Nici bine n-au anuntat ca s-au si apucat….

Initial Coreea de Sud trebuia sa-si cumpere cateva F 35A, ca orice tara respectabila si cu apa calda. Mai apoi s-a adus vorba ca japonezii vor cateva F 35B si imediat democratia sudista a conchis ca 1-2 portavioane populate cu “B”-uri n-are cum sa-i strice, mai ales ca au banii si tehnologia, iar vointa este una la cote maxime.

Evident, pentru cine-ntreaba, viitoarele doua portavioane au legatura cu Coreea de Nord, dar pentru cine doar se uita lucrurile se vad altfel.

 

Cat dureaza sa iei o hotarare in tara Samsung?! Pai pe 30 decembrie detaliile au fost anuntate si sumele necesare bugetate (2020-2024). Discutiile au durat fix un an…

De acum incolo incepe dezvoltarea, proiectare, pregatirea productiei, alegerea partenerilor industriali externi etc, dar in 2030 prima nava din programul LPX-II ar trebui sa fie la apa.

Diferenta dintre LPX-II si alte asemenea nave este ca nava sud-coreeana va fi portavion adevarat, declarat ca atare in acte, operatiuniile aeriene fiind prioritizate.

Foarte interesant este ca portavionul coreean nu va dispune de o punte “sky-jump” ci de una normala ca in cazul americanilor cu clasa USS America. Schita prezentata presei te duce cu gandul la britanici si portavioanele lor din clasa HMS Queen Elizabeth cu doua “insule” pe punte. De altfel britanicii sunt in program si vor fi si mai serios implicati pentru ca se pare ca ei vor fi cei care-i vor pregati pe coreeni intru operarea portavioanelor.

Deja se stie ca daca avioanele vor fi F 35 B, senzorii si radarele navelor vor fi (cel putin asa se spera) 100% coreene si sunt deja in dezvoltare (capacitatile anti-balistice si radarul principal) pentru distrugatoarele din clasa KDDX, aflate si ele in faza de pre-productie.

KDDX

Poza de familie a marinei de razboi sud-coreene va arata, dincolo de 2030, cam asa: portavioane LPX II, escortate de submarine KSS III (gata de lupta prin 2025), distrugatoare KDX III Batch II (cu capabilitati anti-balistice, SM 2 III/IVB in dotare) si distrugatoare KDDX (distrugator aflat in dezvoltare cu pronuntate caracterisitci stealth. Va fi lansat la apa dupa 2025).

Hyundai Heavy Industries (HHI) este compania careia i sa incredintat, in octombrie 2020, faza de proiectare. Se spera ca proiectul navei sa fie definitivat spre mijlocul anilor 2020 si sa poata intra in productie spre inceputul 2030.

Ca date generale, nava ar urma sa aiba un deplasamant de 40 de mii de tone si va avea la baza proiectul LPX I Dokdo-class. Va opera avioane F 35B, in jur de 20 de bucati, plus un numar de elicoptere, inclusiv elicopterele de atac ale infanteriei marine sud-coreene (aeronave care deocamdata nu au fost inca alese).

PS Dar de ce credeti voi ca au portavioanele britanice doua “insule”? Pentru ca au doua sali ale masinilor independente de unde necesitatea de a dispune de doua cosuri de evacuare a gazelor de esapament. A fost aleasa varianta cu doua “insule” mai mici, in locul uneia mai marei si pe motiv de economie de spatiu, astfel a ramas loc suficient pentru inca un lift.

Desi cele doua insule pot fi redundante, ele au roluri clare in arhitectura de comanda si control a navei. Prima “insula” are ca rol principal de a controla navigatia, cea de-a doua se ocupa de grupul aerian. Si acum vedem cum coreenilor din sud le-a placut arhitectura navala britanica cu doua “insule”…

GeorgeGMT, multumiri lui Robi

33 de comentarii:

  1. Dan Capitan (de plai)

    Fără niciun studiu de fezabilitate?

    18
    • cu siguranta, fara, le-au luat pe PDFuri

      5
    • INCCENDIU MORTAL LA INSTITUTUL MATEI BALS IN BUCURESTI SUB GUVERNAREA USZR-PULSZ-PNDL-UMDR !!!! FELICITARI COMPETENTILOR IMACULATI ANTICORUPTI!!!!!

      5
      • CLAR TOT DRAGNEA SI PSD-UL SUNT DE VINA!!! MAI ALES CA NU ESTE CALDURA SI APA CALDA IN BUCURESTI DUPA 1 AN JUMATE DE GUVERNARE PNDL!!!!
        PT TOTI FANII USZR-PULSZ DE PE ACEST SITE : V-A TRAS-O AUR SI DIASPORA LA RECETELE ALEGERI PARLAMENRATE DIN ROMANIA SI INCA NU S-A TERMINAT !!!

        4
        • Lasa offtopicul! Doar ce ati scapat la capitala de PSD si vreti minuni? Hai la noi la Oradea sa iei notite!

          10
          • Sunt destule orase in Romania cu primari psd care arata super bine…orasele ma refer nu primarii…..!!! Si orase cu primari pndl care arata groaznic, adica orasele. Cazul Timisoara spune multe. Sa vedem ce face Fritz-ul si la propiu dar si la figurat, ca ceea ce a facut johannis, fritz-ul autohton am vazut.
            Nu te apuci sa promiti marea cu sarea numai ca s-ti torpilezi sidiscreditezi adversarii politici si cand ajungi la butoane o dai cotita deoarece stiai f bine ca este imposibil sa faci minuni.
            Dumnezeu nu da cu parul!!! Actuala putere au maturat pe jos cu psd, care corect erau cam tardileshi unii dintre ei, in cazul colectiv si uite ca au avut si ei parte de aceleas situatii…..din pacate : Spitalul Piatra-Neamt si acum I M Bals Bucuresti!!!
            Sper sincer ca actuala coalitie sa guverneze pana in 2024 sa vedem de ce sunt in stare!!!

            1
            • Se pare ca tu nu prea gindesti, nl81.
              Te-ai gindit vreodata cam cit iti ia sa schimbi 1km de conducta pentru incalzire si apa calda ?
              A pus cumva tanti firea vre-o caramida la un spital nou sau la catedrala neamului ?
              Deci ciocu mic cu PSD, nu ca PNL ar fi mult mai bun, dar cit PSD a fost la putere nu a stiut decit sa fure si nu a ridicat o scolala noua, de spitale ce sa mai zic.
              Problemele din Bucuresti nu dispar in 4 ani, chiar sa vrei, ca peste tot sint psd car pun bete in roate cind e vorba de facut ceva, daca lor nu le iese sau nu sint la guvernare. In loc sa lauzi realizarile psd, mai bine ti-ai vedea de treaba si ai critica constructiv, daca stii cum. Daca nu, silentio stampa, ca faci curent si si asa e frig …

              1
        • Ce legatura are postarea ta cu ce citim aici?

          1
      • nu iti dai seama ca tot sistemul e atat de putred ca va lua ani; poate un deceniu, sa inceapa ceva sa se corecteze din momentul in care se trage in directia buna?!
        Pot sa vina si martienii, chestia asta nu s emai indreaota de azi pe maine!!!

        8
      • inainte sa folosesti caps pe aici te-ai interesat cine ce si cum a acordat contractele pt reparatii la sistemele care au cedat la spitalul ala asa de curiozitate ?

