Si nici nu mai este cale de intoarcere, in pofida a tot felul de zvonuri lansate de ministrul turc de externe, care ne tot explica cum ca negocieri privind revenirea Ankarei in program sunt in curs cu partea americana.
Ei bine, americanii au incheiat un nou acord cu cei opt parteneri in programul JSF, acord care va inlocui intelegerea-cadru din 2006, doar ca Turcia nu mai face parte din clubul JSF, iar noua intelegere are de fapt in vedere impartirea “feliei” turcesti catre ceilalti parteneri.
Iar Turcia era importanta in program: 817 subansamble si piese, din totalul de aproximativ 24 de mii, erau fabricate de industria turca, ca si 188 piese dintr-un total de aproximativ 3 mii ale motorului. Si desi poate nu pare mult, Turcia urma sa produca subansamble si pentru aparatele celorlalti parteneri in program, plus asamblarea finala pentru cele 100 de F 35A comandate de Ankara.
Cablajele pentru motoare, piese de la compresor, ceva pe la turbina. Poate nu pare mult si nici prea impresionant, dar discutam aici de producerea de subansamble pentru cel mai modern aparat al NATO, generatia a V-a, pentru unul dintre cele mai moderne si puternice motoare de avion militar aflat in exploatare. Iar daca privim in ansamblu nu putem decat sa fim impresionati.
Pe langa banii pierduti de industria turca, discutam aici de inchiderea accesului la o tehnologie pe care multi altii si-ar dori-o in curte.
Veste a fost data de agentia de stiri turceasca Anadolu, care citeaza un oficial al Departamentului de Stat.
In schimb, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a confirmat ca tara sa este in negocieri cu Moscova pentru achizitia celui de-al doilea regiment S 400, desi Turcia nu are operational in proportie de 100% nici pe primul, Ankara nu a primit inca rachetele cu raza lunga ale S 400 si exista o anumita incertitudine vis-à-vis de livrarea de catre Moscova a sistemului S 400 in configuratia folosita in Rusia: radare si alti senzori, sisteme de comunicatii, bruiaj etc.
Exista anumite zvonuri in presa cum ca Rusia ar fi livrat S 400 dar nu cu toate “optionalele” agatate de parbriz. Cel putin nu inca…
De asemenea Turcia a oferit Rusiei drone la vanzare, ramane doar de vazut daca Moscova chiar este interesata de dronele turcesti, dar la cati bani costa un regiment de S 400 n-ar fi de mirare ca Moscova sa accepte cateva Bayraktar macar din curtoazie…
PS Lucrurile devin chiar mai dure in relatia Turcia -UE/SUA, astfel pe 19 aprilie, Parlamentul European a votat o rezolutie care recomanda suspendarea negocierilor de aderare ale Turciei la UE. Nimeni nu se mai astepta ca Turcia sa adere, dar acum avem si cuiul batut in cosciug, rezolutia avand o valoare foarte mare la nivel de semnal diplomatic.
Pe 21 aprilie presa din Turcia a anuntat ca Suleyman Solylu, ministrul de externe al Turciei, a oprit toate programele de cooperare între Turcia şi SUA în domeniul securităţii. Au fost sistate programelor comune de antrenament între forţele de poliţie din cele două ţări, a pus capăt accesului american la bazele de date turceşti cu informaţii despre suspecţi şi refuză să facă schimb de informaţii cu Wahingtonul privind suspecţii din cazurile aflate sub anchetă.
Discutam din nou despre masuri care erau asteptate, ideea este ca au fost luate.
Si ca lucrurile sa fie complete, ministrul de interne turc a acuzat in mod direct Statele Unite, ca si UE, ca au fost implicate in mod direct in tentativa de lovitura de stat din iulie 2016.
Ruptura de pe flancul sud-estic al NATO pare ireparabila.
GeorgeGMT
Turcii au pierdut un avion(la cat de usor au renuntat la el sunt sigur ca
nu e cine stie ce de capul lui). Nato risca sa piarda un aliat din top 5 si cel mai important stramtorile de acces in MN.
Aliatul ala nu e chiar top 5, si in ultima vreme numai aliat nu prea mai e. Desi nu inteleg de nici o culoare ce joc incearca turcii, ba se dau cu ivanii, ba se dau rotunzi pur si simplu, ba se iau in clenciuri cu ivanii, ba isi redefinesc interesele… Clar, instabilitatea asta emotionala a osmanilor nu place nimanui, decat Moscovei, ramane de vazut ce reactie o sa aiba americanii mai departe, iar NATO… Hmmm, nu cred ca mai pune cineva baza in impredictibilitatea osmana… Din NATO oficial nu au cum sa plece, decat de bunavoie, dar e clar ca se izoleaza de Occident, in mod accelerat… De ce oare?
Nu e in top 5?? Ciudat. Hai sa vedem. In afara de USA ar fi UK, franta, germania, italia si… turcia!! Zic si eu. Sa fie spaniolii mai tari? Sau grecia, olanda, belgia, polonia? Sau poate Romania??
la flota clar sunt mai tari, la fortele aeriene la fel, la forte tereste probabil ca nu
Da?? 350 leo2, 400leo1,cateva mii de alte mbt(adevarat niste vechituri), vreo 2000 de acv15(produse loco), 1000 de 8×8 pars, cateva sute de SPH uri firtina si multe altele. Germania+UK+franta nu au atatea impreuna.
dar toti suntem convinsi de creativitatea `studentilor turci` scoliti la MIT o sa gaseasca o varianta sa puna aripi la cele 350 de Leopard2 asa incat sa domine mediterana si de ce nu intreaga lume. Sa ia fonduri fezabile pentru asta de la fraierii care le cumpara `dronele `folosite impotriva bastinasilor cu arcuri din cauzaz
Degeaba ai 350 de leo daca nu ai profesioniști sa le manevreze. Ai vazut in siria cum le sareau capacele.?
Coalitia araba in yemen e net superioara ca si tehnica si totusi descultii din huti ii bubuie si pe aceia zi de zi
@Ak-33
Foarte corect ai folosit timpul pentru verbul ”a sări”. În Libia nu le mai săreau și în Siria nu le mai sar. Așa înveți.
Muricanii au pierdut elicoptere de milioane de bani doborâte cu sapa în Iraq, pentru că se credeau mari jmekeri.
De aia zic că în momentul de față ucrainenii și turcii au cele mai experimentate armate din Europa.
Eu as zice ca francezii și rusii au cele mai experimentate armate în Europa.Rusia are experienta celor două războaie cecene , pacificarea Caucazului rusesc, Donbas ,Siria, Libia.Francezii au experienta acumulata în Africa și Afganistan.Apoi as plasa armata britanica pe următoarea poziție.Britanicii au experienta acumulata în Irak si Afganistan.
mda , „pacificarea”
Eu cred ca in continuare este vorba de niste conducte care treceau teoretic prin Turcia spre Europa dinspre niste tarisoare exsovietice pe care rusii le vor in ograda lor de influenta …acolo e de cautat marul discordiei pe jocurile de influenta a resurselor . Brusc si Romania pare destul de interesanta in ultima vreme pt. Moscva care-i face complimente de parteneriat …
Este foarte ușor de înțeles jocul făcut de regimul Erdogan care urmărește ca Turcia sa redevina marea putere din trecut, masează pe trecutul otoman și valorile tradiționale turcești din perioada otomana, care sunt în divergenta cu valorile occidentale.Pentru a-si atinge scopurile, regimul Erdogan mimează prietenia cu Rusia și se folosește de aceasta tara care încă, militar, este mai puternica ca Turcia asa ca nu recurge la război pentru a obține ce își doreste.Daca ar fi după turci, ar redobândi teritoriile imperiului otoman care au fost preluate de rusi, în urma unor războaie.Mai ales Crimeea.Liderii politici rusi stiu ce vor turcii însă se folosesc de Turcia, atat cât pot.Rusia, de nevoie, mai ales datorita embargoului economic la care a fost supusa de occident, se folosește la rândul sau de Turcia care deține controlul strămoșilor, vitale pentru Rusia.Pacea dintre Turcia și Rusia este una de conjunctura.Au mai existat asemenea situații și în perioada imperialista a celor două state, cu întindere pe zeci de ani, dar în final, când una din parti a simțit ca cealaltă este mai slaba, a declarat război asa zisului prieten.Turcia acționează în funcție de interesele sale care uneori sunt identice cu cele ale Rusiei, asa ca cele doua parti, colaborează.Sunt și situații în care interesele Turciei difera de ale Rusiei asa ca se poziționează pe poziții opuse Rusiei.
ce-ti mai place kebabul cu de toate. auzi la el, avion prost, cand si mig 21 lancer e mai bun decat un avion inexistent, ma refer la superfighterul ivenilir de generatia a 4,999-a. Iar cu marele aliat turc de top coispe, iete ca oricine e dispemsabil inbpolitica mare sau, daca vrei, cand zice Inchiul Sam mucles, nu prea mai pari asa aliat important. Dupa ce matura kurzii cu tine pe jos prin iraq iti mai cad galoanele. Si stii care e buba mare? Grecii le vor lua locul turcafletilor ca aliat de top. Baga astia inarmare in ei, de se uita sultanul cu buzele umflate…
In care univers a renuntat Turcia la F 35? Au facut tot ce-au putut, inclusiv un portavion pt F 35B, dar au fost „evacuati”…
De „portavionul” ala(de fapt un LHD) s au apucar acum multi ani. Faza nasoala e ca au hotarat brusc „sa aleaga” intre f35 si s400 fix dupa ce pilotii turci au inceput sa zboare pasaroiul invizibil. Adica acum niste ani, cand cu programul LORAMIDS au renuntat la HQ9 chinezesc(desi nu au fost amenintati cu embargo total) iar acum, cand aproape aveau f35 in curte au dat cu mucii in fasole si si au pus tot nato si ue in cap. De ce? Ptr un sistem AA care intre noi fie vorba este doar un upgrade al bunicului s300 de acum 40 de ani? Sa fim seriosi. In programul f35 e ceva putred care a inceput sa puta al dracu de tare.
Hai sa fim un pic sobri, in nici un moment Turcia nu a renuntat de bunavoie la F 35. Au fost avertizati, n-au crezut ca-i posibil si uite ca s-a intamplat. Tari mult mai serioase decat Turcia: Australia, Israel, Japonia, Coreea, Olanda, Norvegia etc, cumpara F 35 si tocmai turcii – care nu sunt in stare sa fabrice un motor de tanc – i-au gasit slabiciunea…
Pe de alta parte, achizitia de S 400 a dus doar marginal la expulzarea din programul F 35, Ankara sufera mult si din alte puncte de vedere: economic, politic etc. Daca nu-l mai vroiau puteau sa se retraga fara probleme, sa scada comanda. Ca sa se retraga din F 35 nu te apuci sa cumperi S 400 si sa-ti pui in cap toata Alianta. Faptul ca F 35A numai vine le-a dat peste cap tot programul in fortele aeriene, au trinmis la reciclare F 16, iar pe de alta parte pur si simplu numai au solutii pentru inlocuirea F 16.
Eurofighter n-au de la cine sa pupe, de Rafale din Franta nici nu se pune problema si se pare ca nici americanii nu mai sunt dispusi sa la vanda avioane noi, asadar?!
Au embargou asupra livrarilor de arme, au lansat la apa ditamai LHDul dar fara sisteme importante, au mai lansat fregata din clasa Ibstanbul (2017) si n-au avut cu ce s-o „mobileze” nici la nivel de armament, nici la nivel de senzori, nu se stie ce turbine o avea…
Turcii inca nu au aratat cartile pe care le au in mana. Un anunt ca inchid incirlik si doua trei refuzuri de acces al AB urilor in MN si pun pariu ca datele problemei se schimba radical. Americanii nu isi permit luxul de a pierde accesul in MN de dragul unui upgrade de s300. Sistem pe care il au si grecii de o gramada de ani(alaturi de tor si osa akm) si bulgarii sau slovacii. Si nu le a mai furat nici dracu date vitale.
Scârț!
Nu e chiar asa.
Turcia a blufat cu S400 pentru a impune niste conditii de cu.parare a altor sisteme dar nu a tinut iar Erdogan, vanitos si orgolios, a transformat bluful in tranzactie efectiva.
A argumentat ca a sumparat s400 dupa ce a fost refuzat de americani cu Patriot insa uita sa spuna ca acerut transfer tehnologic pe elemente sensibile(pe care americanii nu le dau din mana) dar a cumparat s 400 cu transfer tehnologic zero.
Separat, chestiunea de posibil furt al datelor sensibile ale f 35 e una, dar in spate e si decizia absolut idioata sa aperi stramtorile la MN de rusi, cu armament rusesc.
Grecii cu s300 garantez ca l-au destinat sa se apere de turi nu de rusi.
Iar restul au mostenit armament atat de vechi incat ala nici nu poate fi folosit nici la o aparare eficienta impotriva rusilor, daramite sa poata fi folosit la culegere de date.
Ma rog, sunt multe de spus, dar cu siguranta nu pot crede ca turcii, dintre toti care au testat F 35, au renuntat la el ca e prost si au cumparat s400 ca e mai bun(da cu f35 de pamant), insa il cumpara japonezii, britanicii, italienii, norvegienii, danezii, olandezii, polonezii si … americanii. E cam fortat argumentul
Japonezii, italienii, olandeziii, etc, chiar si turcii au fost atat de dastepti incat au cumparat si f104 widowmaker. Doar ca ala nu avea nevoie de vreun s400 sa il dea de pamant ca o facea singur. Iar turcii au vrut s400 inca de la programul Loramids dar rusii au oferit doar s300. Si asa au castigat ceainizii cu HQ9. Dar americanii au facut si atunci presiuni(de incompatibilitate cica) si turcii au renuntat imediat. Cat priveste transferul tehnologic se bat campii la greu. La un sistem de rachete aa singurul transfer tehnologic interesant este cel ptr interceptorii. Aia trebuie inlocuiti si e bine sa ai posibilitatea sa ii faci loco. Mai ales ca in majoritatea interceptarilor ai nevoie de minim doi si sunt scumpi in draci.
„Cat priveste transferul tehnologic se bat campii la greu. La un sistem de rachete aa singurul transfer tehnologic interesant este cel ptr interceptorii.”
Vezi ca nu. Mai incearca.
https://www.defensenews.com/land/2018/12/13/germany-us-haggle-over-access-to-secret-missile-performance-data/
Subt comparatii nu doar fortate, ci foarte fortate intre f 104 si f 35.
Doar o intrebare de baraj, cam ce IFF credeti ca ar trebui instalat pe F 16 turcesc si F 35(pe care l-au vrut) ca sa fie recunoscute cum trebuie de S400?
Separat de asta, cam cum credeti ca ar comunica F35(turcesc sau aliat, sau orice alata aeronava aliata care foloseste Link 16?)cu S400 in retea in cazul in care ambele ar trebui puse la treaba in realitate? Si cat le-ar trebui rusilor sa neutralizeze S400 al turcilor?
Astea, pe langa cele de mai sus, sunt intrebari legitime iar raspunsul la ele justifica, fiexare in parte, decizia de excludere a Turciei din program.
Povestea ca S400 e atat de bun ca turcii au renuntat la F35(desi nu ne explicati de ce au insistat turcii ulterior sa fie mentiunuti in program) are un iz de propaganda destul de accentuat.
Si nu, transferul tehnologic nu se rezuma la interceptori. De multe ori, un asemenea transfer de tehnlologie doar pentru rachete e fix 0 daca el nu priveste sistemele punctului de comanda, radarele si alte acareturi. Ramane interceptorul cu transfer tehnologic cu tot pe sistemul de lansare si se uita frumos, inclusiv dupa un amarat de F104.
Care F 104 a fost un avion chiar f bun(inovativ) la vremea lui.
Ca nemtii nu au stiut sa il exploateze(Luftwaffe fiind in plin proces de formare cand a intrat in exploatare-si singurii care i-au spus widowmaker) e cu totul alta poveste.
Japonezii n-au avut asemenea probleme cu f104 iar spaniolii nu au pierdut niciunul. Si f104 nu trebuia sa comunice in retea si nici nu avea tehnologie stealth ca F35.
Dar astea sunt detalii minore care in sine arata ca nu e caz de o asemenea comparatie.
Toate cele bune
Sistemul S 300 nu este al Greciei este cumpărat de Cipru și cedat Greciei ptr. exploatare, apărare și a nu cădea în mâna turcilor ciprioți în urma unui conflict câștigat de Turci în Cipru!
Conflict teoretic câștigat de turci!
„Americanii nu isi permit luxul de a pierde accesul in MN de dragul unui upgrade de s300. ”
Nu sunt sigur ca e cazul…
Si daca inchid incirlikul care e problema? Ce era acolo au adus de mult americani in Constanța la MK. Da, da exact la ce te gandesti.
Dispariția întregii Turcii, moartea lui Erdogan în vreo gaura precum saddam sau moarte a zeci de milioane de turci la scara întregului Mapamond tinde către zero ca importantă …
Ho ca ai luat-o pe aratura. Socola scrie pe fruntea ta.
Zise un individ care se crede doctor…
Nu sunt doctor, dar se vede de la o posta ca ai probleme la mansarda.
Grecia este o alternativa excelenta la bazele americane din Turcia.Mai ales Creta le poate oferi americanilor o poziție foarte bună de unde pot acționa în zona sau monitoriza zona.
Normal ca vroiau tot ce era mai bun, fara obligatii si constrangeri. Dar cand ai propria agenda, suferi consecintele. Directiva era, „in NATO fara Erdogan”. E valabila si reciproca 😛
Acum e clar ca Turcia va apela masiv la solutii Rusesti.
De renuntat n-au renuntat (oficial), dar s-au pus voluntar intr-o pozitie in care nu-l mai puteau primi. Au avut tot timpul sa se razgandeasca in ce privea S-400, in conditiile in care avertismentele americane erau clare cu privire la ejectarea din program. Nu-mi vine sa cred ca dirijantii turci erau atat de naivi incat sa-si inchipuie ca le va merge s-o joace balcanic cu Americanii, si pentru ce? Un sistem AA probabil inferior sistemelor din NATO pe care le puteau cumpara si la care tot nu vor primi transferul de tehnologie pe care il visau. Nu se leaga.
Mai degraba, privita in context, pare o miscare politico-strategica calculata a cercului de interese care conduce Turcia si care a simtit vantul schimbandu-si directia dupa Primavara Araba si incearca sa obtina un „safe haven” la concurenta in caz de ceva, distantandu-se in acelasi timp de sursa perceputa de amenintare.
marele lider suprem erdogan nu se poate razgandi asta ar insemna ca a gresit si asa ceva nu se poate
Transferul de tehnologie
Adica nu cred ca e ce intelege lumea
E un fel de autoejectare ..camuflata , tot ptr ai lor , de la interior ..ca sa aiba oarecum suport
Adica ..daca un hsam precum patriot aproape trage in f 16 pe mod autonom , pe chestie de neintelegere transponder..atunci sa ne imaginam urmatorul scenariu:
Patriot si f 35 cu transponderele inchise .
Numai imaginandu-si asta Erdogan se trezeste transpirat noaptea
avand in vedere ca au cumparat S400 si au fost informati cu privire la masurile de retorsiune cine nu e un partener corect? NATO sau Turcica care achizitioneaza armament din Rusia?
@Strumpf
…(la cat de usor au renuntat la el sunt sigur ca nu e cine stie ce de capul lui)…
Bre, mai las-o dracu de Rusie, nu mai s.ge atata!
PS – pe aici lumea stie eu ca nu-s un fan al lui F-35…dar nici in halul tau n-am ajuns…
Devii din ce in ce mai ridicol cu afirmatii de genul „sunt sigur ca
nu e cine stie ce de capul lui”. Tu priceputule in toate!
Rusia va accepta drone Bayraktar inclusiv pentru ,,studiu”.
Foarte posibil ca Turcia sa cumpere avioane rusesti sau chinezesti.Eu as pune pe primul loc avioanele rusesti.Su57, in special, daca turcii vor considera ca este suficient de matur, din punct de vedere tehnologic.
ultima tehnoilogie cea mai de varf nu este de vanzare,
si daca va fi Su 57 de vanzare pt alte tari nu avea performantele celor rusesti.
de aia nu se vinde F22, B2, F117A, B1B, etc etc,
iar pt F117 se vorbea ca japonezii ar fi oferit bani multi,
iar tarile care participa la F 35 nu au acces la toate datele programului,
americanii detin controlu,
si asa este normal,
altfel, orice partener in program se hotareste si isi face maine propria versiune de F35,
totusi, turcii au avut un coridor ingust de manevra in ceea ce priveste dotarea cu sisteme AA,
au incercat cu patriotu, dar nu au primit un raspuns, sau raspunsul a fost considerat nesatisfacator,
au trecut la negocieri legate de evropeanu samp-t,
acelasi rezultat ca la patriot,
asa au ajuns la rusescu S400,
asta nu justifica binenteles paranoia conducerii turce,
eliberarea refugatilor sirieni spre plaiurile evropene,
apararea drepturilor unor conducatori musulmani din Evropa care s-au radicalizat,
in orice caz, ultimele pretenti teritoriale ale turcilor fata de greci, sirieni, etc nu aduc nimik bun,
in special pt accesu in Marea Neagra,
o mare parte din comert se face inca pe mare,
Raspunsul „nesatisfactor” in privinta Patriot este acela legat de transferul de tehnologie, ori in aceasta privinta acelasi raspuns l-au primit si de la europeni si sunt absolut sigur si de la rusi. Indiferent cate regimente de S 400 va cumpara Ankara nu vor vedea transfer de tehnologie pe zonele unde chiar conteaza pt ca nimeni intreg la minte nu vinde asa ceva.
Chinezii au oferit – spune presa – transfer pt HQ 9, dar aici trebuie avut in vedere ca sistemul chinezesc este o clona mai jigarita a S 300, un sistem care deja este tras pe dreapta de catre Rusia.
S400 a avut un pret
peste pretu platit mai sunt multe altele necunoscute
https://www.hotnews.ro/stiri-international-24824639-turcia-presat-nato-isi-atenueze-reactia-oficiala-fata-belarus-legata-deturnarea-avionului-ryanair-surse.htm
Inca o dovada a separarii treptate a Turciei de NATO. S-a acceptat pt a exista un raspuns unitar, dar toate aceste lucruri indreapta Turcia spre o anumita directie…
Nu pe F117 ci pe XF23 la care au renuntat americanii cand au avut de ales intre el si F22. Pe ala vroiau japonezii sa-l produca la ei daca americanii nu au fost interesati. Se pare ca prototipul de XF23 era net superior F22-ului insa era mult mai scump si costisitor de intretinut.
A fost in anii 80 o cerere japoneza pt o suma mare pt proiectu F117A
Dacă îmi amintesc bine, se prea poate sa ma înșel, erau peste 100 de miliarde de dolari in joc
Pt aparatele din programul ATF discuțiile sunt mai recente
Se pare ca pana la urma japonezii vor merge singuri pt bimotoru lor gen V
Acum intelegeti de ce SUA investesc in diferite baze militare din jurul Turciei, inclusiv cateva prin Romania?
Pai de asta, ca nu se stie niciodata cand ii dau turcii afara de la ei. Problema o reprezinta armele alea nucleare si faptul ca osmanii ar cam vrea sa ramana pe loc dupa ce ii arunca peste gard pe iankei.
Parerea mea este ca atunci o apara si Kurdistanul si Armenia si Grecia cu pretentii teritoriale ‘rezonabile’ din punctul de vedere al celor care decid soarta lumii. Iugoslavia 2.0
Bombele alea nu rămân sub control turc. In caz ca se încearcă preluarea lor cu forța, ele …. vor exploda. Parca așa e regula, nu lași inamicului nimic
Some of these „special” bombs may end up in Poland, others maybe in Romania.
Nothing in nature is lost, only sometimes it changes its owner …
🙂
Some of these bombs, when they go, will go Stateside. They are reaching the end of their operational life and will be replaced by B61 Mod12. The replacement of the legacy bombs is scheduled to start next year and be completed by 2025. It is highly unlikely that either Romania or Poland will host these types of bombs for two reasons. Number one, there are no storage facilities in either country for them and there are no plans for constructing such facilities in either country. Number two, both countries require bilateral treaties and agreements with with the United States for hosting these weapons. Such agreements are not in the cards at the moment. You have better chances of hosting land based Tomahawks whenever this will come into play, but this is probably a decade out.
inteligenta geopolitica la cel mai inalt nivel….NOT !
am asa un sentiment ca fluxul de informatii sensibila din interiorul aliantei deja ocoleste ankara.
caz limpede de dileală si grandomanie pe persoană fizică,ramane de vazut daca si economic vor incepe sa resimta abilitatile de lider ale sultanului.
Rezoluția Parlamentului European, dacă se concretizează printr-o hotărâre, va avea un impact economic uriaș asupra firmelor turcești care participă la licitații în UE, în virtutea faptului ca este o tara cu caqndidata la aderare. Împăratul se cam risca cu mutările lui, de la US și UE i se întoarce înzecit, dar cu minus.
Salut. Eu ma bucur ca Turcia usor usor e indepartata, e sansa noastra depinde cum profitam.
gresesti.
Sansa noastra a fost in 2014 cand sovietici s-au incaierat intre ei ,de atunci americani au inceput sa sprijine masiv Polonia si Romania.
Prostia lui Erdogan nu e in folosul nostru
Cu turci nu avem nimic de impartit
Daca Edogan nu incurca lucrurile o prima,,linie ” :Polonia,Romania,Turcia cu americani in spate era un mare pericol pentru Putin
Eu acum ma gandesc ca la origine (atunci când a ajuns prim-ministru și ceva timp dupa), Erdogan a arătat adevărate calitati in probleme politice și economice. Sunt două posibilități, ori omul s-a tâmpit de atata putere, ori puciul ala din 2016 a fost adevarat și cumva binecuvântat de SUA și UE și acum este paranoic. Oricum ar fi, distruge societatea turcă, epurări, dusmani ai poporului, spioni peste tot… deja turcii încep să simtă ceea ce am trăit noi sub comunism.
Inteleg ca va fi o întâlnire Biden-Erdogan. Poate mai se remediaza cateceva. Biden stie f bine ce s-a întâmplat în 2016. Noua, nu prea ne e bine la Marea Neagră și cu Turcia și cu Rusia neprietenoase. Poate de aia nu se agita ai nostri cu corvetele, gen „ce rost are?” Nu ca as fi de acord
Turcii sunt ciudați. Complex de superioritate au suficient si tocmai de aceea reactiile de tip alfa se țin lanț.
Erdogan joacă o carte mare. Pan-turcismul. Dacă ii iese măcar pe jumătate ,va fi deranj mare.
Ca sa-i iasă, ar trebui ca Rusia sa fie bleaga.
Ma îndoiesc ca se va întâmpla așa ceva.
si daca ai Rusia si Turcia neprietenoase , cu 4 corvete noi si inca cateva copai lansatoare de …orice….nu cred ca le produci vreo emotie! cred ca maxim 30 de min faci fata…..
daca isi dau mana pt MN atuncii e mai complicat !dar in acelasi timp( tinand cont de situatie) o sa ne vanda altii in regim de urgenta niste plutitoare si poate ceva pe sub apa
ca sa restabileasca linistea….chiar daca ni le dau pe caiet si platim 100 de ani…
scuze! am uitat de cuplul regal! da….daca le bagam si pe aceste varfuri tehnologice in ecuatie , schimbam balanta ,…clar!
Eu cred ca putem fi o nucă tare in MN, dar necesita investitii substantiale materiale și umane, plus ca ar fi bine sa ii avem adevarat lângă noi și pe bulgari, și ei cu ceva investitii materiale și umane. Nu zic ca am domina MN, dar am conta. E destul de periculos să lași adversarului locul liber fără să il ameninti cu nimic. Cred ca aici va conta strategia americana, momentan par a nu se concentra pe crearea unei adevărate flote NATO în MN, și par să considere ca e de ajuns dominarea spațiului aerian. Si poate au dreptate… sau nu.
Pai se vede in toate chestiile facute ca sultanul crede ca anumite parti din armata au fost implicate tete-a-tete cu SUA si UE.
Si de asta si vrea sa aiba parti din armata cu scoli si mentalitati infruntate ..sa nu se trezeasca ca mai trag elicopterele de atac in cladirile sale.
Pe de alta parte liderii occidentali au inteles de mult aspiratiile.
Mai demult vorbeam de erijarea anumitor poli de putere regionali si istoria doar isi urmeaza cursul.
Ptr cei ce ne vad suiti pe cadavrele altora ..ptr a se vedea deasupra , le-as sugera sa se uite la interesele noastre si ale partenerilor ..pe deasupra „beneficiilor”.
Poate ne intereseaza …sau poate ne intereseaza o pozitie echilibrata , stabila ..incercind sa aduci partenerii la aceeasi masa , sau sa limitezi crapaturile.
Cert e ca Turcia a intrat „activ” pe multe planuri ..dincolo de granite.
Ba in conflictul armean , ba in Siria ..ba ameninta direct Israelul..ba Grecia.
Pestii mari nu prea suporta sa pescuiesti in balta lor ..si sa vedem cat de inchistate pot fi serviciile turce ..sa nu asistam la vreo miscare democratica rapida ..din nou.
Chestia cu amenintatul Israelului i-a adus semnale imediate.
Daca ..cu rusii a avut curajul sa se ia la tranta , am vazut ca in problema Greciei , intereselor Israelului ..actorii principali au luat pozitie imediat.
Societatea turca e ceva mai mult decat ambitiile lui Erdogan …si o sa vedem cat suport poate avea , sau cat se va intinde pina cind corzile or sa dea semne de slabiciune.
Dincolo de ceea ce inseamna F35 ca aparat ..era vorba de o optiune politica.
Nu vad sa fie mare prietenie intre Turcia si Rusia, nu le convine la otomani ca rusii au facut mare nostrum din Marea Neagra si ca s-au extins peste tot in Mediterana si Siria. Vom vedea, vremuri interesante.
In acest moment Turcia are aproape 40% din MN ca ZEE. Rusii, cu tot ce este in jurul pen crimeea aproape 35% iar restul de 25% se imparte intre Romania, bulgaria, ukraina si georgia. Geografic vorbind. Ca rusii au tarmurile intesate cu baterii de coasta care bat pana in marmara e partea a doua.
Consider ca va avea o lovitură de stat doar pt simplul motiv de a nu lăsa Rusia sa pună mâna pe strâmatori.
Vom trăi și vom vedea.
Zona noastra se va inflama puternic!
Turcia pt a-si pastra integritatea teritoriala va deveni dependenta de Rusia si i se va cere a pretul corespunzator!
Datoria turcilor fata de Rusia, este oricum mare ! Neimplicarea rusilor in razboiul armeano-azer are un cost ce va fi platit prin RECIPROCITATE!
Noile sanctiuni impuse turcilor II va impinge si mai mult in bratele Rusiei.
Nu cred ca trebuie sa ne bucuram , trebuie sa ne pregatim constincios!!!!
PS.Cutia Pandorei s-a deschis…..
Exact. Si totul este pe foarte repede inainte.
Erdogan a visat sa faca din Turcia o putere regionala,dar a facut asta intrand in coliziune cu americanii.Deja marginalizata de SUA si UE,s-a vazut ca de una singura Turcia nu are nici economia,nici tehnologia necesare unei puteri regionale.Nu reusesc sa-si faca singuri nici macar un tanc.
La portavionul ala nu au nici avioane,nici piloti,asa incat vor sa-l doteze doar cu drone.Premiera mondiala,de nevoie.Dupa puci au dat afara 300 piloti,apoi au incercat sa-i aduca inapoi cu promisiuni si amenintari voalate,la adresa lor si a familiilor.Se zice ca vreo 80 s-au intors,restul s-au angajat la companii straine.Tot raman 200 de avioane fara piloti.
Exista zvonuri ca americanii au inceput sa-si mute in secret focoasele nucleare de la Incirlik.Cand vor termina cu asta,au sa respire usurati si vor intoarce foaia cu turcii.
Eu cred ca din Nato se iese ca din Cosa Nostra, doar cu picioarele inainte. Asa ca nu cred ca americanii acceptă o iesire a Turciei.
Realitatea este ca NATO nu e Cosa Nostra si e absolut reconfigurabil – o conditie a supravietuirii.
Daca focoasele alea nucleare nu intra la noi, e bai mare.
stiindu-ne cu ce probleme de coruptie si infiltrare sunt la noi, nu-i asa ca numai niste focoase nucleare ne-ar mai lipsi?
Sefu’… sunt 4 focoase aici, daca zici matale ca erau 5… inseamna ca una „s-a” furat.
nu „s-a furat”… ci „s-a imprumutat”… sper ca pe urma sa nu fie „s-a stricat”, ca avem traditie 🙂
https://www.rumaniamilitary.ro/romanii-impotriva-utilajelor-din-cele-mai-vechi-timpuri-pana-in-ziua-de-azi
Sper sa aflam pana la urma cine „s-a tras” la revolutie, nu ca nu am sti, dar asa, mai oficial!
S-a pierdut…ca in banc…
Mai bine sa mearga la greci focoasele alea:))
Nu va mai certati, bombitele alea nu vin in RO, pe simplul motiv de…. Infrastructura. Pasaroii carausi nu prea au unde sa isi faca un cuibusor.
Acele focoase vor ajunge mai degrabă în Grecia care datorita intereselor geostrategice ale SUA este mai bine poziționată decât România.
Deși nu sunt nici pe departe un fan al teoriilor conspirației, nu aș fi surprins dacă serviciile din Turcia sau măcar o parte din ele, eventual „ajutate” puțin de fsb și gru, au regizat „evenimentele” din 2016. Nu știu cât era de la curent „sultanul”, dar sigur i-a folosit. UE îi dăduse reject cu tot șantajul migranților din 2015 și capacitarea vastei diaspora din Germania. Iar aliații din NATO în frunte cu SUA oricum nu ar fi fost de acord cu ideea noului imperiu otoman și primatul Frației musulmane mutate la Ankara asupra colegilor de credință… Economia intrase deja in criză, sultanul megaloman era puternic deja contestat. Si-a numit ginerele ministru de finanțe și apoi guvernator al băncii centrale, a cheltuit 1.5 miliarde de dolari din banii poporului pentru un nou palat, afaceri în familie cu isis în Siria cu petrol etc.
După „evenimente” a închis gura opozitiei interne cu pumnul, a găsit un țap ispășitor perfect în Gullen și a pus în cârca occidentalilor toate insuccesele.
Este bine pentru noi, iarasi creste rolul nostru in regiune. Daca reusim sa pastram cu turcii relatia buna pe care o avem, vor veni la noi cand vor dori mediere si dialog cu SUA. Sa vedem si unde merge baza aia militara, sunt zvonuri ca in Creta.
„Sa vedem si unde merge baza aia militara, sunt zvonuri ca in Creta.”
Deci Grecia devine de neatins. Bun…
Dacă le pute economia care fabrica piese pentru F35, poate o opțiune mai bună pentru ei ar fi să se întoarcă la economia bazată pe boni-bon, topi-top, cin-cin, șlapi de plastic și adidași mike. Acolo rupeau stilul. Cine știe poate piața rusă poate absorbi ce nu absoarbe cea europeană.
turbo,fifa,lazer,duru.
nu asta era amicul si idolul lui ponta?! …si cu ceainizii.
Turcia mai poate fi numita un membru deplin al aliantei NATO sau a devenit o cartita in aceasta structura ?
Turcia e noul ISIS
Cred ca discutiile au degenerat,Turcia nu este in nici un caz noul ISIS,desi este acum intr-adevar un problematic membru NATO,Erdogan este un fel de Dragnea cu mai multa charisma si un program clar.Dar turcii sant de departe cei mai adaptati musulmani la civilizatia occidentala.Mergeti in marile orase si o sa vedeti ca tinerii turci sant la fel de europeni ca si noi.Cei ca Erdogan intru si ies din istorie,dar Turcia va ramane un avanpost al UE in Asia.
Turcii au fost mereu soldati buni,sant si acum,infrangerile lor au venit din alte motive,armament modern,noi metode de lupta,noi organizari ale trupelor,slaba pregatire a ofiterilor,coruptie,etc.
Dar si acum,daca soldatul turc are incredere in comandantul sau,este disciplinat si cu spirit de sacrificiu.Daca-i spui sa atace,ataca,daca-i spui sa stea in aparare,moare acolo daca nu primeste ordin de retragere.Inteleg si folosesc surprinzator de bine tehnica militara de top,zic asta ca sa nu mai aud pe altii care nu sant americani sau occidentali cum desconsidera restul lumii la asimilarea si folosirea intuitiva la intreaga capacitate a celor mai noi tehnici militare.
Dat fiind ca au o armata mare,trupa e mediocra,dar adevarata valoare militara a turcilor o gasesti la trupele speciale,acolo sant cei mai buni soldati si ofiteri.Elita.
Personal,daca ar trebui sa plec la lupta,in locul unui francez,german sau italian as prefera sa am langa mine un turc.
Pentru unul ca Erdogan nu merita sa-i blamam pe toti turcii.Candva se va termina si cu epoca lui,apele se vor limpezi,iar turcii vor fi din nou acceasi loiali aliati NATO dintotdeauna.
https://www.al-monitor.com/originals/2021/04/erdogan-menas-most-popular-leader-arab-barometer-finds
Dar între un turc și israelian, ce ai prefera?
Ignori faptul ca majoritatea turcilor împărtășesc viziunea politica a lui Erdogan.Foarte mulți turco/tătari din România îl apreciază pe Erdogan și se regasesc în programul sau politic, ceea ce este rău pentru noi.
au sunat de la spitalul de nebuni,il vor pe strumpf inapoi?
strumpf e ok 😀 … Ai uitat de versiunile horror de nemotojours, mirciulica frantzuzitu, injnerul penibil alexis 😀 …
https://m.adevarul.ro/international/in-lume/drone-turcesti-vanat-tinte-umane-independent-control-uman-libia-arata-intr-un-raport-onu-1_60b20efe5163ec42718bab57/index.html
Parca văd ca pana la urma se va îndeplini voia turcilor: americanii vor pleca iar Armata Roșie va defila prin Istanbul …
Despre Turcia :
– Erdogan trăieşte in lumea lui paranoidă de marele Imperiu Otoman. Realitate este, că săptămânal economia, moneda lira, exportul, importul şi turismul au scăzut drastic. Să nu vorbim de şomaj, persecutarea presei libere, de populaţia nemulțumită şi de situaţia kurzilor.
– Rusia are bune şanse să scoată Turcia din NATO, cu 3 actiuni psihologice. :
-1) Putin il va mânghia ca pe un motan, capul lui Erdogan cât de măreț şi inteligent este
-2) propune măreaţa technică rusă
-3) propune Turciei, sa enjoy the CSTO ( un NATO rusesc).
Cum reactionează SUA / NATO ?
– sunt convins că deja au un plan strategic. Si posibil chiar contra măsuri (sancțiuni, fie un putch, revolte, asasinări, comploturi politice, etc)
– personal sunt convins că nu mai există focoasele in Turcia.?
– personal cred ca Romania are cateva sub controlul US., cu toate ca Bucureştiul dezminte. !!
https://www.euractiv.com/section/global-europe/news/us-moves-nuclear-weapons-from-turkey-to-romania/
– reamintesc că Bucureştiul dezmintea si prin 2005 că existau centre secrete in cooperare cu CIA, unde aveau prizonieri terorişti, cu toate ca Madam Merkel criticase vehement Bucurestiul, avand informațiile serviciului german de informații BND. Si in presa internationala apăreau mici leakuri :
https://www.dw.com/en/lithuania-romania-aided-cia-torture-by-hosting-secret-detention-sites-court-rules/a-44020215
– si hai sa fim seriosi cand unii afirmă, ca Romania nu are condiții sa depoziteze focoase undeva , chiar si in secret !????
– la ambiţia americanilor putem avea condițiile in 3 luni…money (and american strategy) talks !!! cum se zice. Si nu este exclus sa le aibe si Polonia !
– ştiu că din multe puncte de vedere Romania este incă o țară bananieră, dar sunt anumite proiecte secrete americane- române, incat nici presa, nici politicienii sau chiar şi noi nu avem habar. Cand vorbesc americani , că Romania este un partener important strategic, inseamnă şi cooperare in misiuni secrete, (aşa cum sau efectuat şi până acuma)
Vorba unui maior american ” ..diferența dintre noi şi ruşi este că ruşi au memoria scură şi noi lungă..”
– şi noi ca români ştim despre tactica rusă ?????
nu
https://www.youtube.com/watch?v=PLdjuw_2WkM
au iesit din F si au intrat in voi
Wow, comentariile alea! Turcia are fanii ei.
e bine de stiut ca tu nu esti „noi”
Nu o sa am niciodata nimic in comun cu un apevist spurcat.
Atunci ce cauti aici? Din pacate pentru mentalul tau fragil temele militare au toate legatura cu niste „apevisti spurcati” fie ca-ti place fie ca nu.