De mai bine de douazeci de ani, India este hotarata sa-si dezvolta propria racheta anti-tanc ghidata. Pana acum nu prea i-a iesit, dar nu putem contesta faptul ca de incercat a incercat. Astfel Nag ATGM, a fost considerata aproape gata de operationalizare, asta pana cand au facut ceva teste cu dansa…
Parerea armatei indiene despre rezultatele testelor in general, si despre “calitatile” rachetei in special, au fost exprimate intr-un limbaj destul de colorat, dupa ce tragerile de test au fost un fiasco cu strigaturi.
Acum sa ne intoarcem putin in istorie. Proiectul, demarat cu aproximativ 20 de ani in urma, parea acum trei ani gata sa rupa gura targului, constructorul si dezvoltatorul rachetei, DRDO (Defense Research and Development Organization), declarand, oricui dorea sa-l asculte ca racheta lor “Cobra” in traducere, este gata sa i-a gatul dusmanilor patriei!
Bafta indienilor este ca dusmanii au fost baieti buni si nu s-au infipt prea tare in armata indiana, pentru ca daca soarta tarii ar fi atarnat de racheta AT Nag…demult era India colonia pakistaneza.
Pentru ca orice au facut, orice au proiectat, si oricat de tare s-au batut cu pumnul in piept, nenorocita de racheta nu vrea sa functioneze, nici s-o pici cu ceara. Acum nu stim exact ce anume nu face Nag-ul: nu zboara, nu nimereste tinta, etc, etc, chestia e ca nu prea reuseste sa distruga nici un tanc.
Nag-ul este o racheta destul de maricica: peste 43 de kilograme greutate, cu un focos de 8,2 kg, si o viteza de 230m/s, Nag-ul bate teoretic spre 6000 de metri raza, si este, tot teoretic, de tipul “fire and forget”!
Planurile prevedeau achizionarea de catre armata a 4000 de bucati, inclusiv pentru lansare din aer, de pe elicoptere. Deocamdata speranta ramane…
Bineinteles ca India cam stie ce industrie militara are la usa, astfel ca s-a asigurat din timp cu rachete AT serioase. Astfel racheta AT de baza a Indiei, este, de peste 30 de ani, Milan-ul, pe care India o si produce sub licenta. Pana acum s-au produs peste 30000 de rachete sub licenta, insa in acest moment se cauta o inlocuitoare pentru Milan.
S-au cumparat deocamdata cateva rachete americane Javelin si de asemenea Spike AT israeliana se afla in vederile armatei. Deocamdata inca nu se stie sigur ce racheta ca va locul Milanul, care si-a facut datoria cu brio, insa acum tehnologia sa este invechita. Rezultatele testelor cu Javelin i-au impresionat pe militarii indieni, mai ales datorita siistemului de achizitie a tintei, care in cazul, rachetei americane, permite ca aceasta sa fie fixata in orice conditii meteo, ziua sau nopate cu ajutorului sistemului de lansare CLU.
Sursa: strategypage
Poate ar trebui sa-i angajeze pe aia de Bollywood, se pricep la SF-uri
Cel mai simplu ar fi ca indienii sa cumpere licenta de fabricare a unei versiuni de racheta antitanc, pe care sa o realizeze la ei, la inceput cu sprijinul vanzatorului, dandu-i un nume indian.