Meanwhile in the real world:

Deaths per(centage)/from total cases; deaths per 1 million citizens:

Belgium- 15.26%; 597/1mil.
Italy- 13.5%; 436/1mil.
Spain- 10.23%; 490/1mil.
France- 13.92%; 341/1mil.
UK- 13.7%; 299/1mil.
Netherlands- 11.9%; 257/1mil.
Sweden- 12.1%; 217/1mil.

Germany- 3.73%; 69/1mil.
___
US- 5.7%; 160/1mil.
___
Romania- 5.44%; 30/1mil.

10635 infected;  601 dead; 2890 cured; 12009 quarantined; 26159 isolation.

_______________

https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

103 comentarii:

  1. For those who want the end of lockdown, an idea:
    – towns/cities/counties with below 5% deaths from total cases, and also cities/counties below 50 deaths per 1 million citizens.

    1
    • Poate ar ajuta daca s-ar compara mortalitatea generala din acesta perioada, cu mortalitatea generala din vremuri normale.
      Mi-e teama ca nu se va putea sustine lockdown si se va da drumul cu consecintele corespunzatoare.

      5
      • De departe pentru mine cele mai alarmiste statistici sunt cele cu privire la („total cases”, care contin „active cases” si „closed cases”)…raportul/procentul de morti din „cazurile rezolvate/inchise” versus cele „recuperate/vindecate”.

        • 80-20 Parca ar fi legea lui Paretto!

          1
          • „Norocosii” aia suntem noi, spaniolii…
            …la americani e 68-32.
            Franta 66-34.
            Italia, 71-29.
            Belgia, 60-40 (Golden Ratio?)
            UK, Olanda, pwoola!
            Suedia, 31-69!!! „Nice” job, fuckers! Voi cu UK si Olanda, „The 3 Stooges” of „natural immunization – herd immunity”!..doar pentru ca v-a fost frica sa fiti numiti „rasisti” de wokemoni!

            Germania, 95-5!!! (cu mentiunea felului cum „identifica” decesele de COVID-19).

            4
  2. Ce bine era dacă am fi trebuit să purtăm măști și eventual mănuși obligatoriu de acum 1 lună măcar…

    2
    • @patriot, personal am zis treaba asta cu mastile (nu c-ar avea vreo importanta) inclusiv aici pe site inca de-acum o luna si ceva cand comunistul ala de la OMS ii dadea cu „nu purtati masca”.
      A fost una din greselile capitale, populatia generala a fost incurajata sa nu foloseasca protectie personala iar personalul medical din prima linie a avut protectie insuficienta. Rusii au fost printre putinii care au folosit la medici protectie „military grade” si prin urmare n-au avut probleme cu raspandirea in spitale ci ulterior pe alte cai. La rusi sectorul medical si-a facut treaba, in Italia/Spania s-a practicat dansatul pe holuri in lipsa mastilor. Cu rezultatele actuale.

      5
  3. Smaranda Florin

    Cu privire la rata mortalitatii eu ma uit la numarul oficial al celor infectati si cele mai noi statistici dau 2.9 mil. de infectati si cam 202 mii de morti deci rezulta 6.95% mortalitate. Aceste cifre sunt in conditiile in care infectarile nu au afectat un numar foarte mare de oameni. Suntem totusi cateva miliarde. Acum sa ne imaginam o explozie a imbolnavirilor si ca atare prabusirea sistemelor medicale. Rezulta sau nu o mica apocalipsa in care tot cine este batran si/sau bolnav este trecut la statistica? UE are 512 mil si 20 % sunt peste 65 ani. De aceea consider ca situatia este foarte grava si cei care viseaza reantoarcerea la sistemul ante-covid se imbata cu apa rece. Luam in calcul o infectare generalizata a populatiei planetare Chiar daca rata mortalitatii s-ar pastra in jurul valorii de 7% din cei infectati numarul mortilor ar fi de ordinul zecilor de milioane daca nu cumva sutelor de milioane. Asa ca i-as intreba pe cretinii care vor o intoarcere la „normalitate”: ce folos daca esti rege peste nimic?

    7
    • Rege peste 95 la suta…sunt destui care s-ar gandi ca merita sa ii sacrifice pe aia 5 la suta. Pur si simplu, sunt unii…

      3
      • Va repet la amandoi ce am spus in comentariile de mai sus:

        Total Coronavirus Cases = Active Cases + Closed Cases
        dar…
        Closed Cases = Recovered(Discharged) Cases + Deaths
        ______

        Ca si mine in articol, voi comparati procentajul de morti din totalul cazurilor…dar cand incepi sa compari procentajul de morti din cazurile inchise…Dzeu cu mila…

        4
        • Normal totu’ se termina cu „outcome” cand tragem linia avem cifrele cu cei rezolvati „one way or the other”… ori la cifrele astea iese cam rau… nici vorba de 5%…

          Numarul total de infectati e irelevant pentru ca pana nu avem vaccin TOTI(!) suntem susceptibili sa avem de-a face cu virusu… asimptomaticii care se vindeca singuri fara sa-si dea seama acasa; poate asta ar fi o cifra interesanta…

          Vaccinul sa zicem ca vine mai devreme sau mai tarziu… dar gripa usoara sezoniera eu stiu ca are prostul obicei sa mai muteze (macar un pic) de la un sezon la altu si e nevoie de vaccinare anuala cu vaccin adus la zi… cu cat infecteaza mai multi si este expus la mai multe medicamente si tipuri de tratamente si virusul sars-cov2 va fi foarte posibil sa muteze inainte sa vaccinezi toata planeta si te trezesti ca o iei de la capat… alt vaccin cu care sa vaccinezi toata planeta…

          „Rege peste 95 la suta…” …asta e chiar simpatica… 🙂

          Nu prea e clar ce va ramane dupa toata tarasenia (mortalitatea la final nu va fi 5% decat in visele frumoase)… sigur ca lupte de starda pentru mancare in principiu nu sunt de asteptat in SUA sa zicem, dar daca totusi… la cate arme au aia in dulapuri o anarhie in SUA si nu prea vad ce fel de rege o sa mai fi si peste ce…

          2
          • Cum mai ziceam, incepatoru si razvan, nu cadeti in capcana asta statistica cu imbolnaviti vs. outcome cata vreme nu se fac testari relevante pe esantioane de populatie la o boala cu f. multe cazuri usoare si asimptomatice. Voi chiar nu realizati ca in tari precum India care raportat la miliardul si jumatate de locuitori practic n-au asistenta medicala trebuia pana acum sa fie mormane de morti pe strazi? In India se doarme practic pe strada, chestia cu lockdown in India si politzaii aia pe motociclete cu varga e de show.

            14
            • Nu e nici o capcana. E doar o singura certitudine pana acum.
              Virusu nu da inapoi.
              Cat priveste India, aia traiesc prin mormane, nu prea le observa.

              1
              • „Cat priveste India, aia traiesc prin mormane, nu prea le observa.” asta e un fel de refuz al realitatii. Am fost in India de 2 ori: odata in Calcutta in vizita 3 zile la frate-miu care lucra ca medic in Calcutta in perioada aia + ceva trasee turistice, cel mai mult am stat 2 sapt in Chennai cu serviciul. Am spus ca indienii dorm pe strazi printre sobolani nu ca au gramezi de morti pe strazi. Orice am cu indienii (pe care nu prea ii sufar btw) mi se pare aiurea sa crezi ca n-ar observa daca ar avea mormane de morti pe strazi. Am vazut in India toate nebuniile posibile dar morti pe strada nu. Mie ce se intampla in India imi ridica mari semne de intrebare in leg cu epidemia asta. La fel cu Japonia sau Vietnam sau chiar Coreea de Sud, samd. Japoniei ii canta prohodul CNN-ul si OMS-ul de 2 luni si aia se incapataneaza sa aibe max. 15 morti pe zi in conditiile in care tzara e plina de bosorogi iar la metroul din Tokio nu vrei sa stii cum arata de aglomerat.

                12
                • Stii exact ce inseamna de fapt expresia respectiva. Vlad „a explicat-o” in urmatorul comentariu.

                  • Militarii indieni si nepalezi pe care ii stiu sunt foarte profi si politicosi , vb tot timpul cu Sir,eu ii tratez la fel. Ar fi vrut sa facem un proiect comun romano-indian anti-covid,au spus cu subiect si predicat, doar ca nu am competenta pe linia asta, am rostogolit-o mai departe.
                    Au o parere fb despre Romania
                    Si filipinezii la fel si brazilienii si arabii si toate natiile
                    Probabil pt ca suntem europeni

                    2
            • In India e jale, am vb zilele trecute cu un amic militar de acolo. Nu au nici ei idee cati sunt infectati

          • Tu duci fanatismul politically correct la alt nivel. Esti un fel de olivia Steer pe invers. Un cip intr-o parte anume a anatomiei nu vrei sa ne bagam toti? Ca sa stim care sa ne reproducem. Am vreo 20 de vaccinuri in mine cat n-o sa ai tu toata viata doar ca nu suport prostii

            2
        • @razvan mihaieanu…totalurile alea sunt totalul mortilor vs totalul cazurilor testate. E o statistica f. „misleading”. In realitate ar trebui calculat totalul mortilor la totalul infectiilor dintre care majoritatea sunt asimptomatice.
          Spunea neamtu tiganu de Pareto, cumva se aplica la boala asta, cam 80% sunt cazuri asimptomatice, 80% sunt cazuri simptomatice din care 80% sunt cazuri spitalizabile iar 20% din cei spitalizati mor. Ceea ce ne duce la o mortalitate de 0.8% din populatia infectata. Ceea ce e nu e putin pt. o boala atat de contagioasa. Daca pt. imunitatea de turma se estimeaza un necesar de 0.6-0.8 din populatie infectata la populatia Romaniei ar rezulta un 20.000.000×0.7×0.008=112.000 morti, intins probabil pe 2-3 ani. Totusi chestia cu Pareto e prea simplista, cred ca de fapt relevant referitor la mortalitate este ceea ce s-a intamplat pe Diamond Princess, pe Th Roosevelt si eventual in Islanda care a testat 12.5% din populatie.
          Diamond Princess – mortalitate finala 1.8% pe o populatie cu risc (majoritatea batrani)
          Th. Roosevelt – deocamdata 1 deces la 700 infectari pe o populatie in general tanara si sanatoasa
          Islanda – mortalitate 0.55% si epidemia practic oprita dupa 4% infectari raportat la populatia generala.

          @neamtu tiganu, diferenta intre mortalitatea normala si cea din vremea covidului ia in calcul si mortile indirecte care se pot fi atat nu din cauza de covid ci din lipsa de asistenta medicala pt. alte boli, depresii, scaderea generala a calitatii vietii, samd.

          Marea necunoscuta o reprezinta nr. de infectari, ma mira ca aproape nimeni nu investeste bani in testari serioase pe esantioane reprezentative de populatie. Au trecut totusi 3 luni de cand boala e in Europa sau SUA. E o criza extrem de prost gestionata. Gestionata de la bun inceput pe politically correctness, pe alinieri politice (mai ales in SUA) si apel la sentimente mai degraba decat la ratiune. Au fost de la bun inceput cateva masuri extrem de gresite, initiate in mare parte de OMS (al carei rol ar trebui serios reevaluat):
          Preluarea de info false din China si nerecomandarea carantinei fatza de China
          Nepurtarea mastilor de catre populatia generala, masura care a avut rezultate in toate tarile din proximitatea Chinei si care sunt expuse deja de mai mult timp. Au insistat ca surdu-n toba cu „test, test, test” cand nimeni nu avea teste eficiente. Un fel de „invatati, invatati, invatati” al tov. Lenin.

          Parerea mea e ca suntem abia la inceputul problemelor, masurile contra covid ne conduc cu fiecare sapt. spre ceea ce cred ca vor fi conflicte nasoale de tot. Cred ca vom fi f. norocosi daca scapam din afacerea asta fara WW3 sau ceva echivalent. Care nu va fi dura juma de ora cu un schimb de ICBM-uri ci va fi un conflict clasic de cativa ani in zonele mai nefericite ale planetei (Africa, Asia de Sud, Orientul Mijlociu, oceane) pt. a stabili viitoarea ierarhie economica si politica. Actualele evenimente destabilizeaza profund balanga geopolitica si n-au astia cum sa se inteleaga la masa verde pt. ca e un „zero sum game”.

          10
          • Sunt de acord cu ce spui, pe mine mai intereseaza insa faptul ca lumea pricepe, se sperie, intelege daca primeste niste date simple.

            • Mihaeanu, nu intelege as we speak sunt adolescentii fara masti la plimbare prin Buc si la caterinca in jurul blocului.
              Poti sa le prezinti si mana lui Pareto tot nu inteleg

              1
          • Si Pareto si clopotul lui Gauss. Insa virusul asta nu e o entitate scalabila, poate fi masurat abia dupa ce trece, eventual poate fi data doar o zona in care se va desfasura gen nr complexe

        • Iau si eu scenariul mai vesel in seama…partial pt a evidentia ca si in acel scenariu e nasol, si partial pt ca sunt f multi care mi-ar sari in cap ca sunt „alarmist”. Chiar si aci pe site 🙂 tin minte oameni care insistau cu comparatia cu gripa (de parca gripa e ceva usor de ignorat….).
          Dar nu e de ras, si viitorul este in continuare incert. Per total, carantina era necesara.

  4. Statistica e stiinta minciunilor daca nu e facuta cum trebuie.
    Comparam nr de vindecati raportati la cel de decedati din totalul infectatilor?
    Hai ca e matematica elementara
    Daca vreti va bag si-n dinamica aia cu fluturele Lorenz
    Si pareristu de serviciu, marinaru, a ajuns sa se priceapa, plina de experti tarisoara

    2
  5. Mihaeanu, citesc cu placere tagurile puse, sunt aproape la fel de interesante ca articolul 😀
    Pe cand un articol doar cu taguri :P?

    2
  6. Romania nu sta deloc rau in comparatie cu altii, mult mai bine pregatiti si mult mai bogati decat noi.
    Relevante mi se pare trei procente: total cazuri imbolnavire vs total populatie, decese raportate la total imbolnaviri si decese la total populatie.

    5
    • Ar mai fi si densitatea demografica…oricum, se observa ca „un scor de risc” la fiecare tara poate fi obtinut printr-o formula matematica care sa contina cele de mai sus.

      1
    • George, in epidemii doar un singur parametru conteaza…rata de infectie.. Restul depinde de marimea populatiei. Cati decedeaza este dependent de sistemul medical si masurile de carantinare.

      Ei bine rata de crestere faimosul R este in scadere in Romania de cam 2 saptamani . Cazurile active sunt cam constante in ultimele zile.

      Numai sanatate

      5
  7. Se mai indoieste cineva ca, de cel putin 1-2 luni, incet dar sigur, cazurile de infectati/vindecati/morti….cresc si nu se mai opresc/incetinesc? Accentuez „incet dar sigur”.
    Si doar cateva state au fost pe faza la start, acum fiindu-le mult mai usor?..

    Ca sa folosesc o expresie…”we are here for the long-run”

    4
  8. Cifrele exacte le vom afla abia dupa ce se va incheia toata nebunia.
    Numarul de imbolnaviri – raportat la milionul de locuitori (ar trebui prins si el) este influentat de numarul de testari la milionul de locuitori.

    Testezi mai multi, gasesti mai multi, gasesti mai multi (procentual) cu forme usoare / asimptomatici, creste procentul celor vindecati, scade procentul celor decedati(la outcome).
    Testezi mai putini, iti vin preponderent cei cu forme medii si grave, raportezi mai putine imbolnaviri la milion, dar scade procentul celor vindecati (cei cu forme usoare /asimptomatici nu mai sunt inregistrati) creste procentul deceselor (la outcome).

    A doua mare problema de clarificat va fi la raportarea deceselor.
    Majoritatea celor decedati apar cu comorbiditati.
    Nu cred ca exista o procedura unitara care sa stabileasca daca la un pacient cu obezidate, diabet si hipertensiune arteriala, COVID este cauza decesului sau a fost doar un factor agravant.
    Probabil, dupa ce se vor linisti apele, vom vedea schimbari spectaculoase ale cifrelor la decese, la unii in jos, la altii in sus.

    De asta nici nu ma alarmez dar nici nu ma entuziasmez cand se anunta cresteri/scaderi ale imbolnavirilor / deceselor.
    Keep calm.

    7
    • Singura chestie „calma” e faptul ca la 2-3-4 pasi (zile) inaintare serioasa…ai 1-2 pasi (zile) cu inaintare ceva mai slaba…si tot asa, vin valurile astea. Dar mereu in sus. „Metodic de-a dreptu’, simplu, incet dar sigur”..numai in sus. Calm…in sus.

      2
    • E tampenie ce spui. Degeaba testezi azi si iese negativ daca maine intra in contact cu unu pozitiv. Ori testezi tot simultan, ori zilnic si facem niste tarcuri unde sa stam. Gandeste, ca e pe gratis

      3
      • Nu e tampenie doar ca n-ai inteles tu. Dar eu nu ma supar.

        4
        • 3 din 4 paragrafe sunt super ok, am recitit,ok, am aruncat prea usir cu pixelii
          Ce spun e ca testarea nu e paleativ, poate fi inducatoare de erori. Are multe parti bune intr-adevar, suntem in situatia cand testam temperatura wtf

          • Nu am pledat pro sau contra testare.
            Am spus ca in clasamentul ala intra, la gramada, tari care au practicat testarea in masa, rezultand un numar mare de cazuri (in special usoare si asimptomatice), o rata mare a vindecarilor si una scazuta a deceselor, si tari care au testat doar cazurile simptomatice, rezultand un numar mai mic de imbolnaviri (constatate), dar o rata mai mica de vindecari si mai mare de decese.
            In privinta deceselor prevad schimbari in cifrele raportate, unii ca au vrut sa ascunda numarul de decese (din motive de orgoliu national), altii ca au vrut sa exagereze amploarea pandemiei pentru a primi finantare etc etc.
            Dar asta dupa ce se va stinge tot.

            5
      • testarea fara urmarirea cazurilor e degeaba
        si parerea mea risipa de resurse
        pana acum se interneaza , in general , cazurile in care ai pneumonie , la rx se vede si cumulat cu alte simptome
        asta se face in spitale
        testarea s-ar face in centrele de sanatate ..si chiar de esti pozitiv , dar nu ai febra si saturatie slaba , plamanii nu iti suna rar ..nu vei fi internat
        probabil , ti se vor da cu reteta medicamente si recomandarea de a sta in casa
        daca nu exista o metoda prin aplicatii telefon , in care sa ai situatia carantinarilor in timp real , pozitivilor , nu vei putea urmari fiabil daca respecta carantina sau nu
        asta era o masura ptr recuperarea activitatii economice , ptr a cunoaste cine se poate incorpora sau nu
        dar cu „certificatul de imunitate” , sau ca esti pozitiv ..nu vei avea un control eficient
        sunt altii care spun sa se testeze preponderent categoriile de risc , batranii , etc…iar mi se pare eronat , ptr ca in lipsa unui vaccin nu iti foloseste la multe
        mi se pare mult mai important , testarea tuturor cadrelor medicale , ptr a avea situatia reala si ca spitalele , centrele medicale sa nu actioneze ca propagatori
        a celor din centrele comerciale si absolut toate activitatile in care persoane intra in contact mult mai mult decat in mod normal
        posibilitatea de a izola , carantina si testa rapid zone cu un numar de infectati mare in interval rapid de timp
        datele statistice vehiculate ..pana la controlarea pandemiei , nu vor fi fiabile
        pana nu se reunesc datele totale , suprapuse pe modul cum s-a facut statistica nu poti avea o imagine reala , la fel cum nu poti echivala datele din diferite state ..ptr ca nu cuantifica toti la fel

    • @Eroul Bula

      Ținând cont de faptul că americanii tot mai descoperă noi manifestări ale virusului – atacă sistemul nervos, provoacă accidente vasculare cerebrale – șansele că vom avea o cifră corectă în România sunt nule. Nu ștui exact, dar nu cred că la noi cineva testează pentru anticorpi Covid pe toți cei care mor acum.

      Va fi ceva aproximativ sau vom folosi date furnizate de muricani.

  9. Pentru cine vrea să vadă lumea academică așa cum este în realitate, cum funcționează CENZURA articolelor ștințifice care contravin variantei oficiale. Articolul de mai jos a fost publicat pe un site
    https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.01.30.927871v2
    unde NU există cenzura intitulată ”peer-review” (verificat de alți confrați), dar apoi autorii au fost SILIȚI să retracteze. Declarația de pe site:
    ”Acest articol a fost retras de autorii lui. Ei intenționează să-l revizuiască în răspuns la comentariile primite din partea comunității științifice cu privire la tehnica folosită și la interpretarea rezultatelor.”

    La acest articol probabil că a făcut referire profesorul Luc Montagner când a zis că li s-a închis gura unor savanți indieni, dar că lui nu-i pot închide gura pentru că e laureat Nobel. Deci acest articol a fost retras de pe un site care nu verifică ”peer-review”, și nu lasă îndoială ce s-ar fi întâmpla dacă un astfel de articol ar fi trimis unui jurnal care are sita ”peer-review”: articolul n-are absolut nici o șansă să fie trimis la verificat, darămite să mai fie și publicat.
    În articol echipa de savanți indieni spun că au găsit patru mici secvențe inserate în coronavirusul SarcCov-2 ! Deci cum rezonează descoperirea asta cu declarațiile sforăitoare că ”nu există dovadă că virsul e manipulat”? Zic indienii mai departe că secvențele astea patru apar în toate mostrele de coronavirus din Wuhan pe care le-au analizat, EXCEPTÂND virusul de la liliac (presupus natural), unde secvențele astea patru NU SE REGĂSESC. Tare de tot! Spun indienii:
    ”Intrigați de prezența celor patru secvențe unice din coronavirus am vrut să înțelegem originea lor. În acest scop am aliniat cele patru secvențe scurte comparându-le cu toate secvențele de virus, luând în considerare doar potrivirile de 100%. În mod surprinzător TOATE cele patru secvențe scurte unice din coronavirus se potrivesc cu secvențe scurte din virusul HIV.”
    Articolul retras de la publicare (CENZURAT) poate fi citit aici

    https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.01.30.927871v1.full.pdf

    9
    • Smaranda Florin

      Nu sunt om de stiinta dar sunt foarte sceptic la asemenea articole. Ma indoiesc ca in ziua de azi cand lumea este „live” si interconectata 24/7 o asemenea informatie ar putea trece neobservata si nu s-ar face verificari ample. Sunt numeroase laboratoare unde ce sustin acei asanumiti cercetatori indieni poate fi verificat. Orice om de stiinta integru si onorabil ar fi dat alarma pe toate canalele de comunicatii existente. Odata ceva urcat pe marele www acolo rămâne. Nu cred ca in comunitatea internationala oamenii de stiinta nu ar alerta planeta asupra unui asemenea pericol ce echivalează cu un genocid. Este imposibil in ziua de azi sa faci cenzura totala. Revenind la posibilele victime, media planetara da 8.2 % populatie peste 65 ani adica un potential de aproape 640 mil de morti. Vor muri toti? Cu siguranta nu. Adaugati aici si procentajul celor cu boli cronice ce cuprind si alte grupe de varsta nu numai batranii. Unele tari insa au procentaje mai mari la grupa peste 65 ani: Japonia 26.4%, Italia 21.7%, Germania 21.4% . Pe ansamblu UE are 20% populatie peste 65 ani si la 512 mil ies 102,4 mil de canditati la vesnicie. Cel mai grav scenariu pe care il pot imagina, indiferent daca virusul este sa nu natural 100% este o infectare totala a populatiei si atunci ce masuri vor fi luate ? Cum vom actiona sa salvam ce este mai bun din specie? Eu personal am o serie de probleme de sanatate si ma gandesc ca voi fi trecut la statistica asa cum zicea tatuca popoarelor.
      Ps
      Din aceasta epidemie eu percep faptul ca liderii acestei planete au esuat si ca sistemul economic actual este gaunos si intr-o buna masura nesustenabil. Unde sunt zecile de mii de trilioane ce se invarteau prin burse si buzunarele unora? Ce fel de economie este aceea unde 1% detine 99% din bogatie si restul de 99% s-au descurcat pana acum cu 1% iar deodata tot cei 1% se lamenteaza si dau de ceasul mortii ca trebuie sa restartam economia, ca nu sunt bani si trebui sa megem inainte si bla bla bla. Este posibil ca acele zeci de mii de trilioane sa nu prea existe si ca intreg sistemul economic mondial trebuie regandit pentru sustenabilitate si nu pentru „foamea de bani si de putere a unora.” Daca noi vom accepta cu buna stiinta un numar atat de mare de victime atunci ne meritam cu prisosinta excursia la baile sulfuroase asa ca tot nu ne mai suportam prin casa si una din problemele existentiale a devenit subit destinatia de concediu.

      4
      • @Smaranda
        Tu vorbești doar ca să nu cazi de pe scaun.
        1. Spui că orice cercetător integru ar ieși pe canalele de comunicație să alerteze. Păi deja a ieșit, acum zece zile, dar evident tu habar nu ai, e vorba de un cercetător francez, laureat al premiului Nobel. Profesorul Luc Montagnier a declarat la un post de televiziune francez că virusul nou are inserate secvențe de HIV, că e munca minuțioasă a unor biologi, că e artificial, etc. Luc Montagnier a luat premiul Nobel pentru descoperirea HIV, adică presupunem că știe exact despre ce vorbește. Videoclipul are aproape 600.000 de vizualizări
        https://www.youtube.com/watch?time_continue=27&v=qSWCLHIOiMo&feature=emb_logo
        2. Spui că ce e urcat pe internet rămâne acolo. Păi articolul la care fac referire e pe internet, am pus link, și mai sunt și alte articole scrise de alții, dacă te interesează le cauți și le citești, dar presupun că nu te-a interesat nici o clipă.

        Domnule, dacă ai o părere personală, oricare ar fi ea, eu o respect, ai libertate de vorbire și dreptul la opinie, dar nu-mi veni cu argumente false, tendențioase, cum că n-au ieșit cercetătorii să alerteze, sau că nu sunt articole pe internet. Nu deforma realitatea doar pentru că nu-ți convine ție, sau ca să-ți susții incorect punctul de vedere.

        Ș per ansamblu cred că pierzi din vedere ideea postării mele: existența CENZURII în Știință, de care mulți nu știu că există. Cercetătorii ăia indieni poate că au scris o prostie, iar cei de pe site ( e un laborator privat din SUA ) puteau să-i lase, să râdă lumea de ei cât de proști sunt. Numai că nu asta s-a întâmplat, ci au fost forțați să retracteze, ceea ce arată că articolul nu se încadrează într-o linie ascunsă, stabilită de cineva obscur. Asta trebuie să vadă lumea, că pentru a fi publicate, fie pe vreun site de profil sau în jurnalele de specialitate, articolele științifice trebuie să fie aliniate cu directivele care stabilesc ce anume se publică ȘI CE NU SE PUBLICĂ, adică cenzura informației și direcționarea ei într-un anume sens, adică MANIPULAREA informației și a cititorului.

        Iar pretenția că ar ieși cercetătorii în cor să strige adevărul pe canalele de comunicație, seamănă cu pretenția ca nord coreenii să-i strige în cor lui Kim că în țară se moare de foame: chiar habar nu aveți ce-i aia Dictatură, și cât riști când spui adevăruri pe care mai marii zilei încearcă să le îngroape.

        3
  10. Mortalitatea poate fi stabilită doar la final. Restul sunt speculații. Acum ne facem doar o idee pentru ce va fi. Și încă un lucru: numărul total de infectari, poate fi stabilit după niște studii care verifică anticorpii prezenți. Studiile astea au relevanță tot la final. Oricum, în cele mai optimiste previziuni, este de cel puțin 20 de ori mai mortală decât varicela.

    1
  11. Domnii specialisti in statistica,virusologue,cresterea so descresterea inperiului roman etc are careva idee cati oameni au murit anul trecut din gripa? Gugal. Ca ajunfem la Marin Sorescu cu habarnismul

    1
  12. E un jurnalist cekebru caruia ii e teama de furtuni. O teama de-aia patologica. Faza e ca se defula pe net sperand ca si lumii sa-i fie teama de furtuni, nu ca n-are el bile. Lad, cand ti-e frica du-te si plange in servetel. Alegorie incheiata

    4
  13. Grigore Leoveanu

    Acestea sunt statisticile oficiale din UK (England si Wales) cu numarul de morti pe saptamana si comparatii cu media anilor. Cred ca sunt cele mai relevante statistici..

    The provisional number of deaths registered in England and Wales in the week ending 10 April 2020 (Week 15) was 18,516; this represents an increase of 2,129 deaths registered compared with the previous week (Week 14), is 7,996 deaths more than the five-year average and is the highest weekly total since Week 1 in 2000.

    Of the deaths registered in Week 15, 6,213 mentioned “novel coronavirus (COVID-19)”, which is 33.6% of all deaths; this compares with 3,475 (21.2% of all deaths) in Week 14.

    In London, over half (53.2%) of deaths registered in Week 15 involved COVID-19; the West Midlands also had a high proportion of COVID-19 deaths, accounting for 37.0% of deaths registered in this region.

    Total deaths registered by place of occurrence between Week 11 (when first COVID-19 deaths were registered) and Week 15, the number of deaths in care homes has doubled by 2,456 deaths (99.4% increase); whilst we have seen a 72.4% increase (3,603 deaths) in hospitals, and 51.1% increase in private homes (1,392 deaths).

    Of deaths involving COVID-19 registered up to Week 15, 83.9% (8,673 deaths) occurred in hospital with the remainder occurring in care homes, private homes and hospices.
    Figure 1: The number of deaths involving COVID-19 increased, while the number of deaths from “Influenza and Pneumonia” decreased compared with the previous week

    Number of deaths registered by week, England and Wales, 28 December 2019 to 10 April 2020

    A -Week no.
    B – All deaths – 2020 B
    C – All deaths – 5-year average
    D- Influenza and pneumonia mentions – 2020
    E -Influenza and pneumonia mentions – 5-year average
    F- COVID-19

    A B C D E F
    1 12254 12175 2596 2775 0
    2 14058 13822 2994 3427 0
    3 12990 13216 2686 3299 0
    4 11856 12760 2426 3028 0
    5 11612 12206 2267 2789 0
    6 10986 11925 2045 2654 0
    7 10944 11627 1978 2551 0
    8 10841 11548 1996 2539 0
    9 10816 11183 1948 2410 0
    10 10895 11498 1907 2413 0
    11 11019 11205 1879 2326 5
    12 10645 10573 1808 2120 103
    13 11141 10130 1863 1983 539
    14 16387 10305 2367 2064 3475
    15 18516 10520 2003 2076 6213

    https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/birthsdeathsandmarriages/deaths/bulletins/deathsregisteredweeklyinenglandandwalesprovisional/weekending10april2020

    PS Razvan, poate poti sa afisezi graficul din fig 1 Este cu datele din tabel
    *editat:

    4
    • @grigore leoveanu, suntem siguri ca excesul ala de mortalitate e doar covid si nu avem si morti indirecte din cauza inchiderii sistemelor de sanatate pt alte boli? Frate-miu e chirurg, au amanat toate operatiile „neesentiale” inca de la sfarsitul lui martie ca sa faca loc pt. pacientii covid. Chestia ca intre timp interventiile „neesentiale” s-au „copt” si acum e jale. Se moare mai mult de cancere, cardiovasculare, samd. Sigur, indirect sunt cauzati de covid dar nu sunt pacienti covid propriu-zisi.

      4
      • Grigore Leoveanu

        Cel mai simplu este sa compari pe albastru – morti totale 2020 cu media pe ultimii 5 ani. Aici nu e loc de nici o interpretare..
        Nu pot sa iti creasca cu 30-40% nr de morti datorita lipsei de operatii. „neesentiale”. Probabil ca exista si astfel de cazuri, dat nu cred sa fie procente semnificative. Conteaza trendul , care este conform teoriei, crestere exponentiala.
        Acum se vede diferenta intre tarile care au luat masurile rapid si altele care au intarziat din motive ca liderii au subestimat pericolul. UK este exemplul clar. La fel SUA, care a avut primul caz in aceeasi zi ca si Coreea de Sud -20 ianuarie.

        3
        • nu s-au anulat restul de interventii , analize , considerate , sa le spunem , critice , sau de risc
          doar care erau posibile , sau nu prezentau risc
          asa , ca nu se poate spune , ca a crescut rata mortalitatii , indirect , ptr ca s-a dat prioritate , tratarii pacientilor cu covid
          aia …e doar o interpretare , pe banuieli

          1
        • la fel , cum e o interpretare , pe banuieli , ca pacientii , cu alte comorbiditati , ar fi murit , sau pot muri , din alt motiv , decat covid si ca sunt „bagati” in statistica
          pe timpul internarii , se continua monitorizarea , testele , ptr celelalte boli si se intrerupe , sau modifica tratamentul, doar daca e nevoie si sub stricta monitorizare si testare
          asa ca , atunci cand se da cauza decesului , ca fiind covid , e destul de fiabil si nu e un motiv pus la intamplare pe hartie ..ca sa dea numerele

        • @grigore leoveanu, nu e neaparat asa. Mortalitatea actuala (redusa) si speranta de viata de 75-80 de ani in lumea „vestica” (Romania included) are loc cu largul sprijin al medicinei moderne. Ea este artificiala. Sa privim graficul atasat:
          https://www.researchgate.net/profile/Rajesh_Gautam3/publication/256039626/figure/fig2/AS:646453877809156@1531138023566/Line-graph-showing-the-trend-of-life-expectancy-at-Birth-in-the-world-population-and.png
          Ne uitam la liniile cele 2 de sus, speranta de viata in tarile dezvoltate, a crescut din anii ’60 pana acum de la sub 70 la peste 80 de ani. Cresterea asta de 12 ani in speranta de viata e ceva nenatural, un spor de performanta ca la masini sport, stors cu ajutorul medicinei de top. Acum medicina de top a incetat sa functioneze si de aceea avem spike-urile alea „exponentiale”. S-a revenit la nivelul natural de speranta de viata. De fapt nu e natural pt. ca avem in continuare antibiotice, asistenta medicala de baza, samd.
          Si aici e si riscul, daca economia va fi lovita rau de tot, sistemul medical nu va putea fi sustinut nici macar la nivelul asta si atunci vom avea parte de chestiile cu adevarat nasoale, care se vad pe liniile inferioare, cu sperante de viata de 45-50 de ani.
          Da, epidemia de CV e serioasa dar mai periculoasa e „vederea prin tunel” de care se da dovada. Covid nu e singura amenintare sau problema.

          2
          • @Stelian Esti total subiectiv . Graficele din UK arata cel mai clar realitatea . Dacs tu vrei sa crezi in una paralela , este treaba ta ! Sa fii sanatos in lumea ta !!

            3
    • Din grafic nu rezulta decat ca pentru covid este nevoie de o perioada mai lunga de analiza. Ce sperie, e numarul de mutatii si viteza cu care muteaza (un medic roman din New York spune ca sunt deja 30 de mutatii la ei in zona). Iar simplul fapt ca trece usor la animale, schimba radical datele problemei, devenind de neurmarit si de necuantificat.

      2
  14. overthinking…

    2
    • Masiv aspirina pe langa antivirale… sau ceai de plante care fluidizeaza si preintimpina aparitia cheagurilor de sange.

      Ceaiul de scoarta de salcie tine loc de aspirina.
      Ceaiul de frunze de prun: https://www.realitatea.net/stiri/actual/frunzele-de-prun-au-o-serie-de-beneficii-necunoscute-iata-cum-se-prepara-ceaiul-minune_5dcc922a406af85273d3ac35

      • Doza de aspirina la care se manifesta efectul antiagregant plachetar (antitrombotic) e de 100 mg/zi. Dacă iei mai mult, efectul e aceeași (nici mai mare, nici mai mic) pe această linie. Dar, pe lângă faptul că îți limitezi capacitatea de luptă a organismului (că aspirina este antiinflamator) poti in schimb, sa-ti faci o frumoasă gaură în stomac. Iar tampenia cu scoarța de salcie, ( care conține salicilat de metil, un precursor al acidului acetil salicilic, o sa-ti dea niște arsuri stomacale, de vei suna la salvare. Salicilatul de metil nu se utilizează decât la produse cu administrare cutanata. Dacă Hipocrate folosea scoarța de salcie să ușureze durerile nașterii, nu înseamnă că medicina nu a evoluat de atunci…

        5
  15. De plictiseala(carantina lu peste prajit) am inceput sa calculez. Din aproape 3 mil. infectati peste 2,2 milioane sunt in USA si Europa. Adica vreo 70%. tot aici sunt aproape 175000 din cei 203000 decedati. Adica vreo 85%.doar ca in astea doua zone sunt (teoretic) cele mai tari sist de sanatate din lume. Dar la europa a inceput sa imi dea cu virgula. Din aia 1253115 contaminati, doar 152000 sunt in tarile din estul europei, tari care(cu exceptia noastra si a ungurilor) au populatii preponderent slave. La fel din 120137 decedati doar 3400 sunt din zona asta. Zona care are cele mai penibile sist de sanatate din europa. Noi avem in acest moment 10635 contaminati cu 601 morti. Toti vecinii nostri impreuna(fara ukraina ca aia sunt corupti si mincinosi) au vreo 11000 de bolnavi cu 330 de morti. Al dracu de ciudat. Alta ciudatenie: in USA, california cu o populatie imensa in aglomerari urbane dar extrem de amestecata(asiatici,negri,hispanici,etc) are 42600 bolnavi(43/1mil. locuitori) si1695 morti iar NY(populatie preponderent cu radacini vest europene) are 288313 bolnavi(14696/1mil locuitori) cu 21908 morti. Mi se pare mie sau virusul asta cauta fix un anumit tip de persoane??? Zici ca e terminatorul care umbla DOAR dupa john connor!!!

    6
  16. Certitudini:Au trecut 6 luni in care Wuhanul era pe marte si era un punctisor minuscul…deci improbabil sa ajunda basina chinezeasca la noi,era o gripusoara banala,apoi am inventat la Timisoara vaccinul desene animate,apoi spirtul nu e spirtul,apoi e cu masca sau fara masca ca sa constatan ca dupa juma de ani oamenii a cam fost UCISI in spialele lumii de medici incomptenti sau care au pus botul la informatiile venite din china si oms….deci se poate spune ca medicamentele care sau dat au ucis basca ca si ventilatoarele au ucis si alea….iar calaii din china au ajuns stapinii planetei.

    1
  17. A propos, „combinarea” Chinei cu WHO (which stands for We Hide Outbreaks) nu dovedeste decat premeditare. Care era miscarea logica pentru a asigura raspandirea virusului? Incapacitarea WHO. Coruperea liderului in tara caruia China a facut investitii serioase.

    WHO insistand ca totul e doar floare la ureche si nu este nevoie de inchideri de granite si masuri speciale. In momentul de fata, WHO si-a facut partea. China nu mai are nevoie de seful WHO care posta pe WhatsApp parca, cuvantul „Forgive” – Iertare. Probabil, semn ca incepuse sa realizeze ce a facut…

    4
    • @ Vasile Guta-Ciucur

      Numele WHO și al Chinei împreună nu înseamnă mare lucru. Să nu uităm că cei mai mari investitori ai WHO este SUA urmată de Bill Gates(care dorește vaccinarea populației cu orice preț adică reducerea populației(se dorește undeva la 95% ”să dispară”)). Vezi Georgia Guide Stones din SUA, ce spune, mai ales dpdv al populației mondiale.

      1
  18. Mi-am spus că n-are sens să mă bag în discuția asta după ce am văzut absurditățile scrise aici de-a lungul ultimei luni.
    E absolut evident că din motive variate, peste 90% din indivizi nu sunt în măsură să înțeleagă prelucrarea datelor, statistica, distribuțiile gaussiene și non-gaussiene, dinamici non-liniare și modelele matematice etc etc.
    Asta e de înțeles, însă nu și absența percepției riscului și a metodele de administrare tradiționale (acelea aplicate de bunici). Observăm însă că însă toată lumea are opinii ferme bazate pe informații deficitare, informații false, date corecte incomplet înțelese șamd. Oare cum acționează aceștia?

    Las câteva aprecieri și concluzii personale:

    1) caută să înțelegi bine despre ce e vorba, contextul, cauzalitatea și efectele
    2) asigură-te că înțelegi că statistica este un instrument și nu panaceu la lipsa de date (vezi economiștii care n-au nicio idee despre cum funcționează economia, darămite să facă predicții utile)
    3) limitele modelului de analiză, interpretare și acțiune
    4) convingere – dacă e să te panichezi, fă-o primul și acționează în consecință în pofida turmei de neinformați, proști, naivi etc
    5) nu te lăsa dus de nas de alții, fie și autorități mondiale (vedeți cazul OMS, China etc), urmează instinctele educate ( confirmate rațional, unde se poate) și lucrează cât se poate cu informațiile disponibile
    6) un șir de decizii bune poate fi ușor poluat de una sau mai multe scăpări, chiar punctuale, care generează efecte disporoporționate
    7) aparențele înșeală – evenimente improbabile sau aparent neașteptate pot fi perfect logice și în cursul desfășurării, nu numai post-factum

    Consider că situația generată are implicații profunde, va modifica comportamente, va reechilibra balanța mondială și va induce volatilitate politică, economică și diplomatică. Va crește tensiunile și redeschide conflicte prin pretextele create. China este pusă la zid și pedepsită. Izolarea și lovirea Chinei, justificată, va avea efecte contrare la fel cum a fost cazul cu Rusia.

    Occidentul și-a arătat limitele, vulnerabilitățile și va ieși mult mai șifonat decât Orientul îndepărtat de data asta. SUA a demonstrat leadership financiar, însă o impresionantă listă de lipsuri de management a crizei. America merge mai departe, dar $ va pierde rolul și relevanța în următorii ani. Probabil aurul va redeveni monedă, într-o formă sau alta și modelul bazat pe datorii dizolvate prin inflație țintită se fa sfârși.

    În Europa, criza arată realitatea structurală a UE și scoate la lumină aspecte care nu convin: cetățenii de mâna a doua, lipsa consensului, absența strategiei unitare, facțiunile, cinismul și atitudinea de prădător a unor state sau guverne, lipsa unității identitare, sociale și economice reale etc.
    Nimic nu e scris în piatră, dar vedem că devine din ce în ce mai improbabil să aibă loc întoarceri miraculoase. Populația statelor UE occidentale și nordice privește mai degrabă cu dușmănie pe semenii lor din statele sudice și estice, însă acum vom vedea și reacții inverse.

    12
    • Eu zic sa lasam pe fiecare sa priceapa ce-o putea, ca-i mai bine asa. Statistica poate fi simpla sau complexa, noi discutam despre una pe intelesul tuturor, predictiile si studiile complexe n-ar trebui sa aiba ce cauta pe acest site. Pe de alta parte statisticienii nu trebuie sa stie cum se ara ca sa-ti ofere o imagine a agriculturii dintr-o tara. Ei au o alta specializare cum nici inginerii sau agricultorii nu stiu statistica.

      1- „China este pusă la zid și pedepsită. Izolarea și lovirea Chinei, justificată, va avea efecte contrare la fel cum a fost cazul cu Rusia.”
      China este pedepsita pe drept cuvant: a mintit si minte in continuare, a profitat de criza ca sa vanda la preturi enorme materiale de proasta calitate, face „donatii” ca-si spele imaginea publica, a incercat sa dea vina pe armata americana. Merita pedepsita.

      2- Poate ne luminezi si pe noi care au fost efectele contrare asupra UE sau SUA de cand Rusia se afla sub sanctiuni, ca eu n-am reusit sa aflu. Cred ca i-ai facut si pe rusi curiosi, asta daca ne citesc site-ul.

      Una peste alta, poate ar trebui sa renuntam la democratie si sa luam exemplul Rusiei si Chinei tari democrtaice, cu un inalt nivel de trai, conduse de oameni luminati, fara oligarhi si mustind de libertate, libertatea cuvantului etc…

      3- „În Europa, criza arată realitatea structurală a UE și scoate la lumină aspecte care nu convin: cetățenii de mâna a doua, lipsa consensului, absența strategiei unitare, facțiunile, cinismul și atitudinea de prădător a unor state sau guverne, lipsa unității identitare, sociale și economice reale etc.”

      Toate cele insirate de tine arata doar ca UE este o entitate vie, democratica si are reactii normale. In orice familie apar disensiuni, se ajuta intre membrii dar apar probleme. Asa-i in lumea libera, oamenii discuta, isi dau cu parerea, dar pana la final UE a anuntat planuri de salvare si revigorare economica. Romania a primit 3,3 miliarde de euro nu de la Rusia sau China ci de la UE.

      Iar statele din nord au motive intemeiate sa-i injure pe astia din sud. In Italia sau Grecia este dezmat pe banul public, au un nivel de coruptie net superior Romaniei, iar germanii si olandezii se intreaba de ce sa plateasca ei coruptia din tarile sudice, coruptie care nu se mai termina. Ce au cerut astia din nord este REFORMA statelor si administratilor din sud, lupta impotriva coruptiei. Crezi ca au exagerat cumva? Daca Italia avea lira astazi, aceasta se devaloriza cu foarte multe procente saracindu-i pe toti italienii, dar beneficiind de euro au stabilitate, dar euro este sustinut de statele din nord, asa ca poate chiar au dreptul sa ceara un pic de reforma.

      Parlamentarii italieni au de foarte mult timp pensii speciale, culmea esta ca la ei pensiile speciale se mostenesc, moare parlamentarul, nevasta, apoi copilul mostenesc pensia speciala. Iar coruptia de la TVR-ul nostru national este o glumita de copil fata de ce intampla la RAI-ul italian.
      De Grecia nu mai vorbim…

      Asadar despre ce anume ar trebui noi sa bagam seama in fata Chinei si a Rusiei? Rusia vinde, disperata, titeiul cu 8$ barilul, iar China are datorii gigantice ascunse prin provincii si primarii. Sute, spre 2-3 mii, de miliarde de dolari au fost investite in …nimic, cartiere intregi goale, parcuri in mijlocul desertului, pt ca acolo investitiile nu le face piata libera ci planul cincinal. Despre coruptia din China n-are rost sa discutam.
      In China, sunt foarte multi muncitori care nu au asigurare medicala sau pensie garantata de stat.

      Asadar despre ce vorbim?

      11
      • Partea a doua a raspunsului este legata de dolar si aurul care ar putea sa revina ca standard monetar…

        Forta unei monede tine in proportie coplesitoare de increderea pe care oamenii i-o acorda. Increderea are la baza, pe langa considerente economice si transparenta respectivei economii si din acest motiv Yuanul sau Rubla nu vor deveni NICIODATA monede de anvergura internationala. Mai tine si de alte criterii, dar dolarul este unde este si ramane mult timp de acum incolo. Euro la fel.

        Aurul. Deja m-am plictisit sa tot explic ca moneda-aur nu este panaceul universal ba dimpotriva iti mai adauga o problema pe langa toate celelalte: NU ai destul aur pt masa monetara aflata in circulatie. Mai apoi masa monetara va fi restrictionata arbitrar de cantitatea de aur nou extrasa in fiecare. Iti gatui singur economia…

        Ar trebui sa ne aducem aminte istoria economica a Europei, pt cine a studiat-o, si sa aflam ca Europa a avut mari probleme cu lipsa masei monetare care a sugrumat dezvoltarea economica si a tinut dobanzile foarte sus, pana cand spaniolii au inceput sa pompeze cantitati mari de aur si argint aduse din America de Sud, din Imperiul Incas.
        Abia atunci a luat avant economia europeana, revolutia industriala, comertul trans-atlantic etc. Abia atunci europenii au avut suficient capital pt dezvoltare si explorare maritima masiva.
        Razboiul Opiului din China a avut exact acest motiv, europenii nu mai aveau moneda (argint) pt importul de ceai.

        Sa vii acum, in 2020 sa sustii aurul ca modena mi se pare o gluma haioasa…

        7
      • George GMT-Ai punctat foarte bine si coerent.Si ai indraznit sa spui ca in marea china comunista oamenii nu au pensii,iar copii lor sunt obligati sa-i sustina sub amenintarea inchisorii…stiu ca si in SUA oamenii nu au pensii dar acolo e cu contract de asigurari benevole si iei pensie cam cit ai dat+…si o poti lua toata odata cu duba sau roaba dupa nevoi.Un lucru mi-e neclar…POLUAREA …deci daca ne-am muta industriile din china si india inapoi in europa ar fi si la noi cu riuri care ard,cu ape toxice,cu rigips cu radiatii,fara soare in tari cu soare???

        • Nu mă opun creșterii dolarului, nu mă supăr să pot lua aur ieftin.
          Am acumulat $ la 2,8 lei și 1,5 Euro. Acum, la 4,5 lei și aproape paritate cu EUR închid trade-ul. Probabil USD va mai crește pe termen scurt, că e „activ sigur” în percepția maselor, aceleași care au aruncat $ la minime între 2011 și 2013…
          După logica ta, introducerea de trilioane de $ tipăriți în masa monetară face mai valoroasă bancnota în circulație. După mine, inflația depreciază moneda.
          Dar nu te lua după mine, cumpără dolari cu valoare din ce în ce mai mică. Eu rămân la active cu valoare intrinsecă, care produc sau păstrează valoarea. Socotim peste câțiva ani cine cum a ieșit, ok?

          Să fim sănătoși doar!

          1
      • Necunoașterea nu are scuze atât timp cât purtăm povara alegerilor făcute pe baza a ceea ce știm și nu știm. Esențial e să știm ce știm, să știm ce nu știm și apoi să utilizăm mintea pentru a învăța și discerne.

        1) din ce ai scris îmi dai dreptate, n-am nimic de adăugat.

        2) efectele contrare asupra economiei ruse, care nu s-a năruit, n-a silit țarul să se retragă din Ucraina și n-a cedat puterea la Kremlin. Din contră, sectoarele civile ale economiei, dela agricultură, la producția de îngrășăminte, financiar, la construcții, infrastructura de transport feroviar, rutier, a gazelor și petrolului au prosperat. Practic, toate aceste segmente dominate de capitalul occidental ca în toată lumea, cum e la noi din păcate, au fost înlocuite de capital rusesc. O gură de oxigen, plătită prin suferință, dar pe termen lung spuneți voi ce e mai valoros? Asta ar echivala la noi cu sistem bancar privat românesc 90%, petrol și gaze dominat 95% de companii românești, transport și infrastructură energetică, utilități șamd românești, agricultură și producție alimentară integrată vertical prin firme cu capital autohton etc etc etc.
        Sună bine sau sună rău?
        Buget de stat pe excedent an de an și cu acumulare de 12.000 tone aur.
        Refacerea și dezvoltarea tuturor căilor ferate, autostrăzilor, gazoductelor, liniilor electrice, hidrocentralelor șamd.
        Crunt, nu-i așa?
        Pe scurt, înafara întârzierii refacerii complexului industrial militar prin tehnologie, respectiv îngreunarea atragerii de valută forte în sectorul privat prin oprirea investițiilor străine, sancțiunile n-au făcut decât să-i confere legitimitate internă alianței conduse de Putin, ceea ce l-a făcut mai puternic, a slăbit opoziția internă și nici pomeneală să-l îzgonească de la butoane. Adică tocmai opusul a ceea ce se dorea…

        3) cine consideră poziția olandeză, germană sau franceză adevărul, se uită la alt film. Să luăm cazul tranportatorilor, al subvențiilor agricole sau cotelor, refuzul negocierii tarifelor unice pentru toate statele UE a gazelor importate, standardele de calitate în alimentație, politica privin imigrația internă și externă (când dreptul esticilor de a refuza afgani, sirieni și pakistanezi este încălcat de Germania și nordici). Politica de apărare comună, dotarea armatelor.
        Te rog să-mi explici unde a fost unitatea când Italia și Spania au cerut ajutor în contextul crizei actuale?
        Nu-mi spune că nu realizezi că Euro a fost favorabil numai unora, în dauna altora și mecanismul distrugerii economiilor estice (anii 90-2000) pentru preluarea activelor de către companiile fanion vestice, economii reconstruite apoi, ce-i drept cu ajutorul schemelor de finanțare europeană, care scheme sunt în fapt instrumente de control – cum s-a văzut.

        Acestea sunt faptele, că ne place sau nu. Cât timp am crezut altceva am scris. Oricine citește blog-ul vostru în ultimii 10 ani își amintește că m-am poziționat mereu pro-occident: economic, politic și militar, însă nu pot nici să nu afirm ce observ. Când a fost de bine am scris de bine, acum văd mai nuanțat. Numai prostul nu-și schimbă opinia atunci când se schimbă realitatea. Realitatea nu dă doi bani pe tăria opiniilor noastre.

        5
        • legat de punctul 3 iti dau perfecta dreptate , asta e realitatea, chiar de se cauta motive ptr a o „machia” cum vor unii
          pana nu „se calca in picioare” pozitia tarilor astea , sustinute subtil din spate de germania , nu prea o sa ai o europa in conditii egale …nici cu doua viteze , ci o sa marim numarul de trepte
          legat de ce au facut rusii ..poate fi cum spui tu , cu unele mici precizari , ptr orice economie de piata ..autarhia , autosuficienta ..pe termen lung e cel mai mare dusman , aici trebuie un echilibru permanent si ptr asta ai nevoie de clasa politica si servicii dedicate cauzei tarii
          a doua mica precizare e ca rusia e , ca si tara o piata mult mai mare , cu influente si piete de desfacere in mai multe zone ale lumii ..pe care are posibilitatea si influenta sa le sustina , partial militar , cat si economic
          ca si tara e mai mare ..cu cat esti mai mare ..iti poti permite un grad de autosuficienta mai mare , cu toate ca in epoca globalizarii , a „productivitatii” , a pietelor libere ..e dificil sa rezisti „long run”
          nu ne putem aplica modelul lor ..decat punctual si in chestii unde cu adevarat intereseaza si acolo trebuie sa se focuseze sprijinul politic , al serviciilor
          autosuficienta ..si modelul de economie ne-au adus , unde ne-au adus , nu vesticii ….vesticii au fost doar niste pesti hrapareti ce au pescuit in ape tulburi
          cum ai fi avut 90 la suta capital in banci ..cand banii nu erau??
          cum ai fi avut numai firme romanesti , infrastructura? cai ferate si altele ..care dupa ani de lucrari la preturi normale ..am ajuns din nou prin pndl ( de altfel un program bun ..daca am avea administratie , organisme de supraveghere , firme oneste si factor politic ce nu se amesteca)..sa avem lucrari la preturi desorbitate , neterminate ..fara o supraveghere , fara consultanta , fara studii de fezabilitate ..adica bani pe criterii arbitrare ale unor politicieni
          oare nu la un nivel mare UE ne-a invatat , cu toate ca ne costa , sa facem consultanta , studii de fezabilitate , sa organizam licitatii ..dar nu a putut sa implementeze la nivel local
          si ca exista o rezistenta uriasa a administratiilor ..in a se adapta a face lucrurile cum trebuie
          lucrari pe fonduri europene ..similare , ajung sa coste si un sfert din cat costa altele prin Pndl
          cu cateva firme romanesti bune in domeniul infrastructurii mari si cu cateva la nivel local ..nu faci lumina si absenta firmelor straine , care sa puna presiune pe piata , ai ajunge la pozitii de monopol si tot ce decurge de aici
          eu sunt ptr sprijinirea capitalului autohton ….dar acel capital care , chiar merita
          si sunt de acord ca sunt firme straine …si in domeniul infrastructurii mari si care exploateaza masa lemnoasa , care nu au ce cauta in Romania ..dar ptr asta ai autoritati , de asta ai un fisc ..care amendeaza babele in piete , dar nu are structuri specializate in a urmari marile fraude( pe modelul dna-ului) si acrecupera prejudicii , care putin au in comun cu micile incalcari ale legii
          si sa urmareasca indiferent de natura capitalului
          exemple de firme administrate de statul roman ..unde UE a insistat ptr management privat
          Cfr , Tarom …colcaie de nepotism , ineficienta , coruptie..metehne vechi in randul personalului
          exemple de unde puteam fi , daca nu aveam oameni inchisi la minte , nationalisti in exces
          semanatoarea , tractorul , roman brasov …puse pe butuci de legaturi dubioase cu factorul politic , antreprenori autohtoni
          daca acum se faceau new holland , man …cum era???
          cine impiedica capitalul autohton sa nu isi depoziteze banii prin offshoruri si sa investeasca in obligatiuni emise de stat ..sau sa puna bazele ptr banci cu capital autohton
          cine ii lipseste sa investesca capitalul acumulat pe bursa in firme romanest???
          cine ii lipseste sa investeasca in imobiliare ..cu toate ca aici lucrurile stau mai bine
          vedem antreprenori romani ..care se dezvolta , pe cont propriu , constructorul de tractoare reghin , constructorul de locomotive , automotoare craiova ..ambele bazate pe inovatie si concepte , produse proprii
          cine lipseste statul roman sa puna baze ptr a sprijini tipul asta de antreprenori
          exploatarea resurselor , la noi , fie ca vorbim de aur , fie de material lemnos ..fie a hidrocarburilor ptr a fi duse la aceeasi baieti destepti ..mai la vest de unguri , pe banii nostri ..cand ar trebui sa investim in a avea o retea nationala de alimentare cu gaze ..pana la cel mai mic sat , nu „hub”-uri ptr baieti destepti ..nu sunt decat mere otravite ..servite frumos imbalate ..de aceeasi baieti destepti , prin mediile de care dispun
          nu intru in „cea industrie de aparare”
          exista cerere mare ptr utilaje hidraulice ptr masini , unelte agricole …cine ii lipseste pe um moreni , pe altii sa faca incarcatoare hidraulice , excavatoare pe tiranti , pe diferite clase de putere
          nu e inginerie spatiala , poti cere unei firme sa ti le proiecteze
          si multe altele
          bine ca le importam din italia , polonia..si ne plangem
          cat costa sa pui doi cilindri hidraulici pe o structura , cat te costa sa faci freze mecanice ..si sa construiesti dinti de frezat??
          sunt conexe cu ceea ce fac ei
          cum construiesti suporti pe rulmenti ptr o turela , poti face ptr un excavator
          si multe altele

          2
      • Eu nu sunt pt imunizare naturala, e o tampenie. Nici pt lockdown, ce facem, ne mutam in lumea virtuala cum vor unii?
        Statistica si probabilitatile ca specialitate a mate its a bitch, si un virus nu e masurabil, poti da doar un interval larg in care se va manifesta,asta e limita stiintei cu tot cu modele matematice si ai.
        In rest,macaronarii au f… meciu, e inadmisibil ce au facut
        Citeam la Nicolae ca ei au inventat cuvantaul carantina
        Si in 2020 se pare ca si-au uitat istoria

        3
  19. Sters de-a binelea. GMT.

    2
  20. covid_19☣️ to cernobyl_86☢️ :happy anniversary,man !✌️

    4
  21. dpmdv romania pe dimensiniunile ei sociale,demografice si geografice trebuia si putea sa stea mai bine.
    eu nu compar țara noastra cu giganti aglomerati si conglomerati ca usa si europa occidentala unde vorbim de alte volume ,numere si deprinderi democratice si unde sa bagi asa ceva in carantina e muuuult mai greu decat la noi….psihic si fizic.
    si se uita suspect de repede ca focarele la noi au aparut chiar in institutiile menite sa combata si sa trateze….civile si militare.
    statul roman este impotent,incompetent si direct responsabil de sutele de morti.

    4
  22. Hai sa ne destindem putin .. In ultima perioada umorul este la un nivel incredibil ..De ce oare ?? Fiindca asa ne aparam .. cand nu putem controla ce se intampla . Am primit in ultima perioada cele mai bune bancuri . Interesant ca o astfel de prolificitate a fost doar in socialism, cand nu aveai ce sa faci , decat haz de necaz ..

    sa radem cu Brad Pitt

    https://youtu.be/uW56CL0pk0g

    2
  23. @psycho Ai inceput sa faci o comparatie si pe urma ai lasat-o balta ? Adica cu cine ne comparam ca tara ??. Daca faci o afirmatie continua rationamentul pana la capat ( poate e prea pretentios termenul rationament pentru tine ..) Faci afirmatii generale .. statul e de vina .. asa din principiu findca eu ma pricep .. La ce te pricepi mai Psycho ? Sau poate un Psycho ar trebui neglijat sau tratat unde ii este locul ..sunt cateva spitale specializate ..

    1
    • in fine ,nu era un răspuns direct la articol ci doar o opinie personală si chiar nu inteleg „răutățile” din postarea ta .
      data viitoare nu rămân dator.

      2
  24. strict legat de criza asta
    la noi s-a actionat mai bine si preventiv , comparativ cu altii
    s-a „mers” mai mult pe preventie , comparativ cu altii , care au reactionat tarziu si cu toata „valva” provocata de multi conationali , s-a reusit pastrarea sub control a ritmului de infectari
    nu e motiv de a se pune medalii in piept
    e drept ca sunt si alte motive , care au influentat , o mai mica mobilitate a populatiei si o mai mica densitate , o mai mare distribuire a populatiei ..comparativ cu alte tari , mai afectate
    trecand peste aste ..se fac unele „lecturi” din comentarii , pe care , sincer ..nu le inteleg
    pe de o parte alarmismul unora , discreditarea datelor oficiale…si in acelasi timp „cautarea” adevarului in statistici ..lectura a comenatriilor lui@Stelian ..care denota cel putin incoerenta in intelegere
    pe de alta parte @Flogger ..de ceva timp ..”bate seaua” , cu noua ordine mondiala ..si cu schimbarea macazului
    doua pareri care „ies” mai la suprafata
    o sa insist pe ambele
    in primul rand , in lumea occidentala , cifrele furnizate de guverne , sunt cifre furnizate de mai multe organisme independente , cifre care vin din spitale , etc
    cifre , complet verificabile de catre mass media..direct de la surse(in mai toate tarile ..directorii spitalelor principale , participa in diferite emisiuni , la diferite televiziuni samd)
    asa ca sa cauti ..pe langa cifre , anumite cifre care vrei sa iti confirme o parere a ta , care e deja formata si doar vrei sa iti sustina parerea …e cu multe …si in principal denota ca nu ai o parere , cel putin coerenta
    e clar …ca activitatea economica trebuie recuperata , nu numai ca „elita mondiala” pierde bani , ci si ptr ca statul , se sustenteaza pe banii stransi din impozite si taxe , nu poate trai doar din imprumuturi ..si daca opresti activitatea mult timp , risti sa nu ai cu ce finanta sanatatea , anul care vine
    banii ii poti avea si pot servi la „repornire” , ptr investitii , ptr a da un impuls , dar nu se pot folosi ptr a finanta complet statul timp de un an
    acum , aceasta deblocare , trebuie sa vina pe o lectura corecta a lucrurilor ..nu pe „interpretari” stiintifico-fantastice …alimentate de timpul prea larg petrecut in casa
    asta trece pe o „eliberare” a unitatilor de ati , intr-o anumita proportie , stabilita de specialisti ..pe baza datelor adunate pana acum , de propagare , de proportie a cazurilor grave , etc
    pe datele de a putea suplimenta paturile de spital si atentia primara ..in caz de o „reactivare” a propagarii , odata cu deblocarea economiei , ptr a te asigura ca poti gestiona criza
    cu o testare selectiva , pe categorii de risc , pe persoane care pot actiona ca propagatori „mai activi” ,etc
    trebuie sa intelegem ..ca sunt mai multe tipuri de teste , care pot fi folosite si efective ptr diferite categorii
    nu e una ..valabila 100 la suta
    trebuie urmariti vindecatii , ptr a stabili un fel de patron de imunizare
    stabilite reguli ptr diferitele activitati economice ..ptr o revenire la normal
    legat de parerea lui @Flogger
    eu nu stiu de ce se insista mult pe geopolitica ..si pe lecturarea situatiei internationale
    pe noi , strict , nu ne intereseaza cu mult ..chiar de asta s-ar produce , nu se produce peste noapte , nu va exista o inversare radicala ..nu exista nimic previzibil in directia asta
    economia noastra este foarte puternic legata de economiile celorlalte tari UE ..si infiferent de contrele ce se produc , discutii si restul ..interesul nostru imediat este aici
    atat ptr recuperarea economiei , ptr ca fara libera circulatie , doar o parte a economiei se poate recupera ..solutiile ptr deblocare trebuie sa fie legate de ale celorlati membri UE si in concordanta cu ceea ce face restul , bineinteles , cu libertatea fiecarui stat..in ecuatie
    noi nu suntem un actor global , cu interese ..la nivel global , economia noastra e legata doar punctual si in general in zonele de influenta UE si SUA/Nato
    atunci , eu nu inteleg ..cum unii ar schimba „din pix” economia ..si peste noapte ( cum sustin unii ..ca va veni , nu stiu ce schimbare , dar nu ii vad sa spuna ce ar fi schimbarea aia ..in ce ar consta ..asta e strict razboiul psihologic , raspandit pe net ..ptr ca nu exista o legatura intre viata fizica ..care „este” si ceea ce se sugereaza…se alimenteaza un fel de efect placebo , cu ceea ce se sugereaza , idee care are rolul de a pune presiune pe „oranduirile” politice existente , cu scopul de a crea haos)
    economia noastra nu depinde de china sau rusia ..ca sa alimentam ideea ca asta e drumul
    interesele si economia noastra ..si prin pozitionare si prin proportia activitatilor implicate tin de UE si Nato/Sua
    regiunea Asia/Pacific e departe ..nu avem impedimente in a avea activitati economice ..cu ei , nu stiu de ce am fi interesati in modelele lor politice , administrativ
    cat despre pareri legate de 5 g si cipuri …ce pot spune ..din ce se stie , se face o lectura „stiintifico fantastica” , legat de o tehnologie care ar fi capabila sa controleze hardware complex , prin intermediul internetului , la distanta si a retelelor gsm ..tehnologie ce implica ca fabricantul are un anumit control asupra hard-ului ..cu temerile de rigoare

    3
  25. Să vedem și partea bună… în acest moment există o singură cauză de moarte și după vaccinare vom deveni nemuritori.?

    Trecând la lucruri serioase… pe acest site se gasesc date despre mortalitatea in 24 de state EU
    https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/

    4
  26. Capătu satului

    Statisticile nu s bune pt ca pleaca de la ipoteza ca unu vindecat ( caz finalizat) nu mai face boala
    Ori adevaru e diferit
    Sunt cazuri deja documentate la noi in tara cu vindecati externati din spital, testați ca fiind vindecati de cateva ori, trecuti in izolare si care au facut din nou boala

    La noi politica si masurile au fost proaste
    Iar aplicarea măsurilor a dovedit limitele ministerului de intern
    Supremația legii nu se discută ci se aplică

    Intr-adevar este de discutat daca mobilitatea redusa a populatiei peste 65 de ani, in special in mediul rural, a fost un factor de reducere a vitezei de propagare

    Este prematur sa tragem concluzii
    Pretu aurului cam creste

    Mentinerea actualei politici este posibil.sa blocheze complet economia
    Cererea se va contracta puternic indiferent de măsuri
    După prima faza de panica in care populația a golit magazinele populația a inceput sa isi puna intrebari legate de nevoile sale in viitorul apropiat
    Un grad prea mare de incertitudine referitor la viitoru apropiat
    Vânzările au inceput sa scadă si probabil se vor contracta in continuare

    La mintea mea, era momentul ca pe plan intern guvernu sa faca din nou reclama produselor romanesti in defavoarea celor străine – sa ramana cat mai multi bani din consum in tara
    Iar ministeru de extern sa faca la randul lui reclama produselor românești – daca se poate la cele cu valoare adăugată mare si nu la materii prime – si sa urmărească finalizarea contractelor, respectiv a intereselor societăților românesti

    1
  27. Eu stiu de Cercelus ala din 2006 includiv cu detalii picante. Un personaj insalubru,vascos,un tampitel adus cu macaraua
    Nu ma asteptam insa la atata prostie cu carantinarea tuturor celor de peste 65 de ani. Asta nici Stalin nu facea

    2
  28. Flogger dixit: 1) caută să înțelegi bine despre ce e vorba, contextul, cauzalitatea și efectele.
    Deci, ăsta micu ”mai banal decât răceala și care îi afecteză doar pe bătrânii care oricum și-au trăit viața” a băgat planeta în carantină pentru că e ”nou” !
    Însă virusul este identic cu SARS în proporție de 80% (SARS se studiază de 17 ani) și se pare că are și inserții de HIV (care se studiază de 40 de ani). Dincolo de controversa cu inserțiile de HIV, tratamentul include și anitivirale pentru HIV. De ce oare?
    Deci, avem 17 ani de când NU avem vaccin contra SARS ȘI 40 de ani de când NU avem vaccin contra HIV!
    Însă, în maxim un an- hai un an și jumătate, vom avea Vaccinul și toată lumea va putea reveni fericită la Consumerism. Noapte bună!
    PS: absolut de acord cu punctul 4- dacă e să te panichezi, fă-o primul!

    3
    • Mdaa, intre timp in lumea reala…este mai complicat si nu exista certitudini statistice. Majoritatea previziunilor, trecute si actuale, privind evolutia virusului sunt panicarde si eronate. Nu exista un consens privind eficienta diverselor masuri adoptate in combaterea acestui virusului, pornind de la „arestul la domiciliu” si ajungand pana la diversele scheme de tratament. Spania a inchis tot si totusi mor pe capete iar Suedia nu a facut nimic si se descurca binisor. Tratamentul pare ca nu functioneza la cei internati in stare grava – probabil datorita comorbiditatilor – fie interfereaza negativ cu schema de tratament existenta, fie organismul pacientilor nu suporta un nou amestec de chimicale. Pe langa aceste aspecte, ca estimarea sa fie si mai dificila, exista problema raportarii decedatilor afectati de virus. Problema ce variaza de la incadrarea cauzei decesului pana la a declara decese cauzate de covid persoane netestate ci doar banuite, in opinia mea o aberatie monumentala. Colac peste pupaza, nici testarea nu facea prea multa lumina in estimari – dureza prea mult. Putem sa ne aflam fie inainte de varf, fie in varf, fie dupa varf, nici dracu nu stie exact. Un numar mai mare de teste (cum se face acum fata de acum o luna) efectuat pe panta descendenta poate da falsa impresie ca suntem pe panta ascendenta. O alta problema este numarul foarte mare de asimptomatici sau persoanele cu simptome usoare, daca nu sunt testati nu au de unde sa stie ca au avut virusul. Daca tinem cont de aceste aspecte, avem mai multe sanse sa estimama evolutia virusului citiand in cafea. Ce cunoastem in mod sigur ? Simplu, nu avem vaccin si nici nu va aparea unul maine, nu avem un tratament eficient standard, nu o sa ne tina in casa pana o sa apara vaccinul si rasa umana nu este in pericol de extinctie. Daca esti sanatos ai mai multe sanse sa mori lovit de fulger, daca esti relativ sanatos ai sanse mai mari sa mori in accident auto, daca esti grav bolnav – nasol – poate ar trebui reevaluate optiunile (numai sa nu faci ca ateul ce a intalnit ursu).
      PS. Ceva si despre ce se intampla la noi in batatura, tot pareti inamorati de cifre : primul caz confirmat : 26 februarie, 16 martie – declarare stare de urgenta, 22 martie – primele decese (2). Testare : pana in 20 03.2020 -cateva sute de teste zilnic, de la 21.03.2020 – 30.03.2020 – peste o mie de teste pe zi, din aprilie peste 2000 teste zilnice, de pe 24.04.2020 – peste 6000 de teste efectuate zilnic. La 02.04.2020 aveam un total de 28.483 de teste efectuate, 2.738 de cazuri confirmate pozitiv, 276 declarati vindecati, 96 decese si 76 cazuri grave (ATI). Ieri, 26.04.2020, aveam : 136.518 teste efectuate, 11.036 cazuri confirmate pozitiv, 3.054 declarati vindecati, 608 decese si 236 la ATI. Dupa 24 de zile (02 – 24.04 2020) avem o diferenta de : 108.035 teste efectuate, 8.298 confirmati pozitiv, 2.778 declarati vindecati, 512 decese si 160 la ATI. Unde este „varful”, a fost pe 14 -15.04.2020 cu a fost prezis initial, a fost dupa Pasti (cum au prezis a doua oara) sau am trecut de el ? Daca nu se poate sa fie testati toti in 14 zile (clar imposibil) datele sunt maculatura. La data de 02.04.2020 – 9,61% confirmati din total teste, 10,08% vindecati din total confirmati pozitiv si 6,28% morti (decese+ATI) iar la data de 26.04.2020 – 8,08% confirmati din total teste, 27,67% vindecati din total confirmati pozitiv, 7,67% morti (decese+ATI), „trendul” dat de testarea masiva (24 zile > 02-26.04.2020) : 7,68% confirmati din total teste, 33,48% vindecati din total confirmati, 8,10% morti (decedati+ATI). * Am trecut la decedati, in mod „generos”, si persoanele de la ATI. * Din cele 512 decese confirmate, la 26.04.2020, 90% erau persoane ce sufereau de diverse boli ce le-au subminat sistemul imunitar. Cei 10% erau fara istoric medical, asta nu inseamna ca erau sanatosi. Deci, unde dracu este apocalipsa ? Unde este sistemul medical colapsat sau incadram aici clipurile, facute in bataie de joc, tik tok ? Unde sunt milioanele si milioanele de morti estimate pana acum ? Cati romani au murit anul trecut din cauza bolilor cardio-vasculare, din cauza cancerului, problemelor renale, pancreatice, pulmonare,hepatice, nosocomiale, malparaxisului medical, lipsa medicamentelor, saraciei, vicilor, s.a.m.d ? Este absolut normal sa ne ingrijoreze acest virus dar categoric nu este normal sa devenim paranoici. Sa nu ne pierdem ratiunea !
      PPS. „Arestul la domiciliu” nu vindeca, testarea nu vindeca, singura sansa este sa ai un organism sanatos sau macar unul suficient de ok ca sa raspunda la medicamentatie, in rest gargara pentru gugustuci. Curaj, oameni buni, curaj !

      2
      • Si plasturi cu nicotina…zise francezu’.

        1
      • De acord cu afirmația că singura șansă e să ai un organism sănătos. Acuma depinde ce înțelegi prin ”organism sănătos”. Dacă definesc omul sănătos ca fiind un bolnav care nu se caută, raționamentul nu mă ajută absolut deloc!
        Legat de statistică- din motive pe care nu simt nevoia să le detaliez, prefer să nu comentez statistica oficială!

        • cine poate sa explice ..ce se intelege prin organism sanatos???
          e foarte relativ ..pe aici
          intr-o declaratie …ca dupa aia mai ies la iveala , ca e democratie ..un oficial , guvernatorul unei provincii a fost foarte grafic
          si asa o sa intelegem si drama unor sanitari ..in tari in care ritmul de infectare a fost foarte rapid si o sa intelegem ca totusi la noi ..a fost gestionat acceptabil …ptr a nu pune sistemul sanitar contra corzilor
          intr-o comunitate ..aveau 20 aparate respirat in ati
          numarul de paturi nu l-a mentinonat ..dar ceva similar
          comunitatea e cantabria
          si omul spune
          – ce vrei sa fac cand am 20 de aparate respirat ..cu totul ..si alea disponibile ptr urgente…si in prima noapte mi-au ajuns 60 de pacienti ce necesitau intubare ..cu aparatele de respirat
          ceva similar cu paturile ce dispuneau de instalatii cu tuburi nazale
          de asta poate o sa intelegem drama unor doctori ..nu e situatie de razboi , dar esti pus in fata unei situatii unde trebuie sa iei decizii similare cu a unei situatii de razboi ..si sa traiesti cu constiinta impacata ..stiind ca cei 40 nu au intrat in statistica ..doar in ziua respectiva ..au diluat putin statistica ..si ptr ziua urmatoare
          si poate intelegem ca statistica ..luata unitar , nu poate fi un instrument fiabil…ptr ca una e unde sistemele sanitare au fost depasite , alta e unde nu au fost
          trebuie luata cazuistica ..spital cu spital in parte , analizata si decis
          trebuie gandit ..daca poti suplimenta rapid locurile disponibile in ati , daca ai suplimentat instalatiile de oxigen , atat cele ptr respiratie asistata ..cat si pe cele prin tuburi nazale , daca ai facut stocuri de echipament de protectie ptr sanitari si stocuri de medicamente ..folosite pana acum in tratamentul asta inprovizat impotriva covid
          daca ai implementat protocoalele de a trata separat ..atentia primara a celor cu covid , fata de restul pacientilor
          trebuie sa vezi daca ai teste rapide , cat si capacitate ptr a face cat mai multe ..din cele de sange
          trebuie testati de imediat toti sanitarii implicati ..de la brancardieri ..la doctori …si cei de pe ambulanta , ptr a avea situatia reala a sistemului sanitar
          trebuie „izolate” zonele ce concentreaza persoane fin categoriile de risc , testate si „curatate” aceste locuri , ptr o cunoastere reala , la zi a situatiei
          instalarea de puncte de control si dezinfectare in zonele mai intens circulate
          nu poti deschide ..bazat pe statistici ..care sa iti sustina argumentul , statistici generale ..fara identificarea tuturor factorilor
          si ..da , societatea trebuie sa recupereze „viata si economia” …acum e in coma indusa ..si sa o lasi prea mult timp asa ..scad sansele ca sa poata iesi din coma aceea

      • @RTI
        Si cum stau romanii cu sanatatea?

        Iata datele din 2018 (cu o exceptie), cu observatia ca sunt cele inregistrate oficial si sunt mai mici decat cele reale:
        – 2,58 milioane hipertensivi
        – 1,18 milioane cardiopatie ischemica
        – 828 mii diabet
        – 434 mii boli pulmonare
        – 364 mii boli cerebro-vasculare
        – 244 mii boli renale
        – 46% din populatia de 18 ani si peste = supraponderala (IMC 25,5 – 29,9) [2015]
        – 10,4% din populatia de 18 ani si peste = obeza (IMC >30)

        Chestiunea nu e atat cati mor (pentru ca vor fi cinici care vor spune ca oricum cifra va fi „acceptabila” daca tragem linie si am scapat) cat cum te asiguri ca sistemele esentiale raman functionale. Cu alte cuvinte cum absorbi pierderile ca stat. „Arestul la domiciliu” nu e solutie dar nu e nici gargara, e singura masura prin care se castiga timp. Va fi relaxata si reintrodusa in functie de evolutia situatiei.

        2
  29. Tovarasi,

    Al naibii de virus naturel, cum se auto-distruge el mititelu’ dupa 70 de zile…

    https://www.timesofisrael.com/the-end-of-exponential-growth-the-decline-in-the-spread-of-coronavirus/

    A prominent Israeli mathematician, analyst and former general claims simple statistical analysis demonstrates that the spread of COVID-19 peaks after about 40 days and declines to almost zero after 70 days — no matter where it strikes, and no matter what measures governments impose to try to thwart it.

    Despre autor
    https://en.wikipedia.org/wiki/Isaac_Ben_Israel

    saac Ben-Israel (Hebrew: יצחק בן ישראל‎, born 26 July 1949) is an Israeli military scientist, general and ex-politician. He currently serves as the chairman of the Israeli Space Agency and the National Council for Research and Development, under the auspices of the Ministry of Science, Technology and Space of Israel. He finished his service in the IDF ranked General, serving as head of the military Administration for the Development of Weapons and the Technological Industry. Between 2010-2012 he served as chief Cybernetics adviser to PM Netanyahu, during which period he founded the National Cyber Bureau in the PM office and launched the National Cyber Initiative. Ben Israel is now head of the Security Studies program in Tel Aviv University, where he also heads the annual international Cyber Security conference. Between 2007 and 2009 he served as a member of the Knesset for Kadima. Ben Israel is one of Israel’s top experts on Space, Cyber and technological related security. He holds a PhD in Philosophy and a BSc in Physics and Mathematics from Tel Aviv University.

  30. sa vedem niste chestii ..pe care unii din propagandistii de serviciu , de pe aici , le omit , cu toate ca inteleg ..cu ce se mananca chestiile
    se stiu ei care sunt
    era o zicala ..ca nu exista j…. sa nu vada un c… pe jos sa nu se repeada sa il infulece
    sau cum ar spune unii ..daca trump a citit ceva de pe hartie ..si a lansat discursul deceniului …tot asa au existat aia stiuti …care indiferent ca acum ..plesuvul se ascunde , au tras spuma pe terenul lor , adica unde ii intereseaza
    ca si in istorie ..dupa un timp om intelege ceva rarionamente ce l-au facut sa spuna ineptia ..ceea ce ramane in urma , sunt aia de au ajuns in urgente , dupa ce au baut clor si si-au injectat albastru de metil in sange ..sau aia de s-au dus la raze uv..si au stat cu gura deschisa in cutie
    deci ..puse bazele sa ne intoarcem la a intoarce , cifre si date scoase dim context ..deci ceea ce ne place , ptr a da viata discutiei
    se spune ca nu fuge , nu intoarce , nu urca
    partial adevarat …si la ausian power ..nu sunt toti prosti , nici prea obiectivi , cateodata datele publice despre hardware militar ..sunt doar date
    majoritatea avioanelor supersonice ..ating vitezele alea maxime la o altitudine apropiata de plafonul maxim ..dupa un anumit numar de km la ora ..viteza si altitudinea creste foarte greu , de multe ori doar in configuratie lisa(poate o sa intelegem de ce bvr ..si conditiile date ceea ce face f 22 ..e dificil de facut de alte avioane)…si de multe ori bombardierele strategice sunt facute cu un scop
    la joasa altitudine ..majoritatea avioanelor nu depasesc mach 1,2-1,4 …fie ca se numesc f15 , tornado , eurofighter ..sau su 27, j11 ..si poate de aia mig-ul 31 are prizele mai mari decat avionul , ptr ca nu va zbura niciodata acolo
    luptele aeriene ..cum le stim , dog fight …aproape majoritatea se duc la joasa altitudine , in nici un caz nu o sa vezi la mare altitudine ..din mai multe motive , la majoritatea avioanelor le scade rata de urcare , nu mai pot executa majoritatea manevrelor , pilotii unui aparat mai slab ..vor incerca sa evite avantajul celuilalt
    ori aici …conteaza vreo trei factori , acceleratia(raportul ala intre greutate si putere) ..rata aia de viraj sustinuta ( cate grade poti baga ..ca sa poti iesi in timp mai scurt..dintr-o bucla mai stransa) , rata de viraj instant( adica sa pui nasul rapid ..intr-o directie..si aici sunt cateva aparate ce o fac bine) , unghiul de incidenta alfa ( adica duc nasul la unghi mare fata de planul orizontal al avionului ..cu toate ca depinde de vectorul pe care mergea etc..sunt piloti pe net de o explica mai bine) , viteza ascensionala si raportul ala intre suprafata portanta si greutate
    alaturi de performantele sistemelor ce comanda suprafetele de comanda aerodinamice
    si nu exista aparat sa performeze mai bine ..sub toate aspectele , ptr ca o suprafata portanta mare iti da o calitate , dar iti fura alta ..adica la un unghi alfa mare produce mult drag ..si scade viteza , energia disponibila a aparatului
    asta netinand cont de existenta castilor cu vizoare ce pot lansa rachete spre tinte din vizorul castii..adica trageri cu tunul
    cum spuneam ..nu exista avion sa le faca bine pe toate ..cu toate ca sunt cateva aparate ce performeaza mai bine..si eu as enumera j11 , su 35 (care in anumite conditii are ceva avantaje date de tractiunea vectoriala ..dar nu il vad la nivelul avionicii si senzorilor a fi peste..ci putin sub) , eurofighter..care dupa mine si ce s-a vazut prin show-uri e ceva deosebit ..si f16 , rafale si gripen
    francezii au avut aparate bune , mai tot timpul pe „segmentul” lor
    f15 , mig 31 ..ptr mine sunt alta categorie ..cu diferenta ca f15 e mai versatil , dupa mine
    zburand jos ..parca au existat rapoarte ..cu mai multe aparate care streseaza structura
    evoluand la joasa inaltime ..aparatele folosesc postcombustia ..doar in secvente ptr scurt timp …in lupta manevriera apropiata , chiar nu e indicata folosirea ..ptr ca nu vrei sa ii dai un „spot” pe care sa isi lipeasca privirea o racheta ir ..care vine di cu hobs ..si cu casca
    f 35 ..emuleaza putin comportamentul f 18 …cu un unghi alfa mare , orienteaza nasul rapid ..dar nu comserva energia si nici nu are agilitatea lui f 16
    f16 e inca respectat ptr asta ..ptr ca conserva cateva calitati esentiale in lupta apropiata , acceleratie foarte buna , viteza ascensionala si rata de intoarcere sustinuta foarte buna..cu toate ca nu are abilitatea de a intoarce nasul instant foarte mult
    asta , combinat cu altele doua ..campul foarte larg de vedere , dat ce cupola panoramica si inclinarea scaunului si posibilitatile jhcms si aim 9x ..il fac inca redutabil si foarte actual
    una din problemele aparatelor stealth , in principal f 35 .. e tocmai ca nu poti beneficia de avantajele aim9x ..ptr ca o ai in cala de armament , ptr ca rachetele astea au niste avantaje , au niste caracteristici ..sunt racite ptr un timp , etc
    legat de faptul ca nu pot sustine viteze supersonice la plafonul si in conditiile optime ptr ele ..pur si simplu nu cred
    trebuie cautata problema in alta parte
    in asia , pacific ..zone cum spun altii , mai indepartate , apar niste limitari fizice ale aparatelor ..clonele chinezesti de su 27 sunt excelente si depasesc in performate tot ce are us navy si marines
    in numar mare astea vor pune probleme
    contrar a ce cred multi ..platformele rusesti derivate din su 27 sunt excelente dpdv aerodinamic ..sunt mai slabe pe armament , avionica ..ca si omogenitate a sistemului..si ca si senzori e cam incert ce pot face
    su 57 de asemenea
    eu as gandi in felul urmator ..cum spun si aia de la ausian power ..proliferarea platformelor derivate din su 27 ..te pune in fata unui adversar ce dispune de o combinatie de performanta bruta de f15 ..si agilitate caracteristica f16
    cat despre noi si f35???
    eu consider ca o a doua escadrila cu un model „ieftin” de f16 ..cu aesa , dar nu stiu de am avea nevoie de cft ..sau alte chestii care nu cred sa ne trebuiasca si un sistem de bruiaj activ ..ar fi drumul de urmat pe moment si sa mergem cu pasii mici sa vedem ce si cum
    nu stiu daca ar fi fezabil sa pui sabr..pe ale noastre mlu , depinde de ce rachete avem si daca un sabr e cu adevarat folositor ptr ele
    si poate integrarea capabilitatii de a lansa rachete antinava pe mlu ..si cumpararea de munitie

    1
  31. Pot sa vorbesc din cunostiinta de cauza, despre U.K.. Numarul mortilor din pricina virusului este pus doar celor care decedeaza in spitale. Decesele datorita virusului care au loc in azilul de batrani, in residential homes, sau acasa nu sunt inregistrate in statistica NHS ( sistemul medical). Deci in Wales sunt 800 decedati in spitale, iar din afara spitalelor in jur de 195 persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *