Varianta de quadcopter aleasa este derivata dintr-un model civil, Anafi USA, o microdrona pliabila in versiunea comercializata de Parrot in 2018.
DGA-ul francez (Directia Generala de Armamente) a anuntat in 11 ianuarie atribuirea unui contract-cadru pe 5 ani producatorului francez Parrot pentru dotarea diferitelor componente ale apararii franceze cu aproximativ 300 de micro drone quadcopter. Contractul valoreaza cateva zeci de milioane de euro si cuprinde sute de drone si terminalele de comanda aferente, precum si software-ul pentru analizarea imaginilor capturate.
Versiunea civila Anafi Parrot, care costa intre 600-800 euro in functie de configuratia pachetului
Printre cracteristicile versiunii militare a Anafi enumeram: o durată autonomoie in zbor a bateriei de 32 de minute, o camera de termoviziune si un sistem de bila optronica „gimbal”, care permite filmarea la 360 de grade. Echipată cu un sistem GPS dezactivabil, drona cantareste 500 g, nu necesită o conexiune la Internet pentru pilotarea sa, iar transmiterea datelor sale este criptata.
Echipata cu zoom 32x pentru doua camere de 4K/21 de megapixeli, detectarea tintelor de marimea unei persoane este posibila la distante de pana la 2 km, cu o precizie a detaliilor de 13 cm. Imaginile cu zoom sunt combinate cu cele obținute de camera de termoviziune FLIR Boson. FLIR-ul permite detectarea punctelor calde ziua și noaptea. Gata de lansare in 55 de secunde, UAS-ul este, de asemenea, foarte discret: cu o semnătură sonora de 79 dB la o distanta de 1m, este inaudibil de la 130 de metri.
Gama de software compatibil poate gestiona flotele de drone in timp real (Skyward, Verizon și DroneSense), pot genera fotografii/videoclipuri in spectrul vizibil si termic (Survae) si harti tactice (Pix4Dreact).
ANAFI SUA se incadreaza in cerintele de Securitate ale DGA, inclusiv cibernetica. O semnatura digitala protejeaza modificarea software-ului dronei. Inregistrarea datelor misiunii se face numai pe terminalul statiei de control, nu si in electronica ambarcata. ANAFI USA are o conexiune WPA2 securizata si protocoale deschise.
In paralel cu dosarul DGA, drona Parrot figureaza de asemenea, un dosar de cerere la Departamentului American al Apararii. ANAFI USA a fost selectata in primavara lui 2020 ca furnizor oficial pentru integrarea programului de armament in drone de recunoastere cu raza scurta de actiune, primele teste din partea U.S Army avand loc deja vara trecuta. Parrot a fost singura companie straina selectata, indeplinind un caiet de sarcini draconic care presupunea ca nici o componenta nu este „Made in China” si are productia industriala in Statele Unite.
ANAFI USA a mai fost selectat de organizatiile partenere ale Guvernului Federal al SUA ca parte a proiectului Blue sUAS. Este singura drona de la un producător de drone non-american care a fost comercializata pe platforma de achizitie a American Defense, GovernMent Agencies and Security Forces prin GSA Schedule. UAS-uleste deja comandat si in uz de mai multe departamente de politie, agentii federale si pompieri din Statele Unite dar si in alte tari.
Senzorul FLIR alaturi de ceilalti senzori optici
Dronele ANAFI SUA livrate in urmatoarele luni armatei franceze va fi produs la NEO Tech langa Boston. ANAFI SUA este dezvoltat complet in Franta si este produs in Statele Unite.
Alegerea ANAFI confirma de asemenea campania de lobby a CEO-lui Parrot, Henri Seydoux, impotriva controlului producatorilor chinezi, inclusiv DJI, pe piata.
Folosite un timp de fortele armate franceze in operatiuni externe (OPEX), dronele Mavic ale DJI au fost considerate prea zgomotoase si cu autonomie redusa, ridicand in acelasi timp problema unui potential transfer de date catre China.
Ministerul Apararii a preferat initial modelele NX70 ale producatorului Novadem din Marsilia (drone folosite recent in exercitiul Lynkeus de desemnare BLOS a tintelor pentru tragerea cu MMP), inainte de a lansa o licitatie majora pentru echiparea flotei de mini-spioni zburatori.
Marius Zgureanu
Surse:
GSA Schedule nu este o platforma de achiziție. GSA Schedule sunt o serie de contracte cadru prin care poți să comanzi tot felul de bunuri și servicii. GSA = General Services Administration, un fel de RAPPS. Unele bunuri și servicii care sunt vandabile via GSA Schedules pot fi achiziționate via o platformă electronica GSA Advantage.
Ok, multzam fain! Actualizat
Sunt fan drone. Pot oferi avantaje tactice, de observație sau coordonare semnificative, la costuri foarte rezonabile. Niste pseudo-sateliti, extrem de eficiente si versatile. Le-as implementa cat mai urgent.
Cat costa?! macar de-astea sa luam si noi cateva…
600-800 de dolari
multumesc!
https://m.youtube.com/watch?v=5YbSHSnjvj4
Distractie pt toata familia!!
Oare podurile lor rezistă bine la 70 de tone? Doar întreb…
Varianta civila Anafi cu tot cu telecomanda, ochelari, baterie de schimb, elici de rezerva si rucsac e pe la 800-1000 euro.
https://www.amazon.fr/gp/product/B07D5R2JKL?ref=em_1p_0_ti&ref_=pe_4029001_416104001
Varianta militarizata e probabil pe la 50000 euro
La contractul Novadem NX70, +2mil. euro/27 drone:
https://novadem.online/category/contrats/
au mai luat inca 20 de sisteme, totalizand impreuna cu celelalte anterioare 4 mil. euro
https://www.air-cosmos.com/article/le-drone-nx70-lalli-des-forces-terrestres-23083
https://novadem.online/2020/05/29/ministere-des-armees-double-sa-flote-de-drone-nx70/
Alte 19 Novadem au fost cumparate de jandarmerie.
Offtopic:
Mare baza avem pe vecinii nostri din NATO: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/vecini/bulgaria-interzice-avioanelor-militare-romanesti-si-din-alte-state-nato-sa-deschida-focul-asupra-celor-rusesti-in-spatiul-ei-aerian-19950091
E chair atat de greu sa cumpere astia cateva pentru teste pentru a intelege cu ce sa mananca secolul 21 ?
De ce nu au programe de inzestrare cu tipyti de arme de ultima ora.
Cateva Javelin sa vada cum e , nu doar la trageri comune cu amerikanoss. Drone , arme de asalt si multe altele care pot deschide ochii unor dotari viitoare. Pierzi ceva bani dar ai experienta militarilor si ezpertiza MAPN in cazul viitoarelor achizitii.
A aparut nustiu ce Spike nou X,BauBauNlos nustiu ce dute cumpara 2 bucati dute cu Elbit sai IWi la testari probe. A aparut MMP hai si noi , ” bon jur je vule probe le rachete ” .
Hai ca AK di AG mai tine dar drone drone e musai. Saracii ukraineni si armeni au cam supt degentul..
subscriu
de s-ar realiza miniaturizarea dronelor micro de la norvegieni , s-ar putea realiza ceva excelent ca sa scoti armamentul rusesc de la utilizare. de exemplu o micro drona/nano drona s-ar putea aseza pe teava rachetelor hipersonice si ar avea o capsula cu nuclear fusion detonata de racheta ruseasca ce loveste nano drona sau aprinde capsula cu propiul jet de caldura , ar scoate toata teava si armamentul a ceva nava. nano drona nu ar avea baterie ci ceva nano celule solare sau s-ar putea alimenta de la diferite surse gen virusi apa etc , ar merge pe sute de km
poate pe viitor se va realiza asa ceva. nici rachetele hipersonice nu s-ar putea apara , apararea cu laser nefiind eficienta , nano dronele ar avea capsule detonante cu nuclear fusion avariind si laserul, plus ca n-ar putea fi detectate, nano dronele ar putea imita corpul a ceva gen tantari , bacterii etc asa ca nici scanarile nu vor detecta nano dronele. ar fi excelente la marea neagra sa poata fi duse de americani la tevile ce is utilizate de zircon si etc. s-ar putea alimenta si de la radarele rusesti , detona de la caldura produsa de radarele rusesti si sa le avarieze , s-ar putea detona de la ceva energie de la cabluri si etc , is o groaza de posibilitati cu nano drone
dar e mult ca sa vorbim azi de ele , poate pe la 2030-2040 sa vedem asa ceva
cum? 🙂
Simplu ! Iei niste capete termonucleare si le pilesti pânà devin nano. Asta pentru nuclear fusion.
Si le pui sà imità un virus care în acelasi timp este si sursà de energie. Asta pentru camuflaj si deplasare.
Si deodatà tot sistemul àsta nano dispare fiindcà nu mai faci nani.
din cate stiu eu capetele nucleare nu pot fi oricat de mici. dar capetele termonucleare pot fi. Capsulele de nuclear fusion , pot fi folosite usor la asa ceva
ar imita virusi sau ceva doar ca sa pacaleasca posibile camere ce vegheaza. de exemplu exista camere la banci sau etc ce se uita la felul cum is oamenii, venele lor etc etc ele fiind ca o amprenta. dar o nano drona poate pacali o camera de genul fiind ca tantari sau ceva
Cat despre sursa de energie , o nano baterie e grea la nano drone. o nano drona ce se alimenteaza de la altceva , ar avea o baterie mica , deci greutate mica, plus ca s-ar deghiza usor cu baterii mici
sigur , nu zic ca e realizabil azi, dar va fi si americanii se pricep la tehnologii nano