mai scumpe echipamente din lume.
          2. O creezi si o activezi doar la nevoie, presupunand ca ai o „gazde”/parteneri capabili sa porneasca productia (deci cu domeniu de activitate apropiat). Asta inseamna ca toata investitia initiala (presupunem ca doar in utilaje) se va rasfrange doar intr-o mana de produse facute in perioada de criza. Probabil vor rezulta cele mai scumpe produse imaginabile. In plus se presupune ca in timp de criza ai posibilitatea de a face independent tot lantul (in mod cert componentele si semifabricatele , daca nu chiar si materie prima). Probabil e mai ieftin sa faci un stoc acoperitor. A, si sa nu uit, o astfel de initiativa este vulnerabila la perimarea morala., ca daca ai o linie pe care o folosesti peste x ani, s-ar putea sa nu faca produse de varf.
          Sau poate o varianta de compromis, cu ceva capacitati minore (in nici un caz cat sa asigure varful de cerere dintr-o criza) si acoperirea riscului de penurie de semifabricate cu stoc.
          Recoltarea de sange este o problema cronica in Romania de multa vreme (ceea ce cam omoara si subiectul stocarii). Nu cred sa se poata schimba ceva. Totusi se poate rezolva pe perioade scurte prin apelarea la parghii emotionale (practica curenta de success de altfel).

          • Bingo!
            Nu prea exista „capacitati de criza”.
            Era rentabil? Se facea. Nu e rentabil? Atunci nu se merita, si puteti sa dati vina pe piata ca nu tine cont de nevoile noastre „strategice” 🙂 . Cateii cam mor de foame pe timp de criza.
            Poate numai la produse f „basic” (masti, manusi, etc), unde linia de asamblare incape intr-un apartament. Desi, si acolo treb sa-ti pui intrebari de genul „de unde iei bumbac/latex/sarma de 0.5″… Si daca se schimba designul manusii o data la 5 ani, treb sa schimbi si linia… pe banii alegatorului si cu frugalitatea bine cunoscuta a politicianului roman 🙂 .
            Sincer, nu sunt sigur ca am putea sa facem nici noile „teste rapide” de la Roche. Probabil specialistii nostrii cei mai mari sunt deja la Roche 🙂 .

      • Eventual sa preia si transportul aerian si terestru cum voiau unii cand a facut CFR greva
        Poate sa si patruleze prin sate cu TABurile cum voia Marinelu
        Sunt puse la dispozitie spitalele militare

        5
        • Diferenta intre MApN si MAI se vede si la spitale, toate spitalele militare au fost intotdeauna deschise si publicului larg, spitalele MI nu sunt deschise. Armata-i armata, militia tot militie…

          22
          • berceamondialu

            Aici gresesti– spitalele MI au contracte de furnizare servii medicale si cu casele judetene(CASMB) nu numai cu OPSNAJ….nici nu ar puteasa supravietuiasca altfel fara fonduri si dela casele judetene !!! La fel spitalelele din reteaua MS, cea mai mare parte din ele sunt in administrare locala au contracte cu ambele casa de sanatate.

    • Deja indeplineste prin specialisti
      Daca te asteptai sa iasa cu blindatele, vei fi dezamagit
      Sunt depozite militare cu carburanti,alimente in caz ca supermarketurile pun lacatu,ceea ce nu cred, sunt spitale de campanie etc
      Nu se scoate ca-n filme cu armamentul, daca nu e absolut cazul, ceea ce deocamdata nu e
      Poate apar zombicorona,cine stie

      5
    • Citat din decret:

      „Art. 5 – (1) Ministerul Apărării Naționale sprijină, la cerere, Ministerul Afacerilor Interne pentru asigurarea pazei și protecției unor obiective/zone, transportul de efective, materiale și tehnică pentru îndeplinirea misiunilor specifice, triaj epidemiologic, asistență medicală și alte misiuni în funcție de evoluția situației.”

    • @ipo
      Armata va juca rolul pe care il va cere politicul sa il joace. Punct!
      Parerea mea, hic…

      8
    • @all multumesc pentru clarificari.
      Nu sunt vreun tacanit, sa ne intelegem, ca sa citez din Adama:

      https://www.youtube.com/watch?v=EwrSlzZC31w

      🙂

      Eram curios ce cred oamenii de pe site-ul asta ca trebuie facut sau se poate face de catre fortele armate in caz de belea cu virusi.

      Merci din nou, ipo

      1
  11. Realizati ca daca nu ar fi fost revolutia din 89 acum nu s-ar fi spus nimic de regimul criminal ceausist.Acum am fi fost pe stadioane cu ode conducatorului iubit.Omul nou este deosebit de rezistent ca atunci cind a venit Cernobilul peste noi si ne-am umplut de cancere toata populatia care se manifesta si astazi pe crestele montane ale patriei.

    2
  12. Nu stiu in alte domenii, insa in energie cred ca e nevoie de cateva precizari
    Eenrgie electrica: mixul de productie in Romania este urmatorul: https://www.anre.ro/ro/energie-electrica/rapoarte/puterea-instalata-in-capacitatiile-de-productie-energie-electrica
    Daca este an secetos, daca exista probleme (si exista) cu centralele termoelectrice pe carbine (de aprovizionare, de mediu, sociale, etc), productia trece preponderant pe gaz. Problema este ca termocentrala de la Iernut este inca in retehnologizare (proiectul Romgaz este in intarziere fata de scheduling)
    O constanta este Nuclearelectrica daca nu apara avarii si/sau revizii planificate
    Eolian si solar (PV) sunt imprevizibile, si pun mai multe probleme de echilibrare in sistemul de transport (Transelectrica) decat rezolva (ceilalti producatori pornesc sau opresc capacitatile functie de energia injectata in retea de catre capacitatile eliene si solare)
    Romania este importator de de energie din pacate (de vina este legislatia haotica, intarzierile in retehnologizarea anumitor capacitate de productie, lipsa investitiilor in capacitate noi de productie, diversificarea surselor primare, etc). Productia zilnica de enrgie si consumul se pot verifica aici: https://version1.sistemulenergetic.ro/statistics/show_graph/2020/3/14/0/0/2020/3/16/23/59

    Productia de gaze natural este aproximativ impartita 50% / 50% intre Romgaz si Petrom OMV
    Romgaz prin Depogaz detine 5 depozite subterane, al 6-lea apartinand GdF (ENGIE). Situatia din depozitele Romgaz se poate verifica: https://www.depogazploiesti.ro/application/files/5615/8218/8725/Lista_finala_de_alocare_a_capacitatilor_de_depozitare_pentru_inmagazinarea_gazelor_naturale_pentru_ciclul_de_injectie_2020_LFACD.pdf
    Din pacate aceleasi probleme exista si in sistemul de gaze: Romania nu mai are accord de transit cu Ucraina (se mai poate importa din Rusia doar prin punctul Mediesul Aurit insa Transgaz asa cum are sistemul de conducte nu poate duce debitele de gaz acolo unde este cererea / consumul datorita in principal regimului de presiuni al conductelor)
    Putem importa gaz (oricum este rusesc) prin hub-ul din Viena, via punctual de interconectare cu Ungaria, insa debitele acelea nu sunt suficiente: https://www.transgaz.ro/ro/clienti/nominalizari
    Atat Romgaz cat si Transgaz avand directori numiti politic, nu au tinut pasul cu companii similar din Europe de est, care la nivel de 1990 erau mult in urma, si nici nu aveau resursele natural ale Romaniei (CEZ, MOL, ORLEN toate sunt mult peste Romgaz)

