” Uff … 270 + comentarii … ” Las’ să vezi 300+ comentarii dacă (din nou) o mai fac lată indienii sau turcaleţii – la acele articole se merită ironii, nu de alta dar ţara arde şi babele de pe RuMil chicotesc după muşchii lu’ Salman Khan sau nurii lu’ Zuleyha.
Dacă voi nu credeţi că arde … atunci avem o problemă. Da, într-adevăr, focul nu e cât ăla din ‘916 sau ‘940, dar nici pompieri nu prea avem, iar din ăia care-i avem o parte au benzină pe furtun nu apă.
Acum întrebare serioasă : cum vă explicaţi apatia totală a structurilor de forţă ale statului (MI, SRI, PG) în combaterea campaniilor deşănţate mediatice şi politice coordonate de dezinformare şi demobilizare în efortul anti-Covid ?
Dar se face. A fost intocmit un raport de experții Cyber Influence Assessment and Strategies Center (CIASC – un centru de cercetare constituit din experți proveniți din cadrul Secretariatului General al Guvernului prin structura de specialitate coordonată de către secretarul de stat pentru tehnologia informației/CIO Office și din cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI București).
” Acum întrebare serioasă : cum vă explicaţi apatia totală a structurilor de forţă ale statului (MI, SRI, PG) în combaterea campaniilor deşănţate mediatice şi politice coordonate de dezinformare şi demobilizare în efortul anti-Covid ?”
Ale Statului, sau impotriva lui?
Eu nu cred ca sunt apatice, ci din contra, foarte „febrile”. Criza asta este o oportunitate fantastica pentru executia anumitor agende. Nostalgicii indraznesc din nou sa spere. Doar fac lobby intens in Diaspora pentru Democrati. Nu stiati?
Beau de-ala de cand a aparut.
Cred ca e mai ok sa faci mai multe articole pe tema pt ca daca lasai unu singur se pierdeau multe mesaje interesante in troleala unora
Lumea nu mai are rabdare sa citeasca tot
1 – daca supravietuieste, multi suporteri ai hidroxiclorochinei vor zice ca asta a fost motivul (chiar daca ar putea fi doar, sa zicem, varsta nu prea inaintata, de fapt e chiar la 65, de pensionare obisnuita);
2 – daca moare, se bucura ceilalti.
Eu compar cu ce am trait in prima persoana in Italia.
Va innecati la mal.
Porniti foarte bine( chiar daca lipseau echipamente, haos in spitale ) cu izolare si carantina care au produs efecte . Ca numarul redus de infectati si morti ( comparat cu macaronarii).
Azi aveti mai mult de dublu de noi infectati decit Italia , mai multi morti.
Multumiti acelei adunaturi de impostori numiti judecatori CCR , laudati PSD cu declaratile lor iresponsabile dar si tovarasei Weber. Acea ratata europarlamentar dar salvata prin parasutare ca ” avocat al poporului”.
De amaritul Ponta nu mai zic nimic. Ca de unde nu e , nici Dumnezeu nu cere.
Remarc totusi ca aceasta pandemie confirma prin etalare publica a cumularii prostiei, habarnismului in clasa politica romaneasca. Cu precadere in PSD , ALDE , Pro Romania.
A tunat si a adunat.
Confirmat si de faptul ca tot mai multe tari nu ne mai primesc. Cel mult admisi si imediat in carantina fortata. Ca de , nu au judecatori la nivelul Dorneanu , Pivniceru , s.a.m.d.
Adica rebuturi profesionale dar care au facut cariera exclusiv cum se facea in RSR. Cu pcr.
” democratia” romaneasca e sublima, mareata , practic o imitatie. Nici macar originala.
@stefan60: externarea la cerere a pacientilor Covid-19 a inceput de 6 zile. Cine da vina pe CCR pentru numarul mare de cazuri noi astazi, pur si simplu nu s-a sinchisit sa citeasca mai mult despre boala. Abia peste vreo 10 zile vom putea vedea efectele externarilor (presupunand un procent mare de contagiosi) in numarul de cazuri noi.
vezi ca media e de 5-6 zile,nu de 10,iar aia e media,exista posiblitatea ca incubatia sa tina 1 zi,2 ,la altii 14,dar cand au ajuns sa decida asupra unui virus tot felul de analfabeti care nu au nici macar 1 ora facuta de microbiologie in viata lor si mai sunt si niste jeguri kgbiste,rezultatele se vor vedea.cat de curand.Sa lasi vectori de transmisie liberi ca pasarea cerului prin societate,arata ce monstri avem in functii extrem de inalte.Pregatiti-va de ce e mai rau!
Nu. Media de la infectare la apariţia simptomatologiei fruste, care să necesite internare, este de 10 zile. Durata de incubaţie, de fapt de la internare la momentul în care pacientul devine contagios, este în medie de 36 … 72 h, deci 1,5 … 3 zile, mai puţin rar, mai mult da, sunt numeroase cazuri, chiar şi 10 zile. Dacă persoana e asimptomatică, se consideră că îşi pierde infectogenitatea cam în ziua 8 … 9 de la momentul infectării (atenţie – în medie !!! – există şi excepţii) datorită apariţiei reacţiei imune care reduce cantitatea de virioni, implicit şi cea eliminată. Problema e că sunt puţine cazuri „medii”, deci aplicabilitatea statisticii e mică – nimeni nu vrea să se infecteze de la o excepţie statistică. În plus, practic e greu de definit infectatul asimptomatic – să fiu sincer, dacă m-aş infecta, cred că aş nega simptomele de debut şi poate la fel ar face şi alţii mai mult sau mai puţin responsabili ca mine (prin prejudecăţi, lipsă de cunoştinţe reale corecte, deficit de sesizare, deficit de asociere, negare, dubiu de subiectivism, ruşine, supraapreciere, iresponsabilitate, interes, frică, ură, disociere, misticism, etc. – mecanisme psihologice banale dar pe care le negăm cu toţii – „… nu, eu nu pot fi atât de josnic să gândesc că cineva poate face aşa ceva, cu atât mai mult eu …”)
Subscriu la apelativul „monştri” – eu i-am numit trădători kaghebişti sau criminali în masă.
În concluzie – scapă cine se fereşte că altfel … trăiască pogromul măreţului popor român !
Domu Gigi Gagu ,faceti o confuzie,deteriorarea starii de sanatate care survine incepand cu ziua 10 e altceva ,fata de transmiterea virusului.Daca notam cu t0 momentul contactului cand virusul intra in organism,primele simptome apar in medie dupa 5,6 zile de la expunere,iar studii arata ca persoana respectiva este contagios si poate transmite virusul chiar cu 1 ,2 zile inainte de aparitia primelor simptome usoare,astea sunt momentele care ne intereseaza,de cand o persoana poate transmite un virus,nu cand starea lui de sanatate se deterioreaza grav.Iar acest virus,in medie incepe sa fie transmisibil in ziua 3,4 dupa contact iar aparitia primelor simptome usoare,dupa 5,6 zile.Astea sunt medii si cum bine spuneati trebuie tratate ca atare,adica exista si o gramada de exceptii,iar aceste exceptii reprezinta alte pericole in plus,sunt cazuri de incubatii mult mai rapide si de transmitere la fel.
Sa lasi vectorii liberi e crima,dar cand inca avem in functii cheie fosile kgbiste gen Dorneanu si Weber,asta este,scapa cine poate din pacate.Si ce e trist ca scapasem dintr-o situatie cu adevarat greu de gestionat la inceput,si acum din cauza unor jeguri suntem mai rau decat in prima parte a pandemiei. https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M20-0504 https://www.acc.org/latest-in-cardiology/journal-scans/2020/05/11/15/18/the-incubation-period-of-coronavirus-disease
Da. Asta am spus şi eu, nu e nici o confuzie. Am citit amândoi literatură aproximativ similară şi avem aceleaşi păreri – micile diferenţe sunt în funcţie de studii.
Din ce am văzut, nemţii sunt cei mai riguroşi în ce publică, francezii încă fac copy-paste după teoriile emise de chinezi care încep să cadă una după alta, americanii cam întorc cifrele după opinia proprie, obamistă sau trumpistă, la englezi de mult nu mai pot diferenţia între o opinie ştiinţifică bazată pe date reale sau fantasmele unora de se cred Peter Radcliffe.
Indubitabil, ce au spus politicienii europeni cu jumătate de gură, Trump cu gura plină (ştim noi de ce), cam începe să se adeverească : omenirea a pierdut timp şi resurse prin studiile ultraprofesioniştilor chinezi susţinute cu putere de OMS şi care s-au dovedit eronate dacă nu intenţionat depărtate de realitate – e foarte posibil să fi fost făcute din prostie sau incompetenţă – deci, transmiterea e de fapt aeriană nu prin micropicături aderente de suprafeţe, modularea exprimării receptorilor ACE2 nu are atâta semnificaţie, determinarea prin RT-PCR a antigenelor SARS-CoV-2 are rezultate fals pozitive prin detritusurile virale şi cross-reacţii cu alte coronavirusuri (asta e grav prin faptul că în mod cert chinezii ştiau de asta de mult – ei studiază extins şi de mult familia coronavirusuri). Fâsâiala hidroxiclorochinei cred că a fost mânărie de marketing a americanilor făcută cu gura chinezilor.
Personal cred că a fost o intoxicare intenţionată, dar un asemenea verdict ar fi foarte grav – ar însemna matematic că China a atacat Vestul cu metode de război biologic, deci matematic vreo zece oraşe chinezeşti mari rase de un singur Minuteman. Cam greu să te joci cu sute de milioane …
Cam la fel şi la noi cu propaganda roşie de la Moscova … problema e că pe Putin nu-l pasă dacă e rasă Moscova … uite ce grozăvii am ajuns să gândim … deşi e raţionament perfect valid …
mircea badea, taci! de unde naiba stii tu cand se activeaza un imbolnavit cu covid? e posibil si acum cat stai de vorba cu unul. ti a zis tie badea, antena 3, psd, avocatu p….lui, dana budeanu si aia cu antivccinul. de unde naiba esti asa de sigur???
In curind Corona va fi atit de puternic ca nici macar de comentat nu va mai comenta nimeni.
PS Singura veste buna, in coronaworldometer, la cazuri inchise a scazut mortalitatea la 7%. La inceputul pamdemiei era 21%
@neamtu tiganu…pai scade pt ca acum se testeaza mult mai mult ca la inceput. Chiar imi pun problema de ce nimeni nu testeaza pe esantioane reprezentative de populatie. Ca sa vada cat e de fapt mortalitatea la porcaria asta. Nu sunt din cei care nu cred in covid (am avut in familie cazuri – din fericire usoare) dar aflat stiu si de cazuri concrete de morti. Secretomania pe care o practica statele nu ajuta la castigarea increderii populatiei (de exp de ce in Ro nu se dau nr. de cazuri ACTIVE pe judete). Ati vazut ce-a fost aseara la sarbi. Fac aia ceva cu bolta pe carantina. Mai au putin si dau jos guvernul. Am vbit si in seara asta cu colegii din Seattle, nici in SUA nu e mai OK si Washingtonul e stat progresist si anti Trump. Spuneau ca ei intr-o tura de carantina nu mai intra.
Stelian -Eu cred ca ai trebui sa te intrebi de ce inca sa mai fac teste tinind cont ca nu mai ai voie sa-i izolezi sau carantinezi.Legat de sirbi uite ca au mintit si grecii i-au gasit majoritar plini de wuhan…deci adio concedii in eu…poate doar la maica rusia.Comunistii sunt aia progresisti iar Tramp care este cu Dumnezeu este retrograd?
TOMCAT-tramp ne-a avertizat de ani buni cine este china si ce mosmondesc ei.S-a adeverit cu aviara,porcina,si acum wuhanul printre multe alte neleguiri.Sa inteleg ca esti ibitor de comunisti rusi si chinezi progresisti.Bineinteles ca viitorul presedinte SUA este din alt film.Tu cum ai fi gestionat arma bacteriologica chineza data in SUA?Ai fi pus prima economie a lumii in carantina iar armata sa capra la partidul comunist chinez?Crezi ca Tramp conduce Romania si avea alternative in acest razboi?
Văd cu regret că nu prea vă luați bine informațiile : da, se fac mult mai multe testări față de lunile martie – aprilie, dar tot insuficiente numeric. Gândiți-vă că per pacient pozitiv se fac cel puțin 5 teste ( depistare, confirmare, verificare, și minim 2 de confirmare a negativărrii).
Până acum erau testați și carantinații și din acest punct de vedere crima CCR + PSD are efect benefic, în sensul că se creează un disponibil de teste suplimentare. Asta pentru că numărul de teste este ținut administrativ ușor sub capacitatea de testare prin criteriile de încadrare în oportunitatea de testare, criterii pentru care nu ar trebui blamați atât de mult cei din DSP-uri (vor argumenta cu necesitatea restricției la disponibil).
Criteriile restrictive de care vorbesc sunt diferite și de la un județ la altul, în funcție de capacitatea locală de testare. Nu credeți, mergeți în București și spuneți că aveți dureri musculare, tuse mai frecventă și ati fost acum 5 zile la mare și imediat veți primi codul unic de inregistrare. Faceți la fel la Dâlga și veți fi trimis acasă pe motiv că oricum e tuse cronică (să zicem tabagică) și lipsesc criteriile.
Dacă sunteți medic cu activitate non-CoViD și ați întrat în contact cu un suspect veți aștepta să fie confirmat suspectul ca să beneficiați de nețărmurita grijă a statului pentru marea favoare de a face testul. De asta suntem pe locul doi după italieni la proporție de personal medical infectat. În concluzie, nu vă mai uitați la procentul de pozitivi din testați, uitați-vă mai bine la ce au zis nemții – numărul de teste zilnice trebuie să fie minim 1/2 din numărul cazurilor active.
La începutul stării de urgență a fost postat aici un articol cu comentarii foarte pertinente referitoare la incapacitatea politicienilor și a populației de a înțelege natura exponențială a evoluției unei epidemii. Exact cei care au făcut atunci dovada că își pot folosi neuronii din dotare, ii văd acum blazați… Cam repede vine war fatigue… Cred că vă uitați rolul pe care vi l-ați autoasumat de gâște de pe dealul capitolin…
2 teste – da, depistare interpretată ca fals pozitivă + confirmare negativă în contextul unui tablou clinic absent sau non-CoViD-19 … Mda, mai poate fi şi jemanfiche-ism din partea epidemiologului de caz. Deci fără punct.
poate unu din toti nu a inteles. tata a facut temperatura mare (poate de la aerul conditionat sau poate si datorita lui). a ajunsd la spital … hopa test pozitiv. respira cam greu la un moment dat, i s-a zis ca are plamanii infectati. dupa ~10 zile facut test nr 2. negativ. externat imediat si trimitere la tbc pt plamani. nici o vorba de fals-pozitiv.
Punct bre.
Ba da. Se confirmă ce am zis eu – test iniţial fals pozitiv şi simptomatologie non-CoViD. Felicitări medicului curant, nu ţie, care desconsideri sistemul medical doar pentru că un medic nu a reuşit să se facă înţeles de tine. Concluzie : nu te mai da rotund când sunt lucruri care te depăşesc. Punct. Bre.
Mda, poate nu am înțeles eu că de nu-ți dă voie să vezi ruda.
Dar, doctorul nu i-a spus de nici un fals pozitiv. Tu mă faci să caut hârțoaga și s-o postez. Și că tot veni vorba de păreri, ghici ce … au fost mai mulți din combinat găsiți pozitiv, tot doctorul a exclamat în privința asta ceva de genu: „mai sunteți mulți din combinat cu covid?” și ghici ce au găsit cică sursa,un coleg de-a lor asimptomatic, cică.
Apropos de simptomatologie, eu parcă știam că coviduțu avectează plămânii și dificultatea de respirare se încadrează, mă înșel ?
Apropos, mai am o rudă internată de 1 sapt. în alt oraș tot pozitivă la primul test. Dar ghici ce, dacă tata a făcut febră 40 și tușea și respira greu mătușa a făcut un amărât de 38 și a avut diaree. Așteptăm rezultatul la cel de-al doilea test și să vedem în acel oraș/spital cum se fac treburile.
Încă un apropos, nu ar trebui ca la externare sau cândva pe parcurs să-ți zică cineva că ai avut un fals-pozitiv ? Nici vorbă să-i zică cineva așa ceva.
Și nu desconsider sistemul medical doar v-am relatat ce am pățit eu sau ai mei.
Încă nu v-am relatat cum stăteam cu bunicu la urgențe și așteptam pe cineva să se miște când am auzit pe doctorița care preluase dosarul că nu are chef să se uite acum, poate mai târziu, iar coana asistentă a confirmat că nici ea nu are chef să-l ducă la radiologie. Noroc de mama care a găsit 100 ron să împingă și brusc a venit cheful…
m-ai atins la corason cu sistemul medical. Nu am nimic cu nici un sistem, sistemul e compus din oameni, dacă omu își face treaba sistemul mere dacă nu, nu.
@andrei
depinde mult de examenele facute, probabil au fost altele care au indicat un diagnostic diferit (ar trebui să fie scris în Biletul de Iesire din spital). Strict pe tampoane, confirmarea vindecari de Covid-19 se face cu 2 tampoane negative dupa 14 zile (cel puțin ultimile 7 zile fără simptome) și la interval de peste 24 de ore intre cele două tampoane (3 tampoane în total). Dacă unul din cele 2 tampoane de control este pozitiv ți le refac la interval de 7 zile până când ai două tampoane consecutive negative.
Au găsit în covrig19 un motiv să amâne alegerile. Că așa parlament zemos nu mai pupă degrabă!
Cum au pe ai lor în toate direcțiile și instituțiile, nu cred că este foarte greu să scoată din pix o situație…
Le mai dă o mână ccr și avocata diavolului!
Zic și eu…
Mirari covidistice, capitolul II
1. Are dreptate CCR (o adunatura de oportunisti numiti politic) cand spune ca PNL nu a fost capabil sa formuleze ordonantele in conformitate cu Constitutia ?
2. Au reusit autoritatile sa protejeze persoanele din categoria de risc, batrani, bolnavi cronici, etc. ?
3. Ce credibilitate poti avea in fata oamenilor cand presedintele ii lauda ca respecta regulile si apoi premierul apare in presa ca nu respecta masurile, un baron local isi tranforma fieful in focar, colegii de partid fac paranghelii cu zeci de oameni, alti colegi mint si devin raspandaci, etc. ?
4. Pot oamenii sa devina reticienti si sceptici fata de virus cand vad cum se fac achizitiile in regim de urgenta ?
5. Sunt indreptatiti oamenii sa nu isi doreasca inca o tura de stat in casa, dupa ce „expertii” (nationali si internationali) au bajbait (sunt finut) cu Apocalipsa, ori nu ?
6. Ce incredere poti avea in autoritati cand unii spun ca spirtul nu este eficient, mascutele de doi bani nu sunt conforme si eficiente, in fapt costa 5 lei, sa nu zic ca nu le spune nimeni ca daca le poarta sub barbie si apoi le trag peste nas se pot infecta singuri ?
7. Cum sa crezi ca acesti dobitoci, hoti si imbecili (se incadreaza majoritatea clasei politice si a birocratilor), ne vor binele, cand a durat o luna sa produca ceva la Farmec (deh, hartii si lipsa de comision), nu au nationalizat Hexi, nu au un stoc de masti la un pret accesibil (daca le purtam corect iti trebuie cateva zilnic ) etc. ?
8. Poti sa ai incredere in sistemul medical romanesc, politizat, hot si incompetent, cand tocmai acest sistem este sursa de infectie ?
9. Este de crezut ca au habar despre ce fac cand promit teste fara numar si ei abia au testat 1% din populatie ?
10. Cum sa te feresti daca autoritatile nu spun unde anume este o problema ? E greu sa spuna ca in comuna x, satul y am gasit pozitivi sau orasul x, cartierul y, etc ? Frica de moarte si instinctul de supravietuire ar face ca si cei ce nu cred in virus sa fie atenti, dar na, este mult mai simplu sa lupti cu virusul prin amenzi, carantina voluntara, culpabilizarea adversarului politic (alti jegosi ordinari) sau sa arunci vina pe oameni, desi nu le asiguri ce le trebuie ca sa se fereasca (informatii, masti ieftine, biocide, spitale conduse competent, etc.) de virus.
Cum am spus si acum cateva luni, depinde de noi si de sansa (sistemul imunitar), nu asteptati nimic bun de la stat.
Sanatate si succes, avem de asteptat pana la imunizare (naturala sau vaccin) !
1. Are dreptate CCR…–-mda, dar nu imi place sa recunosc.
2. Au reusit autoritatile sa protejeze persoanele din categoria de risc, batrani, bolnavi cronici, etc. ? … ––-mda, dar se putea mult mai bine.
3. Ce credibilitate poti avea in fata oamenilor cand presedintele ii lauda ca respecta regulile si apoi premierul apare in presa ca nu respecta masurile, un baron local isi tranforma fieful in focar, colegii de partid fac paranghelii cu zeci de oameni, alti colegi mint si devin raspandaci, etc. ?…––ZERO.
4. Pot oamenii sa devina reticienti si sceptici fata de virus cand vad cum se fac achizitiile in regim de urgenta ?… ––NU, ce treaba are clientelismul politic si tunul electoral cu scepticismul fata de virus? Doar unul care nu gandeste face legatura asta…
5. Sunt indreptatiti oamenii sa nu isi doreasca inca o tura de stat in casa, dupa ce “expertii” (nationali si internationali) au bajbait (sunt finut) cu Apocalipsa, ori nu? …–-De la ce numar de morti in sus crezi ca e prea mult? Asa, ca un prag minimal.
6. Ce incredere poti avea in autoritati cand unii spun ca spirtul nu este eficient, mascutele de doi bani nu sunt conforme si eficiente, in fapt costa 5 lei, sa nu zic ca nu le spune nimeni ca daca le poarta sub barbie si apoi le trag peste nas se pot infecta singuri ? ….––––- Aceeasi ca in dobitocii care afirma ca e un virus sau o simpla gripa, adica ZERO.
7. Cum sa crezi ca acesti dobitoci, hoti si imbecili (se incadreaza majoritatea clasei politice si a birocratilor), ne vor binele, cand a durat o luna sa produca ceva la Farmec (deh, hartii si lipsa de comision), nu au nationalizat Hexi, nu au un stoc de masti la un pret accesibil (daca le purtam corect iti trebuie cateva zilnic ) etc. ?……––– Nu trebuie sa ii crezi pe dobitoci, ci pe medicii care au tangenta cu acest domeniu sau pe biochimisti (cazul meu).
8. Poti sa ai incredere in sistemul medical romanesc, politizat, hot si incompetent, cand tocmai acest sistem este sursa de infectie ? ….––––NU sistemul medical e sursa de infectie, ci una din surse, ca sunt multe altele, sa nuantam putin.
9. Este de crezut ca au habar despre ce fac cand promit teste fara numar si ei abia au testat 1% din populatie ?….–– Ce relevanta are?
10. Cum sa te feresti daca autoritatile nu spun unde anume este o problema ? E greu sa spuna ca in comuna x, satul y am gasit pozitivi sau orasul x, cartierul y, etc ? Frica de moarte si instinctul de supravietuire ar face ca si cei ce nu cred in virus sa fie atenti, dar na, este mult mai simplu sa lupti cu virusul prin amenzi, carantina voluntara, culpabilizarea adversarului politic (alti jegosi ordinari) sau sa arunci vina pe oameni, desi nu le asiguri ce le trebuie ca sa se fereasca (informatii, masti ieftine, biocide, spitale conduse competent, etc.) de virus. ––AU o problema mare de comunicare, toti. Nu sunt in stare sa vorbeasca.
Cum am spus si acum cateva luni, depinde de noi si de sansa (sistemul imunitar), nu asteptati nimic bun de la stat.–- Depinde de noi si de sansa, nu are treaba cu sistemul imunitar, ala te ajuta poate sa faci o forma mai usoara.
Sanatate si succes, avem de asteptat pana la imunizare (naturala sau vaccin) ! ––NU exista dovezi stiintifice credibile din care sa rezulte ca avem in acest caz o imunizare naturala, se pare ca anticorpii dispar destul de iute.
Vorbeam cu un prieten la un moment dat si zice asta, bai statul este cel mai prost furnizor de orice. Daca statul ar face suc la TEC, ar fi cel mai prost suc posibil, la un pret exagerat cu aspect de lichid de parbriz si gust de medicament expriat.
@lt(rez) – statul are chestiile la care se pricepe si chestiile la care nu se pricepe. Da, probabil ar face un suc la dozator f. prost dar uite ca in momente grele toti smecherii schiorlaie la poarta statului dupa ajutoare. Lufthansa de exemplu si-a cerut singura nationalizarea. Ceea ce pana la urma e oarecum normal macar pt o parte din actiuni, fiecare stat trebuie sa aibe o rezerva strategica de mijloace de transport cu care sa-si repatrieze oamenii, sa-si aduca marfuri critice, samd. In perioada ce va urma statele or sa aibe un rod din ce in ce mai mare. Si cum ziceam…sa ne pregatim de ce va urma DUPA Covid.
stelian, in Germania as tinde sa cred ca statul in genere are alt comportament. Nu sunt adeptul statului omniprezent in viata omului dar acolo, in civilizatie, statul poate fi macar un partener cinstit. In Romania nu vad ca statul sa aiba un (1) domeniu de pricepere sau in care actioneaza binisor.
@Priam
4. Pot oamenii sa devina reticienti si sceptici fata de virus cand vad cum se fac achizitiile in regim de urgenta ?… ——NU, ce treaba are clientelismul politic si tunul electoral cu scepticismul fata de virus? Doar unul care nu gandeste face legatura asta… * Din pacate sunt o multime de oameni jalnic informati sau temeinic dezinformati,(paradoxal, abundenta si mijloacele facile de diseminare a informatiei scad continulul ei) daca citesti presa esti dezinformat iar daca nu o citesti nu esti informat. Este foarte facil sa concluzionezi ca virusul este doar o perdea pentru capatuiala.
5. Sunt indreptatiti oamenii sa nu isi doreasca inca o tura de stat in casa, dupa ce “expertii” (nationali si internationali) au bajbait (sunt finut) cu Apocalipsa, ori nu? …—-De la ce numar de morti in sus crezi ca e prea mult? Asa, ca un prag minimal. * Este relativ, un numar ce mie imi poate parea mare este posibil sa fie mic pentru tine, reciproca este valabila.
7. Cum sa crezi ca acesti dobitoci, hoti si imbecili (se incadreaza majoritatea clasei politice si a birocratilor), ne vor binele, cand a durat o luna sa produca ceva la Farmec (deh, hartii si lipsa de comision), nu au nationalizat Hexi, nu au un stoc de masti la un pret accesibil (daca le purtam corect iti trebuie cateva zilnic ) etc. ?……——– Nu trebuie sa ii crezi pe dobitoci, ci pe medicii care au tangenta cu acest domeniu sau pe biochimisti (cazul meu). * Problema e ca o parte au fost la fel de inconstienti ca si pacientii, ori au furnizat date eronate despre tratament, raspandire, testari, etc.
8. Poti sa ai incredere in sistemul medical romanesc, politizat, hot si incompetent, cand tocmai acest sistem este sursa de infectie ? ….————NU sistemul medical e sursa de infectie, ci una din surse, ca sunt multe altele, sa nuantam putin. * Asta nu poate sa fie argument, nu poti avea incredere in acest sistem cangrenos (ce acopera tot spectrul : de la incompetenta si hotie pana la malpraxis si nosocomiale) in care medicii tin echipamentele la magazie sau nu respecta protocoalele si traseele stabilite. Din pacate au ajuns sa fie principalele focare, vin din urma azilele de batrani, nu se pot scuza ca este doar vina super „raspandacilor”.
9. Este de crezut ca au habar despre ce fac cand promit teste fara numar si ei abia au testat 1% din populatie ?….—— Ce relevanta are? * Una enorma, o testare masiva si eficienta descopera 10% din infectati si poate ajunge la 100%, daca este tintita bine pe focare. O testare masiva furnizeaza un tablou, destul de fidel, al evolutiei cazurilo si poate ajuta la elaborarea unui plan eficient de actiune.
——NU exista dovezi stiintifice credibile din care sa rezulte ca avem in acest caz o imunizare naturala, se pare ca anticorpii dispar destul de iute. * „NU exista dovezi stiintifice…ca avem…o imunizare…se pare…..” Sper ca ai sesizat fractura. De fapt, majoritatea se vindeca si exista extrem de putine cazuri de reinfectare, daca chiar au existat (coreenii au revenit asupra informatiei – prima stire pe subiect). Reinfectarile pot avea cauze multiple, teste eronate, pacienti ce nu erau complet vindecati, etc. Eu sunt destul de reticient la ce se spune pe subiectul covid, acest virus inca este un mister.
4. Pot oamenii sa devina reticienti si sceptici fata de virus cand vad cum se fac achizitiile in regim de urgenta ?… ——NU, ce treaba are clientelismul politic si tunul electoral cu scepticismul fata de virus? Doar unul care nu gandeste face legatura asta… * Din pacate sunt o multime de oameni jalnic informati sau temeinic dezinformati,(paradoxal, abundenta si mijloacele facile de diseminare a informatiei scad continulul ei) daca citesti presa esti dezinformat iar daca nu o citesti nu esti informat. Este foarte facil sa concluzionezi ca virusul este doar o perdea pentru capatuiala.
––Nu, fara virus nu erau pusi pe capatuiala, nu?
5. Sunt indreptatiti oamenii sa nu isi doreasca inca o tura de stat in casa, dupa ce “expertii” (nationali si internationali) au bajbait (sunt finut) cu Apocalipsa, ori nu? …—-De la ce numar de morti in sus crezi ca e prea mult? Asa, ca un prag minimal. * Este relativ, un numar ce mie imi poate parea mare este posibil sa fie mic pentru tine, reciproca este valabila.
––Tocmai, dar tu vorbesti de Apocalipsa, si acu’ ceva timp puneai in balanta decedatii cu pierderile economice, nu?
7. Cum sa crezi ca acesti dobitoci, hoti si imbecili (se incadreaza majoritatea clasei politice si a birocratilor), ne vor binele, cand a durat o luna sa produca ceva la Farmec (deh, hartii si lipsa de comision), nu au nationalizat Hexi, nu au un stoc de masti la un pret accesibil (daca le purtam corect iti trebuie cateva zilnic ) etc. ?……——– Nu trebuie sa ii crezi pe dobitoci, ci pe medicii care au tangenta cu acest domeniu sau pe biochimisti (cazul meu). * Problema e ca o parte au fost la fel de inconstienti ca si pacientii, ori au furnizat date eronate despre tratament, raspandire, testari, etc.
––Si medicii aia au fost prinsi nepregatiti, o parte, sau au avut interese, alt parte (Cercel cu alcoolul sanitar, pe unde o mai fi asta, ca s-a dat la fund cand au inceput sa-l caute pe la avere.) In politician (generic) nu poti sa ai incredere, ca iti vre binele. Pe tot.
8. Poti sa ai incredere in sistemul medical romanesc, politizat, hot si incompetent, cand tocmai acest sistem este sursa de infectie ? ….————NU sistemul medical e sursa de infectie, ci una din surse, ca sunt multe altele, sa nuantam putin. * Asta nu poate sa fie argument, nu poti avea incredere in acest sistem cangrenos (ce acopera tot spectrul : de la incompetenta si hotie pana la malpraxis si nosocomiale) in care medicii tin echipamentele la magazie sau nu respecta protocoalele si traseele stabilite. Din pacate au ajuns sa fie principalele focare, vin din urma azilele de batrani, nu se pot scuza ca este doar vina super “raspandacilor”.
–Sunt destui medici, cu opinii profesionale bazate pe realitati stiintifice si pe date cunoscute. Chestii de bun sim, sa zic asa.
9. Este de crezut ca au habar despre ce fac cand promit teste fara numar si ei abia au testat 1% din populatie ?….—— Ce relevanta are? * Una enorma, o testare masiva si eficienta descopera 10% din infectati si poate ajunge la 100%, daca este tintita bine pe focare. O testare masiva furnizeaza un tablou, destul de fidel, al evolutiei cazurilo si poate ajuta la elaborarea unui plan eficient de actiune.
——NU exista dovezi stiintifice credibile din care sa rezulte ca avem in acest caz o imunizare naturala, se pare ca anticorpii dispar destul de iute. * “NU exista dovezi stiintifice…ca avem…o imunizare…se pare…..” Sper ca ai sesizat fractura. De fapt, majoritatea se vindeca si exista extrem de putine cazuri de reinfectare, daca chiar au existat (coreenii au revenit asupra informatiei – prima stire pe subiect). Reinfectarile pot avea cauze multiple, teste eronate, pacienti ce nu erau complet vindecati, etc. Eu sunt destul de reticient la ce se spune pe subiectul covid, acest virus inca este un mister
–-Bine, nu exista dovezi de imunizare, punct.
Un singur purtător de anticorpi care neutralizează coronavirusul a fost depistat după 3000 de teste în cadrul unui studiu din Coreea de Sud, au anunţat joi autorităţile sanitare de la Seul
@Priam.
4. Ce este pentru noi evident, in anumite cazuri, nu este necesar sa fie pentru toti, mai ales cand o bucatareasa din Giurgiu castiga licitatii.
5. De Apocalipsa vorbeau cei care dadeau milioane de morti. Daca aceasta pandemie o sa ajunga la o mortalitate de 1% din populatie (inbucurator de slabe sanse) isi merita numele, daca nu, o sa fie un fas pe langa ce a facut gripa spaniola (tot chinezeasca). Pun in balanta si acum decese vs economie, mortalitatea inca este mica.
7 – 8. Corecta si opinia ta, dar tot nu poti avea incredere in aparatul de stat, prea multe chixuri si scuze copilaresti.
9. Posibil sa dispara rapid anticorpii, dar la americani au gasit mult mai multi (cei pozitivi sunt 10% din total depistati cu anticorpi). Ca idee, nu scrie ca acele teste au fost efectuate pe fosti confirmati pozitiv, ba chiar lauda faptul ca au respectat distantarea si nu s-au infectat. Adjca de unde anticorpi daca nu ai fost infectat. Bine, nu ca m-ar mira, am vazut cum se face jurnalism in Romania.
” … gripa spaniola (tot chinezeasca) … ” – nu chiar sau deloc. A fost numită spaniolă pentru că doar presa din Spania neutră vorbea de ea. Deşi e un virus gripal AH1N1 la fel ca cel al gripei porcine din China din 2010, a fost descrisă prima dată într-o unitate militară din Statele Unite cu rol de transfer soldaţi din şi către Europa. Din Europa s-a răspândit pe traseele soldaţilor armatei coloniale britanice către India, China, Australia. Totuşi, primele state grav afectate în 1918 au fost Germania şi Austro-Ungaria şi abia apoi Rusia (prin eliberarea prizonierilor din Germania), Franţa, Marea Britanie, Canada, Statele Unite. Deci hai să nu turnăm vitriol pe chinezi tot timpul.
Cât despre gripa spaniolă … mai bine ciocu’ mic … am citit pe undeva că dacă Puterile Centrale nu erau afectate primele de pandemie care a dus la diminuarea capacităţii combative cu 20 % în 2018 chiar înaintea Kaiserschlacht, chiar în absenţa afectării Antantei, atunci era posibil ca războiul să se termine cu un armistiţiu, caz în care România n-ar mai fi ajuns dodoloaţă, poate nici măcar virgula scofâlcită de dinainte.
@priam
hai sa mai citim ce zice hoitnius si reuters:
hoit: „Rezultatul arată gradul redus de răspândire a coronavirusului în comunitate.”
reuters:”Antibody, or serology, tests show whether a person has been exposed to the virus. ”
si
„SEOUL, July 9 (Reuters) – Just one person in a South Korean survey of more than 3,000 people showed neutralizing antibodies to the novel coronavirus, health authorities said on Thursday, indicating the virus has not spread widely in the community.
While the sample size is small it is believed to be a reliable indicator of a low infection rate among the 51 million people of a country held up as a coronavirus mitigation success story.
“The results indicate that each citizen has taken an active participation in tough social distancing,” Kwon Jun-wook, the deputy director of the Korea Centers for Disease and Prevention (KCDC), told a briefing. ”
cocluzia: exista anticorpi dar absenta lor nu inseamna ca au disparut in nici 6 luni ci pur si simplu nu au intrat oamenii in contact cu verosu.
Aici într-adevăr scrie clar că răspunsul imun poate fi scazut, tardiv sau absent, dar nu că a dispărut, ceea ce e diferit.
Așa te-ai exprimat: „se pare ca anticorpii dispar destul de iute.” Deci regina maria zice că nu dispar ci doar că apar mai târziu/deloc/mai puțin. Iar în articolul despre coreea nu e nici o vorbă despre cum e cu sistemul imunitar și răspunsul său.
„cocluzia: exista anticorpi dar absenta lor nu inseamna ca au disparut…” concluzia ta e falsa, acei anticorpi pot sa nu apara, deci nu exista imunizare in urma bolii, in anumite cazuri. In alte cazuri, raspunsul e tardiv, sau e scazut (din nou nu exista imunizare), sau pot sa dispara. Dar tu nu ai cautat suficient.
„There is currently no evidence that people who have recovered from COVID-19 and have antibodies are protected from a second infection.”
„most people who recovered from COVID-19 had low levels of antibodies to SARS-CoV-2 in their blood”
„Most participants had low or very low levels of antibodies against SARS-CoV-2. Only 1% of the study participants had high levels of antibodies that could neutralize the virus.”
„A large study from Spain showed that antibodies can disappear weeks after people have tested”
„“Immunity can be incomplete, it can be transitory, it can last for just a short time and then disappear,” Raquel Yotti, the director of Spain’s Carlos III Health Institute, which contributed to the study” https://www.miamiherald.com/news/coronavirus/article244087867.html
Uite, aici e studiul, in spaniola, legatura cu Lancet e doar una singura, l-au publicat si ei. Si e facut pe un esantion mare, reprezentantiv, intr-una din tarile cel mai puternic lovite din Europa. Pana la proba contrarie ii cred.
Legat de Beda M Stadler, nu are un studiu clinic in spate, m-am oprit din citi la afirmatia „The virus is gone for now.”– sa deschida si el un ziar, ceva.
Oricum, ma bucura deschiderea ta in a-l cita pe unul ce crede ca „The European ‘guiding culture’ is based more on Greek and Roman values and less on Christianity, writes Beda M. Stadler, a professor at the University of Bern, ” 🙂 🙂 🙂
@ Priam. „Asa si ?…” Pai cand rostogolesc aiureli (cum am spus, nu este prima oara) devin circumspect fata de ei. Poate ca trebuia sa citesti pana la capat, altfel ajungi la chestia ai cu „biasul” de confirmare (dupa cum bine cunosti, o multime de idei nu au fost acceptate initial, desi erau valide). Poate ca a citit si nu ii ies cifrele, incepand de la zecile de milioane de morti, previzionate pompieristic, si pana astazi, dupa o jumatate de an – 600.000, sunt marinimos si ii pun si pe cei in stare critica.
Parerea lui, poate sa fie si ateu nu asta facea obiectul discutiei. Daca citeai tot nu rostogoleai, iarasi, acel studiu. Poate faci un efort si vezi ce zice omul despre testele de depistare (ce cauta ele in fapt si pe ce baze sunt create) si anticorpi, poate te dumiresti de ce vin acele rezultate. Omul spune ca : 1. Virusul nu este nou (partial genomul lui este asemanator cu SARS, MERS si beta virusii (gripa comuna). 2. Deoarece este partial inrudit cu celelalte virusuri gripale, organismul recunoaste agresorul, celule T. 3. Nici pana astazi nu exista un test specific doar pentr el, posibilitatea unor erori de fals pozitiv. 4. Modelarile de previziune au fost un esec, peste tot, au incercat sa dreaga busuiocul prin „valul2” (posibil sa fie sezonier – ca toti virusii gripali). 5. Testele PCR descopera urmele „virusului” dar nu disociaza intre activ sau inactiv. Este posibil ca „asimtomaticii” sa fie de fapt imuni (sa aiba urme ale virusului ce a fost neutralizat de anticorpi). 6. Deoarece batranii si cei bolnavi au sistemul imunitar slabit (evident) rezulta si o mortalitate ridicata. „Furtuna citokinica” este raspunsul exagerat al anticorpilor din organism. * In fine, e bine ca ai aflata opinia lui despre importanta mostenirii clasice si crestine in cultura europeana ?. Apeciez ca esti „echidistant” si nu te opresti din citit cand gasesti pareri ce nu iti confirma „biasul”, lucru normal cand doresti sa ramai informat ?.
PS. „Until more information is available about the dynamics of IgA detection in serum, testing for IgA antibodies is not recommended….Currently, there is no identified advantage of assays whether they test for IgG, IgM and IgG, or total antibody” CDC – USA. „Las principales conclusiones del estudio están recogidas en el Resumen Ejecutivo al inicio de
este informe. Todos los estudios epidemiológicos tienen limitaciones. A la hora de interpretar
los resultados de ENE-COVID, es importante tener estas limitaciones en cuenta. Mencionamos
aquí algunas que consideramos especialmente relevantes.” Spaniolii despre testul lor. * Este bine ca citim (doar ce ne place) dar poate nu este rau sa si gandim ?
Cum am spus, se stie ca nu se stie, toata lumea are opinii, in multe cazuri divergente, si o sa dureze pana se aseaza datele. Este inca prematur, riscant si prostesc, sa devenim partizani ai unui anumit punct de vedere. Indraznesc sa spun ca, momentan, este bine sa ramanem sceptici fata de orice noua informatie si precauti cu sanatatea noastra in interactiunile sociale.
Keep on walking ! I will fear no evil ! ??
RTI
Eu vorbea de studiul spaniolilor care infirma afirmatiile tale referitoare la imunizare.
Si pare stiintific, pe un esantion semnificativ, facut de unii care se pricep.
Faptul ca a aparut si pe site-ul ala nu are nicio relevanta, sunt cel putin 20 de site-uri carer il preiau.
Mai mult, tu imi ceri sa pun semn de = intre o cercetare stiintifica (aia a spaniolilor) si o opinie profesionala a unuia din domeniu, dar nebazata pe o cercetare practica?
Haide, poti mai mult.
PS Sper ca nu bei „Keep walking”, exista atatea optiuni mai bune! 🙂
Nu numai Lancet au publicat materiale care ridicau în slăvi Plaquenil-ul. Întotdeauna în perioade de criză apar pe mainstream-ul media din neantul neprihănit al azuriului birourilor de marketing câteva denumiri de medicamente minune care umflă la greu buzunarele producătorului. Să fiu sincer, primul lucru la care mă uit este termenul de exclusivitate a patentului (poate sunt eu paranoic, dar în 4 ani Gilead spune byebye la remdesivir – până atunci, … ia uitaţi-vă ce evoluţie are capitalizarea lor bursieră…), şi din acest punct de vedere, HCQ părea ceva de genul oldies but goldies (e produs aproape numai de Sanofi că alţii nu se stresau cu un medicament cu vogă în decădere). Evident, au luat mulţi ţeapă, în frunte cu dobitocii supremi Trump şi Bolsonaro. Totuşi, sistemul medical nu poate fi acuzat decât că a testat HCQ, dar permanent off-label.
Site-ul medium.com sunt un fel de Popular Mechanics – au multe nume mari, dar e făcut pentru popularizarea informaţiilor ştiinţifice – limbaj mai colocvial, glumiţe de tocilari, dar selecţia lucrărilor nu se face pe baza relevanţei lor ci pe a atractivităţii lor pentru cititori mediu-spre-înalt-informaţi dar în afara specialităţii, deci nu este o referinţă.
Opinie personală : deşi există o dorinţă generală, percepută de comunitatea academică drept o presiune uriaşă, pentru emiterea unor teorii cu valoare de certitudine referitoare la CoViD-19, din păcate în acest moment nu există certitudini şi nici opinii larg acceptate de comunitatea medicală referitoare la imunitatea umorală post-infecţie, adică nu se poate spune nici că este sau nu este de durată, nici că este sau nu este eficientă în combaterea unei noi re-infectări, nici că este sau nu este prezentă la o proporţie semnificativă din persoanele care au dezvoltat boala. Toate articolele, studiile, analizele statistice care apar în această perioadă sunt doar argumentaţii ale unei teorii sau alteia, aproape nici unul din aceste studii nu se declară ca având confidenţă mare.
Deci problema nu este a unei incapacităţi a comunităţii ştiinţifice de a decide rapid ce e adevărat şi ce e fals, ci a unei nerăbdări a populaţiei informate şi decision-maker-ilor. De unde vine această nerăbdare ? Pe de o parte, din dorinţa de eficienţă (o politică de sănătate a unui guvern sau un plan de afaceri al unei firme mari sau mici sunt mai productive dacă sunt făcute azi nu mâine). Pe de altă parte, din comoditatea de a putea oferi populaţiei alternative la carantinare şi lockdown – oricine ar fi mai relaxat dacă ar exista varianta vaccinării sau imunoterapiei.
Problema majoră e că acum nu numai că nu există asemenea alternative, dar nici nu se întrevede o perspectivă a apariţiei lor. Deci singura soluţie rămâne acceptarea de populaţie a restricţiilor şi consecinţelor măsurilor de distanţare, lucru dificil în contextul campaniilor media, social-media şi politice anti-distanţare care e de ajuns să demobilizeze 20 % din populaţie ca să câştige.
Cine poate concepe să calce pe cadavre ? Evident că ne este greu să înţelegem modul de a gândi al unui psihopat dacă nu suntem, dar din păcate, sunt oameni, şi nu puţini, care nu dau doi bani pe respectarea vieţii celorlalţi – ba sunt din ce în ce mai mulţi (motive sunt … educaţie, modele sociale, cultură, frustrări, prejudecăţi eronate, etc.). Vedem zilnic asemenea monştri la televizor dar şi lângă noi – nu e vorba numai de ” … sunt tânăr, nu păţesc nimic … mă doare-n p… de boşorogi … eu mă duc la clubbing …”, dar şi de atitudini gen „… ia să şi-o fure guvernanţii ăştia care-au început să vorbească de reforme şi să-mi ia mie salariu’ de bugetar …”.
Cine şi ce să câştige din moartea unor oameni ? Evident, mortalitatea CoViD-19 e invers proporţională cu stabilitatea pieţelor, scorul electoral al partidelor guvernamentale, prestanţa instituţiilor europene, performanţa economică, eficienţa justiţiei, etc. Deci cine câştigă ? Escrocii speculanţi, corupţii, bandiţii, PSD-ul, Putin. Matematic. Cine sunt instrumentele lor ? O adunătură de a-morali (da’ buni … buni rău de tot) plătiţi cu trei copeici să întreţină campanii social-media, o mică parte din bugetarii la putere disperaţi că-şi pierd privilegiile (am văzut personal în această perioadă sabotaje clare ale funcţionării statului), o parte mai mare de potentaţi ai actualului sistem care consideră orice deviaţie de la doctrina pro-est o creştere a riscului lor de a-şi pierde avantajele, şi masa mare de idioţi utili – cei mai mulţi pasivi – populaţia turmă şi puţini activi, a căror activitate, în afara aspectelor hilare, foloseşte totuşi drept camuflaj pentru cei rău-intenţionaţi – e greu de înţeles dacă o atitudine anti-distanţare e făcută din prostie pură, comoditate hedonistă, nepăsare psihopată sau interes criminal.
De ce sunt atât de tranşant – pentru că rămân adept al necesităţii logicii – dacă avem o problemă potenţial foarte gravă, care riscă să se repete asupra propriei persoane, pe care nu o putem rezolva curativ, atunci e clar că trebuie să o evităm prin toate măsurile care au funcţionat în alte cazuri – la acest raţionament nu există dubii.
@ Priam. Nu am zis nici ca nu este, nici ca „pare”. Eu nu iti cer nimic, spun doar ca nu este rau sa avem rabdare si sa nu aderam, asa repede si infocat, la orice se publica. Vinul este bautura mea favorita (imi plac in mod deosebit cupajele Alira, mai ales Grand Cuvee) in rarele ocazii de rasfat, cand beau tarie, apreciez un coniac bun (de la inceputul pandemiei tot degust un Hine Antique Premier Cru) alaturi de o tigareta de foi. Nu sunt fan al bauturilor facute din hrana copitatelor, doar imi parea ca indemnul plimbaretului se preteaza situatiei.
RTI
Nu sunt deloc înfocat, am și eu o vârstă și nu mă aprind ușor.
Bine că am lămurit-o cu umblărețul, că îmi făceam griji.
Ca fost fumător, de „de toate”, îți spun că tutunul reduce din gust, că-i alcool sau mâncare.
Legat de subiect, crede-mă că vreau sa apară dovada științifică neechivocă a imunizării, dar…
Comunicarea a fost si este 0 barat. Si la noi si prin alte parti. Si daca n-ai o comunicare eficienta n-ai populatia de partea ta – ca stat. A se vedea Serbia. Trebuia sa fie un efort national, a fost o alta smechereala din care unii s-au ales cu bani, altii cu sicriul, altii cu amenzi enorme, etc. La mine in cartiere intr-o zi umbla politia dupa amenzi pt. ca dupa trei zile aceeasi politie sa se uite pasiva la gastile de cartier care posteau tigari si scuipau seminte. Da-o-n ma-sa de treaba…
Mirări …
1. Nu, CCR se comportă comunistoid : face postulate subiective („… nu există o corelaţie … nu există proporţionalitate … în OUG a stării de alertă ” pe o normă care oricum în spirit democratic ar trebui să fie interpretată flexibil, că de-aia e situaţie specială când nu ştii cu ce te vei confrunta), dă aiurea citate din Constituţie („… îngrădirile drepturilor omului nu se fac prin ordin de ministru …” – ba da, dacă a fost abilitat să aplice, tot aşa cum de exemplu un ordin de şef de post de poliţie privind procedura de încătuşare într-o situaţie specifică îngrădeşte dreptul la libertate … a … da, acolo e aplicarea legii – păi tocmai asta înseamnă aplicarea legii – o succesiune ierarhică piramidală de norme din ce în ce în ce mai specifice), iar după asta face texte ” … cum bă guvernanţilor, nu ştiţi să faceţi o lege ? Nu, nu vă spunem noi cum, vă spune don’ Ciolanu’ … ”
2. Protecţia categoriilor la risc – statistic s-au protejat singuri, statul oricum nu prea are ce face, iar când are (cămine de bătrâni de stat, etc.) orice-ar face face prost. Spre deosebire de Suedia şi alte ţări nordice, la noi, la italieni, la spanioli, familiile sunt grupate vertical – vârstnicii stau cu adulţi, cu copii – de aici riscuri mai mari
3. Una e KWI + PNL + gaşca şi alta e PSD + clica. A te preocupa de paiu’ din botu’ lu’ Şică Mandolină fără să vezi bârna pezedeilor trădători înseamnă pur şi simplu că ai căzut de fraier la propaganda roşie
4. Sunt multe şmenuri, multe ţepe de incompetenţă, multe afaceri proaste fortuite în achiziţiile de urgenţă, dar valoric incomparabil mai mici decât şmecheriile lu’ Orlando cu creditul cu dobândă de 5,6 % sau feudalismele lu’ Daddy cu ministerul dezvoltării. Evident că ţeparii trebuie să ajungă la DNA şi proştii la şomaj, dar asta nu e motiv de reticenţă în politica anti-CoViD ci doar de dorinţă de anticorupţie şi eficienţă – dar totul e cum percepe omul situaţia în urma propagandei albastre sau roşii
5. Evident că nimeni nu vrea să stea în casă, dar covidioţeniile experţilor lu’ Peşte biban sau merluciu devin argument subiectiv doar după o propagandă eficientă
6. Da, spirtul nu este eficient dar oricum nu contează prea mult că probabilitatea de transmitere prin picături aderente de suprafeţe e mică, nu, măscuţele sunt eficiente 50 … 60 %, chiar şi cele neconforme (faţă de 85 … 90 % cele profesionale, dar oricum mai mult decât 0 % eficienţa măştii sub bărbie), nu, măştile costă 5 lei pentru fazani, actual poţi găsi la 0,62 lei (deşi triplu faţă de anul trecut). dar nu acesta e subiectul – tu ai zis „… ce încredere … cînd unii spun …” – deci tot propaganda bat-o vina
7. Da, politicienii noştri sunt dobitoci, hoţi, imbecili – dar compară pe Mandolină cu Veotuta, pe Câţu cu Orlando, pe Nelu Tătaru cu Sorina Şpagă, pe Geacă Vela cu Carmen, Carmen Dan, Doamna Carmen Dan. Ce alegi ? Sau e mai bine să înghiţi ce zice propaganda că zice cool ?
8. Ai vreun sistem medical la îndemână ? Perfect, îl schimbăm imediat, chair dacă vine din Botswana, dar până atunci mergem cu ce avem. Îţi spun cu mare precizie că, cel puţin în perioada de început, sistemele medicale din Franţa şi UK şi estimez că şi din Italia au fost incomparabil mai puţin performante în capacitatea de abordare a crizei CoViD-19 decât în România, cel puţin în ceea ce priveşte numărul de rateuri fatale (oameni care au murit cu zile din cauza sistemului). Aşa că … om fi corupţi, proşti, bandiţi, murdari … dar la final nu atât de rău ca alţii care folosesc de 100 de ani hârtie igienică … dar totul e o problemă de percepţie
9. Număr de teste … da, o mare prostie să vorbeşti înainte de a gândi … dar sunt vorbe, adică propagandă
10. Neîncrederea în sistemul medical şi frica au dat rezultatul în martie – mai, acum gogoaşa adormitoare cu comportamentul responsabil la un popor campion la economia de săpun e o formă a autorităţii de a zice că ţine lucrurile sub control – da, orice autoritate cu mentalitate bolşevică (inclusiv Kiwi / Şică) consideră că nu trebuie să arate niciodată slăbiciune şi că trebuie să domine … mai avem până să apară un Winston cu „we will fight on the beaches” sau o Margaret cu „that will be our hope and our endeavour”
Am răspuns atât de lung ca să subliniez că totul e o problemă de propagandă, fie că o face Ciolanu fie Ciolannis, fie Latrina KGB3 fie UM Digi24, fie BMJ (British Medical Journal) fie vlogul lu’ Guţă de Maimuţă – fiecare punct (dealtfel bine conturate ca problematică) este dependent de percepţia subiectivă a individului modulată în bine sau rău de propagandă. Suma acestor percepţii subiective individuale influenţate de propagandă generează o acţiune socială statistic relevantă, bună sau rea. Da, e rău că creierele noastre au ajuns câmp de luptă, dar oricum mai bine decât pe vremea lui Mehmet 2 sau Inocenţiu 3, când ăştia nu se stresau să-i întrebe pe oameni dacă vor la răzbel. Noi trebuie doar să ne adaptăm prin cunoaştere la noua realitate, a agresiunii cu strategii şi tactici miltare asupra modului nostru de a gândi.
@ Gigi, Gigi, acum am vazut ce brambureli ai emis. Poate asta te ajuta… Daca aceasta credinta, despre eficienta unui petec (majoritatea „mastilor de protectie”) pe mufa (de obicei prost ermetizat, pozitionat si schimbat) si a distantarii sociale, are noima, cum se face ca majoritatea practicantilor ei cred ca ceilalti ii viruseaza ? Daca acest virus gripal este taticul virusilor gripali si aceasta gripa este mama gripelor, cum de este nevoie ca majoritatea sa aiba nevoie de test ca sa afle daca au fost sau nu bolnavi/ infectati ? Cum de toti sunt vinovati, mai putin cei care decid masurile ? Prin ce arificiu intelectual ai ajuns la concluzia ca hotia poate sa fie ori sa nu fie ok , in functie de tabara politica ? Ne miram intrebatori cat asteptam, cu rabdare, sa se desluseasca itele. Relax, nici acum nu ne intreaba nimeni nimic, doar validam optiunile prezentate.
” … Relax, nici acum nu ne intreaba nimeni nimic, doar validam optiunile prezentate … ” – asta e concluzie ? Foloseşti bine sintetizat tehnicile de fake-news. Aici nu cred că e concurs de şmecherie, ci încercare a fiecăruia de a-şi susţine ideile. Tu utilizezi demonetizarea celorlalţi ca să rămână ideea ta cea valabilă … merge şi asta.
Din păcate, te afli pe partea baricadei opusă realităţii obiective. Am încercat mai sus într-o pagină să demontez o intoxicare înfiptă de tine cu două fraze – da, la asta eşti tare. Nu-mi dau seama ce numeşti tu brambureli, nu ştiu unde am zis că hoţia e ok, nu ştiu unde am zis că decidenţii sunt perfecţi.
Acum despre tine : dacă ai citit ce am scris mai sus, nu prea te pot categorisi decât ca postac amoral sau politruc pezedist sau bugetar disperat sau idiot util altora (să-mi zici şi mie ce preferi). În încercarea de a-ţi susţine ideea, aplici toate metodele tipice de fakenews – dubiul, contestarea, paradoxul para-logic, omniculpabilizarea, absolutizarea, distragerea atenţiei şi afirmaţii ceteris paribus.
Lăsând la o parte luptele de cocoşi, încerc doar să contribui la diminuarea efectelor cumplitei propagande pro-est anti-distanţare (şi masca sau alte EPP sunt grosso-modo tot măsuri de distanţare) pentru că alte opţiuni momentan nu există.
Repet : pe statisticile actuale, dacă toţi ar respecta regulile, ar dispărea complet boala, iar dacă nimeni nu ar lua nici o măsură de distanţare (100 % devianţi), într-o lună am avea o contaminare cu SARS-CoV-2 de 70 % cu 12 % cazuri simptomatice şi implicit ulterior 0,84 % mortalitate. La 150000 de morţi în câteva luni societatea şi-ar pierde stuctura socială. La 25 % de devianţi de la regula distanţării am avea contaminare de aprox. 35 % cu restul cifrelor la jumătate. Cel mai susceptibil la fluctuaţie din toţi aceşti factori este procentul de devianţi. Da, un stat ideal, un sistem de sănătate performant, o civilizaţie ridicată ar putea modifica şi ceilalţi factori, dar dacă n-am reuşit să facem asta în 30 de ani, nu reuşim în 3 luni. Modificarea proporţiei de devianţi este evident un „war for hearts and minds” – parcă era cineva care comenta că e preferabil Grad-urilor ruseşti de parcă am fi condamnaţi să simţim la noi pe stradă miros de praf de puşcă. Nu suntem deloc.
@ Gigi. Ai incercat sa te tratezi ? Nu glumesc si chiar nu incerc sa te jignesc, chiar sunt profund ingrijorat de fenomenalul apetit pe care il manifesti cand debitezi aberatii. *….fake-news, intoxicare, postac amoral, politruc pezedist, bugetar, idiot util…încerc doar să contribui la diminuarea efectelor cumplitei propagande pro-est anti-distanţare …. Inca se gaseste staniol, fugi repede sa iti faci provizii, dar iute, pana nu apuca si ceilalti sa fie „luminati”, citind ce insiri aici), nu cumva sa ajungeti sa va paruiti. Repeti ? Atunci repeta ca nu pricepi cifrele pe care le expui, desi ai ferma convingere ca ai aflat gaura din covrig. Nu exista dovezi ca regulile au performat la parametri laudati (nu au fost aceleasi in toate tarile – au variat de la modelul suedez – german- taiwanez- italian, francez, etc.). Never ever nu vor respecta toti (100%) oameni masurilei, indiferent care sunt ele, pentru simplul motiv ca sunt oameni nu robotei. Mergi in Suedistan (ar trebui sa te bucuri, nu te trimit in Belarus) sa vezi mormanele de cadavre si cum au „pierdut structura sociala”, mda…medicamente, medicamente..! Graduri ? Wtf !!! Pentru ca ideal exista doar in fictiune, in realitate totul este perfectibil si mizeaza pe eficienta vs compromisuri. PS. Acum am fost gentil, a treia oara o sa primesti un raspuns in concordanta cu rahatul pe care il ventilezi nonsalant.
@RTI … scuze – te-am făcut să te simţi jignit, m-ai jignit. Merge şi aşa. Pentru dialog, îţi acord prezumţia de bună-credinţă, adică te scot din categoria de interesat personal (postac sau politruc sau beneficiar al nereformării statului). Îmi este greu după chestia cu tichia de staniol, pe care nu o interpretez ca pe o paranoia personală, ci ca pe o încercare a ta de negare a influenţei ruse în social media (by the way : cum îţi excplici că temele majore ale susţinătorilor anti-distanţare au apărut prima dată pe sputnik & co. ?).
În orice analiză statistică se analizează limitele intervalului de analiză (n-am zis că există 100 % sau 0% ci doar analizam limitele) apoi influenţa parametrilor, subliniind că e de rău dacă mai mult de 25 % din populaţie va fi deviantă de la reguli, acest factor fiind extrem de mult influenţat de propaganda pro sau contra distanţare.
Vorbeai de Suedia – mai sunt tot pe-acolo şi Belgia, Olanda, UK. Acolo nu s-a dizolvat structura socială pentru că au văzut cu ce se confruntă şi au trecut la respectarea (mult mai riguros decât o putem face noi) unor recomandări, nu norme, mult mai stricte decât la noi, amânând sau anulând momentul păruielii între ei. La ei mai e şi intrarea la nivel de conştiinţă publică a principiilor corectitudinii poitice care îi face să nu aibă dubii asupra unor decizii luate pe baza unui algoritm şi principii, chit că au constatat că au fost măsuri idioate – nici herd immunity nici targeted protection n-au făcut ci doar o groază de morţi.
Opiniile noastre sunt total divergente, aşa că trebuie să analizăm prin simplificare : eu susţin că 1. există boala şi e suficient de gravă, 2. nu poate fi combătută decât prin distanţare 3. distanţarea în România se obţine obligatoriu prin persuasiune (pentru majoritatea populaţiei) plus coerciţie (pentru amorali, mârlani şi … haules baules) şi 4. o explozie a mortalităţii e dezastruoasă atât individual cât şi social. E greşit ce susţin eu ?
Ce spui tu : nu există propagandă rusă (bine, îmi pun EPP cu staniol pe mufă), nu există corelaţie norme distanţare – scădere morbiditate (decât în absolut orice ţară, unde, indiferent de modul de implementare, cu cât au fost mai puternice cu atât au existat efecte … bine, la noi e mai altfel pe considerente de genă dacică), „ideal există doar în ficţiune” şi „oamenii nu sunt roboţei” (evident, asta afirm şi eu), „… Suedistan” (am argumentat mai sus, deci mai bine te duci tu în Belarus, da’ vezi să nu stai decât la parter, că dacă zici ceva anti Lukashekovid poate te-apleci prea rău peste fereastră). Chestia cu ventilaţia fecaloidă nu o iau decât ca pe o golănie gen „ba pe-a mă-tii”.
În concluzie : ce te face să fii atât de anti-distanţare ?
@ Gigi. Amatoriceasca incropeala si hazlie suceala. Imi acorzi pezumtie de buna credinta ? Ma scoti din categoria de interes personal ? ? Nu iti pare ca te umflasi in pene ? Nu te plange, asa este cand postezi aiureli. Sa cauti pe unde am postat (poti ruga chiar si un moderator) si sa imi indici unde am negat influenta rusiei ori am aparat cauza rusiei, daca tot faci asta poti incerca si cu psd-ul. Daca ai tu pareri nu inseamna ca este real. Prima oara au aparut pe unele conturi FB, apoi la respectivii rumegatori de rahat. Iarasi vorbesti sa pari inteligent, Suedistanul nu a luat masuri, ceilalti enumerati de tine da, ba chiar inaintea noastra (UK si Belgia). In Olanda este ceva intre Suedistan si Sparanghelistan. Alte state europene, desi au avut masuri mai laxe ca ale nostre, au renuntat inaintea noastra la „lockdown” si nu se dizolva structura social. Parerea ta, cei care traiesc acolo ar avea cate ceva de adaugat. Corectitudinea politica functioneaza cand se exprima public, in particular treaba sta total diferit (nu te ghidona dupa o parte din tinerii ametiti). O groaza de morti (batrani si/sau bolnavi) fix categoriile pe care nimeni nu le protejeaza. Algoritmul tau (in fapt al tuturor) a fost un esec colosal. 1. Exista boala, dar nu este sperietoarea promisa. 2. Este una din metode, dupa cum vedem nu foarte eficienta. 3. Exagerezi, asa este aproape in toata lumea. In plus, nu ai decat sa te distantezi tu cat doresti. Vrei un militian sa iti asigure distanta ? Eu incerc sa fiu vigilent si sa ma orientez la fata locului, nu simt nevoia sa semnalizez virtuos in jurul meu. 4. „Explozia” prevazuta nu a venit, deci da. La nivel global este un fas, mortalitatea globala in intervalul precedent din 2019 este peste cota actuala. Asta spui tu nu eu, ai si tu un fetis cu propaganda asta. Nu exista date concludente, fara dubii, ca masurile au avut efectul prognozat, „decat” in capul tau. „Gena dacica”, iar prinzi posturi din alte sfere ? Evident ? Nup ”….dacă toţi ar respecta regulile, ar dispărea complet boala…Da, un stat ideal, un sistem de sănătate performant, o civilizaţie ridicată …”. Suedistan si „argumentat” ? ? Ai un mod curios de perceptie. Esti sigur ? Nu de alta, dar medicii zburatori sunt specialitate putineasca. Gresit, nu am nimic cu mamica ta ci cu progenitura ei, tu esti cel care alergi fara gratie pe plaiurile patriei. Cine ti-a zis ca sunt ? Eu mi-am exprimat indoiala ca masura are eficienta promisa, la fel ca in cazul masilor de 2 bani (unde faceai pe expertul in cucuruz). Habar nu ai ce senzatie ai cand mergi la spital (focare ale infectiei) pentru lucruri ce inainte erau considerate normale si tot ce ai este „distantarea” si „mascuta”. Cum am spus la inceputul nebuniei, singura arma veritabila este propriul sistem imunitar si baza lui de date, aia in care se regasesc virusi similar cu SARS2. https://www.nationalreview.com/the-morning-jolt/a-look-at-the-reinfection-rate/
@RTI. Văd că te-ai mai calmat şi ai lăsat-o mai moale cu jignirile (evident în măsura posibilităţilor). Ai mai lăsat-o mai moale şi cu absolutizările. Asta este extraordinar.
Îţi înţeleg frustrarea de a te simţi umilit într-o instituţie medicală când ai parte doar de distanţare şi măscuţă – aici e problema gravă şi veche a sistemului de lipsă de empatie, lipsă de respect şi de haos organizatoric (întâlnită nu numai în unităţi de stat dar şi în multe private). Dar e o altă problemă, doar exacerbată de măsurile antiepidemice.
Îţi înţeleg frustrarea şi disconfortul de a ţine o mască treizeci de minute pe faţă. Am şi eu acest disconfort 6 ore pe zi şi, deşi folosesc un model mult mai confortabil decât o mască obişnuită, mă văd obligat ca la fiecare 15-20 min. să o dau jos 30 sec. cât mă spăl pe mâini.
„Spitale … focare de infecţie”. Asta e o afirmaţie din registrul fakenews. Evident că sunt multe focare, dar doar acolo unde nu se respectă procedurile de distanţare şi unde sunt mulţi pacienţi necomplianţi, mulţi dintre ei convinşi de-alde tine că epidemia e o abureală ca să-şi facă Ciolannis case din măscuţe şi Elon Musk tichii 5G.
„Gena dacică” e cauza pentru care toţi oamenii întregi la cap de pe lumea asta spun că singura soluţie actuală este evitarea contaminării (distanţare, EPP, etc.) dar tu nu şi nu – „las’ că merge şi aşa … fără distanţare, fără tampon pe mufă, fără puşcărie la spital … că uite ce şmecher e Suedistanu’ … „. Suedia şi-a redus propagarea comunitară a bolii abia după ce au recurs la metodele clasice de evitare a contaminării (cu herd immunity şi-au luat-o-n freză rău de tot), implementate pe principiul recomandărilor, că, de, la maimuţele din Suedia bananieră merge. Fă tu recomandări la evoluaţii cu trei lanţuri de haur sau la nobilimea de mucava bugetară din Românica – merg ? Fără un grad minimal de coerciţie directă nu obţii nimic.
Mai adaugă nivelul de intoxicare mediatică pro-est (rusească, pesedistă, iliberală, anarhistă, idiocratică) de la noi comparativ cu „emiratele” din UE – nu ştiu situaţia Suediei, dar în mod cert nivelul campaniilor social media + media + politice anti-distanţare din Franţa şi UK sunt la un nivel incomparabil mai redus ca la noi. Aceste intoxicări, la care contribui şi tu, sunt cele care cresc proporţia statistică de nerespectare a normelor (acei devianţi de care ziceam eu).
Deci cu cât evitarea contaminării e mai bună, cu atât se reduc efectele epidemiei şi implicit efectul social de care vorbeam. Evident că actuala epidemie CoViD-19 nu este şi nu are cum să ajungă la nivelul gripei spaniole din 1918, dar societatea nu este capabilă să tolereze mortalităţi nici de 100 de ori mai mici ca atunci.
Personal, îmi vine greu să te cred postac sau pesedist – estimez că eşti un pro-conservatorist deviat în iliberalist închistat (care nu acceptă terţe opinii). În plus, te crezi (e bine să fii, grav e că te crezi) deştept că nimeni nu-ţi observă oligoandrogenismul pe care te strădui să-l ascunzi sub violenţa de limbaj de fază orală, aşa că degeaba mă strădui să-ţi schimb opiniile că nu voi reuşi.
Îţi spun cu sinceritate că pierd timp postând doar din dorinţa de a fi împăcat cu propria conştiinţă că m-am străduit să fac ceva să reduc dezastrul potenţial pe care mi-l imaginez, şi o fac pe un forum aproximativ militar pentru că eu consider că factorul de război psihologic este cel a cărui fluctuaţie generează cele mai mari efecte statistice.
În consecinţă, nu-ţi voi mai răspunde pe acest topic că e inutil. Dacă ne mai inetrsectăm în comentarii, o să încerc să-mi aduc aminte ceva înjurături suculente.
@ Gigi. Eu sunt mereu calm, dar asa tragi tu concluzii eronate, cum este si aia cu absolutizarile. Ca pacient nu astept empatie ci sa fiu tratat corespunzator de acesti, in genere, semizei aroganti. Exacerbata ? Este putin spus, o perioada au suspendat alte acte medicale, nici acum nu este roz. Mda, asa ca idee, Musk nu este adeptul masurilor eexagerate. Te scaie rau gena asta, dupa cu o invarti asa insinuant peiorativ. Oare de ce ? Complex de inferioritate sau doar alogen ? In fine, nu conteaza. Eu nu am spus nici ca „merge si asa” nici sa nu iti pui masca sau altele, doar mi-am exprimat neincrederea in eficienta povestita, este o mare diferenta. Ti-am spus ca prinzi muste, Suedia a gresit doar in privinta azilelor de batrani dar nu si-a modificat abordarea. Am inteles, camarade, coercitia si coercitia, numai ca amenda nu stopeaza nimic (niste idioti nu au fost capabili sa scrie o ordonanta) si daca ii bagi la bula poti da nastere unui alt focar. In starea de urgenta romanii au fost ascultatori, chiar laudati de autoritati. Problema este alta, majoritatea negationistilor nu cred in guvernanti si prin ricoseu in retorica lor despre covid. Nu inseamna ca au dreptate, dar cand il vad pe expertul criminal Arahat, pe arogantul baron Flutur, premierul petrecaret, pnlistul ala ce refuza izoleta, contracte dubioase, etc., din pacate, pare sa aiba un rationament rezonabil. Asa ca usurel cu blamatul tuturor si nu te apropia de oamenii cu ” trei lanturi de haur”. Este si datoria ta, ai raspunsul precedent. Vezi doar sa nu te citeasca aia si sa stai in genunchi, este o moda noua. Intoxicare a existat, exista si va exista pe orice subiect, este de datoria fiecaruia sa deschida bine ochii. Pai daca spui ca nu cunosti, de ce te arunci la comparatii cu tara respectiva ? Esti prea sigur, poate ca la nivel de propagare o sa ajunga, testele prind doar 10% din cotaminati. Mortalitatea este redusa din varii motive, sistemul medical este mult mai performant acum, oamenii nu au fost expusi unui razboi si altor privatiuni, organismul are o baza de date actualizata, etc. In plus, datele despre gripa spaniola sunt destul de nebuloase. Pe bune, pe ce te bazezi cand spui asta asta ? Societatea se adapteaza mediului, este singura solutie, asa am evoluat. In cazurile astea nu merge cu, mvai dar noi nu toleram… Sigur ca da, asa de greu iti vine ca fix postac prorus si psdist m-ai catalogat. Inteleg ca doresti sa pari pretentios dar macar incearca sa folosesti termenii potriviti ori macar unuii ce au noima. Comparand modul de exprimate al ideilor nu doar ca par ci categoric sunt, macar fata de tine, si nu ma refer doar la stilul alambicat, contradictoriu, ilogic, frant, etc. Limbaj violent ? ? cauta repede un loc sigur. Apropo, accept cu interes alte opinii, cat timp sunt articulate coerent si logic. Nici nu ai cum, probabil nici pe tine nu te-ar convinge cineva daca ar folosi stilul tau retoric. Apoi, dragutule, pierzi esentialul, scopul unei dezbateri este un schimb argumentat de opinii si doar in subsidiar poate determina o schimbare. Schimbare ce poate sa aiba ori sa nu sa aiba loc, depinde si de alti factori, factori ce tin de psihologie si nu de retorica. Este cazul sa te opresti, mai ales ca tu crezi ca iti irosesti timpul, daca totusi simti ca ai datoria de a lupta, e cazul sa cauti metode mai bune. Insa, inainte de toate, ar trebui sa o lasi mai usurel cu imaginatia (dupa cum spui) asa multe lucruri si sa devi mai realist. N.B.Totusi asemenea afirmatii trezesc numeroase suspiciuni. Eu zic sa le notezi, deh, nu toti pot sa fie spontani.
Serios? Avem definiții diferite ale oportunistului.
Mai mult de 11000 de euro pe lună, venituri de la stat cumulate.
Știm cum a votat în cazul eliminării pensiilor speciale, fiind beneficiarul uneia. Daca tu nu vezi nicio problemă aici….
„Potrivit declarației de avere din iunie 2019, Morar a încasat în ultimul an 277.284 lei + 12.235 lei de la Curtea Constituţională (salariu+ diferenţe), 13.573 – din chirii, și 350.885 lei – pensie (inclusiv restanţe).”
Adică ii mai plătim lui ăla 3 milioane de euro până când moare la 75 de ani????… m-am inecat cu siropul de visine cu apa minerala pe care il beau zilnic…
Asta cu ii platesti tu salariu e lame. Poate daca erai Bill Gates rezulta un scor semnificativ de la tine in fluturasu de salariu. Si adu-ti aminte cine ii numeste pe cei din CCR.
Constitutia se respecta, punct
Restu e blabla
Nu, Vlade, banii aia pica din cer, nu sunt unii care îi produc.
Ai mentalitate de bugetar.
Iar CCR-ul interpretează ( fals sau nu), funcție de interesul de moment, Constituția. Sunt zeci de decizii care sa bat cap in cap…
Restul e bla-bla.
@ Iulian
Chiar am habar pt ca am lucrat si in finante la o multinationala
Asa ca esti uar pe langa subiect
Ti-am mai zis, pe anumite subiecte nu te pricepi
Daca enormitatea asta (Asta cu ii platesti tu salariu e lame. Poate daca erai Bill Gates rezulta un scor semnificativ de la tine in fluturasu de salariu.) e debitata de un cetatean care a avut tangenta cu mediul privat si care pretinde ca intelege functionarea economiei, atunci 1) probabil ca la muktinqtionala acel cetatean a fost de decor si sa zimbeasca frumos in poza sau 2) a fost trimis de diverse institutii sa ‘ia pulsul’ sau 3) multinationala era din cele controlate de cei ce se ocupa de securitatea tarii. Scoti omul din mediul bugetar, dar bugetarul nu il scoti din om.
Edit, pentru ca nu pari a intelege: statul isi incaseaza majoritatea veniturilor din activitatea economica reakizata in mediul privat si din diverselw taxe, impozite si ‘contributii’ platite de cetateni. Deci ca iti convine sau nu, activitatea economica iti determina salariul dr pe card ca bugetar. Clar? Deci eu si altii ca mine, prin munca depusa, platim salariile bugetarilor. Clar?
Edit2: Explica modul in care nu mediul privat participa la salariile dornenilor de peste tot:
Plătesc si ei
strict pe hârtie contribuțiile pe hârtie merg către anumite servicii, nu către plata salariilor altora
Care servicii sunt asigurate de către o parte din bugetari
Dacă e sa facem un exercițiu de logica bugetarii nu platesc din taxele pe munca (nu vorbim de proprietate sau altceva)..altceva decat niste servicii de care se benegiciaza si ei
In nici un caz nu platesc munca privațiloe…poate doar indirect
In schimb privații plătesc direct munca unor bugetari
Statul are mai multa grija cu angajații sai..Dar in general nu pe criterii economice de performanță si de multe ori pe criterii viciate
Problema survine cand anumite categorii trebuie sa își regleze veniturile, sau au incidență prin anumite pârghii asupra mecanismelor de reglare
Guvernul e organ executiv cu drept si obligație de a regla aceste venituri…e sarcina sa si orice inmiscuiee in reglarea asta chiar prin metode indirecte si de către o instituție direct vizata….viciaza procesul si nu e logica si morala
CcR – ul ca si institutie…nu e dumnezeul nației ci doar cine se asigura ca legile adoptate se „încadrează” in prevederile constituției
Bineînțeles că plătesc, dar aici nu e vorba de bugetarii normali.
Vorbim de aia din CCR, de chestorul șef ieșit la pensie la 42 de ani și apoi angajată din nou în MI pe post de secretar de stat, vorbim de Tudorel Toader cu 5 surse de venit, toate de la stat, vorbim de șeful Academiei cu 4 surse de venit de la stat.
Vorbim de cumul nesimțit de venituri platit de contribuabil, că ăsta se face Vlad că nu înțelege.
Ieși la pensie, ok, se presupune că o faci pentru că nu mai ai capacitatea de a munci. Nu te angajezi la stat după, daca o faci renunți la pensie, cât timp ești angajat din nou.
Te angajezi in mediu privat, nicio problemă, cumulează-le.
PS 1 In mediul privat au loc evaluări anuale, dacă nu corespunzi, zbori. La stat, din polițist devii ambulanțier, vezi cazul de la Perla. Sau te pun undeva unde nu deranjezi.
2 In pandemie, bugetarii au făcut toți „telemunca”, cu drepturile salariale la ?%….In mediul privat s-au făcut concedieri, șomaj tehnic etc
nu numai cheltuielile cu personalul se incadreaza la bugetari pt ca practic si aia care asigura bunuri si servicii si cheltuiesc investitile sunt in aceeasi oala , pt ca sunt o gramada de firme firmulite care sunt create special pt asa ceva de cate un potentat local sau central si nu au alte venituri decat de la stat
Reciteste conversatia. De unde a plecat, despre ce era vorba si cum ai aparat veniturile unui pensionar si bugetar care este intr-un evident conflict de interese cind trebuie sa declare daca taierea/impozitarea propriilor venituri e (ne)constitutionala.
Lucrurile s-au complicat puțin, deoarece dacă pleci de la premiza că ai nevoie de stat, atunci îți asumi că îl și plătești.
So, avem nevoie de stat? Avem, pentru că avem nevoie de profesori, medici, polițiști, militari, procurori, judecători, funcționari, etc….
Poate fi aparatul de stat reformat? Restructurat? Informatizat?
Oh, daaaa….
Ne permitem acum un stat minimalist?
Acum nu cred. Dar asta merită o discuție foarte profundă.
Există sinecuri și venituri nesimțite la stat?
Cu siguranță, iar treaba asta merită tranșată repede, pentru ca să dispară mărul discordiei dintre bugetari și privați.
Cine o poate face?
Clasa politică din păcate.
O va face într-un timp rezonabil?
Nu cred.
Poate tu nu intelegi.
E vb ca asta cu eu va platesc e tampenie, la fel ca aia ca militarii au pensii speciale.
Fitze de corporatisti it, ce sa spun, nu se-nvartea pamantu fara it
Si ce sa vezi, ai ajuns la fundul sacului cu argumente si duci discutia in orice directie, inclusiv in derizoriu. Clasic si previzibil.
Tu ai spus ca e lame, am adus argumente ca nu ai dreptate. Continui sa arunci invective si sa spui ca e timpenie.
Daca e timpenie, lumineaza tu pe fitosi de ce mai platesc cam 65-70% din venituri catre stat (direct si indirect)? De ce e nevoie ca cei 6.3% (TVA), 3.5% (imoozit pe venit), 1.7% (impozit pe profit), 8.4% (asigurari sociale) si 3.1% (accize) din PIB sa ajunga la stat? Si de unde ia statul bani pentru 8.1% din PIB (cheltuieli cu personalul).
Sau vii cu intelepciunea de bugetar si expici cine plateste pentru serviciile neprestate de stat si de ce e timpenie, sau discutia nu are sens.
Edit: e deranjant cumva ca oamenii inteleg ca mai mult de jumatate din venitul lor e oprit de stat? Si ca pentru acea jumatate de venit au pretentii? Si gata, sa ii decredibilizam pe aia care vorbesc de situatia asta. E tehnica veche, sa stii… vezi chiaburii si mosierii vs clasa muncitoare. Foloseste si tu alte twhnici decit alea pe care le-ati invatat la brainwashing.
Muream de nerabdare sa fiu evaluat si validat de tine; fara ele nu dormeam bine la noapte.
Repet.
Te-am intrebat ceva la modul foarte serios si folosesti tehnici vechi de un secol – in esenta de a injura interlocutorul in loc sa ii raspunzi, de a deturna discutia sperind sa schimbi directia. La prima intrrbare incomoda versi laturi, dupq un model pe care l-am vazut deja de zeci de ani, in diverse situatii. Un fel de intrat cu bita in Universitatea Bucuresti; suna cunoscut? Pot raspunde in acelasi mod; nu ar folosi nimanui.
Discutia asta se opreste aici dat fiind comportamentul tau.
Si asta e in manual. Veche de tot. Ce trist e cind nu poti depasi copertile manualului!
Doar pwntru a fi clar, lwgat de tupeu, sintem in situatia in care hotul striga in gura mare ‘Hotul!’. Iar de lipsa de iq nu te pot suspecta, doar ca il folosesti gresit.
deci tre’ sa fii expert militar ca sa iti dai seama ca o persoana e in conflict de interese cand ia o decizie si ca banii pe care ii incaseaza sunt colectati de la privat, sincer nu stiam
Nicu_4, cel mai probabil Vlad s-a simtit dator sa fie proactiv si sa sara la scandal ca masura de prevedere. Sa explic de ce cred asta. Era vorba despre CCR, Daniel Morar, Valer Dorneanu, veniturile lor si conflictele lor de interese si (sunt aproape sigur ca) nimeni din discutie nu s-a gindit la pensiile din MApN (eu cel putin nu m-am gindit o secunda, referindu-ma la relatia platitor de taxe – stat – bugetar la modul in care este ea in orice societate).
Dar numai el ne poate lamuri. Dar nu o va face. Discutia pe subiect e incheiata.
Iulian, in opinia mea amandoi aveti dreptate de perspectiva. Va pot da si eu o a treia perspectiva, recte a mea?
Cat eram cu haina pe mine imi lipsea o perspectiva, pe care recunosc fara echivoc ca am dobandit-o doar in privat. Si anume, eram ferm convins de faptul ca aparatul de stat este supradimensionat pe alocuri insa in proportie de 80% este util. Asa credeam eu, avem nevoie si de tanticica de la primarie si de politistul de proximitate si de ala local si de nu stiu care medic. Credeam intr-o relatie sincera stat cetatean unde ca tu sa iti faci afacerea ai nevoie si de mine bugetar. De dreapta find, niciodata nu am putut accepta si nu este nici o scuza pentru asta sa faci acel cumul nesuferit de pensie si leafa. Ori te duci la pensie si stai acasa sau in privat ori muncesti la stat, primesti leafa si cat iti mai iasa contributie de acolo se aduga la pensie si gata.
Ca sa raspund si unei intrebari de mai sus, da normal ca si bugetarul plateste impozit, dar trage zero de pe piata. Ca sa dau un salar de 4000 ron trebuie sa iau de pe piata 7000 ron. Aici abia incepe discutia si de aia la buget te doare in spitz de cat de prost este serviciul pe care il prestezi. Asta mi-a lipsit ca perspectiva. Pe langa asta am constat ca la stat unii sunt literalmente frane intr-o dezvoltare normala pe care tot statul trebuie sa o aiba, o lume a normalitatii pe care o gasesti in tarile din vest. Nu vor nimic in sensul debirocratizarii si vor perpetuarea pe cat posibila a acestui sistem aberant. Desigur acolo unde apare vocatie, precum serviciul militar sau politienesc, e cu totul alta poveste, nu este o suma de bani care se poate da sa sari cu parasuta dar poti face asta si pe putin daca ai vocatia respectiva. Vocatie de inspector anaf? Nu cred ca exista sa ceva. Nici macar vocatie de magistrat nu cred ca exista.
Revenind, pe Vlad nu pot sa ma supar, nu am cum. Sper sa va impacati la o bere, doua… trei…
P.S.
CCR-ul spre exemplu mi se pare inatiul blocaj in sensul unei evolutii statale. Sa nu uitam ca deasupra ccr-ului este poporul ala suveran. No’ suveranul a zis 300 de parlamentari, a zis fara penali, a zis multe. Daca sunt obligatorii decizile CCR prin care au fost validate zicerile suveranului… de ce nu sunt implementate?
„Asta cu ii platesti tu salariu e lame. Poate daca erai Bill Gates rezulta un scor semnificativ de la tine in fluturasu de salariu.”
Lame, eh?
Hai sa facem un exercitiu de imagine (c) Veorica.
20 de milioane de fraieri iti platesc tie cate un leu. La final de luna, tu ai in cont o suma frumusica, dar iti permiti sa le zici fraierilor alora ca „bueei, voi mi-ati platit mie _decat_ cate-un leu, nu fiti scartari ca oricum nu m-am imbogatit eu cu leul ala”.
Naratiunea ta ar merge daca doar eu ti-as fi platit leul ala. Dar tu primesti cate-un leu de la o gramada de alti fraieri. Iti imaginezi cum ar fi daca gramada aia de altii ar spune „imi bag beep, nu mai platesc leul ala”? Cam cati bani ai mai incasa tu la sfarsit de luna, daca nimeni nu ti-ar mai da cate-un leu?
Iar acum te mai ia gura pe dinainte sa zici „taci bah sarakie, ca nu tu-mi platesti salariul”?
„Constitutia se respecta, punct”
Traitz, tov tamajor! Flori nu vreti?
Asa e, constitutia se respecta. Doar ca inainte de „punct” mai era „doar cand ma avantajeaza pe mine”. Cand nu e-n folosul meu, imi chem colegii Niciolaie, Niciolichea si Alta-Intrebare Ciordache ca s-o modifice asa cum am eu nevoie.
Hai s-o lasam mai moale, ca n-om fi toti picati in freza pe aici.
Experiment facut de o televiziune (fie ea si japoneza) ?, relatat de cnn (un etalon al „adevarului”) ?, prezentata de um024digi (aia care traduc cum vor sa iasa stirea) ?, mirific. „Lichid special” ??? mama lui de jurnalism ?!
Raportarea actuală dă mortalitatea aparentă și nu pe cea reală (număr de morți raportat la totalul celor infectați).
In primul caz avem probleme de raportare, unii:
– nu dau date
– mint
– raportează doar cazurile internate
– dau doar morți fără alte comorbidități
– raportează tot (chiar si tampoane pozitive pe post de morți)
– nu au s-au n-au avut suficientă capacitate de testare.
Pentru mortalitatea reală trebuie să așteptăm rezultatele testelor serologice, dar și aici vom avea surprize…
Personal cred că vom avea o mortalitate reală peste cea a pandemiei din 1957 (0,5%) fără a depăși 2%.
Un studiu publicat de curând dă o mortalitate, în terapii intensive din Lombardia, de 26% (este făcut în perioada când se facea „triage” pentru a intra in terapie intensivă). Pe gripă mortalitatea este între 19 și 20%; in concluzie Sars- Cov2 omoară mai mult (direct sau indirect) decât gripa. https://www.fanpage.it/attualita/lombardia-il-26-dei-malati-covid-in-terapia-intensiva-e-morto-i-numeri-di-uno-studio-americano/
România a intrat prost în acestă pandemie și nu existau variante la lockdown:
– depzitele pentru situații de urgență goale;
– deși au existat avertizări despre o posibilă epidemie cu un agent x (cu cel puțin 3 ani inainte) din partea OMS, iar la începutul lui 2019 NATO a avut o aplicație pe această temă, planul de acțiune, personalul și populația nu a fost pregatite pentru o astfel de provocare;
– nu aveam linii de producție pentru materialele și dispozitivele de protecție;
– producătorii internaționali nu puteau să mai exporte sau nu erau dispuși s-o facă la prețul pieței;
– aveam un număr mic de respiratoare (1361) și singura fabrică de tehnică medicală in faliment;
– Institutul Cantacuzino în reorganizare;
– numar limitat de teste la cateva zeci pe zi;
– mortalitate dublă în condiții normale față de țările occidentale;
Până acum guvernul a făcut ce trebuia să facă în perioada de lockdown? (poate Romania să pună la dispoziția populației necesarul pentru evitarea îmbolnăvirii, a fost reorgaizat sistemul în aceași viziune, a fost populația informată asupra riscurilo etc); în aceste condiții tu vrei să te iei după cei de la sputnik, rt, steer, cc alpc r, arvocatu’ și alți din gașcă…grăbește să prinzi un loc cu respirator (ultima dată erau cam 1800) cu specificația că din cei care au nevoie de respirator 50% mor.
L-am citit. Intoxicare de tip real fakenews făcută cel mai probabil de promotorii spălaţi pe creier ai hedonismului („… vai ce bun e cannabisu’ …”) – se întâlnesc două rateuri intelectuale cu patalama de cercetători în fumat fondul de cercetare al unor universităţi care au ajuns să aloce 60 % din disponibil proiectelor cu impact progresist corect politic, se inspiră bine de la câteva prize de narghilea cu ultima formulă bio de cânepă, apoi scot o „lucrare” pe care au totuşi grijă să nu o confirme, deşi mediatic, pentru tine, este la fel de reală ca don’şoara Mona. (Punctual : studiile serioase arată că modularea efectului receptorilor ACE2 e un dead-end în inhibarea aderenţei SARS-CoV-2). A propos – ştii în ce an a apărut poza cu Mona ? 1998. Cred că acum e fată bătrână. Off topic : găina bătrână face ciorba fraţilor Micula bună. Ştiaţi că marca e produsă de şnapanii ăia doi care cu paşaportu’ suedez şi şpagaportu’ la cine trebuie au şmenuit bugetul statului de ceva sute de milioane de euro pe motiv că statul nu respectă drepturile investitorilor suedezi. Tot ăia au învârtit nişte hotărâri judecătoreşti care iar put de la o poştă a şpagaport, de-au făcut ca tot statul să plătească după ce au fost ei prinşi cu evaziune fiscală pe alcool… Bună fată Mona … cam ăsta e efectul amestecării real cu fake news …
@Nicu_4 – scuze de sarcasm, sunt ferm convins că ai pus link-ul pentru distracţie, dar mulţi alţii o iau de bună – poate ar fi util un marker al postărilor de tip serios / fake / pamflet / etc. Văd că pe acest forum sunt mulţi fără prea mult spaţiu sau prea multă mobilă la mansardă şi implicit extrem de influenţabili.
@Gigi Gagu: coane arată-mi și mie studiile alea serioase care arată ca “modelarea efectului receptorilor ACE2 e un dead end in inhibarea aderenței la SARS cov2” și mai ales învață-ma aceast skill supranatural pe care îl ai tu și anume acela de a discerne între studiile “serioase” și alea “neserioase”. Mulțumesc anticipat.
Teoria veche https://www.ser.es/wp-content/uploads/2020/03/Anti-Citoquinas.pdf sau https://www.pnas.org/content/117/25/13967 versus cea nouă https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1287568/ . Dacă vrei să discutăm pe subiect, ok, dar nu aici e locul. Nu am un „skill”, mă exprim în termeni de certitudine doar pe subiectele cunoscute. N-o să mă vezi comentând despre calităţile hidrodinamice ale catamaranelor că sunt complet pe în afara respectivului subiect.
Pe acest forum fiecare ar trebui să spună ce ştie fără a se da rotund sub rezerva subiectivismului, dar nici să tacă atunci când vede agramaţi fără nici un background că se cred experţi în tot.
@GigiGagu: Teoria veche: imi dai 2 studii din care unu zice ca celula posesoare de ACE2 si atacata de covid are citokyne proinflamatorii la greu (multumim, stim rezultatul autopsiilor facute de medicii italieni si toata povestea cu trombozele) si alt articol care explica niste mecanisme prin care covid pacaleste receptorul ACE2 si intra in celula. Ok… Teoria noua: un articol care imi spune ca probabilitatea de infectare a unei human airway epithelial cell cu covid creste cu cat celula respectiva este mai diferentiata si asta tot din cauza nr sporit de receptori ACE2 (ACE2 expression positively correlated with the differentiation state of epithelia). Deci atat din ceea ce tu numesti „teoria noua” cat si din „teoria veche” eu vad ca cu cat ai mai multi receptori ACE2 cu atat ai mai multe usi deschise in celulele epiteliale ale sistemului respirator prin care covidul poate sa intre.
Ceea ce stiam si eu, mersi.
Pentru mine teoria veche ramane bine mersi in picioare pana imi prezinti argumente care sa stearga cu ea pe jos. Sunt prea multe studii care indica faptul ca „cigarette smoke and nicotine inhalation inhibits the expression of ACE2 in multiple organs including the brain, heart and lungs” si asta este miezul problemei. Adicatelea fumatorii au mai putine usi prin care covidul poate intra in corpul lor, si iata paradoxul, asta pentru cine a urmarit logic firul argumentatiei.
Ca odata infectat daca esti fumator ai sanse sa dezvolti varianta nasoala a bolii este perfect adevarat dar este o alta discutie altogheter, abia aici simtul comun e in consens cu argumentatia stiintifica. Dar nu despre asta era vorba, sper ca nu o intorci ca la ploiesti, da?
Cu maxima simpatie iti spun, cred ca de data asta ai lasat biasul tau anticanabis sa vorbeasca si nu logica. Ai un mare plus pentru apelul tau la argumente veritabile, chiar daca de data asta eu personal nu am vazut logica din spatele argumentelor, poate sunt eu miop si daca o sa imi explici mai atent poate o sa inteleg, insa daca incerci sa imi consumi timpul aiurea, doar ca sa para ca „exista mai multe pareri” o sa fac baza de tine la urmatoarea interventie. Te avertizez, ca sa nu fie cu suparare. 🙂
Nu întorc nimic ca la Ploieşti. Degeaba citeşti cu atenţie un articol dacă nu ai background-ul necesar de a-l înţelege. Nu mă obosesc cu tine. Am vrut doar să-ţi răspund amabil la primul tău comentariu, deşi am sesizat că ai altă pregătire – ai spus „modelarea efectului …” (termen medical inexistent) când de fapt e vorba de termenul de modulare (modificare în plus sau minus în funcţie de un factor) şi ai mai spus ” … aderenţa la SARS-CoV-2 …” (nimic nu aderă la virus ci virusul la o celulă, iar noţiunea de aderenţă la ceva există doar ca aderenţă la un tratament).
Strict ştiinţific, deşi e o divagaţie a ta, fumătorii da, au mai puţine uşi dar neimportante pentru virus (asta încercam eu să spun), dar în schimb au o disfuncţie pulmonară restrictivă şi una obstructivă preexistentă infecţiei virale, şi în plus o disfuncţie endotelială gravă, absoluţ toate acestea reprezentând factori agravanţi în orice boală, mai ales în CoViD-19, aşa că tot fumătorii sunt mai expuşi formelor grave, fapt confirmat statistic.
Sunt convins că ai destule „skill-uri” dar în alte domenii, nu e o problemă în asta. Ideea e să nu ajungi ca Veorica (mai ţii minte : ” Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru prăbuşirea spirituală și materială a poporului român ” – dacă eram atunci în locul lui KWI nu o acceptam pe acest simplu motiv).
Exceptând filozofia, morala, politica, războiul, sexul şi fotbalul, în oricare alt domeniu ar cam trebui să ne ponderăm
@Gigi Gagu: Sherlock, m-am legat de tine pentru ca tu ai afirmat ca exista studii serioase și studii neserioase, tu faci prin chestia asta un deserviciu destul de mare logicii și metodei științifice pe care pretinzi ca o servești. Nu exista știință de mai multe feluri cum încerci tu sa susții și dacă știi mai bine cum e treaba cu canabisul decât aia care fac studii pe tema asta nu ești cu nimic mai bun decât aia de la BOR de exemplu. Asta ca sa înțelegi de ce m-am luat de tine.
Știu diferența dintre mediere și moderare, la mine măcar era typo. La tine pare că este ceva care te împiedica sa tragi concluziile corecte din studiile pe care le amintești … nu trebuie sa ma măgulești ca sa adormi o discuție care nu îți convine … ma rog, ai înțeles tu ce trebuia sa înțelegi chiar dacă îți e tarsa sa recunoști.
Cu câtă convingere ne citezi tu din sursa Coroiu, despre încălcarea drepturilor cetățenești.
Un avocat afirmă că va da în judecată autoritățile statului pentru o presupusă încălcare a drepturilor cetățenești…
Pentru ca…Marius:
„Uff, nu mai pot cu
carnatulhot-dogul asta de articol masuri covid, si 270 + comentarii” ?saru-manusitzele 🙂
” Uff … 270 + comentarii … ” Las’ să vezi 300+ comentarii dacă (din nou) o mai fac lată indienii sau turcaleţii – la acele articole se merită ironii, nu de alta dar ţara arde şi babele de pe RuMil chicotesc după muşchii lu’ Salman Khan sau nurii lu’ Zuleyha.
Dacă voi nu credeţi că arde … atunci avem o problemă. Da, într-adevăr, focul nu e cât ăla din ‘916 sau ‘940, dar nici pompieri nu prea avem, iar din ăia care-i avem o parte au benzină pe furtun nu apă.
Acum întrebare serioasă : cum vă explicaţi apatia totală a structurilor de forţă ale statului (MI, SRI, PG) în combaterea campaniilor deşănţate mediatice şi politice coordonate de dezinformare şi demobilizare în efortul anti-Covid ?
Da’ 1907 o fi macar? 🙂
Dar se face. A fost intocmit un raport de experții Cyber Influence Assessment and Strategies Center (CIASC – un centru de cercetare constituit din experți proveniți din cadrul Secretariatului General al Guvernului prin structura de specialitate coordonată de către secretarul de stat pentru tehnologia informației/CIO Office și din cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI București).
https://www.g4media.ro/exclusiv-un-raport-intern-a-avertizat-inca-din-30-aprilie-ca-rusia-exploateaza-disconfortul-populatiei-pentru-a-crea-tensiuni-sociale-in-romania-cum-si-a-intensificat-rusia-campania-de-dezinformare.html
Esti poate la capatu lantului trofic. Acum combati, cand lumea stie de la Olivia Steer de ani in sir ca vaccinele e rele?
” Acum întrebare serioasă : cum vă explicaţi apatia totală a structurilor de forţă ale statului (MI, SRI, PG) în combaterea campaniilor deşănţate mediatice şi politice coordonate de dezinformare şi demobilizare în efortul anti-Covid ?”
Ale Statului, sau impotriva lui?
Eu nu cred ca sunt apatice, ci din contra, foarte „febrile”. Criza asta este o oportunitate fantastica pentru executia anumitor agende. Nostalgicii indraznesc din nou sa spere. Doar fac lobby intens in Diaspora pentru Democrati. Nu stiati?
Nu e deloc apatie. Isi fac treaba. Ce sa faci oamenilor care nu respecta regulile? E vb si de decidentii politici
Ser ou não ser!
Bolsonaro are si el Coofureala!
Drink Schweppes/Kinley tonic water!
It’s got electrolytes,..I mean, quinine (natural hydroxychloroquine).
Bonus: it glows under UV light.
Healthy and trippy!
Beau de-ala de cand a aparut.
Cred ca e mai ok sa faci mai multe articole pe tema pt ca daca lasai unu singur se pierdeau multe mesaje interesante in troleala unora
Lumea nu mai are rabdare sa citeasca tot
Asta parca nu credea in Covid-19 nu?
1 – daca supravietuieste, multi suporteri ai hidroxiclorochinei vor zice ca asta a fost motivul (chiar daca ar putea fi doar, sa zicem, varsta nu prea inaintata, de fapt e chiar la 65, de pensionare obisnuita);
2 – daca moare, se bucura ceilalti.
Challenges, I live for this kinda sheeet.
Dinamovistii nu stiu daca apreciaza, mai ales ca au meci cu FCSB, sunt in pericol de liga 2 si Stiinta e pe cale sa ia campionatu dupa 29 de ani
Eu tin cu Steaua, e ok 🙂
Si eu
Ar fi pacat sa retrogradeze Dinamo
Eu compar cu ce am trait in prima persoana in Italia.
Va innecati la mal.
Porniti foarte bine( chiar daca lipseau echipamente, haos in spitale ) cu izolare si carantina care au produs efecte . Ca numarul redus de infectati si morti ( comparat cu macaronarii).
Azi aveti mai mult de dublu de noi infectati decit Italia , mai multi morti.
Multumiti acelei adunaturi de impostori numiti judecatori CCR , laudati PSD cu declaratile lor iresponsabile dar si tovarasei Weber. Acea ratata europarlamentar dar salvata prin parasutare ca ” avocat al poporului”.
De amaritul Ponta nu mai zic nimic. Ca de unde nu e , nici Dumnezeu nu cere.
Remarc totusi ca aceasta pandemie confirma prin etalare publica a cumularii prostiei, habarnismului in clasa politica romaneasca. Cu precadere in PSD , ALDE , Pro Romania.
A tunat si a adunat.
Confirmat si de faptul ca tot mai multe tari nu ne mai primesc. Cel mult admisi si imediat in carantina fortata. Ca de , nu au judecatori la nivelul Dorneanu , Pivniceru , s.a.m.d.
Adica rebuturi profesionale dar care au facut cariera exclusiv cum se facea in RSR. Cu pcr.
” democratia” romaneasca e sublima, mareata , practic o imitatie. Nici macar originala.
@stefan…oare vor invata romanii ceva macar din episodul asta? Cred ca nu…
@stefan60: externarea la cerere a pacientilor Covid-19 a inceput de 6 zile. Cine da vina pe CCR pentru numarul mare de cazuri noi astazi, pur si simplu nu s-a sinchisit sa citeasca mai mult despre boala. Abia peste vreo 10 zile vom putea vedea efectele externarilor (presupunand un procent mare de contagiosi) in numarul de cazuri noi.
vezi ca media e de 5-6 zile,nu de 10,iar aia e media,exista posiblitatea ca incubatia sa tina 1 zi,2 ,la altii 14,dar cand au ajuns sa decida asupra unui virus tot felul de analfabeti care nu au nici macar 1 ora facuta de microbiologie in viata lor si mai sunt si niste jeguri kgbiste,rezultatele se vor vedea.cat de curand.Sa lasi vectori de transmisie liberi ca pasarea cerului prin societate,arata ce monstri avem in functii extrem de inalte.Pregatiti-va de ce e mai rau!
Nu. Media de la infectare la apariţia simptomatologiei fruste, care să necesite internare, este de 10 zile. Durata de incubaţie, de fapt de la internare la momentul în care pacientul devine contagios, este în medie de 36 … 72 h, deci 1,5 … 3 zile, mai puţin rar, mai mult da, sunt numeroase cazuri, chiar şi 10 zile. Dacă persoana e asimptomatică, se consideră că îşi pierde infectogenitatea cam în ziua 8 … 9 de la momentul infectării (atenţie – în medie !!! – există şi excepţii) datorită apariţiei reacţiei imune care reduce cantitatea de virioni, implicit şi cea eliminată. Problema e că sunt puţine cazuri „medii”, deci aplicabilitatea statisticii e mică – nimeni nu vrea să se infecteze de la o excepţie statistică. În plus, practic e greu de definit infectatul asimptomatic – să fiu sincer, dacă m-aş infecta, cred că aş nega simptomele de debut şi poate la fel ar face şi alţii mai mult sau mai puţin responsabili ca mine (prin prejudecăţi, lipsă de cunoştinţe reale corecte, deficit de sesizare, deficit de asociere, negare, dubiu de subiectivism, ruşine, supraapreciere, iresponsabilitate, interes, frică, ură, disociere, misticism, etc. – mecanisme psihologice banale dar pe care le negăm cu toţii – „… nu, eu nu pot fi atât de josnic să gândesc că cineva poate face aşa ceva, cu atât mai mult eu …”)
Subscriu la apelativul „monştri” – eu i-am numit trădători kaghebişti sau criminali în masă.
În concluzie – scapă cine se fereşte că altfel … trăiască pogromul măreţului popor român !
Domu Gigi Gagu ,faceti o confuzie,deteriorarea starii de sanatate care survine incepand cu ziua 10 e altceva ,fata de transmiterea virusului.Daca notam cu t0 momentul contactului cand virusul intra in organism,primele simptome apar in medie dupa 5,6 zile de la expunere,iar studii arata ca persoana respectiva este contagios si poate transmite virusul chiar cu 1 ,2 zile inainte de aparitia primelor simptome usoare,astea sunt momentele care ne intereseaza,de cand o persoana poate transmite un virus,nu cand starea lui de sanatate se deterioreaza grav.Iar acest virus,in medie incepe sa fie transmisibil in ziua 3,4 dupa contact iar aparitia primelor simptome usoare,dupa 5,6 zile.Astea sunt medii si cum bine spuneati trebuie tratate ca atare,adica exista si o gramada de exceptii,iar aceste exceptii reprezinta alte pericole in plus,sunt cazuri de incubatii mult mai rapide si de transmitere la fel.
Sa lasi vectorii liberi e crima,dar cand inca avem in functii cheie fosile kgbiste gen Dorneanu si Weber,asta este,scapa cine poate din pacate.Si ce e trist ca scapasem dintr-o situatie cu adevarat greu de gestionat la inceput,si acum din cauza unor jeguri suntem mai rau decat in prima parte a pandemiei.
https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M20-0504
https://www.acc.org/latest-in-cardiology/journal-scans/2020/05/11/15/18/the-incubation-period-of-coronavirus-disease
Da. Asta am spus şi eu, nu e nici o confuzie. Am citit amândoi literatură aproximativ similară şi avem aceleaşi păreri – micile diferenţe sunt în funcţie de studii.
Din ce am văzut, nemţii sunt cei mai riguroşi în ce publică, francezii încă fac copy-paste după teoriile emise de chinezi care încep să cadă una după alta, americanii cam întorc cifrele după opinia proprie, obamistă sau trumpistă, la englezi de mult nu mai pot diferenţia între o opinie ştiinţifică bazată pe date reale sau fantasmele unora de se cred Peter Radcliffe.
Indubitabil, ce au spus politicienii europeni cu jumătate de gură, Trump cu gura plină (ştim noi de ce), cam începe să se adeverească : omenirea a pierdut timp şi resurse prin studiile ultraprofesioniştilor chinezi susţinute cu putere de OMS şi care s-au dovedit eronate dacă nu intenţionat depărtate de realitate – e foarte posibil să fi fost făcute din prostie sau incompetenţă – deci, transmiterea e de fapt aeriană nu prin micropicături aderente de suprafeţe, modularea exprimării receptorilor ACE2 nu are atâta semnificaţie, determinarea prin RT-PCR a antigenelor SARS-CoV-2 are rezultate fals pozitive prin detritusurile virale şi cross-reacţii cu alte coronavirusuri (asta e grav prin faptul că în mod cert chinezii ştiau de asta de mult – ei studiază extins şi de mult familia coronavirusuri). Fâsâiala hidroxiclorochinei cred că a fost mânărie de marketing a americanilor făcută cu gura chinezilor.
Personal cred că a fost o intoxicare intenţionată, dar un asemenea verdict ar fi foarte grav – ar însemna matematic că China a atacat Vestul cu metode de război biologic, deci matematic vreo zece oraşe chinezeşti mari rase de un singur Minuteman. Cam greu să te joci cu sute de milioane …
Cam la fel şi la noi cu propaganda roşie de la Moscova … problema e că pe Putin nu-l pasă dacă e rasă Moscova … uite ce grozăvii am ajuns să gândim … deşi e raţionament perfect valid …
mircea badea, taci! de unde naiba stii tu cand se activeaza un imbolnavit cu covid? e posibil si acum cat stai de vorba cu unul. ti a zis tie badea, antena 3, psd, avocatu p….lui, dana budeanu si aia cu antivccinul. de unde naiba esti asa de sigur???
https://www.g4media.ro/uniunea-europeana-trebuie-sa-se-pregateasca-pentru-o-rupere-brusca-a-relatiilor-cu-londra-a-avertizat-angela-merkel-in-plenul-legislativului-comunitar.html
Vin vremuri nașpa !
Suntem proamericani și anglofili dar am impresia că Glonțul Patriei tot alături de nemți ne va găsi. De ce? Pentru că…geografie!
Prea a venit la fix asta micu ! Prima intrebare ar fi : who let the dogs in?
In curind Corona va fi atit de puternic ca nici macar de comentat nu va mai comenta nimeni.
PS Singura veste buna, in coronaworldometer, la cazuri inchise a scazut mortalitatea la 7%. La inceputul pamdemiei era 21%
@neamtu tiganu…pai scade pt ca acum se testeaza mult mai mult ca la inceput. Chiar imi pun problema de ce nimeni nu testeaza pe esantioane reprezentative de populatie. Ca sa vada cat e de fapt mortalitatea la porcaria asta. Nu sunt din cei care nu cred in covid (am avut in familie cazuri – din fericire usoare) dar aflat stiu si de cazuri concrete de morti. Secretomania pe care o practica statele nu ajuta la castigarea increderii populatiei (de exp de ce in Ro nu se dau nr. de cazuri ACTIVE pe judete). Ati vazut ce-a fost aseara la sarbi. Fac aia ceva cu bolta pe carantina. Mai au putin si dau jos guvernul. Am vbit si in seara asta cu colegii din Seattle, nici in SUA nu e mai OK si Washingtonul e stat progresist si anti Trump. Spuneau ca ei intr-o tura de carantina nu mai intra.
Stelian -Eu cred ca ai trebui sa te intrebi de ce inca sa mai fac teste tinind cont ca nu mai ai voie sa-i izolezi sau carantinezi.Legat de sirbi uite ca au mintit si grecii i-au gasit majoritar plini de wuhan…deci adio concedii in eu…poate doar la maica rusia.Comunistii sunt aia progresisti iar Tramp care este cu Dumnezeu este retrograd?
Trump cu dumnezeu ? Serios? Trump ii din alt film – gestionarea crizei Covid in america este exemplul cel mai bun.
testarea este reactiva – cei cu simptopme, cei care se prezinta la spital, etc.
Proactiv doar la medici se testeaza.
@Stelian – informatia cu numarul activ de cazuri la judet este disponibila – nu este secreta.
TOMCAT-tramp ne-a avertizat de ani buni cine este china si ce mosmondesc ei.S-a adeverit cu aviara,porcina,si acum wuhanul printre multe alte neleguiri.Sa inteleg ca esti ibitor de comunisti rusi si chinezi progresisti.Bineinteles ca viitorul presedinte SUA este din alt film.Tu cum ai fi gestionat arma bacteriologica chineza data in SUA?Ai fi pus prima economie a lumii in carantina iar armata sa capra la partidul comunist chinez?Crezi ca Tramp conduce Romania si avea alternative in acest razboi?
Văd cu regret că nu prea vă luați bine informațiile : da, se fac mult mai multe testări față de lunile martie – aprilie, dar tot insuficiente numeric. Gândiți-vă că per pacient pozitiv se fac cel puțin 5 teste ( depistare, confirmare, verificare, și minim 2 de confirmare a negativărrii).
Până acum erau testați și carantinații și din acest punct de vedere crima CCR + PSD are efect benefic, în sensul că se creează un disponibil de teste suplimentare. Asta pentru că numărul de teste este ținut administrativ ușor sub capacitatea de testare prin criteriile de încadrare în oportunitatea de testare, criterii pentru care nu ar trebui blamați atât de mult cei din DSP-uri (vor argumenta cu necesitatea restricției la disponibil).
Criteriile restrictive de care vorbesc sunt diferite și de la un județ la altul, în funcție de capacitatea locală de testare. Nu credeți, mergeți în București și spuneți că aveți dureri musculare, tuse mai frecventă și ati fost acum 5 zile la mare și imediat veți primi codul unic de inregistrare. Faceți la fel la Dâlga și veți fi trimis acasă pe motiv că oricum e tuse cronică (să zicem tabagică) și lipsesc criteriile.
Dacă sunteți medic cu activitate non-CoViD și ați întrat în contact cu un suspect veți aștepta să fie confirmat suspectul ca să beneficiați de nețărmurita grijă a statului pentru marea favoare de a face testul. De asta suntem pe locul doi după italieni la proporție de personal medical infectat. În concluzie, nu vă mai uitați la procentul de pozitivi din testați, uitați-vă mai bine la ce au zis nemții – numărul de teste zilnice trebuie să fie minim 1/2 din numărul cazurilor active.
La începutul stării de urgență a fost postat aici un articol cu comentarii foarte pertinente referitoare la incapacitatea politicienilor și a populației de a înțelege natura exponențială a evoluției unei epidemii. Exact cei care au făcut atunci dovada că își pot folosi neuronii din dotare, ii văd acum blazați… Cam repede vine war fatigue… Cred că vă uitați rolul pe care vi l-ați autoasumat de gâște de pe dealul capitolin…
Nu-i chiar așa. Tatăl meu a făcut 2 teste mari și late… primul pozitiv, iar al doilea negativ. Dat afară din spital după 10 zile.
Punct.
2 teste – da, depistare interpretată ca fals pozitivă + confirmare negativă în contextul unui tablou clinic absent sau non-CoViD-19 … Mda, mai poate fi şi jemanfiche-ism din partea epidemiologului de caz. Deci fără punct.
poate unu din toti nu a inteles. tata a facut temperatura mare (poate de la aerul conditionat sau poate si datorita lui). a ajunsd la spital … hopa test pozitiv. respira cam greu la un moment dat, i s-a zis ca are plamanii infectati. dupa ~10 zile facut test nr 2. negativ. externat imediat si trimitere la tbc pt plamani. nici o vorba de fals-pozitiv.
Punct bre.
Ba da. Se confirmă ce am zis eu – test iniţial fals pozitiv şi simptomatologie non-CoViD. Felicitări medicului curant, nu ţie, care desconsideri sistemul medical doar pentru că un medic nu a reuşit să se facă înţeles de tine. Concluzie : nu te mai da rotund când sunt lucruri care te depăşesc. Punct. Bre.
Mda, poate nu am înțeles eu că de nu-ți dă voie să vezi ruda.
Dar, doctorul nu i-a spus de nici un fals pozitiv. Tu mă faci să caut hârțoaga și s-o postez. Și că tot veni vorba de păreri, ghici ce … au fost mai mulți din combinat găsiți pozitiv, tot doctorul a exclamat în privința asta ceva de genu: „mai sunteți mulți din combinat cu covid?” și ghici ce au găsit cică sursa,un coleg de-a lor asimptomatic, cică.
Apropos de simptomatologie, eu parcă știam că coviduțu avectează plămânii și dificultatea de respirare se încadrează, mă înșel ?
Apropos, mai am o rudă internată de 1 sapt. în alt oraș tot pozitivă la primul test. Dar ghici ce, dacă tata a făcut febră 40 și tușea și respira greu mătușa a făcut un amărât de 38 și a avut diaree. Așteptăm rezultatul la cel de-al doilea test și să vedem în acel oraș/spital cum se fac treburile.
Încă un apropos, nu ar trebui ca la externare sau cândva pe parcurs să-ți zică cineva că ai avut un fals-pozitiv ? Nici vorbă să-i zică cineva așa ceva.
Și nu desconsider sistemul medical doar v-am relatat ce am pățit eu sau ai mei.
Încă nu v-am relatat cum stăteam cu bunicu la urgențe și așteptam pe cineva să se miște când am auzit pe doctorița care preluase dosarul că nu are chef să se uite acum, poate mai târziu, iar coana asistentă a confirmat că nici ea nu are chef să-l ducă la radiologie. Noroc de mama care a găsit 100 ron să împingă și brusc a venit cheful…
m-ai atins la corason cu sistemul medical. Nu am nimic cu nici un sistem, sistemul e compus din oameni, dacă omu își face treaba sistemul mere dacă nu, nu.
@andrei
depinde mult de examenele facute, probabil au fost altele care au indicat un diagnostic diferit (ar trebui să fie scris în Biletul de Iesire din spital). Strict pe tampoane, confirmarea vindecari de Covid-19 se face cu 2 tampoane negative dupa 14 zile (cel puțin ultimile 7 zile fără simptome) și la interval de peste 24 de ore intre cele două tampoane (3 tampoane în total). Dacă unul din cele 2 tampoane de control este pozitiv ți le refac la interval de 7 zile până când ai două tampoane consecutive negative.
Au găsit în covrig19 un motiv să amâne alegerile. Că așa parlament zemos nu mai pupă degrabă!
Cum au pe ai lor în toate direcțiile și instituțiile, nu cred că este foarte greu să scoată din pix o situație…
Le mai dă o mână ccr și avocata diavolului!
Zic și eu…
Mirari covidistice, capitolul II
1. Are dreptate CCR (o adunatura de oportunisti numiti politic) cand spune ca PNL nu a fost capabil sa formuleze ordonantele in conformitate cu Constitutia ?
2. Au reusit autoritatile sa protejeze persoanele din categoria de risc, batrani, bolnavi cronici, etc. ?
3. Ce credibilitate poti avea in fata oamenilor cand presedintele ii lauda ca respecta regulile si apoi premierul apare in presa ca nu respecta masurile, un baron local isi tranforma fieful in focar, colegii de partid fac paranghelii cu zeci de oameni, alti colegi mint si devin raspandaci, etc. ?
4. Pot oamenii sa devina reticienti si sceptici fata de virus cand vad cum se fac achizitiile in regim de urgenta ?
5. Sunt indreptatiti oamenii sa nu isi doreasca inca o tura de stat in casa, dupa ce „expertii” (nationali si internationali) au bajbait (sunt finut) cu Apocalipsa, ori nu ?
6. Ce incredere poti avea in autoritati cand unii spun ca spirtul nu este eficient, mascutele de doi bani nu sunt conforme si eficiente, in fapt costa 5 lei, sa nu zic ca nu le spune nimeni ca daca le poarta sub barbie si apoi le trag peste nas se pot infecta singuri ?
7. Cum sa crezi ca acesti dobitoci, hoti si imbecili (se incadreaza majoritatea clasei politice si a birocratilor), ne vor binele, cand a durat o luna sa produca ceva la Farmec (deh, hartii si lipsa de comision), nu au nationalizat Hexi, nu au un stoc de masti la un pret accesibil (daca le purtam corect iti trebuie cateva zilnic ) etc. ?
8. Poti sa ai incredere in sistemul medical romanesc, politizat, hot si incompetent, cand tocmai acest sistem este sursa de infectie ?
9. Este de crezut ca au habar despre ce fac cand promit teste fara numar si ei abia au testat 1% din populatie ?
10. Cum sa te feresti daca autoritatile nu spun unde anume este o problema ? E greu sa spuna ca in comuna x, satul y am gasit pozitivi sau orasul x, cartierul y, etc ? Frica de moarte si instinctul de supravietuire ar face ca si cei ce nu cred in virus sa fie atenti, dar na, este mult mai simplu sa lupti cu virusul prin amenzi, carantina voluntara, culpabilizarea adversarului politic (alti jegosi ordinari) sau sa arunci vina pe oameni, desi nu le asiguri ce le trebuie ca sa se fereasca (informatii, masti ieftine, biocide, spitale conduse competent, etc.) de virus.
Cum am spus si acum cateva luni, depinde de noi si de sansa (sistemul imunitar), nu asteptati nimic bun de la stat.
Sanatate si succes, avem de asteptat pana la imunizare (naturala sau vaccin) !
1. Are dreptate CCR…–-mda, dar nu imi place sa recunosc.
2. Au reusit autoritatile sa protejeze persoanele din categoria de risc, batrani, bolnavi cronici, etc. ? … ––-mda, dar se putea mult mai bine.
3. Ce credibilitate poti avea in fata oamenilor cand presedintele ii lauda ca respecta regulile si apoi premierul apare in presa ca nu respecta masurile, un baron local isi tranforma fieful in focar, colegii de partid fac paranghelii cu zeci de oameni, alti colegi mint si devin raspandaci, etc. ?…––ZERO.
4. Pot oamenii sa devina reticienti si sceptici fata de virus cand vad cum se fac achizitiile in regim de urgenta ?… ––NU, ce treaba are clientelismul politic si tunul electoral cu scepticismul fata de virus? Doar unul care nu gandeste face legatura asta…
5. Sunt indreptatiti oamenii sa nu isi doreasca inca o tura de stat in casa, dupa ce “expertii” (nationali si internationali) au bajbait (sunt finut) cu Apocalipsa, ori nu? …–-De la ce numar de morti in sus crezi ca e prea mult? Asa, ca un prag minimal.
6. Ce incredere poti avea in autoritati cand unii spun ca spirtul nu este eficient, mascutele de doi bani nu sunt conforme si eficiente, in fapt costa 5 lei, sa nu zic ca nu le spune nimeni ca daca le poarta sub barbie si apoi le trag peste nas se pot infecta singuri ? ….––––- Aceeasi ca in dobitocii care afirma ca e un virus sau o simpla gripa, adica ZERO.
7. Cum sa crezi ca acesti dobitoci, hoti si imbecili (se incadreaza majoritatea clasei politice si a birocratilor), ne vor binele, cand a durat o luna sa produca ceva la Farmec (deh, hartii si lipsa de comision), nu au nationalizat Hexi, nu au un stoc de masti la un pret accesibil (daca le purtam corect iti trebuie cateva zilnic ) etc. ?……––– Nu trebuie sa ii crezi pe dobitoci, ci pe medicii care au tangenta cu acest domeniu sau pe biochimisti (cazul meu).
8. Poti sa ai incredere in sistemul medical romanesc, politizat, hot si incompetent, cand tocmai acest sistem este sursa de infectie ? ….––––NU sistemul medical e sursa de infectie, ci una din surse, ca sunt multe altele, sa nuantam putin.
9. Este de crezut ca au habar despre ce fac cand promit teste fara numar si ei abia au testat 1% din populatie ?….–– Ce relevanta are?
10. Cum sa te feresti daca autoritatile nu spun unde anume este o problema ? E greu sa spuna ca in comuna x, satul y am gasit pozitivi sau orasul x, cartierul y, etc ? Frica de moarte si instinctul de supravietuire ar face ca si cei ce nu cred in virus sa fie atenti, dar na, este mult mai simplu sa lupti cu virusul prin amenzi, carantina voluntara, culpabilizarea adversarului politic (alti jegosi ordinari) sau sa arunci vina pe oameni, desi nu le asiguri ce le trebuie ca sa se fereasca (informatii, masti ieftine, biocide, spitale conduse competent, etc.) de virus. ––AU o problema mare de comunicare, toti. Nu sunt in stare sa vorbeasca.
Cum am spus si acum cateva luni, depinde de noi si de sansa (sistemul imunitar), nu asteptati nimic bun de la stat.–- Depinde de noi si de sansa, nu are treaba cu sistemul imunitar, ala te ajuta poate sa faci o forma mai usoara.
Sanatate si succes, avem de asteptat pana la imunizare (naturala sau vaccin) ! ––NU exista dovezi stiintifice credibile din care sa rezulte ca avem in acest caz o imunizare naturala, se pare ca anticorpii dispar destul de iute.
Vorbeam cu un prieten la un moment dat si zice asta, bai statul este cel mai prost furnizor de orice. Daca statul ar face suc la TEC, ar fi cel mai prost suc posibil, la un pret exagerat cu aspect de lichid de parbriz si gust de medicament expriat.
@lt(rez) – statul are chestiile la care se pricepe si chestiile la care nu se pricepe. Da, probabil ar face un suc la dozator f. prost dar uite ca in momente grele toti smecherii schiorlaie la poarta statului dupa ajutoare. Lufthansa de exemplu si-a cerut singura nationalizarea. Ceea ce pana la urma e oarecum normal macar pt o parte din actiuni, fiecare stat trebuie sa aibe o rezerva strategica de mijloace de transport cu care sa-si repatrieze oamenii, sa-si aduca marfuri critice, samd. In perioada ce va urma statele or sa aibe un rod din ce in ce mai mare. Si cum ziceam…sa ne pregatim de ce va urma DUPA Covid.
stelian, in Germania as tinde sa cred ca statul in genere are alt comportament. Nu sunt adeptul statului omniprezent in viata omului dar acolo, in civilizatie, statul poate fi macar un partener cinstit. In Romania nu vad ca statul sa aiba un (1) domeniu de pricepere sau in care actioneaza binisor.
@Priam
4. Pot oamenii sa devina reticienti si sceptici fata de virus cand vad cum se fac achizitiile in regim de urgenta ?… ——NU, ce treaba are clientelismul politic si tunul electoral cu scepticismul fata de virus? Doar unul care nu gandeste face legatura asta… * Din pacate sunt o multime de oameni jalnic informati sau temeinic dezinformati,(paradoxal, abundenta si mijloacele facile de diseminare a informatiei scad continulul ei) daca citesti presa esti dezinformat iar daca nu o citesti nu esti informat. Este foarte facil sa concluzionezi ca virusul este doar o perdea pentru capatuiala.
5. Sunt indreptatiti oamenii sa nu isi doreasca inca o tura de stat in casa, dupa ce “expertii” (nationali si internationali) au bajbait (sunt finut) cu Apocalipsa, ori nu? …—-De la ce numar de morti in sus crezi ca e prea mult? Asa, ca un prag minimal. * Este relativ, un numar ce mie imi poate parea mare este posibil sa fie mic pentru tine, reciproca este valabila.
7. Cum sa crezi ca acesti dobitoci, hoti si imbecili (se incadreaza majoritatea clasei politice si a birocratilor), ne vor binele, cand a durat o luna sa produca ceva la Farmec (deh, hartii si lipsa de comision), nu au nationalizat Hexi, nu au un stoc de masti la un pret accesibil (daca le purtam corect iti trebuie cateva zilnic ) etc. ?……——– Nu trebuie sa ii crezi pe dobitoci, ci pe medicii care au tangenta cu acest domeniu sau pe biochimisti (cazul meu). * Problema e ca o parte au fost la fel de inconstienti ca si pacientii, ori au furnizat date eronate despre tratament, raspandire, testari, etc.
8. Poti sa ai incredere in sistemul medical romanesc, politizat, hot si incompetent, cand tocmai acest sistem este sursa de infectie ? ….————NU sistemul medical e sursa de infectie, ci una din surse, ca sunt multe altele, sa nuantam putin. * Asta nu poate sa fie argument, nu poti avea incredere in acest sistem cangrenos (ce acopera tot spectrul : de la incompetenta si hotie pana la malpraxis si nosocomiale) in care medicii tin echipamentele la magazie sau nu respecta protocoalele si traseele stabilite. Din pacate au ajuns sa fie principalele focare, vin din urma azilele de batrani, nu se pot scuza ca este doar vina super „raspandacilor”.
9. Este de crezut ca au habar despre ce fac cand promit teste fara numar si ei abia au testat 1% din populatie ?….—— Ce relevanta are? * Una enorma, o testare masiva si eficienta descopera 10% din infectati si poate ajunge la 100%, daca este tintita bine pe focare. O testare masiva furnizeaza un tablou, destul de fidel, al evolutiei cazurilo si poate ajuta la elaborarea unui plan eficient de actiune.
——NU exista dovezi stiintifice credibile din care sa rezulte ca avem in acest caz o imunizare naturala, se pare ca anticorpii dispar destul de iute. * „NU exista dovezi stiintifice…ca avem…o imunizare…se pare…..” Sper ca ai sesizat fractura. De fapt, majoritatea se vindeca si exista extrem de putine cazuri de reinfectare, daca chiar au existat (coreenii au revenit asupra informatiei – prima stire pe subiect). Reinfectarile pot avea cauze multiple, teste eronate, pacienti ce nu erau complet vindecati, etc. Eu sunt destul de reticient la ce se spune pe subiectul covid, acest virus inca este un mister.
RTI
4. Pot oamenii sa devina reticienti si sceptici fata de virus cand vad cum se fac achizitiile in regim de urgenta ?… ——NU, ce treaba are clientelismul politic si tunul electoral cu scepticismul fata de virus? Doar unul care nu gandeste face legatura asta… * Din pacate sunt o multime de oameni jalnic informati sau temeinic dezinformati,(paradoxal, abundenta si mijloacele facile de diseminare a informatiei scad continulul ei) daca citesti presa esti dezinformat iar daca nu o citesti nu esti informat. Este foarte facil sa concluzionezi ca virusul este doar o perdea pentru capatuiala.
––Nu, fara virus nu erau pusi pe capatuiala, nu?
5. Sunt indreptatiti oamenii sa nu isi doreasca inca o tura de stat in casa, dupa ce “expertii” (nationali si internationali) au bajbait (sunt finut) cu Apocalipsa, ori nu? …—-De la ce numar de morti in sus crezi ca e prea mult? Asa, ca un prag minimal. * Este relativ, un numar ce mie imi poate parea mare este posibil sa fie mic pentru tine, reciproca este valabila.
––Tocmai, dar tu vorbesti de Apocalipsa, si acu’ ceva timp puneai in balanta decedatii cu pierderile economice, nu?
7. Cum sa crezi ca acesti dobitoci, hoti si imbecili (se incadreaza majoritatea clasei politice si a birocratilor), ne vor binele, cand a durat o luna sa produca ceva la Farmec (deh, hartii si lipsa de comision), nu au nationalizat Hexi, nu au un stoc de masti la un pret accesibil (daca le purtam corect iti trebuie cateva zilnic ) etc. ?……——– Nu trebuie sa ii crezi pe dobitoci, ci pe medicii care au tangenta cu acest domeniu sau pe biochimisti (cazul meu). * Problema e ca o parte au fost la fel de inconstienti ca si pacientii, ori au furnizat date eronate despre tratament, raspandire, testari, etc.
––Si medicii aia au fost prinsi nepregatiti, o parte, sau au avut interese, alt parte (Cercel cu alcoolul sanitar, pe unde o mai fi asta, ca s-a dat la fund cand au inceput sa-l caute pe la avere.) In politician (generic) nu poti sa ai incredere, ca iti vre binele. Pe tot.
8. Poti sa ai incredere in sistemul medical romanesc, politizat, hot si incompetent, cand tocmai acest sistem este sursa de infectie ? ….————NU sistemul medical e sursa de infectie, ci una din surse, ca sunt multe altele, sa nuantam putin. * Asta nu poate sa fie argument, nu poti avea incredere in acest sistem cangrenos (ce acopera tot spectrul : de la incompetenta si hotie pana la malpraxis si nosocomiale) in care medicii tin echipamentele la magazie sau nu respecta protocoalele si traseele stabilite. Din pacate au ajuns sa fie principalele focare, vin din urma azilele de batrani, nu se pot scuza ca este doar vina super “raspandacilor”.
–Sunt destui medici, cu opinii profesionale bazate pe realitati stiintifice si pe date cunoscute. Chestii de bun sim, sa zic asa.
9. Este de crezut ca au habar despre ce fac cand promit teste fara numar si ei abia au testat 1% din populatie ?….—— Ce relevanta are? * Una enorma, o testare masiva si eficienta descopera 10% din infectati si poate ajunge la 100%, daca este tintita bine pe focare. O testare masiva furnizeaza un tablou, destul de fidel, al evolutiei cazurilo si poate ajuta la elaborarea unui plan eficient de actiune.
——NU exista dovezi stiintifice credibile din care sa rezulte ca avem in acest caz o imunizare naturala, se pare ca anticorpii dispar destul de iute. * “NU exista dovezi stiintifice…ca avem…o imunizare…se pare…..” Sper ca ai sesizat fractura. De fapt, majoritatea se vindeca si exista extrem de putine cazuri de reinfectare, daca chiar au existat (coreenii au revenit asupra informatiei – prima stire pe subiect). Reinfectarile pot avea cauze multiple, teste eronate, pacienti ce nu erau complet vindecati, etc. Eu sunt destul de reticient la ce se spune pe subiectul covid, acest virus inca este un mister
–-Bine, nu exista dovezi de imunizare, punct.
Un singur purtător de anticorpi care neutralizează coronavirusul a fost depistat după 3000 de teste în cadrul unui studiu din Coreea de Sud, au anunţat joi autorităţile sanitare de la Seul
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24163188-doar-persoana-anticorpi-3000-testate-studiu-coreea-sud.htm
@Priam.
4. Ce este pentru noi evident, in anumite cazuri, nu este necesar sa fie pentru toti, mai ales cand o bucatareasa din Giurgiu castiga licitatii.
5. De Apocalipsa vorbeau cei care dadeau milioane de morti. Daca aceasta pandemie o sa ajunga la o mortalitate de 1% din populatie (inbucurator de slabe sanse) isi merita numele, daca nu, o sa fie un fas pe langa ce a facut gripa spaniola (tot chinezeasca). Pun in balanta si acum decese vs economie, mortalitatea inca este mica.
7 – 8. Corecta si opinia ta, dar tot nu poti avea incredere in aparatul de stat, prea multe chixuri si scuze copilaresti.
9. Posibil sa dispara rapid anticorpii, dar la americani au gasit mult mai multi (cei pozitivi sunt 10% din total depistati cu anticorpi). Ca idee, nu scrie ca acele teste au fost efectuate pe fosti confirmati pozitiv, ba chiar lauda faptul ca au respectat distantarea si nu s-au infectat. Adjca de unde anticorpi daca nu ai fost infectat. Bine, nu ca m-ar mira, am vazut cum se face jurnalism in Romania.
” … gripa spaniola (tot chinezeasca) … ” – nu chiar sau deloc. A fost numită spaniolă pentru că doar presa din Spania neutră vorbea de ea. Deşi e un virus gripal AH1N1 la fel ca cel al gripei porcine din China din 2010, a fost descrisă prima dată într-o unitate militară din Statele Unite cu rol de transfer soldaţi din şi către Europa. Din Europa s-a răspândit pe traseele soldaţilor armatei coloniale britanice către India, China, Australia. Totuşi, primele state grav afectate în 1918 au fost Germania şi Austro-Ungaria şi abia apoi Rusia (prin eliberarea prizonierilor din Germania), Franţa, Marea Britanie, Canada, Statele Unite. Deci hai să nu turnăm vitriol pe chinezi tot timpul.
Cât despre gripa spaniolă … mai bine ciocu’ mic … am citit pe undeva că dacă Puterile Centrale nu erau afectate primele de pandemie care a dus la diminuarea capacităţii combative cu 20 % în 2018 chiar înaintea Kaiserschlacht, chiar în absenţa afectării Antantei, atunci era posibil ca războiul să se termine cu un armistiţiu, caz în care România n-ar mai fi ajuns dodoloaţă, poate nici măcar virgula scofâlcită de dinainte.
@priam
hai sa mai citim ce zice hoitnius si reuters:
hoit: „Rezultatul arată gradul redus de răspândire a coronavirusului în comunitate.”
reuters:”Antibody, or serology, tests show whether a person has been exposed to the virus. ”
si
„SEOUL, July 9 (Reuters) – Just one person in a South Korean survey of more than 3,000 people showed neutralizing antibodies to the novel coronavirus, health authorities said on Thursday, indicating the virus has not spread widely in the community.
While the sample size is small it is believed to be a reliable indicator of a low infection rate among the 51 million people of a country held up as a coronavirus mitigation success story.
“The results indicate that each citizen has taken an active participation in tough social distancing,” Kwon Jun-wook, the deputy director of the Korea Centers for Disease and Prevention (KCDC), told a briefing. ”
cocluzia: exista anticorpi dar absenta lor nu inseamna ca au disparut in nici 6 luni ci pur si simplu nu au intrat oamenii in contact cu verosu.
Andrei,
Concluzia ta e falsă, o zic mai mulți, un exemplu:
„In infectia COVID-19 au fost inregistrate cazuri cu raspuns imun – prin producerea de anticorpi- scazut, tardiv sau chiar absent;…”
https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/covid-19-testele-care-depisteaza-anticorpii
Aici într-adevăr scrie clar că răspunsul imun poate fi scazut, tardiv sau absent, dar nu că a dispărut, ceea ce e diferit.
Așa te-ai exprimat: „se pare ca anticorpii dispar destul de iute.” Deci regina maria zice că nu dispar ci doar că apar mai târziu/deloc/mai puțin. Iar în articolul despre coreea nu e nici o vorbă despre cum e cu sistemul imunitar și răspunsul său.
Andrei,
O dam in semantica.
„cocluzia: exista anticorpi dar absenta lor nu inseamna ca au disparut…” concluzia ta e falsa, acei anticorpi pot sa nu apara, deci nu exista imunizare in urma bolii, in anumite cazuri. In alte cazuri, raspunsul e tardiv, sau e scazut (din nou nu exista imunizare), sau pot sa dispara. Dar tu nu ai cautat suficient.
„There is currently no evidence that people who have recovered from COVID-19 and have antibodies are protected from a second infection.”
https://www.who.int/news-room/commentaries/detail/immunity-passports-in-the-context-of-covid-19#:~:text=There%20is%20currently%20no%20evidence,from%20a%20second%20infection.
„most people who recovered from COVID-19 had low levels of antibodies to SARS-CoV-2 in their blood”
„Most participants had low or very low levels of antibodies against SARS-CoV-2. Only 1% of the study participants had high levels of antibodies that could neutralize the virus.”
https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/potent-antibodies-found-people-recovered-covid-19
„Coronavirus antibodies may disappear 2 to 3 months after people recover, a new study found”
https://www.businessinsider.com/coronavirus-antibodies-only-last-months-weaker-in-asymptomatic-cases-2020-6
„A large study from Spain showed that antibodies can disappear weeks after people have tested”
„“Immunity can be incomplete, it can be transitory, it can last for just a short time and then disappear,” Raquel Yotti, the director of Spain’s Carlos III Health Institute, which contributed to the study”
https://www.miamiherald.com/news/coronavirus/article244087867.html
Citeste studiul asta (Spania), e interesant. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31483-5/fulltext
Ia vezi aici https://medium.com/@vernunftundrichtigkeit/coronavirus-why-everyone-was-wrong-fce6db5ba809
PS. Lancet nu sunt idiotii aia cu cloroqina, nu e singura gafa ?
Așa, și?
E doar publicat de ei, au făcut-o mai mulți, îl găsești și în spaniolă pe site-ul institutului.
Uite, aici e studiul, in spaniola, legatura cu Lancet e doar una singura, l-au publicat si ei. Si e facut pe un esantion mare, reprezentantiv, intr-una din tarile cel mai puternic lovite din Europa. Pana la proba contrarie ii cred.
https://portalcne.isciii.es/enecovid19/informe_final.pdf
Legat de Beda M Stadler, nu are un studiu clinic in spate, m-am oprit din citi la afirmatia „The virus is gone for now.”– sa deschida si el un ziar, ceva.
Oricum, ma bucura deschiderea ta in a-l cita pe unul ce crede ca „The European ‘guiding culture’ is based more on Greek and Roman values and less on Christianity, writes Beda M. Stadler, a professor at the University of Bern, ” 🙂 🙂 🙂
@ Priam. „Asa si ?…” Pai cand rostogolesc aiureli (cum am spus, nu este prima oara) devin circumspect fata de ei. Poate ca trebuia sa citesti pana la capat, altfel ajungi la chestia ai cu „biasul” de confirmare (dupa cum bine cunosti, o multime de idei nu au fost acceptate initial, desi erau valide). Poate ca a citit si nu ii ies cifrele, incepand de la zecile de milioane de morti, previzionate pompieristic, si pana astazi, dupa o jumatate de an – 600.000, sunt marinimos si ii pun si pe cei in stare critica.
Parerea lui, poate sa fie si ateu nu asta facea obiectul discutiei. Daca citeai tot nu rostogoleai, iarasi, acel studiu. Poate faci un efort si vezi ce zice omul despre testele de depistare (ce cauta ele in fapt si pe ce baze sunt create) si anticorpi, poate te dumiresti de ce vin acele rezultate. Omul spune ca : 1. Virusul nu este nou (partial genomul lui este asemanator cu SARS, MERS si beta virusii (gripa comuna). 2. Deoarece este partial inrudit cu celelalte virusuri gripale, organismul recunoaste agresorul, celule T. 3. Nici pana astazi nu exista un test specific doar pentr el, posibilitatea unor erori de fals pozitiv. 4. Modelarile de previziune au fost un esec, peste tot, au incercat sa dreaga busuiocul prin „valul2” (posibil sa fie sezonier – ca toti virusii gripali). 5. Testele PCR descopera urmele „virusului” dar nu disociaza intre activ sau inactiv. Este posibil ca „asimtomaticii” sa fie de fapt imuni (sa aiba urme ale virusului ce a fost neutralizat de anticorpi). 6. Deoarece batranii si cei bolnavi au sistemul imunitar slabit (evident) rezulta si o mortalitate ridicata. „Furtuna citokinica” este raspunsul exagerat al anticorpilor din organism. * In fine, e bine ca ai aflata opinia lui despre importanta mostenirii clasice si crestine in cultura europeana ?. Apeciez ca esti „echidistant” si nu te opresti din citit cand gasesti pareri ce nu iti confirma „biasul”, lucru normal cand doresti sa ramai informat ?.
PS. „Until more information is available about the dynamics of IgA detection in serum, testing for IgA antibodies is not recommended….Currently, there is no identified advantage of assays whether they test for IgG, IgM and IgG, or total antibody” CDC – USA. „Las principales conclusiones del estudio están recogidas en el Resumen Ejecutivo al inicio de
este informe. Todos los estudios epidemiológicos tienen limitaciones. A la hora de interpretar
los resultados de ENE-COVID, es importante tener estas limitaciones en cuenta. Mencionamos
aquí algunas que consideramos especialmente relevantes.” Spaniolii despre testul lor. * Este bine ca citim (doar ce ne place) dar poate nu este rau sa si gandim ?
Cum am spus, se stie ca nu se stie, toata lumea are opinii, in multe cazuri divergente, si o sa dureze pana se aseaza datele. Este inca prematur, riscant si prostesc, sa devenim partizani ai unui anumit punct de vedere. Indraznesc sa spun ca, momentan, este bine sa ramanem sceptici fata de orice noua informatie si precauti cu sanatatea noastra in interactiunile sociale.
Keep on walking ! I will fear no evil ! ??
RTI
Eu vorbea de studiul spaniolilor care infirma afirmatiile tale referitoare la imunizare.
Si pare stiintific, pe un esantion semnificativ, facut de unii care se pricep.
Faptul ca a aparut si pe site-ul ala nu are nicio relevanta, sunt cel putin 20 de site-uri carer il preiau.
Mai mult, tu imi ceri sa pun semn de = intre o cercetare stiintifica (aia a spaniolilor) si o opinie profesionala a unuia din domeniu, dar nebazata pe o cercetare practica?
Haide, poti mai mult.
PS Sper ca nu bei „Keep walking”, exista atatea optiuni mai bune! 🙂
Nu numai Lancet au publicat materiale care ridicau în slăvi Plaquenil-ul. Întotdeauna în perioade de criză apar pe mainstream-ul media din neantul neprihănit al azuriului birourilor de marketing câteva denumiri de medicamente minune care umflă la greu buzunarele producătorului. Să fiu sincer, primul lucru la care mă uit este termenul de exclusivitate a patentului (poate sunt eu paranoic, dar în 4 ani Gilead spune byebye la remdesivir – până atunci, … ia uitaţi-vă ce evoluţie are capitalizarea lor bursieră…), şi din acest punct de vedere, HCQ părea ceva de genul oldies but goldies (e produs aproape numai de Sanofi că alţii nu se stresau cu un medicament cu vogă în decădere). Evident, au luat mulţi ţeapă, în frunte cu dobitocii supremi Trump şi Bolsonaro. Totuşi, sistemul medical nu poate fi acuzat decât că a testat HCQ, dar permanent off-label.
Site-ul medium.com sunt un fel de Popular Mechanics – au multe nume mari, dar e făcut pentru popularizarea informaţiilor ştiinţifice – limbaj mai colocvial, glumiţe de tocilari, dar selecţia lucrărilor nu se face pe baza relevanţei lor ci pe a atractivităţii lor pentru cititori mediu-spre-înalt-informaţi dar în afara specialităţii, deci nu este o referinţă.
Opinie personală : deşi există o dorinţă generală, percepută de comunitatea academică drept o presiune uriaşă, pentru emiterea unor teorii cu valoare de certitudine referitoare la CoViD-19, din păcate în acest moment nu există certitudini şi nici opinii larg acceptate de comunitatea medicală referitoare la imunitatea umorală post-infecţie, adică nu se poate spune nici că este sau nu este de durată, nici că este sau nu este eficientă în combaterea unei noi re-infectări, nici că este sau nu este prezentă la o proporţie semnificativă din persoanele care au dezvoltat boala. Toate articolele, studiile, analizele statistice care apar în această perioadă sunt doar argumentaţii ale unei teorii sau alteia, aproape nici unul din aceste studii nu se declară ca având confidenţă mare.
Deci problema nu este a unei incapacităţi a comunităţii ştiinţifice de a decide rapid ce e adevărat şi ce e fals, ci a unei nerăbdări a populaţiei informate şi decision-maker-ilor. De unde vine această nerăbdare ? Pe de o parte, din dorinţa de eficienţă (o politică de sănătate a unui guvern sau un plan de afaceri al unei firme mari sau mici sunt mai productive dacă sunt făcute azi nu mâine). Pe de altă parte, din comoditatea de a putea oferi populaţiei alternative la carantinare şi lockdown – oricine ar fi mai relaxat dacă ar exista varianta vaccinării sau imunoterapiei.
Problema majoră e că acum nu numai că nu există asemenea alternative, dar nici nu se întrevede o perspectivă a apariţiei lor. Deci singura soluţie rămâne acceptarea de populaţie a restricţiilor şi consecinţelor măsurilor de distanţare, lucru dificil în contextul campaniilor media, social-media şi politice anti-distanţare care e de ajuns să demobilizeze 20 % din populaţie ca să câştige.
Cine poate concepe să calce pe cadavre ? Evident că ne este greu să înţelegem modul de a gândi al unui psihopat dacă nu suntem, dar din păcate, sunt oameni, şi nu puţini, care nu dau doi bani pe respectarea vieţii celorlalţi – ba sunt din ce în ce mai mulţi (motive sunt … educaţie, modele sociale, cultură, frustrări, prejudecăţi eronate, etc.). Vedem zilnic asemenea monştri la televizor dar şi lângă noi – nu e vorba numai de ” … sunt tânăr, nu păţesc nimic … mă doare-n p… de boşorogi … eu mă duc la clubbing …”, dar şi de atitudini gen „… ia să şi-o fure guvernanţii ăştia care-au început să vorbească de reforme şi să-mi ia mie salariu’ de bugetar …”.
Cine şi ce să câştige din moartea unor oameni ? Evident, mortalitatea CoViD-19 e invers proporţională cu stabilitatea pieţelor, scorul electoral al partidelor guvernamentale, prestanţa instituţiilor europene, performanţa economică, eficienţa justiţiei, etc. Deci cine câştigă ? Escrocii speculanţi, corupţii, bandiţii, PSD-ul, Putin. Matematic. Cine sunt instrumentele lor ? O adunătură de a-morali (da’ buni … buni rău de tot) plătiţi cu trei copeici să întreţină campanii social-media, o mică parte din bugetarii la putere disperaţi că-şi pierd privilegiile (am văzut personal în această perioadă sabotaje clare ale funcţionării statului), o parte mai mare de potentaţi ai actualului sistem care consideră orice deviaţie de la doctrina pro-est o creştere a riscului lor de a-şi pierde avantajele, şi masa mare de idioţi utili – cei mai mulţi pasivi – populaţia turmă şi puţini activi, a căror activitate, în afara aspectelor hilare, foloseşte totuşi drept camuflaj pentru cei rău-intenţionaţi – e greu de înţeles dacă o atitudine anti-distanţare e făcută din prostie pură, comoditate hedonistă, nepăsare psihopată sau interes criminal.
De ce sunt atât de tranşant – pentru că rămân adept al necesităţii logicii – dacă avem o problemă potenţial foarte gravă, care riscă să se repete asupra propriei persoane, pe care nu o putem rezolva curativ, atunci e clar că trebuie să o evităm prin toate măsurile care au funcţionat în alte cazuri – la acest raţionament nu există dubii.
@ Priam. Nu am zis nici ca nu este, nici ca „pare”. Eu nu iti cer nimic, spun doar ca nu este rau sa avem rabdare si sa nu aderam, asa repede si infocat, la orice se publica. Vinul este bautura mea favorita (imi plac in mod deosebit cupajele Alira, mai ales Grand Cuvee) in rarele ocazii de rasfat, cand beau tarie, apreciez un coniac bun (de la inceputul pandemiei tot degust un Hine Antique Premier Cru) alaturi de o tigareta de foi. Nu sunt fan al bauturilor facute din hrana copitatelor, doar imi parea ca indemnul plimbaretului se preteaza situatiei.
RTI
Nu sunt deloc înfocat, am și eu o vârstă și nu mă aprind ușor.
Bine că am lămurit-o cu umblărețul, că îmi făceam griji.
Ca fost fumător, de „de toate”, îți spun că tutunul reduce din gust, că-i alcool sau mâncare.
Legat de subiect, crede-mă că vreau sa apară dovada științifică neechivocă a imunizării, dar…
Comunicarea a fost si este 0 barat. Si la noi si prin alte parti. Si daca n-ai o comunicare eficienta n-ai populatia de partea ta – ca stat. A se vedea Serbia. Trebuia sa fie un efort national, a fost o alta smechereala din care unii s-au ales cu bani, altii cu sicriul, altii cu amenzi enorme, etc. La mine in cartiere intr-o zi umbla politia dupa amenzi pt. ca dupa trei zile aceeasi politie sa se uite pasiva la gastile de cartier care posteau tigari si scuipau seminte. Da-o-n ma-sa de treaba…
Mirări …
1. Nu, CCR se comportă comunistoid : face postulate subiective („… nu există o corelaţie … nu există proporţionalitate … în OUG a stării de alertă ” pe o normă care oricum în spirit democratic ar trebui să fie interpretată flexibil, că de-aia e situaţie specială când nu ştii cu ce te vei confrunta), dă aiurea citate din Constituţie („… îngrădirile drepturilor omului nu se fac prin ordin de ministru …” – ba da, dacă a fost abilitat să aplice, tot aşa cum de exemplu un ordin de şef de post de poliţie privind procedura de încătuşare într-o situaţie specifică îngrădeşte dreptul la libertate … a … da, acolo e aplicarea legii – păi tocmai asta înseamnă aplicarea legii – o succesiune ierarhică piramidală de norme din ce în ce în ce mai specifice), iar după asta face texte ” … cum bă guvernanţilor, nu ştiţi să faceţi o lege ? Nu, nu vă spunem noi cum, vă spune don’ Ciolanu’ … ”
2. Protecţia categoriilor la risc – statistic s-au protejat singuri, statul oricum nu prea are ce face, iar când are (cămine de bătrâni de stat, etc.) orice-ar face face prost. Spre deosebire de Suedia şi alte ţări nordice, la noi, la italieni, la spanioli, familiile sunt grupate vertical – vârstnicii stau cu adulţi, cu copii – de aici riscuri mai mari
3. Una e KWI + PNL + gaşca şi alta e PSD + clica. A te preocupa de paiu’ din botu’ lu’ Şică Mandolină fără să vezi bârna pezedeilor trădători înseamnă pur şi simplu că ai căzut de fraier la propaganda roşie
4. Sunt multe şmenuri, multe ţepe de incompetenţă, multe afaceri proaste fortuite în achiziţiile de urgenţă, dar valoric incomparabil mai mici decât şmecheriile lu’ Orlando cu creditul cu dobândă de 5,6 % sau feudalismele lu’ Daddy cu ministerul dezvoltării. Evident că ţeparii trebuie să ajungă la DNA şi proştii la şomaj, dar asta nu e motiv de reticenţă în politica anti-CoViD ci doar de dorinţă de anticorupţie şi eficienţă – dar totul e cum percepe omul situaţia în urma propagandei albastre sau roşii
5. Evident că nimeni nu vrea să stea în casă, dar covidioţeniile experţilor lu’ Peşte biban sau merluciu devin argument subiectiv doar după o propagandă eficientă
6. Da, spirtul nu este eficient dar oricum nu contează prea mult că probabilitatea de transmitere prin picături aderente de suprafeţe e mică, nu, măscuţele sunt eficiente 50 … 60 %, chiar şi cele neconforme (faţă de 85 … 90 % cele profesionale, dar oricum mai mult decât 0 % eficienţa măştii sub bărbie), nu, măştile costă 5 lei pentru fazani, actual poţi găsi la 0,62 lei (deşi triplu faţă de anul trecut). dar nu acesta e subiectul – tu ai zis „… ce încredere … cînd unii spun …” – deci tot propaganda bat-o vina
7. Da, politicienii noştri sunt dobitoci, hoţi, imbecili – dar compară pe Mandolină cu Veotuta, pe Câţu cu Orlando, pe Nelu Tătaru cu Sorina Şpagă, pe Geacă Vela cu Carmen, Carmen Dan, Doamna Carmen Dan. Ce alegi ? Sau e mai bine să înghiţi ce zice propaganda că zice cool ?
8. Ai vreun sistem medical la îndemână ? Perfect, îl schimbăm imediat, chair dacă vine din Botswana, dar până atunci mergem cu ce avem. Îţi spun cu mare precizie că, cel puţin în perioada de început, sistemele medicale din Franţa şi UK şi estimez că şi din Italia au fost incomparabil mai puţin performante în capacitatea de abordare a crizei CoViD-19 decât în România, cel puţin în ceea ce priveşte numărul de rateuri fatale (oameni care au murit cu zile din cauza sistemului). Aşa că … om fi corupţi, proşti, bandiţi, murdari … dar la final nu atât de rău ca alţii care folosesc de 100 de ani hârtie igienică … dar totul e o problemă de percepţie
9. Număr de teste … da, o mare prostie să vorbeşti înainte de a gândi … dar sunt vorbe, adică propagandă
10. Neîncrederea în sistemul medical şi frica au dat rezultatul în martie – mai, acum gogoaşa adormitoare cu comportamentul responsabil la un popor campion la economia de săpun e o formă a autorităţii de a zice că ţine lucrurile sub control – da, orice autoritate cu mentalitate bolşevică (inclusiv Kiwi / Şică) consideră că nu trebuie să arate niciodată slăbiciune şi că trebuie să domine … mai avem până să apară un Winston cu „we will fight on the beaches” sau o Margaret cu „that will be our hope and our endeavour”
Am răspuns atât de lung ca să subliniez că totul e o problemă de propagandă, fie că o face Ciolanu fie Ciolannis, fie Latrina KGB3 fie UM Digi24, fie BMJ (British Medical Journal) fie vlogul lu’ Guţă de Maimuţă – fiecare punct (dealtfel bine conturate ca problematică) este dependent de percepţia subiectivă a individului modulată în bine sau rău de propagandă. Suma acestor percepţii subiective individuale influenţate de propagandă generează o acţiune socială statistic relevantă, bună sau rea. Da, e rău că creierele noastre au ajuns câmp de luptă, dar oricum mai bine decât pe vremea lui Mehmet 2 sau Inocenţiu 3, când ăştia nu se stresau să-i întrebe pe oameni dacă vor la răzbel. Noi trebuie doar să ne adaptăm prin cunoaştere la noua realitate, a agresiunii cu strategii şi tactici miltare asupra modului nostru de a gândi.
@ Gigi, Gigi, acum am vazut ce brambureli ai emis. Poate asta te ajuta… Daca aceasta credinta, despre eficienta unui petec (majoritatea „mastilor de protectie”) pe mufa (de obicei prost ermetizat, pozitionat si schimbat) si a distantarii sociale, are noima, cum se face ca majoritatea practicantilor ei cred ca ceilalti ii viruseaza ? Daca acest virus gripal este taticul virusilor gripali si aceasta gripa este mama gripelor, cum de este nevoie ca majoritatea sa aiba nevoie de test ca sa afle daca au fost sau nu bolnavi/ infectati ? Cum de toti sunt vinovati, mai putin cei care decid masurile ? Prin ce arificiu intelectual ai ajuns la concluzia ca hotia poate sa fie ori sa nu fie ok , in functie de tabara politica ? Ne miram intrebatori cat asteptam, cu rabdare, sa se desluseasca itele. Relax, nici acum nu ne intreaba nimeni nimic, doar validam optiunile prezentate.
” … Relax, nici acum nu ne intreaba nimeni nimic, doar validam optiunile prezentate … ” – asta e concluzie ? Foloseşti bine sintetizat tehnicile de fake-news. Aici nu cred că e concurs de şmecherie, ci încercare a fiecăruia de a-şi susţine ideile. Tu utilizezi demonetizarea celorlalţi ca să rămână ideea ta cea valabilă … merge şi asta.
Din păcate, te afli pe partea baricadei opusă realităţii obiective. Am încercat mai sus într-o pagină să demontez o intoxicare înfiptă de tine cu două fraze – da, la asta eşti tare. Nu-mi dau seama ce numeşti tu brambureli, nu ştiu unde am zis că hoţia e ok, nu ştiu unde am zis că decidenţii sunt perfecţi.
Acum despre tine : dacă ai citit ce am scris mai sus, nu prea te pot categorisi decât ca postac amoral sau politruc pezedist sau bugetar disperat sau idiot util altora (să-mi zici şi mie ce preferi). În încercarea de a-ţi susţine ideea, aplici toate metodele tipice de fakenews – dubiul, contestarea, paradoxul para-logic, omniculpabilizarea, absolutizarea, distragerea atenţiei şi afirmaţii ceteris paribus.
Lăsând la o parte luptele de cocoşi, încerc doar să contribui la diminuarea efectelor cumplitei propagande pro-est anti-distanţare (şi masca sau alte EPP sunt grosso-modo tot măsuri de distanţare) pentru că alte opţiuni momentan nu există.
Repet : pe statisticile actuale, dacă toţi ar respecta regulile, ar dispărea complet boala, iar dacă nimeni nu ar lua nici o măsură de distanţare (100 % devianţi), într-o lună am avea o contaminare cu SARS-CoV-2 de 70 % cu 12 % cazuri simptomatice şi implicit ulterior 0,84 % mortalitate. La 150000 de morţi în câteva luni societatea şi-ar pierde stuctura socială. La 25 % de devianţi de la regula distanţării am avea contaminare de aprox. 35 % cu restul cifrelor la jumătate. Cel mai susceptibil la fluctuaţie din toţi aceşti factori este procentul de devianţi. Da, un stat ideal, un sistem de sănătate performant, o civilizaţie ridicată ar putea modifica şi ceilalţi factori, dar dacă n-am reuşit să facem asta în 30 de ani, nu reuşim în 3 luni. Modificarea proporţiei de devianţi este evident un „war for hearts and minds” – parcă era cineva care comenta că e preferabil Grad-urilor ruseşti de parcă am fi condamnaţi să simţim la noi pe stradă miros de praf de puşcă. Nu suntem deloc.
@ Gigi. Ai incercat sa te tratezi ? Nu glumesc si chiar nu incerc sa te jignesc, chiar sunt profund ingrijorat de fenomenalul apetit pe care il manifesti cand debitezi aberatii. *….fake-news, intoxicare, postac amoral, politruc pezedist, bugetar, idiot util…încerc doar să contribui la diminuarea efectelor cumplitei propagande pro-est anti-distanţare …. Inca se gaseste staniol, fugi repede sa iti faci provizii, dar iute, pana nu apuca si ceilalti sa fie „luminati”, citind ce insiri aici), nu cumva sa ajungeti sa va paruiti. Repeti ? Atunci repeta ca nu pricepi cifrele pe care le expui, desi ai ferma convingere ca ai aflat gaura din covrig. Nu exista dovezi ca regulile au performat la parametri laudati (nu au fost aceleasi in toate tarile – au variat de la modelul suedez – german- taiwanez- italian, francez, etc.). Never ever nu vor respecta toti (100%) oameni masurilei, indiferent care sunt ele, pentru simplul motiv ca sunt oameni nu robotei. Mergi in Suedistan (ar trebui sa te bucuri, nu te trimit in Belarus) sa vezi mormanele de cadavre si cum au „pierdut structura sociala”, mda…medicamente, medicamente..! Graduri ? Wtf !!! Pentru ca ideal exista doar in fictiune, in realitate totul este perfectibil si mizeaza pe eficienta vs compromisuri. PS. Acum am fost gentil, a treia oara o sa primesti un raspuns in concordanta cu rahatul pe care il ventilezi nonsalant.
@RTI … scuze – te-am făcut să te simţi jignit, m-ai jignit. Merge şi aşa. Pentru dialog, îţi acord prezumţia de bună-credinţă, adică te scot din categoria de interesat personal (postac sau politruc sau beneficiar al nereformării statului). Îmi este greu după chestia cu tichia de staniol, pe care nu o interpretez ca pe o paranoia personală, ci ca pe o încercare a ta de negare a influenţei ruse în social media (by the way : cum îţi excplici că temele majore ale susţinătorilor anti-distanţare au apărut prima dată pe sputnik & co. ?).
În orice analiză statistică se analizează limitele intervalului de analiză (n-am zis că există 100 % sau 0% ci doar analizam limitele) apoi influenţa parametrilor, subliniind că e de rău dacă mai mult de 25 % din populaţie va fi deviantă de la reguli, acest factor fiind extrem de mult influenţat de propaganda pro sau contra distanţare.
Vorbeai de Suedia – mai sunt tot pe-acolo şi Belgia, Olanda, UK. Acolo nu s-a dizolvat structura socială pentru că au văzut cu ce se confruntă şi au trecut la respectarea (mult mai riguros decât o putem face noi) unor recomandări, nu norme, mult mai stricte decât la noi, amânând sau anulând momentul păruielii între ei. La ei mai e şi intrarea la nivel de conştiinţă publică a principiilor corectitudinii poitice care îi face să nu aibă dubii asupra unor decizii luate pe baza unui algoritm şi principii, chit că au constatat că au fost măsuri idioate – nici herd immunity nici targeted protection n-au făcut ci doar o groază de morţi.
Opiniile noastre sunt total divergente, aşa că trebuie să analizăm prin simplificare : eu susţin că 1. există boala şi e suficient de gravă, 2. nu poate fi combătută decât prin distanţare 3. distanţarea în România se obţine obligatoriu prin persuasiune (pentru majoritatea populaţiei) plus coerciţie (pentru amorali, mârlani şi … haules baules) şi 4. o explozie a mortalităţii e dezastruoasă atât individual cât şi social. E greşit ce susţin eu ?
Ce spui tu : nu există propagandă rusă (bine, îmi pun EPP cu staniol pe mufă), nu există corelaţie norme distanţare – scădere morbiditate (decât în absolut orice ţară, unde, indiferent de modul de implementare, cu cât au fost mai puternice cu atât au existat efecte … bine, la noi e mai altfel pe considerente de genă dacică), „ideal există doar în ficţiune” şi „oamenii nu sunt roboţei” (evident, asta afirm şi eu), „… Suedistan” (am argumentat mai sus, deci mai bine te duci tu în Belarus, da’ vezi să nu stai decât la parter, că dacă zici ceva anti Lukashekovid poate te-apleci prea rău peste fereastră). Chestia cu ventilaţia fecaloidă nu o iau decât ca pe o golănie gen „ba pe-a mă-tii”.
În concluzie : ce te face să fii atât de anti-distanţare ?
@ Gigi. Amatoriceasca incropeala si hazlie suceala. Imi acorzi pezumtie de buna credinta ? Ma scoti din categoria de interes personal ? ? Nu iti pare ca te umflasi in pene ? Nu te plange, asa este cand postezi aiureli. Sa cauti pe unde am postat (poti ruga chiar si un moderator) si sa imi indici unde am negat influenta rusiei ori am aparat cauza rusiei, daca tot faci asta poti incerca si cu psd-ul. Daca ai tu pareri nu inseamna ca este real. Prima oara au aparut pe unele conturi FB, apoi la respectivii rumegatori de rahat. Iarasi vorbesti sa pari inteligent, Suedistanul nu a luat masuri, ceilalti enumerati de tine da, ba chiar inaintea noastra (UK si Belgia). In Olanda este ceva intre Suedistan si Sparanghelistan. Alte state europene, desi au avut masuri mai laxe ca ale nostre, au renuntat inaintea noastra la „lockdown” si nu se dizolva structura social. Parerea ta, cei care traiesc acolo ar avea cate ceva de adaugat. Corectitudinea politica functioneaza cand se exprima public, in particular treaba sta total diferit (nu te ghidona dupa o parte din tinerii ametiti). O groaza de morti (batrani si/sau bolnavi) fix categoriile pe care nimeni nu le protejeaza. Algoritmul tau (in fapt al tuturor) a fost un esec colosal. 1. Exista boala, dar nu este sperietoarea promisa. 2. Este una din metode, dupa cum vedem nu foarte eficienta. 3. Exagerezi, asa este aproape in toata lumea. In plus, nu ai decat sa te distantezi tu cat doresti. Vrei un militian sa iti asigure distanta ? Eu incerc sa fiu vigilent si sa ma orientez la fata locului, nu simt nevoia sa semnalizez virtuos in jurul meu. 4. „Explozia” prevazuta nu a venit, deci da. La nivel global este un fas, mortalitatea globala in intervalul precedent din 2019 este peste cota actuala. Asta spui tu nu eu, ai si tu un fetis cu propaganda asta. Nu exista date concludente, fara dubii, ca masurile au avut efectul prognozat, „decat” in capul tau. „Gena dacica”, iar prinzi posturi din alte sfere ? Evident ? Nup ”….dacă toţi ar respecta regulile, ar dispărea complet boala…Da, un stat ideal, un sistem de sănătate performant, o civilizaţie ridicată …”. Suedistan si „argumentat” ? ? Ai un mod curios de perceptie. Esti sigur ? Nu de alta, dar medicii zburatori sunt specialitate putineasca. Gresit, nu am nimic cu mamica ta ci cu progenitura ei, tu esti cel care alergi fara gratie pe plaiurile patriei. Cine ti-a zis ca sunt ? Eu mi-am exprimat indoiala ca masura are eficienta promisa, la fel ca in cazul masilor de 2 bani (unde faceai pe expertul in cucuruz). Habar nu ai ce senzatie ai cand mergi la spital (focare ale infectiei) pentru lucruri ce inainte erau considerate normale si tot ce ai este „distantarea” si „mascuta”. Cum am spus la inceputul nebuniei, singura arma veritabila este propriul sistem imunitar si baza lui de date, aia in care se regasesc virusi similar cu SARS2.
https://www.nationalreview.com/the-morning-jolt/a-look-at-the-reinfection-rate/
@RTI. Văd că te-ai mai calmat şi ai lăsat-o mai moale cu jignirile (evident în măsura posibilităţilor). Ai mai lăsat-o mai moale şi cu absolutizările. Asta este extraordinar.
Îţi înţeleg frustrarea de a te simţi umilit într-o instituţie medicală când ai parte doar de distanţare şi măscuţă – aici e problema gravă şi veche a sistemului de lipsă de empatie, lipsă de respect şi de haos organizatoric (întâlnită nu numai în unităţi de stat dar şi în multe private). Dar e o altă problemă, doar exacerbată de măsurile antiepidemice.
Îţi înţeleg frustrarea şi disconfortul de a ţine o mască treizeci de minute pe faţă. Am şi eu acest disconfort 6 ore pe zi şi, deşi folosesc un model mult mai confortabil decât o mască obişnuită, mă văd obligat ca la fiecare 15-20 min. să o dau jos 30 sec. cât mă spăl pe mâini.
„Spitale … focare de infecţie”. Asta e o afirmaţie din registrul fakenews. Evident că sunt multe focare, dar doar acolo unde nu se respectă procedurile de distanţare şi unde sunt mulţi pacienţi necomplianţi, mulţi dintre ei convinşi de-alde tine că epidemia e o abureală ca să-şi facă Ciolannis case din măscuţe şi Elon Musk tichii 5G.
„Gena dacică” e cauza pentru care toţi oamenii întregi la cap de pe lumea asta spun că singura soluţie actuală este evitarea contaminării (distanţare, EPP, etc.) dar tu nu şi nu – „las’ că merge şi aşa … fără distanţare, fără tampon pe mufă, fără puşcărie la spital … că uite ce şmecher e Suedistanu’ … „. Suedia şi-a redus propagarea comunitară a bolii abia după ce au recurs la metodele clasice de evitare a contaminării (cu herd immunity şi-au luat-o-n freză rău de tot), implementate pe principiul recomandărilor, că, de, la maimuţele din Suedia bananieră merge. Fă tu recomandări la evoluaţii cu trei lanţuri de haur sau la nobilimea de mucava bugetară din Românica – merg ? Fără un grad minimal de coerciţie directă nu obţii nimic.
Mai adaugă nivelul de intoxicare mediatică pro-est (rusească, pesedistă, iliberală, anarhistă, idiocratică) de la noi comparativ cu „emiratele” din UE – nu ştiu situaţia Suediei, dar în mod cert nivelul campaniilor social media + media + politice anti-distanţare din Franţa şi UK sunt la un nivel incomparabil mai redus ca la noi. Aceste intoxicări, la care contribui şi tu, sunt cele care cresc proporţia statistică de nerespectare a normelor (acei devianţi de care ziceam eu).
Deci cu cât evitarea contaminării e mai bună, cu atât se reduc efectele epidemiei şi implicit efectul social de care vorbeam. Evident că actuala epidemie CoViD-19 nu este şi nu are cum să ajungă la nivelul gripei spaniole din 1918, dar societatea nu este capabilă să tolereze mortalităţi nici de 100 de ori mai mici ca atunci.
Personal, îmi vine greu să te cred postac sau pesedist – estimez că eşti un pro-conservatorist deviat în iliberalist închistat (care nu acceptă terţe opinii). În plus, te crezi (e bine să fii, grav e că te crezi) deştept că nimeni nu-ţi observă oligoandrogenismul pe care te strădui să-l ascunzi sub violenţa de limbaj de fază orală, aşa că degeaba mă strădui să-ţi schimb opiniile că nu voi reuşi.
Îţi spun cu sinceritate că pierd timp postând doar din dorinţa de a fi împăcat cu propria conştiinţă că m-am străduit să fac ceva să reduc dezastrul potenţial pe care mi-l imaginez, şi o fac pe un forum aproximativ militar pentru că eu consider că factorul de război psihologic este cel a cărui fluctuaţie generează cele mai mari efecte statistice.
În consecinţă, nu-ţi voi mai răspunde pe acest topic că e inutil. Dacă ne mai inetrsectăm în comentarii, o să încerc să-mi aduc aminte ceva înjurături suculente.
@ Gigi. Eu sunt mereu calm, dar asa tragi tu concluzii eronate, cum este si aia cu absolutizarile. Ca pacient nu astept empatie ci sa fiu tratat corespunzator de acesti, in genere, semizei aroganti. Exacerbata ? Este putin spus, o perioada au suspendat alte acte medicale, nici acum nu este roz. Mda, asa ca idee, Musk nu este adeptul masurilor eexagerate. Te scaie rau gena asta, dupa cu o invarti asa insinuant peiorativ. Oare de ce ? Complex de inferioritate sau doar alogen ? In fine, nu conteaza. Eu nu am spus nici ca „merge si asa” nici sa nu iti pui masca sau altele, doar mi-am exprimat neincrederea in eficienta povestita, este o mare diferenta. Ti-am spus ca prinzi muste, Suedia a gresit doar in privinta azilelor de batrani dar nu si-a modificat abordarea. Am inteles, camarade, coercitia si coercitia, numai ca amenda nu stopeaza nimic (niste idioti nu au fost capabili sa scrie o ordonanta) si daca ii bagi la bula poti da nastere unui alt focar. In starea de urgenta romanii au fost ascultatori, chiar laudati de autoritati. Problema este alta, majoritatea negationistilor nu cred in guvernanti si prin ricoseu in retorica lor despre covid. Nu inseamna ca au dreptate, dar cand il vad pe expertul criminal Arahat, pe arogantul baron Flutur, premierul petrecaret, pnlistul ala ce refuza izoleta, contracte dubioase, etc., din pacate, pare sa aiba un rationament rezonabil. Asa ca usurel cu blamatul tuturor si nu te apropia de oamenii cu ” trei lanturi de haur”. Este si datoria ta, ai raspunsul precedent. Vezi doar sa nu te citeasca aia si sa stai in genunchi, este o moda noua. Intoxicare a existat, exista si va exista pe orice subiect, este de datoria fiecaruia sa deschida bine ochii. Pai daca spui ca nu cunosti, de ce te arunci la comparatii cu tara respectiva ? Esti prea sigur, poate ca la nivel de propagare o sa ajunga, testele prind doar 10% din cotaminati. Mortalitatea este redusa din varii motive, sistemul medical este mult mai performant acum, oamenii nu au fost expusi unui razboi si altor privatiuni, organismul are o baza de date actualizata, etc. In plus, datele despre gripa spaniola sunt destul de nebuloase. Pe bune, pe ce te bazezi cand spui asta asta ? Societatea se adapteaza mediului, este singura solutie, asa am evoluat. In cazurile astea nu merge cu, mvai dar noi nu toleram… Sigur ca da, asa de greu iti vine ca fix postac prorus si psdist m-ai catalogat. Inteleg ca doresti sa pari pretentios dar macar incearca sa folosesti termenii potriviti ori macar unuii ce au noima. Comparand modul de exprimate al ideilor nu doar ca par ci categoric sunt, macar fata de tine, si nu ma refer doar la stilul alambicat, contradictoriu, ilogic, frant, etc. Limbaj violent ? ? cauta repede un loc sigur. Apropo, accept cu interes alte opinii, cat timp sunt articulate coerent si logic. Nici nu ai cum, probabil nici pe tine nu te-ar convinge cineva daca ar folosi stilul tau retoric. Apoi, dragutule, pierzi esentialul, scopul unei dezbateri este un schimb argumentat de opinii si doar in subsidiar poate determina o schimbare. Schimbare ce poate sa aiba ori sa nu sa aiba loc, depinde si de alti factori, factori ce tin de psihologie si nu de retorica. Este cazul sa te opresti, mai ales ca tu crezi ca iti irosesti timpul, daca totusi simti ca ai datoria de a lupta, e cazul sa cauti metode mai bune. Insa, inainte de toate, ar trebui sa o lasi mai usurel cu imaginatia (dupa cum spui) asa multe lucruri si sa devi mai realist. N.B.Totusi asemenea afirmatii trezesc numeroase suspiciuni. Eu zic sa le notezi, deh, nu toti pot sa fie spontani.
Daniel Morar e profesionist, nu oportunist. In nicio tara civilizata Guvernu nu contrazice CCR cum a facut Orban. Ala nu stie nici pe ce lume e
Serios? Avem definiții diferite ale oportunistului.
Mai mult de 11000 de euro pe lună, venituri de la stat cumulate.
Știm cum a votat în cazul eliminării pensiilor speciale, fiind beneficiarul uneia. Daca tu nu vezi nicio problemă aici….
„Potrivit declarației de avere din iunie 2019, Morar a încasat în ultimul an 277.284 lei + 12.235 lei de la Curtea Constituţională (salariu+ diferenţe), 13.573 – din chirii, și 350.885 lei – pensie (inclusiv restanţe).”
https://www.stiridecluj.ro/national/daniel-morar-pensie-de-350-000-de-lei-si-salariu-280-000-de-lei
https://m.adevarul.ro/news/politica/imaginea-zile-daniel-morar-masa-florin-iordache-1_5a33c4ac5ab6550cb839547b/index.html
A fost omul marinarului in justiție, e nesperat de aproape de PSD acum.
PS pensionar la 53 de ani? Adică ii mai plătim lui ăla 3 milioane de euro până când moare la 75 de ani????
Daca moare… astia vad ca is buni de naftalina.
ieri parca CCR ul a dezincriminat marturia mincinoasa in anumite cazuri..sunt niste gunoaie ordinare..
Adică ii mai plătim lui ăla 3 milioane de euro până când moare la 75 de ani????… m-am inecat cu siropul de visine cu apa minerala pe care il beau zilnic…
Asta cu ii platesti tu salariu e lame. Poate daca erai Bill Gates rezulta un scor semnificativ de la tine in fluturasu de salariu. Si adu-ti aminte cine ii numeste pe cei din CCR.
Constitutia se respecta, punct
Restu e blabla
Nu, Vlade, banii aia pica din cer, nu sunt unii care îi produc.
Ai mentalitate de bugetar.
Iar CCR-ul interpretează ( fals sau nu), funcție de interesul de moment, Constituția. Sunt zeci de decizii care sa bat cap in cap…
Restul e bla-bla.
Tu ai macar habar de unde vin banii aia pe care ii iei tu pe card, platit fiind de stat?
@ Iulian
Chiar am habar pt ca am lucrat si in finante la o multinationala
Asa ca esti uar pe langa subiect
Ti-am mai zis, pe anumite subiecte nu te pricepi
TVA?
Daca enormitatea asta (Asta cu ii platesti tu salariu e lame. Poate daca erai Bill Gates rezulta un scor semnificativ de la tine in fluturasu de salariu.) e debitata de un cetatean care a avut tangenta cu mediul privat si care pretinde ca intelege functionarea economiei, atunci 1) probabil ca la muktinqtionala acel cetatean a fost de decor si sa zimbeasca frumos in poza sau 2) a fost trimis de diverse institutii sa ‘ia pulsul’ sau 3) multinationala era din cele controlate de cei ce se ocupa de securitatea tarii. Scoti omul din mediul bugetar, dar bugetarul nu il scoti din om.
Edit, pentru ca nu pari a intelege: statul isi incaseaza majoritatea veniturilor din activitatea economica reakizata in mediul privat si din diverselw taxe, impozite si ‘contributii’ platite de cetateni. Deci ca iti convine sau nu, activitatea economica iti determina salariul dr pe card ca bugetar. Clar? Deci eu si altii ca mine, prin munca depusa, platim salariile bugetarilor. Clar?
Edit2: Explica modul in care nu mediul privat participa la salariile dornenilor de peste tot:
Bugetarii nu plătesc și ei taxe și impozite?
Ba da, evident. In schimbul a ce primesc acel venit? Ce trebuie sa faca pentru acel venit un bugetar?
Plătesc si ei
strict pe hârtie contribuțiile pe hârtie merg către anumite servicii, nu către plata salariilor altora
Care servicii sunt asigurate de către o parte din bugetari
Dacă e sa facem un exercițiu de logica bugetarii nu platesc din taxele pe munca (nu vorbim de proprietate sau altceva)..altceva decat niste servicii de care se benegiciaza si ei
In nici un caz nu platesc munca privațiloe…poate doar indirect
In schimb privații plătesc direct munca unor bugetari
Statul are mai multa grija cu angajații sai..Dar in general nu pe criterii economice de performanță si de multe ori pe criterii viciate
Problema survine cand anumite categorii trebuie sa își regleze veniturile, sau au incidență prin anumite pârghii asupra mecanismelor de reglare
Guvernul e organ executiv cu drept si obligație de a regla aceste venituri…e sarcina sa si orice inmiscuiee in reglarea asta chiar prin metode indirecte si de către o instituție direct vizata….viciaza procesul si nu e logica si morala
CcR – ul ca si institutie…nu e dumnezeul nației ci doar cine se asigura ca legile adoptate se „încadrează” in prevederile constituției
Stefan,
Bineînțeles că plătesc, dar aici nu e vorba de bugetarii normali.
Vorbim de aia din CCR, de chestorul șef ieșit la pensie la 42 de ani și apoi angajată din nou în MI pe post de secretar de stat, vorbim de Tudorel Toader cu 5 surse de venit, toate de la stat, vorbim de șeful Academiei cu 4 surse de venit de la stat.
Vorbim de cumul nesimțit de venituri platit de contribuabil, că ăsta se face Vlad că nu înțelege.
Ieși la pensie, ok, se presupune că o faci pentru că nu mai ai capacitatea de a munci. Nu te angajezi la stat după, daca o faci renunți la pensie, cât timp ești angajat din nou.
Te angajezi in mediu privat, nicio problemă, cumulează-le.
PS 1 In mediul privat au loc evaluări anuale, dacă nu corespunzi, zbori. La stat, din polițist devii ambulanțier, vezi cazul de la Perla. Sau te pun undeva unde nu deranjezi.
2 In pandemie, bugetarii au făcut toți „telemunca”, cu drepturile salariale la ?%….In mediul privat s-au făcut concedieri, șomaj tehnic etc
nu numai cheltuielile cu personalul se incadreaza la bugetari pt ca practic si aia care asigura bunuri si servicii si cheltuiesc investitile sunt in aceeasi oala , pt ca sunt o gramada de firme firmulite care sunt create special pt asa ceva de cate un potentat local sau central si nu au alte venituri decat de la stat
S-ar putea ca eu sa va platesc salariul si voi sa nu stiti
Vorbeam de CCR si actiunile lor. Vorbeam de angajatii la stat.
Nu fac parte din CCR, nu stiu ce mai e acolo acum
Reciteste conversatia. De unde a plecat, despre ce era vorba si cum ai aparat veniturile unui pensionar si bugetar care este intr-un evident conflict de interese cind trebuie sa declare daca taierea/impozitarea propriilor venituri e (ne)constitutionala.
Lucrurile s-au complicat puțin, deoarece dacă pleci de la premiza că ai nevoie de stat, atunci îți asumi că îl și plătești.
So, avem nevoie de stat? Avem, pentru că avem nevoie de profesori, medici, polițiști, militari, procurori, judecători, funcționari, etc….
Poate fi aparatul de stat reformat? Restructurat? Informatizat?
Oh, daaaa….
Ne permitem acum un stat minimalist?
Acum nu cred. Dar asta merită o discuție foarte profundă.
Există sinecuri și venituri nesimțite la stat?
Cu siguranță, iar treaba asta merită tranșată repede, pentru ca să dispară mărul discordiei dintre bugetari și privați.
Cine o poate face?
Clasa politică din păcate.
O va face într-un timp rezonabil?
Nu cred.
Poate tu nu intelegi.
E vb ca asta cu eu va platesc e tampenie, la fel ca aia ca militarii au pensii speciale.
Fitze de corporatisti it, ce sa spun, nu se-nvartea pamantu fara it
Si ce sa vezi, ai ajuns la fundul sacului cu argumente si duci discutia in orice directie, inclusiv in derizoriu. Clasic si previzibil.
Tu ai spus ca e lame, am adus argumente ca nu ai dreptate. Continui sa arunci invective si sa spui ca e timpenie.
Daca e timpenie, lumineaza tu pe fitosi de ce mai platesc cam 65-70% din venituri catre stat (direct si indirect)? De ce e nevoie ca cei 6.3% (TVA), 3.5% (imoozit pe venit), 1.7% (impozit pe profit), 8.4% (asigurari sociale) si 3.1% (accize) din PIB sa ajunga la stat? Si de unde ia statul bani pentru 8.1% din PIB (cheltuieli cu personalul).
Sau vii cu intelepciunea de bugetar si expici cine plateste pentru serviciile neprestate de stat si de ce e timpenie, sau discutia nu are sens.
Edit: e deranjant cumva ca oamenii inteleg ca mai mult de jumatate din venitul lor e oprit de stat? Si ca pentru acea jumatate de venit au pretentii? Si gata, sa ii decredibilizam pe aia care vorbesc de situatia asta. E tehnica veche, sa stii… vezi chiaburii si mosierii vs clasa muncitoare. Foloseste si tu alte twhnici decit alea pe care le-ati invatat la brainwashing.
Lasa-ma cu harfe de-aste de pitici. Esti paralel cu domeniul militar. Zero experienta dar te dai cunoscator
Muream de nerabdare sa fiu evaluat si validat de tine; fara ele nu dormeam bine la noapte.
Repet.
Te-am intrebat ceva la modul foarte serios si folosesti tehnici vechi de un secol – in esenta de a injura interlocutorul in loc sa ii raspunzi, de a deturna discutia sperind sa schimbi directia. La prima intrrbare incomoda versi laturi, dupq un model pe care l-am vazut deja de zeci de ani, in diverse situatii. Un fel de intrat cu bita in Universitatea Bucuresti; suna cunoscut? Pot raspunde in acelasi mod; nu ar folosi nimanui.
Discutia asta se opreste aici dat fiind comportamentul tau.
Te valideaza acel low iq si tupeu de profan, stai lin
Pa
Nimeni din sistem nu te respecta
Si asta e in manual. Veche de tot. Ce trist e cind nu poti depasi copertile manualului!
Doar pwntru a fi clar, lwgat de tupeu, sintem in situatia in care hotul striga in gura mare ‘Hotul!’. Iar de lipsa de iq nu te pot suspecta, doar ca il folosesti gresit.
deci tre’ sa fii expert militar ca sa iti dai seama ca o persoana e in conflict de interese cand ia o decizie si ca banii pe care ii incaseaza sunt colectati de la privat, sincer nu stiam
Nicu_4, cel mai probabil Vlad s-a simtit dator sa fie proactiv si sa sara la scandal ca masura de prevedere. Sa explic de ce cred asta. Era vorba despre CCR, Daniel Morar, Valer Dorneanu, veniturile lor si conflictele lor de interese si (sunt aproape sigur ca) nimeni din discutie nu s-a gindit la pensiile din MApN (eu cel putin nu m-am gindit o secunda, referindu-ma la relatia platitor de taxe – stat – bugetar la modul in care este ea in orice societate).
Dar numai el ne poate lamuri. Dar nu o va face. Discutia pe subiect e incheiata.
Iulian, in opinia mea amandoi aveti dreptate de perspectiva. Va pot da si eu o a treia perspectiva, recte a mea?
Cat eram cu haina pe mine imi lipsea o perspectiva, pe care recunosc fara echivoc ca am dobandit-o doar in privat. Si anume, eram ferm convins de faptul ca aparatul de stat este supradimensionat pe alocuri insa in proportie de 80% este util. Asa credeam eu, avem nevoie si de tanticica de la primarie si de politistul de proximitate si de ala local si de nu stiu care medic. Credeam intr-o relatie sincera stat cetatean unde ca tu sa iti faci afacerea ai nevoie si de mine bugetar. De dreapta find, niciodata nu am putut accepta si nu este nici o scuza pentru asta sa faci acel cumul nesuferit de pensie si leafa. Ori te duci la pensie si stai acasa sau in privat ori muncesti la stat, primesti leafa si cat iti mai iasa contributie de acolo se aduga la pensie si gata.
Ca sa raspund si unei intrebari de mai sus, da normal ca si bugetarul plateste impozit, dar trage zero de pe piata. Ca sa dau un salar de 4000 ron trebuie sa iau de pe piata 7000 ron. Aici abia incepe discutia si de aia la buget te doare in spitz de cat de prost este serviciul pe care il prestezi. Asta mi-a lipsit ca perspectiva. Pe langa asta am constat ca la stat unii sunt literalmente frane intr-o dezvoltare normala pe care tot statul trebuie sa o aiba, o lume a normalitatii pe care o gasesti in tarile din vest. Nu vor nimic in sensul debirocratizarii si vor perpetuarea pe cat posibila a acestui sistem aberant. Desigur acolo unde apare vocatie, precum serviciul militar sau politienesc, e cu totul alta poveste, nu este o suma de bani care se poate da sa sari cu parasuta dar poti face asta si pe putin daca ai vocatia respectiva. Vocatie de inspector anaf? Nu cred ca exista sa ceva. Nici macar vocatie de magistrat nu cred ca exista.
Revenind, pe Vlad nu pot sa ma supar, nu am cum. Sper sa va impacati la o bere, doua… trei…
P.S.
CCR-ul spre exemplu mi se pare inatiul blocaj in sensul unei evolutii statale. Sa nu uitam ca deasupra ccr-ului este poporul ala suveran. No’ suveranul a zis 300 de parlamentari, a zis fara penali, a zis multe. Daca sunt obligatorii decizile CCR prin care au fost validate zicerile suveranului… de ce nu sunt implementate?
„Asta cu ii platesti tu salariu e lame. Poate daca erai Bill Gates rezulta un scor semnificativ de la tine in fluturasu de salariu.”
Lame, eh?
Hai sa facem un exercitiu de imagine (c) Veorica.
20 de milioane de fraieri iti platesc tie cate un leu. La final de luna, tu ai in cont o suma frumusica, dar iti permiti sa le zici fraierilor alora ca „bueei, voi mi-ati platit mie _decat_ cate-un leu, nu fiti scartari ca oricum nu m-am imbogatit eu cu leul ala”.
Naratiunea ta ar merge daca doar eu ti-as fi platit leul ala. Dar tu primesti cate-un leu de la o gramada de alti fraieri. Iti imaginezi cum ar fi daca gramada aia de altii ar spune „imi bag beep, nu mai platesc leul ala”? Cam cati bani ai mai incasa tu la sfarsit de luna, daca nimeni nu ti-ar mai da cate-un leu?
Iar acum te mai ia gura pe dinainte sa zici „taci bah sarakie, ca nu tu-mi platesti salariul”?
„Constitutia se respecta, punct”
Traitz, tov tamajor! Flori nu vreti?
Asa e, constitutia se respecta. Doar ca inainte de „punct” mai era „doar cand ma avantajeaza pe mine”. Cand nu e-n folosul meu, imi chem colegii Niciolaie, Niciolichea si Alta-Intrebare Ciordache ca s-o modifice asa cum am eu nevoie.
Hai s-o lasam mai moale, ca n-om fi toti picati in freza pe aici.
Pai daca le stii pe toate ca un om mare, zi-mi cine din sistem are salariul cel mai mare
Eu am acces la info, tu spui din wiki si barfe
Hai man….
Am sa o respect cand n-o sa mai fie… „interpretabila”. Ca nu suntem la teatru.
https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/experiment-cat-de-repede-se-raspandeste-coronavirusul-intr-un-restaurant-cu-autoservire-1335210
De văzut videoclipul din articol…
Experiment facut de o televiziune (fie ea si japoneza) ?, relatat de cnn (un etalon al „adevarului”) ?, prezentata de um024digi (aia care traduc cum vor sa iasa stirea) ?, mirific. „Lichid special” ??? mama lui de jurnalism ?!
Raportarea actuală dă mortalitatea aparentă și nu pe cea reală (număr de morți raportat la totalul celor infectați).
In primul caz avem probleme de raportare, unii:
– nu dau date
– mint
– raportează doar cazurile internate
– dau doar morți fără alte comorbidități
– raportează tot (chiar si tampoane pozitive pe post de morți)
– nu au s-au n-au avut suficientă capacitate de testare.
Pentru mortalitatea reală trebuie să așteptăm rezultatele testelor serologice, dar și aici vom avea surprize…
Personal cred că vom avea o mortalitate reală peste cea a pandemiei din 1957 (0,5%) fără a depăși 2%.
Un studiu publicat de curând dă o mortalitate, în terapii intensive din Lombardia, de 26% (este făcut în perioada când se facea „triage” pentru a intra in terapie intensivă). Pe gripă mortalitatea este între 19 și 20%; in concluzie Sars- Cov2 omoară mai mult (direct sau indirect) decât gripa.
https://www.fanpage.it/attualita/lombardia-il-26-dei-malati-covid-in-terapia-intensiva-e-morto-i-numeri-di-uno-studio-americano/
România a intrat prost în acestă pandemie și nu existau variante la lockdown:
– depzitele pentru situații de urgență goale;
– deși au existat avertizări despre o posibilă epidemie cu un agent x (cu cel puțin 3 ani inainte) din partea OMS, iar la începutul lui 2019 NATO a avut o aplicație pe această temă, planul de acțiune, personalul și populația nu a fost pregatite pentru o astfel de provocare;
– nu aveam linii de producție pentru materialele și dispozitivele de protecție;
– producătorii internaționali nu puteau să mai exporte sau nu erau dispuși s-o facă la prețul pieței;
– aveam un număr mic de respiratoare (1361) și singura fabrică de tehnică medicală in faliment;
– Institutul Cantacuzino în reorganizare;
– numar limitat de teste la cateva zeci pe zi;
– mortalitate dublă în condiții normale față de țările occidentale;
Până acum guvernul a făcut ce trebuia să facă în perioada de lockdown? (poate Romania să pună la dispoziția populației necesarul pentru evitarea îmbolnăvirii, a fost reorgaizat sistemul în aceași viziune, a fost populația informată asupra riscurilo etc); în aceste condiții tu vrei să te iei după cei de la sputnik, rt, steer, cc alpc r, arvocatu’ și alți din gașcă…grăbește să prinzi un loc cu respirator (ultima dată erau cam 1800) cu specificația că din cei care au nevoie de respirator 50% mor.
https://www.constantadeazi.ro/video-peste-50-de-persoane-inghesuite-in-biserica-la-o-slujba-oficiata-de-ips-teodosie-la-suceava-nimeni-nu-purta-masca
Le Monde: În România, să te protejezi de Covid-19 nu este constituțional. Dacă ești testat pozitiv, Curtea Constituțională garantează tuturor bolnavilor infectați deplină libertate de mișcare.
https://www.news.ro/externe/le-monde-in-romania-sa-te-protejezi-de-covid-19-este-anticonstitutional-1922402209122020071019415772?source=biziday
nu numai Mona si Ana lupta cu covid : https://adevarul.ro/international/in-lume/studiu-soi-cannabis-preveni-infectarea-noul-coronavirus-1_5f07238c5163ec4271d0ca98/index.html
L-am citit. Intoxicare de tip real fakenews făcută cel mai probabil de promotorii spălaţi pe creier ai hedonismului („… vai ce bun e cannabisu’ …”) – se întâlnesc două rateuri intelectuale cu patalama de cercetători în fumat fondul de cercetare al unor universităţi care au ajuns să aloce 60 % din disponibil proiectelor cu impact progresist corect politic, se inspiră bine de la câteva prize de narghilea cu ultima formulă bio de cânepă, apoi scot o „lucrare” pe care au totuşi grijă să nu o confirme, deşi mediatic, pentru tine, este la fel de reală ca don’şoara Mona. (Punctual : studiile serioase arată că modularea efectului receptorilor ACE2 e un dead-end în inhibarea aderenţei SARS-CoV-2). A propos – ştii în ce an a apărut poza cu Mona ? 1998. Cred că acum e fată bătrână. Off topic : găina bătrână face ciorba fraţilor Micula bună. Ştiaţi că marca e produsă de şnapanii ăia doi care cu paşaportu’ suedez şi şpagaportu’ la cine trebuie au şmenuit bugetul statului de ceva sute de milioane de euro pe motiv că statul nu respectă drepturile investitorilor suedezi. Tot ăia au învârtit nişte hotărâri judecătoreşti care iar put de la o poştă a şpagaport, de-au făcut ca tot statul să plătească după ce au fost ei prinşi cu evaziune fiscală pe alcool… Bună fată Mona … cam ăsta e efectul amestecării real cu fake news …
@Nicu_4 – scuze de sarcasm, sunt ferm convins că ai pus link-ul pentru distracţie, dar mulţi alţii o iau de bună – poate ar fi util un marker al postărilor de tip serios / fake / pamflet / etc. Văd că pe acest forum sunt mulţi fără prea mult spaţiu sau prea multă mobilă la mansardă şi implicit extrem de influenţabili.
https://republica.ro/in-ziua-zeliberarii-trotuarele-erau-pline-de-masti-aruncate-pe-jos-zrelicvele-unei-luni-de-tortura-si
@Gigi Gagu: coane arată-mi și mie studiile alea serioase care arată ca “modelarea efectului receptorilor ACE2 e un dead end in inhibarea aderenței la SARS cov2” și mai ales învață-ma aceast skill supranatural pe care îl ai tu și anume acela de a discerne între studiile “serioase” și alea “neserioase”. Mulțumesc anticipat.
Teoria veche https://www.ser.es/wp-content/uploads/2020/03/Anti-Citoquinas.pdf sau https://www.pnas.org/content/117/25/13967 versus cea nouă https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1287568/ . Dacă vrei să discutăm pe subiect, ok, dar nu aici e locul. Nu am un „skill”, mă exprim în termeni de certitudine doar pe subiectele cunoscute. N-o să mă vezi comentând despre calităţile hidrodinamice ale catamaranelor că sunt complet pe în afara respectivului subiect.
Pe acest forum fiecare ar trebui să spună ce ştie fără a se da rotund sub rezerva subiectivismului, dar nici să tacă atunci când vede agramaţi fără nici un background că se cred experţi în tot.
@GigiGagu: Teoria veche: imi dai 2 studii din care unu zice ca celula posesoare de ACE2 si atacata de covid are citokyne proinflamatorii la greu (multumim, stim rezultatul autopsiilor facute de medicii italieni si toata povestea cu trombozele) si alt articol care explica niste mecanisme prin care covid pacaleste receptorul ACE2 si intra in celula. Ok… Teoria noua: un articol care imi spune ca probabilitatea de infectare a unei human airway epithelial cell cu covid creste cu cat celula respectiva este mai diferentiata si asta tot din cauza nr sporit de receptori ACE2 (ACE2 expression positively correlated with the differentiation state of epithelia). Deci atat din ceea ce tu numesti „teoria noua” cat si din „teoria veche” eu vad ca cu cat ai mai multi receptori ACE2 cu atat ai mai multe usi deschise in celulele epiteliale ale sistemului respirator prin care covidul poate sa intre.
Ceea ce stiam si eu, mersi.
Pentru mine teoria veche ramane bine mersi in picioare pana imi prezinti argumente care sa stearga cu ea pe jos. Sunt prea multe studii care indica faptul ca „cigarette smoke and nicotine inhalation inhibits the expression of ACE2 in multiple organs including the brain, heart and lungs” si asta este miezul problemei. Adicatelea fumatorii au mai putine usi prin care covidul poate intra in corpul lor, si iata paradoxul, asta pentru cine a urmarit logic firul argumentatiei.
Ca odata infectat daca esti fumator ai sanse sa dezvolti varianta nasoala a bolii este perfect adevarat dar este o alta discutie altogheter, abia aici simtul comun e in consens cu argumentatia stiintifica. Dar nu despre asta era vorba, sper ca nu o intorci ca la ploiesti, da?
Cu maxima simpatie iti spun, cred ca de data asta ai lasat biasul tau anticanabis sa vorbeasca si nu logica. Ai un mare plus pentru apelul tau la argumente veritabile, chiar daca de data asta eu personal nu am vazut logica din spatele argumentelor, poate sunt eu miop si daca o sa imi explici mai atent poate o sa inteleg, insa daca incerci sa imi consumi timpul aiurea, doar ca sa para ca „exista mai multe pareri” o sa fac baza de tine la urmatoarea interventie. Te avertizez, ca sa nu fie cu suparare. 🙂
Nu întorc nimic ca la Ploieşti. Degeaba citeşti cu atenţie un articol dacă nu ai background-ul necesar de a-l înţelege. Nu mă obosesc cu tine. Am vrut doar să-ţi răspund amabil la primul tău comentariu, deşi am sesizat că ai altă pregătire – ai spus „modelarea efectului …” (termen medical inexistent) când de fapt e vorba de termenul de modulare (modificare în plus sau minus în funcţie de un factor) şi ai mai spus ” … aderenţa la SARS-CoV-2 …” (nimic nu aderă la virus ci virusul la o celulă, iar noţiunea de aderenţă la ceva există doar ca aderenţă la un tratament).
Strict ştiinţific, deşi e o divagaţie a ta, fumătorii da, au mai puţine uşi dar neimportante pentru virus (asta încercam eu să spun), dar în schimb au o disfuncţie pulmonară restrictivă şi una obstructivă preexistentă infecţiei virale, şi în plus o disfuncţie endotelială gravă, absoluţ toate acestea reprezentând factori agravanţi în orice boală, mai ales în CoViD-19, aşa că tot fumătorii sunt mai expuşi formelor grave, fapt confirmat statistic.
Sunt convins că ai destule „skill-uri” dar în alte domenii, nu e o problemă în asta. Ideea e să nu ajungi ca Veorica (mai ţii minte : ” Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru prăbuşirea spirituală și materială a poporului român ” – dacă eram atunci în locul lui KWI nu o acceptam pe acest simplu motiv).
Exceptând filozofia, morala, politica, războiul, sexul şi fotbalul, în oricare alt domeniu ar cam trebui să ne ponderăm
@Gigi Gagu: Sherlock, m-am legat de tine pentru ca tu ai afirmat ca exista studii serioase și studii neserioase, tu faci prin chestia asta un deserviciu destul de mare logicii și metodei științifice pe care pretinzi ca o servești. Nu exista știință de mai multe feluri cum încerci tu sa susții și dacă știi mai bine cum e treaba cu canabisul decât aia care fac studii pe tema asta nu ești cu nimic mai bun decât aia de la BOR de exemplu. Asta ca sa înțelegi de ce m-am luat de tine.
Știu diferența dintre mediere și moderare, la mine măcar era typo. La tine pare că este ceva care te împiedica sa tragi concluziile corecte din studiile pe care le amintești … nu trebuie sa ma măgulești ca sa adormi o discuție care nu îți convine … ma rog, ai înțeles tu ce trebuia sa înțelegi chiar dacă îți e tarsa sa recunoști.
Atentie la testele fals pozitive, care duc la incalcari ale drepturilor cetatenesti:
https://www.cristoiublog.ro/romania-tara-lui-covid-o-femeie-a-fost-tratata-cu-forta-desi-nu-avea-nimic/
Cu câtă convingere ne citezi tu din sursa Coroiu, despre încălcarea drepturilor cetățenești.
Un avocat afirmă că va da în judecată autoritățile statului pentru o presupusă încălcare a drepturilor cetățenești…
de studiat ca sa vedem daca suntem mai nazisti ca altii
https://www.sabin.org/sites/sabin.org/files/documents/en19860583_20101341communicablediseasesact.pdf
http://www.cdep.ro/comisii/juridica/pdf/2020/rp418.pdf?fbclid=IwAR1smMDEHKyx_-vz0D5I13TzMSiOtCni5AHS6y1KLcAJCsgHQgEtyKUdHGc