Modelizare Dynetics pentru sistemul Enduring Shield
Nu, nu e o operatiune umanitara sau militara, e un proiect al celor de la Dynetics (apartinand Leidos)… care au facut pentru U.S. Army, la Poligonul de rachete White Sands din New Mexico, o demonstratie cu trageri reale de aparare impotriva diverselor amenintari aeriene.
Si nu au fost singurii, o echipa concurenta fiind asocierea Rafael cu Raytheon, cu lansatorul Iron Dome si interceptorul Tamir. Se pare ca Dynetis au folosit o solutie bazata pe Multi-Mission Launcher (MML) si interceptorul AIM-9X Sidewinder produs de Raytheon. Fata de originalul MML, Dynetics sustine ca a redus costul lansatorului prin reproiectare, simplificand sistemul si facandu-l mai usor de produs. In plus lansatorul este modular, cu arhitectura dschisa, facand usor de integrat alte tipuri de interceptori care ar putea fi doriti de client.
Fiecare dintre concurenti au venit cu propriul lansator si propriile interceptoare, demonstratiile avand loc intre sfarsit de aprilie si inceput de mai.
Iron Dome este folosit de armata SUA ca solutie temporara impotriva rachetelor de croaziera, cautand in paralel sa adopte o solutie definitiva contra dronelor si rachetelor de croaziera, de unde si testele in cauza. Sistemului cautat i se va adauga o capacitate de a contracara rachetele, artileria si bombele de aruncator (C-RAM).
Se pare ca U.S. Army considera urgenta desfasurarea unor astfel de capacitati in teren, de unde si testele cu trageri reale pentru solutii cu capacitati inca incomplete. Se intentioneaza un prim lot de productie intr-un termen scurt, cu 16 lansatoare si 80 de interceptori.
Oferta Dynetics include posibilitatea de detectie si tragere la 360°, cu un numar de tinte angajabile simultan, plus capacitatea dovedita de a se integra in Integrated Air and Missile Defense Battle Command System al U.S. Army.
MML a avut acum mai bine de trei ani probleme cu reincarcarea dar si cu supraincalzirea in timpul lansarii rachetelor AIM-9X, Dynetics sustinand ca aceste neajunsuri au fost corectate intre timp.
Dynetics se lauda cu experienta in conceperea lansatoarelor, fiind implicati in constructia lansatorului pentru racheta supersonica cu lansare de la sol a armatei SUA (Long-Range Precision Fires) si la constuctia corpurilor de planare hipersonica, (Common-Hypersonic Glide Body (C-HGB), contract de 351 mil.$ pentru prototipuri), precum si in programul laserului de 300 kW instalat pe un camion Heavy Expanded Mobility Tactical Truck, pentru pogramul Indirect Fires Protection Capability.
Se asteapta a fi selectat un castigator cat de curand, pana la sfarsitul acestui an fiscal (30 septembrie), pentru a se construi un lot initial de prototipuri cu livrare in semestrul 4 al anului 2022. Sistemul ar trebui integrat in IBCS pana la sfarsitul semestrului 3 din 2023 iar capacitatea operationala initiala a sistemului fiind planificata pentru ultimul semestru al aceluiasi an.
Marius Zgureanu
Surse:
Citeste si:
Marius corecteaza: selectia se va face pana la sfarsitul anului fiscal curent. Anul fiscal ia sfarsit la 30 Septembrie.
done, multzam
De vreo 70 de ani incoace(mauler, chaparall, vamt, avenger si nou nascutul M-shorad) americanii se chinuie sa incropeasca un shorad. Pana acum nu le a iesit ceva decent. E drept ca nici nu aveau mare nevoie, superioritatea aeriana totala detinuta ii tinea departe de front pe potentialii inamici. Doar ca de neste ani, rusii chinezii, iranienii si altii au inceput sa isi bage banii in TBM uri precise, drone si alte alea. Sa vedem daca alde M-Shorad ate zile mai, multe decat ce am enumerat mai sus
https://www.thedrive.com/the-war-zone/13284/americas-gaping-short-range-air-defense-gap-and-why-it-has-to-be-closed-immediately
Doar ca de data asta cam arde, daca ne uitam ce calendar agresiv au.
Amu’, de exista deja NASAMS, poate era mai simpla o hibridizare cu Iron Dome… iesea un singur pachet si toata lumea era fericita 🙂
Ca cele doua solutii in competitie imi par mai degraba complementare.
Da, dar baietilor le trebuie ceva super-mega-extra fasnet, sa se miste repede si probabil fara prea multe masinute prin jur. Ori Nasams ul, sincer vorbind, este doar un hawk cu mai multe rachete pe lansator si ceva- ceva mai mobil.
doar ca sa ai ceva repede de testat, cam trebuie sa pleci de la solutii mature.
Erau proiecte de integrare de lansatoare mobile pe senile in NASAMS pentru IRIS-T.
Ca sa simplificam, containerul Iron Dome poate lua AIM-9X, sau MML poate primi Tamir? 🙂
… pana sa ajungem la radare sis sistemul de control al tragerii…
MML stie Tamir:
Effective firing range <3nm for Stinger, <5nm for Hellfire, <22nm for AIM-9x, <40nm for Tamir
Dimensiuni Tamir:
Mass 90 kg (200 lb)
Length 3 m (9.8 ft)
Diameter 160 mm
vs AIM-9x:
Mass 188 pounds (85.3 kg)
Length 9 feet 11 inches (3.02 m)
Diameter 5 in (127.0 mm)
Mai ramane si pista MHTK de la Lockheed-MArtin...dar au luat o pauza de prin 2019. Deci nu e matura pentru introdus rapid.
Co ocazia asta poate ne legem si noi cu Iron Dome produs partial local 🙂
AIM-9x deja utilizam... ideal ar fi fost sa includem si AMRAAM.
Eu nu cred ca se duce tamir ul 40nm(75km) nici daca il impinge cineva din spate. La evreicele ATBM(tamir, stunner, arrow) sunt sigur ca raza de actiune data e raza rachetei interceptate. Adica tamir ul intercepteaza rachete ce vin de la max 75km,stunner ul de la 300, samd. Imposibil ca o racheta al dracu de ieftina de dimensiunea mica, caam sau osa akm sa zboare dublu. Au descoperit evreii sfantul graal al motoarelor reactive si il tin doar ptr ei??
Dupa datele oficiale o baterie iron dome apara cam 150km2.asta inseamna o raza a interceptorului de 15 max 20km.pana la 75 mai cale lunga.
E suficient pentru shorad 20km cram. Sidewinder bate la doar 10 km. Lipseste amraam pentru un adevarat shorad.
Ador MML-ul…
Nu am inteles de ce ar vrea cineva sa lanseze Hellfire de pe asa o magaoaie, sau Stinger… mai degraba AMRAAM.
S-a anunțat castigatorul, Dynetics.
https://www.janes.com/defence-news/news-detail/us-army-forgoes-iron-dome-for-a-once-abandoned-launcher
ar fi tare ca si Dynetics sa fi primit „dismiss”, dar sa nu fi consultat inca corespondenta 🙂
Ce e sigur, e ca Rafael e exclus. 🙂
dar… au oricum cele 2 sisteme deja cumparate de americani, care ar putea genera contracte separate
https://armyrecognition.com/international_global_defense_security_news_web_tv/video_us_army_has_conducted_first_live_firing_test_of_iron_dome_air_defense_missile_system.html
Hehehe…