Bulgarii s-au razgandit

Pirahna 5 romanesti in Poligonul Cincu

Sau nu le ajung banii, confom cu scrisoarea ministrului apararii de la Sofia, remisa catre General Dynamics si Patria, in care ministerul constata ca ofertele celor doua companii depasesc suma aprobata de parlament, astfel inca competitia se incheie si cererile de oferta nu-si mai au obiectul.

Dar, spre deosebire de saga cu avioanele de lupta, de aceasta data bulgarii au dovedit seriozitate: au afisat un buget, un numar de vehicule, cerinte tehnice clare si mai apoi au negociat.

Din pacate, in cadrul negocierilor nu s-a gasit o solutie pentru ca pretul cerut de cele doua companii ramase in cursa sa poata acoperi atat numarul de tranportoare blindate cat si cerintele operationale, fiind necesara ori reducerea numarului de vehicule ori ca cerintele tehnice sa fie reevaluate.

Astfel incat cele trei parti s-au despartit prietene si poate in viitor vor bate palma.

Conditiile initiale prevedeau achizitia a 150 de vehicule (90 de lupta, restul vehicule tehnice) pentru suma de 1,24 miliarde de leva fara TVA (cam 600 de milioane de euro), suma pe care guvernul bulgar urma s-o achite in zece ani.

Patru companii au depus oferta initiala: Patria, Nexter, General Dynamics si Artec GmbH, mai apoi Sofia a ales sa continue discutiile doar cu cei de la Patria si General Dynamics.

GeorgeGMT

32 de comentarii:

  1. Sa le dam licența la un SAUR , sau sa facem împreuna TBT8x8 cu tren de rulare, transmisie și motor ceva licența Iveco, asa și noi și bulgarii vom avea un TAB ieftin și fabricat loco, vom bagă banii in economiile noastre dar ne vom înzestra si armata….

    19
  2. WTF…astia nu sunt in stare sa achite 600 de mil. in 10 ani ? Inseamna ca stau mai prost decat credeam….Achizitia de F 16 seaca bugetul Bulgariei.chit ca sunt brand new..

    7
    • normal ca il seaca, tu ce credeai?! sunt scumpe de luat, dar mai ales de operat. si noi daca luam noi, cred ca trebuia sa zicem pas Patriot si Himars si corvete… a, pardon, la corvete am zis pas si-asa.

      10
      • E prostie sa crei ca bulgarii n-au 60 milioane de euro anual sa-i plateasca rata sa zicem asa pt P5, eu cred mai degraba ca astia au facut niste achizitii sa impace si varza si capra (f16 la americani si corvetele la nemti) si au cam terminat cu apararea, i-si canalizeaza resursele in alte domenii mai ,,productive”….cam aici cred ca e ideea, au facut niste achizitii de ochii lumii si aia e…..dar noi ,,furnizorii’ de securitate cred ca jucam in alta liga si nu ca vrem ci ca e musai.

        Eu m-as uita cel mai mult la ce fac Ungaria si Ucraina, mai ales la Ucraina daca defecteaza si la Ungaria pt ca e calcaiul lui Ahile si uneori chiar o portavoce a Austriei si Germaniei, ceva ma face sa cred ca in caz ca ei vor fi sustinuti si noi nu….

        5
        • Si ei, ca si noi, mai au de luat si altele in cei 10 ani de rate.
          Asa s-au aruncat cu capul inainte si oamenii la creditul cu buletinul. Tot asa aici, doar ca la un alt nivel. Trebuie sa iti masori bine buzunarul si ce vrei sa mai cumperi inainte sa-ti intri la rate…

          1
    • Nu cred ca se pune problema asa, ai un caiet de sarcini, ai un buget, nu se pupa ofertele cu ceea ce ai, renunti, reevaluezi si trimiti din nou RFQ.

      2
    • In 2019 Bulgaria avea un PIB-ul de 63 de miliarde de euro in timp ce Romania avea 223 de miliarde de euro, avem oare ce compara, raportat la bugetul aparaii intre cele doua tari ?!

      9
      • Dan Capitan (de plai)

        Este adevărat ca Grecia are de ceva ani bugete militare consistente procentual raportate la PIB. Da de câțiva ani, bugetul nostru militar depășește în valori absolute bugetul militar al Greciei. Rezultatul net este ca Grecia are cu aproape 50% mai mulți oameni sub drapel decât noi, pregătirea lor este la intensități incomparabil mai mari decât la noi, iar despre dotarea cu echipamente și sisteme mai bine tăcem.
        Ce fac grecii bine și noi încă prost?

        9
        • Ceea ce fac grecii bine este ca sunt vecinii imediati ai turcilor, iar noi de abia de acum inainte ,, ne-am mai apropiat ceva ” de rusi !

          3
        • Uiti ca noi avem bugetul asta doar de cativa ani,grecii au avut un buget mai mare ca noi de vreo 30 de ani.Uita-te cat era bugetul Romaniei si cat era bugetul.Greciei in anii 1990-2018.Nu poti sa recuperezi in 3 ani un decalaj de 30,ar sa dureze cel putin 5 doar sa ajungem la acelas nivel.Si asta e valabil si la toate lucrurile,infrastructura,educatie sistem medical.

          2
    • Au economia de patru ori mai mica ca noi si deci si cei 2% sunt la fel, eu ma mir ca pot face si cate fac

      3
  3. Era bun un joint venture între noi și ei și să facem ceva local, nu la fel de sofisticat precum cele occidentale dar care să-și facă treaba. Un fel de SAUR/AGILIS. Poate erau interesați și alții…

    9
    • Cred ca impreuna o puteam pune de un Join Venture pentru o mamaliga calda si ceva castraveti murati, ca la altceva sunt cam sceptic ca ne putem unii.

      14
  4. Au reguli financiare extrem de severe.
    Nu degeaba cînd noi eram in cursa ” cine face deficitul mai mare” ei erau pe excedent bugetar.
    Și mai sunt și în ultima camera anterioara adoptării euro. Adică 2 ani sub incidenta regurilor monedei comune.
    Noi in larg , urlam „victorie” ( Citu pe fb) că a ieșit agenția de rating cu perspectivă stabilă în locul celei negative.
    Că în februarie mister Citu a dublat plata către agențiile de rating , nici o legătură , băgat imediat sub preș. ?

    14
  5. Bulgarii au un buget aprobat de parlament pt achizitie, un buget care prevedea dotarea cu un anumit numar de vehicule, la un anumit standard, daca nu au reusit sa se incadreze in prevederile aprobate, normal ca au renuntat.

    8
  6. Bulgarii au probleme cu așteptările raportate la informațiile despre prețurile probabile. Sau, e doar politică de păsuire „noi vrem dar nu avem bani”. Sau, negociază ceva oportunități diplomatice „pt că altfel nu avem bani să cumpărăm de la voi”

    4
  7. PIB-ul zonei Bucuresti Ilfov e mai mare decat PIB-ul Bulgariei …. despre ce vorbim …

    8
    • Vorbim despre o țară care pina in 2020 a fost pe excedent bugetar ani buni.
      Și care actualmente se afla in anticamera adoptării monedei euro în 2023.
      Ca urmare, financiar au o disciplina de cheltuieli severa.
      Oricum au marja de tratare. ( Număr vehicule, dotare , etc )

      13
    • le aproba si re-aproba… pana le trece

      2
      • Am si eu o intrebare pt ca nu stiu : ce face ca un vehicul 8×8 sa fie amfibiu sau nu? Greutatea, forma (designul), faptul ca nu are capacitati de propulsie in apa? Merci anticipat de raspuns!
        Ce are de gand nea ciuqa si catzu cu TBT 8X8 amfibiu si cele 4 ciorvete mirifico-fantomatice? Ca sa nu mai vrbm de tancuri, vehicule blindate noi modulare shenilate, arme de infanterie calibre NATO, tunobuzier de 155 mm ap, elicoptere, avioane, si altele trebuincioase ArmRo!!!

        1
          • Si la Piranha 5 ale lui ArmRo nu se aplica legea asta sau nu sunt etanse + nu au instalatie de propulsie in apa?

            • da, se aplica, tocmai de aia nu plutesc.

              6
            • Pentru a pluti, este o legătură între mărimea corpului in apă și greutatea lui.
              Vaporul e greu dar lung și lat. Plutește.
              Piranha V ca alte neamfibii , e mic și greu. Nu plutește. Nici tancul nu plutește. Ca e greu și tot relativ mic.
              Pentru a devenii amfibiu , un vehicul tip transportor are greutate mai mica . Ca Tabul românesc . Doar 11tone. Piranha V are 33 tone.
              Amfibiu Patria Havoc cintareste 17 tone. Pină la 26 tone în baza dotării rămâne amfibiu.
              Iveco super AV e amfibiu si cantareste intre 15 și 24 tone. ( În funcție de dotare)

              Exista și o altă „soluție” fara să scazi greutatea . Ajuți transportorul să plutească atașând niste grosi cilindri de cauciuc umflat cu aer. Coreenii ( daca nu greșesc ) au adoptat asta pe niște transportoare . Doi cilindri lungi de cauciuc care se umfla și dezumfla la comanda. Evident daca nu sunt ciuruiți ??

              4
            • Legea lui Arhimede – varianta ardelenească:”Un lucru cioflincat într-un tău pociomostăşte hapt atîta apă pont cît îi tarhetu’ lui.”

              4
        • Marius a exprimat ideea de baza, dar o sa incerc sa detaliez un pic. Ca sa simplificam, legea lui Arhimede se traduce prin: un corp pluteste daca greutatea sa este mai mica decat greutatea volumului de apa dislocuit. Deci ca sa plteasca un corp, trebuie sa tii cont atat de greutate cat si de volum. O nicovala aruncata in apa se va duce la fund instant. Daca duci aceeasi nicovala la topitorie, o laminezi intro foaie de tabla subtire din care faci un balon de tabla (de dragul experimentului, vom presupune ca nu exista pierderi de material, impicit de masa) si arunci balonul rezultat in apa, va pluti intocmai ca o greamandura.
          Cam acelasi lucru si cu TBT-ul amfibiu: ai niste elemente cu masa data: motor, tren de rulare, transmisie, propulsor acvatic etc. Calculezi apoi cat de mare trebuie sa fie cutia blindata si cat de grea, ca sa asigure o anumita foltabilitate ansamblului. Problema este ca cu cat ai un volum mai mare, pastrand masa constanta, rezulta un blindaj mai subtire. Piranha noastra, fiind mai bine protejat nu pluteste. Si chiar daca plutea nu are nici dispozitiv de propulsie pentru apa.

          7
          • Merci mult pt raspunsuri!!! Deci in consecinta blindajul de la viitoarele TBT 8X8 va fi mai subtire, armamentul mai mic (maxim tun de 20 mm + mitraliera de 7,62) dar logic va avea propulsie pt apa, normal etansh si poate ceva gen Trophy dar care sa nu-i sporeasca greutatea. Pacat ca MAPN nu vrea SAUR-2. Om vedea ce va fi cu TBT 8×8 atat de utile ArmRo in functie de banii pt achizitii ai MAPN..

            2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *