Ministrul apărării naționale în vizită oficială în Statele Unite ale Americii

În perioada 7-11 octombrie, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, se va afla în vizită oficială în Statele Unite ale Americii, la invitația secretarului american al apărării, Mark T. Esper.

Ministrul apărării va avea o serie de întâlniri cu înalți oficiali ai Departamentului Apărării SUA și va depune o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Cimitirul Militar Național Arlington.

“Vom avea mai multe întâlniri la Washington, D.C. cu înalți oficiali americani în care vom aborda preocupările noastre legate de evoluțiile din domeniul securității în regiunea Mării Negre, și, în context, necesitatea unei abordări coerente și consistente a posturii de apărare și descurajare în flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. Vom reafirma angajamentul României de a continua pe direcția dezvoltării capacității sale de apărare prin programe de instruire și de înzestrare cu sisteme de armament și echipamente performante și vom discuta despre modalitățile de consolidare a Parteneriatului strategic cu SUA“, a declarat ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Ministrul apărării naționale este însoțit în vizita oficială din SUA de șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu și de Simona Cojocaru, secretarul de stat și șef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale.

Biroul presă – MApN

Întâlnirea ministrului apărării naţionale cu secretarul american al apărării

Ministrul apărării naționale, la dezbaterea organizată de „The Heritage Foundation” pe tema relațiilor româno-americane

„Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul apărării, pentru perioada 2020-2030”, semnată de ministrul apărării naționale și secretarul apărării al SUA

Întâlniri cu șefi ai categoriilor de forțe din Armata SUA

Întâlniri ale ministrului apărării naționale cu directorul Defense Security Cooperation Agency, precum și cu reprezentanți ai industriei de apărare

____________________

http://www.romania-actualitati.ro/acord_romania_sua_privind_reactoarele_nucleare_de_la_cernavoda-145986

165 de comentarii:

  1. Bun. Deci avem asigurate achizitiile pe urmatorii 10 ani.

    Acum, sa vedem ce…

    9
  2. Nu vreau LCS si nici nu vom lua asa ceva.

    5
    • De ce nu? Totusi sunt net superioare la GoWind…

      2
      • Poate la viteza. In rest, din ce punct de vedere sunt superioare?

        • Eu ma refeream la Freedom class, nu la varianta de trimaran. Dar presupun ca si in cazul trimaranului, incarcatura de rachete Hellfire, poate fi inlocuita jumi-juma, cu NSM si RIM, ca la Freedom class. Plus ca varianta de trimaran, poate cara cu el doua MH-60R/S Seahawk, ceea ce sporeste in mod semnificativ, capacitatea anti-submarin! GoWind n-are de unde acomoda doua elicoptere ASW.

          Cat priveste tunurile de 57mm ale LCS si cel de 76mm al GoWind, nu stiu cat de relevanta ar fi diferenta dintre calibrele 57 si 76, daca GoWind ar fi avut 127mm, poate ar mai fi dat de gandit…

          Chiar si asa, nu pot sa cred ca tunul de 57mm al LCS, nu poate fi schimbat cu unul de 76mm, in cazul Romaniei.

          • Sam, nu au sonare in chila, iar motorizarea le face total nepotrivite penteu lupta ASW. Nu stiu daca varianta trimaran poate acomoda doua elicoptere, eu stiam doar de unul, dar chiar daca ar fi adevarat, iti trebuie si elicopterele, plus ca trimaranul e considerabil mai scump.
            Nu au VLS-uri, ceea ce limiteaza posibilitatile AA la RAM plus tun (raza mica).
            Oricum, chiar daca unele surse le considera echivalente cu corvetele, sunt nave diferite ca rol si conceptie. E drept ca americanii incearca sa le aduca mai aproape de conceprul de corveta, dar in nici un caz nu as zice ca sunt net superioare Gowind.

            1
        • Am uitat sa mentionez de echipajul redus de marinari, atat in cazul Freedom cat si in cazul Independence class, comparativ cu GoWind… avand in vedere faptul ca ambele modele de LCS au tonaj mai mare ca GoWind, inseamna ca sunt si mult mai automatizate! Bine, acum, costurile mai ridicate ale automatizarii, mai mult sau mai putin se compenseaza prin faptul ca trebuie sa platesti mai putin marinari! Dar partea cu adevarat pozitiva, este faptul ca nu trebuie sa risti vietile mai multor oameni!

  3. Credeti ca se va vorbi si despre achizitii? Ceva Abrams, Elicoptere…?

    3
  4. E clar, Abrams si Paladin scrie pe noi!
    Parerea mea, hic…

    9
  5. Întâlnire cu Secretarul American al Apărării, Mark T. Esper, la Pentagon.

    https://www.facebook.com/watch/?v=987826965024490

    4
  6. Salut. Ceva f-16 blok 70 nu meritam si noi asa vro 60 macar,helicoptere,tancuri si alte helea nu meritam ca doar suntem perteneri strategici.

    1
  7. Mda,Palladin is like yesterday’s news….
    https://youtu.be/cURYXmT43n8
    The king has died ?,…..long live the king ? ?

    1
  8. Sper ca 48 F16, o duzina de Cobra+Venom, Abrahams cateva sute si drone cu miile.
    Stiu ca e doar un vis dar sper ca macar o parte sa fie realitate

    11
  9. Testoase sigur ,” mai bine sa fie acolo decit sa le aducem tocmai din vest pe amarita aia de cale ferata ori drumuri judetene”numa reactie rapida nu e aia..
    Apoi ceva Libelule….sper.

    2
  10. nu cred ca ne mai lasa americanii sa mai luam ceva second hand. cel mult Abrams.
    pana acum am luat cel mai modern armament posibil: Patriot, Himars, Piranha, NSM. Cu F-16A/B ne-au facut o concesie, ca sa ne invatam cu el. Daca mai vroiau sa ne dea F-16 second, pana acum aveam inca 36 F-16. Credeti ca nu gaseau americanii?
    Acum sunt negocierile tari intre noi si ei. Ei vor sa luam F-35 si Apache si romanii vor F-16 si AH-1Z
    Si la AA cred si sper ca o sa avem o combinatie de Sky Ceptor – Iron Dome -NASAM.
    si clar o sa avem drone.
    cred ca alegerile o sa fie hotaratoare. nu cred (dar sper) ca o sa vedem anul asta ceva nou luat. poate corvete si NSM.
    dar anul viitor e obligatoriu (si cred ca o sa sa si vedem) contracte semnate pentru avioane, elicoptere si drone.

    14
    • Daca iese cine e prieten cu americanii si se pricepe, merge totul lin de la inceput. Daca nu, ceilalti vor fi calificati la locul de munca, de nevoie, de placere, cum vor ei. Eu cand am vazut in guvernarea proaspata Dragnea (aprilie 2017) ) cum s-a dus Min Apararii in Parlament sa ceara 9 miliarde de euro pt armament si s-a aprobat in timp record eram wow.

      2
  11. Hm, eu sper la cat mai multe investitii in România, o fabricuta Tesla, una pentru bateriile lui Musk, alta cu panourile lui solare….si tot asa. Ca unde au investitii stiu sa le si apere.

    6
  12. Avem Chart-ul pe 10 ani care evident ca deschide mai multe drumuri (inclusiv investitiile), dar in acelasi timp si commitment-ul pe Art 5!:
    https://www.defense.gov/Explore/News/Article/Article/2376797/us-romania-chart-10-year-road-map-for-military-cooperation/
    Negru pe Alb (cum se spune pe la noi – evident fara nici o conotatie rasiala!)
    Combinat cu Acordurile energetice (nucleare, gaz la MN – incluzand intentia guvernului de a modifica legea Offshore si poate altele de care nu stim, cum ar fi metalele rare si alte domenii de interes), cu cele militare (abia astept sa vad ce iese…) – se cam intareste binisor vantul la pupa!
    Doamne ajuta!

    9
  13. Corect. Se intra intr-o noua etapa, mult mai consistenta, a cooperării strategice bilaterale. Zilele astea este in SUA si ministrul economiei. Din ceea ce se poate comunica, aflam ca americanii se vor implica si în dezvoltarea reactorului nuclear de la Cernavodă, investiție de miliarde de dolari.
    https://m.hotnews.ro/stire/24339570

    8
  14. I-a zis sa faca curat in curte ca vine FERU’ …. Abrams si atelierul….
    In rest da cu pixu… aici si aici..
    Dute la sprit si la treaba… sa fie curat cand vin….
    Clar a bagat unchiu’ pe gat ceva … L-o fi chemat sa vada culoarea… nu da nua ta care trebuie poate….
    Hai odata cu ele ca trece mileniul…..

    5
  15. Pe 7 bulgarii, pe 8 noi, azi cine mai semnează foaia de parcurs? Știți, dacă în urma acesteia, văd că desanteaza GDLS și se apuca de treabă cu Moreniul pe taburi, mli, și poate mai târziu pe m1a2sep, că vine Raytheon și face rachete pe aici, Bell elicoptere, zic eu că poate merită. Dar, probabil, după alegerile parlamentare, într-un cadru solemn, la palatul victoria, se va semna achiziția de…. (fill in the blanks pls.)

    4
    • da, sigur, sigur… cu deceniile nu am facut nimic si acum recuperam intr-un singur an…

      4
    • Nu are treaba cu alegerile… indiferent cine iese,directia Romaniei e spre vest/ SUA. Americanii au luat ,Romania,Bulgaria si Polonia sub aripa lor,totodata aceste tari sunt pionii pe tabla de sah a Europei impotriva lui Macron si Merkel. Nu stiu ce ar putea sa ne dea la momentul asta mocka SUA, decat tancuri ..la greu,ca se retrag din Irak,Siria,Afganistan,plus ce mai au ei…..Ca pe teritoriul american nu vine nimeni sa i atace cu tancuri….. Cred ca vor reduce nr tankurilor, cum au facut si englezii…vor pastra un nr decent pentru Europa si Asia…..

      6
  16. Roadmap for Defense Cooperation….pana in final care -i chestia ? La ce se refera mai exact ? Sau poate este doar ceva de intentie , mai mult un protocol de cooperare…

    1
  17. Voi vrei lista lui Mos Craciun sau vreti ceva realist?
    Realist – Abrams 64-84.
    Realist AH 1Z second hand de la USMC / AH 64 Apache E noi exact configuratia US Army
    Realist SDB – ca lipsesc din dotarea F 16 MLU si sunt integrate pe acestea si nu am platit degraba Tape nou.
    Realist Drone – aici cred ca nu va fi Reaper ci un model mai low cost ca si acesta trebuie sa se vanda.
    Tot realist – Stinger ca sa scapam si noi in lumea mai moderna si sa punem Strela in esalonul 2.
    Tot realist – F 16 V configuratia aia comuna, fara customizare locala ca doar asa cu un baseline iese mai ieftin – 24 tura asta pana in 2026 livrate.
    Tot realist RAM pentru corvete oricare or fi ele ca model.
    Tot realist NASAMS macar cate trebuie ca sa protejeze Patriot-ul si HIMARS-ul.
    Si….gata ca se termina zgomotzeii.

    7
    • AH-1Z si AH-64E nu au in stoc, sa iti vanda, sunt noi, in curs de intrare in uz pentru a inlocui modelele mai vechi. Vrei SH atunci AH-64D sau AH-1W si platesti modernizarea
      https://www.rumaniamilitary.ro/costul-complet-ah-1z-viper
      https://www.rumaniamilitary.ro/ah-64e-pentru-marea-britanie
      iordanienii cu AH-1T modernizate: AH-1Z Lite
      https://www.thedrive.com/the-war-zone/21315/jordans-drastically-upgraded-old-cobra-gunships-offer-big-capabilities-without-the-price-tag

      Egipt: 400 mil.$ modernizarea a 35 Apache A catre versiunea D prin anii 2000:
      https://boeing.mediaroom.com/2000-09-25-Egypt-to-Upgrade-35-Apaches-to-AH-64D-Configuration
      https://www.strategypage.com/htmw/htairfo/20200925.aspx

      La tancuri cam subtire, cred ca si Leo 2 putem lua pana in 100-120 daca ne scremem putin

      • Intrebare intrebatoare, daca la Moreni merge un „Agilis” american din P4+ altoit cu TBT-ul nostru, nu ar merge la tancuri un sasiu de TR-125 cu turela Abrams? Cum se discuta mai demult cu Rheinmetall TR-2000-ul, B2.4 etc, propunerile diverse. Asta presupunand ca ce iese e mai mobil, mai usor si trece prin apa cum Abramsul nu poate.

        1
        • nu poti sa pui orice pe orice… sasiurile alea au fost proiectate impreuna cu turelele pentru un gabarit si un anumit aranjament.

          1
          • De acord, de aceea am si mentionat proiectele cu nemtii unde se bazau pe altoirea de tehnologie Leopard peste TR125. Ce ne doare la Abrams chior e greutatea mare, turbina consumatoare si mobilitatea prin apa / snorkel greu de realizat, corect? Plus niste slabiciune in zona frontala a sasiului. Erau si propuneri pe aici sa luam modelul de M60 cu turela Abrams. Care M60 e mai mititel si fata de T-72 iar TR-125 are sasiul cel mai mare dintre ele. Daca ce e detaliat la https://www.rumaniamilitary.ro/de-la-tancul-tr-125-la-tr-2000-proiecte-ingropate cu B1, B2.3 si B2.4 s-a putut, macar in teorie, de ce nu turela Abrams si blindaj, suspensii motor etc actuale?

            Stiu ca e mai mult teoretic, ca ar dura, ar costa etc. Daca ar merita insa pt geografia si relieful de la noi sunt curios. Si ca sasiu nou care sa suporte pe viitor tun de 130/140 mai bine ca ce ar putea Abrams acum. Daca Leoparzi nu prea se mai fac de la 0, nici stocuri nu gasesti iar la Abrams ai niste neajunsuri, de ce nu la noi macar un proiect cat de cat nou? Sau la modul ideal, sa facem parte din dezvoltarea viitorului tanc european?

            • Nu exista tank fara a avea anumite probleme, inclusiv Leopard. Si pe unde a fost Abrams-ul in misiuni sau aplicatii? A ramas in pana?, s a impotmolit?Sau ce ,afost proiectat numai pentru asfalt? Are la experienta de lupta, fata de Leo… toate tancurile bine protejate bat in 60 T, stau si ma gandesc ce mama protectiei are T14 sau K2 Black Panther care e la tonajul lui TR 85… Chitul de potectie atarna frate si pe tanc si pe transportor…. Aia mananca rahat, propaganda… cu protectia lor. Vedeti ,Namer ,Azharit, care sunt cele mai sigure…. cate tone au….

              2
              • gandeste-te ca alea mai usoare au doar 3 membri in echipaj, deci habitaclu mai redus

                • TR 85 4 oameni, 55 tone, T 72 A 45 tone 3 oameni, ti se pare mai mare, mai blindat si mai sigur TR 85?

                  1
                  • mai continua… pe langa spatiul pentru echipaj, care e diferit, conteaza si solutia de blindaj – cum e dispus, sau daca echipajul este doar in turela sau doar in sasiu, turela neavand nevoie de blindaj ca in caz de echipaj uman.

                  • @Gerula
                    Pentru un membru al echipajului se alocă cca. 11-12 tone de blindaj! Cam asta era media…
                    Fă singur calculele, si vezi care e mai bine blindat, dacă nu ai aflat pînă acum.
                    E plin netul de date despre tancurile astea…
                    Părerea mea, hîc…

                    1
                    • @ SharkyEu nu prea iti impartasesc parerea. Nu stiu ce calcule sunt pe net, da mie nu imi ies: TR 85 are 55tone,dupa cum spui la 4 insi, blindajul ar fi 44-48 tone? Adica motorul,transmisia,galetii,senilel, pana si teava care e cateva tone au 7 tone ? Sau pe aceiasi socoteala la T 72 ,raman 9 tone? La logica mea socoteala trebuie facuta invers : dai la o parte tot ce am enumerat…mai sunt si altele, dar sa stii greutatea lor si abia atunci iti faci o ideie,cam cat atarna bindajul..

                      1
              • T-14 e ala cu echipajul bine protejat in sasiu iar turela e fara trupeti. La 55t. Si contra lui se dezvolta lovituri mai puternice de 120 sau tun de 130+mm 🙂
                Adica inversul Abramsului unde turela e super protejata iar frontal sasiul e mai slab. Achzarit 44t, Namer 60t apropo, m-am uitat nitelus. Proportional cu vehiculul original deci.

                Istoric vorbind, tot timpul ai avut diverse compromisuri referitor la mobilitate, protectie, dotari in orice arma, din timpuri stravechi incoace. Plus ca materialele si tehnologia evolueaza. Eu sper ca oricum ar fi, sa avem un vehicul de viitor si nu tot un echivalent viitor TR-85 M1 fata de restul lumii bune. Daca la AA, artilerie si altele s-a putut si avem liber, sa fie si aici. Fie si din pomana ca la altii prea s-a dat cu caru’ si noua doar cu paharu’ niste MRAP-uri (sa fie primite, nu comentez, da nu avem inca niste miliarde bune pe an ajutor ca Egipt si altii, plus procent de vanzari spre US si altele).

                2
                • Pana acum avem doar laude de la rusi,ca echipajul lor e super protejat intr o sfera ? Cat poate sa fie de mare si de groasa sfera asta_la untanc de 55 t ? Hai sa i credem… Daca SUA face un tanc pe sasiu de Abrams, tot cu turela fara echipaj,tot 60t ca acum cu echipaj intr o sfera…cata protectie au din cele 60 t? Ca fiecare tara pune ce are mai bun! Daca americanii ,englezii si nemtii ,isrelienii sunt prosti si nu stiu sa faca blindaje usoare…. de pun 60t…… Inseamna ca rusii si koreenii sunt dati dracului de destepti…

                  1
                • „Adica inversul Abramsului unde turela e super protejata iar frontal sasiul e mai slab.”

                  Yo zic sa re-evaluezi afirmatia asta.

                  1
                  • Desi Abrams are turela foarte bine protejat iar echipajul nu este prins de explozia munitiei pentru ca e facut sa sara in afara/spate (plus ca nu au in fata langa ei compartiment de poiectile), o zona frontal-centrala a sasiului este mai slaba. Suna mai bine reformularea?

                    Iar americanii si restul sunt ei destepti, au vazut ca rusii bat pasul pe loc si doar au modernizat la munitie, la electronica, la termoviziune pt comandant etc. Insa de cum se parea ca T-14 si altele o sa rasara, s-au gandit la concepte noi cu tun mai mare, pe langa modernizari SEPv3, 4 sau A7+. Cam pe linia „30mm la Piranha s-ar putea sa fie surclasat de 57mm la rusi sau ce alt calibru mai mare daca isi mentin ritmul de modernizare”.

        • Sasiu TR-125, cu turela Abrams trantita pe dansul, o sa arate ca baba Cloanta! Cu exceptia in care te chinui sa modifici designul exterior si sa le faci pe amandoua sa arate cat de cat armonioase!

          Nu vad rostul sa schimbi sasiul lui Abrams, net superior in termeni de protectie si ergonomie, cu cel al lui TR-125.

          4
      • nu gasesti L2 stai tu calm ca se da ca painea calda. Tot Abramsul te mananca

      • Nu sa vanda ci sa DEA. Ajutor militar!

        1
      • pai zvonurile au fost sa luam ba 54 de Leo2 de colo ba altele din alta parte ,dar in RFI scrie ca trebuie sa asigure pt SH sursa sigura de 276 de buc,deci cam tancurile bat fie in chalanger cu upgrade facut de reinhmetall asta daca Marea Britanie retrage cantitatea respectiva de tancuri ,fie direct sh de abrams adus la standard Sep v3,asa la varianta SH, la noi orice tanc care poate fi produs in cantitatile respective

        1
          • si restu de unde? eu zic ca cineva din Mapn a tinut de suma aia minima de 276 disponibile iar suma aia nu exista la Leo 2 sh pt upgradare de aia nici nu am luat nimic , pt ca altfel le aveam deja in curte si dadeam din buze ca de unde luam restul,si eu zic ca acel cineva ne-a ferit de cine stie ce balmajeala si la tancuri ca si la alte arme ,chiar daca nu le avem in dotare

            1
  18. A si era sa uit – Fortele Navale – Black Hawk dar astea o sa fie ori second hand ori cu banii jos ca fabrica mai greu sa vina in Romania, maxim cooperare la intretinere.
    Airbus nu o sa pupe comenzi la H 215 M si ar fi mult mai bine sa le cerem sa producem H 135 aici in Romania ca la asta stim sa dam comenzi.

    7
  19. http://www.romania-actualitati.ro/acord_romania_sua_privind_reactoarele_nucleare_de_la_cernavoda-145986

    ” Acord România – SUA privind reactoarele nucleare de la Cernavodă

    Ambasadorul american la Bucuresti, Adrian Zuckerman, a anuntat la Forumul Bucuresti, organizat de Institutul Aspen si George Marshal Fund, ca ministrul economiei Virgil Popescu aflat la Washington, va initia maine cu secretarul american al energiei un acord de cooperare interguvernamentala pentru renovarea unui reactor nuclear si construirea altor doua noi la centrala de la Cernavoda.

    Proiectul se ridica la 8 miliarde de dolari.

    Adrian Zuckerman a mai anuntat ca astazi, la Washington, ministrul apararii Nicolae Ciuca si omologul sau american, Mark Esper vor semna o intelegere bilaterala pentru o foaie de parcurs de cooperare in domeniul apararii pentru perioada 2020-2030.

    Ambasadorul a precizat ca acest acord strategic confirma angajamentul Statelor Unite de a sprijini Romania sa se apere de puteri rauvoitoare si sa isi mentina integritatea granitelor. ”

    Se pare ca e mai mult decat anunta MAPN, in teorie vorbim despre un acord militar de aparare care completeaza parteneriatul strategic dintre SUA-Romania, atata timp cat se face referire explicit la garantiile americane pentru integritatea granitelor romanesti. Poate stiu diplomatii ceva ce nu stiu masele sau presa!

    In noua strategie de aparare se vorbeste explicit de un razboi local sau zonal, eliminand termenul de razboi la scara larga in Europa.

    7
  20. Nu vi se pare ca e cea mai fructoasa vizita externa de multa vreme? ma mir ca nu s-au dos Orban si Iohannis. Probabil pt ca Trump nu e vizitabil in perioada asta

    8
    • Diplomatia functioneaza asa: rangul gazdei trebuie sa coincida cu rangul trimisului. Daca trimitem, spre ex, un secretar de stat, el va fi intampinat de un secretar de stat.
      Daca presedintele spune cv despre Rusia, si ii raspunda un ministru al apararii sau secretar de stat, e un afrond (asa se intampla pe vreme marinarului). Arata ca importanta presedintelui nostru in capul gazdei e cam cat un secretar de stat.

      Asta si pt cei care se intreaba de ce a fost o imensa insulta vizita premierului japonez acum cativa ani (cel mai important om, primit de un subsecretar de stat fara nici o autoritate decat sa-l plimbe pe la niste muzee).

      Deci, daca Trump sau Pence nu sunt disponibili, romanii sunt rugati usor sa trimita pe altcineva.

      Nu sunt in dezacord, doar explic pt lumea care mai trece p-aci 🙂 .

      20
    • As spune totusi ca acordul cu banca de import-export e ciudatel. Adicaaaa…. americanii ne imprumuta ca sa construim reactoare canadiene? Hmmm, poate daca primesc un share la Nuclearelectrica.

      2
      • Nu prietene,Nu primesc shares,primesc LEVERAGE ,in loc sa construiasca chinezii sau rusii….plus small interesent on loan si banii de maintenance

        8
        • Corect, banu’ invarte lumea…iar daca prin finantarea oferita de chinezi aveau acces la sistemul energetic national al RO, atunci exista riscul major sa scape info catre rusi si in caz de pac pac sa se stinga curentul intr-o zona din Romania sau chiar toata tara. Daca dai shutdown la intreg Cernavoda nu ai ce pune in loc sa faci lumina cu toate regenerabilele lui peste. Nu sufla vantul, nu bate soarele stam la lumina lumanirlor BOR.
          Atunci da, aia vor deveni cea mai mare corporatie din RO…cu banii din lumanari si din inmormantari + pupat pulpana lui nea Kiril cel Rosu.

          8
          • Daca vor rusii sa afle despre CANDU, au avut 40 de ani la dispozitie…. si India.
            Partea atomica nu e vurnerabila. Partea electrica… poate (daca intrerupi sarcina s-ar putea sa poti forta oprirea reactorului… dar deja daca poti decupla o parte a grilei de la producator problema nu e la centrala).

            2
            • Ca sa intreuoi reteau electrica iti trebuie niste exploziv si cativa plimbareti pe campuri. Poa cu un autoturism de teren, o motocicleta idem sau bicicleta … mege si un cal da bate la ochi

              E valabila ptr orice tara.. Ca pana la urma linitle de mare tenbsiune trec si prin niste coclauri …

              3
            • Relax Max. AECL si Bechtel lucreaza impreuna la CANDU de vreo doua decenii.

            • Reis, dintr-o data va e teama ca rusii o sa opreasca sectorul energetic ? Cand au distrus metalurgia in Romania nu ati spus nici miau .

              Din amintiri : putin inainte de 2000 , a sarit reglajul unui transformator pe treapta superioara . La ICPE Bucuresti s-au ars toate calculatoarele si tehnica de cercetare . EI proiectasera motoarele pentru antenele de radar cumparate de Israel , offset .Si chiar erau buni in domeniul electrotehnic .

              Voiau sa afle si despre CANDU ? Nu stiu, in schimb stiu despre legenda urbana cum ca securitatea ar fi anihilat tentativele sovieticilor de a afla secretele elicopterului Alouette III , raspopit IAR -316B . Povesti despre eroismul/inteligenta baietilor cu ochi albastri si fara stagiu la coada la paine . URSS avea o escadrila de elicoptere Chetak , licenta Alouette III , cumparate din India . Baza era tocmai in Crimeea .

              4
              • Si da, existau sisteme de telecomanda , cum se numeau atunci , care permiteau transmiterea de comenzi pe reteaua obisnuita de JT 50 Hz pentru sistemele de automatizare din SEN , cu filtre ( trivia, asemanator cu trimiterea de semnal de bass, trebble si qutter intr-o boxa, pe doua fire , cu filtre , ca doar toti am fost tineri si ne pricepeam la asa ceva ). Si retehnologizarea in acea vreme nu se facuse cu rusii . Cine a avut interesul oare sa nu avem offset si ” intelegeri cu evreii ” , cum spunea un antipenal , caruia justitia i-a luat una din case odata ? Cu evreii care tocmai si-au respectat cuvantul dat in afacerea P5 ?

                3
              • Doar atat adaug…Sistemul energetic iranian…infectat. Asa poti da shutdown…nu trebuie explozivi.
                Si daca pui chinezisme in toate retelele de comunicatii si in centrala atomoelectrica…ce se poate intampla? Intreb, fiindca nu stiu.

        • Parghia politica nu inseamna nik, daca nu are acoperamant legal si financiar economic.
          Leverage e definitia unui share 🙂 .

  21. Până se hotărăsc europenii ce să aleagă: principiile sau banii, parteneriatul cu SUA e singura soluție logică și de viitor! Inclusiv protectorat american dacă va fi cazul!

    Urmează alegeri dificile: https://www.contributors.ro/sua-pun-caramizile-pentru-zidul-marii-coalitii-globale-anti-china-ce-ar-trebui-sa-faca-romania/

    8
    • De ce e o alegere dificila intre leaganul democratiei si tara ororilor? Datoram ceva la chinezi? Ne-ar putea ajuta cu ceva impotriva rusilor?
      Sa ne aducem aminte pe cine au sustinut chinezii la noi. Oriunde merg sustin pe cei mai corupti si mai autoritari lideri.
      America all the way

      26
      • Va fi dificil pentru noi din cauza clivajelor geopolitice care pot să apară în UE și NATO pe relația cu China!
        În rest, America all the way…

        4
  22. Aceasta „foaie de parcurs” cred ca este un pic mai mult decat un acord militar. Pune apararea comuna intr-un context socio-economic, ceea ce mi se mare foarte important. Pe langa lista de achizitii militare, SUA stie ca o Romanie falimentara si cu structuri ale statului falimentare o sa fie victima sigura a dezimformarii rusesti. Degeaba ai „scule” high tech, daca nu ai bani de intretinere si antrenament, daca ai soldati cu „burta goala”. Intotdeauna razboiul a fost mai mult decat o adunatura de barbati (misogin, dar asta e adevarul) cu arme.

    13
  23. se mai apasă pedala de accelerație…..

    3
  24. Deocamdată nu se știu multe treburi care sunt trecute pe hărți peste 1/2 ani vom vedea ce și cum

    1
  25. Daca tot US se retrage din A-stan, ar putea muta și ei pe aici destule acareturi încă foarte bune (eu încă visez la Abrams 🙂 ,dar cred că au destule chestii pe acolo ).

    4
  26. Intai SHORAD+ VSHORAD.
    Apoi ce vreti voi.

    16
    • Intai cruise missiles!

      Razboiul pe care nu-l porti sau il porti pe teritoriul inamicului e mereu preferabil celui pe care il porti acasa. A cruise missile per day keeps the russkies away!

      16
      • Missiles iti aduce cu avionul cand vrea muschiu lu’ matale.
        Cu sistemele antiaeriene e treaba mai stufoasa.

      • Dar cruise missiles din mediterana nu bat pana in Sevastopol? Sau noi vrem sa amenintam direct Kremlinul? Tare imi e, ca nici americanii nu vor asta.

        • Polonia (NATO) si Finlanda (non-NATO), doua state ce au granita cu Rusia = JASSM de la americani (300km raza..pt. ca nimeni nu-ti da mai mult)
          editat* de ce credeti ca am avut asa de multe misiuni de ale B-52 si B-1 (purtatoare de rachete de croaziera) in ultima perioada la Marea Neagra?
          Baza de la Mihail Kogalniceanu automat obliga la o bula de protectie ofensiva, in adancime.

          4
  27. Stinger + NASAMS mi-ar plăcea. Și niște turele Avenger pe P5, bun anti-dronă 🙂

    5
    • Bateriile NASAMS ar trebui sa aiba integrat macar un lansator IRON DOME.
      Iese cam ghiveci dar pentru protectia aerodromurilor militare trebuie sa ai si o racheta ieftina cu care sa faci CRAM si s-o poti folosi si impotriva dronelor.
      Parca nu-ti vine sa dai cu racheta de 1.2 milioane dolari dupa o drona de 50.000 dolari.

      3
  28. Poate ne culcam cu gandul la F-16 si ne trezim cu F-35 in pat.

    20
  29. vad ca s-a transformat blogul in neverland! eu zic ca la criza economica ce va veni nu mai cumparam noi nimic. cel mult ne vor da americanii pomana cate ceva de pe la ei. deci tu maresti pensii desi tot anul ai pus economia pe butuci si crezi ca vei svea bugete sa le cumperi americanilor armamentul scump de cumparat si scump de oprat? hai sa fim un pic mai realisti. la avioane gata, stam pe f 16 lmu asa cum e urmatorii 10 ani. tancuri 64 abramsuri, daca or fi… corvete… in 15 ani le vom avea. inarmarea fregatelor… acolo, cate ceva, dar nu sa-i sperii pe rusi, ci pe braconierii de calcan. ce sa mai zicem? P5… cu AT de forma, bine ca au tun, dar total cu taraita, in afara graficului… P4 corcit? va fi saur 2 cu ceva features de piranda, dar mai incolo, peste 6 ani si nu prea multe… vreo 50. cam asta vad. toti se pregatesc de criza, onclusiv americanii si noi visam f 35??? ????

    2
    • corrral, ti am urmarit comentariile la mai toate articolele de pe aici
      In toate denigrezi armata romana si minimalizezi toate eforturile de modernizare, iar cand apare USA in peisaj, te apuca tremuriciul
      Ai toate caracteristicile unui troll rus
      Inceteaza cu prostiile ca nu pacalesti pe nimeni, iti pierzi timpul de pomana

      12
      • sunt troll, dar nu rus, ci german. trollii nu vorbesc pe subiect, ci pe langa subiect. ti se pare ca in 30 de ani in care nu ai facut mai ninic pentru inzestrarea armatei, poti face in 5? gasesti ca ai bani pentru asta? gasesti ca ai un departament de armamente competent si eficient? cu ce denugrez armata romana? spunand ca e neinarmata si prada sigura oentru rusi? cu ce denigrez, afirmand ca factorii decizionali se fac vinovati de inalta tradare ignorand nevoile armatei? deci daca tu ai nevoie de 4 ani pentru o licitatie de fregate si imi spui ca eu sunt troll ma faci sa crred ca tu esti troll si bagatelizezi criminal gradul de inzestrare al armatei romane.

        8
      • …plus va zrollajul consta in generalizari fara argumente. coca in mai toate denigrez eforturile de midernizare, iar in toate tremur cand aud de SUA. da si tu macar tri dovezi, faca nu… shut the pie hole!

        1
  30. Mai degraba eu mi-as dori un nou trainer realizat la I.A.R. Craiova impreuna cu Boeing sau Northrop-Grumman, sa invatam sa construim drone aeriene cu motoare jet subsonice(si pe viitor super-sonice) tot la I.A.R. Craiova si cat mai multe investitii pe partea de high-tech, software-development, robotica, electronica fina, micro-cipuri, micro-optica fina, tot felul de senzori, masini electrice si eventual cooperari intre ARCA si ROSA si diverse companii americane cu profil aero-spatial.

    5
  31. Poate sa fie o chestie ca intre Rusia si Armenia.. Ei ii apara dar nu intervin in Nagorno Karabach…. La noi speta cred ca presupune o interventie armata a Romaniei in sprijinul fratilor moldoveni si daca beleau se impute si v a trebui sa ne aparam tara. Americanii.. vor spune Ţ Pe aici nu se trece!…

    2
  32. Dacă reușea mickey mouse sa construiască cu chirpane chinezești reactoarele de la cernavoda ieșeau niste artificii….cred ca voia ca pe vremea lui Ștefan cel Mare sa pustiasca totul in calea dușmanului. Cam jumătate din România devenea de nelocuit. Nici tovarășul nu a folosit tehnologie estică ci anglo saxonă. Numai dilibaul asta voia o copie a celei rusești ciordita de la vestici.
    Acusica vor deștepții ăștia huawei 5g ca sunt foarte evoluați….. Si ieftin foc. Nu ne mai facem bine niciodata…

    10
    • „Numai dilibaul asta voia o copie a celei rusești ciordita de la vestici.
      Acusica vor deștepții ăștia huawei 5g ca sunt foarte evoluați….. Si ieftin foc. Nu ne mai facem bine niciodata…”

      Totul numai in beneficiul lor personal, niciodata ceva gandit pentru binele comun si al tarii in general! Oamenii de rand = pleava pe care noi o unim si o dezbinam, cand si cum avem noi chef… o dospesc cand au nevoie si o duc la „abator” atunci cand trebuie!

      Nu degeaba vine vorba din popor, ne mana ca pe boi si ne taie ca pe oi…

      Ce este si mai trist… pleava intotdeauna trebuie sa se bata intre ei, pentru firmiturile lor! Iar acest tip de gandire ne este inoculat de copii mici, de cand suntem proaspeti si verzi! Prin intermediul sistemului educational de stat!

      10
  33. Hai sa o gandim un pic….cat spatiu are la dispozitie un tanchist? Cat e spatiul la TR 85, cati oameni are si cum e la T72, sau Abrams ? Si sa comparam tonajul si spatiul…

  34. Mai e si chestia asta – https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/mapn-intalniri-cu-sefi-ai-categoriilor-de-forte-din-armata-sua-ce-s-a-discutat-730768.html.
    Intilniri cu sefii fortelor terestre si aeriene a SUA, unde pe langa capacitatea operationala, stadiile de planificare si exercitii comune etc, s-a discutat despre inzestrari la ambele categorii. De remarcat ar fi stadiul programului major de înzestrare „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, specificat direct in comunicat!
    Vin V-urile si angajament de 35!
    Daca gresesc, dau o bere virtuala la tot neamul – plateste MAPN, ca-i vina lor daca nu se intampla!
    Daca nu gresesc, tot dau o bere virtuala la tot neamul – dar nu plateste nimeni, dar ne bucuram!
    Dar Sa Vina O Data!
    Sa nu mai zic de AH1Z-urile alea ( inarmate pana in dinti si cu stocuri la fiecare 100 de km de-a lungul arcului carpatic), ca ma iau fiorii pe shirea spinarii cand ma gandesc la cate tancuri si bindate au rusii pe langa noi
    Si sa vina o data si Dronele alea inarmate pana in DINTI, ca iarasi ma trec fiorii din acelease motive!
    Shorad/Vshorad e asteptat cu inima la gura – ca maine!
    Marina – Francezii si Italienii sunt de baza, cu ceva submarine germane si sisteme europene de dragaj si numai, si sa vina o data si apararea aia costala, ca ma iau durerile de cap cand ma gandesc la cat de aparati suntem de actualele capabilitati operationale!
    Si dupa aia stocuri la greu. Sa nu mai vorbesc de logistica…
    Tare sunt multe de facut …
    Doamne ajuta!

    13
  35. E că la teleshopping.. Dar stai, asta nu e tot! Ambasadorul american anunță o autostradă și o cale ferată Gdansk-Constanta. HotNews vine cu precizarea că România a fost inclusă, de USA, într-un program ce permite programe multianuale multiple.. Ce se întâmplă?!! :))

    17
    • Cred că, abia acum incep să vină americanii…

      18
    • Asta de fapt era planul lui Carol 1 al Romaniei de acum 130 de ani,numai ca el vroia canal navigabil unind raurile existente prin canale artificiale,lucru care costa enorm.Si daca s-a revenit la ideea asta am senzatia ca o vedem si ‘initiativa celor trei mari’ in curand.

      3
  36. Da, și reactoarele de la Cernavoda. Poate începem sa scoatem și noi capul…

    3
  37. Merita abordata chestia asta – „Ministrul apărării naționale a evidențiat includerea României în Risk Assessed Payment Schedule, respectiv în mecanismul financiar “dependable undertaking single case”, care va facilita lansarea contractelor multianuale multiple”

    9
  38. O intrebare: leaga Constanta de Gdansk sau…Gdansk de Constanta?

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *