Cu ocazia festivităților prilejuite de Ziua Marinei Române de anul acesta, Președintele Klaus Iohannis a ținut un scurt discurs, redat în clipul de mai jos.
De pe cheul flancat de cele două OPV-uri de clasă T-22R, domnul Iohannis a rostit obișnuitele felicitări adresate marinarilor de pretutindeni și a ținut să reitereze câteva aspecte de mare interes pentru securitatea României la Marea Neagră din care eu am ales să le evidențiez pe următoarele, citez:
Regiunea Mării Negre a căpătat, în ultimii ani, un rol din ce în ce mai semnificativ, pe măsura relevanței ei geostrategice, de frontieră externă a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice.[…]
Fără o armată puternică, România nu își poate menține statutul de membru NATO important și actor relevant în planul securității regionale.
O armată modernă înseamnă o armată cu Forțe Navale bine instruite, dotate cu tehnică de ultimă generație și capabile să răspundă cu succes oricăror provocări.
S-au făcut progrese relevante în ultimul an pe linia înzestrării Forțelor Navale și mă refer aici, în primul rând, la demararea programului de retehnologizare a apărării de coastă, pentru care au fost semnate, în luna aprilie, documentele necesare derulării acordului interguvernamental de achiziție dintre România și Statele Unite ale Americii.
Domnul Președinte reiterează ceea ce numeroși analiști susțin de ceva vreme: întărirea Forțelor Navale Române cu tehnică modernă pentru a putea echilibra situația din Marea Neagră. Asta deoarece, dotarea tehnică modernă lipsește cu desăvârșire din cadrul Forțelor Navale Române, și nu de ieri de azi.
Astfel, dacă principala amenințare pe flancul nord-estic (Polonia și țările baltice) este una terestră, principala amenințare pe flancul sud-estic este una maritimă și aeriană. Iar Convenția de la Montreaux nu face decât să complice și mai mult problemele. Este ceva ce și eu susțin de câțiva ani, aici, pe RomaniaMilitary.
Mai departe, Președintele ne spune că s-au făcut progrese relevante în ultimul an pe linia înzestrării Forțelor Navale referindu-se la semnarea contractului de achiziție a bateriilor de coastă. Cu toată umilința, îmi permit să-i reamintesc Președintelui că vorbim de o achiziție demarată în 2018 și care s-a sfârșit cu o licitație anulată, actualul contract fiind unul interguvernamental, G2G (Government to Government, dacă tot am dat-o pe engleză cu titlul). A fost nevoie de 3 ani și de o procedură ratată ca România să fie în stare să cumpere baterii de rachete pentru apărarea de coastă. De programul de dotare cu corvete nici nu mai aduc vorba… este un fiasco total!
Domnul Iohannis este președintele țării din 2014 și, chiar dacă nu are atribuții executive, ar putea totuși să dea dovadă de mai multă decență atunci când se referă la dotarea tehnică a Forțelor Navale Române (FNR).
Pentru că, noi avansăm în pas de melc în timp ce alții chiar se mișcă. Am scris recent pe rnhs.info un articol care cuprinde o scurtă sinteză a licitațiilor care privesc mijloacele tehnice ale FNR și pe care îl puteți accesa de aici. Concluziile sunt… dar mai bine le trageți singuri, citind articolul. Sunt și ceva vești despre Ucraina acolo…
Nicolae Hariuc
Cu cat amana finalizarea procedurilor de achizitie, cu atat „castiga” ani de utilizare la resursa viitorului echipament 🙂
Sau poate nu mai trebuie sa il ia… economie 100%.
La viitoarele corvete, au economisit acusi 5 ani de buget + necesitatea de inlocuire a lor in viitor intarziata cu tot atatia ani:)
Nu le mai utilizam pana in 2050 ci pana in 2055. La viitoarele escadrile de F-16, chiar si daca le luam la jumatate din resursa, cred ca apucam 2089 cu ele 🙂
Si a fost alegerea corecta, nu? Ce ne-a atacat cineva? Orice întârziere a proiectelor de înzestrare este de fapt un lucru bun pentru tara si toti cei pe care ii blamam noi sunt niste patrioti vizionari.
🙁
pai asta e si ideea, sa traga de timp cat se poate, ca in bluff-ul la poker.
Ajunge o singura data sa gresesti si ai pierdut tot din mana.
Corect metre, dacă o să avem si autostrăzi în 2050 vom putea privi mândri cum zboară alții cu nave spațiale cu numere de inmatriculare străine peste ele, în timp ce noi ne vom înghesui cu ultimele modele de bamveu sau mertzan 2021 să plătim o taxă de pod ca să ajungem la plaja cu nisip fin, dar cam îngustă de la Mamaia ?
au latit-o la Mamaia, dar in profunzime, nu frontul la apa… acum sunt iar unii nemultumiti 🙂
Pai vezi ca stii, daca asteptam pana in 2050 si cu autostrazile, poate nu mai avem nevoie de ele, ca majoritatea vor zbura. Las’ ca asa ziceau si in anii 1970-1980, ca din 2000 masinile vor zbua 🙂
Si totusi adevarata amenintare( prima lovitura) va veni ” Via Belarus” pt a izola Romania / Ukraina/Moldova si mai putin Polonia…..
Amenintarea / atacarea Romaniei din MN n-are sens si nici n-ar avea sorti de izbanda fara invazia din Belarus..
Marii specialisti nu observa miscarile revizioniste maghiare…dubios!!!
Pur si simplu nu mai pot vedea festivitati de genul asta si asculta discursuri, fac icter.
Cum am scris cand au demarat achizitiile majore pentru Patriot, Himars si Piranda 5 – pana nu incheie platile macar la unul dintre programele respective, nu vor fi bani pentru un alt program de anvergura.
Canci, elicoptere, artilerie, SHORAD, marina, tancuri.
Si asta ca atat MApn cat si multi vizitatori pe RoMil sustin sa luam doar chestii noi, fara sa facem o analiza si sa deturnam 10-20% din bugetul de achizitii ca sa modernizam punctual cate ceva din ce exista pe inventar, mai ales pe misiuni esentiale, fara de care restul armelor, oricat de moderne ar fi, sunt handicapate. In ritmul in care luam totul de nou, armata va fi capabila de lupta abia dupa 2050-2060.
https://www.rumaniamilitary.ro/raportul-anual-nato-2021
Dupa cum spicuiam din raportul NATO, procentajul din buget dedicat achizitiilor e in prabusire libera spre 20% de la 33,5% in 2017-2018.
Cheltuielile cu personalul sunt deja la 55% din bugetul MApN, si asta cu 11.000 militari lipsa din serviciul activ si cu o rezerva de cateva ori mai mica decat necesarul.
Rezervistii cadre militare tocmai ies sa protesteze pentru nivelul salarizarii!
Stim ca nici la mentenanta si operare nu facem mare lucru (19% din buget, printre cele mai scazute cote in NATO), in R&D nu cheltuim mai nimic, ACTTM si care or mai fi facand cercetare pe banii de salarii eventual cate o prima de tigari. Iar infrastructura ne-o fac, partial, americanii.
Deci iti vine sa te intrebi pe ce dracu’ dam banii la MApN!
Ei bine, e ca in bancul cu Bula care cere 5 lei lui tac’su si in final primeste doar 1 leu!
PIB-ul real, nu e cel raportat (posibil ca in 2020 sa fi fost la nivelul lui 2017-2018), incasarile la buget sunt catastrofale chiar si din PIB-ul real, iar cei 2% pe hartie se zbat undeva spre 1,8% in real.
In paralel, cheltuielile cu pensii, salari s.a. urca rapid, fara a fi insa satisfacatoare ca nivel de viata pentru categoriile de personal care conteaza, deci canci recrutari de personal.
IN PNLD sunt 50 miliarde de lei pentru parcuri la tara si alte bazaconii. Bani sunt la nivelul de 2% din PIB net pentru achizitii militare. Mai trebuie si vointa. Si da, vreau numai sfarc de scule pentru armata. Una de 200.000 de soldati. Nu generali.
Pai Marius, cand ai vazut ultima data o asociatie de rezervisti sa miorlaie si altceva in afara de pensii. Si sa fie cu iertare ca-s peste marea majoritate cu exceptia magistratilor, dar tot „insuficiente”…
Cand bagi 55% in personal dar nu in formare si completare de structuri, starea problemei o vezi cu ochiul liber…
Nu eu am facut ca trenul cand au marit la 30% solda la rezervisti voluntari, cand problemele era in fix alta parte? Uite un exemplu clar despre cum ajungi sa dai mai bine de jumatate de buget pe personal.
@Marius
Nu stiu la celelalte forte, dar la marina, astia n-au fost in stare sa stranga 100 milioane de lei ca sa repare capital si sa modernizeze limitat dragoarele si corvetele. Nu vorbim de sume fabuloase aici…
Au Grigore Antipa in santier, au (probabil) remotorizat fregatele si se pregatesc de remotorizarea Tarantulelor. Cand au bagat Antipa in santier era aproape un pericol pentru navigatie, nu mai zic de scafandrii pe care trebuie sa-i sustina…
In schimb au tras de nave in draci in ultimii 5 ani. Dat fiind ca suntem o armata de infanteristi si nu avem ce face cu marina, logica spune ca limitezi achizitiile de nave noi cat poti si folosesti cat mai eficient ce ai. Marina chiar se preteaza la achizitii SH, platformele au durata lunga de viata atat timp cat sunt aduse la zi si intretinute corespunzator dupa.
O sa public o serie de articole cu oportunitati SH, vine primul dupa ce ma intorc din concediu. By the way, salutari din Bordeaux! 🙂
Bord’eau sau Bordeu? Esti cam departe
A+ 🙂
Huh? Ce-mi scapa? 🙂
Btw, zboara Rafale in draci pe aci…
106/ Merignac, au poligon pentru rachete la Biscarosse, cu DGA-ul.
Mai sunt cei de la 120/Cazaux, pe Alpha Jet la vreo 50 km S.
Pai mai e muult pana la Paris, mai mult decat de la Bucuresti la Cluuuj… doar ca ia mai putin 🙂
Vizitasi bascii? Poitiers? E un baptiserium acolo din sec. IV, dar era inchis cand am fost acolo.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Baptist%C3%A8re_Saint-Jean_de_Poitiers
2 ore cu TGV-ul… 🙂
Am vizitat in special podgorii si castele 😉
Acum merg de-a dreptul in tara bascilor.
cauta inscriptii cu etxe zahar, agur deneri si baratzean 🙂
recomand locatiile Donibane Lohizune si Donostia.
Si t’es en France vas-y mon cher a Lourdes et pose une acatiste a Sante-Marie pour la resurection de le Marine Militaire Roumaine…..!!!!
„O armată modernă înseamnă o armată cu Forțe Navale bine instruite, dotate cu tehnică de ultimă generație și capabile să răspundă cu succes oricăror provocări.”
De aceea partidul face tot posibilul să nu se întâmple, altfel ratează obiectivele asumate, „trebuie și gura lor să mănânce ceva” și rămân fără sponsori.
Sa inteleg ca au terminat reparatiile la Regele Ferdinand? Ca nu s-a mai vorbit in ultima vreme…
a aparut o noua ordonanta privind achizitiile publice cam de o saptamana https://www.google.com/amp/s/www.digi24.ro/amphtml/stiri/actualitate/noi-masuri-pentru-simplificarea-achizitiilor-publice-adoptate-de-guvern-schimbare-cu-impact-major-in-domeniul-licitatiilor-1645619
Intrebare acum, ce ii mai impiedica sa semneze contractul pentru corvete ? Au acum cadrul legal sa treaca peste toate sicanele din instanta.
pai ordonanta se aplica si retroactiv, pentru procedurile demarate cu ani in urma? Ar fi cam bizar…
Se aplica unde si cand vrei tu sa se aplice…
evident ca nu exista nicio mentiune de cand se aplica, doar cineva care intelege spiritul legii ne poate lamuri. Ar avea o logica sa deblochezi toate recursurile de pe rol din instante.
mentiunea legala este asta :
(6) Autoritatea contractantă are obligația să încheie contractul cu ofertantul declarat câștigător ulterior pronunțării unei soluții de menținere a rezultatului procedurii de atribuire de către instanță, chiar dacă respectiva hotărâre a fost atacată cu recurs și cauza nu a fost soluționată în mod definitiv și, în orice caz, numai după expirarea termenului legal de așteptare prevăzut la art. 59 alin. (1). Hotărârea primei instanțe este executorie și nu se poate dispune suspendarea punerii în executare a acesteia.
La corvete cel putin se urmareste demolarea intregii proceduri de licitatie la Curtea Constitutionala. Cum se pupa chestia asta cu o eventuala solutionare ca a fost ilegala licitatia? Cel putin inainte de ordonanta, exista posibilitatea ca hotararea primei instante sa fie suspendata, nu? Contrar formularii ca de acum e „executorie si nu poate fi suspendata”, conform cu https://umbrela-strategica.ro/curtea-constitutionala-chemata-sa-judece-o-contentatie-depusa-de-damen-privind-controversata-procedura-de-achizitie-a-corvetelor/ Intr-adevar trebuie cineva cu expertiza juridica sa descurce itele aici.
Asta cel putin nu e licitatie cu fonduri UE cu control strict din afara. Poate merge aici, tinand cont si de implicatiile politice cu Franta. Anulare si atribuire directa daca e cazul, cum se tot mentiona.
@ADR
In principiu, in civil, o lege noua se aplica doar pentru viitor, nu si pentru trecut. Adica nu retroactiveaza. Teoretic, fara a intra in detalii, aceasta noua ordonanta se va aplica procedurilor viitoare, dupa ce intra in vigoare prin publicarea in Monitorul Oficial.
Mie astfel de spectacole, cu sau fara papion, imi provoaca o stare de greata fizica. Oare celor care participa nu le apare si lor o stare de rusine, de jena, de ceva acolo?
Dintre toate, limbajul ala de lemn… i-as arunca pe multi in mare cu-n sac de ciment legat de gat.
Mi-ai luat comentariul de pe degete, am incetat de cativa ani sa ma mai uit la circoteca asta live, pur si simplu ma ia ficatul cand vad ce gretosenii sunt pe acolo.
partea faina e ca nici macar nu-s banii lui sau ai acestei oligarhii politico-militare,nu da niciunul dintre ei nimic din buzunarul propriu.
dar de marit-indexat-inventat tot felul de beneficii si avantaje pentru aceasta clasa conducatoare ce ar face si partidul comunist sa inroseasca de rusine o fac imediat.
https://ziare.com/stiri/armata/fregata-regina-maria-conducere-operatiune-nato-marea-mediterana-1698145
haoleo,s-a dilit si nato…
Cred ca vor sa o foloseasca pe post de tinta
realistic vorbind pavilionul arborat face totul….
Nu s-a dilit. E misiune de OPV nu de fregata.
păi să nu-i mai spună fregată?că se induce poporul în eroare.
De la Napoleon citire, orice ospătar poartă în raniță papionul de șef de sală (sau baston de mareșal}. La câți generali are România, trebuie și câtva mareșali, ce dreaq. Iar prima lor comandă este catre șeful de sală : bă băete, încă două baterii, la domnii generali, vezi să fie puse la rece!
În curând, la marină vom fi la fel de dotați ca ungurii sau moldovenii. Asta înseamnă să fii șmecher sau cum spune limbajul de lemn (furnizor și pilon)?
Eu mi-am luat gândul că vor mai face ceva.
talibanii tocmai ne-au depășit?
Ce?
Astfel, dacă principala amenințare pe flancul nord-estic (Polonia și țările baltice) este una terestră, principala amenințare pe flancul sud-estic este una maritimă și aeriană
Adicatelea nu ne mai pasa de Rusia si armata ei terestra ?
Zau ?!
Daca e pe asa pe cand primul .. portavion ?!
Daca Ucraina schimba iar tabara, o sa avem si amenintarea terestra, asa, rapid 🙂