    14
    • Cifrele sunt corecte, dar sunt prea multi de daca in teoria ta,daca nu ploua, daca exista peste tot probleme la termo,daca la Cernavoda apar,daca nu bate vantu, daca nu e soare
      Daca daca daca

      3
      • @Vlad: activez in domeniul energetic (oil, gas, electric energy) de peste 20 de ani. Acei DACA, s-au intamplat de mult prea multe ori, din pacate!
        Daca esti atent, vei vedea ca nu oiti dau date din ziare, bloguri, sau alte surse aiurite.
        Uite evolutia in timp la importurile de titei: https://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=93&c=ro&l=en si la consumurile de titei: https://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=91&c=ro&l=en
        La gaze (consum): https://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=137&c=ro&l=en si productie interna: https://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=136&c=ro&l=en
        La energie electrica: e suficient sa folosesti link-ul dat si sa modific perioadele, ca sa vezi cat de debalabnsat este sistemul energetic (productie, consum, import si export de energie electrica): https://version1.sistemulenergetic.ro/statistics/show_graph/2017/3/14/0/0/2020/3/16/23/59

        4
        • In probabilitati orice daca in plus scade probabilitatea
          Cand s-a intamplat ultima oara sa ramanem fara energie?

          4
          • Nu prea functioneaza asa decat in cazuri extreme: razboi (cand atat eolienele cat si nucleareletrica sunt in dobrogea, si ambele surse pt fi facil scoase din uz de catre un potential inamic)
            Trebuie sa cunosti nu doar cum este produsa energia ci si piata.Se intampla ca firme de furnizare a energiei sa poata cumpara de la producatori cu preturi mici (hidroelectrica, nuclear electrica, eoliana) si sa exporte aceea energie (plateste energia producatorului plus tarifele de injectie, transport, extractie si echilibrare, etc)
            Transelectrica ca sa echilibreze piata (in special la orele de varf) in acelasi moment se gaseste in situatia de a importa energie pt a satisface cererea (transelectrica este si operatorul din sistem responsabil cu echilibrarea pietei), daca nu are producatori care sa poata porni gruprui foarte repede (in general sunt centrale cu ciclu simplu – turbina pe gaz asa cum are OMV la Brazi – sau cu motoare cu piston (de ordinul a 8 pana la 10 MW per motor; ciclu combinat sau cele clasice cu boilere si turbine pe abur sunt lente, dureaza pana faci abur)
            Aici poti vedea in timp real starea pietei, cat si istoricul: http://www.transelectrica.ro/web/tel/sistemul-energetic-national
            si aici: http://www.transelectrica.ro/widget/web/tel/sen-grafic/-/SENGrafic_WAR_SENGraficportlet
            Nu ramai fara energie, insa se punea problema de AUTO SUSTINERE, ceea ce nu putem face in acest moment. Cand va fi gata termocentrala cea noua de la Iernut si va fi modenrizata de catre Romgaz cea de la Mintia, atunci se vor echilibra sursele de produceer a energie. In plus ambele sunt foarte aproape (iernut) si relativ aproape (m initia) de campurile de gaze , de conduvtele de transport si de depozitele subterane, astfel incat sa asigure continuitate in producerea si furnizarea energiei.
            Romania va avea probleme de infrigment pt ca nu a facuta cesti pasi acum 10, 15 ani si a mentinut centralele pe carbune

            6
            • „Romania va avea probleme…carbune”.
              Din cate inteleg statul este invinuit ca nu a descurajat productia bazata pe carbune prin penalizarea minora a poluarii acestor centrale. Daca inteleg corect este blamata letargia in general si va fi taxata poluarea in particular.
              Nu stiu daca am intelgerea corecta. Te rog sa confirmi daca poti.
              Daca asa stau lucrurile, nu pare ca e un impediment dpdv al capacitatii de productie pentru ca nu se forteaza scoaterea acestor centrale de pe piata pe termen scurt, iar penalizarea financiara nu stiu cat de mare poate fi la noi, gandindu-ma ca polonezii stau mult mai rau. La capitolul scenarii, crezi ca scaderea unor mari consumatori precum Germania va ieftini materia prima suficient cat sa permita fonduri de ecologizare a centralelor noastre? Nu am nici cea mai vaga idee daca tehnic se poate sau daca marginea la carbune este consistenta sau din contra extractia e deja subventionata. Stiu ca exista investitii pentru a face stocarea carbunelui mai prietenoasa cu mediul (nu la noi) si asta nu prea aduce a sector pe cale sa moara curand.

            • @iat am stat si cate o saptamana de zile fara curent de craciun cu nameti de zapada afara acum vreo 10 ani.
              cand au schimbat astia reteua electrica in zona am stat 3 luni, o vara intreaga fara curent prin 2012
              e adevarat ca nu era nici o pandemie…dar sa nu devenim apocaliptici

              1
            • Cand era faza cu gazele de sist si sapa o nava americana prin mare voiau sa faca si un depozit de gaze intr-o salina,nu stiu daca s-a concretizat

          • Vezi Australia care a mizat intr-un mare fel pe regenerabile, ce bine o duce.
            Nu e vorba ca „ramanem fara”, sistemu energetic merge pe sarma incercand sa tina in echilibru consumul cu productia in fiecare milisecunda – give or take.
            Rog pe @iat sa ne lamureasca cum e cu „load shedding”, „reactive power”, „frequency relays”. Sunt unele chestii pe care eolianu si solaru plus baterii nu le pot face decat cu investitii suplimentare, ex. reactive power.

    • Vezi, d-aia-mi place mie energia nucleara. Pipi pe soare, vant, ploi, si functioneaza bine-mersi cu personal schelet. Apa de racire sa aiba….

      6
  13. Romania nu produce sufficient titei
    Productia de titei este in continua scadere datorita depletarii zacamintelor aflate in exploatare: http://www.namr.ro/resurse-de-petrol/prezentare-generala-petrol/
    Investitiile in saparea de noi sonde de propsectiuni si expolorare costa f.f.f mult. Legislatia actual precum si situatia pietei pe plan mondial nu incurajeaza astfel de investitii. Exista date oficiale asupra zacamintelro aflate in exploatare si asupra acordurilor de concesionare: http://www.namr.ro/resurse-de-petrol/acorduri-petroliere/
    Costurile de exploatare insa cresc (daca la un zacamant de gaz factorul de recuperare poate atinge si 85% pana la 90%, la cele de titei acesta este cuprins undeva intre 35% si 55%, astfel incat la zacamintele depletate se aplica tehnologii ce presupun costuri ridicate EOR – enhanced oil recovery)
    La ritmul actual de productie, Romania va epuiza resursele de titei (zacaminte descoperite si confirmate conform procedurilor legale) in cca 12-15 ani
    Romania are inca capacitate de rafinare, insa aceasta este mult diminuata . Practic mai sunt functionale Vega-Rompetrol; Petrobrazi OMV – Petrom; Petromidia – Rompetrol; Petrotel – LukOil
    In final sa nu uitam ca exista administratia nationala a rezervelor de stat: http://www.anrsps.gov.ro/misiunefunctii.php

    5
    • Pt o situatia de criza cred ca ne putem descurca asa cum aratam acum. N-am spus ca suntem in perfecta stare, dar nici nu putem spune ca am inchide tara daca importurile s-ar sista, lucru cu totul si cu totul improbabil.
      Adica nu suntem in situatia Bulgariei care n-are gaze, n-are titei si este importator major de energie electrica.

      3
      • Pt carburanti exista stocurile de produse finite ale distributiroilor (Petrom, LukOil, MOL, Rompetrol, etc)
        Dupa care exista stocurile rafiinarilor in special de titei (materie prima). Dupa care exista cantitatile deja importate (care sunt la Oil Terminal si pe vapoare in drum spre port), sunt cantitatile de titei care sunt in parcurile de sonde, insa inca ne livrate catre rafinarii, sunt cantitatile de titei din conducteel si rezervoarele Conpet, precum si cantitatile achizitionate de pe bursele de marfuri la termene viitoare
        Nu in ultimul rand sunt stocurile de motorina, pacura si Jet din depozitele teritoriale ale ANRS (acelea in principal merg la MAI, MAPN, spitale, autoritati locale, utilitati publice, si nu la benzinarii)
        Totul depinde de perioaad la care ne referim (cat vor tine stocurile)
        Bineateles ca in situatii de urgenta, statul roman poate cere OMV Petrom si celorlati producatori mai mici, sa creasca productia de titei, si sa solicite cresterea cantitatilor rafinate, blocand exporturile (din Oil Terminal se mai si exporta produse rafinate

    • eu nu stiu de ce toata lumea are pretentia ca intr-o situatie de criza ,atat libertatile cat si confortul personal sa trebuiasca sa fie normal si de ce nu pot accepta limitari ,,adica o persoana nu poate manca doar o jumatate de paine pe zi trebuie neaparat sa manace 1 paine la o masa ,trebuie sa consume 10 kg de cartofi pe saptamana nu 2 -3 kg ,trebuie sa manance 0,5 kg de carne pe zi nu la 2-3 zile ,avand in vedere ca vine vara 30 de zile de stare de urgenta atatea sunt si numai mult eu sincer sper ca din cauza la prostii care nu stiu sa isi dramuiasca consumul la strict necesar, nu la cat mai confortabil ,sa nu se ajunga la rationalizare

      1
  14. Eu zic ca nu e buna isteria
    Si chestia cu autosuficienta ..nu e nici corecta si nici nu va aduce vreun beneficiu , nici imediat , nici pe termen lung
    Sau egoismul si rationalizarea produselor medicale strict necesare in combaterea epidemiei
    Trebuiesc cautate mijloacele ptr a nu opri transporturile ..ptr a putea continua aprovizionarea si din si inspre tarile uniunii europene
    Cautate masurile si procedurile ptr ca acestea sa se poata desfasura in siguranta
    Dupa aia egoismul cu rationalizarea produselor medicale mi se pare o prostie
    Acum e nevoie urgenta de produsele astea acolo unde e nevoie , unde focarele de infectie sunt mai mari ..si solidaritatea ar trebui sa fie baza
    Degeaba te pregatesti tu cu stocuri ..daca ai populatie ce va veni din zonele afectate , sau daca in zonele astea se descontroleaza totul ..oricum contagiul se va extinde
    Asa ca trebuie adus la un numar rational , atat stocul necesar in tara de aparate si echipament de protectie , concomitent cu solidarizarea cu tarile cele mai afectate ( italia , spania) , care adapostesc comunitati importante de romani ..si care au nevoie stringenta de astea …ptr a nu extinde epidemia
    E o logica simpla ..care functioneaza ai pe principiul astora de acumuleaza faina in camara ..de o veni apocalipsa
    Poate trece rapid criza ..si ramai cu faina si cu reputatia de fainar ..cu multa hartie igienica in casa
    Nevoia stringenta de material medical e unde sunt focarele ..si solidaritate la nivel european nu strica , o punere in comun a tarilor afectate ai disponibilizarea de resurse catre unde e necesar
    Controlate focarele in zonele unde se origineaza duce la speranta ca reusim sa controlam criza mult mai rapid ..si fara ca sa asistam la fuga oamenilor , deplasarile astea incontrolate , care nu fac altceva decat sa ajute la raspindire

    • Am vazut o filmare cu unu din Spania,avea indesata mancare si hartie igenica peste tot in toate camerele, dormitor, living, cred ca erau cateva sute de kg. Prostie multa

      6
      • Stii cum e …prostia e universal raspandita ..nu e apanajul sau „meritul” unora in particular
        Cel mai deranjant e ca ..si aici , cu toate ca autoritatile anunta in fiecare zi numerele , pun restrictii ..oamenii ..fiecare cu damblaua lui
        Degeaba ii repeti sa stea in casa …apar tot felul de frustrati , ba sa faca misto , ba ptr o tigara sa iasa sa „socializeze” putin
        De ce crezi …ca ai nostri rup autocarele spre casa?
        Ca nu mai au unde sa stea pe 16 martie?
        Situatia de urgenta e decretata ..in principiu pana pe 25 , daca nu o prelungesc
        Au platite chiriile pana la sfarsitul lunii ..daca nu stai in anglia , unde platesti la saptamana ..ai o ” rezerva” ..chiar si in cazul cel mai rau
        Majoritatea fug acasa ptr ca acolo ..fac ce vor , mai injur autoritatile …ce e aia ???carantina la domiciliu ???? ….fac pisu pe ea
        Si eu am fost in dubii ..si inca sunt , sa vin acasa …sa nu …insa nu stiu , nu pot asa usor …am contract , trebuie sa vad de ne dau in somaj ..sau nu , ce si cum
        Astept ..poate se stabilizeaza situatia..dupa aia se vede
        Contagiul in Spania si Italia ..s-a propagat asa de rapid si din indisciplina populatiei
        Am vazut imagini si de la noi ..si de aici , se duc la supermarket ..se imbulzesc , se ingramadesc cu sutele …ptr hartie igienica si orez
        Parca virusul ii omoara de foame sau daca nu se sterg la c…r
        Doamne fereste de 2 imbolnaviti in gramezile alea
        Ajung la o concluzie ce o aveam deja formata
        Un mare segment de populatie , in general slab formata , te poate asculta si 10 ore vorbind ..ar putea asculta alti 10 doctori ..ar putea vedea dovezi …ei vor avea o opinie preformata , pe care o vor urma orbeste ..fara sa asculte , sau sa inteleaga nimic..indiferent ca e vorba de teorii ale conspiratiei , panica , sau altceva
        Efectul de turma

        6
        • Niko, cred ca gresesti totusi in privinta majoritatii celor care se intorc in Romania: mare parte din ei nu vin pentru ca aici pot incalca regulile mai usor, sau ca sa injure autoritatile. Multi sunt pur si simplu angajati la negru, fara nici un fel de asigurare medicala. In fata epidemie, se refugiaza in singurul loc unde au cat de cat o sansa la tratament medical (nu zic ca e corect, etic, moral, dar asta e situatia).
          Mai sunt altii care nu mai au loc de munca (hoteluri, restaurante, etc inchise). Iar altii, mai ales cei de la tara, se gandesc probabil ca o sa fie mai usor / ieftin sa stea la tara pana trece epidemia (vine primavara, mai o urzica, mai o loboda, mai o mamaliga).
          Or fi si unii care vin doar ca sa fie gica contra, dar nu cred ca sunt multi. Din pucntul meu de vedere, atata timp cat se supun regulilor si regilor, nu au decat sa vina. Si poate dupa ce trece criza, unii vor si ramane, o sa fie nevoie de multa forta de munca.

          5
          • In parte pot fi de acord cu tine ..ca nu toti
            Acum ..cu majoritatea …nu
            Stau de multi ani in strainatate , imi cunosc conationalii…vin destul de des pe acasa , ca sa nu uit de unde am plecat ..si cu intoarcerea definitiva ..cum o inteleg unii ..nu stiu
            Trecand peste asta …sa nu idolatrizam ..ceea ce numim diaspora , nici sa ii demonizam
            Chestia cu industria ospitalitatii ..cum o numeste ministrul si cei ce lucreaza prin restaurante ..sezonierii …sa fim seriosi
            Pana acum nici un stat nu a decis ce o sa se intample cu unele sectoare , cu somajul , etc …asa ca solutia de bun simt e sa stai aici sa vezi ce se intampla
            Nu de alta , dar de maine ..ca si exemplu pot inchide granita si decid sa trimita in somaj , ca statul da ajutoare , etc
            Ce faci?? Ca esti in carantina
            Ca si logica
            A doua ..sezonierii nici nu au inceput munca ..ca nu suntem in mai , iunie
            Sa nu ma exprim urat ..in afara de unii care muncesc prin constructii fara contracte ..au venit multi ce taiau frunza la caini pe aici ..si deja nu mai sunt „fete” la strada
            Plang bombardierii in pumni ..ca le vin „nevestele” toate acasa acum
            Mai am unii prin sat ..care mor fratii ..de cand sunt prin Suedia ..zici ca au facut 5 facultati la „pilit” plantele in sera ..cand si-au pus ochelari ..brusc au devenit ‘telectuali…critica non stop autoritatile ..umplu facebookul cu critici
            Cine nu ii cunoaste ..ar zice vai doamne ce oameni responsabili ..isi pierde romania floarea muncii …chestia e ca pana nu demult ii taraia ciobanul legati cu funia dupa cal ..la fel ca in vestul salbatic ..si calcau poarta scolii sa semneze carnetul ptr alocatie
            Au venit acasa ..si o ard in distractii ..copiii ..ca pun non stop live-uri pe face book
            In timp ce noi avem medici straini ..ce strang masti ptr a le dona spitalelor , vorbesc mai bine romaneste decat ei..si nu se bat cu caramida nationalismului in piept
            Eu zic ca putin bun simt nu strica
            Nu critic pe toti cei „din afara” …la urma urmei si eu sunt unul dintre ei ..si suntem vreo 4-5 milioane plecati ..si s-au intors un numar mic..vreo 100000 mii ..si nu toti de rea credinta
            Dar hai sa acordam putin credit si suport autoritatilor
            Chiar daca si in timpuri normale sunt multe tare de rezolvat ..si de multe ori criticam activitatea diferitelor institutii , a „statului ” , coruptia ..ineficacitatea ..si statul asta si institutiile astea au oameni competenti si muncitori ..si multi daruiti profesiei lor..la fel cum si astia din afara nu suntem toti la fel
            Nu exista om perfect pe lumea asta
            De multe ori ..cum e o replica de film ..diferenta o face cum te comporti in momentele astea critice
            Asa ca sa fim oameni si sa sumam

        • Au navalit in hipermarketuri si aici,cozi de zeci de metri la faina,ma mir ca n-au venit cu camioanele

          2
  15. Veniamine Franqueline

    Ia uite alții :

    https://www.bbc.com/news/business-51868756

    Farmec, se aude?

    1
  16. Pandemia o sa tina luni nu saptamani la un moment dat oricat de mult s-ar incerca linistirea o sa apara o forma de panica este in natura umana. Tot in natura unman dupa panica se reintra in normalitate. Cand este mai bine sa fie la inceput cand “sunt de toate” si se poate suplini mai usor cerea mai mare sau dupa o perioada mai lunga cand o sa apara disfunctionalitati in aprovizionare si cerea datorata panicii o sa fie mai greu de gestionat?. Eu sunt adeptul detonarii controlate la inceput in cazul alimentelor
    Mesajul care l-as fi dat: nu faca-ti stocuri de alimente care se strica rapid nu cumparati nici in cantiati mari restul de alimente.

    Ce poate face armata:
    Pe langa patrulare si paza armata (unde si cand este necesar):
    -am scris si “in “celalant articol” aprovizionarea celor in carantina/izolare la domiciliu. Foarte important cine cumpara, transporta si inmaneaza acele alimente. Cel mai bine armata sa se ocupte cu aprovizionarea si sa fie descurajati altii, mai ales interzisa inmanarea de catre voluntari caci risca sa devina vectori de transmitere;
    – sa ofere corturi spitalelor pt. triere, spitale temporare si sa ajute cu trierea sau tratarea bolnavilor;
    -mobiliazare totala a tot inseamna medicina militara inclusiv spitale de campanie (oricum se va face gradual). Acestea vor prelua si trata (opera) atat cazurile “normale” cat si cele de coronavirus (unde se poate). Astfel se face loc pt. pacientii infectati in spitalele “normale” (de specialitate).
    -sa transporte bolnavii;
    -foarte important, sa ajute si sa supravegheze definzectia mai ales in cazul mijloacelor de transport in comun. Atentie in cazul privatilor, daca se decide ca pot circla (desi la un moment dat trebuie interzis caci nu se poate garanta dezinfectia (gen taxi). Acum nu este indicat sa se interzica, prea multa lume inca le foloseste dar definfectie, dezifenctie si dezinfectie;
    -reinfomarea cu modalitatile de preventie a celor care pot sa intre in contact cu cei infectati cu accent pe medici. Poate chiar oferirea de informatii cum sa isi faca o masca improvizata de protectie in cazul medicilor daca nu mai sunt disponibile cele normale;
    -acum poate parea o naivitate dar mai bine sa incercam. Armata impreuna cu ceilanti specialisti sa cerceteze/gaseasca modalitati pt. autoritati de a improviza echipamente de protectie si dezinfectie. Pot fi folosite de cei cu risc scazut de infectare sau cand nu exista alta posbilitate de medici.
    Echipamamente care sa dezinfecteze cu foc (cum fac in Iran) unde se poate. Cautate alte modaliati si substante dezinfectante (la Cantacuzino);
    -granite vor trebui inchise cel putin pt. strainii din zonele cu infectii acum nu mai are rost sa amanam (in final se vor inchide si pt. romani). In Romania au venit numai din Italia app. 7000 straini in 2 saptamani este foarte mult. Daca se continua asa (o sa se mai adauge Spania, Germania) numai straini, in cel mai bun caz, o sa fie 1000 de izolati sau carantinati/zi si 14 000 in 2 saptamani.
    Daca ai 10% infectati ai deja 1000 de noi cazuri iar 100 (10%) vor fi cazuri grave care necesita internare si foarte posibil aparate pt. asigurarea respiratie.
    Este o discutie cum se face carantina daca ii ti “pe toti” la un loc este suficient un sigur caz si ai infectat restul. Ideal fiecare sa aibe camera lui dar nu cred ca se poate, macar sa nu fie mai multi de 4 intr-o camera.
    Pana se inchid sa ajute cu „trierea” la granita.
    -sustinerea pshihologica a celor crantinati/izolati in special la domicilui prin telefon si sau internet (chair daca nu ei sunt cei mai in masura, o voce mai ales feminina poate ajuta);
    -exista un site oficial dedicat coronavirus unde oamenii si autoritatile sa poata gasi informatii?. In colaborare cu specialistii rapid un pus pe picioare cu toate informatiile necesare.

    5
    • Tu ai idee cand a patrulat ultima oara Armata pe strada?
      Si observ ca vrei sa faca si curierat,asta e rolul unei armate

      7
      • Mda, stiu, astia din armata sunt niste gingasi. Nu e nevoie de patrule pe strada (nu neaparat) desi in mediul rural aia isi fac de cap si trebuia putin bagata frica in ei, daca nu cu armata, macar cu jandarmii. Politia locala se teme sa se certe cu ei pt. ca la randul lor n-au protectie, proceduri, nimic. Nu, nu cu TAB-ul dar in anumite paturi sociale (mai colorate in special) o uniforma face minuni si celebrul pulan pe spinare(specialitatea casei jandarmilor) fac minuni.
        In Iasi City primarul a fost destept a facut centrul de carantina fix in buricul targului langa cel mai mare mall. Urmarea a fost scandal ca aia nu aveau in centrul vietii nici de unele si rudele carantinatilor (in multe cazuri „italieni” scapati in primul val cand nu era carantina) se plimbau de mama focului prin mall ca sa le cumpere la aia mancare. Primaria n-are creier dar aia din armata daca aveau un dram de initiativa ar fi stiut sa comunice primariei ce inseamna o ratie zilnica, ca sa nu se mai frece aia prin hypermarket atat.
        Armata ar fi putut ajuta in primul rand cu leadership (pe care nu-l are, ca daca l-ar fi avut nu ar fi fost aici atatea discutii ca de ce importam pulbere din Serbia si ne plimbam cu tancuri sovietice din vremea lui Gagarin) si competente in domeniul medical si logistic (din care probabil mai are cate ceva in „cazuri izolate”) dar cam atat.
        Cum ziceam si in alt post…in domeniul protectiei personalului medical (chiar si a celui din linia I) din spitale e jale. Si se vor vedea rezultatele in 1-2 saptamani. Nu va uitati la ce se intampla azi.

        3
      • Acolo am scris ce poate sa faca (iti dai seman ca sunt numai o parte din ce o sa faca).
        In tari straine si nu numai au spus:

        Nu inchidem orasele si…le-au inchis;
        Nu inchidem granitele si le-au inchis. Apropo: Presedintele Klaus Iohannis a declarat Romania este de acord cu masurile propuse de aceasta privind granitele externe ale Uniunii Europene. (Cei 27 urmează să aprobe o propunere a Comisiei Europene de interzicere a călătoriilor „neesenţiale” spre UE pe o durată iniţială de 30 de zile în cursul acestei a doua reuniuni la vârf). Foarte necesar,.eu o tot spun cu inchiderea granitelor pt. stainiii care vin din marile focare, la fel si plecarile spre acestea (cu foarte putine exceptii)_.
        https://www.agerpres.ro/politica-externa/2020/03/17/coronavirus-cei-27-se-pun-de-acord-asupra-inchiderii-frontierelor-externe-ale-uniunii-europene–468512

        “Curieratul” acela sa numeste in armata logistica si cu asa ceva se ocupa o parte a ei, cara provizii liniei intai. Preferi sa il faca voluntarii care nu prea stiu despre protectie biologica sau armata cu partea de NBC? (discutam aici numai despre cei izolati, carantina la domiciliu nu despre restul populatiei. Daca din lipsa de locuri, Domane fesreste, o sa ajungem sa trimitem bolnavii mai usor acasa sau in anumite locuri, cine ii aprovizioneaza si mai ales le inmaneaza alimentele si ce mai au nevoie?). Ce faci in satale mai izolate unde aprovizionarea populatiei se face prin 1-2 magazine (persoane) si poate se imbolnavesc?.

        In ambele cazuri poate nu este nevoie acum dar cine stie mai tarziu.

    • Da, WHO, situl Organizatiei Mondiale a Sanatatii

  17. Pentru supraviețuire, da. Categoric.

  18. autosuficienta s-ar putea sa fie esentiala in productia de echipament medical. pe care nu-l producem. italia si germania fabrica ventilatoare pulmonare si sunt disperati sa le pastreze pentru ei, de echipament medical de protectie nici nu mai vorbim…. noi … sper ca cineva se gandeste sa identifice firmele romanesti care sa poata produce sub licenta sau copiind aparate …

    1
  19. Bazat pe o populatie restransa de fabrici (cele din gupul pentru care lucrez, fabricile din apropiere, fabricile din domeniul in care activez si cel in care am activat), niciuna IMM – dar sunt multe IMM dependente care vor impartasi soarta surorilor mari, pot spune ca pentru moment industria prelucratoare lucreaza aproape de normal.
    Semne de ingrijorare:
    – transportul international (ma refer la marfa) are deja sincope. Rutier din/spre Italia inca se poate dar la costuri mai mari (4.x k vs 1.3k normal, vorbesc despre pret normal. nafectat de specula. probabil la bursa libera si micii transportatori neinhibati de contracte pre-existente preturile sunt mult mai mari). Variantele maritime si feroviare (+intermodal) raman valide dar cu dezavantajele normale. Se discuta despre propunerea UE pentru autoritatile nationale pentru asigurarea culoarelor de transport, deci sperante sunt. Probleme pot aparea la transportul in/din afara UE in viitorul imediat.
    – penuria cu elemente aprovizionate din APAC pare sa se incheie – probabil chinezii reiau productia saptamana asta si AP cu o intarziere de 1-3 saptamani.
    – o parte importanta la nivel national este legata de automotive. Pana acum au fost sincope minore (fabricile din AP au fost mult mai afectate) dar se anunta opriri majore ale asamblarii finale :pana acum FCA complet, PSA cam toate fabricile europene (zilnic, esalonat) dar fara subansamble, Renault/RNM fabricile din Vest,VAG cateva. Ford cam jumatate samd, Cauzele sunt riscurile pentru sanatatea personalului si aprovizionarea nesigura (din nou, in parte APAC) . Pe viitor poate aparea cauza legata de desfacere (care e urata dar nu acuta pentru ca de obicei presupune ajustare a planificarii si nu oprire). Desi nu am vazut nicaieri scris, si ce urmeaza este doar o opinie, cred ca George are dreptate cand spune ca multe vor depinde pentru noi de politica statului. iImi pare ca in vest s-au grabit sa opreasca si unele fabrici cu grad de pericol sau penurie mai mic, si desi aprob precautia si preventia, cred ca au facut-o cumva si bazandu-se pe solidaritatea autoritatilor care au afirmat ca intentioneaza sa suporte o parte din impactul negativ. Daca unii furnizori din amonte vor fi ajutati de guvernele proprii iar ai nostri nu, atunci vom avea un dezavantaj competitiv.
    – daca se contureaza o scadere a cererii cronica in UE sau o instabilitate financiara multi vor alege sa limiteze cresterea imobilizarilor in stocuri ceea ce pentru locatiile de productie de la noi s-ar putea traduce prin opriri premature sau chiar scaderi permanente ale capacitatilor. Provizionarea riscurilor poate eroda fondul de investitii deja alocat.
    – scaderea bursiera din nefericire va afecta (mai) putin fondurile noastre de pensii.
    Ramane sa vedem impreuna ce va urma.

    PS: Vlad, Sharky si altii – ma bucur sa vad ca sunteti foarte activi si ponderati parerile noastre despre ce (nu) a facut sau ar trebui sa (nu) faca personalul militar.

    4
    • @marius b riscul major acum pentru industrie e legat de lipsa comenzilor.
      Aici intervine rolul statului care pentru o perioada va trebui sa intervina cu comenzi (si mai putin subventii). Personal sper intr-o reindustrializare macar partiala a Europei.
      Transportul rutier de marfa nu ar trebui sa aibe sincope majore, urgenta ar fi asigurarea de echipamente de protectie si instruire pt. soferi si alte categorii din domeniul logistic si lucrurile ar trebui sa fie OK.
      In majoritatea fabricilor nu e ca la birou unde te freci de umarul colegului. 6-7m distanta intre operatori, masca pe figura, spalat pe maini sau manusi si mai putine tigari/cafele in spatele cladirii si lucrurile ar trebui sa fie aproape de normal. Sa nu exageram, kktul asta de virus nu e vreun neurotoxic persistent. Agricultura ar trebui sa fie practic neafectata. Putina responsabilitate si instruire ar trebui sa fie suficiente pentru mentinerea productiei la cote aproape normale.

      4
      • Agricultura moderna presupune putini oameni la lucru. In Romania, marile ferme produc cantitati substantiale, cele mici sunt la nivel de subzistenta, nu au un impact foarte mare in economie.
        Nu ar trebui sa fie riscuri pentru culturile semanate in toamna 2019, doar cele de la bunul Dumnezeu, insa sunt riscuri pentru cele care trebuie semanate in primavara. Sunt fermieri care n-au apucat sa cumpere semintele necesare asa ca daca pica transporturile nu va fi foarte bine… De fapt, e posibil ca toti cei care n-au apucat sa-si cumpere din timp cele necesare (ingrasaminte, fungicide, insecticide etc) s-ar putea sa aiba probleme. Totusi, n-ar trebui sa fie multi, dar nu avem inca statistici cu ce s-a semanat in primavara, de-abia dupa jumatatea lui mai.

        1
      • Asta cu reindustrializarea europei ar fi una
        Pe timp lung e unul din domeniile pe care guvernele trebuie sa,le studieze , la nivel european , comun
        Altul , de care vorbeam mai demult , ar fi nu neaparat „sanatatea comuna” , ci unele masuri in privinta asta
        Cu miscarea libera a fortei de munca , a cetatenilor , ar trebui cautate metode ptr istoricul bolilor cronice , continuarea tratamentelor in tarile de rezidenta , recunoasterea istorialului pacientului , o baza de date comuna ..in care sa poata fi gasit pacientul
        Modalitati de a „imparti” costurile cu tratamentul
        Ptr situatii de criza sa existe o coordonare a masurilor intre guverne , intr-o economie interconectata cum e acum ..masurile luate individual nu pot fi eficiente fara coordonare
        Pe termen lung crearea conditiilor ca unele sectoare sa se poata dezvolta local , sa fii dependent total de ce se poate produce in afara spatiului uniunii si fara sa ai practic parghii de control…e o vulnerabilitate mare
        Autosuficienta la nivel national nu o vad ca pe o solutie ..la nivelul uniunii , da
        Vedem cum producatori din germania si spania ..sunt in pragul gasirii unor antivirale eficiente , sa speram ca testarea pe pacienti va produce efecte

  20. In Spania stiti ca este decretata alerta .
    Este primul pas legal pe care il poate face guvernul pt a putea lua anumite masuri .
    -nu este limitata libertatea cuvantului
    -statul poate rechizitiona temporat capacitati de productie si bunuri private
    -hoteluri restaurante crese scoli inchise
    – nu este voie in parcuri hiha hiha
    Copii sunt in carantina , nu au voie sa iasa din casa .
    Civilii nu au voie mai mult de doi in masina si asta doar cand se deplaseaza la munca.
    Se vor da permise pt a te putea deplasa.
    Guvernul negociaza cu patronatele masurile economice prima varianta fiind respinsa .

    La nivel personal a trebuit sa schimb orariul pt a lucra in ture cu sotia datorita carantinei copilului .
    Cred ca in scurt timp o sa pierd peste 1k euro lunar care-mi intrau din productivitate si ore extra .

    Nu inteleg de ce cumpara lumea hirtie igienica .
    Spalatul c-lui este sanatos , igienic .

    Mi-am facut provizii pt o luna .
    Va sfatuiesc sa faceti un mic stoc de miere , este un aliment sanatos fara data de expirare .
    Nu mai vorbiti de romanii care se intorc in tara .
    O fac deoarece stiu ca acolo unde sunt nu au siguranta .
    In multe tari primii care sunt trimisi in somaj sunt strainii .
    italia este printre cele mai putin prietenoase .
    posibil si prioritati in sistemul sanitar …

    in vest se traieste din salariu si frigider .
    cade munca cade tot
    Aici Romania are avantaj datorita economiei de la sate .
    Mereu i-am zis sotiei ca tata traieste in ro mai bine ca mine cu tot 3k care-mi intra lunar

    5
  21. Daca tot am ajuns la sfaturi pt „sfarsitul lumii”, eu va sfatuiesc sa aveti grija cu numerarul. Banii ar trebui sa fie o prioritate, cash sau in cont, pt ca pericolul principal nu este epidemia ci o eventuala inchidere a multor afaceri.
    Daca ai bani te vei descurca, daca nu atunci va fi o tragedie.

    Ca si la timp de pace si intr-o astfel situatie prioritatea statului ar trebui sa fie locurile de munca. Ca vorba ceea „cine moare scapa dar cine traieste trebui sa plateasca”. Trebuie neaaparat ca guvernul sa aiba in vedere nu doar combaterea epidemiei ci si perioada post- Covid 19, pt ca altfel vom fi sanatosi si faliti.

    1
    • @george GMT, cred ca firmele ar trebui sa incerce sa nu-si mai planga de mila pt. ca statul in mod clar nu va avea resurse de compensatii si subventii cum viseaza unii ci sa incerce sa se gandeasca la business continuity plans pt. ca aia care vor avea vor scapa.
      E clar ca in domenii precum turismul sau transportul aerian va fi jale dar multe altele se pot adapta pt supravietuire:
      – IT&callcentere prin munca de acasa
      – restaurante >> comenzi/livrari la domiciliu
      – hypermarketuri >> comenzi online + livrari la domiciliu
      – agricultura ar trebui sa fie putin afectata pt. ca densitatea de muncitori e mica
      – transport marfa & logistica prin proceduri prin care soferii si manipulatorii sa aibe protectie (masca/ochelari) si sa minimalizeze contactul fizic atunci cand schimba facturi, foi de drum, samd
      – manufactura prin rearanjarea fluxului tehnologic de asa natura incat sa duca la 5-6m distanta intre muncitori, echiparea cu minim echipament de protectie
      Ma astept sa existe repercusiuni asupra Chinei in sensul reindustrializarii macar partiale a Europei si SUA. In contextul asta, firmele (inclusiv din Romania) trebuie sa arate ca vor si pot.
      Vor reveni in scena EU „industriile strategice” controlate de stat.
      Gestionata corect, criza ar trebui sa fie reparabila.

      2
  22. Între timp statul rechizitioneaza fabrica Hexi Pharma. Se gândesc sa o repună în funcțiune cu ajutorul mapn. Fabricile de cosmetice se pregătesc de reconversie a producției. Deci se pot face lucruri în stare de urgenta.

    5
    • Si cele 2 din Germania tot joi. Raman cele 2 din Marea Britanie (probabil se vor sincroniza cu JLR) si cea din Turcia, Daimler, VAG, Volvo si Toyota au intrat si ele in hora, dar nu cu toate fabricile. Suzuki-ul vecinilor de saptamana viitoare. Stocurile sunt mari si nici dealerii nu vor fi prea increzatori in viitor cat sa preia o parte consistenta asa ca probabil se vor inchide din ce in ce mai multe fabrici peste tot (pentru ca stocurile le permit o reactivitate suficienta cat sa porneasca la timp pentru a satisface cererea).

  23. nationalizari si mapn-ul in tot si toate inclusiv afaceri…….you’ll be sorry!!?

    4
  24. Din linkul postat de @Checkmate caci este foarte important
    „In urma discutiilor pe care le avem, incepand de saptamana trecuta, am identificat producatori care doresc sa-si modifice sau sa achizitioneze linii de asamblare pentru a produce masti sanitare si combinezoane sanitare si eu sper ca, in decurs de o saptamana, sa pornim productia de masti in Romania “ministrul Economiei, Virgil Popescu.
    Acesta a adaugat ca, in paralel, se acorda atentie si productiei de biocide in Romania, pentru ca, dupa inchiderea Hexi Pharma, acestea se importa. “
    La fel de importanta:
    Guvernul va rechizitiona fabrica de biocide Hexi Pharma,  toate utilajele fostei fabrici inca exista, iar cu ajutorul specialistilor Ministerului Apararii vor fi repuse in functiune.”

    ..
    Foarte buna preluarea utilajelor Hexi Pharma (si deschiderea liniei la Farmec), avem nevoie de orice “litru” de biocid. Asa se face, autoritatile s-au miscat bine aici, din China in cantitati semnificative nu o sa vina mai devreme de 1 luna si jumatate – 3 luni (globalizarea si efectele ei, o sa se rescrie niste lucruri).

    Mai avem pe undeva instalatii de clor in conservare sau care nu functioneaza la intreaga capacitate?. Daca ar fi nevoie certificat un anumit amestec/dilutie care ucide virusul. Acolo unde se poate. utiliza pt. a dezifecta. Ideea este sa restrangem aria utilizarii dezinfectanctilor “profesionali” (mai putini periculosi) in zonele unde se poate folosi clor. Folosesti bicidele profesionale in spitale, centre de crantina, locuri de joaca copii, etc. Amestecul de color pe strazi mai putin circulate, usi, scari de bloc, fatadele cladirilor, firmele, etc daca se ajunge acolo si este posibil sa il folosesti.

    Mai avem Romvac, producator local care face dezinfectati pt. zootehnie si nu numai. Daca sunt eficienti si in combaterea coronavirus trebuie certificati rapid sau poate au instalatii unde sa se poata produce dezinfectanti pt. coronivirus. Discutat si cu ei.
    Romchim mai produce si el ceva,
    Oricum probabil acum autoritatile ii stiu mai bine.

    Trebuie vazut ce se poate face si in cazul mastilor. Daca va fi necesar armata in colaborare cu restul specialistilor pot realiza si testa rapid “modele artizanale” care sa ofere o minima protectie. Acestea pot fi produse in fabrici de textile sau in atelierele de coritorie si dupa sterilizate. Nu o sa fie la fel de eficiente ca cele “profesionale” dar macar ai ceva care protejeaza cat de cat, nu ti oamenii fara nici o protectie.
    Ajutate, identificate firmele care se ocupa cu sterilizarea lor.
    Dar am vazut in acel link ca pot incepe productia de masti intr-o saptamana deci probabil nu mai este necesar.

    Asemenea stiri fac cat 10 apeluri la calm ale autoritatilor putand sa ridice, cat de cat, moralul populatiei. Sa speram ca vor fi preluate si de “media mare”.
    ..
    Voiam sa postez:
    “Cred ca deja populatia trebuie sa inceapa sa fie pregatita pt. a se trece usor, usor spre cumparaturi online.
    Mai ales restuarnatele, barurile si cafenelele. sunt printre cele mai succeptibile sa (re)transmita virusul. In urmatorele zile inchise acolo unde sunt cazuri. Permisa numai comanda online.
    Fast food ramn deschise numai daca servesc “la pachet”. “
    Dar vad ca deja mi-au luat-o inainte autoritatile, se misca mult mai bine acum, Sa vedem implementarea caci aici a fost marea buba (ca si la altii):
    Ministrul de Interne, Marcel Vela, noi masuri:

    – barurile, restaurantele, hotelurile pot doar comercializa produse alimentare, alcoolice si nealcoolice, dar produsele nu se mai pot consuma in interiorul acestora

    – se suspenda traficul aerian dintre Romania si Spania incepand din 18 martie si se prelungeste cu doua saptamani suspendarea traficului aerian dintre Romania si Italia”

  25. Ma riog sunt si domenii in care Romnia nu are alte solutii decayt importul. Ca sa il citam pe Brejnev : „N-am ce face Romania nu produce banane!” (asta e dintr-un banc vechi)

    Insa in altele .. e doar rea vointa, ticalosie si vanzare de tara!!!

    Hai un miuc exemplu flagrant (adica care „arde”) .Masti, costume, halate, dezinfectatnti ptr domeniul medical..

    Adica ca cum a dnei ma-si @@@dic “In urma discutiilor pe care le avem, incepand de saptamana trecuta, am identificat producatori care doresc sa-si modifice sau sa achizitioneze linii de asamblare pentru a produce masti sanitare si combinezoane sanitare si eu sper ca, in decurs de o saptamana, sa pornim productia de masti in Romania „? Ce mare cacat este masca aia ?! O bucata de material si nistre elastic!!
    O „artizana” din Iasi s-a „gandit” si se lauda ca face manual , ca sunt bumbac bio si ca .. au imprimeuri dragute!!!! O „firma” din Codlea s-a hotarat :va produce masti! Dati comanda !!!!!
    hahaha! Cred ca doar careva disperat a intrebat ceva in genu „fa asta da cate masti poti face la pretu de sub un leu ?” si nici artizana si nici „firma” (am imprsia ca ceva cu 20 d emaisni de cusut) nu au avut nevoie de linii de asamblare …. doar de asigurarea ca nu vor munci pe daiboj si ca voar ramane si in paguba si cu mastile ….

    Sau … combinezoane sanitare? O alala! Ce credeti ca este costumu antichimic model 2 ? Ca treb sa reziste la iperita, sarin , efort mecanic si agresiuni chimice ? Tzt. E „pelerina” aia de la spital pe care o pui peste haine. Doar cusuta „salopeta” .
    Simplu! Aat de simplu incat Jiji el Ciobandate in calitatea sa de Prim Cioban al Tarii , in virtutea inaltei sale pregatiri tehnologioe , adtiove si medicale , a aranjat cu supoertehnologica firma Brainconf : „Am vorbit la cea mai mare mare fabrică de cămăşi din România. Le-am zis: «Băi, nu mai faceţi cămăşi! De acum încolo lucraţi non-stop şi faceţi măşti şi halate. Vi le cumpăr eu». Cei de acolo au întrerupt producţia de cămăşi. Spuneau că nu au materiale de măşti. Cum să nu fie? Nu avem nişte petice, nişte materiale?

    Să se facă în fiecare zi câte 5.000 de măşti şi halate, ca să dau la spitale. Le plătesc eu. Vreau să menţionez că cei de acolo nu mi-au pus niciun adaos. Doar 10%, căt costă mâna de lucru şi salariile muncitorilor”

    nashpa ca daca Primul Cioban al Tarii da banii nu va fi loc de „studii” gras platite!!!
    Ce este drep-t fata de minustrul de resort Jiji nu are diplome 3, doctorat si nici figura fina de intelectual … Daor credinta, bani, coaie si bunavointa.

    Sau ce? heximasa?! Hexi Pharma se pare ca avut o simgira hiba „dilua prea mult! In rest .. era OK Sehr Fut…. Cu ce sa te lauzi ?!!!

    Pai cum cu ce ? Cu globalizarea!

    Ca daca produci tu (masti chirugicale, „biocide” , tigari, kurpapier) in loc sa importi inseaman ca esti „comunist”, „ceausist”, „xenofob” samd etc ….

    4
  26. Ca si exemplu vizavi de ce se vorbea mai sus:
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/camion-cu-dezinfectanti-pradat-de-hoti-1277631
    Pariu ca daca asta era un camion militar, nu-l prada nici dracu?

  27. azi la radio actualitati senator pdsr vorbea despre masuri de ajutor si relansare a sectorului privat?cât de prost sà fi bà liberalule care esti la guvernare sa-ti confiste iar discursul partidul neo comunistilor si socialistilor?!
    de la yohanis in jos toti sunt prapastie in partidul àsta…s-au câcâit cu starea de urgenta si cu masurile de preventie de ne paște dracu pe toți.

  28. Noi date care modifica cate ceva in modul de a lupta contra virusului:
    US. CDC, cercetatori de la UCLA si Universitatea Princeton : Potrivit unor teste efectuate in laborator, covid-19 rezista 3 ore in aerosoli, 4 ore pe cupru, pana la 24 de ore pe carton si 2-3 zile pe plastic si otel inoxidabil.
    https://www.nih.gov/news-events/news-releases/new-coronavirus-stable-hours-surfaces?fbclid=IwAR37ciY5QvX_qIcvbO-zRfH_AHoXQQymYdXo_dOkgcuBG0Ep4GC1uDgDGsA

    Cred ca este necesar sa se creze “doua linii” de aparare:
    1. Masurile de distantare sociala (dar daca nu reusim sa impunem respectarea izolarii/carantinei… macar carantina prin orice mijloace..);
    2. Linia a doua de aparare: productia de masti, dezinfectantii si manusile pt populatie plus firme.

    Avand in vedere ca rezista mai mult decat se credea initial, mastile, manusile si dezinfectantii pt. populatie si firme devin mult mai importante (supravietuirea 3 ore aerosoli si 2-3 zile pt. plastic este foarte ingrijoratoare. Nici in cazul otelului nu este prea imbucurator). Din pacate eradicarea lui va dura mai mult in aceste conditii si necesita masuri aditionale.

    Acum cred ca si in cazul mastilor este absolut necesar ca specialisti din armata si cei civili sa “gaseasca modele” (chiar si cu eficienta mai redusa) care sa poata fi produse masiv (materiale care se gasesc/produc rapid) in fabrici de textile si ateliere de croitorie dupa care sterilizate (sau nu daca nu este necesar).
    Acestea vor fi vandute populatiei si firmelor sa le foloseasca cand ies din casa sau la locul de munca cu avertismentul ca nu ofera protectie 100% (ca si in cazul unor dezinfectanti si manusi).

    Biocide am scris sa speram ca cineva va produce si ceva bazat pe un gel/crema (poate unul din produsele Farmec), servetele sa poata fi folosit(e) cand nu te poti spala pe maini (desi si aici este o discutie privind spalatul in wc-urile “publice”).

    Aceeasi strategie trebuie aplicata si in cazul manusilor (incercarea gasirii unor modele care sa poata fi fabricate rapid si in nr. mare pt. a fi vandute populatiei). Identificati poducatori locali si ajutati sa inceapa productia (ideal ar fi sa produci pt. toata populatia dar nu se poate) caci importul nu este o solutie in cazul populatiei si nici nu te poti baza pe el (China, Bangladesh, India sau SUA care teoretic exporta dar practic nu caci nu au nici ei).

    Daca este posibil sa se faca si in cazul plananilor artificiali, ceva care sa ajute respiratia.

    Cum ajung la populatie si firme este foarte important. Vanzarea in magazine, direct firmelor dar si locuri speciale daca este cazul (impiedecarea achizitionarii de suprastocuri).

    Tot lantul de productie al dezinfectantilor, mastilor, manusilor si a altor echipamente de protectie trebuie coordonat, controlat (calitate, respectarea design-ului aprobat ), urmarit si ajutat de autoritati.

    Toate aceste masuri sunt absolut necesare pt:
    -a reduce nr. oamenilor infectati si pe cale de consecinta la protejarea sistemului sanitar (nr. cazuri necesar a fi tratate) si a muncitorilor. Acolo creste riscul de infectie caci virusul traieste suficient pe carton, otel sau plastic;
    -prin comenzile date ajuta o parte a economiei reducand presiunea pe buget. Statul cheltuieste foarte putin cu cercetarea modelelor si poate vanzarea/distibuirea lor fata de cat ar costa ajutoarele date firmelor;
    -reduce riscul si nr. de firme inchise atat datorita pericolului de a contacta virusul (vei inchide mai putine firme) dar si prin contactare si aparitia de focare infectie in firme. Astfel se va reduce impactul economic asupra bugetului.

    Sa nu uitam ca exista un lag de app. 3 saptamani de la adoptarea unei decizii pana la aparitia rezultatelor. De aceea productia echipamentelor de protecte si biocidelor necesare populatiei trebuie pornita cat mai rapid astfel incat cand va reincepe reluarea lucrului in marile uzine si firme acestea sa fie disponibile. Protejam astfel populatia-sistemul sanitar-economia.

  29. Dupa ce DJT si Macron (este bine ca si la noi s-a declarat si la nivel de presedinte) au declarat “razboi” avem cateva exemple ale raspunsului dat de companii. Cel mai bine pt. DJT sa se implice in ajutoarea acestor firme, totul trebuie coordonat de autoritati:
    “Ford and General Motors are looking into making medical equipment including ventilators that could help combat the novel coronavirus outbreak.”

    SpaceX and Tesla Might Make Ventilators.

    Fiat Chrysler (FCA), Ferrari si Marelli se implica in fabricarea unor componente pentru asamblarea ventilatoarelor pentru terapie intensiva.

    Pernod Ricard USA has announced all of its manufacturing sites, including TX Whiskey Distillery in Fort Worth, will be used to produce hand sanitizer to combat the coronavirus pandemic.

    Avión Tequila and Kahlúa brands of alcohol also said it will now be making hand sanitizers at all its manufacturing facilities.

    The Absolut Company and LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton SE are also making hand sanitizers.

    Honeywell, 3M, and GE Ramp Up Effort to Produce Hospital Supplies in Coronavirus Fight”

    Aceasta este o parte a raspusului care este necesar pt. a invinge virusul (pe langa sistemul de sanatate, cat mai multe masti, manusi sau dezinfectanti sa fie produsi si sa ajunga la populatie ca sa scadem cat mai mult nr. de imbolnaviri).

    La cat de infectios este virusul, nu mai poate fi combatut numai de sistemul medical + industria medicala dinaintea exploziei epidemiei. Este necesara schimdarea atitudinii, sa trecem la ceva in genul “totul pt. front” toata lumea trebuie sa “lupte” dupa caz si cat este nevoie. Unii sa respecte carantina/izolarea alti sa inceapa productia pt. “razboi” (masti, manusi, dezinfectanti, halate, “repiratoare”, etc).

    Si la noi trebuie statul prin armtata si autoritatile civile sa faca rapid cercetarea acelor modele/solutii care se pot produce in masa si rapid in industria autohtona.

    Cat poate dura tratamentul:
    “Cuplul de turisti chinezi, considerati primele cazuri de imbolnavire cu COVID-19 de pe teritoriul Italiei au fost externati din spitalul Spallanzani de la Roma unde a fost tratati de pe 30 ianuarie (Agerpres) ”

    Facand nimic nu facem nimic.
    ..
    Cercetatorii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi au anuntat ca au descoperit o metoda de detectie rapida a diferitilor patogeni, aplicabila si pentru COVID-19, transmite Agerpres.

  30. O veste super:
    „Cercetătorii militari au realizat, într-un timp record, un Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC (tip izoletă).

    S-au creat astfel condițiile necesare pentru demararea procesului de producție, în cel mai scurt timp, a acestei izolete de concepție 100% românească în țară, de către STIMPEX SA, în colaborare CN ROMARM SA.”
    https://www.facebook.com/mapn.ro/posts/1641950122610898
    De asa ceva avem nevoie, colaborea cu autoritatile nu fiecare sa faca ce il trece prin cap si sa nu fie eficient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *