Lovitura termobarica

This entry is part 5 of 14 in the series Armament de aviatie fabricat in Romania

In ultima vreme s-au inmultit stirile legate de experimentarea sau utilizarea in lupta a unei arme principial noua, si anume arma termobarica.

Ce este arma termobarica?

Precursoarea armei termobarice a fost arma cu exploziv tip carburant-aer sau cu nor exploziv( FAE, fuel air explosive) care utilizeaza o substanta combustibila, de regula lichida, care este dispersata de o incarcatura exploziva clasica, iar o a doua incarcatura exploziva clasica, temporizata de data aceasta, aprinde amestecul  aerosol carburant-aer in momentul in care s-a atins concentratia optima.

Arma termobarica este un proiectil cu pereti subtiri, care contine o substanta exploziva pulverizabila si o incarcatura exploziva pentru ruperea peretilor proiectilului si dispersarea incarcaturii. De regula explozivul utilizat in armele termobarice este deficitar in oxigen, un aport de oxigen din aerul exterior fiind necesar pentru combustia completa a incarcaturii.

Dupa explozia incarcaturii de dispersare, amestecul exploziv-aer se inflameaza si arde sub actiunea unui numar foarte mare de centri de initiere reprezentati de mici particule metalice incandescente. Doar o parte din energie este eliberata in faza initiala de detonatie,  care genereaza  un amestec suprasaturat in carburant, care apoi realizeaza o „postcombustie” in amestec cu aerul supraincalzit de soc. Energia eliberata prin „postcombustie” prelungeste durata suprapresiunii si mareste globul de foc. Viteza de detonare scade astfel la 3-4 km/s fata de 8 km/s in cazul explozivilor clasici.

Intr-o explozie a unui  proiectil clasic cu pereti grosi incarcat cu TNT fenomenul de fragmentare inhiba amestecul gazelor de detonare cu aerul, iar expansiunea rapida a detonatiei are un efect de racire inainte ca fenomenul de amestec al gazelor de detonare cu aerul ( redus totusi ) sa aiba loc. O parte insemnata din energia TNT-ului este utilizata pentru ruperea corpului si accelerarea schijelor. Mai mul , explozivii conventionali sunt un amestec de carburant si oxidant (25% carburant si 75% oxidant in cazul prafului de pusca ). Renuntarea la o parte (sau chiar total in cazul FAE) din oxidant prin utilizarea oxigenului din aerul atmosferic face ca la masa egala o arma termobarica sau FAE sa aiba un efect sporit fata de una clasic .

Armele termobarice sunt optimizate sa produca unda de soc si (4-10 bari) si caldura intensa  (2500 – 3000ºC). Pentru spargerea  timpanelor presiunea necesara este de 0,2 bari, pentru un efect letal fiind necesari 4 bari. Pentru distrugerea unei cladiri prin explozie interioara este suficient 1 bar. Arme este suprinzator de eficienta in spatii inchise (tuneluri,  cladiri) pentru ca unda de soc si globul de foc au efect si dupa colturi sau adapostiri, reflexiile in colturi aumentand varfurile de presiune. Principalele efecte letale sunt reprezentate de unda de soc, care provoaca leziuni interne si caldura intensa care provoaca arsuri grave. Cele secundare sunt intoxicarea cu gazele de detonatie, sufocarea din cauza lipsei oxigenului, plagile multiple provocate de transformarea in schije a obiectelor distruse de unda de soc. Politraumatismele cauzate de azvarlirea persoanelor de catre unda de soc. Prin  racirea brusca a gazelor de detonare  apare fenomenul de comprimare a acestora ceea ce duce la o scadere brusca a presiunii, un vid partial care este destul de puternic pentru a cauza alte daune persoanelor sau structurilor. Deci, principalele tipuri de rani pe care le pot prezenta supravietuitorii sunt leziuni interne grave, arsuri profunde, intoxicare cu gaze, politraumatisme, toate acestea ducand la un tratament foarte dificil al ranitilor.

La ora actuala, statele care au declarat posesia unei astfel de arme sunt: SUA, Rusia, China, India, Canada, Israel, Serbia, Bulgaria.

La noi in tara, specialistii din actualul Centru de cercetare stiintifica pentru aparare NBC si ecologie, urma unei munci asidue desfasurate pe parcursul multor ani, au reusit sa controleze fenomenul de detonatie al amestecurilor de substanta combustibila si aer in atmosfera libera in anul 1983, iar la inceputul anilor ’90 deja transpusesera in practica tehnologia, realizand mai multe prototipuri, in cadrul programelor de cercetare codificate FLAMINGO-4 si CHIHLIMBARUL.

Aceste prototipuri sunt:

-mina saritoare cu exploziv combustibil-aer MISECA, prototip industrial realizat in colaborare cu UPS Dragomiresti

Mina saritoare MISECA

                                                         MISECA- expo ATM

-lansator portabil de gredane calibrul 93(95) mm, similar cu RPO-A(Rusia).

-bomba de aviatie BAECA 100, de 100 kg, model experimental

– lansator portabil de grenade termobarice cal.99 mm ( acest lansator , cunoscut in literatura de specialitate sub numele comercial deLGEI-99 SNAKE  , este creditat si cu o lovitura cumulativa de poate perfora 420 mm blindaj echivalent RHA8 ( fara modernizari ), din aceleasi surse rezultand ca la lansare produce o cantitate redusa de fum si un zgomot slab , pentru evitarea demascarii tragatorului  ).Greutatea  este de 9,5 kg incarcat, greutatea grenadei fiind de 4 kg ,lungimea totala de 1,4 m, bataia maxima de 1100 m ,. Desi fabricarea lui este dificila , implicand tolerante reduse de fabricatie, la nivel mondial , totusi este posibil de realizat in tara iar producatorul este Turbomecanica Bucurest

Tehnica militara romaneasca

                                                                     Snake

– grenada termobarica cal.105 mm pentru aruncatorul de grenade AG-7, tip PG-7 EI, cu o masa de 4,5 kg, lungime 940 mm, bataia maxima 800 m, distanta loviturii directe 400 m.

Sarpe

                                   Lansator de grenade AT SARPE

La randul lui aruncatorul de grenade antitanc AG-7S, fabricat, ca si dealtfel grenada la Carfil Brasov cantareste 6,5 – 7,1 kg, in functie de inaltatorul optic.

                                                                       AG 7S

Grenada a fost testata in poligoane, mai recent in poligonul Jegalia. Se pot vedea efectele pe YouTube  la adresele:

<a href=”http://www.youtube.com/embed/PTJ8X-J6MQM?rel=0„>Trageri experimentale cu grenada cu efect sporit( termobarica)

<a href=”http://www.youtube.com/embed/c75VFnn26PQ?rel=0„>Trageri experimentale de fabrica

Specialistii nostri au propus, pe langa trecerea la productia de serie a mai-sus enumeratelor prototipuri, dezvoltarea unor incarcaturi termobarice pentru alte tipuri de armament cum ar fi:

  Lansator de submunitii de aviatie SEBAV

                                                                SEBAV -1A

                                                                  SEBAV-1B

-proiectilele reactive nedirijate cal.122 mm si 160 mm utilizate de complexul LAROM

-sistem de deminare FAE cu catapulta

 

 

Armament de aviatie produs in Romania

 

 

 

Bibliografie:

-Buletinul Fortele terestre nr.4/2009

-Revista fortelor terestre nr.3/2009

-Observatorul Militar nr.33/2010

-emisiunea Pro Patria, TVR 1

-Jurnalul national

-Tele7ABC

Aspects of the thermobaric weaponry

-prospecte Romarm

-Internet

Nicusor

Series Navigation<< Un elicopter antisubmarin …..Puma Naval, prima varianta.Radare romanesti : START-1, START-1M si TPS-79 R Gap Filler >>

51 de comentarii:

  1. Mai lipseste vointa politica sa intre armele astea in dotarea armatei romane, pentru ca specialisti avem .

    • Lovitura termobarica SE AFLA IN DOTAREA Armatei Romane 🙂 .Doar ca nu se face mare tapaj pe aceasta tema…

      2
      • si mai sunt multe alte lucruri de care ….sa spunem ca nu au fost cele mai cele dar sunt realizari f bune ale industriei noastre…apropo nu ma pricep mult dar citisem parerea unui oficial american care vorbea despre luneta cu intensificare de imagine ptr vederea pe timp de noapte…fara baterii facuta la ior cred foarte apreciativ daca stie cineva desprre ce luneta e vorba si ar putea sa mi dea detalii.multumesc anticipat

    • @Georget GMT: este vorba de IOR LON-3x/4x sau de ceva diferit?
      Din cate stiu eu, amplificatorul folosit la lunetele de ochire pe timp de noapte pasive de la IOR are baterie deci si o durata de viata limitata.
      Stiu ca si ProOptica are ceva similar, dar tot cu intensificatoare de imagine de import, cu baterii.
      Exista si ceva mai nou 🙂 ?

      • Chestia de care vorbeam este de dinainte de ” 89.Nu stiu cum se numeste, dar se vedea destul de bine. Faza era ca pe intuneric total nu vedeai nimic.

        • sal , este vorba de o luneta ior nu stiu modelul exact si este cu radium sau ceva radioactiv care lumineaza vreo 20 de ani si dupa ii scade lumina la jumate ptr inca vreo 20 de ani , si au fost facute in nr foarte mic si mai ales ptr export (sua) , se vinde in sua o asemenea luneta si sunt rare cu aprox 10000$ la noi in dotare nu sti sa mai fie dar cine stie , si radiul se poate schimba si luneta este ca cea ptr p.s.l. sau romak3 cum ii zic americani bafta

        • Multam de info, foarte intersante…

        • Radiu este cancerigen, o fii vorba de tritiu .

        • "The sniper scope provided with the PSL is the Romanian version of the PSO-1 which has no battery compartment. It is designated LPS 4×6° TIP2 and was manufactured by IOR (Industry Optic Romania) in Bucharest. The reticle is illuminated by mildly radioactive tritium" DA SCZ E VORBA DE TRITIU

        • Nu e o lunetă NV, e o lunetă clasică (strict optică), dar cu reticulul iluminat cu tritium pentru a permite o ochire mai bună în condiţii de lumină slabă (reticulul apare luminos când priveşti prin ea). Nu merge în întuneric.

          ~Nautilus

  2. super articolul nu stiam de bombele alea ptr iar 93 …aveam si eu o poza cu lansatorul de 93mm,misto si ala facut la turbomecanica aruncatorul ala ag7s e ala cu vizorul nou prezentat la expomilul trecut?felicitari.un salut

    • Fac si eu ce pot.Impreuna putem face mai mult .Daca ai o fotografie buna ,si intruneste conditiile de publicare , parerea mea este sa-l contactezi pe George sa o publice .
      AG-7 S poate utiliza mai multe tipuri de inaltatoare optice . Nu stiu ce a fost la Expomil decat din fotografiile de pe net pentru ca eu nu am mai fost din 2005 .

      Ceea ce se vede acrosat pe IAR-93 este un dispersor ( lansator ) de submunitii nu o bomba-caseta , la care cred ca te-ai referit .Lansatorul ramane acrosat pe avion , nu se largheaza ca si o bomba .Putea fi utilizat pe pilon de acosare de 250 kg .

    • buba e ca lansatoru de pe iar 93 a explodat la sol si a omorat 15 persoane(tehnicieni si reprezentanti de la iar craiova).

  3. Se afla, dar avem un numar redus de lovituri .

  4. Interesant. Din punctul meu de vedere. Leziuni produse de presiune, arsuri, hipoxie, intoxicatii cu gaze, probabil si arsuri de cai aeriene (care sint foarte grave si letale la distanta) si alte tipuri de traumatisme fizice…

    • Bre domnia ta mai trebuie sa inchizi ochii la astfel de articole. Nu sunt pentru doamne ci pentru noi, astia duri si tari ca stanca 🙂 . Bine duri pana tipa nevestele la noi ” inchide calculatorul tampitule si spala copilul, ca nu l-am facut singura”!La mine( of course) nu e cazul ca io sunt dur si negru in cerul gurii, da la altii am mai auzit! La mine sigur nu! Pe cuvant ca nu! Sa mor eu ca nu, ala de spune altfel minte… 🙂

    • Geomarz , stii de ce a murit Alexandru Serbanescu .Ca sa nu se poata spune in viitor ca dusmanul a intrat in tara ca in satul fara caini . Asta o spun toti .Ce nu se spune :
      -ca Alexandru Serbanesu a murit pentru ca nu avea un avion destul de performant ca sa faca fata inamicului
      – ca lupta intr-un razboi fara sorti de izbanda , inceput pentru a recupera o parte din pamantul tarii , furata
      -ca la acea data o alta parte din pamantul tarii zacea inca sub ocupatie straina
      -ca cele 2 parti din trupul tarii fusesera cedate fara lupta , pentru ca armata romana nu avea arme sa lupte
      Pentru ce fac publice realizarile industriei romanesti de aparare ?
      Pentru ca sa se stie ca acum putem avea arme .De ce nu intra in dotare ? De ce tremuram si am ajuns batjocura Europei ?
      Imi vorbesti despre suferinta pe care o provoaca armele .Dar suferinta pe care a creat-o lipsa lor ? Cati copii nu au avut ce sa manace in seara aceasta , cati au trait in frig iarna trecuta pentru ca parintii lor ori nu mai au unde sa-si castige painea zilnica , ori lucreaza pe nimic ? Cati copii nu mai au acces la invatamant , fiind condamnati pentru totdeauna la o viata de munca dura , in ignoranta ?
      Si toate acestea pentru ca nu am avut arme sa ne aparam tara .Atunci cand a trebuit .
      Rezultatul ? Suferinta .

      • Nicusor, draga,
        Daca nu ma insel eu, acu nu mai avem nici armata.
        Si nu vorbeam decit din pdv strict profesional. In postarea de mai sus. Adicatelea la ce sa te astepti cind ai de-a face ce asa ceva…
        Altfel spus, fiecare cu ce-l doare…

      • Vezi tu Geomarz , in stadiul actual in care ne aflam nici nu mai e nevoie de arme pentru a crea suferinta . Priveste numai la derbedeii care fac legea in strada .

      • pai parca a avut probleme cu legatura radio.si nu a putut fi anuntat de camarazi,care chiar au incercat sa l avertizeze.

  5. @niko. Este vorba de un amplificator de lumina si functioneaza in mod pasiv. Nu are baterii si este practic nemuritoare. Nu are eficenta sistemului NVG, dar nici departe nu este. Este mai slaba pe distante scurte, in sensul ca are nevoie sa acumuleze lumina pt acuratete.Foarte desteapta.

    • „Eficienţa sistemului NVG” este înşelătoare. Eu am fost martor la un incident în poligon, când un domn cu o carabină echipată cu o foarte sofisticată lunetă NV s-a trezit că nu vede nimic prin ea… fiindcă murise bateria. În condiţiile care se întâlnesc la vânătoare o astfel de întâmplare e cel mult un incident păgubos şi care te face să pierzi banii daţi pe autorizaţie şi ghid. În condiţii de război, mori.

      Oare de ce americanii au fost cei care au inventat proverbul „Keep it simple, stupid”?

      ~Nautilus

  6. Lovitura termobarica pentru AG-7 a intrat in dotare in cantitati reduse . Dar celelalte ?
    Lansatorul SNAKE fusese gandit ca un inlocuitor al AG 7 , si sarbatorim aproape 20 de ani de la neintrarea in dotare .Capacitatea de perforare era net superioara loviturilor din familia PG 7 de la acea vreme si avea potential de dezvoltare .

  7. Armata Romana are in dotare lovituri termobarice! Cu toate ca, la momentul realizarii ei, SUA -"maretul" nostru aliat- a cam marait la noi, ca de, n-aveam NEVOIE de asa ceva!!!! Si totusi am facut-o! Asta cu toate piedicile si oprelistile de rigoare…intelegeti voi! Cercetarea romaneasca nu-i deloc proasta, recent au creat o substanta de decontaminare NBC, care nu-i cu nimic mai prejos decat concurenta. Vestele antiglont de productie autohtona au fost intens apreciate de catre…americani, care le considerau mai rezistente la glontul de AKM decat ce aveau ei pe atunci, in Irak si Afganistan.

  8. Dispersorul de munitii Sebav nu a provocat cel mai grav accident militar dupa 89? Stiu ca-l testau pe IAR-93 cand un scurcircuit la instalatia avionului (ceva care se intampla des la IAR-93) a provocat lansarea la sol a munitiilor si practic explozia avionului. Au fost 10 morti atunci.

  9. Pingback:Lansator fara recul cal. 106mm si 120mm - Romania Military

  10. Pingback:COSITOAREA DE MARGARETE (partea 1) - Romania Military

  11. Pingback:turcia lovitura de stat – Biletul Zilei 2018

  12. Pingback:BOFORS RECOILLESS FIELD 90mm ANTI-TANK GUN - Romania Military

  13. Pingback:Panzerfaust 3 - Romania Military

  14. Pingback:„"Colonelul STS care detoneaza BOMBA incendiului PROGRAMAT de la COLECTIV.” La Colectiv a fost o mână criminală de care guvernanții au știut! - Ion Coja

  15. Pingback:Ce NU ȘTIU românii despre tragedia de la ” COLECTIV” din 30 octombrie 2015 ………. | Alioşa ” File de Jurnal ”

  16. Asa , ca sa nu uitam de ea
    https://www.carfil.ro/download/new-concept-2020.pdf

    Catalogul de anul acesta , noutea este lovitura termobarica pentru AG-9 in productie de serie – numai sa o cumpere armata
    https://www.carfil.ro/download/catalog-carfil-20-01-2021.pdf

  17. https://www.mapn.ro/fotodb/albums/20210318/aag.jpg
    Deci se poate .
    Pe masa , in pozitie verticala , o bomba de aruncator termobarica cal. 120 mm cu propulsie auxiliara .
    https://www.mapn.ro/fotodb/20210318/aag
    Ii asteptam intrarea in dotare .
    Insa am asteptat degeaba intrarea in dotare si a bombei de aruncator de 81 mm cu ghidaj GPS .

  18. Pingback:CNN: Putin ar putea folosi în Ucraina cea mai îngrozitoare arme, bomba termobarică - referinta.ro

  19. Despre explozivii utilizati de loviturile termobarice
    https://www.acttm.ro/wp-content/uploads/2022/01/nr2_2021.pdf
    pag.41

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *