Saur 1, 2 si 4×4 – situatia in 2009

Sa ne reamintim starea de fapt in 2009, pentru Saur 1, Saur2 si pregatirea unui Saur 4 4×4):

Sursa: http://www.cdep.ro/interpel/2009/r282B.pdf

Ca sa ne reamintim pentru ce anume au fost proiectate Saur 1 si Saur 2, care erau potentialii clienti (tentativa de export in Egipt nu e de anul trecut) si faptul ca se lucra la un Saur 4×4, care fusese deja proiectat (bazat pe ce platforma? posibil Saur 2?).

 

Marius Zgureanu

 

37 de comentarii:

  1. Acum sa vezi comentarii .
    Probabil sa fie influenta Fortei .
    Spun aceasta pentru ca argumentele tehnice au fost epuizate deja .
    Si rabdarea .

    2
  2. Salut. Pentru mine ar fi fost un transportor decent si de mare folos, dar sì o mare gura de oxigen pentru industria noastra.

    8
  3. FMM in corpore la toti politicienii lu pește prăjit, care au scăpat contractele astea, de au vândut ucrainienii rebuturile alea crapate la irakieni, ca noi nu puteam vinde produsele noastre, FMM la Agilis ,la Pirahna, la lipsa de finanțare pentru produsele noastre, ca pentru ale altora vad ca avem bani.

    8
  4. Cu „guvernu’ Câțu-n frunte, vom avea victorii multe”. Dacă Joian a scăpat de Orban și acum îl trece și pe bâlbâit pe linie moartă, apoi îl împinge pe Bolojan (de exemplu) ca premier, înseamnă că mai are ceva neuroni. Dacă nu, e doar un Joian.
    Mai visăm la tehnică de vârf, când ăsta e mânat de alții?

    9
  5. Bolojan nu va fi premier atat timp cat e iohannis la butoane…omul nu poate fi telecomandat so nop. never

    18
  6. Turelele alea montate pe Piranha III, erau cumva alea cumpărate anticipat și ținute în depozit pentru SAUR ? Întreb că oricum proiectul SAUR a fost îngropat voit și premeditat.
    Nu ieșea spaga ? Prin procedura de urgenta a achiziției Piranha III , obstacolul a fost înlăturat ?

    3
  7. Eh, din categoria ce-ar fi fost dac-ar fi fost…

    Ar fi iesit probabil niste transportoare decente, poatenu la nivelul celor occidentale, dar macar mai faceam ceva si pe acasa, si mai ales invatam. Pe partea de electronica / protectie activa probabli puteam colabora destul de bine cu israelinii. Mai pastram si niste piete de export. N-a fost sa fie. Cauzele nu stiu daca are rost sa le mai discutam, s-au scris (si aici si aiurea) zeci si sute de articole pe tema asta. Ca de obicei, nici un vinovat, nici o responsabilitate, in concluzie, sperante de viitor – 0.

    5
  8. Industria de aparare e overrated in opinia mea.
    Profituri si exporturi? Aceiasi specialisti ar putea ocupa pozitii in firme si startupuri si pot aduce si mai mult profit in tara decat o activitate de asamblare.

    Capacitati de productie pe timp de razboi? Este o gluma, ca tara de frontiera mai mult de cartuse nu vom produce in razboi. Suntem depasiti prea repede de masinaria de razboi rusa + se poate pune o blocada 360 la MN + cu binevointa proto-rusilor (serbia,bulgaria) si rusofilii (ungaria)

    Din ultimii 100 ani ca strategie pt noi ar fi sa fim inarmati pana in dinti (precum grecia) si sa nu mentinem banii la saltea (precum grecia) pentru ca nu vom avea la ce sa folosim valuta daca deja suntem in criza. Asa ca mai bine sa avem armament de cea mai buna calitate (american) decat sa ne pierdem timpul cum isi poerd polonezii cu Bursuk IFV, etc

    2
    • da, toti care fac si ceva cercetare dezvoltare si integrare in propria industria pentru a realiza ceva export sunt niste fraieri. Mai bine achizitionam de pe raft de vreo 15 miliarde USD in urmatorii ani si gata. Ia calculeaza cam cat e penalizarea in balanta comerciala anuala in cazul asta!
      Pe urma ne miram ca avem printre cele mai proaste ratinguri de tara la imprumuturi, inflatie galopanta si nimic produs cu valoare adaugata in tara, doar importuri. Da e bine ca ne imprumutam extern ca sa putem face achizitii de miliarde si sa finantam si toate gaurile la buget. In cativa ani adio!

      Dati drumul la haturi mai flacai, sa intram in zid in plina viteza!

      „Nevoia de împrumuturi a statului a explodat anul trecut, odată cu deficitul bugetar. Deficitul bugetar a fost de 26,9 miliarde lei (2,8% din PIB) în 2018, 48,3 miliarde lei (4,6% din PIB) în 2019 și de 101,9 miliarde lei (9,8% din PIB) în 2020. Pentru 2021, ținta în prezent este de 79,9 miliarde lei (7,2% din PIB).”

      https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/ultima-ora-guvernul-a-imprumutat-3-5-miliarde-de-euro-o-suma-record-pentru-o-singura-iesire-pe-extern-romania-a-vandut-obligatiuni-pe-12-si-20-de-ani-20104134

      9
      • De ce te stresezi sa faci AVC? Doar stii ca romanasul e carpe diem…mancam acum tot, ca sa avem de ce merge la buda…la copii si nepoti sa se gandeasca altii.

        Iar ca politicieni…Vezi, ce am avut in fruntea statului si guvernului…Ori fara copii, ori erau deja mari si le asigurasera sinecuri, asa ca nu mai conta…

        Alegeti pe unul care are copil prescolar, sa vedem daca tot lalaiala cu educatia si infrastructura de crese,gradinite,scoli o sa fie.

        Pana nu se lovesc de problemele statului roman, nu o sa se schimbe nimic. Dar are grija „sistemul” sa le dea girofaruri, case de protocol si pensii fara contributivitate asa ca sunt asigurati.

        #ultimulstingelumina

        3
        • @Reis
          Uite, alegem pe Duamna Firea, că are copii mici și este preocupată de educație și viitor, alea alea. Ohh, stai așea, a fost deja aleasă. Asta cu votați pe ăia cu plozi acasă a fost una din prostiile debitate de Gabita.

          5
          • My friend, ce am scris si ce ai inteles.

            Tu te indatorezi AZI pana peste cap cu scadente peste 20 ani si le tot rostogolesti, papi banii la lautari, femei usoare, cumperi Versace neamule sa crape aia de pe strada de ciuda…iar dupa ce dai ortul popii, cand vin copiii si nepotii tai la butoane…vad ca nu mai au bani nici sa treaca strada fiindca trebuie sa plateasca PRINCIPALUL (la creditele facute de tac’su sau bunica’su) si DOBANDA…

            Asa de mare va fi SERVICIUL DATORIEI.

            Eu spuneam de gandirea pe termen lung si ce se lasa mostenire.

            Dar cum educatia financiara e prafao, in Romanica, nu ma mir ca o dai cu chivuta si fufa di Moldova, ajunsa la Volonteri, Prima Donna.

            P.S Apropo, tu ce lasi mostenire copiilor tai? Audiul dieselar din 2005? Adidasii Balenciaga? 7 carduri de credit si descoperiri de cont? Numai datorii le lasi mostenire?

            Nu cumva investesti in educatia lor? Sa aiba un viitor mai bun? Nu cumva o casa, sa nu stea in chirie, sa aiba un start mai bun cand vor deveni familisti sa nu intre direct cu latul de gat din salariul de junior? Nu-i ajuti cand vor avea copii? Etc…

            Asa trebuie vazut un stat responsabil…nu unul care fura/arunca pe apa sambetei toti banii contribuabilului + se mai si indatoreaza ca sa faca acest lucru.

            4
      • Vezi ce se întâmplă când oamenii nu cunosc „Aspecte ale înzestrării armatei române cu tehnica blindată „? Oamenii spun lucruri trăsnite din neștiință. In caz de conflict nu iti va nimeni APC, IVF, tancuri. Nu iti va da nimeni nici măcar camioane sau autobuze. Sau vei cumpăra pe bani grei toate rebuturile altora., cum s a mai întîmplat. De asta trebuie sa ai o industrie functionala in tara, piese de schimb mai ai sansa sa aduci din afară in caz de conflict, armament slabe speranțe. Iar daca industria militară face si export, cu atât mai bine.

        10
    • Bai boss, asa e ca economie canci la tine , tu crezi ca economie inseamna doar star trek?!…pare-se ca ai utiat de blugii , adibasii si casetofoanele panascanic dar si de piese de schimb made in turkey pe care le bagai la renault 12 in ‘90 sau esti si milenial de habar n-ai.

      In lumea asta sunt vreo cateva miliarde care nu-si permit iphoane , samsunguri, mertane si bemebeuri dar nici renouri….e loc pt toata lumea care are ceva de oferit la pretul corect iar noi ar trebui sa stim asta.

      Apropos, nu suntem asa de avansati ca si societate incat sa producem si sa exportam doar pe piete bogate si competitive, cu loby adecvat poti face minuni acolo unde ceilalti nu sunt interesati , dar e cam tarziu si pt asta , China papa tot , astai-i comertul , vinzi ce se cere si in functie de cerere adaptezi si productia.

      9
    • Să fim un fel de Arabia Saudită…

  9. Las’ ca ne dau helveticii P5 in colectii CKD , la care umflam noi rotile si ungem balamalele apoi ne plangem ca nu gasim vopsitori pe minimul pe economie , ne spalam pe maini si ,,n-ai cu cine dom’le “ mai importam un lot de la helvetici, lot care uita sa mai vie , daca vine atunci vine odata pe an si cam aia e.

    La aviatie uchiu sam zice ca sa mai avem rabdare ca mai azi-maine renunta unii la vreo escadrila de F16 A/B promotia 83-84 si ne scoatem si cu aviatia, noroc ca patrioate si himarsuri n-avea nimeni sh

    7
  10. Cred ca daca exista un minim interes din partea MApN si Min Ec,cu siguranta am fi putut face un APC pe roti ok si chiar un IFV nou pe senile. Avem acces la motoare, transmisii, turele si senzori… am fi putut face carcasele si integrarea componentelor….. , dar am cam terminat orice competență pe care o aveam pe la UMB, Moreni, Marsa, Mizil etc. Ar fi fost un domeniu care merita dezvoltat fata de ce aveam in 89.

    6
  11. Și pirania era tot o gură buna de oxigen, dar se pare că nu vrem. Eu nu cred in nu pot, există doar vreau sau nu vreau și în funcție de variantă se găsesc argumentele.

    2
    • Piranha a fost de la bun inceput un esec, UMB nu e adecvata pt productia de trasportoare , Moreniul ar fi fost locul pt P5.

      Daca nu gaseau forta de munca si chiar utilaje puteau face un artificiu prin inchiriere de spatiu si transfer de personal chiar pe platforma Moreniului daca chiar se vroia, prosti si tradatori.

      4
  12. De unde sa platesti salariile alea grase la tot aparatul de stat la stat? Niciodata nimeni nu va face o restructurare gindita spre a indrepta lucrurile.
    Asa ca e frumos sa faci baieram cu banii altuia. Saur 1 , 2 , 4×4 proiecte ingropate de politicieni ( falsi politicieni) care nu vad decit prezentul : malaiul in buzunare si berea cu micu pe farfuria slinoasa ramasa la popota de pe vremea tovarasilor.

    4
  13. cat timp fabricile astea vor fii de stat nu veti vedea nimic iesind pe poarta
    trebuie privatizate macar 51% de preferat catre romani pe bursa transparent la cine vrea sa cumpere
    asa cum ii si i.a.r brasov

  14. #mortuldelagroapanusemaiintoarce

    4
  15. A venit tante Ursula cu sacul de 30 de miliarde de oiro. A fost ministru al apărării, nu cred că nu ar aproba niște achiziții de urgență imperios necesare. Ce ziceți de niște Mertzuri Pullman blindate pentru minister si mesteme? Știu că pare derizoriu, dar eu aș plusa cu niște răcitoare de vin Miele?

    7
  16. SAur este o frumuseste, investit in e pe dezvoltare completa iesea un produs bun…
    Cu Lazar 3 sarbii par din alta liga fata de noi
    https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sloboda_2019_-_defile_06_-_Lazar_3_Kerber_01.jpg

    Gandesc, Produc, fac, vand o groaza de produse militare.
    Unele ar merge unse si la noi…
    E mai usor sa cari lada cu sticlele de vin…
    Mortii lor de tradatori de la MApN…
    In lagar in NKoreea ar trebui trimisi un an…

    11
  17. Multumesc de articol, inca un motiv sa ma apuce tori draci astazi…..

    5
  18. Domnilor, istoria e istorie, faptul ca s-a distrus totul este ireversibil, de asta suntem vinovati cu totii, de la primul om care vede cum fura primarul pana dar il revoteaza pana la presedinte care cedeaza loby-ului extern.
    Ref. la industria romana exista doua axiome:
    1. orice companie de stat este o pierdere, pana si hiroelectrica a intrat in insolventa, care are infrastructura facuta de strabuni si doar vinde curent….
    2. companiile private tin economia in picioare si sustin dezmatul bugetarilor si pierderile celor de la pct. 1
    Deci hai sa incetam sa bocim mortii, se vrea ceva, sa se privatizeze odata si bucata asta de industrie, cine scapa scapa cine traieste va face performanta. Dar sa se bage bani la infinit in o gaura neagra este o prostie enorma.
    De ai avea cel mai tare proiect revolutionar autonom si tot ce ne trece prin cap, pe industria asta NU ai cum sa-l implementezi. Nu mai sunt nici oameni calificati, santierele lucreaza cu asiatici si nord africani si se pare ca asta e solutia de success.
    Spuneti aici de Moreni, cati oameni calificati sudori, frezori, strungari, lacatusi ingineri, electronisti etc mai gasesti in localitatea aia ? Cred ca maxim 200-300.
    Va dau 2 exemple, fabrica Arctic si Makita, ambele fabrici efectiv se chinuie sa aduca oameni la montaj fara skill deosebit. Au cate o parcare de autobuze care zilnic pleaca in tot judetul sa adune oameni si de la 100 km si abia gasesc.
    Nu suntem doar noi in situatia asta, vezi UK ce prostie au facut , nu au nici macar soferi de camion dintre localnici cand acum +100 de ani au inventat industria. Asta este costul bunastarii, nivel de trai mare si oamenii nu mai vor munci grele.

    8
  19. ADR, aha mare direptate ai , nivel de trai mare-n Ro si plecam 1/6 din populatie afara la lucru, halal nivel de trai.

    Ne-am saturat de minciuni boss, aia e , tara asta e reala doar pt unii dar pt majoritatea e o minciuna!

    3
    • E nivel de trai mare fata de cel imaginat de patroni…aia vor sa ne plătească pe toți cu minim pe economie dar sa din capabili sa ne angajăm la spacex iar noi nici să ștergem pe jos fara 1000eur nu vrem…atunci plecam la alții care nu vor să șteargă pe jos fara 1500euro sau echivalent în alta moneda forte (CHF,GBP,USD).
      Cerere și ofertă ii spune.
      Îți dau un exemplu: in anul 2000, un apt de 2 camere pe drumul sării era 11000 USD (vezi cat era salariul mediu atunci). Acum e de la 75000 euro în sus.

      2
      • @Reis, a crescut pretul acelui apartament din Bucuresti dar de ce nu spui cat costa acel apartament in Viena, acolo este de la 180k euro 50 mp. Locul de parcare rezidential 280 euro/ luna, la noi mocca pe trotuar. Casa nerenovata din anii 50 in sat la 80 de km de Munchen 270k in care mai bagi minim 50k in renovare, casa la Otopeni la cheie 120k.
        Ce faci acolo cu aia 1500 eur ?

        1
    • @serghey, plecam sau deja au plecat ? Este confuz ce spui, momentan multi se intorc inapoi mai ales din UK. la un salariu de 1k in Ro traiesti mult peste 1,5k eur in occident. Cheltuielile in vest mai mari. Daca in Ro stai pe 400 eur este rentabil sa pleci in vest pe 1.5 k euro, dar daca faci munca calificata pe 2k euro in Ro nu merita sa pleci in vest pe 2,5k – 3k pentru ca vei avea un nivel de trai mai prost. Sunt cateva cheltuieli fixe care necesita un venit consistent, cum sunt imobiliarele.

      1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *