Australia a ales Virginia class Block V

Probabil ca submarinele australiene, posibil 8 la numar, vor fi Virginia class Block V sau macar o nava avand la baza acest proiect.

Nu vom avea asadar Astute-class, asa cum credeam/speram eu, ci vorbim de submarine americane Virginia.

Cum vor fi acestea construite in Australia, la Adelaide, ramane de vazut pentru ca este foarte complicat sa construiesti un submarin, chiar daca ne referim aici doar la asamblarea finala.

In fine, opt submarine nucleare de atac Virginia-class Block V, ei bine aceste nave au capacitatea de a lansa rachete de croaziera din imersiune, avand la bord un lansator vertical cu 12 rachete Tomahawk. La Block V i se va mai adauga un sistem de lansare verticala [Virginia Payload Module (VPM)] compus din patru VPM fiecare capabil sa lanseze sapte rachete de croaziera Tomahawk. In total 40 de rachete.

Nava poate opera mini-submersibile pentru fortele speciale, dispune de un sistem de propulsie pump-jet si are un reactor nuclear care nu trebuie realimentat timp de 30 de ani, adica pe intreaga durata de exploatare proiectata.

Virginia class mai are si patru tuburi lans-torpila de 533mm prin care poate lansa atat torpile grele cat si rachete anti-nava Harpoon.

Practic Virgina-class Block V va fi un submarin de atac nuclear lansator de rachete de croaziera, similar (dar mai mic ) cu submarinele din clasa Ohio modificate pentru lansarea de rachete de croaziera si care vor fi retrase la un moment dat.

Daca ne referim strict la viitorul contract, nu cred ca cineva cu toata tigla pe casa isi poate inchipui ca americanii vor face transfer de tehnologie catre australieni si nici ca Australia are ceva capacitate sa preia un astfel de transfer.

Cel mai probabil ca navele vor fi construite in State si transportate in Australia pe module si apoi sudate, daca se va ajunge si aici.

GeorgeGMT

76 de comentarii:

  1. Atenție, este un ziar australian, nu o propagandă franceză

    „…
    Secundul este AUKUS, anunțat săptămâna trecută. Nu este un tratat, ci un parteneriat. Partea referitoare la submarin a fost în prima pagină a ziarelor, dar este de fapt o piesă elaborată de totemism – chiar dacă noul parteneriat va produce în cele din urmă un submarin cu propulsie nucleară pentru Australia, acest lucru nu se va întâmpla decât peste 20 de ani, potrivit guvernului Morrison.

    Din păcate, partenerii AUKUS au reușit să își alieneze Franța în procesul de asamblare a noii lor coaliții. Anularea de către Canberra a contractului cu Naval Group din Franța pentru furnizarea a 12 submarine diesel-electrice a provocat răul material, dar modul în care a făcut-o a fost cel care a rănit cu adevărat mândria franceză. Parisul a numit-o „o înjunghiere în spate” din partea Canberrei, Washingtonului și Londrei.

    Aceasta nu a fost doar o diplomație de prost gust. Australia nu mai are niciun contract de furnizare de submarine noi, indiferent de unde, și pune în pericol capacitățile critice ale celor șase submarine existente ale Australiei.

    Cum? Pentru că cele șase submarine din clasa Collins, care vor constitui singura capacitate de submarine a Australiei pentru următorii 20 de ani, se bazează pe companii franceze pentru componente esențiale. Motoarele principale ale submarinelor din clasa Collins sunt produse de Juemont, iar echipamentele sunt produse de Schneider Electric, ambele firme franceze. Aceste componente au fost proiectate și construite special pentru submarinele australiene – nu le puteți cumpăra de pe raft la Bunnings.

    Guvernul Morrison spune că va prelungi durata de viață a acestor submarine până în anii 2040. Pentru a face acest lucru, vor avea nevoie de sprijinul Juemont și Schneider. Dacă Parisul se va opune prin veto, Australia va fi și mai expusă decât este acum.

    Morrison spune că decizia de a renunța la contractul francez a fost dată de capacitatea mai mare a opțiunii nucleare din SUA și Marea Britanie. Dar ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, spune că l-a sunat pe omologul său australian, Marise Payne, la 23 iunie și l-a întrebat în mod special dacă Australia ar prefera ca submarinele franceze să fie cu propulsie nucleară în loc de diesel?

    Modelul original de submarin construit de Naval Group francez este cu propulsie nucleară; acesta le convertea la diesel la cererea Canberrei. Ar fi de fapt mai ușor și mai rapid să se furnizeze Australiei submarine franceze cu propulsie nucleară, potrivit unei surse cu cunoștințe tehnice. Le Drian spune că nu a primit niciodată un răspuns. Nu e de mirare că Parisul este furios.”

    https://www.smh.com.au/world/asia/as-the-world-reorders-itself-to-resist-china-it-s-a-pity-the-latest-move-was-so-boofheaded-20210920-p58t3n.html

    Translated with http://www.DeepL.com/Translator

    7
    • Australia a optat pentru submarine americane și pentru faptul ca principalul aliat militar și politic al sau este SUA.La nevoie, Australia se poate baza cel mai mult pe SUA, UK aflandu-se pe locul 2.Cumparand submarine nucleare americane și tehnologie militara americana , relațiile politice și militare dintre Australia și SUA se întăresc și mai mult.
      Noua Zeelanda o da înainte cu pacifismul, ignorând experienta Belgiei și Olandei cu Germania, din prima parte a secolului 20.

      14
      • Noua Zeelanda se rasfata ! N-are frontiera cu dusmanii si acestia sunt la mii de km. Ba mai sta si in spatele Australiei ! Daca era in locul Japoniei sau Coreii ar fi avut alta parere. NZ stie ca Australia si USA o apara si gratis !
        Virginia Block V i se potriveste : proiect si constructie americana > armament american. Primele 2-3 submarine sper ca o sa apara cat mai repede. China n-o sa astepte pana in 2040 !

        6
        • Herr Von Renn Weg

          Australia nu cred ca o sa accepte submarine gata-construite, sau sa sudeze cateva module… De asta era dispusa sa plateasca peste 80 de miliarde de dolari (cam pe acolo parca se ajunsese… ba chiar francezii nu puteau garanta ca nu urma sa iasa inca si mai scump…), tocmai pentru ca ei, pe langa 12 submarine, isi doreau sa isi formeze o capacitate proprie de constructie de submarine, cu tot ce presupune asta, santier, scoli, cercetare, ramuri industriale conexe… Voia sa fie un proiect pe termen lung, sa isi formeze propriii specialisti, care sa continue singuri apoi urmatorul program care sa fi inlocuit submarinele franceze…
          Ei, de la toata bataia aia fantastica de cap, la a cumpara submarine de-a gata… Ceva nu se potriveste… Sau poate or avea ei informatii la nivel inalt ca incepe pocneala chinezeasca in curand…

    • @mirceaS
      ultima parte a postuluji este relevanta pt ca arata ca nu s-a putut realiza ceea ce s-a contractat – submarine diesel cu performante apropiate de cele nucleare,
      asta era contractu, pt asta s-a semnat,
      si tocami pt ca nu exista un orizont de timp pt realizarea ceea ce s-a contractat s-a propus de catre francezi submarine nulcleare,
      ori, contractu prevedea clar submarine diesel cu performante apropiate de cele nucleare,

      pt ca, probabil, s-a facut o analiza ca urmare a imposibilitatii realizarii suburilor diesel cu performantele unora nucleare,
      la austrlieni le-a iesit analiza cu virgula,
      si a iesit ca alea americane sunt mai bune,

      da nu se stie care e contributia engleza in program,
      or fi poate marinari englezi sau scoliti la scolile engleze,

      submarinele coliins class sunt dovada ca suburile suedeze nu sunt ceea ce spun mare parte din fanii suburilor suedeze,

      SMX 31 sunt un proiect frumos si arata ca francezii au inca capacitate de inovare,

      tristetea unora poate fi fericirea altora,

      hai cu marina militara,
      poate vine comanda noastra pt 4 submarine noi,
      o combinatie de scorpene si SMX 31,
      dar cred ca somnu bine facut nu permite …trezirea comandantilor
      n-are cum sa fie de la buteliile de vin,
      o fi de la cincinalu care trece de la anu marinei,

      6
    • Gurile rele spun, referitor la programul corvetelor din Romania, ca francezii de la Naval ar fi oferit pretul cel mai mic, criteriul de castigare a licitatiei, fara ca acesta sa includa si… munitia. Pretul cu munitia inclusa ar fi fost mai mare decat „pretul cel mai mic”, ceea ce ar fi dus la un alt castigator al licitatiei.
      Acum nu stiu dedesubturile afacerii franco-australiene, dar parca incep sa vad un model. Se ofera un pret de dumping, se castiga licitatia, apoi castigatorul isi aduce aminte ca mai trebuie una-alta ca sa-si livreze produsele…

      Not cool, man, not cool…

      19
    • e o publicatie australiana dar iar uiti sa ne spui ca e publicatia opozitiei si daca dai click pe coloana politics e plina de articole ce critica actualul guvern. puteau sa faca cea mai minunata achizitie de pe pamant ca tot intr-o lumina negativa era pusa.

      in rest francezii au perfecta dreptate la partea diplomatica si cum s-a facut ruperea contractului. 50% din adevar e de partea franceza cealalta jumatate in schimb nu e. au coordonat foarte prost programul, cresteri de pret imense si amanari mari.
      tot ce pot sa observ e ca francezii sunt la fel de rupti de realitate ca englezii…wake up lads nu mai sunteti o putere si nici macar in europa nu veti fi vreodata lideri.

      13
    • @Mircea, iti intelegem cu totii afinitatea franceza, dar pierzi exact big picture, francezii au ofertat un pret iar dupa ce au luat comanda au crescut mult pretul si au scazut gradul de asimilare locala. Asta in business reprezinta neseriozitate si totodata o lipsa de predictie bugetara pentru client. Evident ca asta duce si la o taraganare a proiectului prin diverse negocieri.
      Vrei sa deschidem subiectul si despre corvetele nostre unde se pare ca au acelasi comportament ? https://m.defenseromania.ro/corvetele-care-se-scufunda-de-ce-romania-si-francezii-de-la-naval-group-nu-semneaza-de-peste-doi-ani-contractul-pentru-corvete_612943.html
      Din pacate cei care lucreaza in industrie stiu ca este o practica a firmelor frantuzesti sa vanda produse la pret mic dar sa aibe preturi exagerate pentru piesele de schimb. Alt subiect dar aceeasi abordare neserioasa.
      Daca este adevarat, sper ca ai nostrii sa aibe acelasi sange in vene ca si cangurii.

      20
    • Financiar si ca forta de atac e mai bine cu marele licurici.Asta daca Australia cumpara submarinele.La contractul monstruos cu francezii pretul nesimtit era dat de transferul de tehnologie.Dar miscarea initiala era ca se cumpara diesel electrice la inceput dar pe masure ce se lucra la opinia publica australiana o parte din submarine urmau sa fie nucleare.Altfel nu are cum sa coste asa de mult 12 submarine clasice.
      O comparatie 8 virginii block 4 + 1 virginie block 5 =22 melearde de dulari americani de la coposu si campeanu.O virginie block 5 costa 2,5-3 miliarde USD.
      Alta chestie-collins e vastergotland mai marisor iar majoritatea sunt facute in Australia.Ce carici de tehnologie sf le dadeau francezii?
      Cred ca lucrurile stau asa:Marele licurici vrea sa incercuiasca china, sau macar s-o indiguiasca la Pacific.Au nevoie de aliati capabili.Australia e anglosaxona, aceeasi civilizatie alea,alea deci ia sa-i facem noi neste aliati de nadejde, uite submarine noi si capabile,evident mai smechere si mai ieftine decat baracudele nucleare pe care le voiati de la francezi ca de-aia va costa asa de mult contractul cu NG.Iar daca vreti puteti se le si inchiriati ptr. inceput ca unchiusoru are din belsug.Sigur ca mai egzista niste costuri suplimentare dar ne intelegem noi ca niste automobilisti vorba lui bibanu.
      Daca branzarii se supara? PLM da-i in carici le aruncam altceva, cotcodacesc putin si le trece ca mai avem noi cu ei lucrari de contrabanda.Uk? trebuia la sex in doi si unu cu borcanul

      15
  2. Hunter- killer. Acesta va fi rolul principal.
    Vânătoarea de nave chineze. + Cadouri pentru obiective pe uscat. ?
    E scula principala americana care înlocuiește clasa Los Angeles.
    Cum vreo 19 sunt deja active , in serviciu, au pe ce învață australienii.

    12
  3. deja o ard aiurea si astia…it’s done, c’Est fini !
    cât se vor mai da cu fundul de pământ ?!

    13
  4. Franța este mereu mare in gura și doar atât sa văzut și în primul și al doilea război mondial ! Da este aliatul nostru și mereu va fi dar este prea înceată la practica mai mult la teorie !!! Pe Defence Romania este ceva de corvete ! Ce o tot trăgănează nu știu dar nu îmi place acesta neseriozitate a Franței mai ales în domeniul cheie a unei țări apărarea !!! Daca vor sa fie serioși am spus sa de-a moca un submarin funcțional dar noi sa facem update la el cu ei și continuarea programului corvete cat mai repede anul asta nu peste …..de nu anulat contractul și făcut cu alte țări serioase nu gargaragii că Macron fix pix cu baba lui !!!!

    5
  5. 1.De privit la cum se desfășoară acțiunile post anulare contract cu Naval, și de tras învățăminte în ce privește contractul pentru corvete. Australia nu e în NATO, UK nu e în UE. Noi suntem în ambele organizații, mai și dorim intrarea în Schengen, nu avem economie, nu avem flotă.
    2.Apoi, deja sunt peste o sută de ani de când anglo saxonii nu se mai lovesc între ei și merg împreună peste tot. Dacă din AUKUS lipsește NZ, probabil e fiindcă vine la pachet cu Australia. .ANZAC still alive.
    3.Dacă toate bunăciuniie din suburile australiene sunt franțuzești, cred că ar fi o mică revanșă a galicilor să le facă embargo pe scule, cu riscul de a mai pierde financiar.
    4. Pot să zic : părerea mea, fără hâc? Sau e marcă înregistrată ®?

    • alea sunt niste firme private, care ar trebui sa fie prosti sa le faca, impreuna cu statul francez, embargo, pentru ca o alta firma privata si-a luat un contract intre dinti.
      Sa fie pierdere pe toata linia, ca sa zic asa!

      3
  6. Ramane sa asteptam 18 luni si sa vedem ce si cum. Daca Australia va fi de acord cu Virginia-class atunci va vea submarinele relativ rapid.
    Nu cred insa ca se poate discuta serios despre transfer de tehnologie, poate doar despre o asamblare finala.

    3
  7. Sunt neseriosi australienii cand procedeaza asa. In primul rand nu inteleg de ce au vrut sa le modifice pe ale, apoi de ce au schimbat barca?!?

    Par romani ma degraba!

    1
    • Nu au vrut nucleare pentru că pân acu câteva săptămâni aveau legi care le interziceau să folosească energia nucleară sub orice formă. Iar ca să înțelegi de ce și-au schimbat barca – analizează relațiile chinezo-australiene.

      2
  8. Eram printre cei care credeau ca va fi ceva bazat pe astute. M-am gandit ca ceva mai mic mai ieftin si cu un complement mai mic de marinari va fi mai potrivit.

    Nu stiu de unde or sa scoata cangurii atatia marinari.

  9. in loc sa o arda lacrimogen si pompieristic francejii sa caute sa le serveasca yankeilor acelasi fel de mancare,asa iti castigi respectul nu cu discursuri sforaitoare …mai ales ca au o industrie de profil functionala si produse de calitate.
    zielele astea nu fac decat sa-si confirme reputatia si obiceiurile.

  10. Ouch. Stai sa vezi acum locomotiva armatei europene.

    3
    • Care armata europeană ?
      26 de țări cu limbi diverse.
      Și vreo 20 cu mega orgolii naționale.
      3 tipuri de avioane de lupta produse in UE, 3 de avioane de transport militar , doi producători mari de elicoptere militare, o babela de dotate cu transportoare blindate europene, o vasta varietate de arme individuale produse cam de fiecare .
      Urez succes oricărui general care reușește să creeze măcar o divizie mecanizata, blindata , aerotransportat, indiferent , din această combinație de produse și personal. ????

      20
      • Io-s de acord cu tine, da spune-le la francezi asta dupa episodul in discutie.

        5
      • Dacă este voința politica ,va exista și armata europeana la nivel de UE.Eu sper ca România să se alăture armatei europene.Propunerea conducerii UE este ca tarile membre UE sa se alăture, voluntar, acestui proiect.Din pragmatism, cred ca și Grecia o va face pentru a nu fi singura, la nevoie, în fata Turciei.
        Va exista doar un singur model de avion(cel fabricat de francezi, germani și spanioli) ,tanc(cel produs de francezi și germani).
        Producătorii de tehnica militara din tarile membre UE care ar face parte din armata europeana, ca sa își păstreze obiectul de activitate și sa aibă și profit, ar putea produce pentru armata tarii lor sau alte tari partenere, sub licență, tehnica militara comuna dezvoltata de francezi,germani, spanioli.Italienii ar putea, de exemplu, sa producă la ei, în fabrica lor de tancuri, tancul care va înlocui Leclercul și Leopardul.
        Ca limba de comunicare, pe lângă engleza, se poate merge pe germana, care este cea mai vorbita limba în UE sau franceza.
        La sovietici, pana la destrămarea URSS, cu excepția ofițerilor, subofițerilor și maiștrilor militari, au fost destule situații în care trupa, originara din tarile musulmane din Asia Centrală, nu vorbea deloc lb rusa.
        Viitorii aspiranți la trupa armatei europene, ar putea învață câteva zeci sau sute de cuvinte și propoziții uzuale.
        În marea armata a lui Napoleon, mulți nu vorbeau lb franceza.Mai ales germanii.La fel și în armata imperiala tarista sau austro ungara.In armata britanica care a luptat în America, împotriva razvratilor care doreau independenta Americii fata de metropola Anglia, mulți militari de origine germana nu vorbeau lb engleza.

        1
        • „La fel și în armata imperiala tarista sau austro ungara.In armata britanica care a luptat în America, împotriva razvratilor care doreau independenta Americii fata de metropola Anglia, mulți militari de origine germana nu vorbeau lb engleza.”

          Nu erau de origine germana, erau germani de-a dreptul, mai exact hessieni. Erau mercenari in solda coroanei.
          https://www.battlefields.org/learn/articles/hessians

          4
          • Va recomand sa revedeti Padurea Spanzuratilor .
            Discusul lt. Varga de la popota , dupa executia lt.Svoboda e pompos, la fel ca si dicursul european de astazi , dar nu rezistat in fata constiintei nationale .

            3
            • Ai dreptate într-un sens: discursul romanului este unul național și naționalist, în sensul propriu al cuvântului. Naționalismul și statul național sunt o invenție sau o evoluție a secolului XIX. Conștiința națională nu exista înainte… Exista conștiința individuală, a familiei, a tribului, a satului, însă statul național este o invenție modernă. Cine nu înțelege asta, nu înțelege lumea în care trăiește, cu toate consecințele ce decurg din asta.

              1
              • Daca nu ar fi existat constiinta nationala romaneasca nu ar fi existat Marea adunarea nationala de la Alba_iulia de la 1 Decembrie 1918 .
                Horea , Closca si Crisan ?
                Calugarul Sofronie ?
                Ca sentimentul national era mai puternic in Transilvania este de netagaduit .
                Citeste te rog ” Ion ” , si vezi dezamagirea lui Titu Herdelea , care dupa ce a participat la serbarile Astrei plin de entuziasm a trecut in Regat , unde s-a simtit strain , iar Unirea era ultima dintre preocuparile regatenilor .
                Si inafara de constiinta nationala romana in fostul imperiu austro-ungar mai existau constiinte nationale ale fiecarui popor cucerit si incorporat .

                In rest , cu afirmatia ” Exista conștiința individuală, a familiei, a tribului, a satului, ” , ca om te inteleg , domnia-ta fiind venit de unde aceasta se aplica din plin : sistemul institutiilor de forta ale Romaniei .

            • Discursul lui Varga imi suna a Internationala a III-a.

    • @lt(rez) , locomotiva asta e doar de triaj, nu a mai carat nimic cam de pe vremea lui Bonaparte, de atunci o imping altii din spate gen britii, americanii si acum nemtii, si cu toate astea trage din ce in ce mai greu, nici macar prin africa nu se mai pot impune.
      La gargara asta ar fi bun un McCain sa le spuna si lor ce a spus nemtilor, remember ’45 cand am fost domni cu voi.

      7
  11. Oh, my dearest Virginia. Zici că eu am fost la negocieri și i-am luminat pe aussie. ????

    2
  12. Francezii au cerut intr o petitie semnata de peste 200000 de oameni rejucarea partidei de fotbal Franta-Elvetia.Mi s au parut penibili, dar am zis ca era un accident. Agitația asta cu contractul secolului arata cat de penibili au ajuns francezii/Macron, vor avea succes la fel ca in cazul petitiei pentru fotbal.

    11
    • Franta are mari probleme economice datorita modului cum politicienii francezi perindati la conducere, în ultimii 45 de ani au administrat tara.Asa ca pierderea unui contract de curca 55-69 miliarde euro, este foarte dureroasa și neplăcută pentru guvernul francez care a pierdut o consistenta sursa de finanțare a bugetului tarii.

      4
      • am mai discutat aici, partea contractului pentru francezi era doar de vreo 8 mld. euro

        1
        • Stii foarte bine (ca la noi de altfel), ca in politica nu se joaca fair. Asa ca madame Le Pen sau altii pot castiga capital politic spunand ca Franta a pierdut contractul si mentionand chiar toata suma nu doar partea francezilor. Gen Antena 3, care porneste de la un adevar gen: „soarele straluceste” si pe urma baga dezinformare si fakenews la greu.
          Nu numai Romania, e sub asaltul fake news-ului si dezinformarii, iar daca rostogolesti de mai multe ori suma intreaga a contractului in public, oamenii vor ajunge sa creada asta. Nimeni nu mai are rabdare sa citeasca asteriscul si notele de subsol 🙂

          2
        • 8 miliarde sunt mizilic nu ?

          2
  13. partea britanicilor in acest deal, e ca ei dau inca „seful” Australiei (Regina adica) si in diplomatie e frumos sa ceri parerea conducatorului.
    La 90 miliarde dolari Australieni, nu mai exista mama-tata, faci pe dracu in patru sa pui mana pe bani.

    Iar cum americanii au si produsul gata de livrat…asta a fost.
    Fair and square – Francezii afla pe pielea lor, asa cum au aflat si spaniolii sau mexicanii…Totul e fair and square, daca serveste interesul americanilor. Prgamatismul rules – Me Likes America 🙂

    Probabil, vor primi Virginia block 4 pentru antrenament echipaje pana cand vor pune la punct toate detaliile cu santiere, mentenanta, topoare, etc si se mai stinge din patosul anti-nucular.

    6
  14. Acum francezii ar trebui sa reia urgent livrarea de Mistraluri catre Rusia.

    Pai daca tot suntem golani, hai sa fim pana la capat, sa guste si americanii din propriul medicament.

    2
    • Vezi ca daca le trece prin cap asa ceva francezilor, sa nu sufere Mistralurile vreun catastrophic breakdown inainte de stramtori.

      Mai rateaza si topoarele, torpilele sau vasul romanesc incarcat cu ciment sau oi. 🙂

      3
    • pai nu asta e reciproca,trebuie sa le haiduceasca un contract ceva acolo gata arvunit.

      1
  15. J’ai perdu le do de ma clarinette….. vs…. like a virgin touched for the very first time….

    3
    • Dacă tot se abera unul pe la Elisee că NATO e în moarte clinica, au băgat NG- ul în moarte clinica să aibă la ce abera în continuare. Visul unei armate europene în care Franța e vioara I, e departe de realitate. Franța trebuie să înțeleagă faptul că locul ei la masa greilor e greu de ținut dacă nu prea vin cu nimic dpv strategic. Când cumperi armament de la cineva, fierataniile vin mai nou și cu ceva garanții strategice.
      Nu știu dacă toată afacerea asta, e de bine pentru noi, avem parteneriate strategice și cu unii și cu alții, iar o gîlceavă între aliați nu e un lucru bun pentru nimeni din alianță. Sper doar 2 lucruri:
      1. Americanii să nu abandoneze Europa ( de tot).
      2. Să nu fim puși la un moment dat în fața unei alegeri între aliați.
      Asta va fi de rău pentru toți.

      3
  16. problema reala pentru care se bate macronel cu caramida in piept ca e mare aparator al industriei…il prinde baba din urma si nu e o baba prietenoasa cum ii place lu macron
    https://www.politico.eu/europe-poll-of-polls/france/

    1
  17. Un articol interesant privind opțiunea australienilor pentru renunțarea la submarinele franceze.
    https://m.hotnews.ro/stire/25053351

    1
  18. Franta trebuia dupa 1989 sa stranga legaturile pe toate planurile cu tarile anglofone. Acum a pierdut startul in multe privinte. Sunt naivi francezii daca isi inchipuie ca pot face afaceri cu un stat anglofon daca interesele economice si industriale ale altor state anglofone sunt afectate .

    1
  19. Greg Sheridan, redactor de externe al cotidianului australian The Australian, afirmă că acordul privind submarinele cu propulsie nucleară pe care Australia îl are cu Marea Britanie și America se va „destrăma”.

    „În primul rând, nu este posibil să îl construim în Adelaide, este ridicol, nu știm nimic despre construcția de submarine nucleare”, a declarat dl Sheridan pentru Alan Jones, prezentatorul Sky News.

    „Ne va lua 15 ani să pregătim forța de muncă, miile de contractori pe care ar trebui să îi avem implicați în chestii certificate pentru a fi folosite pe un submarin nuclear.

    „Dar vom persista cu această ficțiune pentru că niciun guvern nu va fi suficient de curajos pentru a spune Adelaidei, nu puteți construi submarine nucleare, apoi, la un moment dat, ne vom da seama că este prea scump, că este prea departe, așa că nu vom renunța la ea, dar vom spune că vom ajunge acolo în cele din urmă.

    „În acest moment, guvernul a obținut o victorie politică extraordinară și a făcut-o atât de strălucit, deoarece nu trebuie să cheltuiască niciun dolar, nu trebuie să facă nimic, poate doar să țină o ședință de comitet timp de 18 luni și toată lumea crede că avem submarine nucleare.”

    https://www.skynews.com.au/opinion/alan-jones/australias-nuclear-submarine-deal-is-going-to-unravel/video/298ea6b9de90da729c0287c61732e7de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *