Buletin naval. Grecii prind gustul croissant-elor

Conform unor surse multiple, se pare că astăzi, 28 septembrie 2021, în cadrul vizitei premierului grec Kyriakos Mitsotakis în Franța, Nikólaos Panayotópoulos, ministrul apărării din Grecia, Pierre Eric Pommellet, directorul executiv al Naval Group și Eric Béranger, directorul executiv al MBDA au semnat un memorandum de înțelegere care deschide negocierile pentru programul grecesc de achiziție de noi nave de luptă (FDI) dar și pentru modernizarea bătrânelor Meko 200 ale marinei palicarilor. Programul este evaluat la aproximativ 3 miliarde de euro.

Cele trei fregate pentru care grecii și-au declarat intenția fermă de achiziție vor fi construite la Lorient, în Franța. S-ar părea că grecii și-ar fi exprimat și opțiunea de a mai comanda și o a patra navă.

Primul lucru care mi-a atras atenția a fost că navele vor fi construite în Franța, nu în Grecia. În oferta inițială transmisă la sfârșitul lui mai 2021, prima navă urma să fie construită în Franța iar celelalte trei în Grecia. Iată cum arăta oferta inițială:

  •  4 fregate FDI HN – 3 construite în Grecia (prima livrare în 2025);
  • o soluție tranzitorie asigurată de transferul a 2 fregate (posibil FREMM) către marina grecească, la începutul anului 2022;
  • modernizarea fregatelor MEKO în Grecia;
  • o participare ambițioasă la industria elenă (HIP).

Versiunea grecească a FDI este prevăzută a fi echipată cu până la 32 de rachete ASTER sau cu o combinație de rachete ASTER și MICA NG, 21 RAM, 8 Exocet MM 40 Block 3C, torpile ușoare MU 90 și un tun de 76 mm. Conform comunicatului de presă al MBDA este vorba doar de rachetele antiaeriene cu rază lungă de acțiune ASTER 30 Block 1 și de rachetele navă-navă Exocet MM40 Block 3C, ultima versiune. Deci fără VL Mica NG.

fregata FDI castiga in grecia

FDI, versiunea grecească. Sursa foto: Naval Group

Conform celor de la G4media, vorbind pentru prima dată despre această problemă, Macron a profitat marți de ocazia de a cere o mai mare autonomie europeană, deoarece Washington-ul își reorientează din ce în ce mai mult interesele față de China și Indo-Pacific.

„Europenii trebuie să nu mai fie naivi. Când suntem sub presiunea puterilor, care uneori își întăresc poziția, trebuie să reacționăm și să arătăm că avem puterea și capacitatea de a ne apăra. Nu escaladând lucrurile, ci protejându-ne”, a afirmat Macron în conferința de presă cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

„Aceasta nu este o alternativă la alianța Statelor Unite. Nu este o înlocuire, ci să ne asumăm responsabilitatea pilonului european din cadrul NATO și să tragem concluziile că ni se cere să avem grijă de propria noastră protecție”, a mai spus președintele francez.

Pentru acest program au mai depus oferte și Damen cu Sigma 11515, TKMS cu Meko, Lockheed Martin cu MMSC, Fincantieri cu FREMM și Babcock cu T31. S-ar părea că au câștigat francezii, cei mai vocali când a venit vorba de susținerea intereselor grecești în estul Mării Mediterane. De unde poate învață și francezii că astfel de achiziții nu se fac strict pe criterii tehnice, mai contează și cele strategice.

Nicolae

P.S. Mulțumiri @Serghey pentru sesizare.

P.P.S. Și tocmai luînd în calcul criteriul strategic atunci când se fac achiziții de armament, am o mare teamă despre care voi scrie un articol separat. Pe scurt, mi-e frică să nu luăm LCS versiunea Freedom, US Navy a propus deja în 2022 ca LCS-3, 7 și 9 să fie retrase din serviciu…

60 de comentarii:

  1. Gasiti diferite infografice, inclusiv:
    „Gowind 2500 type corvette for the #UAE”…
    „Frégate de Défense et d’Intervention (FDI) of the French Navy (Marine Nationale)”.

    https://www.navalanalyses.com/2019/08/infographics-43-future-surface.html

    1
  2. Contractul ar fi de cel putin 3 fregate FDI si 3 corvete Gowind.
    Totul ar face 5 miliarde EUR.
    https://kwwl.com/2021/09/27/greece-france-expected-to-announce-major-warship-deal/
    Mitsotakis referred to the recent AUKUS agreement between the US, UK and Australia, stressing that Europeans should be willing and able to do more things “on our own.”
    https://www.ekathimerini.com/news/1168672/new-power-balance-in-east-med-with-french-frigate-corvette-deal/
    Adica Grecia ar mai lua ceva fregate in plus, dupa ce Macrou a plans pe umarul lui Mitsotakis.
    Daca plange si pe umarul lui Iohannis? Ca suntem tari surori! 🙂

    4
  3. Nu mai suntem.S-au sucit de o vreme.Vina si interesul lor.Ei vor € cu Ivan,noi facem treaba cu aia interesati de a combate influenta rusa.
    Daca Madagascar ar deveni brusc o mare putere anti rusa,subit am descoperi si noi stravechea prietenie romano-malgasa.

    14
  4. @P.P.S. De ce, e’ mai bune tetalurile noastre? :p

    • Tetalurili noastre nu mai „e” bune de nimica…
      Totusi, nici LCS-urile Freedom n-ar fi o afacere prea grozava pentru noi.
      In primul rand, sunt nave care necesita atentie in operarea si intretinerea grupului motopropulsor ceea ce contravine cu spiritul nostru cu „doua lite” si „las’ ca merge si-asa”. Iar asta ar putea genera reparatii costisitoare si nave trase mult timp pe dreapta. Momentan, US Navy a descoperit o eroare de proiectare a transmisiei pe care LM si Renk, producatorul ei, s-au angajat sa o rezolve. Ramane de vazut cu cat succes.
      In al doilea rand, multi spun ca navele is cam subtiri inarmate si LCS-urile de baza nu-s prevazute cu lansatoare verticale pentru rachete AA ceea ce-i da o flexibilitate redusa. Iar daca e sa le modernizam la nivelul propus de LM prin 2020, asta va insemna alti bani, alta distractie: https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/littoral-combat-ship-lcs.html
      In al treilea rand, modulul de lupta AS care ne-ar interesa pe noi este in teste pe LCS-3 dar nu mi-e clar care-i situatia lui.
      In al patrulea rand, navele sunt scumpute iar aducerea lor la acelasi standard va costa. Doua miliarde estima US Navy costul aducerii primelor 4 LCS la acelasi standard cu ultimele produse. Daca navele sunt retrase din serviciu si devin disponibile prin EDA (Excess Defense Articles) atunci poate fi ceva (sunt destule argumente pro), cu conditia sa fie reparata problema transmisiei inainte. Adica sa stim ca ce-au facut Renk si LM functioneaza in parametri.
      Un astfel de potential deal poate sa iasa bine sau poate sa iasa prost intr-un mod catastrofal. Si mai depinde si ce vom dori sa facem cu navele astea…

      12
      • WOW… keeping my fingers crossed! ? Really am! ?

        4 x L.C.S. clasa Freedom, aduse la zi… desigur… va costa bani buni, nimic de zis! Dar nici nu pot sa cred ca Americanii(Lockheed Martin) si cei de la Renk, isi pot permite rateuri de genul… „nava sta mai mult la cheu, din cauza ca am proiectat prost transmisia”… ? haideti sa fim realisti totusi!

        Mai ales faptul ca este hardware made in U.S.A. si mai ales ca strategii Americani sunt absolut constienti de importanta puterii navale a N.A.T.O. la Marea Neagra, iar singurul aliat capabil sa opereze si sa intretina o astfel de tehnologie in contextul actual, este doar Romania! ?

        Navele au o arhitectura absolut transnet!(ca-n filmele Sci-Fi despre viitorul apropiat) Bat la pariu ca Ruznacii si Turklerii si-ar musca degetele, asta dupa ce mai intai si-ar smulge tot parul de pe scafarlie, in secunda doi, dupa anuntul oficial! ?

        Cat despre restul „problemelor” in legatura cu instalarea de lansatoare verticale AA si modul anti-submarin… details, details… pentru ce mai exista proiectanti si ingineri atunci?

        7
        • Rateuri se intampla si la cele mai mari case. Deci da, hai sa fim realisti! Este o problema reala, navele sunt trase pe dreapta sau circula cu limita de viteza iar constructia a fost stopata.
          Proiectantii si inginerii costa. Oricum, as putea sa „bat la pariu” ca nu prea stii despre ce vorbesti in comentariul de mai sus…

          2
          • N-ar fi mult mai ok, sa cumparam mai multe nave de 4000 tone, adaptate si pentru lupta anti-submarin, care sa indeplineasca si rol AA si evident anti-nava suprafata, decat sa frecam duda atata, pentru corvete de 2500 tone si ulterior fregate de 5000-6000 tone??

            Cu timpul cumparam vreo 12-16 Freedom class, in caz de nevoie putem sa ne sustinem angajamentele asumate fata de N.A.T.O. cu ele, in caz de este necesara asistenta noastra in Mediterana, Oceanul Indian sau Atlanticul de Sud, caci din start Freedom class sunt gandite sa navigheze pe Ocean…

            Cumparam una si buna si restul la revedere, e mult mai simplu asa!

            6
      • Merci de raspuns, Evident, comentariul meu avea o doza de pamflet :).Sa speram ca nu repetam isprava cu Type22, dar la cum par a sta lucrurile acum ma astept la orice…

        2
      • @nicolae am si eu o intrebare apropo de numarul de nave de lupta necesare apararii Romaniei la Marea Neagra : In acest sens sunt necesare decat 3 fregate (2 Type-22 R +1 Marasesti-class), 6 corvete (4 Gowind-class + 2 Tetal 2-class), 3 VPR Tarantul 1-class, 3 VT Epitrop-class, 3 deminoare Musca-class si 1 Corsar-class + navele existente auxiliare? sau numarul lor trebuie augmentat? La toate acestea ar trebui obligatoriu sa se adauge intr-un timp cat mai scurt 3 submarine diesel-electrice cu API.
        Personal cred ca dupa ce se vor achizitiona, speram cat mai repede, cele 4 corvete multirol + modernizate si reinarmate cele 2 fregate Type-22 R, trebuie achizitionate 3 submarine cu API chiar si sh daca sunt. Dupa se va putea cu ce bani or mai fi, inlocuit Marasesti-ul, cele 2 Tetal-2 si ce va mai trebui inlocuit dintre navele FNRo daca nu se vor mai preta la modernizari si reinarmari.
        Si ca sa nu fiu chiar off-topic trebuie sa recunoastem ca francezii fac nave de lupta de mare calitate dtpdv. Ca sunt shpertzari cu cine le permite…..asta e, cateodata jmechereala face parte din business. Ma intreb de unde vor avea palicarii bani sa plateasca atata armament? Nu ar acoperi turismul, comertul si economia lor actuale atatea costuri!!!

        2
        • @nl81 Motivul pentru care am lasat acest comentariu este urmatorul:
          1. De cand tot comentezi pe aici nu dai dovada ca ai fi citit altceva decat comentariile la articole. Ca sa fie clar, nu citesti articolele sau nu intelegi ce scrie in ele. Fa un efort si cauta pe site, sunt numeroase articole pe tema numarului navelor de lupta necesare apararii Romaniei in Marea Neagra;
          2. Vad ca e necesar sa fac permanent politia „offtopic-ului” la articole. Comentariile offtopic vor fi sterse, dupa o prealabila avertizare pentru cei noi pe site. Celor vechi li le voi sterge direct.

          3
          • Ooooh mon Dieu…. Mon cher @nicolae bien sur j’ai lu l’article sinon je n’aurais pas fait le petit commentaire à la fin pour les frégates que les grecs vont les acheter…..asa ca tot vorbiram de francezi. Poate nu am timp sa citesc toate comentariile dar articolele care ma intereseaza sigur le citesc….ar fi chiar culmea ca sa nu citeasca articolele.

            1
  5. Palicarii se grabesc si n-au chef de experimente, vor navele repede si conform cu cu pliantul. Pe de alta parte frantujii i-au sprijinit cu portavionul si fregata-n mana in Mediterana si promit s-o mai faca si altadata…

    4
  6. Nu stiu de ce le mai trebuie flotă, când venim noi cu perechea regală și îi apărăm de oricine, fie și marele sultan… Si daca își ia avânt crucisatorul Muntenia, face noul canal Istanbul, doar sa îi ajungă combustibilul, că fum cât vulcanul ăla spaniol scoate din dotare…

    12
  7. Concluzie : Marina palicarilor mai bine dotata decit Marina pelicanilor de Dunare.

    7
  8. Cele trei nave, dacà vor fi comandate fiindcà deocamndatà sunt la scrisori de intentii, fie ele oficiale, vor fi luate de pe lista care era consacratà marinei franceze – douà de livrat în 2025 si una în 2026.
    Am auzit cà grecii ar dori si 3 corvette Godwind (poate de pe lista marinei române ?)

    Se mai zvoneste cà americanii care erau si ei în competitie, ar fi încurajat în umbrà târgul cu NG, o micà compensatie pentru istoria australianà. Si cà grecii vàd în Franta mai degrabà un aliat decât un furnizor, ceea ce ajutà si asta.

    3
  9. Nu am aflat nimic despre elicopterul ambarcat.

  10. Autonomia europenilor este pt alte tari in materie militara, nu pentru Romania si Polonia,daca e sa credem ce le-a zis un ungur din SUA altor unguri intr-un interviu, chiar daca nu le-a cazut bine alora,si daca avem in vedere ca totusi luand in considerare faptul ca afirmatiile facute de propaganda pesedista cum ca dragnea ar fi dorit sa cumpere favoruri oferind contracte americanilor pt armament ca doar un fum de mascare menit sa acopere magariile pe care le aveau in proiect ei privind anularea prin vot parlament a unor contracte deja convenite cu americanii si organizarea de licitatii trucate in pur stil romanesc dublate cu negocieri pt spaga ,este posibil ca contractul Hsam sa fi fost un incident de tipul submarinelor australiene,insa cu anularea a ceva deja convenit cu americanii,iar americanii spre deosebire de francezi in australia sa fi avut puterea de coercitie a decidentului astfel incat contractul sa urmeze calea deja convenita, iar bifand lucrul asta,americanii sa arate altora care sunt interesele lor strategice,luand in considerare si modalitatea cum ulterior sa acordat contractul Siml

    1
  11. Scump halatul frantuz. FDI vine cu preț de preț. Iar intra greci-n criză peste vreo 10 ani.
    Cat despre cat de mare e componenta strategică ce o pune Franța la bătaie, poate merge la o ceartă între aliații NATO (mai o moarte clinica, mai o ceartă prin ziare, etc..), dar s-a văzut ca atunci când au de-a face cu ursul, au făcut fix pix. Cat despre LCS, n-avem oo să ne stricam la burtică cu niciun aliat strategic. Ca atare nu vom lua nici Gowind, nici LCS, nici Milgem, nimic. Dar vom nemultumi pe toată lumea. 6 sute de baterii roze să vină la băiatu. Merg cu tort pe 15 August. La anul și la mulți ani!

    6
  12. Eu cred că iubirea asta greco franceza are și un substrat politic.
    In schimbul contractelor bănoase , Franța prin rolul ei de ” al doilea comandant ” in politica UE ( primul e Germania ), face sa se închidă cite un ochi la ceva derapaj fiscal , bugetar grec.

    8
    • Subscriu!….200% datorie externa din PIB, unii spun ca e chiar mai mult, platesc dobanzi la dobanzi doar ca ei au creditori externi mai puternici ca ei, americanii au 130% din PIB dar au tiparnita, cea mai tara ghioaga si creditori captivi.

  13. @Nicolae,

    Iertare, am citit articolul in fuga si n-am apucat sa raspund cu ultranecesarul ,,placerea e de partea mea”

    Eu personal nu cred ca vom lua LCS, Strumpf a aparut cu ,,profetia” pe site iar voi ati combatut-o din timp probabil considerand-o foarte probabila.

    De ce nu cred asta, ma uit la parcursul Greciei si la cum i s-au ,,rezolvat “ problemele macroeconomice dar si de securitate si la ce sustinere are in conflictul cu Turcia odata ce a ales sa mearga pe mana Frantei, nu stiu daca a fost santaj, sau si-a creat o dependenta din cauza unor nevoi clare dar e cat se poate de clar, tarile sarace UE depind de tarile bogate UE , deci nu cred ca Ro i-si permite sa ignore aceste tari mai ales c-au fost trase semnale destul de clare.
    Sa mergem in continuare exclusiv pe mana americanilor si sa-i iritam in continuare pe francezi si nemti e mai mult decat prostie , e sinucidere , nici nu vreau sa ma gandesc la PNRR si la tot ce inseamna fonduri UE care ar putea fi sabotate, iar ROEXIT nu-i viabil cum nici BREXIT se vede ca nu.

    Putem lua in comtinuare de la americani justificand asta europenilor ca spre exemplu aviatia dar nu avem nicio scuza ca restul categoriilor de armament sa nu fie european.
    Concluziia mea, nu ne permitem sa facem ce face Ucraina ( e nevoita, nu are sorijin UE) si Polonia (i-si permite, are economie puternica si industrie proprie) , ne vom izola iar tensiunile sociale nu vor intarzia sa apara.

    3
    • Nici eu nu cred ca vom lua LCS, sau ca sansele sunt scazute. Totusi, nu ma mai mira nimic.
      In acest moment nu as lua armament decat de la SUA, UK, Norvegia, Finlanda, Suedia, Olanda, Israel si, la limita, Italia. De principiu, astea-s tarile cu care as lucra. Daca vorbim de licente, discutia se schimba. Discutia pe acest subiect este foarte ampla si depinde de foarte multe variabile.
      Oricat de iritati ar fi germanii sau francezii. In realitate, doar francezii sunt iritati, cel putin la nivel declarativ. Germanii tac si fac.

      5
    • asta cred si eu ca ar fi atitdunea buna, sa luam si de la europeni.

      Patriot vs. Aster, sa zicem ca am avut un motiv intemeiat ca Patriot e in serviciu (desi Aster nu-i rau).

      La Himars nu era echivalent…

      La NSM a fost o pastila amara pentru francezi dar e o generatie mai noua si potential de dezvoltare infinit mai bun ca Exocet-ul care e totusi o racheta destul de veche.

      Cu Piranha hai sa zicem ca le facem aici si e transfer de tehnologie…

      La corvete am facut licitatia vietii si ne-am ales cu Gowind cand puteam sa le facem la noi in curte cu Damen, o tampenie dar asta e, am mai cumparat si ceva european

      Problema cu francezii si nemtii e ca au cantitati mici daca e nevoie de inlocuire si perioada in care le livreaza e mare…ma uit la ce fac francezii si-s putine care-mi plac, e.g. Rafale, Leclerc (dar nu e fezabil ca nu mai e linie de fabricatie), Sherpa (dar americanii o sa puna diverse chestii pe JLTV), Cesar si Mistral / Mica.

      Deci ce sa alegi de aici? Cesar si cam atat. Mistral nu e manpad dar e o scula buna.

      La nemti e simai putin.

      Ar fi Leo si Lynx dar sunt scumpe si parca ne scoatem mai repede cu Abrams. E problema cu turbina dar nu cred ca e insurmontabila plus ca la numar si rol putem suplini cu TR-85 modernizat, asta fiind rol de fire support pt infanterie si Abrams in rolul de MBT clasic, Spike-ul (ultima data am luat facute in Germania) si ce mai face Diehl (am mai zis ca ar merge o colaborare exstinsa cu firma asta, mie-mi plac jucariile lor).

      Si ajungem si la naval, ei bine atat francezii cat si germanii fac submarine desi cel mai potrivit pt noi, cel putin pe hartie, ar fi A26 ala de 1000 t (suedezii sunt in EU dar nu in NATO sa vezi dracie).

      In fine, european as lua acum sistemul AA Diehl baza pe IRIS pt SHORAD (tot ei fac si Eurospike-ul), Rafale cu SCALP si Meteor (dar nu e realist dupa F-16), elicoptere utilitare medii/usoare (dar as negocia ceva mai mult pt consortiul cu IAR Brasov, cel putin toate intretinerea elicopterelor de la MApN , MAI si ce mai e pe aici) si artilerie, transfer de tehnologie pt 105, 155 mm si eventual reluarea productiei la Resita. La armament individual iar poti lua ceva european (personal mi-ar placea Bren-urile cehesti) si as explora si variantele SH e.g. Wiesel pt VM ca oricum vor sa scape de ele (stiu, obsesia mea cu senilele vs roti)

      Se poate face treaba si cu europenii insa nu mi se pare ca noi avem o conceptie clara despre ce ne trebuie, unde trebuie sa ajungem, ce gauri sunt de astupat si unde e de investit (personal as miza pe binomul drona/artilerie si comunicatii greu de bruiat, radio cu salt de frecventa etc. ) si cum sa functioneze acest ansamblu de mijloace coordonat

      Am mai zis ca in loc de lista aia lunga de fregate si corvete si npr-uri, as tine doar corvetele si in rest 6 submarine la 1000 tone. A-26 Pelagic parca ne vine manusa….

      Eh, bat si eu campii, noi nu suntem in stare sa cumparam nimic fara acord guvern guvern,

      E un anunt interesant pe linkedin:

      „About the job
      Senior Advisor Defense Acquisition – Romania

      Security Clearance Requirement: Secret

      Citizenship: United States

      Culmen International is recruiting for a Senior Advisor Defense Acquisition to support the Romanian Ministry of National Defense (MoND). The position is based in Bucharest, Romania.

      This position is contingent upon contract award.

      Position Description

      The Senior Advisor shall work with the MoND to develop the ability to implement a transparent full life-cycle of the acquisitions process and provide support to budget officials of the MoND, the Chief of Defense (ChoD), the Chief of the Armaments Directorate, and other stakeholders as appropriate.

      Role And Responsibilities

      The Senior Advisor will provide the advice and technical assistance needed to develop and implement an effective and transparent acquisitions program at the MoND. The Senior Advisor shall also support effective Government of Romania interagency coordination by the Ministry of Defense around acquisitions.

      The Advisor will assist the MoND with developing more efficient and effective processes for acquisition, procurement, and contracting. They will also advise on best practices for conducting independent cost-estimates for Total Lifecycle Acquisition costs and performance metrics and assist in the developing and institutionalization of a transparent acquisitions system.

      The Advisor will use lessons learned from U.S., NATO, and other Allied nation defense acquisition processes and propose best practices to Romanian defense leadership.”

      Adica oamenii s-au prins ca nu suntem in stare 🙂

      6
  14. Man fara grangurii mari UE ne soanzuram singuri si da avem nevoie de licente si transfer real de tehnoligie, acum aven acces la aproape orice si trebuie profitat, lumea e larga iar relatiile economice din trecut merita reinviate.

    E adevarat, trebuie smerenie si inteleociune si e cazul sa mai contam si noi cu ceva, PIB-ul Roamaniei nu-i de fapt al Romaniei pt ca capitalul nu-i al nostru.

    3
  15. Eu as prioritiza, acolo unde vb de SF as incerca pe cat se poate sa asigur macar intrerinerea iar unde se poate as inverca chiar sa fac parte din lantul furnizorilor daca nu pot face parte din diferite motive, politice, cost etc.dar acolo unde chiar e posibil as incerca licente care sa-mi dea toate drepturile de dezvoltare ulterioara a produsului, cred ca aici a fost problema cu Rheinmetall, vorbeam de un produs, dezvoltat de ei cap coada la care Romania avea toate drepturile iar asa ceva nu e ieftin, eu as fi mers pe asa ceva daca aveam posibilitatea de dezvoltare ylterioara si a unui senilat din care sa pot face si derivate civile cum ar fi camioane de mare tonaj,?buldozere sau excavatoare de care cred ca Ro va avea mare nevoie daca cu adevarat pt dezvoltarea infrastructurii.
    Dar daca pt asa ceva ar fi trebuit un plan bun in care sa atragi si entitati private romanesti , o afacere in genul celei facute de turci cu HK (MPT76) ar merita facuta, dar cred ca sunt destule variante si cu evreii , doar sa vrei

    1
  16. Cu ce vine FDI HN (Hellenic Navy)
    -radar Thales SeaFire AESA
    -sonar Kingklip Mk.2 hull mounted
    -sonar CAPTAS 4C variable depth
    -32x Aster 30 B1 surface to air missiles
    -8x Exocet anti-ship missile MM40 B3c
    -MU90 torpedoes
    -CANTO anti torpedo decoys
    -SeaRam (din cate am auzit)
    -tun 76 mm
    https://www.navalnews.com/naval-news/2021/09/latest-details-on-the-deal-between-france-and-greece-for-3-fdi-frigates/
    Corvetele GOWIND:
    -radar Thales 3D SMART-S mk2
    -sonar Kingklip Mk.2 THALES
    -sonar CAPTAS VDS THALES
    -16 VL-MICA NG
    -8x Exocet anti-ship missile MM40 B3c
    -MU90 torpedoes
    -tun 76 mm
    https://www.defenseworld.net/news/30509/#.YVRU-X1RWUk
    Eu zic ca ar fi bine sa incheiem afacerea cu Naval Group.

    6
  17. Domnilor, ma uit si vad cu turcii au reusit sa isi bata joc de greci doar ca au plimbat cateva barci si avioane prin zona astora. Grecii au intrat previzibil in panica si au dat iar drumul la robinetul de achizitii pe caiet. Se vor indatora +peste cel deja 200% din PIB.
    Rezultatul va fi o previzibila criza economica, mai ales ca turismul merge prost, deci din nou constrangeri si taxe majorate pentru populatie. Oricum grecii au obiceiul sa fie iertati de unele datorii, deci din nou teapa pentru vestici.
    Si asa, cateva plimbari cu barcile prin zona in +5 ani vor genera o noua criza economica locala sau chiar la nivel de UE.
    Este aceeasi schema facuta de US cu URSS si mai nou Rusia.

    3
    • Nu te ingrijora de ce fac grecii. Grecii joaca in alta liga, in grecia deja se bat cap in cap interese strategice din care iti spun doar pe cel important: China vs USA…restul sunt umplutura. Pana reusesc sa faca chinezii portul din Slovenia+autostrada pana la unguri tot portul Pireus ramane activul strategic ochit de cele 2 puteri.

      1
  18. Interesant ce spui ADR dar tin sa-ti atrag atentia asupra unui fapt, nu toate statele-si platesc datoriile asa cum am facut noi.

    Eu cred ca sunt destui cei care se pregatesc de un conflict, asa ca-i cam doare undeva de datorii.

    1
  19. Se pare ca, totusi, vom cumpara Gowind. La solicitarea G4Media, MApN a raspuns ca isi afirma disponibilitatea de a semna contractul cadru. Stirea este pe site G4Media.

  20. @serghey, Sa presupunem ca vor cumpara aceste vase si in paralel turcii mai fabrica si ei inca 3 fregate si un port elicopter. Ce vor face grecii? Mai pun pe caiet inca 5 mld sa mai ia inca o runda ?
    Diferenta e ca turcii fabrica aproape e2e vase, vehicule, rachete, drone, armament individual si altele. Au o industrie care proceseaza si amortizeaza o parte din investitie prin export.Cum va arata o cursa a inarmarii intre unu care produce aproape tot cu un % de recuperare investitii din export si unu care cumpara pe datorie de la altii? Pana la razboi, sa vedem care poate duce la final cursa inarmarii.

    4
  21. ADR, nu-s fan Turcia dar i-i admir, am sustinut si sustin ca tara asta a facut progrese extraordinare, i-am dat exemplu pe turci de modul cum si-au industrializat tara BRAVO lor dar exista un dar, tarile astea vor face parte din niste tabere in cazul unui cinflict si pana acum se pare ca turcii au ales tabara gresita, poate si nevoiti nu zic, daca totusii aliatii vor fi ocupati intre ei si nu vor putea sa-si acorde mare sprijin unul altuia si se va ajunge la parte-n parte da atunci grecii is mancati, nu au industria in special si economia in general adaptata unui conflict de durata….de asta mi-e frica si in cazul nostru.

    2
    • @serghey, sa facem o distinctie intre tara ca si intreg si conducere ei la un moment. Turcii o ard bine pe munca spre deosebire de greci sau noi, dar din pacate conducerea lor i-a adus in o situatie extrem de proasta ca si nivel de trai. Grecii, pe cuvant daca inteleg din ce fac bani de-si permit asemenea achizitii.
      Daca va fi conflict greco-turc, rezultatul e previzibil cu sau fara fregate noi sau Rafale. Eu zic ca aceste achizitii sunt mai mult o taxa de protectie platita la francezi care de pe la Bonaparte incoa au ramas doar cu populism si idei sociale, in rest vin altii sa-i scape de belele.
      Se intreaba cineva daca in un an Erdo si echipa pleaca si vin din nou altii care bat palma cu americanos? Va fi praf in ochi intelegerea grecilor cu francezii, doar ca grecii vor ramane cu datoria de platit. In ’70 cu invazia din Cipru ce au facut grecii? Atunci stateau mai bine ca acum in raport cu turcii.

      • ADR, eu vad o tara intr-un ansamblu, conducerea actuala a Turciei nu a aparut din senin, pana la urma clasa politica a unei tari e o mostra a acelei societati.
        Nu mi-e foarte clar ce a fost in realitate cu puciul de la turci dar mi-e foarte clar ca americanii , rusii si nemtii ar putea sa ne spuna cate ceva….poate si evreii?, dupa mine nu sunt prea multe sanse de apropiere intre turci si americani cel putin in contextul politic actual .

        1
      • Ce ard bine pe munca turcii? Au venit unii la Ford ca sa modifice niste roboti si ii invata astia din Romania cum se face. Sunt vai de ei.

        1
  22. Noroc ca avem umor…
    Ne batem joc, in stil mare, de ce avem in tara ca santiere navale …
    In loc sa construim – si pentru noi, aici – parca vad ca luam LCS gata de tras pe dreapta… ca stinga e cam ocupata de rusky.
    Pina acum era gata ceva, macar carenele corvetelor/fregatelor …
    Asa stam la gard si ne zgiim la aia de pe santierele noastre, care produc pentru altii…
    N-am pomenit asa tara de prosti … ne aplecam sa ne-o traga UE si platim gaze si curent ca prostii … ca capii nu-s in stare sa negocieze decit cu pantalonii in vine si numai cu UE.
    Asa ca, romani, multa m..UE va doreste UE.
    „Sa traiti bine” parca era … probabil se referea la cei din V-ul UE, restul nu conteaza, tari de desfacere …
    Romainul s-a nascut fara coloana vertebrala… stam mai mult aplecati si plecati, si votam prostii la conducere, care fac doar pentru ei.
    Cum sa faci acizitii cu licitatie pentru apararea tarii ?
    E noaptea mintii … nu ne mai facem bine.
    „Gindul la pensia speciala imi da puteri” sa continui „munca buna, in folosul neamului .. meu”, parca asa era cu rana din pulpa … adaptare, deh.
    Hai sa punem odata mina pe munca si sa batem niturile la balelel alea, la CT sau oriunde, sa inceapa ceva sa prinda forma, ca seaca draq marea Neagra pina facem noi ceva barci …

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *