Sniper T-Rex 14,5x114mm

T-Rex-ul in calibrul 14,5x114mm:

Varianta in limba engleza in descrierea videoclipului de prezentare

Prezentata la Arms&Security 2017 de ucrainenii de la XADO-Holding Ltd (Harkov), arma a fost permanent imbunatatita in acesti 3 ani.

Chestia e capabila sa traga eficient la 3km si are bataia maxima 7km, cantarind 22,7kg. E bullpup cu teava fara contact cu ulucul („free-floating”) si foloseste cate un singur cartus impins manual in camera, fara incarcator, cu mecanim clasic de zavorare prin rotire. Reculul este amortizat de o frana de gura cu 4 sau 5 sectiuni si de un izolator de recul. Mai multe date chiar de la producator, aici.si in imaginea de mai jos (sursa Pinterest).

Ramane sa vedem, dupa ce in toamna trecuta s-a anuntat trecerea la productia in serie, daca va fi cineva interesat sa o comande si la ce va fi folosita. Dezvoltarea acestei arme a aparut probabil ca lectie a frontului din estul Ucrainei, unde tragatori cu arme de acest calibru puteau produce pagube serioase vehiculelor blindate si infanteriei protejate de obstacole, mai ales in lupta de pozitii in transee sau zone urbane.

Ce sunt si mai curios este daca ucrainenii dezvolta si o noua munitie penetranta pentru aceasta arma, munitie care ar putea fi folosita si de KPV-uri.

 

Marius Zgureanu

 

Citeste si:

https://www.rumaniamilitary.ro/145mm-un-calibru-demodat

https://www.rumaniamilitary.ro/g-6-lynx-arma-care-nu-ne-a-trebuit

http://www.rumaniamilitary.ro/imac-vs-20mm-anti-tank-rifle

http://www.rumaniamilitary.ro/anti-material-rifle-calibrul-20mm

http://www.rumaniamilitary.ro/povestea-mitralierie-anti-aeriene-zu-2-1450x114mm-partea-i

http://www.rumaniamilitary.ro/povestea-mitralierei-anti-aeriene-zu-2-1450x114mm-partea-a-ii-a

http://www.rumaniamilitary.ro/in-curand-arma-specializata-gepard-gm-6-lynx-made-in-romania

http://www.rumaniamilitary.ro/gm6lynx

http://www.rumaniamilitary.ro/arme-pentru-big-boys-africa-de-sud

https://www.rumaniamilitary.ro/saab-trackfire-rws

https://www.rumaniamilitary.ro/turele-usoare-calibre-medii

32 de comentarii:

  1. Chiar dacă și dezvoltă o muniție nouă, ucrainenii încă nu au unde să o producă.

  2. „Chestia e capabila sa traga eficient la 3km si are bataia maxima 7km, cantarind 22,7kg.”

    riiiiight. 3km eficient ? i call bullshit.

    1
  3. Parcă au mai încercat și alții cu 14,5 mm și balistica nu este prea grozavă…

  4. Mie-mi pare o copie a lui NTW-20 sud-african, oricum e ,,avion” fata de ce fabricau ukrainezii, bravo lor, sper extinda designul sinlano noua arma /familie de arme de asalt. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Denel_NTW-20

  5. Copie după NTW-14.5 mai precis

  6. 14.5 este excelenta în mediul urban. Trece prin (aproape) orice zid de locuinta, făcând inutila adăpostirea în clădiri. În timp ce 7.62 doar zgarma tencuiala. Am văzut asta la revoluție.
    Din păcate însă se pare ca la noi este sortit dispariției. MR4 sunt scoase din dotare, pe noile blindate de pun ori mai mic ori mai mare.
    În legătură cu ce 3000 de metrii parca la noi era trecut efect omorator 3500 m. Nu are legatura cu precizia. În general la asemenea distante și muniția trebuie sa fie speciala pentru asigurarea preciziei de sniper.
    Penetrare de blindaj era bunuta la gura țevii dar scadea pe la 10 mm la 1000 m. În România a fost folosita pe larg la mitraliere antiaeriene MR4. Aveam pe la 1000 de instalații, fiecare cu 4 automate, cadenta teoretica totala 2200 pe minut, în realitate cele din magazie erau 600 de lovituri.

    4
  7. Pe naiba prin placile prefabricate de beton nu trece. Ce ai vazut tu la revolutie erau pereti de caramida.

    3
  8. Am zis aproape orice. Prin plăcile de beton structurale care au 25 de cm sau mai mult probabil ca nu trece. Dar prin planseele de beton am văzut cu ochii mei găurile. La blocurile vechi din centrul Bucurestiului. Și nu am văzut cu ochii mei dar mi s-a spus ca sunt de la mitralierele de pe TAB uri care au tras de jos în sus cu teava aproape de verticala. Găurile aveau cam 20 de cm diametru.

    1
    • ce ai vazut tu gaurit se gaurea si daca scapai barosu de 5 kile de pe masa si aveai sanse sa il gasesti in oala vecinului de dedesubt ,ca nu e mai groasa de 7-8 cm

  9. trebuie sa fi tampit sa cumperi asa o porcarie de 23 kg , cand ai pe piata oferta barrett. daca vrei o arma anti material capabila iei 82A1 „29 cal 50bmg sau .416. arma semiautomata(nu bagi glont cu glont pe teava ca tampitul), <15kg greutate,magazie de 10 cartuse, cu proiectil .50 AP-S cu penetrator tungsten carbide dai gaura prin 22mm otel la 900m.si daca vrei o arma ptr sniperi iei MRAD. Bolt action,magazie de 10 cartuse,aprox. 6kg greutate,disponibila in 7 calibre,de la .260 remington si 6,5 creedmoor pana la 338 LM/NM. poti antrena sniperii cu munitie ieftina (6,5 creedmoor,unul dintre cele mai precise proiectile pana in 1200 yd costa intre 0,5-1,5$/rd in timp ce .338 lm este intre 3-9$/rd).o semiautomata 82A1"29 costa pe la 12-13000$ cu accesorii si scope kahles k624i.iar o MRAD cu doua "tevi" de 6,5mm si .338 LM si aceeasi scope la vreo 10000$ (preturi ptr lumea de rand nu armate care comanda sute sau mii de buc).

    2
    • @strumpf

      1. au și Barrett М107А1, le-au dat americanii moca
      2. deși nu au prețul afișat, sunt convins că e mai ieftină
      3. pe de altă parte să nu uităm că au SNIPEX M100 .50 BMG, într-adevăr, nu e manuală, dar are masa de 16 kg – https://snipex.com/en-m100.html
      3. cel mai important – e un armament nou pe care și-l fac singuri. Din ce știu eu, producătorul a dat câteva bucăți moca armatei pentru teste în condiții de luptă.

      E doar o chestie de timp până vor avea o armă mai ușoară și mai precisă. Iar dacă vor reuși să-și construiască în sfârșit fabrica aia de cartușe, vor avea posibilități să facă și muniție diferită.

      Și întrebarea clasică – ce avem noi?

      2
      • Nada!…Ca asa stă bine omului gospodar, sa nu faca nimic ci doar sa cumpere, pe cat se poate pe datorie.

        1
      • Sunt preturi oficiale de pe site ul barrett. M82a1 e 9100-9900$ si MRAD e 6000 si 1500$ o modificare ptr un alt calibru. Daca le iei pe toate 7 disponibile costa 15000.lunetele costa enorm :3500$.cat priveste productia locala, ptr cateva sute de buc nu se merita sa bagi bani in rdt&e. Mai ales daca ai pe piata un producator beton.

        • @Strumpf

          Deci opțiunea de a face ceva apoi de a vinde afară nici nu se ia în considerație. OK.

          1
          • Repet. Cheltuielile de rdt&e s ar regasi in pretul final si nu cred ca ar iesi cu mult mai mic decat al lui barrett. Si nu stiu cine ar fi tampit sa economiseasca 2-3000$/buc ptr cateva sute de bucati si sa ia un produs no name, netestat in lupta, etc. In final ne alegem noi cu niste stifturi al dracu de scumpe si cam atat. Cam cum am facut cu iar99. Daca nu era dezvoltat pe timpul lui ceasca, cu cheltuielile de rdt&e pierdute in neant, la 24 de bucati produse cred ca iesea pret de f16 blk52 nou.

  10. Astea sunt bune doar cand sunt in pliante sau poze
    N-ati vrea sa carati 5 min asa ceva

    7
  11. Azerii aveau si ei ISTIGLAL tot de calibrul asta, da mai grea, de 28 kg versiune noua. In general la transport armele de genul asta se impart in 2 ( teava + bipod + munitie la un soldat – restul la celalalt). Proiectilul clasic de 14.5 e bun in primii 1000 de metri. Dupa aceasta distanță atit precizia cat si puterea de penetrare scad exponențial. Pentru tipul asta de arme in razboiul contemporan trebuie si munitii speciale, altfel sunt doar un design modern si cam atit.

    2
  12. Asta daca te apuci sa vanezi brontozauri si o tii in spate la hilux.

    5
  13. Capătu satului

    Noi pe partea asta stam prost
    Intr-o vreme se vorbea de ceva pusti antimaterial construite la noi dupa desen unguresc
    Nu stiu daca si in ce masura s-au finalizat

    La mintea mea as scoate pusca mitraliera din grupa de infanterie as baga pusti antimaterial in loc
    La inglezi parca au scos mitraliera de la grupa de infanterie – erau ceva discutii pe tehnomil

    Dar la conducerea obosita a armatei noastre, pana te gandesti sa schimbi strategia, pana vin pustile antimaterial, descopera aia de sus armele mature folosite in comuna primitiva: arcu, sageata, si prastia

  14. Prvind mai adanc, este probbil facuta din perspactiva razboiului de gherila din Donbas. Pentru asta e perfecta. In loc sa faci ambuscada cu AG-ul la 150-200 de metrii mai bine faci sniping la 1000 m . La BTR-uri se potriveste: penetrare intre 10 (stiam eu) si 15 mm (scrie pe wikipedia) la 1000 m. Pentru altceva nu prea e buna ca intr-adevar, e prea grea.

    • la greutatea asta nu mai bine vi cu un konkurs ? si chiar lovesti ceva….il si rezolvi..
      oricum tot 2 insi iti trebuiesc si pentru pusca asta

      • Ba da, dar konkurs scump și gălăgios în utilizare. O singura rachetă AT dirijata eprobabil mai scumpa decat toată pușcă de mai sus și după ce ai tras ori o tulesti ori te muti la dreapta tatalui. Cu o pușcă antimaterial ramai relativ neobservat. Cum zic americanii there are many ways to skin a cat.
        Arma de mai sus nu înlocuiește soluții „simetrice” dar poate fi utila pentru strategii asimetrice – a se citi insurgenta. Adică se porți este cu Donbas. Exista de altfel informații ca rebelii prorusi ar fi folosit varianta din 1941 a pustii antitanc de 14.5

    • Ba nu… la ei e război de poziții, militarii stau deja de 5 ani in aceleasi tranșee, cunosc fiecare m² si nu se mai expun de asta soldații cauta sa mărească calibrul ca sa surprindă adversarul….

      pușca din mitraliera DȘK cu tragaci din frâna de mână de la bicicletă :))
      https://youtu.be/mFMXs68sb9w
      Asta e de pe partea cealalta a frontului, de cal. 23
      https://youtu.be/ICJdtv2g8BE

      2
  15. Nu se pot folosi ATGM-uri moderne pt. inlaturarea rapida a unor obstacole, puncte intarite pt. simplul fapt ca sunt foarte scumpe ++50 000 /racheta iar astfel de puncte pot fi sute ori mii intr-un mediu urbam sau chiar si rurar. Orice bloc, cu minime amenajari/intariri, poate fi un obstacol foarte greu sa il depasesti iar ca sa scoti pe cineva care vrea sa lupte de acolo este foarte greu si costisitor. Fie folosesti ceva ghidat, fie folosesti aviatia (costa de rupe si distrugi cladirea), artileria (cu precizia “care este” si poti ajunge la costuri mari atat munitie cat si distugeri colaterale), termobarice (dar s-a cam dus pozitia si dureaza pana o refaci, daca mai poti). Cel mai ieftin si eficient este sa incerci diferite tipuri de sniperi

    In Siria, Libia, Ucraina sau Irak sau folosit 14.5mm, 23mm si 73mm. Cel putin in cazul primelor avantajul este ca nu iti distrug pozitia si pot penetra majoritatea obastacolelor.

    De ce 14,5mm (“AT”) si nu 12.7 pt. ca la 1km deja are capacite de a penetra aproape dubla iar la 500m: 14.5mm penetreaza 32mm iar 12.7 – 19mm. Din pacate balistica nu este prea buna max., din ce am citit, se poate lovi cat de cat precis la 2km (desi in videa nu arata prea rau).

    Da, sunt grele si mari deci nu sunt utilizabile chiar in orice situatie dar pot fi foarte folositoare cand ai nevoie sa pastrezi cat mai intacta pozitia care vrei sa o cuceresti.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *