KTO Rosomak XP

Patria AMV XP

Exista discutii in industria militara poloneza (armata fiind si ea implicata) despre posibila achizitie a licentei de fabricatie pentru transportorul blindat pe roti greu PatriaAMV XP, asta dupa ce Polonia a cumparat (de curand a si extins-o) cu multi ani in urma licenta pentru fabricarea pe plan local a transportorului amfibiu 8×8 PatriaAMV, vehicul pe care-l fabrica in mai multe variante.

Polonezii au dreptul sa fabrice KTO Rosomak pana in 2023, dar exista planuri pentru ca productia sub licenta a transportoarelor blindate de la Patria sa fie extinsa pana in 2052, acest lucru fiind considerat de maxima importanta de catre armata si industria militara poloneza pe motiv de siguranta lantului de aprovizionare a armatei, pentru a nu depinde de furnizori straini, pentru ca o parte cat mai mare din banii dedicati achizitiei sa ramana in tara (sa creeze la nivel national locuri de munca si expertiza tehnica), pentru ca armata poloneza sa fie stapana pe liniile ei de aprovizionare…

Discutia despre achizitionarea licentei pentru Patria AMV XP a inceput in 2019, Varsovia va avea dreptul sa si exporte transportoarele fabricate local. Pe partea tehnica stim doar ca polonezii vor ca masa maxima a noului Rosomak XP sa nu depaseasca 32 de tone. Evident, vehiculul nu va fi amfibiu.

PS Nu ca sunt rautacios dar ce-i de-ajuns e de-ajuns, ii urmaresc pe polonezi de multi ani si absolut niciodata n-am auzit, in absolut niciun program de dotare, ideea nastrusnica pe care destui inalti ofiteri romani o tot sustin public si anume: Armata este doar client nu ne intereseaza cine produce armele…

KTO Rosomak in varianta amfibiu

N-am auzit absolut niciodata acesta ciudatenie exprimata la polonezi iar motivul este simplu: este o idiotenie! Armata are mari interese ca orice ar cumpara (acolo unde acest lucru este rezonabil) banii sa mearga preponderent in economia nationala, mai are interesul sa aiba sub controlul sau direct uzinele care-i fabrica munitia si armamentul, sa aiba sub control liniile de aprovizionare, sa depinda cat mai putin de politica de securitate a altei tari.

Daca banii de achizitii intra in economia nationala si armata poate cere mai mult, pentru ca orice comanda plateste salarii si taxe cate propria sa natiune si catre propriul sau buget national, plus ca una e sa stai cu mana intinsa sa-ti dea si tie cineva ceva, alta sa le ai la tine in curte. Exemplul crizei materialelor sanitare generate de pandemie este cu totul edificator: daca le fabrici tu, le ai oricand disponibile, daca trebuie sa le cumperi de la altii le vei avea cand tara respectiva va putea/va dori sa te aprovizioneze. Plus de asta, daca Romania ar trece printr-o situatie economica grea, daca ar avea probleme cu rezervele de valuta, atunci ce mai cumperi si de la cine? Sau pe unde ajung „cumparaturile” in tara daca te certi cu vecinii? Daca insa le fabrici aici aceste probleme sunt mult mai usor abordabile, gasesti o solutie pentru ca sunt la tine in curte.

Polonezii sustin ideea Rosomak XP, atat pentru modernizarea actualei flote de transportoare blindate cat si pentru pastrarea bazei industriale pe viitor, pentru limitarea cat mai mult a dependentei armatei poloneze de importuri si, bineinteles, pe motive strict economice. De ce sa plateasca Polonia salarii mari finlandezilor si sa nu le plateasca polonezilor?!

De ce sa genereze miliardele de euro cheltuiti pe inarmare crestere economica in strainatate si nu in propria tara?! O intrebare pe care absolut nimeni nu si-o pune la Bucuresti. Nemaidiscutand aici despre sustenabilitatea economica a importurilor perpetue de tehnica de lupta si munitie, pentru ca importul nu este sustenabil pe termen lung si nici recomandabil in materie de siguranta nationala.

Din punctul de vedere al clasei de vehicule, Patria AMV XP este similara cu Pirahna 5 al MOWAG-GDLS. Polonezii cocheteaza cu Patria AMV XP de prin 2015, cand modernizarea Rosomak M2 a fost prezentata alaturi de Rosomak XP:

 

De la stanga la dreapta: Rosomak M respectiv XP

 

GeorgeGMT

108 comentarii:

  1. Salut. Nea George c’è facusi le dadusi gheneralilor nostri cu ciocanul peste deste, la noi trebuie sa mai treca alti 30 de ani ca sa incepem sa gandim. Referitor la masinuta e interessata.

    4
  2. Întrebare retorică. Ofițerimea de la București e numai din urangutani, dornică să ia banii și să mai tragă în țintă piept ceva secretare, sau mai și gândește pentru viitor?

    11
  3. Si cine sa le faca aici? Iti dau licenta pentru niste bani, ce faci cu ea? O vinzi la chinezi cel mai probabil, pe persoana fizica instelata geostrategic.

    1
  4. cam asa se procedeaza cand poporul nu isi alege niste banditi la conducerea tarii…care banditi se inconjoara automat de niste slugi retardate prin toate posturile de decizie…si uite asa ajungi mai la sud de polonia…din toate punctele de vedere 🙁

    8
  5. E ft simplu …. Polonezi aunt oameni seriosi …Romanii………..NU!!! In Romania exista necesitatea acerba de ai cerne printr-o sita ; pe toti ce poarta epoleti . Toti greii armatei, fie general fie ofiter de rand ;trebuiesc reevaluati …o reevaluate adevarata !!! Legi clare , solutii clare si transparente pt inzestrare …fara asa zisa secretomanie …. Gata cu politizarea armatei … Politicul trebuie sa fie exclus dl loarea de ,decizii in numele armatei . Intr-u totul e ft simplu ;daca s-ar vrea ….. PS: Cat despre polonezi si programele lor… Personal mor de ciuda ,vazand cum altii pot sa daca si noi ne invartim in jurul cozii

    9
    • @Paul

      Hai să privim lucrurile altfel – când a fost Armata Română cu adevărat dotată? Și când zic când, mă refer la secole nu ani.

      Când nu ai tradiție militară – în sensul german al cuvântului – nu ai. Iar când și aia pe care o ai e distrusă sistematic, normal că prea ai la ce te aștepta.

      Trăim și noi cu ziua de mâine și sperăm că dacă nu ne duce capul, să ne dea măcar muricanii câte un șut în fund periodic să nu stăm pe loc.

      11
      • Oastea romana a fost dotata in ton cu epoca pana prin secolul XVII. A urmat epoca fanariota care a insemnat desfintarea armatelor romanesti iar dupa 1830 am avut ce avem si azi.

        11
        • @Anla’shok

          Exact Anla, la asta mă refeream și eu 🙁

          Păcat că cei care ar trebui să-și pună în primul rând astfel de întrebări, în loc să-și facă treaba, caută spioni și trădători de țară pe rumaniamilitary.ro

          1
          • Incearca sa compenseze lipsa de sentiment patriotic si viziune cu represalii contra unor dusmani inventati. Despre carentele grave in materie de patriotism si lipsa de viziune in problemele nationale ale clasei politice postdecembriste un analist impartial poate scrie tomuri intregi. De la „n-avem nevoie ca nu ne ataca nimeni” trecand prin suptul de la licurici si terminand cu oculta mondiala care ne obliga sa ne vaccinam ca sa ne controleze vezi calitatea slaba si foarte slaba a adunaturii numita pretentios clasa politica la noi. Ce coerenta in politicile de aparare si dezvoltare pe termen lung vrei de la niste maimutoi care negociaza de la dreapta la stanga si retur doar avantaje materiale pentru ei si apropiatii lor.

            6
      • În perioada 1877-1878 și anii 1960-1970.ai ales în anii 1960-1970 cred ca pt acea perioada am avut o armata el puțin decent dotata cu tehnica moderna de lupta dar și instruita. Atunci se făceau aplicați, la greu, indiferent de anotimp. Tatăl meu, fiind militar în termen, în a doua parte a anilor 1960, înainte de episodul Cehoslovacia, a fost dus în aplicație, în Bulgaria.

        1
        • Nici atunci, au fost mereu lipsuri.Chiar daca pe anumite segmente am avut dotare de top cum au fost tunurile Krupp la 1877 mereu ne-a lipsit cate ceva. de exemplu la 1877 ne-au lipsit mortiere si obuziere mai eficace contra pozitiilor fortificate. Tunurile Krupp erau cele mai moderne de la acea vreme dar erau tunuri de camp.

          4
  6. Da, tot respectul pentru polonezi, am mai spus-o si vad ca o spun din ce in ce mai des.

    5
    • @lt(rez)

      Țărilie Baltice, Polonia, Ucraina și România, dar când văd bugetele și acțiunile americanilor din ultima perioadă, am impresia că acest șir riscă să se termine cu Ucraina.

      Ucrainenii începuseră în forță cu fostul președinte, din fericire pentru noi, mulțimea lor e la fel de proasta ca la noi și în ultimul an ori au bătut pasul pe loc, ori au dat chiar înapoi. Noi însă, cu guvern liberal, democrat alea-alea, în loc să ne folosim de moment și să le arătăm americanilor că se pot baza pe noi în caz de ceva, frecăm menta și ne scărpinăm într-un loc.

      Asta ca să nu mai zic de securitatea națională și riscuri regionale care există fără americani și extratereștri. Care ar trebui să ne preocupe mereu, indiferent de situație.

      2
  7. „Nu ca sunt rautacios dar ce-i de-ajuns e de-ajuns, ii urmaresc pe polonezi de multi ani si absolut niciodata n-am auzit, in absolut niciun program de dotare, ideea nastrusnica pe care destui inalti ofiteri romani o tot sustin public si anume: Armata este doar client nu ne intereseaza cine produce armele…”

    Sunt si exceptii, dar tot spre bine.
    Analistii militari polonezi au ajuns la concluzia cà offsetul în casrul achizitionàrii F-35 ar costa prea mult si au renuntat la el. Ast înseamnà sà examinezi o situatie fàrà a prori si sà alegi solutia ceea mai bunà.
    De asemenea, ruperea contractului cu Airbus pentru 50 elicoptere Caracal în favoarea lui Sikorsky UH-60 Black Hawk, desi cei dintâi ofereau compensatii 100%, douà linii de asamblare si crearea a 3000 locuri de muncà directe sau indirecte.

    Pragmatism !

    6
  8. patria era probabil cea mai buna optiune pentru noi

    4
    • …cea mai buna optiune pentru noi era sa cumparam fix ce cumpara ei, sa dezvoltam si modernizam impreuna… scadea si pretul pe bucata indiferent de F-16, transportor, camion sau artilerie autopropulsata sau etc. ar fi fost vorba… cantitati diferite si atat…

      9
    • Sa imi spuna si mie un prieten bine documentat, de ce nu am luat noi impreuna cu polonezii acelasi tip de transportor? Ce difera si ce cerinte sunt la unul fata de celalalt? Vad tot felul de stiri…….gen Kracvovia ai cumparat T 14 ,dar a cerut sa fie cu specificatii pentru ei…. Bai e un transportor ….. ce dracu poate sa ceara polonezii sa aiba pentru ei fata de Romania…alta turela..alta mitraliera..etc Dar Transportorul e acelasi..!

  9. In primul rand ma incanta schimbarea de atitudine din partea lui Geroge cand vine vb de necesitatea productiei locale sau cu o cat mai mare integrare locala a produselor militare si aici nu ma refer doar la componenta strategica si de securitate (,,sa aiba sub controlul sau direct uzinele care-i fabrica munitia si armamentul, sa aiba sub control liniile de aprovizionare, sa depinda cat mai putin de politica de securitate a altei tari.”) ci si de cea economica, fara PIB nici armata nici educatia, sanatatea, pensiili etc nu vor fi cum trebuie (,,Daca banii de achizitii intra in economia nationala si armata poate cere mai mult, pentru ca orice comanda plateste salarii si taxe cate propria sa natiune si catre propriul sau buget national”).

    Mai concise si mai pertinente pasaje eu n-am reusit sa identific, si totusi ne aflam intr-o situatie foarte ciudata, noi intotdeauna am fost ,,la stapan”, cu mici iesiri de nealiniere poate in interbelic si poate ceva ceva cand Ceausescu dupa 68 s-a vazut un fel de crai salvator pt neam si nu numai, atunci a intrat in gratiile occidentului , a luat imprumuturile, multe idei legate de industrializare chiar au schimbat fata Romaniei nu cred ca poate careva contesta asta, dar a jucat la mai multe capete si a pierdut, se vede clar ca ,,iesirile” pana la urma au fost paguboase.

    Am putea merge dinou pe licente ca-n anii 70 sau am putea face asocieri cu firme locale in sensul ca statul sa cumpere licenta iar firma locala de industrializarea efectica (cum a facut Turcia), pe cat se poate-n locatiile existente, ceva-n genul Star Transmission de la Cugir dar si cu productie militara, altfel vom juca in continuare in reclame proaste, dand cu bidineaua in continuare la P5.

    As spune ca la polonezi se vede strategia de alegere a partenerului, cauta parteneriate cu tari cu care se poate negocia , adica cam la acelasi nivel sau macar comparabil (Korea, Finlanda etc) nu incearca sa faca afaceri cu granzii decat acolo unde chiar n-are alternativa si ma refer aici la Patriot unde probabil noi chiar am facut o afacere mai buna decat ei.

    Vorbeam cu un polonez acu vreun an, lucra ca inginer de instalatii in Copenhaga, era foarte nemultumit de Polonia, coruptie, multe afaceri ale rusilor paravan, politicieni cumparati de rusi, salarii mici etc, (cam cu ce ne plangem noi) omul mi-a spus ca in societate exista o stare de frica si de neincredere mare parte propagata de massmedia, increderea populatiei in alte state mai mari gen Germania, USA, Rusia fiind destul de scazuta iar politicul in lupta continua pt putere arata tot timpul cu degetul ca in spatele aluia se afla ala etc. determina ca discursul acestora sa aiba tenta nationalista si de inarmare….nu gasim si noi politicieni la fel sau la noi e pe invers, nu vine nimeni bre stai calm ?!

    4
    • zi un politician patriot

      7
    • Nu e nici o schimbare de atitudine, nu mai gargarisi cu iz de demonizare, e vorba doar de produse bune vs. proaste.

    • Funny … I laughed a little, especially stories about Russian investments 😀 . Maybe your colleague doesn’t really understand the mechanisms governing the economy and doesn’t distinguish propaganda from facts. Yes, there are a lot of bad things, for example corruption is higher in the Czech Republic than in PL . Why pragmatic Germans see it differently?
      https://www.welt.de/politik/ausland/article208610081/Osteuropa-Polen-Land-ohne-Krise.html

      1
      • I have no idea what is happening in PL, everything i said is after that discussion with a compatriot of yours, nothing invented and was amazed too.

        As for the economic mechanisms and corruption, i have some idea, Romania is a ,,very good” example of economic capitulation and „not so”.

        • There corruption is in any countries, more or less. Important are.. the mechanisms for controlling the country’s finances, that is banks and currency, and the construction of a financial base to control their own economy. We do nothing other than Germany, only on a smaller scale.

          1
          • ,, Important are.. the mechanisms for controlling the country’s finances, that is banks and currency, and the construction of a financial base to control their own economy.”….this is a big problem in Ro, it’s true what you say and it’s still true that in Romania the banks and the head of the national bank don’t really have a policy in our favor, maybe in PL it’s different.

  10. ciudata tendinta asta de „umflare” a vehiculelor blindate ptr protectia si confortul sporit al trupetilor.niste asset-uri care initial aveau sarcina de a transporta trupe cat mai aproape de linia frontului si cat se poate de „discret”(in cat mai multe spectre) si de a le asigura un oarecare sprijin artileristic, s-au transformat in niste autobuze de 3m inaltime si zeci de tone greutate,cu motoare de tanc din anii 50-60,megavizibile cu ochiul liber. ptr ce ?? circula aia in transportor mii de km? cat priveste protectia sporita,aia se duce dracu cand inamicul mareste calibrul tunurilor de pe mli-urile lui(vezi bm-57 rusesc),sau pune niste rachete at pe lateralele turelei.in ritmul asta in 15-20 de ani se vor construi numai mli-uri de 50-60 tone(t-15, namer etc) cu motoare de 1500cp si care vor costa 15-20mil $!! totul ptr o grupa de infanteristi care la un moment dat tot vor cobora din „cazemata” si unii vor muri( sniperi,obuziere,o salva de mlrs uri sau o mina atent ascunsa).

    14
    • haha, exact asta e trendul, si devine caraghios 🙂
      E, rusii nu par sa muste la asta, inclusiv Bumernagul fiind la 20 de tone + 🙂

      6
      • Au pus si aia botul, stai linistit. T15 cu aproape 50t nu e al lor? Plus ca despre boomerang wiki zice ca ar avea 34t iar army recognition da 22 t ptr apc si 25 t ptr ifv. Daca ii pun si turela cu 57mm mai adauga niste tone la alea 25.

        3
        • T15 ala e pe senile, si nu cred ca va fi in numere prea mari… vor ramane BMP-urile ca baza a gloatei.
          Boomerang la 34 tone nu are cum sa fie flotabil. Cred ca e mai degraba la 24 cu add-onnuri si neflotabil, iar pe la 22 o fi flotabil.

          • Rusii o sa se bazeze inca o perioada buna pe BTR-uri, ca alea sunt usoare, flotabile si intr-un numar mare iar Bumerangul va fi doar pentru elite/parade militare. Plus ca o racheta AT tandem, 800+ RHA, nu va face diferenta intre un TAB de 30 tone si un BTR de 15-20 tone, le va perfora din toate unghiurile dintr-o parte in alta.

            T15 are 54 tone si e alta categorie. Ăla cel putin frontal rezista la toate calibrele, pentru că are mai bine de 2 metri din față pana la echipaj constând in spatiu gol, blindaj + motor. Din lateral probabil ca il gauresti doar cu AT-urile tandem.

            4
            • pai ai nevoie sa strici un AT pe BTR daca cobori dintr-un transportor cu tun de 25-30 mm?cand tu il angajezi de la 1km + iar el nici de la 500m nu te nimereste

              1
      • Ce se mai aude cu SAUR-2 pt egypteni? Liniste totala? Sau vor intai arabetzii sa-l vada in dotarea Armatei romanesti macar 50 de bucati cat pt un batalion de infanterie mecanizata…..ca tot sunt cei de la MAPN specialisti pe dotari cu cantitati in numar mic si f mic?

    • Pentru că în momentul de față nu ai cum să te ascunzi pe câmpul de luptă, doar dacă lupți cu pigmeii. Inclusiv un ISIS pârlit poate lua o dronă de pe aliexpress. Maximum ce poți face, e să ai mobilitate cât mai mare – lucru aplicat în practică de reforma USMC.

      Iar viața soldatului, în țările normale evident, costă mult mai scump decât obișnuiesc să creadă rusofilii de pe aici. Soldatul e o unitate militară în care sunt investiți bani grei – învățare, întreținere, casă/masă, echipament, antrenamente etc. Ca să nu mai zic că e efectiv normal să cruți viața oamenilor din diverse motive care nu cred că trebuiesc enumărate.

      Respectiv nu-și permite nimeni în 2020 să-i trimită în HMMWV cu plastic în loc de uși, să moară ăia de la prima schijă.

      Iar ”confortul” și ”uflarea” care îi lasă pe unii nedumeriți rezultă din soluțiile technice disponibile la moment atunci când vine vorba de protecția împotriva minelor. Nu le face nimeni de 3m doar pentru a demonstra că au MLI-ul mai mare.

      3
      • Ciudat cum nenorocitii aia de americani, ai mai profi si scumpi soldati de pe planeta stau inghesuiti in m113, bradleym2 si stryker fara pic de comfort si o protectie penibila la max 14,5mm all around. I am vazut in 2013 cum au defilat vara 400km in ele si nu se plangea vreunul. Si le am comparat sculele langa piranda3 romanesti(care sunt mai mici ca V urile). Inghesuite, incomode vai mama lor in comparatie cu autobuzele noastre. Aia cum or putea frate?? Eu zic la alea 228 sa le puna si cate o bara in mijloc cu stripteuza de rigoare sa nu se plictiseasca baietii.!!

        6
        • Americanii nu mai folosesc de mult M113 in roluri de frontt line, ci doar in roluri de suport.
          Dar știai deja asta.

          1
          • habar nu am la ce le folosesc.ca sunt vehicule sanitare,mortiere autoprop,statii radio sau cara marmitele ,important e ca fiecare ABCT are in dotare 45 de conserve din astea inghesuite si slab blindate .si in general cam tot ce este transportor de trupe american nu este proiectat ptr confortul trupetilor.

              • in sfarsit si-au dat seama ca se faceau de ras cu conservele alea din anii „60 contemporane cu bmp1 rusesc. faza tare e ca ce fac acum puteau face de acum niste zeci de ani,penca varianta propusa de bae e de fapt bradley fara turela pe care il au in dotare de 40 de ani.mult mai interesanta era varianta stryker ului cu senile propusa de gdels.asa ,au dupa 40 de ani,in spatele frontului,aceeasi marie fara palarie din fata frontului .iar confortul si protectia(14,5 all around) , ca despre ele vorbeam,raman la fel de mici ca in cazul stryker si bradley.in caz de rezbel,vor muri trupetii americani de oftica penca francii,nemtii,polonezii si romanii sunt mai bine protejati in „camioanele” lor decat ei.

    • Nu e ciudată tendința, daca nu au protecție buna si confort, nu mai poti convinge soldații sa se bage in ele, e plin internetul de imagini cu BTR, BMP, BMD cu soldați deasupra.

      • Soldatii stau deasupra BTR/BMP/BMD mai mult din cauza minelor si IED-urilor, pentru ca au podeaua plată. In interiorul unui BTR esti mai protejat de gloanțe, schije si obuze decat daca stai deasupra.

        2
    • Vine drona Hera 120 si ii mierleste………

      1
  11. Si noi am avut in teste si daca nu ma insel varianta de fabricatie in Romania pentru PATRIA ,dar cum noi suntem proamericani pana in maduva oaselor ( nu conteaza ca ne- o trag cand este vorba de asamblare la noi) vezi cazul recent cu Pirahna 5 nu mai avem ce spune.

    Nu ne intereseaza nimic altceva decat arme americane. Nu am nimic cu ei dar parca uneori chiar sunt fraieri ca sa nu spun mai mult. Daca le am lua gratis parca a-si zice OK dar asa !!!

    4
    • Helsingør Habitans

      Parca era problema cu turela care nu e americana, deci nu e problema de la USA. Plus ca oricât ar dori cineva sa îți transfere tehnologie, daca nu ești capabil sa asiguri o fabrică adecvată și mana de lucru calificată, tot degeaba…

      6
  12. Tocmai ce am citit ca ALBANIA primeste anul asta 3 elicoptere Black Hawk de la american,i ce provin din excedentul US Army pe care il au acestia. Albanezi vor plati doar antrenamentul pilotilor si mentenanta.

    Ce au facut albanezi de primesc astea ????
    Noi pupam si dosul si fata si nimic din excedentul de arme din USA.

    4
    • Armata noastra e condusa de prosti… Daca erau destepti puteau sa ceara elicoptere si multe altele,ca SUA retrage din Afganistan ,tehnica, inclusiv, tancuri, Mai aduc si din Irak, aproape toata tehnica trece prin Romania.. Daca luam Black Hawk SH, sigur Sikorski ar fi castigat contractul pentru elicoptere….Daca ai 25 de elicoptere H60 Black Hawk mocca si iti ,trebuie mentenanta, esti nebun sa mai iei Airbus? Le dai direct contractu celor de la Sikorski si le inchizi gura la Airbus….

      3
      • Revin….o noua stire tulbura NATO, SUA, retrag 9500 de militari si tehnica din Germania, inclusiv o escadrila de F 16 ? ,care vor fi redistribuiti in Polonia si alti aliati ? Eu sunt de parere ,ca escadrila de F 16 sa vina la noi, ca polacii au avioane… noi si bulgarii suntem praf la nivel de aviatie.. Poate aduc si tankuri si uita sa le mai ia….

  13. @AlexIs
    Ar trebui să întrebi veteranii Afganistanului despre protecția cutiilor de conserve sovietice. Sunt convins ca ai afla multe lucruri noi.

    1
    • Pai chiar veteranii din Afghanistan pot lămuri mai bine problema. De exemplu, colegul @Sharky povestise intr-o zi despre un TAB care rezistase unei explozii destul de mari (echivalentul a aproximativ 300Kg de TNT) echipajul fiind salvat tocmai tocmai pt ca se afla in interior. Iar colegul @Misha a confirmat si a fost amabil de a pus si o poza ca sa vad si eu cum arata conserva care a salvat vietile baietilor nostri dupa explozie. Era un TAB MADE IN ROMANIA!!!
      Norocul baietilor a fost ca explozia a avut loc la distanta de vehicul si nu sub roata. Daca s-ar fi aflat deasupra vehiculului, unda de şoc ar fi fost prea puternica pentru ei.
      Asta nu inseamna nici pe departe ca TAB-urile ar surclasa un Piranha V dpdv al protectiei, nu este cazul, dar versus un ATGM tandem sau un 40/57mm rezultatele ar fi aceleasi pentru amandoua, adica perforare.

      1
      • Eu cred ca poate n-ai inteles (sau scris partial) corect.

        „..TAB care rezistase unei explozii destul de mari (echivalentul a aproximativ 300Kg de TNT) echipajul fiind salvat tocmai tocmai pt ca se afla in interior…” …pentru ca detonarea a fost la distanta(cat?).

        (retoric, la roata, sunt glumet) I-ai vazut pe rusi calare pe ele si in Siria?..
        Trebuie sa tai cel putin un zero si sa mai lucrezi putin la „30-ul” ala…chiar daca inlocuiesti „3” cu „1” tot ma uit putin chioras la tine.
        300 kg de TNT pozitionat/detonat corect fac din TAB un nou satelit al Pamantului.

        8
          • @Razvan, un TAB sub roata nu cred ca rezista nici la o mina de 6Kg (Stanag 3) deoarece podeaua e plata si nu e dublu ranforsată.
            Par example, Saur 2 se spune ca are nivelul de protectie 3A/B ajungand si la 4A/B. Stanag 3 inseamna rezistenta la o mina de 6 kile iar Stanag 4 la o mina de 10Kg, A – sub roata, B – sub podea.

            Deci daca un Saur 2 care are podeaua dublu ranforsata abia rezista la o mina de 10 Kg, un TAB nu cred ca reuseste performantele astea. E depasit tehnologic.

            Si eu m-am mirat de alea 300kg de explozie, dar daca au zis baietii ii cred pe cuvant, si uite ca a confirmat @Sharky mai jos.

            PS. Daca ai linkul la articolul respectiv te rog sa il pui aici, ca eu tot nu sunt convins ca am facut confuzie in ceea ce priveste pozele.

            1
            • Saur 2 are 1 respectiv 2A/B dedesubt. Cel cu nivel 3 era prototipul ACTTM pentru TBT 8×8.

              2
            • @AlexIS
              TAB-urile 77 si 79 au rezistat foarte bine la mine AT de 7 kg. În sensul că a zburat roata, a crăpat pe la suduri, s-a îndoit barca(podeaua), și s-a lăsat cu cîte o fractură de membru inferior, plus ceva contuzii de la unda de șoc! Dar nu a murit nimeni! Și TAB-ul respectiv revenea tractat în bază, se repara și continua misiunile. Eu știu 3 TAB-uri 77 și un TABC-79 în situația asta!
              După ce au văzut că nu au șanse doar cu o singură mină AT, talibanezii au trecut la DEI-uri mai complexe, vezi cazul anterior. Chiar și așa, judecînd la rece, a rezistat destul de bine la cca.100 de kg de exploziv.
              Prietenul care a murit atunci a avut pur si simplu ghinion. O schijă desprinsă din protecția punții față la lovit la subțioară si i-a retezat aortele. A murit de hemoragie internă. Dacă îl lovea 2 cm mai jos, se oprea în vestă și scăpa doar cu o mînă fracturată de unda de șoc și ceva arsuri, dar era în viață.
              Părerea mea, hîc…

              3
        • Rusii stateau calare si pe tancuri. E SOP. Si ai nostri. Nu are lefatura cu iedeurile

      • @AlexIS

        Poate eu greșesc acum, dar privesc oarecum sceptic faptul că minele antitac explodează ”undeva departe” și nu sub roțile mașinilor..

        Dar na, poate Elon Musk a scos niște mini cuantice. Nici nu știu ce să zic, tre să mă decumentez.

      • Aici au dat cu BTR peste o mina antitanc TM cu 7.5 kg explozibil https://en.m.wikipedia.org/wiki/TM-62_series_of_mines au rămas vii si soldații (stăteau toti deasupra) si soferul…. 300 kg ar transforma tabul in schije
        https://youtu.be/S2rJk13-K94

        2
      • @AlexIS
        Ca de obicei amesteci mere cu pere ca să iasă ce îți convine ție. 😉
        Poza pusă de Misha era cu TAB-ul in care a murit un prieten foarte bun, iar alți 3 au fost răniți, unul foarte grav( un picior, o mînă, un ochi, arsuri pe 70% din suprafața corpului, etc.). Acolo a fost cel mai complex DEI executat de talibanezi pînă atunci în Shitbackistan, 3 mine AT+ 2 proiectile de 122mm, combinate cu alte 6 mine AP in jur. TAB-ul ăla a zburat vreo 4-5 metri prin aer, de la locul exploziei pina unde l-am găsit noi. Norocul lor a fost că ceilalți băieți au reacționat foarte prompt și i-au scos repede de acolo, altfel ardeau de vii. Partea urîtă e că în proces un băiat dintre salvatori si-a pierdut un picior, activînd o mină AP.
        TAB-ulcare a rezistat celor 300 de kg( declarația EOD-iștilor americani, după analiza locului acțiunii) e altă poveste. Ăla era un VBIED, si a detonat prematur la câțiva metri de patrulă. Au zburat antenele, stațiile s-au dus, băieții au avut impresia că o să se dea peste cap cu tot cu TAB, toți au fost „avioane” cîteva zile, dar au ajuns înapoi în baza. TAB-ul a fost reparat si a continuat să patruleze prin Shitbackistan pînă s-a terminat misiunea.
        Părerea mea, hîc…

        6
        • @Sharky, nu aşa.
          Eu nu am zis ca un TAB ar rezista unei mine sub roată! Daca citesti putin mai sus, am scris ca baieții stau pe TAB-uri de frica minelor. Nici un blindat nu rezista unei mine detonate sub roata decat dacă este un MRAP cu podeaua in forma de V.

          Rezumând: a rezistat sau nu acel TAB la o explozie de 300kg detonata la distanță? Daca baietii s-ar fi aflat deasupra ar fi fost teferi sau ar fi pătit ceva din cauza undei de şoc?

          PS Eu tineam minte ca acea poza era al tabului de care vorbeai, daca am facut confuzie, e greseala mea.

          1
          • @AlexIS

            Iar eu spuneam că le fac de 3 metri pentru a rezista la mine sub roată.

            Acum când am ajuns în acest punct, care a fost rostul grafomaniei tale de pân acum dacă am revenit de unde ne-am oprit?

            1
            • Dienaris, n-are nici o treabă inăltimea totala a transportorului cu rezistența la mine.
              Importanta este garda la sol a vehiculului, forma podelei si tipul de blindaj/cantitatea folosită.

              Consideri textul meu a fi grafomanie pentru ca n-ai ințeles despre ce vorbesc.

              2
              • @AlexIS

                Vai de capul tău..

                >n-are nici o treabă inăltimea totala a transportorului
                >importanta este garda la sol a vehiculului

                Ce să zic.. Nu mai zic nimic. E un lucru știut de toată lumea – cu cât garda de la sol e mai mare, cu atât înalțimea totală a transportorului e mai mică.

                • Dienaris, eu cred ca-i vai de capul tau se fapt.

                  „cu cât garda de la sol e mai mare, cu atât înalțimea totală a transportorului e mai mică.”
                  Ai scris un paralogism. Pe logica asta, un HUMMER ar trebui sa aiba inaltimea mai mica decat un Lamborghini!
                  Garda la sol este una, inaltimea totala a vehiculului este alta.
                  Garda la sol = distanta dintre sol si puctul cel mai jos al vehiculului, de obicei baza (podeaua) acestuia.
                  Daca ai un vehicul cu garda la sol mare dar cu o inaltime totala mica inseamna ca vei avea un spatiu util mic decat unul cu garda la sol mica si inaltimea totala mare, ceea ce contravine cu cerintele transportoarelor blindate.

                  2
                • ???????????

                  2
        • Sharks, 300 de kg? Poate 300 de livre. Chit ca dispozitivele astea erau/sunt facute din azot si motorina, 300 de kg este mult,chiar foarte mult. Daca TNT are un factor de eficacitate = 1, dispozitivele astea sunt undeva pe la 0,4.

          1
          • Bre, nu conteaza. Ati mai avut odata dezbaterea asta si imi amintesc ca ti-a zis ca tocmai americanii au stabilit cantitatea de explozibil. Si 100kg daca erau tot a rezistat cu bine acel TAB.

            Acuma ca tot ati dat reply la reply, lamuritii voi pe cei care sunt in plop si plopu in aer, ce ar fi insemnat o cantitate mai mare de 50 Kg de explozibil detonata la cativa metri de soldatii respectivi si cat de norocosi au fost ei ca se aflau in acel TAB.
            Sa subliniem importanta protectiei unui transportor blindat fata de un vehicul neblindat.

            • Multi vorbesc din auzite, eu am fost la Mihailesti, dupa ce a explodat tirul cu azot, pe o raza de mai bine de 200m totul a fost maturat,masini oameni, puntea de pe spate, interesativa cat e de grea, de la Tir era in camp la 100-150m, cardanul a intrat prin tavan intr-o casa la 800-1000m distanta. Eu personal am gasit pantalonii, flacaului,care era reporter la televiziune,ditr-o pereche de blugi, ramasese,cat niste boxeri,cu curea pe ei,cu actele in buzunar, iar din trup nu s a gasit decat fragmente. Aproape toti cei scapati cu viata,aratau despuiati,asa de puternic a fost suflul exploziei, nu mai spun cat de mare era craterul creat…. Si asta fiind azot, dar cateva sute de kg de exploziv… Ati vazut cand arata la testele nucleare,cum se propaga suflul si unda… asa e si la explozii mari…

          • Si detonatoru din ce era? Doar azot si motorina e fix pix

            • Si cite grame are un detonator?

              • De care tip? Ca sunt multe feluri, nu detaliez

                • Oh da. Electric or non-electric. Deci cate grame?

                  • Capse pirotehnice. Sunt si chimicw, de presiun.Nu le-am cantarit niciodata, doar le-am folosit. Cu cleste de sertizare tnt, c4 si alte combinatii pe care nu le spun pt ca poate sunt si copii pe-aici. Am facut cursul de distrugeri la mama lui, nu e deloc xa-n filme bagi la mate fizica si chimie de-ti iese pe urechi

                    • astia in afganistan nu folosesc capse detonatoare ci electriciate fie directa cu fir fie telefoane din alea vechi legate de pachetul explozibil.

                      majoritatea erau mine,proiectile de artilerie, mortiere, motorina etc. practic orice gaseau ingropau sau bagau in masini
                      intr-adevar 300 de kg pare cam mult.
                      minele alea rusesti anti tanc au 8,5 kg.
                      ca si comparatie primul atentat la world trade center aveau o bomba de aproximativ 600 de kg

                      am lasat un coment mai sus dar vad ca n-a fost postat despre ied…
                      chimie, mate si fizica la eod ? must have been one of them sof things

                    • Daca ai facut cursuri sper ca ti-au aratat cum se fac dispozitive explozive din faina, praf de carbune, proaf de aluminiu, etc. This is old shit. Everybody with skin in the game knows how to do this. In afara de asta nu-ti trebuie sa stii mare vrajeala sunt cartele deja imprimate cu ce trebuie sa faci.

                      1
                    • Se detoneaza si cu telefonu. Senzori samd

                      2 metode de a gauri cu nume greu de pronuntat
                      Cauta asaltul parasutistilor germani la fortu als
                      Avem si noi

                  • Se fac si cu rasina,detergent, ingrasaminte azotoase

          • @ Alex
            Asta ni s-a spus la APA/AAR, care a fost combinată, ai noștri+ai voștri( care ai voștri erau foarte mirați de capabilitățile și rezistența tab-urilor, după ce le-au văzut lovite, și reîntoarse în bază). Pe atunci încă se mai găseau proiectile și mine, încă nu trecuseră la HMX.
            Părerea mea, hîc…

            1
  14. The Rosomak program is a disaster from beginning to end. Conditions terribly negotiated, which limited the possibility of modernization and construction of specialized vehicles (they were changed during the prosecutor’s battle with the Finns). The last decision to purchase the XP version license (by the way, designed on the basis of Polish experience and in cooperation), is a practical end to the chances of a completely Polish construction ..which we have all know-how and appropriate production facilities in the country. Well, but Rosomak SA did not care about , and army was not interested in independent design … We currently have a strange situation, the only plant in Europe, producing AMV and a design office (without the possibility of production) in Finland

    2
  15. Cotidianul Bursa a publicat un articol referitor la o colaborare romano-americană, respectiv UM Moreni si General Dynamic, pentru realizarea unui prototip de TBT flotabil.

    1
  16. eu stiu Bac 366 e flotabil ca se foloseste doar pi apa ,transportoarele care se folosesc si terestru si pe apa sunt amfibii adica acronimul asta T.A.B. Transportor Amfibiu Blindat.

  17. Comparati Saur 2 cu asta

    • ?
      asta e facut sub licenta cumparata. Saur2 e dezvoltat pe banii oamenilor de la Moreni.

      • Nu ma intereseaza pe banii cui e facut, poate sa fie si pe banii martienilor, ma intereseaza capabilitatile. Ia-ti Dacia 1310 ca asta inseamna patriotism cica

        • n-are nici o legatura cu patriotismul.
          Ideea era ca daca voiai sa le compari, mai trebuiau niste bani investiti in Saur2 ca sa puna la punct produsul… ca sa aibe o sansa de comparatie.
          Eu l-am comparat cat de cat cu Piranha IIIC, cu plusuri dar mai ales minusuri.
          Si nu e doar performanta produsului, ci si ce face de banii aia, ca Saur 2 era bine mai ieftin decat un Piranha, spre jumatate de pret.

          2
          • Uita-te la ce nivel sunt acum turcii pe care ai nostri i-au invatat meserie cu rn-94. Cum sa faci ceva competitiv fara investitii?

            • exact asta spun si eu. Chiar si ideea cu Saur2 nu era rea, daca aveau inca niste banuti de investit in el.

              2
              • N-am luat nici eu nici tu deciziile de atunci. A fost nepasare. Puteam fi departe. Realitatea e ca nu suntem

              • Fara investitii serioase vom balti in prostie in continuare. In prul rand statul sa investeasca in industria de aparare, doi profitul reinvestit, unele au profit. Si management competitiv, nuglume pe 2 picioare si suv

        • Ba a trebui sa te intereseze in buzunarul cui se duc banii, orice armata este interesata de asta, altfel o sa tot ramanem cu TAB 77 si o sa tot mimam ca „ne putem indeplinii misiunile”…
          Nimeni in NATO nu gandeste asa cum cum o faci tu, absolut nimeni si poate si din acest motiv altii au si dotare decenta si o industrie militara proprie dezvoltata.

          Cu acest tip de gandire reusiti rara perfromanta sa importati pulbere din Serbia si Cehia, in caz de razboi o sa mai importati tot atata pulbere cat materiale de protectie importa Romania in primele zile ale pandemiei.

          Daca nu ai baza materiala despre ce capabilitati discutam in cazul oricarui sistem de armament? Despre ca capabilitati discutamn cand n-o sa mai aveti de unde importa filtre de motorina, piese de schimb, cand eventualele pierderi nu vor putea fi inlocuite de industria nationala si o sa stati cu mana intinsa dupa aliati, la fel ca in „917-„918 sau „941-„944?!

          1
          • Serios? Nimeni din nato? Ai idee cate tone de rapoarte au fost facute pe tema si aruncate de politic la gunoi? Nu e ca-n filme si la un moment dat te plictisesti de comedii

            1
  18. Asta e transportor blindat? Serios? Cu echipaj de 4? Get ur shit together ca scrieti aiureli

    • poate una din asta sa care grupa de comanda a unui pluton dar si aia de obicei e mai mare de 4.

      comandantul
      asistentul
      radio
      lunetistul

      4 transportoare sa care 3 grupe de inf si una de suport/at

      asta fortat sa justifici ala ca in realiatea e in plus in schema asta si intra toti din pluton in 4 apc-uri e partea 2.

      1
    • ia uite !!! polonezii isi fac vehiculele ptr bateriile patriot ! am auzit ca si ai nostrii au integrat ceva din sistem. dupa ce iau masinile in primire ,isi pun ei cu manuta lor bradutii odorizanti !!!

      2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *