Ceremonia militară organizată cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan va avea loc miercuri, 21 iulie, începând cu ora 10.00, în Piața Arcul de Triumf din București.
Vor defila pe sub Arcul de Triumf detașamente pedestre reprezentând structurile militare ale Armatei României care au îndeplinit misiuni în acest teatru de operații, începând din anul 2002 și până în luna iunie a acestui an. Defilarea va fi deschisă de un detașament format din militari răniți în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan. Dispozitivul de defilare va include și un detașament al Jandarmeriei române, care a executat, de asemenea, misiuni în acest teatru de operații.
De asemenea, vor fi decorate drapele de luptă ale unor comandamente, mari unități și unități ale Armatei României care au condus sau au executat misiuni în teatrul de operații.
Pe timpul ceremoniei se va păstra un moment de reculegere și se va depune o coroană de flori în memoria militarilor căzuți la datorie în teatrele de operații externe, iar formații de aeronave vor survola monumentul.
Militarii care participă la activitate au fost vaccinați împotriva COVID-19 cu schemă completă, iar evenimentul se desfășoară cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
* * *
Beneficiile participării Armatei României la operațiile din Afganistan
Printre beneficiile participării Armatei României la operaţiile din Afganistan, dar şi la alte operaţii în afara teritoriului statului român amintim:
– conturarea sprijinului SUA ca element major pentru admiterea României în NATO şi crearea condiţiilor pentru aderarea la UE;
– creşterea prestigiului internaţional şi a credibilităţii României privind capacitatea de a-şi asuma obligaţiile ce-i revin ca stat membru al NATO;
– adoptarea de proceduri care să asigure securitatea informaţiilor importante;
– creşterea interoperabilităţii Forţelor Armatei României în cadrul NATO şi UE;
– participarea în teatrele de operaţii a majorităţii unităţilor luptătoare din Armata României şi ridicarea nivelului de instruire al militarilor din aceste unități.
– identificarea unor lecţii privind acţiunea în medii ostile şi dezvoltarea unor capabilităţi specializate: operaţii psihologice (PSYOPS), cooperare civili-militari (CIMIC), contracararea dispozitivelor explozive improvizate (C-IED), distrugerea muniţiilor neexplodate (EOD), forţe de operaţii speciale etc.
– implementarea unor proceduri logistice multinaţionale pentru dislocarea/redislocarea şi susţinerea forţelor într-un teatru de operaţii la distanţă mare de teritoriul naţional.
* * *
Participarea Armata României în Afganistan
– Din anul 1994 și până în prezent, peste 60 000 de militari români au participat la misiuni şi operaţii internaţionale, din care peste 32 000 doar în Afganistan (37 de rotații a câte șase luni)
– Toate structurile luptătoare ale Armatei României din categoriile de forțe și comandamente au participat la misiuni și operații în acest teatru de operații.
– Primii militari români au fost dislocați în Afganistan în luna ianuarie 2002 – 25 de polițiști militari și o aeronavă C-130 Hercules, cu un echipaj format din 14 membri ai Forțelor Aeriene Române
– Primul batalion dislocat în teatru (aproximativ 400 militari) a fost Batalionul 26 Infanterie din Craiova, supranumit „Scorpionii Roșii“, introdus în teatru în iunie 2002, condus de locotenent-colonelul Nicolae-Ionel Ciucă
– Batalionul 26 a fost primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului național după cel de-Al Doilea Război Mondial.
– România a fost prima țară care a avut conducerea Aeroportului Internaţional Kabul pentru un an de zile (două misiuni consecutive), între aprilie 2011 și aprilie 2012. Forțelor Aeriene Române au mai avut aceeași misiune, pentru șase luni, și în anul 2006.
– Cea mai numeroasă participare a militarilor români în Afganistan a fost între anii 2010 și 2013, cu aproximativ 2 000 de militari.
– În ultima perioadă, România a fost unul dintre cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi
– În ultimii 6 ani participarea la misiunea Resolute Suport din Afganistan a constituit prioritatea contribuţiei Armatei României la operaţii în afara teritoriului statului roman.
– Ultimul contingent românesc a fost repatriat din Afganistan pe data de 27 iunie
– Pentru execuția Ordinului de operații „Safe Return-A“ au fost necesare 12 misiuni de transport aerian, din care trei cu aeronave C-17 asigurate de USCENTCOM, 7 cu aeronave C-17 asigurate de HAW Papa și una cu o aeronavă C-130 din resursa națională.
– La finalul misiunii Armatei României în TO Afganistan au fost repatriați în siguranță 615 militari și peste 135 de tone de echipamente și materiale.
– Costurile totale ale participării Armatei României la misiuni în Afganistan sunt de peste 3 miliarde lei.
– Un număr de 21 de ofițeri, dintre comandanții de unități și detașamente dislocate în Afganistan, au avansat în cariera militară până la gradul de general, îndeplinind funcții importante în Armata României. Printre aceștia se numără ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu.
– În misiune și-au pierdut viața 27 de militari, iar peste 200 au fost răniți.
– Primul militar căzut la datorie în Afganistan, la data de 11 noiembrie 2003, a fost sublocotenentul (post-mortem) Iosif Silviu Fogorași. Astfel, 11 noiembrie a devenit reper pentru instituirea, în România, a Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații, marcată pentru prima oară în anul 2014.
– Ultimul militar care și-a pierdut viața în Afganistan, pe 5 septembrie 2019, a fost sublocotenentul (pm) Ciprian-Ştefan Polschi.
__________________________
__________________________
Instituțiile media vor putea acredita pentru ceremonie un număr limitat de reprezentanți, după cum urmează:
– Posturi de televiziune: o echipă formată din 1 reporter, 1 cameraman și 1 tehnician per instituție media;
– Posturi radio: o echipă formată din 1 redactor și 1 tehnician per instituție media;
– Agenții Foto: 1 fotojurnalist per instituție media;
– Agenții de presă: 1 reporter și 1 fotojurnalist per instituție media;
– Alte instituții media: 1 jurnalist per instituție.
Solicitările de acreditare, pentru o echipă de bază și una de rezervă, vor fi transmise până vineri, 16 iulie, la adresa de e-mail presamapn@mapn.ro și vor conține numele și prenumele, instituția de media pe care o reprezintă, seria și numărul cărții de identitate și a legitimației de presă, precum și numerele de înmatriculare ale autovehiculelor de tip DSNG pentru care se solicită acces în Piața Arcul de Triumf.
Accesul reprezentanților mass-media va fi permis în Piața Arcul de Triumf miercuri, 21 iulie, în intervalul orar 7.00-9.00, doar prin punctul de acces dinspre Bulevardul Constantin Prezan, după prezentarea cărții de identitate, a legitimației de presă și verificării acreditării la eveniment.
Menționăm că pentru această activitate Televiziunea Română va asigura, în calitate de „official broadcaster”, semnal de televiziune tuturor posturilor interesate, în mod gratuit, cu condiția menționării, pe parcursul întregii transmisiuni, într-un loc vizibil, a textului „Preluare TVR”. Persoană de contact pentru detalii tehnice: Laura Neagu, telefon 0723.200.878 și 0747.069.955, adresă de e-mail: laura.neagu@tvr.ro.
Ceremonia va putea fi urmărită și online, accesând pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale (https://www.facebook.com/mapn.ro/).
* * *
Duminică, 18 iulie, începând cu ora 10.00, la Arcul de Triumf a avut loc o repetiție care s-a desfășurat în aceleași condiții de respectare a măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus.
În aceeași notă, a nevoii de respectare a normelor impuse de pandemie, recomandăm instituțiilor mass-media care doresc să transmită imagini de la desfășurarea repetiției să desemneze, pe cât posibil, aceleași echipe acreditate pentru ceremonia din 21 iulie. Transmisiile în direct de la repetiție vor putea fi realizate doar cu mijloace portabile.
Folosirea dronelor (Remotely Piloted Aircraft Systems – RPAS) în spaţiul aerian în care se desfăşoară ceremonia este interzisă, conform prevederilor articolului 12 din Hotărârea de Guvern nr. 912/2010.
Pentru buna desfăşurare a ceremoniei militare organizată cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan, Brigada Rutieră Bucureşti va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic și informarea conducătorilor auto asupra restricțiilor rutiere pe arterele care converg către Piaţa Arcul de Triumf, pentru zilele de 18 și 21 iulie.
D-zeu sa-i odihnească pe cei morți la datorie.
Cu MRAP-urile ce s-a făcut?
MRAP-urile nu erau ale noastre
macar de pomana sa ni le fi lasat. pentru altii s-au gasit… bine, era o cheltuiala in plus si mare lucru nu faceai cu ele, asa ca mai bine tancur noi fara offset…
Odihneasca-se in pace cei cazuti si cinste celor ce au fost acolo la datorie
Bravo lor,niste baieti care si-au facut datoria.De fapt toti care au fost prin Afganistan s-au straduit sa nu ne faca de rusine si cred ca au reusit.
Unii ar putea sa ridice probleme filisofice,adica ce cautam noi pe acolo.Eu zic sa nu ne lasam derutati de asemenea considerente si sa apreciem oportunitatea de a ne instrui in situatie de razboi pe timp de pace.Desi a fost la relanti,doar cateva subunitati de trupe speciale au intrat cu adevarat in bubuiala.
Ar trebui sa-i tragem de maneca pe americani si sa le propunem ca data viitoare sa contribuim cu o intreaga unitate de lupta,recte o brigada intarita.
Nu ai inteles nimic din toata povestea.
Aici nu e vorba de instructie,testat strategii si alte asemenea povesti.
Aici discutam ca nu poti avea pretentie ca distrugatoarele americane sa intre in Marea Neagra sa ati apere pielea sau avioanele si dronele Nato sa patruleze granita ta daca tu nu contribui la rezolvarea problemelor pe care la au aliatii.
Deci baieti astia in Afganistan aparau Romania
Ce înseamnă o brigadă întărită? Vreo patru batalioane cu de toate? Sau noi cu infanterie și muricanii să dea utilajele că România nu e în stare să doteze cu arme de asalt, blindate, transportoare blindate, elicoptere de atac, etâcî etâcî această brigadă
Bravo gabi,ai in privinta asta aceesi imaginatie ca si mine ..
Dar,daca o sa punem o brigada la bataie o sa ne fie rusine si noua si americanilor de ce or sa vada.Asa ca ba mai cumparam noi,ba mai pluseaza ei la saraci ..
Nu vrei sa te duci tu voluntar data viitoare in brigada aia intarita?? E cool sa stai in fotel si sa tastezi despre experienta in lupta, sustinerea aliatului strategic, bla, bla, bla. Dar cand e vb sa mergi acolo si sa te intorci infirm sau mai rau in coparseu metalic nu se ofera vreunul din curajosii on line. Usor de contabilizat 27 de morti, 200 de raniti. Dar dramele din spatele cifrelor nu le spune vreunul.
strumf daca vorbeam de militari in termen incorporati fortat conform legii trimisi la ordin acolo,poate aveai dreptate,dar vorbim de militari angajati trimisi acolo pe baza de voluntariat,sau ai nostri militari sunt militari doar la casierie cu toate sporurile incasate,si pregatirea sa o faca la cantina cu o baterie de vin pe masa,nu facem noi o miscare flower power sa desfiintam armata,sau sa o punem la cules de cartofi ,porumb,sfecla, ca sa nu ne mai omoare tineretul din vina corporatiilor si puterilor straine imperialiste
Daca vrei sa contezi intr-o alinata ca NATO, trebuie sa te implici daca iti place sa nu. Altfel nu vei fi luat in serios de nimeni, mai ales de americani – ca de acolo vine lumina si ne ocroteste si pe noi la o adica. Mult respect celor care au participat si celor care o vor face de aici incolo in diferite teatre.
Cand am fost in state in urma cu mai bine de zece ani, mi-au spus mai multi soldati de-ai lor ce i-am cunoscut prin baruri ca au luptat impreuna cu soldati romani in Afganistan. Suntem foarte respectati, acolo unde conteaza.
sper ca experimenta acumulata in astan o sa mai schimbe ceva in tactica si strategia armatei ,daca nu o fac atunci pacat de baietii care au cazut pe acolo, in rest tot respectful pentru cei care au fist pe acolo ?
Desi sunt de acord cu tine ca trebuie schimbat ceva in tactica si strategia armatei nu sunt de acord ca cei care sunt acolo au murit degeaba. Pai crezi ca pupai tu NATO si suport american daca te trageai pe fund cand era vorba sa contribui cu ceva ?
Eu am mai lucrat cu americani si sa stii ca in general sunt foarte corecti in ceea ce iti cer. Daca tu ai Logan nu o sa-ti ceara sa mergi cu el la razboi dar o sa-ti ceara sa muti niste marfa sau documente de ici colo. Contribui si tu cum a spus cineva mai sus, dupa posibilitati.
19 ani DEGEABA……. R.I.P. pentru cei căzuți în războiul altora.
ai stat tu si te-ai gandit
Ia spus cineva ca singur nu gandeste
@Thick (…head), ti-ales bine nick-ul… nu ai merita nicio replica, dar nu ma lasa inima! Asa cum spune si @lt.rez mai jos, oamenii astia si cei cazuti la datorie in TO Afganistan si Irak, Dumnezeu Sa-I odihneasca! si noi, cei ramasi, sa-I cinstim cum se cuvine in randul Eroilor Neamului!, au obtinut pentru Romania mult mai mult decat ar fi reusit sa faca tot corpul nostru diplomatic in toti acesti ani! De fiecare data cand tu si cei dragi tie va veti simtiti mai in siguranta cu prezenta militara americana permanenta in Kogalniceanu, in Campia Turzii, cu scut antiracheta in Deveselu, cu nave NATO prezente permanent in MN sau cu Politie Aeriana NATO si, mai ales, cu indatorarea aliatilor de a-si indeplini garantia Art. 5 al Tratatului Nord-Atlantic de aparare colectiva la o adica…, aminteste-ti de vietile, sangele, devotamentul si lipsurile acestor oameni!
Dute ivane
Felicitari Armatei Romane, felicitari armatei US si aliatilor !
S-au intors invingatori, merita sa treaca pe sub arcul de triumf.
Doar de dragul semanticii, s-au intors neinvinsi. Invingatori nu prea.
Nu de alta, dar talibanii sunt pe cale sa preia controlul asupra intregului Afganistan (guvernul recunoscut de vestici mai detine cam 15 – 20% din teritoriu).
Pai de ce sa treaca pe sub arcul ala ala,nu si-au facut decat datoria.
dar cam cine ar fi potrivit, dupa ooinia ta, sa treaca pe sub el?
Dragnea și ăla din clanul Cămătarilor pe cal alb.
Participarea in Afganistan are f multe aspecte pozitive, mai ales instruirea(dar pt putini)
.
Pe sub Arcul de Triumf… Hm !
Pe acolo au trecut cei care au intregit Tara !
„32 000 doar în Afganistan”
nu mi se par putini deloc
Ca intotdeauna in istoria Romaniei, onoarea este a lor, a celor din prima linie, in vreme ce prin birouri infloreste ticalosia. Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei cazuti!
Militarii astia, prost si foarte prost echipati, au fost cel mai vocal ambasador roman la forurile internationale si nu au spus un cuvant.
participarea la „misunea” (care?!) din A-Stana fost una cu substrat politic.
Adica am demonstrat ca noi suntem, aliati „fiabili”.
Insa va rpog frumos .. ma lasatui cu marea experenta de lupta castigata in Astan ?
Nu, nu zic ca „baoetii” nu au deminstrat „valoare” , barbatie samd etc. Nota 20++ ptr cei care au mers in Astan!
Insa… ” la o adica” , adica daca IUvan suge mai mult si o ia razna …. ?!!!
Cum sa zic .. e ca si cum ii antrenezi pe unii ptr volei ca apoi sa pice intr-un turneau dur de rugby. Tot joc cu mingea ….. da mai altfle nu?
Asa si cu peace kipping si rezbelul
Si iar – mmilitarii acestia merita tit respectu.
Insa ar fi unele dicutii care implica politica …… camnaspa ca nici nenea Biodeu nu pare a stii ptr ce, de ce si ce naiba …
„De ce americanii nu au avut parte de succes în acest război? În primul rând, pentru că, odată încheiată misiunea noastră inițiala, ea a fost schimbată și lărgita până când a devenit de nerealizat. Am invadat Afganistanul pentru a răzbuna atentatele de la 11 septembrie 2001 și pentru a da jos regimul taliban care le-a oferit teroriștilor un sanctuar. Asta era realizabil și am reușit.”
”Însă, în iunie 2003, Bush și consilierii săi neoconservatori au extins obiectivele. Acum, marea misiune era cruciada pentru democrație. Urma să refacem Afganistanul, să construim o națiune nouă, după modelul vestic, și să schimbăm o țară musulmană din Asia Cnetrala, cu o istorie plină de lupte victorioase împotriva invadatorilor.
Tot în 2003, SUA au invadat Irakul și l-au dat jos pe Saddam Hussein. Oricât de brutal a fost Saddam, el nu a atacat SUA, nu a vrut un război cu America și chiar a spus că va permite accesul inspectorilor in Irak, pentru a dovedi că nu deține arme de distrugere in masa pe care să le folosească împotriva SUA. Urma să transformăm și Irakul, o tara din nucleul lumii arabe, într-un model de democrație.
A devenit limpede că SUA pot da jos regimurile ostile și pot învingă armatele regulate. Însă SUA nu pot eradica rezistența, care are de partea sa factorul timp, are de partea sa naționalismul, tribalismul, tradiția, credința. ”În război, moralul este de zece ori mai important decât forța fizică”, spunea Napoleon.
Ca să o spunem drept, Afganistanul nu a reprezentat vreun interes vital pentru SUA. Însă Afganistanul a fost lucrul cel mai de preț pentru poporul afgan. Iar modul în care se organizează tadjicii, uzbecii, paștunii din Afganistan, la 150.000 de km de granițele SUA, nu este treaba noastră. Nu a existat niciodată vreun interes vital al SUA în Afganistan care să justifice sângele vărsat în acest război, banii și timpul cheltuit.
Cel mai probabil, eventuala cădere a actualului guvern afgan se va întâmpla în timpul președinției Biden, iar Joe Biden va trebui să explice de ce a retras trupele. Vom citi despre cum forțele antrenate de SUA au fost învinse de talibani sau despre cum s-au predat fără lupta, vom afla că acești oameni antrenați de noi au fost măcelăriți, iar cei care au îmbrățișat „valorile occidentale” au fost torturați. Multi dintre cei care ni s-au alăturat în Afganistan vor plăti asta cu viața lor. La fel vor păți familiile lor. Iar inamicii Americii vor fi îmbărbătați de ceea ce, deloc greșit, percep ca fiind o înfrângere strategică a SUA.
Autorul este … Patrick Buchanan!
Adica ce zic eu – armata isi indeplineste sarvcina militara. Dart si pe cea „civila”, „politica” adica p-lateste oalale sparte de „inteligenti”
Pentru noi Afganistan a fost ok. Lăsând la o parte felul in care ajungeai acolo, eu cred că am iesit pe plus din experiența asta. Nu am schimbat nimic caci talibanii deja au redobândit peste 60% din teritoriu însă am arătat ca suntem în cărți.
Dumnezeu să-i odihnească pe cei morți.
Buchanan? 99% din trompete sunt năimite. Cum dreaq să spui de Afganistan asemenea inepții. E printre primele locuri în lume la pământuri rare și probabil pe primul loc la producția de mac®. Cine poate explica, cum Talibanii ăia desculți împing o armată regulată, cine îi sponsorizează. La faza asta Biden a lovit magistral, sigur a scăpat Astanul in mâna cinezilor contracost. Cu China nu e de joacă, posibil în câțiva ani Talibanii să umble în salopete albastre cu secera și ciocanul la ciupilica. China are nevoie de pământurile alea ca de aer. Rusia trebuie să aloce resurse uriașe că să aibă liniște în zonă și la ei chiar nu e sezonul de cheltuieli. Noi ne-am ales cu o armată antrenată într-un război real, dar care nu a fost la noi acasă. Mare atenție la uncle că tocmai a demonstrat că renunță la parcele contra unui preț corect.
cam pe alaturi ..
Si nu mai vorbi de funie in casa spanzuratului .. Auzi la tine mac… Ce nu ai azuit teiorii cf carora interventia din Asrtan si ocuopatia a avut unicu rol de a asigira piata SUA cu opioide ?! (talibanii interzisesera cultivarea macului … )In conruinuarea unor mai vechi teorii ca piata de heroina din SUA era creatia .. CIA
Si cum cine ii spnsorizau pe talibani? Serviciile din Pakistan , AZrabetia Saudita, diovesi nebuni ai lu Allah si dracu (Lucifer nu Saitan) stiie cine!
Pirucm in Astan trebe sa fii cretinelsa te bagi … Sunt ca o familie „disfunctinala” care se bata toata ziua. Insa faca intre in hora un strain .. il bat bine si apoi continua distractia intre ei
Sunt multe de zis … inclus ca cum aparura talibanii al spartul targului …
Oricum mie imi aduce amimnte de evacuarea Hanoiului ….
Exact, americanii nu au invatat nimic din lectia britanica din sec 19. Atunci si ei au incercat sa-i ia cu frumosul pe afgani, sa-i „civilizeze”, sa nu isi lase liderul fidel sa macelareasca opozitia. A urmat o retragere a mii de soldati din care doar unul a supravietuit. Acum au facut bine ca au plecat, aia e, ai pierdut destul la masa de poker si te retragi. Daca vezi ca nu ai cu cine (https://www.youtube.com/watch?v=Ja5Q75hf6QI) soldati drogati, comandanti pedofili, ciorditori etc aia e. Ai nostri sunt nimica toata pe langa cei din documentar. Sa isi faca griji Pakistan, Rusia, China si altii amenintati in zona, daca tot i-au sustinut inainte.
Ar fi frumos sa isi ia lumea loiala si cu mentalitate vestica ce i-a ajutat, sau macar sa-i aseze prin tari islamice mai putin violente daca-s prea islamici pt US – https://www.defenseromania.ro/sua–sute-de-afgani-evacuati-vor-fi-primiti-la-o-baza-militara-din-virginia_611913.html
Eventual sa ia toate femeile speriate de noua tiranie, sa-i lase pe talibani doar intre ei, ca in bancul cu „intr-o zi m-am ratacit prin munti”.
Nope.Spaga corecta.Dupa cum stim din experienta,e mai ieftin sa dai o spaga decat sa platesti cu banul jos.
Dpdv geopolitic,retragerea din A-stan e o catastrofa pt lumea vestica.Simplul fapt ca stateau acolo baieti NATO echivala cu intreruperea comunicatiilor dintre China,Asia Centrala,Iran si Orientul Mijlociu.Acum,pipal of Ceaina are asigurat spatele.Nu se mai sperie de posibila intrerupere a cailor maritime de comunicatii.
Vestul a aruncat un pieptene in urma, zmeul e intarziat dar nu oprit. Umbla o vorba pe vremea lui Trump ca s-a incercat imbunarea dragonului prin oferirea tehnologiei de hrana sintetica, dar Biden a rezolvat situatia asa, mai neomarxist. Sa vedem cum se va comporta islamul fata cu reactiunea. Talibanii par fericiti ca vin chinezii, probabil ei stiu ceva ce noi nu stim. Sau le-a luat Allah mintile.
De fapt o parte din obiective SUA si le-a indeplinit ma refer la cele initiale referitoare la retalierea pentru 11 septembrie. Aiurelile ulterioare cu exportul de democracy oriunde in orice conditii in pofida oricaror traditii locale au insemnat un esec si aici Buchanan are dreptate.
Fuck that crap.Normal ca Buchanan are dreptate ca au dat chix cu balariile alea.Nu ma bag in teoria constipatiei,dar orice conflict are cateva justificari simpliste pt gloata prea tampita sa priceapa ceva.La americani e cu stupizenii de astea.
Coincidenta naibii e ca dupa 2010,A-stan mai indeplinea si alte criterii utile pt cand incepe un meci cu China.Simplul fapt ca puteai porni operatiuni speciale de pe teritoriul sau valora cat toate miile de miliarde aruncate in nisip pana acum.
Da, dar a insemnat si consum masiv de resurse si uzura trupei si tehnicii.
E vb de a tine cat de cat un control al teritoriului si al guvernului.Asa cum e,babulanii au sanse majore sa intre in Saigon ,ma rog,Kabul.
Jmekeria e ca gloata din Asia Centrala e sinofoba rau de tot.Dobitocii de la guvernare is sinofili,pt ca le place si lor banul.
De aici reiese un conflict major in devenire.De aci era un mare potential de a f… meciul chinezilor.Asa insa,ceanizii vor lupta cu “terorismul”,sustinand regimuri “legitime”.Drumul comercial va trece,conducta de gaz va trece,ghinion de vest.
Mai apar si rusnacii in film,avem un amuzanent teribil.
Btw,ca sa fie castigul total,avem zeci de milioane de refugiati,asa,ca diversity is our strength.
Oricum o dai,tot mai bine era cu uzura mrap-urilor.
Nu cred ca Han-ii vor avea viata usoara in Afganistan. Baietii aia nu au luptat sa-i goneasca pe sovietici si americani ca sa vina chinezii in locul lor. Mita cu investitiile au incercat-o si americanii.
Chief,manevra nu e ca iau hanii A-stan.Schema era sa nu poata lua restul.Cu Asia Centrala fara americani,o armata chineza ajunge la Hormuz poimaine.Mergand cu trenul prin tari oarecum supuse.
Atuul lumii vestice era izolarea Chinei pe cale terestra si izolarea prin blocada maritima.Pt blocada maritima ceaniz pipal fac toate mizeriile alea de A2/AD bla bla.Ceea ce nu era o hiba in sine,flota americana poate bloca caile spre Oceanul Indian si Africa.
Daca astia isi fac o cale de comunicatii terestre cu OM si Africa,nu doar ca USN nu mai face 2 centi,dar pe termen mediu ne lasa pe noi,ioropeni si americani laolalta in curu gol si fara resurse.
Calea asta de comunicatii e miezu cujetarii stratejice a Chinei si vor investi sume fabuloase in noul drum al matasii(care are de fapt cateva zeci de trasee).Investitii care ar fi fost neutralizate extrem de ieftin pe cai neconventionale,cata vreme aveai Festung Afghanistan.
Care trasee inca nu exista in integralitatea lor.Doar ca acum,fara pericol american,nu mai exista un obstacol militar.
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24929755-ambuteiaj-capitala-soferi-suparati-stat-blocati-trafic-urma-ceremoniei-militare-arcul-triumf-nu-fost-programata-defilarea-weekend.htm
Normal ma… normal. Atat au inteles unii concetateni de-ai nostrii.Ce s-au asteptat, la aplauze ca la americani?
da, dezamagitoare reactie (locuiesc in zona)
Deh, unora nu li s-a dezvoltat „organul”, care produce „hormonul” numit constiinta civica.
Pai am vazut ca Vitalie si Lancuzov fac pe suparatii… Ce concetateni?
Constiinta civica trebuie sa fie de ambele parti. In articol spune cineva ceva foarte adevarat „evenimentul nu era legat de o data anume”. Se putea organiza frumos sambata dimineata, venea lumea cu copiii etc. Asa se creaza o legatura intre comunitate si cei care le aduc diferite servicii.
Cu tot respectul pentru cei care au fost acolo, acum defileaza si pe urma pleaca la chef (pe care-l merita, nu zic nu) dar evenimentul de azi n-a servit decat unor sefi care au aratat cat de deconectati sunt de la comunitatea pe care cica o servesc. Orice bucurestean fara girofar (am vazut acum vreo 2 saptamani un logan cu numar de armata cu girofarul pornit) stie ca daca blochezi o artera principala in zi de lucru traficul devine un cosmar.
Aia care sunt la munca si depind de trafic (agenti de vanzari, curieri, uber, taxi) trebuie sa traga tare ca sa recupereze timpul pierdut. Timp care se ia din timpul petrecut cu sotia, copiii, prietenii.
Afganistan nu a avansat 1cm. Pe noi ne-a ajutat dar razboiul a fost pierdut. Situatia e mai rea decat la începutul secolului.
https://www.youtube.com/watch?v=Ja5Q75hf6QI