        2
  2. Oamenii astia au „prostul” obicei sa isi aresteze presedintii si mostenitorii celor mai mari companii pentru coruptie. Miracolul de pe rau Han s-a produs in anii 90 si a venit dupa 30 de ani de coruptie, haos politic si chiar asasinate. Ce „vointa” a facut ca aceasta tara sa se schimbe , nu stiu, dar tare bine a functionat.
    Biden ar trebui sa faca eforturi sa ii impace cat de cat pe sud coreeni cu japonezii, ar fi un atuu puternic impotriva Chinei

    15
    • Da, eu ma gandesc de multe ori la Coreea de Sud si la Japonia ca aliati egali si prieteni, dar imi aduc aminte ca se urasc din istorie din toate timpurile. Oricum, nu au teritorii de impartit cred, deci ar trebui sa poata trece mai usor peste trecut, ambele democratii si aliati de baza US.

  3. Când citesc vreo știre despre ce nave mai cumpără/construiesc alții, îmi vine mereu în minte licitația Marinei Române pentru 180 000 sticle de vin… Aceea cred că a mers șnur….

    17
    • la licitatii de vin nu-si permit aia sa depuna contestatii. Damen e altceva. numai cu productia lor de nave pe 5 ani bat Fortele Navale Romane de se kk pe ele.

      10
  4. Așa, ca fapt divers, nu se pot face schimburi interculturale?. Noi le dăm guvernul nostru, ei pe al lor. La pachet ?, îl punem și pe Joianis, plus câteva sute de parlamentari.

    10
  5. Ati uitat „micul amaunt” ca sud-coreenei au INDUSTRIE NATIONALA !!!
    Si, pun pariu, ceva mandrie. In exces s-ar putea zice ….

    in rest ce sa zic ? Hm sa recomand o lectura : Ha-Joon Chang – Samaritenii cei rai. Mitul liberului schimb si istoria secreta a capitalismului… Strict ptr ce scrie ala cum era Coreea de Sud.. In 1970 eram cu vreo 4 clase peste!

    5
    • In 1970 erai/erati tot pe banii imprumutati de Ceausila. Banii altora.
      Si au venit alde 1980…anii mei. O banana si doua portocale.
      editat* (e de la aia de la Historia, asa ca-l iei cu lamaie, cu ce vrei):
      https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/cum-a-ascuns-ceausescu-de-fmi-situatia-reala-a-economiei-romanesti

      8
      • Daca oi vezi , citeste primele pagini. Si ceva pe urma. Cauta paginile despre cum a fots in Coreea de Sud …. Este de-a dreptul incredibil ….

        Si ca FMI ar fi fots dus de nas .. mde dar poare nu dorea sa fie „mintit” ? Stii ca atunci cand o gagica dragita isi da ochii peste cap si plina de „admiratie” zice ca esti cel mai inteliugent, cel mai tazpanm cel mai viril barbat ….
        Asa de su de nas ..
        RSR a fots prtimaul stat socialist, membru CAER si Varsivia care a laut credite de la FMI ..
        In 89 RPP datora ‘doar” 40 mld USD iar RPU „numai” 20 mld!

        1
      • Eu ma intreb ce era daca Ceausescu nu se incapatana sa ne izoleze si sa plateasca fortat datoria pe repede-nainte. Sa accepte olecuta de reforme ca oricum venea Gorbaciov peste el sa-l lamureasca cum sta treaba. Cam cum a murit de la sine comunismul in restul tarilor, fara varsare de sange. Asa de la izolare si represiune extrema am ajuns cei mai prosti si manipulabili din fostul bloc estic. Basca ne-am trezit cu Iliescu si mineriadele pe cap, industrie distrusa, investitii intarziate. Ca e clar ca putem si avem potential In IT unde infrastructura e buna, treaba zbarnaie. Problema noastra in ambele razboaie mondiale a fost ca nu aveam industrie de armament. E pacat sa nu o reincepem acum, in timp ce mai cumparam la cheie lucruri necesare imediat. Fie si pentru munitii, consumabile, etc. Chiar daca nu eram comunisti, industria s-ar fi dezvoltat in acei ani, ca apoi sa se mai mute prin China, ca in tarile vestice. Doar ca am avut ghinion de nema plan Marshall, spoliere sovietica si sistem comunist paranoic si represiv spre final.

        2
    • da se vede cu ochiul liber ca eram cu 4 clase peste ca in 1990 de asta am luat Samsung si nu Cromatic si Telecolor si de asta a venit Daewoo in Romania si nu s-a dus Oltcit-ul sa faca masini in Korea de Sud.

      17
      • Hai sa fac un efort sa caut eu : https://analepsis.files.wordpress.com/2011/08/ha-joon-chang-bad-samaritans.pdf
        The house I was born and lived in until I was six was in what was then the
        north-western edge of Seoul, Korea’s capital city. It was one of the small (twobedroom) but modern homes that the government built with foreign aid in a
        programme to upgrade the country’s dilapidated housing stock. It was made
        with cement bricks and was poorly heated, so it was rather cold in winter—the
        temperature in Korea’s winter can sink to 15 or even 20 degrees below zero. There
        was no flushing toilet, of course: that was only for the very rich.
        Yet my family had some great luxuries that many others lacked, thanks to my
        father, an elite civil servant in the Finance Ministry who had diligently saved
        his scholarship money while studying at Harvard for a year. We owned a blackand-white TV set, which exerted a magnetic pull on our neighbours. One family
        friend, an up-and-coming young dentist at St Mary’s, one of the biggest hospitals
        in the country, somehow used to find the time to visit us whenever there was a
        big sports match on TV—ostensibly for reasons totally unrelated to the match.
        In today’s Korea, he would be contemplating upgrading the second family TV
        in the bedroom to a plasma screen. A cousin of mine who had just moved from
        my father’s native city of Kwangju to Seoul came to visit on one occasion and quizzed my mother about the strange white cabinet in the living room. It was our
        refrigerator (the kitchen being too small to accommodate it). My wife, Hee-Jeong,
        born in Kwangju in 1966, tells me that her neighbours would regularly ‘deposit’
        their precious meat in the refrigerator of her mother, the wife of a prosperous
        doctor, as if she were the manager of an exclusive Swiss private bank.

        Pag 11

        4
      • In 1970 I started primary school. It was a second rate private school that had 65 children in each class. We were very proud because the state school next door had 90 children per class. Years later, in a seminar at Cambridge, a speaker said that because of budget cuts imposed by the International Monetary Fund (more on this later), the average number of pupils per classroom in several African countries rose from 30-something to 40-something in the 1980s. Then it hit me just how bad things had been in the Korean schools of my childhood. When I was in primary school, the poshest school in the country had 40 children in a class, and everyone wondered, ‘how do they do that?’ State schools in some rapidly expanding urban areas were stretched to the limit, with up to 100 pupils per class and teachers running double, sometimes triple, shifts. Given the conditions, it was little wonder that education involved beating the children liberally and teaching everything by rote. The method has obvious drawbacks, but at least Korea has managed to provide at least six years’ education to virtually every child since the 1960s.
        p0ag 12

        3
      • President Park launched the ambitious Heavy and Chemical Industrialization (HCI) programme in 1973. The first steel mill and the first modern shipyard went into production, and the first locally designed cars (made mostly from imported parts) rolled off the production lines. New firms were set up in electronics, machinery, chemicals and other advanced industries. During this period, the country’s per capita income grew phenomenally by more than five times, in US dollar terms, between 1972 and 1979. Park’s apparently delusional goal of $1,000 per capita income by 1981 was actually achieved four years ahead of schedule.
        Exports grew even faster, increasing nine times , in US dollar terms, between 1972 and 1979.

        2
        • Da acu urmeaza partea cea mai tare!!!! Cea mai tare !!!

          This is not to say that no one smoked foreign cigarettes or ate illicit cookies. A considerable quantity of illegal and semi-legal foreign goods was in circulation. There was some smuggling, especially from Japan, but most of the goods involved were things brought in illegally or semi-legally—from the numerous American army bases in the country. Those American soldiers who fought in the Korean War may still remember malnourished Korean children running after them begging for chewing gum or chocolates. Even in the Korea of the 1970s American army goods were still considered luxuries. Increasingly affluent middle class families could afford to buy M&M chocolates and Tang juice powders from shops and itinerant pedlars. Less affluent people might go to restaurants that served boodae chige, literally ‘army base stew’. This was a cheaper version of the classic Korean stew, kimchee chige, using kimchee (cabbages pickled in garlic and chilli) but substituting the other key ingredient, pork belly, with cheaper meats, like surplus bacon, sausages and spam smuggled out of American army bases.

          I longed for the chance to sample the tins of spam, corned beef, chocolates, biscuits and countless other things whose names I did not even know, from the boxes of the American Army’s ‘C Ration’ (the canned and dried food ration for the battlefield). A maternal uncle, who was a general in the Korean army, used to accumulate supplies during joint field exercises with his American colleagues and gave them to me as an occasional treat. American soldiers cursed the wretched quality of their field rations. For me they were like a Fortnum & Mason picnic hamper. But, then, I was living in a country where vanilla ice cream had so little vanilla in it that I thought vanilla meant ‘no flavour’, until I learnt English in secondary school. If that was the case with a well-fed upper-middle-class child like me, you can imagine what it must have been like for the rest.
          pag 14-15

          ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
          In 1977 nu aveam nici o greata sa intru la Manuc, la Monte Carlo sau Riviera si sa zic „un creier pane si o baterie de cabernet de Dealul Mare”! e drept nu des, ca si eu eram „Less affluent people” ….

          Deci cam asa .. in 1970 eram peste ……

          Si daca e vorba despre productia de nave .. produceam (in 1988) si petroliere de 180.000 tdw si platforme de foraj maritim …..

          Ar fi insa o mare difernta – noi refuzam informatia !!!!

          Si cum s ava zic – ala e coreean din sud.. cam stie in ce tara a trait , nu?
          E si tara aia azi isi face portavion STOVL in santierele nationale samd etc

          8
          • Cu ajutorul lui Dumnezeu, peste zece ani ne dublam din nou PIB-ul, ca in ultimii 10 ani. Suntem pe un drum bun si sa nu uitam totusi ca ne comparam cu o tara cu populatie de doua ori mai mare si care are iesire la ocean. Americanii au investit foarte mult in ei.

    • Au avut noroc ca nu au avut un Cea U Sila sa le faca socialism multilateral dezvoltat 🙂

      1
  6. Citisem o statisticà pentru anul 1950, când la începutul ràzboiului fratricid, Coreea de Sud avea acelasi nivel de trai cu Ghana.
    Dupà 70 de ani…

    7
  7. Am avut privilegiul de a merge la Seul cu treaba acum vreo 10 ani. M-au socat stadioanele de baseball, aproape un sport national acolo 🙂
    Orasul e incredibil, oamenii sunt foarte seriosi si muncitori. Astia cad isi vor pune in cap sa termine cu nordisti ii rezolva in cateva zile.

    Se vor intelege cu japonezii la un moment dat. China e din ce in ce mai amenintatoare, iar cu Japonia au probleme cu trecutul. Prezentul bate mereu trecutul

    6
    • Status quo-ul cu un Nord si un Sud antagonice este inca foarte convenabil si folositor jucatorilor din zona, atat din punct de vedere militar cat si economic. Si va fi inca multa vreme.
      …nimeni nu-si doreste o noua poveste germana in zona aceea.

      1
  8. deci redundantza e decizia celor doua insule.doua sali motor ,doua evacuari,doua insul…,una navigheaza si una trage.totusi parca isi obtureaza una alteia campul vizual oricat hai-tec suntem ,impart comanda in doua si depind una de alta.adica insulele.

  9. Ce mare scofala au facut koreeni aia din sud…..? Sa vedeti cand or face rumanii corvetili suptmarine si cu rampa inclusa da decolare pt F-35 P….Or sa faca pa ei da frica cealavecii din Crimeia….lol!!!!

    3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *