Relatia Romaniei cu SUA ….runda Obama

Varsovia… in ultima vremea multa lumea comenteaza si se intreaba daca Romania ar fi trebuit sa participe la Summit. Probabil ca nu trebuia. De la venirea lui Obama la Casa Alba, relatiile Europei de Est cu SUA au intrat intr-o perioada mai slaba.Presedintele american avand o idée fixa cu “relansarea” relatiei cu Rusia.

Si a inceput, cum altfel, dacat prin cedari. Scutul din Polonia si Cehia a fost anulat, iar Romaniei si Poloniei li s-a sugerat sa o lase mai moale cu discursul antirus. Daca Polonia s-a mai conformat cat de cat, Romania a continuat pe aceeasi linie, mai dura, relatiile sale cu Ucraina (statul marioneta) si Rusia.

De la scanadalurile de spoinaj reciproc si pana la acuzele Ucrainei de rapt teritorial, in Delta Dunarii, totul a mers ca mai inainte. DAR… SUA a enervat pe multi din zona. Mana slaba a americanilor s-a vazut si in relatia Turciei cu Israelul, sau in apropierea sa de Rusia. Nabucco fiind, deasemenea, un alt rezultat negativ  al acestei politicii slabe si sovielnice.

A trebuit ca tarile din Europa de Est sa trimita o scrisoare deschisa, de protest, pentru ca lucrurile sa se mai indrepte. La Washington se spune ca politica externa este, de fapt,  facuta de Hillary Clinton si nu de Obama. Iar d-na Clinton i-a fost impusa lui Obama de aripa dura a democratilor. Slabiciunea, in relatia cu Rusia, a determinat chiar Partidul Republican sa atace dur politica democrata si chiar Pentagonul a inceput sa maraie! In urma radicalizari pozitiei Poloniei si Romaniei, sa nu uitam ca Basescu a refuzat invitatia de pe 4 iulie 2010 la ambasada americana, si de asemenea la presiunea interna, Administratia a mai revenit  la normal. S-a reactualizat problema scutului, Polonia a primit in compensatie avioane americane si sisteme Patriot, pe teritoriul sau, iar SUA a ajutat Romania in problema AGRI, finantand chiar studiul de fezabilitate.

Insa Obama nu este prea interesat de Romania, asa ca avem ceva probleme cu finantarea F 16,desi initial altele erau coordonatele problemei.

Acum a facut bine Romania ca nu s-a dus la Varsovia sa stea la aceeasi masa cu Kosovo?! Eu zic ca da! Conform cutumelor diplomatice, Romania ar fi recunoscut, desi doar implicit Kosovo, iar asa ceva nu avem de ce sa facem. Unii analisti spun ca este bine sa  fii consecvent, dar nu mereu… Adica sa fii prostituata este un lucru rau dar……pana la urma depinde de suma!

Nu sunt un admirator al lui Basescu, dar in problema relatiilor cu Est-ul si Kosovo il sustin 100%. Adica nu poti sa sari in pozitie de drepti doar pentru ca unul dintre cei mai slabi presedintii americanii s-a hotarat sa te invite la o sueta. Un presedinte PR, fara autoritate, la care si armata maraie cateodata!

McCain… ar fi fost altceva. Dar prostimea l-a votat pe produsul de marketing cel mai vandabil. Adica un fel de presedinte McDonald’s. Iar acum, noi si polaci o luam in bot, Turcia se radicalizeaza, Germania si Franta se imprietenesc cu Rusia. Si astea doar pentru la Casa Alba este un om slab.Vreti un exemplu?! La ultima vizita in Israel dl. Barack Obama a spus ca SUA este de accord cu o pace in zona, pe baza granitelor de dinainte de Razboiul de Sase Zile. Cateva ore mai tarziu si-a nuantat pozitia, dupa protestele violente ale Israelului.

Poate incurcase foile, mai stii?! Trebuia Romania sa cedeze si sa merga la Varsovia?! Catgoric NU! Ori iti respecti proprile ideei, ori te faci slugi in fata oricui, nu ca am fi noi campioni la “coloana vertebrala”, dar ce este destul… este destul. Romania nu are a se teme de o eventuala suparare americana. In America mai sunt si alti politicieni, seriosi, care sustin pozitia Romaniei, iar asta se vede.

Poate pentru prima oara, in ultimii 20 de ani, suntem si noi curajosi si atunci vin analistii de TV care ne spun ca poate nu e bine. Unde dracu s-or gasi?! Pur si simplu ma uit si-mi fac cruce cu stanga, de unde atata incompetenta si obtuzitate?! A adoptat Romania o pozitie verticala si demna?! Hai sa fim seriosi, asa ceva in politica nu prea exista. Mai probabil ca doar negociaza dur. Sau un pic mai dur ca altadata. In ultima vremea am cam ramas fara sprijin in fata zonei de est, in R.Moldova, problema  cu Ucraina s.a.m.d.

Sa folosesti scutul de la Deveselu ca arma de negociere cu americanii?! Bre “analistii” care spun asta sunt ori prosti de dau prin gropi, ori nu stiu ca vorbesc. Pai am uitat ca atunci cand se discuta despre amplasarea primului scut in Polonia si Cehia, Romania a inceput sa traga sfori, sa intre si ea sub scut, la summit-ul NATO de la Bucuresti?! Abia atunci G.W.Bush a promis ca si tara noastra va fi acoperita. Ca doar mass-media calcula pe harta cat din teritoriu este sau nu aparat. Asa ca acum, dupa  ce ai facut scandal sa intri in proiect, sa ceri si compensatii…  bre asta e… ciudat, si semn de prostie crasa.

Asa ca de fapt Romania negociaza! Ce anume, putem doar banui. Fata de R. Moldova este clar ca ne-am ajutat de toti prietenii pe care ii aveam. Pe langa cele 100 milioane de euro dati de noi, au sarit si polaci cu aproximativ 20 si surpriza sau nu, China a oferit 1(un) milliard $ pentru Basarabia, pe termen lung. Problema F 16 este si ea pe agenda. De ceva timp se negociaza foarte dur, dar chiar foarte dur, problema finantarii, iar Varsovia,  si lipsa lui Basescu de la ziua nationala a SUA din 2010, pot fi doar  semnale de suparara ale Bucurestiului fata de lipsa de sustinere a Washington-ului.

Iar in problema Ucrainei, Romania merge inainte, tiptil, tiptil spre Dumnezeu stie ce scop final. Dar va pot asigura ca bratul Chilia este orice numai linistit nu e. Tactica noastra se numeste “metru cu metru, pana la Victoria finala” sau “daca tot vine valul, sa le ia lor malul”, si apoi sa retrasam granite! Ca asa spune Carta ONU. Si daca ne mai ajuta si Cerul cu ceva inundatii… problemele se rezolva de la sine!

Asadar, sunt ”pitpalacii de televizor” toti niste vai de ei?! Probail ca cei mai multi DA. NU toti insa. Unii pur si simplu sunt” luati” de val!

 

GeorgeGMT

3 comentarii:

  1. Romania nu a castigat nimic in parteneriatul cu SUA , decat un cola box ,iar presedintele Traian Basescu agent de inflenta american suta la suta ar trebui sa publicati o analiza sumara cu activitatea lui din 2004 un betivan incorigibil, aproape sigur curvar un mediocru cand nu le va mai fi de folos americani il vor trage pe linie moarta asa cum a fost Sadam ,Ceausecu, H Mubarak, Gadhafi V Havel etc

    • Viorel, poate si argumentezi afirmatiile fara fundament.

      SUA au inceput sa faca investitii mari in Romania abia dupa anii 2005-2006 (Ford, Cameron, Lufkin, Oracle, Microsoft, Schlumberger, Halliburton, Honeywell, UACE si multe, multe altele). Aceste investitii functioneaza foarte bine si pe timp de criza si chiar si-au marit personalul si salariile angajatilor. In plus, au adus tehnologie in Romania si fac in principal export de produse cu o finisare ridicata (in special in Rusia si alte tari din Asia).

      Insa aceste investitii au venit dupa un semnal geopolitic dat de Guvernul SUA, semnal care poate fi intamplator sau nu legat de perioada presedintiei lui Basescu. Inainte de mandatul lui Basescu, investitiile americane in Romania erau ca si inexistente.

      Este evident ca mesajul geopolitic al SUA a contat in sensul identificarii Romaniei ca destinatie pt investitii de calitate, iar asta s-a dovedit a fi valabil nu doar pt firmele americane. Investitiile straine din perioada 2005-2008 au fost de peste 10 ori mai mari decat cele din perioada 2001-2004.

      3
  2. Pingback:10 ani de RumaniaMilitary!!! - Romania Military

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *