Buletin naval. Chinezării

După cum probabil ați remarcat, abordez foarte rar subiecte made in China. Recunosc însă că dezvoltarea accelerată a marinei chineze din ultimii ani ar merita, poate, mai multă atenție.

Una dintre cele mai cunoscute rachete de croazieră anti-navă este Exocet, produsă în prezent de MBDA. A devenit celebră în războiul din Falklands și a fost folosită cu succes și în perioada războiului dintre Iran și Irak. Se poate cu siguranță lăuda cu acea etichetă, iertată fie-mi romgleza: combat proven. O expresie folosită adeseori și la noi întru justificarea publică a achizițiilor militare.

O altă rachetă de croazieră anti-navă care se poate lăuda cu aceeași etichetă combat proven este Harpoon, astăzi un produs Boeing, în continuare una dintre cele mai populare rachete anti-navă din lumea occidentală. Practic, piața occidentală este împărțită între aceste două rachete și îndrăznesc să afirm că vor mai rămâne în serviciu o perioadă destul de lungă fiind modernizate constant.

Subiectul de astăzi este însă un produs made in China: C-802 (NATO: CSS-N-8 Saccade), versiunea pentru export a rachetei YJ-83. Racheta se află în serviciul Algeriei, Pakistanului, Iranului, Yemen, Myanmar, Bangladesh, Siriei, Tailandei, Coreei de Nord și, bineînțeles, Chinei.

Este în serviciu din 1989 și este produsă de China Haiying Electromechanical Technology Academy. Poate fi lansată din baterii de coastă, de pe nave sau din avioane.

C-802 China

C-802 Sursa: wikipedia

Surprinzător sau nu, C-802 este și ea la fel de combat proven precum Exocet sau Harpoon.

Caracteristici tehnice:

  • Lungime: 6,392 m
  • Diametru: 0,36 m
  • Anvergura: 1,22 m cu aripile desfăcute, 0,72 m cu aripile pliate
  • Masa totală: 715 kg
  • Capul de luptă: 165 kg
  • Raza de acțiune: 120 km (C-802) – 180 km (C-802A)
  • Propulsie: motor turbojet TRI 60-2 (francez)
  • Viteza: 0,9 Mach
  • Altitudine: 5 – 7 m în regim de croazieră; 3 – 5 m în regim de atac în faza terminală
  • Sistem de ghidare inerțial cu radar activ în faza terminală

În esență vorbim de o rachetă de croazieră clasică: subsonică, ghidare inerțială și radar activ în faza terminală și o altitudine de zbor foarte mică. Nu știm dacă beneficiază de sistem de comunicații pentru a primi actualizări în timpul zborului și nici dacă traiectoria poate fi organizată în prealabil cu puncte intermediare de trecere deoarece nu pare să fie dotată cu un sistem de poziționare globală.

Dar hai să vedem ce victime a făcut (sau nu):

  1. INS Hanit. Toate sursele publice indică C-802 ca fiind racheta care a lovit în data de 14 iulie 2006 corveta israeliană de clasă Saar 5 despre care am scris și noi mai pe larg aici. Două rachete C-802 furnizate se pare de Iran ar fi lansat atunci Hezbollah din zona coastei libaneze, una dintre ele lovind corveta israeliană. Explicația oficială pentru lipsa de reacție a corvetei israeliene a fost că aceștia nu credeau că Hezbollah deține astfel de rachete, majoritatea sistemelor de apărare (Barak 1, Phalanx, contramăsuri) fiind oprite. Nu știm ce s-a întâmplat cu cealaltă rachetă care nu a lovit ținta. Deși racheta a lovit în plin, corveta israeliană a controlat avariile reușind să ajungă prin forțe proprii acasă. Explicam în articolul precedent că Saar 5 au fost construite din punct de vedere al capacității de încasare după standarde americane.
  2. HSV Swift. Nava era utilizată de Emiratele Arabe Unite pentru transport în Yemen iar la 1 octombrie 2016 a fost atacată de rebelii houthi în zona strâmtorii Bab el Mandeb, sursele publice indicând tot C-802. Spre deosebire de INS Hanit, Swift nu ar fi fost capabilă să se apere, nefiind înarmată corespunzător. Avariile au fost semnificative.
  3. În urma atacului împotriva HSV Swift, US Navy a trimis în zonă distrugătoarele USS Mason, USS Nitze și nava de transport amfibiu USS Ponce. Atacurile împotriva navelor americane trimise în zona strâmtorii Bab el Mandeb au avut loc în 9, 12 și 15 octombrie 2016. Rebelii houthi au utilizat aceleași C-802 ca și în cazul lui HSV Swift. S-ar părea că au fost salve de câte două rachete C-802, USS Mason a ripostat lansând două Standard SM-2 și o ESSM. De asemenea, au fost utilizate și contramăsurile Nulka. Niciuna din navele americane nu au fost lovite. Ar fi fost o imensă lovitură de imagine.
  4. Konarak. O navă de suport iraniană, înarmată începând cu 2018 cu rachete anti-navă, a fost lovită accidental de o rachetă C-802/Noor în timpul unui exercițiu, anul acesta. Konarak avea 47 m lungime și un deplasament maxim de 650 tone. Racheta trasă de fregata Jamaran a spulberat realmente suprastructura înaltă de circa 6-7 m a lui Konarak. Deși nu s-a scufundat, este puțin probabil să mai fie reparată.

Cam atât, dar dacă mi-a scăpat vreun angajament vă invit să aduceți completări.

Ceea ce putem reține de la punctul 4 de mai sus este că rachetele de croazieră vin jos, foarte jos (4 – 5 m deasupra apei) și au o capacitate de discriminare a țintelor destul de redusă prin comparație cu o rachetă similară care folosește sisteme de ghidaj IIR (imaging infrared). Altfel, lovesc puternic, dar nu au forța unei torpile. Prin urmare, cu cât nava lovită este mai mare, mai solid construită și mai bine pregătită pentru combaterea avariilor, cu atât scad șansele ca o astfel de rachetă să o scufunde. Însă sunt șanse mari să o incapaciteze.

Personal, cred că, din punct de vedere al ghidării rachetei și identificării țintei, Naval Strike Missile și LARSM chiar sunt viitorul, cu un mare plus pentru LRASM despre care am mai scris aici.

Nicolae

92 de comentarii:

  1. Acum, referitor la rachete AN, când vom avea corvetele, (despre care procese nu mai știm nimic) , ne vom număra probabil printre posesorii de Exoccet mk. 3. Ar face sens totuși ca la bateriile de coastă să optăm pt. NSM.
    LRASM e făină, tocmai am însoțit 2 B1b, prin MN, care făceau un mic exercițiu de utilizare a ei contra flotei cilovece de prin Crimeea…dar nu o văd încă în dotarea noastră, nu știu dacă o putem trage de pe f16-le noastre.

    • Damen cam pierde pe toata linia… Noi termene stabilite pe 24 iunie. Nu cred ca semnam nimic nici anul asta.
      Totusi subiectul articolului nu este despre noi si interminabilele noastre „achizitii” inexistente/ratate etc. Stiu ca oamenii sunt fiinte egocentrate, dar chiar nu e mereu vorba despre noi… 🙂

      6
  2. Da, o rachetă unică antinava utilizată atat la viitoarele corecte actualele fregate, baterii de coastă cat si de aviație, mie-mi place NSM.

    1
  3. Singurele opțiuni ale noastre trebuie să fie rachete lansabile de pe mare, de la sol și din aer…

    Și, la final, trebuie să fie același model peste tot în dotare, nu ghiveci ret**dat.

    4
  4. Singurele rachete AN cu adevărat combat proven sunt STYX/P-15 Termit, Gabriel și Exocet. Combat proven înseamnă să lansezi împotriva unui inamic capabil și alertat și sa înregistrezi și succes. Ultima oara s-a intamplat în 1982.

    2
    • Vezi ca iranienii si americanii s-au ciocanit reciproc cu Harpoon.

      3
    • @Bloomberg
      „Singurele???”

      In 1980, iranienii au scufundat 2 OSA iraqiene cu Harpoon.

      Asta a fost scufundata tot de Harpoon: https://en.wikipedia.org/wiki/Iranian_frigate_Sahand

      1
    • Adaug pe langa ce a spus Alex ca si Standard este o racheta anti-nava combat proven – operatiunea Praying Mantis.
      Acu’ poate ca n-am fost 100% precis cand am folosit combat proven, poate battle tested ar fi fost mai precis. Mea culpa! Ma bucur ca unii dintre voi citesc si articolele cu atentie, nu doar comentariile. 🙂
      Ceea ce am vrut sa evidentiez este ca racheta chinezeasca a fost folosita in conditii reale de lupta, nu teste de producator sau trageri in poligon, chiar daca am inclus si „accidentul” Konarak.
      Ceea ce mai merita evidentiat este cat de usor niste arme cu putere mare de distrugere au ajuns in mainile unor actori nestatali care nu au ezitat sa le foloseasca.
      In opinia mea, INS Hanit intra la combat proven, nu e vina Hezbollah ca israelienii erau relaxati desi erau in plin razboi cu Libanul. Asta denota mai degraba o relaxare stupida a echipajului de pe Hanit sau o incredere prea mare in propriile servicii de informatii. Care au dat gres.
      Sursele publice indica 2 rachete cu care s-a tras in Hanit, stim ca una a lovit dar despre cealalta nu zice nimeni nimic. Nici n-o sa aflam adevarul prea curand. Israelienii au avut un timp foarte scurt de reactie si, banuiala mea e ca sistemele AA de pe Hanit s-au facut de rusine ratand de fapt interceptia.
      In cazul americanilor, aia erau in alerta de lupta cand au ajuns in zona Bab el Mandeb si ar fi fost o rusine si o pierdere de credibilitate fantastice daca erau loviti. Putin fortat, as include si acest incident la combat proven chiar daca n-au lovit. Sau cel putin battle tested. Ca sa fim precisi, mai corect ar fi battle tested. 🙂

      2
      • Citisem undeva că prima rachetă a fost lansată cu scopul de a deruta apararea antiaeriana de pe Hanit dar a lovit o navă comercială și că a doua rachetă ar fi cea care a lovit nava israeliana.

        • Eu nu am auzit de asa ceva. Dar daca iti amintesti unde ai citit, da-ne si noua un link.

          • Mă scuz pentru că am întârziat cu răspunsul.

            Spencer C. Tucker „Middle East Conflicts from Ancient Egypt to the 21st Century” – pagina 502

            „On the evening of July 21, two Chinese-manufactured C802 (known in the west as Saccade) cruise missiles were fired from shore in the direction of the Hanit, probably from truck launchers. Indication suggest that the first missile was intentionally fired high to distract the Hanit’s defensive system, while the second was send low against the corvette. The first missle struck and sank a merchant ship steaming about 35 miles off the coast, a Cambodian flag vessel with an Egyptian crew. Twelve members of its crew were subsequently rescued.
            The second struck the Hanit at 8:45 p.m., heavily damaging it, starting a fire, and killing 4 of the 64-man crew.”

            6
      • Si Standard si Sea Dart sunt concepute AA. Pot avea si rol si AN dar nu la fel ca o racheta dedicata AN. Era si ADATS cu rol dublu AA si AT nu prea a functionat solutia

  5. Ca sa continui într-o notă optimistă articolul lui Nicolae, as zice LRASM pe F/A-18 E și JSM/NSM pe F-35 ambele cu cocarde tricolore. 🙂 dar să aterizam cu picioarele pe pamant.
    Eu tot urmăresc eforturile ucrainienilor legate de Neptun, un derivat din KH-35. Și mai văd foamea lor de bani… ar fi o idee să produci la tine o rachetă mai puțin sofisticata, dar intr-o cantitate mare și să iei și o cantitate rezonabilă de LRASM sau NSM. Pe o tinta „arunci” 3Neptun și o LARSM. 🙂 mă opresc aici, că altfel îmi e ca mă fac ăștia general la forțele navale 🙁

    4
    • Si ucrainienii se chinuie de ceva timp, desi au o baza industriala mult mai avansata decat noi in acest domeniu. A fost vorba la un moment dat sa primeasca Harpoon, inca nu s-a intamplat asta.
      Am mari dubii ca noi am mai avea vreo companie capabila astazi sa faca o racheta AN. Daca vrei ceva mai ieftin si mai nesofisticat, am inteles ca recent s-a vandut Harpoon la 1 milion USD sau pe acolo.

      2
      • The Boeing Co., St. Louis, Missouri, is awarded a $656,981,421 modification (P00014) to a previously awarded firm-fixed-price contract (N00019-19-C-0016).
        This modification procures and delivers 467 Harpoon full rate production Lot 91 Block II missiles and support equipment for various Foreign Military Sales customers.
        Work will be performed at St. Louis, Missouri (30%); McKinney, Texas (28%); Toledo, Ohio (6%); Grove, Oklahoma (5%); Pontiac, Michigan (4%); Putnam, Connecticut (2%); Galena, Kansas (2%); Burnley, United Kingdom (2%); Lititz, Pennsylvania (1%); Minneapolis, Minnesota (1%); and various locations within the continental U.S. (19%).
        This modification procures four Block II missiles and support equipment for the government of Brazil, eight Block II missiles and support equipment for the government of Thailand, 53 Block II missiles and support equipment for the government of Qatar, 402 Block II missiles and support equipment for the government of Saudi Arabia, and support equipment for the governments of Japan, the Netherlands, India and Korea.
        Work is expected to be complete by December 2026.
        Foreign Military Sales funds in the amount of $656,981,421 will be obligated at time of award, none of which will expire at the end of the current fiscal year.
        The Naval Air Systems Command, Patuxent River, Maryland, is the contracting activity.

        1
      • Ucrainienii au deja, au si exportat. Si noi aveam un proiect, e acum la Mangalia dezamorsata. A fost si tentativa cu dronele transformate in rachete

    • AGM-158 JASSM/ER e integrata pe F-16, iar LRASM fiind derivata, s-ar putea ca integrarea pe F-16 sa nu fie deloc dificila, poate accelerata de preconizata retragere a Harpoon:

      https://www.wearethemighty.com/jassm-variant-could-replace-harpoon?rebelltitem=2#rebelltitem2

      1
  6. eu unul,sincer nu inteleg aceasta LRASM/JASSM-ER si utilitatea ei in arsenalul american.rusii si chinezii sunt obligati sa faca rachete AN cu raza de actiune si viteze cat mai mari ptr ca nu au alta posibilitate sa se apropie de CSG urile americane.in schimb us navy domina autoritar (si va domina multi ani ) oceanul planetar. ptr ei kirov-urile si type 55 urile nu sunt o tinta de neatins .sa lansezi o racheta subsonica de la dracu in praznic(acum vorbesc de initiala JASSM-ER), care zboara o ora pana la tinta si dupa aia trebuie sa o caute cu un senzot IR pe 10000km2 nu mi se pare cea mai fericita solutie.cat despre noi,chiar nu prea avem ce sa facem cu ele.la cat e baltoaca noastra o jassm-er lansata (daca am avea cu ce) de la mangalia ajunge pana la batumi.daca vreodata vom avea niste nave „adevarate” raman la parerea ca dotarea cu NSM care poate fi lansata de pe nave(inclusiv gowind),avioane(integrata pe f-16 si f35) sau baterii de coasta, este superok.mai ales ca mare parte din flota americana(lcs si viitoarele fregate) o sa fie dotata cu ele (+marines care vor avea se pare baterii de coasta).

    4
  7. Povestea asta cu USS Mason are cateva aspecte interesante.
    Cat i-a costat pe americani ?
    SM-2s e cotat la ~3 milioane $, iar ESSM la ~1 milion.
    In total sunt ~7-8 milioane $.
    Cat i-a costat pe Houthi ?
    Un C-802 costa ~500.000 $
    In total cam ~1 milion $
    https://foreignpolicy.com/2016/10/25/is-the-u-s-navy-a-sitting-duck-yemen-houthis-china/
    Cam scump pentru o chinezarie …
    Un RIM-116 + Oerlikon Millenium n-ar fi fost suficiente ?
    Zic si eu …

    3
    • problema este ca daca stai prea mult pe ganduri sa lansezi sau sa nu lansezi, pierzi fereastra in care un SM2 poate face interceptia si ramane de vazut daca point defence fata fata sau nu. Poate da, poate nu. Daca iei o lovitura vei fi intrebat: de ce oare avem aceste rachete daca la pastram in silozuri.

      4
    • Mason si Nitze nu au RAM, au doar un Phalanx, nu stiu daca vor primi RAM. De fapt, se pare ca s-au tras chiar mai multe SM2 pentru ca, intr-o alta zi, grupul a fost atacat cu 5 chinezarii concomitent: https://www.navytimes.com/news/your-navy/2017/11/03/four-ship-crews-receive-combat-action-ribbon/
      Ieftin n-a fost, dar reversul medaliei ar fi fost o pierdere imensa de credibilitate pentru US Navy. Daca mai punem si toporistile cu care au rezolvat problema, n-a fost deloc ieftin. Alternativa era inchiderea unei rute de navigatie esentiale pentru comertul international, deci si mai scump decat rachetele trase.
      Obrazul subtire cu cheltuiala se tine… 🙂

      6
    • Nu cred ca e corecta analiza: cost rachete trase de americani versus cost rachete trase de desculti.
      Analiza ar trebui sa fie: cost rachete trase de americani versus cost nave protejate + cost vieti echipaje + cost imagine.

      5
  8. Chinezariile astea…cred c-o sa le vedem la treaba prin august/septembrie. Cel mai probabil USN se va uita ca la televizor. Sau la televizor.

    • Nu vrei sa elaborezi nitel? Ca eu nu inteleg ce vrei sa spui.

      1
      • Probabil se refera la un eventual conflict cu iranul care ar incepe in septembrie. Nu prea cred, ca urmeaza alegeri la americani si daca razboiul se prelungeste(in mod sigur ca iranul e un astan inarmat pana in dinti) se alege prafu de strumpful galben. Din cauza reliefului(ceva gen elvetia) iranul si coreea de nord vor ramane niste „poduri prea indepartate” ptr us army.

        3
  9. Nu intreb doar observ ca racheta are motoras frantuzesc, ce se intampla cu astia, in afara de Roquefort si Champagne exporta si motoare de rachete si nave Mistral (la limita nu le-au mai luat rusii)
    Domnii astia nu stiu/stiau pe ce parte a baricadei sunt ?

    De aiai nu prea ii tin partea penteu ca sunt cam…merde.

    Rusi , chinezi, pakistanezi, houthi, toata crema „nespalatilor” care fac ce vor in lume.

    4
  10. momentan vorbim de o racheta,yj83/c802 cam veche(are peste 20 de ani) cu care chinezii au incercat (dupa multe copy paste dupa rusoaice),universul rachetelor occidentale,subsonice in sea skimming. faza nasoala e ca „vedeta” articolului este pe cale de a fi inlocuita in ultimii 5 ani de YJ18A care cica o copiaza perfect pe rusoaica klub .adica 200km sea skimming in regim subsonic,sprint pe ultimii 40km cu 1km/sec,lansabila din VLS de pe type52 si 55 si sub uri nucleare,din tuburi lans torpile de pe yuan class( cu aip deci al dracu de silentioase) sau de pe bateriile de coasta. plus varianta yj-18c lansabila din container maritim .tinand cont ca iranienii se pare ca au deja klub,nu cred ca mai dureaza mult pana vor face ,cu ajutorul chinezilor, propriile containere maritime dotate cu tri sonice AN.si atunci sa te tii bairam in mediterana de est si golful aden.

    2
    • Klub la Iran nu este o stire confirmata, doar niste zvonuri. Nu cred ca rusii vor da iranienilor asa ceva, nu-i iubesc prea tare si mai sunt si adversari in Siria.

      • Îi confunzi cu turcii pe partea cu Siria. Turci sunt suniți, iranienii șiiți. Assad e șiit, e sprijinit de Iran și de ruși și e tamponat de Erdoganul sunit.

        1
      • eu nu vorbeam de rusi.asa cum le-au dat c-802(pe care au si copiat-o sub numele noor),ptr suma corecta chinezii le pot livra si yj-18. si daca tinem cont ca persii si-au bagat degetelele in kilo(pe motiv ca rusii „nu vor” sa le modernizeze) nu e exclus ca escala in docuri sa fie ptr o adaptare(cu ajutor rus/chinez ) ptr noile yj-18(care se potrivesc perfect pe kilo).iar pasul urmator o sa fie o”reverse engineered” containerizata ptr prietenii din cartier hezbollah si houthi. chinezii fac pe ingerasii,dar bag mana in foc ca merg pe principiul : orice inamic al americanilor este prietenul nostru.

        5
      • la cat de secretosi sunt persii,daca exista un zvon,inseamna ca rachetele sunt deja in depozite.

        1
      • Rusii adversari cu iranienii in Siria? De-aia lupta de aceeasi parte a baricadei?

        3
        • Imi mentin afirmatia. Faptul ca pentru moment ai interese comune cu cineva nu inseamna ca pe termen lung iti corespund interesele.

          1
          • Si rusii au vandut Alaska americanilor si francezii Louisiana. S-au batut in vreo 2 razboaie inclusiv cu verii lor din UK. Pe termen lung poate Lesotho ocupa planeta. In momentul asta si cel putin pe 10 ani Rusia e aliat al Iranului. E de abecedar geopoolitic si militar. N-ai info, fara suparare. Am info de cand a inceput galceava in Siria

            1
            • Te felicit pentru ca ai info. Este opinia mea proprie si personala. Ma bucur ca stii sigur ca pe 10 ani de acum inainte rusii si iranienii vor fi aliati in Siria. Eu am citit alt abecedar, asta e…
              Nu e absolut nicio suparare.

              5
          • balint Stefan

            Intre state nu exista prietenii. Doar interese.

            2
  11. ionica fonosch

    * Ceva despre torpilele chinezesti 🙂
    https://nationalinterest.org/blog/buzz/heres-everything-we-know-about-torpedoes-used-chinese-navy-137747
    PS Chinese Torpedo Found by Vietnamese Fisherman

  12. O caracteristica importanta a rechetei este cum masoare inltimea fata de sol sau apa. Cele care folosesc undele radar/radio sau dovedti vulnerbile la bruiaj, iar cele care folosesc laserul au probleme cu ceata foarte deansa si vaporii de apa.

    • Altimetru barometric? 🙂 Nu la fel de precis ca un radio-altimetru dar probabil ca este o optiune luata in considerare.

      3
      • Am vazut un GPS Garmin, de mana……

        Utilizabil si de parasutisti, avea un meniu pentru altimetru barometric……
        Trebuia calibrat la un punct de elevatie cunoscuta…..

        Dar sa sari de exemplu in nori si sa te bazezi pe asa ceva….Brrrr…..

        1
    • E un chinezoi mic in racheta, care tine de mansa.

      6
  13. Legat de chinezarii… m am jurat cu pandemia asta ca in momentul in care vad un produs made in china sa il arunc inapoi pe raft. Se poate azi am luat un radio pt bucătărie made in Germania. Costa tot atat. Întâi România apoi UE, apoi orice dar nu aia, apoi mai bine nimic. Sa tii cat de putin la țară asta înseamnă in vreme de pace sa dai bani pe ceva pe care scrie Romania sau de la partenerii economici ai țării noastre. România nu poate fi puternică daca e săracă.

    22
    • incearca sa iti bagi degetele in el un pic.e posibil sa gasesti niste piese made in china prin el.in acest moment e greu al naibii sa gasesti produse fara niscai chinezarii prin ele.@nicolae.scuze ptr off topic.stiu ca urasti asta.

      8
    • Anumite echipamente ale US Army sunt made in China

      • Si care ar fi ele, in afara de cele care sunt introduse in sistemul de aprovizionare in mod fraudulos?

        • Uniforme si caelbackuri. Bocancii erau si made in Romania intr-o vreme

          • I don’t think so. All made in the USA. Baga o geană la ce este The Berry Amendment. Singurele articole care le-am avut în dotare și care nu au fost fabricate in SUA au fost/sunt săniile mele de subofițer și ofițer. Ambele fabricate in Spania.

            https://www.acq.osd.mil/dpap/cpic/ic/berry_amendment_10_usc_2533a.html

            1
            • Nici eu n-am crezut pana n-am vazut. Am de-astea primite cadou de la un roman american secret squirrel din DoD

              • Primesti in fiecare an o alocare pentru imbracaminte si incaltaminte. Te duci si iti cumperi de la PX. Toate sunt fabricate in SUA. Sunt anumite articole care similare ca aparanta pe care le poti gasi in „oras” care sunt fabricate prin alte parti. La fel si cu articolele de harnasament. Daca te uiti pe site-ul Camelback de exemplu iti spun ce articole sunt conforme cu Berry Amendment – pretul iti spune restul.

                • Guys, discutia merge bine in offtopic. Va rog sa va mutati la PSR. 🙂

                  • Nu ne mutam nicaieri. Noi stim cum functioneaza pt ca guess what uniforma ne e familiara. Ca ne contram e ceva ce numai cone a fost in uniforma intelege

                    3
                    • Vlad, eu doar ti-am atras atentia. Astea-s regulile, daca n-ai chef sa le respecti e strict problema ta.
                      Daca ati fi fost la fel de tari in gura ca aici, poate nu v-ati da in continuare cu Aro 243 si Volhov.
                      Te poti considera avertizat…

                      7
                    • Ca te-ai suparat pt o contradictie amicala pe care o am Alex e probkema ta si nivelul de maturitate.
                      Cred ca am facut topicul mai ok
                      Poti sa ma banezi, i dont care

                      2
                    • Cu Alex discut constructiv intrucat stie meserie

                    • Vlad, cand intri in casa unui om ii respecti regulile. Asa spune buna cuviinta. Nu v-am interzis discutia, v-am rugat sa o mutati la sectiunea unde poti discuta cat vrei pe subiecte care nu sunt cuprinse intr-un articol.
                      Regulile se aplica tuturor, nu doar unora. Aici nu este vorba nici de contradictia ta amicala cu Alex, nici de nivelul meu de maturitate (care, btw, nu inteleg ce relevanta are in cazul de fata) ci de respectarea regulilor. Spre deosebire de tine, Alex a inteles, ceea ce ma face sa-l respect si mai mult decat il respectam si apreciam oricum.
                      Sa inteleg ca tu esti mai presus de reguli?

                      3
                    • Nu sunt mai presus de reguli. Lucrurile normale nu se explica
                      Am facut articolul mai aware

                    • @Vlad
                      Cu ce a facut o discutie despre uniformele US Army un articol despre rachete anti-nava mai „aware”?

                      2
                    • Esti suparat in continuare, ok, e treaba ta.
                      Parca ai fi descoperit mersu pe apa si am venit noi si l-am stricat

                      1
                    • Vad ca printre multe altele esti si un fin psiholog…

                      2
                  • @Nicolae
                    Eu te respect la fel
                    Daca imi spui sa nu mai comentez pe articolele tale ma conformez
                    Daca imi spui sa nu comentez deloc pe blog,de asemenea
                    E decizia ta

  14. Chinezii astia au facut salturi extraordinare in toate domenile.
    Cu 30 de ani in urma erau vai capul lor , in statistica internationala erau amarati rau de tot chiar daca erau pe primul loc doar la populatie.
    Militar saltul e si mai colosal. Multi si cu vechituri cindva. Acum ofera rachete , tancuri, arme individuale, radare, avioane.
    Calitativ mai au de finisat multe dar oricum , 30 de ani de dezvoltare intensa se vad (si se cumpara).

    PS. Tunul nostru de 100 mm , antitanc montat si pe Bizon , e tot licenta chineza. De pe vremea RSR. Iar chinezii il aveau in licenta de la sovietici. Acum nici macar nu mai avem unde sa il producem.

    5
  15. Scopul oricarei arme nu e neaparat sa neutralizeze ci sa respinga un atac. Si din punctul asta de vedere chinezariile isi fac treaba

    1
  16. Seift e trimaran. E interesanta povestea, unele sunt in US Army si sunt foarte rapide. Din aluminiu, primul model facut de un tip din Noua Zeeanda

    1
  17. USAF are deja drone swarm lansate din F16. Dar cu alea vs un Kirov nu faci decat decoy. Viitorul probabil va fi rachete AN clasice, drone kamikaze si APR cu munitie inteligenta

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *