Este cazul după centenarul armei tancuri și ziua Armatei Române să facem și această evocare, obligatoriu trebuie să trecem în revista noastră de front pe generalul de brigadă Radu Korne, singurul expert în război blindat pe care Regatul Romaniei l-a avut vreodată.
Radu Korne s-a născut în vechea familie boierească „Cornea” la 23 decembrie 1895, tatăl sau fiind reputatul avocat al epocii, Mihail Korne, al cărui bust trona până în 1948 la intrarea in Palatul Justiției din București.
Încă de tânăr Radu a manifestat o pasiune pentru istorie studiind arhivele cu privire la originea familiei sale menținând scrierea veche a numelui sau, respectiv „Korne”. A absolvit școala de ofițeri activi de cavalerie de la Târgoviște în anul 1915, in pragul intrării Romaniei în primului Război Mondial. A fost încadrat la Regimentul 9 Roșiori apoi Regimentul 4 Roșiori, Regiment care va primi onorific denumirea „Regina Maria”.
A luat parte la Primul Război Mondial unde hotărârea și tactica sa pe câmpul de luptă se fac remarcate. În timpul celei de-a doua bătălii de la Oituz, locotenentul Korne se distinge în luptă. Cucerește obiectivul încredințat în condiții foarte grele și este rănit. Pentru aceste fapte de arme deosebite primește Ordinul „Mihai Viteazul”, clasa a III-a. Participă de asemenea și la campania din Ungaria, și este promovat la gradul de căpitan.
Anul 1920 îl găsește pe Korne în postul de ajutant al comandantului Brigăzii 2 Roșiori. La finalizarea războiului își completează studiile la Scoală Superioara de Război și apoi continuă la Școala de Cavalerie Saumur din Franța. Căpitanul Korne prinde începutul dezvoltării la nivel tactic a blindatelor în contextul trecerii de la cavalerie clasica la cea motorizată. Devine un fascinat al utilizării blindatelor pe câmpul de luptă și caută sa dezvolte cunoștințele acumulate.
La întoarcerea în țară devine instructor și profesor de tactică al școlii de cavalerie din Sibiu, iar la scurt timp este avansat la gradul de maior și devine directorul de studii al școlii.
In 1934 este avansat lt-colonel si îndeplinește mai multe funcții de importanta in cadrul Inspectoratului General al Cavaleriei. Are o relație buna cu Regele Carol al II-lea dar si cu generalul de atunci Ion Antonescu.
Anul 1939 aduce avansarea la gradul de colonel plin și comanda Regimentului 8 Roșiori. În 1940 este decorat de Carol al II-lea cu Ordinul „Steaua Romaniei” în grad de Ofițer.
Anul 1941 și angajarea Romaniei in război oferă și momentul astral al generalului Korne, pe câmpul de lupta, la comanda Regimentului 6 Roșiori Purtat din Brigada 5 Cavalerie. Prin luptă încă din primele zile ale începerii operațiunilor militare, colonelul Korne obține cucerirea unor puncte cheie din Nordul Moldovei și aprecierea comandanților săi la care se alătura și generalul german Neuling.
Avansând spre Nistru, sub comanda colonelului Korne cavaleriștii Regimentului 6 Roșiori asistați de o secție de artilerie de munte străpung linia „Stalin” și cuceresc un număr de 12 cazemate și un cap de pod. Faptele de arme excepționale au rămas desigur înscrise în istoria militară românească alături de denumirea acestui detașament excepțional: „Detașamentul Col. Korne”.
Pe Nipru unitatea colonelului Korne a fost încercuita de efective mult superioare respectiv elemente din Armatele 9 si 18 Sovietice. Korne și oamenii săi rezistă eroic ofensivei sovietice iar surprinzând momentul contraatacului format din unități germane și române, iasă din încercuire și resping decisiv pe sovietici. La scurt timp armatele 9 si 18 sovietice sunt încercuite de români și germani și sunt distruse. Pentru aceste fapte colonelul Korne este decorat cu Ordinul Mihai Viteazul clasa a II-a, fiind unul din extrem de puținii militari romani decorați cu acest ordin și in primul război mondial și în al doilea.
În 1942 colonelul Korne primește comanda Diviziei 8 Cavalerie, și avansează spre zona Donului. După cum istoria a consemnat, aici are loc schimbarea cursului războiului iar unitățile române sunt distruse, cu tot eroismul de care au dat dovadă. Acțiunile colonelului Korne, în condiții imposibile, sunt observate iar la întoarcerea în țară pentru fapte de arme este decorat cu Crucea de Cavaler a Crucii de Fier și promovat la gradul de general de brigadă.
Anul 1943 a însemnat reorganizarea unor divizii românești de cavalerie în motorizate, astfel aceste proces a avut loc sub coordonarea generalului Korne. Amintim aici divizia 8 Cavalerie. Pentru scurt timp primește comanda Diviziei de Gardă. După martie 1944 generalul primește comanda unei divizii pe măsura sa, Divizia 1 Blindata „Romania Mare”, divizie a cărui comandant, general de divizie Ioan Sion a murit pe câmpul de luptă. Din acest punct soarta războiului este previzibilă pentru Germania iar Divizia 1 Blindată ia parte la operațiunile din Nordul Moldovei, acolo unde înregistrează o serie de victorii în fața unui dușman mult superior numeric. Distruge un număr impresionat de tancuri sovietice, capturează material de război si prizonieri.
Gen. Bg. R. Korne in fruntea blindatelor Diviziei 1 „Romania Mare”, pe Front.
Armistițiul îl prinde într-o poziție defensivă avantajoasă în zona Roman. După armistițiu este eliberat din funcție și pus la dispoziție. Solicită comanda unei unități si angajarea în lupta in continuare motivând faptul ca la ora respectivă era singurul comandant român cu experiență și rezultate excepționale la eșalon de mare unitate blindată, însă este refuzat. La 21 octombrie 1944 este arestat la ordinul Comisiei Sovietice pentru aplicarea armistițiului și închis. Este eliberat în 1945, februarie. Intre 1945 si 1946 a fost interogat în mod repetat, pus sub acuzare și ulterior găsit nevinovat. A fost arestat iarăși in 1948 pentru „uneltire împotriva siguranței statului”, încarcerat la Jilava și niciodată judecat. În aprilie 1949 generalul, un om fără o statură fizică impunătoare, este torturat și bătut până la fracturarea coloanei vertebrale, la comanda comandantului închisorii Nicolae Moromet(e). Decedează în urma loviturilor la 28 aprilie, ora 13.
Rareori fac asta, dar trebuie să o facem până la urmă. Vreau să vă prezint comparativ imaginea călăului generalului Korne. Nicolae Moromete sau Maromet pe numele său, lt-colonel de penitenciare, semianalfabet. Născut într-o familie țărani, absolvent al claselor primare, cu grave probleme in exprimare vorbită si scriere. Copil de trupă până la 17 ani la regimentul 6 artilerie Pitești se angajează scurt la o primărie de sector din București ca și măturător în ajunul celei de-a doua conflagrații mondiale. La începerea războiului, este concertat si trimis pe front. Se întoarce de pe front cu gradul de caporal. Se înscrie in PCR, urmează școala de partid si devine ofițer MAI, având astfel o ” impresionantă ” carieră militară de câteva luni. De aici încolo va avea o lungă carieră de torționar. Pentru informații suplimentare, Grigore Caraza, disidentul și luptătorul anticomunist i-a dedicat un capitol întreg în cartea sa „Aiud însângerat” din care spicuim:
„Pentru a putea stăpâni, conduce şi teroriza poporul, comuniştii s-au servit de elemente de cea mai joasă speţă, de drojdia şi scursura acestui neam. Un exemplu elocvent este Maromet, care a ajuns în timpul comunismului comandantul celei mai sălbatice închisori, Jilava, cunoscut ulterior printre cei mai sângeroşi torţionari comunişti. Înainte, fusese om de serviciu la primăria Sectorului Negru Bucureşti – pe atunci, capitala fiind împărţită pe sectoare, în culori – galben era centrul, iar pentru celelalte sectoare fiind verde, roşu, albastru şi negru“.
Din păcate aici se încheie tragic povestea unui militar de excepție al Armatei Regale Române, la fel ca ca majoritatea celor din această lungă serie dedicată acelor oameni care au demonstrat un lucru mai mult decât orice: demnitate, chiar si în fața morții.
În amintirea și onoarea tuturor celor care au făcut parte din Diviza 1 Blindata „Romania Mare”, desființată la 26 octombrie 1944, condiție impusă a tratatului de pace cu URSS.
În amintirea celui care mi-a povestit prima data în viață despre eroismul Regimentelor de Vânători din compunerea Diviziei 1 Blindate.
Mă semnez al vostru lt(rez)
Bibliografie suplimentara:
Date cu privire la vechile familii boierești: http://www.cesindcultura.acad.ro/images/fisiere/rezultate/postdoc/rapoarte%20finale%20de%20cercetare%20stiintifica%20ale%20cercetatorilor%20postdoctorat/lucrari/Iorga_Filip.pdf
Biografia unui torționar:
http://www.revistamemoria.ro/biografia-unui-tortionar-nicolae-moromete/
Surse diverse:
https://amnr.defense.ro/app/webroot/fileslib/upload/files/Revista_Document/Revista_001_1998.pdf
https://www.worldwar2.ro/generali/?language=ro&article=102
Viata, faptele de arme si destinul tragic ale generalului Radu Korne, mandria cavaleriei romane – Rezumat Academic.
Revista Gandirea Militara Romaneasca – Articol – “Ofensiva sovietica de la Stalingrad” – 2009 – Pag 54.
Maior Walther-Peer Fellgiebel*- Die Träger des Ritterkreuzes des Eisernen Kreuzes 1939-1945 (Friedburg, Germany: Podzun-Pallas, 2000). ISBN 3-7909-0284-5
*Fiul generalului Fellgiebel, executat in 1944 pentru rolul avut in tentativa de asasinat a lui Hitler condusa de colonelul Claus von Stauffenberg.
Din păcate urmașii lui Maromet sunt încă la putere. Fară un proces real al comunismului această țară nu va avea viitor.
Nu proces. executii publice pe stadioane, taliban style.Nu va amagiti cu procese,drepturile omului etc.Astia nu stiu decat de glont.
Ramai in evul mediu. Numai sa nu faci pui.
tu de unde ai aparut?
…”proces real” al COMUNISTILOR, nu al comunismului.
cu nume, prenume, cnp, adresa, fiul lui cutarica etc. – dosar penal intocmit ca la carte.
Comunismul este o simpla minciuna folosita ca pretext de COMUNISTI pentru a devaliza o tara in mod legal si a distruge cateva generatii de potentiali adversari.
traseul clasic de torționar,le-am si platit traiul pana mult incoace.
interesanta chestia cu sectorele interbelice ale capitalei,acum s-ar potrivi culoarea maro dar in diferite nuante.
decapitarea societatii de atunci o resimtim si azi,oricum pentru mine in acei ani a disparut romania normala inclusiv armata romana.atata timp cat statul inca colcaie de urmasi si apologeti ai timpurilor rosii de dupa ‘45 ne vom zbate inca multi ani in minciuna si mediocritate.
cine dracu sa mai vorbeasca de crimele comunismului intr-o tara conspirata si penetrata din dealul mitropoliei pana in varful academiei?!
Da coane, astia suntem. Astia ca in numele lu’ secu’ nationala nu am dat niciodata liste cu cadrele de nadejde si mai ales cei care au fost calaii elitelor interbelice, sa stim si noi un nume, si mai apoi neamu’. Ca daca neamu’ ii si azi pe cai mari politici, ete problema fundamentala a statului.
Am facut pe noi ca natiune cand punctul 8 a fost „uitat”. Proclamatia de la Timisoara trebuia sa fie parte integrata a Constitutiei Romaniei daca am fi dorit real altceva decat comunism cu fata umana.
Cat despre generalul Korne, inca un nume pe un zid oricate lectii de competenta si demnitate ne-a lasat.
Salut. Aceasta ne è soarta, elite distruse si semi-analfabeti la carma.
Diferenta intre atunci si acum nu este mare, „neamurile” lui moromet conduc astazi Tara, „urmasii” Generalului Korne, nu sunt batuti, pur si simplu sunt tinuti departe.
Din memorie,un episod din cartea lui Vasile Scarneci, Viata si moartea in linia intai, Scarneci i-a pus pistolul in piept unui subordonat al lui Korne,nu se intelegeau parca la traversarea unui pod.Oamenii aveau personalitate, rezolvau fizic neintelgerile.Korne a venit ulterior cu un magistrat militar si l-a retinut o zi pe Scarneci, apoi i-a dat drumul.Scarneci il descria pe Korne cavalerist prost.Ma gandeam ca erau asa putine trupele romane de elita , se mai certau intre ei.dar dupa cum am zis ofiterii aveau personalitate,Antonescu a picat un examen cu generalul Argesanu si i-a zis lui Argesanu ca nu cunoaste subiectul de examen.
In 1941 brigazile de cavalerie aveau o compozitie mixta uneori ,atat cavalerie pe cai cat si Vanatori purtati, adica infanterie motorizata.
Conceptia depasita si dotarea precara au dus la solutii de moment, asa s-a format detasamentul Korne in 1941 din unitati motorizate.
In 5 mai 1942 in Crimeea s-a format Brigada mecanizata Grodek din detasamentul Korne l-a care s-a adaugat Regimentul motorizat 11 Rosiori si o companie motorizata germana si ceva artilerie motorizata germana,In 14 mai Grodek moare si comanda brigazii e preluata de Korne, s a pastrat denumirea de Brigada Grodek dar atat comanda cat si majoritatea brigazii era romaneasca.
In 1944,dupa 23 august, Korne a fost contactat de generalul Friessner sa schimbe tabara. Desi a fost surprins de arestarea lui Antonescu, Korne, ca si Dumitrescu si Steflea au ramas loiali conducerii tarii aparute dupa 23 august 1944.
Brigazile de cavalerie nu aveau componenta mixta cu infanterie purtata. Se luase decizia motorizarii tuturor unitatilor de cavalerie insa echipamentul nu era suficient asa ca s-a motorizat 1 regiment / brigada la unele dintre brigazi, nu la toate plus ale formatiuni de suport ale brigazii (mortiere, AT, AA, pionieri).
http://worldwar2.ro/organizare/?article=35
Cavaleria avea doar rosiori si calarasi, vanatorii moto erau infanterie motorizata, nicidecum nu au fost amestecati cu cavaleria; au fost doua regimente de vanatori moto in 1 Blindata si Regimentul de garda al Conducatorului statului.
Axworthy pg 64,65
„Romania had hoped to mechanize one regiment in each brigade(cavalerie) by 1941,”
„Thus only the three more heavely armed, motorised regiments of three cavalry brigades(5c,6c,8c)….had potential ofensive”
„Each brigades,which had 285 motor vehicles,..,and a four-squadron motorised cavalry regiment.The other two cavalry regiments and the artillery regiment remained horsed.”
Detasamentul Korne 1941: „his own 6th Motorised Rosiori Regiment”
Eu consider ca regimentele motorizate faceau parte din brigazile de cavalerie in 1941, chiar si denumirea de Motorised Rosiori Regiment indica asta.
Nu era ceva nou, francezii aveau in 1940 Division légère de cavalerie https://fr.wikipedia.org/wiki/Division_l%C3%A9g%C3%A8re_de_cavalerie
Une division légère de cavalerie (DLC) est un type d’unité militaire de l’armée française de 1940. Ils s’agit d’unités mixtes cavalerie à cheval et cavalerie mécanique.
Ces nouvelles divisions comportent une brigade de cavalerie (BC) avec deux régiments hippomobiles …
et un régiment de dragons portés .
Pentru disperarea lui Antonescu de a dota/instrui armata romana in 1940 poti citi RELATII MILITARE ROMANO-GERMANE 1939-1944 PDF, Fundatia Gusa.Poti citi cum Antonescu dorea prezenta unei divizii
motorizate germane pentru instructie si apoi sa ne vanda noua armamentul
„Chestiunile relative la divizia motorizată nu intrau în atribuţiile delegaţiei
germane, dar li s-ar părea curios ca o unitate germană să intre în România cu materialul ei
şi să părăsească apoi ţara fără material.
În ceea ce priveşte eventualitatea de a ni se da material similar, mi s-a răspuns că
se va pune chestiunea la Berlin dar nu se întrevede această posibilitate; ar însemna ca
armata germană să piardă o divizie motorizată”
Subşeful de Stat Major, General N. TĂTĂRANU 22.10.1940
pai da…sunt de acord cu tine. am si eu Axworthy si altele. din 41 intr-adevar unele dintre brigazile de cavalerie aveau un regiment motorizat…la un moment dat mai multe au fost grupate in functie de necesitati in diverse detasamente; in Crimeea si Kuban germanii au apreciat in mod deosebit capacitatea unitatilor de cavalerie, vm sau chiar infanterie sa
ce spuneam eu e sa nu confunzi cu vanatorii moto (reg. 3 si 4 din Div. 1 blindata si reg de garda al conducatorului statului) care erau din arma infanterie si asa au ramas…si erau mai degraba infanterie mecanizata pentru ca, pe langa camioane, aveau transportoare blindate 250 si 251, ceea ce cavaleria n-a primit pana in 1943 cand a inceput organizarea Div. 5 si 8 ca divizii de cavalerie blindate.
Antonescu a avut el un plan dar nu prea avea nimic in comun cu realitatea si deciziile pe care le-a luat ulterior. Voia micsorarea armatei si comasarea unitatilor pentru cresterea calitatii trupei si nu imprastierea resurselor in divizii de infanterie fara numar…insa doar la nivel declarativ. S-a vazut ce s-a intamplat cu Divizia 35 infanterie-rezerva in Operatiunea Munchen….in loc sa intareasca diviziile existente cu rezervisti a ales sa formeze noi unitati lipsindu-i insa gradatii, ofiterii si armamentul necesar.
Pana in 43 si numai dupa socul Stalingrad au inceput preocupari serioase de mecanizare si intarire a armatei…folosirea tancurilor capturate si convertirea lor in autotunuri, noile tunuri AT Resita, proiectul Maresal etc. Doi ani pana in 43 nimic nimic nimic. E deja vu
Am văzut că am folosit „vânători purtati ” ,asta e,Alzeihaimerul lucrează, am vrut să mă refer la infanteria motorizata.Am găsit in acelasi document Regimentul 3 Călărași Moto cat si Regimentul 3 Călărași Purtat, nu stiu exact terminologia de atunci.Daca nu ma insala memoria, mi ai scris ceva de cămașa verde, dar poate gresesc, nu fac printscreen si nici dosare. Nu inteleg foarte bine situatia de atunci si mi e greu sa ma pronunț . Antonescu a trebuit să rezolve probleme neglijate de 20 de ani, noua ne e usor sa l criticăm, dar el a fost lăsat singur sa conduca tara. Relațiile cu germanii erau foarte ciudate, Axworty descrie scandalul cu germanii după ce ne au vândut 20 de tancuri foarte uzate, asta după ce îi lăsaseră pe unguri sa si aleaga 100 de tancuri si ciurucurile ni le lăsaseră nouă. Plus ca Romania a impus după aceea ca livrările de armament german sa se faca in tara, pentru verificare, sa nu se faca direct pe front. Pe lângă asta ne am pomenit cu cerinta lui Goering sa i dam fabricile de armament, altfel ne a amenințat ca nu vedem materii prime. Același Goering nu avea nici o problemă sa cumpere avioane de conceptie germană de la firma evreiască Manfred weiss din Ungaria. Evreii faceau avioane mai bune decât cele din Germania. Sunt lucruri pe care nu le inteleg si mi e greu sa l critic pe Antonescu. Am gasit in stenogramele guvernului de atunci o situație incredibilă, imi pare rau ca nu am notat pagina. Antonescu reusise sa obtina de la Hitler un credit avantajos pentru agricultura românească, tractoare și utilaje agricole. Si era uimit ca Romania importa pluguri germane. I s-a explicat ca plugul german costa 2500 lei si avea 70 kg fier, pe cand plugul Reșița costa 4200 lei si avea 60kg fier, citat din memorie. Dar plugul Reșița era vândut tot la 2500 lei. Antonescu a intrebat cum se vinde plugul Reșița la un preț mai mic decât prețul de producție si i s a explicat ca statul platea un preț mai mare la locomotive ca sa acopere pierderile de la pluguri. Subvenția încrucișata nu a apărut in Romania odată cu comuniștii . E posibil ca muncitorii români de atunci sa fi fost platiti mai mult decât munceau. Legionarii , cat au fost la guvernare, au avut mare grijă de muncitori, de asta eu am scris ca nu arată ca extrema dreaptă. Chiar si Antonescu scrie (de fapt el doar a semnat cartea) in Pe marginea prăpastiei ca a obligat pe patroni sa mărească lefurile la muncitori dar nu i a lasat sa creasca prețurile. Astăzi il putem critica, dar atunci el era singur la guvernare, era militar, nu putea fi si economist si inginer si sa mai si conduca o tara aflată in pericol de disparitie.
Mai avea si el defecte, era greu de contrazis, i a zis ministrului sau de externe Sturdza pe o speta „Ba nu te-ai dus pentru ca esti un boier raios”. Eu am făcut o analiză despre achizițiile de armament in anii ‘930, poti sa o ceri de la administratorii RM, poate imi spui parerea ta, observ ca ești pasionat pe subiect.
Poate tu ești obiectiv decat mine si reusesti sa analizezi mai bine timpurile de atunci, eu când vad corupția și incompetenta din anii interbelici ma enervez si nu mai vreau să continui.
„Am găsit in acelasi document Regimentul 3 Călărași Moto cat si Regimentul 3 Călărași Purtat, nu stiu exact terminologia de atunci”
Se foloseau ambele, erau intersanjabile, n-am gasit o logica in modul in care erau folosite …daca afli zi-mi si mie.
„.Daca nu ma insala memoria, mi ai scris ceva de cămașa verde, dar poate gresesc, nu fac printscreen si nici dosare.”
Da, parca ti-am scris ceva de genul asta, nu mai stiu contextul insa am si eu sensibilitatile mele, nu prea ii halesc pe legionari si retorica lor nationalista lacrimogena, cred ca Antonescu era foarte apropiat ideologic de ei, in ciuda conflictului si in general imi repugna anii 30 si orice referire pozitiva la „marii” oameni de stat de atunci, incepand cu Carol II, Maniu si pana la Antonescu. Poate pentru ca am vazut Actorul si salbaticii si am citit memoriile lui Argetoianu devreme iar in anii 90 nu m-a prins moda cu Cioran, Eliade, camasile verzi etc. Poate am exagerat…cum am zis nu mai tin minte contextul, nici eu nu fac print screen-uri (dar fac dosare 😉 )
Relatiile cu germanii au fost ciudate de la inceput pentru ca nu am avut un tratat cu ei pentru razboiul din Est, n-am stiut sa cerem…pactul tripartit nu tinea loc de tratat militar unde sa fie stabilite drepturile si obligatiile fiecaruia…
nu comentez politica lui Antonescu ca nu terminam intr-o saptamana insa in domeniul militar am cateva opinii…de pilda in perioada interbelica el a fost un critic foarte vocal si avea cateva idei interesante, de pilda o armata ceva mai mica dar mai bine pregatita si dotata..cand a venit la putere si avea practic toata puterea, nu a facut nimic in sensul asta, a persistat in erorile din interbelic.
Armata Romana n-a intrat asa prost echipata in URSS ci avea un nivel acceptabil chiar daca putin pregatit pentru ofensiva. Dar uite, la nivel de tancuri, cele doua regimente cu R-2 si R-35 au cam castigat duelurile cu ce aveau rusii prin sud, BT-uri si T-26. Tunul de 47 mm Schneider era ceva mai bun ca 37 mm ce-l aveau germanii si se facea aici, sub licenta, ca si tanchetele care le tractau. Ce tari mai aveau asa ceva in curte? IAR-80, desi scos in graba, in 1941 era un avion bun care castiga duelurile cu sovieticii, peste un He-112 sau PZL. Pacat ca nu s-a persistat cu noi modele… Artileria de divizie retubata la Resita era peste ce aveau de pilda ungurii sau italienii la calibru 75 mm … Skoda 100 mm si 150 mm si tunurile de camp Schneider de 105 nu erau rele deloc, erau mijloace moderne care si la sfarsitul razboiului erau bune … JRS-79, facut in tara iarasi nu era rau deloc… armamentul individual era la nivelul celorlalti, pusca ZB era similara cu Mauserul german, LMG-ul ZB era cam acelasi lucru cu ce au avut englezii tot razboiul, la fel si mitralierea, mai erau si retubarile armelor austrice din WW1..doar pistoale mitraliera nu am facut la inceput, marii ganditori ai armatei nu pare sa-si fi dat seama de beneficiile acestei arme…
Problemele in opinia mea au aparut din mai multe motive, de pilda:
– capacitatea industriala (nu tehnologica!) redusa (dar nu eram singurii si doar americanii au reusit sa treaca la un alt nivel) si ca pregatirea s-a facut prea tarziu; desi puteam de pilda sa facem aici mortiere, mereu au existat lipsuri pentru trupele de pe front. Daca tehnologic au exisat mici succese, de pilda tunul Resita 75, asimilarea aruncatorului sovietic de 120 mm intr-un timp foarte scurt, tevi pentru artileria cehoslovaca si munitie, reconfiguratea tancurilor vechi in vanatori de tancuri, industrial nu am reusit sa realizam sucifiente arme pentru care aveam licenta si erau inca foarte bune
– lipsa prevederii cu privire la mijloacele moderne de ducere a razboiului, adica motorizarea, mecanizarea, tancurile.
– lipsa educatiei tehnice pentru deservirea echipamentului si a dotarii motorizate..
– organizarea si dimensiunile armatei; o tema favorita a lui Antonescu era reducerea numarului de MU si motorizarea acestora precum si o dotare mai buna, chestiunepe care a tot trambitat-o in interbelic. Nu numai ca n-a facut asta dar a mentinut conceptia invechita din WW1 care a fost schimbata doar sub presiunea evenimentelor.
– conceptia asupra razboiului modern, ramase mult in urma, de pilda la inceput unitatile de pionieri nu erau combatante, a trebui sa vedem la germani beneficiile ca sa-i transformam in unitati combatante
Observi similaritati cu prezentul? O iau pe rand, la fiecare liniuta
– am putea sa facem in tara un APC, un 4×4, niste tunuri, ceva drone dar si daca ne-am apuca n-are cine sa stranga suruburile
– e foarte bine ca asiguram coloana vertebrala cu HSAM, ROT dar nu vad nici o preocupare de a ne adapta la invatamintele conflictelor medii din zilele noastre, ma uit la Siria, AZ vs Armenia chiar Georgia 2008. avem aceleasi unitati, cu toate ca am vazut mici initiative e.g. BIM transformat in Regiment.
– analfabetismul e functional acum si inseamna si tehnicianul ala de la Borcea care zicea ca Mig-21 e mai bun ca F-16 pentru ca…
– avem 6-7-8 brigazi, foarte bine dar toate conflictele recente au evidentiat nevoia rezervistilor; chiar si cateva voci din armata au zis ceva de reintroducerea serviciului militar obligatoriu; de ce revin obsesiv la asta? armata profesionista o sa ne ajute intr-un conflict mic si scurt; intr-unul de intensitate medie spre mare, pierderile vor fi in jur de 30% spre 50% si trebuie sa le umpli cumva..si vedem in conflictele recente cat conteaza militiile locale. plus ca au americanii o vorba, there is strength in numbers
https://www.defensenews.com/global/asia-pacific/2021/10/20/china-shows-off-drones-recycled-from-soviet-era-fighter-jets/
imagineaza-ti 100 de drone de astea zburand spre Taiwan 🙂
– o sa revin obsesiv cu asta, binomul artilerie – drona, e multiplicator de forta, e relativ ieftin si putem face tot aici.
Pentru fiecare liniuta de sus am un corespondent actual, mai ramane Antonescu, care probabil a fost un militar bun insa intelectual era limitat si politic inexistent. Si ma gandesc la Ciuca, noroc insa ca nu suntem in razboi…sau suntem?
„Legionarii , cat au fost la guvernare, au avut mare grijă de muncitori, de asta eu am scris ca nu arată ca extrema dreaptă.”
Nu exista nici o diferenta semnificativa intre cele doua extreme…e o iluzie.
„Si era uimit ca Romania importa pluguri germane. I s-a explicat ca plugul german costa 2500 lei si avea 70 kg fier, pe cand plugul Reșița costa 4200 lei si avea 60kg fier, citat din memorie. Dar plugul Reșița era vândut tot la 2500 lei. Antonescu a intrebat cum se vinde plugul Reșița la un preț mai mic decât prețul de producție si i s a explicat ca statul platea un preț mai mare la locomotive ca sa acopere pierderile de la pluguri.”
Nu stiu de asta, o sa caut, mai ales ca taica-miu a lucrat ani buni la Resita si desi nu sutn din zona am incercat sa cunosc istoria judetului..,
pe de alta parte ma intreb cum dracu le-a iesit Resita 75 un tun asa de bun, simplificand si imbunatatind din sursele de inspiratie Vickers 75, Pak si Zis-3 si nu erau in stare sa faca niste pluguri mai de Doamne ajuta… posibil sa fi fost o problema de obtinere a aliajelor de calitate sau a fierului prelucrat cum trebuie, aici la turnatorii am avut probleme
„Astăzi il putem critica, dar atunci el era singur la guvernare, era militar, nu putea fi si economist si inginer si sa mai si conduca o tara aflată in pericol de disparitie.”
Nu era singur, multi l-au urmat iar partidele istorice au conlucrat cu el intr-o anumita masura…insa decizia de a trece Nistrul ii apartine si pentru asta nu a obtinut nimic de la germani, nici macar armament.
„Relațiile cu germanii erau foarte ciudate, Axworty descrie scandalul cu germanii după ce ne au vândut 20 de tancuri foarte uzate, asta după ce îi lăsaseră pe unguri sa si aleaga 100 de tancuri si ciurucurile ni le lăsaseră nouă. Plus ca Romania a impus după aceea ca livrările de armament german sa se faca in tara, pentru verificare, sa nu se faca direct pe front.”
Sunt multe incidente de astea. In timp ce noi luptam in sudul Ucrainei si la granita noastra, noi nu primeam tancuri cate ne trebuiau insa ungurii, care aveau doua divizii amarate cu sarcini de securitate si ceva brigazi de stransura prin Carpatii ucrainieni in caz ca scapa rusii liberi in ograda primeau armament mai modern, inclusiv Fw-190 de pilda…tarzziu s-a luat decizia sa ne trmita si noua 5 Panther si ceva mai multe tancuri dar au sfarsit tot la unguri din cauza de 23 august; iar in 1944 bulgarii au primit un numar aproape similar de Pz. IV cu noi, cica era o ingrijorare ca-i ataca Turcia sau ii lasa pe aliati sa debarce…in fine…camaraderia de arme romano-germana a schiopatat tare de la primele insuccese, adevaratul test de caracter.
Nu stiu tot ce ar fi putut sa faca Antonescu dar aventura de la Stalingrad si ce-a urmat ne-a costat imens iar tratamentul aplicat evreilor pe el l-a costat viata si pe noi oprobiul public…ce ne-au trebuit noua Transnistria si Odessa? Cand am luat ce nu ni s-a cuvenit, mereu s-a intors impotriva noastra…vezi cadrilaterul, alta miscare stupida a politicienilor romani. In fine, cand era evident ca razboiul era pierdut si rusii inaitau n-a pregatit mai deloc militar tara, de pilda in martie 1944 Botosanii si nordul Moldovei in general a fost ocupat cma fara lupta, ca noi inca nu chemasem sub arme diviziile din tara… dupa care n-a stiut sa bata cu pumnul in masa si subordonat toata armata germanilor care evident ca au creat un nou Stalingrad (ce soarta pe A6, dupa Stalingrad a avut parte si de Iasi-Chisinau si a sfarsit in acelasi fel) cu strategia aia tampita de a nu se retrage pe aliniamente mai favorabile.
Asa ca, in concluzie, nu ma impresioneaza maresalul Antonescu si nu a facut lucuri bune pentru noi, n-a stiut cum…
Am rugămintea sa mi acorzi ceva timp de gândire, sunt subiecte pe care eu le am atins in ce am trimis eu la RM, pot sa ti spun ca documentele militare romanesti infirmă total posibilitatea ca un R35 romanesc sa nimereasca ceva in conditii de luptă, daca a reușit un tanchist roman asta înseamnă că era un geniu al Carpaților , sau s a născut într-o zodie extrem de norocoasă, ar însemna ca daca ar mai trăi astazi poate câștiga la pariuri sportive in fiecare zi. Dacă nu ma ajuta RM sa ti trimit materialul scris de mine incerc sa postez din el la comentarii, dar iti spun ca s ar putea sa fii foarte dezamăgit de realitate. In legatura cu apropierea ideologica Antonescu si legionari, pot sa ti spun ca Antonescu a avut relatii foarte proaste atat cu Codreanu cat si cu Sima, chiar dacă nu a fost de acord cu arestarea si procesul lui Codreanu din 1938 parcă. Daca vei cauta pe net vei gasi foarte ușor o fotografie foarte celebra cu Antonescu si Codreanu la ski. Si vei crede ca bat campii, ca uite, aia doi schiau impreuna ca doi prieteni . Realitatea este ca se certasera la o întâlnire unde ar fi trebuit sa stabileasca o cooperare politică si o intrare a lui Codreanu la guvernare si s au dus la schiat impreuna ca sa detensioneze atmosfera . De asta nu e bine sa te iei după aparente sau după propaganda actuală.
ziceam de R-35 in 1941 nu cel modificat la noi ca vanator de care; initial era un tanc de insotire infanterie cu un blindaj decent la turela, care-l facea mai sigur impotriva pustilor antitanc sovietice
nu prea ma intereseaza ideologia lui Antonescu ca nu prea avea una si nici sa-i caut scuze.
Tot de ala ziceam si eu.
A murit ca un caine din pacate…altfel un ofiter de elita. In ultima poza, cu spatele cred ca este Lt. Col. Matei
Pentru cine e interesat, aici e o descriere buna a operatiunilor Diviziei 1 Blindate in operatiunea Iasi-Chisinau…Korne a fost criticat pentru tactica aleasa, inclusiv de subordonati precum Ion. S Dumitru. N-as putea sa dau un verdict dar daca pun cap la cap ce am citit impresia mea a fost ca grupurile de lupta formate de Korne au actionalt fara sa se sustina unul pe altul, de unde si pericolul de incercurire aparut in noaptea de 21 august; un alt semn de intrebare pentru mine este de ce artileria diviziei a fost inexistenta desi avea puterea unei artilerii de corp de armata si poate ar fi fost folositoare la Scobalteni de pilda. Altii au spus ca g-ral Korne nu era de fapt un comandant de tancuri ci un comandant de cavalerie mecanizata/motorizata si ca folosirea celor doua arme era diferita… bine, cu ce aveam noi acolo era foarte putin probabil sa ii oprim pe rusi, mai ales ca formatiunile blindate germane din zona erau ori prea mici (batalioane de Stug) sau in refacere (ramasitele 20 Panzer dupa Bagration). Ce avea Korne la dispozitie era cam putin…
Cu toate astea, a fost fara indoiala unul dintre ofiterii de elita din al doilea razboi mondial.
In urma criticilor si a performantei din August, noul Corp Motomecanizat care a fost trimis in Transilvania a fost comandat de g-ral. Rozin
Sunt putine memorii ale actiunilor respective, personal am gasit doar cartile lui Dumitru si Ienceanu (re-editarea din 1992), daca mai stiti si altele sunt numai ochi…
Am uitat sa postez link-ul de care vorbeam mai sus cu operatiunile Diviziei 1 Blindate in 20-24 august, singura data cand Korne a comandat tancuri
https://forum.axishistory.com/viewtopic.php?f=4&t=73749&p=664661&hilit=Radu+Korne+20+august#p664661
De asta m-am ferit sa spun „tancuri” in articol, cu exceptia centenarului de arma, ci am insitat pe notiunea de blindate. Din pacate tancul isi gasea doar inceputul la noi pe vremea respectiva. Korne a fost un abil comandat de blindate, din pacate.
Stiu criticile lui Scarneci, apar si in documentatia pe care o citesc acum, pregatesc un articol despre un vanator de munte, si asta cazat la Jilava.
Parerea mea este ca Scarneci a fost un militar capabil cu viziuni diferite provenite si din arma pe care el a slujit-o.
Daca tin minte bine, Scarneci l-a criticat si pe Mociulschi :))
Cartea lui Scarneci nu am citit-o, doar am frunzarit-o asa pentru niste aspecte care ma interesau, ar trebui sa o citesc si pe aceea. Pe mine m-a interesat mai mult anul 1944 care mi se pare cel mai relevant pentru tras invataminte pentru apararea tarii.
Eu vorbeam de criticile aduse comenzii Div. 1 Blindate in cartea lui Ion S. Dumitru, „Tancuri in flacari”.
Divizia 1 Blindata avea o organizare interesanta,usor modificata fata de cea germana.
Seamana cu diviziile Panzer insa in loc de 1 batalion de pionieri are un intreg regiment, deci in total 3 regimente de infanterie( 2 x vanatori, 1 x pionieri), vanatorii fiind organizati similar cu unitatile panzergrenadier, cam 1/3 in transportoare 250 si 251. Regimentul de artilerie grea era similar cu cel de corp de armata, obuziere de 150 mm si tunuri de 105 mm. Tancuri avea 1 regiment cu doua batalioane, unul cu Pz. IV si unul cu Stug III, celelalte blindate fiind la elementele de recunoastere, AT (Tacam T-60, masini blindate 222 si 223, transportoare 250 si 251).
Poate sunt un pic pedant dar eu vad cavaleria noastra in WW2 ca fiind motorizata si nu mecanizata/blindata. chiar daca a avut blindate chiar de la inceput (R-1).
Abia in 1943 pe la sfarsit s-a luat hotararea convertirii unor divizii de cavalerie in cavalerie blindata cu 1 regiment de cavalerie blindata echivalentul celui de tancuri, 1 de cercetare blindat si 2 regimente de cavalerie motorizata. 8 Cavalerie a fost converita partial dar a pierdut tancurile in 20 august cand echipajele germane care-i antrenau le-au luat si au plecat in nord sa astupe din gauri si sa-si ajute camarazii. 8 Cavalerie a continuat razboiul ca divizie de cavalerie purtata.
Revenind la observatia cu Scarneci, cred ca arma VM si arma cavalerie sunt foarte diferite si ce merge cu una s-ar putea sa nu functioneze cu cealalta. Vanatorii de munte sunt esentialmente infanterie usoara, capabila sa lupte in zone greu accesibile; cavaleria presupune spatiu liber unde sa desfasoare purtata de auto, blindate sau cai actiuni rapide in adancime sau sa astupe brese daca este in rezerva; este mai putin o arma de front…
Da, asa este, tii foarte bine minte. Aia nu-l face pe Scarneci mai putin competent, cum spuneam a fost un militar de exceptie, fixist, dar un militar exceptional.
Mi-ai dat un imbold acum sa-l citesc si pe Scarneci in intregime Nu ma pot pronunta pt ca am citit doar pasaje din cartea lui dar stiu ca e foarte apreciat.
Revenind la Korne, multi il judeca pentru „prestatia” din august 1944 uitand ce realizase pana atunci si faptul ca era un general apreciat de germani. De fapt operatiunea Iasi-Chisinau a fost una dintre cele mai bine puse la punct operatiuni sovietice, o spun chiar ei; in link e un articol interesant pe aceasta tema; sursele rusesti despre aceasta operatiune sunt rarisime iar cele germane le stim, foarte partinitoare si rau voitoare.
https://apps.dtic.mil/sti/pdfs/ADA356160.pdf
Nu a avut nici o sansa Korne si nici Armata Romana odata ce rezervele germane au parasi frontul nostru ca sa astupe gaura facuta de prabusirea Grupului de armate centru….
superb articol,felicitari lt(rez), astazi clar numai avem partriotii adevarati, clasa politica care sa simta romaneste , numai avem oamenii de calitatea inaintasilor , azi doar banul vorbeste, vedem bne daca nu esti al lui x nu intri in sistem si nu te ridici , asta e realitatea de asta suntem unde suntem. Coruptia e o amenintare a subminarii statului.Glorie tuturor celor care au suferit , dat sangele pentru petecul de pamant numit ROMANIA.
Multumesc frumos. Mai urmeaza, ca trebuie.
Pentru a intelege dramatismul situatiei in iarna 1941-1942 in Crimeea, la 25.12.1941 sovieticii debarca in Crimeea in sectorul Diviziei 46 germane care a fugit ,lasand in urma si armamentul greu.
Comandamentul german a pus toată nădejdea în rezistenţa trupelor române.
Astfel, la 3l decembrie s-a prezentat la Postul de Comandă al Corpului de Munte, maiorul
de stat major Stumpel, şeful Biroului Operaţii de la Corpul 42 Armată care a mărturisit:
,,Toată situaţia Armatei a 11-a depinde de puterea de rezistenţă a Corpului de Munte. Rog
pe domnul comandant al Corpului de Munte, să facă tot posibilul şi să ţină poziţia”.
Trebuie menţionat că trupele Brigăzii 4 Munte, în urma a trei zile de marş, erau
sleite de puteri, trebuind să stea în ajunul atacului în ger de –20° C cu un echipament
sumar de iarnă; iar în dimineaţa de 30 decembrie s-a abătut asupra regiunii un viscol
puternic şi un ger de –30° C care a avut drept consecinţe degerarea mortală a 180 oameni
şi îngheţarea completă a uleiului armamentului automat
Oare cum se întâmplă că @lt(rez) laudă doar generalii care au fost medaliați de cei ce ne-au împărțit Patria ?
Crucea de Cavaler a Crucii de Fier este o distincție militară de cel mai înalt nivel , oferita de însuși Imperiul German 3 .
Sub nicio formă nu contest meritele în luptă ale Generalului Radu Korne , dar să te medalieze groparii Patriei nu poate fi decât un conflict de interese .
… și după 80 de ani , să apară un autor ( regalist , cum altfel ? ! ) care să evidențieze in articole laudative doar pe cei medaliați de dușmanii Patriei …
Cred că undeva este o eroare .
Parcă ar vorbi de dna Kovesi și decorațiile primite de dânsa pentru merite ” deosebite ” de la anumite ambasade …
Hai habarnistule ca tocmai ti-am aprobat comentariu, iti era blocat in nirvana aia de la wordpress, asa sa nu zici ca hop cenzuristu’.
Pe rand deci, ca iara te duci pe aratura cu ideile:
1. Primele doua paragrafe: pe care sa laud, ca pe noi ne-au impartit ultimatumu’ si diktatul, sti tu, Paunescu, doua fiare ne-au muscat. Deci, hai ca ai avut idei conturate, chiar daca nu am fost de acord cu unele, insa aici ori vrei sa dai cu bata in balta, ori vrei sa-mi spui car trebui sa scriu doar de aia decorati de rusi, si daca da, avem o problema. Noi doi. Grava.
Astea au fost vremurile, s-au dus la lupta pentru tara, nu pentru Reich, si noteaza undeva chestia asta. Si mai grav, astia de care insinuezi subtil ca nu avem voie sa scriem au pus osul la Romania Mare. Si aia ii de porc, sau cum?
2. Regalist? Ok. Nu ca ar fi o injuratura, dar tocmai ti-am argumentat de ce nu cred in mostenirea unei functii publice, in sec 21 si de cred ca republica este in fapt unicul sistem cat de cat echitabil si functional. Poate si monarhia era, in alt secol si alta lume.
3. Sa-mi spui ca avem interzis la niste Eroi, ca asta sunt pan la urma, doar ca unii sau altii le-au pus tinichele pe gat sau piept ca mai apoi niste beliti analfabeti sa-i execute sumar in inchisorile noii randuiri? Daca da, atunci vom fi avand inca o problema, mai grava. Sper ca nu am inteles bine din economia ta de cuvinte insa, un nedecorat si stalp al socialismului a fost chiar si Maromet de mai sus.
Spune-mi si mie, care anume sunt groparii(si dusmanii) Patriei, si mai ales care nu sunt, ca opinii la fel si gauri in dos avem toti, dar scandalul cu mine incepe cand dam cu vopsea rosie si reimpartim istoria in aia rosie si buna, si restul.
Te pomenesti ca TeVisti si HCCistii.
Lt, sper ca vei scrie despre militarii romani,chiar daca poate iti vei lua acuzatii de propaganda fascista.
Acum, prima impartire a patriei a fost cand ni s-a luat Basarabia, sper ca nu isi inchipuie cineva sanatos la cap ca militarii romani care au luptat pentru dezrobirea Ardealului si care au fost decorati de sovietici sunt tradatori de tara.De Radu Korne am scris mai sus, germanii s-au rugat de el sa le fie alaturi dupa 23 august,el a preferat sa ramana loial Romaniei.Nu stiu cine e mai actual, Basescu „Scoala romaneasca scoate timpiti”, sau Tutea, „Am stat 13 ani in temnita pentru un popor de idioti”.
Oamenii buni Basarabia a fost doar doua decenii in hotarul tarii, era greu de mentinut Romania Mare in contextul in care URSS era un colos , plus ca noii facusem o politica nu prea buna, il schimbasem pe Titulescu care negocia direct cu rusii si avea o oarecare afinitate , Carol era preocupat de fumei nu de tara, Acum avem o tara ce facem cu ea ?Vedem bine ce face Polonia care sunt super seriosi , noii o dam de gard si azi cum am facut-o mereu in istoria noastra.F-35,Abrahams in numar mare , noii nu ducem un program de dotare la finalitate. Cu o asa clasa politica visam la REGALITATE, ce clasa politica avem ?Oamenii care s-au jertfit pentru tara ii criticam usor, dar contextul evenenimentelor , suferintele lor , imediat le judecam..Mihail Lascar , un exemplu concret care a ramas in armata pe ambele regimuri.Nu se stie cand se poate intam pla o bubuiala si nema armata , nema soldatii , nema recruti care sa aiba arta razboiului, vezi bine cum SUA ne-a indemnat sa semnam tratul din 97 cu Ucraina , marii arbitri ei, asa ca sa fim constienti ca nimeni nu e langa tine si fiecare isi urmareste interesul, Ucraina priveste spre Bucovina si litoralul nostru, Serbia Banatul, Ungaria de cate ori are ocazia ne vorbeste despre Trianon ,colac peste pupaza avem pe cei de la UDMR care nu ii vezi cantan imnul tarii unde si ei traiesc, nu ii vezi de 1 decembrie la manifestarii, nu ii vezi la sarbatoarea mici unirii ,asa ca avem destule argumente sa privim spre armata dar cei care stau la butoane nu sunt interesati ca tara sa fie puternica si fiecare incearca sa isi ia parte.
Cum pot fi scoși imbecilii din funcții înalte sau mici dar pe care nu le merita? Pur și simplu refuzând lozinca lor: ,, merge și asa’’ . Ei au eliminat competentii cu gloanțe și cu pușcării. Azi ocupa la fel locurile doar ca armele lor sunt corupția și șpăgile, nepotismul și pilele. Nu trebuie înțeleși nu trebuie permisi ci trebuie eliminați din orice funcție. Cu ștampila și cu pixul.
@lt(rez)
Mulțumesc pentru răspuns .
Nu credeam că veți găsi justificări ” astea au fost vremurile ” și că totuși sunt aproape acceptabile , în anumite limite raționale …
De aia am menționat medalierea LCK de către ambasade … dar în cazul asta nu există replică ?
Cât despre trimiterea nuanțată propusa de @Caudillo , chiar insist să văd sub semnătura D-voastră un articol documentat corect ( Teșu Solomonovici vă spune multe ? ) despre Mareșal !
Evident , despre cei decorați de ruși ( TV sau HCC ) nu putem discuta vreodată .
Au fost compromiși și excluși definitiv din conștiința națională .
Si comentariu asta l-am aprobat, nu stiu ce anume faci de tot iti blocheaza wordpressul comentariile. Nu-i de la noi, si sti ca eu discut orice cu oricine daca ramanem pe argumente si nu pe injuraturi. Orice, oricat, oricum. Imposibil sa nu invatam amandoi ceva din dezbatere, discutie si asta-i fundamentul democratiei si nu altul.
Bun, iarasi:
LCK – nu stiu ce ar trebui sa spun aici. La inaltimea lui Korne, Gerogescu, Mociuschi, Schwab, Chioski si altii nu-I, asta ma gandesc ca-i pe cat se poate de clara treaba. Decedata in teminte comuniste nu-i. Erou de razboi nu-i, dedicat articole din partea mea, nici atat. In cartea de istorie inca nu a ajuns, deci nu stiu ce sa-i spun. Nu inteleg in schimb de ce-i de porc sa te decoreze state cu care tu afirmi ca ai parteneriate serioase. Daca te decoreaza un stat precum Rusia, avem probleme, grave, pentru ca este singurul stat care ne-a amenintat militar, prin gura presedintelui ei etern in 2014. In rest, minus faptul ca periodic taie cu firezul din Romania parti, ne datoreaza un tezaur, ne-au si cam ocupat 45 de ani, suntem ok, si mie imi place Ceaikovski, in deosebi concertul nr 1.
O decoratie britanica, americana si franceza pentru mine inseamna un schimb cvasiirelevant de politeturi la fel cum si noi decoram unii oameni ai acestor state in acest, reiau, schimb de politeturi. Sa-i aprecieze juristii munca, eu la oaste ma pricep si acolo doar “cat-de-cat”. Nu am valente de geostrateg dimineata, seara virusolog si imunolog si pe la aminaza tactician militar. Ca sunt proeuropean si pronato, asta ama firmat si imi asum.
2. Astea-s vremurile. Da. Sunt. Dar repet depinde ce faci in vremurile respective. Omul asta a servit Romania si interesul ei de a reveni „dodoloata” nu a de servit Reich-ul, Lebensraum-ul si in nici un caz nu a primit Crucea de fier pentru servicii aduse politicii hidioase, criminale, inumane ale national socialismului. Daca te uiti atent cei care au primit Ordinul Mihai Viteazul(aici am o mica fascinatie recunosc), sunt si cei care au primit si crucea de fier.In articole am urmarit obsesiv Ordinul MV, asta da, recunosc fara echivoc.Dar revenind, au primi si crucea de fier pentru ca faptele lor de arme, pentru Patrie si in subsidiar au avantajat operatiunile militare germane.Unele au fost de o bravura exceptionala. Deci, da, astea au fost vremurile, cat timp servesti Romania. Romania nu a fost servita in nici un caz de cei care ne-au dat la rusnaci si nici de cei care din fanatism sau prostie pura s-au aliniat politicilor ciminale ale Reichului, nu vreau sa redeschid subiectul pogromurilor.
3. Cei decorati de rusi. Da, cred ca suntem datori cu o poveste. Da, pentru cei care au luptat pentru Ardeal, si Korne a soclicitat asta insa dupa ce a casapit armate de rusi cineva dorea sa-i platesca o polita, care i-a si platit-o la Jilava. El a ramas neclintit in slujba tarii. Da, pentru cei care au ajuns pana in muntii Tatra, ca si acolo avem niste cimitire romanesti.Dar cei care au dorit ca tara lor sa fie intreaga si libera nu s-au putut pune in sujba unei ocupatii rusesti, care orice natang al anilor 45 o intelegea in mod cert. Nu-si facea cineva iluzii mai ales dupa retargerea trupelor rusesti din primul razboi de pe teritoriul Romaniei ca rusnacii ne vor aduce “fratie”. Si istoric a ramas dupa ei “davai ceas, davai palton”.
Acum TV si HCC, dupa orice definitie din Dex a notiunii de tradare, ei se incadreaza perfect. Sesizeaza si tu diferenta, stiu ca o vezi, intre asii aviatiei, ultimul de care ne-am despartit acum scurt timp si Dragnea, generalul, ministrul comunist plimbat pe la Los Anagles si in mod ciudat imaginea-etalon al veteranului de razboi conform Mapn. O palma mai mare nu puteau primi oamenii ca si gl-lt Dobran sau gl de bg Constantin Mihalcea, ultimul Cavaler al Ordinului, fie-le tarana usoara la amandoi.
Cu HCC si TV am avut tot timpul o intrebare pe care atunci cand o puneam se facea liniste in camera si nu am reusit niciodata sa primesc un raspuns. Raspunsul este clar, dar vroiam sa-l aud de la unul care inca, pentru motive imposibil de inteles, ii lauda:
Tv spre exemplu formata la 15 oct 1943 facand parte din organigrama armatei rosii, find formata din oameni care unii au trecut voluntar la inamic ce a facut pana a ajuns in Bucuresti? In cine anume a tras astfel incat sa-si asigure avansul?
P.S. Multumesc pentru discutie, nu trebuie sa fim de acord.
Am avut mai multe comentarii, daca precizezi la ce te referi, îți răspund.
Frumos articol, multumim. Pe cand mai reiei tematica granicerilor? Regimentele de granita orlat si nasaud au fost doar cateva. Mai sunt, as fi curios de evolutia acestora si unde sau ce au ajuns.
Mirceo, mai dezbatem subiectul graniceri, promis, vom revizita putin satele militarizate si Regimentul Orlat.
Poate ar trebui amintit si ,eroismul, Armatei Romane impotriva taranilor semianalfabeti de la 1907, vorba autorului, sa fie comparativ.
Apropo de ofiterii proveniti din familiile boieresti.
Aici ai aruncat o piatra(socialista) in multime, sa vezi capul cui reusesti sa-l spargi. Si ofiterii proveniti din familile neboieresti, aia s-au „recuzat” la 1907? Au zis, boss, azi nu executam ordine, ca nu vrem.
1907 isi are locul in istorie, dar nu-i asta subiectul, la 1907 subiectul articolului avea impresionata varsta de 12 ani.
Lt(rez), am gasit aceste referinte despre Radu Korne in cartea „Antonescu-Hitler, corespondenta si intilniri inedite 1940-1944,vol1″ coordonator Florin Constantiniu
Mi s-au parut interesante,se explica si de ce tovarasii aveau ceva de impartit cu el.
______________________________________________________________________________________________________________
1941 iulie (2), Bucureşti. Scrisoare a generalului
Ion Antonescu către Adolf HitIer, prin care răspunde că a primit scrisoarea in legătură cu colonelul Korne. şi îi mulţumeşte pentru aprecierile elogioase Ia adresa ofiţerului roman
EXCELENŢĂ,
— Am primit scrisoarea d-voaslră referitoare la situaţia colonelului Korne , comandantul Regimentului 6 Roşiori purtat.
Fără a cunoaşte faptele de armă ale acestui ofiţer, am dispus aminarea punerii sale în retragere:
Vă mulţumesc Excelenţă pentru, aprecierile elogioase pe care le aveţi pentru un ofiţer român şi vă rog să primiţi cordiale salutări.
General Antonescu
Arh. St. Bucureşti, fond PCM, dos. 62/1940, f. 194.
^ Pe textul în. Ib. germana este data de 2 iulie 1941.
_________________________________________________________________________________________________________________
Colonelul Radu Korne înlr-un raport arăta : „există îndoială asupra rostului participării noostre la operajiile din Caucaz pe motiv că aceste trupe ar fi trebuit să rărnină in Ardeal pentru a recuceri partea cedata Ungariei, în loc să lupte pe un pămînt străin”, exprimînd totodată „suspiciune duşmănoasă”, manifestală în relaţiile cu soldaţii germani. (Arhiva Ministerului Apărării Naţionale, fond 949* dosar nr. 90, f. 53).