HERMES 450

HERMES 450 este oferta Elbit pentru dotarea Armatei Romane cu o drona care sa nu depaseasca 600kg masa si din acest motiv nu discutam deocamdata despre HERMES 900 sau HERON. Deocamdata cel putin…

Cel mai probabil ca Romania are in vedere inlocuirea batranelor Shadow 600, sistem care a fost extrem de folositor si de folosit in TO.

Nu cunoastem ce alte oferte sunt pe masa MApN in acest moment, cand/daca vom afla le vom prezenta, oferta Elbit este insa publica si pe ea o prezentam.

La fel ca in cazul turelelor care doteaza Pirahna 5 (UT 30 Mk II), compania israeliana ofera o linie de productie in Romania si mai mult decat atat, planul este pe trei paliere: productie, asamblare finala si mentenanta.

Elbit (A/E Electronics) & Elmet Bacau vor furniza o parte din componentele HERMES 450, drona va fi asamblata la Craiova, iar intretinerea sistemului ca intreg va fi facuta la ROMAERO Bucuresti.

Nu discutam deocamdata despre preturi, de remarcat ar fi ca israelienii se ofera sa deschida o linie de asamblare locala, conectata cu Elmet Bacau (acolo se fabrica componente pentru aparatele F 16, F 35, pentru turelele asamblate langa Bucuresti la Magurele si pentru alte tipuri de drone) si pe mai departe (la ROMAERO) intretinerea intregului sistem in industria nationala.

O fi mult sau putin? Putin nu este mai ales daca ne uitam la industria noastra de aparare, lasata sa moara incet si sigur din lipsa de comenzi, sau la alte contracte.

Din informatiile din piata este posibil ca acest contract sa fie atribuit prin procedura G2G, un lucru pe care eu am inceput sa-l apreciez in fata incompetentei cu totul remarcabile a celor care se ocupa de programele de achizitii militare.

Daca dronele Elbit sunt produse de calitate nu cred ca mai merita sa ne intrebam, israelienii vand drone peste tot in lume, sunt pionieri in domeniul vehiculelor aeriene fara pilot, le-au introdus in dotare pe cand altii inca le mai considerau niste dispozitive amuzante.

PS Sa ne mai aducem aminte ca cu ceva ani in urma, Romania a dat drept castigator o firma israeliana cu drone ORBITER dar lucrurile nu s-au materializat si totul a fost abandonat.

PPS Ca suma pusa la bataie, vorbim de 227 de milioane de dolari fara TVA pentru sapte sisteme de drone tactice plus un pachete de suport logistic, pregatire personal etc. Discutam despre UAS -Unmanned Air/Aircraft System (in Lb. romana ar fi insa vorba despre drone) Clasa a II-a adica pana in 600 kg.

PPPS In privinta clasificarii dronelor in functie de masa avem trei clase: Clasa I intre 2 si 149 kg, clasa a II-a intre 150 si 600kg, clasa a III, peste 600kg.

GeorgeGMT

57 de comentarii:

  1. Parca am inteles ca Orban si Ciuca for face o vizita in Franta la sfarsitul lui Octombrie, apoi una in Israel, urmata in Noiembrie de una in Germania.
    Curios ce-or face in Germania!

  2. in lumina ultimelor conflincte regionale devine necesar si obligatoriu un asemenea contract.
    chiar ma incanta „asaltul” peste ocean si in europa al lui orban & co….sper să transpunem in realitate contactele avute.

    6
  3. Monday morning is Game of Drones.

    8
  4. Dar acest model nu poate cara deloc armament, nu?

    1
    • Buna ziua , subscriu la intrebarea Colegului , se pot adauga sisteme ofensive sa zic asa …. gen rachete antitanc etc pe acest model ?
      Multumesc

      1
      • Pe wiki scrie ca cele utilizate de Israel ar fi echipate cu doua rachete Hellfire sau cu doua rachete aer-sol fabricate de Rafael.
        Mai scrie ca britanicii au utilizat in Afganistan 52 de UAV-uri Hermes 450 dar au ales sa nu le inarmeze.

        Asadar, ar exista optiunea sa le inarmam, adica nu este doar o optiune exclusiva pentru Israel.
        Doar ca noi nu avem nici rachete aer-sol Hellfire si nici echivalentul Rafael, asa ca ar trebui sa scoatem banul si pentru armament.

        1
        • pai Rafael face Spike 🙂
          vrei chestii mai mici, e STAR-80L facut cu … Elbit 🙂
          probabil ca daca ii adauga vreo 100kg incarcatura ii sunt penalizati alti parametri: altitudine max., viteza max., anduranta, RCS

          1
          • Vai de capul meu, am tot tras cu Elbit Systems pe aici ca am incurcat oalele uitand ca Rafael face Spike si evident, ca deja le avem pe IAR 330. Chiar ma gandisem la un moment dat ce racheta aer-sol face Rafael :))

      • Nu, nu este drona de atac. Din ce am citit nici sora mai mare si mai noua Hermes 900, pe care mi-as fi dorit-o eu nu cara rachete, nu intra in categoria 3 parca.. Deci daca un Hermes 450 costa peste 30 mil bucata, cat draq costa o drona din calasa 3 sunt curios.

        • Hermes 450 (doar drona) e vreo 2 milioane de dolari bucata, MQ-9 Reaper e 16 milioane.
          Doar ca la Hermes 450 daca vorbim de un UAS (Unmanned Aircraft Systems), inseamna o statie de control la sol si trei drone Hermes 450.
          Sapte sisteme UAS cat vrea MApN ar insemna sapte sisteme de control si 21 drone Hermes 450.

          8
        • Se pare ca totusi pot fi adaptate si pentru misiuni de atac.

      • Cand este intrebat omul de armament pe drone, omul se abtine. Nu are voie sa zica.

    • Cum le configurezi si ce conserve ii pui in rucsac, decide fiecare, poate cara 150 kg.
      Vezi de ex. cum le echipeaza pt. asalt israelienii, in link de mai jos:

      https://en.wikipedia.org/wiki/Elbit_Hermes_450

      2
    • parca pot pune 4 spike pe ele din cate stiam!

  5. E cam vechi modelul asta….as intreba de ce urmeaza dupa el

    Bine decat nimic…..

    2
  6. Wow piese făcută la pentru f35 la noi…. E clar f35 scrie pe noi în viitor, și e bine și modelu asta pana își întra băieți noștri în mana și osa scoată ceva propriu și de ce nu ultimele modele de la percunatii

    1
  7. cam scump sistemul asta, ce ofera la 30+ de milioane bucata?(un iar99 e pe la 10 milioane, un kai t50 supersonic 30 de milioane!!!; da, stiu, alte sisteme , alte capacitati, chestii complementare)
    sunt mai multe drone pe un sistem de ala? altfel, ce facem, pornim fabrica la craiova pentru 7 aparate de zbor?
    mai departe, trecand peste faptul ca sistemul oferit este totusi destul de vechiutz (ma rog, presupun ca au mai facut upgrade la electronica), e de apreciat ca s-ar face ceva si la noi.

    si, ceea ce nu a intrebat nimeni in „interviu”, ce s-ar face, totusi, la Craiova? aia nu au autoclava acolo (si nici macar un cuptor de compozite, ca sa nu mai vorbim de „clean room” pentru laying-up) si nu au deloc experienta pe compozite (da, una e sa montezi elemente de asamblare – hilock-uri – si cu totul alta sa pui laminele din compozit in matrita). ar fi necesara o pregatire a oamenilor de acolo, si pregatirea unui specialist in domeniul acesta ar dura cam 2 ani. specialisti in compozite exista la noi in brasov, la ICA-IAR Ghimbav.

    pe langa problemele legate de productie, totusi, ce sunt israelienii dispusi sa aduca in Romania? cat din sisteme? motorul? elicea? componente electrice? macar procentual, putem spera la un 80% din componente? si in termeni de cost, cam cat la suta din investitie s-ar produce la noi?

    1
  8. Sunt confuz in legatura cu ce vrea MApN si ce ne ofera israelienii: cerinta MApN este „Sistem UAS tactic-operativ clasa II”.

    Sistemul de clasificare prezentat in linkul de mai jos nu ar mai fi valabil, dar conform clasificarii US Air Force, la Tier II (clasa II ceruta de MApN ??) sunt UCAV-urile tip MALE adica MQ-9 Reaper.
    https://en.wikipedia.org/wiki/U.S._military_UAS_groups#US_Air_Force_tiers

    Chiar nu am avut timp sa urmaresc clipul postat in articol, dar parca cand a aparut stirea cu oferta israeliana se pomenea si de Hermes 900.

    Ma gandesc ca Elbit va participa cu Hermes 900 la licitatie, iar Hermes 450 fiind un model mai vechi, il ofera la asamblat aici, chiar daca nu cumparam si Hermes 450.

  9. Daca luam drone obligatoriu sa luam cu capacitate de a cara armament altfel aruncam banii pe fereastra!!! Doar supraveghere fara sa poti lovi tinta e o gluma mai bn asteptam pana avem banii de ceva drone cu rachete sub aripi!!! Eficienta lor e dovedita deja si cele americane din transilv. is americane si noi nu lucram cu ele

    10
    • Nu se exclude una cu cealată.

      Vezi că inclusiv azerii zboară vreo 12 Hermes 450. Ai impresia că sistemul lor de rachete LORA trage „după ureche”?

      Oricum, daca (conf. Wikipedia) Hermes 450 cară 150 de kg, presupun că poți pune destule pe ele.

      1
    • Si tirul HIMARS cu ce-l ghidezi?

      1
      • citat din RFI pt Mrls:

        Data supply system with UAV shall fulfill the followings specific requirements: to beintegrated in the automatic fire control system and in the command and control system at battalion and brigade level as well as in the JISR system.
        Minimum technical requirements:
        1 Flight autonomy Minimum 10 hours (2 hours flight
        to the targets zone, 2 hours flight
        back from the targets zone and 6
        hours surveillance/determination
        targets coordinates)
        2 Speed flight Minimum 75 km/h
        3 Minimum distance for control and link 150 kilometers
        4 Flight level Minimum 3000 meters

    • Poti lovi cu HIMARS.

  10. Nu voi intelege niciodata pretul dat de Wiki la Unit Cost pentru diverse sisteme de arme si pretul real de achizitie al intregului pachet.

    1
  11. In ultimul timp se pare ca avem parte de vesti bune. Nu numai ca aducem tehnica militara de buna calitate dar aducem si locuri de munca inalt calificate.
    Insa ziua in care se va anunta prima fabrica de procesoare in Romania va fi intr-adevar o zi foarte importanta pentru Romania.

    4
  12. Comparati UAV Hermes 450 cu UAV Baykatrar TB2. Pe Wikipedia măcar. Ce se constata? Joaca cam în aceeași liga?

    1
  13. pretul pentru cele 7 sisteme este 276,7 milioane dolari plus TVA, nu 227 milioane.
    nu costa 30 milioane bucata.
    un sistem are 3 drone nu o singura drona.
    pentru 175 milioane $ filipinezii au primit 13 UAV uri.

    https://www.israeldefense.co.il/en/node/45190

    The contract is worth approximately $175 million and contain three Hermes 900 and one Hermes 450 unmanned aerial system (UAS), with each system comprised of three UAVs, a ground control system and support equipment, plus a spare used Hermes 450 UAV included by Elbit Systems as part of the deal, for a total of 13 UAVs.

    daca vrem 7 sisteme, 276 milioane cam asta este pretul

    2
    • deci asta costa 10 milioane pe aparat de zbor; la care se adauga punctul de control. pret de trainer/light attack – da, sunt sisteme diferite si complementare.
      din curiozitate si offtopic, aveti idee cate drone sunt incluse intr-un sistem harop? ce am gasit pe net da pretul undeva intre 5 si 10 milioane, pare cam mult pentru o drona „expendable” prin definitie.

  14. Pana la urma se va produce toata gama Hermes … 450 reprezinta doar inceputul. Cat despre o drona veritaila de atac intuitia imi spune ca va fi tot americana ….

  15. Daca chiar luam atatea sisteme (7) eu as baga cate unul in organica viitoarei brigazi de rachete operativ tactice (Himars) a brigazii Larom (pe care as pastra-o ca structura unitara, nu imprastiata pe divizii) si la viitorul divizion SIML -> NSM.
    De ce in organica lor? Prietenii stiu de ce.

    2
  16. Sa apucam ziua cand intrun exercitiu militar roman se va spune la stiri am neutralizat tintele inamice cu drone doammmmmne ajuta atunci am juca in alta liga in europa de est si ar murii ursu?ps obligatoriu fara t55 la exercitiu????

    5
  17. Eu cred ca este o oportunitate pentru noi. Drona buna, care a facut fata si face fata in cateva conflicte, se poate configura pentru supraveghere , dar si pentru atac. Deci, de incredere, versatila. De asemenea, ai deja cateva facilitati care contribuie cu piese si subansamble, deci vei avea un % si de productie… mai mult de atat, ce sa vrem?

    4
  18. Din cate ma pricep eu, niciun radar cu baza la sol nu poate ‘vedea’ prea departe tintele de la sol din cauza curburii pamantului. Asa ca, orice racheta cu bataie de genul 100 km ( himars, nsm, etc) nu poate fi folosita la capacitate maxima fara ajutoare, adica descoperitoare de tinte si eventual ghidare din aer. Asa ca fara elicoptere navale, drone de ghidare, sistemele astea moderne sunt nefositoare. In concluzie , dronele sunt neaparat necesare, fara ele nu functioneaza nimic din armamentul nostru modern. Dronele sunt neaparat necesare in sistemul modern pe care vrem sa-l construim

    5
  19. Atat Hermes 450 cat si RQ-7 Shadow sunt sisteme concepute in anii ’90.
    Un sistem Shadow te costa spre 15 mil.$, cam la jumatate fata de Hermes 450. Are anduranta de doar 9 ore, o distanta de comunicare de pana la 100km si e semnificativ mai compact decat israelianul (170kg max. vs 550kg). Cred ca ar trebui pastrat in continuare pentru LAROM si alte aplicatii.
    La categoria compacta (cateva zeci de kg/ Clasa I) e de pomenit Scan Eagle cu urmasul RQ-21 Blackjack, pe la vreo 5 milioane sistemul, foarte utile si ele dar tot cu distante de pana la 100km insa cu autonomie intre 16-24 de ore! La categoria asta musca castigase Orbiter-ul israelian: MTOW 30kg, LOS 100-150kmkm, anduranta 7 ore.
    MQ-1C Gray Eagle/Predator si Hermes 900 se duc la peste o tona masa, sunt practic avioane. iar MQ-9 spre 4,7 tone.

  20. Eu zic ca-i o veste buna, pot fi folosite atat ca si aparate de supraveghere, dirijarea tirului pt HIMARS si LAROM dar ar fi pacat sa nu le folsim si pt atac la sol mai ales ca avem capacitatea de a produce STAR 80 si poate primim ceva licenta de la evrei pt o racheta ghidata radar/infrarosu…..zic si io

  21. Vorbeam de drona asta pe la psr, acum cateva saptamani. Ceea ce pot să remarc, este că Elbit se pozitioneaza bine pe piața românească. Pe lângă modernizarile din trecut, cam același lucru l-a făcut și cu turela pentru P5. Ai producție și asamblare acasă, e de bine. Dacă ar face și alții la fel, poate ar avea competitie, deocamdată nu au. Și probabil că au realizat și ei că dacă vom lua de clasă 3, vor veni din usa. Produsul e unul matur, așa că n-am nimic impotriva.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *