Ce soluție a găsit Serbia, ajutată de China, să scape de românii din Timoc!

“Datorită împiedicari românilor de a-și învăța limba maternă în școli, ajungem la situația în care românii în Serbia și România trebuie să comunice în limba engleză. În timp ce dinspre partea sârbă, datorită propagandei ostile a Belgradului față de România, populația locală simte frică și nesiguranță în raport cu România. De ce România și UE susțin acest lucru? De ce se trece sub tăcere o asemenea încălcare gravă a propriilor principii”, se întreabă într-o scrisoarea deschisă adresată clasei politice de la București și instituțiilor europene, președintele Partidului Neamului Românesc din Serbia, dr. Predrag Balașevic, preluat de Romanian Global News.

“Catastrofa ecologică care s-a întâmplă în ultimii ani în Bor și în împrejurime după sosirea companiei chineze Zi-Jin este doar un exemplu. Poluarea din alte surse este, de asemenea, ridicată. Aceasta nu este doar o problemă regională, ci devine internațională, deoarece poluarea care este produsă în Serbia afectează și vecinii, în primul rând pe România și Bulgaria.
Guvernul în Serbia ascunde consecințele acestei poluări, iar studii cu privire la aceasta nu se fac.
În timp ce se învârte subiectul bombardamentului cu uraniu sărăcit de către NATO este adesea folosit pentru a atrage atenția, de asemenea, fără niciun studiu și analiză.

În afară de orașul Bor, regiunea expusă catastrofei ecologice este locuită în esenţă de minoritatea română, care se ocupă în principal cu agricultura. Problemele ecologice pun astfel în pericol populația atât din punct de vedere al sănătății, cât și economic. În unele părți ale regiunii, ocuparea cu agricultura devine imposibilă, în timp ce unele așezări şi terenurile agricole se distrug cu activități miniere. Tot timpul, Serbia evită sprijinul și compensațiile serioase pentru populația locală, ci dimpotrivă, în afară de Zi-Jin, problemele lor sunt abuzate și de companii și indivizi apropiaţi guvernului, tranzacționând cu proprietățile lor la un preț foarte mic. O problemă suplimentară a presiuni economice este şi aducerea lucrătorilor chinezi în loc de angajarea celor domestici.
Starea devine alarmantă și insuportabilă. Deoarece, fără vreo protecție, pentru populația românească singura cale de ieșire este părăsirea regiunii.
Pentru comunitatea românească, această situație este doar una din metodele de presiune, deși aici nu este vorba doar despre o problemă etnică, ci și despre o problemă a administrației de stat, corupte și incriminate, efectele sunt aceleași. Rezultatul final este amenințarea fizică a minorității române și problema supraviețuirii acesteia în această zonă”, se arată în scrisoare.

Romanian Global News prezintă textul integral al scrisorii, remintind că românii/vlahii din Timoc nu au dreptul la școală în limba maternă:

Guvernul României
În atenția domnului Prim-Ministru Florin Cîțu

PROTEST

Stimate domnule Prim-Ministru,

Cu această scrisoare depunem un protest vehement câtre instituțiile UE și ale României din cauza comportamentului statului Serbia față de minoritatea română în estul Serbiei. În același timp dorim să informăm cât mai mulți factori relevanți pentru care acest subiect are importanţă.
Motivul protestului este poluarea enormă cauzată de compania chineză Zi-Jin în orașul Bor în estul Serbiei, care pune în pericol o mare parte din regiunea locuită de minoritatea română, numită și popular vlahi. La sfârșitul acestui protest, anexăm o descriere a catastrofei ecologice care este în curs.
Cauza este însă poziția acestei minorități și comportamentul instituțiilor UE și a României față de această problemă pe o perioadă de timp mai lungă până în prezent.
Minoritatea română în Serbia constă din două comunități în estul țării pe lângă graniță cu România vecină. Prima parte mai mică a acestei comunități se află la nord de Dunăre în provincia Voivodina. Această comunitate este autohtonă aici și a devenit parte a Serbiei după primul război mondial prin împărţirea regiunei Banatului în partea română și sârbă și prin alipirea acestei teritoriei ale fostei monarhie austro-ungare la Serbia. Cealaltă, o parte mai mare a minorității românești de aproape 300 000 de apartenenţi, este concentrată la sud de Dunăre. O parte din populația românească s-a stabilit pe acest teritoriu în secolul al 18-lea din zonele românești ale Transilvaniei și Munteniei (numită atunci Ţara Românească – Principatul Ţara Românească). Partea celaltă sunt nativi romani romanizați în timpul Imperiului Roman.
Din 1948, administrația sârbă nu mai recunoaște românii în această zonă ca români, ci îi numește vlahi, menționând că nu sunt români nici nu au legătură cu ei.
Partidul Neamului Românesc, este singura structură politică a minorității românești în estul Serbiei care se ocupă cu protecția intereselor minorității românești în această zonă.

Subiectul protestului nostru se referă în principal la zona de la sud de Dunăre.
Imediat după stabilirea pe teritoriul Serbiei, dar mai ales după crearea statului sârb modern, românii au fost supuși asimilării și aculturării agresive cu elementele clare de etnocid de către autoritățile sârbe. Scopul a fost abolirea identității românești și înlocuirea acesteia cu una sârbească. Autoritățile sârbe au investit multă energie în asta.
Românii strămutaţi au fost o comunitate agrară, nedezvoltată și săracă, la fel ca Serbia și alte țări balcanice la acea vreme. Totuși, astfel de măsuri și presiuni din partea autorităților sârbe, imposibilitatea educației în propria lor limbă, autoorganizarea și lipsa oricărui contact cu țara de origine a Principatului Valahiei și mai târziu Regatului României, au dus la o întârziere și mai mare a românilor din estul Serbiei și din regiune, și astfel întreaga regiune a Serbiei unde este majoritatea. Totuşi, pentru autoritățile sârbe, asimilarea a fost mai importantă decât dezvoltarea țării, ceea ce vorbește despre iraționalitatea politicii sârbe bazată pe naționalismul poporului majoritar sârb, pe lângă neglijarea realităţi.

După al doilea război mondial, în perioada comunistă, presiunile asupra minorităţii române au continuat. Comuniștii iugoslavi aplică metode noi de politică etnocidă bazate pe invențiile NKVD și KGB sovietice. Metodele staliniste de falsificare a istoriei și realității anulează administrativ pe românii în estul Serbiei de la sud de Dunăre. Astfel de metode se folosesc și astăzi, cu acea că în loc de propagandă oficială de stat, se foloseşte fabricarea de știri false prin intermediul rețelelor sociale de pe internet. În acest fel, Belgrad atribuie legitimitate acestui tip de presiune sub pretextul că aceste rețele, precum și regulile și propaganda de acolo, sunt controlate de guvernele țărilor democrate.
Problema pe care o pot provoca știrile false vizate vedem în fiecare zi, dar împotriva românilor în estul Serbiei evident totul este permis.
Românii în Serbia de la sud de Dunăre după 1948. dispar din toate documentele administrației de stat și apare în locul lor o nouă minoritate națională până atunci neexistentă – așa numiţi Vlahii care nu sunt români, sau mai scurt doar vlahi. Astfel, cu aproximativ 200.000 de români înainte de cel de-al doilea război mondial, comunitatea românească a căzut la recensământul în 1961. la doar 1.600 de vlahi care nu sunt români.
Totuşi, în Voivodina rămân ca români deoarece Serbia a trebuit să respecte acordurile privind integrarea Voivodinei, aşa că nu a putut să ia drepturile minorităților în Voivodina.
După căderea comunismului în Europa de Est, nu s-au produs schimbări semnificative în Serbia. Comuniștii sârbi au reușit să mențină controlul asupra noului sistem multipartit, a instituţiilor, organizaţiilor non-guvernamentale și chiar în reprezentările organizațiilor străine. Astfel, tranziția în Serbia nu are sens și, în loc de reforme și democratizarea țării, Serbia se îndreaptă și mai mult către regimuri autoritare, precum Rusia și, mai recent, China. Astfel, minoritatea română continuă să fie supusă situației caracteristice pentru Evul Mediu și nu minorității într-o țară europeană. Presiunea crescută a presei ultranaționaliste sârbe asupra publicului Serbiei în timpul crizei și al războaielor în timpul guvernării lui Slobodan Milošević are un efect foarte negativ asupra minorității române. Consecința acestui lucru poate fi urmărită prin variații ilogice la recensămintele populaţiei.
Deși românii au fost urâţi de putere și de Biserica Ortodoxă Sârbă, minoritatea română a fost bine primită de majoritatea etnică sârbă ca vecini, iar în perioada de cei aproape 200 de ani de la prăbuşirea Imperiului Otoman nu au existat probleme etnice între cele două comunități. Totuşi, problema a fost forțată din vârful puteri pentru a crea neîncredere între cele două comunități. Scopul era controlul mai uşor ale ambelor comunități și impunerea opinii, atitudini și realizarea unor obiective iraționale, scopuri care sunt opuse procesului de democratizare care se desfășură în Europa în acelaşi timp.
Pentru a preveni dezvoltarea comunității și controlul acesteia, autoritățile sârbe, în loc să accepte organizațiile românești autentice, impun comunității voința puteri centrale prin organizațiile paralele și prin indivizi aflaţi sub controlul puteri. Belgradul alege lideri fictivi ai comunității românești care sunt apropiați autorităților, și Biserici Ortodoxe Sârbe și le prezintă publicului ca singurii reprezentanți ai acestei comunități. Întrucât că sunt oameni ascultători, în majoritate oameni incapabili, cu o educație redusă, guvernul îi controlează uşor, ei nu reprezintă comunitatea, ci servesc pentru înșelarea publicului și propagandei mediatice.
La una dintre ultimele întâlniri cu Secretarul de stat al Guvernului Serbiei pentru minorităţi, dl. Ivan Bošnjak, la plângerile noastre referitoare la drepturile minorităților, el a răspuns „Ce doriţi, nu v-au masacrat”, făcând o paralelă cu comunitățile minoritare sârbe din fostul stat Iugoslavia din perioada războiului civil din anii nouăzecii ai secolului trecut.
De ce se reduce ideea drepturilor minorităților în Serbia la simpla supraviețuire și la dreptul de a nu fi masacrat dacă aparține unei minorități? Chiar și animalele din lume au acest drept astăzi, dar este evident că asta este o mare realizare pentru minoritatea română din Serbia.
De ce România, UE și instituțiile internaționale la aceste norme anticivilizate și de fapt procese antieuropene tac?

După căderea lui Milošević, starea comunității române s-a deteriorat și în continuare. Deși între timp Serbia a devenit şi un candidat pentru aderarea în UE. Poziția minorității române nu s-a schimbat. Ceea ce mărturisește despre sinceritatea politicii sârbe în raport cu UE. Serbia folosește adesea fondurile UE în scopuri anti-europene.
Politica UE și standardele în Serbia sunt văzute ca un pericol, sau chiar instrumente dezvoltate în mod deliberat ale unui război special împotriva Serbiei și a poporului sârb, deoarece sunt în completă contradicție cu conceptul de societate care se dezvoltă în Serbia de aproape 2 secole și ceea ce este implantat în conștiința majorității cetățenilor prin propaganda mediatică și abuzul asupra sistemului școlar. Acel concept se bazează pe dominația poporului majoritar sârb și nu pe egalitatea tuturor cetățenilor, pe încălcarea drepturilor omului și a minorităților, înăbuşirea libertății presei, împiedicarea dezvoltări democrației și a justiţiei independente precum și a oricăror reforme care ar interfera cu situația moștenită după regimul comunist. Interesul oligarhiei, aparatului de stat, Bisericii Ortodoxe Sârbe și serviciilor de securitate este plasat înainte intereselor statului și ale poporului, iar o astfel de politică este ascunsă cu iscusinţă după ultranaționalismul pentru mase.
Chiar și atunci când se gândește la democrație, publicul sârb este înclinat spre ideea unui fel de democrație națională, referitor democrație pe masura poporului majoritar sârb și nu unei societăți cu cetățeni egali. Atitudinea că minoritățile ar trebui să fie asimilate oriunde ar fi posibil, și să nu li se permită nici-un drept, rămâne dominantă.
Cu toate acestea, Serbia nu reușește să trateze rău toate minoritățile cu privire la această problemă doar pentru că este adesea confruntată cu presiuni din țării din afara sau din ţării de origine, care port grija de poziția propriilor minorități.
Comportamentul României este totuşi neobișnuit și arată o doză de autodistrugere și lipsă de interes pentru poziția minorității române, și deseori încearcă să ascundă această problemă, care este una din cauzele importante ale dezavantajului nostru.
Nu este suficient de clar dacă motivul pentru aceasta este puterea Belgradului de a controla politica Bucureștiului în Serbia, prin diferite forme de corupție, sau poziția generală a României conform căreia minoritatea română nu este importantă. Faptul este, totuşi, că România, și numai România, nu are o strategie pentru minoritatea sa din Serbia ci nici din alte țări înconjurătoare. În același timp, ea sprijină fanatic Serbia în toate privinţele, nu numai când este vorba de aderarea la UE.
În acest timp, Belgradul conduce o adevărată prigoană mediatică împotriva României și a Bisericii Ortodoxe Române în Serbia, și mai ales în estul Serbiei. România se prezintă ca un potențial agresor care dorește să pună în pericol teritorial pe Serbia prin intermediul minorității române, internetul e inundat de teoriile complotiste, împotriva României, există chiar pretenția că România s-a format doar pentru a pune în pericol poporul sârb. Scopul este de a intimida populația din estul Serbiei și minoritatea română să obţine un sentiment de vinovăție și complexe că este rău să fii român.
Este clar că aceste pasuri ale Belgradului sunt în contradicție cu politica UE care propagă relațiile de bună vecinătate, consolidând cooperarea și accelerând creșterea economiilor în regiunile limitrofe etc. Însă, Belgradul face contrariul cu acțiunile sale. Cooperarea transfrontalieră practic nu există, nici nu au fost fondurile UE utilizate pentru aceste idei. Datorită împiedicari românilor de a-și învăța limba maternă în școli, ajungem la situația în care românii în Serbia și România trebuie să comunice în limba engleză. În timp ce din partea sârbă, datorită propagandei ostile a Belgradului față de România, populația locală simte frică și nesiguranță în raport cu România. De ce România și UE susțin acest lucru? De ce trece sub tăcere o asemenea încălcare gravă a propriilor principii?

Este important faptul că împotriva minorităţi române din Serbia este condusă o politica care este în mare contradicție cu politica oficială a Serbiei ca o țară democratică și cu obligațiile internaționale pe care le-a semnat, precum și cu obligațiile Serbiei ca un candidat la UE.
Din exemplul minorității române se vede clar că politica Serbiei fața de UE, spre deosebire de alte țări candidate la UE, nu are un obiectiv real de a accepta standardele UE, ci de a folosi beneficiile candidaților și eventualei aderări cu scopul atingeri obiectivelor sale anti-europene. Pe de o parte, Serbia priveşte UE ca un bancomat naiv, până când vinde sau dăruieşte resursele sale Chinei și Rusiei pentru protecția politică împotriva eventualelor presiuni din partea UE, din cauza obligațiilor neîndeplinite. Belgradului și elitei post-comuniste aflate la putere evident nu le convine europeizarea Serbiei, ci exploatarea UE și subminarea acesteia cu ajutorul Rusiei și Chinei. Afacerile private pe contul bugetului grupurilor apropiate puteri, adesea fără niciun control, reprezintă un alt impuls pentru cooperarea cu aceste regimuri autoritare.
Criminalitatea organizată și politica anti-europeană în Serbia își pot păstra pozițiile doar în acest fel. Un stat ordonat este un pericol pentru ei, iar drepturile omului și ale minorităților sunt daunele colaterale ale acestei politicii.
În mod surprinzător, nu există reacții din partea României și a UE ca fiind cele mai invitate să reacționeze la un astfel de comportament, ci Serbia, dimpotrivă, se susține, deși este clar că daunele pe termen lung pentru întreaga regiune sunt imense.
Belgradul a menținut în mod planificat o calitate redusă a educației în comunitățile românești, prin împiedicarea educației în limba maternă română și a unei educații de calitate slabă în limba oficială sârbă, pentru a înapoia comunitatea cât mai mult posibil și pentru a o controla mai ușor pe lângă toate presiunile, datorită procentului redus educaţilor, cadrelor educate politic, sau aflate sub controlul absolut de putere, comunitatea românească în estul Serbiei este în neputinţa să influenţeze la fie ce în estul Serbiei.
Totuşi, majoritatea etnică sârbă votează cu partidele la guvernare și aprobă utilizarea lor abuzivă a resurselor statului deoarece se află sub o puternică propagandă ultranaționalistă și blocada mediatică a Belgradului și nu poate vedea în mod clar starea lucrurilor. Acesta este modul în care partidul de guvernământ a câștigat alegerile în Bor chiar dacă o resursă națională foarte valoroasă a Serbiei a fost vândută unei companii chineze în condiții foarte nefavorabile.
Catastrofa ecologică care s-a întâmplă în ultimii ani în Bor și în împrejurime după sosirea companiei chineze Zi-Jin este doar un exemplu. Poluarea din alte surse este, de asemenea, ridicată. Aceasta nu este doar o problemă regională, ci devine internațională, deoarece poluarea care este produsă în Serbia afectează și vecinii, în primul rând pe România și Bulgaria.
Guvernul în Serbia ascunde consecințele acestei poluări, iar studii cu privire la aceasta nu se fac.
În timp ce se învârte subiectul bombardamentului cu uraniu sărăcit de către NATO este adesea folosit pentru a atrage atenția, de asemenea, fără niciun studiu și analiză.
În afară de orașul Bor, regiunea expusă catastrofei ecologice este locuită în esenţă de minoritatea română, care se ocupă în principal cu agricultura. Problemele ecologice pun astfel în pericol populația atât sănătos, cât și economic. În unele părți ale regiunii, ocuparea cu agricultura devine imposibilă, în timp ce unele așezări şi terenurile agricole se distrug cu activități miniere. Tot timpul, Serbia evită sprijinul și compensațiile serioase pentru populația locală, ci dimpotrivă, în afară de Zi-Jin, problemele lor sunt abuzate și de companii și indivizi apropiaţi guvernului, tranzacționându-și cu proprietățile lor la un preț foarte mic. O problemă suplimentară a presiuni economice este şi aducerea lucrătorilor chinezi în loc de angajarea celor domestici.
Starea devine alarmantă și insuportabilă. Deoarece că sunt fără vreo protecție, populația singura cale de ieșire vede în părăsirea regiunii.
Pentru comunitatea românească, această situație este doar una din metodele de presiune, deși aceasta nu este vorba doar despre o problemă etnică, ci și despre o problemă a administrației de stat, corupte și incriminate, efectele sunt aceleași. Rezultatul final este amenințarea fizică a minorității române și problema supraviețuirii acesteia în această zonă.
De ce România, UE și instituțiile internaționale tac și, astfel, susțin tacit aceste întâmplări? Această regiune este situată pe continentul european într-o țară care pretinde să devină membru al UE, dar chiar şi dacă asta nu este cazul, este vorba despre un spațiu de locuit comun pe aceeași planetă.

Din toate cele menţionate depunem un protest sever câtre instituţiile UE şi ale statului Român”, se arată în scrisoarea deschisă adresată de președintele Partidului Neamului Românesc din Serbia, dr. Predrag Balașevic către clasa politică de la București și instituțiile europene.

Preluare Timpul.md

61 de comentarii:

  1. Da….inca ‘buna’ noastra pritena, Serbia!

    15
    • @VMN a scris : ” O idee mai ar fi sa atragem oamenii respectivi in Romania, asa cum s-a facut cu machedonii in Dobrogea. Si asa ne depopulam rapid, macar asa mai atenuam curba. Economic suntem si vom fi mult timp peste Serbia, Bulgaria, Ucraina si Rep. Moldova. Teritoriile respective nu le vom (mai) avea vreodata, mai util este sa avem oameni cu aceeasi cultura cu noi.” …de acord in total cu el, dar numai pt cei din Serbia, Bulgaria si Transcarpatia ucrainiana, inca nu trebuie renuntat la ideea reunificarii cu Basarabia si teritoriile locuite de romani din Cernauti oblast!!!

      4
      • Eu vad lucrurile altfel, disperarea sarbilor si a restului de tari ‘prietene’ nu e sa scape de ei in modul asta, este sa nu ii mai aiba deloc ca romani. Problema este ca cel putin in Serbia nu se poate. Majoritatea romanilor de acolo sunt deja plecati in vestul Europei pe bani buni, satele sunt goale acolo, doar vara cand vin in concedii se vede ceva miscare. Ce poate sa le ofere Romania dpdv financiar atata timp cat romanii de aici pleaca in vest.

        Eu am vazut cu ochii mei, comunitatea romaneasca din multe tarii din vestul Europei este ajutata de timoceni, iar ei sunt mult mai bine integrati in spiritul romanesc decat cei ramasi in Serbia, pentru ca pot comunica lejer cu fratii din tara mama fiind in acelasi loc.

        Vlahii din Germania, Austria si Elvetia pe care i-am cunoscut au sudat relatii mult mai bune cu romanii de acolo, decat cu sarbii neaosi. Si tot ei vorbesc aproape intotdeauna in romaneste intre ei acolo, in Srerbia o mai dau si pe sarbeste, de multe ori fara sa-si dea seama!

        Sarbii vor ca granita sa fie doar de forma, oamenii sa nu comunice intre ei si in felul asta sa uite cine si ce sunt.

    • Hai sa fim corecti

      S-avem pardon, noi ce-am cautat prin bosnia si kosovo de partea aliatului strategic?

  2. Și de ce este preluare după un ziar din Republica Moldova? Problema nu ar trebui să fie în toate ziarele românești? Sau e mai important ce a zis Udrea și ce mai zice Cristoiu?

    13
  3. Cum era aia cu prietenii si fratii nostri sarbi?! Vadime, unde esti tu?

    10
  4. Dap, nu ai Ue acolo, nu pe ce reciprocitate sa dai drepturi unei minoritati deci va trebui sa traim cu asta. Si acolo circula celeasi argumente tampite ale nationalismului de data asta sarbesc.
    Da intradevar atitundinea vecinilor nostrii care in istorie au fost doar o extensie a politicii ruse in peninsula balcanica este mizerabila.
    Insa am regasit of fraza monumentala in text: „Belgradului și elitei post-comuniste aflate la putere evident nu le convine europeizarea Serbiei, ci exploatarea UE și subminarea acesteia cu ajutorul Rusiei și Chinei.” Cititi-o de 10 ori, si sa ne intre bine in cap, acesta politica si nu alta a plasat Serbia in materie de produs intern brut dupa tari precum Guatemala, Angola(loc 78).

    11
    • Lasa, ca nici cu bulgarii si ungurii care sunt in UE nu e mai bine!

      12
      • Si ce anume ne lipseste de la cei doi antementionati? Educatie in lb romana avem in ambele din cate stiu, biserica la fel, drepturi similare cu ce au minoritatile la noi. Sau?

        5
        • Stiu ca-i o discutie intreaga in Bulgaria pe tema asta dar le-au revenit mintile in cap de ceva timp, intamplator sau nu 2007. Motivatia lor a fost penibila, in sensul in care au spus ca sunt 833 de persoane declarate romani la recesamant deci „insuficienti”. Bullshit, dar in fine. Oricum si-au bagat mintile in cap, zice MAE:

          Liceul “Mihai Eminescu” din Sofia funcţionează ca unitate şcolară pentru studierea intensivă a limbii române. Liceul şi-a reluat activitatea în anul 1999 (după o întrerupere de 51 de ani) în baza unei înţelegeri bilaterale româno-bulgare, simultan cu redeschiderea la Bucureşti a Liceului bulgar “Hristo Botev”.

          În privinţa învăţământului superior, în Bulgaria funcţionează la Universitatea „Kliment Ohridski” din Sofia un lectorat de limba română în cadrul Catedrei de Limbi Romanice. La Universitatea „Kiril şi Metodie” din Veliko Târnovo există un lectorat de limba română, creat pe bază de reciprocitate (la Universitatea din Craiova există un lectorat de limbă bulgară).

          Biserica Românească Ortodoxă „Sfânta Treime” din Sofia este proprietate a statului român şi este subordonată Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române.

          In Ungaria, avem Autoguvernarea Romaneasca de la Gyula, scoala in limba romana si pana la nivel universitar, ziare si tv in lb romana si dupa ce s-a ratoit Base la presedintele ungur au propus ceva legislatie pentru minoritati si avem reprezentant in parlament la ei.

          Adica ce se intampla aici nu-i ceva ciudatenie, este normalitate.Tampit se comporta sarbii si romani de-ai nostrii au de suferit. Dar diplomatic ce poti sa le faci? Se poate da Aurescu cu curul de pamant oricat, iar gargara declarativa nu ajuta cu nimic.

          5
          • in ungaria minoritatea romana are drepturi pe hartie. romanii au fost complet asimilati. cei cativa romani care au mai ramas sunt foarte timorati si puternic intimidati (nu participa – nu au voie – la manifestarile de ziua nationala, la slujbele organizate de episcopia locala afiliata BOR, iar in biserica orientala unita cu roma, care e numai a romanilor – greco-catolica- slujbele religioase se tin in limba maghiara)

            • Buna ziua,
              Legat de asimilarea romanilor din Gyula, doresc sa va spun ca acest proces de maghiarizare se petrece si in Ardeal in familiile mixte, in care in special barbatii devin”vorbitori de limba maghiara”, chiar provenind din familii pur romanest (atat cat se poate vorbi despre puritate etnica in Ardeal). Procesul acesta se face prin oprtunismul de care dau dovada acei oameni ce devin „tiszta magyar” din romani verzi. Din nefericire!

        • Salut pur și simplu diplomația română și clasa politică nu e interesată de românii din străinătate și vedem bine cum ești situația în țară datorită clasei politice și chiar a oamenilor de rând și aici vbm despre mentalitatea colectivă a românilor . Din păcate nu cred că se va schimba ceva in bine pentru românii de pe lângă noii deși noi le dăm drepturi tuturor minorităților etnice din Romania dar reciprocitatea nu e valabilă. Ar trebui să începem negocieri cu statele din jurul nostru pentru ai ajuta și a fi recunoscutii români dar clasa politică e egală cu zero.

          4
          • De acord. Fara cadrul Ue noi degeaba am dat drepturi la cetatenii romani de etnie sarba ce pe sarbii de peste granita nu-i intereseaza asta. Dar este de analizat totusi ce insemna un model european, recte noi chair daca nu suntem ce-i mai faini din curtea scolii, si ce inseamna un model nationalist, tampit, suveranist anitUE.
            Si in general este o tara cu care avem dificultati reale, uita-te la cazul abuzatului natiunii romane, cu burta la soare in Muntenegru, „Sebi” Ghita.

        • déjà la unguri e foarte diferita, fiind grupati intr-un fel de autoguvernari, unde poate intra oricine se declara din minoritatea respectiva, inclusiv la alegerile in forul de la Budapesta. Asa i-au bagat in fata pe unii care nici macar nu stiau romaneste, ca sa reprezinte comunitatea.
          La bulgari e alta discutie, si e mult mai rau: la un moment dat minoritatile erau la ministerul dezastrelor, impreuna cu turcii 🙂
          https://www.mediafax.ro/externe/monica-macovei-acuza-ca-romanii-din-bulgaria-sunt-privati-de-respectarea-drepturilor-15103713
          https://sofia.mae.ro/node/804

          „În urma recensământului din februarie 2011, numărul cetăţenilor bulgari care s-au declarat „etnici români” este de 866, cel al cetăţenilor bulgari care s-au declarat „etnici vlahi” este de 3.598, iar al cetăţenilor români aflaţi în Bulgaria este de aproximativ 330.
          Organizaţii şi asociaţii culturale româneşti:
          Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria „AVE” (UERB, înfiinţată în 2003)
          Asociaţia Vlahilor din Bulgaria (AVB – 1992)
          Comunitatea Românilor din Bulgaria (CRB, creată în 2002, reînregistrată în 2015)
          Asociaţia Vlahilor Rudari din Bulgaria (2002)
          Societatea Aromânilor „Unirea” (Şuţata Armânjlor – fondată în 1894, reluându-şi activitatea în 1992, ca filială a Asociaţiei Vlahilor din Bulgaria, de care s-a desprins în 1995),
          Asociaţia Aromânilor din Dupniţa, Centrul Cultural Român din Vidin.
          Învăţământul în limba română. Nu există învăţământ de stat primar şi secundar în limba română ca limbă maternă. Organizaţiile româneşti din Bulgaria organizează sporadic cursuri de limba română de la ciclul preşcolar, până la cel liceal. UERB organizează, cu finanțarea guvernului român, cursuri pilot de limba română, câte două ore pe săptămână în timpul liber, de regulă sâmbăta sau duminica. La Școala „P.R. Slaveikov” din Vidin, începând cu anul școlar 2015/2016, o clasă de 14 elevi studiază limba română o oră pe săptămână, ca limbă străină și ca materie opţională.
          Liceul “Mihai Eminescu” din Sofia funcţionează ca unitate şcolară pentru studierea intensivă a limbii române. Liceul şi-a reluat activitatea în anul 1999 (după o întrerupere de 51 de ani) în baza unei înţelegeri bilaterale româno-bulgare, simultan cu redeschiderea la Bucureşti a Liceului bulgar “Hristo Botev”.
          În privinţa învăţământului superior, în Bulgaria funcţionează la Universitatea „Kliment Ohridski” din Sofia un lectorat de limba română în cadrul Catedrei de Limbi Romanice. La Universitatea „Kiril şi Metodie” din Veliko Târnovo există un lectorat de limba română, creat pe bază de reciprocitate (la Universitatea din Craiova există un lectorat de limbă bulgară).
          Biserica Românească Ortodoxă „Sfânta Treime” din Sofia este proprietate a statului român şi este subordonată Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române.”

          7
          • deci dublu standard in UE cu privire la minoritati!

            https://www.constantincodreanu.ro/romanii_din_bulgaria_trebuie_sa_se_bucure_de_aceleasi_drepturi_de_care_se_bucura_bulgarii_din_romania
            „În Bulgaria locuiesc circa 350 de mii de vorbitori de limbă română, aceștia formând trei grupuri distincte:
            1. Aromânii din zona de Sud-Vest a Bulgariei;
            2. Dacoromânii din regiunea de Nord-Vest a țării și din zona riverană Duării;
            3. Rudarii din zona centrală și de Nord-Est a țării.”

            8
            • Da ti-am zis ca-i mizera argumentatia. Nici noi nu avem invatamant de stat bulgar in Romania, ce a venit a venit pe reciprocitate de asta am postat textul mai sus.
              Asta ti-am spus, ca pe baza de reciprocitate le-au venit mintile in cap cat de cat, relativ-recent. Dar daca iei tot textul de acolo, si la scoala unde se preda romana, sunt putini interesati. 14 copii o studiaza ca limba straina. Ca nu sunt recunoscuti ca grup minoritar, iarasi alta mizerie.
              Incerc pe cat sa evit subiectul „ungurii” dar care anume ungur etnic reprezinta comunitatea de romani? Chiar nu am auzit.
              Nu de alta, dar am ajuns in ungaria pentru niste medicamente(bolnav faza terminala) si astia de la autoguvernarea lui peste m-au ajutat(bine prin telefoane interventii si alte pcr-uri). Vorbeau romaneste. De ce nu se gasesc medicamentele alea in Ro, nu ma intreba.
              P.S. Nu cred ca vrei „autoguvernarea maghiara” din Ro, ca nici eu nu o vreau. Avantaje si dezavantaje la orice forma. La noi sunt alte dezavantaje.

              2
              • Sti cati romani cunosc care s-au declarat tigani? 2, unul ca fi-su sa prinda loc al academia de politie din ala fara concurs si altu’ sa primeasca nu stiu ce dracu de fonduri UE 🙂

                6
  5. Deocamdată avem doar vecini cu care ,,colaboram” , cu ucrainenii vezi dom’ le pt a stopa ofensiva rusa, țara a carei armata se modernizează destul de serios in termeni reali si cu sprijin american, cu bulgarii NATO/UE , bulgari care reușesc mai eficient sa folosească PIB atât pt dotare, autostrăzi , scoli/spitale mai eficient decât noi dar ar căror PIB e mai mic ca al nostru, au reușit si astia sa ne surprindă cu programul lor de corvete care a demarat, cu F16 V, unguri la fel parteneri , la fel pretini, la fel se înarmează cu creme a la creme si iute, acum vine rândul sârbilor sa aflam ca si astia se înarmează cu ajutor rusesc , industrie proprie care produce multe piese de artilerie si care si ea dacă intrebi pe vreun politician de la noi ne e o țara pretina………dar dacă aceste tari se ,,hotărăsc “ vreodată sa nu ne fie prietene, ce vor face politicenii noștri , ce va face țara?…..

    Exista o țara care a trăit mulți ani si încă trăiește acest scenariu si s-a adaptat, cand unii spun intru-na Israel, Israel se aude un ecou in depărtare……….Batman, Batman

    2
    • „Exista o țara care a trăit mulți ani si încă trăiește acest scenariu si s-a adaptat, cand unii spun intru-na Israel, Israel se aude un ecou in depărtare……….Batman, Batman”

      Vreti sa prezentati Statele Unite ca solutie pentru Romania…

      Realitatea este ca Israel supravietuieste exclusiv datorita lui Dumnezeu. Romania a renuntat la Dumnezeu. Exista in filmul care-l voi posta mai jos, o harta in care Romania este parte integrata a tinutului Gomer, tinut care va participa in viitor la invazia Israelului (alaturi de altii). Si acest tinut Gomer incepe cu Ukraina, include Moldova, Romania, Serbia si Bulgaria. Nu cred ca poporul roman va accepta de buna voie o astfel de includere, desi sunt foarte multi rusofili aici care pun mana de ceva vreme la sabotarea Romaniei in vederea unei astfel de incluziuni. Incluziune pe care o vad ca o planificare a Rusiei pe termen foarte lung. Un plan de a elimina complet latinismul-romanismul din jurul Marii Negre. De aceasta invazie a Israelului scrie in Cuvantul lui Dumnezeu, Biblia.

      Cu asta, urmele noastre aici vor fi sterse definitiv pentru ca Aromanii din Balcani sunt ca si asimilati. Nu uitati ce spunea fostul ministru Ilie Serbanescu imediat dupa rezultatele (determinate de catre securitate) referendumului pentru familie: Oamenii au votat impotriva lui Dumnezeu. Sa ne asteptam la urgia Lui.

      Macar in al 12-lea ceas sa reparam alianta cu Dumnezeu, pentru ca vreti sau nu vreti, va convine sau nu, Cuvantul lui se va implini pana la ultima litera. Haideti sa facem tot posibilul sa nu fim parte a acelui tinut/teritoriu. Dumnezeu sa aiba mila de noi!

      https://youtu.be/VffLubRUL74

      1
      • ,,Vreti sa prezentati Statele Unite ca solutie pentru Romania…”

        NU…..in niciun caz nu am spus asta, iertare dacă nu am fost mai clar in exprimare, eu văd Israel ca un exemplu de urmat si o țara pe care România si-o poate face aliat dacă vrea sa răzbată, de relația cu USA te poți folosi , într-adevăr, nu in măsura in care o face Israel dar o poți face si in interesul tău legitim.

        Avem minoritate mare de evrei-romani in Israel , evrei care încă iubesc România, unora care încă le dau lacrimile când vorbesc de locurile natale dar si România trebuie sa facă ce trebuie făcut……facem tot felul de lucruri de fațada si mai mult împinși de la spate …..din păcate.

        anonim, hai sa-ti spun cum simt eu Israel si legătura mea cu el :

        ,,28. Cât priveşte Evanghelia, ei sunt vrăjmaşi din pricina voastră, dar cu privire la alegere ei sunt iubiţi, din cauza părinţilor.
        29. Căci darurile şi chemarea lui Dumnezeu nu se pot lua înapoi.
        30. După cum voi, cândva, n-aţi ascultat de Dumnezeu, dar acum aţi fost miluiţi prin neascultarea acestora,
        31. Tot aşa şi aceştia n-au ascultat acum, ca, prin mila către voi, să fie miluiţi şi ei acum.
        32. Căci Dumnezeu i-a închis pe toţi în neascultare, pentru ca pe toţi să-i miluiască.

        Pavel către Romani Cap 11 vs 28-30.

        Nu o sa mai povestesc de legătura mea personală si a bunicilor mei din partea mamei, o sa zic doar atât , bunicul a făcut școala militară la insistentele unei familii de evrei pt care a lucrat la un atelier de cizmărie iar eu pot spune ca prima fata care a avut tupeul si ,,neobrazarea’’ sa ma pupe a fost evreica?.

        Una peste alta , iubesc Israel atât la nivel cognitiv dar si mai mult decât atât…..

        1
      • Partea a doua, sarind peste portiunea de inceput direct la continut:
        https://youtu.be/0a4PlH-qZWU?t=1597

  6. Când vine vorba de minoritatea românească din Serbia și Ucraina, România ar trebui sa urmeze exemplul Ungariei. Sa acționeze ca și Ungaria în sprijinul comunității românești din cele doua tari. Politicienii romani sunt total dezinteresați de romanii din România.

    22
  7. Să recunoaștem Kosovo, degeaba suntem buni cu ei

    14
  8. Revoltator! Cu astfel de politici vor sarbii sa scoata capul in lume? As merge pentru rezolvarea situatiei oamenilor nostri de acolo pana la ruperea relatiilor diplomatice cu Serbia. E foarte grav si nu s-a facut mai nimic de atat timp pentru comunitatea de acolo. Domnule Aurescu, sa va vad cum actionati.

    3
  9. nu ma asteptam la nimic bun de la tara care a readus in anii ’90 epurarea etnica in europa.
    dar cu diplomatia noastra de carton de pana acum folosita doar la acordarea de sinecuri politrucilor loiali nu ma astept la mari schimbari de abordare in privinta intereselor noastre de peste hotare.
    vlase sef la sie ,maior ambasador la d.c. ,fumul trabucului lui aurescu si muschii lui johanis ….impresii de mare putere regionala.

    8
    • Am trecut pl guvern zilele trecute …..totul era bine și călduros pt înalții demnitari ….”ciolaniada era pe val” ! Aurescu cu trabucu, Johanis era plecat la schi ….restul parlamentarilor erau în concedii prenatale …una alta (sarcasm la greu) !!! Românii din Timoc și alți ca ei …… Nu mai pot parlamentarii noștri de grija lor …. Vai și prăpăd de nația românească …DAR TRĂIM ÎN ROMÂNIA …..și asta ne ocupa tot timpul

  10. Romania poate sa blocheze aderarea Serbiei la UE pana la remedierea problemelor, asta este unica cale de constrangere! Problema este ca Serbia nu prea mai vrea in UE, iar europenii nu mai vor extindere prea curand, asa ca sarbii isi arata ‘caracterul’.

    Si ca si contraargument putem mentiona ca in momentul premergator inceperii negocierilor de aderare la UE ale Serbiei, fix inainte de a se deschide acele capitole, Romania si-a anuntat intentia de a bloca acest proces, dar Germania a sarit ca arsa prin vocea lui Frau Merkel. Diaconescu parca era ministru atunci, sper sa nu ma insel, dar palma primita atunci o resimtim si astazi si Serbia nu a ramas impasibila, a speculat si a facut tot ce stie ea mai bine.

    Parerea mea este ca pentru a putea sa ai fortam pe sarbi sa dea drepturi depline romanilor din Timoc, asa cum ne-au pacalit ca o vor face si nu s-au tinut de cuvant, trebuie ca mai intai sa facem o diplomatie activa pe langa partenerii UE, abia apoi sa nu dam cososi. Nemtii ne-au spus atunci ca putem sa blocam aderarea la UE a Serbiei daca nu remediaza situatia, dar pana acolo mai pot trece 20 de ani, asta cel mai probabil. Si tot dupa ce sarbii au realizat asta au renuntat sa mai aplice programul scolilor cu predare in limba romana din Timoc, lasand proiectul in aer.

    5
    • @Cezar, hai sa o spunem si pe cealalta. Romania este intrata in UE in mare masura ca urmare a loby-ului facut de Tony Blayer care a rasplatit decizia lui Emil Constantinescu de a da drept de survol NATO in timpul razboiului. Sarbii au considerat si considera si acum drept o mare tradare a Romaniei, probabil ca de la unguri se asteptau, dar de la noi nu.
      Nu prea avem nicio parghie sa ii fortam sa respecte minoritatea romana, ideea sa ii prigonim si noi pe sarbii nostrii este o gandire de Angola anilor ’90, deci o enorma prostie.
      Putem doar sa luam lectii de la unguri si sa fructificam fiecare ocazie din forurile UE/Nato in care sa puem conditii. Odata si odata vor constata si ei ca au ajuns la fundul sacului si ca e bine sa abandoneze odata prostiile nationaliste ca in 30 de ani au dat inapoi cat in 70.
      Sunt o umbra a ceea ce a fost Yugoslavia si traiesc cu acest vis prostesc, am avut niste colegi croati care spuneau despre sarbi ca sunt oameni super ok, dar au o mentalitate de superioritate foarte deranjanta.

      11
      • Bine zis. As aduaga faptul ca argumentul la vremea respectiva care a facut rasunet in Vesta fost: desi nu suntem membrii NATO, ne vom comporta ca niste membri nato.
        Decizia corecta a lui Constantinescu, ca sa nu uitam despre ce vorbim: acolo erau genociduri in toata regula, ceea ce Europa nu a mai vazut din 45′.
        Vorba lui Sharky, parerea mea.

        8
      • Bulgaria cum a intrat si ea deodata cu noi si in NATO si UE? Ca nu au fost ca noi, la fiecare sansa sa ajutam NATO.

        5
        • A fost luata la pachet din considerente de securitare la nivel regional. Idem cu UE. Norocul stiti voi cui…

          Sa nu uitam de restul tarilor non UE care nu dau drepturi romanilor/aromanilor. Si ei trebuiesc tratati cu acelasi ‘respect’ dpdv meu de vedere. Nici Albania nu da drepturi si nu recunoastre minoritatea noastra de la ei, tot vlahi ii numesc si sunt recunoscuti doar ca minoritate culturala. Nici pe astia nu avem cohones sa ii punem la respect? Eu i-as alinia pe toti la zid si le-as da intristarea, sa nu mai pierd vremea cu toti. Vreti in UE? Fara lucrul asta nu pupati niciodata!!!

          1
  11. Veneam în 2019 dinspre Grecia cu mașina. Am ieșit de pe autostradă spre Leskovac, știu un restaurant bun acolo. Mă trage pe dreapta un echipaj, aveau pistoale mitralieră la ei. Căutau un criminal. Dar după ce transpirat le-am dat toate actele și mă pierdeam în explicații mă oprește șeful barajului și îmi spune într-o românească neaoșă: mi-era dor să aud un frate vorbind:)

    10
  12. hai oe bune….

    Dupa 1948 roamnii din prejurul Romaniei au fist neglijati .. si pe motove de internatinalis si antifascism…..

    Si erau .. de la S cattre N prin V

    Bulgaria …. nu se prea stie ….

    Grecia : candva erau. Candva . Pe la 1860 se pare ca limba cea mai virbita in locantele din Salonic era .. (a)romana! Si la un moment dat Salonicul se mai numea si Săruna!
    Pe la 1920 guvernele grecesti si-au asumat minunate nagajamente .. ca lap-e si mere si parfum de iasomie. Ultimul care a poemenit de angajamentele grecesti fata vlahi a fost Rauf Dentkas care si-a motivat astfel refuzul uni Cipru reunit.
    A da. Nu prea are de unse stii .. In Bucale, in interiorul liceului Mihai Viteazul, mai era o unoiate de invatamant „discreta”. Un liocu de limba greaca ….cu f putini elevi . Ca atati mai ramasesera…

    Ada . Nu cautati cati aromani ar mai fi prin Grecia. Ca toti vahii e greci si nici un grec vlah si nu au minoritati nationale!!!!

    ALbania. Erau. Aromani . Cica oin 2011 ar mai fi fots vrei 8 mii. Poa mai multi nedelcatati ca si astoa se simtz lovoti in aripa daca .. daca zici ceva de latinofoni ! Oricum cica fu surprins si usurat presedintele albanez aflat in vzita la Bucuresti …. Surpins ca a primit un raport complet despre ce masuri am luata noi sa protejam minoritatea albaneza .. si nu am intrebat nimic despre cea romaneasca! Ca cica ii era cam frica !!!! Si avea de ce …

    Serbia. Cum se zice . Se cam uita ca mai sunt romani asezati si pe celalat mal al Timocului .. adica in Vulgaria!
    Si ar mai fi ceva aromani prin restu vechii Iugoslavii …

    Ungaria. pe la 1960 mai erau cica peste 100.000 in Ungaria. Azi ? Azi sunt unii care zic ca ar fi romani .. dar o zic in ungureste!!!! Si de multe ori „autoguivernariule” romanesti nu sunt reprezenatate de romani! Ee numeste etno-bisnita!!!]

    Nu mai zic de romanii din regiunea Cernauti.

    Si ar mai fi nsite grupuri mai „exotice” prin zona Tatra , Liov samd ….. zisi volohi …

    Cum sa va spui ….. daca ma discuta despre drepturile romanilor din eteriorul Romaniei am cam da foc zonei .. de la Salonic pana spre Cracovia!

    8
  13. O idee mai ar fi sa atragem oamenii respectivi in Romania, asa cum s-a facut cu machedonii in Dobrogea. Si asa ne depopulam rapid, macar asa mai atenuam curba. Economic suntem si vom fi mult timp peste Serbia, Bulgaria, Ucraina si Rep. Moldova. Teritoriile respective nu le vom (mai) avea vreodata, mai util este sa avem oameni cu aceeasi cultura cu noi.

    7
  14. Legat de acele momente din 1999, Romania a jucat foarte smart dar si foarte riscant, iar in final a castigat tot ce se putea din asta.
    Ce nu trebuie sa uite sarbii este ca mai au avioane civile pentru ca noi le-am adapostit flota pe Baneasa si ulterior au putut pleca la Kiev.
    Ce am facut contra lor, pe langa dreptul de survol NATO:
    Au avut decizie in parlament sa se uneasca cu Rusia ?Dar cand rusii au trimis avioane cu desant care sa ocupe puncte cheie din Kosovo, Romania a interzis survolul pe un motiv de intarziere 40 min si chiar a ridicat aviatia la lupta si i-a scos din spatiul aerian. Asta a fost momentul in care Romania dupa 45 de ani a spus stop direct cu arme Rusiei, profesoru’ chiar a avut cojones pe bune, fara NATO si din initiativa proprie, culmea e ca a primit si scuze de la rusi ca au intarziat!! Cred ca am vazut din intamplare atunci acest episod in zona Ianca-Braila, era un mare AN rusesc insotit de 4 Mig-uri 21 pe directia spre NE, zburau in formatie dar foarte jos maxim 1 km si toata lumea iesise din case pentru ca faceau un zgomot infernal. In zona era aerodromul de la Ianca dar formatia asta era altceva, ciudat era ca zburau foarte jos. Ulterior a spus la stiri ca Roamania a blocat trecerea.
    Decizia asta a facut ca trupele Nato sa ajunga in punctele cheie din Kosovo inaintea rusilor, pentru ca rusii au trebuir sa vina pe teren cu un batalion mic. Si de atunci nu scapam nicio ocazie sa le blocam transfer de tehnica militara din Rusia, au gasit solutii pe la bulgari si unguri dar pe la noi niciodata. Noi nu cred ca avem nimic cu sarbii, noi avem ce avrem cu ivanii, dar deh…ei acum ne vad ca pe aia rai ce le spargem balonul de sapun i relatia cu ivanii.
    De aici avem aceste sicane si din partea lor, nu scapati din vedere ca ei au acordat azil politic unui urmarit general al justitiei nostre.

    8
    • Am cunoscut acum multi ani un fost cadru militar din Caras care imi povestea cum a dormit o saptamana in cazarma cu arma la cap si ranita pregatita de ‘excursie’. Nu aveau voie sa dea macar un telefon acasa la familie, nu au stiut nimic de ele in prioada aia. Sunau telefoanele in draci la unitate, comandantii aveau nivelul de stres la nivel maxim si intr-o seara au primit alarma. Au stat treji toata noaptea, nici la buna nu se puteau duce. Transportoarele au stat cu motoarele pornite toata noaptea, le era frica ca nu mai pornesc toate pe frigul ala.

      Asta era in perioada in care incepusera bombardamentele si Milosovici ameninta ca ocupa Timisoara. Informatiile venite de la inteligence erau dinntre cele mai rele, dar s-a potolit repede milogul odata ce a inceput sa simta bombele in cap.Se zvoneste ca atunci in CSAT s-a decis riposta cu toata forta si impingerea luptei in afara granitelor noastre. Cred ca in felul asta s-a calmat ‘razboinicul’ balcanilor, epuratorul de minoritati!

      2
  15. De aproape 30 de ani, sa nu mai vorbesc de perioada de dinainte, nu reusim sa articulam mai nimic substantial, doar faramituri, pe directia comunitatilor istorice din jurul Romaniei cu exceptia R. Moldova, si si acolo pianul s-a tot clatinat pe scari.

    Ceea ce se face chiar si azi, este o picatura in oceanul a ceea ce trebuia facut ca sa mai existe speranta sa conservam cat de cat respectivele comunitati. Nici cea din interiorul Romaniei nu o duce prea bine, dovada plecarile masive din tara.

    Toate aceste comunitati istorice vor fi asimilate rapid in urmatoarele doua decenii, din cauza circulatiei libere a persoanelor si a mijloacelor media. Din ce a aratat pana acum Romania, dar si comunitatile locale respective, asistam doar la o erodare accelerata a ceea ce s-a intamplat in ultimul mileniu cu toate comunitatile est romanice din zona, doar ca acum totul s-a accelerat din cauza tehnologiei.
    singurul lucru care a mai franat asimilarea au fost statele romanesti in evul mediu, si apoi cel modern. A franat, dar nu a disparut.
    Deci singura sansa ar fi ca respectivele comunitati sa aibe macar autonomii locale cu limba oficiala de circulatie romana. Altfel e destul de clar catre ce se indreapta, doar comparand datele din 1990 cu cele de azi.

    Doar un miracol ne mai scapa de extinctie, inclusiv in Romania.

    1
    • Have you read „https://en.wikipedia.org/wiki/Foundation_(Asimov_novel)”? That might be a solution for Aromanians… Far away, at the edge of the empire… We’ve lost the territory, but not the language, traditions, and the genetics. Well, not entirely, there is still hope. But not here. The only way to save ourselves is a powerful community elsewere, with enough genetic diversity inside the race to avoid inbreeding. Chile has imported around 500,000 Palestinians… maybe we can find a country for us…

      • Romania is for now, I don’t see any other country.
        For as many Aromanians that are left and also that are probable to move to that country, probably there is more like a city size. So rebuild that free city of Moscopole, what can I say? Or buy an island.
        The chance of having a country for Aromanians dissapeared when Macedonia was formed.

        1
        • Everywere you go, there is a China Town… I find value in a future Aromanian town. If we give up hope, then that is the end of the road…

          Anyway, we have a huge problem: The legionaries who raised their hands against the Jews were largely Aromanians. If we don’t ask God for forgiveness, then we can’t stop the extinction.

  16. Parerea mea e ca atitudinea sirbilor asupra romanilor nu este OK, dar trebuie sa ne aducem aminte ca Romania a permis survolul aeronavelor de bombardament – fiind in NATO – asupra Serbiei, deci de aici se poate sa fi ramas cu un „gust amar” sirbii si un dinte contra noastra.
    Daca ne abtineam, era mult mai bine pentru relatiile dintre RO si Sebia – asta e parerea mea. Oricum, ce a fost la ei si divizarea a fost un atac concentrat asupra lor, aia e. Si unirea cu forta de sub Tito nu a fost OK pentru mult timp, fara libertatile entiilor …
    Le-ar fi iesit mult mai bine ca federatie, cu drepturi egale, dar UE si Rusia au fost contra … asa s-a ajuns unde sintem azi. Pina cind Serbia nu o sa scape de sub „amabilitatea” Rusiei, nu le va fi usor si nici f. bine – parerea mea. Nu ca sub UE este totul roz, dar macar pare ca ai ceva drepturi, ca si obligatii. Timp ar fi pentru indreptarea relatiilor, doar sa fie si vointa politica si rusii sa nu se mai bage… hehehe.. greu de crezut, nu ?

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *