Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească.
Începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Naţională a României va pune în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei. Noua bancnotă va fi prezentată publicului într-o conferință de presă vineri, 26 noiembrie 2021, ora 12.00, susținută de Guvernatorul Băncii Naționale, dl. Mugur Isărescu.
Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv.
Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre și litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECIˮ, semnăturile guvernatorului și casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR și în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEIˮ, data punerii în circulație „1 decembrie 2021ˮ, valoarea nominală în cifre „20ˮ.
Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin. Totodată, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominală, în cifre și litere, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, sigla BNR poziționată în dreapta sus și stânga jos într-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILORˮ, seria și numărul tipărite cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime, în partea stângă pe verticală și cu cerneală roșie și caractere de înălțime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.
În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă – unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar. Imaginea bancnotei împreună cu toate aceste elemente de siguranță vor fi prezentate în conferința din 26 noiembrie.
Punerea în circulație a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului.
Totodată, începând cu 1 decembrie 2021, Banca Națională va lansa în circuitul numismatic replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881.
Detaliile privind replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Naţională a României în anul 1881 sunt prezentate în Circulara nr. 28 din 19 noiembrie 2021.
Tirajul pentru această emisiune numismatică este de 30.000 bucăți.
Prețul de vânzare al replicii pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881 este de 100,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.
Lansarea în circuitul numismatic a replicii pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881 se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Informații cu privire la achiziția replicii se vor regăsi pe site-ul Băncii Naționale a României.
oltence fierbinți??
pentru bnr si isarescu as fi avut eu niste idei dar trebuiau sa circule doar intre orele 23.00-07.00?
personal as fi pastrat una-doua bancnote pentru cateva evenimente semnificative din istoria noastra gen unire,independenta,etc dar nu e rau nici cu ecaterina.
acum mai important decat toate e puterea de cumparare a acestor bilete bancare.
poate un vodă,ceva daco-roman…
si mi-ar fi placut sa fie ceva mai inguste dupa model dolar…
oricum noi acum avem doua monede oficiale, leu si euro .prima la cumparaturi domestice iar a doua pentru facturare si calculat grile salariale.
in acelasi timp ne tot ameninta cu platile virtuale si plastic pe aici in europa…
Hai ca urmeaza bancnota cu un gay, una cu vreun negru cetatean roman, una cu steagul curcubeu etc, deh, politica corecta.
Adică ce vrei să spui? Că ai o problemă că o eroină a României este comemorată public? Că în Ecaterina Teodoroiu vezi un antemergător al celor menționate de tine?
Chiar nu mai facem uz de rațiune? Chiar nu mai avem nici măsură, nici respect? Chiar scoatem pe gură (sau în scris) orice ne trece prin cap fără nici un filtru?
Este totuși vorba de Ecaterina Teodoroiu!
@Andrei
Ești complet idiot in acest context. Detest parlamentarii dar inițiativa și alegerea E. T. este foarte bună. Și oricum sunt prea puține femei celebre în istoria României.
Regina Maria merita o moneda cu circulatie permanenta nu doar cea aniversara de 200 Ron.
Pe de alta parte, un scurt memento:
Alice Voinescu – prima femeie doctor in filosofie – Sorbona – 1913
Smaranda Brăescu – sa nu ma puneti sa si scriu pt ce ii celebra
Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu – prima femeie doctor in drept – Sorbona – 1891
Marina Stirbei – aviatoare, fondatoarea „Escadrilei Albe”
Elisabeta Rizea – luptatoare anticomunista, 12 ani de temnita grea.
Maria Tanase – titan al muzicii, vocal nu cred ca un interpret roman sa fi fost macar in aceeasi liga cu ea. Barbat sau femeie.
se aproba…o rizea as pune maine pe orice bancnota ca sa le stea in gat ciumelor,securistilor si tot neamului lor de taratoare.
Da! Si daca am fi un pic central-europeni, o degradare pe model polonez:
https://www.hotnews.ro/stiri-international-22318314-retragerea-gradelor-ofiterilor-polonezi-care-slujit-armata-comunista-degradarea.htm
vivat !
Amice…. esti…. citeste Caragiale.
Greu de crezut ca sunt cetateni ai Romaniei care au ceva impotriva prezentei Ecaterinei Teodoroiu pe bancnota.
..chiar daca respectivul comunicat al BNR face aiurea referire la „egalitatea de gen”.
Oare o fi scris tanti Veo comunicatul?
Ca la noi ar fi egalitatea de sex, genul la gramatica doar. Si acolo devine complicata treaba la „un popor”, „doua popoare”.
Daca tot pomeneste psycho de puterea de cumparare,hai sa facem cateva comparatii.
La 1900,1leu= 1franc = 0,20 centi.Etalon aur.
Salariile erau 50-60 lei/luna un muncitor,60-300 lei un functionar,90 lei un invatator,peste 300 lei un functionar superior.,400 lei un tanar inginer,380 lei directorul general al teatrelor,120-150 un agent de politie,250-300 un comisar.
1kg paine-24 bani,1kg cartofi-12 bani,1kg carne-67 bani,1kg lapte-37 bani,1kg vin-70 bani.
1ha pamant arabil aducea cam 20 lei/an venit(cam 400lei costa la vanzare).
O casa cu 4-5 camere costa 10.000-20.000 lei.
In concluzie,in perioada aia o familie putea trai modest,dar decent cu 80 lei/luna. 1leu de atunci valora cam 45 de astazi.
Acum sa aruncam o privire la americani,in aceeasi perioada.
Se platea 10-15 centi/ora(10-12 ore ziua de munca)
1 livra carne porc-18 centi,1 livra zahar- 6 centi,1 livra cafea- 30 centi,12 oua- 26 centi
O pereche de pantofi 1,5-2,5 dolari,pensiunea completa-12 dolari pe luna(dar trebuie sa fi fost ceva modest,pentru muncitori).
Leafa unui emigrant era de 20-25 dolari pe luna.
Din observatii personale,as zice sa inmultiti dolarul de atunci cu 60,ca sa aflati valoarea de astazi.
https://www.msn.com/en-us/news/politics/harriet-tubman-probably-wont-be-on-the-dollar20-bill-until-at-least-2030-heres-why/ar-BB1fWVEZ
Salut initiativa Bancii Nationale. Meritele Ecaterinei si sacrificiul suprem ne aduc aminte ca tot neamul a participat in lupta pentru existenta statului Roman. Cei ce ne vand pe nimic, ne pribegesc cetatenii si ne injosesc prin lume prin vorba si fapta, va doresc sa traiti ce a vazut bunicul la Stalingrad.
Doamne fere sa nu avem una cu Coana Firea…….
banuiesc ca domna Dancila de la finante a avut un rol important in consultanta 🙂
Ce consolidare a egalitatii de gen? Nici un barbat roman, cat de cat patriot, nu se va opune vreodata ca Ecaterina sa fie celebrata ca si eroina nationala. Ca de obicei, imbecilocratia neomarxista proclama victorii neluptate.
In 2028, la 110 ani de la crearea Romaniei Mari va fi pusa in circulatie o bancnota cu alta personalitate feminina. Ati sesizat ca nici atunci nu vom fi in zona euro ? Tot cu leul cu valoare de matza .
Unde scrie asta?
@George B
Unde scrie de bancnotă? Nicăieri, nu asta am vrut să subliniez. Sau unde scrie că nici atunci nu vom fi in zona euro? Am io așa un feeling, dar bazat pe ce se vede in politica și economie
Da , cu poza justițiarei LCK …
De fapt , Catalina
Simbolistica bat-o vina!
Astazi se sarbeaza Sf Ecaterina, coincidenta? Nu cred!
PS La multi ani, sarbatoritilor!
Bravo BNR, o initiativa binevenita! Respect eroilor nostri, datorita sacrificiului lor noi existam! Inca…
Frumos. O eroina, un militar adevarat. Un militar care s-a sacrificat pentru tara, un militar provenit dintr-o invatatoare.
Cand vad protretul acestei eroine langa „carieristii” de azi, langa modul imbecil de management al resurselor umane din minister, langa foamea de statut special si privilegii imi dau seama ca in afara de o bancnota de 2j de lei, nimic nu ne mai leaga de trecut.
Cu evocarile mele, imi pansez singur ranile si nimic mai mult.
@lt(rez) totusi sa nu idealizam. Daca citim doar memoriile participantilor romani la WW1, (printre ei si scriitori cunoscuti ca Toparceanu sau Camil Petrescu) vedem ca lucrurile erau departe de-a fi roze. Ma refer la coruptie, tradari, samd
Desigur Stelian. Am scris si eu despre episoade mai putin roze si s-au apucat latraii de serviciu ca de ce „pângăresc” eroismul romanilor.
Problema este ca daca nu ne amintim periodic de greseli si mai ales sursa lor, suntem condamnati sa le repetam. Ma rog, decidentii le repeta si norodul plateste. Adica noi.
LIVE
https://www.youtube.com/watch?v=mETxWB5W1Wc
Bravo.
Frumos din partea BNR, sa o pună pe Ecaterina Teodoroiu pe bancnota de 20 lei. Problema ramane alta, nu contează cine este pe bancnotă, bacnota are o valoare foarte mica. Ce-ți poti cumpara cu 20 lei… Nu prea are importantă cine este pe bacnota daca ai stomacul gol.
E vorba de simbolistică și recunoașterea unor merite. Nu trece totul prin maț.
totul pleacă de la maț,sistemul digestiv asigura organismului materia primă pentru a funcționa in parametri optimi si de a recicla si elimina deseurile .este cenusăreasa celorlalte sisteme din organismul nostru?
Ce au spus cei cinci mari evrei ai lumii:
1. Moise: Totul porneste de la cap. Sa fii intelept,
luminat… si problemele se rezolva!
2. Isus: Ba nu, e de mai jos, de la inima! Sa fii bun cu
ceilalti, sa-ti iubesti aproapele… si problemele
se rezolva!
3. Marx: Ba nu, e si mai jos, de la stomac! Daca ai
burta plina… problemele se rezolva!
4.. Freud: Ba nu, e un pic si mai jos, de la sex! daca nu
ai probleme pe acolo si esti satisfacut…
problemele se rezolva!
5. Einstein: Totul e relativ!
Cu 20 de lei iei un meniu de mici nu? Sau niste cauciucuri. Tot e ceva.
Trebuiau sa o puna intr-o tinuta mai de front, de acord.
Portretul este prea prelucrat, arata ca o comunista chinezoaica. Varianta facuta in photoshop de pasionati este mai frumoasa, mai autentica.
pot fi de acord,daca avea un carnetel in mana era din revolutia culturala a lui mao.
Mi-a aratat sotia stirea cu bancnota. In momentul in care am vazut-o, i-am raspuns cu o poza cu yuan cu Mao. Ma gandesc ca nu au avut atat de multe imagini din care sa aleaga. Asta e.
Sînteți răi, seamănă cu Raluca Turcan, nu cu Mao.
pai si duamna raluca seamana cu Mao.
https://ziare.com/ion-iliescu/stiri-ion-iliescu/ion-iliescu-dan-voiculescu-securitate-bani-furt-antena-3-istoric-1712444
onor bnr…
evil empire
https://ziare.com/dan-voiculescu/antena/bani-ice-dunarea-securitate-dan-voiculescu-sorin-ovidiu-vintu-1712573