15 septembrie, lansare a unei rachete balistice de pe un submarin sud-coreean
De cand americanii s-au hotarat sa vanda submarine nuclere Australiei (pentru ca, sa fim seriosi, britanicii au fost doar pe post de spectator, decizia fiind luata doar de americani) si alte state se gandesc ca poate, poate ar fi loc si pentru ele in acest club deosebit de exclusivist, mult mai exclusivist decat cel al tarilor detinatoare de rachete balistice cu raza medie sau lunga.
Este mult mai dificil sa construiesti un submarin nuclear decat o racheta balistica sau o bomba nucleara pe baza de uraniu imbogatit sau plutoniu. Mult mai complicat pentru ca ai nevoie de o industrie pe orizontala si pe verticala de un foarte inalt nivel tehnologic, ingineri si muncitori super-calificati, o groaza de bani la dispozitie.
In cazul sumbarinelor nucleare nu prea functionaza principiul: “cumperi sase, doua le fac eu, patru le ciocanesc la tine in curte”. Si nu functioneaza pentru ca diferenta intre un submarin clasic si unul nuclear este a naibii de mare si nu ne referim aici doar la reactorul nuclear ci mai ales la intreaga infrastructura necesara sustinerii unei astfel de nave.
Si asa cum presa indiana, timida deocamadata, a inceput sa se intrebe de ce nu si India, daca Australia si Coreea de Sud tatoneaza terenul, cu atat mai mult cu cat “sudistii” au deja tehnologia rachetelor balistice lansabile din imersiune si chiar stiu sa construiasca submarine.
In acest context, ambasadorul francez la Seul, Philippe Lefort, a declarat de foarte curand ca Franta poate ajuta Coreea nu numai in problema procesarii rezidurilor nucleare ci in foarte multe alte domenii: “France is a country that has all the technology, from military technology to nuclear submarines and aircraft carrier building. France and the United States are the only countries that have all the technology related to nuclear submarines.”
Tinand cont de faptul ca domnul Lefort este diplomat, declaratia mi se pare mai mult decat transanta. Probabil ca mai clar de atat nu se putea…
Dar ideea ramane, daca americanii au “spart” toate cutumele si au oferit submarine nucleare unei tari care nu este ea insasi o putere nucleara, atunci de ce India, Coreea de Sud si alte tari cu potential financiar solid nu ar beneficia si ele de aceasta tehnologie?
Iar francezii sunt furiosi si pusi pe razbunare, dispusi astfel la compromisuri si de aici incolo nimeni nu stie unde vom fi peste 20-30 de ani. Sa ne aducem aminte cum au reactionat francezii cand americanii i-au tras in piept, rau de tot, cu ocazia descoperirii epavei Titanicului…
De bagat la cap ca submarinele cu propulsie nucleara nu au legatura cu NPT (Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons) in sensul ca reactorul nuclear al navei nu este considerat o arma nucleara, astfel incat tarile care detin aceasta tehnologie o pot exporta in liniste, desi acest lucru nu s-a intamplat pana acum niciodata.
In acelasi timp, spre deosebire de Australia, Coreea de Sud nu numai ca are in functiune centrale nucleare dar produce si chiar exporta tehnologie nucleara civila, asadar tara are o industrie in domeniu, stie ce si cum, are, cum ar veni, cu cine si cu ce.
Si asa cum scriam cu alta ocazie, Coreea de Sud nu este Australia, tara asiatica are acces la propria sa tehnologie avansata pentru rachete balistice si de croaziera, astfel incat odata ce se vor hotara vor putea sa dezvolte atat submarine de atac cu propulsie nucleara cat si boomere. Ca doar rachetele le au deja in exploatare.
GeorgeGMT
Nu am gasit nimic legat de supararea francezilor la gasirea Titanicului si nu stiu povestea! Daca ne puteti da mai multe amanunte ar fi ok!
subscriu!
Cautarea epavei Titanicului a fost o afacere in doi: francezii si americanii, prin Robert Ballard. Ideea era ca dupa gasirea epavei, ambele parti sa publice primele poze fix in acelasi timp.
Americanii nu s-au tinut de cuvant si au publicat pozele inaintea francezilor si, evident, au facut multi bani. La razbunarea, francezii au organizat expeditii la epava au recuperat obiecte, au facut spectacole etc.
Magari au fost americanii cu Ballard in frunte, marele explorator…
Ca sa fim cinstiti, Francezii au avut un rol secundar, de „invitati”, la expeditia lui Ballard din ’85 si n-au reusit sa gaseasca Titanicul cu sonarul lor ultimul racnet. Ballard i-a chemat fiindca nu mai avea timp sa caute epava de unul singur, cea mai mare parte a timpului sau fiind de fapt dedicata descoperirii a doua submarine nucleare americane pierdute in Atlantic in anii ’60. Pana la urma tot el a descoperit Titanicul cu un robot submarin echipat cu camere si sonar, folosind experienta dobandita in gasirea submarinelor (a urmarit dâra de resturi submarine pana a dat de epava) .
Francezii s-au intors in ’87 acompaniati de o companie americana sub o furtuna de critici ale presei anglo-saxone care i-a comparat cu strigoi necrofagi (omitandu-i „intamplator” pe anglofoni). A urmat o serie de expeditii si lupte juridice intre companii americane care incercau sa obtina drepturi exclusive de explorare a epavei, asortate de faimoasele decizii cu pretentie de extrateritorialitate tipice justitiei americane.
In ce-i priveste pe Francezi, cu toate bubele lor, « Chapeau ! » pentru cat de smecheri au fost si continua sa fie de unii singuri in ciuda problemelor tot mai mari cu care se confrunta la ei acasa; mi se par in multe domenii superiori Britanicilor, care de multa vreme sunt niste simpli auxiliari ai Americanilor. Daca ar avea niste politicieni mai capabili (si mai patrioti) si i-ar imita pe Polonezi in politica imigratiei ar fi fara efort numarul 1 in Europa.
Pai sa fim cinstiti si sa spunem ca a existat o intelegere clara pe care americanii au incalcat-o…
Iar Ballard a fost direct implicat in incalcarea ei.
Nu a existat nicio intelegere. Ballard/Woods Hole Oceanographic Institute i-au invitat pe francezii de la IFREMER sa se joace in ograda cu un side scan sonar. Francezii s-au jucat si au descoperit…mure. Ce exact le datora Ballard/Woods Hole? Nimic. O tot tinem langa cu razbunarea Frantei. Frata o sa se razbune pe cine? Pe ea insusi?
L.A. Times Archives
Sept. 3, 1985 12 AM PT
„Wreck of Liner Titanic Found : ‘Absolutely Certain,’ U.S.-French Team Says (….) According to the Paris statement, the two institutes will organize simultaneous news conferences on the discovery in Paris and Washington on Sept. 13. (…..) According to the Paris announcement, the search in the North Atlantic was begun June 28 by the French institute’s research ship Suroit, which was joined on Aug. 5 by the Knorr.”
Desi Ballard a fost sufletul expeditiei, se pare ca n-a prea fost fair play. Sonarul frantuzesc n-o fi descoperit el epava, dar a cartografiat foarte precis zona cercetarilor, permitandu-i lui Ballard sa se focalizeze cu robotul Argus pe segmentul cu cea mai mare probabilitate de succes.
Normal ca Francezii n-au inghitit galusca, mai ales ca vorbim de epoca la care functiona din plin exceptia culturala franceza, Franta nici nu era in comandamentul NATO iar sentimentul anti-englez / anti-american era inca puternic la Francezi.
Deci ce reiese de aici? Francezii au plecat acasa pe 12 August, iar Ballard si-a vazut de treaba lui. Francezii ce vroiau de fapt? Second helpings? Nasol, ghinion de nesansa.
@George, sa nu uitam Japonia inainte de India si alte tari bogate interesate. Au bani si stapanesc bine tehnologia nucleara civila si cea a sub-urilor. La ei a fost doar o problema legata de istorie care se pare ca o uita. Astia pot face singuri totul, fara sa cumpere de la altii cum au facut cangurii.
Daca ii mai ameninta chinezii sau micul Kim, o sa vedem si asta in max 10 ani.
https://carnegieendowment.org/2021/09/21/why-aukus-submarine-deal-is-bad-for-nonproliferation-and-what-to-do-about-it-pub-85399
Am citit undeva ca in China este un puternic curent nationalist care se hraneste din amintirle razboiului cu Japonia si atrocitatile comise de acestia din urma. Japonia isi permite tehnologic si financiar sa dezvolte / opereze submarine atomice fapt care si eu cred ca o sa se intample ( asta daca mai au timp ) pana la viitoarea confruntare din Pacific… cronometrul cred ca este deja pornit.
Coreea de Sud are tot ce-i trebuie ca sa-si faca sumbmarine nucleare dar Coreea de Sud nu este un continent ca Australia, sa se apere de la mii de km. Coreea de Sud isi are potentialii dusmanii la sub 1000 km deci 8-10 sub-uri, silentioase cu AIP, lansatoare subacvatice de rachete le-ar fi suficiente (daca nu le au deja). Si mai utila, pt aparare (avand in vedere belicoasele China si NK) le-ar fi „bomba” pe care deasemenea sunt capabili s-o faca.
Cred ca ne grabim nitel cu cutia asta a Pandorei… In primul rand pentru ca au deschis-o altii, in al doilea rand pentru ca mai e mult pana departe cu submarinele australiene.
D-abia s-a semnat un acord prin care cele trei vor imparti informatii confidentiale in materie. Realist vorbind, sansele ca australienii sa primeasca asa ceva in urmatorii 10 ani le-as califica drept extrem de reduse.
US Navy prelungeste viata LA-urilor pentru ca nu reusesc sa construiasca suficiente Virginia (desi fac 2 pe an) iar Columbia e pe vine ceea ce nu va face decat sa complice lucrurile.
Astute au intarzieri mari iar englezii au capacitati limitate de productie si, la fel ca la americani, Dreadnought vor avea prioritate.
Sincer, nu stiu cum au astia de gand sa-i rezolve pe australieni…
In plus, la cat o sa dureze, daca iau Virginia sau Astute peste 10-15 ani le-au luat deja cam vechi. Mai degraba ii vad asociindu-se la viitoarele SSN(X) si SSNR.
Cat despre francezi si coreenii cei buni din sud… Sunt 28500 de soldati americani in Coreea de Sud. Cati soldati francezi sunt in Coreea? La o chestie din asta s-ar putea ca americanii sa puna piciorul in prag, mai ales ca sudistii nu sunt la 5000 km de marile chinezilor.
https://www.navylookout.com/nuclear-submarines-for-australia-what-are-the-options/
Il stiu. Dar multumesc!